Afvalbakken in de openbare ruimte Leidraad voor vormgeving, plaatsing, lediging en onderhoud

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Afvalbakken in de openbare ruimte Leidraad voor vormgeving, plaatsing, lediging en onderhoud"

Transcriptie

1 Afvalbakken in de openbare ruimte Leidraad voor vormgeving, plaatsing, lediging en onderhoud NederlandSchoon

2 Afvalbakken in de openbare ruimte Leidraad voor vormgeving, plaatsing, lediging en onderhoud Waarom gooien mensen hun afval soms op straat en niet in de afvalbak? Overheden en particuliere beheerders van de openbare ruimte pijnigen zich de hersens over het terugdringen van zwerfafval. Ze proberen door het plaatsen van afvalbakken de grote hoeveelheden zwerfafval te voorkomen en terug te dringen. Ze hanteren vaak een eigen aanpak die gebaseerd is op ervaring, gevoel en logisch denken. Soms hebben ze succes, maar vaak lijken de bakken niet te helpen. Beheerders konden tot voor kort ook niet terugvallen op eenduidige richtlijnen voor het plaatsen, vormgeven, ledigen en onderhouden van afvalbakken. De publicatie Afvalbakken in de openbare ruimte; leidraad voor vormgeving, plaatsing, lediging en onderhoud geeft die richtlijnen wel en helpt een beheerder om snel en praktisch een effectief beleid ten aanzien van afvalbakken te formuleren. En dat levert resultaten op, want het is aangetoond dat een goed afvalbakkenbeleid de hoeveelheid zwerfafval tot 50% doet afnemen. Afvalbakken en gedrag is een gezamenlijk project van Stichting Nederland Schoon, CROW en NVRD en is gebaseerd op gedegen onderzoek. De centrale vraag was hoe afvalbakken een bijdrage kunnen leveren aan de vermindering van zwerfafval. Daarvoor is (inter)nationale literatuur onderzocht, zijn proeven met afvalbakken uitgevoerd en is bestudeerd hoe het gedrag van mensen ten aanzien van afvalbakken werkt en is te beïnvloeden 1. Gedragsverandering kan worden gerealiseerd door de combinatie van een mensgerichte en een omgevingsgerichte aanpak. De mensgerichte aanpak verandert de houding en normen ten aanzien van zwerfafval en vergroot de kennis en bewustwording van het probleem. Bij Nederland Schoon loopt een groot aantal van dit type campagnes. De omgevingsgerichte aanpak wijst mensen op de mogelijkheden van positief gedrag, maakt dat makkelijker of leuker en maakt mensen ook extra bewust van de effecten van hun gedrag. Ook deze strategie wordt door Nederland Schoon en andere organisaties toegepast. In staat de omgevingsgerichte aanpak centraal en wordt gedragsverandering bewerkstelligd door de optimale plaatsing en vormgeving van afvalbakken. De publicatie gaat ook in op de succesfactoren voor lediging en onderhoud. Want, als een afvalbak niet tijdig leeg wordt gemaakt of niet goed wordt onderhouden, dan zal het publiek de bak alsnog mijden.

3 Opzet publicatie De publicatie geeft u richtlijnen voor vormgeving, plaatsing, lediging en onderhoud van afvalbakken in de openbare ruimte. Voor de lezer die direct een beeld wil krijgen van afvalbakken op een specifieke locatie, biedt de publicatie circa dertig uitgewerkte cases, van winkelcentra tot stranden. U hoeft dan alleen maar de richtlijnen en aanbevelingen te volgen. Wilt u de keuzes en maatregelen zelf bepalen, dan kunt u het geboden stappenplan of model volgen. Wilt u de keuzes ook doorgronden en motiveren, dan biedt de geboden achtergrondinformatie over vormgeving en plaatsing uitkomst. Deze folder beschrijft deze onderwerpen en mogelijkheden in het kort. Achtereenvolgens komen vormgeving en plaatsing, het model, de cases en lediging en onderhoud aan bod. Vormgeving en plaatsing In dit onderdeel van het boekwerk wordt uitgelegd, dat de keuzes ten aanzien van vormgeving en plaatsing worden ingegeven door de combinatie van het gedrag van mensen en de kenmerken van de betreffende locatie. Er zijn vier redenen waarom, in principe goedwillende mensen, hun afval soms op de grond gooien. De afvalbakken worden over het hoofd gezien, het is teveel moeite of gedoe, het is niet leuk of prettig om te doen, of men denkt er even niet bij na. Er zijn daarom ook vier strategieën om door vormgeving en plaatsing van afvalbakken dat gedrag te veranderen: > maak afvalbakken vindbaar en herkenbaar (vindbaarheid) > maak het gebruik makkelijker (gebruiksgemak) > maak het gebruik aantrekkelijker (aantrekkelijkheid) > maak mensen ter plekke bewust van hun gedrag (bewustwording) In de publicatie wordt voor iedere strategie een pakket aan maatregelen gegeven. De manier waarop de vier strategieën kunnen worden toegepast en gecombineerd, hangt echter sterk af van het type locatie waar afvalbakken worden overwogen. Elke type locatie is immers anders, bijvoorbeeld voor wat betreft omvang, uitstraling en type gebruikers. De publicatie biedt dan ook richtlijnen om het type locatie vast te stellen. Model Een model ondersteunt de gebruiker bij het maken van de juiste keuzes. We onderscheiden drie stappen, te weten: > Stel de locatie vast. Een locatie is een afgeperkt gebied waar afvalbakken voorzien zijn. Bijvoorbeeld een winkelstraat, een stationsplein, een parkeerplaats, een bedrijventerrein of een recreatiegebied. > Maak een keuze per locatiekenmerk. Het model geeft een toelichting op de keuzemogelijkheden. Het onderscheidt bijvoorbeeld groot- en kleinschalige

4 locaties en locaties met eenmalige of regelmatige gebruikers. > De maatregelen. Het model geeft voor elke strategie (vindbaarheid, gebruiksgemak, aantrekkelijkheid en bewustwording) een locatie gebonden set van maatregelen. Door deze stappen te doorlopen krijgt u een set richtlijnen en maatregelen waarmee u uw afvalbakken infrastructuur op de gekozen locatie kunt gaan inrichten. Verder geeft de publicatie ook aanwijzingen voor de keuzes ten aanzien van de puur technische constructie van afvalbakken. Cases De publicatie werkt deze stappen vervolgens uit voor bijna dertig veelvoorkomende locaties. U hoeft daarvoor het model dus niet te doorlopen, want de te nemen maatregelen worden voor die locaties keurig op een rijtje gezet. De maatregelen, die samenhangen met de vier strategieën, worden aangevuld met tips. Want hoe uitgedacht het model ook is, er zijn altijd omstandigheden die er niet in te passen zijn en die ingegeven worden door plaatselijke kennis, ervaring en logisch denken. Lediging en onderhoud besteedt ook aandacht aan de beheercyclus van afvalbakken, en dan vooral aan de onderdelen lediging en onderhoud. Volle, vieze, bekladde of beschadigde afvalbakken kunnen de bezoeker immers doen afzien van gebruik. Naast handige tips worden er op twee niveaus kwaliteitseisen aan de lediging meegegeven. Ze worden omschreven en controleerbaar gemaakt 2. Voor wat betreft het onderhoud biedt de publicatie een set aan gouden regels en een overzichtelijk stappenplan. sluit af met aanwijzingen die specifiek gericht zijn op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden bij het ledigen en onderhouden van afvalbakken. Voor wie is geschreven voor beheerders van openbare ruimten en andere professioneel betrokkenen. Voor nieuwe situaties biedt het instrumenten om een optimale vormgeving en plaatsing van afvalbakken te bereiken. Voor bestaande situaties biedt de publicatie informatie over analyse en aanpassingen, waardoor het effect van afvalbakken zal toenemen. is een op de praktijk gerichte publicatie met een gedegen wetenschappelijke basis. Het boek geeft richting aan het beleid en dat kan leiden tot een drastische vermindering van het zwerfafval. Bestellen Deze publicatie is voor 50,- bij CROW te bestellen, onder vermelding van het publicatienummer 209: via website per fax: (0318) per post: postbus 37, 6710 BA Ede.

5 De vier V s Nederland Schoon voert campagnes tegen zwerfafval. Ook doen we onderzoek, adviseren we gemeenten, en zetten we projecten op rond zwerfafvalbestrijding. Daarbij gaan we uit van de vier V s: 1 VOORLICHTING over de afbreekbaarheid, de kosten en de moeite van het opruimen; 2 VOORZIENINGEN onder andere over meer afvalbakken, groter, zichtbaarder en tijdig geleegd 3 VERANTWOORDELIJKHEID niet afschuiven, maar aannemen en oppakken 4 VERBALISEREN elkaar weer aanspreken op ongewenst gedrag, maar ook gewoon boetes door de politie.

6 Nederland Schoon Nederland Schoon houdt zich bezig met de preventie en bestrijding van zwerfafval. De Stichting werd in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid, NVRD en belangenorganisaties als de ANWB. Nederland Schoon brengt de waarde van een schoon woon- en leefmilieu naar voren. Hinder door zwerfafval wordt voorkomen door te werken aan betere openbare voorzieningen, het stimuleren van effectieve controles en het bevorderen van sancties tegen overtreders. En vooral door het informeren en positief beïnvloeden van de veroorzakers van zwerfafval. Nederland Schoon wil gedragsverandering bereiken door te werken met een combinatie van instrumenten op het gebied van Voorlichting, Voorzieningen, (eigen) Verantwoordelijkheid en Verbaliseren (de vier V s). Nederland Schoon voert namens het bedrijfsleven het deelconvenant Zwerfafval uit. In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM.PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken nadrukkelijk aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de preventie en vermindering van zwerfafval in de komende jaren. kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte Galvanistraat AE Ede Postbus BA Ede Telefoon Fax crow@crow.nl Website CROW CROW is het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte. Deze not-for-profitorganisatie organisatie ontwikkelt, verspreidt en beheert praktisch toepasbare kennis voor beleidsvorming, planning, ontwerp, aanleg, beheer en onderhoud. Dit gebeurt in samenwerking met alle belanghebbende partijen waaronder Rijk, provincies, gemeenten, adviesbureaus, uitvoerende bouwbedrijven in de grond-,water-, en wegenbouw, toeleveranciers en vervoer. De kennis, veelal in de vorm van richtlijnen, aanbevelingen en systematieken, vindt haar weg naar de doelgroepen via websites, publicaties, cursussen en congressen. NVRD De NVRD, vereniging voor afval- en reinigingsmanagement, is dé vereniging voor bedrijven, gemeenten en organisaties, die zich professioneel bezighouden met het afvalbeheer en de reiniging van openbare ruimten, inclusief gladheidbestrijding, ongediertebestrijding en het rioolbeheer. Het doel van de NVRD is het bevorderen van doelmatig management van afvalbeheers- en reinigingstaken voor deze partijen. Met als belangrijkste voorwaarden dat dit geschiedt binnen de in Nederland geldende milieudoelstellingen, met een transparant kostenbeeld en evenwicht tussen milieu, kosten en serviceniveau. Niet voor niets luidt het mission statement van de vereniging Maatschappelijk betrokken, bedrijfsmatig presteren. De ware winst is een schoon leefmilieu. NederlandSchoon Stichting Nederland Schoon Bezuidenhoutseweg AV Den Haag Postbus AS Den Haag Telefoon info@nederlandschoon.nl Website Kroonpark 2 Arnhem Postbus BE Arnhem Telefoon Fax post@nvrd.nl Website 1. Het onderzoek werd uitgevoerd door respectievelijk ARCADIS en door de Capaciteitsgroep. Mens-Techniek Interactie van de Faculteit Technologie Management van de Technische Universiteit Eindhoven. 2. Uit de RAW-Systematiek van CROW.

In dit document zijn de volgende wijzigingen opgenomen:

In dit document zijn de volgende wijzigingen opgenomen: RAW-systematiek In dit document zijn de volgende wijzigingen opgenomen: - wijziging van de bijlage Lijst met publicaties genoemd in deze Standaard van de Standaard RAW Bepalingen 2010; - wijziging van

Nadere informatie

TER VISIE. Wijziging Standaard RAW Bepalingen. Kabels en leidingen

TER VISIE. Wijziging Standaard RAW Bepalingen. Kabels en leidingen TER VISIE Wijziging Standaard RAW Bepalingen Kabels en leidingen Standaard RAW Bepalingen: Hoofdstuk 01 - Algemene en administratieve bepalingen o Paragraaf 01.09 - Kabels en leidingen RAW Catalogus met

Nadere informatie

RAW-hoofdstuk 41 - Funderingsconstructies

RAW-hoofdstuk 41 - Funderingsconstructies RAW-hoofdstuk 41 - Funderingsconstructies Wijziging Standaard RAW Bepalingen: - 41.0 - Algemeen - 41.2 - Damwand Uitbreiding Standaard RAW Bepalingen: - 41.4 - Verankering van grond- en waterkerende constructies

Nadere informatie

veiligheid door samenwerken Boa s in de openbare ruimte Een inleiding www.hetccv.nl/boa

veiligheid door samenwerken Boa s in de openbare ruimte Een inleiding www.hetccv.nl/boa veiligheid door samenwerken Boa s in de openbare ruimte Een inleiding www.hetccv.nl/boa Buitengewoon opsporings ambtenaren (boa s) spelen een steeds belangrijkere rol in de openbare ruimte. Zij dragen

Nadere informatie

Schoner Nederland. Handhaven in de praktijk Winkelgebieden. Samen werken aan een. impulsprogramma zwerfafval

Schoner Nederland. Handhaven in de praktijk Winkelgebieden. Samen werken aan een.  impulsprogramma zwerfafval Samen werken aan een Schoner Nederland impulsprogramma zwerfafval Handhaven in de praktijk Winkelgebieden In centrumwinkelgebieden en wijkwinkelcentra is de vervuilingsgraad doorgaans hoog. En dat terwijl

Nadere informatie

6.1 SERVICECODE, GEDRAGSREGELS, HUISREGELS

6.1 SERVICECODE, GEDRAGSREGELS, HUISREGELS 6.1 SERVICECODE, GEDRAGSREGELS, HUISREGELS Onderdeel van de Arbocatalogus Agressie en Geweld 2.0, sector Gemeenten Doelgroep Inhoud Coördinator agressie en geweld, leidinggevenden Voorbeeld van een servicecode

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden RAW-systematiek. Merkenreglement. Voorschriften gebruik RAW-keur

Algemene Voorwaarden RAW-systematiek. Merkenreglement. Voorschriften gebruik RAW-keur Algemene Voorwaarden RAW-systematiek Merkenreglement Voorschriften gebruik RAW-keur CROW Galvanistraat 1, 6716 AE Ede Postbus 37, 6710 BA Ede Telefoon (0318) 69 53 00 Fax (0318) 62 11 12 E-mail crow@crow.nl

Nadere informatie

Meer grondstoffen scheiden in binnensteden

Meer grondstoffen scheiden in binnensteden Meer grondstoffen scheiden in binnensteden door beïnvloeding via automatisch gedrag Henk Klein Teeselink HKT projecten 06-53936085 Kijk ook eens: www.kenniswijzerzwerafval.nl Zwerfafval gedrag : >90% heeft

Nadere informatie

Schoon is de norm. Publieksonderzoek in het kader van het NederlandSchoon-congres 2017 Het rendement van schoon. Willemijn Bot Lonneke Gijsbers

Schoon is de norm. Publieksonderzoek in het kader van het NederlandSchoon-congres 2017 Het rendement van schoon. Willemijn Bot Lonneke Gijsbers Schoon is de norm Publieksonderzoek in het kader van het NederlandSchoon-congres 2017 Het rendement van schoon Willemijn Bot Lonneke Gijsbers 19-10-2017 B1779 Inhoudsopgave Achtergrond 3 Methode en opzet

Nadere informatie

POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN EN DE GEMEENTE VEILIGHEID DOOR SAMENWERKING

POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN EN DE GEMEENTE VEILIGHEID DOOR SAMENWERKING POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN EN DE GEMEENTE VEILIGHEID DOOR SAMENWERKING WONEN EN SOCIALE VEILIGHEID Elke gemeente wil een veilige gemeente zijn waarin haar inwoners veilig wonen, werken en recreëren.

Nadere informatie

Gouden Tips Beleving Openbaar Vervoer. 18 november 2015

Gouden Tips Beleving Openbaar Vervoer. 18 november 2015 Gouden Tips Beleving Openbaar Vervoer 18 november 2015 1 Schone omgeving Kracht van de schone omgeving Zichtbaar schoonhouden van de totale omgeving Gescheiden afvalinzameling draagt bij aan duurzaamheidsgevoel

Nadere informatie

Peter Konings (Belastingdienst), Rutger Heerdink (UWV), Rene Backer (SVB), Sjoerd Weiland (RDW)

Peter Konings (Belastingdienst), Rutger Heerdink (UWV), Rene Backer (SVB), Sjoerd Weiland (RDW) Werkgroep Borging: Peter Konings (Belastingdienst), Rutger Heerdink (UWV), Rene Backer (SVB), Sjoerd Weiland (RDW) November 2013 Deze sheets bevatten achtergrondinformatie bij het plan Borging awareness

Nadere informatie

Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen SAMEN TEGEN CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID

Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen SAMEN TEGEN CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen SAMEN TEGEN CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID Het bedrijfsleven in Nederland is sinds jaar en dag slachtoffer van criminaliteit.

Nadere informatie

Indicatoren voor zwerfafval. VNG congres 26 november 2018

Indicatoren voor zwerfafval. VNG congres 26 november 2018 Indicatoren voor zwerfafval VNG congres 26 november 2018 Agenda - Presentatie indicatoren zwerfafval - Discussie - Stellingen 2 Opdracht Vraag Rijkswaterstaat (ism NVRD en NederlandSchoon): Ontwerp indicatoren

Nadere informatie

Zwerfafval: toekomstige aanpak

Zwerfafval: toekomstige aanpak Zwerfafval: toekomstige aanpak Marc Pruijn Programmacoordinator Van Afval Naar Grondstof Directie Duurzaamheid Ministerie Infrastructuur en Milieu Zwerfafval: goed bezig in Nederland Recent onderzoek van

Nadere informatie

STAPPENPLAN VOOR EEN ROOKVRIJE SPEELTUIN

STAPPENPLAN VOOR EEN ROOKVRIJE SPEELTUIN STAPPENPLAN VOOR EEN ROOKVRIJE SPEELTUIN WAT IS EEN ROOKVRIJE SPEELTUIN? De hele speeltuin is rookvrij. Zonder uitzonderingen. De rookvrije regels staan in het reglement en in de speeltuin wordt met bordjes

Nadere informatie

Uw stoep SUPER-SCHOON! Klaas van den Doel Voorzitter Centraal Bureau Levensmiddelen

Uw stoep SUPER-SCHOON! Klaas van den Doel Voorzitter Centraal Bureau Levensmiddelen Zwerfafval is een probleem waar we allemaal mee te maken hebben. Op parkeerplaatsen langs de snelweg, bij scholen, in het openbaar vervoer en helaas ook bij winkelcentra en supermarkten. Onder de vlag

Nadere informatie

Gemeente Loon op Zand. Vastgesteld februari 2016. Hondenbeleid Loon op Zand Pagina 1

Gemeente Loon op Zand. Vastgesteld februari 2016. Hondenbeleid Loon op Zand Pagina 1 Hondenbeleid Loon op Zand Gemeente Loon op Zand Vastgesteld februari 2016 Hondenbeleid Loon op Zand Pagina 1 Inhoud Hondenbeleid Loon op Zand... 1 Gemeente Loon op Zand... 1 september 2015... 1 Inleiding...

Nadere informatie

Stappenplan voor een rookvrije speeltuin

Stappenplan voor een rookvrije speeltuin Wat is een rookvrije speeltuin? De hele speeltuin is rookvrij. Zonder uitzonderingen. De rookvrije regels staan in het reglement en in de speeltuin wordt met bordjes aangegeven dat het rookvrij is. De

Nadere informatie

Werkgroep Fair Trade Gemeente Houten. Promotieplan Werkgroep Fairtrade gemeente Houten Versie 2.0 29 oktober 2009

Werkgroep Fair Trade Gemeente Houten. Promotieplan Werkgroep Fairtrade gemeente Houten Versie 2.0 29 oktober 2009 Werkgroep Fair Trade Gemeente Houten Promotieplan Werkgroep Fairtrade gemeente Houten Versie 2.0 29 oktober 2009 Pagina 1 van 8 1-1-2009 1. Inleiding 1.1. onderwerp Dit document beschrijft het promotieplan

Nadere informatie

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS duurzame plaatsing van werknemers met autisme 1 Welkom bij toolbox AUTIPROOF WERKT Autiproof Werkt is een gereedschapskist met instrumenten die gebruikt kan worden bij

Nadere informatie

Weg met onkruid! Onkruidwerend ontwerpen

Weg met onkruid! Onkruidwerend ontwerpen Weg met onkruid! Onkruidwerend ontwerpen Ceciel van Iperen - projectmanager Beheer openbare ruimte en Infrastructuur 1 Wie is CROW? Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw

Nadere informatie

Wijzigingen hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen

Wijzigingen hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen Wijzigingen hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen - aanvulling bepalingen teelgrond - aanpassing bepalingen iepenziekte - uitbreiding met bestrijden eikenprocessierups en luizen

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Optimale bereikbaarheid staat bij u hoog

Nadere informatie

MBO-beroep in beeld. Medewerker toezicht en veiligheid mbo-beroep, niveau 2

MBO-beroep in beeld. Medewerker toezicht en veiligheid mbo-beroep, niveau 2 MBO-beroep in beeld mbo-beroep, niveau 2 In deze uitgave beschrijven we de inhoud van een mbo-beroep. Zo weet u wat u van iemand mag verwachten die gediplomeerd is in dit vakgebied. Bent u praktijkopleider,

Nadere informatie

Online enquête Kennisplein Omgevingsvergunning

Online enquête Kennisplein Omgevingsvergunning Ministerie van VROM Kennisplein Omgevingsvergunning Online enquête Kennisplein Omgevingsvergunning Rijnstraat 8 Postbus 30945 2500 GX Den Haag Interne postcode IPC 660 http://omgevingsvergunning.vrom.nl

Nadere informatie

Industry consulting. Care management. Effectieve procesinnovatie in de zorg. Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst

Industry consulting. Care management. Effectieve procesinnovatie in de zorg. Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst Industry consulting Care management Effectieve procesinnovatie in de zorg Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst Effectieve procesinnovatie Iedere organisatie is uniek. Dat is in de zorg niet anders.

Nadere informatie

WHITEPAPER IN 5 MINUTEN. 08. Content Design verdrijft CMS

WHITEPAPER IN 5 MINUTEN. 08. Content Design verdrijft CMS WHITEPAPER IN 5 MINUTEN M A A R T 2 0 1 4 08. Content Design verdrijft CMS Introductie Je komt steeds vaker op websites die er bijzonder uitzien, of die het verhaal in één pagina vertellen. Jij wil dit

Nadere informatie

Sectorplan 4 Afval van onderhoud van openbare ruimten

Sectorplan 4 Afval van onderhoud van openbare ruimten Sectorplan 4 Afval van onderhoud van openbare ruimten 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalfracties Veegafval, marktafval, drijfafval, zwerfafval en slib 2. Belangrijkste bronnen diversen 3. Aanbod

Nadere informatie

Onderzoek naar schone OV gebieden. Gemeenten en Provincies

Onderzoek naar schone OV gebieden. Gemeenten en Provincies Onderzoek naar schone OV gebieden Gemeenten en Provincies 2017 1 Het onderzoek In juni 2017 is een kwantitatief onderzoek (enquête) gehouden onder gemeenten en provincies naar het schoonhouden van Openbaar

Nadere informatie

kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte Ontwerpsuggestie Landbouwsluis

kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte Ontwerpsuggestie Landbouwsluis kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte Ontwerpsuggestie Landbouwsluis Rapport D14-02 CROW is een onafhankelijke kennisorganisatie op het gebied van infrastructuur, openbare

Nadere informatie

Uitleg registratie voor: Pakket Large

Uitleg registratie voor: Pakket Large Uitleg registratie voor: Pakket Large Ter ondersteuning treft u hierbij een uitleg aan van de registratie. Het proces wordt stap voor stap uitgelegd met ter verduidelijking veel afbeeldingen van de betreffende

Nadere informatie

Actualisering beeldkwaliteit

Actualisering beeldkwaliteit Actualisering beeldkwaliteit Wijzigingen in de RAW-systematiek als gevolg van de CROW-publicatie Kwaliteitscatalogus openbare ruimte 2018. Oktober 2018 Ter visie Deze tervisielegging kan niet in een RAW-bestek

Nadere informatie

Handleiding communicatie rondom voorzieningen

Handleiding communicatie rondom voorzieningen Handleiding communicatie rondom voorzieningen Inleiding Betrokkenheid speelt een belangrijke rol bij het opzetten en/of in stand houden van gemeenschapsvoorzieningen. Communicatie is daarbij een kritische

Nadere informatie

HET PROJECTPLAN. a) Wat is een projectplan?

HET PROJECTPLAN. a) Wat is een projectplan? HET PROJECTPLAN a) Wat is een projectplan? Vrijwel elk nieuw initiatief krijgt de vorm van een project. In het begin zijn het wellicht vooral uw visie, ideeën en enthousiasme die ervoor zorgen dat de start

Nadere informatie

Ter visie tot 1 oktober 2008. Aanpassing van de RAW-systematiek. Standaard RAW Bepalingen: Hoofdstuk 01 - Algemene en administratieve bepalingen

Ter visie tot 1 oktober 2008. Aanpassing van de RAW-systematiek. Standaard RAW Bepalingen: Hoofdstuk 01 - Algemene en administratieve bepalingen Aanpassing van de RAW-systematiek Standaard RAW Bepalingen: Hoofdstuk 01 - Algemene en administratieve bepalingen Paragraaf 01.14 - Bouwstoffen: Artikel 01.14.05 Paragraaf 01.17 - Vrijgekomen materialen:

Nadere informatie

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Instructie Dit document hoort bij het beoordelingsformulier. Op het beoordelingsformulier kan de score per criterium worden ingevuld. Elk criterium kan op vijf niveaus

Nadere informatie

Menukaart schoon evenement

Menukaart schoon evenement Een schoon en opgeruimd evenement? Dat kan! Deze menukaart helpt je met praktische tips en ideeën. Ook vind je allerlei gratis tools die je kunt bestellen om je evenement mooi schoon te houden. Voorbereiding:

Nadere informatie

Keurmerk Beeldschoon. Alexandra Lingen (Cyclus NV) Mark Polman (Caesura)

Keurmerk Beeldschoon. Alexandra Lingen (Cyclus NV) Mark Polman (Caesura) Keurmerk Beeldschoon Alexandra Lingen (Cyclus NV) Mark Polman (Caesura) Agenda 1. Opening en doel van de bijeenkomst 2. Ervaringen van Cyclus met behalen keurmerk 3. Achtergronden bij de ontwikkeling 4.

Nadere informatie

Stappenplan voor een rookvrije speelplek

Stappenplan voor een rookvrije speelplek Wat is een rookvrije speelplek? Het gehele speelterrein is rookvrij. Zonder uitzonderingen. De rookvrije regels staan in het reglement en op het terrein wordt met bordjes aangegeven dat het rookvrij is.

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft Resultaten evaluatie onderhoud openbare ruimte.

gemeente Eindhoven Betreft Resultaten evaluatie onderhoud openbare ruimte. gemeente Eindhoven Inboeknummer Dossiernummer 7 juli 2008 Raadsinformatiebrief Betreft Resultaten evaluatie onderhoud openbare ruimte. Inleiding In de periode januari tot en met mei 2008 heeft de evaluatie

Nadere informatie

Inrichting Afvalbakken. Gemeente Landgraaf

Inrichting Afvalbakken. Gemeente Landgraaf Inrichting Afvalbakken Gemeente Landgraaf Status: Definitief Documenttitel: Inrichting afvalbakken Opdrachtgever: Gemeente Landgraaf Gemeente Schoon Contactpersoon: Dhr. M. Vaesen Projectleider: Peter

Nadere informatie

INDEXEN ten behoeve van de RISICOREGELING GWW 1995

INDEXEN ten behoeve van de RISICOREGELING GWW 1995 De inhoud van deze publicatie valt onder bescherming van de auteurswet. De auteursrechten berusten bij CROW 02 = Gasolie met laag accijnstarief november 1995 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0 100,0

Nadere informatie

Doelstellingen. Hoe welkom zijn uw gasten? 20-3-2015. De bereikbaarheid van uw gastvrijheid. Green Key partners als ambassadeur

Doelstellingen. Hoe welkom zijn uw gasten? 20-3-2015. De bereikbaarheid van uw gastvrijheid. Green Key partners als ambassadeur Gastvrij Congres De bereikbaarheid van uw gastvrijheid Presentatie : VSV mobiliteitsacademie 27 maart 2015 Minze Walvius www.gastvrijbereikbaar.nl Hoe welkom zijn uw gasten? Hospitality Beleving van bezoekers

Nadere informatie

Nieuwe PGS 28 en PGS 30 in vogelvlucht. Harold Pauwels Projectsecretaris PGS 28 en PGS 30 NEN 29 november 2011

Nieuwe PGS 28 en PGS 30 in vogelvlucht. Harold Pauwels Projectsecretaris PGS 28 en PGS 30 NEN 29 november 2011 Nieuwe PGS 28 en PGS 30 in vogelvlucht Harold Pauwels Projectsecretaris PGS 28 en PGS 30 NEN 29 november 2011 1 Inhoud presentatie Doel PGS PGS beheerorganisatie PGS 28: Ondergrondse tankinstallaties PGS

Nadere informatie

Tips Winkelgebieden. Voor ondernemers en gemeenten. Versie 24 maart 2016 NederlandSchoon

Tips Winkelgebieden. Voor ondernemers en gemeenten. Versie 24 maart 2016 NederlandSchoon Tips Winkelgebieden Voor ondernemers en gemeenten Versie 24 maart 2016 NederlandSchoon 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Tips over samenwerken... 3 1. Stimuleer samenwerking met en tussen ondernemers... 3

Nadere informatie

Inventarisatie evaluatiemethoden C-ITS

Inventarisatie evaluatiemethoden C-ITS Inventarisatie evaluatiemethoden C-ITS Ronde Tafel Effecten 8 december 2015 Freek Faber Welke evaluatiemethoden kennen jullie?. 8 december 2015 2015-18/2 Inventarisatie evaluatiemethoden voor C-ITS Evaluation

Nadere informatie

FULL SERVICE RECLAME- EN DESIGNBUREAU

FULL SERVICE RECLAME- EN DESIGNBUREAU FULL SERVICE RECLAME- EN DESIGNBUREAU EEN BUREAU MET EEN DUIDELIJK DOEL Adson is een full service reclame- en designbureau, met als doel merken te voorzien van een eigen identiteit en deze bekend te maken.

Nadere informatie

RAW-bestekken en bijdrage RAW-systematiek Versie april 2012

RAW-bestekken en bijdrage RAW-systematiek Versie april 2012 RAW-bestekken en bijdrage RAW-systematiek Versie april 2012 1. Inleiding Een onderdeel van de gebruikersovereenkomst RAW (Overeenkomst voor het toepassen van de RAW-systematiek) is het afdragen van de

Nadere informatie

Online enquête Kennisplein Omgevingsvergunning

Online enquête Kennisplein Omgevingsvergunning Ministerie van VROM Kennisplein Omgevingsvergunning Online enquête Kennisplein Omgevingsvergunning Rijnstraat 8 Postbus 30945 2500 GX Den Haag Interne postcode IPC 660 http://omgevingsvergunning.vrom.nl

Nadere informatie

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Instructie Dit document hoort bij het beoordelingsformulier. Op het beoordelingsformulier kan de score per criterium worden ingevuld. Elk criterium kan op vijf niveaus

Nadere informatie

honden aangelijnd uitwerpselen opruimen speelplaatsen + strandje Hoge Maasdijk (Andel) verboden voor honden

honden aangelijnd uitwerpselen opruimen speelplaatsen + strandje Hoge Maasdijk (Andel) verboden voor honden VOORSTEL COMMISSIE PRODUCTEN probleemstelling De inwoners van Woudrichem ervaren de aanwezigheid van hondenpoep in de openbare ruimte als een groot probleem, waarvoor een oplossing wordt gevraagd. Er is

Nadere informatie

Barkadera Personal Ashtrays

Barkadera Personal Ashtrays Barkadera Personal Ashtrays Op weg naar minder peuken op de grond Hans de Bruin hans.debruin@barkadera.nl - 0653232470 maandag 6 februari 2012 Waar laat jij je peuk als je buiten rookt? Een roker moet

Nadere informatie

Nee. Besluit ; Akkoord. Extra overwegingen / kanttekeningen voor College VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF

Nee. Besluit ; Akkoord. Extra overwegingen / kanttekeningen voor College VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: J. Klijberg Tel nr: 8550 Nummer: 17A.01398 Datum: 18 december 2017 Team: Afval en Reiniging Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

Handreiking voor het opstellen van het implementatieplan taal en rekenen. Korte versie

Handreiking voor het opstellen van het implementatieplan taal en rekenen. Korte versie Handreiking voor het opstellen van het implementatieplan taal en rekenen Korte versie Colofon Titel Handreiking voor het opstellen van het implementatieplan taal en rekenen Auteur Christel Kuijpers en

Nadere informatie

6. Project management

6. Project management 6. Project management Studentenversie Inleiding 1. Het proces van project management 2. Risico management "Project management gaat over het stellen van duidelijke doelen en het managen van tijd, materiaal,

Nadere informatie

Ondernemers op het strand: Paviljoens

Ondernemers op het strand: Paviljoens Ondernemers op het strand: Paviljoens Gebruik zo min mogelijk wegwerpmateriaal. Probeer het gebruik van plastic servies, bestek of verpakkingen te vermijden. Denk aan alternatieve materialen als hout of

Nadere informatie

LOGO s, preventie en communicatie. Eric Goubin Logo Kempen, 19 november 2015

LOGO s, preventie en communicatie. Eric Goubin Logo Kempen, 19 november 2015 LOGO s, preventie en communicatie Eric Goubin Logo Kempen, 19 november 2015 1 2 1. Preventie & gezondheidspromotie: waarom, en voor wie? Waarom preventie? Preventie = voorkomen van Mensen sensibiliseren

Nadere informatie

Plan van aanpak zwerfafval

Plan van aanpak zwerfafval Plan van aanpak zwerfafval 1 Inleiding Niemand wil wonen, werken of recreëren in een vervuilde leefomgeving. Zwerfafval ontstaat niet vanzelf! Met zijn allen zijn we verantwoordelijk. In 2001 is door de

Nadere informatie

Stappenplan voor een rookvrij schoolterrein

Stappenplan voor een rookvrij schoolterrein Stappenplan voor een rookvrij schoolterrein Inleiding Sinds 1 januari 2014 is de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak verhoogd van 16 naar 18 jaar. Uit onderzoek blijkt dat het zien roken van anderen,

Nadere informatie

project: Wat te doen met Oud en Nieuw?

project: Wat te doen met Oud en Nieuw? project: Wat te doen met Oud en Nieuw? Colofon Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Postbus 1056 7940 KB Meppel Tel.: 0522-235235 Fax: 0522-235222 E-mail: info@edu-actief.nl Internet: www.edu-actief.nl Geralda

Nadere informatie

Management. Analyse Sourcing Management

Management. Analyse Sourcing Management Management Analyse Sourcing Management Management Business Driven Management Informatie- en communicatietoepassingen zijn onmisbaar geworden in de dagelijkse praktijk van uw organisatie. Steeds meer

Nadere informatie

Naam: Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion

Naam: Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion Programma Aanpak Universitaire Website (PAUW) Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion Inleiding In het kader van het Programma Aanpak Universitaire Website (PAUW) is afgesproken dat alle decentrale

Nadere informatie

INFO LOKAAL. ondersteuning voor de lokale hujo-groepen!

INFO LOKAAL. ondersteuning voor de lokale hujo-groepen! INFO LOKAAL ondersteuning voor de lokale hujo-groepen! Mei: Drugs- en alcoholbeleid Alcohol en andere drugs worden frequent gebruikt door jongeren, in het uitgaansleven, maar ook in de jeugdvereniging

Nadere informatie

Handleiding aanvraag en verantwoording Zwerfafvalvergoeding. Systematiek uitkeren zwerfafvalvergoeding. (inclusief extra jaarplan )

Handleiding aanvraag en verantwoording Zwerfafvalvergoeding. Systematiek uitkeren zwerfafvalvergoeding. (inclusief extra jaarplan ) Handleiding aanvraag en verantwoording Zwerfafvalvergoeding Systematiek uitkeren zwerfafvalvergoeding (inclusief extra jaarplan 2013-2017) 2 Versie 8 20180124 Inhoud Inleiding 5 1 Verdeelsleutel 6 2 Rolverdeling

Nadere informatie

Bid-rigging. Herkennen en voorkomen van samenspanning bij inkooptrajecten. Nederlandse Mededingingsautoriteit 1

Bid-rigging. Herkennen en voorkomen van samenspanning bij inkooptrajecten. Nederlandse Mededingingsautoriteit 1 Bid-rigging Herkennen en voorkomen van samenspanning bij inkooptrajecten Nederlandse Mededingingsautoriteit 1 Introductie Bid-rigging is verboden, betaal niet te veel! U houdt u bezig met de inkoop voor

Nadere informatie

In samenwerking met. Veilig en kansrijk investeren in puur Hollandse grond. Propositie Heerhugowaard. Kadastrale aanduiding: Sectie:

In samenwerking met. Veilig en kansrijk investeren in puur Hollandse grond. Propositie Heerhugowaard. Kadastrale aanduiding: Sectie: In samenwerking met Veilig en kansrijk investeren in puur Hollandse grond Propositie Heerhugowaard Kadastrale aanduiding: Gemeente: Naam project: Sectie: Perceel: Oppervlakte: Heerhugowaard De Vaandel

Nadere informatie

Informatiebrochure voor bedrijven en intermediairs. Versie: januari 2012-1 -

Informatiebrochure voor bedrijven en intermediairs. Versie: januari 2012-1 - Informatiebrochure voor bedrijven en intermediairs - 1 - Inhoudsopgave Inleiding Fys Optima, wie zijn we? Werkwijze Diensten en producten in leaflets Diensten en producten, korte omschrijving - 2 - Inleiding

Nadere informatie

KENNISPORTAAL iampro. In samenwerking werken aan professioneel beheer

KENNISPORTAAL iampro. In samenwerking werken aan professioneel beheer KENNISPORTAAL iampro In samenwerking werken aan professioneel beheer iampro. Even voorstellen: Yvonne Kroon - van den Berg Beleidsmedewerker afdeling Wegen Provincie Utrecht. Frank van der Vaart Groepshoofd

Nadere informatie

PRODUCTENGIDS. Seksuele gezondheid

PRODUCTENGIDS. Seksuele gezondheid PRODUCTENGIDS Seksuele gezondheid SEKSUELE GEZONDHEID BELANGRIJK? JAZEKER! Een aantal feiten* op een rij: Seksueel actieve jongeren communiceren onvoldoende over gebruik van condooms. Een kleine groep

Nadere informatie

Vereniging van Eigenaren. Vastgoeddiensten in vertrouwde handen. mijn-thuis.nl

Vereniging van Eigenaren. Vastgoeddiensten in vertrouwde handen. mijn-thuis.nl Vereniging van Eigenaren in vertrouwde handen thuis ondersteunt op alle niveaus en neemt initiatief Vereniging van Eigenaren in vertrouwde handen thuis is specialist op het gebied van beheer van vastgoed.

Nadere informatie

WAAROM DOEN WE ONDERZOEK?

WAAROM DOEN WE ONDERZOEK? 02 WIE ZIJN WE? De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (Inspectie OOV) is onafhankelijk toezichthouder op het terrein van politie, brandweer, Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR),

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuincentra

Arbocatalogus Tuincentra Arbocatalogus Tuincentra Arbocatalogus Tuincentra Voorwoord Voor u ligt de Arbocatalogus Tuincentra, het oplossingenboek voor arborisico s in tuincentra. In de tuincentra denken we bij veiligheid automatisch

Nadere informatie

Wonen, werken en leven in een gezonde en veilige omgeving!

Wonen, werken en leven in een gezonde en veilige omgeving! Wonen, werken en leven in een gezonde en veilige omgeving! Lagerwey bestrijding & bescherming: betrouwbaar, veilig en effectief Uw Uw betrouwbare betrouwbare partner partner Betrouwbaar, snel en effectief.

Nadere informatie

ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK. Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie

ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK. Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie OPZET VAN DE PRESENTATIE Bodemvisie Waarom? Doel Middel Ingrediënten SPRONG Wie, wat, waarom? Het proces

Nadere informatie

Schoner Nederland impulsprogramma zwerfafval

Schoner Nederland impulsprogramma zwerfafval Samen werken aan een Schoner Nederland impulsprogramma zwerfafval Werkwijze meten in het veld Monitoring Stap 1 Meetlocatie zoeken Bepaal vooraf de snelste route voor het bezoeken van alle locaties op

Nadere informatie

WIJ ZIJN ALLEEN OPEN TUSSEN 9.00 EN 13.00 UUR. Tele Train heeft het antwoord

WIJ ZIJN ALLEEN OPEN TUSSEN 9.00 EN 13.00 UUR. Tele Train heeft het antwoord WIJ ZIJN ALLEEN OPEN TUSSEN 9.00 EN 13.00 UUR Tele Train heeft het antwoord Grensverleggend klantcontact 24 uur per dag antwoord Burgers stellen steeds meer eisen aan het contact met u als gemeente. Sterker

Nadere informatie

Leergang Allround Leiderschap

Leergang Allround Leiderschap Leergang Allround Leiderschap Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Allround Leiderschap Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de kijk op leiderschap

Nadere informatie

Milieu Centraal. Mariken Stolk Senior Communicatieadviseur. Wereld Toerisme Event, 27 september

Milieu Centraal. Mariken Stolk Senior Communicatieadviseur. Wereld Toerisme Event, 27 september Milieu Centraal Wereld Toerisme Event, 27 september 2018 Mariken Stolk Senior Communicatieadviseur mariken.stolk@milieucentraal.nl Hoe motiveer je Nederlanders om een klimaatvriendelijke vakantie te kiezen?

Nadere informatie

Gedrag bij afval scheiden. Onderzoek gedrag WUR. Beïnvloeding afvalscheiding huishoudens. Samenvatting van publicaties

Gedrag bij afval scheiden. Onderzoek gedrag WUR. Beïnvloeding afvalscheiding huishoudens. Samenvatting van publicaties Gedrag bij afval scheiden Samenvatting van publicaties Onderzoek gedrag Samenvatting van drie publicaties over gedrag: 1. Beïnvloeding afvalscheiding huishoudens (WUR in opdracht van NVRD) 2. (HVC) 3.

Nadere informatie

Informatie. InRIO. Delen van kennis en ervaring. InRIO. praktijkgerichte ondersteuning op het gebied van riolering en water

Informatie. InRIO. Delen van kennis en ervaring. InRIO. praktijkgerichte ondersteuning op het gebied van riolering en water Informatie Inhoud Over Advies en beleid Ondersteuning bij rioolrenovatieprojecten Sterkteberekeningen bij rioolrenovaties en leidingsystemen Laboratoriumonderzoek van proefstukken bij kousrenovatie Cursussen

Nadere informatie

Nagtzaam Strategisch Advies, van strategie naar meetbaar succes

Nagtzaam Strategisch Advies, van strategie naar meetbaar succes Nagtzaam Strategisch Advies, van strategie naar meetbaar succes Kent u uw bedrijf? Forse groeicijfers, tegenvallende resultaten, capaciteitsproblemen, productieoverschot, te ruime behuizing of 'uit de

Nadere informatie

Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer!

Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! brochure.indd 1 07-02-12 11:02 brochure.indd 2 07-02-12 11:02 Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! Arrix optimus is

Nadere informatie

Kinderen Anders Naar School KANS. Handleiding

Kinderen Anders Naar School KANS. Handleiding Kinderen Anders Naar School KANS Handleiding Colofon Dit is een uitgave van Veilig Verkeer Nederland Inhoud: Christel de Heus Tekst: Marian Schouten Fotografie: Archief Veilig Verkeer Nederland Coverfoto:

Nadere informatie

Verkeer en Fastfood. Kors van der Wolf Stichting NederlandSchoon. Woensdag 12 November

Verkeer en Fastfood. Kors van der Wolf Stichting NederlandSchoon. Woensdag 12 November Verkeer en Fastfood Kors van der Wolf Stichting NederlandSchoon Woensdag 12 November Verkeer & Fastfood 15.15 Opening / SvS 15.25 Status verkeer 15.35 Adoptiemodel parkeerplaatsen 15.40 Discussie 16.00

Nadere informatie

Cursus Fondsenwerven. Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014

Cursus Fondsenwerven. Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014 Cursus Fondsenwerven Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014 Ochtend Programma 09.30 inloop 10.00 introductie 11.00 pauze 11.15 wat is fondsenwerving 12.05 aan het werk 12.30 lunch Ben Hekkema Emmen

Nadere informatie

Naheffing. orm. Jaarreken. Vergunningen DUURZAAM ONDERNEMEN IN HET MKB DAAROM EEN ACCOUNTANT

Naheffing. orm. Jaarreken. Vergunningen DUURZAAM ONDERNEMEN IN HET MKB DAAROM EEN ACCOUNTANT Naheffing orm Jaarreken Vergunningen DUURZAAM ONDERNEMEN IN HET MKB DAAROM EEN ACCOUNTANT Duurzaam ondernemen in het mkb Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is niet alleen een thema

Nadere informatie

b e z w a a r m a k e n

b e z w a a r m a k e n bezwaar maken In de gemeente Westland worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben voor uw woon- en leefsituatie. Daarom is het in de wet geregeld dat u bezwaar kunt maken

Nadere informatie

Nederlands Genootschap van Tolken en Vertalers

Nederlands Genootschap van Tolken en Vertalers Nederlands Genootschap van Tolken en Vertalers U zoekt een tolk of vertaler... a die exact verwoordt wat u wilt zeggen. a die de taal van uw doelgroep tot in de finesses beheerst. a die voor u klaarstaat

Nadere informatie

Tips voor inzet Supporter van Schoon

Tips voor inzet Supporter van Schoon Tips voor inzet Supporter van Schoon Voor bedrijven en gemeenten Versie februari 2017 NederlandSchoon 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Tips voor bedrijven... 3 1. Creëer een match met jouw strategie of doelstellingen...

Nadere informatie

WHITEPAPER INBOUND MARKETING

WHITEPAPER INBOUND MARKETING WHITEPAPER INBOUND MARKETING TeamForce Web Solutions BV Energieweg 47 4906 CG Oosterhout Nederland Postbus 6015 4900 HA Oosterhout Nederland Tel. +31 (0)162 468190 Fax +31 (0)162 468199 E mail:info@teamforce.com

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken (OGW)

Opbrengstgericht werken (OGW) ALITEITSKAART werken (OGW) werken (OGW) OPBRENGSTGERICHT LEIDERSCHAP PO werken (OGW) is het systematisch en doelgericht werken aan het maximaliseren van prestaties. De uitkomsten van onderzoek van de resultaten

Nadere informatie

Social Key Performance Indicators en meetbare resultaten Door: Rob van den Brink

Social Key Performance Indicators en meetbare resultaten Door: Rob van den Brink Social Key Performance Indicators en meetbare resultaten Door: Rob van den Brink Wat is de ROI van sociale media? Dat is misschien wel de meest gestelde vraag in zakelijke media het afgelopen jaar. Er

Nadere informatie

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon.

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. zorgvannu.nl Innoveren in de zorg, dat is heel erg zorg van nu. Het kan zelfs zo zijn dat wat je collega innovatief vindt, jij als dagelijkse routine ziet,

Nadere informatie

Een website alleen is niet genoeg. Je hebt nog meer tools nodig.

Een website alleen is niet genoeg. Je hebt nog meer tools nodig. CHRIS VERMEULEN LES 5 Een website alleen is niet genoeg. Je hebt nog meer tools nodig. Online Strategie Roadmap "Hoop is iets geweldigs. Maar hoop is geen strategie." LES 5 Een website alleen is niet genoeg.

Nadere informatie

De gemeente van de toekomst

De gemeente van de toekomst De gemeente van de toekomst De gemeente van de toekomst Focus op strategie Sturen op verbinden Basis op orde De zorg voor het noodzakelijke Het speelveld voor de gemeente verandert. Meer taken, minder

Nadere informatie

Visitatie: 6 indicatoren Feedbackformulier Kwaliteit praktijkvoering

Visitatie: 6 indicatoren Feedbackformulier Kwaliteit praktijkvoering Visitatie: 6 indicatoren Feedbackformulier Kwaliteit praktijkvoering Indicator 1 Criterium 1 2 3 4 Toelichting op score Kwaliteitsbeleid De praktijk voert een actief beleid, consistent met het kwaliteitsbeleid

Nadere informatie