Kennisdossier Algemene nabestaandenwet november 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kennisdossier Algemene nabestaandenwet november 2008"

Transcriptie

1 Kennisdossier Algemene nabestaandenwet november 2008 Dit is het kennisdossier over de Algemene nabestaandenwet (Anw). U vindt hierin antwoord op de volgende vragen: PRAKTISCHE ZAKEN 1. Wat is de Anw? 2. Wie komen er voor een Anw-uitkering in aanmerking? 3. Hoe hoog is de Anw-uitkering? 4. Welke invloed heeft het inkomen op de hoogte van de Anw-uitkering? 5. Wanneer stopt de Anw-uitkering? 6. Wat kunnen mensen zelf regelen? GESCHIEDENIS 7. Op welke wetten en regelingen konden weduwen en wezen voor 1959 rekenen? 8. Wat ging er vooraf aan de invoering van de AWW in 1959? 9. Wat veranderde er door de invoering van de AWW? 10. Wat ging er vooraf aan de invoering van de Anw in 1996? 11. Wat veranderde er door de invoering van de Anw? 12. Was er een overgangsregeling voor grensgevallen? STATISTIEKEN 13. Hoeveel mensen krijgen een Anw-uitkering? 14. Wat was de invloed van de Anw op het aantal uitkeringsgerechtigden? 15. Hoe gaat het aantal Anw-gerechtigden zich in de toekomst ontwikkelen? 16. Hoeveel geld is er bespaard door de invoering van de Anw? Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen over hebben, aarzel dan niet om met de SVB contact op te nemen. PRAKTISCHE ZAKEN 1. Wat is de Anw? De Anw-uitkering is een maandelijkse uitkering voor mensen die door een overlijden in hun huishouden te maken krijgen met minder inkomsten. De Anwuitkering voorziet in een basis-inkomen dat voor veel mensen niet voldoende zal zijn om van rond te komen, maar dat wel helpt om de eindjes aan elkaar te knopen. Er zijn drie soorten Anw-uitkeringen: de nabestaandenuitkering voor de achterblijvende partner; de halfwezenuitkering voor thuiswonende kinderen tot 18 jaar; de wezenuitkering voor kinderen tot 16 jaar van wie beide ouders zijn overleden. In sommige gevallen kan de uitkering doorlopen tot 21-jarige leeftijd.

2 2. Wie komen er voor een Anw-uitkering in aanmerking? Niet iedere nabestaande heeft recht op een Anw-uitkering. Voorwaarden zijn dat de nabestaande jonger is dan 65 jaar (want daarna krijgt die persoon een AOWuitkering) en voldoet aan één van de volgende voorwaarden: hij/zij is geboren voor 1 januari 1950, óf hij/zij is geboren op of na 1 januari 1950 en zorgt voor een kind jonger dan 18 jaar, óf hij/zij is geboren op of na 1 januari 1950 en is voor minstens 45% arbeidsongeschikt. Bij de Anw zijn ongehuwd samenwonenden gelijkgesteld aan gehuwden. Als een nabestaande opnieuw gaat samenwonen heeft hij of zij geen recht meer op een uitkering van de overleden ex-partner. Alle mensen met kinderen onder 18 jaar, hebben sowieso recht op de halfwezenuitkering. Wezen hebben recht op een uitkering tot 16 jaar. Als zij arbeidsongeschikt zijn hebben zij recht op een uitkering tot hun 18 e jaar. Als zij studeren of voor het huishouden zorgen waarin zich tenminste één kind bevindt dat ook recht heeft op een wezenuitkering, heeft hij/zij zij Anw-recht tot dat kind 21 jaar is. Wezen tot 10 jaar hebben recht op een uitkering van 32% van de nabestaandenuitkering. Wezen tot 16 jaar en wezen van 16 jaar en ouder hebben recht op een uitkering van respectievelijk 48 en 64% van de nabestaandenuitkering. 3. Hoe hoog is de Anw-uitkering? Onderstaand overzicht geeft een indruk van de hoogte van Anw-uitkeringen. De uitkeringen voor halfwezen en wezen zijn onafhankelijk van het inkomen, de hoogte voor de partner is inkomensafhankelijk. Daarom is daar sprake van de maximale uitkering. Hoogte Anw-uitkeringen Voor wie? Hoogte per maand (in 2008) bruto Partner Maximaal 1.071,60 Halfwezen (kinderen tot 18 jaar) Per gezin 257,74 Wezen (kinderen tot 16 of 21 jaar) Wezen jonger dan 10 jaar 353,02 Wezen van 10 t/m 15 jaar 522,10 Wezen van 16 t/m 20 jaar 691,17 De halfwezenuitkering geldt per gezin en is niet afhankelijk van het aantal kinderen. De halfwezenuitkering en de nabestaandenuitkering worden maandelijks uitbetaald in één bedrag. 4. Welke invloed heeft het inkomen op de hoogte van de Anw-uitkering? Als iemand recht heeft op een Anw-uitkering volgt een inkomenstoets; hij/zij krijgt alleen een uitkering bij behoefte op minimumniveau. Dit wordt als volgt berekend: het uitgangspunt voor de uitkering (en dus het maximum) is 70% van het minimumloon. Hier wordt al het inkomen in verband met arbeid (WAO- en WW-uitkering) van afgetrokken. Vervolgens gaat inkomen uit arbeid (loon, VUT, vervroegd pensioen) er deels vanaf: 50% van het minimumloon is vrij, van het restant wordt twee derde in mindering gebracht op de Anw-uitkering.

3 Inkomsten als een lijfrente, een uitkering uit een koopsompolis of het nabestaandenpensioen van een pensioenfonds worden niet van de Anw-uitkering afgetrokken. Verder kent de Anw een inkomensonafhankelijke halfwezenuitkering van 20% van het minimumloon. Een nabestaande met een of meer minderjarige kinderen krijgt in totaal dus maximaal 90% van het minimumloon uitgekeerd. 5. Wanneer stopt de Anw-uitkering? De Anw stopt als de ontvanger 65 jaar wordt, want dan komt er de AOW voor in de plaats. Voor mensen die zijn geboren na 1 januari 1950 stopt zowel de halfwezenuitkering als de nabestaandenuitkering als het jongste thuiswonende kind 18 jaar wordt. Tenzij diegene voor meer dan 45% arbeidsongeschikt is. Verder eindigt de Anw-uitkering als de nabestaande opnieuw trouwt of gaat samenwonen. Ook als de nabestaande niet meer arbeidsongeschikt is vervalt de Anw-uitkering, tenzij er nog thuiswonende minderjarige kinderen zijn. 6. Wat kunnen mensen zelf regelen? De gedachte achter de Anw is dat het een basisuitkering is die mensen zelf nog moeten aanvullen met een nabestaandenpensioen en/of een particuliere verzekering. De SVB adviseert alle samenwonenden om dit te bespreken met bijvoorbeeld de werkgever, pensioenuitvoerder, verzekeraar of een onafhankelijk financieel adviseur. In onderstaand overzicht staan enkele veelvoorkomende inkomsten die mensen naast de Anw kunnen hebben. Cursief zijn de inkomsten die invloed hebben op de hoogte van de Anw-uitkering. Eigen inkomen en vermogen Loon Winst uit eigen bedrijf Sociale uitkering (WW, WAO) Eigen huis Spaargeld Vermogen Aandelen Regeling van de werkgever Nabestaandenpensioen uit verzekering Nabestaandenpensioen van pensioenfonds Particuliere verzekering Lijfrente uit verzekering van de partner Uitkering uit koopsompolis Overlijdensrisicoverzekering Anw-hiaatverzekering GESCHIEDENIS De algemene Nabestaandenwet is ingevoerd in 1996 als opvolger van de Algemene Weduwen- en Wezenwet uit Hieronder staat in het kort meer over deze wetten en hun voorgeschiedenis. 7. Op welke wetten en regelingen konden weduwen en wezen voor 1959 rekenen? 1. De ongevallenwetten (vanaf 1903). Op grond van deze wetten hadden weduwen en wezen van een aan de gevolgen van een bedrijfsongeval overleden werknemer recht op een uitkering. Deze uitkering was onafhankelijk van de leeftijd van de weduwe en de samenstelling van het gezin. De uitkering voor de weduwe en eventuele wezen bedroeg maximaal 60% van het laatstverdiende loon van de overleden man.

4 2. De Invaliditeitswet (1919) bood een relatief lage uitkering voor weduwen en wezen, ongeacht de oorzaak van de dood van de kostwinner. Weduwen hadden er alleen recht op als zij blijvend invalide of minimaal 60 jaar waren. De uitkering voor weduwen en wezen tezamen bedroeg maximaal 5 gulden. 3. Toeslagen. De uitkeringen uit de ongevallenwetten en de Invaliditeitswet werden vanaf 1941 (bij de Invaliditeitswet) en 1950 (bij de ongevallenwetten) aangevuld met toeslagen omdat de uitkeringen door de inflatie en de stijging van het loonpeil niet meer voldeden aan de eisen, die aan een redelijke weduwen- en wezenvoorziening mogen worden gesteld. Deze wetten en toeslagen boden geen uitkering aan nabestaanden van zelfstandigen. Voor hen kwam er pas een regeling bij de invoering van de AWW in Andere voorzieningen voor weduwen en wezen naast de wettelijke voorzieningen waren er nauwelijks. Diverse onderneming- en bedrijfspensioenregelingen kenden in het geheel geen weduwen- en wezenvoorziening en private levensverzekeringen werden weinig afgesloten. 8. Wat ging er vooraf aan de invoering van de AWW in 1959? Het initiatief voor de wet werd genomen door minister Suurhoff. Hij diende in december 1958, vlak voor de verkiezingen, het wetsvoorstel in. Daaraan ging wel een en ander vooraf: De Commissie-Van Rhijn (in 1945) en de Gemengde Commissie-Van Rhijn (in 1948) spraken zich uit voor een verzekering die ook zelfstandigen zou dekken. In 1954 pleitte de Commissie weduwen- en wezenvoorziening van de Katholieke Volkspartij voor een noodregeling voor weduwen en wezen (naar het voorbeeld van de Noodwet Ouderdomsvoorziening). Minister Suurhoff had belangstelling voor dit voorstel, maar de SER raadde in 1957 een noodregeling voor weduwen en wezen af. Uit de praktijk van de Noodwet Ouderdomsvoorziening bleek namelijk dat aan een noodregeling met inkomensaftrek bezwaren zijn verbonden. Bovendien zou een noodwet nauwelijks sneller tot stand komen dan een definitieve regeling. 9. Wat veranderde er door de invoering van de AWW in 1959? Nieuw was de bepaling dat weduwen tot een bepaalde leeftijd nog deel moesten nemen aan het arbeidsproces. Totdat ze die leeftijd bereikten, kregen ze geen uitkering vanuit de weduwenwet. De leeftijd werd vastgesteld op 50 jaar. Wanneer de jongere weduwe invalide was of minderjarige kinderen verzorgde, kon niet van haar geëist worden dat ze haar eigen inkomen verzorgde, en kon ze wel rekenen op een uitkering. Weduwen van 50 jaar of ouder zouden in de redenering van de regering zeer waarschijnlijk geen kans meer krijgen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien, en kregen om die reden een uitkering. De regeling bepaalde ook dat als de kinderen het huis uit zouden gaan, of wanneer de vrouw niet langer invalide was, het recht op een uitkering zou komen te vervallen, tenzij de vrouw op dat moment al 45 jaar oud was. Dan zou ze geen reële kans meer maken op de arbeidsmarkt en zou ze haar weduwenpensioen blijven krijgen.

5 De hoogte van het weduwenpensioen werd bepaald op 100% van het minimumloon. De uitkering ervan werd alleen stopgezet als de vrouw opnieuw in het huwelijk trad. Minister Suurhoff kreeg kritiek op zijn voorstel uit De voorzitter van de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Volksgezondheid verwachtte door de leeftijdsgrens van 50 jaar vele pijnlijke grensgevallen. In de volksmond had hij dit pensioen horen kwalificeren als een loterijpensioen. Aan deze kritiek is 3 jaar na de invoering van de AWW (in 1959) met een wetswijziging gehoor gegeven door het verlagen van de leeftijdsgrens naar 40 jaar. 10. Wat ging er vooraf aan de invoering van de Anw in 1996? Simpel gezegd was de Algemene Weduwen- en Wezenwet uit 1959 uit de tijd geraakt. De wet paste bij de maatschappelijke situatie van de jaren vijftig, met mannen die het inkomen voor het gezin verdienden en vrouwen die dat gezin verzorgden en die dus in grote problemen zouden komen als de man zou wegvallen. In de jaren negentig klopte dat beeld niet langer. De Anw sloot om diverse redenen beter aan bij de actualiteit uit de jaren negentig: De AWW gaf een uitkering aan nabestaanden, ongeacht de vraag of die een goed eigen inkomen hadden. De praktijk werd steeds meer dat weduwen niet hulpeloos thuiszaten; zij hadden vaak zelf ook een baan waarmee ze voor hun eigen inkomen konden zorgen. Uit een rechterlijke uitspraak uit 1988 bleek dat ook weduwnaars (de mannen dus) recht hadden op een uitkering. Terwijl hun inkomen door het verlies van hun partner nauwelijks terugliep. Daarmee was een van de belangrijkste basisbeginselen van de wet ondermijnd. Het solidariteitsbeginsel kwam onder druk te staan. Tegelijkertijd werd de wet duurder, doordat meer mensen er recht op hadden. De jaren 90 waren een tijd van bezuinigen en grotere eigen verantwoordelijkheid; de collectieve lasten (dus ook die van de nabestaandenregelingen) moesten omlaag. Een van de besparingen op de regeling was dat de uitkering voor nabestaanden inkomensafhankelijk werd. Een andere bezuiniging was dat de uitkering maximaal op 90% van het minimumloon werd vastgesteld. Bij de AWW was dat nog 100%. Daarnaast bepaalde het kabinet dat niet alle nabestaanden hulpbehoevend waren. Het definieerde groepen die zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien, of die zich particulier kunnen verzekeren voor het overlijdensrisico. Die mensen kregen na de invoering van de Anw zelf de verantwoordelijkheid om al dan niet samen met hun werkgever of pensioenfonds - voorzieningen te treffen voor na hun overlijden. De nieuwe nabestaandenwet (de Anw) hielp die nabestaanden van wie niet kon worden verwacht dat zij door te werken in hun onderhoud konden voorzien. Op die manier werd volgens de regering de solidariteit tussen burgers optimaal vormgegeven. Aan de invoering van de wet ging een jarenlange discussie vooraf. In maart 1991 diende het toenmalige kabinet het wetsvoorstel Algemene nabestaandenwet in bij het parlement. In december 1992 strandde het wetsvoorstel in de Eerste Kamer op kritiek over de overgangsregeling voor mensen die onder de AWW vielen, en over de gelijkstelling van gehuwden met samenwonenden. De senaat eiste een aanpassing die vervolgens weer in de Tweede Kamer op grote bezwaren stuitte. Het wetsvoorstel werd ingetrokken, en daarna werden de plannen onderdeel van een nieuw regeerakkoord. Het zou tot eind 1995 duren totdat overeenstemming

6 werd bereikt over de Algemene nabestaandenwet. Die werd in december 1995 gepubliceerd en werd 1 juli 1996 van kracht. Voor meer informatie zie: de memorie van toelichting bij de Algemene Nabestaandenwet uit ( 11. Wat veranderde er door de invoering van de Anw in 1996? De belangrijkste verschillen tussen de Anw en de AWW zijn in onderstaand overzicht weergegeven. Inkomen Leeftijdscriterium Arbeidsongeschiktheid Nabestaande met een of meerdere minderjarige kinderen Samenwonen Tijdelijke weduwenuitkering Wezenuitkering AWW Recht op een uitkering als de nabestaande ouder is dan 40 De regeling is inkomensonafhankelijk. Voor weduwen zonder kinderen bedraagt de uitkering 70% van het minimumloon. Recht op een uitkering als de nabestaande langer dan 3 maanden arbeidsongeschikt is Voor weduwen met kinderen bedraagt de uitkering 100% van het minimumloon De regeling gold alleen voor gehuwden; alleen als de nabestaande trouwde (niet als hij/zij samen ging wonen) werd de uitkering beëindigd Deze bestond wel Recht op een uitkering tot 27 jaar als de wees studeerde of voor het huishouden zorgde waarin zich tenminste een kind bevond dat ook recht had op een wezenuitkering Anw Recht op een uitkering als de nabestaande geboren is voor 1950 Bij deze regeling geldt een inkomenstoets. In het algemeen geldt: hoe hoger het inkomen, hoe lager de nabestaandenuitkering. De nabestaandenuitkering bedraagt maximaal 70% van het minimumloon. Recht op een uitkering als de nabestaande voor tenminste 45% arbeidsongeschikt is en dit langer dan 3 maanden duurt Verzorgers van halfwezen ontvangen een halfwezenuitkering van 20% van het minimumloon. Samen met de nabestaandenuitkering komen nabestaanden met kinderen zo uit op een uitkering van maximaal 90% van het minimumloon. De regeling geldt ook voor samenwonenden; de uitkering wordt beëindigd als de nabestaande opnieuw gaat samenwonen Deze bestaat niet Het recht op een uitkering voor deze groepen geldt tot 21 jaar 12. Was er een overgangsregeling voor grensgevallen? Ja. Nabestaanden die vóór 1 juli 1996 recht hadden op een AWW-uitkering kregen vanaf dat moment recht op een Anw-uitkering. Zij moesten in principe

7 voldoen aan dezelfde voorwaarden als nieuwe Anw ers. Voor hen gold wel een overgangsrecht: voormalig AWW-ers met een minderjarig kind behielden hun uitkering als het kind 18 werd; oud-aww ers die ongehuwd samenwoonden en geboren waren voor 1941 behielden een inkomensonafhankelijk deel van 30% van het netto minimumloon; de inkomenstoets ging voor voormalig AWW-ers pas in op 1 januari Hierdoor namen de uitkeringslasten in 1998 sterk af. Nabestaanden die voor 1 juli 1996 recht hadden op een uitkering, krijgen voor inkomen in verband met arbeid een vrijstelling van 50% van het bruto minimumloon. STATISTIEKEN 13. Hoeveel mensen krijgen een Anw-uitkering? Eind december 2007 kregen ruim mensen een Anw-uitkering. Dat aantal verandert steeds omdat mensen nabestaande worden, omdat nabestaanden de 65-jarige leeftijd bereiken of omdat ze zelf overlijden. Sinds 1996 is een dalende trend in het aantal mensen met Anw-uitkering zichtbaar. De verwachting is dat het aantal ontvangers de komende jaren verder zal dalen en uiteindelijk vanaf 2021 stabiel blijft rond de In de bijlage staat voor de afgelopen paar jaar weergegeven hoeveel mensen een Anw-uitkering ontvangen. De aantallen zijn uitgesplitst naar leeftijd en geslacht. 14. Wat was de invloed van de Anw op het aantal uitkeringsgerechtigden? Verloop uitkeringen en uitkeringslasten Na 1988 steeg het aantal AWW-gerechtigden sterk doordat toen ook weduwnaars ervoor in aanmerking kwamen. Door de invoering van de Anw in 1996 daalde het aantal gerechtigden fors van ruim in 1995 tot ruim in Deze daling komt doordat enkele groepen geen recht meer hadden op een uitkering of teveel verdienden. In tabel 1 staat het verloop van de aantallen gerechtigden van

8 Tabel 1 Lopende uitkeringen en uitkeringslasten per 31 december Lopende uitkeringen Nabestaanden Nabestaanden + halfwezen Halfwezen Wezen Totaal Uitkerings- Lasten (* 1 mln) , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,8

9 In grafiek 1 staat hoe het aantal Anw-gerechtigden zich ontwikkeld. Te zien is dat het aantal gerechtigden na 1988 steeg van tot doordat mannen ook recht kregen op AWW. Na de invoering van de Anw daalt het aantal gerechtigden structureel door. Ongeveer 85 procent van het aantal Anw-ers is vrouw. Grafiek 1 Ontwikkeling van het aantal AWW/Anw-uitkeringen naar geslacht Vrouwen Mannen 15. Hoeveel geld werd er bespaard door de invoering van de Anw? In grafiek 2 staat het verloop van de uitkeringslasten en hoe de uitkeringslasten zich hadden ontwikkeld als de Anw niet was ingevoerd. Ook hier stegen de uitkeringslasten sterk na 1988 en daalden weer na De totale lasten waren dan gestegen tot ruim 2,5 miljard euro per jaar in Dit is een verschil van ruim 1,3 miljard euro met de Anw. De cumulatieve besparing van de Anw ten opzichte van de AWW van 1996 tot en met 2007 wordt geschat op ruim 8,9 miljard euro.

10 Grafiek 2 Ontwikkeling van de uitkeringslasten bij de Anw en de AWW (in miljoenen euro s) besparing t.o.v. AWW Anw-lasten Bij de invoering van de Anw in 1996 werd al rekening gehouden met een sterke daling van het aantal gerechtigden en van de uitkeringslasten. Die daling werd door de regeling bewerkstelligd.

11 16. Hoe gaat het aantal Anw-gerechtigden zich in de toekomst ontwikkelen? In tabel 2 staat de prognose van het aantal uitkeringen in de afgelopen paar jaar en in de komende jaren. Tabel 2 Prognose aantal uitkeringen Nabestaanden Nabestaanden +halfwezen Halfwezen Wezen Totaal Het aantal uitkeringen zal geleidelijk aan verder afnemen tot rond de in Bij de Anw hebben nabestaanden die geboren zijn voor 1 januari 1950 recht op een uitkering, totdat ze 65 jaar worden. Hierdoor zullen steeds minder nabestaanden recht hebben op een uitkering. In 2015 is iedereen die is geboren voor 1 januari jaar of ouder. In 2021 is iedereen die in 1996 ouder was dan 40 jaar ouder dan 65. Hierdoor zullen dan alle oud AWW-ers uit de Anw verdwenen zijn. Vanaf dan hebben alleen nog nabestaanden met minderjarige kinderen en arbeidsongeschikte nabestaanden recht op een uitkering.

12 BIJLAGE: Aantallen Anw-uitkeringen sinds 2002 Aantal Anw-uitkeringen per 30 september 2008 Leeftijdsgroep Ingangsdatum recht voor Ingangsdatum recht na Totaal alleen Nabestaan- Totaal alleen nabestaan- alleen Totaal generaal nabestaan- den+half- nabestaan- den+half- halfwezendenuitk. wezenuitk. denuitk. wezenuitk. uitk. Mannen 24 jaar en jonger jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar Totaal vrouwen 24 jaar en jonger jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar Totaal Totaal wezen : 1.398

13 Aantal Anw-uitkeringen per 31 december 2007 Leeftijdsgroep Ingangsdatum recht voor Ingangsdatum recht na Totaal alleen nabestaan- Totaal alleen nabestaan- alleen Totaal generaal nabestaan- den+half- nabestaan- den+half- halfwezendenuitk. wezenuitk. denuitk. wezenuitk. uitk. mannen 24 jaar en jonger jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar Totaal vrouwen 24 jaar en jonger jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar Totaal Totaal wezen : 1.429

14 Aantal Anw-uitkeringen per 31 december 2006 Leeftijdsgroep Ingangsdatum recht voor Ingangsdatum recht na Totaal alleen nabestaan- Totaal alleen nabestaan- alleen Totaal generaal nabestaan- den+half- nabestaan- den+half- halfwezendenuitk. wezenuitk. denuitk. wezenuitk. uitk. mannen 24 jaar en jonger jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar Totaal vrouwen 24 jaar en jonger jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar Totaal Totaal wezen : 1.427

15 Aantal Anw-uitkeringen per 31 december 2005 Leeftijdsgroep Ingangsdatum recht voor Ingangsdatum recht na Totaal alleen nabestaan- Totaal alleen nabestaan- alleen Totaal generaal nabestaan- den+half- nabestaan- den+half- halfwezendenuitk. wezenuitk. denuitk. wezenuitk. uitk. mannen 24 jaar en jonger jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar Totaal vrouwen 24 jaar en jonger jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar Totaal Totaal wezen : 1.470

16 Aantal Anw-uitkeringen per 31 december 2004 Leeftijdsgroep Ingangsdatum recht voor Ingangsdatum recht na Totaal alleen nabestaan- Totaal alleen nabestaan- alleen Totaal generaal nabestaan- den+half- nabestaan- den+half- halfwezendenuitk. wezenuitk. denuitk. wezenuitk. uitk. mannen 24 jaar en jonger jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar Totaal vrouwen 24 jaar en jonger jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar Totaal Totaal wezen : 1.506

17 Aantal Anw-uitkeringen per 31 december 2003 Leeftijdsgroep Ingangsdatum recht voor Ingangsdatum recht na Totaal alleen nabestaan- Totaal alleen nabestaan- alleen Totaal generaal nabestaan- den+half- nabestaan- den+half- halfwezendenuitk. wezenuitk. denuitk. wezenuitk. uitk. mannen 24 jaar en jonger jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar Totaal vrouwen 24 jaar en jonger jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar Totaal Totaal wezen : 1.527

18 Aantal Anw-uitkeringen per 31 december 2002 Leeftijdsgroep Ingangsdatum recht voor Ingangsdatum recht na Totaal alleen nabestaan- Totaal alleen nabestaan- alleen Totaal generaal nabestaan- den+half- nabestaan- den+half- halfwezendenuitk. wezenuitk. denuitk. wezenuitk. uitk. mannen 24 jaar en jonger jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar Totaal vrouwen 24 jaar en jonger jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar Totaal Totaal wezen : 1.556

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2013. Nieuwsbericht 25-06-2013

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2013. Nieuwsbericht 25-06-2013 Uitkeringsbedragen per 1 juli 2013 Nieuwsbericht 25-06-2013 Per 1 juli 2013 worden de AOW, ANW, WW, WIA, WAO, TW, Wajong, Wwb, IOAW en IOAZ aangepast als gevolg van de stijging van het wettelijk minimumloon

Nadere informatie

Sociale verzekeringen en uitkeringen (januari) 2012 Premieoverzicht

Sociale verzekeringen en uitkeringen (januari) 2012 Premieoverzicht Sociale verzekeringen en uitkeringen (januari) 2012 Premieoverzicht Premies per 1 januari 2012 Volksverzekeringen (premieafdracht aan Belastingdienst) premie % AOW ANW AWBZ werkgever - - - werknemer 17,91

Nadere informatie

Anw-hiaatverzekering

Anw-hiaatverzekering Anw-hiaatverzekering Het Smurfit Kappa Pensioen kent een partner- en een wezenpensioen. Zo zorgt het Smurfit Kappa Pensioenfonds ( het Pensioenfonds ) na uw overlijden voor een inkomen voor uw nabestaanden,

Nadere informatie

De uitkeringsbedragen per 1 januari 2014

De uitkeringsbedragen per 1 januari 2014 De uitkeringsbedragen per 1 januari 2014 Per 1 januari 2014 worden de AOW, ANW, WW, WIA, WAO, TW, Wajong, WWB, IOAW en IOAZ aangepast als gevolg van de stijging van het wettelijk minimumloon per 1 januari

Nadere informatie

Regeling Anw-aanvulling. Een verzekering tegen het Anw-hiaat. De Algemene nabestaandenwet. De verzekering tegen het Anw-hiaat bij het pensioenfonds

Regeling Anw-aanvulling. Een verzekering tegen het Anw-hiaat. De Algemene nabestaandenwet. De verzekering tegen het Anw-hiaat bij het pensioenfonds Regeling Anw-aanvulling Een verzekering tegen het Anw-hiaat De Algemene nabestaandenwet (Anw) De verzekering tegen het Anw-hiaat bij het pensioenfonds TNT Express 4 6 Meer weten? www.pensioentntexpress.nl

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2015

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2015 Uitkeringsbedragen per 1 juli 2015 Per 1 juli 2015 worden de AOW, Anw, WW, WIA, WAO, ZW, TW, Wajong, Participatiewet (voorheen WWB), IOAW en IOAZ aangepast als gevolg van de stijging van het wettelijk

Nadere informatie

Sociale verzekeringen per 1 juli 2009

Sociale verzekeringen per 1 juli 2009 Sociale verzekeringen per 1 juli Uitkeringen als de AOW, ANW, WW, WIA, WAO en Wajong gaan vanaf 1 juli omhoog. De verhogingen worden doorgevoerd omdat de uitkeringen zijn gekoppeld aan het wettelijk minimumloon.

Nadere informatie

Sociale Verzekeringen per 1 januari 2011

Sociale Verzekeringen per 1 januari 2011 Sociale Verzekeringen per 1 januari 2011 Uitkeringen als de AOW, ANW, WW, WIA, WAO en Wajong gaan vanaf 1 januari 2011 omhoog. De verhogingen worden doorgevoerd omdat de uitkeringen zijn gekoppeld aan

Nadere informatie

Anw: uitkering bij overlijden

Anw: uitkering bij overlijden Anw: uitkering bij overlijden Inhoud Wat is de Anw 2 Voor wie is de Anw 2 Wanneer krijgt u Anw 3 Als u een kind onder 18 jaar heeft 6 Inkomsten 7 Hoeveel is de Anw 8 Hoe lang duurt de Anw-uitkering 8 Wat

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2016

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2016 Uitkeringsbedragen per 1 januari 2016 Per 1 januari 2016 worden de Participatiewet (voorheen WWB), IOAW en IOAZ, AOW, Anw, Wajong, WW, WIA, WAO, ZW en TW aangepast als gevolg van de stijging van het wettelijk

Nadere informatie

Regeling Anw-aanvulling

Regeling Anw-aanvulling Regeling Anw-aanvulling Een verzekering tegen het Anw-hiaat De Algemene nabestaandenwet (Anw) De verzekering tegen het Anw-hiaat bij het pensioenfonds van PostNL en TNT Express 4 6 Meer weten? www.pensioenpostnl.nl

Nadere informatie

Anw: uitkering bij overlijden

Anw: uitkering bij overlijden Anw: uitkering bij overlijden Inhoud Wat is de Anw 2 Voor wie is de Anw 2 Wanneer krijgt u Anw 3 De halfwezenuitkering 6 Inkomsten 7 Hoeveel is de Anw 8 Hoe lang duurt de Anw-uitkering 8 Wat gaat er van

Nadere informatie

Sociale verzekeringen per 1 januari 2010

Sociale verzekeringen per 1 januari 2010 Sociale verzekeringen per 1 januari 2010 11 december 2009 Nr. 09/134 Uitkeringen als de AOW, ANW, WW, WIA, WAO en Wajong gaan vanaf 1 januari 2010 omhoog. De verhogingen worden doorgevoerd omdat de uitkeringen

Nadere informatie

Sociale Verzekeringen per 1 juli 2012

Sociale Verzekeringen per 1 juli 2012 Sociale Verzekeringen per 1 juli 2012 Uitkeringen als de AOW, ANW, WW, WIA, WAO en Wajong gaan vanaf 1 juli 2012 omhoog. De verhogingen worden doorgevoerd omdat de uitkeringen zijn gekoppeld aan het wettelijk

Nadere informatie

nieuwsplus Pensioenwijzigingen in 2014 en 2015 Inhoud 1. Wijzigingen in 2014

nieuwsplus Pensioenwijzigingen in 2014 en 2015 Inhoud 1. Wijzigingen in 2014 s-gravenhage, 21 mei 2013 Pensioenwijzigingen in 2014 en 2015 De gevolgen van het regeerakkoord VVD-PvdA zijn groot voor de AOW en de opbouw van pensioen in de tweede pijler. In deze tweede editie van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 400 XV Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het

Nadere informatie

Sociale verzekeringen per 1 juli

Sociale verzekeringen per 1 juli Sociale verzekeringen per 1 juli Uitkeringen als de AOW, ANW, WW, WIA, WAO en Wajong zijn vanaf 1 juli omhoog gegaan. De verhogingen worden doorgevoerd omdat de uitkeringen zijn gekoppeld aan het wettelijk

Nadere informatie

Sociale Verzekeringen per 1 januari 2012

Sociale Verzekeringen per 1 januari 2012 Sociale Verzekeringen per 1 januari 2012 Uitkeringen als de AOW, ANW, WW, WIA, WAO en Wajong gaan vanaf 1 januari 2012 omhoog. De verhogingen worden doorgevoerd omdat de uitkeringen zijn gekoppeld aan

Nadere informatie

Een verantwoorde hypotheek

Een verantwoorde hypotheek Een verantwoorde hypotheek Rapport Uw gegevens de heer Voorbeeld mevrouw Voorbeeld Datum 24 mei 2013 Kantoorgegevens Richards B.V. Mozartstraat 13 5102 BE DONGEN Tel: 0162-850 690 Uw Adviseur Peter Richards

Nadere informatie

Pensioen- en inkomensscan. Dhr. A. WERKNEMER en Mevr. B. PARTNER. Aangeboden door: De Pensioenafdeling M.A. de Frel Hellingweg 98B 2583 WH Den Haag

Pensioen- en inkomensscan. Dhr. A. WERKNEMER en Mevr. B. PARTNER. Aangeboden door: De Pensioenafdeling M.A. de Frel Hellingweg 98B 2583 WH Den Haag Pensioen- en inkomensscan Dhr. A. WERKNEMER en Mevr. B. PARTNER Aangeboden door: De Pensioenafdeling M.A. de Frel Hellingweg 98B 2583 WH Den Haag T 070-3383088 info@depensioenafdeling.nl www.depensioenafdeling.nl

Nadere informatie

Regeling Anw-aanvulling. Een verzekering tegen het Anw-hiaat. De Algemene nabestaandenwet. De verzekering tegen het Anw-hiaat bij het pensioenfonds

Regeling Anw-aanvulling. Een verzekering tegen het Anw-hiaat. De Algemene nabestaandenwet. De verzekering tegen het Anw-hiaat bij het pensioenfonds Regeling Anw-aanvulling Een verzekering tegen het Anw-hiaat De Algemene nabestaandenwet (Anw) De verzekering tegen het Anw-hiaat bij het pensioenfonds TNT Express 4 6 Meer weten? www.pensioentntexpress.nl

Nadere informatie

Inhoud. Wet werk en bijstand... 2 IOAW en IOAZ... 4 AOW... 5 Anw... 7 Wajong... 8 Maximumdagloon (WW, WIA en WAO)... 9 Toeslagenwet...

Inhoud. Wet werk en bijstand... 2 IOAW en IOAZ... 4 AOW... 5 Anw... 7 Wajong... 8 Maximumdagloon (WW, WIA en WAO)... 9 Toeslagenwet... Inhoud Wet werk en bijstand... 2 IOAW en IOAZ... 4 AOW... 5 Anw... 7 Wajong... 8 Maximumdagloon (WW, WIA en WAO)... 9 Toeslagenwet... 9 1 Wet werk en bijstand Per 1 juli 2014 stijgen de bijstandsuitkeringen.

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2015

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2015 Uitkeringsbedragen per 1 januari 2015 Per 1 januari 2015 worden de AOW, Anw, WW, WIA, WAO, ZW, TW, Wajong, Participatiewet (voorheen WWB), IOAW en IOAZ aangepast als gevolg van de stijging van het wettelijk

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2016

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2016 Uitkeringsbedragen per 1 juli 2016 Per 1 juli 2016 worden de Participatiewet, IOAW en IOAZ, AOW, Anw, Wajong, WW, WIA, WAO, ZW en TW aangepast als gevolg van de stijging van het wettelijk minimumloon per

Nadere informatie

Een verantwoorde hypotheek

Een verantwoorde hypotheek Een verantwoorde hypotheek Rapport Uw gegevens de heer Jansen (Jeroen) mevrouw Pietersen (Hanneke) Datum 11 december 2012 Kantoorgegevens Hypotheek- & Assurantiekantoor Oversteegen Darthuizerberg 1 3825

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2017

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2017 Uitkeringsbedragen per 1 januari 2017 Per 1 januari 2017 worden de Participatiewet, IOAW en IOAZ, AOW, Anw, Wajong, WW, WIA, WAO, ZW en TW aangepast als gevolg van de stijging van het wettelijk minimumloon

Nadere informatie

Participatiewet De bijstandsuitkeringen stijgen per 1 januari 2015. De netto normbedragen voor mensen vanaf 21 jaar tot aan pensioen zijn:

Participatiewet De bijstandsuitkeringen stijgen per 1 januari 2015. De netto normbedragen voor mensen vanaf 21 jaar tot aan pensioen zijn: Uitkeringsbedragen per 1 januari 2015 Participatiewet De bijstandsuitkeringen stijgen per 1 januari 2015. De netto normbedragen voor mensen vanaf 21 jaar tot aan pensioen zijn: Gehuwden/samenwonenden per

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2019

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2019 Uitkeringsbedragen per 1 januari 2019 Per 1 januari 2019 worden de Participatiewet, IOAW en IOAZ, AOW, Anw, Wajong, WW, WIA, WAO, ZW en TW aangepast. Dit komt doordat deze uitkeringen gekoppeld zijn aan

Nadere informatie

SOCIALE VERZEKERINGEN PER 1 JULI 2012.

SOCIALE VERZEKERINGEN PER 1 JULI 2012. SOCIALE VERZEKERINGEN PER 1 JULI 2012. bron: Redactioneel/Rijksoverheid. door: Ton van Vugt. Uitkeringen als de AOW, ANW, WW, WIA, WAO en Wajong gaan vanaf 1 juli 2012 omhoog. De verhogingen worden doorgevoerd

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Nabestaandenuitkering Anw. Wanneer krijgt u een nabestaandenuitkering Anw 4 Soms toch geen Anw Uitkeringsbedragen Inhoudingen

Inhoudsopgave. Nabestaandenuitkering Anw. Wanneer krijgt u een nabestaandenuitkering Anw 4 Soms toch geen Anw Uitkeringsbedragen Inhoudingen Inhoudsopgave Wanneer krijgt u een nabestaandenuitkering Anw 4 Soms toch geen Anw Uitkeringsbedragen Inhoudingen Uw eigen inkomsten 6 Drie soorten inkomsten Uitkering uit een ander land Nabestaandenuitkering

Nadere informatie

Het ANW-Zekerheidsplan. Zekerheid voor later

Het ANW-Zekerheidsplan. Zekerheid voor later Het ANW-Zekerheidsplan Zekerheid voor later De Anw en meer zekerheid voor de werkgever Als iemand overlijdt, kunnen de nabestaanden - partner en kinderen - een uitkering aanvragen via de Algemene nabestaandenwet

Nadere informatie

Het ANW-Zekerheidsplan. Zekerheid voor later

Het ANW-Zekerheidsplan. Zekerheid voor later Het ANW-Zekerheidsplan Zekerheid voor later De Anw en meer zekerheid voor de werkgever Als iemand overlijdt, kunnen de nabestaanden - partner en kinderen - een uitkering aanvragen via de Algemene nabestaandenwet

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2019

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2019 Uitkeringsbedragen per 1 juli 2019 Per 1 juli 2019 worden de Participatiewet, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en Wet inkomensvoorziening oudere

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2018

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2018 Uitkeringsbedragen per 1 juli 2018 Per 1 juli 2018 worden de Participatiewet, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en Wet inkomensvoorziening oudere

Nadere informatie

Persbericht. Sociale Verzekeringen per 1 januari 2013

Persbericht. Sociale Verzekeringen per 1 januari 2013 Persbericht Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 33 Fax (070) 333 40 30 www.szw.nl Sociale Verzekeringen per 1 januari 2013 Uitkeringen als de AOW, ANW, WW, WIA,

Nadere informatie

Hoe ingrijpend was de invoering van de Anw?

Hoe ingrijpend was de invoering van de Anw? artikel verschenen in SMA: K.P. Goudswaard en C.L.J. Caminada, 'Hoe ingrijpend was de invoering van de Anw?', Sociaal Maandblad Arbeid, mei 2003, blz. 219-223. Hoe ingrijpend was de invoering van de Anw?

Nadere informatie

Tijdelijk partnerpensioen Informatie voor de werkgever. Anw-pensioen. Financiële zekerheid voor het gezin van uw werknemers

Tijdelijk partnerpensioen Informatie voor de werkgever. Anw-pensioen. Financiële zekerheid voor het gezin van uw werknemers Tijdelijk partnerpensioen Informatie voor de werkgever Anw-pensioen Financiële zekerheid voor het gezin van uw werknemers Anw-pensioen Financiële zekerheid voor het gezin van uw werknemers Wilt u inkomenszekerheid

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2018

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2018 Uitkeringsbedragen per 1 januari 2018 Per 1 januari 2018 worden de Participatiewet, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

Als u buiten Nederland woont of werkt: vrijwillige verzekering voor Anw

Als u buiten Nederland woont of werkt: vrijwillige verzekering voor Anw Als u buiten Nederland woont of werkt: vrijwillige verzekering voor Anw Inhoud Waarom een vrijwillige verzekering afsluiten 2 Voor wie is de vrijwillige verzekering 2 Hoe lang kunt u zich vrijwillig verzekeren

Nadere informatie

Overzicht uitkeringsbedragen en maatregelen Sociale Zaken en Werkgelegenheid per 1 juli 2017

Overzicht uitkeringsbedragen en maatregelen Sociale Zaken en Werkgelegenheid per 1 juli 2017 Overzicht uitkeringsbedragen en maatregelen Sociale Zaken en Werkgelegenheid per 1 juli 2017 Per 1 juli 2017 worden de Participatiewet, IOAW en IOAZ, AOW, Anw, Wajong, WW, WIA, WAO, ZW en TW aangepast

Nadere informatie

Een verantwoorde hypotheek

Een verantwoorde hypotheek Een verantwoorde hypotheek Rapport Uw gegevens de heer Voorbeeld (Karel) mevrouw Voorbeeld (Petra) Datum 19 februari 2013 Kantoorgegevens PlannersDesk B.V. Velperweg 88 6824 HL ARNHEM Tel: 026-351 5255

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Nabestaandenuitkering Anw. Wanneer krijgt u een nabestaandenuitkering Anw 4 Soms toch geen Anw Uitkeringsbedragen Inhoudingen

Inhoudsopgave. Nabestaandenuitkering Anw. Wanneer krijgt u een nabestaandenuitkering Anw 4 Soms toch geen Anw Uitkeringsbedragen Inhoudingen Inhoudsopgave Wanneer krijgt u een nabestaandenuitkering Anw 4 Soms toch geen Anw Uitkeringsbedragen Inhoudingen Uw eigen inkomsten 6 Drie soorten inkomsten Uitkering uit een ander land Wanneer eindigt

Nadere informatie

Als u buiten Nederland woont of werkt: vrijwillige verzekering voor AOW en Anw

Als u buiten Nederland woont of werkt: vrijwillige verzekering voor AOW en Anw Als u buiten Nederland woont of werkt: vrijwillige verzekering voor AOW en Anw Inhoud Waarom zou u een vrijwillige verzekering afsluiten 2 Voor wie is de vrijwillige verzekering 2 Hoe lang kunt u zich

Nadere informatie

Tijdelijk partnerpensioen Informatie voor de werkgever. Anw-pensioen. Financiële zekerheid voor het gezin van uw werknemers

Tijdelijk partnerpensioen Informatie voor de werkgever. Anw-pensioen. Financiële zekerheid voor het gezin van uw werknemers Tijdelijk partnerpensioen Informatie voor de werkgever Anw-pensioen Financiële zekerheid voor het gezin van uw werknemers 2 Anw-pensioen Financiële zekerheid voor het gezin van uw werknemers Wilt u inkomenszekerheid

Nadere informatie

7.2 Terugblik. Een slechte gezondheidszorg in de negentiende eeuw zorgde voor een hoge kindersterfte. Willem-Jan van der Zanden

7.2 Terugblik. Een slechte gezondheidszorg in de negentiende eeuw zorgde voor een hoge kindersterfte. Willem-Jan van der Zanden Een slechte gezondheidszorg in de negentiende eeuw zorgde voor een hoge kindersterfte. 1 Er was onvoldoende voeding, de arbeidsomstandigheden waren slecht, verzekeren tegen ziektekosten was nauwelijks

Nadere informatie

De mensen van wie u houdt en de Ahold Pensioenregeling

De mensen van wie u houdt en de Ahold Pensioenregeling Het overlijden van jou of je partner is iets waar je liever niet te lang bij stilstaat. Maar eigenlijk zou je dat zo af en toe wel moeten doen. Gewoon om te kijken of je alles goed geregeld hebt. Jan Coen

Nadere informatie

De nabestaandenregeling van SBZ

De nabestaandenregeling van SBZ De nabestaandenregeling van SBZ De SBZ pensioenregeling biedt ook zekerheid voor uw gezin. Als u overlijdt, dan is er voor uw nabestaanden nabestaandenpensioen en wezenpensioen. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds

Nadere informatie

Tijdelijk partnerpensioen Informatie voor de werkgever. Anw-pensioen. Financiële zekerheid voor het gezin van uw werknemers

Tijdelijk partnerpensioen Informatie voor de werkgever. Anw-pensioen. Financiële zekerheid voor het gezin van uw werknemers Tijdelijk partnerpensioen Informatie voor de werkgever Anw-pensioen Financiële zekerheid voor het gezin van uw werknemers Anw-pensioen Financiële zekerheid voor het gezin van uw werknemers Wilt u inkomenszekerheid

Nadere informatie

Volume en financiële effecten van de Anw

Volume en financiële effecten van de Anw Opdrachtgever SVB Opdrachtnemer SVB / Paolo Covelli Onderzoek Volume en financiële effecten van de Anw Startdatum 1 januari 2008 Einddatum 1 december 2008 Categorie Maatschappelijke en demografische ontwikkelingen

Nadere informatie

Pensioen voor uw gezin. Wat er is geregeld voor uw nabestaanden

Pensioen voor uw gezin. Wat er is geregeld voor uw nabestaanden Pensioen voor uw gezin Wat er is geregeld voor uw nabestaanden Pensioen voor uw gezin 3 Inhoud U bent deelnemer in de pensioenregeling van Pensioenfonds Hoogovens. Als u overlijdt, laat u misschien een

Nadere informatie

Het Anw-Zekerheidsplan. Goed werkgeverschap voor de nabestaanden van uw werknemer

Het Anw-Zekerheidsplan. Goed werkgeverschap voor de nabestaanden van uw werknemer Het Anw-Zekerheidsplan. Goed werkgeverschap voor de nabestaanden van uw werknemer Inhoud Een goede werkgever denkt mee. 3 Even uw voordelen op een rij! 4 Zo werkt de Algemene nabestaandenwet (Anw). 5 Bijverzekeren

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 667 Wijziging van de Algemene nabestaandenwet en enige andere wetten in verband met de verlening van een tegemoetkoming aan personen die een

Nadere informatie

Hypotheekanalyse. Deze hypotheekanalyse is voor: De heer K. Voorbeeld Mevrouw P. Voorbeeld

Hypotheekanalyse. Deze hypotheekanalyse is voor: De heer K. Voorbeeld Mevrouw P. Voorbeeld Hypotheekanalyse Deze hypotheekanalyse is voor: De heer K. Voorbeeld Mevrouw P. Voorbeeld Blad 1 Doel van het rapport Met dit rapport geven wij u inzicht in uw financiële positie en de betaalbaarheid van

Nadere informatie

aanvulling september 2014 De RekenHulp

aanvulling september 2014 De RekenHulp aanvulling september 2014 De RekenHulp Kerncijfers personenschade 2014 de Rekenaars Het RekenBureau is inmiddels uitgebreid naar 5 rekenaars. Allen toegewijde professionals die met passie hun vak uitoefenen.

Nadere informatie

Extra inkomen voor uw partner

Extra inkomen voor uw partner We zorgen ervoor dat u goed zit Extra inkomen voor uw partner Het Anw-pensioen van Pensioenfonds Vervoer Printvriendelijke versie Waarom deze brochure? Als u komt te overlijden, dan wilt u dat uw partner

Nadere informatie

Een verantwoorde hypotheek

Een verantwoorde hypotheek Een verantwoorde hypotheek Rapport Uw gegevens de heer V. Beeld (Voor) mevrouw T. Beeld (Testa) Datum 22 mei 2014 Kantoorgegevens DUBBEL-Z Advieskantoor Vergierdeweg 288 2026 ZK HAARLEM Tel: 023-563 5670

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1995 1996 24 169 Regeling van een verzekering voor nabestaanden (Algemene nabestaandenwet) Nr. 9 AMENDEMENTEN VAN HET LID KALSBEEK-JASPERSE C.S. Ontvangen

Nadere informatie

Folder: het ANW-hiaatpensioen van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bandenen Wielenbranche

Folder: het ANW-hiaatpensioen van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bandenen Wielenbranche Folder: het ANW-hiaatpensioen van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bandenen Wielenbranche In deze brochure informeren wij u over het ANW-hiaatpensioen en de mogelijkheden uw nabestaanden tegen

Nadere informatie

Informatie voor de ondernemer Nabestaandenverzekering Collectief voor zelfstandig ondernemers

Informatie voor de ondernemer Nabestaandenverzekering Collectief voor zelfstandig ondernemers collectieve NABESTAANDENVERZEKERING Informatie voor de ondernemer Nabestaandenverzekering Collectief voor zelfstandig ondernemers Uitkering(en) voor uw achterblijvende partner Nabestaandenverzekering Collectief

Nadere informatie

ANW-Hiaatpensioen Uw aanvulling op het nabestaandenpensioen

ANW-Hiaatpensioen Uw aanvulling op het nabestaandenpensioen ANW-Hiaatpensioen Uw aanvulling op het nabestaandenpensioen Toelichting voor HR Professionals / 2017 Wat is er voor de nabestaanden geregeld wanneer uw werknemer overlijdt? In deze brochure vindt u informatie

Nadere informatie

Partner- en Wezenpensioen. Versie 26-02-2016

Partner- en Wezenpensioen. Versie 26-02-2016 Partner- en Wezenpensioen Versie 26-02-2016 Versie 26-02-2016 Partner en wezenpensioen Als je nog in dienst bent en je overlijdt, of als je al gepensioneerd bent en je overlijdt, dan is er partnerpensioen

Nadere informatie

Wezenuitkering voor kinderen

Wezenuitkering voor kinderen Wezenuitkering voor kinderen Inhoud Wat is de Anw 2 Voor wie is de Anw 2 Wanneer krijgt u een 3 Hoeveel is de 5 Wanneer verandert de 5 Hoe lang duurt de 5 Wezenuitkering aanvragen 6 Meer informatie 7 Andere

Nadere informatie

Komt u niet in aanmerking voor een ANW-uitkering van de Sociale Verzekeringsbank?

Komt u niet in aanmerking voor een ANW-uitkering van de Sociale Verzekeringsbank? Centric Pension and Insurance Solutions voert de pensioenregeling voor ons pensioenfonds uit. ANW-hiaatverzekering Komt u niet in aanmerking voor een ANW-uitkering van de Sociale Verzekeringsbank? U kunt

Nadere informatie

Pensioen- en inkomensscan. Dhr. A. Test en Mevr. B. Test. Aangeboden door: Geld & Woning RJAM Joosten Nieuwstraat 21 A 5521 CA Eersel

Pensioen- en inkomensscan. Dhr. A. Test en Mevr. B. Test. Aangeboden door: Geld & Woning RJAM Joosten Nieuwstraat 21 A 5521 CA Eersel Pensioen- en inkomensscan Dhr. A. est en Mevr. B. est Aangeboden door: Geld & Woning RJAM Joosten Nieuwstraat 21 A 5521 CA Eersel 0497-515604 F 0497-515547 eersel@geldenwoning.nl www.geldenwoning.nl Datum

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1996 1997 25 517 Uitkering Algemene nabestaandenwet bij thuisverzorging hulpbehoevende Nr. 1 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Nadere informatie

Overlijden en uw pensioen

Overlijden en uw pensioen Overlijden en uw pensioen Bij pensioenfonds Metaal en Techniek bouwt u een inkomen op voor als u stopt met werken. U bouwt ook pensioen op voor uw partner en kinderen, voor als u er zelf niet meer bent.

Nadere informatie

Trouwen of samenwonen

Trouwen of samenwonen Pensioenfonds Robeco Investeer ook even in jezelf Trouwen of samenwonen www.pensioenfondsrobeco.nl 1 april 2018 Trouwen of samenwonen Trouwen of samenwonen 3 Ga je trouwen of samenwonen? Van harte gefeliciteerd,

Nadere informatie

Trouwen of samenwonen

Trouwen of samenwonen Pensioenfonds Robeco Investeer ook even in jezelf Trouwen of samenwonen www.pensioenfondsrobeco.nl 25 juni 2017 3 Ga je trouwen of samenwonen? Van harte gefeliciteerd, dat is een mooie investering in je

Nadere informatie

Pensioen voor uw gezin. Wat er is geregeld voor uw nabestaanden

Pensioen voor uw gezin. Wat er is geregeld voor uw nabestaanden Pensioen voor uw gezin Wat er is geregeld voor uw nabestaanden 3 Inhoud U bent deelnemer in de pensioenregeling van Pensioenfonds Hoogovens. Als u overlijdt, laat u misschien een partner en kinderen achter.

Nadere informatie

Belastingplan 2012. Vs. 05-01-2012 1

Belastingplan 2012. Vs. 05-01-2012 1 Belastingplan 2012 - Wettelijk minimumloon per maand o 15 jr. 434,00 o 16 jr. 499,10 o 17 jr. 571,40 o 18 jr. 658,20 o 19 jr. 759,45 o 20 jr. 889,65 o 21 jr. 1.048,80 o 22 jr. 1.229,60 o 23 jr. e.o. 1.446,60

Nadere informatie

Financieel rapport. Financiële risico s de baas. Overzicht met de mogelijke ontwikkeling van de financiële positie van:

Financieel rapport. Financiële risico s de baas. Overzicht met de mogelijke ontwikkeling van de financiële positie van: Financieel rapport Financiële risico s de baas Overzicht met de mogelijke ontwikkeling van de financiële positie van: de heer Henk Voorbeeld en mevrouw Lydia Fictief 21 juni 2012 Inhoudsopgave Waarom een

Nadere informatie

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen? Als u OVERLIJDT Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Als u overlijdt... 2 2. Wat betekent uw overlijden voor uw ouderdomspensioen?... 3 2.1 Uw ouderdomspensioen stopt... 3 2.2 Eenmalige uitkering

Nadere informatie

Extra inkomen voor uw partner. Het Anw-pensioen van Pensioenfonds Vervoer

Extra inkomen voor uw partner. Het Anw-pensioen van Pensioenfonds Vervoer Extra inkomen voor uw partner Het Anw-pensioen van Pensioenfonds Vervoer Waarom deze brochure? Als u komt te overlijden, dan wilt u dat uw partner en eventuele kinderen goed verzorgd achterblijven. Het

Nadere informatie

Partner- en Wezenpensioen

Partner- en Wezenpensioen Partner- en Wezenpensioen Uitgave april 2015 Disclaimer De in deze brochure verstrekte informatie van Stichting Pensioenfonds SABIC, gevestigd te Sittard (het pensioenfonds ) is van algemene aard, uitsluitend

Nadere informatie

Jonge nabestaanden en het Anw gebruik in Nederland

Jonge nabestaanden en het Anw gebruik in Nederland Jonge nabestaanden en het Anw gebruik in Nederland Katja Chkalova Sinds eind 27 beschikt het CBS over de bestanden van de Algemene Nabestaandenwet (Anw) over de periode 25 tot heden. In dit artikel wordt

Nadere informatie

Financieel Analyse Rapport Voorbeeld

Financieel Analyse Rapport Voorbeeld 2012 Financieel Analyse Rapport Voorbeeld Datum: 4 september 2012 1 P a g e Onze gegevens Bedrijf: Duys Financiele Diensten Adviseur: W.M. Duys Adres Burgemeester van Banningstraat 40 Postcode - Plaats

Nadere informatie

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen? Als u OVERLIJDT Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Als u overlijdt... 2 2. Wat betekent uw overlijden voor uw ouderdomspensioen?... 2 2.1 Uw ouderdomspensioen stopt... 2 2.2 Eenmalige uitkering

Nadere informatie

H9 De drie volksverzekeringen

H9 De drie volksverzekeringen H De drie volksverzekeringen Alles is samengevat vanuit 24boost.nl. de samenvattingen zijn gedupliceerd op weblog de Junior jurist. Er zijn 3 volksverzekeringen: AOW, Anw en AKW. Deze volksverzekeringen

Nadere informatie

De sociale verzekeringen vallen weer uiteen in de volksverzekeringen en de werknemersverzekeringen.

De sociale verzekeringen vallen weer uiteen in de volksverzekeringen en de werknemersverzekeringen. Boekverslag door E. 2419 woorden 20 december 2001 6.7 324 keer beoordeeld Vak Economie De sociale zekerheid in Nederland Profielwerkstuk economie 1. Wat houdt de sociale zekerheid in? Sociale zekerheid

Nadere informatie

Hoe hoog is de ANW-uitkering?... 4. Hoogte ANW-uitkering... 4. Verzekerd bedrag ANW Hiaat 2015... 4. Kostendelersnorm ANW... 5

Hoe hoog is de ANW-uitkering?... 4. Hoogte ANW-uitkering... 4. Verzekerd bedrag ANW Hiaat 2015... 4. Kostendelersnorm ANW... 5 INHOUD Minimale AOW Franchises 2015... 2 Opbouwpercentages 2015... 2 Aftopping Boven 100.000,-... 3 ANW Uitkeringen 2015... 4 Hoe hoog is de ANW-uitkering?... 4 Hoogte ANW-uitkering... 4 Verzekerd bedrag

Nadere informatie

De inkomenspositie van achterblijvers

De inkomenspositie van achterblijvers Opdrachtgever SVB Opdrachtnemer SVB / Tineke de Jonge Onderzoek De inkomenspositie van achterblijvers Startdatum 1 januari 2008 Einddatum 1 december 2008 Categorie Levensomstandigheden De inkomenspositie

Nadere informatie

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Artikel I. Wijziging van de Algemene nabestaandenwet

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Artikel I. Wijziging van de Algemene nabestaandenwet Voorstel van wet, houdende wijziging van de Algemene nabestaandenwet en enige andere wetten in verband met de verlening van een tegemoetkoming aan personen die een uitkering ontvangen op grond van de Algemene

Nadere informatie

Reglement Anw-hiaatpensioen

Reglement Anw-hiaatpensioen Vastgesteld in de bestuursvergadering van 5 december 2013 H. Langeveld, voorzitter P. Dijkstra, secretaris Postbus 94202, 1090 GE Amsterdam Bestuursmanagement: Mol & Pensioen T 035-642 29 21 M 06-832 33

Nadere informatie

Nabestaandenoverbruggingspensioen

Nabestaandenoverbruggingspensioen Over de vrijwillige aanvulling op uw nabestaandenpensioen. Avebe Pensioen : wel of niet meedoen? : extra financiële zekerheid voor nabestaanden Bij het wel of niet meedoen met het van Avebe staat één vraag

Nadere informatie

Overzicht uitkeringsbedragen per 1 juli 2018

Overzicht uitkeringsbedragen per 1 juli 2018 Overzicht uitkeringsbedragen per 1 juli 2018 Participatiewet Bijstandsuitkeringen De (netto) uitkering voor mensen vanaf 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd: per maand 1.352,48 vakantie-uitkering

Nadere informatie

Nr. 62 Vermindering ouderdomspensioen bij eindigen deelneming door omzetting in partnerpensioen bij overlijden voor 65 jaar

Nr. 62 Vermindering ouderdomspensioen bij eindigen deelneming door omzetting in partnerpensioen bij overlijden voor 65 jaar Was u in dienst voor 1 januari 2018? Dan gelden er voor u extra regels: Nr. 62 Vermindering ouderdomspensioen bij eindigen deelneming door omzetting in partnerpensioen bij overlijden voor 65 jaar Vermindering

Nadere informatie

Een verantwoord krediet

Een verantwoord krediet Een verantwoord krediet Uw gegevens Dhr. Proefpersoon Mevr. Partner Datum 13 januari 2014 Kantoorgegevens TP Finance Postbus 11000 6969XX Alkmaar 0900-3487658 072-4123589 info@fitsolutions.nl Uw situatie

Nadere informatie

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen? Als u OVERLIJDT Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Als u overlijdt... 3 2. Wat betekent uw overlijden voor uw ouderdomspensioen?... 3 2.1 Uw ouderdomspensioen stopt... 3 2.2 Eenmalige uitkering

Nadere informatie

AANVULLENDE PENSIOENREGELING

AANVULLENDE PENSIOENREGELING AANVULLENDE PENSIOENREGELING Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische en Voedselvoorzieningshandel Uw pensioen is onze zorg. Inleiding Voor u ligt de brochure over de aanvullende pensioenregelingen

Nadere informatie

Reglement TIJDELIJK AANVULLEND NABESTAANDENPENSIOEN (ANW-hiaat verzekering)

Reglement TIJDELIJK AANVULLEND NABESTAANDENPENSIOEN (ANW-hiaat verzekering) Reglement TIJDELIJK AANVULLEND NABESTAANDENPENSIOEN (ANW-hiaat verzekering) van de vereniging Het Pensioenfonds voor het personeel van de ANWB, gevestigd te 's-gravenhage Datum: 1 januari 2015 INLEIDING

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1995 1996 24 693 Wijziging van de Algemene nabestaandenwet (wijziging overgangsrecht alsmede enkele technische aanpassingen) Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING

Nadere informatie

Stichting Metro Pensioenfonds. ANW Hiaatreglement. 28 oktober 2008

Stichting Metro Pensioenfonds. ANW Hiaatreglement. 28 oktober 2008 Stichting Metro Pensioenfonds ANW Hiaatreglement Inhoudsopgave BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN... 1 DEELNEMERSCHAP... 1 KEUZEMOGELIJKHEID ANW-HIAATPENSIOEN... 1 AANVANG EN WIJZIGING VAN DE VERZEKERING VAN ANW-HIAATPENSIOEN...

Nadere informatie

Kerncijfers 2013. 1. Levensverzekering - kapitaalverzekering. 2. Levensverzekering - lijfrente. Kapitaalverzekering Brede Herwaardering

Kerncijfers 2013. 1. Levensverzekering - kapitaalverzekering. 2. Levensverzekering - lijfrente. Kapitaalverzekering Brede Herwaardering Kerncijfers 2013 1. Levensverzekering kapitaalverzekering Kapitaalverzekering eigen woning Premiebetaling Lifetime vrijstelling Minimaal 20 jaar 157.000 Minimaal 15 jaar 35.700 Kapitaalverzekering Brede

Nadere informatie

De pensioenregeling van Stichting Pensioenfonds Pon

De pensioenregeling van Stichting Pensioenfonds Pon De pensioenregeling van Stichting Pensioenfonds Pon ANW-REGELING (RING A) IN GEWONE TAAL 2 STICHTING PENSIOENFONDS PON VOORWOORD Het is misschien niet een onderwerp waar u graag over nadenkt, maar het

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 28 000 XV Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het

Nadere informatie

Financiële scan voor: Dhr. A. van Test en mevr. B. de Bok

Financiële scan voor: Dhr. A. van Test en mevr. B. de Bok Betreft een demorapport In het rapport worden nog grafieken toegevoegd Financiële scan voor: Dhr. A. van Test en mevr. B. de Bok Aangeboden door: De Frel Advies BV Van Boetzelaerlaan 7, 2581 AA DEN HAAG

Nadere informatie

Algemene Nabestaandenwet (Anw)

Algemene Nabestaandenwet (Anw) A.æ.æ."å Algemene Nabestaandenwet (Anw) H.K. Knol* Inleiding De Algemene Nabestaandenwet is sinds "ææå een inkomensafhankelijke regeling op minimumniveau geworden. Die inkomensafhankelijkheid is vooral

Nadere informatie

Lees hier meer over de afschaffing van de AOW Partnertoeslag

Lees hier meer over de afschaffing van de AOW Partnertoeslag Aanvullend pensioen Pensioen is in de meeste gevallen opgebouwd uit drie pijlers: pensioen vanuit de overheid (AOW), pensioen opgebouwd via een of meerdere werkgevers en het pensioen dat je zelf hebt opgebouwd.

Nadere informatie

ouderdomspensioen heeft omgezet in partnerpensioen als 1 januari 2018 bedoeld in de overgangsbepaling 62.

ouderdomspensioen heeft omgezet in partnerpensioen als 1 januari 2018 bedoeld in de overgangsbepaling 62. Was u in dienst voor 1 januari 2018? Dan gelden er voor u extra regels: Nr. 83 Partnerpensioen ex-partner bij overlijden voor 65 jaar Recht op bijzonder Bij overlijden van de gewezen deelnemer voor 65

Nadere informatie

Sociale verzekeringen en uitkeringen (januari) 2010 Premieoverzicht

Sociale verzekeringen en uitkeringen (januari) 2010 Premieoverzicht Sociale verzekeringen en uitkeringen (januari) 2010 Premieoverzicht Premies per 1 januari 2010 Volksverzekeringen (premieafdracht aan Belastingdienst) premie % AOW ANW AWBZ werkgever - - - werknemer 17,90

Nadere informatie