Hoe zou je daarop kunnen reageren?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe zou je daarop kunnen reageren?"

Transcriptie

1 Leren geloven (deel I). Preek over HC zondag 8: de Heilige Drie-eenheid. De leer over de H. Drie-eenheid is een poging van de kerk om onder woorden te brengen wie God is. Wie is God? Veel mensen zullen zeggen: dat ligt er maar aan hoe je daar tegenaan kijkt. Wat voor bril je op hebt. En dat is natuurlijk ook zo. [dia 1] Misschien ken je het verhaal van de olifant, overgewaaid vanuit India. Het verhaal gaat over allemaal blinde mensen rond een olifant. Degene die het dichtst bij de slurf staat zal zeggen: wat ik voel is langwerpig, dik en rond. Die bij de tanden houdt het op hard en puntig, bij de buik groot en ruw, enzovoort. Het verhaal gaat over hoe mensen in verschillende religies God zien. De één zal zeggen: Hij is Allah, de ander spreekt over kosmische krachten. Weer een ander zegt: God is liefde. De moraal van het verhaal: iedereen heeft gelijk behalve diegenen die beweren de waarheid in pacht te hebben. Vooral christenen en moslims, maar ook de buitenstaander, die helemaal geen ervaring heeft met olifanten en nuchter vaststelt dat iedereen ongelijk móet hebben vanwege alle tegenstrijdige verklaringen (er bestaat helemaal geen olifant!) heeft ongelijk. Hoe zou je daarop kunnen reageren? Er klopt minstens één ding wel en één ding niet aan dit verhaal. Wat wel klopt is dat alle mensen blind zijn. Voor God. Niemand kan God zien. Wat niet klopt is dit: degene die zeker weet dat wat iedereen voelt, een olifant is, is hypocriet. Hij of zij is de enige die het totaalplaatje ziet en weet hoe het zit, namelijk dat alle religies op hetzelfde neer komen. Hij of zij redeneert vanuit een bepaalde vooronderstelling. Een vooroordeel: alle religies komen op hetzelfde neer [dia 2 leeg scherm] Geloven is Wie is God? het ligt er maar aan vanuit welke vooronderstelling je praat, redeneert en denkt. Dat is zo. Voor de één is dat: alle geloven komen op hetzelfde neer. Voor een christen is dat Gods Woord. Geloven, dat is: Gods belofte voor betrouwbaar houden (v/a 21 en 22).

2 We beginnen vanmiddag met een nieuw deel uit de (Heidelbergse) catechismus. Het gaat over de inhoud van ons geloof. We beginnen nu aan een gedeelte over de apostolische geloofsbelijdenis. Die geloofsbelijdenis, ook wel de twaalf artikelen genoemd, is al heel vroeg ontstaan. Het vroegste handschrift dat is gevonden met een tekst die erg op de huidige versie lijkt, stamt uit het jaar 170 na Christus. We gaan in de komende weken/maanden dus stap voor stap op zoek naar het antwoord op de vraag: wat geloof ik nu eigenlijk? En dan begint de catechismus in v/a met een samenvatting van een samenvatting (de twaalf artikelen) van het geloof: de belijdenis dat God drie-enig is. Maar eerst even één stap terug. Wat ís geloven en hoe doe je dat? Ik zal in de komende weken steeds gebruik maken (soms expliciet, soms meer impliciet) van het volgende schema [dia 3]: VERSTAND WIL HANDEN ERVARING Geloven doe je met je verstand: je moet weten wat je gelooft. Het geloof heeft een bepaalde inhoud. Het heeft ook alles te maken met je ervaring/je gevoel. Het doet wat met je. Hoe dat precies zit is denk ik nog het beste duidelijk te maken door de dimensie van het gevoel weg te denken: geloof kan nooit alleen verstandelijk zijn. Geloof dringt aan op toe-eigening.

3 Het geloof van de kerk, van alle christenen vóór, naast en na jou vraagt erom om ook jouw geloof te worden. En geloven doe je met je handen (en je mond, enz.): het vraagt inzet, activiteit. Geloven vraagt concrete uitwerking. Het is denk ik logisch dat ik deze leerdiensten de nadruk ligt op het bovenste (verstand), maar zeker niet uitsluitend. Geloven heeft vooral te maken met dat middelste: de wil. Zeg maar: je hart of je ziel. Geloof vraagt een keus, hartelijke instemming. Dat begint van binnen. Geloven is vertrouwen. [dia 4] Ik heb in de aanloop naar deze dienst jullie geprobeerd een beetje te triggeren met de volgende stelling: over de Drie-eenheid moet je niet teveel praten, dat moet je gewoon geloven. Hier zie je de uitslag. Nu heb ik jullie een beetje beetgenomen door de tegenstelling heel zwart-wit neer te zetten. De catch in deze stelling zit m in dat gewoon geloven. Juist bij die belijdenis over de Drie-eenheid van God hoor je dat nogal eens, dat mensen zeggen: mij te ingewikkeld, ik geloof het maar gewoon. Dat wringt, want over dit gedeelte van de belijdenis wordt je van alle kanten aangevallen door mensen die precies hetzelfde zeggen, maar die de keuze precies andersom maken: dat slaat nergens op, dus daarom geloof maar niet. De voorbeelden liggen voor het oprapen: moslims, jehova s getuigen. Maar ook gewone ongelovigen. Hoezo Drie-eenheid? Gewoon geloven zonder te weten wát je gelooft gaat op den duur wringen. Snel naar de belijdenis dus. [dia 5] De kern van de apostolische geloofsbelijdenis bestond waarschijnlijk uit de nog oudere doopformule die teruggaat op de opdracht van Jezus zelf: doop hen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. (Mat. 28:19) De belijdenis dat God Drie-enig is gaat eigenlijk over de vraag waar ik zonet mee begon: wie is God? Hij is Drie-één. [dia 6] Drie-eenheid is geen eigenschap van God. Dan ga je meteen de mist in. Zo van: God is eeuwig, onzienlijk, oneindig, wijs (art. 1 NGB) en, o ja, Drie-enig.

4 Drie-enig is een poging van de kerk (het woord zelf komt in de Bijbel niet voor en er is sindsdien geen beter woord voor gevonden of het moest drievuldig zijn) om aan te geven wie God ís. Wat de kern van zijn wezen is. En, nogmaals, dat geloven we dus niet omdat het logisch is, maar omdat God zichzelf zo in zijn Woord geopenbaard heeft. (v/a 25). God is één. Dat betekent: er is één God. Daarin horen we de belijdenis van Israël tot op de dag van vandaag [dia 7]: Hoor Israël, de HEER, uw God, is één (of enig). Er is maar één God. En God is, een beetje oneerbied gezegd, enig in zijn soort, in zijn God-zijn. Er zijn niet meer goden. Wel meer krachten, maar niet meer goden. Er is één God, Hij heeft geen concurrenten. De eenheid van God betekent concreet dat je niet bang hoeft te zijn voor concurrerende goddelijke krachten in het leven in het groot en in jouw leven in het klein. God heeft alles in de hand, op zijn manier. God heeft ook jouw leven in zijn hand. Op zijn manier. Gods enigheid, zijn eenheid vraagt toewijding. [dia 8] Dat volgt meteen op die belijdenis van Israël: Heb daarom de HEER, uw God, lief met hart en ziel en met inzet van al uw krachten je merkt, geloven in wie God is begint hier niet eens met verstand/begrijpen maar heeft hier in de eerste plaats te maken met je wil, dan ook je handen, je ervaring. Trouwens niet alleen die van jou maar van heel Israël. God is één. Als je Hem helemaal liefhebt en kent én doet wat Hij wil dan ben je volkomen veilig. [dia 9 leeg scherm] God is ook drie. Dat komt volgens de Bijbel niet in mindering op zijn eenvoud. Dat is het rare. We zien God in drie personen in de Bijbel optreden. Niet, dat de belijdenis over de Drie-eenheid bedoelt te zeggen dat God drie rollen speelt. Hij is tegelijk echt drie en echt één. Net (en dat is eigenlijk een nóg oudere belijdenis) zoals Jezus echt God en echt mens was en is. Niet 50% God en 50% mens, niet soms God en soms mens. Maar echt, helemaal en de hele tijd God én mens. Lees thuis hierover de wat minder bekende geloofsbelijdenis van Athanasius samen eens door. Die Drie-heid is niet iets dat pas later, in het Nieuwe Testament duidelijk wordt. De Geest van God zweefde over de wateren, nam bezit van de profeten. De God van de schepping is dezelfde als de God van de bevrijding.

5 Later, in het Nieuwe Testament leren we dezelfde God nóg beter kennen. Dat is de grote lijn door de Bijbel heen. [dia 10] Het is wel zo dat de persoon van Jezus Christus op een bepaalde manier het verschil maakt. Maar toch, vanuit het Nieuwe Testament teruglezend in de Schriften hebben gelovigen gezien dat Hij er ook toen al was. In de regelmatige verschijning van de Engel des Heren, bijvoorbeeld. En Johannes schrijft over het Woord, dat vanaf het begin bij God was en God was. (Johannes 1). Je zou het zo kunnen zeggen: hoe meer je vertrouwd bent met de Bijbel, hoe minder het een verassing is dat God op het laatst gekomen is in het vlees, in Jezus Christus. Maar ook andersom. Hoe minder je met de Bijbel vertrouwd bent of raakt, hoe losser jouw geloof komt te staan van de concrete geschiedenis, de openbaring van God ín de Bijbel, hoe onbegrijpelijker het wordt. Filioque Eén ding nog over de uitleg van de leer van de Drie-eenheid. De belijdenis van Nicea 1 zegt: [dia 11]: [wij geloven] in de Heilige Geest, die Here is en levend maakt, die van de Vader en de Zoon uitgaat [ ] Die woorden en de Zoon (in het latijn twee woorden aan elkaar: filioque) zijn in de 11 e eeuw aan de belijdenis toegevoegd. Wat was er namelijk gebeurd? In de oosterse kerk was men meer en meer onderscheid gaan maken tussen de persoon van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. De Vader, dat was de echte God, die werkt door de Geest. Jezus werd hoe langer hoe meer een soort tussenpersoon. Je had eigenlijk twee wegen omhoog : rechtstreeks via de Geest. En via Jezus. Maar eigenlijk is die tweede weg een mindere weg omdat je het dan niet zelf doet. De eerste weg is spiritueler / vromer (Allah). Het is goed om het belang van deze opvatting vandaag in te zien. Er is terecht wel eens gezegd dat het afwijzen van de Drie-eenheid mensen altijd zet op de weg van de zelfverlossing. Bijv. door Jehova s. Als God niet tegelijk jouw Schepper, Verlosser én Heiligmaker is, moet je (minstens) één van die dingen zelf doen. 1 De tekst is vastgesteld op het Concilie van Constantinopel in 381. Door het Concilie van Chalcedon in 451 heeft deze belijdenis algemene erkenning gevonden.

6 Met het filioque heeft de kerk tot uitdrukking gebracht dat niemand bij God komt buiten Jezus om. De Geest van God is de Geest van Christus. Niemand komt tot de Vader dan door Mij, zegt Jezus (Johannes 14:6). En: niemand zegt Jezus is Heer dan door de Heilige Geest (1 Korintiërs 12:3). Icoon [dia 12] Dit is het meest bekende icoon dat de Heilige Drie-eenheid afbeeldt [korte uitleg: wat zie je?]. Het hoort bij de geschiedenis die we hebben gelezen over Abraham. Het is een geschiedenis waarin de kerk altijd een beeld heeft gezien van de H. Drie-eenheid. Het mooie daarvan is dat meteen duidelijk wordt dat Drie-eenheid geen abstract leerstuk is, maar een poging om het wezen van God te omschrijven. God is altijd God-in-actie. God is nooit zomaar God, de onbewogen beweger, Allah. Maar altijd de God van hier, en Abraham. De God van het verbond, van de relatie. De leer over de Drie-eenheid is één grote uitnodiging om zelf binnen te komen in die relatie. In de gastvrijheid die er is tussen Vader, Zoon en Geest. Heel bijzonder. God wordt vaak beschreven met woorden die beginnen met al : almachtig, alwetend, alomtegenwoordig. Maar als we Bijbellezen ontmoet je God-in-actie. En dan blijkt dat zijn al-heid niet ten koste gaat van zijn dichtbijheid. Ik bedoel dit: God komt bij Abraham komt om hem te vertellen wat Hij van plan is (vers ). God weet dingen (Sara lacht) maar vraagt ernaar omdat hij van ons wil horen hoe de vlag erbij hangt. God laat met zichzelf onderhandelen. Voor ons geloof betekent dit bijvoorbeeld dat God alwetend is maar niet zo, dat ik Hem niks meer hoef te vragen. Zo van: Hij weet alles toch al. God speelt geen spelletjes met ons. Hij wil een relatie. Misschien is het meer zoals met zijn almacht: God kán alles maar daarom doet Hij nog niet alles. Hier ook: Hij weet alles, maar Hij kiest ervoor om erachter te komen door te vragen. Hij vraagt naar water leeft in je hart. Laat dat dus maar dichtbij komen. Nu, vanmiddag. God beweegt naar jou toe. We bevinden ons hier, in de ruimte van de gemeenschap met God. De ontmoeting nu, vanmiddag begon ermee en besluit ermee: genade en vrede van God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

7 Laat de belijdenis van de H. Drie-eenheid geen studeerkamerstuk worden waar je vooral over nadenkt of dat aan anderen overlaat. Maak het heel persoonlijk. Want dat wil God. Hij wil jouw God worden. Vader, Zoon en Geest is een Naam die je jezelf mag toe-eigenen. Hij is Schepper en wil jouw Schepper zijn, Hij is verlosser en wil jouw Verlosser zijn, Hij is Heiligmaker en wil jouw Heiligmaker zijn. [amen]

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Ik geloof (4) in de Heilige Geest. Preek over zondag 20 van de catechismus

Ik geloof (4) in de Heilige Geest. Preek over zondag 20 van de catechismus Ik geloof (4) in de Heilige Geest. Preek over zondag 20 van de catechismus Na wat we net gezegd en gezien hebben lijkt het antwoord van de catechismus misschien een beetje mager. Maar, zondag 20 is het

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

In gesprek met God. In gesprek met God. In gesprek met God. m n. Marlies Medema & Agnes Huizenga

In gesprek met God. In gesprek met God. In gesprek met God. m n. Marlies Medema & Agnes Huizenga Voelt bidden voor jou soms als het doen van een lange reeks verzoekjes aan God? Mis je inspiratie om met God in gesprek te gaan? Dit werkboekje geeft je handvatten om je gesprekken met God eens over een

Nadere informatie

dit moeitevol leven toedeelt, voor mij doen meewerken ten goede. Hij kan dit doen als een almachtig God en wil het ook doen als een trouw Vader.

dit moeitevol leven toedeelt, voor mij doen meewerken ten goede. Hij kan dit doen als een almachtig God en wil het ook doen als een trouw Vader. Ik geloof, deel II: in God de Vader, de Almachtige, Schepper van de hemel en de aarde : preek over HC zondag 9. De vorige keer ging het over Gods Drie-eenheid. God heeft zich in zijn Woord geopenbaard

Nadere informatie

Holy Spirit! Johannes 16:12-14. Zondag 20 HC. blok A - nivo 2 - avond 7

Holy Spirit! Johannes 16:12-14. Zondag 20 HC. blok A - nivo 2 - avond 7 Holy Spirit! blok A - nivo 2 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Bijbelstudie Johannes 16:12-14 / zondag 20 HC 19.25 Gaven en vrucht van de Geest 19.40 Wat doet de Geest nog meer

Nadere informatie

De Twaalf Artikelen des geloofs apostolische geloofsbelijdenis. 1. Ik geloof in God den Vader, den Almachtige, Schepper des hemels en der aarde.

De Twaalf Artikelen des geloofs apostolische geloofsbelijdenis. 1. Ik geloof in God den Vader, den Almachtige, Schepper des hemels en der aarde. De Twaalf Artikelen des geloofs apostolische geloofsbelijdenis 1. Ik geloof in God den Vader, den Almachtige, Schepper des hemels en der aarde. 2. En in Jezus Christus Zijn eniggeboren Zoon, onze Heere;

Nadere informatie

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens.

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens. Probleem: breuk tussen en mens Door onze keuze is er een breuk tussen en mens. maakte de mens omdat Hij een vriend wilde. Hij wilde aanhoudend contact met de mens. Hij gaf de mens een verrassend mooi leven.

Nadere informatie

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof.

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof. NGB artikel 1: DE ENIGE GOD Wij geloven allen met het hart en belijden met de mond, dat er een Enig en eenvoudig geestelijk Wezen is, dat wij God noemen: eeuwig, ondoorgrondelijk, onzienlijk, onveranderlijk,

Nadere informatie

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]:

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]: Preek over HC zondag 31 GEMEENTE VAN JEZUS CHRISTUS, GASTEN EN LUISTERAARS, Iedereen weet wel dat je sleutels hebt in verschillende soorten. Aan het soort sleutel kan je vaak al zien voor welk doel je

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Preek over zondag 3. Gemeente van Christus, gasten,

Preek over zondag 3. Gemeente van Christus, gasten, Preek over zondag 3 Gemeente van Christus, gasten, Iedereen wordt geboren met een bepaald DNA profiel. Dat geldt voor mij, voor jou, voor jou, voor iedereen. Sterker nog, het geldt voor alles dat leeft.

Nadere informatie

Geloven is vertrouwen. Ik geloof het wel. de waarheid omtrent iets of iemand aannemen. Over het

Geloven is vertrouwen. Ik geloof het wel. de waarheid omtrent iets of iemand aannemen. Over het Geloven Geloven is vertrouwen GGeloven is ten diepste je vertrouwen hechten aan iets of iemand, de waarheid omtrent iets of iemand aannemen. Over het geloven in God zegt de Bijbel: Het geloof is de vaste

Nadere informatie

Liturgie jeugddienst/twitterdienst Emmen, 9 maart 2014 Thema: Waar leef JIJ voor?

Liturgie jeugddienst/twitterdienst Emmen, 9 maart 2014 Thema: Waar leef JIJ voor? Liturgie jeugddienst/twitterdienst Emmen, 9 maart 2014 Thema: Waar leef JIJ voor? 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Psalmen Voor

Nadere informatie

Traject24-4 oktober 2015

Traject24-4 oktober 2015 Traject24-4 oktober 2015 Matteüs 11:1-6 Toen Jezus uitgesproken was en de twaalf leerlingen zijn opdrachten had gegeven, trok hij weer verder om in hun steden onderricht te geven en er het goede nieuws

Nadere informatie

Preekschets voor 26 mei 2013 Trinitatis. Lezingen : Spreuken 8:22-31 en Johannes 3:1-13

Preekschets voor 26 mei 2013 Trinitatis. Lezingen : Spreuken 8:22-31 en Johannes 3:1-13 Preekschets voor 26 mei 2013 Trinitatis Lezingen : Spreuken 8:22-31 en Johannes 3:1-13 De teksten gelezen De twee schriftlezingen geven twee manieren van kijken naar God : Spreuken (het lied van de wijsheid)

Nadere informatie

Preek HC zondag 13, v/a 33. Gemeente van Jezus Christus, gasten,

Preek HC zondag 13, v/a 33. Gemeente van Jezus Christus, gasten, Preek HC zondag 13, v/a 33 Gemeente van Jezus Christus, gasten, Laten we eerst maar eens kijken hoe het ook al weer zit met de catechismus, wat de indeling is en waar we ons dus nu bevinden. Want de catechismus

Nadere informatie

13 Jij en pesten. Ervaring

13 Jij en pesten. Ervaring 82 13 Jij en pesten Wat doe ik hier vandaag? P Ik word me ervan bewust hoe erg het is om iemand te pesten en gepest te worden. P Ik leer dat ik met anderen steeds weer respectvol moet omgaan. P Ik ken

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN Vaak wordt u zelf niets wijzer van vragen die aan u gesteld worden. Hier willen we u een paar heel belangrijke vragen voorleggen, die juist wel vooral voor uzelf van belang

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

Om wie gaat het? Het evangelie naar Johannes 3:22-4:2. dinsdag 10 maart 2015

Om wie gaat het? Het evangelie naar Johannes 3:22-4:2. dinsdag 10 maart 2015 Om wie gaat het? Het evangelie naar Johannes 3:22-4:2 dinsdag 10 maart 2015 1 Terugblik Doel van Johannes met het evangelie (Joh 20:30-31): dat je gelooft dat Jezus de Zoon van God is dat je daardoor het

Nadere informatie

In de loop van de vele jaren dat ik in mijn bediening sta, constateerde

In de loop van de vele jaren dat ik in mijn bediening sta, constateerde INHOUDSOPGAVE Inleiding................................................... 5 1. Jezus en de doop........................................ 7 2. Het werk van de Heilige Geest.......................... 11

Nadere informatie

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp)

Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp) Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Ik sprak laatst een vriend van mij. Hij is baptist en gelooft dus niet dat ook kinderen van

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Geloof tegenover gevoelens

Geloof tegenover gevoelens Kenneth Hagins Geloofsles nr. 7 Geloof tegenover gevoelens Centrale waarheid: Een formule voor geloof is: 1) Zoek in Gods Woord naar een belofte die betrekking heeft op wat u nodig heeft, 2) Geloof Gods

Nadere informatie

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2)

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Zondag 29 Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Lees de tekst van Zondag 29 Vraag 78 : Wordt dan uit brood en wijn het wezenlijk lichaam en bloed van Christus? Antw : Nee; maar gelijk het water

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

God de Vader is de Schepper van de hemel en de aarde, van alle zichtbare en onzichtbare dingen. Van het leven. Ook van Joëlle.

God de Vader is de Schepper van de hemel en de aarde, van alle zichtbare en onzichtbare dingen. Van het leven. Ook van Joëlle. Intro God regeert. Dat is, zou je kunnen zeggen, de kernbelijdenis van de kerk. Maar hoe kan je dat zien buiten de kerk? In een wereld waarin helikopters crashen, bultruggen stranden en de werkloosheid

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Zijn we bereid om te delen? En draag de rijken van deze wereld op om goed te doen, rijk te zijn aan goede daden, vrijgevig, en bereid om te delen. (1 Tim. 6:18) Hij kwam om te delen In zijn opstanding

Nadere informatie

Vijf redenen waarom dit waar is

Vijf redenen waarom dit waar is Les 14 Eeuwige zekerheid Vijf redenen waarom dit waar is In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Is de echte (ware) gelovige voor eeuwig veilig en geborgen in Christus? Voor

Nadere informatie

De Heilige Geest is waarachtig God

De Heilige Geest is waarachtig God NGB Artikel 11 dinsdag 4 juni De Heilige Geest is waarachtig God Zijnde waarachtig en eeuwig God, gelijk ons de Heilige Schriften leren. De Heilige Geest is waarachtig God. Dit zien we heel duidelijk in

Nadere informatie

Doel van Bijbelstudie

Doel van Bijbelstudie Bijbelstudie Hebreeën 4:12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zó diep, dat het vaneen scheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Open je hart en verwacht een wonder van Jezus!

Open je hart en verwacht een wonder van Jezus! Open je hart en verwacht een wonder van Jezus! Voordat je het onderstaande gaat doorlezen wil ik je vragen om het onderstaande gebed te bidden: Almachtige God, Schepper van hemel en aarde, ik mag op dit

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus,

Preek. Gemeente van Christus, Ik geloof Gezang 399: 1/2 LvdK Votum en groet Psalm 100: 1/2 OB Geloofsbelijdenis Psalm 100: 3/4 OB Schriftlezing Rom. 10:4-21 Catechismus Zondag 7 Psalm 95: 2/3/4 OB Preek Psalm 135: 8/9/10 NB Gebed Psalm

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Volgens mij is Jezus op deze manier de weg. Daarover gaat de preek.

Volgens mij is Jezus op deze manier de weg. Daarover gaat de preek. Lezen: Johannes 13:1-14:6 Tekst: Johannes 14:6 Jongens en meisjes, Jezus zegt: ik ben de weg. En ik heb na zitten denken. Als Jezus een weg is, wat voor weg is hij dan? Ik heb vier plaatjes van wegen.

Nadere informatie

Preek over zondag 46 (Jezus leert ons bidden tot God de Vader) Gemeente van Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Preek over zondag 46 (Jezus leert ons bidden tot God de Vader) Gemeente van Jezus Christus, gasten en luisteraars, Preek over zondag 46 (Jezus leert ons bidden tot God de Vader) Gemeente van Jezus Christus, gasten en luisteraars, De vorige keer heb ik bidden vergeleken met stemmen. Ik nam toen een stemfluitje mee.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Een cultuur van liefhebben... 1 Joh. 4:7-21

Een cultuur van liefhebben... 1 Joh. 4:7-21 Een cultuur van liefhebben... 1 Joh. 4:7-21 7 Geliefden, laten wij elkander liefhebben, want de liefde is van God; en een ieder, die liefheeft, is uit God geboren en kent God. 8 Wie niet liefheeft, kent

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

Startbijeenkomst met leidinggevenden. hand-out

Startbijeenkomst met leidinggevenden. hand-out Startbijeenkomst met leidinggevenden hand-out hand-out startbijeenkomst met leidinggevenden Wat houdt jongeren gaande én bezig? Kies twee of drie plaatjes die dat voor jou t best symboliseren 2 Basisbehoeften

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Het geschenk van God

Kingdom Faith Cursus. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Het geschenk van God Kingdom Faith Cursus KF02 ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Het geschenk van God Colin Urquhart ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Prachtig en het is inderdaad reden om God zeer te prijzen. Wat is God in heel veel dingen ongelofelijk goed en genadig!

Prachtig en het is inderdaad reden om God zeer te prijzen. Wat is God in heel veel dingen ongelofelijk goed en genadig! God leidt, maar hoe? Preek over zondag 10 (Ik geloof Gods voorzienigheid) [dia 1] Als je ziek bent gebruik je een thermometer om te kijken of je koorts hebt. Lig je in het ziekenhuis, dan hoort het meestal

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het valt mij steeds weer op: Wil je iets begrijpen van het evangelie van Matteüs, dan moet je het Oude Testament er bij houden. Op belangrijke momenten

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, gasten in ons midden,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, gasten in ons midden, 1 Preek bidden 1 HC 45-116, 46-120, Lucas 10,38-11,13 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, gasten in ons midden, Als je christelijk bent opgevoed, dan leer je als kind al van je ouders dat je moet bidden.

Nadere informatie

Verder op weg met Jezus

Verder op weg met Jezus Verder op weg met Jezus Heel goed besef ik de onafheid en de onvolmaaktheid van wat ik geschreven heb. Er is nog zoveel meer te vertellen over Jezus Christus. Er is nog zoveel meer over Hem te weten en

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

LEER HEM KENNEN 27 bewaarexemplaar. Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. Ds. F. van Roest zondag 26 april

LEER HEM KENNEN 27 bewaarexemplaar. Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. Ds. F. van Roest zondag 26 april LEER HEM KENNEN 27 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk 1 Ds. F. van Roest zondag 26 april Voeg U bij Hem, bij de levende stenen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen

Nadere informatie

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde Kunt u een verhaal over Jezus vertellen dat veel voor u betekent? Ja, Jezus is erg belangrijk voor mij en anderen die geloven dat hij onze redder en heer der levenden is Een belangrijk verhaal voor mij

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

Zondag 12 april 2015 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: de heer G.A. Slabbekoorn uit Goes

Zondag 12 april 2015 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: de heer G.A. Slabbekoorn uit Goes LITURGISCHE WERKGROEP VOOR AANGEPASTE GEZINSDIENSTEN Corr. Adr.: Mevr. J. Pelle - Tel. 0115-694737 e-mail: japelle@zeelandnet.nl Dhr. A. Scheele - Tel. 0115-563188 e-mail: ascheele@hetnet.nl THEMA: Zondag

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven

Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven Lezing: Marcus 12 : 28 34 De herfst brengt voor veel mensen een zekere weemoedigheid.: de bladeren vallen, de zomer is echt voorbij. In de herfst

Nadere informatie

Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft (Joh. 7:3 8)

Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft (Joh. 7:3 8) - Identiteit - Hogeschool Viaa heeft als grondslag de Bijbel. Zij erkent deze als het betrouwbare en geïnspireerde Woord van God, zoals dat verwoord is in het gereformeerde belijden en zij beschouwt de

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Vandaag wil ik het met jullie hebben over seks. Waarom doe ik dat? Omdat bij het leven van een christen altijd een bepaalde lifestyle

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

(Hosea 1). Allemaal namen met een betekenis. Net als Jezus: redder, verlosser. [dia 3 leeg scherm]

(Hosea 1). Allemaal namen met een betekenis. Net als Jezus: redder, verlosser. [dia 3 leeg scherm] Ik geloof in Jezus Christus (III). Preek over zondag 11 en 12 [dia 1] Vandaag deel III in de middagserie ik geloof over de inhoud van ons geloof. De vorige keer ging het over God de Vader, de Almachtige,

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

7.4. Boekverslag door een scholier 2068 woorden 29 oktober keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Inhoud

7.4. Boekverslag door een scholier 2068 woorden 29 oktober keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Inhoud Boekverslag door een scholier 2068 woorden 29 oktober 2001 7.4 66 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inhoud 1. Wat is belijdenis? 2. Wie doen belijdenis? 3. De geloofsbelijdenis 4. De Apostolische geloofsbelijdenis

Nadere informatie

Gemeente in Christus,

Gemeente in Christus, meditatie voor 3 mei 2015 thema geloof EN wetenschap Gemeente in Christus, Misschien heb je wel eens gehoord van de film The Matrix, of misschien heb je m zelfs wel eens gezien. De film gaat over een kleine

Nadere informatie

En als Heilige Geest is God ons het meest nabij gekomen. Hij woont in allen die geloven.

En als Heilige Geest is God ons het meest nabij gekomen. Hij woont in allen die geloven. Zondag 11 juni zondag Trinitatis Drie-eenheid Lezingen: 2 Korintiërs 13 : 11 13 Mattheüs 28 : 16 20 Vandaag vieren we zondag Trinitatis, zondag van de Drieeenheid. Als afsluiting van de feestperiode van

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie