3 e Deel Het voorschrift

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3 e Deel Het voorschrift"

Transcriptie

1 3 e Deel Het voorschrift

2 56 3 e Deel - Het voorschrift - Januari 2011 I. Het voorschrift op reglementair vlak 1. Ambulante patiënten

3 3 e Deel - Het voorschrift - Januari Om terugbetaling te bekomen, is bovenstaand model verplicht 151, zowel naar vorm als naar inhoud, voor voorschriften voor niet in een ziekenhuis opgenomen patiënten. Als het formulier elektronisch wordt gemaakt, moet het identiek zijn en de leesbaarheid van de streepjescode moet zijn gegarandeerd. De streepjescode bevat de identiteit van de voorschrijver. Meer info op de website van het RIZIV : rubriek Geneesmiddelen en andere > Apothekers en tariferingdiensten > Reglementaire documenten > Het geneesmiddelenvoorschrift. 2. Gehospitaliseerde patiënten Er bestaat geen reglementair model voor het voorschrijven van geneesmiddelen bij opgenomen patiënten. Elke instelling heeft haar eigen voorschriftmodel waarop echter de officiële gegevens van het hierboven vermelde reglementaire model voor moeten komen. In sommige diensten of zalen waar de geneesmiddelen dringend moeten worden toegediend, worden bij de aflevering vaak vereenvoudigde interne documenten gebruikt en wordt het officiële voorschrift achteraf opgesteld. Het voorschrift kan worden vervangen door een elektronisch document, dat de identificatie van de voorschrijver en de leesbaarheid door het informaticasysteem garandeert. Er moet een gebruiksprotocol worden opgesteld tussen de verschillende betrokken partijen (ziekenhuis, geneesheer-directeur, apotheker-titularis, verantwoordelijke van het informaticasysteem). Dat gebruiksprotocol moet worden bezorgd aan de FOD Volksgezondheid en aan het FAGG 152 ; 3. Specifieke reglementering a. Verdovingsmiddelen en psychotrope stoffen Verdovende middelen en sommige psychotrope stoffen moet je afleveren op basis van een origineel, schriftelijk, gedagtekend en ondertekend voorschrift. Het voorschrift moet duidelijk de naam en het adres van de ondertekenaar vermelden evenals voluit het aantal ampullen, cachetten, comprimés, granules, capsules, pillen, poeders, verpakkingen enz. 153 Het voorschriftbriefje moet door de geneesheer volledig met de hand zijn opgesteld zodat je kan nagaan of het voorschrift authentiek is. Je mag dus geen verdovende middelen afleveren op basis van een kopie van een voorschrift of een elektronische versie, op straffe van strafrechtelijke sanctie. Het voorschrift mag alleen worden vernieuwd, indien de voorschrijver voluit het getal van en de termijn voor de toegelaten vernieuwingen vermeldt. b. Geneesmiddelen voorgeschreven voor euthanasie De apotheker moet het euthanaticum persoonlijk afleveren aan de arts. Op het voorschrift vermeldt de arts uitdrukkelijk dat hij handelt in overeenstemming met de euthanasiewet K.B. s van , en K.B. van tot regeling van het elektronisch document [ ] 153. Stoffen vermeld in hoofdstukken II en IV van het K.B. van houdende regeling van sommige psychotrope stoffen, art 15 en 39 en K.B. van houdende regeling voor slaapmiddelen en verdovende middelen, art Wet op de euthanasie van , art 3 bis.

4 58 3 e Deel - Het voorschrift - Januari 2011 II. 1. De voorschrijvers Wie mag voorschrijven? De volgende zorgverleners zijn bevoegd om voor te schrijven: de artsen de tandartsen: in het kader van tandverzorging 155 de vroedvrouwen: de lijst van geneesmiddelen die toegankelijk zijn voor vroedvrouwen en de voorschrijfvoorwaarden moeten nog bij koninklijk besluit worden vastgesteld. 2. Welke vergoedbare farmaceutische producten kunnen worden voorgeschreven door de daartoe bevoegde zorgverleners? Zorgverleners kunnen eveneens actieve bestanddelen voorschrijven die niet in de lijsten voorkomen: in dat geval zijn de producten echter niet vergoedbaar. De daartoe bevoegde zorgverleners kunnen de volgende farmaceutische producten voorschrijven 156 : magistrale bereidingen die op de lijst in bijlage van het koninklijk besluit van 12 oktober 2004 staan farmaceutische specialiteiten opgenomen in de lijst in bijlage 1 van het koninklijk besluit van 21 december 2001 waarvan het actief bestanddeel: in België beschermd is door een octrooi of door een certificaat ter aanvulling van de bescherming van het octrooi in België niet of niet langer beschermd is: merkspecialiteiten buiten octrooi generische geneesmiddelen, kopieën, voorschriften op stofnaam medische hulpmiddelen, speciale voedingsmiddelen en alle andere producten. III. Gegevens die op het geneesmiddelenvoorschrift moeten worden vermeld? 157 Om in aanmerking te komen voor vergoeding moet het voorschrift de volgende informatie bevatten: 1. de naam, de voornaam en het RIZIV-nummer (in cijfers en in streepjescode) van de voorschrijver 2. de naam en voornaam van de patiënt 3. de naam of de algemene benaming van het geneesmiddel (actief bestanddeel of stofnaam) 4. de dagdosering van het geneesmiddel en eventueel de aanduiding dat het geneesmiddel bestemd is voor een kind of een zuigeling 5. de toedieningsvorm 6. de eenheidsdosis van het geneesmiddel 7. de vermelding van het aantal eenheden in de verpakking en van het aantal verpakkingen, of de vermelding van de therapieduur in weken en/of dagen 8. de gedagtekende handtekening van de voorschrijver en eventueel de door hem bepaalde datum van aflevering K.B. nr. 78, art. 21octiesdecies, GVU-wet, art. 34, 4, 5, 19 en K.B. van tot vaststelling van de modaliteiten van het voorschrift voor menselijk gebruik.

5 3 e Deel - Het voorschrift - Januari Indien enkel de stofnaam op het geneesmiddelenvoorschrift is vermeld met het oog op de aflevering van een magistrale bereiding, dan moet dit duidelijk op het voorschrift worden vermeld. Indien het voorschrift mag worden vernieuwd, dan moet de voorschrijver het aantal toegestane vernieuwingen en de duur ervan integraal vermelden. IV. Aandachtspunten met betrekking tot het voorschrift 1. Bekwaming van de voorschrijver De terugbetaling van bepaalde geneesmiddelen hangt af van de bekwaming van de voorschrijver. Zo wordt bijv. de specialiteit Enbrel enkel terugbetaald wanneer het word voorgeschreven door een arts gespecialiseerd in de reumatologie. Meer info op de website van het RIZIV: rubriek Geneesmiddelen en andere > Geneesmiddelen > Hoofdstuk IV. 2. Grootte van de verpakking Voor sommige farmaceutische specialiteiten is de grootte van de vergoedbare verpakking beperkt. Indien een grotere verpakking wordt voorgeschreven, zal de vergoeding worden beperkt tot de grootste vergoedbare verpakking 158. Indien de voorgeschreven grootte van verpakking niet beschikbaar is, dan moet de apotheker de kleinere verpakking afleveren die de voorgeschreven verpakking zo dicht mogelijk benadert. Indien op het voorschrift geen melding wordt gemaakt van de grootte van de af te leveren verpakking is de verzekeringstegemoetkoming beperkt tot de kleinste verpakking Aantal vergoedbare verpakkingen per voorschrift De verzekering vergoedt slechts één verpakking van eenzelfde farmaceutische specialiteit per voorschrift. Hierop zijn echter uitzonderingen 160. Het betreft de geneesmiddelen : met de letter M zoals insuline; terugbetaling is beperkt tot eenheden met de letter V (antiparkinson, orale diabetica, anti-epilepsie en hypertensie) maximaal 120 dagen behandeling, afgeleverd met een minimaal aantal verpakkingen en zo goedkoop mogelijk 161 op stofnaam voor een maximale behandelingsduur van drie maand bestemd voor vaccinatie K.B. van , art K.B. van , art. 93, K.B. van , art K.B. van , art. 92 bis.

6 60 3 e Deel - Het voorschrift - Januari Niet-vergoedbare magistrale bereidingen Magistrale bereidingen zijn niet vergoedbaar in de volgende gevallen 162 : 163 aanwezigheid van een grondstof die niet vergoedbaar is (niet opgenomen in de lijst ) of die niet beantwoordt aan de vastgestelde beperkingen per grondstof aanwezigheid van een farmaceutische specialiteit die niet wordt vergoed (niet opgenomen in de lijst 164 ) 165 ontbreken van de in de hoofdstukken I tot IV van de lijst ingeschreven grondstoffen, behoudens de dermatologische bereidingen voor uitwendig gebruik in de vorm van crème, gel, zalf of pasta 166 aanwezigheid van grondstoffen met het teken + in de lijst, wanneer deze grondstoffen afzonderlijk, onderling vermengd of vermengd met de grondstoffen die zijn ingeschreven in hoofdstuk V van de lijst, worden voorgeschreven incorporatie van een of meerdere farmaceutische specialiteiten onder voorwaarden die niet beantwoorden aan de bepalingen (zie verder punt 7) Magistrale bereidingen voorgeschreven in vereenvoudigde vorm Magistrale voorschriften die in vereenvoudigde vorm zijn opgesteld (waarin wordt verwezen naar een voorschriftnummer) zijn van elke verzekeringstegemoetkoming uitgesloten 168, behalve in drie gevallen: als het gaat om magistrale bereidingen die worden voorgeschreven door dezelfde voorschrijver voor eenzelfde patiënt. In dat geval moet de arts verwijzen naar het nummer van het vorige voorschrift zijn naam en die van de patiënt vermelden evenals de volledige identiteit van de apotheek waar de magistrale bereiding is afgeleverd. De apotheker vermeldt op de achterzijde van het voorschrift de volledige bereiding van de oorspronkelijke magistrale bereiding als het gaat om magistrale bereidingen die zijn opgenomen in de geldende uitgaven van de Belgische farmacopee, van de Europese farmacopee en van het Therapeutisch Magistraal Formularium (TMF) als het gaat om magistrale bereidingen voor welke de voorschrijver verwijst naar een officieel erkend werk waarin de voorgeschreven formule staat vermeld. De apotheker moet dan de kwalitatieve en kwantitatieve omschrijving van de bereiding op de keerzijde van het voorschrift overschrijven en zijn handtekening plaatsen K.B. van , art K.B. van , bijlage K.B. van , bijlage K.B. van , bijlage K.B. van , bijlage K.B. van , art K.B. van , art. 18.

7 3 e Deel - Het voorschrift - Januari Verwerking van specialiteiten in een magistrale bereiding 169 Magistrale bereidingen die een specialiteit bevatten zijn vergoedbaar onder de volgende voorwaarden: het actieve bestanddeel is niet ingeschreven in de lijst als bijlage I bij het koninklijk besluit van 12 oktober 2004 de farmaceutische specialiteit komt voor in de bijlage I van het koninklijk besluit van 21 december 2001 de toedieningwijze is niet veranderd (niet van toepassing voor oftalmische bereidingen). Voor andere dan oftalmische of dermatologische bereidingen gelden de volgende bijkomende beperkingen: het recept heeft betrekking op een niet beschikbare dosis en kan niet toegediend worden in de voorgeschreven dosis. Indien echter de verwerking van de specialiteit niet noodzakelijk is omdat de specialiteit wel in de voorgeschreven vorm en dosis kan toegediend worden, dan wordt de magistrale bereiding niet vergoed maar de farmaceutische specialiteit wordt wel vergoed, voor zover de magistrale bereiding geen enkel product bevat dat niet ingeschreven is op de lijst, noch enige farmaceutische specialiteit die niet is ingeschreven op de lijst als bijlage I bij het koninklijk besluit van 21 december 2001 gevoegd de verwerkte specialiteit: is geen vorm met vertraagde afgifte of een galenische vorm met langdurige werking, noch enige galenische vorm die niet aangepast is voor de verwerking mag geen zetpil of ampul zijn bij een bereiding voor intern gebruik komt niet voor onder de vorm van een vloeistof: voor inwendig gebruik te verdunnen met water of enkelvoudige stroop voor uitwendig gebruik te verdunnen met water ingeschreven in hoofdstuk IV is slechts vergoedbaar op basis van een machtiging van de adviserend geneesheer en als ze beantwoordt aan de hiervoor vermelde voorwaarden. Je moet het volgnummer van deze machtiging op het geneesmiddelenvoorschrift noteren. 7. Niet-reglementair voorschrift De specialiteiten en magistrale bereidingen die op niet-reglementaire of onvolledige geneesmiddelenvoorschriften zijn voorgeschreven, zijn uitgesloten van iedere verzekeringstegemoetkoming Geldigheidsduur voor de terugbetaling van het voorschrift Het geneesmiddelenvoorschrift geeft slechts recht op een tegemoetkoming tot het einde van de derde kalendermaand die volgt op: 171 de datum van het voorschrift de door de voorschrijver vastgestelde afleveringsdatum, indien die wordt vermeld. Indien op het voorschrift een afleveringsdatum staat vermeld, kan de apotheker geen geneesmiddel voor die datum afleveren (bijvoorbeeld bij meerdere voorschriften voor contraceptie). Het naleven van de afleveringsdatum is een vergoedingsvoorwaarde K.B. van , art K.B. s van , art. 18 en van , art K.B. van , art. 93.

8 62 3 e Deel - Het voorschrift - Januari Leesbaarheid van het voorschrift Indien je problemen ondervindt bij het lezen van het voorschrift moet je contact opnemen met de voorschrijver om de bevestiging van de behandeling te vragen. Indien ook de identiteit van de voorschrijver onleesbaar is, kan je het document niet als geldig beschouwen. V. 1. Het voorschrift op stofnaam Wat is een voorschrift op stofnaam (VOS)? Op een voorschrift op stofnaam vindt men de benaming van het actief bestanddeel zoals dat is opgenomen in het anatomisch-therapeutisch-chemisch classificatiesysteem (ATC-code), of algemene courante benaming. 2. Wat moet er op een voorschrift op stofnaam staan? Een voorschrift op stofnaam moet de volgende gegevens bevatten: de algemene internationale benaming de toedieningsvorm de dagdosering de eenheidsdosis van het geneesmiddel het aantal gebruikseenheden per verpakking of de vermelding van de therapieduur in weken en/of in dagen. Als de arts een therapieduur voorschrijft (maximum drie maanden 172 ), moet de kleinste vergoedbare verpakking die het dichtst de behandelingsduur benadert, worden afgeleverd. Dat wil zeggen dat het aantal eenheden in de afgeleverde verpakking nooit de behandelingsduur mag overschrijden. Als het voorschrift onduidelijk of onvolledig is wat de verpakkingsgrootte betreft, moet de afgeleverde vergoedbare verpakking zo dicht mogelijk het voorgeschreven aantal gebruikseenheden benaderen, maar mag dat aantal nooit worden overschreden 173. Indien het aantal gebruikseenheden niet is bepaald, moet de kleinste vergoedbare verpakking worden afgeleverd. 3. Welke specialiteit moet je afleveren in het geval van een voorschrift op stofnaam? De keuze van de specialiteit wordt gemaakt op basis van de volgende beslissingsboom: 1 een generiek, een kopie of een originele specialiteit die is opgenomen in het referentieterugbetalingssysteem en waarvan de prijs gelijk is aan de vergoedingsbasis (geen supplement voor de patiënt) K.B. van , art K.B. van , art. 93, 3.

9 3 e Deel - Het voorschrift - Januari Indien punt 1 niet van toepassing is, is vergoeding mogelijk voor: 2 een originele specialiteit die is opgenomen in het referentieterugbetalingssysteem en waarvan de prijs verschillend is van de vergoedingsbasis (supplement voor de patiënt). Indien de punten 1 en 2 niet van toepassing zijn, is de vergoeding mogelijk voor: 3 een originele specialiteit die niet is opgenomen in het referentieterugbetalingssysteem. Bij die drie stappen moeten de volgende voorwaarden in acht worden genomen: als de betrokken specialiteiten zowel in hoofdstuk I als in hoofdstuk II vergoedbaar zijn, moet je de vergoedingscriteria van hoofdstuk I toepassen als de betrokken specialiteiten in hoofdstuk IV vergoedbaar zijn, moet je de geldigheid van de machtiging respecteren uit de beschikbare mogelijkheden kies je de voor de patiënt meest aangewezen specialiteit op basis van therapeutische en/of financiële overwegingen (zie punt VII, 1 hieronder voor de definitie van hoofdstuk I, II en IV). 4. Welke gevallen kunnen niet worden beschouwd als een voorschrift op stofnaam? In de volgende gevallen kan het voorschrift niet worden beschouwd als een voorschrift op stofnaam: vermelding van de merknaam met een bijkomende aanduiding over een goedkoper alternatief (bijv. Vibramycine DCI, Vibramycine stofnaam of Vibramycine generiek ). In dat geval moet de apotheker het volgende doen: ofwel de voorgeschreven specialiteit afleveren, ofwel, na overleg met de voorschrijver, de vastgestelde beslissingsboom toepassen en de voor de patiënt meest aangewezen specialiteit afleveren vermelding van een merknaam van een generiek waarbij die merknaam de stofnaam geheel of gedeeltelijk bevat (bijv. Docdoxycy). In dat geval moet de apotheker de voorgeschreven generiek afleveren aangezien substitutie niet toegestaan is voorschrift op stofnaam met een bijkomende aanduiding van een firma of een laboratorium. (bijv. Doxycycline (Docpharma) of Doxycycline (Pfizer) of Doxycycline (EG) ) voorschrift van een magistrale bereiding. In die laatste twee gevallen moet je afleveren conform het voorschrift. 5. Instructies voor tarifering in geval van voorschrift op stofnaam De geneesmiddelen die werkelijk (zie hoger) zijn voorgeschreven op stofnaam moet je aanduiden of flaggen op de tarificatielijn van het voorschrift. Ook een geneesmiddel voorgeschreven op stofnaam waarvoor nog geen generiek of alternatief bestaat, moet worden geflagd. Meer info over voorschrijven op stofnaam op de website van het RIZIV : rubriek Zorgverleners > Individuele zorgverleners > Apothekers > Algemene informatie > Omzendbrief aan de apothekers. Het voorschrijven op stofnaam legt de verantwoordelijkheid voor de financiële aspecten bij de apotheker. Zo kan de voorschrijver zich ten volle concentreren op de keuze van het gepaste geneesmiddel voor zijn patiënt. De keuze van het goedkoopste geneesmiddel dat beantwoordt aan het voorschrift op stofnaam, is de taak van de apotheker! De apotheker zal rekening houden met de continuïteit van de behandeling en de beschikbaarheid van de medicatie.

10 64 3 e Deel - Het voorschrift - Januari 2011 VI. Derdebetalersregeling in speciale situaties Voor bepaalde medicatie mag je de derdebetalersregeling slechts toepassen indien de voorschrijver op het voorschrift derdebetalersregeling van toepassing heeft vermeld. 1. Griepvaccins De derdebetaler wordt toegepast voor volgende patiënten : personen ouder dan 50 jaar personen die lijden aan een onderliggende chronische al of niet gestabiliseerde aandoening van de longen, het hart, de lever, de nieren, aan metabole aandoeningen, aan immuniteitsstoornissen of aan haemoglobinopathie beroepsfokkers van gevogelte en varkens alsook hun familieleden die onder hetzelfde dak wonen en personen die door hun beroep dagelijks in contact komen met levend gevogelte en levende varkens het verzorgend personeel in rechtstreeks contact met personen uit risicogroepen zwangere vrouwen na het 1e trimester van hun zwangerschap personen opgenomen in een instelling kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie volgen. Sommige ziekenfondsen nemen een deel van of het hele remgeld voor hun rekening, of komen tussenbeide bij vaccins voor personen die niet tot de risicogroepen behoren. Je kan dus best telkens een BVAC meegeven (zie 1 e deel, III, 6). 2. Geneesmiddelen uit hoofdstuk II Dit zijn geneesmiddelen die onder een specifieke controle vallen. De arts meldt in het medisch dossier van de patiënt dat deze voldoet aan de terugbetalingsvoorwaarden (zie punt VII,1 hieronder). 3. Zorgtrajecten Je mag de derdebetalersregeling toepassen voor de controlestrips, lancetten en glucosemeter (materiaal voor zelfzorg) afgeleverd in het kader van een zorgtraject diabetes en een programma educatie en zelfzorg van diabetesverzorging (zie 2 deel, III,7). 4. Actieve verbandmiddelen Zie 2 e deel, III, 4.

11 3 e Deel - Het voorschrift - Januari VII. Beperkingen voor de voorschrijver wanneer hij geneesmiddelen voorschrijft 1. Respecteren van de therapeutische indicaties Een geneesmiddel is slechts vergoedbaar als het wordt voorgeschreven voor een van de vergunde indicaties 174. De Minister van Volksgezondheid keurt deze indicaties officieel goed, na aanvraag en bespreking in de Geneesmiddelencommissie van de FOD Volksgezondheid. De vergoedbare geneesmiddelen zijn opgenomen in een lijst gerangschikt per hoofdstuk volgens hun vergoedingsvoorwaarden 175. De courant voorgeschreven geneesmiddelen staan vermeld in de hoofdstukken I, II en IV. a. Hoofdstuk I Die geneesmiddelen zijn vergoedbaar indien ze voorgeschreven zijn voor een indicatie die in de wetenschappelijke bijsluiter staat. Hun vergoedbaarheid is aan geen enkele andere beperking onderworpen. b. Hoofdstuk II Die geneesmiddelen zijn vergoedbaar voor indicaties die overeenstemmen met de aanbevelingen van de Commissie tegemoetkoming geneesmiddelen (CTG) op basis van gegevens voor een goede medische praktijk 176. In deze gevallen, moet de arts de documenten die het voorschrijven van het geneesmiddel rechtvaardigen in het dossier van de patiënt bijhouden. Een specifieke controle (controle a posteriori) is mogelijk voor deze categorie van geneesmiddelen. Indien een arts een geneesmiddel van hoofdstuk II voorschrijft buiten de vergoedingsvoorwaarden moet hij op het voorschrift niet vergoedbaar vermelden. Meer info op de website van het RIZIV: rubriek Geneesmiddelen en andere farmaceutische verstrekkingen > Geneesmiddelen > Procedure van a posteriori controle. c. Hoofdstuk IV Dit hoofdstuk somt de vergoedingsvoorwaarden op van de specialiteiten die slechts vergoedbaar zijn mits voorafgaande machtiging van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds. De arts moet dus de specifieke medische gegevens met betrekking tot de geneesmiddelen vermeld in paragraaf B van hoofdstuk IV aan de adviserend geneesheer bezorgen. Indien de adviserend geneesheer zijn toestemming geeft ontvangt de patiënt van zijn ziekenfonds een machtiging tot terugbetaling volgens de voorwaarden van hoofdstuk IV. Magistrale bereidingen voorgeschreven voor specifieke therapeutische indicaties, kunnen grondstoffen bevatten waarvoor de goedkeuring van de adviserend geneesheer vereist is voor een verzekeringstegemoetkoming K.B , art K.B. van en bijlagen K.B. van , art K.B. van , bijlage II, hoofdstuk IV, en bijlage III, formulier I.

12 66 3 e Deel - Het voorschrift - Januari 2011 MACHtiging Wijzigingen in vergoedingsvoorwaarden zijn niet van toepassing op lopende machtigingen. Er bestaan drie modellen van machtigingen 178. Zij moeten in alle hieronder opgesomde gevallen aan de apotheker worden voorgelegd. Machtiging tot vergoeding van een farmaceutische specialiteit gedurende een bepaalde periode, zonder precisering van het aantal vergoedbare verpakkingen: de verzekerde krijgt van zijn mutualiteit een formulier b of d 179. Formulier d heeft een luik voor de vernieuwing. Na afloop moeten de formulieren teruggestuurd worden naar de adviserend geneesheer. De apotheker zal op elk voorschrift het volgnummer van de machtiging (in een kader) vermelden. Machtiging tot vergoeding van een enkele verpakking van een farmaceutische specialiteit gedurende een bepaalde periode: de verzekerde ontvangt van zijn mutualiteit het formulier c 180. De apotheker moet het formulier aan het overeenstemmende voorschrift hechten Machtiging tot vergoeding van een farmaceutische specialiteit gedurende een bepaalde periode, met precisering van het aantal vergoedbare verpakkingen: de verzekerde ontvangt van zijn mutualiteit het formulier e 181. Wanneer hij de laatste toegestane verpakking aflevert, moet de apotheker het formulier aan het overeenstemmende voorschrift hechten. De apotheker zal op elk voorschrift het volgnummer van de machtiging (in een kader) vermelden. Wanneer de zorgverlener een andere specialiteit voorschrijft dan die vermeld op de machtiging, dan kan deze worden terugbetaald onder de volgende voorwaarde(n): in geval van een formulier b of d : de voorgeschreven specialiteit staat in dezelfde paragraaf van hoofdstuk IV, ook al betreft het een ander actief bestanddeel in geval van een formulier c of e : de werkende bestanddelen van beide specialiteiten zijn identiek de specialiteiten behoren tot dezelfde paragraaf van hoofdtuk IV de totale hoeveelheid van het belangrijkste actieve bestanddeel in de af te leveren verpakking is maximaal 15% hoger dan in de gemachtigde verpakking. VERniEUWing VAn de MACHtiging 182 Wanneer een machtiging tot vergoeding op basis van formulier d verstrijkt, kan de adviserend geneesheer op eigen initiatief die machtiging vernieuwen, zonder dat de patiënt of de voorschrijvende arts daarvoor een aanvraag moeten indienen, en dat zo vaak als hij het nuttig acht. De adviserend geneesheer moet evenwel nagaan of de medicatie wel degelijk gedurende de voorbije periode door de apotheker is afgeleverd. Het ziekenfonds brengt de patiënt schriftelijk op de hoogte van de toegekende vernieuwing. niet-specifiek formulier VooR de VERgoEdingSAAnVRAAg 183 Bij het gebruik van dit formulier moeten de volgende bepalingen in acht worden genomen: in de vergoedingsvoorwaarden wordt geen specifiek formulier opgelegd de machtiging tot vergoeding is het document b of d. De verschillende vergoedingsformulieren kunnen worden geraadpleegd op de website van het RIZIV: rubriek Geneesmiddelen en andere > Geneesmiddelen > Directe toegang > Reglementaire aanvraagformulieren K.B. van , art K.B. van , bijlage III K.B. van , bijlage III K.B. van , bijlage III K.B. van , art K.B. van , bijlage III.

13 3 e Deel - Het voorschrift - Januari d. Overige hoofdstukken Hoofdstuk III - perfusievloeistoffen Hoofdstuk IVbis - ingevoerde geneesmiddelen (niet geregistreerde specialiteiten) Hoofdstuk V- menselijk fibrinogeenconcentraat (Rode Kruis) Hoofdstuk VI - radio-isotopen Meer info op de website van het RIZIV : rubriek Geneesmiddelen en andere > Directe toegang > Databank van de farmaceutische specialiteiten en Databank van de referentieterugbetalingen. Meer info over de vergoedingsvoorwaarden op de website van het RIZIV : rubriek Geneesmiddelen en andere > Geneesmiddelen > Reglementering > Wettelijk kader > K.B. van 21december Afhankelijk van de indicatie waarvoor het kan worden voorgeschreven kan een geneesmiddel tot verschillende hoofdstukken behoren. Het remgeld kan dus variëren naargelang de indicatie. 2. Bekwaming van de voorschrijver Voor sommige geneesmiddelen hangt de vergoeding af van de bekwaming van de voorschrijver (zie 3 e deel punt IV, 1.). 3. Goedkope geneesmiddelen Elke voorschrijver moet zich onthouden van het voorschrijven van onnodig dure en/of overbodige geneesmiddelen. Het onnodig dure karakter van het voorschrijfgedrag zal geëvalueerd worden in functie van het percentage voorgeschreven goedkope geneesmiddelen. Dat minimumpercentage dat elke specialiteit wordt opgelegd, wordt bij wet vastgesteld 184. Meer info op de website: : rubriek Zorgverleners > Individuele zorgverleners > Artsen > Kwaliteitspromotie > Minimum voorschrijven van goedkope geneesmiddelen. a. Hoe wordt het percentage goedkope geneesmiddelen gemeten? Het volume aan voorgeschreven geneesmiddelen wordt in gedefinieerde dagelijkse dosis of defined daily dosis (DDD) gemeten. DDD is de afkorting van defined daily dosis. DDD is een dosering toegekend die overeenstemt met de gemiddelde onderhoudsdosis per dag voor volwassenen voor de voornaamste indicatie van het geneesmiddel. b. Welke zijn de geneesmiddelen die in aanmerking komen bij de berekening van het percentage goedkope voorschriften? De originele merkspecialiteiten waarvan de prijs gedaald is tot het prijsniveau van het generische geneesmiddel 185 De generische geneesmiddelen De kopieën De geneesmiddelen voorgeschreven op stofnaam (=VOS) 184. GVU-wet, art. 73, GVU-wet, art. 35 ter.

14 68 3 e Deel - Het voorschrift - Januari 2011 Een voorschrift op stofnaam van - meestal recente - specialiteiten waarvoor nog geen goedkoop alternatief bestaat wordt beschouwd als een voorschrift voor goedkope geneesmiddelen. Meer info op de website van het RIZIV: rubriek Geneesmiddelen en andere farmaceutische verstrekkingen > Geneesmiddelen > Algemene informatie > FAQ.

6.1.1 Het voorschrift voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik moet volgende gegevens bevatten:

6.1.1 Het voorschrift voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik moet volgende gegevens bevatten: 7. Aflevering INFO-FICHE - KB 2009 6. AFLEVERING EN VOORSCHRIFT 6.1. Het voorschrift moet voldoen aan wettelijke vereisten Bij de aflevering van een voorschriftplichtig geneesmiddel moet de apotheker het

Nadere informatie

Standpunt overheid (Apr. A. Bourda) VOS & SUBSTITUTIE

Standpunt overheid (Apr. A. Bourda) VOS & SUBSTITUTIE Standpunt overheid (Apr. A. Bourda) VOS & SUBSTITUTIE KB van 10/08/2005 houdende vaststelling van de modaliteiten inzake het voorschrift voor menselijk gebruik: naam geneesmiddel Fantasiebenaming Wetenschappelijke

Nadere informatie

Controle op effectieve aflevering

Controle op effectieve aflevering Specialiteiten Magistralen Zorgtrajecten Unieke barcode VOS Zuurstof NVS Bandagisterie??? Specifieke MAF VI s 01/07/04: UB op verpakking terugbetaalde specialiteit verplicht 01/01/05: apr. wordt verplicht

Nadere informatie

2. Algemene afspraken m.b.t. het voorschrift

2. Algemene afspraken m.b.t. het voorschrift 2. Algemene afspraken m.b.t. het voorschrift Inleiding Het voorschrift moet de apotheker in staat stellen om het juiste geneesmiddel op de juiste manier af te leveren. Het voorschrift moet voldoen aan

Nadere informatie

4.1. Aflevering van vaccins voor jonge kinderen en werknemers in het kader van vaccinatiecampagnes ter voorkoming van besmettelijke ziektes

4.1. Aflevering van vaccins voor jonge kinderen en werknemers in het kader van vaccinatiecampagnes ter voorkoming van besmettelijke ziektes 7. Aflevering INFO-FICHE - KB 2009 4. BIJZONDERE VORMEN VAN AFLEVERING Deze bepalingen zijn in werking sinds 9 februari 2009 4.1. Aflevering van vaccins voor jonge kinderen en werknemers in het kader van

Nadere informatie

Verwerking van specialiteiten in de vergoedbare magistrale bereidingen Interpretatie van de reglementering

Verwerking van specialiteiten in de vergoedbare magistrale bereidingen Interpretatie van de reglementering Verwerking van specialiteiten in de vergoedbare magistrale bereidingen Interpretatie van de reglementering De doelstelling van deze nota (opgesteld in samenwerking met OPHACO) is het toelichten van de

Nadere informatie

4. Magistrale bereidingen. Inleiding. SUGGESTIEvragen

4. Magistrale bereidingen. Inleiding. SUGGESTIEvragen 4. Magistrale bereidingen Inleiding Magistrale bereidingen hebben nog steeds een meerwaarde, ondanks de massale groei van farmaceutische specialiteiten. Het voordeel van magistrale bereidingen is dat ze

Nadere informatie

Directoraat-generaal Geneesmiddelen. Omzendbrief n 440. Betreft: Levering en aflevering van geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik

Directoraat-generaal Geneesmiddelen. Omzendbrief n 440. Betreft: Levering en aflevering van geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik Amazone Bischoffsheimlaan 33 B-1000 BRUSSEL Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: Datum: DGG/ 10 februari 2004 Omzendbrief n 440 Ter attentie van de apothekers die een voor het publiek toegankelijke officina

Nadere informatie

Goedkoop voorschrijven

Goedkoop voorschrijven Goedkoop voorschrijven Focus op zo goedkoop mogelijk Brochure voor de artsen en tandartsen Inhoud 1 Inhoud In een oogopslag...2 Nieuwe definitie goedkoop voorschrijven...2 Inleiding...4 I. Goedkoop voorschrijven:

Nadere informatie

Agenda LOK 11/02/2010

Agenda LOK 11/02/2010 4-9-200 Huisartsen Apothekers Huisartsen en apothekers Een gedeelde zorg voor de patiënt Agenda LOK /02/200 20.45u: Welkom + voorstellen aanwezigen 2.00u: Wettelijke aspecten van het 2.0u: Voorschrijven

Nadere informatie

Besparingsmaatregelen

Besparingsmaatregelen Besparingsmaatregelen Daar u ongetwijfeld nog vragen zal hebben omtrent de besparingsmaatregelen, hebben wij voor u alles nog eens even op een rijtje gezet. Sinds 1 maart Voorschriften voor antibiotica

Nadere informatie

5. Voorschrift op stofnaam en substitutie

5. Voorschrift op stofnaam en substitutie 5. Voorschrift op stofnaam en substitutie Inleiding Het al dan niet voorschrijven op stofnaam (VOS) en substitueren zorgt al jaren voor meningsverschillen tussen huisartsen, apothekers en de overheid.

Nadere informatie

HET BIJZONDER SOLIDARITEITSFONDS

HET BIJZONDER SOLIDARITEITSFONDS HET BIJZONDER SOLIDARITEITSFONDS Viviane Gendreike Anne-Marie Van Campenhout 11 december 2007 1 PROGRAMMA 1. Het Bijzonder Solidariteitsfonds (BSF): wat, voor wie? 2. In welke gevallen kunt u een beroep

Nadere informatie

Terugbetaling zuurstof

Terugbetaling zuurstof Terugbetaling zuurstof Veranderingen vanaf 1 mei (Bron: APB) Vanaf 1 mei 2012 zal de reglementering rond de zuurstof grondig wijzigen. De officina-apotheker wordt enkel nog ingeschakeld in de korte termijn

Nadere informatie

6. Wachtdienstregeling. Inleiding. SUGGESTIEvragen

6. Wachtdienstregeling. Inleiding. SUGGESTIEvragen 6. Wachtdienstregeling Inleiding Huisartsen en apothekers moeten de continuïteit van zorg verzekeren, ze zijn beiden dan ook wettelijk, moreel en deontologisch verplicht om deel te nemen aan de wachtdienst.

Nadere informatie

Zorgtraject Diabetes: samenvatting

Zorgtraject Diabetes: samenvatting Zorgtraject Diabetes: samenvatting Inhoud:. Principe. Procedure van aflevering en tarifering 3. Zorgtraject diabetes: prijzen zelfzorgmateriaal Een zorgtraject organiseert de aanpak en de opvolging van

Nadere informatie

Elektronisch voorschrift vanaf FAQ

Elektronisch voorschrift vanaf FAQ Elektronisch voorschrift vanaf 01.01.2017 - FAQ Vanaf 1 januari 2017: - wordt het klassieke papieren voorschrift met 2 barcodes vervangen door een nieuw document bewijs van elektronisch voorschrift (afbeelding

Nadere informatie

Terugbetaling zuurstof vanaf 1 juli 2012

Terugbetaling zuurstof vanaf 1 juli 2012 1 Terugbetaling zuurstof vanaf 1 juli 2012 Vanaf 1 juli 2012 verandert de reglementering voor de terugbetaling van zuurstoftherapie grondig. De nieuwe regels zijn gebaseerd op wetenschappelijke richtlijnen

Nadere informatie

Zorgtraject diabetes en chronische nierinsufficiëntie Veelgestelde vragen

Zorgtraject diabetes en chronische nierinsufficiëntie Veelgestelde vragen Zorgtraject diabetes en chronische nierinsufficiëntie Veelgestelde vragen 1. Is er steeds een attest van de educator vereist bij het afleveren van zelfzorgmateriaal? Sinds 1 april 2010 is een attest van

Nadere informatie

ofwel voor de korte termijn zuurstoftherapie ofwel voor een zuurstoftherapie op lange termijn via overeenkomst.

ofwel voor de korte termijn zuurstoftherapie ofwel voor een zuurstoftherapie op lange termijn via overeenkomst. Beste collega, Alle info betreffende de nieuwe reglementering van zuurstof heeft u ondertussen gevonden via http://www.kava.be/diensten/tarifering/tariferingsberichten/. Onderstaand overzicht sturen we

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2009/342 van 25 augustus 2009 370/1366 Van toepassing vanaf 1 september 2009 tot 31 december

Nadere informatie

Coordinatie--ZIV--KB forfaitaire-honoraria-klinische-biologie--niet-in-ziekenhuis.doc

Coordinatie--ZIV--KB forfaitaire-honoraria-klinische-biologie--niet-in-ziekenhuis.doc 24 SEPTEMBER 1992. - Koninklijk besluit tot vaststelling van nadere regelen betreffende de forfaitaire honoraria voor sommige verstrekkingen inzake klinische biologie, verleend aan niet in een ziekenhuis

Nadere informatie

Afleveren van het goedkoopste geneesmiddel bij

Afleveren van het goedkoopste geneesmiddel bij Afleveren van het goedkoopste geneesmiddel bij - Voorschrijven op stofnaam - Antibiotica en antimycotica brochure voor de arts, tandarts en apotheker Inhoud 1 Inhoud Inleiding... 2 I. VOS voorschrift...

Nadere informatie

ZUURSTOF WIJZIGINGEN VANAF 1 JULI 2012 WAT MOET IK DOEN ALS APOTHEKER OM DE CONTINUÏTEIT TE WAARBORGEN?

ZUURSTOF WIJZIGINGEN VANAF 1 JULI 2012 WAT MOET IK DOEN ALS APOTHEKER OM DE CONTINUÏTEIT TE WAARBORGEN? ZUURSTOF WIJZIGINGEN VANAF 1 JULI 2012 Vanaf 1 juli 2012 zal de terugbetaling van zuurstoftherapie grondig wijzigen. De officinaapotheker wordt enkel nog ingeschakeld in de korte termijn zuurstoftherapie.

Nadere informatie

Standpunt van de artsen. Dr. Luc De Clercq Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat vzw Afd. Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant

Standpunt van de artsen. Dr. Luc De Clercq Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat vzw Afd. Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant Standpunt van de artsen Dr. Luc De Clercq Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat vzw Afd. Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant 2 Therapeutische vrijheid van artsen wettelijk verankerd Artikel 73 1 ZIV-Wet:

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2009/350 van 1 september 2009 370/1367 Van toepassing vanaf 1 september 2009 Nieuwe terugbetaalbare

Nadere informatie

TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE

TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE De reglementering voor terugbetaling van de zuurstoftherapie thuis werd grondig gewijzigd. A. Belangrijkste wijzigingen Onderscheid tussen korte termijn en chronische behandeling

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID 17 MEI 2012 Koninklijk besluit tot wijziging van de lijst gevoegd bij het koninklijk besluit van 24 oktober 2002 tot vaststelling van de procedures, termijnen

Nadere informatie

Klinische proeven in buitenland. Tussenkomst ziekteverzekering

Klinische proeven in buitenland. Tussenkomst ziekteverzekering Klinische proeven in buitenland Tussenkomst ziekteverzekering Melanoompunt 15-12-2018 1 Wettelijk kader zorg in België o Verzekeringspakket o Klinische proeven Wettelijk kader zorg in buitenland Melanoompunt

Nadere informatie

2.1. Beslissing tot uitvoering Weigering van uitvoering van een magistrale bereiding

2.1. Beslissing tot uitvoering Weigering van uitvoering van een magistrale bereiding 8. Bereidingen INFO-FICHE - KB 2009 1. BEGRIPPENKADER Een magistrale bereiding is elk geneesmiddel voor menselijk of diergeneeskundig gebruik dat in de apotheek volgens een voorschrift voor een bepaalde

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE ZESTIENDE WIJZIGINGSCLAUSULE BIJ DE OVEREENKOMST TUSSEN DE APOTHEKERS EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN

TOELICHTING BIJ DE ZESTIENDE WIJZIGINGSCLAUSULE BIJ DE OVEREENKOMST TUSSEN DE APOTHEKERS EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN TOELICHTING BIJ DE ZESTIENDE WIJZIGINGSCLAUSULE BIJ DE OVEREENKOMST TUSSEN DE APOTHEKERS EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN Aflevering van glucosecontrolestrips, lancetten en bloedglucosemeters in het kader

Nadere informatie

Op grond hiervan bevestig ik dat voor deze patiënt de terugbetaling van een behandeling met de specialiteit SIMPONI noodzakelijk is met

Op grond hiervan bevestig ik dat voor deze patiënt de terugbetaling van een behandeling met de specialiteit SIMPONI noodzakelijk is met BIJLAGE A: Model van formulier voor een eerste aanvraag Formulier voor eerste aanvraag tot terugbetaling van de specialiteit SIMPONI bij spondylitis ankylosans (volgens de Modified New York Criteria) (

Nadere informatie

VERWERKING VAN SPECIALITEITEN IN VERGOEDBARE MAGISTRALE BEREIDINGEN

VERWERKING VAN SPECIALITEITEN IN VERGOEDBARE MAGISTRALE BEREIDINGEN VERWERKING VAN SPECIALITEITEN IN VERGOEDBARE MAGISTRALE BEREIDINGEN Interpretatie van de reglementering Deze nota werd opgesteld door APB in samenwerking met Ophaco en heeft als doel het toelichten van

Nadere informatie

Elektronisch voorschrift vanaf

Elektronisch voorschrift vanaf Elektronisch voorschrift vanaf 01.01.2017 Vanaf 1 januari 2017 Als de arts dan een elektronisch voorschrift opstelt, zal het papieren voorschrift vervangen worden door een nieuw document bewijs van elektronisch

Nadere informatie

TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE

TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE De reglementering voor terugbetaling van de zuurstoftherapie thuis wijzigt grondig vanaf 1 juli 2012. A. Belangrijkste wijzigingen Onderscheid tussen korte termijn en chronische

Nadere informatie

13. Registratie (register), bewaring en vertrouwelijkheid van gegevens betreffende geneesmiddelen en voorschriften

13. Registratie (register), bewaring en vertrouwelijkheid van gegevens betreffende geneesmiddelen en voorschriften INFO-FICHE - KB 2009 13. Registratie (register), bewaring en vertrouwelijkheid van gegevens betreffende geneesmiddelen en voorschriften De meeste bepalingen in KB 2009 betreffende registratie, bewaring

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1996 14 Beschikking van de Minister van Justitie van 8 januari 1996, houdende plaatsing in het Staatsblad van de tekst van het Besluit homeopatische

Nadere informatie

Bijlage A : Formulier voor een eerste aanvraag

Bijlage A : Formulier voor een eerste aanvraag Bijlage A : Formulier voor een eerste aanvraag Formulier voor eerste aanvraag tot terugbetaling van de specialiteit RoACTEMRA ( 5250000 van hoofdstuk IV van het K.B. van 21 december 2001). I Identificatie

Nadere informatie

FAQ CASCADE VERSIE 10.12.2013

FAQ CASCADE VERSIE 10.12.2013 FAQ CASCADE VERSIE 10.12.2013 ALGEMENE INFORMATIE Het "cascade" systeem, wat is dat? Wat is de wettelijke basis? Het watervalof cascadesysteem is een strikt hiërarchisch systeem waarbij de dierenarts over

Nadere informatie

(...) Art. 11. In de bijlage van hetzelfde besluit wordt er een hoofdstuk VI ingevoegd dat als volgt luidt:

(...) Art. 11. In de bijlage van hetzelfde besluit wordt er een hoofdstuk VI ingevoegd dat als volgt luidt: Uittreksel uit het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 10 januari 1991 tot vaststelling van de nomenclatuur van de revalidatieverstrekkingen, bedoeld in artikel

Nadere informatie

I Identificatie van de rechthebbende (naam, voornaam, inschrijvingsnummer bij de V.I.)

I Identificatie van de rechthebbende (naam, voornaam, inschrijvingsnummer bij de V.I.) BIJLAGE A : Model van formulier voor een eerste aanvraag Formulier voor eerste aanvraag tot terugbetaling van de specialiteit ENBREL bij spondylitis ankylosans (volgens de Modified New York Criteria) (

Nadere informatie

FAQ CASCADE VERSIE 1 10/2010

FAQ CASCADE VERSIE 1 10/2010 FAQ CASCADE VERSIE 1 10/2010 ALGEMENE INFORMATIE Het "cascade" systeem, wat is dat? Wat is de wettelijke basis? Het waterval- of cascadesysteem is een strikt hiërarchisch systeem waarbij de dierenarts

Nadere informatie

7. Zorgtrajecten. Inleiding. suggestievragen

7. Zorgtrajecten. Inleiding. suggestievragen 7. Zorgtrajecten Inleiding Een zorgtraject beoogt een multidisciplinaire benadering van de chronisch zieke patiënt. De toepassing van een zorgtraject gaat echter gepaard met een aantal administratieve

Nadere informatie

III Situatie van de patiënt die momenteel de toediening van CIMZIA nodig heeft (aankruisen en aanvullen wat van toepassing is):

III Situatie van de patiënt die momenteel de toediening van CIMZIA nodig heeft (aankruisen en aanvullen wat van toepassing is): BIJLAGE A : Model van formulier voor een eerste aanvraag Formulier voor eerste aanvraag tot terugbetaling van de specialiteit CIMZIA bij reumatoïde artritis ( 5600000 van hodstuk IV van het K.B. van 21

Nadere informatie

FAQ Recip-e (laatste update 29/12/2016)

FAQ Recip-e (laatste update 29/12/2016) FAQ Recip-e (laatste update 29/12/2016) In de praktijk kunnen zich vanaf januari 2017 drie situaties voordoen: 1. Papieren klassiek voorschrift: zoals voorheen afhandelen; voorschrift aan tariferingsdienst

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LTD 201310-02

NIEUWSBRIEF LTD 201310-02 NIEUWSBRIEF LTD 201310-02 Agenda Officieuze lijsten prijsdalingen en goedkope geneesmiddelen 11/2013 Terugbetalingsvoorwaarden griepvaccins Nieuwe modellen attesten Begeleidingsgesprekken nieuwe medicatie

Nadere informatie

verzekeringsinstellingen aan het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering moeten overmaken

verzekeringsinstellingen aan het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering moeten overmaken 1/7 Advies nr 31/2009 van 25 november 2009 Betreft: twee ontwerpen van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 15 juni 2001 tot vaststelling van de gegevens inzake te tariferen

Nadere informatie

TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE

TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE A. Beknopt overzicht Onderscheid tussen korte termijn en chronische behandeling o Korte termijn: behandeling door huisarts of specialist levering via officina-apotheker o

Nadere informatie

Elektronisch voorschrift vanaf

Elektronisch voorschrift vanaf Elektronisch voorschrift vanaf 01.01.2017 Vanaf 1 januari 2017 Als de arts dan een elektronisch voorschrift opstelt, zal het papieren voorschrift vervangen worden door een nieuw document bewijs van elektronisch

Nadere informatie

I Identificatie van de begunstigde (naam, voornaam, inschrijvingsnummer bij de verzekeringsinstelling):

I Identificatie van de begunstigde (naam, voornaam, inschrijvingsnummer bij de verzekeringsinstelling): BIJLAGE A : Model van formulier voor een eerste aanvraag Formulier voor eerste aanvraag tot terugbetaling van de specialiteit ROACTEMRA ( 5250000 van hoofdstuk IV van het K.B. van 21 december 2001): I

Nadere informatie

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA VERZEKERINGEN o.v. Algemene Mutualiteit voor Medische Assuranties onderlinge verzekeringsonderneming vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke

Nadere informatie

III Situatie van de patiënt die momenteel de toediening van ENBREL nodig heeft (aankruisen en aanvullen wat van toepassing is):

III Situatie van de patiënt die momenteel de toediening van ENBREL nodig heeft (aankruisen en aanvullen wat van toepassing is): BIJLAGE A : Model van formulier voor een eerste aanvraag Formulier voor eerste aanvraag tot terugbetaling van de specialiteit ENBREL bij reumatoïde artritis ( 2490000 van hoofdstuk IV van het K.B. van

Nadere informatie

III Situatie van de patiënt die momenteel de toediening van ORENCIA nodig heeft (aankruisen en aanvullen wat van toepassing is):

III Situatie van de patiënt die momenteel de toediening van ORENCIA nodig heeft (aankruisen en aanvullen wat van toepassing is): BIJLAGE A: Model van formulier voor een eerste aanvraag Formulier voor eerste aanvraag tot terugbetaling van de specialiteit ORENCIA bij reumatoïde artritis ( 5090000 van hoofdstuk IV van het K.B. van

Nadere informatie

III Situatie van de patiënt die momenteel de toediening van HUMIRA nodig heeft (aankruisen en aanvullen wat van toepassing is):

III Situatie van de patiënt die momenteel de toediening van HUMIRA nodig heeft (aankruisen en aanvullen wat van toepassing is): BIJLAGE A : Model van formulier voor een eerste aanvraag Formulier voor eerste aanvraag tot terugbetaling van de specialiteit HUMIRA bij reumatoïde artritis ( 3070000 van hodstuk IV van het K.B. van 21

Nadere informatie

3. Misbruik en verslaving. Inleiding. suggestievragen

3. Misbruik en verslaving. Inleiding. suggestievragen 3. Misbruik en verslaving Inleiding De goede samenwerking tussen de huisarts en de apotheker is essentieel bij de begeleiding van patiënten waarbij er blijk is van overmatig geneesmiddelengebruik. De aanpak

Nadere informatie

DOSSIER: HET NIEUWE VERGOEDINGSSYSTEEM

DOSSIER: HET NIEUWE VERGOEDINGSSYSTEEM DOSSIER: HET NIEUWE VERGOEDINGSSYSTEEM DE NIEUWE VERGOEDING VOOR DE APOTHEKER Op welke producten heeft het NVS betrekking? Het gaat om alle vergoedbare specialiteiten die terugbetaalbaar zijn door het

Nadere informatie

Nieuwe richtlijnen diabetes

Nieuwe richtlijnen diabetes Nieuwe richtlijnen diabetes Nieuwe richtlijnen diabetes In de loop van 2016 zijn er verschillende nieuwe richtlijnen gecommuniceerd en sinds 1 mei 2018 gelden er opnieuw nieuwe regelgevingen niet eenvoudig

Nadere informatie

Versie 02 Okt 2015. b. De intranetsite van DG BudFin onder het topic Medische onkosten : richtlijnen, alle mogelijke nodige documenten.

Versie 02 Okt 2015. b. De intranetsite van DG BudFin onder het topic Medische onkosten : richtlijnen, alle mogelijke nodige documenten. Versie 02 Okt 2015 1. Wie heeft recht op terugbetaling? Onderstaande regels zijn van toepassing op alle personeelsleden van Defensie in werkelijke dienst (militairen en burgers), alsook op de personeelsleden

Nadere informatie

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA VERZEKERINGEN o.v. Algemene Mutualiteit voor Medische Assuranties onderlinge verzekeringsonderneming vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke

Nadere informatie

KB 21 januari 2009: Onderrichtingen der apothekers Checklist Internet

KB 21 januari 2009: Onderrichtingen der apothekers Checklist Internet KB 21 januari 2009: Onderrichtingen der apothekers Checklist Internet In 2006 maakte de Belgische wetgever bij de hervorming van de Geneesmiddelenwet een opening voor verkoop op afstand, volgens het vrij

Nadere informatie

KB 21 januari 2009: onderrichtingen der apothekers Checklist Internet

KB 21 januari 2009: onderrichtingen der apothekers Checklist Internet KB 21 januari 2009: onderrichtingen der apothekers Checklist Internet In 2006 maakte de Belgische wetgever bij de hervorming van de Geneesmiddelenwet een opening voor verkoop op afstand, volgens het vrij

Nadere informatie

Bijlage A : Formulier voor een eerste aanvraag

Bijlage A : Formulier voor een eerste aanvraag Bijlage A : Formulier voor een eerste aanvraag Formulier voor eerste aanvraag tot terugbetaling van de specialiteit RoACTEMRA (tocilizumab) voor de behandeling van actieve systemische juveniele idiopathische

Nadere informatie

III Situatie van de patiënt die momenteel de toediening van SIMPONI nodig heeft (aankruisen en aanvullen wat van toepassing is):

III Situatie van de patiënt die momenteel de toediening van SIMPONI nodig heeft (aankruisen en aanvullen wat van toepassing is): BIJLAGE A: Model van formulier voor een eerste aanvraag Formulier voor eerste aanvraag tot terugbetaling van de specialiteit SIMPONI bij reumatoïde artritis ( 5650100 van hoofdstuk IV van het K.B. van

Nadere informatie

Informatie over uw factuur bij opname in ons psychiatrisch ziekenhuis

Informatie over uw factuur bij opname in ons psychiatrisch ziekenhuis Informatie over uw factuur bij opname in ons psychiatrisch ziekenhuis Dalstraat 84 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 00 41 Info: www.hieronymus.be Inhoudstafel Inleiding 4 Onderdelen van uw factuur bij opname

Nadere informatie

RECORDTEKENING BESTAND RIZIV VERGOEDBARE FARMACEUTISCHE SPECIALITEITEN

RECORDTEKENING BESTAND RIZIV VERGOEDBARE FARMACEUTISCHE SPECIALITEITEN RECORDTEKENING BESTAND RIZIV VERGOEDBARE FARMACEUTISCHE SPECIALITEITEN Wijziging op 01.04.2019: BASISTABEL SPECIALITY Deze tabel bevat: de RIZIV code = het uniek volgnummer van elke (S_COD) deze code vormt

Nadere informatie

BS 08/05/2017 in voege vanaf 1 november 2017, tenzij anders bepaald. Coordinatie--ZIV--KB autosondage-thuis

BS 08/05/2017 in voege vanaf 1 november 2017, tenzij anders bepaald. Coordinatie--ZIV--KB autosondage-thuis 18 APRIL 2017. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden waaronder de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen tegemoetkomt in de kosten van autosondage bij de

Nadere informatie

Samenvatting over het gebruik van geneesmiddelen bij paarden. FOD - FAGG- FAVV. Vanuit het standpunt van het gebruik van geneesmiddelen.

Samenvatting over het gebruik van geneesmiddelen bij paarden. FOD - FAGG- FAVV. Vanuit het standpunt van het gebruik van geneesmiddelen. Samenvatting over het gebruik van geneesmiddelen bij paarden. FOD - FAGG- FAVV i Vanuit het standpunt van de identificatie van het paard. Er bestaan 2 categorieën paarden: - paarden die definitief uit

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN. Educatie in eerste lijn zorgtraject diabetes. Zorgtraject diabetes type 2 & chronische nierinsufficiëntie

VOORSCHRIFTEN. Educatie in eerste lijn zorgtraject diabetes. Zorgtraject diabetes type 2 & chronische nierinsufficiëntie HUISARTSEN KRING ANTWERPEN NOORD VZW Geneesherenkring Merksem - Schoten EDUCATIE EERSTE LIJN ZORGTRAJECT DIABETES Aanbevolen om de educatie zoveel mogelijk in eerste lijn te organiseren!! Wanneer bijkomende

Nadere informatie

Brussel, 17 december 2014

Brussel, 17 december 2014 Heeft u vragen? Nood aan bijkomende info? Mail naar onze frontdesk via vraag@mi-is.be Of bel naar 02 508 85 85 De Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO s, Landbouw en Maatschappelijke Integratie

Nadere informatie

DIABETES TYPE 2: VOORTRAJECT EN ZORGTRAJECT WIJZIGINGEN PER 1 MEI 2018

DIABETES TYPE 2: VOORTRAJECT EN ZORGTRAJECT WIJZIGINGEN PER 1 MEI 2018 DIABETES TYPE 2: VOORTRAJECT EN ZORGTRAJECT WIJZIGINGEN PER 1 MEI 2018 In mei 2015 richtte het Riziv een ad hoc werkgroep op genoemd diabetes type 2 en comorbiditeit. Een afgevaardigde van de commissie

Nadere informatie

K.B. 21.2.2014 B.S. 13.3.2014 + Erratum B.S. 14.5.2014 In werking 1.5.2014

K.B. 21.2.2014 B.S. 13.3.2014 + Erratum B.S. 14.5.2014 In werking 1.5.2014 K.B. 21.2.2014 B.S. 13.3.2014 + Erratum B.S. 14.5.2014 In werking 1.5.2014 Artikel 7 KINESITHERAPIE Wijzigen Invoegen Verwijderen De geschrapte nomenclatuurnummers bevinden zich achteraan. 1. Verstrekkingen

Nadere informatie

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING. Dienst Geneeskundige Verzorging VERZEKERINGSCOMITE. Nota CGV 2017/370 Brussel,

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING. Dienst Geneeskundige Verzorging VERZEKERINGSCOMITE. Nota CGV 2017/370 Brussel, RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 Tervurenlaan 211-1150 Brussel Dienst Geneeskundige Verzorging VERZEKERINGSCOMITE Nota

Nadere informatie

1) Welke papieren documenten worden door het RIZIV aanvaard sinds 1/1/2017?

1) Welke papieren documenten worden door het RIZIV aanvaard sinds 1/1/2017? 1) Welke papieren documenten worden door het RIZIV aanvaard sinds 1/1/2017? Er zijn drie verschillende documenten. Het klassieke papieren voorschrift zonder RID (1), het duplicaat of papieren voorschrift

Nadere informatie

SCHADEPROCEDURE. 1. Geplande ziekenhuisopname. 2. Spoedopname

SCHADEPROCEDURE. 1. Geplande ziekenhuisopname. 2. Spoedopname SCHADEPROCEDURE Evonik Degussa Antwerpen NV Collectieve verzekering "gezondheidszorgen" maatschappij KBC Verzekeringen NV - makelaar Vanbreda Risk & Benefits Dankzij Medi-Link zal in de meeste gevallen:

Nadere informatie

Verkenningstocht egezondheid Elektronisch Voorschrift in WZC. Dirk BROECKX Project Manager éénlijn.be 14 oktober Blue Point Antwerpen

Verkenningstocht egezondheid Elektronisch Voorschrift in WZC. Dirk BROECKX Project Manager éénlijn.be 14 oktober Blue Point Antwerpen Verkenningstocht egezondheid Elektronisch Voorschrift in WZC Dirk BROECKX Project Manager 14 oktober Blue Point Antwerpen = een consortium = een netwerk + software leveranciers + egezondheid Diensten Wat

Nadere informatie

Uitgangspunten die de apotheker titularis bij de uitbouw van een website steeds goed voor ogen moet houden, zijn:

Uitgangspunten die de apotheker titularis bij de uitbouw van een website steeds goed voor ogen moet houden, zijn: 6. Verkoop van geneesmiddelen via internet Deze bepalingen zijn in werking sinds 9 februari 2009 INFO-FICHE - KB 2009 1. INLEIDING * In het arrest DocMorris van 11 december 2003 oordeelde het Europese

Nadere informatie

HOOFDSTUK 07 MEDISCH ONDERZOEK

HOOFDSTUK 07 MEDISCH ONDERZOEK HOOFDSTUK 07 MEDISCH ONDERZOEK INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. MEDISCH ONDERZOEK GROEP 1...2 1. Voor wie en op welk moment... 2 1.1 Bij het theoretisch examen... 2 1.2 Bij de aanvraag van het voorlopig rijbewijs

Nadere informatie

Het medisch voorschrift. 2 1 Het voorschrijven van geneesmiddelen 3

Het medisch voorschrift. 2 1 Het voorschrijven van geneesmiddelen 3 Het medisch voorschrift. 2 1 Het voorschrijven van geneesmiddelen 3 1.1 Gegevens in verband met wetgeving Volksgezondheid en Ziekteverzekering 3 1.2 Het voorschrijven van magistrale bereidingen 7 1.3 Het

Nadere informatie

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA VERZEKERINGEN o.v. Algemene Mutualiteit voor Medische Assuranties onderlinge verzekeringsonderneming vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke

Nadere informatie

Terugbetaling van geneesmiddelen

Terugbetaling van geneesmiddelen TERUGBETALING VAN GENEESMIDDELEN / 5 Terugbetaling van geneesmiddelen In 2011 heeft de Staat 2,77 miljard euro uitgegeven voor de terugbetaling van in apotheken afgeleverde geneesmiddelen, goed voor 111,4

Nadere informatie

Infospot. Nieuwe orale anticoagulantia (NOAC s) Oktober - November - December 2014

Infospot. Nieuwe orale anticoagulantia (NOAC s) Oktober - November - December 2014 Infospot Nieuwe orale anticoagulantia (NOAC s) Oktober - November - December 2014 Nieuwe orale anticoagulantia (NOAC s) - Oktober - November - December 2014 1 I. Definitie Nieuwe Orale Anticoagulantia

Nadere informatie

1) Welke papieren documenten worden door het RIZIV aanvaard sinds 1/1/2017?

1) Welke papieren documenten worden door het RIZIV aanvaard sinds 1/1/2017? 1) Welke papieren documenten worden door het RIZIV aanvaard sinds 1/1/2017? Er zijn drie verschillende documenten. Het klassieke papieren voorschrift zonder RID (1), het duplicaat of papieren voorschrift

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZG/11/134 BERAADSLAGING NR 11/088 VAN 18 OKTOBER 2011 MET BETREKKING TOT DE NOTA BETREFFENDE DE ELEKTRONISCHE BEWIJSMIDDELEN

Nadere informatie

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Aan alle geconventioneerde diabetescentra (algemene overeenkomst) Dienst voor geneeskundige verzorging Correspondent: Hilde De Sutter Uw

Nadere informatie

Agenda. Doel van de opleiding De tandverzorging. Persoonlijk aandeel Derde betaler Samenvatting Vraag en antwoord. Algemeenheden Verstrekkingen

Agenda. Doel van de opleiding De tandverzorging. Persoonlijk aandeel Derde betaler Samenvatting Vraag en antwoord. Algemeenheden Verstrekkingen Agenda Doel van de opleiding De tandverzorging Algemeenheden Verstrekkingen Persoonlijk aandeel Derde betaler Samenvatting Vraag en antwoord Inzicht verwerven in de verschillende verstrekkingen tandzorg

Nadere informatie

A.1 VOLLEDIG VERPLEEGDOSSIER ALS VERGOEDINGSVOORWAARDE

A.1 VOLLEDIG VERPLEEGDOSSIER ALS VERGOEDINGSVOORWAARDE ADVIES VERPLEEGDOSSIERS A. NOPENS HET VERPLEEGDOSSIER A.1 VOLLEDIG VERPLEEGDOSSIER ALS VERGOEDINGSVOORWAARDE Het bijhouden van een volledig verpleegdossier per patiënt is noodzakelijk voor het verkrijgen

Nadere informatie

Stappenplan voor het zorgtraject diabetes

Stappenplan voor het zorgtraject diabetes Stappenplan voor het zorgtraject diabetes Informatie voor patiënten Februari 2011 In samenwerking met zorgtrajectpromotoren Uw gegevens Naam: Adres:. Telefoon/GSM: E-mailadres:. Geboortedatum:. Kleefbriefje

Nadere informatie

TITRATIESCHEMA S EN VOORSCHRIJFREGELS

TITRATIESCHEMA S EN VOORSCHRIJFREGELS TITRATIESCHEMA S EN VOORSCHRIJFREGELS Methylfenidaat en dexamfetamine vallen onder de reglementering van de verdovende middelen. Dat betekent dat alle getallen voluit moeten geschreven worden. 1. Methylfenidaat

Nadere informatie

Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Belangrijke informatie voor beroepsbeoefenaren

Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Belangrijke informatie voor beroepsbeoefenaren De gezondheidsautoriteiten van de Europese Unie hebben het in de handel brengen van het geneesmiddel Kadcyla verbonden aan bepaalde voorwaarden. Het verplichte farmacovigilantieplan ter minimalisatie van

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2009/319 van 3 augustus 2009 10/320 Van toepassing vanaf 27 juli 2009 Vervangt omzendbrief

Nadere informatie

Praktische handleiding

Praktische handleiding Belgische veiligheidsinstantie van de spoorwegen Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen voor de aanvraag tot erkenning als centrum belast met de medische en/of psychologische onderzoeken

Nadere informatie

Recip-e vanaf 01/01/2017

Recip-e vanaf 01/01/2017 Recip-e vanaf 01/01/2017 28 december 2016 Vanaf 01/01/2017 Voorschrijver heeft geen Recip-e De arts schrijft voor op een klassiek voorschrift en ondertekent dit Het voorschrift wordt door de arts meegegeven

Nadere informatie

Het voorschrift. Regels voor het voorschrift. Thuisverpleging & Uitvaartzorg Bentein-Pollet gcv Hariulfstraat 4 8460 Oudenburg 0486/61.06.54.

Het voorschrift. Regels voor het voorschrift. Thuisverpleging & Uitvaartzorg Bentein-Pollet gcv Hariulfstraat 4 8460 Oudenburg 0486/61.06.54. Het voorschrift Regels voor het voorschrift Wie mag voorschrijven? Met uitzondering van de beperkingen die in de wetgeving zijn vastgesteld, mogen artsen en artsen in opleiding alle behandelingen en onderzoeken

Nadere informatie

EVALUATIE rapport dag 60 TACHOSIL MEDICINALE SPONS. 1 medicinale spons 1 van 9,5 cm x 4,8 cm 1 medicinale spons 1 van 3,0 cm x 2,5 cm

EVALUATIE rapport dag 60 TACHOSIL MEDICINALE SPONS. 1 medicinale spons 1 van 9,5 cm x 4,8 cm 1 medicinale spons 1 van 3,0 cm x 2,5 cm ART 38 WIJZIGING VAN DE VERGOEDINGSMODALITEITEN VERGOEDINGSVOORWAARDEN EVALUATIE rapport dag 60 TACHOSIL MEDICINALE SPONS 1 medicinale spons 1 van 9,5 cm x 4,8 cm 1 medicinale spons 1 van 3,0 cm x 2,5

Nadere informatie

Medicatiebeleid in WZC

Medicatiebeleid in WZC Medicatiebeleid in WZC Keynote speaker: Dr. Lore De Raeve Competentiepool Ouderenzorg Algemene Pharmaceutische Bond (APB) Deskundige Gezondheidsbeleid en Ouderenzorg Koninklijk Limburgs Apothekers Verbond

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZ/09/039 ADVIES NR 09/06 VAN 21 APRIL 2009 MET BETREKKING TOT HET ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT REGELING VAN

Nadere informatie

Bijkomende informatie, gecommuniceerd door het RIZIV op 24 april, is in onderstaande tekst aangevuld en gemarkeerd.

Bijkomende informatie, gecommuniceerd door het RIZIV op 24 april, is in onderstaande tekst aangevuld en gemarkeerd. NIEUWSBRIEF april 2018 Lokaal Multidisciplinair Netwerk Aalst Nieuwe regelgeving zorgtraject en voortraject: bijkomende informatie Bijkomende informatie, gecommuniceerd door het RIZIV op 24 april, is in

Nadere informatie

Akkoord Adviserend geneesheer. Geneesmiddelen Hoofdstuk IV. Beschrijving van de diensten

Akkoord Adviserend geneesheer. Geneesmiddelen Hoofdstuk IV. Beschrijving van de diensten Akkoord Adviserend geneesheer Geneesmiddelen Hoofdstuk IV Beschrijving van de diensten Voor aanvullende informatie : www.mycarenet.be Beschrijving van de diensten - Hoofdstuk IV - v01r02.docx 1/29 06/2013

Nadere informatie

Medisch dossier Overeenkomst vaste huisarts patiënt

Medisch dossier Overeenkomst vaste huisarts patiënt Medisch dossier- Overeenkomst huisarts-patient Doc: a057003 Tijdschrift: 57 p. 15 Datum: 11/04/1992 Origine: NR Thema's: Dossier (Medisch-) Huisarts Medisch dossier Overeenkomst vaste huisarts patiënt

Nadere informatie

REGLEMENT: HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DRINGENDE MEDISCHE KOSTEN VOOR PERSONEN DIE ILLEGAAL OP HET GRONDGEBIED VERBLIJVEN

REGLEMENT: HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DRINGENDE MEDISCHE KOSTEN VOOR PERSONEN DIE ILLEGAAL OP HET GRONDGEBIED VERBLIJVEN REGLEMENT: HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DRINGENDE MEDISCHE KOSTEN VOOR PERSONEN DIE ILLEGAAL OP HET GRONDGEBIED VERBLIJVEN Vastgesteld bij besluit OCMW-raad op 28 mei 2019 Dit reglement treedt in

Nadere informatie