Longfunctieonderzoeken bij kinderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Longfunctieonderzoeken bij kinderen"

Transcriptie

1 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Longfunctieonderzoeken bij kinderen z

2 1e afspraak Uw kind wordt verwacht op de longfunctieafdeling (nr. 19) voor één of meer van de onderstaande onderzoeken: Spirometrie (flow-volumetest) (p.2) Spirometrie (flow-volumetest) met medicatie (p.3) Methacholinebromide provocatie (p.4) Inspanningsastmaonderzoek (p.5) Hyperventilatie-provocatietest (p. 7) 2e afspraak Uw kind wordt verwacht op de longfunctieafdeling (nr. 19) voor één of meer van de onderstaande onderzoeken: Spirometrie (flow-volumetest) (p.2) Spirometrie (flow-volumetest) met medicatie (p.3) Methacholinebromide provocatie (p.4) Inspanningsastmaonderzoek (p.5) Hyperventilatie-provocatietest (p. 7) Bij een afspraak voor een hyperventilatie-provocatietest wordt u verzocht thuis een vragenlijst in te vullen (p.8). Wilt u deze op de dag van het onderzoek meenemen?

3 Algemene informatie 1 Binnenkort vinden bij uw kind één of meer longfunctieonderzoeken plaats. Door middel van deze onderzoeken kan worden vastgesteld hoe goed de longen werken. In deze brochure vindt u informatie over de gang van zaken tijdens de verschillende onderzoeken. Dag van het onderzoek Uw kind kan voor het onderzoek gewoon eten en drinken. Het is belangrijk dat het rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Probeer daarom ruim op tijd aanwezig te zijn. Als u niet op de afgesproken tijd kunt komen, wilt u dat dan tijdig doorgeven? U kunt bellen naar nummer (0592) Vergeet u niet om het ponskaartje van uw kind mee te nemen naar het onderzoek. Uitslag van het onderzoek De onderzoeken worden uitgevoerd door een longfunctieanalist. Deze geeft de uitkomsten door aan de kinderarts die de onderzoeken heeft aangevraagd. De kinderarts zal de uitslag met u bespreken of u krijgt bericht via uw huisarts.

4 Spirometrie (flow-volumetest) 2 Doel van het onderzoek Door middel van dit onderzoek kan worden vastgesteld met hoeveel kracht uw kind kan blazen en hoe groot de longinhoud van uw kind is. Verloop van het onderzoek Tijdens de ademtest heeft uw kind een mondstuk in de mond dat verbonden is met een meetapparaat. Een klemmetje op de neus zorgt ervoor dat er geen lucht via de neus ontsnapt. Het meetapparaat registreert hoeveel lucht maximaal kan worden ingeademd en uitgeademd en hoe snel dat gaat. Om de meting te vergemakkelijken wordt gebruik gemaakt van leuke computerspelletjes. Er worden twee verschillende metingen gedaan: 1. Uw kind haalt een paar keer gewoon adem. Vervolgens moet het diep inademen en zo krachtig en zo lang mogelijk uitblazen. 2. Uw kind haalt een keer of tien gewoon adem. Vervolgens ademt het diep uit en daarna zo diep mogelijk in. Om goed te kunnen zien hoeveel uw kind maximaal kan in- en uitademen worden de metingen verschillende keren herhaald. Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier.

5 Spirometrie (flow-volumetest) met medicatie 3 Doel van het onderzoek Door middel van dit onderzoek kan worden vastgesteld hoe groot de longinhoud van uw kind is en wat het effect is van een luchtwegverwijdend medicijn. Voorbereiding thuis Hieronder is aangegeven welke medicijnen uw kind voor het onderzoek niet mag gebruiken. Daarmee moet 24 uur van te voren worden gestopt. Stofnamen Salbutamol, Fenoterol,Terbutaline, Rimiterol, Ipratropium, Formoterol, Salmeterol, Tiotropium, Theofylline. Merknamen Aerolin, Airomir, Berodual, Atrovent, Berotec, Bricanyl, Ventolin, Foradil, Oxis, Serevent, Seretide, Symbicort, Serevent, Spiriva, Theolin, Foster. Verloop van het onderzoek Tijdens de test heeft uw kind een mondstuk dat verbonden is met een meetapparaat. Een klemmetje op de neus zorgt ervoor dat er geen lucht ontsnapt. 1. Uw kind haalt gewoon adem. Vervolgens moet het diep inademen en zo krachtig en zo lang mogelijk uitblazen. 2. Uw kind gewoon adem. Vervolgens ademt het diep uit en daarna heel snel zo diep mogelijk in. Om goed te kunnen zien hoeveel lucht maximaal kan worden ingeademd en uitgeademd, worden de metingen verschillende keren herhaald. Bij het meten wordt gebruik gemaakt van leuke computerspelletjes. Uw kind krijgt tijdens de test een luchtwegverwijdend medicijn, bijvoorbeeld Ventolin. Dit wordt via de mond ingeademd. Het onderzoek duurt ongeveer drie kwartier.

6 Methacholinebromide provocatietest 4 Doel van het onderzoek Door middel van dit onderzoek kan worden vastgesteld of er sprake is van een overgevoeligheid van de luchtwegen en in welke mate dat eventueel het geval is. Voorbereiding thuis Hieronder is aangegeven welke medicijnen uw kind voor het onderzoek niet mag gebruiken. Daarmee moet 24 uur van te voren worden gestopt. Stofnamen Salbutamol, Fenoterol,Terbutaline, Rimiterol, Ipratropium, Formoterol, Salmeterol, Tiotropium, Theofylline. Merknamen Aerolin, Airomir, Berodual, Atrovent, Berotec, Bricanyl, Ventolin, Foradil, Oxis, Serevent, Seretide, Symbicort, Serevent, Spiriva, Theolin, Foster, Onbrez. Verloop van het onderzoek Uw kind ademt door een mondstuk en krijgt een klemmetje op de neus, zodat er geen lucht ontsnapt. De ingeademde lucht bevat methacholinebromide (een prikkelende stof voor de luchtwegen). Tijdens de test wordt de concentratie methacholinebromide stapsgewijs verhoogd. Na elke nieuwe ingeademde concentratie wordt gemeten hoeveel lucht uw kind krachtig kan wegblazen. Als de luchtwegen van uw kind niet overgevoelig zijn merkt het niets van de methacholinebromide. Bij overgevoeligheid kan uw kind gaan hoesten, last krijgen van kortademigheid of een piepende ademhaling. In dat geval wordt een luchtwegverwijdend medicijn gegeven, waardoor de klachten weer verdwijnen. Een kwartier daarna wordt de meting herhaald. Het onderzoek duurt een uur.

7 Inspanningsastmaonderzoek 5 Doel van het onderzoek Door middel van dit onderzoek kan worden vastgesteld of bij uw kind een astmatische reactie ontstaat wanneer het zich lichamelijk inspant. Voorbereiding thuis In het schema hieronder is aangegeven welke medicijnen uw kind voor het onderzoek niet mag gebruiken en hoe lang van tevoren het daarmee moet stoppen. 24 uur van te voren stoppen Stofnamen Salbutamol, Fenoterol,Terbutaline, Rimiterol, Ipratropium, Formoterol, Salmeterol, Tiotropium, Theofylline. Merknamen Aerolin, Airomir, Berodual, Atrovent, Berotec, Bricanyl, Ventolin, Foradil, Oxis, Serevent, Seretide, Symbicort, Serevent, Spiriva, Theolin, Foster. 4 dagen van te voren stoppen Claritine, Hismanal, Incidal, Aerius, Lomudal, Phenergan, Tavegil, Telfast, Tilade, Triludan, Xyzal, Zyrtec, Mizollen, Allerfre, Zaditen, Tinset e.d. Het is verstandig als uw kind voor het onderzoek kleren aantrekt waarin het gemakkelijk kan fietsen of hardlopen. In de vier uur voorafgaand aan het onderzoek mag uw kind niet sporten of zware lichamelijke inspanning verrichten. Ook is het af te raden om op de fiets naar het ziekenhuis te komen.

8 Inspanningsastmaonderzoek 6 Verloop van het onderzoek Eerst wordt er een ademtest gedaan om te kunnen bepalen hoeveel longinhoud uw kind heeft. Een beschrijving van deze test vindt u bij Spirometrie (p.2). Daarna neemt uw kind plaats op een hometrainer of een loopband en fietst of loopt ongeveer zeven minuten. Geleidelijk wordt de loopband of fiets zwaarder gezet. Uw kind tijdens de test een apparaatje om waarmee de hartslag wordt gemeten. In verband daarmee is het nodig dat het bovenlichaam tijdens de test ontbloot is. (Een bh mag aan blijven.) Na het fietsen of lopen wordt er om de paar minuten een ademtest gedaan. Als uw kind ten gevolge van het fietsen of lopen een astmatische reactie krijgt, kan het gaan hoesten, last krijgen van kortademigheid of een piepende ademhaling. Indien nodig wordt daarvoor een medicijn gegeven. Het totale onderzoek duurt vijf kwartier.

9 Hyperventilatie-provocatietest 7 Doel van het onderzoek Door middel van de hyperventilatietest kan worden vastgesteld of de klachten van uw kind veroorzaakt worden door een verkeerde manier van ademen. Voorbereiding thuis U wordt verzocht thuis samen met uw kind een vragenlijst in te vullen over de klachten en deze mee te nemen op de dag van het onderzoek! De vragenlijst vindt u op pagina 8. Verloop van het onderzoek Uw kind ademt door een soort masker dat verbonden is met een meetapparaat. Eén minuut in een gewoon tempo, daarna twee minuten in een hoog tempo en diep, vervolgens weer vijf minuten zo gewoon mogelijk. Het apparaat registreert hoe vaak er wordt in- en uitgeademd en hoeveel koolzuur er wordt uitgeademd. Tijdens de ademtest wordt de hartslag gecontroleerd. Hiervoor krijgt uw kind tien zuigers op de borst, die gekoppeld zijn aan een meetapparaat. (Als uw kind een bh draagt, mag het die aanhouden.) Een klemmetje om de vinger meet de zuurstofverzadiging. Tijdens de ademtest kan uw kind last krijgen van duizeligheid, kortademigheid of andere hyperventilatieachtige klachten. Na afloop wordt besproken wat uw kind tijdens de test heeft gevoeld. Het onderzoek duurt drie kwartier.

10 Vragenlijst hyperventilatie 8 In deze lijst staan vragen over klachten die uw kind mogelijk heeft (gehad). Het is de bedoeling dat u achter de klachten een kruisje zet om aan te geven hoe vaak uw kind een bepaalde klacht heeft (gehad). Nooit 0 Zelden 1 Soms 2 Vaak 3 Zeer vaak 4 1 Pijnlijke steken in de borst 2 Gespannenheid 3 Een waas voor de ogen 4 Duizeligheid 5 In de war zijn of het gevoel hebben, het normale contact met de omge- ving te verliezen 6 Een snellere of diepere ademhaling 7 Ademnood 8 Een benauwd gevoel in of rond de borst 9 Een opgeblazen gevoel in de buik 10 Tintelingen in de vingers 11 Niet voldoende diep kunnen doorademen 12 Stijfheid van vingers of armen 13 Stijfheid rond de mond 14 Koude handen of voeten 15 Bonzen van het hart 16 Een angstig gevoel Totaal:

11 Vragen? Als u na het lezen van deze brochure nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met de longpoli. Men is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot uur, op telefoonnummer (0592)

12 kinde14 - juli 2014 Hebt u een opmerking of een klacht? De medewerkers en specialisten van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen doen hun best uw kind de juiste (medische) zorg te geven. Mocht er toch iets gebeuren waarover u niet tevreden bent, dan verzoeken wij u om dat door te geven. Dat kan aan degene die direct verantwoordelijk is of aan de ombudsfunctionaris van het ziekenhuis. Deze is bereikbaar via: adres: ombudsfunctionaris@wza.nl telefoonnummer: (0592) / (maandag t/m donderdag) postadres: WZA t.a.v. ombudsfunctionaris, postbus , 9400 RA Assen Meer informatie over de klachtenprocedure vindt u op Wilhelmina Ziekenhuis Assen Europaweg-Zuid 1 Postbus RA Assen Telefoon (0592) WZA

Longfunctieonderzoeken

Longfunctieonderzoeken Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Longgeneeskunde Longfunctieen Eerste afspraak U wordt verwacht op de longfunctieafdeling (nr. 19): Er is aangekruist voor welk(e)

Nadere informatie

LONGFUNCTIEONDERZOEKEN

LONGFUNCTIEONDERZOEKEN LONGFUNCTIEONDERZOEKEN In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over longfunctieonderzoeken die op de longpolikliniek (route 77) worden uitgevoerd. Leest u deze informatie

Nadere informatie

LONGFUNCTIEONDERZOEKEN

LONGFUNCTIEONDERZOEKEN PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum LONGFUNCTIEONDERZOEKEN In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over longfunctieonderzoeken die op de longpolikliniek (route

Nadere informatie

Metacholineprovocatietest

Metacholineprovocatietest Metacholineprovocatietest bij patiënten van de Allergologie Praktijk In overleg met uw arts heeft u besloten een spirometrie- en een metacholineprovocatietest te laten doen. Bij deze test wordt vastgesteld

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken

Longfunctieonderzoeken Longfunctieonderzoeken In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over longfunctieonderzoeken die op de longpolikliniek (route 77) worden uitgevoerd. Leest u deze informatie

Nadere informatie

Longfunctie onderzoek bij kinderen

Longfunctie onderzoek bij kinderen Longfunctie onderzoek bij kinderen 2 Met deze folder geven we je informatie over longfunctie. Ook leggen we uit waarom je een longfunctieonderzoek krijgt en wat er precies gaat gebeuren. Wat is een longfunctieonderzoek?

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken

Longfunctieonderzoeken Longfunctieonderzoeken In deze folder geeft Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over longfunctieonderzoeken die op de longpolikliniek (route 77) worden uitgevoerd. Leest u deze informatie

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek

Longfunctieonderzoek Longfunctieonderzoek Medicijnen stoppen Informatie voor patiënten Belangrijk: 3 dagen voor het onderzoek moet u stoppen met de medicijnen voor uw longen en/of de medicijnen voor allergie. Lees deze folder

Nadere informatie

Inspanningsonderzoek bij astma

Inspanningsonderzoek bij astma Inspanningsonderzoek bij astma Informatie voor patiënten Belangrijk: 3 dagen voor het onderzoek moet u stoppen met de medicijnen voor uw longen. Lees deze folder daarom bijtijds en goed door. F0714-1071

Nadere informatie

Interne Geneeskunde I Functiecentrum Allergologie I Fonteinstraat 13 Bronchusprovocatie

Interne Geneeskunde I Functiecentrum Allergologie I Fonteinstraat 13 Bronchusprovocatie Interne Geneeskunde I Functiecentrum Allergologie I Fonteinstraat 13 Bronchusprovocatie Onderzoek waarbij de luchtwegen geprikkeld worden Interne Geneeskunde Functiecentrum Allergologie Om meer te weten

Nadere informatie

Longfunctie onderzoek

Longfunctie onderzoek Longfunctie onderzoek Longgeneeskunde 2 U heeft een afspraak voor een longfunctie-onderzoek. In deze folder leest u wat u kunt verwachten. Wat is een longfunctie onderzoek? Een longfunctieonderzoek geeft

Nadere informatie

Longfunctie-onderzoeken

Longfunctie-onderzoeken Longziekten Longfunctie-onderzoeken i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Longfunctie-onderzoeken De longarts heeft met u besproken dat hij één of meer longfunctie-onderzoeken bij u wil laten verrichten.

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek bij kinderen 1

Longfunctieonderzoek bij kinderen 1 Longfunctie Longfunctieonderzoek bij kinderen 1 Spirometrie,Flow/Volume Histamine provocatietest Loopbandonderzoek 1 In deze folder vindt u informatie over enkele onderzoeken. De voorop aangekruiste onderzoeken

Nadere informatie

Histamineprovocatietest

Histamineprovocatietest Histamineprovocatietest Wat is een histamine-provocatietest? Sommige mensen, bijvoorbeeld astmapatiënten, hebben last van overgevoelige luchtwegen die sterk reageren op bepaalde prikkels van buitenaf.

Nadere informatie

Histamine-provocatie test

Histamine-provocatie test Histamine-provocatie test Test die de prikkelbaarheid van de luchtwegen meet Let op: voor deze test mag bepaalde longmedicatie niet gebruikt worden, zie folder. Binnenkort komt u voor een longfunctieonderzoek

Nadere informatie

Functieafdeling. Longfunctieonderzoek

Functieafdeling. Longfunctieonderzoek Functieafdeling U krijgt een onderzoek naar het functioneren van uw longen. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Bij u wordt het volgende onderzoek gedaan: spirometrie en flow-volume onderzoek diffusie

Nadere informatie

Verrichtingen longziekten

Verrichtingen longziekten Verrichtingen longziekten Wat voor onderzoeken kunnen er gedaan worden als u last heeft van uw longen De longarts kan verschillende onderzoeken bij u laten doen. In deze folder leest u welke onderzoeken

Nadere informatie

Metacholine-provocatie test. Test die de prikkelbaarheid van de luchtwegen meet

Metacholine-provocatie test. Test die de prikkelbaarheid van de luchtwegen meet Metacholine-provocatie test Test die de prikkelbaarheid van de luchtwegen meet Binnenkort komt u voor een longfunctieonderzoek op de polikliniek longziekten B70. Een longfunctieonderzoek kan bestaan uit

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek. voor uw eerste bezoek aan het spreekuurcentrum

Longfunctieonderzoek. voor uw eerste bezoek aan het spreekuurcentrum Longfunctieonderzoek voor uw eerste bezoek aan het spreekuurcentrum Algemeen Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de longarts. Voorafgaande aan dit bezoek zal er meestal nog een longfoto gemaakt worden

Nadere informatie

Histamineprovocatietest. Polikliniek longziekten

Histamineprovocatietest. Polikliniek longziekten Histamineprovocatietest Polikliniek longziekten Over Alrijne Zorggroep Het Diaconessenhuis Leiden en Rijnland Zorggroep (Rijnland Ziekenhuis en de verpleeghuizen Leythenrode en Oudshoorn) zijn sinds 1

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek Medicijnen stoppen

Longfunctieonderzoek Medicijnen stoppen Longfunctieonderzoek Medicijnen stoppen Belangrijk: Drie dagen voor het onderzoek moet u stoppen met de medicijnen voor uw longen en/of de medicijnen voor allergie. Lees deze folder daarom bijtijds en

Nadere informatie

Functie-afdeling. Longfunctieonderzoeken

Functie-afdeling. Longfunctieonderzoeken Functie-afdeling Longfunctieonderzoeken Inleiding U bent doorverwezen naar de functieafdeling van het Lievensberg ziekenhuis. Op deze afdeling wordt onderzoek verricht naar het functioneren van bepaalde

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek op de polikliniek kindergeneeskunde. Informatie voor ouders en/of verzorgers

Longfunctieonderzoek op de polikliniek kindergeneeskunde. Informatie voor ouders en/of verzorgers Longfunctieonderzoek op de polikliniek kindergeneeskunde Informatie voor ouders en/of verzorgers Inhoudsopgave Inleiding... 1 Voorbereiding thuis... 1 Longfunctieonderzoek... 2 Onderzoeken... 2 Spirometrie

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek op de longfunctieafdeling. Informatie voor ouders en/of verzorgers

Longfunctieonderzoek op de longfunctieafdeling. Informatie voor ouders en/of verzorgers Longfunctieonderzoek op de longfunctieafdeling Informatie voor ouders en/of verzorgers Inhoudsopgave Informatie voor ouders... 1 1. Inleiding... 1 2. Longfunctieonderzoek... 1 3. Voorbereiding... 1 4.

Nadere informatie

Histamineprovocatietest

Histamineprovocatietest Histamineprovocatietest Longziekten Beter voor elkaar 2 Histamineprovocatietest Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een histamineprovocatietest. Deze test geeft belangrijke informatie over

Nadere informatie

Uitgebreide Longfunctietest

Uitgebreide Longfunctietest Uitgebreide Longfunctietest Longziekten Beter voor elkaar Inleiding Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een longfuntieonderzoek. Met dit onderzoek wordt de werking van de longen vastgesteld.

Nadere informatie

De kinderarts heeft uw kind doorverwezen voor één of meerdere longfunctieonderzoeken. Onderzoeken datum van tot Opmerkingen

De kinderarts heeft uw kind doorverwezen voor één of meerdere longfunctieonderzoeken. Onderzoeken datum van tot Opmerkingen Longfunctieonderzoek bij kinderen De kinderarts heeft uw kind doorverwezen voor één of meerdere longfunctieonderzoeken. Onderzoeken datum van tot Opmerkingen Longfunctie onderzoek dag 1.uur.uur Longfunctie

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek bij kinderen (aankruisen wat van toepassing is) Flowvolume onderzoek/spirogram. Histamineprovocatietest

Longfunctieonderzoek bij kinderen (aankruisen wat van toepassing is) Flowvolume onderzoek/spirogram. Histamineprovocatietest Informatie Longfunctieonderzoek bij kinderen Longfunctieonderzoek bij kinderen (aankruisen wat van toepassing is) Flowvolume onderzoek/spirogram Reversibiliteit Bodybox Inspanningstest Histamineprovocatietest

Nadere informatie

Uitgebreid longfunctieonderzoek

Uitgebreid longfunctieonderzoek Uitgebreid longfunctieonderzoek Inleiding De kinderarts heeft afgesproken dat er binnenkort bij uw kind een longfunctietest gedaan wordt. In deze folder kunt u lezen wat dit onderzoek inhoudt en hoe de

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken. Sophia Kinderziekenhuis

Longfunctieonderzoeken. Sophia Kinderziekenhuis Longfunctieonderzoeken Sophia Kinderziekenhuis Uw kind komt binnenkort om één of meer van de in deze folder beschreven longfunctieonderzoeken uit te voeren. De onderzoeken helpen de arts een beter beeld

Nadere informatie

Datum afspraak: LONGFUNCTIE- ONDERZOEK Inspanningstesten. Tijd en onderzoeksduur: Stoppen met uw longmedicatie. Ja (zie blz. 1) Nee.

Datum afspraak: LONGFUNCTIE- ONDERZOEK Inspanningstesten. Tijd en onderzoeksduur: Stoppen met uw longmedicatie. Ja (zie blz. 1) Nee. LONGFUNCTIE- ONDERZOEK Inspanningstesten 17952 Datum afspraak: Tijd en onderzoeksduur: Stoppen met uw longmedicatie Ja (zie blz. 1) Nee nvt Uw afspraak voor het longfunctieonderzoek Voor het onderzoek

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek

Longfunctieonderzoek Longfunctieonderzoek Spiro Spiro met medicatie Let op: bij deze test mag bepaalde longmedicatie niet gebruikt worden, zie folder. NO meting Diffusie Whole Body Plethysmografie Functionele Residuale Capaciteit

Nadere informatie

Inspanningsonderzoek bij astma op de longfunctieafdeling

Inspanningsonderzoek bij astma op de longfunctieafdeling Inspanningsonderzoek bij astma op de longfunctieafdeling Belangrijk: Lees deze folder bijtijds en goed door. Met sommige longmedicijnen moet u tijdelijk stoppen. Om vast te stellen of u inspanningsastma

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken. Bij kinderen

Longfunctieonderzoeken. Bij kinderen Longfunctieonderzoeken Bij kinderen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De kinderarts heeft je al verteld dat je binnenkort een longfunctieonderzoek krijgt. In deze

Nadere informatie

Longfunctie HISTAMINEDREMPEL BEPALING

Longfunctie HISTAMINEDREMPEL BEPALING Longfunctie HISTAMINEDREMPEL BEPALING INLEIDING U bent ingestuurd voor een histaminedrempel bepaling. In deze folder leest u wat dit onderzoek inhoudt en wat er van u verwacht wordt. VOORBEREIDING THUIS

Nadere informatie

Longfunctietest (kinderen)

Longfunctietest (kinderen) Longfunctietest (kinderen) Inleiding De kinderarts heeft afgesproken dat er binnenkort bij uw kind een longfunctietest gedaan zal worden. In deze folder kunt u lezen wat dit onderzoek inhoud en hoe de

Nadere informatie

LONGFUNCTIEONDERZOEKEN

LONGFUNCTIEONDERZOEKEN PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum LONGFUNCTIEONDERZOEKEN In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over longfunctieonderzoeken die op de longpolikliniek (route

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Longfunctie. onderzoek

PATIËNTEN INFORMATIE. Longfunctie. onderzoek PATIËNTEN INFORMATIE Longfunctie onderzoek 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over het longfunctieonderzoek en een aantal onderzoeksmethoden.

Nadere informatie

Histamine provocatietest

Histamine provocatietest Histamine provocatietest Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder vindt u informatie over de histamine provocatietest. De longfunctielaborant begeleidt

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek bij kinderen

Longfunctieonderzoek bij kinderen Longfunctieonderzoek bij kinderen Binnenkort komt uw kind in het ziekenhuis voor een longfunctieonderzoek. Waarschijnlijk heeft de kinderarts u al het een en ander verteld over het onderzoek dat bij uw

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek

Longfunctieonderzoek Longfunctieonderzoek Een longfunctieonderzoek is een onderzoek waarbij wordt gemeten wat de inhoud, de doorgankelijkheid, de elasticiteit en de gevoeligheid van de luchtwegen zijn. Ook kan worden vastgesteld

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek bij kinderen

Longfunctieonderzoek bij kinderen Longfunctieonderzoek bij kinderen Binnenkort komt uw kind voor de in deze folder beschreven longfunctieonderzoeken. De onderzoeken helpen de kinderarts een beter beeld te krijgen van het functioneren van

Nadere informatie

ZORGPAD ASTMA & COPD 784

ZORGPAD ASTMA & COPD 784 ZORGPAD ASTMA & COPD 784 Inleiding Binnenkort verwachten wij u op de polikliniek van het Sint Franciscus Gasthuis vanwege klachten van uw luchtwegen. Om de oorzaak van de klachten te achterhalen en om

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken

Longfunctieonderzoeken Longfunctieonderzoeken Bij kinderen Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2013 pavo 0977 Inleiding De kinderarts heeft je al verteld dat je binnenkort een longfunctieonderzoek krijgt. In deze folder vertellen

Nadere informatie

Pulmocheck inspanningsastma. Kinderlongpoli

Pulmocheck inspanningsastma. Kinderlongpoli Pulmocheck inspanningsastma Kinderlongpoli Pulmocheck inspanningsastma. Inleiding Kortademigheidsklachten bij inspanning, sport en/of spel kunnen passen bij de diagnose inspanningsastma. Om u en uw huisarts

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek en provocatietest Medicijnen stoppen

Longfunctieonderzoek en provocatietest Medicijnen stoppen Longfunctieonderzoek en provocatietest Medicijnen stoppen Belangrijk: Lees deze folder bijtijds en goed door. Met sommige longmedicijnen moet u tijdelijk stoppen. U heeft een afspraak voor een longfunctieonderzoek.

Nadere informatie

Methacholine-provocatietest. bij overgevoelige luchtwegen

Methacholine-provocatietest. bij overgevoelige luchtwegen Methacholine-provocatietest bij overgevoelige luchtwegen Wat is een methacholine-procovatietest Sommige mensen, bijvoorbeeld astmapatiënten, hebben last van overgevoelige luchtwegen die sterk reageren

Nadere informatie

Bodybox bij kinderen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Bodybox bij kinderen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Bodybox bij kinderen In overleg met je kinderarts heb je besloten dat je binnenkort een Bodyboxonderzoek ondergaat. In deze folder lees je wat je bij dit onderzoek kunt verwachten en hoe je je moet voorbereiden.

Nadere informatie

Longfunctie onderzoek

Longfunctie onderzoek Longfunctie onderzoek Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Wat is een longfunctieonderzoek... 1 3. Voorbereiding... 1 4. Longfunctieonderzoek... 2 Spirometrie... 2 Diffusiemeting... 2 Bodybox... 2 Heliumresidubepaling...

Nadere informatie

Histamine provocatietest Pneumologie. Patiënteninformatie

Histamine provocatietest Pneumologie. Patiënteninformatie Histamine provocatietest Pneumologie Patiënteninformatie Afspraak histamine provocatietest : Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure histamine, pneumologie 2 Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 1.1. Wat is een

Nadere informatie

Inspanningsonderzoek / looptest

Inspanningsonderzoek / looptest Longgeneeskunde Inspanningsonderzoek / looptest Afspraak Dag en datum:... dag... Tijd:...uur Waar: Longgeneeskunde, functieonderzoeken. Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 4 Kunt u op de datum van het onderzoek

Nadere informatie

SNELDIAGNOSTIEK bij ASTMA en COPD. In deze folder vindt u informatie over de onderzoeken behorende tot de sneldiagnostiek bij astma en COPD.

SNELDIAGNOSTIEK bij ASTMA en COPD. In deze folder vindt u informatie over de onderzoeken behorende tot de sneldiagnostiek bij astma en COPD. SNELDIAGNOSTIEK bij ASTMA en COPD In deze folder vindt u informatie over de onderzoeken behorende tot de sneldiagnostiek bij astma en COPD. Inleiding Binnenkort verwachten wij u op de polikliniek Longziekten

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek. Functieafdeling

Longfunctieonderzoek. Functieafdeling Longfunctieonderzoek Functieafdeling Longfunctieonderzoek Inleiding Uw behandelend arts heeft u voor nader onderzoek naar de longfunctie afdeling verwezen. In deze folder vindt u informatie over de onderzoeken

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Longfunctieonderzoek longfunctie onderzoek hj.indd 1

Patiënteninformatie. Longfunctieonderzoek longfunctie onderzoek hj.indd 1 Patiënteninformatie Longfunctieonderzoek 749869 longfunctie onderzoek hj.indd 1 11-02-13 11:31 Longfunctieonderzoek Afdeling Longfunctie, route 1.5 Telefoon (050) 524 5392 Algemeen Neemt u bij ieder bezoek

Nadere informatie

Poliklinisch Zorgpad COPD

Poliklinisch Zorgpad COPD Longgeneeskunde Poliklinisch Zorgpad COPD www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl LON032 / Poliklinisch Zorgpad COPD / 11-12-2014 2 Poliklinisch

Nadere informatie

Longfunctie onderzoeken bij kinderen

Longfunctie onderzoeken bij kinderen Longfunctie onderzoeken bij kinderen Longgeneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Longfunctieonderzoeken bij kinderen 1. Spirometrie met medicatie Bij dit onderzoek wordt gekeken hoeveel lucht je in je longen

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken

Longfunctieonderzoeken Longfunctieonderzoeken Algemeen In overleg met uw behandelend arts worden bij u één of meerdere longfunctie onderzoeken uitgevoerd. Deze onderzoeken zijn nodig om een goede indruk te krijgen van de werking

Nadere informatie

Urodynamisch onderzoek

Urodynamisch onderzoek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urodynamisch onderzoek z Afspraak U wordt verwacht op de polikliniek Urologie (nr. 62): Vergeet u niet op de dag van het onderzoek

Nadere informatie

Longfunctie-onderzoek bij kinderen

Longfunctie-onderzoek bij kinderen KINDERGENEESKUNDE Longfunctie-onderzoek bij kinderen Flow volume KINDEREN U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak

Nadere informatie

Longfunctie-onderzoek bij kinderen. Kinderlongfunctie

Longfunctie-onderzoek bij kinderen. Kinderlongfunctie Longfunctie-onderzoek bij kinderen Kinderlongfunctie Algemeen Je wordt binnenkort op de kinderlongfunctie verwacht voor een longfunctieonderzoek. In deze folder kun je lezen wat dit onderzoek inhoud en

Nadere informatie

Informatie over de voedselprovocatietest voor volwassenen

Informatie over de voedselprovocatietest voor volwassenen Universitair Medisch Centrum Groningen Interne Geneeskunde I Functiecentrum Allergologie I Fonteinstraat 13 Informatie over de voedselprovocatietest voor volwassenen De voedselprovocatietest U bent mogelijk

Nadere informatie

Onderzoek op de afdeling longfunctie

Onderzoek op de afdeling longfunctie Onderzoek op de afdeling longfunctie Histaminedrempel, huidallergie, hyperventilatietest U krijgt op de afdeling Longfunctie een onderzoek. Hiervoor zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Bij u wordt

Nadere informatie

Longgeneeskunde. Rentest.

Longgeneeskunde. Rentest. Longgeneeskunde Rentest www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl LON014 / Rentest / 01-03-2013 2 Rentest Uw behandelend arts heeft u ingelicht over

Nadere informatie

Stereotactische punctie

Stereotactische punctie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie Stereotactische punctie 1 Stereotactische punctie Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een stereotactische

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Onderzoek naar geneesmiddelallergie. Provocatietest. Slingeland Ziekenhuis

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Onderzoek naar geneesmiddelallergie. Provocatietest. Slingeland Ziekenhuis Kindergeneeskunde Onderzoek naar geneesmiddelallergie i Patiënteninformatie Provocatietest Slingeland Ziekenhuis Algemeen Als uw kind klachten heeft gehad na het gebruik van een bepaald geneesmiddel, kan

Nadere informatie

Duikkeuring. inspanningsonderzoek op de loopband

Duikkeuring. inspanningsonderzoek op de loopband Duikkeuring inspanningsonderzoek op de loopband U krijgt op de afdeling Longfunctie een onderzoek van uw longen omdat u wilt gaan duiken. Dit onderzoek is een inspanningsonderzoek op een loopband. Met

Nadere informatie

Onderzoek op de afdeling longfunctie

Onderzoek op de afdeling longfunctie Onderzoek op de afdeling longfunctie Histaminedrempel, huidallergie, hyperventilatietest U krijgt op de afdeling longfunctie een onderzoek. Hiervoor zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Bij u wordt

Nadere informatie

longfunctieonderzoek patiënteninformatie Uw afspraak

longfunctieonderzoek patiënteninformatie Uw afspraak patiënteninformatie longfunctieonderzoek De taak van de longen is het lichaam van zuurstof te voorzien en koolzuurgas uit het lichaam te verwijderen. Soms kan deze functie (tijdelijk) verstoord zijn. Om

Nadere informatie

Uitgebreid longfunctieonderzoek

Uitgebreid longfunctieonderzoek Uitgebreid longfunctieonderzoek 2 Het onderzoek vindt plaats op: dag, datum, om uur O Locatie Delfzicht Melden bij: O Locatie Lucas Melden bij: de aanmeldzuil nr.8 functieafdeling (route H, locatie H.06)

Nadere informatie

Inspanningsonderzoek

Inspanningsonderzoek Inspanningsonderzoek op de loopband U krijgt op de afdeling Longfunctie een onderzoek van uw longen: het Inspanningsonderzoek op de loopband. Met dit onderzoek wordt gekeken of er bij u sprake is van inspanningsastma.

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken

Longfunctieonderzoeken Longfunctieonderzoeken Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Longziekten augustus 2014 pavo 0370 Inleiding In deze folder geven wij u informatie over een longfunctieonderzoek. Een longfunctieonderzoek

Nadere informatie

Aanvullend longfunctieonderzoek

Aanvullend longfunctieonderzoek Aanvullend longfunctieonderzoek Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het ondergaan van aanvullend longfunctieonderzoek in het Radboudumc. Dit onderzoek vindt plaats op de

Nadere informatie

Uw longfunctie-onderzoek

Uw longfunctie-onderzoek Uw longfunctie-onderzoek U krijgt een onderzoek naar het functioneren van de longen. Het onderzoek bestaat meestal uit verschillende blaastestjes. Hierbij ademt u door een mondstuk verbonden aan een meetapparaat.

Nadere informatie

Medicatiestaking bij longfunctietest

Medicatiestaking bij longfunctietest Medicatiestaking bij longfunctietest In overleg met uw arts heeft u besloten om binnenkort een longfunctietest te ondergaan. Om deze longfunctietest goed te kunnen uitvoeren, kan het zijn dat u voorafgaand

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek bij kinderen

Longfunctieonderzoek bij kinderen Longfunctieonderzoek bij kinderen Uw zoon of dochter wordt binnenkort verwacht voor een longfunctieonderzoek. In deze informatiefolder kunt u lezen wat dit onderzoek inhoudt en hoe de gang van zaken is

Nadere informatie

O locatie Delfzicht, vanaf de hoofdingang route H, u kunt zich melden bij de balie van de functieafdeling, locatie H.06 - telefoonnummer: 0596 644 439

O locatie Delfzicht, vanaf de hoofdingang route H, u kunt zich melden bij de balie van de functieafdeling, locatie H.06 - telefoonnummer: 0596 644 439 Fietsergometrie 2 Fietsergometrie Het onderzoek vindt plaats op: dag, datum, om uur U moet zich melden bij: O locatie Delfzicht, vanaf de hoofdingang route H, u kunt zich melden bij de balie van de functieafdeling,

Nadere informatie

Ergometrie op de longfunctie

Ergometrie op de longfunctie Ergometrie op de longfunctie ERGOMETRIE OP DE LONGFUNCTIE Afdeling: Functieafdeling (route H, locatie H.06) Melden bij: aanmeldzuil 6 Telefoon: 088 066 2439 Bereikbaar: werkdagen tussen 08.15-12.00 uur

Nadere informatie

Metacholine provocatietest. Longziekten

Metacholine provocatietest. Longziekten Longziekten Geachte patiënt Met deze informatiebrochure wensen wij u te informeren over de metacholine provocatietest. Dit is een onderzoek om een verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen vast te stellen.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Longfunctieonderzoek bij volwassenen

Patiënteninformatie. Longfunctieonderzoek bij volwassenen Longfunctieonderzoek bij volwassenen U bent verwezen naar de polikliniek Longgeneeskunde voor een longfunctieonderzoek. Met longfunctieonderzoek wordt het functioneren van de longen vastgesteld. Met een

Nadere informatie

Longfunctie-onderzoek bij kinderen

Longfunctie-onderzoek bij kinderen KINDERGENEESKUNDE Longfunctie-onderzoek bij kinderen Flow volume KINDEREN U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak

Nadere informatie

Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen)

Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen) z 1 Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een bronchoscopie. Met een bronchoscopie

Nadere informatie

functieafdeling (route H, locatie H.06) de aanmeldzuil op Oost Begane Grond wachtkamer longgeneeskunde (OBG)

functieafdeling (route H, locatie H.06) de aanmeldzuil op Oost Begane Grond wachtkamer longgeneeskunde (OBG) Fietsergometrie 2 Het onderzoek vindt plaats op: dag, datum, om uur O Locatie Delfzicht Melden bij: O Locatie Lucas Melden bij: de aanmeldzuil nr.8 functieafdeling (route H, locatie H.06) de aanmeldzuil

Nadere informatie

Longfunctie-onderzoek. Longgeneeskunde

Longfunctie-onderzoek. Longgeneeskunde Longfunctie-onderzoek Longgeneeskunde Algemeen Uw longarts heeft u naar het longfunctielaboratorium verwezen om te onderzoeken hoe het met uw luchtwegen en/of longen gesteld is. In deze folder leest u

Nadere informatie

Hieronder staat aangegeven welke onderzoeken bij u zullen worden uitgevoerd: Spirometrie / Flowvolume Reversibiliteit met Histamine-provocatietest

Hieronder staat aangegeven welke onderzoeken bij u zullen worden uitgevoerd: Spirometrie / Flowvolume Reversibiliteit met Histamine-provocatietest Spirometrie/Flowvolume & Histamine- provocatietest 2 Inleiding U heeft met de kinderarts afgesproken dat er bij uw kind een spirometrie/flowvolume-onderzoek en/of een histamineprovocatietest gedaan zal

Nadere informatie

longfunctietest patiënteninformatie Waarom dit onderzoek? Het onderzoek

longfunctietest patiënteninformatie Waarom dit onderzoek? Het onderzoek patiënteninformatie longfunctietest Omdat u longen (tijdelijk) niet goed werken, krijgt u binnenkort een onderzoek van uw longfunctie. Welke soorten onderzoeken zijn er? En wanneer krijgt u de uitslag?

Nadere informatie

Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom

Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Neurologie Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom 1 De neuroloog heeft geconstateerd dat er bij u sprake is van een lumbosacraal

Nadere informatie

Huidallergietest/ Histamine-provocatietest

Huidallergietest/ Histamine-provocatietest Huidallergietest/ Histamine-provocatietest 2 Huidallergietest / Histamine-provocatietest Het onderzoek vindt plaats op: dag, datum, om uur O Locatie Delfzicht Melden bij: O Locatie Lucas Melden bij: de

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek. Voorbereiding voor alle onderzoeken. Wat is longfunctieonderzoek? MCL Harlingen route 12

Longfunctieonderzoek. Voorbereiding voor alle onderzoeken. Wat is longfunctieonderzoek? MCL Harlingen route 12 U komt binnenkort naar de Longfunctieafdeling. route 61, 1e etage MCL Harlingen route 12, begane grond De onderzoeken die u krijgt staan aangekruist bij de inhoudsopgave. Vragen kunt u stellen voor en

Nadere informatie

ERCP onderzoek van de galwegen

ERCP onderzoek van de galwegen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten ERCP onderzoek van de galwegen z 1 Binnenkort wordt u in het ziekenhuis verwacht voor een ERCP. In deze brochure leest u wat

Nadere informatie

Huidallergietest/Histamine provocatietest

Huidallergietest/Histamine provocatietest Huidallergietest/Histamine provocatietest 2 Huidallergietest / Histamine-provocatietest Het onderzoek vindt plaats op: dag, datum, om uur U moet zich melden bij: O locatie Delfzicht, vanaf de hoofdingang

Nadere informatie

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Vaatrisicopoli Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen 1 Vaatrisicopoli Bent u in het verleden

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Provocatietest koemelkallergie. Slingeland Ziekenhuis

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Provocatietest koemelkallergie. Slingeland Ziekenhuis Kindergeneeskunde Provocatietest koemelkallergie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De arts heeft een onderzoek met u afgesproken om vast te stellen of uw kind een koemelkallergie heeft.

Nadere informatie

Histamineprovocatietest

Histamineprovocatietest LONGFUNCTIE-ONDERZOEK Histamineprovocatietest ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiologie. Echo-onderzoek

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiologie. Echo-onderzoek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie Echo-onderzoek 1 Echo-onderzoek Binnenkort vindt bij u een echo-onderzoek plaats. In deze brochure kunt u lezen wat

Nadere informatie

SPECT-scan van het hart

SPECT-scan van het hart Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten SPECT-scan van het hart z Binnenkort wordt bij u een SPECT-scan van het hart gemaakt. Er wordt dan gekeken naar de doorbloeding

Nadere informatie

Medicijngebruik bij kinderen met astma

Medicijngebruik bij kinderen met astma Medicijngebruik bij kinderen met astma Afdeling kindergeneeskunde Vooraf Bijna alle kinderen met astma gebruiken medicijnen, meestal inhalatiemiddelen. In de praktijk blijken veel kinderen hun medicijnen

Nadere informatie

Uitgebreid longfunctieonderzoek

Uitgebreid longfunctieonderzoek Uitgebreid longfunctieonderzoek Uitgebreid longfunctieonderzoek Het onderzoek vindt plaats op: dag, datum, om uur U moet zich melden bij: O locatie Delfzicht, de balie van de functieafdeling (route H,

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken

Longfunctieonderzoeken Longfunctieonderzoeken Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over een longfunctieonderzoek. Een longfunctieonderzoek kan bestaan uit meerdere

Nadere informatie

Longfunctie onderzoeken

Longfunctie onderzoeken Longfunctie onderzoeken Longgeneeskunde alle aandacht Longfunctie onderzoeken 1. Spirometrie met of zonder medicatie Bij dit onderzoek wordt gekeken hoeveel lucht u in uw longen heeft en of u die lucht

Nadere informatie

Hoestpoli. Uw bezoek aan de hoestpoli. Afspraakbevestiging. Welke voorbereidingen zijn nodig?

Hoestpoli. Uw bezoek aan de hoestpoli. Afspraakbevestiging. Welke voorbereidingen zijn nodig? Hoestpoli De hoestpoli is voor mensen met chronische hoest. U heeft een chronische hoest als u langer dan drie weken hoest. Chronische hoest kan uitputtend zijn en er voor zorgen dat u niet normaal kunt

Nadere informatie