Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG"

Transcriptie

1 Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 24 oktober 2017 Onderwerp Regionale beleidsvisie Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Categorie A Verseonnummer / Portefeuillehouder Wethouder Kist Behandeld door De heer Al-Haidari 1. Samenvatting Voortvloeiend uit het advies van de Commissie Toekomst Beschermd Wonen onder leiding van Erik Dannenberg zijn landelijk afspraken gemaakt. Deze houden in dat vanaf 1 januari 2020 de middelen voor Beschermd Wonen (en waarschijnlijk ook Maatschappelijke Opvang) worden uitgekeerd aan alle gemeenten in plaats van aan de centrumgemeenten. Commissie Dannenberg maakt sociale inclusie - volwaardig meedoen in de samenleving - van cliënten tot uitgangspunt en opgave voor de toekomst van Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Het is geen financiële-/bezuinigingsafweging, maar vooral een inhoudelijke. Om dit goed voor te bereiden moeten samenwerkende gemeenten voor eind 2017 een regionaal beleidsplan hebben vastgesteld. De Regionale beleidsvisie Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang geeft aan wat de regionale en lokale opgaven zijn in de komende jaren voor de gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Rijswijk en Wassenaar. In het voorliggende voorstel gaat het om de regionale afspraken hierover. 2. Inhoudelijke toelichting en kader 2.1 Doelgroep Bij de huidige doelgroep Beschermd Wonen (BW) en Maatschappelijke Opvang (MO) gaat het altijd om inwoners met meervoudige problemen: een combinatie van ggz-problematiek, verslaving, het ontbreken van een netwerk en/of dakloosheid. Zij zijn - voor langere of kortere tijd - niet of onvoldoende in staat om op eigen kracht zelfstandig te wonen en in andere noodzakelijke bestaansvoorwaarden te voorzien zoals sociale contacten, activiteiten, inkomen, gezondheid en veiligheid. Bij cliënten BW is altijd sprake van gediagnostiseerde ernstige psychiatrische problematiek. Bij de cliënten MO hoeft dat niet zo te zijn, daar is sprake van dakloosheid.

2 Pagina 2/8 2.2 Landelijke ontwikkeling Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor BW en MO. Het zijn voorzieningen voor een groep inwoners met meervoudige problemen waarbij in ieder geval sprake is van ggz-problematiek en / of dakloosheid. De regie en financiering daarvan loopt via de centrumgemeenten, in ons geval de gemeente Den Haag. Op verzoek van de VNG is de commissie Dannenberg ingesteld die een rapport en advies heeft opgesteld over de toekomst van beschermd wonen (Rapport 'Van beschermd wonen naar een beschermd thuis'). De kern van dit advies is dat door de decentralisaties de scheidslijnen tussen opvang, beschermd wonen en begeleiding in de thuissituatie vervagen. Meer inwoners met (ernstige) psychiatrische problematiek kunnen en willen zelfstandig in de wijk blijven wonen, met als principe 'sociale inclusie'. Zij worden in hun eigen sociale omgeving behandeld, begeleid en ondersteund, gericht op herstel en zelfredzaamheid. Alle gemeenten hebben een taak om de randvoorwaarden die daarvoor nodig zijn, te organiseren. Het loslaten van de centrumgemeentefunctie en het herverdelen van de middelen over alle gemeenten maken nadrukkelijk onderdeel uit van dat advies. Gemeenten en het Rijk hebben dit advies op hoofdlijnen omarmd. Hierover zijn in 2016 onder andere de volgende landelijke afspraken gemaakt: Vanaf 1 januari 2020 worden de middelen voor BW (en mogelijk die van MO) uitgekeerd aan alle gemeenten, volgens een nieuw nog vast te stellen objectief financieel verdeelmodel. De gemeenten bepalen in welk regionaal verband men wil samenwerken en hoe de overgang naar en vanaf 2020 wordt ingericht. Daartoe wordt voor eind 2017 een regionaal beleidsplan vastgesteld. 2.3 Regio Om te komen tot een regionaal beleidsplan hebben de colleges van de gemeenten Den Haag (centrumgemeente), Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Rijswijk en Zoetermeer besloten om in ieder geval voor de periode tot 2020 samen te werken. Januari 2017 is een Regionale Startnotitie vastgesteld waarin de opdracht voor de komende jaren is verwoord. In deze regio hebben ruim 1600 cliënten een BW-indicatie personen verblijven in een intramurale woonvoorziening van één van de 6 gecontracteerde BW-aanbieders; 180 personen regelen zelf hun ondersteuning via een PGB (6 in Leidschendam-Voorburg). Voor de overige is sprake van andere zorg-/ ondersteuningsvormen. Van de BW-cliënten woont 90% in een voorziening in Den Haag. Fonteynenburg is de enige aanbieder die in de regiogemeenten BW-voorzieningen heeft. In Leidschendam-Voorburg gaat het om 36 plaatsen. De maatschappelijke opvang heeft ca. 400 plaatsen en is geheel in Den Haag gesitueerd met uitzondering van 19 doorstroomplaatsen in Zoetermeer. 3. Uitgangspunten en randvoorwaarden Regionale visie In de Regionale beleidsvisie staan de volgende uitgangspunten en randvoorwaarden centraal:

3 Pagina 3/8 3.1 Zelfstandig wonen, tenzij Als het gaat om de toekomst van de ondersteuning aan inwoners met GGZ-problematiek is het de ambitie, ingegeven vanuit sociale inclusie, dat inwoners geen beroep hoeven te doen op de intramurale vorm van BW, tenzij dit in de persoonlijke situatie nadrukkelijk noodzakelijk is. Dit houdt ook in dat er voldoende (betaalbare) woningen zijn en woon- en begeleidingsvarianten die inspelen op een meer intensieve of een tijdelijke ondersteuningsbehoefte. Uitgangspunt is scheiden van wonen en zorg om inwoners keuzevrijheid te geven bij het kiezen van zorgverlener. 3.2 Borgen van continuïteit van ondersteuning De systeemaanpassing in combinatie met de overgang van regie en financiering door centrumgemeente naar regiogemeente en het omvormen van BW en MO naar vormen van zelfstandig wonen mogen voor cliënten niet leiden tot ongemakken in de ondersteuning. 3.3 Ondersteuning is zoveel mogelijk op de eigen woonplek beschikbaar Om zelfstandig wonen en sociale inclusie voor deze groep inwoners verantwoord te kunnen realiseren is een randvoorwaarde dat de zorg en ondersteuning dichtbij en voldoende beschikbaar is. Niet alleen de ondersteuning op de verschillende leefgebieden, dagbesteding en begeleiding, maar ook de eventueel noodzakelijke ambulante ggz-zorg. 3.4 Lokaal waar het kan, regionaal waar het moet Iedere gemeente heeft de verantwoordelijkheid adequate lokale zorg- en ondersteuningsstructuur te organiseren voor de eigen inwoners. Niettemin zijn er opgaven die op regionaal niveau vragen om afstemming of uitwerking. 4. Regionale afspraken 4.1 Voorzieningen en toegang Tot 2020 blijven de huidige voorzieningen BW en MO en de toegang daartoe in stand, via aanbieders/gemeente Den Haag respectievelijk het Centrale Contact Punt (CCP). Het CCP organiseert de toegang tot maatschappelijke opvang en valt onder de Gemeentelijke Gezondheids Dienst (GGD) Haaglanden. Wel zullen, na onderzoek, mogelijk aanpassingen plaatsvinden die een meerwaarde bieden; bijv. door een Wmo-consulent van de betreffende gemeente te betrekken bij de intake. In die periode wordt voorts toegewerkt naar een vorm van toegang die recht doet aan de (lokaal) gewenste situatie. 4.2 Wachtlijsten, instroom en uitstroom De regionale wachtlijst voor plaatsing in een BW-voorziening is ca.270 groot. Daarom is het wenselijk de uitstroom te versnellen maar vooral ook de instroom te beperken. Dit kan door intensieve ondersteuning in de thuissituatie te bieden vanuit de Wmo-maatwerkvoorziening in plaats van of naast de beperkte BW-overbruggingszorg die nu geleverd wordt.

4 Pagina 4/8 Dit vraagt financiële inzet door de woongemeente. De mogelijkheden daartoe worden onderzocht. 4.3 Volume beschikbare woningen Voor een effectieve aanpak van de uitstroom uit BW en MO, wachtlijsten en het voorkomen van instroom in BW alsmede de uitstroom uit GGZ-klinieken, zijn betaalbare woningen of wooneenheden nodig. De regionale behoefte voor de komende jaren is in kaart gebracht. Een ruwe schatting is dat het regionaal minimaal gaat om 615 woningen per jaar voor cliënten beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Dit is exclusief de vraag vanuit jeugdzorg en forensische zorg. Leidschendam-Voorburg heeft in de prestatieafspraken met de woningcorporaties al een ophoging van het aantal beschikbaar te stellen woningen opgenomen. 4.4 Afbouw intramurale voorzieningen Door het bevorderen van de uitstroom naar zelfstandig wonen en het beperken van de instroom zal het aantal 24/7 intramurale accommodaties verminderen. Vanaf 2020 zal ook de omzetting van (een deel van) de bestaande intramurale voorzieningen naar gevarieerde woonvormen midden in de samenleving (de ambulantisering) ingezet kunnen worden. Daarbij is van belang te onderkennen dat er BW-voorzieningen zijn met een specialistisch karakter. Op basis van landelijk onderzoek in opdracht van VWS gaat het voor onze regio om Landelijk specialistische voorzieningen als: Fonteynenburg met onder andere 'De Startbaan' in Zoetermeer, voor mensen met combinatie van psychiatrische aandoeningen en een auditieve beperking; Instellingen met regionaal en bovenregionaal specialistisch aanbod: Stichting Anton Constandse met voorzieningen voor Korsakov-cliënten, jongeren/jongvolwassenen met autisme en voor ouders met ernstige psychiatrische aandoeningen en minderjarige kinderen; Parnassia met een aanbod voor oudere cliënten met een dubbele diagnose (langdurige verslaving) in 'Woodstock'. 4.5 Nachtopvang Er van uitgaande dat het budget voor maatschappelijke opvang ook naar de gemeenten gaat, is de vraag relevant welke van deze opvangmogelijkheden lokaal aangeboden gaan worden dan wel als regionale voorziening in stand blijven. Dat geldt in het bijzonder voor de nachtopvang. De behoefte kan per gemeente verschillen, wat vervolgens consequenties heeft voor de wijze van toegang en de financiering van de voorzieningen. Dit vraagt nader onderzoek. 4.6 Zorgverzekeraars De gewenste veranderingen voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang vragen om voldoende en goed op elkaar afgestemde ambulante zorg en ondersteuning. Naast de aanbieders, dragen zorgverzekeraars en gemeenten als financierders hier een verantwoordelijkheid. Het

5 Pagina 5/8 gesprek met zorgverzekeraars zal in regionaal verband worden georganiseerd. 4.7 Lokale ondersteuningsstructuur Het onderscheid tussen de cliënten in BW en in MO zal vervallen. Centraal staat de individuele ondersteunings- en zorgbehoeften van een cliënt. Daarmee gaat het ondersteuningsaanbod voor deze groepen op in het gehele gemeentelijke Wmo-aanbod. Van belang is dat elke gemeente vanaf 2020 de beschikking heeft over een ondersteuningsstructuur waarbij sprake is van: Gevarieerdere ondersteuning waaronder woonbegeleiding en dagbesteding; Nabijheid en directe bereikbaarheid van de begeleiding voor cliënten op ongeplande momenten, 's-nachts en in de weekenden; Snel kunnen op- en afschalen van zorg en ondersteuning. Hieronder valt ook de mogelijkheid van een tijdelijke opvang; Inzet van opgeleide ervaringsdeskundigen, die in staat zijn om als professional de eigen cliëntervaring in te zetten bij het herstel van anderen. 4.8 Onzekerheden In het proces van omvorming hebben we te maken met onzekerheden. Zo is de komende tijd nog onduidelijk of de Wet langdurige zorg opengesteld wordt voor een deel van de cliënten beschermd wonen en of een financieel verdeelmodel van het Rijk per 2020 haalbaar is. Omdat het in de kern om een in gang te zetten beweging gaat, maken we in deze visie een onderscheid in de periode en de periode vanaf Hoe anticipeert Leidschendam-Voorbrug op deze ontwikkelingen? Om in te spelen op deze ontwikkelingen (zie paragraaf 4.7) heeft het college de volgende acties op touw gezet: 5.1 Aanpak verwarde personen De gemeente stelt samen met een brede vertegenwoordiging van betrokken partijen en cliëntenvertegenwoordiging vorm aan een sluitende aanpak verwarde personen. In de uitwerking daarvan wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de bestaande structuren en zorgverlening in de gemeente en de regio. Die uitwerking wordt verwacht in het eerste kwartaal De aanpak dient te staan per 1 oktober Afspraken over extramurale begeleiding en bemoeizorg Eerder is regionaal afgesproken om met ingang van 1 januari 2018 het regionale OGGZbudget over te hevelen naar regiogemeenten. Voor de gemeente Leidschendam-Voorburg gaat het om een bedrag van ruim 242,000 per jaar. Het college met de kernpartners GGZ Rivierduinen, Parnassia, LIMOR, Leger des Heils en Impegno nemen gezamenlijk verantwoordelijkheid om de lokale ondersteuningsstructuur vorm te geven. Met partijen is afgesproken dat zij de huidige bemoeizorg en ambulante begeleiding MO in 2018 voortzetten zoals zij dat tot en met 2017 in opdracht van centrumgemeente Den Haag

6 Pagina 6/8 hebben gedaan. Bovendien zijn er samenwerkingsafspraken tussen deze partijen gemaakt waarmee de bemoeizorg en ambulante begeleiding MO echt een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Genoemde partijen werken ook mee aan de ontwikkeling van de sluitende aanpak verwarde personen. Vanuit die ontwikkeling worden subsidieafspraken met deze partijen voor volgende jaren mogelijk nog aangepast, zodat bemoeizorg en ambulante begeleiding MO naadloos past in de sluitende aanpak verwarde personen. 5.3 Inloop en dagbesteding In de gemeente zijn inloopvoorzieningen voor een groep cliënten met psychische en psychiatrische problemen die zelfstandig wonen en onvoldoende van de algemene voorzieningen gebruik kunnen maken die in de gemeente beschikbaar zijn. In de inloopvoorziening is ruimte voor onderlinge ontmoeting. GGZ Rivierduinen verzorgt daarnaast ook voorlichting voor naasten van en burgers met psychische of psychiatrische klachten aan de hand van thema's. 5.4 Pilot Gebundelde Kracht In de pilot werken acht partijen (GGZ Rivierduinen, MEE, LIMOR, Fonteynenburg, Kwadraad, Gemeente, Woej, Sport en Welzijn) samen aan de transitie van zware naar lichte ondersteuning. De opdracht voor de pilot is om te doen wat nodig is om inwoners met complexe problematiek zo goed mogelijk zelfstandig te laten functioneren. De focus ligt daarbij in eerste instantie op de inwoners met een ernstige psychiatrische aandoening in de wijken Bovenveen en Voorburg-Noord, die zorg en ondersteuning van de partnerorganisaties ontvangen. 5.5 Prestatieafspraken met de woningcorporaties In de prestatieafspraken hebben we opgenomen; De woningcorporaties wijzen maximaal 7% van het aantal woningtoewijzingen per jaar toe aan kwetsbare doelgroepen en zorgbehoevenden exclusief de taakstelling voor vergunninghouders, waarbij de gemeente de noodzakelijke individuele voorzieningen verstrekt. We zullen monitoren of dit toereikend is en waar nodig passen we de prestatieafspraken aan in overleg met de betrokken partijen. 6. Financiën Het regionale budget beschermd wonen bedraagt momenteel ruim 73 miljoen. Het huidige budget maatschappelijke opvang kent een omvang van circa 24 miljoen. De woon- en opvangvoorzieningen worden bekostigd door de gemeente Den Haag. Als het gaat om de financiële consequenties van deze regionale beleidsvisie, dan wordt zoveel mogelijk binnen reguliere subsidiekaders opgevangen. Het jaarlijkse OGGZ-budget voor bemoeizorg en ambulante begeleiding MO van ruim wordt met ingang van 1 januari 2018 overgeheveld naar de gemeente Leidschendam-Voorburg. Voor de langere termijn zijn we afhankelijk van de landelijke kaders. Hopelijk wordt begin 2018 c.q. in de meicirculaire bekend of

7 Pagina 7/8 een financieel verdeelmodel per 2020 start en om welk bedrag het dan gaat voor onder andere Leidschendam-Voorburg. De partijen die de bemoeizorg en ambulante begeleiding MO voor de gemeente uitvoeren verwachten een toename van het aantal cliënten in Mogelijk volgt hieruit nog een financiële opgave in de loop van Samenspraak en Communicatie In de periode is door de gemeente Den Haag regelmatig overleg geweest met BW-MO aanbieders en de regionale cliëntenklankbordgroep, mede in verband van diverse onderzoeken. Er is een werkconferentie georganiseerd waar diverse belanghebbenden aanwezig waren: gemeenten, aanbieders, cliëntenvertegenwoordiging, ggz-instellingen, woningcorporaties, verzekeraars. Dit alles heeft input geleverd voor deze Regionale beleidsvisie, waarbij op onderdelen aanbieders en de cliëntenklankbordgroep zijn betrokken. 7.1 Advies Participatieraad Op 15 september heeft de vakgroep Wmo van de Participatieraad de Regionale beleidsvisie BW en MO behandeld. Het advies van de vakgroep luidt: 'In reactie op de Regionale beleidsvisie beschermd wonen en maatschappelijke opvang brengen wij hierbij ons advies uit. Dit advies is uiteraard gebaseerd op onze kennisname van het stuk, maar ook op constructieve overleggen die we hebben gehad met betreffende beleidsmedewerker van de gemeente en medewerkers van Kompassie (een onafhankelijk informatie- en steunpunt voor mentale gezondheid die zich inzet voor de collectieve belangenbehartiging van de GGz-doelgroep in Den Haag) die hun ervaringen met ons hebben gedeeld. Wij zijn ambtelijk tijdig en actief betrokken bij dit beleidsproces toen we daarom hebben verzocht. Onze waardering daarvoor spreken wij graag uit'. De Participatieraad geeft in haar advies aan het college de volgende punten mee: Gekozen maatregelen compleet, aandacht voor continuïteit van zorg goede keus Tempo en gevoel van urgentie houden in voorbereiding Belang van samenhang aanpak verwarde personen en wonen Belang beschikbaarheid crisis- en terugvalvoorzieningen voor verwarde personen Voor het volledige advies verwijst het college graag naar de bijlage. Deze aandachtspunten worden meegenomen bij de acties die het college op touw heeft gezet (zie paragraaf 5) 7.2 Communicatie De verandering wordt bekend gemaakt door een kort bericht op de gemeentelijke website te plaatsen en via een tweet hier aandacht aan te besteden.

8 Pagina 8/8 8. Conclusie en voorstel Besluitvorming Voorgesteld wordt de regionale beleidsvisie vast te stellen. Om per 2020 continuïteit in de ondersteuning te waarborgen aan cliënten BW en MO is het noodzakelijk dat de gemeente tijdig besluiten neemt over de inkoop van ondersteuning en de wijze van toegang tot voorzieningen (2018) en aanpassing van de verordening en beleidsregels (2019). burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg, B.J.D. Huykman secretaris K. Tigelaar burgemeester Bijlage(n) bestemd voor de raad: Regionale beleidsvisie Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Advies Participatieraad inzake Regionale beleidsvisie BW en MO

Verblijf. Blijvende intramurale ondersteuning Tijdelijke intramurale ondersteuning

Verblijf. Blijvende intramurale ondersteuning Tijdelijke intramurale ondersteuning Aan : Leden bestuurlijk overleg BW/MO Steller : Ina Roelfsema, namens regionaal ambtelijk overleg beschermd wonen Datum : donderdag 15 november 2018 Onderwerp : Advies en besluitvorming samenwerking beschermd

Nadere informatie

Regionale beleidsvisie beschermd wonen en maatschappelijke opvang

Regionale beleidsvisie beschermd wonen en maatschappelijke opvang Regionale beleidsvisie beschermd wonen en maatschappelijke opvang 2018 2020 INHOUDSOPGAVE Inleiding Hoofdstuk 1. De doelgroep Hoofdstuk 2. De situatie tot 2020 Hoofdstuk 3. De inrichting van zorg en ondersteuning

Nadere informatie

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2017-084 Houten, 28 november 2017 Onderwerp: Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Beslispunten: 1. De regionale koers maatschappelijke

Nadere informatie

Beleidsplan Opvang en Bescherming. Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter)

Beleidsplan Opvang en Bescherming. Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter) Beleidsplan Opvang en Bescherming Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter) 9/21/2015 Even voorstellen Anne-Marie van Bergen Daan Heineke Adviseur Movisie Gespecialiseerd in (O)GGZ 2013

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Lekstroom. Uitgave nr.

Raadsinformatiebrief Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Lekstroom. Uitgave nr. Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein De raad van gemeente IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJsselstein bezoekadres Overtoom 1 3401 BK IJsselstein t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel BBVnr: 2016/324154

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel BBVnr: 2016/324154 Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel 2017-2020 BBVnr: 2016/324154 1. Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is de taak beschermd wonen door het Rijk gedecentraliseerd naar de (centrum)gemeenten.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Beleidskader maatschappelijk zorg besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Beleidskader maatschappelijk zorg besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Beleidskader maatschappelijk zorg 2017-2025 doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 164032 datum voorstel: 31 oktober 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 17R.00812

RAADSVOORSTEL 17R.00812 Gemeente Oudewatei RAADSVOORSTEL 17R.00812 Indiener: College van burgemeester en wethouders Datum: 7 november 2017 Portefeuillehouder(s): wethouder S. Ypma Portefeuille(s): Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Nadere informatie

1. In te stemmen met het regionale Beleidsplan Beschermd wonen-maatschappelijke opvang ;

1. In te stemmen met het regionale Beleidsplan Beschermd wonen-maatschappelijke opvang ; Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 29 november 2017 Portefeuillehouder H. Driessen Begrotingsprogramma Programma 2 Onderwerp Regionaal Beleidsplan Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang 2018-2020

Nadere informatie

ECSD/U201601088 Lbr. 16/067

ECSD/U201601088 Lbr. 16/067 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Ontwikkelingen Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201601088 Lbr. 16/067

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 2016-2019 3.2 Zorg (Wmo) 20 Programmabegroting 2016-2019 3.2.1 Wat wil Gouda bereiken? De implementatie van de nieuwe taken en verantwoordelijkheden tengevolge van de decentralisaties

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen. Dit komt

Nadere informatie

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning B E S L U I T E N:

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning B E S L U I T E N: Gemeenteblad 589 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE VOORST; gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Voorst 2015; B E S L U

Nadere informatie

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 28 november 2017

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 28 november 2017 Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 28 november 2017 2 Inhoud presentatie Social Return on Investment Contractaanpassingen Uitvoeringsprogramma Maatschappelijke Zorg 3 Social Return on Investment Wat

Nadere informatie

Ambitie: de doelgroep maatschappelijke zorg woont passend en zo zelfstandig mogelijk, heeft passende ondersteuning en participeert naar vermogen.

Ambitie: de doelgroep maatschappelijke zorg woont passend en zo zelfstandig mogelijk, heeft passende ondersteuning en participeert naar vermogen. Ambitie: de doelgroep maatschappelijke zorg woont passend en zo zelfstandig mogelijk, heeft passende ondersteuning en participeert naar vermogen. Om deze ambitie te realiseren, zetten we in op maatregelen

Nadere informatie

Wat zijn onze opgaven? Er zijn twee hoofdopgaven waar wij als gemeente invulling aan moeten geven.

Wat zijn onze opgaven? Er zijn twee hoofdopgaven waar wij als gemeente invulling aan moeten geven. Lokale uitgangspunten voor het zorglandschap voor mensen met complexe problematiek Doordecentralisatie Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Gemeente Noordoostpolder Juni 2019 Wat zijn onze opgaven?

Nadere informatie

De Maatschappelijke zorg dichterbij. Op weg naar 2021: Transformatie van de maatschappelijke zorg

De Maatschappelijke zorg dichterbij. Op weg naar 2021: Transformatie van de maatschappelijke zorg De Maatschappelijke zorg dichterbij Op weg naar 2021: Transformatie van de maatschappelijke zorg Aanleiding WMO 2015: gemeenten worden verantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning van burgers met

Nadere informatie

Inwoners met een ernstig psychiatrische aandoening in de wijk

Inwoners met een ernstig psychiatrische aandoening in de wijk Inwoners met een ernstig psychiatrische aandoening in de wijk Vanuit Taskforce EPA Utrecht: Gerard de Valk, Leidinggevende Altrecht F-ACT Projectleider proeftuinen Taskforce EPA MWU Marga Vink, beleidsmedewerker

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Regionaal Beleidsplan , Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Regionaal Beleidsplan , Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Regionaal Beleidsplan 2018 2020, Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Te besluiten om 1. In te stemmen met Het Regionaal Beleidsplan 2018 2020 Beschermd Wonen en Maatschappelijke

Nadere informatie

Bijlage Informatiedocument. Beschermd Wonen Brabant Noordoost-oost

Bijlage Informatiedocument. Beschermd Wonen Brabant Noordoost-oost Bijlage Informatiedocument Brabant Noordoost-oost 1 Inleiding: Vanaf 1 januari 2015 zal de huidige langdurige intramurale Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) niet langer meer onderdeel zijn van de AWBZ.

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0012968* 17.0012968 Raadsvergadering: 21-12-2017 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Toekomstvisie Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Behandeld

Nadere informatie

Nadere regel tot wijziging van de Nadere regels subsidies gemeente Groningen Innovatieateliers Beschermd wonen en Opvang

Nadere regel tot wijziging van de Nadere regels subsidies gemeente Groningen Innovatieateliers Beschermd wonen en Opvang GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Groningen. Nr. 36243 7 maart 2017 Nadere regel tot wijziging van de Nadere regels subsidies gemeente Groningen Innovatieateliers Beschermd wonen en Opvang Het

Nadere informatie

Concept Opdrachtformulering Beschermd. Wonen en Maatschappelijke Opvang Lekstroom. vrijdag 21 september Inleiding/probleemstelling

Concept Opdrachtformulering Beschermd. Wonen en Maatschappelijke Opvang Lekstroom. vrijdag 21 september Inleiding/probleemstelling vrijdag 21 september 2018 Concept Opdrachtformulering Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Lekstroom 1.Inleiding/probleemstelling In 2020 zal de decentralisatie van beschermd wonen en maatschappelijke

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Onderwerp Nota van Inlichtingen Tijdelijk beschermd wonen LVB 18+ Datum 23 augustus 2018

Pagina 1 van 5. Onderwerp Nota van Inlichtingen Tijdelijk beschermd wonen LVB 18+ Datum 23 augustus 2018 Onderwerp Nota van Inlichtingen Tijdelijk beschermd wonen LVB 18+ Datum 23 augustus 2018 Vraag en antwoord inkoop Tijdelijk Beschermd Wonen LVB 18+ ISD Bollenstreek-Gemeente Katwijk Vragen Antwoord Algemeen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst gemeenteraden Wonen en Zorg

Informatiebijeenkomst gemeenteraden Wonen en Zorg Informatiebijeenkomst gemeenteraden Wonen en Zorg Transitie Beschermd Wonen 4 oktober 2017 Inleiding en inhoud - Wat is Beschermd Wonen? - Kenmerken doelgroep - Transitie Beschermd Wonen per 1-1-2020:

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst gemeenteraden Wonen en Zorg

Informatiebijeenkomst gemeenteraden Wonen en Zorg Informatiebijeenkomst gemeenteraden Wonen en Zorg Transitie Beschermd Wonen 4 oktober 2017 Vragen uit de zaal: Welke vragen hebben jullie op voorhand? Welke thema s willen jullie besproken hebben? Inleiding

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team : Welzijn Regionaal beleids- en afsprakenkader Wmo 2015 Afdelingshoofd : Bremmers, P.H.M. Auteur : Bankers, J. Datum vergadering : 08 december 2014

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, Wethouder Struik, Wethouder Sanderse, Burgemeester van Vliet conceptbeleidsplan Bescherming en Opvang

Raadsvoorstel. Aan de raad, Wethouder Struik, Wethouder Sanderse, Burgemeester van Vliet conceptbeleidsplan Bescherming en Opvang Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 194447 Wethouder Struik, Wethouder Sanderse, Burgemeester van Vliet conceptbeleidsplan Bescherming en Opvang 2017-2020 Aan de raad, 1. Beslispunten

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Financieel nieuws Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Financieel nieuws Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Financieel nieuws Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang 1) Vanaf 1 januari

Nadere informatie

1. Onderwerp Inhoudelijk kader en subsidievoorwaarden Innovatiebudget Beschermd Wonen Rol van het

1. Onderwerp Inhoudelijk kader en subsidievoorwaarden Innovatiebudget Beschermd Wonen Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Inhoudelijk kader en subsidievoorwaarden Innovatiebudget Beschermd Wonen 2017-2019 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang

Nadere informatie

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1 Agendapunt 7 Vergadering : Werkgroep Samenhang Sociaal Domein Regio Amersfoort Datum : 4 oktober 2018 Onderwerp : stand van zaken regionale speerpunten sluitende aanpak mensen met verward Van : Arieke

Nadere informatie

Aan de raad. No. 10. Wissenkerke, 21 oktober 2013

Aan de raad. No. 10. Wissenkerke, 21 oktober 2013 Raadsvergadering d.d. 19 december 2013 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax (0113) 377300 No. 10. Wissenkerke, 21 oktober 2013 Onderwerp: Voorstel/alternatieven

Nadere informatie

Memo (071) (071) Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker

Memo (071) (071) Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker Memo Aan Van Doorkiesnummer AOZW Onderwerp Marieke Ouwerkerk Saskia Lekkerkerker (071) 516 73 66 (071) 516 57 54 Datum Laatste nieuws rond budgetten Beschermd wonen en Maatschappelijke opvang 29-6-2016

Nadere informatie

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE In het najaar van 2015 heeft de commissie Dannenberg een advies geschreven over beschermd wonen. In hun advies geven ze de gemeenten in Nederland

Nadere informatie

Context. Artikel 1. Aanmelding, onderzoek en aanvraag. Artikel 2. Afweging

Context. Artikel 1. Aanmelding, onderzoek en aanvraag. Artikel 2. Afweging Beleidsregel Wmo-arrangement GGZ Valleiregie De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, zaaknummer ; gelet op artikel. van de.. [naam regelgeving]; besluit vast te

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: transitie sociaal domein: beleidskader beschermd wonen BBV nr: 2014/ Inleiding. Het transitieproces sociaal domein

Raadsstuk. Onderwerp: transitie sociaal domein: beleidskader beschermd wonen BBV nr: 2014/ Inleiding. Het transitieproces sociaal domein Raadsstuk Onderwerp: transitie sociaal domein: beleidskader beschermd wonen BBV nr: 2014/271414 1. Inleiding Het transitieproces sociaal domein De raad heeft vanaf 2012 de kaders voor de transitie van

Nadere informatie

Het regionaal kader maatschappelijke zorg

Het regionaal kader maatschappelijke zorg Het regionaal kader maatschappelijke zorg 2017-2020 - samen zorgen voor een sluitende aanpak - regionale afspraken voor mensen in een kwetsbare positie Concept 3.1 maart 2016 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT PIJR.IERE'-10 RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1467126 Datum: 19 februari 2019 Portefeuillehouder: T. Kroese Domein/ Team: MAAD/MOWM Onderwerp: Regiovisie en aanpak beschermd wonen

Nadere informatie

Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders

Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders Ontwerp Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders Gemeente Midden-Delfland Datum: 18 mei 2015 Inkoopkader Wmo 2016: toelating nieuwe aanbieders Inleiding De gemeenten Delft, Midden-Delfland, Rijswijk

Nadere informatie

Uitgangspunten doordecentralisatie beschermd wonen & maatschappelijke opvang Westfriesland

Uitgangspunten doordecentralisatie beschermd wonen & maatschappelijke opvang Westfriesland Uitgangspunten doordecentralisatie beschermd wonen & maatschappelijke opvang Westfriesland Context: veranderingen BW en MO Decentralisatie Lokale verantwoordelijkheid én budget BW en MO Vanaf 2021 Verdeelsleutel

Nadere informatie

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Amersfoort, maart 2015 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Respons en achtergrondkenmerken 3 Inkoop 4 Administratieve lasten en kwaliteitseisen 5 Gevolgen

Nadere informatie

MEMO GEMEENTE BOEKEL. Nummer 2016 / 43. : Raads- en burgerleden. : College van B&W. Betreft: : Regionaal Beleidsplan Beschermd Wonen

MEMO GEMEENTE BOEKEL. Nummer 2016 / 43. : Raads- en burgerleden. : College van B&W. Betreft: : Regionaal Beleidsplan Beschermd Wonen GEMEENTE BOEKEL Nummer 2016 / 43 MEMO Aan Van : Raads- en burgerleden : College van B&W Betreft: : Regionaal Beleidsplan Beschermd Wonen 2016-2020 Datum : 4 juli 2016 Geachte Raads- en Burgerleden, Het

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 juli TISB/U / Lbr. 19/057. Doordecentralisatie en nieuw verdeelmodel MO, BW en BG

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 juli TISB/U / Lbr. 19/057. Doordecentralisatie en nieuw verdeelmodel MO, BW en BG Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 17 juli 2019 Ons kenmerk TISB/U201900568/ Lbr. 19/057 Telefoon 070 373 83 93 Bijlage(n) 2 Onderwerp Doordecentralisatie en nieuw verdeelmodel MO,

Nadere informatie

Onderwerp: Reactie op het advies van de Participatieraad met betrekking tot Haarlemmers in (acute) zorgnood.

Onderwerp: Reactie op het advies van de Participatieraad met betrekking tot Haarlemmers in (acute) zorgnood. Gemeente Haarlem Participatieraad Haarlem Postbus 511 2003 PB Haarlem Ons kenmerk MO/2018/828618 Datum 15 januari 2019 Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Contact C. Reitzema Telefoon 023-5115708 E-mail

Nadere informatie

Op weg naar 2020: Transformatie van de maatschappelijke zorg

Op weg naar 2020: Transformatie van de maatschappelijke zorg Op weg naar 2020: Transformatie van de maatschappelijke zorg Paul Maatschappelijke zorg (Wolf, 2015) Maatschappelijke zorg richt zich op mensen met meerdere complexe problemen om: sociale uitsluiting te

Nadere informatie

Toelichting toegangsproces beschermd wonen

Toelichting toegangsproces beschermd wonen Toelichting toegangsproces beschermd wonen 1. Toegangspoort beschermd wonen Centrumgemeente Nijmegen organiseert de toegang tot beschermd wonen voor de regio Rijk van Nijmegen en Rivierenland. Vanwege

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Elly van Kooten. Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS

Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Elly van Kooten. Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen Presentatie Congres Phrenos 13 november 2014 Elly van Kooten Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS 1 Inhoud

Nadere informatie

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014 Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Raadscarrousel Drechtsteden 2 oktober 2012 Opbouw presentatie 1. Maatschappelijke Zorg (Wmo prestatievelden 7, 8 en

Nadere informatie

Telefoon Postbus 1000

Telefoon Postbus 1000 Telefoon 033 2472222 Postbus 1000 Email: wmo-adviesraad@nijkerk.eu 3860 BA Nijkerk College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijkerk Postbus 1000 3860 BA Nijkerk 1 september 2016. Geacht college

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Aan het College van burgemeester en wethouders van Zoetermeer Postbus 15 2700 AA Zoetermeer

Aan het College van burgemeester en wethouders van Zoetermeer Postbus 15 2700 AA Zoetermeer Aan het College van burgemeester en wethouders van Zoetermeer Postbus 15 2700 AA Zoetermeer Betreft: begeleiding voor mensen met psychosociale Problematiek in Zoetermeer Zoetermeer, 19 mei 2011 Geacht

Nadere informatie

Van: E. van den Born Tel nr: Nummer: 16A.01164

Van: E. van den Born Tel nr: Nummer: 16A.01164 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: E. van den Born Tel nr: Nummer: 16A.01164 Datum: 23 november 2016 Team: Sociaal Beleid Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v.

Nadere informatie

Toelichting begrotingswijziging bescherming en opvang

Toelichting begrotingswijziging bescherming en opvang Toelichting begrotingswijziging bescherming en opvang Algemeen Aan Algemeen Bestuur Van Geurt van den Broek Datum 20 november 2018 Verspreiden Nee Kenmerk 19.0000313 1. Inleiding Diverse ontwikkelingen

Nadere informatie

Onderwerp: Regionale koers Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen UI 6 Van wonen in een

Onderwerp: Regionale koers Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen UI 6 Van wonen in een 11 DEC 2017 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 28-11-2017 Zaaknummer 487153 Datum Raadsvergadering : 11-12-2017 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

#5052485 1. 1 Hervorming Langdurige Zorg

#5052485 1. 1 Hervorming Langdurige Zorg Agendapunt 6 060915 BOSD Vergadering : Bestuurlijk Overleg Sociaal Domein Regio Amersfoort Datum : 17 september 2015 Onderwerp : Notitie aansluiting regionaal HLZ agenda op vast te stellen regionaal convenant

Nadere informatie

Thema s voor Ontwikkeltafel - Maatschappelijke Zorg

Thema s voor Ontwikkeltafel - Maatschappelijke Zorg Thema s voor Ontwikkeltafel - Maatschappelijke Zorg (Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang) Voor dit praatpapier is het rapport van de Commissie Dannenberg als basis genomen. In zijn nieuwe Visie

Nadere informatie

Uw kenmerk. Onderwerp: Navolging onderzoek Maatschappelijke opvang reactie plan van aanpak college

Uw kenmerk. Onderwerp: Navolging onderzoek Maatschappelijke opvang reactie plan van aanpak college Retouradres: Postbus 19157, 2500 CD Den Haag Aan De voorzitter van de commissie samenleving, de heer D. Groenewold Onderwerp: Navolging onderzoek Maatschappelijke opvang reactie plan van aanpak college

Nadere informatie

M E M O. Aan : Commissie Samenleving Van : Eveline Tijmstra en Harry Rotgans. Datum : 20 oktober 2016 Onderwerp : Verwarde personen.

M E M O. Aan : Commissie Samenleving Van : Eveline Tijmstra en Harry Rotgans. Datum : 20 oktober 2016 Onderwerp : Verwarde personen. M E M O Aan : Commissie Samenleving Van : Eveline Tijmstra en Harry Rotgans Datum : 20 oktober 2016 Onderwerp : Verwarde personen Inleiding Op 20 september jl. hebben wij u een presentatie laten geven

Nadere informatie

Beschermd thuis, producten vanaf 1 mei 2018 Informatie voor zorgaanbieders

Beschermd thuis, producten vanaf 1 mei 2018 Informatie voor zorgaanbieders SAMEN, VOOR ELKAAR Beschermd thuis, producten vanaf 1 mei 2018 Informatie voor zorgaanbieders Criteria beschermd thuis Volwassen (18+) Nederlandse nationaliteit of verblijft legaal in Nederland Psychiatrische

Nadere informatie

Onderwerp Regionale koers Maatschappelijke opvang en. Datum 26 september 2017

Onderwerp Regionale koers Maatschappelijke opvang en. Datum 26 september 2017 Gemeenteraad Onderwerp Regionale koers Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen U16 Van wonen in een instelling naar zelfstandig wonen met begeleiding Datum 26 september 2017 Raadsvoorstel Afdeling Strategie

Nadere informatie

VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop Beschermd Wonen en Opvang

VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop Beschermd Wonen en Opvang VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop Beschermd Wonen en Opvang De intentieovereenkomst ten behoeve van de dienstverlening voor Beschermd Wonen en Opvang kan leiden tot deelovereenkomsten rondom nieuwe producten,

Nadere informatie

B&W. Advies. Noodopvang en woningen bijzondere doelgroepen. Zoetermeer steeds ondernemend. \u,/.,;/ 9P..\9\.\ Zocx C?.3-.l.l.--2:c.

B&W. Advies. Noodopvang en woningen bijzondere doelgroepen. Zoetermeer steeds ondernemend. \u,/.,;/ 9P..\9\.\ Zocx C?.3-.l.l.--2:c. Zoefermeer VERGADERING B&W ó.d. IJ NOV 2009 B&W DM^nr. 2009/20150 Advies 090641 Datum: 03-11-2009 Versie: 1 Conform advies bésldtëh Noodopvang en woningen bijzondere doelgroepen Verantwoordelijk Portefeuille

Nadere informatie

Rapportage Sociaal Domein. 3e kwartaal 2017

Rapportage Sociaal Domein. 3e kwartaal 2017 Rapportage Sociaal Domein 3e kwartaal 2017 d.d. 14-12-2017 0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Trends en ontwikkelingen... 2 2.1 Maatschappelijke opvang en beschermd wonen... 2 2.2 Regeerakkoord... 2

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 29 325 Maatschappelijke Opvang Nr. 92 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE OPVANG EN BESCHERMD WONEN. Presentatie 12 april Gemeenteraden Zuidoost Utrecht

TOEKOMSTVISIE OPVANG EN BESCHERMD WONEN. Presentatie 12 april Gemeenteraden Zuidoost Utrecht TOEKOMSTVISIE OPVANG EN BESCHERMD WONEN Presentatie 12 april Gemeenteraden Zuidoost Utrecht Proces Tot nu toe: Najaar 2016: Rapportage inventarisatie huidige situatie Jan/feb 2017: 9 themasessies, 130

Nadere informatie

PHO Sociale agenda A. van Brakel/M. Ouwerkerk 7233

PHO Sociale agenda A. van Brakel/M. Ouwerkerk 7233 Memo Aan Van Doorkiesnummer PHO Sociale agenda A. van Brakel/M. Ouwerkerk 7233 Onderwerp Meerjarenbeleidsplan Opvang en Beschermd wonen Plan van aanpak Datum 30 september 2015 Geachte portefeuillehouders,

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Meldpunt Bijzondere Zorg 2017

Subsidieaanvraag Meldpunt Bijzondere Zorg 2017 Openbaar Onderwerp Subsidieaanvraag Meldpunt Bijzondere Zorg 2017 Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De gemeente Nijmegen is centrumgemeente voor de Openbare Geestelijke

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING VERENIGING BEDRIJFSTAK ZORG 400.11/me november 2011 STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING De verplaatsing van (extramurale) begeleiding van de AWBZ naar de WMO en dus de gemeenten biedt nieuwe

Nadere informatie

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang De intentieovereenkomst ten behoeve van de dienstverlening voor Beschermd Wonen en Opvang kan leiden tot deelovereenkomsten rondom nieuwe producten,

Nadere informatie

Kenniscafé Beschermd Wonen. 6 december 2017 Hotel Haarhuis, Arnhem

Kenniscafé Beschermd Wonen. 6 december 2017 Hotel Haarhuis, Arnhem Kenniscafé Beschermd Wonen 6 december 2017 Hotel Haarhuis, Arnhem Programma 09.30-10.30 uur: Henk Langes (adviseur Wonen en Zorg) en Fea von der Heide (coördinator Wonen) Een gesprek met - Lennart Homan

Nadere informatie

collegebrief aan de raad de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders Datum 28 juli 2015 Zaaknummer Geachte leden van de raad,

collegebrief aan de raad de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders Datum 28 juli 2015 Zaaknummer Geachte leden van de raad, collegebrief aan de raad Aan de gemeenteraad Van het college van burgemeester en wethouders Datum 28 juli 2015 Onderwerp Beschermd Wonen en Opvang Zaaknummer 178902 Geachte leden van de raad, Samenvatting

Nadere informatie

De centrumgemeente voert overleg met de gastgemeenten over de voortgang en te nemen besluiten. We sluiten daarbij aan bij bestaande overleggen.

De centrumgemeente voert overleg met de gastgemeenten over de voortgang en te nemen besluiten. We sluiten daarbij aan bij bestaande overleggen. Bijlage a bij regeling centrumgemeente: voorstel voor de overlegstructuur De centrumgemeente voert overleg met de gastgemeenten over de voortgang en te nemen besluiten. We sluiten daarbij aan bij bestaande

Nadere informatie

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat WMO Rotterdam Van verzorgingstaat naar - stad en - straat Beleidskader Wmo: voor wie? Inwoners van Rotterdam Circa 525.00 zelfredzame burgers Circa 62.000 beperkt zelfredzame burgers Circa 30.000 kwetsbare

Nadere informatie

Uitstroom naar zelfstandig wonen: Hoe organiseer je dat?

Uitstroom naar zelfstandig wonen: Hoe organiseer je dat? Uitstroom naar zelfstandig wonen: Hoe organiseer je dat? Mieke Hogervorst Gemeente Leiden Susan van Klaveren Platform31 Agenda Doorstroming Uitstroom, wat is het probleem? Voorwaarden De Opgave: Wonen

Nadere informatie

Gemeentelijk spoorboekje: vervolg op de toekomstvisie op het Beschermd Wonen

Gemeentelijk spoorboekje: vervolg op de toekomstvisie op het Beschermd Wonen NOTITIE Uitwerking Toekomstvisie Beschermd Wonen Auteur(s) : Anne Derksen i.s.m. werkgroep Datum : 18 mei 2016 Versie : Gemeentelijk spoorboekje: vervolg op de toekomstvisie op het Beschermd Wonen Uitgangspunt:

Nadere informatie

portefeuillehouder ak e i e \* Secretaris akkoord

portefeuillehouder ak e i e \* Secretaris akkoord Gemeente Zandvoort B&W-ADVIES Verordening Nadere regels Beleidsnota Overig Na besluit (B&W/Raad): Uitgaande brief verzenden Stukken retour Publicatie Afdeling / werkeenheid: MD/BA Auteur : P. Haker Datum

Nadere informatie

FOT Beschermd Wonen. d.d

FOT Beschermd Wonen. d.d FOT Beschermd Wonen d.d. 13-06-2017 1 Startdocument BW 2 Kaders van de inkoop beschermd Wonen Inhoudelijk: Visie volgens groeidocument / Dannenberg Realiseren randvoorwaarden een gedeelde verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Beleidsregel Beschermd Wonen 2015 Valleiregio

Beleidsregel Beschermd Wonen 2015 Valleiregio Beleidsregel Beschermd Wonen 2015 Valleiregio De centrumgemeente Ede is (materieel) verantwoordelijk voor Beschermd Wonen binnen de Valleiregio. Hiertoe behoren de gemeenten: Barneveld, Ede, Renswoude,

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: Vaststelling Verordening beschermd wonen en opvang 2016

Raadsvoorstel: Onderwerp: Vaststelling Verordening beschermd wonen en opvang 2016 Raadsvoorstel: 2016-1545 Onderwerp: Vaststelling Verordening beschermd wonen en opvang 2016 Datum: 1 maart 2016 Portefeuillehouder: J. Freije Raadsbijeenkomst: 17 maart 2016 Raadsvergadering: 7 april 2016

Nadere informatie

Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk

Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk Doel Wmo Beleidsplan 1 Een samenhangend antwoord Specifiek en Meetbaar Wat te doen en met wie Acceptatie en Realistisch Termijn Het Besluit maatschappelijke

Nadere informatie

1. Onderwerp OGGZ: Uitvoeringnotitie Beschermd Wonen

1. Onderwerp OGGZ: Uitvoeringnotitie Beschermd Wonen In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Vergadering: 16 december 2014 Agendanummer: 7

Vergadering: 16 december 2014 Agendanummer: 7 Vergadering: 16 december 2014 Agendanummer: 7 Status: Opinierend Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar L.W. Top, 0595-447716 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. ) L.W. Top Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 3 november 2016 2016/18 S.K. Augustin 023-511 5273 augustsk@haarlem.nl

Nadere informatie

Aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor VWS, Van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag.

Aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor VWS, Van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor VWS, Van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag 16 december 2013 Betreft: Algemeen-overleg HLZ 18 december 2013 Geachte leden van

Nadere informatie

Beschermd wonen naar de Wmo. Basisinformatie voor cliëntenraden, familieraden en Wmo-raden

Beschermd wonen naar de Wmo. Basisinformatie voor cliëntenraden, familieraden en Wmo-raden Beschermd wonen naar de Wmo Basisinformatie voor cliëntenraden, familieraden en Wmo-raden AVI-toolkit 12 april 2014 Inhoudsopgave 1. Hoe is het nu geregeld?... 3 2. Wat gaat er veranderen?... 3 3. Wat

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Concept Beleidskader Maatschappelijke Zorg (na inspraak) 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Concept Beleidskader Maatschappelijke Zorg (na inspraak) 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Concept Beleidskader Maatschappelijke Zorg (na inspraak) 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Vanaf 1 januari 2015

Nadere informatie

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk

Nadere informatie

Stand van zaken uitbreiding Wmo

Stand van zaken uitbreiding Wmo 1. Inleiding De Wmo 2015 is vastgesteld, de budgetten voor de nieuwe taken zijn bekend en we krijgen steeds actuelere gegevens over inwoners die gebruik maken van de taken die naar de gemeente over komen.

Nadere informatie

Transitie Beschermd Wonen. Amsterdam/Rotterdam

Transitie Beschermd Wonen. Amsterdam/Rotterdam Transitie Beschermd Wonen Amsterdam/Rotterdam 13 april 2014 Keuzes ten aanzien van Strategie Prioriteiten De stip op de horizon Innovaties Strategie Niet zo, Strategie maar zo Strategie Nadruk op continuïteit

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORTAGE Q2 2016

KWARTAALRAPPORTAGE Q2 2016 KWARTAALRAPPORTAGE Q2 2016 BESCHERMD WONEN EN OPVANG 30 september 2016 Inhoud Analyse cliënten naar ondersteuningsvraag Analyse cliënten op de wachtlijst In- en uitstroom cliënten Financiën Reflecterend

Nadere informatie

Voor u ligt een opzet van de Wmo-arrangementen GGZ, zoals voorbereid in de werkgroep BW van 24 augustus en 15 september jl.

Voor u ligt een opzet van de Wmo-arrangementen GGZ, zoals voorbereid in de werkgroep BW van 24 augustus en 15 september jl. V02 Wmo arrangementen GGZ - Werkgroep Beschermd Wonen (BW) Aan : Fysieke overlegtafel Beschermd Wonen 20 september 2016 Van : Werkgroep Beschermd Wonen Datum : 16 september 2016 Inleiding De Wmo-arrangementen

Nadere informatie

S.W. Krooneman. Alex Klein, Maaike van Beek, Tamara Weeda, Arno Voskamp

S.W. Krooneman. Alex Klein, Maaike van Beek, Tamara Weeda, Arno Voskamp BenW- advies Gemeente Elburg Domeinmarļager Portefeuillehouder Domein Advies van Datum advies Advies O.R. I.o.m. I.o.m. wijkcontactambtenaar S.W. Krooneman Samen Leven Gert Gerritsen 26-4-2016 Alex Klein,

Nadere informatie

Oplegvel. Datum: Besluitvormend. Datum: Adviserend. Datum: Informerend. DB Colleges PHO DB Gemeenteraad DB AB Gemeenteraad. 26 sept.

Oplegvel. Datum: Besluitvormend. Datum: Adviserend. Datum: Informerend. DB Colleges PHO DB Gemeenteraad DB AB Gemeenteraad. 26 sept. Oplegvel 1. Onderwerp Investeringsfonds maatschappelijke zorg Holland Rijnland 2018-2020 en Convenant regionale samenwerking maatschappelijke opvang Holland Rijnland 2018-2021 2. Rol van het samenwerkingsorgaan

Nadere informatie

Nummer : 2013/65 Datum : 23 oktober 2013 Onderwerp : standpuntbepaling Zeeuws Transitiearrangement Jeugd

Nummer : 2013/65 Datum : 23 oktober 2013 Onderwerp : standpuntbepaling Zeeuws Transitiearrangement Jeugd Voorbereidende raadsvergadering: 26 november 2013 Besluitvormende raadsvergadering: 17 december 2013 Portefeuillehouder: L.F. Kosten AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2013/65 Datum : 23 oktober 2013 Onderwerp

Nadere informatie

Handreiking en beleidsregels Landelijke toegang beschermd wonen. Versie november 2016

Handreiking en beleidsregels Landelijke toegang beschermd wonen. Versie november 2016 Handreiking en beleidsregels Landelijke toegang beschermd wonen Versie november 2016 Achtergrond handreiking Landelijke toegankelijkheid Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het beschermd wonen.

Nadere informatie

Op 1 januari 2015 treden de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) en de

Op 1 januari 2015 treden de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) en de Raadsvoorstel: 2014-1250 Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Verordening jeugdhulp Gorinchem 2015 en de Verordening maatschappelijke ondersteuning Gorinchem 2015 Datum: 23 september 2014 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Toekomst en opmaat naar transformatie Beschermd Wonen

Toekomst en opmaat naar transformatie Beschermd Wonen Toekomst en opmaat naar transformatie Beschermd Wonen datum woensdag 25 mei 2016 versie 1 Auteur(s) K.C. Plugge Beleid en Projecten Postadres Postbus 25, 3200 AA Spijkenisse Bezoekadres Raadhuislaan 106,

Nadere informatie