Handleiding ZO+ Iron CMS 1 maart 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding ZO+ Iron CMS 1 maart 2010"

Transcriptie

1 Het is een product van ZO + internetspecialist [sinds 1993] is een modulair beheersysteem waarmee alle soorten websites gebouwd en onderhouden kunnen worden. Er zijn twee varianten beschikbaar, namelijk: Basic De Basic versie biedt u de mogelijkheid om de pagina's toe te voegen en te beheren met één beheerdersaccount. U kunt geen beheerders, groepen of leden beheren. Pro De Pro versie biedt u de mogelijkheid om de pagina's toe te voegen en te beheren met een onbeperkt aantal beheerders binnen uw beheeromgeving. Per beheerder kunt u aangeven wat hij/zij mag muteren binnen uw website. En u heeft de mogelijkheid om leden en groepen te beheren (ideaal voor een intra- of extranet). Het openen van een webshop en het maken van online betaalkoppelingen als ideal, PayPal en Mastercard/Visac ard kan alleen met de Pro versie. Handleiding (Basic + Pro) 2007 Copyright Auteursrechtelijk beschermd. Zonder schriftelijke toestemming van de auteur mag niets uit deze handleiding worden overgenomen of verspreid in welke vorm dan ook. Auteur: Steven van den Elzen

2 Inhoudsopgave Pagina's beheren... 3 Pagina toevoegen... 3 Pagina kopiëren... 4 Pagina bewerken... 4 Pagina verwijderen... 5 Cache... 6 Cache wissen... 6 Browser Cache... 6 Rechtenstructuur beheer (Pro)... 7 Supervisors... 7 Administrators... 7 Moderators... 7 Uw Website als Extranet (Pro)... 8 Leden... 8 Groepen... 8 Systeemgroepen... 8 IP Groepen... 8 Ledengroepen... 8 Bepalen van paginarechten... 9 Zoekmachine Optimalisatie Inhoud Optimaliseren Tips voor het optimaliseren van inhoud: Links verzamelen Schone code Website Titel Url optimalisatie Meta Tags Google Sitemap Google Analytics Google Website Optimizer... 13

3 Pagina's beheren Via het pagina overzicht kunt u de pagina's binnen uw website beheren. Pagina toevoegen In het paginaoverzicht kunt u een nieuwe pagina toevoegen door te klikken op het in een wizard die u in een paar stappen een nieuwe pagina laat toevoegen. icoon. U komt Stap 1: Inhoud of URL U kunt bepalen of de pagina eigen inhoud bevat, of als de pagina verwijst naar een andere URL. Stap 2: Algemene instellingen Wanneer u heeft aangegeven dat de pagina eigen inhoud moet bevatten, kunt u o.a. een template en module selecteren. Betreft het een verwijzing, dan kunt u hier aangeven naar welke URL de pagina moet verwijzen. Stap 3: Positie Bepaal de positie van de pagina in uw navigatiestructuur. Deze positie wordt gebruikt voor zowel het opbouwen van het menu als de sitemap. Stap 4: Zoekmachine Optimalisatie Optimaliseer uw pagina door de url, titel en meta tags te configureren. Ook kunt u hier aangeven of de pagina moet worden opgenomen in de Google Sitemap. De wizard zal voor u de groeps- en beheerderrechten configureren. Standaard krijgt de systeem groep "Alle bezoekers" toegang tot de pagina. Als u een beheerder van het type "Moderator" bent, worden alle voor u beschikbare systeem rechten tot deze pagina ingeschakeld. FAQ Q: Ik kan geen pagina's toevoegen A: Vraag een Supervisor of Administrator om uw account het recht te geven pagina's toe te voegen. Q: Ik kan geen module selecteren (in stap 2) A: Vraag een Supervisor of Administrator om uw account het recht te geven een of meerdere modules toe te passen. Q: Ik kan geen template selecteren (in stap 2) A: Vraag een Supervisor of Administrator om uw account het recht te geven een of meerdere templates toe te passen.

4 Pagina kopiëren Door bij een pagina op het icoon te klikken, wordt de wizard voor het toevoegen van een pagina gestart. Alle velden in de wizard zijn dan vooraf ingevuld met de gegevens uit de gekopieerde pagina. De wizard zal naast het configureren van de 'standaard' groeps- en beheerdersrechten, ook de groeps- en beheerdersrechten van de gekopieerde pagina overnemen. FAQ Q: Ik kan geen pagina's kopiëren A: U heeft niet het recht om pagina's toe te voegen. Vraag een Supervisor of Administrator om uw account het recht te geven pagina's toe te voegen. Pagina bewerken Door bij een pagina op het icoon te klikken kunt u de pagina bewerken. In de werkbalk (toolbar) ziet u een tal van iconen. Via deze iconen kunt u de pagina beheren. Algemene instellingen Via deze optie kunt u algemene zaken instellen, zoals de status van de pagina, en de weergave in het menu en sitemap Pagina positie Via deze optie kunt u de positie van de pagina in het menu en in de sitemap aanpassen. Module inhoud (hoofdinhoud) Via deze optie kunt u de module inhoud van de pagina bewerken. Afhankelijk van de gekozen module kan de werkwijze waarmee deze beheerd kan worden verschillen. Template inhoud (subinhoud) Via deze optie kunt u de template inhoud van de pagina bewerken. Afhankelijk van de gekozen tempate kan de werkwijze waarmee deze beheerd kan worden verschillen. Zoekmachine optimalisatie Via deze optie kunt u de pagina optimaliseren voor de zoekmachines. U kunt hier o.a. de meta tags en de Google Sitemap instellingen beheren. Zie ook: Zoekmachine optimalisatie met. Rechten voor Groepen (Alleen beschikbaar met Professional) Via deze optie kunt u bepalen welke groepen wel/geen toegang hebben tot de betreffende pagina. Rechten voor Beheerders (Alleen beschikbaar met Professional) Via deze optie kunt u bepalen welke beheerders wel/geen toegang hebben tot de betreffende pagina, en welke opties ze binnen de pagina mogen bewerken. Bekijken Via deze optie kunt u de pagina bekijken zoals deze aan uw bezoekers wordt getoond (wordt geopend in een nieuw venster). Let op: Bij het bekijken van de pagina wordt u ook beschouwd als bezoeker. Zorg dus dat u als bezoeker het recht heeft om de pagina te bekijken.

5 TIP - Is de pagina gekoppeld aan een module, dan kunt u ook op de modulenaam klikken om gelijk de module inhoud te bewerken. - Is de pagina gekoppeld aan een template, dan kunt u ook op de templatenaam klikken om gelijk de template inhoud te bewerken. FAQ Q: Ik mag een pagina niet bewerken. A: Vraag aan een Supervisor of Administrator u toegang tot de pagina te geven. Q: Bij het bewerken zijn niet alle opties beschikbaar. A: De betreffende optie is voor de huidige pagina niet beschikbaar, of u heeft niet het recht de betreffende optie te bewerken. Q: De modulenaam is niet klikbaar A: De module kan niet beheerd worden via, of u heeft niet het recht om dit te doen. Q: De templatenaam is niet klikbaar A: De template kan niet beheerd worden via, of u heeft niet het recht om dit te doen. Pagina verwijderen Door bij een pagina op het icoon te klikken kunt u een pagina verwijderen. U krijgt een waarschuwing die u moet bevestigen voor de pagina wordt verwijderd. TIP - U kunt een pagina ook (tijdelijk) 'onzichtbaar' maken in uw menu en/of sitemap. Weet een bezoeker echter de URL van de pagina, dan kan hij de pagina nog wel bekijken. - U kunt een pagina ook (tijdelijk) uitschakelen, zodat deze niet meer beschikbaar is binnen uw website. - U kunt via de "Rechten van groepen" de pagina ook (tijdelijk) blokkeren voor de groep "Alle bezoekers". FAQ Q: Ik mag een pagina niet verwijderen A: Vraag aan een Supervisor of Administrator u toegang tot de pagina te geven.

6 Cache maakt gebruik van een "cache". Dankzij deze cache kunnen webpagina's sneller worden geladen. Nadeel is echter dat gemaakte wijzigingen mogelijk niet direct zichtbaar zijn voor de bezoekers in uw website. Deze cache wordt met name toegepast op de frontend van de website. Enkele zaken die door gecached worden: Rechten binnen de website Veel gebruikte database gegevens Ingevulde formulier gegevens (wordt niet gewist tijdens de sessie) Cache wissen Na 10 minuten wordt de cache automatisch gewist; gegevens zijn dus nooit ouder dan 10 minuten. Als een bezoeker in/uitlogt wordt de cache gewist. Door in de URL de parameter "core[cache]=reset" mee te geven, kan de cache handmatig gewist worden. Browser Cache U moet de cache van niet verwarren met de cache van uw browser. Afhankelijk van uw browser instellingen kan deze ook gegevens tijdelijk opslaan. Met name externe bestanden zoals afbeeldingen, CSS- en JavaScript-bestanden worden door uw browser vaak gecached. U kunt de cache van uw browser wissen door "Tijdelijke bestanden" te wissen, of door [CTRL]+[F5] in te drukken in uw browser. Deze vernieuwd dan de huidige pagina en laad alle externe bestanden opnieuw in.

7 Rechtenstructuur beheer (Pro) biedt een beheeromgeving waarin verschillende beheerders hun eigen deel binnen een website kunnen beheren. Per beheerder kunt u configureren welke systeemrechten deze heeft binnen. kent typen 3 beheerders. Supervisors Supervisors mogen ALLES binnen uw website beheren. Supervisors kunnen alle typen beheerders toevoegen, beheren en verwijderen binnen uw website. Administrators Per Administrator kan worden bepaald welke handelingen ze wel of niet mogen verrichten binnen de beheeromgeving uw website. Dit kunt u als volgt configureren: o Ga naar het beheerder overzicht o Klik op het icoon o Klik op het icoon Als Administrators andere beheerders mogen beheren, mogen ze alleen beheerders van het type "Moderator" toevoegen, bewerken en verwijderen. Moderators Per Moderators kan worden bepaald welke handelingen ze wel of niet mogen verrichten binnen de beheeromgeving uw website. Dit kunt u als volgt configureren: o Ga naar het beheerder overzicht o Klik op het icoon o Klik op het icoon Bij Moderators moet ook per pagina worden aangegeven welke handelingen ze mogen verrichten. Dit kunt u als volgt configureren: o Ga naar het beheerder overzicht o Klik op het icoon o Klik op het icoon Moderators kunnen geen beheerders beheren.

8 Uw Website als Extranet (Pro) Binnen uw website kunt u een Extranet realiseren. Dit geeft u de mogelijkheid om bepaalde informatie (lees: webpagina's) beschikbaar te maken voor specifieke bezoekers. Wanneer u een pagina toegevoegd aan uw website, is deze standaard beschikbaar voor alle bezoekers van uw website. U kunt met eenvoudig realiseren dat een pagina alleen beschikbaar is voor een specifieke groep bezoekers. Leden Binnen uw website kan eenvoudig een loginbox worden gerealiseerd. Via deze loginbox kunnen bezoekers zich "identificeren" op uw website. Door deze identificatie kunt u de rechten van deze bezoeker binnen uw beïnvloeden. Leden kunnen zich registreren via de Leden Registratie Module (indien beschikbaar binnen uw website). U kunt ook zelf via het ledenoverzicht in de beheeromgeving leden aanmaken, bewerken en verwijderen. Leden worden gekoppeld aan groepen, die op hun beurt gekoppeld kunnen worden aan pagina's. Groepen U kunt via het groepenoverzicht in de beheeromgeving groepen aanmaken, bewerken en verwijderen. Per groep kunt u aangeven welke pagina's beschikbaar zijn, of beslist niet beschikbaar zijn. Deze rechten werken door in de leden die aan de groep gekoppeld zijn. Er zijn 3 type groepen beschikbaar binnen : Systeemgroepen U kunt alleen de paginarechten van deze groepen beheren. De leden van systeemgroepen worden "dynamisch" beheerd door en verwante modules. U kunt systeemgroepen niet verwijderen. IP Groepen IP groepen bepalen hun leden op basis van het opgegeven IP adres/range. De paginarechten van deze groep worden toegepast op alle bezoekers waarbij hun IP adres binnen de opgegeven range valt. Ledengroepen Aan deze groepen moeten leden handmatig gekoppeld worden. De paginarechten van deze groep worden toegepast op alle bezoekers die zich identificeren als een lid, dat gekoppeld is aan de groep.

9 Bepalen van paginarechten De paginarechten van een bezoeker worden in de volgende stappen bepaald: Is de bezoeker lid van een groep, die de toegang tot een pagina expliciet verbied, dan heeft de bezoeker geen toegang tot de betreffende pagina. Is de bezoeker lid van een groep, die de toegang tot een pagina expliciet toestaat, dan heeft de bezoeker wel toegang tot de betreffende pagina. Anders heeft de bezoeker geen toegang tot de betreffende pagina. U kunt per lid bekijken welke pagina's toegankelijk voor hem/haar zijn. Ga hier voor naar het leden overzicht, klik vervolgens op het icoon bij het betreffende lid, en klik vervolgens op het icoon. In dit overzicht wordt ook vermeld dankzij welke groep het lid de pagina mag inzien. Voorbeeld U wilt graag voor een collega een bepaalde pagina beschikbaar maken, die verder niemand mag zien. Wat moet u doen: Maak een leden-acount aan voor uw collega. Ga naar het leden overzicht. Klik op het icoon. Vul de gewenste logingegevens in voor uw collega. Maak een groep aan en koppel deze aan uw collega. Ga naar het groepen overzicht Klik op het icoon. Vul de gewenste gegevens in voor de groep, kies als type "Leden groep". Klik op het icoon. Koppel uw collega aan de groep. Configureer de rechten voor groepen bij de pagina. Ga naar het pagina overzicht. Klik bij de betreffende pagina op het icoon. Klik op het icoon. Zet de rechten voor alle groepen op 'onbepaald'. Zet de rechten voor de gemaakte groep op 'toegang'. Wanneer uw collega inlogt op de website, is de pagina voor hem beschikbaar.

10 Zoekmachine Optimalisatie Tips om uw website beter te laten indexeren door zoekmachines m.b.v.. De rode draad in zoekmachine optimalisatie is het creeren van samenhang binnen uw website. Zorg er dus voor dat o.a. de inhoud, titels, url en meta tags van uw website haarfijn op elkaar zijn afgestemd. Inhoud Optimaliseren Goede inhoud is essentieel voor een goede indexering. Gebaseerd op woorden en woordcombinaties die u gebruikt binnen uw website bepalen zoekmachines bij welke zoekopdracht uw website wordt gevonden. Zorg er voor dat de inhoud van uw website dus aansluit bij de informatiebehoefte van uw potentiële bezoekers. Tips voor het optimaliseren van inhoud: Hoe beter teksten op elkaar aansluiten, hoe beter de gebruikte woorden zullen scoren voor jou website. Teksten in kopjes en paragrafen worden hoger gewaardeerd dan overige tekst in uw website. Woorden die vet gedrukt zijn (bold), en woorden in in genummerde/opsomminglijsten worden hoger gewaardeerd dan overige woorden in uw website. Woorden/zinnen in het begin van een paragraaf scoren beter dan op het eind. Paragrafen bovenin uw pagina scoren beter dan onderaan. Woorden die beginnen met een hoofdletter worden hoger gewaardeerd dan overige woorden in uw website. Sommige zoekmachines (zoals Google) zoeken naar de samenhang van bepaalde woorden. Het woord mountainbikes kan bijvoorbeeld slechter scoren als het woord fiets niet wordt genoemd binnen dezelfde pagina, (of zelfs paragraaf). Om de inhoud van uw pagina te wijzigen gaat u in de beheeromgeving naar het pagina overzicht. U klikt op het icoontje bij de betreffende pagina en vervolgens op het icoontje. U kunt nu de inhoud van de module (hoofdinhoud) van de betreffende webpagina beheren. Om de template inhoud (subinhoud) van de betreffende webpagina te beheren, klikt u in het pagina overzicht op het icoontje en vervolgens op het icoontje. Links verzamelen Het is voor zoekmachines belangrijk dat andere websites naar jou verwijzen. Als deze websites over het zelfde onderwerp gaan als jou website, versterkt dit jou positie in de zoekmachines m.b.t. het onderwerp. Gaan deze websites echter over een ander onderwerp, dan vertroebelen ze jou positie in de zoekmachines. Het is dus véél belangrijker een paar goede links te verzamelen, dan "zo veel mogelijk". De tekst in (en om) de link kunnen nog eens "extra gewicht" meegeven aan uw website. Een link als: "klik hier" is dan ook een slechte link, omdat het woord "hier" de zoekmachines geen extra informatie geven over de essentie van uw website.

11 De link: "Een nieuwe fiets kopen doe je hier." is al iets beter (belangrijke trefwoorden staan om de link heen), maar nog liever zou men de link "Een nieuwe fiets kopen doe je hier." gebruiken. Schone code Hoe minder overbodige HTML-code in uw website, hoe beter en sneller uw website geïndexeerd kan worden door zoekmachines. De "optimale inhoud" bestaat enkel uit kopjes en paragrafen. De teksteditor die in is geïntegreerd doet alles wat ze kan om de inhoud zo schoon mogelijk te houden. Via het icoontje in de editor kunt u de broncode rechtstreeks bewerken, om deze eventueel nóg verder op te schonen. Kopieert u gegevens uit WORD? Plaats uw gegevens dan via het icoontje in de teksteditor. Deze optie zet uw "WORD opgemaakte tekst" om in "HTML opmaakte tekst". U voorkomt hiermee veel "vieze code" in uw webpagina. Website Titel Zoekmachines hechten veel waarde aan de titel van een webpagina. Als u de titel goed laat aansluiten bij de webpagina, heeft dit een zeer positief effect voor de resultaten binnen de zoekmachines. Om de titel van uw pagina te wijzigen gaat u in de beheeromgeving naar het pagina overzicht. U klikt op het icoontje bij de betreffende pagina en vervolgens op het icoontje. U kunt nu bij het veld "Meta titel" de titel van de betreffende webpagina beheren. Verwerk bij voorkeur de Meta TAGS (kernwoorden/trefwoorden) in de Meta Titel. Url optimalisatie Zoekmachines hechten veel waarde aan de URL van een webpagina. Als u de URL goed laat aansluiten bij de webpagina, heeft dit een zeer positief effect voor de resultaten binnen de zoekmachines. Om de URL van uw pagina te wijzigen gaat u in de beheeromgeving naar het pagina overzicht. U klikt op het icoontje bij de betreffende pagina en vervolgens op het icoontje. U kunt nu bij het veld "Meta URL" de url van de betreffende webpagina beheren. Vult u bij het veld "Meta URL" de waarde "nieuwe-fiets-kopen" in, dan wordt de URL van deze pagina "http://www.uwwebsite.nl/nieuwe-fiets-kopen". We raden u aan geen spaties in de URL te gebruiken. Gebruik in plaats daarvan koppelstreepjes. U kunt geen vraagteken (?) of hekje (#) gebruiken in uw Meta URL.

12 Uw meta URL is hoofdlettergevoelig, gebruik dus alleen hoofdletters indien noodzakelijk. Uw Meta URL mag niet beginnen met een slash (/). Uw Meta URL kan het beste eindigen op.html (zonder de quotes) of met een / slash. U kunt geen Meta URL kiezen die al door een andere pagina in uw website wordt gebruikt. U kunt geen Meta URL kiezen die verwijst naar een fysieke map of bestand in uw webdirectory. Verwerk bij voorkeur de Meta TAGS (kernwoorden/trefwoorden) in de Meta URL. Meta Tags Zoekmachines hechten veel waarde aan de meta tags van een webpagina (description/keywords). Via de meta tags kunt u o.a. een korte omschrijving en enkele trefwoorden opgeven bij uw webpagina. Als u deze meta tags goed laat aansluiten bij de webpagina, heeft dit een zeer positief effect voor de resultaten binnen de zoekmachines. Om de meta tags van uw pagina te wijzigen gaat u in de beheeromgeving naar het pagina overzicht. U klikt op het icoontje bij de betreffende pagina en vervolgens op het icoontje. U kunt nu bij het veld "Meta omschrijving" de omschrijving van uw webpagina aanpassen, en bij het veld "Meta trefwoorden" de trefwoorden. Gebruik NOOIT Meta TAGS (kernwoorden of trefwoorden) die NIET in de tekst van de pagina staan. Google ziet dat vaal als spammen en dat beïnvloedt je ranking negatief. Google Sitemap Met de Google Sitemap kan een zoekmachine via een XML-file (Sitemap.xml) de website structuur van uw website opvragen. Via deze XML-file kunt u o.a. aan de zoekmachines "vertellen" welke pagina's binnen uw website beschikbaar zijn, en hoe belangrijk de verschillende pagina's zijn. Om de Google Sitemap instellingen van uw pagina te wijzigen gaat u in de beheeromgeving naar het pagina overzicht. U klikt op het icoontje bij de betreffende pagina en vervolgens op het icoontje. Bij het veld "Weergave" kunt u bepalen of de pagina moet worden opgenomen in de Google Sitemap. Bij het veld "Prioriteit" kunt u aangeven hoe belangrijk de pagina is ten opzichte van andere pagina's binnen uw website. Bij het veld "Frequentie" kunt u een indicatie opgeven hoe vaak de inhoud van uw pagina zal veranderen. Bij het veld "Laatste wijziging" kunt u, indien gewenst, de datum overschrijven waarop de pagina het laatst is gewijzigd. Als u niets invult wordt de werkelijke wijzig datum gebruikt. Alleen pagina's die toegankelijk zijn voor de groepen "Alle bezoekers" en "Alle niet ingelogde bezoekers" worden opgenomen in de Google Sitemap. Alleen ingeschakelde pagina's worden opgenomen in de Google Sitemap. Geef pagina's met veel relevante tekstuele inhoud een hoge prioriteit, en pagina's met weinig relevante inhoud een lage prioriteit. update de XML-file van de Google Sitemap elke 24u.

13 Google Analytics Met Google Analytics kunt u precies in kaart brengen waar uw bezoekers vandaan komen, en hoe ze zich binnen uw website "gedragen". Door dit gedrag te analyseren kunt u uw website nóg beter afstemmen op uw doelgroep. U kunt een gratis Google Analytics account aanmaken op: Bij het configureren van uw website kunnen we eenvoudig uw website koppelen aan uw Google Analytics Account. Het enige wat we van u nodig hebben is uw Google Analytics Code. Google Website Optimizer Via Google Website Optimizer kunt u varianten van webpagina's testen om te kijken welke het beste aansluit bij uw bezoekers (dat wil zeggen: welke variant heeft voor de hoogste conversie). Met deze informatie kunt u uw website continue blijven verbeteren. Om Google Website Optimizer te kunnen gebruiken moet u een Google Adwords account hebben. Via dit account kunt u vervolgens een "experiment" opzetten en koppelen aan uw website. U kunt een gratis Google Adwords account aanmaken op: Hou er echter rekening mee dat indien u een optimaal rendement wilt u hier per dag ongeveer een uur mee bezig bent voor een gemiddelde website. ZO + biedt de mogelijkheid om alles uit te besteden om zo een optimale Internet Marketing campagne te laten voeren met een nog hoger rendement. Vraag naar de mogelijkheden! Om de Google Website Optimizer instellingen van uw pagina te wijzigen gaat u in de beheeromgeving naar het pagina overzicht. U klikt op het icoontje bij de betreffende pagina en vervolgens op het icoontje. Onder het kopje "Google Website Optimizer" kunt u uw expiriment ID en traceer code invullen. Deze gegevens krijgt u van Google tijdens het aanmaken van het experiment. Vergeet niet om ALLE betrokken pagina's (origineel, varianten en doel) bij het experiment te configureren!

Handleiding Net-Book 5. Net-Book. Internet zoals het bedoeld is!

Handleiding Net-Book 5. Net-Book. Internet zoals het bedoeld is! Handleiding Net-Book 5 Net-Book Internet zoals het bedoeld is! Colofon Leverancier: Become-IT Herderlaan 8 3851 BD ERMELO Telefoon: 0341-470068 Internet: http://www.become-it.nl Ondersteuning: Per e-mail:

Nadere informatie

De Nederlandse Handleiding WORDPRESS VOOR HET BEHEREN VAN JE WEBSITE

De Nederlandse Handleiding WORDPRESS VOOR HET BEHEREN VAN JE WEBSITE De Nederlandse Handleiding WORDPRESS VOOR HET BEHEREN VAN JE WEBSITE Stap-voor-stap instructies over het gebruik van WordPress en hoe je hier gemakkelijk je website mee kunt beheren. Een publicatie van

Nadere informatie

Handleiding. versie 20 24 april 2013

Handleiding. versie 20 24 april 2013 Handleiding versie 20 24 april 2013 Inhoudsopgave 1 BEHEER UW WEBSHOP EN PRODUCTEN... 4 1.1 CATEGORIEËN BEWERKEN... 4 1.2 PRODUCTEN BEWERKEN... 5 1.2.1 Afbeeldingen toevoegen... 6 1.2.2 Gerelateerde producten...

Nadere informatie

Versie 2.0 Oktober 2006 Auteur: J.E. Fromberg WinkelSLIM

Versie 2.0 Oktober 2006 Auteur: J.E. Fromberg WinkelSLIM Versie 2.0 Oktober 2006 Auteur: J.E. Fromberg WinkelSLIM Voorwoord Gefeliciteerd met de opening van uw webwinkel. Ook al hebben wij het pakket zo gebruikersvriendelijk mogelijk gemaakt, toch is een handleiding

Nadere informatie

Inhoud 1 Inleiding... 1 Linkbuilding Tool... 4 Werken met een gratis Basic Account van Linkbuilding Tool... 6

Inhoud 1 Inleiding... 1 Linkbuilding Tool... 4 Werken met een gratis Basic Account van Linkbuilding Tool... 6 Inhoud 1 Inleiding... 1 1.1 Marktanalyse... 1 1.2 Website promotie door adverteren... 1 1.3 Zelfstandig je website promoten... 1 1.4 Google en Linkbuilding... 2 2 Linkbuilding Tool... 4 2.1 Linkbuilding

Nadere informatie

Handleiding Website beheersysteem

Handleiding Website beheersysteem Handleiding Website beheersysteem Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Inloggen...4 3. De startpagina...5 3.1. Startpagina menu...5 3.2. Bovenbalk...6 4. Menu en Pagina's...7 4.1. Een nieuwe pagina toevoegen...8

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken COPYRIGHT Niets uit dit werk mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welk andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

EMMA Handleiding E-mailmarketing

EMMA Handleiding E-mailmarketing EMMA Handleiding E-mailmarketing Inleiding Succesvolle e-mailmarketing campagnes leggen de focus (terug) bij de ontvanger. Het versturen van e-mailmarketing is nog steeds populair en kan, wanneer goed

Nadere informatie

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN V1.02 Mark Jansen 2 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 LEES DIT EERST! 4 Disclaimer 4 Copyright 4 INLEIDING 5 WAAROM IS SNELHEID ZO BELANGRIJK? 6 Gebruikerservaring van bezoekers

Nadere informatie

Webhosting Online Linux platform Gebruikershandleiding

Webhosting Online Linux platform Gebruikershandleiding Webhosting Online Linux platform Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1 Inleiding...4 2 Hosting Control Panel...5 2.1 Toegang tot Control Panel...5 2.2 Mogelijkheden Control Panel...7 3 Uw Website maken

Nadere informatie

OpenIMS 4.2. Technisch en Functioneel Beheer handleiding. OpenSesame ICT BV

OpenIMS 4.2. Technisch en Functioneel Beheer handleiding. OpenSesame ICT BV OpenIMS 4.2 Technisch en Functioneel Beheer handleiding OpenSesame ICT BV Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 5 1.1 Cliënt specificaties... 5 2 INTRODUCTIE OPENIMS... 6 2.1 Inloggen... 7 3 GEBRUIKERS... 8 3.1

Nadere informatie

Handleiding Management Dashboard

Handleiding Management Dashboard Handleiding Management Dashboard Versie 3.5.0 www.howardshome.com Fultonbaan 30 Telefoon +31 (0)30 6083 540 KvK 20093764 Postbus 1092 Fax +31 (0)30 6083 549 ABN AMRO 54.85.62.202 3430 BB Nieuwegein E-mail

Nadere informatie

1 De onderdelen van TYPO3

1 De onderdelen van TYPO3 Nederlandse versie 1.03 Webredactie-MC@tudelft.nl 13 mei 2014 Inhoudsopgave 1 De onderdelen van TYPO3... 3 1.1 De basis... 3 1.1.1 Inloggen... 3 1.1.2 Het hoofdmenu... 3 1.1.3 Pagina-/ Bestandsboom...

Nadere informatie

Copyrights 2007 LogiVert LogiControle BV 2007 Easy Computing

Copyrights 2007 LogiVert LogiControle BV 2007 Easy Computing Copyrights 2007 LogiVert LogiControle BV 2007 Easy Computing 1ste druk 2007 Uitgever Easy Computing n.v. Horzelstraat 100 1180 Brussel Easy Computing b.v. Jansweg 40 2011 KN Haarlem Website Productmanagement

Nadere informatie

Handleiding Management Dashboard

Handleiding Management Dashboard Handleiding Management Dashboard Versie 3.5.2 www.howardshome.com Fultonbaan 30 Telefoon +31 (0)30 6083 540 KvK 20093764 Postbus 1092 Fax +31 (0)30 6083 549 ABN AMRO 54.85.62.202 3430 BB Nieuwegein E-mail

Nadere informatie

Technisch-, en Functioneelbeheer handleiding

Technisch-, en Functioneelbeheer handleiding OpenIMS CE Versie 4.2 Technisch-, en Functioneelbeheer handleiding OpenSesame ICT BV Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 4 1.1 Cliënt specificaties... 4 2 INTRODUCTIE OPENIMS CE... 5 2.1 Inloggen... 6 3 GEBRUIKERS...

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

Bing Ads Handleiding. een Yargon whitepaper

Bing Ads Handleiding. een Yargon whitepaper Bing Ads Handleiding een Yargon whitepaper Bing Ads Handleiding hoofdstukken Basis 1. Inleiding Bing Ads 2 2. Instellingen Bing Ads 4 3. Wegwijs in Bing Ads 6 4. Een Bing Ads campagne opzetten 8 5. Campagne

Nadere informatie

Central Station. Handleiding voor applicatiebeheerders

Central Station. Handleiding voor applicatiebeheerders Central Station Handleiding voor applicatiebeheerders Versie 2, september 2011 Inhoudsopgave 1 Over deze handleiding... 4 1.1 Doel van deze handleiding...4 1.2 Conventies...4 1.3 Versie...4 1.4 Meer informatie...4

Nadere informatie

Handleiding Webhosting Online Linux Versie maart 2014

Handleiding Webhosting Online Linux Versie maart 2014 Handleiding Webhosting Online Linux Versie maart 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 4 Hoofdstuk 2. Installatie van de dienst 5 2.1 Toegang tot de Zelfservice Cloud 5 2.2 Beginscherm Zelfservice

Nadere informatie

Webhosting Online Windows platform Gebruikershandleiding

Webhosting Online Windows platform Gebruikershandleiding Webhosting Online Windows platform Gebruikershandleiding I nho udso pg av e 1 Inleiding... 3 2 Zelfservice ICT-Diensten... 4 Toegang tot de Zelfservice ICT module... 4 Beginscherm Control Panel... 5 3

Nadere informatie

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml Starten met TYPO3 Extension Key: doc_tut_quickstart_nl Language: nl Version: 1.0.0 Keywords: forbeginners, foreditors, foradmins Copyright 2000-2010, Documentation Team, This

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM

H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM Inhoudsopgave Introductie en inloggen 3 Overzicht van de basisfuncties 5 Voor content-editors 7 Maken en bewerken inhoud 8 Werken met afbeeldingen en documenten

Nadere informatie

Handleiding SpinOffice CRM April 2013

Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Als nieuwe gebruiker van SpinOffice CRM is het van belang een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van onze slimme applicatie. SpinOffice voegt een centraal adressenbestand

Nadere informatie

Feed handleiding One Stop Webshop en Admarkt van Marktplaats Zakelijk

Feed handleiding One Stop Webshop en Admarkt van Marktplaats Zakelijk Feed handleiding One Stop Webshop en Admarkt van Marktplaats Zakelijk Inhoudsopgave Introductie Pagina 3 De voordelen van Admarkt Topadvertenties op een rij Pagina 4 Het gemak van een koppeling tussen

Nadere informatie

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010)

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010) Deel 1 Kennismaking Docent: Jos Nys (september 2010) Inhoud 1. Wat is een CMS?... 3 2. Wat is?... 4 3. WampServer installeren... 9 4. downloaden en installeren...11 5. Front end back end... 13 6. Het Navigatiemenu...

Nadere informatie

Handleiding. PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem

Handleiding. PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem Handleiding PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem Voorwoord Bedankt voor het downloaden van deze handleiding. De handleiding kan gebruikt worden voor het PersoneelsSysteem (www.personeelssysteem.nl),

Nadere informatie

Versie handleiding 2.5.e Syslogic 2013. Scienta handleiding Scienta versie 2.5

Versie handleiding 2.5.e Syslogic 2013. Scienta handleiding Scienta versie 2.5 Versie handleiding 2.5.e Syslogic 2013 Scienta handleiding Scienta versie 2.5 Colofon Copyright Syslogic 2013 Hoewel de in de handleiding vermelde gegevens met de grootst mogelijke nauwkeurigheid zijn

Nadere informatie