Ervaringrijk.nl: Ruim 200 verhalen en tips verzameld van mensen met een hoorprobleem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ervaringrijk.nl: Ruim 200 verhalen en tips verzameld van mensen met een hoorprobleem"

Transcriptie

1 uitgave van nvvs (onderdeel van stichting hoormij) Marjan de Ruijter: De slechthorendheid van mijn vader heeft mijn leven gevormd Serie behandeling tinnitus & hyperacusis in audiologische centra. Deel 2: Pento Dizzy Me: van blog tot boek Nummer 1 Jaargang 43 februari / maart Ervaringrijk.nl: Ruim 200 verhalen en tips verzameld van mensen met een hoorprobleem

2 Column In dit nummer foto: michiel wijnbergh Samen Ik zal u wat vertellen over hoe het is gelopen met mijn relationele leven, de laatste jaren. Want daar is een hoop gebeurd en het is goed dat u dat van mij weet. We kenden elkaar al jaren en konden het uitstekend vinden met elkaar. En we snapten ook heel goed hoe we met elkaars gehoorproblematiek moesten omgaan en dat scheelt een heel stuk. Dus dat we jarenlang een hele goede LAT-relatie hadden met elkaar, dat snapt u wel. Ieder z n eigen stek, dat wel. Da s prettig voor je zelfstandigheid enzo. Ook dat snapt u denk ik wel. We trokken erg veel met elkaar op en beleefden mooie dingen met elkaar. Maar op een gegeven moment zijn we elkaar eens diep in de ogen gaan kijken. Als je het zo goed met elkaar kunt vinden, ligt het voor de hand om een stapje verder te gaan dan een LAT-relatie. Ook de buitenwereld vroeg het steeds vaker aan ons: wanneer gaan jullie nou eens echt samen? Eerst vonden we dat maar onzin, maar goed: het zet je wel aan het denken. Dus op een gegeven moment zijn we met z n drieën om de tafel gaan zitten en hebben we een serieus gesprek gevoerd. U leest het goed: met z n drieën. In moderne tijden is alles mogelijk, daar kunt u vast wel begrip voor opbrengen. We waren er snel uit: laten we onze jarenlange LAT-relatie omzetten en nu echt samen gaan. Trouwen was niet aan de orde, want zie dat maar eens geregeld te krijgen met z n drieën. Maar samenwonen, een gezamenlijke bankrekening, alles samen doen, daar werden we al snel erg enthousiast over. Aldus geschiedde. Sinds het begin van dit jaar draaien we een gezamenlijke huishouding. We hebben samen een provisorisch naambordje op de voordeur getimmerd maar zoeken nog naar een echt mooi plaatje om ons samengaan te symboliseren. Je zou denken dat je hele omgeving raar opkijkt als je zo n constructie aangaat met z n drie maar dat valt me erg mee. Sterker nog: ik krijg veel enthousiaste en positieve reacties. Mijn omgeving vond het kennelijk tijd dat we deze stap zouden zetten met z n drie. En hoewel we niet in de echt verenigd zijn, hebben we nu wel één naam gekozen voor ons samen: Stichting Hoormij. U leest er meer over op p.11 van deze HOREN. joop beelen directeur Stichting Hoormij/NVVS, 4 Ik ben apetrots op hem Marjan de Ruijter (27) groeide op met haar zeer slechthorende vader Ton (59). Sinds kort zet zij zich in als vrijwilliger voor de NVVS om voorzieningen voor slechthorenden te verbeteren. 12 Behandeling tinnitus & hyperacusis De Commissie Tinnitus & Hyperacusis bezoekt een aantal audiologische centra die tinnitus en hyperacusis behandelen en doet verslag in HOREN. Deel 2: Pento in Zwolle. 24 Dizzy Me De blog Dizzy Me van de Vlaamse Tania Stadsbader nam een vliegende start aan het einde van 2008, met een overzicht van haar case en een post-operatie dagboek. Nu is er een tweede uitgave van haar boek met dezelfde titel. 28 Ervaringrijk.nl Kom naar Ervaringrijk.nl. Hier vindt u naast persoonlijke verhalen van lotgenoten ook veel praktische tips. En verder p.8-10 Actueel p. 11 Stichting Hoormij p NVVS in actie p. 20, 21 Voorlichting rond CI p. 23 Lezerscolumn p. 26 Schenken en nalaten p. 27 Vrijwilliger vraagt vrijwilliger p. 30 Second Opinion p. 31 Verslag infobijeenkomst otosclerose p. 33 In een notendop: eenzijdig gehoorverlies p. 34, 35 Lezerspagina p Agenda p. 39 Adressen & colofon foto: paul schuitemaker foto: karel gillissen foto: leen vandeweghe foto: ferry van nimwegen 3

3 mijn verhaal De slechthorendheid van mijn vader heeft mijn leven gevormd Marjan de Ruijter (27) groeide op met haar zeer slechthorende vader Ton (59). Sinds kort zet zij zich in als vrijwilliger voor de NVVS om voorzieningen voor slechthorenden te verbeteren. tekst: Weija Steffens fotografie: Paul Schuitemaker Ik heb me nooit een ander kind gevoeld omdat mijn vader eenzijdig doof en aan zijn andere oor zeer slechthorend is. Ik wist niet beter. Terugkijkend op mijn jeugd begrijp ik nu beter waarom de dingen bij ons gingen zoals ze gingen. Als kind ben je je er niet bewust van dat je vader anders is dan andere vaders. Je weet het wel. Maar je trekt er geen conclusies uit. Het is zoals het is. Botsingen Mijn vader is vanaf zijn twintigste eenzijdig doof en aan zijn andere oor hoort hij erg weinig. Dit komt door een hersenvliesontsteking op zijn vierde. Doordat hij een horende periode in zijn leven kent, zorgden zijn doof- en slechthorendheid voor interne botsingen. Als slechthorende ben je op een bepaalde manier afgesloten van de maatschappij. Je krijgt dingen als grapjes of geluiden niet mee. En dat was behoorlijk confronterend voor een enorm sociale man als mijn vader. Ook heeft hij er moeite mee gehad dat hij voor ons als slechthorende niet altijd de vader heeft kunnen zijn die hij had willen zijn. Die gedachte maakte hem ongelukkig. Hij heeft een tijd met een burn-out thuisgezeten. Zo verdrietig en terneergeslagen was hij. Nu ik ouder word, realiseer ik me beter hoe lastig het voor hem moet zijn geweest toen mijn broer en ik klein waren. Vooral hoge tonen hoort hij niet, dus gehuil, gejammer of geschreeuw kwam bij hem meestal niet binnen. Bij problemen, ruzies, ongelukjes enzovoorts gingen wij meestal naar mijn moeder. Mijn vader noem ik altijd bij zijn voornaam; papa lijkt te veel op mama en dat kan voor verwarring zorgen. Als puber had ik heftige discussies en regelmatig ruzie met mijn vader. Vaak door communicatiemisverstanden. Ik ben een enorme flapuit, terwijl mijn vader alles overdenkt. Het botste vaak tussen ons, meestal omdat mijn vader alles letterlijk opvatte wat ik zei. Terwijl ik het dan helemaal niet zo bedoelde. Gebarentaal gebruikte mijn vader niet, hij moest het vooral van liplezen hebben. Als ik iets aan mijn moeder vertelde, keek ik mijn vader aan. Anders moest ik het verhaal nog een keer herhalen. De laatste jaren is de communicatie tussen ons enorm verbeterd. , sms en WhatsApp zijn wat dat betreft ideale hulpmiddelen. Betrokken Ik kan me heel goed voorstellen dat hij zich als slechthorende op een gegeven moment gedeeltelijk terugtrok uit de wereld om zich heen. Mijn vader ging er nog wel op uit, maar nooit zonder mij, mijn broertje of mijn moeder. Mijn moeder was zijn steun en toeverlaat. Dat wil niet zeggen dat mijn vader niet betrokken was bij mijn leven. Integendeel. Tot mijn zesentwintigste heb ik gehandbald en mijn vader ging altijd mee. Eén keer werd er een overtreding op mij begaan en ik schold enorm uit frustratie. Na de wedstrijd kwam mijn vader naar me toe en zei Dat moet je niet meer Marjan de Ruijter Leeftijd: 27 jaar Relatie: samenwonend Woonplaats: Voorburg Beroep: radiotherapeutisch laborant Hobby: spinning Levensmotto: Wat er ook gebeurt, blijf positief. En blijf met elkaar praten en lachen. 4

4 nvvs in actie Verder op de ingeslagen weg, maar ook nieuwe wegen ontdekken! In 2014 zijn we op veel gebieden verder gaan op de ingeslagen weg. Bijvoorbeeld met de federatievorming met FOSS en SH-Jong, zodat deze op 1 januari 2015 van start kon gaan (zie pg 11). Met lopende projecten, zoals het project Ervaringskennis en de projecten die onder Samen Sterk vallen, zijn we afgelopen jaar verder gegaan. Daarnaast hebben we ook nieuwe projecten gestart, onder andere rondom slechthorendheid & werk (Brood op de plank) en empowerment van slechthorende kinderen (Erbij Horen). Ook organiseerden we voor het eerst de Balance Awareness Week; een speciale themaweek rondom duizeligheid en evenwicht. Dit krijgt in 2015 al gelijk een vervolg met de Week van het Oorsuizen (themaweek tinnitus, deze werd gehouden van 2-8 februari). Bereikt in 2014: Belangenbehartiging Door middel van diverse publicaties in onder andere landelijke en regionale media hebben we meer Nederlanders laten beseffen hoe het is om te leven met een hoorprobleem. Er is onder andere gepubliceerd over tinnitus en slechthorendheid en over hulpmiddelen als ondertiteling, ringleidingen in zalen en hoortoestellen. De projecten Erbij Horen en Brood op de plank zijn gestart. Veel van onze wensen met betrekking tot het protocol voor verstrekking en vergoeding van hoorhulpmiddelen zijn inmiddels ingewilligd. Er wordt aanvullend onderzoek gedaan naar de klachten die bij ons binnenkwamen via Hoorwijzer.nl/ meldpunt. De richtlijnen voor vergoeding van een cochleair implantaat zijn, onder andere op aandringen van OPCI, bijgesteld: kinderen tot 18 jaar komen nu in aanmerking voor vergoeding bij tweezijdige implantatie. Voorlichting In 2014 werden er 18 HOORagenda-formatiebijeenkomsten georganiseerd; 11 over tinnitus, 4 over Ménière, 1 over brughoektumor, 1 over implanteerbare devices bij slechthorendheid en 1 over otosclerose. Deze bijeenkomsten trokken zo n 1500 belangstellenden, waarvan 75 mensen na afloop besloten graag lid te willen worden van de NVVS. In samenwerking met GGMD zijn we gestart met vervolgbijeenkomsten, de zogenoemde Meer over -bijeenkomsten. Verder verschenen er weer zes edities van HOREN Magazine en organiseerden de 20 NVVS-afdelingen vele voorlichtingsbijeenkomsten. De afdeling Regio Den Haag en de afdeling Breda waren bijvoorbeeld present op de Liever Thuis-beurs. Lotgenotencontact Onze afdelingen organiseerden dit jaar weer diverse lokale lotgenotenbijeenkomsten. Ook was er de landelijke Ménière-lotgenotendag. In het kader van het project Ervaringskennis vonden er een flink aantal kleinschalige sessies plaats, waarbij ervaringen en tips over omgaan met een hooraandoening konden worden gedeeld. De bijbehorende website met al die verhalen, Ervaringrijk.nl, werd gelanceerd voor de achterbannen van de betrokken organisaties. Er zijn in 2014 al 200 ervaringen geplaatst. Deze zijn gemiddeld 21 keer bekeken. In 2015 volgt de publiekslancering. 16

5 We gaan in 2015 verder op de ingeslagen weg en slaan ook nieuwe wegen in! Leden & groei In 2014 hebben we nog meer aan de weg getimmerd om meer leden te vinden, meer donateurs voor projecten en specifieke activiteiten en meer sponsors om de NVVS bij te staan bij het realiseren van haar doelstellingen. Zo kon mede dankzij steun van Beter Horen en enkele NVVS-afdelingen een nieuw project gestart worden rondom slechthorendheid en werk. Ook zette NVVS in 2014 de eerste schreden op het pad van crowdfunding. Via (zoek op NVVS) werden enkele honderden euro s binnengehaald voor projecten en voor NVVS in het algemeen. In het ledenaantal is de in 2013 ingezette licht stijgende lijn nog steeds te zien. Ook mochten we weer veel nieuwe vrijwilligers verwelkomen. Online In 2014 hebben we ons digitale bereik vergroot, naar bezoeken en bezoekers op nvvs.nl. Er werden meer dan 1 miljoen pagina s bekeken het afgelopen jaar! Bijna bezoekers kwamen op onze site via een advertentie via Google Adwords. Inmiddels hebben we ruim 1250 volgers via Twitter en ruim 600 via Facebook (facebook.com/nvvs.nl). Onze achterban op social media gaat dus richting de Hoorwijzer.nl trok ruim bezoekers die samen de site keer bezochten. Via deze site zijn in totaal al ervaringen met audiciens en hoortoestellen gedeeld. Onze digitale nieuwsbrief werd elke twee weken aan ruim mensen verstuurd. foto: shutterstock Nieuwe wegen Het nieuwe jaar 2015 zal een overgangsjaar worden. Als NVVS blijven we doorgaan op de ingeslagen weg. Langzaam zal die weg breder worden en overgaan in nieuwe wegen, onder de vlag van Stichting Hoormij. Speerpunten zullen zijn: Overgang naar Stichting Hoormij: nieuwe naam, nieuw logo, nieuwe website, nieuwe doelgroepen Doorgaan met het behartigen van de belangen van iedereen met een hoorprobleem én jongeren met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) Opstarten van nieuwe activiteiten en nieuwe projecten, o.a. in samenwerking met andere organisaties Blijven bijdragen aan goede voorlichting voor mensen met een hoorprobleem, onder andere via publicaties in de media, onze informatiebijeenkomsten, een magazine, websites, nieuwsbrief en social media Ons blijven inzetten op het gebied van belangenbehartiging, o.a. vergoeding en protocol hoorhulpmiddelen, passend onderwijs voor slechthorende en TOS-leerlingen, en goede hulpverlening voor mensen met tinnitus en hyperacusis. Stevige samenwerking houden met alle slechthorenden- en dovenorganisaties, onder andere voor de belangenbehartiging rond ondertiteling, toegankelijkheid van de maatschappij, tolkvoorzieningen, zorgoverheveling naar gemeentes en total conversation -bereikbaarheid van instanties en 112. Samen staan we sterker! 17

6 in een notendop In een notendop: eenzijdig gehoorverlies (SSD) Wat is het? Van eenzijdig gehoorverlies, of single sided deafness (SSD) spreken we wanneer u met één oor (goed) hoort en met het andere oor slecht tot niets (gehoordrempel 70 db). Aangeboren eenzijdige slechthorendheid komt relatief weinig voor (1 à 2 per kinderen) en kan mogelijk zijn ontstaan door een infectie met het cytomegalovirus tijdens de zwangerschap. Op latere leeftijd kan het eenzijdige gehoorverlies ontstaan door o.a. een virusinfectie, otosclerose, plotsdoofheid aanvallen, eerder meegemaakt lawaai trauma, de ziekte van Ménière of een brughoektumor die groeit in de buurt van de hersenstam en de gehoor- en evenwichtszenuw langzaam afknelt. Hoe te herkennen? Gehooruitval geeft problemen, zoals lokaliseren van geluid en het luisteren naar gesprekken in een lawaaiige omgeving. De signalen uit beide oren gaan via de twee gehoorzenuwen naar de hersenen toe (stereo). Bij mensen met SDD gebeurt dat maar aan één kant (mono). Denkt u dat uw gehoor aan één kant verslechterd is? Dan kunt u een gehoortest (laten) uitvoeren. Dit kan bij een audicien of via uw huisarts. Ook zijn er diverse zelf-tests, bijvoorbeeld met behulp van vragenlijsten of via internet of een app. De betrouwbaarheid daarvan is echter variabel. Zie ook Handige communicatietips geef aan wat uw beperking is en verzoek duidelijk verstaanbaar in uw richting te spreken. kies goed waar u gaat staan/zitten, zodat uw goede oor naar de spreker is gericht. Zorg dat u niet te ver van de spreker af bent, kijk goed naar het gezicht van de spreker en zorg daarbij voor goed licht. probeer achtergrondgeluid in de ruimte te verminderen (geen radio/tv aan tijdens een gesprek etc.) en kies bij voorkeur een ruimte met goede akoestiek (zachte vloerbedekking of vloerkleden, gordijnen etc.). zorg dat duidelijk is wat het gespreksonderwerp is, zodat u verdere woorden of gebaren beter kunt interpreteren als u in een lawaaiige omgeving niet alles goed verstaat. Een cursus spraakafzien en/of Nederlands met ondersteunende gebaren kan u (en uw naasten) daar bij helpen. Zie Meer weten? (o.a. editie juni 2012) En dan? Ga bij klachten altijd eerst naar de huisarts. Indien de slechthorendheid veroorzaakt wordt door problemen in het middenoor (cerumen, vocht of ontstekingen) dan kan de kno-arts soms ingrijpen. Wanneer de slechthorendheid optreedt in het slakkenhuis zelf of wanneer de gehoorzenuw niet goed werkt, dan is dat bijna nooit medisch te verhelpen. Als medische behandeling niet mogelijk is, kunnen hoorhulpmiddelen uitkomst bieden. Bij mensen met eenzijdig gehoorverlies wordt momenteel getracht het gehoor te verbeteren door middel van een (draadloos) Contralateral Routing of Sound (CROS) of een bot geleidend hoortoestel; Bone Conduction Device (BCD: Ponto of BAHA). Echter, hiermee wordt het geluid via een omweg aan het goede oor aangeboden, waardoor het slechte oor alsnog niet gestimuleerd wordt. De signalen naar de hersenen komen nog steeds slechts van één oor. Daarom vinden in onder andere het UMC Utrecht, maar ook in het buitenland, momenteel diverse onderzoeken plaats naar het effect van een Cochleair Implantaat bij eenzijdig gehoorverlies. Met een CI op het slechtste oor kan namelijk aan die kant de gehoorzenuw worden gestimuleerd, waardoor u geluid weer stereo binnenkrijgt. Nadere inlichtingen over hulpmiddelen kunt u verkrijgen bij uw kno-arts of audioloog. Zie ook foto: shutterstock 33

Ervaringrijk.nl: Ruim 200 verhalen en tips verzameld van mensen met een hoorprobleem

Ervaringrijk.nl: Ruim 200 verhalen en tips verzameld van mensen met een hoorprobleem uitgave van nvvs (onderdeel van stichting hoormij) 4 12 24 Marjan de Ruijter: De slechthorendheid van mijn vader heeft mijn leven gevormd Serie behandeling tinnitus & hyperacusis in audiologische centra.

Nadere informatie

Voor wie? Luchtgeleiding en botgeleiding

Voor wie? Luchtgeleiding en botgeleiding 4 In deze folder vindt u informatie over het bot verankerd hoortoestel. U leest hierin bij welke gehoorproblemen dit toestel gebruikt wordt en hoe het werkt. Voor wie? Een bot verankerd hoortoestel, Bone

Nadere informatie

Meedoen aan het Nationaal Hooronderzoek loont!

Meedoen aan het Nationaal Hooronderzoek loont! magazine van de nederlandse vereniging voor slechthorenden 4 12 Corné Bossers: Ik ga uit van kansen, niet van belemmeringen Slechthorendheid & werk: project Brood op de plank van start 20 Wat kan een CI

Nadere informatie

Horen met één oor. Informatie voor ouders, leerkrachten en volwassenen. Afdeling KNO

Horen met één oor. Informatie voor ouders, leerkrachten en volwassenen. Afdeling KNO Horen met één oor Informatie voor ouders, leerkrachten en volwassenen Afdeling KNO Horen met één oor Informatie voor ouders, leerkrachten en volwassenen Als iemand met één oor slecht of helemaal niet hoort

Nadere informatie

oorsuizen tinnitus patiënteninformatie

oorsuizen tinnitus patiënteninformatie patiënteninformatie oorsuizen tinnitus U bent bij de KNO-arts geweest omdat u last heeft van oorsuizen. Dit wordt ook wel tinnitus genoemd. Wat is tinnitus? Welke behandelingen zijn mogelijk? Dat en meer

Nadere informatie

Plotsdoofheid. Informatie voor patiënten die plotseling geheel doof worden. Informatie voor patiënten. Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis

Plotsdoofheid. Informatie voor patiënten die plotseling geheel doof worden. Informatie voor patiënten. Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Informatie voor patiënten Plotsdoofheid Informatie voor patiënten die plotseling geheel doof worden G456-Q CWZ / 09-04 Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Uw behandelend arts heeft voorgesteld om vanwege uw

Nadere informatie

Hoe werkt het oor? Het oor is onder te verdelen in: 1. Uitwendige gehoorgang;

Hoe werkt het oor? Het oor is onder te verdelen in: 1. Uitwendige gehoorgang; Plotsdoofheid Hoe werkt het oor? Het oor is onder te verdelen in: 1. Uitwendige gehoorgang; 2. Trommelvlies waarachter zich het middenoor bevindt. Hierin bevinden zich de drie gehoorbeentjes en via de

Nadere informatie

Als een hoortoestel geen oplossing is: geluidstrillingen doorgeven via het schedelbot

Als een hoortoestel geen oplossing is: geluidstrillingen doorgeven via het schedelbot uitgave van nvvs (onderdeel van stichting hoormij) Nummer 2 Jaargang 43 april / mei 2015 4 12 20 30 Maartje Schutte: Door mijn CI word ik minder belemmerd in de dingen die ik wil doen. Met Stichting Hoormij

Nadere informatie

Levend hoorhulpmiddel: de signaalhond

Levend hoorhulpmiddel: de signaalhond magazine van de nederlandse vereniging voor slechthorenden 4 8 Anne de Rooij: Ik laat mijn leven niet censureren door de ziekte van Ménière NVVS in actie voor verbetering vergoedingssysteem 30 Hoe staat

Nadere informatie

Cochleaire implantatie bij volwassenen informatie voor werkgevers

Cochleaire implantatie bij volwassenen informatie voor werkgevers Cochleaire implantatie bij volwassenen informatie voor werkgevers Eén van uw werknemers/collega s is ernstig slechthorend. Op dit moment wordt door het CI-team VUmc beoordeeld of hij/zij baat zou kunnen

Nadere informatie

HOORzaken januari 2011

HOORzaken januari 2011 HOORzaken januari 2011 Zo wil ik wel vaker een nieuw jaar beginnen: na de kerstperiode ontvingen we berichten dat we verschillende projectsubsidies hebben binnengehaald. Twee projecten die te maken hebben

Nadere informatie

Plotsdoofheid (Sudden deafness)

Plotsdoofheid (Sudden deafness) Keel-, Neus- en Oorheelkunde Plotsdoofheid (Sudden deafness) www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KNO037 / Plotsdoofheid 2 Plotsdoofheid (Sudden

Nadere informatie

Revalidatie van het gehoor bij volwassenen

Revalidatie van het gehoor bij volwassenen Revalidatie van het gehoor bij volwassenen Gehoor en communicatie zijn van groot belang voor de mens. Wanneer er een beperking van gehoor, spraak of taal optreedt, heeft dat vaak grote gevolgen voor het

Nadere informatie

lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer

lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer Wist je dat... onze oren blijven groeien, ook nadat de rest van ons lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer op een centimeter in vijftig jaar.

Nadere informatie

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Communiceren doe je met zijn tweeën Deze folder is bedoeld voor de goedhorenden die in hun omgeving iemand kennen die slechthorend is, en voor slechthorenden

Nadere informatie

Loopbaanbegeleiding voor doven en mensen met een hoorprobleem

Loopbaanbegeleiding voor doven en mensen met een hoorprobleem Loopbaanbegeleiding voor doven en mensen met een hoorprobleem GGMD staat voor Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening. Wij helpen doven, mensen met een hoorprobleem en hun naasten.

Nadere informatie

Communicatie met slechthorenden in het ziekenhuis kan beter! Ervaringen en tips voor u verzameld.

Communicatie met slechthorenden in het ziekenhuis kan beter! Ervaringen en tips voor u verzameld. magazine van de nederlandse vereniging voor slechthorenden 4 20 26 Toine de Jong: Ik geniet nog steeds van muziek en metal, maar op een andere manier Nieuwe NVVS-voorzitter Egon Berendsen: Meer bereiken

Nadere informatie

Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen

Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen GGMD staat voor Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening. Wij helpen doven, mensen met een hoorprobleem en hun naasten met advies,

Nadere informatie

~ (]J. -S ca. /;a.;j ~ ~/ ~ Ir'! '. - - --~ '-' 1 C\) 4. Middenoor. s. Slakkenhuis. 6. Gehoorzenuw ,.. ...

~ (]J. -S ca. /;a.;j ~ ~/ ~ Ir'! '. - - --~ '-' 1 C\) 4. Middenoor. s. Slakkenhuis. 6. Gehoorzenuw ,.. ... I 3. I H-o'~ hoort een oo~? I, I. Geluidsgolven I I 2. Gehoorgang - Trommelvlies I J 4. Middenoor s. Slakkenhuis 6. Gehoorzenuw '0..,.. '-' 1... C\) -S ca ~ (]J /;a.;j ~ ~/ ~ Ir'! '. - - --~ Inhoudsopgave

Nadere informatie

NC PLD-symposium Eenzijdige Doofheid

NC PLD-symposium Eenzijdige Doofheid NC PLD-symposium Eenzijdige Doofheid Dat er veel behoefte is aan informatie over eenzijdige doofheid blijkt wel uit de enorme belangstelling voor het symposium Eenzijdige doofheid dat gehouden werd op

Nadere informatie

Botverankerde hoortoestellen

Botverankerde hoortoestellen Botverankerde hoortoestellen Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 0006 Inleiding De KNO-arts heeft met u besproken dat u een botverankerd hoortoestel gaat krijgen. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

Wat is er dan wel mogelijk?

Wat is er dan wel mogelijk? Tinnitus oorsuizen 2 U heeft een KNO-arts geconsulteerd in verband met tinnitusklachten. Mogelijk heeft u na dit consult nog vragen. Deze brochure is bedoeld om u iets meer te vertellen over tinnitus en

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Tinnitus

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Tinnitus kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Tinnitus Wat is tinnitus? Veel mensen hebben last van oorsuizen of tinnitus. Zij horen geluiden zoals ruisen, piepen of fluiten, hoog of laag,

Nadere informatie

slechthorendheid en hoortoestellen

slechthorendheid en hoortoestellen patiënteninformatie slechthorendheid en hoortoestellen U bent bij de KNO-arts geweest omdat u niet goed hoort. Mogelijk kunt u door een hoortoestel beter gaan horen. Wat kunnen de klachten zijn? Welke

Nadere informatie

Horen en ouder worden

Horen en ouder worden Horen en ouder worden dr.ir. N.J. Versfeld klinisch fysicus audioloog Universitair Audiologisch Centrum VUmc Amsterdam Ouderdomsslechthorendheid Ook wel presbyacusis genoemd Presbys : oud Akouein : horen

Nadere informatie

Slechthorendheid bij ouderen

Slechthorendheid bij ouderen Slechthorendheid bij ouderen Ir. T.T. Prinzen Klinisch fysicus-audioloog Pento Audiologisch Centrum Amersfoort Inhoud inleiding (anatomie en pathologie) soorten gehoorverlies hoe hoort een slechthorende?

Nadere informatie

Oorsuizen: tinnitus. Informatie voor patiënten over oorsuizen

Oorsuizen: tinnitus. Informatie voor patiënten over oorsuizen Oorsuizen: tinnitus Informatie voor patiënten over oorsuizen Uw behandelend arts heeft voorgesteld om vanwege oorsuizen een onderzoek door de kno-arts te laten verrichten. Deze folder geeft u informatie

Nadere informatie

Gehoorverlies en werk Richtlijn Stappenplan Toolkit

Gehoorverlies en werk Richtlijn Stappenplan Toolkit Gehoorverlies en werk Richtlijn Stappenplan Toolkit Wendelina Timmerman en Ester Aldenberg Spelregels voor goed verstaan in deze workshop Wat we samen kunnen organiseren: Gehoorverlies speelt altijd en

Nadere informatie

KNO. Oorsuizen - Tinnitus. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

KNO. Oorsuizen - Tinnitus. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep KNO Oorsuizen - Tinnitus Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep U wilt meer weten over tinnitusklachten of u hebt uw KNO-arts met deze klachten bezocht.

Nadere informatie

OORSUIZEN (TINNITUS) 875

OORSUIZEN (TINNITUS) 875 OORSUIZEN (TINNITUS) 875 Inleiding U heeft last van oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd. Dit uit zich in het waarnemen van geluiden die niet van buiten komen en voor anderen niet waarneembaar zijn. Zo

Nadere informatie

Tinnitus / oorsuizen. KNO-heelkunde. Beter voor elkaar

Tinnitus / oorsuizen. KNO-heelkunde. Beter voor elkaar Tinnitus / oorsuizen KNO-heelkunde Beter voor elkaar 2 TINNITUS / OORSUIZEN (Deze brochure is een gezamenlijk initiatief van NVVS en KNO vereniging) Inleiding U wilt meer weten over tinnitus klachten of

Nadere informatie

Informatie over oorsuizen (tinnitus)

Informatie over oorsuizen (tinnitus) Informatie over oorsuizen (tinnitus) Polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) Over Alrijne Zorggroep Het Diaconessenhuis Leiden en Rijnland Zorggroep (Rijnland Ziekenhuis en de verpleeghuizen Leythenrode

Nadere informatie

HOORzaken december 2010 Kersteditie

HOORzaken december 2010 Kersteditie HOORzaken december 2010 Kersteditie Nog iets meer dan een week en dan is het al weer 2011. Het gaat snel dit jaar, vindt u ook niet? Ik aarzel al een paar dagen: ga ik nog even volle kracht vooruit om

Nadere informatie

Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama

Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama Deze folder legt uit wat er gebeurt als je papa of mama een bolletje

Nadere informatie

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen Deze folder is bedoeld voor mensen die met elkaar in gesprek willen gaan en waarbij één van de gesprekspartners

Nadere informatie

Stappenplan slechthorendheid

Stappenplan slechthorendheid Stappenplan slechthorendheid Opsporing en behandeling van gehoorproblemen bij zelfstandig wonende ouderen. Stap 1: Screenen op gehoorproblemen in de eerste lijn Kunt u, al dan niet met een gehoorapparaat,

Nadere informatie

WAT GEHOORVERLIES EIGENLIJK BETEKENT

WAT GEHOORVERLIES EIGENLIJK BETEKENT WAT GEHOORVERLIES EIGENLIJK BETEKENT Hoe weet u of u gehoorverlies heeft? De kans is groot dat u de laatste bent die dat weet. De meeste gehoorverliezen ontwikkelen zich namelijk zo geleidelijk dat u het

Nadere informatie

Een slechthorende patiënt in het ziekenhuis

Een slechthorende patiënt in het ziekenhuis Een slechthorende patiënt in het ziekenhuis Als zorgverlener optimaal communiceren met een slechthorende patiënt. Het kan met de tips in deze brochure. Vooraf Inhoud Goede communicatie is van groot belang

Nadere informatie

Gehooronderzoek. Audiologisch Centrum. Afdeling KNO

Gehooronderzoek. Audiologisch Centrum. Afdeling KNO Gehooronderzoek Audiologisch Centrum Afdeling KNO Een Audiologisch Centrum is gespecialiseerd in onderzoek en advies voor mensen met gehoorproblemen. U komt bij het Audiologisch Centrum omdat een huisarts

Nadere informatie

Otosclerose. Informatie voor patiënten over gehoorverlies door botvorming op de grens tussen middenoor en binnenoor. Informatie voor patiënten

Otosclerose. Informatie voor patiënten over gehoorverlies door botvorming op de grens tussen middenoor en binnenoor. Informatie voor patiënten Informatie voor patiënten Otosclerose Informatie voor patiënten over gehoorverlies door botvorming op de grens tussen middenoor en binnenoor G437-S CWZ / 09-04 Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Uw behandelend

Nadere informatie

Slechthorendheid en hoortoestellen

Slechthorendheid en hoortoestellen Slechthorendheid en hoortoestellen Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over slechthorendheid en de mogelijkheden om daar wat aan te doen. Hoe werkt een oor? Het oor is nodig voor het horen

Nadere informatie

Figuur Fout! Geen tekst met opgegeven opmaakprofiel in document.-1 Cochleair implantaat

Figuur Fout! Geen tekst met opgegeven opmaakprofiel in document.-1 Cochleair implantaat Cochleair implantaat Inleiding Als iemand doof of zeer ernstig slechthorend is en hoortoestellen brengen (nog langer) onvoldoende resultaat met zich mee, dan wordt tegenwoordig een cochleair implantaat

Nadere informatie

Federatie activiteitenplan 2015

Federatie activiteitenplan 2015 Federatie activiteitenplan 15 Dit activiteitenplan beschrijft op beknopte wijze de voorgenomen activiteiten die de federatie in 15 namens NVVS, FOSS en SH-jong uitvoert. Het activiteitenplan is als volgt

Nadere informatie

cochleaire implantatie bij kinderen

cochleaire implantatie bij kinderen cochleaire implantatie bij kinderen inleiding Een cochleair implantaat (CI) is een hulpmiddel dat ernstig slechthorende of dove kinderen en volwassenen de mogelijkheid biedt om geluid en spraak te kunnen

Nadere informatie

Gehooronderzoek. Figuur 1. Stemvork

Gehooronderzoek. Figuur 1. Stemvork Gehooronderzoek Als u met klachten over het gehoor bij een keel-, neus- en oor-arts (KNO-arts) komt, zal de arts een aantal vragen stellen om het probleem beter te kunnen begrijpen. De vragen hebben onder

Nadere informatie

Slechthorendheid en hoortoestellen

Slechthorendheid en hoortoestellen Slechthorendheid en hoortoestellen Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld om in verband met uw gehoor- en / of oorklachten een onderzoek door de knoarts te laten verrichten. Deze folder geeft

Nadere informatie

Inleiding. Hoe werkt het oor?

Inleiding. Hoe werkt het oor? Otosclerose Inleiding Samen met uw KNO- arts heeft u besloten om vanwege uw gehoor en/of oorklachten een onderzoek te laten verrichten naar eventuele otosclerose. Deze folder geeft u informatie over wat

Nadere informatie

Ménière en vakantie: no problemo, pas de problème, kein Problem?

Ménière en vakantie: no problemo, pas de problème, kein Problem? magazine van de nederlandse vereniging voor slechthorenden 4 10 Bariton Hans Pieter Herman zingt beter sinds hij gehoorproblemen heeft NVVS-pleidooi succesvol: hoortoestel blijft in basispakket 14 Eenzijdig

Nadere informatie

Slechthorendheid op school Wat hoor je te weten in Cluster 2?

Slechthorendheid op school Wat hoor je te weten in Cluster 2? Slechthorendheid op school Wat hoor je te weten in Cluster 2? Margot Willemsen Erwin Baas 2015 Inhoud Gehoor Gehoorverlies Onderzoek: wat betekent een audiogram? Hoe klinkt een gehoorverlies Wat mag je

Nadere informatie

Cochleair implantaat

Cochleair implantaat hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Cochleair implantaat Vooronderzoeken UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde Cochleair implantaat: vooronderzoeken Voor de beslissing wordt genomen

Nadere informatie

SAMENVATTING VOOR DE NIET MEDISCH ONDERLEGDE LEZER

SAMENVATTING VOOR DE NIET MEDISCH ONDERLEGDE LEZER 9 SAMENVATTING VOOR DE NIET MEDISCH ONDERLEGDE LEZER In dit proefschrift zijn de eerste resultaten van de DECIBEL-study besproken. DECIBEL is het acroniem voor DEVELOPMENTAL EVALUATION OF CHILDREN: IMPACT

Nadere informatie

Vragenlijst. Ervaringen met een audicien

Vragenlijst. Ervaringen met een audicien Vragenlijst Ervaringen met een audicien Bestemd voor mensen die voor een hoortoestel naar een audicien zijn gegaan CQ-index Audiciens Versie 2.1 Deze vragenlijst is ontwikkeld door het Centrum Klantervaring

Nadere informatie

We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten.

We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten. We geven informatie en advies aan je werkgever en collega s. Samen zoeken we naar oplossingen. We geven je informatie over verenigingen en diensten. We helpen je bij het verbeteren van je contacten met

Nadere informatie

Vragenlijst. Ervaringen met een audicien

Vragenlijst. Ervaringen met een audicien Vragenlijst Ervaringen met een audicien Bestemd voor mensen die voor een hoortoestel naar een audicien zijn gegaan CQ-index Audiciens Versie 2.1 Deze vragenlijst is ontwikkeld door het Centrum Klantervaring

Nadere informatie

Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama

Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama Als papa of mama een bolletje in het hoofd heeft Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar over brughoektumor bij hun papa of mama Deze folder legt uit wat er gebeurt als je papa of mama een bolletje

Nadere informatie

SLECHTHORENDHEID IN HET BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS. Informatiepakket slechthorenden

SLECHTHORENDHEID IN HET BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS. Informatiepakket slechthorenden SLECHTHORENDHEID IN HET BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS Informatiepakket slechthorenden 1 Inhoudsopgave Pagina Praktische tips in de klas 4 Mogelijk gedrag dat kan voorkomen bij slechthorende leerlingen

Nadere informatie

Ziekte van Menière. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Ziekte van Menière. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Ziekte van Menière U heeft van uw behandelend arts gehoord dat u de ziekte van Menière heeft. In deze folder vindt u informatie over de oorzaak, de diagnose en de behandeling van deze aandoening. Neem

Nadere informatie

Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI

Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI Guido Cattani (Bsc. Audioloog, M. SEN, UMC Utrecht, afdeling KNO) gcattani@umcutrecht.nl Trudi de Koning (Klinisch linguïst UMC Utrecht) Opbouw presentatie Inleiding

Nadere informatie

ONVZ helpt u op weg. ONVZ Zorgverzekeraar. Verzekerd van vrije keuze. Brochure Hoortoestellen

ONVZ helpt u op weg. ONVZ Zorgverzekeraar. Verzekerd van vrije keuze. Brochure Hoortoestellen ONVZ helpt u op weg. ONVZ Zorgverzekeraar. Verzekerd van vrije keuze. Brochure Hoortoestellen ONVZ Zorgverzekeraar. Verzekerd van vrije keuze. Het aanvragen van hoortoestellen kan soms ingewikkeld zijn.

Nadere informatie

De brughoektumor. Internet www.zuyderland.nl 06-2016 955

De brughoektumor. Internet www.zuyderland.nl 06-2016 955 De brughoektumor Keel-, neus- en oorheelkunde Meldpunt Oost 03 Afsprakennummer 088-459 5391 Op werkdagen: 9.00-12.00 en 14.00-16.00 uur Informatienummer 088-459 5394 Op werkdagen: 8.30-12.00 en 13.30-16.30

Nadere informatie

Keel- Neus- Oorheelkunde Plotselinge doofheid

Keel- Neus- Oorheelkunde Plotselinge doofheid Keel- Neus- Oorheelkunde Plotselinge doofheid Inleiding Er is bij u plotselinge doofheid geconstateerd. Iedereen, van jong tot oud, kan door plotselinge doofheid worden getroffen. In Nederland komt plotselinge

Nadere informatie

Keel-, neus- en oorheelkunde. Duizeligheid

Keel-, neus- en oorheelkunde. Duizeligheid Keel-, neus- en oorheelkunde Duizeligheid 1 Inleiding Deze folder geeft u informatie over duizeligheid en de daarbij behorende klachten. Wat is duizeligheid? In het algemeen wordt onder duizeligheid verstaan

Nadere informatie

De onzichtbare gevolgen van een CVA (beroerte) 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging

De onzichtbare gevolgen van een CVA (beroerte) 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging De onzichtbare gevolgen... De onzichtbare gevolgen... De onzichtbare gevolgen van een CVA (beroerte) 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging De onzichtbare gevolgen Cerebro Vasculair Accident

Nadere informatie

Balance Awareness Week: de impact van een verstoord evenwicht

Balance Awareness Week: de impact van een verstoord evenwicht magazine van de nederlandse vereniging voor slechthorenden Nummer 5 Jaargang 42 oktober / november 2014 4 20 28 32 Mirjam Heermans: Confronterend dat mijn gehoor steeds verder achteruit gaat Onderzoek

Nadere informatie

Even voorstellen: Naam: Geboren: Hobby's: School: Leraar: ',HAUW

Even voorstellen: Naam: Geboren: Hobby's: School: Leraar: ',HAUW 1 Even voorstellen: Naam: Geboren: Hobby's: School: Leraar: ',HAUW Jantine Yntema 17februari 1993 Hockey (keepster) en Zeilen R.K Basisschool De Schakel Groep 8 Edwin Tekelenburg Mijn meester, Edwin Tekelenburg,

Nadere informatie

Gehoorverlies na Meningitis diagnostiek, preventie & behandeling

Gehoorverlies na Meningitis diagnostiek, preventie & behandeling Tweede VUmc nascholingsdag over het jonge slechthorende kind Gehoorverlies na Meningitis diagnostiek, preventie & behandeling Woensdag 12 oktober 2011 NEMO AMSTERDAM Het jonge slechthorende kind Vroege

Nadere informatie

Verwijzing naar GGMD voor hulpverlening aan doven, doofblinden, ernstig slechthorenden, plots- en laatdoven, en mensen met ménière en gehoorverlies

Verwijzing naar GGMD voor hulpverlening aan doven, doofblinden, ernstig slechthorenden, plots- en laatdoven, en mensen met ménière en gehoorverlies Hieronder vindt u informatie voor verwijzing naar GGMD voor: hulpverlening aan doven, doofblinden, ernstig slechthorenden, plots- en laatdoven, en mensen met ménière in combinatie met gehoorverlies ambulante

Nadere informatie

3/12/2013. Mijn broer heeft ADHD. Mijn broer heeft ADHD. Mijn grote broer heeft ADHD. Het zal je broer maar wezen. Ouders opgepast

3/12/2013. Mijn broer heeft ADHD. Mijn broer heeft ADHD. Mijn grote broer heeft ADHD. Het zal je broer maar wezen. Ouders opgepast Mijn broer heeft ADHD Mijn broer heeft ADHD Ouders hebben twee of meer kinderen Waarvan één (soms ook meerdere) stoorzender(s) Hoe houden we dit gezin in evenwicht? Waar moeten we op letten? Het zal je

Nadere informatie

Wij weten hoe het voelt

Wij weten hoe het voelt www.freya.nl Twitter: @Freya_NL facebook.com/freyanl Wij weten hoe het voelt Om je heen lijkt iedereen zomaar kinderen te krijgen. Bij jou blijft die zo gewenste zwangerschap uit. Bij Freya weten we als

Nadere informatie

Tips bij slechthorendheid

Tips bij slechthorendheid Libra R&A Audiologie Tips bij slechthorendheid Deze folder is bedoeld voor mensen die met elkaar in gesprek willen gaan en waarbij een van de gesprekspartners slechthorend is. Technische hulpmiddelen,

Nadere informatie

Ménière en vakantie: no problemo, pas de problème, kein Problem?

Ménière en vakantie: no problemo, pas de problème, kein Problem? magazine van de nederlandse vereniging voor slechthorenden 4 10 Bariton Hans Pieter Herman zingt beter sinds hij gehoorproblemen heeft NVVS-pleidooi succesvol: hoortoestel blijft in basispakket 14 Eenzijdig

Nadere informatie

Phonak CROS II. De slimme oplossing voor eenzijdig horen

Phonak CROS II. De slimme oplossing voor eenzijdig horen Phonak CROS II De slimme oplossing voor eenzijdig horen Mijn CROShoortoestellen lieten mij weer geluiden horen en gaven mij mijn leven terug. Horen met één oor Wanneer u zich in een ruimte met veel lawaai

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over oorstukjes

Vragen en antwoorden over oorstukjes magazine van de nederlandse vereniging voor slechthorenden 4 Bij Sanne Zeeman is het glas altijd halfvol 8 Vergoedingen hoortoestellen in 2013 op de schop 25 Tinnitussymposium met kleine lichtpuntjes Nummer

Nadere informatie

Beter communiceren bij gehoorverlies

Beter communiceren bij gehoorverlies Beter communiceren bij gehoorverlies Tips en advies en informatie Rosa Wendelina M. Timmerman Mijn ervaringen en deskundigheid Vanaf mijn geboorte ben ik slechthorend. Inmiddels heb ik aan beide oren een

Nadere informatie

Keel-, neus en oorheelkunde. Slechthorendheid en Hoortoestellen

Keel-, neus en oorheelkunde. Slechthorendheid en Hoortoestellen Keel-, neus en oorheelkunde Slechthorendheid en Hoortoestellen 1 Deze folder geeft u informatie over slechthorendheid en de mogelijkheden om daar iets aan te doen. Hoe werkt een oor? Het oor is nodig voor

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

e e n p e r s o o n l i j k e e r v a r i n g

e e n p e r s o o n l i j k e e r v a r i n g Baha Divino e e n p e r s o o n l i j k e e r v a r i n g De Baha Divino is ontworpen om in dagelijkse situaties een persoonlijke luisterervaring te creëren, zodat de kwaliteit van leven voor alle dragers

Nadere informatie

Hoe verloopt de muzikale ontwikkeling bij dove en slechthorende kinderen En de invloed die de ontwikkeling van het Cochleair Implant daar op heeft

Hoe verloopt de muzikale ontwikkeling bij dove en slechthorende kinderen En de invloed die de ontwikkeling van het Cochleair Implant daar op heeft Hoe verloopt de muzikale ontwikkeling bij dove en slechthorende kinderen En de invloed die de ontwikkeling van het Cochleair Implant daar op heeft Marianne Bloemendaal Inleiding Zingen en musiceren, ondersteunt

Nadere informatie

Loopbaanbegeleiding voor doven en mensen met een gehoorbeperking

Loopbaanbegeleiding voor doven en mensen met een gehoorbeperking Loopbaanbegeleiding voor doven en mensen met een gehoorbeperking Informatie voor werkgevers, arbodiensten, UWV en gemeenten GGMD ondersteunt doven, slechthorenden, mensen met tinnitus en andere hoorproblemen.

Nadere informatie

Zo hoor ik. Een kijkje in het leven van jonge kinderen met gehoorverlies. www.nsdsk.nl

Zo hoor ik. Een kijkje in het leven van jonge kinderen met gehoorverlies. www.nsdsk.nl Zo Zo hoor ik Als een kind doof of slechthorend is, heeft dat vaak hoor grote impact op het gezin. Achter elk kind met gaat een verhaal schuil. Over de oorzaak, de onzekerheid, de zorgen, het onbegrip,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Leden aan t woord. Spraakafzien & Creatief zijn. Elckerlyc Hilvarenbeek Openbare gebouwen Van het bestuur Scholenproject

Inhoudsopgave. Leden aan t woord. Spraakafzien & Creatief zijn. Elckerlyc Hilvarenbeek Openbare gebouwen Van het bestuur Scholenproject Augustus 0 Nr. Leden aan t woord Wie herkent dit? Na een operatie aan een brughoektumor werd ik slechthorend. Ik vermijd sindsdien alle activiteiten die met veel en hard geluid gepaard gaan. Dat geluid

Nadere informatie

PG-monitor 2011. Factsheet. Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten. support

PG-monitor 2011. Factsheet. Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten. support PG-monitor 2011 Factsheet Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten support pg-monitor 2011 Inhoudsopgave Voorwoord Voorwoord 1 1 Organisatie 2 2 Opbouw achterban 3 Organisaties van patiënten,

Nadere informatie

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is?

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is? 100 Col 's beklimmen in 40 dagen met een totale afstand van 4100 kilometer. Eddy Driessen uit Arnhem wil die tocht gaan afleggen en dat doet hij voor zijn plezier maar ook voor het goede doel. Namelijk

Nadere informatie

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Duizeligheid

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Duizeligheid Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde Algemeen Deze folder geeft u informatie over duizeligheid en de daarbij behorende klachten en behandeling. Iedereen is wel eens duizelig geweest. Toch is het moeilijk

Nadere informatie

Oorsuizen. KNO-heelkunde. Leren omgaan met Tinnitus

Oorsuizen. KNO-heelkunde. Leren omgaan met Tinnitus KNO-heelkunde Oorsuizen Leren omgaan met Tinnitus U bent bij de kno-arts geweest i.v.m. oorsuizen. Deze folder heeft tot doel informatie te geven over oorsuizen en daarbij behorende verschijnselen. Wat

Nadere informatie

resound.com CONTACTGEGEVENS BELGIË Tel: +32 (0)2 513 55 91 info@gnresound.be www.resound.com

resound.com CONTACTGEGEVENS BELGIË Tel: +32 (0)2 513 55 91 info@gnresound.be www.resound.com ReSound helpt mensen weer te horen met hoortoestellen die het natuurlijke oor nabootsen. Het is ons doel u de mogelijkheid te bieden een rijk, actief en bevredigend leven te leiden, waarin u niet gehinderd

Nadere informatie

De ziekte van Meniérè. Afdeling KNO

De ziekte van Meniérè. Afdeling KNO De ziekte van Meniérè Afdeling KNO Deze pagina heeft tot doel u informatie te geven over de ziekte van Ménière. Als u recent voor deze aandoening bij de keel-, neus- en oorarts (kno-arts) bent geweest,

Nadere informatie

Rapportage JongerenPanel Website hoezitdat.info

Rapportage JongerenPanel Website hoezitdat.info Rapportage JongerenPanel Website hoezitdat.info www.hoezitdat.info is de regionale website voor jongeren tussen de 12 en 23 over studeren, werken, geld en gezondheid, maar ook over opgroeien, seks, drugs

Nadere informatie

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? 1 Linda van de Weerd Inhoud Moet je horen! 3 Trillingen 4 Luister! 5 Hard en zacht 6 Dichtbij en ver weg 7 Hoog en laag 8 Doof zijn 9 Moeilijke

Nadere informatie

Duizeligheid. Wat is duizeligheid? In deze folder vindt u informatie over duizeligheid, de bijbehorende klachten en oorzaken.

Duizeligheid. Wat is duizeligheid? In deze folder vindt u informatie over duizeligheid, de bijbehorende klachten en oorzaken. KNO Duizeligheid Duizeligheid In deze folder vindt u informatie over duizeligheid, de bijbehorende klachten en oorzaken. Wat is duizeligheid? Iedereen is wel eens duizelig geweest. Toch is het moeilijk

Nadere informatie

In Nederland zijn meer dan 1,5 miljoen mensen doof of

In Nederland zijn meer dan 1,5 miljoen mensen doof of Stand van zaken Gehoorimplantaten Robert J. Stokroos en Erwin L.J. George In Nederland zijn meer dan anderhalf miljoen mensen slechthorend of doof. Conventionele hoortoestelaanpassing biedt niet voor iedereen

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord van de voorzitter

Inhoud. Voorwoord van de voorzitter 1 Inhoud Voorwoord van de voorzitter Stichting Emetofobie in het kort Wie zijn we? Hoe zijn we ontstaan? Wat willen we bereiken? Wat doen we? Hoe betalen we het? Waarom geen CBF-keurmerk? Beleid en resultaten

Nadere informatie

21/10/15. Tinnitus en hyperacusis bij hulpzoekende patiënten. Definitie. Haarcellen in het slakkenhuis

21/10/15. Tinnitus en hyperacusis bij hulpzoekende patiënten. Definitie. Haarcellen in het slakkenhuis De neurofysiologie van tinnitus en hyperacusis Pim van Dijk Klinisch fysicus audioloog Universitair Audiologisch Centrum Groningen/KNO/UMCG -1- Definitie Tinnitus - Oorsuizen! Een (betekenisloos) geluid

Nadere informatie

Notitie over de (pastorale) zorg voor slechthorenden in de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt

Notitie over de (pastorale) zorg voor slechthorenden in de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt Notitie over de (pastorale) zorg voor slechthorenden in de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt Aanleiding Vanaf begin jaren negentig hebben de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt de (pastorale) zorg geregeld

Nadere informatie

Mijn kind heeft een gehoorverlies

Mijn kind heeft een gehoorverlies Mijn kind heeft een gehoorverlies Een gids voor ouders Inhoud U bent niet alleen 3 Slechthorendheid 5 Methoden om het gehoor te testen 6 Audiogram 7 Typen en oorzaken van gehoorverlies 8 Mate van gehoorverlies

Nadere informatie

Deze folder geeft u informatie over duizeligheid en daarbij behorende klachten. Deze folder is opgesteld door de KNO arts.

Deze folder geeft u informatie over duizeligheid en daarbij behorende klachten. Deze folder is opgesteld door de KNO arts. Duizeligheid Deze folder geeft u informatie over duizeligheid en daarbij behorende klachten. Deze folder is opgesteld door de KNO arts. Wat is duizeligheid Iedereen is wel eens duizelig geweest. Toch is

Nadere informatie

Samenvatting. 11 Samenvatting

Samenvatting. 11 Samenvatting Samenvatting Cochleaire implantatie (CI) is een ingreep die tot doel heeft de gehoorstoornis van mensen met aangeboren of verworven doofheid te verminderen. Het implantaat stimuleert via elektroden die

Nadere informatie