28e jaargang no. 4 - november verschijnt 4 x per jaar ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "28e jaargang no. 4 - november 1995 - verschijnt 4 x per jaar ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN"

Transcriptie

1 28e jaargang no. 4 - november verschijnt 4 x per jaar ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN

2 1851 HET NIEUWE BESTUUR G.J. Leppink Uiterhoevestraat 11 voorzitter L.P.F.M.C.Leeters Spoorstraat 32 secretaris J.G.Hofste op Bruinink Blekerstraat 5 vice voorzitter voorz. wg hist. onderzoek S.Henkes Enschedesestraat 34 penningmeester J.G.M. Put Markesingel 45 voorz. wg monumenten H.G.M. Schuiten Karel Doormansdtraat 15 voorz. wg genealogie N. Vossebeld-Mentink Maatweg l voorz. wg hist.archief 7481DH Haaksbergen HZ Haaksbergen JT Haaksbergen CR Haaksbergen BA Hengevelde BJ Haaksbergen SP Haaksbergen HET OUDE BESTUUR. Met dank voor hun verdiensten een foto van het voormalig bestuur van de Historische Kring dat het initiatief nam tot samenbundeling van de drie historische verenigingen, De Historische Kring, het Historisch Archief en Haaksbergen Karakteristiek. W. Winkels fungeerde als voorzitter sinds zijn aantreden in Ook is hij nu nog namens de Historische Kring lid van de Gemeentelijk Monumentencommissie. F. Broekhuis leverde in november 1981 haar eerste bijdrage in Aold Hoksebarge over de "Taal^an Haaksbergen". Gevolg daarvan was dat zij het jaar daarop zitting nam in het bestuur. F. Brummelhuis werd bij zijn aantreden in 1982 meteen benoemd tot penning meester. Tevens was hij enkele jaren vice-voorzitter. G. Hofste op Bruinink aanvaarde zijn bestuursfunctie in januari Hij fun geerde onder meer als secretaris en vice-voorzitter. S. Henkes kwam eveneens in 1992 het bestuur versterken. Zij nam de ledenadministratie voor haar rekening.

3 1852 F. Brummelhuis, G. Hofste op Bruinink,C. Wayerdink-Mensink,W. Winkels, F. Broekhuis B. Asbreuk, S. Henkes, B. Overbeeke-Scholten C. Wayerdink-Mentink was bestuurslid sinds april Haar taak was en is de coördinatie van Aold Hoksebarge. B. Asbreuk is vanaf de oprichting in 1967 bestuurslid. Hij is evenals B. Overbeeke-Scholten, die in januari 1992 in het bestuur stapte, dit jaar benoemd tot erelid van de Historische Kring. De redactie.

4 1853 OPEN MONUMENTENDAG September was 't weer zover. Voor de negende keer staan in Nederland de deuren van duizenden monumenten wagenwijd open. Opnieuw hebben talrijke Nederlanders de kans benut een monument te bekijken, dat normaal niet zo toegankelijk is. Dat is natuurlijk de charme van deze dag. In Haaksbergen is 't verschijnsel "Monumentendag" nog betrekkelijk nieuw en de organisatie staat eigenlijk nog een beetje in de kinderschoenen. Toch is de Monumentendag van 1995 een flinke stap vooruit. Voor 't eerst werkten alle historische organisaties samen en dat is een voorwaarde om ook in deze gemeente te komen tot een attractief programma. Gelukkig bezit ook Haaksbergen nog tal van interessante monumenten, die het waard zijn behouden te blijven. Alleen een breed draagvlak onder de bevolking waarborgt het behoud van deze monumenten. Daarom is in de Open Monumentendag ieder jaar opnieuw een noodzakelijk middel 't publiek te laten zien hoe "monumentaal" ook Haaksbergen nog is. Door de vele extra werkzaamheden voor een fusie was de voorbereiding van onze werkgroep te kort en moesten wij ons programma beperken. Fietsroute lang oude en nieuwe Rijksmonumenten. De fiets is in ons kleinschalige landje het ideale vervoermiddel om natuur en cultuur te verkennen. De Oostendorper watermolen was dit jaar het startpunt van de route. Ondanks het slechte weer was 't aantal routekaarten die opgehaald werden heel bevredigend. Ook was er veel belangstelling van 't publiek voor de activiteiten in de molen. De Haaksbergse watermolen is een voorbeeld van een monument dat van alle kanten leeft. Binnen was het olieslaan een fascinerend gebeuren dat altijd belangstelling trekt; buiten waren er weer de nodige bruidsparen, die 't romantische decor van de watermolen voor hun trouwfoto hadden uitgezocht. De boerderij "Het Assink" was dit jaar het monument, dat najaren weer eens open ging.samen met het Noorse Jachthuis is 't Assink door zijn ligging en geschiedenis een uniek monument. Het is goed te kunnen vaststellen, dat de ter beschikking gestelde gelden hun vruchten gaan afwerpen. Over enkele jaren is Haaksbergen een prachtig bouwwerk rijker. Jammer is dat de toegankelijkheid op dit moment, zeker bij slecht weer, nog veel te wensen overlaat. Het is noodzakelijk dat een monument dat met zoveel gemeenschapsgeld weer in oude glorie hersteld is, goed bereikbaar is voor 't publiek. Naast 't Assink waren er ook windmolen "de Korenbloem" en de Pancratiuskerk open. Het is de bedoeling bij een volgende monumentendag deze fietsroute verder uit te bouwen en weer andere monumenten open te stellen.

5 1854 Documentatie: De stichtingen Open Monumentendag geeft ieder jaar een naslagwerkje uit, waarin het thema verder wordt uitgewerkt. Dit jaar was er zelfs een dubbel thema: - Archeologische monumenten - Historische verdedigingswerken Op 't secretariaat zijn nog enkele exemplaren a f.5,- verkrijgbaar. Perspectief: Onze werkgroep wil de voorbereiding voor Open Monumentendag 1996 wat eerder ter hand nemen, zodat ook andere werkgroepen van onze vernieuwde vereniging, tijdig in staat zijn een inhoudelijke bijdrage te leveren. Monumenten gaan pas leven als het verhaal dat erbij hoort goed verteld wordt. Dat kan door goede rondleiding, demonstraties, een goede documentatie of tentoonstelling. Wij vragen leden die belangstelling hebben, om samen nieuwe plannen te maken, eens contact op te nemen. C. Wentink, werkgroep Monumenten, tel JAAR BUURSE Op 26 juli j.l. was het 800 jaar geleden dat Buurse voor het eerst schriftelijk werd vermeld. Dit heuglijke feit staat vermeld in de geografische feestkalender van het vorig jaar verschenen Overijssels Calendarium van de Culturele Raad Overijssel, werd afgelopen zomer per toeval ontdekt door mevr. B. Overbeeke-Scholten. Naslaande in het door Mr. G.J. ter Kuile geschreven "Oorkonde van Overijssel I" blijkt dat deze vermelding juist is. Citaat uit dit boek: 1195 juli 26. Deventer. Balduinus, bisschop van Traiectem, verklaart dat Arnoldus, proost van Daventria, ten overstaan van hem bisschop, en in tegenwoordigheid van Symon, proost van Embrica, (Emmerik), 's bisschops kapelaan Heinricus de Groninge, zijn notarius Antonius, zijn broer Otto, graaf van Binneth (Bentheim), Engeilbertus de Ramelo, Arnoldus de Epse en Engelbertus de Vorst, met toestemming van de bisschop en te zijner memorie aan de kanunniken van de kerk van Daventria de tiend te Bursen (Buurse) geschonken heeft. Kort samengevat: Op 26 juli 1195 schenkt Balduinis, bisschop van Utrecht, de tienden te Buurse aan de kanunniken van de kerk van Deventer.

6 1855 Het oudste stuk m.b.t. Buurse berust in het gemeente-archief van Deventer. Buurse is echter wat archeologische vondsten betreft veel ouder dan het jaar Het gaat hier om de oudste schriftelijke vermelding. Zo men wil kan Buurse nog voldoende aandacht aan het 800-jarig bestaan besteden. Eric Ooink H.S.V. F.G.M. Broekhuis WEERBERICHTN n 20sn november 1993 n Snee op t parpluum gen getik van reangn n Snee op t zoaterdaangse veur met n betjen rook in n skeemer Gistern nefiene koole weend Nou geet n barometer al luk trugge t slimste he'w a wier had 19n januari 1994 bi-j t lösdreein van t slot was n slöttel Boetn in de natte valn Eers was t meer snee Wat der lear Ik verbeeldn mi-j vanmorn Dat de streeiwaage der henging mer ton was t nog zo vwo half oktober 1994 De zunne dear der alns an Um der nog wat van te maakn De heeste ok Di kwamn n stal nog oet.

7 1856 HET DOOPVONT - ca 1258 Hoewel er aanwijzigingen zijn, dat Haaksbergen en zijn marken al in het midden van de 9e eeuw bestonden, vinden wij het schriftelijke bewijs van haar bestaan pas in het goederenregister van graaf Hendrik van Dalen uit 1188, waarin gesproken wordt over de "parochia Hockesberghe". Wie moeten die parochie hebben gevormd? Het zijn zeker de bewoners van de erven geweest, die het kerspel Haaksbergen vormden, erven, waarvan nog heden ten dage vele namen leven. Ik denk aan 't Saalmerink, het Veldkamp, de Smitterij en Morsinkhof. De laatste twee zijn, van oorsprong katholiek bezit, in het midden van de 17e eeuw, als gevolg van de reformatie, als pastoriegoederen overgedragen aan de Hervormde kerk en zijn thans nog in het bezit van de diaconie. In de marke Langelo vinden wij natuurlijk eerst het Hof te Langelo, het Hagen (thans het Scholtenhagen), de Wilder, het Assink, het Aaftink en het Dijkhuis. Hiervan bevinden door vererving of aankoop de Hof te Langelo en het Dijkhuis zich thans nog in het bezit der diaconie van de Hervormde Gemeente. En zo waren er natuurlijk ook nog erven in de andere Haaksbergse marken Buurse, Brammelo, Holthuizen, Boekelo (St. Isidorushoeve) en Eppenzolder.De bewoners van deze erven waren niet de enige parochianen, want om deze erven heen woonden de horigen en de kotters, die zeker ook tot de Haaksbergse parochie behoorden. Het centrum van dit kerspel Haaksbergen, gevormd door deze marken, was de hoofdhof. Deze hoofdhof bevond zich ongeveer op de plaats tussen de Hervormde pastorie en de Wereldwinkel, waar toen een beek langsliep. Deze beek moet zeker een verbinding met de rest van de wereld gevormd hebben. Sporen van een brug, die op de plaats van de huidige Richtershof moet hebben gelegen over de beek, zijn bij de verbouwing in 1979 in de opgegraven grond gevonden. De bewoners van deze hoofdhof moest, bijgestaan door twee andere erven voor zorgen, dat een kerk werd opgericht en onderhouden, dit volgens het aloude decreet, uit 785 stammend, van Keizer Karel de Grote. Op een hoogte tegenover zijn hoofdhof heeft deze heer, toen de heer van Ahaus, tussen 900 en 1000 het eerste houten kerkje gebouwd of waarschijnlijker, doen bouwen. Tussen 950 en 1200 werd dit kerkje in twee keer vervangen door een uit Bentheimer steen opgetrokken langwerpig Romaans kerkje. Om deze kerk ontstond de kern van de bewoning, gevormd door ambachtslieden, zoals een smid, timmerman, kleermaker en natuurlijk de herbergier. Omstreeks 1210 voelde de heer zich in zijn hof niet meer zo thuis en bouwde hij op een andere plaats, zijn nu versterkte hof, de Blanckenborgh geheten, even ten noorden van de kern gelegen, op de spitsing van de Blankenburg en de Ds. van

8 1857 Kriekenstraat, bij de oude Haaksbergenaren nog bekend als het "Endeke too". Deze kasteelheer op de Blankenborgh heeft waarschijnlijk in het midden van de 13e eeuw een uit Benthelmersteen gehouwen doopvont in de kerk doen plaatsen. Het doopvont dat in 1963 gevonden werd in de tuin van de Hervormde pastorie te Haaksbergen. Tekening: Johan Leppink. Koster J.W. Meier vond in 1963 bij toeval bij graafwerk in de tuin van de Hervormde pastorie te Haaksbergen een brok Bentheimersteen, dat bij nader onderzoek het voetstuk van dit doopvont bleek te zijn. Het Romaanse beeldhouwwerk is zwaar beschadigd en de kuip, die er met geweld moet zijn afgeslagen, ontbrak. Van de vier dragende figuren is er één vrij goed bewaardgebleven. Het is een zittende man, het hoofd naar voren gestoken, de armen recht vooruit op de bovenbenen rustend. Gelaat en handen zijn niet te onderscheiden. De beschadigingen zijn waarschijnlijk ontstaan in de 80-jarige oorlog. Als herinnering aan de vroegste tijden van de Christelijke gemeenschap in Haaksbergen, werd deze voet in 1979 schoongemaakt en opgesteld in de Richtershof. In 1985 werd het doopvont tijdelijk in bruikleen afgestaan aan Rijksmuseum Twente. Sinds september 1989 is hij weer terug in de Richtershof. Geraadpleegde literatuur: Hagens H.,"Oude doopvonten in Twente", 't Inschrien 1983, p. 11 en Historie van Haaksbergen G.J. Leppink

9 1858 HISTORIE DER KERKEN Parochie Maria Praesentatie (II) slot In 1943 kreeg de firma Pels uit Alkmaar opdracht een orgel te bouwen. Door oorlogsomstandigheden en materiaalschaarste moest het lang worden uitgesteld. Toen daarna de prijzen zo erg waren gestegen werd maar besloten tot het bouwen van een kleiner orgel en van iets mindere kwaliteit. In 1949 was het einde->< lijk zover dat het in gebruik genomen kon worden. Toen na jaren er ernstige mankementen optraden was er de keus herstellen (40.000) of nieuw kopen ( ) Er werd maar besloten tot aanschaf van een elektronisch orgel dat voorin de kerk werd gezet. Jilles Eindhoven (sterrewachter) bood in 1989 aan om samen met zijn dochter Betty het grote orgel op te knappen. In 1986 moest het dak van de toren hersteld worden. Het 700 kg zware kruis, dat na een hevige storm wankelde, moest er even voor naar beneden. De koningsstijk (de hoogste verticale balk van de spitsconstructie) was ernstig aangetast. Ook de leien waren aan vervanging toe. Dat veranderde het aanzien van de kerk opmerkelijk. De vertrouwde rode leien waren niet meer te krijgen en rode kunststof leien niet duurzaam genoeg. Daarom is het dak nu belegd met blauwe natuur leien. Het kerkdak kreeg een grote opkanpbeurt in De pastorie kreeg een goede opknapbeurt en werd verdeeld in een gedeelte voor parochieactiviteiten, en een woongedeelte met eigen ingang, dat in de loop van 1995 werd verhuurd. In de als aula dienstdoende doopkapel werd er een Mariakapel gecreëerd. De feestelijke inzegening was op 22 oktober Het katholiek onderwijs werd uitgebreid met een kleuterschool. Op l maart 1960 begonnen de kleuters hun schoolleven in een houten schooltje. Een nieuwe school voor katholiek kleuter/basisonderwijs aan de Noor werd geopend op 24 nov. 1979, de oude aan de Broekheurnerweg werd gesloopt. In opdracht van de overheid moesten scholen samengevoegd worden. Na langdurig overleg kwam er 5 september 1994 een fusie tussen de neutrale bijzondere basisschool "De Wijde Blik" en de katholieke basisschool "de Noor". Na 72 jaar heeft Buurse weer één school voor alle Buurser kinderen "Basisschool Buurse". Op de Hoge Esch zouden woningen gebouwd worden. Al in 1988 werden er plannen gemaakt. Maar pas in september 1991 kon met de bouw begonnen wor-

10 1859 den. Het had nogal wat voeten in de aarde om het kerkbestuur (eigenaar van de grond), bisdom, gemeente en pachter op één lijn te krijgen. De pastorale zorg veranderde behoorlijk in de loop van de jaren. Onder pastoor Groothuis werd er een parochieraad opgericht. Zijn opvolgers breidden dit nog uit. Er kwamen diverse werkgroepen, onder meer ook jeugdpastoraat (1980) en een jongerenkoor (1982). Vanaf 1986 is de kerk ook in huis te halen doormiddel van de kerktelefoon. De grootste verandering kwam met het vertrek van de laatste pastor. Er werd een organisatie gevormd die samen met het pastorale team van Haaksbergen zorgt dat de parochie blijft functioneren. In 1995 is de parochieraad omgedoopt in een pastorale raad, het organisatieteam is vervangen door een secretariaat voor informatie en administratie. Luchtfoto RK Kerk Buurse, 30 Aug. 1981

11 1860 Pastoor van Buurse zijn geweest: Gerardus Scholten, geboren te Denekamp 31 maart 1810, pastoor van Buurse vam 16 december 1852 tot 15 december 1860, daarna pastoor te Losser. Henricus Krabben, geboren te Zieuwent 8 september 1822, pastoor van Buurse tot 3 mei 1870, dan pastoor te Stadskanaal. Everhardus Christianus Antonius Teusse, geboren te Ootmarsum 3 december 1834, pastoor te Buurse tot 30 september 1875, Later nog pastoor in Weerselo en Vasse. Hendrikus Stokhorst, geboren te Zieuwent 30 juni 1836, pastoor te Buurse tot 31 december 1878, dan pastoor te Gaanderen. Johannes Scholten Reimer, geboren te Hasselo 27 januari 1836, pastoor te Buurse tot 17 december 1880, daarna pastoor te De Lutte. Joannes Bernardus Geurtsen, geboren 18 februari 1840 te Netterden, pastoor van Buurse tot 19 maart 1890, dan pastoor te Oldenzaal. Leendert van Vliet, geboren te Lopik 10 oktober 1847, pastoor van Buurse tot 30 september 1893, daarna pastoor te Stadskanaal. Johannes Hendrikus Nagels, geboren te Utrecht op l februari 1850, pastoor te Buurse tot 15 november 1901, dan pastoor te Losser. Johannes Hendrikus Sauveur, geboren te Leeuwarden l september 1857, pastoor te Buurse tot 25 juli 1907, dan pastoor te Rietmolen. Hermannus Wilhelmus Aloysius van der Waarden, geboren te Herwen en Aerdt 9 februari 1869, pastoor te Buurse tot 28 augustus 1914, dan pastoor te Harmelen. Carolus Maximilianus Joseph Spaan, geboren te Zutphen 22 februari 1874, pastoor te Buurse tot 28 maart 1919, daarna pastoor van Montfoort. Wilhelmus Evaristus Aloysius Ahsman, geboren te Utrecht 28 oktober 1878, pastoor van Buurse tot 30 juni 1927, dan pastoor te Silvolde. Cornelus Johannes Lambertus van der Heijden, geboren te Hilversum 27 april 1885, pastoor van Buurse tot 29 december 1933, dan pastoor te Veendam. Johannes Theodorus Josephus van den Berg, geboren 28 maart 1895 te Utrecht, pastoor van Buurse tot zijn overlijden op 17 december Johan Hendrik Joseph Groothuis, geboren te Tubbergen 8 juni 1900, pastoor van Buurse van 24 december 1940 tot hij met emeritaat ging op 25 augustus Louis A.T. Zuijdwijk, geboren in Den Haag 1906, pater S.M.A., pastoor te Buurse van 25 oktober 1968 tot 6 mei 1979, wegens slechte gezondheid met emeritaat. Gerhardus Egbertus Vossebeld (Wilfried), geboren te Beckum op l april 1917, pater Carmeliet, pastoor van Buurse van 2 december 1979 tot 14 september 1986, werd pastor in het bejaardencentrum 't Saalmerink. Literatuur: Historie der kerken van Haaksbergen Met medewerking van: Francis Noordink-Horck R. ten Hagen-Waanders

12 ERRATA: 1861 blz regel 29 Vaarstond moet zijn: Vaarwerkmolen bij nieuwe leden moet zijn: J.E.G.M. van Zuiddam-Lubberink WIE ZIJN DIT? Wij starten een nieuwe serie waarin wij op zoek zijn naar gegevens. U kunt ons helpen door ons te vertellen wie er op deze foto staan en bij welke gelegenheid ze is gemaakt. Schriftelijke reactie graag naar Eibergsestraat 240 of persoonlijk bij het Historisch Archief op donderdag tussen en uur. (aanbellen aan de zij-ingang van de bibliotheek).

13 1862 HAAKSBERGEN HEDEN Hierboven zien we de huidige Spoorstraat met links de werkplaats van het Museum Buurtspoorweg. Vele vrijwilligers besteden hier belangeloos hun vrije tijd om het materiaal rollende te houden. Dankzij hun inspanningen beschikt Haaksbergen over een unieke toeristische trekpleister. Veel toeristen komen hier dan ook bij hun bezoek aan Haaksbergen een kijkje nemen. In de zomermaanden kan men zelfs een ritje maken naar Boekelo en terug. Verder gaat voorlopig niet meer. Enschede is door de aanleg van de autosnelweg niet meer per trein te bereiken. De vooruitgang heeft ook hier zijn tol geëist, maar er wordt gesproken over herstel van de verbinding via Boekelo met Hengelo. Rechts op de foto zien wij nog een aantal oudere woningen die gelukkig nog in goede staat verkeren. Het zou jammer zijn geweest als deze karakteristieke woningen onder de slopershamer terecht waren gekomen. Ze hebben nu een plek gekregen op de gemeentelijke monumentenlijst.

14 1863 EN VERLEDEN Op deze opname zien wij de spoorwegovergang in Haaksbergen was toen nog per trein bereikbaar. De overgang was zoals u ziet voorzien van spoorbomen. Op het bord links ziet u o.a. HALT. Zoals op meer plaatsen het geval was moest ook hier de spoorlijn verdwijnen. De treinen werden opgevolgd door autobussen, die het mogelijk maakten op meerdere plaatsen in of uit te stappen. De naam Spoorstraat roept nog herinneringen op aan vroegere jaren. Links achter de opstaande spoorbomen bevindt zicht het fabrieksgebouw van de firma Frankenhuis. Aan de rechterkant bevindt zich café Naaldenberg een bekende pleisterplaats van de tientallen treinreizigers die dagelijks naar Boekelo, Enschede en Hengelo reisden. Later stond op deze plek hotel Kamp. Het verdwijnen van het personenvervoer per trein betekende uiteindelijk ook het einde van de horeca op deze plek. W. Winkels.

15 1864 DE SPOORTREIN IN HAAKSBERGEN Velen uit onze gemeente zullen bij het station of onderweg aan de spoorlijn hebben gestaan, toen de trein voor het eerst op 15 oktober 1884 door de gemeente snelde. Deze enkele spoorlijn onderhield de verbinding tussen Enschede en Winterswijk met in Boekelo een aftakking naar Hengelo. Met de regelmaat van de klok stoomde Bello door Brammelo. De boeren in het weiland,, op de es of in het veld, wisten als zij de trein hoorden hoe laat het was. Horlogemaker Dievelaar zal het gemerkt hebben. De trein stopte naast de grotere plaatsen, ook in de kleinere plaatsen zoals Usselo, Twekkelo, Boekelo, Boekelo-zoutfabriek, Rietmolen en Hupsel. In Haaksbergen was het groot feest toen het station geopend werd. Het eerste couplet van het lied wat de schooljeugd zong, klonk als volgt: Vrolijk rent langs bos en beemden 't Ijzerenpaard maar lustig voort Krachtig snuivend, dartel briesend Door geen zweepslag aangespoord Altijd is ons zwartje klaar Om te hollen, hollen maar. Op 15 oktober 1884 reed de eerste trein door de gemeente Haaksbergen, terwijl de eerste trein in Nederland reeds in 1839 reed tussen Amsterdam en Haarlem. Veel boerenvrouwen en dochters gingen met de trein naar de dinsdagmarkt te Enschede. Zij trachtten daar goederen aan de man of vrouw te brengen, zoals eigengekarnde boter, eieren, honing, bospeen, schapewol, ganzeveren voor bedvulling enz. Als schooljongens mochten wij wel eens met vader mee om aan het station vee af te leveren. Het betrof hier dan vette varkens en mestkalveren, die door veehandelaren, vooral joden, bij agrariërs waren opgekocht. Deze dieren werden dan veelal doorverkocht aan grossiers die op hun beurt de dieren weer plaatsten bij de slagers in het westen van het land. Ook gingen de dieren voor export naar Duitsland, Frankrijk of Engeland. Veevrachtwagens waren er voor de tweede wereldoorlog nagenoeg niet. Het vervoer van de boerderij naar het station had dan plaats op een ouderwetse boerenwagen. Op de wagen werden dan l of 2 kooien geplaatst waar de dieren in vervoerd werden. Deze kooien waren lang 1.80 m. hoog 1.30 meter en breed 0.60 m. Om omslaan van de kooi op de vaak slechte wegen te voorkomen werden er tussen de ladders van de wagen (opstaande zijkanten) en de kooi takkenbossen gelegd. In Haaksbergen aangekomen had men vaak wachtende voor u. Na het wegen werden de dieren in een wagen gedreven, waarna de uitbetaling plaats vond bij "'n Peeter" hotel Kamp, thans het gebouw "De Veste" met bovenwo-

16 1865 ningen en vestigingen van winkels en kantoren. Personentreinen die op het station stopten brachten of haalden een verscheidenheid aan reizigers. Zo werden dan op het station zo links en rechts kusjes uitgereikt en hadden omhelzingen plaats, iets wat wij boerenkinderen nooit zagen. Vader zei dan: "Doo muj nich nou kiekn dat doot gewone leu nich, dat bunt ollemoale vrömde leu di-j dat doot". Ja, zo was het vroeger, men werd vaak onnozel gehouden. Een collega zei het laatst zo treffend: "Als bij ons thuis vroeger de pastoor kwam, moesten wij naar de deel en als er een koe ging kalveren moesten wij naar de keuken." In de dertiger jaren kondigde zich de malaise, de crisistijd aan. Ook aan de spoorwegen gingen deze slechte tijden niet onopgemerkt voorbij. In 1930 werden over de spoorlijn door Haaksbergen 700 passagiers per dag vervoerd., in 1936 was dit dagelijkse aantal passagiers teruggelopen tot 360. Door deze teruggang in het personenvervoer, zagen de spoorwegen er geen brood meer in om deze lijn nog langer te handhaven. Het was 4 oktober 1936 toen de landbouwers in Brammelo en Langelo weer hun horloge uit de kast moesten halen om, als ze op de akker of in de wei waren, tijdig aanwezig te kunnen zijn bij de middagmaaltijd. De trein als tijdmeter kwam niet meer langs. Twee en vijftig jaar min elf dagen heeft deze dagelijks door Brammelo gesneld. Het "schaddenspoor" zoals men het in de volksmond noemde in Brammelo, werd aldaar opgebroken. Door schaarste aan autobussen en motorbrandstof, werd in de tweede wereldoorlog het personenvervoer per trein gedeeltelijk hervat, op het baanvak Haaksbergen-Enschede, ten behoeve van arbeiders, ambtenaren en studenten.

17 1866 Mijn broer Marinus die de Middelbare school te Enschede volgde, maakte ook dankbaar gebruik van deze trein. Zo gebeurde het eens dat een student een klomp van een medestudent uit het coupéraampje gooide. Promp daaroptrok het slachtoffer aan de noodrem, snel werd de klomp opgehaald en reed de trein daarna weer verder. Wel kreeg de dader die spoedig gevonden was een ernstige berisping. Op de lijn Haaksbergen-Enschede ging ook het goederenvervoer nog tijdelijk door, maar ook hieraan kwam eehter op 28 mei 1972 definitief een eind. De spoorlijn van Haaksbergen naar Boekelo is nu nog volledig intact en wordt nog geregeld gebruikt voor antieke locomotieven en wagons door de Stichting Museum Buurtspoorweg (MBS). De mannen en vrouwen hobbyisten hebben veel spoorbaanbrekend werk verricht om dit alom bekende buurtspoorwegmuseum op te bouwen en in stand te houden. Hulde aan deze mannen en vrouwen die zorg dragen dat er aan de spoorwegstory van Haaksbergen, nog lang geen einde is gekomen. De door hun verrichtte werkzaamheden zoals de bouw van een loco-motievenloods, het in oude staat brengen van het stationsgebouw van ± 1900 en het aanbrengen van een draaischijf, zorgen voor een echte museale trekpleister. B.E. Asbreuk

18 1867 DE SCHIPBEEK (2) slot In de 17e en 18e eeuw waren er veel schepen nodig voor de Oost- en West Indische Compagnie, alsmede voor de veelvuldige oorlogen ter zee. Ook veel brandhout en houtskool werd verscheept richting Deventer. In het koopmansboek van H.J. ter Raa en G. Konink, die houtskool opkochten voor de Ijzergieterij Nering en Bögel te Deventer en dit over de Schipbeek lieten vervoeren, staat onder nr. 30 het volgende vermeld: "1809 Den 31 Augustus van Crystiaan Heuzels op Vedders een hoop elzen kolen schraal 7 vaam om daar aan de brug te leveren voor f 48,. 30 September betaald f 22,-- 3 December f 6,-- en op zijn verzoek geboekt op de winkelrekening f 20, te samen f 48, ". Een vaam is de maat van een volwassen man met horizontaal uitgestrekte armen, van vingertoppen tot vingertoppen 1,80 meter. Naast de vele houtvlotten die geregeld over het water van de Schipbeek werden getransporteerd richting Deventer, voeren ook dagelijks 20 a 30 bootjes over de Schipbeek door de gemeente Haaksbergen. De bootjes en vlotten werden voortbewogen en gestuurd door te bomen of te punteren, zoals men dat in Giethoorn nog ziet. Naast het hout en houtskool werden heel veel andere produkten zoals stro, turf graan, linnen, hammen, worst, spek, wol, koeie- en schapehuiden, eieren, honing, was, etc. afgevoerd. In het Assinkbos meter van de Vloedstegenbrug ligt nog de "Poteerdenhook" Potaardehoek, een kleine haven waar de potaarde, klei om potten van te bakken, werd verladen. Deze potaarde werd in het Duitse Lunten gegraven, op wagens geladen en met paarden naar de potaardenhoek gebracht. De klei werd dan overgeladen op de scheepjes en vervolgde zo verder de weg over het water. Aangevoerd werden ook veel artikelen zoals koffie, thee, zout, suiker, kaas.haring, stokvis, tabak, olie, walvistraan, azijn, brandewijn, Franse wijn etc.. Na 1850 liep het af met de scheepvaart. Werd de Schipbeek vroeger ten behoeve van de scheepvaart behoorlijk onderhouden, toen na 1890 het helemaal was afgelopen met de scheepvaart op de Schipbeek raakte deze danig in verval. De gevolgen bleven niet uit, vele malen trad de Schipbeek buiten haar oevers. Grote landerijen kwamen dan onder water te staan. In extreme gevallen drong het water wel eens laag gelegen boerderijen binnen. Het is wel eens gebeurd dat als 's morgens de boer en boerin ontwaakten, zij vanuit de bedstee hun klompen als kleine bootjes op het binnenstromende water zagen drijven. Een gemeenteraadslid meende uit hoofde van zijn functie, zich op de hoogte te moeten stellen van de overstromingsramp in het gebied, voor de zoveelste maal veroorzaakt door de Schipbeek. Zo kwam het raadslid op een van de boerderijen waar het water was binnengedrongen, in het woonhuis. Op een wel zeer ongelukkige wijze meende hij zijn medeleven te moeten betuigen. Hij beklaagde de agrariër eerst dat het toch zo erg is met het waterprobleem en dat

19 1868 Overstroming Morsinkhofbrug Buurserbeek, J.D. Odink ± 1936 het water zoveel schade veroorzaakt, om tot slot tot de boer te zeggen "Je bent eigenlijk nog dommer dan een kievit, want die bouwt zijn nest nog op een hoogte!". Dit laatste had hij niet moeten zeggen. De betreffende boer werd zo kwaad, dat hij met een hooivork achter het raadslid aan ging, die moest rennen voor zijn leven. Zo werd de verkiezingstournee van het gemeenteraadslid wel ernstig verstoord. Als de Schipbeek, die veel vis bevatte, overstroomde, hadden wij hier in het noord-westen van de gemeente ook overal vis in de diepe sloten en beken. In die jaren ging vader dan ook geregeld vissen na die overstromingen, dan konden wij vis eten van eigen bodem en lekker als die vis was! Tussen 1932 en 1939 werd de Schipbeek goed onderhanden genomen. Het was in die tijd van grote werkeloosheid, de crisisjaren. Het was in die tijd voor de werklozen "pompen of verzuipen" dus werken of anders geen inkomen. Onder leiding van de Nederlandse Heide Maatschappij werden de werklozen ingezet voor grote ontginningswerken in de Peel, in Drente en op veel andere plaatsen. Ook voor de verbetering van de beken werden werklozen ingezet. Zo kreeg de Schipbeek ook een beurt. Langs de kant werden grote kampen gebouwd. Elk kamp bood plaats voor 96 personen. Een kamp met Amsterdammers, een kamp met Rotterdammers, een kamp met Hagenaars en

20 1869 een kamp met Utrechtenaren. Later kwamen hier ook nog 800 werklozen bij uit Twente. Het best bevielen de Rotterdammers, dit waren veelal havenarbeiders die zwaar werk kenden. Deze moesten dan ook de meeste zware klussen opknappen. Voor velen was het een ware ramp om aan de schop te moeten staan. Mensen met het beroep van kantoorklerk, kapper, kelner, kleermaker en conducteur hadden nooit dat zware werk verricht. Het zwaard van Damocles hing hun echter boven het hoofd, dus werken anders geen loon. Aanvankelijk ondervond het bestuur en directie van het waterschap van de Schipbeek grote tegenwerking van de grootgrondbezitters, bijgestaan door de natuurbeschermingsorganisaties. Uiteindelijk kwam men toch tot overeenstemming. Het was in 1939 net voor de oorlog dat dit grote werk de verbetering van de Schipbeek klaarkwam, en werd het laatste bij dit werk gebruikte materiaal aan de meest biedende verkocht, te weten 400 kruiwagens, 995 meter spoor, 4 wissels en 35 kiepkarren. B.E. Asbreuk. DE WISSINK ERVEN VAN EPPENZOLDER V K. ARNOLDUS TER HöFTE, gerrboren /5, zoon van Johannes en Gerharda Wilderink of Klein Langelo, gehuwd /10 met MARIA LENDERINK, geboren /2,m dochter van Hendrikus en Catharina Oostendorp. Koopmansboek Smits: 1842 Arnoldus ter Höfte op Janshuis op de Wissinkbrink. In de periode 1870/80 vertrekt dit echtpaar naar huis A 102 in het dorp. Opvolgers werden: L. HERMANNUS TER BRAAK, geboren /11, overleden /12, gehuwd /11 met BERENDINA LAARMAN, geboren ,7, overleden /10, dochter van Gerrit Jan en Johanna Gerharda Sanders. Zoons o.a. 1. Bernardus ter Braak, geboren /10, landbouwer op Eijsink Naads. 2. HENDRIKUS JOHANNES TER BRAAK, zie M M. HENDRIKUS JOAHANNES TER BRAAK, geboren /66, gehuwd /6 met JOHANNA GEERTRUIDA WESTENDORP, geboren /8

21 1870 Erfopvolger werd hun zoon Hermannus Gerhardus ter Braak, geboren /11 BOER WISSINK Dit deel Achterste Wissink werd vermoedelijk omstreeks 1645 afgespliutst ten behoeve van Johan Wissinks zoon uit zijn tweede huwelijk met Aaltje N.N. A. HENDRIK WISSINK, gehuwd ca 1645 met LYSE MORSINK Kinderen: 1. JENNEKE WISSINK, zie B 2. Berend Wissink, gehuwd /2 met Stijne Bouw-meester, dochter van Hendrik. Zij hertrouwde /8 met Jan Eskens, weduwnaar van Jenneke Berends te Woolde onder Delden Gerichtsprotocollen Haaksbergen: /11 Hendrik Wissink, Jan Wissinks zoon, bespreekt Jan Boynk en Jan Hoperman (=Morsink) voor de door hen mede beloofde bruidschat van zijn vrouw. B. JENNEKE WISSINK, gehuwd /9 met GEERT TEN HOBBEN- SCHOT, zoon van Hendrik Kinderen: 1. Hendrikje Wissink, gehuwd /4 met Harmen van de Busscherij, zoon van Albert, landbouwer op Busschers in Stepelo. 2. Hendrik Wissink, gehuwd /9 met Grietje Gerrits weduwe van Jan Harmens ten Schothorst onder Almelo. Ook Hendrik woonde onder Almelo. 3. JAN WISSINK, zie C 4. Aaltje Wissink, gehuwd /5 met Jan Kleinsman, zoon van Hendrik in Langelo, die /6 hertrouwde met Marie Eksterencate in Wiene. 5. Harmen Wissink, gehuwd /11 met Griete ten Damme genaamd Koman. 6. Jan Wissink, gehuwd paasmaandag 1720 met Geertje Leferink, dochter van Berend in Eppenzolder. Jan was tinnerman te Amsterdam. Gerichtsprotocollen Haaksbergen: /6 Geert Wissink en zijn schoonvader Hendrik Wissink /7 Jan Wissink en vrouw Aaltje ten Vaarwerk (Voorste Wissink) verkopen half erve Wissink voor ƒ 1200,- aan Geert Wissink en vrouw Jenneke /6 Jan Jacobsen Wissink en vrouw Aaltje ten Vaarwerk zijn ƒ 400,- schuldig aan hun landsvrouw Jenneke Wissink, weduwe van Geert ten

22 Hobbenschot. Wordt 28 november 1703 gequiteerd door de diaconie van Rekken aan de weduwe Jenneke Wissink en haar zoon Harmen Wissink /8 Jan Wissink gemachtigde van Hendrik Wissink en vrouw Griete Gerrits te Almelo verkoopt aan Geert ten Gorsveld in Wiene hun deel van de Kosekamperbraak /5 Jenneke Wissink, weduwe Geert Wissink, testeert. Erfgenamen haar kinderen. Vooraf aan het kind van wijlen dochter en haar man Jan Kleinsman een kist met inhoud. C. JAN WISSINK, gehuwd /9 met EEFSE LEFERINK, dochter van Berend in Eppenzolder. Kinderen: 1. GERRIT WISSINK, zie D 2. Berend Wissink, gehuwd /6 met Jan ten Vaarwerk, landbouwer op de Hof te Vaarwerk in Holthuizen. 3. Berend Wissink, gehuwd /5 met Roelofje te Witbroek. Landbouwer op Witbreuk in Holthuizen. 4. Grietje Wissink, gehuwd /8 met Jan Wieferink, landbouwer te Deurningen. 5. Hendrik Wissink, gehuwd /2 met Gesina Waanders, weduwe van Hendrikus Waanders (gehuwd /2). Herbergier in het Witte Kruis in het dorp. 6. Janna Wissink, gehuwd /7 met Jan Thyassen, zoon van Jasn in het dorp. 7. Jan Hendrik Wissink, gehuwd /11 met Janna Groothuis, dochter van Gerrit in Brammelo. Bij zijn huwelijk woonde Jan Hendrik reeds bij zijn zwager op Wieferink te Deurningen, waar hij ook later vermeld werd. 8. Jan Wissink. Deze kocht 11 juni 1746 (register van de 50e penning) van de weduwe Ten Raa de Leemkuilengaarden voor ƒ 300,-. Deze gaarden lag vermoedelijk achter het Raa. Op markegrond bouwde hij heerbij een huisje, zoals blijkt uit de opgave van nieuw gebouwde huizen in f Hij overleed echter ongehuwd iin november Gerichtsprotocollen Haaksbergen: /3 Jan Wissink, krank, en vrouw Eefse Leferink testeren. Het halve Wissink aan hun oudste zoon Gerrit Wissink voor ƒ 1800, /3 Roelofje te Witbroek, mede bebouwende het erve Witbroeke, met haar man Berend Wissink contra Albert te Witbroek /1 Hendrik Wissink namens vrouw pandt schoonmoeder de weduwe Hendrikus Waanders in het Kruis ƒ 600,- overeenkomstig huwelijksvoorwaarden. 1871

23 /6 Jan Varkman en vrouw Geertje Wissink op Vaarwerk /5 Hendrik Wissink woont in 't Kruis, eigendom van Hendrik Waanders /9 Jan Wissink testeert. Erfgenamen zuster Janna gehuwd met Jan Tyassen, zuster Geertje gehuwd met Jan ten Vark, broer Jan Hendrik op Wiefferink in Deurningen en het dochtertje Hendrina en zoontje Jan van broer Hendrik /2 Jan Thyas Janson en vrouw Janna Wissink, Griete Wissink, weduwe Jan Wieferink te Deurningen, Hendrik Wissink en vrouw Gesina Waanders, Gerrit Wissink en vrouw Janna, Jan ten Vaarwerk en vrouw Geertje Wissink en Jan Hendrik Wissink genaamd Wiefferink en vrouw Janna verkopen aan Berend Witbroek het plaatsje Leemkuilengaarden met het huisje onder Holthuizen /5 Hendrik Wissink en vrouw Gesina Waanders zijn ƒ 1100,- schuldig aan de diaconie. Onderpand huis en brouwhuis tussen de huizen van Jan ter Horst en Klaas Waanders en het huis de Schoppe naast de Wildeboerskamp /10 Jan ten Vaarwerk en vrouw Geertje Wissink testeren op het langste leven. Kinderen de legitieme portie /1 Jan Thyas Janson en vrouw Janna Wissink erven van oom Hendrik Leferink volgens het testament van 16 augustus /1 Grietje Wissink weduwe Jan Wiefferink testeert. Erfgenamen zwager en zuster Jan Thyas Janson en Janna Wissink. Legaten aan broer Hendrik en zijn zoon Jan, aan Berend, Jan Hendrik en Hendrik ten Vark, aan de boer op Wiefferink of diens vrouw en hun zoon Herman. Actum op Vaarwerk. Dit testament werd 28 april!790 aangevuld met de bepaling, dat wanneer Berend of Jan Hendrik ten Vark op Volmerink kinderloos overlijden, hun legaten naar Hendrik ten Vark of diens kinderen gaan. Register van de 50e penning Haaksbergen: /1 Hendrik Wissink zegt dat zijn broer Jan in november 1760 overleden is, waardoor zijn dochtertje Hendrica een hofje bij de Roomse kerk geërfd heeft ter waarde van ƒ 50, /1 Jan Thyas zegt dat door het overlijden van zijn zwager Jan Wissink in 1760 op^ zijn vrouw en haar broers en zusters een katerstede in Holthuizen ver-erfd is, bewoond door Arend Wijlens, waard ƒ 900,-. W.E. ten Asbroek en J.G.L. Overbeeke (wordt vervolgd)

Café Kerkemeijer te Rekken

Café Kerkemeijer te Rekken -17- Café Kerkemeijer te Rekken Inleiding Café Kerkemeijer, aan de Rekkenseweg te Rekken, is in de gehele regio een bekende locatie en één om wat voor bijeenkomst dan ook te houden. Iedereen in Rekken

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE ROUTE 32 km Deze fietsroute start in het centrum van Sint Isidorushoeve en gaat door de vier marken die rond de hoeve liggen. Een prachtig kleinschalig hoevenlandschap afgewisseld

Nadere informatie

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Van wie ben jij er één? Dat was telkens de vraag van tante Betje als ik bij mijn oma, haar zuster, kwam logeren in Baarn. Die vraag

Nadere informatie

D74, thans Kruisstraat 12

D74, thans Kruisstraat 12 D74, thans Kruisstraat 12 Geplaatst in de Heise Krant van september 2011, gewijzigd 15-05-2015 De boerderij van Has van den Tillaar. Zo kennen de meesten onder ons de oude boerderij achter de kerk met

Nadere informatie

Parenteel van Hendrik Splinterink

Parenteel van Hendrik Splinterink Parenteel van Hendrik Splinterink I Hendrik Splinterink. Hendrik is overleden. Hendrik trouwde met Aleida Lutke Veldeman. Aleida is overleden. Kind van Hendrik en Aleida: 1 Jan Splinterink, geboren omstreeks

Nadere informatie

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970 pagina 1 van 5 Halte Bergentheim Gewijzigd: e:10-07-2010 Inhoud: Gegevens halte Exploitatie Gebouwen Emplacement Spoorweghaven Personeel Gegevens plaats Links: Fabrieksaansluitingen: Turfstrooiselfabriek

Nadere informatie

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd D88, Voorhei 3 Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd 23-01-2017 De geschiedenis van boerderij D88, nu Voorhei 3, begint bij Theodorus van Asseldonk. Theodorus (Dirk) van Asseldonk (1797-1845),

Nadere informatie

Takken Carolus en August. Rond 1932, Geduld Overwint, met o.a. Aug. Dellaert, P. Dellaert, P. Doens, Arn. Dellaert. Camiel en Eugene, getrouwd in

Takken Carolus en August. Rond 1932, Geduld Overwint, met o.a. Aug. Dellaert, P. Dellaert, P. Doens, Arn. Dellaert. Camiel en Eugene, getrouwd in Tak Johanna. Geboren: na het huwelijk van 27 november 1838 tussen Johannes en Carolina, wordt op 23 december 1839 Johanna Maria Jacoba Dellaert geboren, als 1e kind. Tak Johanna. Huwelijk: op 1-5-1862

Nadere informatie

Onderstaande personen zijn vernoemd naar het nog bestaande erve Bussink aan de Dijkerhoekweg; het werd voor het eerst genoemd in 1645.

Onderstaande personen zijn vernoemd naar het nog bestaande erve Bussink aan de Dijkerhoekweg; het werd voor het eerst genoemd in 1645. BUSSINK Onderstaande personen zijn vernoemd naar het nog bestaande erve Bussink aan de Dijkerhoekweg; het werd voor het eerst genoemd in 1645. De naam Bussink komt overigens veel voor in het Oosten van

Nadere informatie

BOERMARKEN IN DRENTHE

BOERMARKEN IN DRENTHE BOERMARKEN IN DRENTHE Historie Geschiedenis gaat ver terug. Het begrip Boermarke, ook wel Marke genoemd, gaat in feite terug tot de tijd van de Germanen die zich op vaste plaatsen gingen vestigen. MARKE,

Nadere informatie

De Romeinen. Wie waren de Romeinen?

De Romeinen. Wie waren de Romeinen? De Romeinen Wie waren de Romeinen? Lang voor de Romeinen naar ons land kwamen, woonden ze in een kleine staat rond de stad Rome. Vanaf 500 voor Christus begonnen de Romeinen met gebiedsuitbreiding. Als

Nadere informatie

D27, thans Driehuizen 4-4a

D27, thans Driehuizen 4-4a D27, thans Driehuizen 4-4a Geplaatst in de Heise Krant maart 2012, gewijzigd 24-06-2015 Toen Hannes Heerkens in 1919 na een huwelijk van acht jaar weduwnaar werd, bleef hij met zes kinderen achter. De

Nadere informatie

NEUTENBERG-NOTTEBERG. Generatie I. Generatie II

NEUTENBERG-NOTTEBERG. Generatie I. Generatie II NEUTENBERG-NOTTEBERG Het oorspronkelijke erve Notteberg, waar onderstaande personen naar zijn genoemd, was gelegen in Kerspel Goor nabij huis Heeckeren, waartoe het ook behoorde. Rond 1683 echter verhuizen

Nadere informatie

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE ROUTE 32 km Deze fietsroute start in het centrum van Sint Isidorushoeve en gaat door de vier marken die rond de hoeve liggen. Een prachtig kleinschalig hoevenlandschap afgewisseld

Nadere informatie

HAAKSBERGEN RONDJE GRINTENBOS

HAAKSBERGEN RONDJE GRINTENBOS HAAKSBERGEN RONDJE GRINTENBOS ROUTE 7 km Wandelpad voor gebruikers van rollator, rolstoel en scootmobiel. Natuur is voor iedereen Deze route is gemaakt door Gerard Vaanhold i.s.m Wijkraad Veldmaat en Natuurmonumenten

Nadere informatie

LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL EN HELENA VAN OORSCHOT. BERTJE EN LEENTJE VAN SCHIJNDEL LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL HELENA VAN OORSCHOT

LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL EN HELENA VAN OORSCHOT. BERTJE EN LEENTJE VAN SCHIJNDEL LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL HELENA VAN OORSCHOT LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL EN HELENA VAN OORSCHOT. BERTJE EN LEENTJE VAN SCHIJNDEL LAMBERTUS VAN SCHIJNDEL 1857 1953 HELENA VAN OORSCHOT 1859-1958 Lambertus van Schijndel is op 4 december 1857 geboren te

Nadere informatie

info@pietnowee.nl Pagina 1

info@pietnowee.nl Pagina 1 "Thuis heb ik nog een ansichtkaart" Ik heb er zelfs meer dan één van het dorp waar ik geboren ben. Mijn voorouders waren tuinders en woonden voornamelijk in Den Hoorn en omgeving. Veel is er veranderd

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Het karakteristieke pand op de hoek Molenstraat-Denekamperstraat 1

Het karakteristieke pand op de hoek Molenstraat-Denekamperstraat 1 Het karakteristieke pand op de hoek Molenstraat-Denekamperstraat 1 Henk Eweg Een Bijzondere Stadshoek Velen van ons zullen zich wel eens afgevraagd hebben wat voor een huis is dat, daar op de hoek van

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH RIETDIJK 19 Arie van den Bogaart een landbouwer uit Schijndel is in 1832 de eigenaar van dit huis (sectie: E130). Hij bezit ook het huis er naast Rietdijk D (verdwenen

Nadere informatie

D37, Scheiweg 2. Geplaatst in de Heise Krant februari 2015, gewijzigd

D37, Scheiweg 2. Geplaatst in de Heise Krant februari 2015, gewijzigd D37, Scheiweg 2 Geplaatst in de Heise Krant februari 2015, gewijzigd 12-10-2016 De boerderij aan de Scheiweg met huisnummer 2, voorheen D37 is vanuit Maria-Heide gezien een vrij onbekende boerderij. Op

Nadere informatie

Canonvensters Michiel de Ruyter

Canonvensters Michiel de Ruyter ARGUS CLOU GESCHIEDENIS LESSUGGESTIE GROEP 8 Canonvensters Michiel de Ruyter Michiel Adriaanszoon de Ruyter werd op 23 maart 1607 geboren in Vlissingen. Zijn ouders waren niet rijk. Michiel was een stout

Nadere informatie

BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012. 2012-1 boerderij Moerbeek 48. Inleiding. eerste steen. Luchtfoto vanuit het noorden.

BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012. 2012-1 boerderij Moerbeek 48. Inleiding. eerste steen. Luchtfoto vanuit het noorden. BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012 1 Inleiding Bewoning en veranderingen De boerderij is vrij zeker gebouwd begin 1800. In 1872 heeft er een grondige verbouwing plaats gevonden met o.a. een nieuwe

Nadere informatie

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen?

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen? Lees het verhaal over de Albor de jager. Albor is de jongste van de 5 jagers. De speer van Albor is van vuursteen. De jagers vinden een spoor van een hert Het spoor is vers, het hert is dichtbij. De jagers

Nadere informatie

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop.

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop. Inhoud. Blz. 1. Blz. 2. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 6. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Blz. 11. Kaft Inhoud Het leven van Escher. Moeilijke jaren. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld

Nadere informatie

Geschiedenis Sint Augustinusparochie. Kromme Spieringweg 400, 2141 AM Vijfhuizen

Geschiedenis Sint Augustinusparochie. Kromme Spieringweg 400, 2141 AM Vijfhuizen Geschiedenis Sint Augustinusparochie Kromme Spieringweg 400, 2141 AM Vijfhuizen Geschiedenis Sinds 1929 vormen wij, de katholieke inwoners van Vijfhuizen, een eigen zelfstandige parochie. Onze geloofsgemeenschap

Nadere informatie

Turfgravers worden binnenschippers

Turfgravers worden binnenschippers Turfgravers worden binnenschippers Aan het eind van de zeventiende eeuw waren Hoogezand-Sappemeer, de Pekela s, Wildervank en Veendam allemaal plaatsen in opkomst. Het veen was grotendeels afgegraven en

Nadere informatie

Joannes Mensink. Stamboom Joannes Mensink. Geboren ± 1803 te Weerselo Overleden op 13 mei 1871 te Rossum (akte 84) Beroep: landbouwer

Joannes Mensink. Stamboom Joannes Mensink. Geboren ± 1803 te Weerselo Overleden op 13 mei 1871 te Rossum (akte 84) Beroep: landbouwer Joannes Mensink Geboren ± 1803 te Weerselo Overleden op 13 mei 1871 te Rossum (akte 84) Vader: Gerrit Jan Mensink Moeder: Aleida Kerkhof Partner: Fenne Groeneman Geboren ± 1792 te Losser Overleden op 26

Nadere informatie

Er is post! LES 1. gemeente Hengelo

Er is post! LES 1. gemeente Hengelo LS 1 Opdracht 1 Je juf of meester leest je een verhaal voor. Het gaat over reizen met de postkoets. Aan het einde van het verhaal stelt je juf of meester een aantal vragen over het verhaal. Foto uit 1870,

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg Blad 1 Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg Website: Stamboom familie Van den Berg > Mina van den Berg, zus van 01. Antoon van den Berg (1877-1961) De ouders van Mina

Nadere informatie

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen Een aantal oude huizen en boerderijen van Warder zijn voorzien van een gevelsteen. Hierop staat aangegeven wanneer

Nadere informatie

l.de marken van Haaksbergen.

l.de marken van Haaksbergen. l.de marken van Haaksbergen. Binnen de grenzen van de gemeente Haaksbergen kende men vroeger zes verschillende Marken 1 ), te weten: 1-1. Holthuizen en Eppenzolder/ Stepelo. Oorspronkelijk is deze marke

Nadere informatie

1 Schultenwolde (Noord Twente) Wandelroute: 10 km.

1 Schultenwolde (Noord Twente) Wandelroute: 10 km. Wandelen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel 1 Schultenwolde (Noord Twente) Wandelroute: 10 km. Korte introductie De gemeente Tubbergen behoorde

Nadere informatie

www.vorstenbosch-info.nl

www.vorstenbosch-info.nl OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH HONDSTRAAT 4 Jan Rut Kluijtmans koopt op 24-12-1792 een huis en aangelag, gestaan en gelegen op Vorstenbosch onder Nistelrode, groot 2 L, 45 R, van Maria Sijmen Rijkers,

Nadere informatie

de straat van toen Koningstraat Naaldwijk

de straat van toen Koningstraat Naaldwijk de straat van toen Koningstraat Naaldwijk 1 Nummer 1 en 3: bakker Joris Boon. Rond 1885 kwam bakker Leendert Boon vanuit s-gravenzande naar Naaldwijk. Zoon Joris, vooraan op deze foto, nam de zaak over

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis Rondje Vledder een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis 10 11 1 8 9 2 4 5 6 7 3 Het plattegrondje geeft een beeld van Vledder tussen ca. 1930 en 1940. De nummers langs de

Nadere informatie

E70, Goordonksedijk 4

E70, Goordonksedijk 4 E70, Goordonksedijk 4 Geplaatst in de Heise Krant januari 2014, gewijzigd 13-04-2016 Wanneer we op de kadasterkaart van 1832 kijken, waar nu de Goordonksedijk loopt, zien we aan weerszijden een grote vlakte

Nadere informatie

6Plekjes met voelbare historie

6Plekjes met voelbare historie 6Plekjes met voelbare historie Waterwegen hebben in heel veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis een rol gespeeld. Voor aanval en verdediging tijdens oorlogen, voor het vervoer van goederen

Nadere informatie

Werkblad Mijn huis staat in...

Werkblad Mijn huis staat in... Werkblad Mijn huis staat in... Mijn huis staat in: Ga naar kaart.cc. Je ziet twee kaarten. In de menubalk bovenin vul je rechts je woonplaats in. Kies in het linkervak de Bonnebladen 1901-1925. Kies in

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de parochie

Korte geschiedenis van de parochie Korte geschiedenis van de parochie Het dorp Schin op Geul is zeer oud. Onder de naam Schina komt het reeds voor in het oudste gedenkboek der abdij van de H.Remigius te Reims, dat omstreeks 847 werd opgesteld.

Nadere informatie

Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs

Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs Opdracht 1 Bij de tekst Schokland Werelderfgoed op de grond. 1a. De grote foto op de grond is gemaakt in 1930. Toen was Schokland nog een eiland. Waarom

Nadere informatie

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld.

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld. Huize Louise. Inleiding. Vanuit het zuiden, even voorbij de Markt en de Protestante kerk in de Grotestraat, staat op de nummers 92 tot 94 een pand dat de naam draagt 'Huize Louise'. In dit pand waren eerder

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Boerderij Binnenwijzend 102

Boerderij Binnenwijzend 102 Boerderij Binnenwijzend 102 Hoogkarspel De stolpboerderij Binnenwijzend 102 is in 2015 gesloopt vanwege de aanleg van de doorsteek van de N23 (Alkmaar- Zwolle). Het betreft een karakteristieke Noord- Hollandse

Nadere informatie

HUNGERINK. Generatie I

HUNGERINK. Generatie I HUNGERINK Het erve Hungerink (in de volksmond ook wel de Hunger geheten) is een zeer oude boerderij gelegen in buurtschap Stokkum. Het wordt voor het eerst genoemd in 1412 maar zal veel ouder zijn. Het

Nadere informatie

Fragment-genealogie Smeets (3)

Fragment-genealogie Smeets (3) Fragment-genealogie Smeets (3) XI-1 ANNA MARIA SMEETS geboren te Schin op Geul t.o. de kerk en aldaar gedoopt 30 december 1770, dochter van WIJNANDUS SMEETS [X-2] en CHRISTINA LOOGEN. Zij huwde te Schin

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Geschiedenis Gereformeerde kerk Ruinerwold Koekange

Geschiedenis Gereformeerde kerk Ruinerwold Koekange Geschiedenis Gereformeerde kerk Ruinerwold Koekange Ds. Hendrik de Cock Het zegel van de kerk Voor kant kerk Berghuizen 2018 Foto van het kerkgebouw van voor 1912 Het ontstaan van de afscheiding. De Afscheiding

Nadere informatie

De Kerk - Geschiedenis (Van deze kerk heb ik de DTB boeken ingezien)

De Kerk - Geschiedenis (Van deze kerk heb ik de DTB boeken ingezien) De Kerk - Geschiedenis (Van deze kerk heb ik de DTB boeken ingezien) Kerkgeschiedenis Hervormde Gemeente Oldemarkt - Paasloo c.a. De Hervormde Gemeente omvat vier kerkdorpen. Allen met een eigen kerk en

Nadere informatie

Schoorldam anno 1900 Atze Nicolaï en Margaretha Bosch

Schoorldam anno 1900 Atze Nicolaï en Margaretha Bosch Schoorldam anno 1900 Atze Nicolaï en Margaretha Bosch De hierna beschreven fam. Nicolaï heeft zijn herkomst in Schoorldam. Maar verder terug in de tijd kwamen zij uit Friesland m.n. uit Franeker. Eind

Nadere informatie

Welkom in de Open Hof

Welkom in de Open Hof Welkom in de Open Hof Opw. 616 Gez. 434: 1, 2, 5 Ps51: 5 El 458 Opw. 411 Gez. 182: 1, 2, 6 Gez. 44: 1, 2, 3 Genesis 29: 1-35 Mededelingen Voorganger : ds. Arie Reitsema Schriftlezing: Jan Leo de Hoop Voorbede

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR ROUTE 14 km Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ...

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ... Naam: DE WATERSNOOD- RAMP Het is 31 januari 1953. Het stormde vreselijk In Zeeland. Toch waren de meeste mensen gewoon rustig naar bed gegaan. Zij werden in hun slaap overvallen door een zware stormvloed.

Nadere informatie

ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN

ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN 2Oe jaargang no. 4 - november 1987 - Verschijnt 4 x per jaar ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN Aold Hoksebarge REDAKTIE: W. E. ten Asbroek F. G. M. Gebbink-Broekhuis J. G. L. Overbeeke ADMINISTRATIE:

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

Archief van de. Vereniging. Van der Lek de Clerq kleuterschool. te Stavenisse

Archief van de. Vereniging. Van der Lek de Clerq kleuterschool. te Stavenisse Archief van de Vereniging Van der Lek de Clerq kleuterschool te Stavenisse 1898-1982 2 Inleiding Op 2 maart 1898 richtte Mr. Johan van der Lek de Clercq, vice-president bij de arrondissementsrechtbank

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 6 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Jagers en Boeren De oudste bewoners Jos en Mirthe fietsen in de zomervakantie op de Elspeetse heide. Ze maken met hun ouders een

Nadere informatie

MOERWINKEL. Generatie I. Generatie II

MOERWINKEL. Generatie I. Generatie II MOERWINKEL Deze boerderijnaam zal veel Markeloers niet veel zeggen maar het is een eeuwenoud erf gelegen in Kerspel Goor ten zuiden van het Twentekanaal dichtbij de grens met Ambt Delden. Het wordt voor

Nadere informatie

Willem Maris (1844-1910)

Willem Maris (1844-1910) Willem Maris (1844-1910) Willem Maris behoort tot het bekende schildersgeslacht Maris. Hij was de jongste van drie broers die allen in het schildersvak gingen, gestimuleerd door hun vader, boek- en steendrukker

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

Bron: De Oosterhoutse tijdmachine

Bron: De Oosterhoutse tijdmachine 1813 Aanleg Napoleonsbaan De grote weg Parijs-Amsterdam liep door Oosterhout. Hij werd aangelegd in de jaren 1813-1816. Napoleon begon met de aanleg, koning Willem I maakte hem af. Het traject maakte in

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Betje Hendriks ( ) De ouders van Betje

Blad 1. Kwartierstaat van Betje Hendriks ( ) De ouders van Betje Blad 1 Kwartierstaat van Betje Hendriks (1880-1955) De ouders van Betje Website: Stamboom familie Van den Berg > Generatie II De ouders van 01. Betje Hendriks (1880-1955) 02. * Gemert 04-03-1850 + Helmond

Nadere informatie

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders.

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart 2013 5,1 27 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Paragraaf 1 De Romeinen trekken zich terug. 1. Welke

Nadere informatie

DE OVERBIEST. Een wegenkaart uit eind 18 e eeuw, links in het midden zie je het gebied de OVERBIEST.

DE OVERBIEST. Een wegenkaart uit eind 18 e eeuw, links in het midden zie je het gebied de OVERBIEST. DE OVERBIEST. Een wegenkaart uit eind 18 e eeuw, links in het midden zie je het gebied de OVERBIEST. De naam is zeer oud. In een document van 1421 wordt dit gedeelte van Boxmeer reeds genoemd. Doch lang

Nadere informatie

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Een vervolg van het verhaal over de boerderijen van de familie Schoen uit juni. J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Simon boerde met zijn vrouw Elisabeth de

Nadere informatie

TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19

TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19 TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19 Bouw- en bewoningsgeschiedenis Bewoners Het huis dateert uit 1896. Het werd (vermoedelijk) gebouwd in opdracht van Klaas Groot. Klaas Groot was getrouwd met Antje

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Het armenbos. door Paul Lammeretz

Het armenbos. door Paul Lammeretz Het armenbos door Paul Lammeretz In de tweede helft van 1800 was het een slechte tijd voor de mensen. De lichamelijke conditie van grote delen van de Nederlandse bevolking was slecht; jonge en oude mensen,

Nadere informatie

De kinderen van het achtste woud.

De kinderen van het achtste woud. '1 De kinderen van het achtste woud. De kinderen van het achtste woud. Els Pelgrom In klas 4 las ik de kinderen van het achtste woud van Els Pelgrom. Halverwege het boek, waarvan de tekst vaak aanleiding

Nadere informatie

en nog andere straten moest nog worden aangelegd.

en nog andere straten moest nog worden aangelegd. In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want werd reeds vermeld in

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet bij de Indiëherdenking 15 augustus 2014 in Den Haag

Toespraak Gerdi Verbeet bij de Indiëherdenking 15 augustus 2014 in Den Haag Toespraak Gerdi Verbeet bij de Indiëherdenking 15 augustus 2014 in Den Haag Elk jaar op de ochtend van 14 augustus is er een korte plechtigheid in de ontvangsthal van de oude Tweede Kamer. Een kleine groep

Nadere informatie

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum.

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Agenda 27 maart; donateursavond; ontvangst vanaf 19:30. Aanvang 19:45 15 maart onthulling monument armenlap om 15.00

Nadere informatie

ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN

ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN 29e jaargang no. 3 - augustus 1996 - verschijnt 4 x per jaar ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN Aold Hoksebarge REDAKTIE: ADMINISTRATIE: B.E. Asbreuk F.G.M. Broekhuis E.H.J. Overbeeke-Scholten

Nadere informatie

Marten Kanters (1761?), timmerman en kroeghouder In de patentregisters van 1815 t/m 1818 woont Marten Kanters op Plaats nr. 17

Marten Kanters (1761?), timmerman en kroeghouder In de patentregisters van 1815 t/m 1818 woont Marten Kanters op Plaats nr. 17 Nieuwstraat 40/42 Bewoners van 1815 tot heden : Kanters -van der Meijden Knicknie van den Biggelaar van de Coevering Immens (café Victoria) supermarkt Boxer (de Kroon) en vervolgens de Jumbo kindsheidoptocht

Nadere informatie

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout Personen Verteller Huisvrouw Cake ingrediënten; o Bloem o Zout o Suiker o Eieren o Kersen o Sukade o Krenten o Boter (Bij dit toneelstuk

Nadere informatie

De Kaasmaakster. Schoolplaat De kaasbereiding (Copyright Wolters-Noordhoff bv)

De Kaasmaakster. Schoolplaat De kaasbereiding (Copyright Wolters-Noordhoff bv) De Kaasmaakster Schoolplaat De kaasbereiding (Copyright Wolters-Noordhoff bv) Misschien is het je wel eens opgevallen, als je over een landweg reed, of over de dijk. Langs de kant van de weg staat een

Nadere informatie

MARKE USSELO: - http://overijssel1880-1930.blogspot.com/2009/12/gids-van-enschede-en-omgevingde_8151.html

MARKE USSELO: - http://overijssel1880-1930.blogspot.com/2009/12/gids-van-enschede-en-omgevingde_8151.html MARKE USSELO: - http://overijssel1880-1930.blogspot.com/2009/12/gids-van-enschede-en-omgevingde_8151.html - http://www.usselo.nl/over-usselo/een-reis-door-de-tijd/ - http://shselcom.trimm.nl/canon/04-de-vijf-marken-van-enschede/

Nadere informatie

Dit verslag is van Ylaine en Ryanne Mulder 29-10-'03. Verslag van het oude Egypte Ylaine en Ryanne Mulder 29-10- 03

Dit verslag is van Ylaine en Ryanne Mulder 29-10-'03. Verslag van het oude Egypte Ylaine en Ryanne Mulder 29-10- 03 Dit verslag is van Ylaine en Ryanne Mulder 29-10-'03 blz.0 Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 De Egyptenaren jagen en oogsten blz. 3 De Farao blz. 4 Doden blz. 5 Arm of welvarend blz. 6 Ik ben de Farao blz.

Nadere informatie

BOERENKERKHOF begraafplaats der gemeente Lonneker

BOERENKERKHOF begraafplaats der gemeente Lonneker BOERENKERKHOF begraafplaats der gemeente Lonneker Op 28 augustus 1827 kwam er een koninklijk besluit dat het met ingang van 1 1 januari 1829 in grotere steden (meer dan 1000 inwoners) verboden was om overledenen

Nadere informatie

Drie schilderijen in de consistorie te Oudelande

Drie schilderijen in de consistorie te Oudelande Drie schilderijen in de consistorie te Oudelande Sinds jaar en dag hangen er in de consistorie van de kerk te Oudelande drie schilderijen, twee panelen en een doek. De panelen stellen een gezicht op Oudelande

Nadere informatie

1 SCHULTENWOLDE. ROUTE 10 km

1 SCHULTENWOLDE. ROUTE 10 km 1 SCHULTENWOLDE ROUTE 10 km De gemeente Tubbergen behoorde tot 21 oktober 1811 tot het landgericht Ootmarsum. De gemeente Tubbergen bestaat uit 9 dorpen en 4 buurtschappen. Het dorpsommetje "Schultenwolde"

Nadere informatie

WAT ANDEREN DOEM. NAERDINCKLANT 9 november 1983 Lezing door dr.ir. T. van Tol: Nederzettingsgeschiedenis van Laren.

WAT ANDEREN DOEM. NAERDINCKLANT 9 november 1983 Lezing door dr.ir. T. van Tol: Nederzettingsgeschiedenis van Laren. WAT ANDEREN DOEM NAERDINCKLANT 9 november 1983 Lezing door dr.ir. T. van Tol: Nederzettingsgeschiedenis van Laren. Plaats : De Vaart, Hilversum, aanvang 20.00 uur. 25 januari 1984 Lezing, samen met "Albertus

Nadere informatie

De straat van toen. Kerkstraat Naaldwijk

De straat van toen. Kerkstraat Naaldwijk De straat van toen Kerkstraat Naaldwijk 1910; de woningen in de Kerkstraat tot de Kerklaan, nrs. 1 t/m 4 1933; op de hoek van het Wilhelminaplein en de Kerkstraat was in deze tijd de eerste Naaldwijkse

Nadere informatie

Werkgroep Genealogie

Werkgroep Genealogie Werkgroep Genealogie De werkgroep bestaat uit Bart van Schijndel en Anny Janssen. doelstelling: A. Het adviseren van (aankomende) genealogen. Voor vragen kunt u terecht bij de werkgroep. Gegevens uit het

Nadere informatie

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST!

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! ietsroute Hoogland West OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! 5 4 6 3 2 1 Let op het verkeer en zet je fiets goed aan de kant! Mooi Hoogland-West! 1 Bolle akker locatie 1

Nadere informatie

13e jaargang no l - Februari 1980 - Verschijnt 4 x per jaar ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN

13e jaargang no l - Februari 1980 - Verschijnt 4 x per jaar ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN 13e jaargang no l - Februari 1980 - Verschijnt 4 x per jaar ORGAAN VAN DE HISTORISCHE KRING HAAKSBERGEN Aold Hoksebarge REDAKTIE: W. E. ten Asbroek J. G. L. Overbeeke J. Vredenberg ADMINISTRATIE: A. J.

Nadere informatie

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , *

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , * Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * 29-07-1811, + 22-07-1897 *19-08-1826 + 24-11-1914 Ytzen Lieuwes (N) was bijna 33 jaar toen hij met Hiltje Karsjens Kalma trouwde. Hiltje was de dochter

Nadere informatie

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Catharinakerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de westelijke wierde.

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Catharinakerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de westelijke wierde. namen 1 a OPDRACHTKAART ULRUM - ONDERZOEK Catharinakerk Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Catharinakerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de westelijke wierde. Op deze kaart staan

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Kastelen De eerste kastelen De eerste kastelen werden tussen 800 en 1000 na Christus gebouwd. In die tijd maakten de Noormannen de kusten van Europa onveilig: ze plunderden dorpen en boerderijen. De mensen

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Wat rest is een foto

Wat rest is een foto Wat rest is een foto Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum, Leeuwarden

Nadere informatie