Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. rapid recovery

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. rapid recovery"

Transcriptie

1 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een nieuwe knie rapid recovery z

2 Inhoud Het kniegewricht 1 Gewrichtsslijtage 2 Voorbereiding 4 Opname en operatie 5 Direct na de operatie 7 Na de operatie 8 Naar huis 9 Hulp na ontslag 10 Weer thuis 11 Adviezen 13

3 Veel mensen met een versleten kniegewricht hebben baat bij een operatie waarbij het kniegewricht vervangen wordt door een kunstknie (knieprothese). Zo'n operatie is geen kleinigheid en de revalidatie vraagt veel wilskracht en inspanning van de patiënt en zijn familie. 'Een goed begin is het halve werk' geldt ook voor een knieoperatie. Een goede voorbereiding zal zeker bijdragen aan een vlot herstel. De informatie in deze brochure kan u daarbij helpen. Achtereenvolgens kunt u lezen over de operatie, over wat u zelf kunt doen ter voorbereiding, de opname en de periode na ontslag uit het ziekenhuis. We raden u aan om de brochure goed te bewaren. Er staat informatie in waar u ook tijdens uw opname wat aan kunt hebben. Bovendien bevat de brochure uitgebreide adviezen voor als u weer thuis bent.

4 Het kniegewricht 1 Een gezond gewricht Gewrichten in ons lichaam vormen de beweeglijke verbindingen tussen twee beenstukken. Een gewricht bestaat uit twee botdelen die zo zijn gevormd, dat ze precies tegen elkaar aan kunnen liggen of in elkaar passen. De boteinden van beide botdelen (de gewrichtsvlakken) zijn bekleed met een laagje kraakbeen, zodat ze gemakkelijk over elkaar glijden. Het kraakbeen is glad en veerkrachtig en wordt gevoed door het gewrichtsvocht. De botdelen van een gewricht worden op hun plaats gehouden door een stevig kapsel. Om dit kapsel bevinden zich pezen en spieren. De spieren zorgen voor de beweeglijkheid, de benige gedeelten van een gewricht zorgen voor de stevigheid. Kniegewricht Er bestaan verschillende soorten gewrichten en één daarvan is het scharniergewricht. Ook het kniegewricht is een scharniergewricht. Het kniegewricht bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de knie soepel beweegt. Deze kraakbeenlaag is elastisch en kan schokken en stoten opvangen. Als het kniegewricht ernstig beschadigd of versleten is, is vervanging van het gewricht door een knieprothese vaak de enige oplossing. Elk jaar worden er in Nederland vele duizenden knieprothesen geplaatst. De meest gebruikte knieprothese is de totale knieprothese, die al het kraakbeen van zowel het scheenbeen als het dijbeen vervangt.

5 Gewrichtsslijtage 2 Slijtage Een aandoening van de gewrichten die bij veel mensen voorkomt, is gewrichtsslijtage. In medische termen wordt dit 'artrosis deformans' of kortweg 'artrose' genoemd. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten van het menselijk lichaam, dus ook in het kniegewricht. Door slijtage wordt de gladde kraakbeenlaag van het gewricht aangetast en kan het zijn dat de kraakbeenlaag uiteindelijk helemaal verdwijnt. De gewrichtsvlakken kunnen daardoor niet meer zo soepel langs elkaar glijden, met als gevolg dat het bewegen steeds moeilijker en pijnlijker wordt. versleten knie gezonde knie Klachten Door een beschadigde of versleten knie kunt u allerlei klachten krijgen: Pijn bij het (trap)lopen. Pijn als u lang staat. Stijfheid bij het opstaan als u gezeten hebt (startpijn). Pijn gedurende de nacht. Verergering van klachten bij vochtig of koud weer. In een vergevorderd stadium treedt verstijving op, waardoor u uw knie niet meer kunt strekken. Ook kunt u een X-been of O-been ontwikkelen, waarbij de knie in toenemende mate moe en instabiel aanvoelt. Om de ernst van uw klachten te kunnen vaststellen, vindt lichamelijk onderzoek plaats, worden er röntgenfoto s gemaakt, en wordt eventueel een kijkoperatie gedaan.

6 Gewrichtsslijtage 3 Verminderen van de klachten Er zijn verschillende mogelijkheden om de klachten te verminderen: Met behulp van pijnstillers die de arts voorschrijft. Als u te zwaar bent, kan gewichtsvermindering helpen. Met behulp van fysiotherapie. De fysiotherapeut zal door middel van oefeningen de pijn proberen te verlichten en uw kniegewricht zo beweeglijk mogelijk proberen te houden. Door middel van een operatie. Als pijnstillers en fysiotherapie onvoldoende helpen, is een operatie vaak de enige oplossing. Besluit om te opereren Voordat u zich aan uw knie laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen. Wanneer u deze brochure leest, hebt u in overleg met de orthopedisch chirurg waarschijnlijk al besloten tot een operatie. Mocht u echter toch nog tot de ontdekking komen dat u bepaalde informatie mist, neemt u dan contact op met de poli Orthopedie, telefoon (0592) Medisch onderzoek Enige tijd voor de operatie krijgt u een oproep voor het preoperatieve spreekuur. Een anesthesioloog en een anesthesiemedewerker bekijken dan aan de hand van een vragenlijst en een beperkt lichamelijk onderzoek hoe het met uw conditie is gesteld. Als u ouder bent dan zestig, wordt bovendien een hartfilmpje gemaakt en vindt bloedonderzoek plaats. Worden er geen afwijkingen geconstateerd, dan kan de operatie doorgaan.

7 Voorbereiding 4 Voorlichtings-bijeenkomst Ongeveer drie weken voor de operatie wordt in het WZA een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd voor patiënten die geopereerd moeten worden aan hun kniegewricht. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u uitgebreid informatie over de gang van zaken rond een knieoperatie. Onder andere hebt u een intakegesprek met een verpleegkundige. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de operatie, is het belangrijk dat u bij deze bijeenkomst aanwezig bent. Enige tijd van tevoren krijgt u een uitnodiging toegestuurd. Krukken en medicatie-overzicht meenemen! Na de operatie moet u een aantal weken met krukken lopen. Deze kunt u lenen bij een van de Thuisleenpunten van Icare. U wordt verzocht de krukken mee te nemen naar de voorlichtingsbijeenkomst. Een fysiotherapeut neemt dan de oefeningen met u door die u als huiswerk meekrijgt. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst hebt u een gesprek met een assistente van de Wilhelmina Apotheek over uw medicijngebruik. Wilt u bij uw eigen apotheek een medicatie-overzicht opvragen en dit meenemen naar de bijeenkomst? Bloedverdunners Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt zoals 'ascal', 'sintrommitis' of '(kinder)aspirine', moet u daar voor de operatie op tijd mee stoppen. Dit kan ook gelden voor andere medicijnen die u gebruikt. Uitgebreidere informatie over dit onderwerp krijgt u in de oproepbrief die u ongeveer een week voor de operatie krijgt van de afdeling Opname. Afvallen Als u te zwaar bent, probeert u dan voor de operatie (een deel van) uw overgewicht kwijt te raken. Uw huisarts of een diëtist (van Thuiszorg) kan u hierover advies geven. Als u minder zwaar bent, verloopt het revalideren gemakkelijker.

8 Opname en operatie 5 Nuchter Op de opnamedag moet u nuchter naar het ziekenhuis komen. Dit betekent dat u vanaf twaalf uur de nacht ervoor niets meer mag eten of drinken. Krukken Vergeet u niet om op de opnamedag uw krukken mee te nemen naar het ziekenhuis. Voorbereidingen Voor de operatie krijgt u speciale operatiekleding aan. U wordt verzocht aan de kant die geopereerd moet worden met een viltstift een pijl te zetten. Ongeveer een uur voor de operatie kunt u een pijnstiller krijgen en een tabletje waar u slaperig van wordt (als u dat met de anesthesioloog hebt afgesproken). Daarna wordt u in uw bed naar de operatieafdeling gereden.

9 Opname en operatie 6 De operatie Tijdens de operatie van het kniegewricht wordt het aangetaste gewricht vervangen door een kunstgewricht (een knieprothese). De prothese bestaat uit metalen delen, die aan de onderzijde van het bovenbeen en aan de bovenzijde van het scheenbeen worden vastgezet. Op het metalen deel dat op het onderbeen vast komt te zitten, bevindt zich een plastic schijf. Deze zorgt ervoor dat de kunstknie soepel scharniert. Om bij het kniegewricht te kunnen komen maakt de orthopedisch chirurg een verticale snee van ongeveer twintig centimeter over de voorkant van de knie. Vervolgens wordt het aangetaste gewricht verwijderd. Het overgebleven bot wordt aangepast aan de vorm van de prothese, zodat een goede verankering mogelijk is. Tenslotte wordt de prothese, met of zonder botcement vastgezet. Meestal hoeft de knieschijf niet vervangen te worden. De operatie duurt ten hoogste een uur. Om een infectie te voorkomen, krijgt u voorafgaand aan de operatie een antibioticum. (Na de operatie krijgt u op de verpleegafdeling nog twee keer een antibioticum.)

10 Direct na de operatie 7 Terug naar de afdeling Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer). De verpleegkundige van de uitslaapkamer belt uw familie om te vertellen hoe de operatie is verlopen. Als u weer goed wakker bent, gaat u terug naar de verpleegafdeling. Hier zal men regelmatig uw bloeddruk, polsslag, temperatuur, ademhaling en bewustzijn controleren. Pijnbestrijding De eerste paar dagen krijgt u pijnstillers via een infuus. Daarnaast krijgt u pijnstillers in tabletvorm. Misselijkheid Tegen de misselijkheid krijgt u medicijnen op de operatieafdeling en zo nodig later op de verpleegafdeling. IJspakking Na de operatie krijgt u een ijspakking op de operatiewond. Hiermee wordt voorkomen dat de wond gaat zwellen en bovendien voelt het prettig aan. Infuus Via een infuus in uw arm krijgt u vocht toegediend, een antibioticum, eventuele andere medicijnen en zo nodig bloed. Katheter Om het plassen te vergemakkelijken, krijgt u een blaaskatheter. Deze wordt na twee dagen weer verwijderd.

11 Na de operatie 8 De eerste dagen De eerste dag na de operatie hebt u bij uw lichamelijke verzorging nog hulp nodig van een verpleegkundige. Het is echter de bedoeling dat u zo snel mogelijk weer dingen zelf gaat doen. De eerste twee dagen na de operatie zal er regelmatig bloed worden afgenomen om te controleren of het goed is van samenstelling en om te kijken of u geen bloedarmoede hebt. Revalidatie De dag na de operatie wordt het verband verwijderd. De wond is gehecht met nietjes. Deze moeten drie weken blijven zitten. Een paar dagen na de operatie gaat u naar de röntgenafdeling, waar een controlefoto van uw knie wordt gemaakt. Zo snel mogelijk start u onder begeleiding van een fysiotherapeut met de looptraining. Het is de bedoeling dat u, als u weer naar huis gaat, met krukken kunt lopen, tenzij de fysiotherapeut iets anders met u heeft afgesproken. Als u thuis de trap op en af moet, leert u ook traplopen. Tijdens de loopoefeningen is het raadzaam om makkelijk zittende kleding en stevige schoenen aan te hebben.

12 Naar huis 9 Duur van de opname De opname rond een knieoperatie duurt ongeveer drie dagen. Op het moment dat u het ziekenhuis verlaat, kunt u zichzelf meestal weer helemaal verzorgen. Alleen bij het wassen van uw voeten en het aan- en uittrekken van uw broek, sokken of kousen hebt u eventueel hulp nodig. Het is altijd mogelijk dat u langzamer herstelt dan verwacht. In dat geval zal een passende regeling worden getroffen. Fysiotherapie Voor uw vertrek uit het ziekenhuis wordt met u besproken of u nog fysiotherapie nodig hebt. Medicijnen Voordat u naar huis gaat, neemt een verpleegkundige nog enkele praktische zaken met u door, zoals de medicijnen die u moet gebruiken. Medicijnen, bloedverdunners en verbandmaterialen kunt u ophalen bij de Wilhelmina Apotheek (in het ziekenhuis). Controle Er wordt met u afgesproken wanneer u voor controle terugkomt bij de orthopedisch chirurg. Deze laat dan een foto maken van uw nieuwe knie en bespreekt met u hoe het gaat sinds de operatie. Ook worden de nietjes verwijderd.

13 Hulp na ontslag 10 Transferverpleegkundige Zo nodig komt er een transferverpleegkundige bij u langs. Deze kan hulp regelen bij u thuis of een tijdelijke opname op de revalidatieafdeling van een verpleeghuis. Aanpassingen in huis Na de operatie is het prettig om thuis een hoge rechte stoel met leuningen te hebben. Een toiletverhoger kan ook handig zijn, evenals handgrepen in de douche en toiletruimte of een helping hand (een knijper waarmee u dingen van de grond kunt oprapen). Deze en andere hulpmiddelen kunt u zelf lenen of kopen bij thuiszorgwinkels of uitleenpunten van thuiszorgorganisaties. Het is raadzaam om dit voor uw opname te regelen.

14 Weer thuis 11 Resultaat van de operatie Met uw nieuwe knie zullen de pijnklachten die u voor de operatie had, grotendeels verdwenen zijn en zult u veel beter kunnen lopen. De eerste maanden zal uw nieuwe knie nog gevoelig zijn, maar daar zult u geleidelijk steeds minder last van hebben. Toch zult u, ook met een nieuwe knie, altijd wat last houden van stijfheid. De spieren en het kapsel rond de knie zijn namelijk wat gekrompen en dit euvel wordt door de operatie niet verholpen. Meestal kunt u de knie buigen tot honderdtwintig graden. Complicaties Ook al wordt de operatie goed uitgevoerd, er kunnen toch complicaties ontstaan: Rond de knieprothese kan een infectie ontstaan. De kans op een infectie blijft bestaan zolang u een prothese hebt, dus ook langere tijd na de operatie. In verband hiermee is het belangrijk dat u uw huisarts of specialist vertelt dat u een kunstknie hebt wanneer een operatie of andere inwendige ingreep gaat plaatsvinden. Ook moet u uw tandarts inlichten. Soms moeten bij bepaalde ingrepen antibiotica worden gegeven. Om het gevaar van infectie tegen te gaan, zal men u dan voor de ingreep antibiotica geven. Heel soms treedt na een operatie een nabloeding op. U kunt last krijgen van trombose. Om dit te voorkomen, krijgt u voor zes weken bloedverdunners voorgeschreven. De gemiddelde levensduur van een knieprothese is tien tot twintig jaar. Wanneer de prothese versleten is, is het meestal wel mogelijk een nieuwe kunstknie te plaatsen.

15 Weer thuis 12 Een arts waarschuwen Bij uw vertrek uit het ziekenhuis krijgt u een formulier mee waarop staat hoe u de operatiewond moet verzorgen en waar u op moet letten. Het is belangrijk om in de volgende gevallen contact op te nemen met uw huisarts: als u koorts krijgt; als het wondgebied rood en gezwollen blijft; als uw knie steeds meer pijn gaat doen.

16 Adviezen 13 Als u na de operatie weer thuis bent, wilt u natuurlijk weten wat u wel en niet kunt doen met uw nieuwe knie. Hieronder vindt u een antwoord op de belangrijkste vragen. 1 Hoe moet ik mijn wond verzorgen? De huid rondom de hechtingen zal er de eerste twee weken wat geïrriteerd uitzien. Als er hechtingen verwijderd moeten worden, zal de roodheid na het verwijderen daarvan minder worden. Als het wondgebied rood blijft, of erg gezwollen is, of er komt vocht uit, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.volg bij het verzorgen van de wond de instructies op het formulier dat u bij uw vertrek uit het ziekenhuis meekrijgt! 2 Hoe lang moet ik bloedverdunnende middelen gebruiken? De eerste zes weken na de operatie moet u een bloedverdunnend middel gebruiken om trombose te voorkomen. Mocht dat in uw geval anders zijn, dan hoort u dit tijdens de opname van de verpleging. 3 Wanneer mag ik weer douchen of in bad? Als de operatiewond goed geneest, kunt u de vierde dag na de operatie weer douchen. U kunt pas weer in bad wanneer de operatiewond helemaal droog is en de hechtingen zijn verwijderd. 4 Hoe moet ik lopen? Probeer te lopen op de manier die u door de fysiotherapeut is geleerd. 5 Hoe lang blijft mijn knie pijnlijk? De eerste weken na de operatie zult u nog wel wat pijn hebben aan uw nieuwe knie. Dit is normaal. Het betekent dus niet dat de knieprothese loszit of niet goed werkt. De pijn wordt vanzelf minder en na een maand of drie zult u weinig last meer hebben. Het eerste jaar kunt u nog wel pijn hebben als u bijvoorbeeld een lange wandeling hebt gemaakt. Ook kunt u een tijdje last houden van een pijnlijk gevoel bij het lopen als u net bent opgestaan.

17 Adviezen 14 6 Hoe lang blijft mijn been dik? U zult merken dat uw been in de eerste weken dat u weer thuis bent geleidelijk minder dik wordt. 's Avonds is uw been meestal het dikst. Om de zwelling te verminderen, is het verstandig om 's morgens en 's avonds een uur lang met uw benen omhoog te zitten. Ook is het belangrijk dat u regelmatig de oefeningen doet die u van de fysiotherapeut leert. Als uw been overdag erg dik is, is het raadzaam om een steunkous te dragen. 7 Hoe vaak moet ik oefenen? Tijdens uw opname bespreekt de fysiotherapeut met u hoe vaak u moet oefenen. 8 Hoe lang moet ik op krukken lopen? De eerste zes weken na de operatie moet u op twee krukken lopen. Daarna moet u nog zes weken met één kruk lopen, aan uw niet-geopereerde kant (tenzij de orthopedisch chirurg iets anders met u heeft afgesproken). 9 Hoe moet ik liggen in mijn slaap? Als u op uw rug slaapt, moet u geen kussen onder uw knie leggen. Als u op uw zij ligt (de niet-geopereerde kant) moet u tot twee weken na de operatie een kussen tussen uw benen leggen. 10 Wanneer mag ik autorijden? Als u weer voldoende controle hebt over uw geopereerde been, kunt u in principe na zes weken weer autorijden. Overleg met uw orthopedisch chirurg wat in uw geval mogelijk is. 11 Wanneer mag ik fietsen? Als u voor de operatie regelmatig fietste, kunt u hiermee acht tot twaalf weken na de operatie weer beginnen. Vanwege de lage instap is het verstandig om op een damesfiets te fietsen.

18 Adviezen Wanneer mag ik zwemmen? Na een week of zes mag u weer zwemmen. 13 Wanneer mag ik andere sporten doen? Als u andere sporten wilt beoefenen dan fietsen of zwemmen, overleg dan eerst met uw huisarts, orthopedisch chirurg of fysiotherapeut. 14 Wat voor schoenen kan ik het beste dragen? U kunt het beste stevige schoenen dragen die een brede hak hebben. Schoenen met hoge hakken en slippers zijn de eerste drie maanden na de operatie ongeschikt. 15 Welke bewegingen mag ik wel en niet maken? Het is belangrijk dat u geen springbewegingen maakt. Door te springen zou de knie namelijk teveel worden belast.

19 16 Vragen? Als u vragen hebt over de adviezen 1 t/m 3, kunt u bellen naar afdeling A2, (0592) / of naar de polikliniek Orthopedie, (0592) Met vragen over de adviezen 4 t/m 15 kunt u contact opnemen met de polikliniek Fysiotherapie, (0592)

20 Hebt u een opmerking of een klacht? De medewerkers en specialisten van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen doen hun best u de juiste (medische) zorg te geven. Mocht er toch iets gebeuren waarover u niet tevreden bent, dan verzoeken wij u om dat door te geven. Dat kan aan degene die direct verantwoordelijk is of aan de ombudsfunctionaris van het ziekenhuis. Deze is bereikbaar via: adres: telefoonnummer: (0592) / (maandag t/m donderdag) postadres: WZA t.a.v. ombudsfunctionaris, postbus , 9400 RA Assen Meer informatie over de klachtenprocedure vindt u op Wilhelmina Ziekenhuis Assen Europaweg-Zuid 1 Postbus RA Assen Telefoon (0592) WZA ortho02 juli 2013

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe heup. rapid recovery

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe heup. rapid recovery Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een nieuwe heup rapid recovery z Inhoud Het heupgewricht 1 Gewrichtsslijtage 3 Voorbereiding 5 Opname en operatie 6 Direct na

Nadere informatie

Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie

Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar 2 De totale knieprothese Als u een beschadigde of versleten knie heeft, is lopen en lang staan vaak erg pijnlijk. In een vergevorderd

Nadere informatie

Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery

Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery 1. Voorbereiding In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale knieprothese

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale knieprothese De totale knieprothese DE TOTALE KNIEPROTHESE INLEIDING U staat op de wachtlijst voor een nieuwe knie, een zgn. totale knieprothese. Deze folder geeft informatie over het kniegewricht en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE KNIE OPERATIE Vervanging van het kniegewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten knie baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

TOTALE KNIE OPERATIE

TOTALE KNIE OPERATIE TOTALE KNIE OPERATIE Vervanging van het kniegewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten knie baat bij hebben. In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene

Nadere informatie

H.79197.0915. Een nieuwe knie

H.79197.0915. Een nieuwe knie H.79197.0915 Een nieuwe knie Inleiding U heeft samen met uw arts besloten dat u een nieuwe knie krijgt. De voorlopige operatiedatum hoort u over ongeveer twee weken. Na ontslag uit het ziekenhuis heeft

Nadere informatie

De totale knieprothese

De totale knieprothese De totale knieprothese Buitenste meniscus Bovenbeen Buitenste knieband Knieschijf Kuitbeen Kniepees Binnenste meniscus Scheenbeen Binnenste knieband De rechterknie, vooraanzicht De knieprothese Als u een

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelprothese

Orthopedie. Enkelprothese Orthopedie Enkelprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Er wordt een enkelprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor de operatie, de

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE KNIE OPERATIE Vervanging van het kniegewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten knie baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

Een nieuwe knie (totale knieprothese) Tijdens de operatie worden de versleten gewrichtsdelen verwijderd en vervangen door kunstgewrichtsdelen.

Een nieuwe knie (totale knieprothese) Tijdens de operatie worden de versleten gewrichtsdelen verwijderd en vervangen door kunstgewrichtsdelen. Totale knieprothese 2 Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw knie. Uw eigen knie is versleten (artrose). Daarom wordt er een nieuwe knie (totale knieprothese) geplaatst. Artrose van de knie Het

Nadere informatie

Ontslag na een totale heup- of kophalsprothese

Ontslag na een totale heup- of kophalsprothese Ontslag na een totale heup- of kophalsprothese Inleiding De afgelopen week heeft u met de fysiotherapeut geoefend. Het is belangrijk dat als u thuis bent, doorgaat met de therapievorm die in het ziekenhuis

Nadere informatie

Standscorrectie knie bij artrose

Standscorrectie knie bij artrose Standscorrectie knie bij artrose In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u besloten tot een operatie om de ongunstige stand van uw knie te verbeteren en daardoor de pijn te doen verminderen. Door

Nadere informatie

Halve knie-prothese (hemiknie)

Halve knie-prothese (hemiknie) Halve knie-prothese (hemiknie) Inleiding Het kniegewricht bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de knie soepel kan bewegen.

Nadere informatie

Totale heupprothese (nieuwe heup)

Totale heupprothese (nieuwe heup) Totale heupprothese (nieuwe heup) Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw heup. Uw eigen heup is versleten (artrose). Daarom wordt er een nieuwe heup (totale heupprothese) geplaatst. Artrose van

Nadere informatie

EEn nieuwe heup Een gezond heupgewricht Slijtage

EEn nieuwe heup Een gezond heupgewricht Slijtage Resurfacing Hip Een nieuwe heup U hebt met uw specialist de mogelijkheid van een nieuwe heup besproken en specifiek de Resufacing Hip. Het vervangen van een heupgewricht door een kunstgewricht is geen

Nadere informatie

4. Totale knieprothese

4. Totale knieprothese 4. Totale knieprothese Gewrichten Gewrichten zijn beweeglijke verbindingen tussen twee beenstukken. Een gewricht bestaat uit twee botdelen die zo zijn gevormd dat ze precies tegen elkaar aan kunnen liggen

Nadere informatie

Standscorrectie van de artrotische knie

Standscorrectie van de artrotische knie Standscorrectie van de artrotische knie STANDSCORRECTIE VAN DE ARTROTISCHE KNIE INLEIDING U hebt artrose (slijtage) aan uw knie. De orthopedisch chirurg heeft voorgesteld de ongunstige stand van uw knie

Nadere informatie

Orthopedie. Artrotische knie / correctie kniestand. Afdeling: Onderwerp:

Orthopedie. Artrotische knie / correctie kniestand. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Orthopedie Artrotische knie / correctie kniestand 1 Correctie van de kniestand (artrotische knie) Correctie van de kniestand Door slijtage (artrose) kan een afwijkende stand van uw

Nadere informatie

Inleiding Het kniegewricht

Inleiding Het kniegewricht Knieprothese Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van artrose van het kniegewricht en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat bij het

Nadere informatie

EEn nieuwe heup Een gezond heupgewricht Slijtage

EEn nieuwe heup Een gezond heupgewricht Slijtage Een nieuwe heup Een nieuwe heup U heeft met uw specialist de mogelijkheid van een nieuwe heup besproken. Het vervangen van een heupgewricht door een kunstgewricht is geen kleine ingreep. Het is daarom

Nadere informatie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie Maatschap Orthopedie Voorste kruisband reconstructie Algemeen Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen om daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren.

Nadere informatie

TOTALE HEUP OPERATIE

TOTALE HEUP OPERATIE TOTALE HEUP OPERATIE Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten heup baat bij hebben. In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene

Nadere informatie

Standscorrectie van de (artrotische) knie

Standscorrectie van de (artrotische) knie Standscorrectie van de (artrotische) knie De behandeling Binnenkort wordt bij u een knieoperatie verricht. Tijdens deze operatie wordt de ongunstige stand van uw knie verbeterd. Hier informeren wij u over

Nadere informatie

Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé.

Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé. Een nieuwe heup Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé www.kg.nl/orthopedie EEN NIEUWE HEUP U heeft met uw specialist de mogelijkheid

Nadere informatie

Orthopedie. Voorste kruisband

Orthopedie. Voorste kruisband Orthopedie Voorste kruisband 1 Tijdens sporten of een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren. Uw orthopedisch chirurg zal in veel gevallen adviseren de voorste kruisband te vervangen. In

Nadere informatie

Totale heupprothese polikliniekversie

Totale heupprothese polikliniekversie Totale heupprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar De totale heupprothese De heupprothese Als u een versleten heup heeft, kan dat erg pijnlijk zijn. In veel gevallen is pijn de voornaamste

Nadere informatie

Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese)

Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese) z Een kinderarts die ervaring heeft met het doen van lengtevoorspellingen

Nadere informatie

Correctie stand onderbeen

Correctie stand onderbeen Correctie stand onderbeen Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van slijtage of artrose van het kniegewricht aan een kant en hoe die behandeld kan worden. Het

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese Orthopedie Enkelartrodese of triple artrodese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Het enkelgewricht wordt vastgezet. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor

Nadere informatie

Vervanging van het kniegewricht

Vervanging van het kniegewricht Vervanging van het kniegewricht Vervanging van het kniegewricht Waarom opereren? Knieafwijkingen komen op oudere leeftijd veel voor en veroorzaken stijfheid, pijn en daardoor op den duur invaliditeit.

Nadere informatie

Totale knieprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie

Totale knieprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie Totale knieprothese Tips voor thuis en meest gestelde vragen Afdeling Orthopedie Tips voor thuis Zorg dat u, voor u wordt opgenomen in het ziekenhuis, elleboogkrukken in huis heeft en neem deze mee op

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een gebroken pols. bij volwassenen

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een gebroken pols. bij volwassenen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een gebroken pols bij volwassenen 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een gebroken pols hebt. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé. www.kg.

Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé. www.kg. Een nieuwe knie Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé www.kg.nl/orthopedie EEN NIEUWE KNIE U heeft met uw specialist de mogelijkheid

Nadere informatie

Vervanging van het heupgewricht

Vervanging van het heupgewricht Vervanging van het heupgewricht Vervanging van het heupgewricht Waarom opereren? Heupafwijkingen komen op oudere leeftijd veel voor en veroorzaken pijn, stijfheid en daardoor op den duur invaliditeit.

Nadere informatie

Met een nieuwe knie zonder pijn en hulpmiddelen weer verder leven

Met een nieuwe knie zonder pijn en hulpmiddelen weer verder leven Een nieuwe knie Met een nieuwe knie zonder pijn en hulpmiddelen weer verder leven Binnenkort krijgt u een nieuwe knie. De orthopeed, een specialist op het gebied van botten, pezen en spieren, vervangt

Nadere informatie

Totale knieprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie

Totale knieprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie Totale knieprothese Tips voor thuis en meest gestelde vragen Afdeling Orthopedie Tips voor thuis Zorg dat u, voor u wordt opgenomen in het ziekenhuis, elleboogkrukken in huis heeft en neem deze mee op

Nadere informatie

Schouderprothese Radboud universitair medisch centrum

Schouderprothese Radboud universitair medisch centrum Schouderprothese In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een operatie voor een schouderprothese op de afdeling Reumatologie of Orthopedie van het Radboudumc. Tijdens deze operatie wordt

Nadere informatie

Weer naar huis na een orthopedische operatie Afdeling Orthopedie

Weer naar huis na een orthopedische operatie Afdeling Orthopedie Het duurt niet lang meer voordat u naar huis gaat om verder te herstellen. Om u goed voor te bereiden op uw ontslag, heeft het team orthopedie voor u deze folder ontwikkeld. Het doel van deze folder is

Nadere informatie

Met een nieuwe knie zonder pijn en hulpmiddelen weer verder leven

Met een nieuwe knie zonder pijn en hulpmiddelen weer verder leven Een nieuwe knie Met een nieuwe knie zonder pijn en hulpmiddelen weer verder leven Binnenkort krijgt u een nieuwe knie. De orthopeed, een specialist op het gebied van botten, pezen en spieren, vervangt

Nadere informatie

De Totale Knieprothese

De Totale Knieprothese pagina 1/12 De Totale Knieprothese Patiënteninformatie pagina 2/12 Patiëntenvoorlichting Knievervanging Inleiding Deze brochure helpt u om enige basiskennis te verkrijgen met betrekking tot uw kniegewricht,

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale heupprothese (nieuwe heup)

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale heupprothese (nieuwe heup) De totale heupprothese (nieuwe heup) DE TOTALE HEUPPROTHESE (NIEUWE HEUP) INLEIDING Binnenkort krijgt u een nieuwe heup. Deze folder geeft informatie over het heupgewricht en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

Schouderprothese wegens artrose. Poli Orthopedie

Schouderprothese wegens artrose. Poli Orthopedie 00 Schouderprothese wegens artrose Poli Orthopedie 1 Binnenkort wordt bij u een schouderprothese geïmplanteerd in verband met slijtage (artrose). Deze folder kan u helpen zich goed op de operatie voor

Nadere informatie

Schouderprothese voor een schouderbreuk. Poli Orthopedie

Schouderprothese voor een schouderbreuk. Poli Orthopedie 00 Schouderprothese voor een schouderbreuk Poli Orthopedie 1 Binnenkort wordt bij u een schouderprothese geïmplanteerd in verband met een schouderbreuk (fractuur). Deze folder kan u en uw familieleden

Nadere informatie

Arthroscopie (kijkoperatie) van het kniegewricht

Arthroscopie (kijkoperatie) van het kniegewricht Arthroscopie (kijkoperatie) van het kniegewricht 1 Inhoud Inleiding 2 Waarom een arthroscopie van de knie? 2 Anesthesie (verdoving of narcose) 3 Voorbereiding thuis 4 De operatie 4 Na de operatie 4 Opnameduur

Nadere informatie

Ontslag na een totale knieprothese

Ontslag na een totale knieprothese Ontslag na een totale knieprothese Inleiding De afgelopen week heeft u met de fysiotherapeut geoefend. Het is belangrijk dat als u thuis bent, doorgaat met de therapievorm die in het ziekenhuis gestart

Nadere informatie

Orthopedie. Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand

Orthopedie. Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand Orthopedie Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw knie. De stand van uw been wordt veranderd. In deze folder vindt u informatie over de knie, de

Nadere informatie

Standsverandering been (Osteotomie)

Standsverandering been (Osteotomie) Standsverandering been (Osteotomie) Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een osteotomie uit te laten voeren. Bij deze operatie wordt de stand van uw bovenbeen of onderbeen veranderd.

Nadere informatie

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen)

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een MTP-1 arthrodese te laten uitvoeren. Dit is een operatie aan de grote teen waarbij het gewricht tussen de voet

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. oefenprogramma fysiotherapie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. oefenprogramma fysiotherapie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een nieuwe knie oefenprogramma fysiotherapie 1 Het is belangrijk dat u na uw knieoperatie zo snel mogelijk weer zelf dingen gaat

Nadere informatie

De unicompartimentele knieprothese

De unicompartimentele knieprothese De unicompartimentele knieprothese Inhoud Inleiding 3 Het kniegewricht 3 Artrose knie 3 De operatie 4 Voordelen van een enkelzijdige knieprothese 4 Na de operatie 4 Bloedverdunnende injecties 4 Fyisotherapie

Nadere informatie

Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren

Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren Ziekenhuis Gelderse Vallei De orthopedisch chirurg heeft je geadviseerd om een kijkoperatie (arthroscopie) van de knie te ondergaan.arthroscopie betekent: in het

Nadere informatie

Vervanging van een kniegewricht

Vervanging van een kniegewricht Vervanging van een kniegewricht Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wanneer is een operatie nodig? 1 Voorbereiding op de operatie 4 Voorbereidingen thuis 4 De opname 5 Dag van de operatie

Nadere informatie

Standscorrectie artrotische knie

Standscorrectie artrotische knie ORTHOPEDIE Standscorrectie artrotische knie BEHANDELING Standscorrectie artrotische knie U hebt pijnklachten omdat de stand van uw knie niet goed is. Uw orthopedisch chirurg heeft voorgesteld de stand

Nadere informatie

Voorste kruisbandplastiek

Voorste kruisbandplastiek Voorste kruisbandplastiek Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een voorste kruisbandplastiek uit te laten voeren. Dit is een operatie aan de knie, waarbij de beschadigde voorste kruisband

Nadere informatie

Informatie. Knieprothese

Informatie. Knieprothese Informatie Knieprothese Inleiding Uw orthopedisch chirurg heeft met u besproken dat u binnenkort een knieoperatie ondergaat. Tijdens deze operatie wordt uw beschadigde kniegewricht of een deel daarvan

Nadere informatie

Blaasoperatie (Bricker-operatie)

Blaasoperatie (Bricker-operatie) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urologie Blaasoperatie (Bricker-operatie) 1 Blaasoperatie (Bricker-operatie) Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een blaasoperatie.

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE HEUP OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE HEUP OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE HEUP OPERATIE Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten heup baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Borstverkleining z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een borstverkleining. In deze brochure krijgt u

Nadere informatie

Standscorrectie van de versleten knie

Standscorrectie van de versleten knie Patiënteninformatie Standscorrectie van de versleten knie Informatie over de operatie, voorbereiding en nabehandeling Standscorrectie van de versleten knie Informatie over de operatie, voorbereiding en

Nadere informatie

Vervanging van een kniegewricht

Vervanging van een kniegewricht Vervanging van een kniegewricht Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wanneer is een operatie nodig? 1 Het kniegewricht 1 Klachten 2 Voor- en nadelen van de operatie 3 Voorbereiding op

Nadere informatie

Een schouderprothese 2 Waarom een schouderprothese? 3 Mogelijke complicaties 4 5 Preoperatief onderzoek/anesthesie 5 Apothekersassistent 5 Wat neemt

Een schouderprothese 2 Waarom een schouderprothese? 3 Mogelijke complicaties 4 5 Preoperatief onderzoek/anesthesie 5 Apothekersassistent 5 Wat neemt Een schouderprothese 2 Waarom een schouderprothese? 3 Mogelijke complicaties 4 5 Preoperatief onderzoek/anesthesie 5 Apothekersassistent 5 Wat neemt u mee naar het ziekenhuis? 5 Waardevolle bezittingen

Nadere informatie

Correctie van de kniestand

Correctie van de kniestand Correctie van de kniestand In deze folder vindt u informatie over operatieve behandelingen om de kniestand te corrigeren. Uw specialist heeft u ongetwijfeld al de nodige informatie gegeven over de operatie.

Nadere informatie

Correctie van de kniestand. (artrotische knie)

Correctie van de kniestand. (artrotische knie) Correctie van de kniestand (artrotische knie) Correctie van de kniestand Door slijtage (artrose) kan een afwijkende stand van uw knie ontstaan. Dit kan heel pijnlijk zijn. De orthopedisch chirurg kan u

Nadere informatie

Revalidatie nieuwe knie operatie

Revalidatie nieuwe knie operatie Afdeling: Fysiotherapie Datum: Januari 2014 2 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Revalidatie 4 3 Thuissituatie 5 4 Anatomie 6 5 Operatietechniek 7 6 Leefregels 8 7 Oefeningen 9 3 1 Inleiding Jaarlijks krijgen zo n

Nadere informatie

Inleiding Het heupgewricht Artrose Wat is een totale heup?

Inleiding Het heupgewricht Artrose Wat is een totale heup? Totale heupprothese Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van artrose van het heupgewricht en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat bij

Nadere informatie

Totale heupprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie

Totale heupprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie Totale heupprothese Tips voor thuis en meest gestelde vragen Afdeling Orthopedie Tips voor thuis Zorg dat u, voor u wordt opgenomen in het ziekenhuis, elleboogkrukken in huis heeft en neem deze mee op

Nadere informatie

H Arthroscopie (kijkoperatie) van de enkel

H Arthroscopie (kijkoperatie) van de enkel H.218380.0715 Arthroscopie (kijkoperatie) van de enkel 2 Inleiding Een arthroscopie is een kijkoperatie in een gewricht. Met deze operatie kan de arts verschillende gewrichtsaandoeningen vaststellen, zoals

Nadere informatie

De totale knie-operatie (een nieuwe knie) Universitair Medisch Centrum Groningen Orthopedie

De totale knie-operatie (een nieuwe knie) Universitair Medisch Centrum Groningen Orthopedie De totale knie-operatie (een nieuwe knie) Universitair Medisch Centrum Groningen Orthopedie Belangrijke gegevens Bezoek polikliniek Behandelend arts Datum voorlichtingsbijeenkomst Datum preoperatief spreekuur

Nadere informatie

Informatie. Voorste kruisbandreconstructie

Informatie. Voorste kruisbandreconstructie Informatie Voorste kruisbandreconstructie Inleiding Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen om daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren. In deze

Nadere informatie

Standscorrectie knie. Tibiakoposteotomie. Orthopedie

Standscorrectie knie. Tibiakoposteotomie. Orthopedie Standscorrectie knie Tibiakoposteotomie Orthopedie Inhoudsopgave Standscorrectie knie (Tibiakoposteotomie) 4 De knie 4 Wat is een artrotische knie? 4 Wat zijn de klachten bij een artrotische knie? 5 Wanneer

Nadere informatie

Standscorrectie knie (tibiakoposteotomie)

Standscorrectie knie (tibiakoposteotomie) Standscorrectie knie (tibiakoposteotomie) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een standscorrectie van de knie (tibiakop-osteotomie) te ondergaan. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Afdeling: Onderwerp: Orthopedie Quality Care Als u in het Ikazia Ziekenhuis geopereerd wordt aan de voorste kruisband, bent u verzekerd van een kwalitatief zeer goed behandel- en nazorgtraject. In dit

Nadere informatie

Standscorrectie bij slijtage knie mbv een plaat

Standscorrectie bij slijtage knie mbv een plaat Standscorrectie bij slijtage knie mbv een plaat Orthopedie alle aandacht Standscorrectie bij slijtage knie mbv een plaat slijtage knie (m.b.v. een plaat) Uw orthopedisch chirurg heeft voorgesteld de ongunstige

Nadere informatie

Informatie over voorbereiding, de operatie, en herstel

Informatie over voorbereiding, de operatie, en herstel Patiënteninformatie Totale knieprothese Informatie over voorbereiding, de operatie, en herstel 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina One2home traject 5 Vroeger en nu 5 De voorbereiding 5 Naarderheem

Nadere informatie

H.218126.0715. Voorste kruisband reconstructie (VKB)

H.218126.0715. Voorste kruisband reconstructie (VKB) H.218126.0715 Voorste kruisband reconstructie (VKB) Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een voorste kruisband reconstructie. Een goede voorbereiding is belangrijk en kost tijd. Het ondergaan

Nadere informatie

Vervanging van een kniegewricht

Vervanging van een kniegewricht Vervanging van een kniegewricht Inhoud Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wanneer is een operatie nodig? 1 Het kniegewricht 1 Klachten 2 Voor- en nadelen van de operatie 3 Voorbereiding op de operatie

Nadere informatie

Gescheurde enkelbanden

Gescheurde enkelbanden Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde enkelbanden 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u gescheurde enkelbanden hebt. Deze brochure geeft u informatie

Nadere informatie

Kniegewricht. Totale knieprothese

Kniegewricht. Totale knieprothese Totale knieprothese Binnenkort wordt bij u een knieoperatie verricht. Tijdens deze operatie wordt uw beschadigde kniegewricht vervangen door een kunstgewricht. In deze folder krijgt u informatie over het

Nadere informatie

H.322966.0715. Schouderprothese

H.322966.0715. Schouderprothese H.322966.0715 Schouderprothese Inleiding In overleg met uw arts is besloten dat u een schouderprothese krijgt. De voorlopige operatiedatum hoort u over ongeveer twee weken. Na ontslag uit het ziekenhuis

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Voorste kruisbandreconstructie Orthopedie / Fysiotherapie Beter voor elkaar 2 Orthopedisch netwerk Ikazia Als u in het Ikazia Ziekenhuis geopereerd wordt aan de voorste kruisband, bent u verzekerd van

Nadere informatie

Arthroscopie. diagnose en behandeling van gewrichtsproblemen. Wat is een arthroscopie?

Arthroscopie. diagnose en behandeling van gewrichtsproblemen. Wat is een arthroscopie? Arthroscopie diagnose en behandeling van gewrichtsproblemen Uw behandelend orthopeed heeft u het advies gegeven om een arthroscopie van de knie te ondergaan in een verkorte traject. Er wordt naar gestreefd

Nadere informatie

Totale schouderprothese

Totale schouderprothese Totale schouderprothese Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wanneer is de operatie nodig... 1 Wat gebeurt er tijdens de operatie... 1 Hoe kunt u zicht op de operatie voorbereiden... 1 Wat gebeurt er vóór de operatie...

Nadere informatie

Arthroscopie: diagnose en behandeling van gewrichtsproblemen

Arthroscopie: diagnose en behandeling van gewrichtsproblemen Arthroscopie Arthroscopie: diagnose en behandeling van gewrichtsproblemen Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een arthroscopie van de knie te ondergaan. In deze folder wordt u informatie gegeven

Nadere informatie

Gescheurde achillespees

Gescheurde achillespees Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde achillespees z Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een gescheurde achillespees hebt. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese.

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. De Tumorprothese Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. U krijgt informatie over de voorbereiding op de

Nadere informatie

De totale knieoperatie Een nieuwe knie

De totale knieoperatie Een nieuwe knie Orthopedie De totale knieoperatie Een nieuwe knie Een nieuwe knie Binnenkort krijgt u een nieuwe knie. Deze ingreep wordt een totale knieoperatie genoemd. Deze brochure geeft u informatie over het kniegewricht

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Voorste kruisbandreconstructie De voorste kruisband Tijdens sporten of een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren. Uw orthopedisch chirurg zal in veel gevallen adviseren de voorste kruisband

Nadere informatie

KIJKOPERATIE VAN DE KNIE

KIJKOPERATIE VAN DE KNIE KIJKOPERATIE VAN DE KNIE (arthroscopie bij gewrichtsproblemen) In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over een kijkoperatie van de knie. Wij adviseren u deze informatie

Nadere informatie

tibiakop-osteotomie patiënteninformatie Wat is een tibiakop-osteotomie

tibiakop-osteotomie patiënteninformatie Wat is een tibiakop-osteotomie patiënteninformatie tibiakop-osteotomie In overleg met uw arts heeft u besloten om het bot onder uw kniegewricht te laten opereren. Dit is een tibiakop-osteotomie van het onderbeen. Deze folder bevat informatie

Nadere informatie

Anatomische schouderprothese

Anatomische schouderprothese Anatomische schouderprothese Inhoud Inleiding 3 Het schoudergewricht 3 Normaal schoudergewricht 3 Versleten schoudergewricht 4 De operatie 4 Verwachtingen en risico s 5 Verwachtingen 5 Risico s 6 Na de

Nadere informatie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstknie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstknie Orthopedie Instructies voor patiënten met een kunstknie Geachte mevrouw/mijnheer, In deze folder vindt u een aantal richtlijnen/instructies, die u goed kunt gebruiken nadat u een knieprothese heeft gekregen.

Nadere informatie

De totale heupprothese

De totale heupprothese De totale heupprothese Bekken Heupkom Heupkop Heuphals Bovenbeen Figuur 1: De heup, vooraanzicht De heupprothese Als u een versleten heup heeft, kan dat erg pijnlijk zijn. In veel gevallen is pijn de voornaamste

Nadere informatie

Orthopedie. Schouderprothese

Orthopedie. Schouderprothese Orthopedie Schouderprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw schouder. Er wordt een schouderprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over het schoudergewricht, de aanleiding

Nadere informatie

De Knieprothese. Patiënteninformatie. Orthopedie Care To Move

De Knieprothese. Patiënteninformatie. Orthopedie Care To Move De Knieprothese Patiënteninformatie Orthopedie Care To Move Wat u moet weten over artrose en een knievervanging Deze brochure helpt u om enige basiskennis te verkrijgen met betrekking tot uw kniegewricht,

Nadere informatie

De totale heup- en knieprothese Algemene informatie

De totale heup- en knieprothese Algemene informatie De totale heup- en knieprothese Algemene informatie Inleiding Deze folder is alleen bedoeld voor mensen die zich willen oriënteren op een nieuwe knie- of heupprothese, en kan (als samenvatting) ook gebruikt

Nadere informatie

Kniedistractie. Gewrichtssparende behandeling bij artrose

Kniedistractie. Gewrichtssparende behandeling bij artrose Kniedistractie Gewrichtssparende behandeling bij artrose Inleiding U ontvangt deze informatie omdat u van de arts gehoord heeft dat u een gewrichtsdistractie ondergaat in de Maartenskliniek Woerden. Deze

Nadere informatie

H Kijkoperatie (arthroscopie) van de schouder

H Kijkoperatie (arthroscopie) van de schouder H.253069.0715 Kijkoperatie (arthroscopie) van de schouder Inleiding Een arthroscopie is een kijkoperatie in een gewricht. Met deze operatie kan de arts verschillende gewrichtsaandoeningen vaststellen,

Nadere informatie

Knieprothese. Deze informatie is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Knieprothese. Deze informatie is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Knieprothese In deze folder vindt u informatie over het plaatsen van een knieprothese. Uw specialist heeft u ongetwijfeld al de nodige informatie gegeven over de operatie. In deze folder kunt u de belangrijkste

Nadere informatie