HERMENEVS. Klassieke raven en kraaien. 12 e JAARGANG, AFL JUNI 1940

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HERMENEVS. Klassieke raven en kraaien. 12 e JAARGANG, AFL. 10 15 JUNI 1940"

Transcriptie

1 HERMENEVS 2 e JAARGANG, AFL. 0 5 JUNI 940 Klassieke raven en kraaien Het kan geen kwaad, de prismakijker eens met rust te laten en vogelwaarnemingen in het veld af te wisselen met een ornithologische excursie in de klassieke schrijvers. Wanneer men deze met de ogen van een vogelkundige bekijkt, kan men er zeker van zijn hier nog heel wat aantrekkelijks te zullen lezen. Evenwel, er zijn twee omstandigheden, die maken, dat onze verwachtingen niet altijd hooggespannen mogen zijn. Daar is ten eerste het feit, dat maar een beperkt aantal vogelnamen met zekerheid is te identificeren. In veel gevallen is het roekeloos een beslissing te nemen, vaak bedoelen de schrijvers met eenzelfde naam geheel verschillende vogels, of blijkt iedere concrete voorstelling afwezig. Vandaar bijv. de uiteenlopende verklaringen, die van het woord α θυια zijn gegeven: mantelmeeuw, fuut, pelikaan, pijlstormvogel enz. In de tweede plaats zijn er maar weinig schrijvers, die men op het gebied van de ornithologie vertrouwen kan. Hoe zelden treft men duidelijk eigen waarnemingen, eigen belevenissen! Onovertroffen en van het zuiverste omithologische gehalte is stellig Homerus. Een voorbeeld. Met een minimum aan woorden, maar een maximum aan uitbeeldingskracht, wordt in één enkel vers een typische scène van aasetende gieren getekend (II. XI, 454). Vrij vertaald: aasvogels zullen aan je plukken en trekken, terwijl hun uitgespreide vleugels een dicht aaneengesloten lijkwade boven je vormen. Naar aanleiding van deze plaats merkt Boraston 2 op: Often in the East I have stood to watch such a group of vultures at their ghoulish task, closely packed, their spread wings overlapping to form an encircling fence, all necks down and heads bidden within, so those sway all together, now in one direction, now in another, as the carcase is dragged about the ground. Alleen foto s kunnen een gelijkwaardige bondige taal spreken. Men zie bijv. de Een (meestal) betrouwbare gids vindt men in D Arcy W. Thompson: A Glossary of Greek Birds (936). 2 Zie de volgende noot.

2 86 gierenheuvel op de foto bij Bengt Berg, in zijn hoek Met de trekvogels naar Afrika op p. 72; en de als een levend gordijn neerdalende gier op foto p. 83 van De vliegende draak van den zelfden schrijver. Het is waarlijk geen wonder, dat juist Homerus en ook Vergilius in ornithologisch opzicht een verdiende belangstelling genieten. Ondanks het vele, dat al gedaan is, meen ik, dat zelfs de meest gewone vogels nog wel een bespreking waard kunnen zijn. In het volgende wil ik mij beperken tot de leden van de kraaieüfamilie. Woordenboeken verzekeren ons, althans behoren ons te verzekeren, dat κ ραξ, in het Latijn corvus = raaf, terwijl κορώνη, in het Latijn cornix = kraai. Op het eerste gezicht lijkt dit juist, en ongetwijfeld is corvus de juiste vertaling voor κ ραξ en cornix voor κορώνη. Parallelplaatsen bij Griekse en Latijnse auteurs bewijzen dit voldoende. Wellicht gaat men bij enig nadenken twijfelen: zouden de Grieken en Romeinen wel altijd de raaf en de kraai goed onderscheiden hebben? En hoe staat het met de roek, die zo gemakkelijk met een kraai wordt verward, en waar is tenslotte het kauwtje? Is Warde Fowler niet dichter bij de waarheid, dat bij Vergilius corvus niet de raaf, maar de roek is, om dus te concluderen, dat cornix dan raaf of kraai is, of mogelijk beide? En Thompson heeft toch zeker gelijk met zijn identificatie van κορώνη: kraai, met inbegrip van de bonte kraai (vanwege de uitdrukking: grijze kraaien in de Vogels van Aristophanes), en soms roek. Dan zijn er nog andere termen voor kraai-achtigen n.l. κολοι ς, in het Latijn graculus of monedula. Om de verwarring te completeren is er nog de zgn. zeekraai, waar Homerus tweemaal melding van maakt, een vogel, die bij Arrianus weer terug keert, en de zeeraaf bij Aristoteles ( καλο µενος κ ραξ) en Plinius (corvus aquaticus). Eén ding is in dit alles steeds frappant: zelfs de meest van omithologische kennis verstoken schrijvers houden met bijzondere hardnekkigheid vast aan een scheiding van raaf en kraai, alsof verwarring tussen die vogels een onmogelijkheid was. Voor ons gevoel een merkwaardige nauwkeurigheid! Literatuur bijv.: J. Maclair Boraston, The Birds of Homer, Journ. of Heil. Studies, 3 (9) p O. Kömer, Die homerische Tierwelt, München 930. W. Warde Powler, A Year with the birds, Ch VII: The birds of Virgil. Th. F. Royds, The beasts, birds, and bees of Virgil, Oxford 94.

3 87 Nu is onze eerste neiging, om zonder meer onze eigen vogelwereld in gedachten naar het oude Griekenland of Italië te verplaatsen. Wij hebben de raaf als broedvogel gehad, tot het eind van de vorige eeuw. Helaas is hij in ons land nu uitgeroeid, door aantasting van zijn broedgebied en door te ijverige jagers. Wel hebben we de zwarte kraai, talrijke broedkolonies van de roek en overal het kauwtje. Dan onze welbekende wintergast, de bonte kraai. Voortgaande op deze weg kunnen fouten niet uitblijven. Het is toch logisch, dat we ons eerst op de hoogte moeten stellen van de tegenwoordige vogelstand in het Middellandsezee-gebied, om daaruit de oude te begrijpen. Voor we verdergaan, moet eerst iets uitvoeriger aan deze logische eis voldaan worden. Wat levert Griekenland en het oostelijk bekken van de Middellandse zee aan kraai-vogels? In de eerste plaats de raaf (Nieuw Grieks κ ρακας, een algemene broedvogel, ook op de grotere eilanden van de Aegeïsche zee, maar overigens voornamelijk bewoner van bergachtige streken. Een intelligente, schuwe vogel. Verder de bonte kraai! (Nieuw Grieks κουρο να) Overal broedend, behalve in hoog gebergte. De zwarte kraai ontbreekt totaal. Deze laatste vogel immers is als broedvogel beperkt tot West- Europa. Overal elders in Europa, in het Noorden, Oosten en Zuiden, wordt zijn plaats ingenomen door de bonte kraai. Waar de broedgebieden aan elkaar grenzen, zoals aan de Elbe, ontstaan bastaarden van beide soorten. De noordelijke bonte kraaien zijn trekvogels, die juist in West-Europa komen overwinteren, voor de rest is het een standvogel, evenals de zwarte kraai en de raaf. De zo sterk op een zwarte kraai gelijkende roek kent men in Griekenland alleen als wintergast. Het verschil in de vogelwereld wordt duidelijk geïllustreerd door de volksnamen. Bij ons heet de roek o.a. korenkraai, schurftkraai, zaadkraai, d. w. z. steeds kraai, maar in het Nieuw Grieks tarweraaf (σταροκοράκι) of raafje (κορατσ ς). Natuurlijk, het verschil tussen een bonte kraai en een roek is tè duidelijk. Tenslotte moet als plaatselijk talrijke broedvogel het kauwtje genoemd worden. Italië toont vrijwel hetzelfde beeld. Weer de raaf, bonte kraai en kauw als broedvogels. Daar komt echter bij, als zeldzame broe- Literatuur: O. Reiser, Materialien zu einer Ornis Balcanica, III, Wien 905. E. Arrigoni degli Oddi, Ornitologia Italiana, Milano 929. Wardlaw Ramsay, Guide to the birds of Europe and North Africa 923.

4 88 der in de Po-vlakte, de zwarte kraai. De roek is geregelde trekker en wintergast van October tot April, een vogel, die een enkele keer langs de Alpenketen kan blijven hangen en misschien in zo n geval daar ook broedt. Het zal niemand verwonderen in de Italiaanse vogelnamen, speciaal in de talrijke volksnamen, een dergelijke structuur als in het Nieuw Grieks aan te treffen. De raaf (corvo imperiale), roek (corvo) en zwarte kraai (officieel: cornacchia nera, lett.: zwarte kraai, de volksnamen echter meestal op het thema raaf : corvo reale etc.), staan duidelijk tegenover de bonte kraai (cornacchia bigia grijze kraai en de volksnamen, zoals cournaja, cournac, cornass, waaronder zelden het woord raaf: erover bianc witte raaf, corf dal mantel mantelraaf.). In algemene trekken moet de vogelstand in de oudheid aan het bovenstaande beantwoord hebben. Wanneer we letten op de moderne namen en op het feit, dat we precies drie zeer gewone namen hebben voor drie zeer gewone broedvogels, kan als algemene regel gegeven worden: broedvogels:. κ ραξ = corvus = raaf, 2. κορώνη = cornix = bonte kraai, 3. κολοι ς = graculus of monedula = kauw. Verwarring tussen en 2 is vrijwel uitgesloten, zelfs Plinius presteert dit niet, of ten hoogste eenmaal. Nu moeten we op zoek naar de wintergast, de roek. Zodra er sprake is van een troepenvormende raaf, moeten we op onze hoedezijn. Dan heeft men de roek voor ogen gehad. Lucretius V 085: corvorumque greges. Het Latijn kent geen apart woord voor de roek, in tegenstelling met het Grieks, waar de term σπερµολ γος, toegepast op een kraai-achtige, de roek typeert. Aratus spreekt van raven, die zich tot troepen verzamelen en met grote luidruchtigheid in zwermen naar hun slaapplaatsen gaan. Dit is duidelijk de roek, vaak met troepen druk-kakelende kauwtjes vermengd. Vergilius ontleent aan Aratus zijn beelden betreffende de corvus, maar heeft tegelijk zijn eigen waarnemingen erin gelegd. Weer is het de roek, de vogel, die in troepen zijn voedsel op de akkers zoekt. Georg. I, 38/2 e pastu decedens agmine magno Corvorum increpuit densis exercitus alis. Ook Vergilius spreekt van een roekenslaapplaats in een bomengroep, maar verandert de schildering van Aratus, door zijn onmiskenbare beschrijving van het drukke leven in een broedkolome van roeken: Georg.,40 sqq. et saepe cubilibus

5 89 altis, Nescio qua praeter solitum dulcedine laeti, Inter se foliis strepitant (sc. corvi); iuvat, imbribus actis, Progeniem parvam dulcesque revisere nidos. Dit is een prachtig voorbeeld, hoe Vergilius, steunend op literaire traditie, toch iets geheel nieuws en eigens geeft, dank zij zijn scherpe opmerkingsgave en nauw contact met de natuur. Het belangrijkste van de passage is echter, dat voor Vergilius de corvus-roek ook broedvogel was. Het is ondenkbaar, dat hij de eenzaam nestelende raaf in het voorjaar en troepen rocken in de winter, heeft gecontamineerd tot een in kolonie-verband nestelende raaf. Hij moet een roekenkolonie gekend hebben, al óf niet bewust ervan, dat het eigenlijk geen raven waren. De veronderstelling, dat in Vergilius tijd de roek geregeld in de Po-vlakte broedde, lijkt een goede oplossing. Waarom dan nu niet meer, blijft een open vraag. De raaf geldt altijd bij de klassieke schrijvers als een toonbeeld van diep-zwarte kleur: niger tanquam corvus (Petronius) en de uitdrukking witte raaf betekent iets zeldzaams (Lucretius, Iuvenalis). Verder is hij bij de Romeinen een van de belangrijkste auguraal-vogels. Geen wonder, om zijn forse gestalte, zijn kleur, zijn majestueuze vlucht en zijn luide diepe basstem. Plinius weet, dat hij paarwijze leeft, al vroeg in het voorjaar broedt, en Aristoteles maakt de voortreffelijke opmerking, dat de raven in Egypte kleiner zijn dan de Griekse. 2 Merkwaardig, maar juist voor een heel gewone vogel begrijpelijk, is het feit, dat we van de bonte kraai zo zelden een beschrijving of zelfs maar een aanduiding van de kleur vinden. Alleen Aristophanes zegt duidelijk grijze kraaien. Ovidius vertelt, hoe een meisje in een kraai verandert bracchia coeperunt levibus nigrescere pennis (Met. II, 58). De armen worden natuurlijk de zwarte vleugels van de bonte kraai, als Ovidius inderdaad in details natuurgetrouw bedoelt te zijn. Ook de bonte kraai speelde als auguraal-vogel een grote rol en men fantaseerde, dat speciaal deze vogel een lang leven beschoren was: negen eeuwen (Ovidius), duizend jaar (Phaedrus app.). Vanwege zijn onveranderlijke grijsheid? Warde Powler p 235 : the delightful discovery that the Rooks still stay and breed in the sub-alpine neighbourhood where Virgil passed his early life ; deze passage wekt een verkeerde indruk. 2 In Gr. Corvus corax covax, in Bg. de kleinere C. corax tingitanus en ruficollis en in Middel- en Opper-Eg. de zeer kleine C. rhipidurus.

6 90 Plinius vertelt van een cornix uit Zuid-Spanje, die, evenals de raven, het vermogen had te spreken, en merkwaardigerwijs geheel en al zwart van kleur was: cornix e Baetica... colore mira admodum nigro. In Spanje komt de bonte kraai niet voor, wel in het Noorden de zwarte. Was deze het, of toch een raaf? Corvus corax hispanus is nogal klein van stuk. Aristoteles maakt weer een vergelijking met Egypte. De kraai in Griekenland en Egypte noemt hij identiek. Inderdaad, ook in Egypte is de zwarte kraai volmaakt afwezig, de bonte broedt er. Het is eenzelfde lokaal ras (grijs, iets lichter van tint 2 ), dat de Balkan, Egypte, Irak en Iran bevolkt. Op één bijzonderheid bij Aristoteles moet ik nog wijzen: raaf en kraai gebruikt hij beiden als voorbeeld van vogels, die bij uitstek in de steden gewoon zijn te leven. Nu moet men hierin niet te veel leggen. Er staat immers niet broeden en de passage is heel wat aannemelijker, wanneer men alleen denkt aan het voedsel zoeken. De bonte kraai, de rakker, is hier verder niet de spelbreker, wel de raaf, die we uitsluitend als mensen-schuwende vogel kennen. In de oudheid kan dit anders geweest zijn. En de steden met tempels en altaren vormden zeker een ideaal voedselterrein voor deze vleesen aaseter. Nog vertelt Brehm, dat in Rusland en Siberië de raaf de mensen zo weinig schuwt, dat hij met bonte kraai en kauw dorpen en steden bezoekt en hier zelfs op kerktorens regelmatig nestelt. Raaf en bonte kraai noemt Homerus niet, wel spreekt hij twee keer over kauwtjes en beide malen tekent hij ze op duidelijke wijze zoals ze vluchten voor een roofvogel, vliegend in een compacte troep, onder luid gekakel, even vlug en aaneengesloten als spreeuwen. Zonder bezwaar kan Homerus spreeuw en kauw tot de kleine vogels rekenen, die de prooi zijn van roofvogels. Ook bij andere schrijvers is κολοι ς de kauw, door Aristoteles nog extra voorzien van de epitheta klein en βωµολ χος, ongeveer te vertalen met potsierlijk, speels, druktemaker. Op deze plaats spreekt Aristoteles nog over een andere kraai-achtige, die veel zeldzamer is in de Balkan, de Alpenkraai, een vogel met rode poten en lange rode snavel. De verwante Alpenkauw met korte gele snavel noemt Plinius: Alpium pyrrhocorax, luteo rostro niger. Zolang de antieke schrijvers kraai-achtigen bedoelen, kan men de zaken volgen. Met de zgn. zeekraaien begint de verwarring. Beter dan te vertalen zeer zwart, daar gaat het niet om. 2 Corvus cornix sardonius inpl. v. de typische C. cornix cornix.

7 9 Hierover nog een enkel woord tot slot. Bij Homerus is κορώνη geen kraai. Thompson verstaat hieronder, evenals onder de half-mythische vogels van Diomedes een pijlstormvogel. Maar de vermelding bij Homerus, dat de κορ ναι ε νάλιαι. op een boom zitten, doet bij dezen eerder denken aan aalscholvers. Een gewone term voor aalscholver is overigens κ ραξ. Hier is de naam in de moderne talen (Fr. Cormoran, D. Kormoran, E. Cormorant) ontstaan uit corvus marinus. Het schijnt, dat Plinius met zijn corvus aquaticus nog in staat is een verwarring teweeg te brengen tussen aalscholver en een merkwaardige ibissoort (Comatibis eremita), die door zijn vliegwijze sterk aan een raaf moet herinneren. Plinius noemt hem elders phalacrocorax. Gezien het vorige, moet men dus ook nog steeds erop verdacht blijven, dat ergens over raven en kraaien dingen gezegd worden, die oorspronkelijk van toepassing zijn op geheel andere vogels en onbewust de kraai-achtigen in de schoenen zijn geschoven. Bussum. W. K. KRAAK. De eerlijke vinder Iedere lezer kent de merkwaardige sensatie, dat hij in de oude literatuur een passage aantreft, wier inhoud hem modern aandoet. En hoewel liefhebbers der klassieke oudheid reeds lang weten, dat er niets nieuws is onder de zon, constateeren zij toch telkens met een zeker innerlijk vermaak weer opnieuw de juistheid van deze uitspraak. Het aardige van dergelijke modern-aandoende passages is dit, dat ze meestal in finesses weer zoozeer afwijken van de dingen van onzen tijd, dat wij vaak een interessanten kijk krijgen op typisch-antieke gedachten of toestanden. In een van Augustinus preeken (78, 8) trof ik het volgende verhaal aan: Dicam quod fecerit pauperrimus homo, nobis apud Mediolanum constitutis; tam pauper, ut proscholus esset grammatici, sed plane christianus, quamvis ille esset paganus grammaticus: melior ad velum quam in cathedra. Invenit sacculum, nisi forte me numerus fallit, cum solidis ferme ducentis. Memor legis proposuit pittacium Thompson, p. 08 en 297.

8 92 publice. Reddendum enim sciebat; sed cui redderet, ignorabat. Proposuit pittacium publice: Qui solidos perdidit, veniat ad locum illum et quaerat hominem illum. Ille qui plangens circumquaque vagabatur, invento et lecto pittacio, venit ad hominem. Et ne forte quaereret alienum, quaesivit signa, interrogavit sacculi qualitatem, sigillum, solidorum etiam numerum. Et cum omnia ille fideliter respondisset, reddidit quod invenerat. Ille autem repletus gaudio et quaerens vicem rependere, tanquam decimas obtulit illi solidos viginti, qui noluit accipere. Obtulit vel decem: noluit accipere. Saltem rogavit vel quinque acciperet: noluit ille. Stomachabundus homo proiecit sacculum: Nihil perdidi, ait; si non vis aliquid a me accipere, nec ego aliquid perdidi. Quale certamen, fratres mei, quale certamen? Qualis pugna, qualis conflictus? Theatrum mundus, spectator Deus. Victus tandem ille quod offerebatur accepit: continuo totum pauperibus erogavit, unum solidum in domo sua non dimisit. Dit levendige verhaal, dat Augustinus in zijn preek inlaschte, wil ik nu in ietwat moderne termen vertalen. Maar vooraf moge ik door eenige toelichting die termen rechtvaardigen. Het woord proscholus, dat volgens Ausonius (Comm. prof. Burd. 22) ook subdoctor hulpleeraar kan beteekenen, wordt hier gebruikt voor den man, die vóór de school portiers- en conciergediensten verricht. Hij zorgt er voor dat de leerlingen ordelijk het gebouw van het gymnasium binnengaan, waar de leeraar (grammaticus) zijn lessen geeft. Zijn plaats is op het proscholium vóór het velum. Dit was het gordijn, waardoor, evenals thans nog bij de kerken in Italië het geval is, de ingang van het gebouw was afgesloten. De man in ons verhaal was een Christen, in dienst van een heidenschen leeraar. Augustinus laakt dat niet: een principekwestie werd daarvan kennelijk niet gemaakt. Alleen: melior ad velum quam in cathedra, dat toch wel zal beteekenen: Er stond een betere man bij de deur dan op den katheder. Hij vindt een geldzak met 200 solidi. Hoeveel is dat? In de hoop, dat numismaten en economen mij niet al te hard op de vingers zullen tikken, bereken ik dat als volgt ruwelijk. Een gouden solidus is één tweeënzeventigste deel van een pond. Het Romeinsche pond weegt ruim 327 gram. Een Nederlandsch gouden tientje weegt gram, dus gaan er ongeveer 54 gouden tientjes in een libra. Wanneer ik me nu niet aan goudkoersen stoor, is een solidus dus

9 : 72 of ongeveer zeven en een halve gulden waard. De inhoud van den geldzak was dus ongeveer f 500 waard. Na dit vastgesteld te hebben, zal ik straks zoo vrij zijn om solidus toch maar door gouden tientje te vertalen, een muntstuk, dat althans tot de ouderen onder de lezers nog spreekt: een gouden vijfje doet dat niet zoozeer. De vinder publiceert een pittacium, dat is een mededeeling op een stukje perkament of papier, dat zijn naam ontleent aan de gewoonte om het met pik (πίττα) ergens aan te hechten. Onwillekeurig denken we hierbij aan de in het Zuiden nog bestaande gewoonte om mededeelingen van overlijden enz. met vier door een schijfje kurk geslagen spijkers aan een boom of paal te bevestigen. Augustinus verhaal vertaal ik nu vrij aldus: Ik zal u vertellen wat, in den tijd toen wij in Milaan woonden, een straatarm man gedaan heeft, een man, zóó arm, dat hij portier was van een leeraar. Maar hij was door en door een Christen, ofschoon die leeraar een heiden was. Er stond een betere man bij de deur dan op den katheder. Hij vond een beurs met als ik me niet in het getal vergis ongeveer tweehonderd gouden tientjes. Hij dacht aan het wettelijke voorschrift en plaatste een advertentie. Want hij wist wel, dat hij het gevondene terug moest geven, maar hij wist niet aan wien. Hij plaatste de volgende advertentie: Degene, die gouden tientjes verloren heeft, vervoege zich daar en daar en vrage naar dien en dien. De verliezer van het geld, die kennelijk nerveus door de geheele stad rondliep, trof de advertentie aan, las haar en kwam naar den man. Om er zeker van te zijn, dat de reflectant niet kwam vragen om iets dat niet van hem was, vroeg de portier naar kenteekenen: hoe de zak er uitzag, wat voor een zegel er aan bevestigd was en ook hoeveel tientjes er in zaten. En toen de ander dit alles eerlijk en betrouwbaar beantwoord had, gaf hij hem wat hij gevonden had terug. De man, verbazend in zijn schik, wilde den portier ziin dienst vergelden en bood hem, als het ware als tienden, twintig gouden tientjes aan. Maar hij wilde die niet aannemen. Toen vroeg de ander, of hij er dan tenminste tien mocht geven: hij wilde ook die niet aannemen. Toen vroeg de ander, dat hij er dan toch in ieder geval vijf zou aanvaarden: maar hij wilde niet. Daarop werd de man boos en wierp den geldzak neer: Dan heb ik niets verloren, zei hij; als jij niet iets van mij wilt aannemen, dan heb ik ook niet iets verloren. Welk een nobele wedijver, mijne broeders, welk een wedijver, welk een strijd, welk een

10 94 botsing! Het schouwtooneel was de wereld, de Toeschouwer was God. Eindelijk gaf hij zich gewonnen en nam het hem gebodene aan: maar terstond stelde hij het in zijn geheel aan de armen ter beschikking: geen enkele sou liet hij in zijn eigen huis. Dit had plaats te Milaan ongeveer in het jaar 385. Amsterdam. A. SIZOO. Interval en Verhouding (Slot). In alle drie gevallen is het gewenscht, onafhankelijk van het overgeleverde verhaal na te gaan, wat Pythagoras zonder opzettelijke proeven te doen, van het verband tusschen interval en verhouding te weten heeft kunnen komen. Voor de beantwoording van die vraag ontbreken de gegevens niet geheel. Men vindt namelijk in het aan Euclides toegeschreven werkje Sectio Canonis, dat waarschijnlijk afkomstig is van een schrijver, die in nauw contact stond met de Pythagoraeische school, een theoretische afleiding van de verhoudingen, die met de consonante intervallen correspondeeren en het is althans mogelijk, dat de hier toegepaste redeneeringen ook bij de opstelling der theorie dienst hebben gedaan. Het werkje begint met een betoog, dat tonen worden voortgebracht door bewegingen en dat zij des te hooger worden, naarmate die bewegingen sneller op elkaar volgen (een eerste schemering van het inzicht, dat de toonhoogte wordt bepaald door de frequentie van een periodieke beweging). Men kan dus een toon verhoogen, resp. verlagen door de bewegingen, waardoor hij ontstaat, elkaar sneller of langzamer te laten opvolgen. Daarom, gaat de schrijver voort, moet men zeggen, dat tonen uit deelen bestaan; immers ze kunnen door bijvoegen of wegnemen het juiste treffen (nl. wanneer ze eerst te laag, resp. te hoog waren). Nu wordt van alle dingen, die uit deelen bestaan, een getallen verhouding opgegeven, waarin ze tot elkaar staan, zoodat dus ook van tonen een getallenverhouding moet worden genoemd, waarin ze tot elkaar staan. Nn is de verhouding, waarin getallen tot elkaar staan, òf veelvoudig, òf epi- Euclides, Sectio Canonis ; l. c. p. 58.

11 95 morisch of epimerisch, zoodat ook tonen zulke verhoudingen tot elkaar moeten hebben. Van die verhoudingen worden de veelvoudige en epimorische elk met één woord benoemd 2. Verder merken we op, dat van de tonen sommige consonant zijn en andere dissonant en dat consonante tonen zich tot één geluid vermengen, maar dissonante niet. Daar dit zoo is, ligt het voor de hand, dat de consonante tonen, daar ze zich tot één geluid vermengen, uit die getallen bestaan, waarvan de verhoudingen met één woord zijn te benoemen, doordat ze of veelvoudig zijn of epimorisch. Op de hiermee verkregen basis wordt nu een theoretisch systeem van interval-wiskunde gebouwd, dat zeker niet ouder is dan de tijd van Archytas. Wanneer er echter eenige waarheid schuilt in de overlevering, die de mathematische beschouwingswijze der muzikale intervallen bij Pythagoras laat beginnen, is het niet onwaarschijnlijk, dat op hem althans de theoretische motiveering van de grondgedachte, van het inzicht, dat intervallen wiskundig door verhoudingen worden bepaald, is terug te brengen. In ieder geval past de bij Euclides weergegeven gedachtengang (dingen, die uit deelen bestaan (sc. van dezelfde soort) verhouden zich als getal tot getal, dus moeten tonen, die een zeker interval vormen, ook een bepaalde verhouding tot elkaar hebben) uitstekend in de algemeene spheer van het oudere Pythagoraeisme, zooals we die op grond van een onzekere, maar daarom nog niet geheel te verwerpen overlevering meenen te mogen benaderen. Logisch dwingend is de conclusie natuurlijk allerminst: men kan zonder meer niet inzien, waarom een interval van twee tonen door een verhouding en niet door een verschil van twee waarden van eenzelfde grootheid moet worden uitgedrukt, waarom dus het muzikale διάστηµα (interval) wiskundig geen διάστηµα (afstand), maar een λ γος (verhouding) is. En terwijl het hier althans nog om de keuze uit de twee het meest voor de hand liggende mogelijkheden gaat, ontbreekt aan de redeneering, dat consonante intervallen daarom met veelvoudige of epimorische redens moeten correspondeeren, omdat deze met één woord worden benoemd διπλάσιος, τριπλάσιος, µι λιος, πίτριτος Een veelvoudige verhouding (λ γος πολλαπλάσιος) is van den vorm n : ; een epimorische (λ γος πιµ ριος) van den vorm (n + ): n ; andere redens, grooter dan de eenheid, heeten πιµερής. 2 Bijvoorbeeld διπλάσοις, dubbel; µι λιος, anderhalf.

12 96 enz. in tegenstelling tot een verhouding als b.v. 0 : 7, die met behulp van de telwoorden tien en zeven moet worden omschreven, natuurlijk iedere logische waarde. Dat is echter geen argument, dat ten nadeele van de historische waarschijnlijkheid kan worden aangevoerd; verbale analogieën en etymologische overwegingen hebben in de oudere phasen van de natuurwetenschap altijd een sterk overtuigende werking bezeten; en de onvervaardheid, waarmee de Pythagoraeërs steeds arithmetische begrippen en relaties als het essentieele der dingen hebben beschouwd, is er historisch niet minder reëel om, dat wij er tegenwoordig zonder eenig begrip tegenover staan. In het geval, dat ons bezig houdt, leidde echter het speculatieve denken over den invloed van het getal op de natuur nu eens tot een resultaat met een hoog gehalte aan waarheid, wat behalve aan den gelukkigen greep, zonder welken nu eenmaal geen inzicht van beteekenis tot stand komt (in ieder verhaal van een wetenschappelijke vondst komt altijd het oogenblik, waarop de continue gang der logische redeneering door een sprong der phantasie wordt onderbroken), ongetwijfeld te danken zal zijn geweest aan den steun, dien langdurige ervaring, aan muziekinstrumenten opgedaan, in deze kon verleenen. Het is alleen niet met zoo heel groote zekerheid uit te maken, waar die ervaring kan hebben bestaan. Men denkt in onzen tijd onwillekeurig aan instrumenten van het type van een gitaar, waarbij men eenzelfde snaar een aantal verschillende tonen kan laten voortbrengen, door haar op bepaalde plaatsen op een toets 2 neer te drukken; bij chordophonen van dit type moet de speler noodzakelijk het verband tusschen snaarlengteverhouding en interval opmerken. Men bedenke echter wel, dat de oude Grieksche lier (λ ρα) en de kithara (κιθάρα) geen toets hadden; iedere snaar gaf slechts een toon; daar ze ongeveer even lang waren, moesten verschillen in toonhoogte dus verkregen worden door snaren van verschillende dikte te gebruiken (en misschien door ze in verschillende mate te spannen). Bij dergelijke instrumenten dringt zich het verband tusschen snaarlengte en toonhoogte echter allerminst op en Voor de latere ontwikkeling der Grieksche wiskunde gaat het gemaakte onderscheid niet op; men kent daar b.v. termen als πιµερής (5: 3), de verhouding 0:7 zou kunnen worden uitgedrukt door den term τρισεφέβδοµος. 2 Toets heet bij een getokkeld of gestreken cordophoon het houten blad, waarop de snaar met den vinger wordt neergedrukt.

13 97 blijft a fortiori dat tusschen lengteverhouding en interval verborgen. Wanneer men dus Pythagoras als grondslag voor zijn theorie ervaringen met chordophonen wil laten gebruiken, zal men moeten aannemen, dat hij ook reeds het monochord heeft gekend, dat in latere tijden zoowel voor acoustische metingen, als, naar uit een passage bij Ptolemaeus 2 is op te maken, bij wijze van muziekinstrument is gebruikt. Daarnaast kan men echter aan de blaasinstrumenten aulos en syrinx denken, die immers in het verhaal van Nicomachus ook vermeld werden en waarbij de relatie tusschen het werkzame deel van de buislengte en de toonhoogte al evenzeer in het oog springt als bij chordophonen met toets dat van snaarlengte en toonhoogte. Indien men zich nu voorstelt, dat het Pythagoraeisch streven naar mathematiseering van het weten zich van het langs dergelijke wegen empirisch verworven inzicht meester heeft gemaakt en dat men dus ook logisch heeft willen beredeneeren, wat men ervaren had, dan is het duidelijk, dat men noodzakelijk op de tegenstrijdigheid moest stuiten, die, zooals we reeds herhaaldelijk zagen, ook in de latere stadia der Grieksche muziektheorie verwarring heeft gesticht: de logische afleiding dreef er toe, aan den hoogsten toon van het interval den grootsten term der verhouding te verbinden; de ervaring, aan instrumenten opgedaan, gaf echter aanleiding, dien grootsten term juist aan den laagsten toon toe te wijzen. Heeft men op deze contradictie gereageerd door ook voor de eerste wijze van overeenstemming naar empirische voorbeelden te zoeken en is men, onbekend met het begrip der frequentie, er zoo toe gekomen, om in de spanning van een snaar de physische grootheid te zien, waarmee de toonhoogte evenredig kon worden gesteld? Dit zou eenigermate het verhaal van Nicomachus verklaren, onverschillig of men het als een historisch juist bericht over een zelfbegoocheling van Pythagoras wil beschouwen, als een verzinsel uit lateren tijd of als een aanvulling van een historische overlevering over waarnemingen aan monochord en fluit. De Aegyptische nabla zou in dit opzicht betere diensten hebben kunnen bewijzen; vandaar misschien de phantastische interpretatie van het verhaal over Pythagoras, die Fl. Cajori, A History of Physics, New York 929, p. 4 citeert, volgens welke de smidse, waarin de ontdekking werd gedaan, het land Aegypte zou beduiden, waar Pythagoras zijn kennis zou hebben verworven. 2 Ptolemaeus, Harmonica II, 2, l. c. p. 66.

14 98 Hebben anderen er wellicht de voorkeur aan gegeven, om, nu toch niet ondubbelzinnig bleek of men den hoogsten dan wel den laagsten toon als den grootsten term van de intervalverhouding moest beschouwen (men mag het, naar Grieksche opvatting, gerust zóó zeggen, al prefereeren wij het tegenwoordig, van een correspondentie tusschen toonhoogte en getal te spreken), het maar liever in het midden te laten, hoe de relatie was, een interval zonder meer door een reden te karakteriseeren en alleen waar men er behoefte aan had, aan de afzonderlijke tonen getallen toe te kennen, die bij stijgende toonhoogte nu eens toe-, dan weer (vooral als er van snaren sprake was) afnamen? Dat zou al evenzeer de in het begin van dit artikel opgemerkte onbepaaldheid van de bedoelde correspondentie verklaren en ook duidelijk maken, waarom voor de Grieksche muziektheoretici de getallenverhouding steeds het primaire kenmerk van een interval gebleven is en waarom zij zich ook later nooit zorgen zijn gaan maken over de vraag, van welke grootheid door die getallenverhouding nu eigenlijk de waardenverhouding werd uitgedrukt. Hiermee is tusschen de boven onderscheiden mogelijkheden van de ware toedracht van de ontdekkingsgeschiedenis, voorzoover mogelijk, een keuze gedaan. Dat het gegeven antwoord niet meer dan waarschijnlijk mag heeten, moge in den vragenden vorm der conclusies tot uiting komen. Oisterwijk. E. J. DIJKSTERHUIS.

De opbouw van notenladders

De opbouw van notenladders De opbouw van notenladders Door Dirk Schut Voorwoord Iedereen kent de notennamen wel: a, bes, b, c, cis, d, es, e, f, fis, g en gis, maar wat stellen deze namen voor en waarom vinden we juist deze noten

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

Normering en schaallengte

Normering en schaallengte Bron: www.citogroep.nl Welk cijfer krijg ik met mijn score? Als je weet welke score je ongeveer hebt gehaald, weet je nog niet welk cijfer je hebt. Voor het merendeel van de scores wordt het cijfer bepaald

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Uit: Niks relatief. Vincent Icke Contact, 2005

Uit: Niks relatief. Vincent Icke Contact, 2005 Uit: Niks relatief Vincent Icke Contact, 2005 Dé formule Snappiknie kanniknie Waarschijnlijk is E = mc 2 de beroemdste formule aller tijden, tenminste als je afgaat op de meerderheid van stemmen. De formule

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Samen eenzaam. Frida den Hollander

Samen eenzaam. Frida den Hollander Samen eenzaam Samen eenzaam Frida den Hollander Tweede editie Schrijver: Frida den Hollander Coverontwerp: Koos den Hollander Correctie: Koos den Hollander ISBN:9789402122442 Inhoud Inleiding 1 Ik ben

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest Basiscursus Christelijk geloof Module 1 Les 1: Les 2: Les 3: Les 4: Les 5: Les 6: Les 7: Les 8: God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus:

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Maria gaat op visite bij Elisabet. Maria was natuurlijk helemaal vol van het geweldige nieuws dat ze van de Gabriël had gehoord. Ze wilde het heel graag aan

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Kleuren Inleiding Hallo allemaal. Ik hou mijn spreekbeurt over kleuren omdat ik het een leuk en interessant onderwerp vind en ook omdat kinderen er niet zo snel op komen denk ik. Ik heb mijn spreekbeurt

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal " #

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal  # 3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren 1 3.5.1. Verkenning van het verhaal "# $$ %& " # 1 H. BERGHMANS & G. EVRARD, Bijbelverhalen in beeld, het leven van Jezus, Altoria Averbode, 1999. ' 3.5.2. Uitdieping

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden

Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden Soorten vragen, vraagwoorden, signaal- en sleutelwoorden Schema 1 Soorten vragen Open vraag

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Zondag 30 oktober 2011, Kogerkerk Zevende zondag van de herfst, kleur groen Spreuken 9 & Matteüs 25, 1-13

Zondag 30 oktober 2011, Kogerkerk Zevende zondag van de herfst, kleur groen Spreuken 9 & Matteüs 25, 1-13 Zondag 30 oktober 2011, Kogerkerk Zevende zondag van de herfst, kleur groen Spreuken 9 & Matteüs 25, 1-13 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Oost, west, thuis best. Als er 1 schaap over

Nadere informatie

Wees niet jaloers! Intro. Wat is jaloersheid? blok E - nivo 1 - avond 6

Wees niet jaloers! Intro. Wat is jaloersheid? blok E - nivo 1 - avond 6 Wees niet jaloers! blok E - nivo 1 - avond 6 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugkoppeling en intro 19.20 Wat is jaloersheid? 19.30 Jaloersheid, waar komt het vandaan? 19.45 Jezus

Nadere informatie

Jij en jouw diepste drijfveren

Jij en jouw diepste drijfveren Jij en jouw diepste drijfveren blok E - nivo 2 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugkoppeling en intro 19.25 Bijbelstudie 19.35 Catechismus 19.45 Bijbelstudie Matteus 22 19.55

Nadere informatie

NOACH EN DE ZONDVLOED

NOACH EN DE ZONDVLOED Bijbel voor Kinderen presenteert NOACH EN DE ZONDVLOED Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Tolstoj als pedagoog CAHIER. Waarom Tolstoj onderwijs in aardrijkskunde en geschiedenis overbodig en zelfs schadelijk vond

Tolstoj als pedagoog CAHIER. Waarom Tolstoj onderwijs in aardrijkskunde en geschiedenis overbodig en zelfs schadelijk vond Tolstoj als pedagoog CAHIER 3h Waarom Tolstoj onderwijs in aardrijkskunde en geschiedenis overbodig en zelfs schadelijk vond Waarom Tolstoj onderwijs in aardrijkskunde en geschiedenis overbodig en zelfs

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

De haas en de egel. Wilhelm Grimm en Jacob Grimm. bron Wilhelm Grimm en Jacob Grimm, De haas en de egel. Z.n., z.p. 1900-1910.

De haas en de egel. Wilhelm Grimm en Jacob Grimm. bron Wilhelm Grimm en Jacob Grimm, De haas en de egel. Z.n., z.p. 1900-1910. De haas en de egel Wilhelm Grimm en Jacob Grimm bron. Z.n., z.p. 1900-1910 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/grim002haas01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 De haas en de egel. Het was een mooie

Nadere informatie

Dit product wordt u aangeboden door ComputerBijbel (http://www.computerbijbel.com) ComputerBijbel Alle rechten voorbehouden 1/6

Dit product wordt u aangeboden door ComputerBijbel (http://www.computerbijbel.com) ComputerBijbel Alle rechten voorbehouden 1/6 ComputerBijbel Alle rechten voorbehouden 1/6 EEN MAN NAAR GOD'S HART. Handelingen 13:22 INTRODUCTIE. 1. In zijn toespraak in Antiochië, gaat Paulus kort in op de geschiedenis van Israël, hij citeert een

Nadere informatie

Z I N S O N T L E D I N G

Z I N S O N T L E D I N G - 1 - Z I N S O N T L E D I N G Waarom is zinsontleding zo belangrijk? Elke scholier op de middelbare school maar ook de kinderen op de lagere school, komen veelvuldig met zinsontleding in aanraking, eigenlijk

Nadere informatie

Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie?

Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie? Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie? door Nathan Wennegers Trefwoord: zelfkennis / meditatie 2015 Non2.nl Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit deze uitgave

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Het Jezusgebed. de woestijnvaders en het Jezusgebed

Het Jezusgebed. de woestijnvaders en het Jezusgebed Het Jezusgebed de woestijnvaders en het Jezusgebed deel 3... door abba Yvan De vader of de abba is een vergeestelijkt iemand die de ziel van de mens kent door zijn eigen ervaring. Hij hoeft niet noodzakelijk

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video Hoofdstuk 7 1. Introductie video 2.Techniek vinger 4/ pinky! De pink is een best moeilijke vinger om noten/ tonen mee te spelen maar met frequent en structureel oefenen zal het snel makkelijker worden.

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 44 (09-11)

De Bijbel open 2013 44 (09-11) 1 De Bijbel open 2013 44 (09-11) Als ouders zondigen, dan worden hun kinderen daarvoor gestraft. Is dat zo? Dat kan toch niet waar zijn. Toch lijkt dat wel zo te staan in Deut. 5:9 en Ex. 20:5. In deze

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Projectlijn A Meelopen met de Meute? Hellig Hart

Projectlijn A Meelopen met de Meute? Hellig Hart Les 4A Titel Thema Benodigdheden Doelstelling Net even iets anders Betrouwbaarheid: geloofwaardigheid Computer, printer, DVD fragment 2 en 3, werkblad 4A.1 en informatieblad 4A.1, achtergrondinformatie

Nadere informatie

KRAAIACHTIGEN. Ze zijn te zien rond het huis en ook op het platteland. Het zijn slimme dieren die zich goed aan de mens hebben aangepast.

KRAAIACHTIGEN. Ze zijn te zien rond het huis en ook op het platteland. Het zijn slimme dieren die zich goed aan de mens hebben aangepast. KRAAIACHTIGEN Vijf soorten van de kraaienfamilie zijn in Vlaanderen algemeen verspreid, het zijn de Vlaamse gaai, de ekster, de kauw, de roek en de zwarte kraai. Ze zijn te zien rond het huis en ook op

Nadere informatie

Startbijeenkomst met leidinggevenden. hand-out

Startbijeenkomst met leidinggevenden. hand-out Startbijeenkomst met leidinggevenden hand-out hand-out startbijeenkomst met leidinggevenden Wat houdt jongeren gaande én bezig? Kies twee of drie plaatjes die dat voor jou t best symboliseren 2 Basisbehoeften

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Over Plantinga s argument voor de existentie van een noodzakelijk bestaand individueel ding. G.J.E. Rutten

Over Plantinga s argument voor de existentie van een noodzakelijk bestaand individueel ding. G.J.E. Rutten 1 Over Plantinga s argument voor de existentie van een noodzakelijk bestaand individueel ding G.J.E. Rutten Introductie In dit artikel wil ik het argument van de Amerikaanse filosoof Alvin Plantinga voor

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS?

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS? AANTEKENINGEN Alles draait om de visie op Jezus Christus. Door de eeuwen heen is er veel discussie geweest over Jezus. Zeker na de Verlichting werd Hij zeer kritisch bekeken. De vraag is waar je je op

Nadere informatie

4e zondag van Pasen - De Goede Herder.

4e zondag van Pasen - De Goede Herder. 4e zondag van Pasen - De Goede Herder. Het is één van de oerbeelden geworden van Jezus in de christelijke geloofstraditie. Elk jaar wordt deze derde zondag na Pasen er naar genoemd: zondag van de Goede

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

www.bennyvreden.nl - BVP 1740 - Hint Music 2010 - De trein

www.bennyvreden.nl - BVP 1740 - Hint Music 2010 - De trein Lied :..! (cd track / ) Voor de lol of voor je werk. Naar een feest of naar de kerk. Naar Parijs of Almelo. Met de trein ben je er zo. Reizen naar een verre stad. Met je koffer en je kat. Stap maar in

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8.

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8. Roos van Leary Beschrijving Boven-Samen (BS) dominant gedrag: leidend zelfdefinitie: ik ben sterker en beter dan jij; Ik overzie "het" definitie van de ander: jij bent zwak en hulpbehoevend relatiedefinitie:

Nadere informatie

Openbaring een overzicht. Een overzicht van Openbaring, zoals toegepast in de Bijbelstudies in Christengemeente het Kruispunt, begin van 2010.

Openbaring een overzicht. Een overzicht van Openbaring, zoals toegepast in de Bijbelstudies in Christengemeente het Kruispunt, begin van 2010. Openbaring een overzicht Een overzicht van Openbaring, zoals toegepast in de Bijbelstudies in Christengemeente het Kruispunt, begin van 2010. Openbaring Pagina 2 Een overzicht Inhoud Voorwoord... 3 Mooi

Nadere informatie

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht [Gepubliceerd in Erik Heijerman & Paul Wouters (red.) Praktische Filosofie. Utrecht: TELEAC/NOT, 1997, pp. 117-119.] Van mij Een gezicht is geen muur Jan Bransen, Universiteit Utrecht Wij hechten veel

Nadere informatie

NOACH EN DE ZONDVLOED

NOACH EN DE ZONDVLOED Bijbel voor Kinderen presenteert NOACH EN DE ZONDVLOED Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Natuurkundeles 8 januari 2007, 6 e uur (13.30-14.20 uur), klas 2a2 (2 vwo) 1 e les. 2a2, 26 leerlingen, 15 meisjes en 11 jongens.

Natuurkundeles 8 januari 2007, 6 e uur (13.30-14.20 uur), klas 2a2 (2 vwo) 1 e les. 2a2, 26 leerlingen, 15 meisjes en 11 jongens. Natuurkundeles 8 januari 2007, 6 e uur (13.30-14.20 uur), klas 2a2 (2 vwo) 1 e les ent: Klas: Onderwerp: Materialen: Lokaal: Bord: Man 2a2, 26 leerlingen, 15 meisjes en 11 jongens. Significante cijfers.

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Mijn dochter; boulimia en borderline

Mijn dochter; boulimia en borderline Mijn dochter; boulimia en borderline Mijn dochter; boulimia en borderline E.M. van der Linden Schrijver: E.M. van der Linden Coverontwerp: via Brave New Books ISBN: 9789402130331 E.M. van der Linden Dit

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 34 (31-08)

De Bijbel open 2013 34 (31-08) 1 De Bijbel open 2013 34 (31-08) Onlangs kreeg ik voor ons programma de Bijbel open een vraag over de onvruchtbare vijgenboom in Mattheus 21. Je kunt deze geschiedenis ook in andere evangeliën lezen. We

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JONA EN DE GROTE VIS

Bijbel voor Kinderen. presenteert JONA EN DE GROTE VIS Bijbel voor Kinderen presenteert JONA EN DE GROTE VIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Toen God Adam en Eva schiep, bereikte de Schepping haar hoogste niveau: inderdaad, het was zeer goed. (v. 31).

Toen God Adam en Eva schiep, bereikte de Schepping haar hoogste niveau: inderdaad, het was zeer goed. (v. 31). Les 2 voor 9 januari 2016 Licht was God schiep zes e dingen op eerste zes dagen van de Schepping (Genesis 1): Land en zee waren Vegetatie was Het uitspansel was Zeedieren en vogels waren En God zag al

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

Voorwoord Met oprechte blijdschap schrijf ik het voorwoord voor dit boek. Ik ken Henk Rothuizen al vele jaren en heb hem zien opgroeien tot een man van God, met een bediening die verder reikt dan zijn

Nadere informatie

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld?

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth op de akker van Boaz. Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth 2:1 1 Nu had Naomi een bloedverwant van de kant van haar man, een zeer vermogend man, uit het geslacht van Elimelech,

Nadere informatie

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering Zand erover verzoeningsviering voor de tweede graad Zand erover Verzoeningsviering voor de tweede graad Vooraf in de klas Wat heb je nodig? - twee grote bladen papier, schrijf op het eerste blad het kernwoord

Nadere informatie

Evenbeeld van God blok A - nivo 2 - avond 1

Evenbeeld van God blok A - nivo 2 - avond 1 Evenbeeld van God blok A - nivo 2 - avond 1 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Geschapen naar Gods Beeld - woordweb 19.25 Bespreken Genesis 1: 26-28 / psalm 8 19.35 Ik ben Gods Beeld dus..

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 40 (12-10)

De Bijbel open 2013 40 (12-10) 1 De Bijbel open 2013 40 (12-10) Er was eens een man die de studeerkamer van een predikant binnenkwam. Hij keek om zich heen en zag al die boeken staan die je in een studeerkamer aantreft. Toen zei die

Nadere informatie

Folkert Buiter 2 oktober 2015

Folkert Buiter 2 oktober 2015 1 Nuchter kijken naar feiten en trends van aardbevingen in Groningen. Een versneld stijgende lijn van het aantal en de kracht van aardbevingen in Groningen. Hoe je ook naar de feitelijke metingen van de

Nadere informatie

Welke les moesten de Egyptenaren leren?

Welke les moesten de Egyptenaren leren? De eerste vier plagen. Welke les moesten de Egyptenaren leren? Exodus 7:2-5 2 U moet alles wat Ik u gebieden zal tegen Aäron zeggen, en Aäron, uw broer, moet tot de farao spreken, dat hij de Israëlieten

Nadere informatie

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding -

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding - 1 Johannes - Kringleiderhandeleiding - Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over 1 Johannes. Met name wordt beschreven wat het doel

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Je gezicht en houding. spreken boekdelen!

Je gezicht en houding. spreken boekdelen! Ronald Dingerdis Je gezicht en houding 5 spreken boekdelen! Iedereen lekt non-verbale communicatie. Het is menselijk en het gebeurt gewoon. Het is ook logisch want communicatie bestaat voor het grootste

Nadere informatie

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten Doortje Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten isbn: 978-90-484-0769-9 nur: 344 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgenomen

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Zomaar een clubavond

Zomaar een clubavond Zomaar een clubavond door Ig Nieuwenhuis Gewoon een vrijdagavond bij BCO, spelvorm paren, en eens zien wat er gebeurt. Mijn verzuchting dat paren niet mijn spelletje is, zal wel bekend zijn. Geïnspireerd

Nadere informatie

PERSOONLIJKE VORMING 1

PERSOONLIJKE VORMING 1 PERSOONLIJKE VORMING 1 DOELEN VAN DEZE MODULE Je kunt duidelijk maken waarom je kiest voor christelijk / reformatorisch onderwijs Je bent bk bekend met de leefwereld ld van ouders / verzorgers en met de

Nadere informatie

Heeft God het Kwaad geschapen?

Heeft God het Kwaad geschapen? Heeft God het Kwaad geschapen? Zondagavond 22 september 2013 (Genade & Waarheid Preek) Inleiding A. Genade & Waarheid Preken (Soms) Ingewikkelde of wettisch toegepaste onderwerpen bekeken vanuit Genade

Nadere informatie

De week van Springmuis.

De week van Springmuis. De week van Springmuis. Vandaag is het verhaal verteld over Springmuis. Het verhaal is afkomstig van een legende van de Noord Amerikaanse vlakte-indianen. Het verhaal gaat over onzekerheid, het verlangen

Nadere informatie

In de loop van de vele jaren dat ik in mijn bediening sta, constateerde

In de loop van de vele jaren dat ik in mijn bediening sta, constateerde INHOUDSOPGAVE Inleiding................................................... 5 1. Jezus en de doop........................................ 7 2. Het werk van de Heilige Geest.......................... 11

Nadere informatie

Welke opdracht gaf Jakob aan zijn zonen vanwege de hongersnood?

Welke opdracht gaf Jakob aan zijn zonen vanwege de hongersnood? Jozefs broers bij de onderkoning. Welke opdracht gaf Jakob aan zijn zonen vanwege de hongersnood? Genesis 42:1-2 1 Toen Jakob zag dat er koren in Egypte was, zei Jakob tegen zijn zonen: Waarom kijken jullie

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Welk Bijbelboek gaat over dit hoofdstuk? Waarheen trok Abraham en zijn gevolg?

Welk Bijbelboek gaat over dit hoofdstuk? Waarheen trok Abraham en zijn gevolg? Abraham in Gerar. Welk Bijbelboek gaat over dit hoofdstuk? Genesis 20 Waarheen trok Abraham en zijn gevolg? Genesis 20:1 1 Abraham trok vandaar naar het Zuiderland en woonde tussen Kades en Sur, en hij

Nadere informatie

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D RESEARCH CONTENT Loïs Vehof GAR1D INHOUD Inleiding ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ blz. 2 Methode -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden Inhoudsopgave Pagina Bron 1 Design Marcel Wanders. 2 Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bron 3 Recensie over Boijmans van Beunigen 3 Bron 4 Flip in de klas. 4 Bron

Nadere informatie

Het Land van Oct. Marte Koning Frans Ballering. Vierkant voor Wiskunde Wiskundeclubs

Het Land van Oct. Marte Koning Frans Ballering. Vierkant voor Wiskunde Wiskundeclubs Het Land van Oct Marte Koning Frans Ballering Vierkant voor Wiskunde Wiskundeclubs Hoofdstuk 1 Inleiding Hoi, ik ben de Vertellende Teller, en die naam heb ik gekregen na mijn meest bekende reis, de reis

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Rekenen met de procentenstrook

Rekenen met de procentenstrook Rekenen met de procentenstrook Volgens Bartjens Frans van Galen en Dolly van Eerde Kinderen weten aan het eind van de basisschool heus wel wat procenten zijn: een percentage geeft aan om hoeveel honderdsten

Nadere informatie

DE GROTE LERAREN ALS SPIEGEL VOOR ZELFREFLECTIE?.

DE GROTE LERAREN ALS SPIEGEL VOOR ZELFREFLECTIE?. DE GROTE LERAREN ALS SPIEGEL VOOR ZELFREFLECTIE?. Amersfoort, 21 augustus 2007 John van den Hout Geachte aanwezigen, Toen ik me voorbereidde om voor u dit verhaal te houden, was mijn eerste gedachte: Wat

Nadere informatie