Strateg isc h Bele idsplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Strateg isc h Bele idsplan 2010-2014"

Transcriptie

1 1 Strategisch Beleidsplan Stichting Speciaal Onderwijs Amersfoort en omstreken Amersfoort, juni Brigitta Gadella

2 2 Inhoudsopgave pagina Vooraf 3 Context en actualiteit 4 Missie, Visie en Profiel 6 Toekomstbeeld 7 Tenslotte 10 Bijlagen: - sbo profielen - professionaliseringsplan - organisatiestructuur - operationele doelen

3 3 Vooraf Het onderwijs wordt gekenmerkt door grote organisatieveranderingen. Schoolbesturen en management in het onderwijs bereiden zich voor op de gevolgen van de herijking van de zorgstructuur, passend onderwijs en de op handen zijnde bezuinigingen. Het is nog niet duidelijk wat de precieze implicaties zullen zijn van de herijking en de bezuinigingen. Wat wel duidelijk is dat deze ontwikkelingen vragen om een integrale aanpak. In dit strategisch beleidsplan (SBP) worden de lijnen voor de integrale aanpak van Stichting Speciaal Onderwijs uitgezet voor de komende 4 jaren. In de komende jaren zullen de lijnen die met dit stuk worden uitgezet verder worden uitgewerkt en hun weerslag vinden in herijkte dan wel nieuwe beleidsdocumenten. Het streven is korte, bondige, leesbare beleidsdocumenten te schrijven, waarin de samenhang van de verschillende beleidsterreinen terug te vinden is. Bovenal zal er op worden gestuurd dat de lijnen die zijn uitgezet hun weerslag zullen vinden in de dagelijkse (onderwijs)praktijk.

4 4 Context en Actualiteit van stichting Speciaal Onderwijs Amersfoort e.o. Context van dit moment Passend Onderwijs vraagt om het kunnen benoemen van en voldoen aan de verschillende onderwijsbehoeften van leerlingen. Het regulier basisonderwijs zal steeds beter in staat zijn om zelf de onderwijs behoeften van hun leerlingen te benoemen en inzicht te krijgen in de complexiteit daarvan. Het gevolg kan zijn dat er meer gebruik gemaakt gaat worden van externe ondersteuning. De herschikking van budgetten, waarvan de omvang en de implicaties nog niet bekend zijn, kunnen ertoe leiden dat toelatingseisen op de basisscholen verscherpen. Er zullen verdere hogere eisen gestelde worden op het gebied van taal en rekenen, daarmee zullen leerlingen, dien niet rendabel zijn buiten de boot gaan vallen. De verschillen in onderwijs zullen met de huidige maatschappelijke ontwikkelingen groter worden. Er zal behoefte zijn aan onderwijsvoorzieningen, die voorzien in: - onderwijs voor complexe, meervoudige problematiek - ondersteuning bij leer- en gedragsproblemen uur opvang Positie De stichting S.O. heeft door de historische ontwikkelingen een bijzondere en unieke positie verworven in het primair onderwijsveld in Amersfoort. Het is de enige stichting met enkel sbo scholen. Twee scholen in Amersfoort zuid (de Anne Annemaschool en de Kingmaschool) en Sbo de Opmaat in Amersfoort Noord (de enige sbo in dat deel van de stad). Op de Kingmaschool is er een afdeling voor Jonge Risico Kinderen, waar alle leerlingen van 4-7 jaar van Amersfoort e.o. worden opgevangen als nog niet duidelijk is welke onderwijs passend is. Samen met de andere sbo scholen in Amersfoort in de werkgroep Partners in Passend Onderwijs (PiPO), is er een document opgesteld waarin het aanbod en de ambities van de sbo scholen zijn samengevoegd. (zie bijlage 1) Personeel en Organisatie Schooljaar is de stichting van start gegaan met een nieuwe organisatiestructuur. Het gehele managementteam is vernieuwd: Algemeen Directeur en Teamleiders. De vorming en ontwikkeling van het management team is een belangrijke prioriteit geweest, hierop is extra ingezet met externe ondersteuning. In dit schooljaar is ook de samenhang binnen de stichting een belangrijk speerpunt geweest. Management en IB ers hebben een vaste overlegstructuur waar beleid en schoolontwikkeling op elkaar wordt afgestemd en gestreefd wordt naar kennisverbreding en onderlinge uitwisseling. De verschillende teams kennen verschillende teamculturen en maken verschillende ontwikkelingen door, maar zijn door gezamenlijke studiedagen en teambuildings activiteiten tot elkaar gegroeid. Door gebruikmaking van positieve mobiliteit zijn de teams versterkt en hebben leraren nieuwe mogelijkheden en uitdagingen gekregen. De lijn van het opleiden van mensen tot masternivo is doorgezet.

5 Onderwijs Inhoud Op de scholen wordt gedacht en gewerkt vanuit de filosofie van adaptief onderwijs met het HGW (handelingsgericht werk)- model. Het ontwikkelingsperspectief en de doelen die daaruit voortkomen zijn verankerd in het groepsoverzicht op basis waarvan de groephandelingsplannen (GHP) worden opgesteld en het handeling gericht werken in de groep vorm krijgt. Er is een (1) eenduidige zorgstructuur geïmplementeerd binnen de stichting, die het HGW- model ondersteunt en borgt. De toetskalender, de groepsbesprekingen, de oudercontacten en het Multi Disciplinair Overleg (M.D.O.) zijn gevat in de cyclus van plannen, evalueren en bijstellen van de handelingsperioden. Het inzicht in de verschillende in onderwijsbehoeften van de leerling-populatie wordt op de volgende manieren inzichtelijk gemaakt: - individueel nivo: in de ontwikkelingsperspectieven en eventuele HP-en - groep nivo: in de groepsoverzichten en de GHP-en - school nivo: in Parnassys Specifiek aanbod Als expertise onderdelen kent de stichting: - De afdeling JRK (Jonge Risico Leerlingen van 4-7 jaar) op de Kingmaschool, en - het Leespaleis (begeleiding op maat in het basisonderwijs voor leerlingen met leesproblemen/dyslexie). Specifieke aandacht De Anne Annemaschool zit in een aangepast toezichtskader. In het najaar van 2010 wordt de school opnieuw bezocht door de Inspectie. De verwachting is dat de school dan in een basistoezichtskader zal worden gezet. De Kingmaschool zit sinds 2 jaar in het basistoezichtskader. De Opmaat is in maart 2009 bezocht door de Inspectie en is op de lijst van zwakke scholen geplaatst. De belangrijkste verbeteringen die zijn doorgevoerd: - methodes aangeschaft en geïmplementeerd voor de basisvakken - ontwikkelingsperspectief voor alle leerlingen opgesteld - zorgstructuur geïmplementeerd - HGW- model geïmplementeerd en een verdiepingstraining gehad met de andere teams van de stichting - structuur en positieve sfeer in de school door o.a. implementatie van de Vreedzame School - een aantal leerlingen toe geleid naar een passender onderwijsvoorziening De verwachting is dat de Opmaat in het schooljaar van de zwakke scholen lijst zal worden afgehaald en in een aangepast toezichtskader zal worden geplaatst. 5

6 6 Missie, Visie en Profiel Missie: Stichting Speciaal Onderwijs Amersfoort e.o. staat voor: Hoogwaardig onderwijs en een optimaal ontwikkelingsaanbod voor leerlingen die zijn aangewezen op orthopedagogische en /of orthodidactische begeleiding. Visie: Stichting Speciaal Onderwijs Amersfoort e.o. zorgt ervoor dat door een gezamenlijke inspanning elke leerling zich optimaal kan ontwikkelen. Voor een optimale ontwikkeling is geloof en plezier in eigen kunnen nodig, het gevoel dat er mensen zijn die je waarderen en bereid en in staat zijn je te helpen waar nodig. Dat vereist een orthopedagogische - orthodidactische aanpak waarin resultaatgericht werken, meervoudige instructie, zelfstandig leren en een adequate leerling begeleiding centraal staan. Een intensieve samenwerking met ouders / verzorgers zorgt voor een optimale afstemming in de begeleiding van de leerling. Hoog opgeleide, gemotiveerde en gespecialiseerde personeelsleden zetten zich in voor de persoonlijke ontwikkeling van iedere leerling, die in een prettige, veilige en uitdagende leeromgeving plaats vindt. Profiel De stichting Speciaal Onderwijs Amersfoort e.o. onderscheidt zich door onderwijsvoorzieningen neer te zetten en ondersteuning voor educatieve partners in te zetten voor die leerlingen van wie de ontwikkeling niet vanzelfsprekend verloopt. Het educatief partnership met ouders is een uitgangspunt in onze werkwijze, met belangenvertegenwoordiging en begeleidings- en coachingstrajecten.

7 7 Toekomstbeeld Stichting S.O. wil haar bijzondere en unieke positie in het primair onderwijsveld in Amersfoort verstevigen, door: kwalitatief hoogwaardige onderwijsvoorzieningen neer te zetten met hoogwaardig opgeleide leraren, die gericht zijn op: taal/lezen, rekenen en burgerschap het educatief partnership met ouders, collega s en belanghebbenden verder te ontwikkelen en uit te breiden met: talent coaching, begeleidingstrajecten op maat en een doorgaande lijn in belangen vertegenwoordiging een specifiek aanbod te realiseren, op het gebied van: de Jonge Leerling (JRK), Lezen en Rekenen brede voorzieningen te ontwikkelen: vroegschoolse opvang; voor- en naschoolse opvang voor die leerlingen van wie de ontwikkeling niet vanzelfsprekend verloopt Integraal management waarbij de drie pijlers: Onderwijs Inhoud, Personeel & Organisatie en Financiën elkaar omvatten en ondersteunen is de basis van waaruit het toekomstbeeld vorm kan gaan krijgen. In de visie van de stichting, gericht op passend onderwijs, komen de pijlers samen. Onderwijs Inhoud De kern van Passend Onderwijs is adequaat inspelen op de onderwijsbehoeften van leerlingen en doelgericht werken aan het ontwikkelen van hun potentiële ontwikkelingsmogelijkheden. Voor alle leerlingen geldt dat de kansen op de beste ontwikkeling centraal staan, maar in het bijzonder geldt dat voor die leerlingen van wie de ontwikkeling niet vanzelfsprekend verloopt. Het doel van Passend onderwijs is om uit te gaan van de bestaande structuren en deze te verbinden. De uitdaging is daarnaast extra ondersteuning en inhoudelijke kwaliteitsverbetering in de klas te realiseren. Voor de onderwijsgevende in het kader van Passend Onderwijs betekent dit dat hij: - samenhangend en consequent leert, denkt en handelt vanuit de onderwijsbehoeften en mogelijkheden van de leerling; - beschikt over speciale onderwijs- en begeleidingsvaardigheden en expertise op het terrein van leer- en gedragsmoeilijkheden; - in staat is in (ortho-)pedagogische en (ortho-)didactische zin passende leerarrangementen te ontwikkelen voor de individuele leerling en deze te verantwoorden naar collega s en ouders; - daarbij in staat is gebruik te maken van de (ortho-)pedagogische en (ortho-)didactische mogelijkheden van alle onderwijsleergebieden in hun onderlinge samenhang; - kennis heeft van de zorginfrastructuur in onderwijs en jeugdzorg en adequate ondersteuning weet te organiseren. Om te komen tot de kern van Passend Onderwijs zijn een lerende organisatie en goed en inspirerend onderwijskundig leiderschap belangrijke voorwaarden. Er zullen op stichtingsnivo 3 vakgroepen gevormd worden: Taal/lezen, Rekenen, Burgerschap. Alle vakgroepen worden aangestuurd door een vakgroepleider en ondersteund vanuit het Seminarium voor Orthopedagogiek, met wie samen een professionaliseringsplan is ontwikkeld. De vakgroepleden hebben een verantwoordelijkheid om hun eigen expertise te vergroten, collega s te informeren over belangrijke ontwikkelingen en collega s te ondersteunen bij vragen en/of handelingsverlegenheid.

8 8 In de toekomst staan drie verschillende functies centraal in de stichting S.O.: 1. hoogwaardige orthopedagogische en didactische speciale basisscholen (sbo) - 1 in Noord en 1 in Zuid Amersfoort (Door het samengaan van de twee sbo scholen in Zuid wordt een sterke sbo voorziening neergezet met een duidelijk profiel. De sbo school in Noord wordt opnieuw ingericht en verstevigd. Door het herinrichten van de Noord Zuid locaties wordt er tegemoet gekomen aan de spreiding in de stad.) - de leerling kan op deze scholen het schoolplezier en vertrouwen in de eigen mogelijkheden en toekomstperspectief hervinden - op deze scholen wordt resultaatgericht afgestemd op de speciale onderwijsbehoeften en de competenties van het leerling - er wordt rekening gehouden met de invloed van de leefomgeving op het leerling - er wordt gewerkt met een ontwikkelingsperspectief, op basis waarvan handelingsgerichte planning leidt tot handelingsgericht werken - de school beschikt over een rijk repertoire van speciale onderwijs- en begeleidingsvaardigheden en expertise op het terrein van leer- en gedragsmoeilijkheden - de school is gericht op het opdoen van succes ervaringen voor leerlingen, de actieve betrokkenheid van de leerling zelf bij het leerproces is daarbij van groot belang - de school is een plek om je te kwalificeren en om te socialiseren tot een democratisch burger condities: herverdeling / herschikking van de populaties op de bestaande 3 locaties adaptief onderwijs en HGW zijn ingebed in de scholen er is een sluitende leerlingzorgstructuur die opgezet is vanuit ecologische principes veiligheid staat hoog in het vaandel op de scholen en gaat hand in hand met beleid t.a.v. burgerschap en sociale integratie de effectieve onderwijstijd en het leerstofaanbod zijn gericht op het behalen van de hoogst mogelijke leerrendementen kwaliteit op de scholen wordt eenduidig geëvalueerd; op basis van (trend) analyses worden verbeterplannen opgesteld de zaak- en muzische vakken inzetten voor het ontwikkelingsperspectief van de leerlingen en daarmee voor de totale ontwikkeling en de culturele vorming

9 9 2. een observatie- en onderwijsvoorziening voor het Jonge Risico Leerling Bovenstaande punten zijn ook van toepassing op de JRK onderwijsvoorziening, daarnaast geldt het volgende: - leerlingen in de leeftijd van 4 7 jaar waarvan men niet weet wat de beste onderwijsvorm is voor dit leerling, kunnen op de JRK geobserveerd worden en tot ontwikkeling komen - De expertise op het gebied van het Jonge Risico Leerling wordt met een advies & begeleidingsdienst beschikbaar gemaakt voor voorschoolse instellingen en basisscholen. condities: er is geen plaatsingsquotum van 36 leerlingen per jaar, Jonge Risico Leerlingen kunnen rekenen op een plaats er is samenwerking met de rec s de organisatiestructuur van de JRK wordt toegerust op een meer flexibele inen uitstroom de JRK afdeling is een gezamenlijk sbo voorziening, die als zodanig wordt ervaren 3. specifiek aanbod expertise centrum voor leerlingen met speciale onderwijsbehoeften - door de verdere uitbreiding van het expertise centrum voor leerlingen met speciale onderwijsbehoeften wordt tegemoet gekomen aan de vraag vanuit ouders en de basisscholen voor directe extra instructie- en ondersteuning aan leerlingen (school / thuis nabij) - de kwalificaties voor een goede orthopedagogische- en didactische school zijn ook de basis bij de export van sbo expertise - het expertisecentrum van stichting S.O. richt zich met het Leespaleis op: leesproblemen en dyslexie; en met de Rekentuin op: rekenproblemen en dyscalculie; Voor beiden geldt dat er sociale en emotionele ondersteuning bij leerproblemen; condities: de besturen van deelnemende scholen worden mede verantwoordelijk voor de kostenfinanciering in het kader van de principes van kostenvrij onderwijs het expertise centrum van stichting S.O. is een onderdeel van een overkoepelend expertisecentrum voor de beide grote samenwerkingsverbanden van Amersfoort e.o. en is daarmee een onderdeel van een gezamenlijke sbo voorziening, die zorgt voor een dekkend netwerk

10 10 Personeel en Organisatie Het speerpunt de komende jaren komt te liggen bij het IPB beleid en een consequente uitvoering van dat beleid. Kwalitatief hoogwaardig onderwijs zetten we neer met hoogwaardig opgeleide mensen, die gemotiveerd en betrokken zijn bij de leerlingen en de organisatie. De inrichting van de vakgroepen is een belangrijke aanpassing in de organisatie om de lerende organisatie vorm te geven. Daarnaast zal het MT het huidige IPB beleid herijken. De teamleiders zullen geschoold en gecoacht worden o.a. op het gebied van: interdependent denken i.v.m. passend onderwijzen, het voeren van gesprekken, doelgericht werken en oplossingsgericht werken. Tenslotte Evaluatie Aan het eind van elk jaar dat het SBP loopt, wordt er een tussenevaluatie opgesteld door het bestuur, in samenwerking met de Algemeen Directeur en het MT, waarbij er gekeken wordt naar hetgeen er uit het SBP gerealiseerd is. Op basis waarvan de nieuwe jaardoelen worden geformuleerd en desgewenst aanpassingen aangebracht kunnen worden in het SBP.

Strategisch Beleidsplan 2013-2017. maak het verschil!

Strategisch Beleidsplan 2013-2017. maak het verschil! Strategisch Beleidsplan 2013-2017 maak het verschil! Inhoud Inhoudsopgave Inleiding... 3 Wat is onze visie en strategie... 4 Waar staan we... 5 Waar gaan we naar toe... 7 Hoe doen we dat... 8 Met wie doen

Nadere informatie

Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid

Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid Lia van Meegen Kwaliteitsbeleid Wettelijk kader: inspectie Kwaliteitsbeleid op twee niveaus: Niveau van het swv Niveau afzonderlijke besturen en scholen Kwaliteitszorg

Nadere informatie

INDICATOREN BASISONDERSTEUNING

INDICATOREN BASISONDERSTEUNING INDICATOREN BASISONDERSTEUNING (ofwel de kwaliteit van de basisondersteuning binnen het schoolondersteuningsprofiel van de basisscholen in het samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven) Een werkgroep

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ BASISSCHOOL MISTE CORLE Plaats : Winterswijk BRIN-nummer : 18ZG Onderzoek uitgevoerd op : 3 november 2009 Rapport vastgesteld te Zwolle op 30 maart 2010 HB 2811938/9

Nadere informatie

SBO 3 BOOR ZORGPLAN 2013-2014

SBO 3 BOOR ZORGPLAN 2013-2014 SBO 3 BOOR ZORGPLAN 2013-2014 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Visie op zorg... 4 Opbrengstgericht werken en passend onderwijs... 5 De structuur van de zorg... 9 Ontwikkelingsperspectief...

Nadere informatie

Schoolplan 2011-2015 jaarplan periode 3

Schoolplan 2011-2015 jaarplan periode 3 Jaarplan 2014-2015 Dit jaarplan van De Steenen Brug vloeit voort uit: beleidskeuzes binnen stichting Swalm & Roer de 4-jarenplanning aangegeven in het schoolplan 2011-2015 het geëvalueerde jaarplan van

Nadere informatie

1. Ons beleid over ons pedagogisch klimaat wordt door alle teamleden toepast.

1. Ons beleid over ons pedagogisch klimaat wordt door alle teamleden toepast. BIJLAGE 2 Het basisprofiel Standaard A: pedagogische aanpak 1. Ons beleid over ons pedagogisch klimaat wordt door alle teamleden toepast. Toelichting: denk aan regels over informatie verschaffen, omgangsvormen,

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectief in regulier basisonderwijs. Suzanne Beek en Linda Sontag ORD 2013

Ontwikkelingsperspectief in regulier basisonderwijs. Suzanne Beek en Linda Sontag ORD 2013 Ontwikkelingsperspectief in regulier basisonderwijs Suzanne Beek en Linda Sontag ORD 2013 Perspectief op de ontwikkeling van kinderen.. als kijken in een glazen bol? Wat is het ontwikkelingsperspectief?

Nadere informatie

Om dit te realiseren hebben we in het Strategisch Beleidsplan de volgende beleidsvoornemens geformuleerd:

Om dit te realiseren hebben we in het Strategisch Beleidsplan de volgende beleidsvoornemens geformuleerd: Beleidsplan opbrengstgericht werken aan Onderwijs en Kwaliteit Beleid en doelen voor het thema Onderwijs en Kwaliteit voor de jaren 2013 2016 Vastgesteld juli 2013 Inleiding Onderwijs is onze kerntaak.

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Basisschool t Kwekkeveld

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Basisschool t Kwekkeveld RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ Basisschool t Kwekkeveld School/instelling: Basisschool t Kwekkeveld Plaats: Schijndel BRIN-nummer: 13CK Postregistratienummer: 08.H2727425 Onderzoek uitgevoerd op:

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 14QN00 IBS De Twamester

Schoolondersteuningsprofiel. 14QN00 IBS De Twamester Schoolondersteuningsprofiel 14QN00 IBS De Twamester Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE ONTMOETING

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE ONTMOETING RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE ONTMOETING School : de Christelijke basisschool De Ontmoeting Plaats : 's-gravenhage BRIN-nummer : 17YO Onderzoeksnummer : 94844 Datum

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK BIJ DE MARTIN LUTHER KINGSCHOOL VSO-ZML

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK BIJ DE MARTIN LUTHER KINGSCHOOL VSO-ZML RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK BIJ DE MARTIN LUTHER KINGSCHOOL VSO-ZML Plaats : Purmerend BRIN-nummer : 15DZ Arrangementsnummer : 87324 Onderzoek uitgevoerd op : 14 september 2010

Nadere informatie

WIJ LEREN MET JOU. WIJ WIJ LEREN WIJ LEREN MET MET JOU LEREN WIJ t RENDAL

WIJ LEREN MET JOU. WIJ WIJ LEREN WIJ LEREN MET MET JOU LEREN WIJ t RENDAL Terugblik op het schooljaar 2012-2013 (jaarverslag) Het afgelopen schooljaar hebben we planmatig gewerkt om onze gestelde doelen te realiseren. Ook hebben we ervoor gezorgd dat de borgingsonderwerpen onze

Nadere informatie

Definitieve versie februari 2015

Definitieve versie februari 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Steven Stemerding Algemene gegevens School Steven Stemerding BRIN 12GJ Directeur Marloes Snel Adres Slingeplein 10 Telefoon 010-4808635 E-mail Bestuur Basisondersteuning

Nadere informatie

Op weg naar betekenisvol onderwijs en onderzoekend en actief leren.

Op weg naar betekenisvol onderwijs en onderzoekend en actief leren. Basisschool De Buitenburcht Op weg naar betekenisvol onderwijs en onderzoekend en actief leren. Dit is de beknopte versie van het schoolplan 2015-2019 van PCB de Buitenburcht in Almere. In het schoolplan

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA

Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA VOORWOORD In dit verslag van obs de Delta treft u op schoolniveau een verslag aan van de ontwikkelingen in het afgelopen schooljaar in het kader van de onderwijskundige ontwikkelingen,

Nadere informatie

Jaarplan Basisschool De Regenboog 2014-2015

Jaarplan Basisschool De Regenboog 2014-2015 Jaarplan Basisschool De Regenboog 2014-2015 Groeien in kwaliteit Voorwoord In het Jaarplan 2014-2015 wordt de concrete uitwerking van de beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven zijn in het Schoolplan.

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen?

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Opbrengstgericht onderwijs, een verzamelnaam voor het doelgericht werken aan het optimaliseren van leerlingprestaties. systeem van effectieve schoolontwikkeling

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen

Schoolondersteuningsprofiel. 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen Schoolondersteuningsprofiel 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. De Zevensprong

Schoolondersteuningsprofiel. De Zevensprong Schoolondersteuningsprofiel De Zevensprong 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld: 1.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. SO Het Mozaïek. onderbouw

Schoolondersteuningsprofiel. SO Het Mozaïek. onderbouw Schoolondersteuningsprofiel SO Het Mozaïek onderbouw 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 21 860 Weer samen naar school Nr. 63 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel. Naam School

Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel. Naam School 1 LOGO SCHOOL Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel Naam School Algemene gegevens School Zalmplaatschool BRIN 10QX 00 Directeur Nico Bakker Adres Aalreep 8-10 Telefoon 010-4167408 E-mail directie@ Bestuur

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Inhoudsopgave Schoolondersteuningsprofiel 04NS00 Christelijke Montessorischool Toelichting... 3! DEEL I! INVENTARISATIE... 6! 1! Typering van de school... 7! 2! Kwaliteit basisondersteuning... 7! 3! Basisondersteuning...

Nadere informatie

Strategisch Beleidsplan 2014-2018

Strategisch Beleidsplan 2014-2018 Strategisch Beleidsplan 2014-2018 Stichting ELAN Stichting ELAN in onderwijs is op 1 augustus 2014 ontstaan door een fusie van de Stichting CSO Gooi e.o. en de Vereniging Annie M.G. Schmidt. ELAN bestaat

Nadere informatie

Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel. Naam School

Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel. Naam School 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Naam School Algemene gegevens School Cbs. Het Middelpunt BRIN 09YO Directeur Dhr. J. Oudshoorn Adres Cromme Meth 70, 3191 TG Hoogvliet Telefoon 010-4168762 E-mail

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Rotondaschool Passewaaij

Schoolondersteuningsprofiel Rotondaschool Passewaaij Schoolondersteuningsprofiel Rotondaschool Passewaaij Versie : 1.0 / 1 juli 2013 BePO format 1 ste schoolondersteuningsprofiel Pagina 1 van 9 Schoolondersteuningsprofiel Rotondaschool Passewaaij Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 14GF00 De Zeester

Schoolondersteuningsprofiel. 14GF00 De Zeester Schoolondersteuningsprofiel 14GF00 De Zeester Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel van Dorpsschool Rozendaal Scholengroep Veluwezoom

Schoolondersteuningsprofiel van Dorpsschool Rozendaal Scholengroep Veluwezoom Schoolondersteuningsprofiel van Dorpsschool Rozendaal Scholengroep Veluwezoom Schooljaar 2014-2015 VRAGENLIJST (DEEL 2) UITERSTE INLEVERDATUM 21-3-2014 Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. De Zevensprong

Schoolondersteuningsprofiel. De Zevensprong Schoolondersteuningsprofiel De Zevensprong 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld: 1.

Nadere informatie

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL C.B.S. HET KOMPAS

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL C.B.S. HET KOMPAS VVE-RAPPORT RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL C.B.S. HET KOMPAS Locatie(s) : Brinnr. :11VZ Plaats :9402 CB Assen Onderzoeksnummer :14827 Datum onderzoek

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Inleiding GBS De Open Kring is een gereformeerde basisschool binnen schoolvereniging Veluwe Plus. We worden in veel ondersteuningsvragen op dit moment ondersteund door zorgteam

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Inleiding 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. Wat kan de 6 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK BIJ DE P.H.SCHREUDERSCHOOL VOOR SPECIAAL BASISONDERWIJS

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK BIJ DE P.H.SCHREUDERSCHOOL VOOR SPECIAAL BASISONDERWIJS RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK BIJ DE P.H.SCHREUDERSCHOOL VOOR SPECIAAL BASISONDERWIJS Plaats : Den Haag BRIN-nummer : 20JJ Arrangementsnummer : 86185 Onderzoek uitgevoerd op : 16 september

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIEBROCHURE

ALGEMENE INFORMATIEBROCHURE ALGEMENE INFORMATIEBROCHURE Educonnect informatiebrochure Pagina 1 Inhoudsopgave algemene informatiebrochure Educonnect Educonnect - pagina 3. De SCSOG Het aanbod van Educonnect De kern van Educonnect

Nadere informatie

Met basisondersteuning in het onderwijs wordt de ondersteuning bedoeld die elke school minimaal biedt.

Met basisondersteuning in het onderwijs wordt de ondersteuning bedoeld die elke school minimaal biedt. Basisondersteuning Met basisondersteuning in het onderwijs wordt de ondersteuning bedoeld die elke school minimaal biedt. De basisondersteuning is gebaseerd op de volgende bronnen. De afspraken die de

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11BF00 De Mienskip

Schoolondersteuningsprofiel. 11BF00 De Mienskip Schoolondersteuningsprofiel 11BF00 De Mienskip Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 8 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL VAN

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL VAN SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL VAN OBS Isandra SCHOOLJAAR 2015-2016 Pagina 1 van 16 Inhoudsopgave VOORWOORD... 3 Hoofdstuk 1. Passend onderwijs voor elke leerling... 4 1.1. Alle kinderen krijgen de onderwijsondersteuning

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL ER-RISÈLÈH

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL ER-RISÈLÈH VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL ER-RISÈLÈH Locatie : Basisschool Er-Risèlèh Brinnr. : 24DH Plaats : 2313 AB Leiden Reg.nr.

Nadere informatie

Samenvatting. Totalen

Samenvatting. Totalen MONITOR BASISONDERSTEUNING ANNE FRANKSCHOOL ARNHEM Ingevuld door: Julia van Broeckhuijsen J. Burema Samenvatting Totalen Leerlingen ontwikkelen zich in een veilige omgeving.. De school heeft inzicht in

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG EL AMIEN II. Onderzoeksnummer :

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG EL AMIEN II. Onderzoeksnummer : RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2008- EL AMIEN II School : El Amien II Plaats : Amsterdam BRIN-nummer : 27MB Onderzoeksnummer : 110841 Datum uitvoering onderzoek : 9-3- Datum vaststelling

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN

STRATEGISCH BELEIDSPLAN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2016 2020 Strategisch beleidsplan PCO Gelderse Vallei Inleiding Voor u ligt het strategische beleidsplan (SBP) 2016 tot en met 2020. Bij het tot stand komen van dit SBP is als eerste

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

Basisschool Koningin Juliana

Basisschool Koningin Juliana Basisschool Koningin Juliana Kwaliteitsonderzoek vroegschoolse educatie Datum vaststelling: 16 januari 2019 Samenvatting De inspectie heeft op 12 november 2018 een onderzoek uitgevoerd naar de vroegschoolse

Nadere informatie

Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland

Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland Inleiding Binnen het samenwerkingsverband Stromenland is met diverse gremia gezamenlijk gekomen tot deze notitie basisondersteuning. De procesgang is

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. 7 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning 7

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 24CT00 RK Basisschool De Floriant

Schoolondersteuningsprofiel. 24CT00 RK Basisschool De Floriant Schoolondersteuningsprofiel 24CT00 RK Basisschool De Floriant 1 Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK BIJ SBO DE SATELLIET

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK BIJ SBO DE SATELLIET RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK BIJ SBO DE SATELLIET Plaats : Haarlem BRIN-nummer : 15AK-C1 Arrangementsnummer : 75249 Onderzoek uitgevoerd op : 1 april 2010 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

Strategisch BeleidsPlan en nu verder

Strategisch BeleidsPlan en nu verder Strategisch BeleidsPlan en nu verder Algemeen In 2015 zijn de discussies gevoerd over het nieuwe Strategisch BeleidsPlan (SBP) en dit heeft geleid tot het SBP met de titel Bundelen van kracht&ruimte voor

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE POORT

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE POORT RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE POORT School : Christelijke Basisschool De Poort Plaats : Bleiswijk BRIN-nummer : 07XM Onderzoeksnummer : 116787

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

7 Passend onderwijs. 7.1 Algemeen. 7.2 Interne begeleiding. Schoolgids 2012-2013

7 Passend onderwijs. 7.1 Algemeen. 7.2 Interne begeleiding. Schoolgids 2012-2013 7 Passend onderwijs 7.1 Algemeen Kinderen zijn nieuwsgierig en willen graag leren. Deze eigenschap hoort bij het kind zijn. Alle kinderen verdienen aandacht en zorg, maar zeker ook diegenen die moeite

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Wijzigingenoverzicht

Inhoudsopgave. Wijzigingenoverzicht Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Wijzigingenoverzicht... 1 Inleiding... 2 Basisondersteuning... 3 1 Handelingsrepertoire leerkracht... 3 2 Opschalen naar Ondersteuningsteam (OT)... 3 3 BAO arrangement...

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP PANTA RHEI. Onderzoeksnummer :

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP PANTA RHEI. Onderzoeksnummer : RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP PANTA RHEI School : Panta Rhei Plaats : Almere BRIN-nummer : 12QK Onderzoeksnummer : 112991 Datum schoolbezoek : 15 mei 2009 Datum vaststelling

Nadere informatie

Ondersteuningsplan

Ondersteuningsplan Ondersteuningsplan 2018-2022 Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Friesland Publieksversie Alle leerlingen gaan succesvol naar school dat is onze opdracht en daar werken alle scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

De Borgh. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie

De Borgh. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie De Borgh Kwaliteitsonderzoek vroegschoolse educatie Datum vaststelling: 28 januari 2019 Samenvatting De inspectie heeft op 8 oktober 2018 een onderzoek uitgevoerd in groep 1 en 2 van basisschool De Borgh.

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. PRO Praktijkonderwijs Assen

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. PRO Praktijkonderwijs Assen RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK PRO Praktijkonderwijs Assen Plaats : Assen BRIN nummer : 18BR 00 PRO BRIN nummer : 18BR C1 Onderzoeksnummer : 289192 Datum onderzoek : 21 juni 2016 Datum vaststelling

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN Op weg naar 2020 Dit is het verhaal van de NUOVO scholengroep. Verantwoordelijk voor voortgezet onderwijs aan ruim 5.000 leerlingen in de stad Utrecht. Tien openbare scholen bieden samen een breed aanbod:

Nadere informatie

Werken met groepsplannen in het VO Naar handelingsgericht werken. Schoolpsychologencongres maart 2013 Arjan Clijsen

Werken met groepsplannen in het VO Naar handelingsgericht werken. Schoolpsychologencongres maart 2013 Arjan Clijsen Werken met groepsplannen in het VO Naar handelingsgericht werken Schoolpsychologencongres 2013 15 maart 2013 Arjan Clijsen Programma workshop Aanleiding Doel en uitgangspunten Ontwerpen eigen onderwijszorgroute

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL Versie 1.1 dd 20 juni 2013 CNB De Hien, Emmalaan 4, 6669 AR Dodewaard. Tel. 0488-411226 Email: directie@cnbdehien.nl De Hien SchoolOndersteuningsProfiel Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) format swv ZOUT

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) format swv ZOUT Schoolondersteuningsprofiel (SOP) format swv ZOUT Zakelijke gegevens: Naam school: CBS Instituut Coolsma Straat: Coolsmalaan 3-5 Telefoon: 0343-513735 Mailadres: info@cbscoolsma.nl Website: www.cbscoolsma.nl

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DE KRULLEVAAR. : basisschool De Krullevaar : 's-gravenhage BRIN-nummer : 13TA Onderzoeksnummer : 94147

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DE KRULLEVAAR. : basisschool De Krullevaar : 's-gravenhage BRIN-nummer : 13TA Onderzoeksnummer : 94147 RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DE KRULLEVAAR School : basisschool De Krullevaar Plaats : 's-gravenhage BRIN-nummer : 13TA Onderzoeksnummer : 94147 Datum schoolbezoek : 8 mei 2007 Datum

Nadere informatie

Samen maken we het passend!

Samen maken we het passend! Samen maken we het passend! Publieksversie Ondersteuningsplan 20142014 Samenwerkingsverband Primair Onderwijs MiddenHolland Dit is de publieksversie van het Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

De ontwikkeling van een brede school in pedagogisch-didactisch opzicht. Samenwerkingsproject SBO De Fontein met basisschool De Liaan.

De ontwikkeling van een brede school in pedagogisch-didactisch opzicht. Samenwerkingsproject SBO De Fontein met basisschool De Liaan. De ontwikkeling van een brede school in pedagogisch-didactisch opzicht. Samenwerkingsproject SBO De Fontein met basisschool De Liaan. 1 Passend Onderwijs Regio Noord - Limburg. Het bestuur van Stichting

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Onderzoek naar de kwaliteitsverbetering bij. St. Vincentiusschool

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Onderzoek naar de kwaliteitsverbetering bij. St. Vincentiusschool RAPPORT VAN BEVINDINGEN Onderzoek naar de kwaliteitsverbetering bij St. Vincentiusschool Plaats : Volendam BRIN-nummer : 02RQ Onderzoeksnummer : 127415 Datum schoolbezoek : 25 september 2012 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

Notitie voor leerkrachten

Notitie voor leerkrachten Notitie voor leerkrachten 1 De ondersteuningsniveaus van Basisschool Dierdonk September 2016 Managementteam d.d. 26-09-2016 Teamvergadering d.d. 05-10-2016 Medezeggenschapsraad d.d. 13-03-2017 Voorwoord

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE HORIZON

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE HORIZON RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE HORIZON School : De Horizon Plaats : Rotterdam BRIN-nummer : 17SL Onderzoeksnummer : 112528 Datum schoolbezoek : 21 en 23 april 2009 Datum

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11LK00 'n Esch

Schoolondersteuningsprofiel. 11LK00 'n Esch Schoolondersteuningsprofiel 11LK00 'n Esch Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2018-2019 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

Wat is passend onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, gaan

Wat is passend onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, gaan Wat is passend onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, gaan scholen samenwerken in regionale samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Onderzoek naar de kwaliteitsverbetering bij. Christelijke Speciale basisschool De Branding

Onderzoek naar de kwaliteitsverbetering bij. Christelijke Speciale basisschool De Branding RAPPORT VAN BEVINDINGEN Onderzoek naar de kwaliteitsverbetering bij Christelijke Speciale basisschool De Branding Plaats : Spijkenisse BRIN-nummer : 23XL Onderzoeksnummer : 123530 Datum schoolbezoek :

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. SO Onder de Kap

Schoolondersteuningsprofiel. SO Onder de Kap Schoolondersteuningsprofiel SO Onder de Kap 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld: 1.

Nadere informatie

onderwijs, de ontwikkelingen op een rij

onderwijs, de ontwikkelingen op een rij onderwijs, de ontwikkelingen op een rij Veel scholen zijn begonnen met het werken met groepsplannen. Anderen zijn zich aan het oriënteren hierop. Om groepsplannen goed in te kunnen voeren is het belangrijk

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL VAN

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL VAN SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL VAN SCHOOLJAAR 2014-2015 Pagina 1 van 15 Inhoud VOORWOORD... 3 Hoofdstuk 1. Passend onderwijs voor elke leerling... 4 1.1. Alle kinderen krijgen de onderwijsondersteuning die

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 09BB00 De Meander

Schoolondersteuningsprofiel. 09BB00 De Meander Schoolondersteuningsprofiel 09BB00 De Meander Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR IKC Het Sterrenbos

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR IKC Het Sterrenbos SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 IKC Het Sterrenbos 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van IKC Het Sterrenbos. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent!

Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent! De missie van onze school: Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent! De visie van onze school: A: Goed onderwijs, opbrengstgericht Door middel van een gevarieerd lesaanbod

Nadere informatie

2. In kaart brengen van deskundigheden, ambities en grenzen (online enquête)

2. In kaart brengen van deskundigheden, ambities en grenzen (online enquête) Voldoet uw schoolondersteuningsprofiel aan de Wet op Passend Onderwijs? Met de update van het schoolondersteuningsprofiel van NTO- Effekt voldoet u snel en gemakkelijk aan de laatste eisen die aan het

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE CBS DE KAMELEON. : CBS De Kameleon : 's-gravenzande BRIN-nummer : 13IK Onderzoeksnummer : 95095

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE CBS DE KAMELEON. : CBS De Kameleon : 's-gravenzande BRIN-nummer : 13IK Onderzoeksnummer : 95095 RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE CBS DE KAMELEON School : CBS De Kameleon Plaats : 's-gravenzande BRIN-nummer : 13IK Onderzoeksnummer : 95095 Datum schoolbezoek : 21 juni 2007 Datum vaststelling : 6

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Boulevard 410 SBO - 6 juli 2015

Schoolondersteuningsprofiel Boulevard 410 SBO - 6 juli 2015 Contactgegevens school Naam Boulevard 410 SBO Straat + huisnummer Laakboulevard 410 Plaats Amersfoort Postcode 3825 KL Land Nederland Brinnummer 14 NB Telefoon (033)433-3868 E-mailadres boulevard410@stichtingso.nl

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL DE SLEUTELBLOEM

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL DE SLEUTELBLOEM VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL DE SLEUTELBLOEM Locatie : De Brinnr. : 17QS-2 Plaats : 2324 ER Leiden Regnr. : 3011610 Onderzoeksnummer

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Onderzoek naar de kwaliteitsverbetering bij. SBO Rehoboth

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Onderzoek naar de kwaliteitsverbetering bij. SBO Rehoboth RAPPORT VAN BEVINDINGEN Onderzoek naar de kwaliteitsverbetering bij SBO Rehoboth Plaats : Rijswijk Zh BRIN-nummer : 19HH Onderzoeksnummer : 123909 Datum schoolbezoek : 4 oktober 2011 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. CBS De Hoeksteen

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. CBS De Hoeksteen RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK CBS De Hoeksteen Plaats : Barendrecht BRIN nummer : 19RG C1 Onderzoeksnummer : 289819 Datum onderzoek : 4 oktober 2016 Datum vaststelling : 21 november

Nadere informatie

Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018

Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018 Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018 In het Ondersteuningsplan 2014-2018 staan de afspraken die de schoolbesturen hebben gemaakt binnen het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Breda e.o. om de

Nadere informatie

Handelingsgericht werken in het VO Op maat ontwerpen en invoeren onderwijszorgroute. Dag van de zorgcoördinator 2013

Handelingsgericht werken in het VO Op maat ontwerpen en invoeren onderwijszorgroute. Dag van de zorgcoördinator 2013 Handelingsgericht werken in het VO Op maat ontwerpen en invoeren onderwijszorgroute Dag van de zorgcoördinator 2013 21 november 2013 Arjan Clijsen en Wout Schafrat Programma workshop Aanleiding Doel en

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11RU00 Obs De Lijster

Schoolondersteuningsprofiel. 11RU00 Obs De Lijster Schoolondersteuningsprofiel 11RU00 Obs De Lijster Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 8 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. 7 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning 7

Nadere informatie

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK DE BURGEMEESTER MARNIXSCHOOL TE SCHOTEN

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK DE BURGEMEESTER MARNIXSCHOOL TE SCHOTEN RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK DE BURGEMEESTER MARNIXSCHOOL TE SCHOTEN School : de Burgemeester Marnixschool te Schoten Plaats : SCHOTEN - BELGIË BRIN-nummer : 00KN Onderzoeksnummer : 93009 Datum

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool Dr. Albert Schweitzer. Het SOP is tot stand gekomen met door de monitor basisondersteuning,

Nadere informatie

RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK SPECIAAL BASISONDERWIJS SBO "SINT MAARTEN (LOC. LEIDSCHE RIJN)"

RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK SPECIAAL BASISONDERWIJS SBO SINT MAARTEN (LOC. LEIDSCHE RIJN) RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK SPECIAAL BASISONDERWIJS SBO "SINT MAARTEN (LOC. LEIDSCHE RIJN)" School : sbo "Sint Maarten (loc. Leidsche Rijn)" Plaats : De Meern BRIN-nummer : 06UJ Onderzoeksnummer : 108274

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 12ZQ00 De Bongerd

Schoolondersteuningsprofiel. 12ZQ00 De Bongerd Schoolondersteuningsprofiel 12ZQ00 De Bongerd Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP OBS MOLENBEEK

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP OBS MOLENBEEK DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP OBS MOLENBEEK Plaats : Enschede BRIN-nummer : 16NC Onderzoeksnummer : 120274 Datum schoolbezoek : 13 Rapport vastgesteld te Zwolle

Nadere informatie

Jaarplan / regio Randstad

Jaarplan / regio Randstad Jaarplan 08-2014/12-2015 regio Randstad Inleiding Dit document bevat het jaarplan en de managementrapportage van regio Randstad Het eerste gedeelte bestaat uit het jaarplan. Bij thema wordt het onderwerp

Nadere informatie

Strategische kernen Passend Onderwijs. Sander, groep 8. Belangrijke overgangsmomenten in de ontwikkeling van kinderen

Strategische kernen Passend Onderwijs. Sander, groep 8. Belangrijke overgangsmomenten in de ontwikkeling van kinderen Leerlingen met een opvallende ontwikkeling Hoe ga je om met leerlingen met speciale onderwijsbehoeften? Cruciaal in de zorgstructuur is de kwaliteit van instructie. Maar inspelen op onderwijsbehoeften

Nadere informatie

OBS Het Web. Datum document 21 juni Jaarverslag

OBS Het Web. Datum document 21 juni Jaarverslag Jaarverslag 2016-2017 OBS Het Web Datum document 21 juni 2017 Jaarverslag 2016 2017 Het Web Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 2. Inleiding 3 3. Onderwijskundige zaken en ontwikkelingen 3 4. Doelen van het

Nadere informatie

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK BASISSCHOOL BEATRIX

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK BASISSCHOOL BEATRIX RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK BASISSCHOOL BEATRIX School : Basisschool Beatrix Plaats : Haarlem BRIN-nummer : 16DS Onderzoeksnummer : 69226 Datum schoolbezoek : 24 januari 2006 Datum vaststelling

Nadere informatie