VERSLAG VAN DE BIJEENKOMST GEBRUIKERS VAN DE ZWEMBADEN FORUM KWADRAAT EN DE FLUIT EN VERTEGENWOORDIGERS VAN DE GEMEENTE OP 8 JULI 2009.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERSLAG VAN DE BIJEENKOMST GEBRUIKERS VAN DE ZWEMBADEN FORUM KWADRAAT EN DE FLUIT EN VERTEGENWOORDIGERS VAN DE GEMEENTE OP 8 JULI 2009."

Transcriptie

1 VERSLAG VAN DE BIJEENKOMST GEBRUIKERS VAN DE ZWEMBADEN FORUM KWADRAAT EN DE FLUIT EN VERTEGENWOORDIGERS VAN DE GEMEENTE OP 8 JULI Locatie: sportkantine De Fluit Onderwerp: zwembadconfiguratie Aanwezig: vertegenwoordigers van de volgende verenigingen/gebruikers : AZL; Individuele Zwemmers Forum); ZVG; Watervrienden Leidschendam; Duursportvereniging TTL; Duikvereniging SMS; Reddingsbrigade Leidschendam; Watervrienden Leidschendam; Multi Fysio; AVZV. namens Marktplan: R. Geritan namens de gemeente: wethouder Rensen; P. Wassenaar; (hoofd Acc.) K. Weemstra; (Acc.); A. v.d. Ark (JOS); Th. Kok (Acc.); J. Stoops (Acc. +verslag). De heer Wassenaar opent om de bijeenkomst en heet iedereen welkom. Er is een behoorlijke opkomst, hoewel niet alle gebruikers vertegenwoordigd zijn. Hij schetst kort het verloop van de avond. Hierna volgt een korte voorstelronde. Wethouder Rensen neemt het woord over en benadrukt dat de gemeente de laatste jaren veel aandacht heeft besteed aan de binnen-en buitensporten, terwijl het zwemmen een beetje op de achtergrond is geraakt. De buitensport is na 4 jaar, op Westvliet na, zo goed als afgerond; de binnensportaccommodaties hebben nu de aandacht. Na de fusie bestaan er nog steeds 2 vormen van beheer: de situatie in Leidschendam is anders dan die in Voorburg. Opti-Sport beheert in Voorburg het zwembad en sporthal Forum Kwadraat en sporthal Essesteijn, terwijl de scholen zelf de gymzalen beheren. In Leidschendam beheert en verhuurt de gemeente zelf nog het zwembad, sportcentrum De Fluit en de gymzalen bij de scholen. Er zijn een aantal mogelijkheden, waarover in dit stadium voorlopig alleen nog nagedacht wordt. -of 2 zwembaden behouden -of compleet nieuw zwembad realiseren -of renoveren van De Fluit De wethouder benadrukt dat de zwembadconfiguratie nog volledig ter discussie staat, er is absoluut geen sprake van een voorkeur voor een bepaalde denkrichting, alles bevindt zich in een oriënterende fase. Het onderzoek naar de zwembaden is ook niet primair ingegeven door een bezuinigingsnoodzaak. Wel onderzoeken we natuurlijk of er met name op de energiekosten en exploitatie-en beheerskosten bespaard kan worden.. Marktplan heeft aan de hand van alle kengetallen een duidelijke probleemanalyse gemaakt. Aan de hand van de enquete zijn de wensen van de gebruikers naar voren gekomen. Begin september zal de gemeente een keuze gaan voorbereiden. In een tweede bijeenkomst, gepland half september, worden de analyses aan de gebruikers voorgelegd.

2 Vervolgens maakt de heer Geritan van Marktplan d.m.v. een power-point presentatie de resultaten van de enquete bekend. (Zie hiervoor de als bijlage bijgesloten copiëen van de sheets). Hierna wordt van tot uur een korte pauze ingelast. Hierna volgt een discussieronde. De heer Wassenaar vraagt aan de wethouder: hoe serieus gaat u om met de inbreng van de gebruikers? De wethouder antwoordt dat de binnensportnota zeer interactief met de gebruikers tot stand is gekomen. Op dezelfde manier wil hij ook met de zwembadconfiguratie omgaan: dus zeer serieus naar de gebruikers luisteren en zoveel mogelijk aansluiten bij hun wensen. Maar alles heeft vanzelfsprekend wel een prijs. De wethouder heeft behoefte om te weten hoe de groei van het aantal leden van 6 tot 8% onderbouwd is. SMS: de wethouder zal zelf uit de kleine kinderen zijn, maar andere kinderen staan op een wachtlijst; dit kan tot tweeëneenhalf jaar oplopen. AVZV: merkt op dat vooral bij waterpolo en dan met name bij de kleintjes, een te beperkt aantal uren beschikbaar is. AVZV heeft een kleine wachtlijst. Multi Fysio: pleit voor meer differentiatie van het water. Het bad meer indelen naar doelgroepen en de capaciteit op de doelgroepen afstemmen. De wethouder benadrukt dat we minimaal uit moeten gaan van de huidige inhuur: hij heeft richting gemeenteraad een zeer duidelijk verhaal nodig met harde, recente cijfers, zeker als er een groeiverwachting is. De heer Wassenaar informeert naar verenigingen met een wachtlijst. Komt dit door een gebrek aan vrijwilligers? De Watervrienden hebben een wachtlijst van 2 jaar. De oorzaak ligt in een te klein kader: geen vrijwilligers te krijgen. AZL heeft ook een wachtlijst; ook hier is kader hard nodig. De heer Wassenaar concludeert dat we op prime-time (18.00 tot uur) uren tekort komen.is het voorstelbaar daaromheen uren te creëren? Reactie: het kader is moeilijk te krijgen voor uur, eveneens lastig na uur. Vaak is men dus gebonden aan prime-time. Dit geldt zeker voor zweminstructie. Men is het erover eens dat om aan alle wensen te voldoen meer water nodig is; daarnaast zal er uitgeweken moeten worden naar andere tijden, als we meer willen zwemmen. Individuele Zwemmers: hebben geen kader nodig; kunnen ook buiten prime-time goed functioneren. De wethouder wil van de gebruikers graag meer over de kaderproblematiek horen. Is het een goed idee om de jeugdinstructie meteen na schooltijd te laten beginnen?. De wethouder streeft naar meer professionele ondersteuning van de verenigingen en wijst ook op de mogelijkheden van de combinatiefuncties (IMPULS-gelden). Opgemerkt wordt vanuit de zaal nog dat 5 km. reizen naar een zwembad voor de meesten geen bezwaar is: de kinderrijke buurten Leidschenveen en Ypenburg trekken ook naar onze zwembaden. Het nieuwe Haagse zwembad in Ypenburg komt er definitief. Je zult bij de afwegingen dergelijke ontwikkelingen moeten betrekken.

3 De heer Wassenaar wil nog twee belangrijke elementen aanstippen: de hygiëne en de watertemperatuur. Wat is het gevoel bij de gebruikers inzake de hygiëne in de zwembaden? Watervrienden: De Fluit vertoont door ouderdom diverse kuren: riolering in slechte staat, daardoor stankoverlast, wc-brillen ontbreken. SMS: verontreinigd water: pleisters, haarbollen,elastiekjes etc. worden aangetroffen. De douches en de toiletten zijn verouderd. Vraag van de heer Wassenaar: is de dagelijkse schoonmaak dus onvoldoende? Geconstateerd wordt dat ook in Forum Kwadraat er het een en ander aan de schoonmaak te verbeteren valt: het gebouw is inmiddels 19 jaar oud, vervuild water, onvoldoende schoonmaak. Opgemerkt wordt dat sinds het gebruikersoverleg de toestand iets verbeterd is. De heer Wassenaar concludeert dat het gevoel betreffende de hygiëne breed gedragen wordt. Uit de zaal komt de terechte opmerking dat sommige gebruikers zelf voor de rommel zorgen en ook op hun gedrag is vaak nog wel iets aan te merken. Het tweede element betreft de watertemperatuur. Voor de ene groep gebruikers is de temperatuur te hoog, voor een andere groep weer te laag. Oplossing: 2 aparte baden: 1 met lage, 1 met hoge temperatuur? Multi Fysio merkt op dat dit voor gehandicapten, invaliden een omvangrijk probleem is. Forum Kwadraat heeft een beweegbare bodem, dit lost iets op. Voor specifieke doelgroepen zou een kleiner bad gerealiseerd moeten worden. Een voorbeeld is hier het instructiebad De Escamphof aan de Escamplaan in Den Haag. Oplossing De Fluit: in het 25 meter-bad de watertemperatuur 2 graden lager instellen? De KNZB stelt strenge eisen: watertemperatuur mag ten hoogste 29 graden bedragen; wedstrijdeis 27 graden. AVZV pleit voor een scheiding van baden: een warm bad, een kouder bad, dus zeker 2 baden. De heer Wassenaar snijdt het hebben van een eigen clubruimte in het zwembad aan. AVZV heeft geen eigen clubruimte in Forum Kwadraat, maar de multifunctionele ruimte kan uitkomst bieden. TTL heeft ook geen eigen clubruimte, waardoor er in de hal verzameld moet worden. Hierdoor veel communicatiestoringen. Watervrienden maakt gebruik van ruimte AZL, is op deze manier opgelost. AZL beschikt wel over eigen ruimte en is bereid om deze te delen. In dit kader merkt de heer Rensen nog op dat hij een eigen clubruimte van essentieel belang acht voor het verenigingsgevoel, maar op dit moment nog niet haalbaar: hoge kosten. Als er eigen clubruimtes komen, dan zullen er duidelijke afspraken moeten worden gemaakt over gezamenlijk gebruik en zelfexploitatie. De heer Wassenaar: toekomstig gebruik van zwembaden: het ideaalbeeld. Moeten we streven naar breedte-of topsport? AZL: het onderdeel wedstrijdzwemmen is nu ondergebracht in een speciale stichting, men traint in 5 zwembaden in de regio. Deelnemers blijven lid van AZL. Met waterpolo is men een goede subtopper.

4 Individuele Zwemmers: draagt een voorbeeld aan van baden in Amsterdam en Eindhoven: een groot bad van 50x75 meter. Is in 3-en te verdelen. Conclusie: benodigd is een zwembad voor de breedtesport met goede hygiënische omstandigheden en niet zozeer een topsportbad. Wethouder Rensen: is er nog behoefte aan een buitenbad? Multi Fysio: er is een groep van zwemmers die absoluut buiten willen zwemmen. Dus wel degelijk behoefte. AZL: men ligt vaak alleen maar om het bad heen op de ligweide voor de gezelligheid. In die situatie maakt maar een deel van het publiek gebruik van het water. Het buitenbad is voor verenigingen niet direct noodzakelijk, zij maken er weing gebruik van. Wethouder: een buitenbad is relatief duur. Weliswaar zeer geschikt voor speciale evenementen, maar we zullen een afweging moeten maken. We hebben te maken met de weersonstandigheden, dus niet altijd te gebruiken en een relatief kleine groep gebruikers. SMS: maakt geen gebruik van het buitenbad, maar is wel gecharmeerd van de diepte. Het liefst zouden ze het overkapt willen zien. SMS wil weten hoe de zwemtarieven in Leidschendam-Voorburg zich verhouden t.o.v. het landelijke beeld. De heer Geritan van Marktplan merkt op dat de tarieven hier in vergelijking met andere zwembaden in het land vrij laag zijn. Marktplan heeft ook hier onderzoek naar gedaan. SMS is een niet-gesubsidieerde club, die een eventuele tariefsverhoging beslist niet kan betalen. Daarnaast is duiken een dure sport, die door individuen betaald moet worden. Wethouder Rensen: in de binnensportnota is besloten om de (hogere) Voorburgse tarieven te gaan hanteren voor alle gemeentelijke binnensportaccommodaties. Wat betreft het tarievenbeleid voor het zwembad: hierover is momenteel nog niets te zeggen: hier zijn meer gegevens voor nodig en is dus nog iets voor de toekomst. De tarieven in het Leidschendamse zwembad zijn nu wel iets lager dan die in Voorburg worden gehanteerd. De heer Wassenaar geeft nog een slotconclusie: er zijn nog enkele gegevens van Marktplan onderweg, die in de tweede bijeenkomst, gepland begin september, meegenomen zullen worden. Op deze tweede bijeenkomst horen we graag nadere opmerkingen van de gebruikers. Maar ook eerder kan gereageerd worden met vragen en opmerkingen. U kunt dit doen door een mailbericht te sturen naar het adres: K.Weemstra@leidschendam-voorburg.nl In het najaar worden de onderzoeksresultaten, het ambtelijk advies en de rode draad van de opvattingen van de verenigingen gepresenteerd aan de gemeenteraad. De verwachting is dat de gemeenteraad vervolgens richtinggevende uitspraken doet over de toekomstige zwembadconfiguratie. Definitieve besluiten zullen er echter waarschijnlijk nog niet genomen worden. Wethouder Rensen: belangrijk is zeker dat de gebruikers hun wensen en behoeften ook duidelijk maken richting de gemeenteraad. Het is zaak om een breed politiek draagvlak te creëren voor de investeringen die voor de plaatselijke zwembadconfiguratie nodig zijn. Ook met het oog op de nieuwe coalitievorming is dit van belang. Tot besluit bedankt de heer Wassenaar om uur de aanwezigen voor hun inbreng en aandacht en spreekt de hoop uit iedereen in september weer terug te zien. Hij nodigt de aanwezigen uit om onder het genot van een drankje nog even met elkaar van gedachten te wisselen.

5 Jaap Stoops 14 juli 2009

VERSLAG DERDE BIJEENKOMST ZWEMBADCONFIGURATIE D.D 11 APRIL 2011. Locatie: AZL clubhuis.

VERSLAG DERDE BIJEENKOMST ZWEMBADCONFIGURATIE D.D 11 APRIL 2011. Locatie: AZL clubhuis. VERSLAG DERDE BIJEENKOMST ZWEMBADCONFIGURATIE D.D 11 APRIL 2011. Locatie: AZL clubhuis. Aanwezig: Vertegenwoordigers van de volgende verenigingen: duikvereniging SMS, AZL, TTL, Reddingsbrigade, Watervrienden

Nadere informatie

Een adequaat zwembadenaanbod voor Leidschendam-Voorburg. Robin Geritan Grontmij Marktplan

Een adequaat zwembadenaanbod voor Leidschendam-Voorburg. Robin Geritan Grontmij Marktplan Een adequaat zwembadenaanbod voor Leidschendam-Voorburg Robin Geritan Grontmij Marktplan Opdracht Mogelijke scenario s voor de toekomst maatschappelijke consequenties financiële consequenties risico s

Nadere informatie

Welke keuzes je ook maakt, sluiting, renovatie, nieuwbouw niet iedereen is tevreden.

Welke keuzes je ook maakt, sluiting, renovatie, nieuwbouw niet iedereen is tevreden. Van: Openluchtzwembad Klarenbeek Jan van Olmen Deze tekst kan ik helaas niet presenteren tijdens de expertmeeting i.v.m. de drukte in het openluchtbad. Inleiding. In Arnhem hebben wij een vergelijkbare

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Raadsvoorstel nr.: 15/85 Afdeling Commissie Contactpersoon/email adres

Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Raadsvoorstel nr.: 15/85 Afdeling Commissie Contactpersoon/email adres Raadsvoorstel Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Raadsvoorstel nr.: 15/85 Afdeling Commissie Contactpersoon/email adres Samenleving Inwonerszaken miranda.groot@oisterwijk.nl Voorstel tot het realiseren

Nadere informatie

Menukaart. Naar een verbeterde efficiency en effectiviteit van de binnensport en zwembaden van SSL. Definitief

Menukaart. Naar een verbeterde efficiency en effectiviteit van de binnensport en zwembaden van SSL. Definitief Menukaart Naar een verbeterde efficiency en effectiviteit van de binnensport en zwembaden van SSL Definitief Grontmij Nederland B.V. Houten, 2 maart 2012 Verantwoording Titel : Menukaart Naar een verbeterde

Nadere informatie

GROENLINKSGOUDA peilt meningen: in een toekomstwerkplaats op 15 juni 2006. Goudse zwembaden. www.groenlinksgouda.nl

GROENLINKSGOUDA peilt meningen: in een toekomstwerkplaats op 15 juni 2006. Goudse zwembaden. www.groenlinksgouda.nl GROENLINKSGOUDA peilt meningen: in een toekomstwerkplaats op 15 juni 2006 Goudse zwembaden www.groenlinksgouda.nl Goudse zwembaden in een toekomstwerkplaats op 15 juni 2006 Binnenkort beslist de gemeenteraad

Nadere informatie

Doelgroepen. Doelgroepen en de hierbij horende voorziening in Zwemwater en personeel

Doelgroepen. Doelgroepen en de hierbij horende voorziening in Zwemwater en personeel Doelgroepen Doelgroepen en de hierbij horende voorziening in Zwemwater en personeel Doelgroepen 1 Baby s en peuters Warm water (een kind koelt snel af door andere verhouding volume/huidoppervlak) Intieme,

Nadere informatie

NIEUWBOUW ZWEMBAD WEZENLAND WELKOM

NIEUWBOUW ZWEMBAD WEZENLAND WELKOM WELKOM Hoe het begon: 5 maart 2015: 19.30u vergadering commissie M&M Agendapunt 8: RENOVATIE zwembad of NIEUWBOUW zwembad Voorkeur commissie: RENOVATIE Gevolgen voor ONZE club: bij RENOVATIE gaat het zwembad

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

Wensen voor een uitbreiding aan de gymzaal Oud Adegeesterlaan

Wensen voor een uitbreiding aan de gymzaal Oud Adegeesterlaan Wensen voor een uitbreiding aan de gymzaal Oud Adegeesterlaan Opgesteld door gymnastiekvereniging Avanti, in overleg met Slank en Kwiek 23 juni 2008 1, Inleiding Gymnastiekvereniging Avanti heeft al jaren

Nadere informatie

Beslisdocument en plan van aanpak

Beslisdocument en plan van aanpak Beslisdocument en plan van aanpak TIENDEVEEN Inleiding In oktober 2006 heeft de gemeenteraad ingestemd met het plan van aanpak Woningbouw dorpen. Het project bestaat uit drie fasen. Deze fasen worden telkens

Nadere informatie

Analyse uitgangspunten en verdelingscriteria Utrechtse sporthallen. Juni-december 2015

Analyse uitgangspunten en verdelingscriteria Utrechtse sporthallen. Juni-december 2015 Analyse uitgangspunten en verdelingscriteria Utrechtse sporthallen Juni-december 2015 0 Inhoud 1 Aanleiding... 2 2 Huidige situatie... 3 Werkwijze... 3 Uitgangspunten... 3 Verdelingscriteria... 4 3 Analyse...

Nadere informatie

Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010

Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010 Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010 De Gemiva-SVG Groep heeft ruim 900 vrijwilligers die op zeer uiteenlopende momenten hun diensten verlenen bij activiteiten voor mensen met een

Nadere informatie

Agenda. tweede openbare bijeenkomst formatieproces. 3. Uitleg De Lokale Partij tav benoeming formateurs Ab Krook en Arjan Dros

Agenda. tweede openbare bijeenkomst formatieproces. 3. Uitleg De Lokale Partij tav benoeming formateurs Ab Krook en Arjan Dros Agenda tweede openbare bijeenkomst formatieproces Datum: 3 april 2018 Aanvang: 20.00 uur Locatie: raadzaal Voorzitters: Arjan Dros en Ab Krook 1. Opening 2. Vaststelling agenda 3. Uitleg De Lokale Partij

Nadere informatie

Een toekomstig adequaat zwembadaanbod in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Fase 2: Uitwerking van scenario s

Een toekomstig adequaat zwembadaanbod in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Fase 2: Uitwerking van scenario s Een toekomstig adequaat zwembadaanbod in de gemeente Leidschendam-Voorburg Fase 2: Uitwerking van scenario s Verkennend onderzoek Gemeente Leidschendam-Voorburg Grontmij Marktplan Houten, 1 oktober 2009

Nadere informatie

Adviesraad Sociaal Domein Leidschendam-Voorburg (Voorheen Participatieraad Leidschendam-Voorburg)

Adviesraad Sociaal Domein Leidschendam-Voorburg (Voorheen Participatieraad Leidschendam-Voorburg) (Voorheen Participatieraad Leidschendam-Voorburg) Verslag vergadering van 20-6-2019 Wijkcentrum Essesteijn, Elzendreef 10, 2272 EB Voorburg Aanwezig Hanni, Gino, Jan, Jan Willem, Marga, Margaret, Marion,

Nadere informatie

Reactie op voorstel Zwembaden. OZ&PC De Warande Juni 2011

Reactie op voorstel Zwembaden. OZ&PC De Warande Juni 2011 Reactie op voorstel Zwembaden OZ&PC De Warande Juni 2011 Gegeven informatie Aan o.a. onze vereniging is door de gemeente in persoon van de heer Nouwens op woensdag 1 juni de presentatie Onderzoeksopdracht

Nadere informatie

3 de bijeenkomst Contactraad SRM. 14 mei 2018

3 de bijeenkomst Contactraad SRM. 14 mei 2018 3 de bijeenkomst Contactraad SRM 14 mei 2018 AGENDA 1. Opening en verslag vorige Contactraad 19 maart jl. 2. Verkiezing voorzitter Contactraad 3. AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) 4. Sportnota

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 25-4-2016 Nummer voorstel: 2016/35 Voor raadsvergadering d.d.: 31-05-2016 Agendapunt: 11 Onderwerp:

Nadere informatie

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport.

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport. Rapport 2 h2>klacht Beoordeling Conclusie Aanbeveling Onderzoek Bevindingen Klacht Verzoekster klaagt erover dat het Centraal Administratiekantoor (hierna: CAK): door zijn handelen haar moeder een grote

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 17 januari 2012 Onderwerp Raadsbrief: Moderniseren zwembad de Fluit en toekomstig beheer sportcomplex de Fluit Categorie B Verseonnummer 643663 /

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst Voetbalconvenant Locatie: DVSU

Netwerkbijeenkomst Voetbalconvenant Locatie: DVSU Netwerkbijeenkomst Voetbalconvenant 2016-2020 Locatie: DVSU Programma 19.30 Peter van Baak (Sponsorvisie) vertelt over innovatie mogelijkheden om sponsoren te werven. 20.30 Ciska Fessl (KNVB) Terugkoppeling

Nadere informatie

Onderzoek naar de evalueerbaarheid van gemeentelijk beleid

Onderzoek naar de evalueerbaarheid van gemeentelijk beleid Onderzoek naar de evalueerbaarheid van gemeentelijk beleid Plan van aanpak Rekenkamer Maastricht februari 2007 1 1. Achtergrond en aanleiding 1 De gemeente Maastricht wil maatschappelijke doelen bereiken.

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

Presentatie 15 april 2008 Raad Gemeente Westland

Presentatie 15 april 2008 Raad Gemeente Westland Presentatie 15 april 2008 Raad Gemeente Westland Waterman Natuurlijk! Voorstellen: Wie zijn wij? Wat willen we? Een initiatief groep van Westlandse burgers (4500 handtekeningen) ondersteund door (lokale)

Nadere informatie

memo aan de gemeenteraad

memo aan de gemeenteraad memo aan de gemeenteraad aan de gemeenteraad dossiernummer 1234 onderwerp Memo Evaluatie Groenhovenbad van het college van burgemeester en wethouders datum 13 juni 2017 memo 1. Memo Evaluatie Groenhovenbad

Nadere informatie

Voorstel voor een Maatschappelijke Verkenning naar de beleving van het begrip Veiligheid door de inwoners van Maassluis

Voorstel voor een Maatschappelijke Verkenning naar de beleving van het begrip Veiligheid door de inwoners van Maassluis Voorstel voor een Maatschappelijke Verkenning naar de beleving van het begrip Veiligheid door de inwoners van Maassluis Het instrument Een Maatschappelijke Verkenning is een instrument voor de gemeenteraad

Nadere informatie

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Zoals bekend zijn er drie initiatiefnemers: ZIB Wijk bij Duurstede, Wijkzwemt en ZwembadInnovatieGroep.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en de antwoorden m.b.t. 'scholen voor morgen'

Veel gestelde vragen en de antwoorden m.b.t. 'scholen voor morgen' Veel gestelde vragen en de antwoorden m.b.t. 'scholen voor morgen' 14 februari 2019 Vraag: Waarom is het proces van 'scholen voor morgen' eigenlijk nodig? Antwoord: Het proces 'scholen voor morgen' is

Nadere informatie

Bijlage 4 Verslag jeugdraad 6 juni 2017

Bijlage 4 Verslag jeugdraad 6 juni 2017 Bijlage 4 Verslag jeugdraad 6 juni 2017 Aan Datum 6 juni 2017 Bart Jilesen, Aukje Steijns, Lotte Demarteau, Mees Hillenbrink, Sharon Nijsen, Quinn de Roock en Yvon Peters Kopie aan Wethouder Peeters en

Nadere informatie

Sport en Bewegen. Leeswijzer Kostprijsberekeningen 2012. 1. Aanleiding en uitgangspunten kostprijsberekening. 2. Uitwerkingen kostprijsberekeningen

Sport en Bewegen. Leeswijzer Kostprijsberekeningen 2012. 1. Aanleiding en uitgangspunten kostprijsberekening. 2. Uitwerkingen kostprijsberekeningen Leeswijzer Kostprijsberekeningen 2012 Sport en Bewegen 1. Aanleiding en uitgangspunten kostprijsberekening b Begroting sport en bewegen en collegeproducten 2012 2. Uitwerkingen kostprijsberekeningen b

Nadere informatie

Sfeerverslag Sportcafe #1

Sfeerverslag Sportcafe #1 Sfeerverslag Sportcafe #1 De toekomstbestendige vereniging Het Sportpunt Stichtse Vecht heeft op 5 maart het 1 e sportcafé georganiseerd. In de gezellige ruimte van MHV Maarssen zijn zo n 30 bestuurders

Nadere informatie

VITAAL OIRSCHOT THEMA: SUBSIDIEBELEID

VITAAL OIRSCHOT THEMA: SUBSIDIEBELEID VITAAL OIRSCHOT THEMA: SUBSIDIEBELEID Bijeenkomst 15 februari 2016 PROGRAMMA Opening Presentatie - terugblik vorige bijeenkomsten - vooruitblik: hoe verder - gedachtenlijn nieuw subsidiebeleid Interactief

Nadere informatie

Batavia Swim. geworden bij Batavia Swim. Door ontwikkeling of door ouder worden kan het wel zijn dat je kind naar een andere groep gaat.

Batavia Swim. geworden bij Batavia Swim. Door ontwikkeling of door ouder worden kan het wel zijn dat je kind naar een andere groep gaat. Vraag Waarom is er een nieuwe zwemvereniging opgericht Bestuurlijke verschillen van inzicht over de technische zaken van wedstrijdzwemmen (trainingen en wedstrijden) en de inbedding van wedstrijdzwemmen

Nadere informatie

Bij het opstellen van de exploitatiedoorrekening zijn de onderstaande uitgangspunten gehanteerd.

Bij het opstellen van de exploitatiedoorrekening zijn de onderstaande uitgangspunten gehanteerd. Memo nummer 1 aan H. Nouwens Sportbedriijf Oosterhout van P. Zuurbier Oranjewoud datum 27 april 2011 project Exploitatie opzet zwembad Oosterhout projectnummer 238250 betreft Doorrekening exploitatie nieuw

Nadere informatie

Procesaanpak Sportbeleid gemeente Lingewaard 2015-2020

Procesaanpak Sportbeleid gemeente Lingewaard 2015-2020 Procesaanpak Sportbeleid gemeente Lingewaard 2015-2020 1 1. Inleiding. De huidige sportnotitie Sportbeleid beweegt door! is in december 2012 door de gemeenteraad vastgesteld. Deze notitie heeft betrekking

Nadere informatie

Behoefteanalyse zwembad de Sypel. 30 april 2017 Nienke Schaap

Behoefteanalyse zwembad de Sypel. 30 april 2017 Nienke Schaap Behoefteanalyse zwembad de Sypel 30 april 2017 Nienke Schaap (n.schaap@harderwijk.nl) Inhoudsopgave Samenvatting... 3 Hoofdstuk 1. Werknemers de Sypel... 4 Visie... 4 Faciliteiten... 4 Baden... 4 Multifunctioneel

Nadere informatie

Intentieovereenkomst samenwerking gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.

Intentieovereenkomst samenwerking gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. Intentieovereenkomst samenwerking gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. De raden van de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.; OVERWEGENDE:

Nadere informatie

Respons enquête schooltijden

Respons enquête schooltijden 12 februari 2016 26 e jaargang nr 23 Weekjournaal 16 februari Open dag! 17 februari Studiedag team; alle kinderen vrij 18,22,23 febr. 10-minutengeprekken groepen 1 t/m 7 26 februari Meesters en juffendag

Nadere informatie

Nieuw zwemaccommodatiebeleid gemeente Gouda. Januari 2008

Nieuw zwemaccommodatiebeleid gemeente Gouda. Januari 2008 Nieuw zwemaccommodatiebeleid gemeente Gouda Januari 2008 Historie proces Juni 2005 opdracht verstrekt nav OF Sport Informatieavond raad 11 januari 2006 Informatieavond raad 8 mei 2006 Tussenrapportage

Nadere informatie

Welkom. Bij de workshop Projectplan Schrijven. 3 november 2015 Dorpshuis de Weidehoek, Wijster

Welkom. Bij de workshop Projectplan Schrijven. 3 november 2015 Dorpshuis de Weidehoek, Wijster Welkom Bij de workshop Projectplan Schrijven 3 november 2015 Dorpshuis de Weidehoek, Wijster Programma 20.00 uur Introductie en kennismaken 20.10 uur Verwachtingen en plannen 20.30 uur Het belang van een

Nadere informatie

Ruimtelijk haalbaarheidsonderzoek unilocatie Grevenbicht-Obbicht Informatiebijeenkomst 16 maart 2015

Ruimtelijk haalbaarheidsonderzoek unilocatie Grevenbicht-Obbicht Informatiebijeenkomst 16 maart 2015 Ruimtelijk haalbaarheidsonderzoek unilocatie Grevenbicht-Obbicht Informatiebijeenkomst 16 maart 2015 Programma informatiebijeenkomst 20.00 uur Opening dagvoorzitter 20.05 uur Inleiding wethouder Bert Kamphuis

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

BEHANDELINGSFORMULIER AB

BEHANDELINGSFORMULIER AB BEHANDELINGSFORMULIER AB Onderwerp Portefeuillehouder Beleidstaak Voorgesteld besluit Afkoop besluit Woninggebonden subsidies De heer ir. B. Emmens Vergadering 24-11-2010 Agendapunt 8 Wonen Instemmen met

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek 2016 / Optisport Barneveld. Optisport Barneveld Erik Boelen

Klanttevredenheidsonderzoek 2016 / Optisport Barneveld. Optisport Barneveld Erik Boelen Klanttevredenheidsonderzoek / Optisport Barneveld Optisport Barneveld Erik Boelen Inhoudsopgave. Inleiding.... Onderzoeksopzet.... Resultaten.... Conclusie... Bijlage : Vragenlijst... . Inleiding Eind

Nadere informatie

Zwem verder in Zwemcentrum Rotterdam.

Zwem verder in Zwemcentrum Rotterdam. Zwem verder in Zwemcentrum Rotterdam. Geopend vanaf 22 januari. De laatste zwemdag in Zwembad Charlois is op 24 december. Alle actuele informatie vindt u op rotterdamzwemt.nl/charlois Het nieuwe Zwemcentrum

Nadere informatie

De schaal van de woningcorporaties in overeenstemming brengen met de schaal van de regionale woningmarkt.

De schaal van de woningcorporaties in overeenstemming brengen met de schaal van de regionale woningmarkt. COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Besluit tot aanwijzing gebied regio s Haaglanden, Midden-Holland en Rotterdam als kernwerkgebied voor de woningcorporaties Te besluiten om 1. Kennis te nemen van de voorlopige

Nadere informatie

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater)

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) 18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) Bijdrage 1 e termijn Voorzitter, Hoe staat de DOP tegenover het project dierenpark / centrum / theater? Wij zouden er

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

Plan van aanpak. Taskforce op zoek naar Evenwicht. Achtergrond bij Agendapunt 3 van de AV van NOC*NSF op 18 mei

Plan van aanpak. Taskforce op zoek naar Evenwicht. Achtergrond bij Agendapunt 3 van de AV van NOC*NSF op 18 mei Plan van aanpak Taskforce op zoek naar Evenwicht Achtergrond bij Agendapunt 3 van de AV van NOC*NSF op 18 mei Plan van aanpak; op zoek naar evenwicht Inleiding Na de vorige extra Algemene Vergadering van

Nadere informatie

Wat kost sport in de B5?

Wat kost sport in de B5? Wat kost sport in de B5? Een intergemeentelijke vergelijking van tarieven sportaccommodaties en sportbegrotingen in de vijf grootste Brabantse gemeenten (B5) David Romijn Remco Hoekman Mulier Instituut,

Nadere informatie

Capaciteitsplanning zwembaden. Wat kun je ermee? Zwembadcongres 23 november 2016

Capaciteitsplanning zwembaden. Wat kun je ermee? Zwembadcongres 23 november 2016 Capaciteitsplanning zwembaden. Wat kun je ermee? Zwembadcongres 23 november 2016 Mulier Instituut, Utrecht & KNZB, Nieuwegein Structuur presentatie 1. Even kennismaken 2. Complexiteit van zwemmen 3. Rotterdam:

Nadere informatie

Evaluatierapport Nota Harmonisatie Multifunctionele Accommodaties

Evaluatierapport Nota Harmonisatie Multifunctionele Accommodaties Evaluatierapport Nota Harmonisatie Multifunctionele Accommodaties Datum: juli 2009 Steller: Sandra Duprée 1. Inleiding In december 2005 heeft de gemeenteraad de Nota Harmonisatie Multifunctionele Accommodaties

Nadere informatie

NOTITIE: Resultaten enquête 2 mei 2017

NOTITIE: Resultaten enquête 2 mei 2017 NOTITIE: Resultaten enquête 2 mei 2017 Geachte lezer, Om te zorgen voor voldoende participatie van de gebruikers, ook van de recreatieve zwemmers, is er onder de recreatieve zwemmers in Enschede een enquête

Nadere informatie

Beste Leden van ZZ & PC De IJsselmeeuwen,

Beste Leden van ZZ & PC De IJsselmeeuwen, Beste Leden van ZZ & PC De IJsselmeeuwen, Woensdag 12 februari houden wij de informatiebijeenkomst in het kader van de aan De IJsselmeeuwen opgelegde huurverhoging voor het Graaf Ottobad. Om ieder van

Nadere informatie

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers nderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Goirle DIMENSUS beleidsonderzoek April 2012 Projectnummer 488 Het onderzoek De gemeente Goirle is eind april 2010

Nadere informatie

Evaluatie participatieproces Afdeling 8a APV Hof van Twente (para commerciële bepalingen Drank- en Horecawet)

Evaluatie participatieproces Afdeling 8a APV Hof van Twente (para commerciële bepalingen Drank- en Horecawet) Evaluatie participatieproces Afdeling 8a APV Hof van Twente (para commerciële bepalingen Drank- en Horecawet) November 2013 Evaluatie participatieproces Drank- en Horecawet De raad heeft op 23 april 2013

Nadere informatie

Klimmen Ransdaal. www.openclubklimmenransdaal.nl KLIMMEN RANSDAAL

Klimmen Ransdaal. www.openclubklimmenransdaal.nl KLIMMEN RANSDAAL Klimmen Ransdaal www.openclubklimmenransdaal.nl KLIMMEN RANSDAAL Intentieverklaring Tijdschema 19:30 uur welkomswoord 19:35 uur uitleg programma van vandaag 19:45 uur - welke vragen heeft u? - welke opmerkingen

Nadere informatie

Sport & Onderwijs.

Sport & Onderwijs. Sport & Onderwijs http://www.nocnsf.nl/sportenonderwijs Inhoudsopgave Sport en Onderwijs Wat is een schoolactieve vereniging? Waarom schoolactief? Ondersteuning Mogelijkheden voor schoolactieve activiteiten

Nadere informatie

Verslag Algemene Leden Vergadering Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken 9 december 2014 Aanwezig:

Verslag Algemene Leden Vergadering Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken 9 december 2014 Aanwezig: Verslag Algemene Leden Vergadering Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken 9 december 2014 Aanwezig: Raad van Commissarissen Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken Verslaglegging T.S.J. Meester, voorzitter

Nadere informatie

brede welzijnsinstelling. MA 2. Projectplan/subsidieaanvraag Steller:

brede welzijnsinstelling. MA 2. Projectplan/subsidieaanvraag Steller: Aan de Raad Made, 30 augustus 2012 Agendapuntnummer: 7 Raadsvergadering: 30 augustus 2012 Onderwerp: Onderzoek naar 1 brede welzijnsinstelling Registratienummer: 12int02383 Casenr: 12.00919 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Samen naar een passende voorraad hulpwijzer voor gemeenten bij scheiden en splitsen

Samen naar een passende voorraad hulpwijzer voor gemeenten bij scheiden en splitsen Samen naar een passende voorraad hulpwijzer voor gemeenten bij scheiden en splitsen Met behulp van de stappen in deze hulpwijzer kunnen gemeenten zich voorbereiden op het geven van een zienswijze bij het

Nadere informatie

Sportvisie Zeist 2015-2020. Terugblik bijeenkomst 16 februari en vervolgproces

Sportvisie Zeist 2015-2020. Terugblik bijeenkomst 16 februari en vervolgproces Sportvisie Zeist 2015-2020 Terugblik bijeenkomst 16 februari en vervolgproces 1. Inleiding Maandag 16 februari was er weer een bijeenkomst in het kader van het proces om te komen tot een nieuwe sportvisie

Nadere informatie

Lokale Schoolzwemkampioenschappen. Draaiboek

Lokale Schoolzwemkampioenschappen. Draaiboek Lokale Schoolzwemkampioenschappen Draaiboek Draaiboek organisatie schoolzwemkampioenschappen Inleiding Veel verenigingen organiseren schoolzwemkampioenschappen of zouden dit, in de toekomst graag willen

Nadere informatie

Verdiepingsconsultatie Accommodatiebeleid

Verdiepingsconsultatie Accommodatiebeleid Introductie In het kader vanhet opstellen van het Hollands Kroon is een bezoek aan alle kernen gebracht. De gebruikers van de (gemeentelijke) accommodaties worden geïnformeerd over de Visie en de uitgangspunten.

Nadere informatie

Verslag. Sprekerstafels

Verslag. Sprekerstafels Verslag Sprekerstafels Datum: 14 januari 2015 Locatie: Waterschapsgebouw de Dommel, in Boxtel Aanwezig: 94 verenigingen, raadsleden, wethouder Lestrade, ambtenaren en pers (gespreksleider: Rogier Elshout)

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft Ontwikkeling sporttarieven seizoen 2011/2012 en volgende jaren.

gemeente Eindhoven Betreft Ontwikkeling sporttarieven seizoen 2011/2012 en volgende jaren. gemeente Eindhoven Inboeknummer 11bst00645 Dossiernummer 11.15.755 12 april 2011 CommissieNotitie Betreft Ontwikkeling sporttarieven seizoen 2011/2012 en volgende jaren. Inleiding De gemeente Eindhoven

Nadere informatie

BIJEENKOMST JONGERENCENTRUM

BIJEENKOMST JONGERENCENTRUM BIJEENKOMST JONGERENCENTRUM Betreft: Bijeenkomst Jongerenraad, Gruitpoort en gemeente: notulen Datum: 7 december 2011 Status: Definitief Verslag: Mark Waaijenberg & Natascha Walenberg (B&A) Toelichting

Nadere informatie

Leerlingenraad en reglement

Leerlingenraad en reglement Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 - directiebron@debronharderwijk.nl - www.debronharderwijk.nl Leerlingenraad en reglement CBS DE BRON, EEN SCHOOL MET MEERWAARDE. Leerlingenraad. Kwaliteitszorg

Nadere informatie

KRACHTIG EINDHOVEN. Eigenkracht van Eindhoven. Overzicht van initiatieven van Eigenkracht en Samen in Eindhoven

KRACHTIG EINDHOVEN. Eigenkracht van Eindhoven. Overzicht van initiatieven van Eigenkracht en Samen in Eindhoven KRACHTIG EINDHOVEN Eigenkracht van Eindhoven Overzicht van initiatieven van Eigenkracht en Samen in Eindhoven Een initiatief van: Februari 2015 Op 12 februari heeft D66 Eindhoven een themaavond georganiseerd

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. WVZ Wedstrijdzwemmen. 1. Verslag EMK Wedstrijdsecretariaat Marian Immerzeel

NIEUWSBRIEF. WVZ Wedstrijdzwemmen. 1. Verslag EMK Wedstrijdsecretariaat Marian Immerzeel WVZ Wedstrijdzwemmen Wedstrijdsecretariaat Marian Immerzeel secretaris.wedstrijdzwemmen@wvz.nl DATUM: september 2013 NIEUWSBRIEF Beste zwemmers, vrijwilligers, ouders en supporters, Het seizoen weer gestart,

Nadere informatie

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig VERSLAG VOORBESPREKING Notitie Kansen voor starters 1 april 2008 Samenvattend verslag van de openbare voorbespreking van de gemeenteraad van de gemeente Wijk bij Duurstede Gespreksleider Griffiemedewerker

Nadere informatie

10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch

10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 november 2014 10 2014/69 22 september 2014 wethouder A.G.J. Bosch

Nadere informatie

Vragen Leercasus zo zijn onze manieren

Vragen Leercasus zo zijn onze manieren Vragen Leercasus zo zijn onze manieren Vraag 1 Bekijk de Leerdoelen die bij deze casus horen. Beantwoord daarna de vraag. Geef per doel aan of je dit al beheerst, waarbij N = nee, O = om verder te ontwikkelen

Nadere informatie

Schriftelijke vragen aan het college (art 33 RvO)

Schriftelijke vragen aan het college (art 33 RvO) Schriftelijke vragen aan het college (art 33 RvO) Datum: 18 januari 2019 Onderwerp : Raadsbrief tarievennota sport Geacht College, Wij zijn bijzonder teleurgesteld over de inhoud van bijgevoegde brief.

Nadere informatie

D66 INITIATIEFVOORSTEL HAAGSE REFERENDUMVERORDENING

D66 INITIATIEFVOORSTEL HAAGSE REFERENDUMVERORDENING rv 307 RIS 91131_011108 D66 INITIATIEFVOORSTEL HAAGSE REFERENDUMVERORDENING 8 november 2001 Robert van Lente Albert van der Zalm Arthur van Buitenen 1 Inleiding Op vrijdag 28 september 2001 heeft de commissie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Inhoud Onderwerp : Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener : d.d Reeds gestelde kaders : Raad d.d.

RAADSVOORSTEL. Inhoud Onderwerp : Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener : d.d Reeds gestelde kaders : Raad d.d. RAADSVOORSTEL Inhoud Onderwerp Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener d.d. 2-4-2015 Reeds gestelde kaders Raad d.d. Korte inhoud/samenvatting Het college heeft een toekomstvisie voor het zwembad De Marke

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse

Detacheringen & Jobcoaching Productie & Diensten Kwekerij & Groenvoorziening Jobhouse VERSLAG van de op 8 december 2016 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en Omstreken Aanwezig de leden: de heer T.C. Kuiper,

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: openluchtzwembad Het Run - seizoen 2015

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: openluchtzwembad Het Run - seizoen 2015 Collegevoorstel Inleiding Er lopen momenteel 3 trajecten rondom openluchtzwembad Het Run: de afhandeling van de beëindigde erfpachtovereenkomst met Het Run BV, het onderzoeken van de mogelijkheden voor

Nadere informatie

Uitbreiding Binnensportaccommodaties Sliedrecht

Uitbreiding Binnensportaccommodaties Sliedrecht Uitbreiding Binnensportaccommodaties Sliedrecht Opdracht Onderzoek haalbaarheid uitbreiding De Stoep Is er met een vergelijkbare last meer kwaliteit te realiseren? parkeerdruk voor omgeving niet geschikt

Nadere informatie

Visie TZ&PC Proteus TWELLOSE WATERKRACHT ZWEMPLEZIER EN -PRESTATIES VOOR IEDEREEN

Visie TZ&PC Proteus TWELLOSE WATERKRACHT ZWEMPLEZIER EN -PRESTATIES VOOR IEDEREEN Visie TZ&PC Proteus 2015-2020 TWELLOSE WATERKRACHT ZWEMPLEZIER EN -PRESTATIES VOOR IEDEREEN TZ&PC PROTEUS De Twellose Zwem & Poloclub Proteus (TZ&PC Proteus) is een zwemsportvereniging in het Gelderse

Nadere informatie

= = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr..

= = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr.. *ZE9A7F4E536* = = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-28394/DV.14-359, afdeling Samenleving. Sellingen, 19 juni 2014 Onderwerp: nieuwbouw MFA Sellingen Op 26 februari 2013

Nadere informatie

Bedrijfscommissie voor de Overheid voor Lagere Publiekrechtelijke Lichamen. Verslag van bevindingen

Bedrijfscommissie voor de Overheid voor Lagere Publiekrechtelijke Lichamen. Verslag van bevindingen Bedrijfscommissie voor de Overheid voor Lagere Publiekrechtelijke Lichamen Verslag van bevindingen Verslag van de hoorzitting op 15 mei 2007 inzake het verzoek om bemiddeling dan wel advies van de ondernemingsraad

Nadere informatie

Detacheringen & Jobcoaching Groenvoorziening Werken op Locatie Productie

Detacheringen & Jobcoaching Groenvoorziening Werken op Locatie Productie VERSLAG van de op 15 februari 2018 in Zoetermeer gehouden openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Dienst Sociale Werkvoorziening Rijswijk en omstreken Aanwezig de leden: de heer B.D. Lugthart,

Nadere informatie

Benchmark uitvraag kostprijsopbouw. Prijsopbouw jeugd

Benchmark uitvraag kostprijsopbouw. Prijsopbouw jeugd Benchmark uitvraag kostprijsopbouw Prijsopbouw jeugd Disclaimer/ uitgangspunten 1. Alle informatie in de sheets zijn een denkrichting, de uiteindelijke definitieve documenten worden gepubliceerd via de

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport. Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport. Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23-06-2011 11-063 Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport Gevraagde beslissing 1. Instemmen

Nadere informatie

Informatienota voor de gemeenteraad

Informatienota voor de gemeenteraad Informatienota voor de gemeenteraad Datum 2 februari 2016 Behandelend ambtenaar P. Wieggers Team Sociaal Beleid Portefeuillehouder J.H.A.P. Sluiter/H.W.M. Witjes Registratienummer 16RDS00046 *16RDS00046*

Nadere informatie

Is dit de manier? Verplichtingen. Onderdeel 2: De sportaccommodaties. Danny Floren. Wat is wettelijk verplicht voor gemeenten?

Is dit de manier? Verplichtingen. Onderdeel 2: De sportaccommodaties. Danny Floren. Wat is wettelijk verplicht voor gemeenten? Onderdeel 2: De sportaccommodaties Danny Floren Is dit de manier? Mondje dicht tijdens het zwemmen Bezoekers van Oostenrijkse openbare zwembaden wordt gevraagd de mond gesloten te houden tijdens het zwemmen

Nadere informatie

Enquête herinrichting Botenbuurt 2016

Enquête herinrichting Botenbuurt 2016 Enquête herinrichting Botenbuurt 2016 December 2016 Kenniscentrum MVS Gemeente Schiedam E n q u ê t e h e r i n r i c h t i n g B o t e n b u u r t P a g i n a 1 Inleiding De gemeente Schiedam voert in

Nadere informatie

PEILING. TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier

PEILING. TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier PEILING Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4922934 Aan : Gemeenteraad Datum : 10 maart 2015 Portefeuillehouder : Wethouder J.C. Buijtelaar TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier PEILPUNT Wij

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF BURG. VAN HEEMSTRAKWARTIER

NIEUWSBRIEF BURG. VAN HEEMSTRAKWARTIER #2, juni 2010 NIEUWSBRIEF BURG. VAN HEEMSTRAKWARTIER Dinsdag 8 juni was de terugkoppeling van de eerste fase van het renovatieproces: namelijk de resultaten die uit de klankbordgroep zijn gekomen en uit

Nadere informatie

St. Hubert. En tevreden? Een klanttevredenheidsonderzoek van gemeenschapshuis De Jachthoorn. Klanttevredenheidsonderzoek 2009

St. Hubert. En tevreden? Een klanttevredenheidsonderzoek van gemeenschapshuis De Jachthoorn. Klanttevredenheidsonderzoek 2009 St. Hubert En tevreden? Een klanttevredenheidsonderzoek van gemeenschapshuis De Jachthoorn 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Resultaten van de enquête 3. Eindconclusie 4. De vervolgstappen 5. Bijlage (enquêteformulier)

Nadere informatie

Begroting 2015 en meerjarenraming 2016-2018

Begroting 2015 en meerjarenraming 2016-2018 1 VALKENBURG AAN DE GEUL Begroting 2015 en meerjarenraming 20162018 Een analyse 11 november 2014 2 D66 heeft in de vergadering van de raadscommissie EFTR (29 oktober 2014) aangegeven tevreden te zijn over

Nadere informatie

Rapportage informateur coalitievorming gemeente Westvoorne

Rapportage informateur coalitievorming gemeente Westvoorne De Rode Draad organisatie marketing communicatie Pottenbakkerij 2 2993 CN Barendrecht KvK nr: 62404814 BTW nr: NL127516876B02 27 maart 2018. Rapportage informateur coalitievorming gemeente Westvoorne Opdrachtgever:

Nadere informatie

herziening voorzieningen Harmelen H2O 17 september 2013

herziening voorzieningen Harmelen H2O 17 september 2013 herziening voorzieningen Harmelen H2O 17 september 2013 DOEL WAT HOE Door de Raad: 200.000,- bezuinigen in Harmelen Focus op 3 locaties: - Dezibel - Dorpshuis - H20 TOT NU TOE - Dezibel 50.000 - Dorpshuis

Nadere informatie

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt.

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt. Vrijwilligersbeleid binnen de schaatsvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Schaatsverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee schaatsvereniging in Nederland is een vrijwilligersorganisatie:

Nadere informatie

Opdrachtformulering vervolgonderzoek zwembad in Veldhoven

Opdrachtformulering vervolgonderzoek zwembad in Veldhoven Opdrachtformulering vervolgonderzoek zwembad in Veldhoven Beschrijving situatie Zwembad Den Ekkerman maakt onderdeel uit van sportcomplex Den Ekkerman en is gevestigd aan de Wal 152 te Veldhoven. Van het

Nadere informatie

Ontwikkeling centrum De Heeg. gemeente Maastricht 16 april 2018

Ontwikkeling centrum De Heeg. gemeente Maastricht 16 april 2018 Ontwikkeling centrum De Heeg gemeente Maastricht 16 april 2018 OPZET VAN DE AVOND 1. Welkom door Buurtnetwerk Like de Heeg 2. Presentatie door gemeente 3. Korte pauze 4. Vragen stellen en reactie geven

Nadere informatie

Communicatie/participatieplan

Communicatie/participatieplan Bijlage 2 Communicatie/participatieplan 1. Omschrijving Het riool in het Engelse Werk, Dwarsakkers en Royenstein verkeert in slechte staat en moet worden vervangen. Ook moet het regenwater worden afgekoppeld

Nadere informatie