Verandering van medicatie. Onderzoek onder patiënten en mantelzorgers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verandering van medicatie. Onderzoek onder patiënten en mantelzorgers"

Transcriptie

1 Verandering van medicatie Onderzoek onder patiënten en mantelzorgers

2 Achtergrond en doelstellingen Uit eerder door ons uitgevoerd onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de patiënten het wisselen naar geneesmiddelen in een andere verpakking of van een andere fabrikant als vervelend ervaart. Het probleem lijkt vooral te zitten in weerstand tegen verandering, de verwarring die de verschillend uitziende middelen veroorzaken en de angst voor of ervaring met bijwerkingen (TNS NIPO, generieke geneesmiddelen en preferentiebeleid 2010). In de nabije toekomst zullen patiënten die een merkgeneesmiddel gebruiken (vanwege het preferentiebeleid) mogelijk overgezet worden op een generieke variant van hun geneesmiddel. Daarom is het belangrijk inzicht te krijgen in de impact van verandering van medicatie voor de patiënt. Omdat het om een patiëntengroep met een psychische aandoening gaat, is deze verandering mogelijk extra ingrijpend. De volgende vraagstellingen staan daarom centraal in het onderzoek: In hoeverre is het voor patiënten met een bipolaire stoornis of schizofrenie een probleem om de verandering in het algemeen en substitutie in het bijzonder (=van een merkgeneesmiddel naar een generiek geneesmiddel (met dezelfde werking) te maken en welke redenen liggen hieraan ten grondslag? Wat is positief, wat is negatief? Wordt er vaak geswitcht van medicatie? Wat zijn de ervaringen? Welke ondersteuning hebben patiënten nodig/verwachten ze hierbij van apotheker, specialist, huisarts, psychiatrisch verpleegkundige of patiëntenvereniging? Welke informatie of middelen kunnen patiënten ondersteuning bieden bij een switch van geneesmiddel?

3 Conclusies

4 Belangrijkste inzichten Switchproblematiek Goede medicatie voor bipolaire en schizofrenie-patiënten is van eminent belang. De keuze van het middel en de dosering luisteren erg nauw. Men is in het algemeen tevreden over het middel (maar niet over bijwerkingen). De respondenten (patiënten en mantelzorgers) zijn daarom huiverig voor verandering. Redenen: angst voor bijwerkingen, te weinig effect en decompensatie. Kosteneffectiviteit is daarbij geen zwaarwegend (tegen)argument Als men al open staat voor veranderingen, dan met name voor een effectiever middel met minder bijwerkingen. Als er een beter middel is, staat men daarvoor open. De behandelaar is de betrouwbaarste influential. Zolang de respondent zelf betrokken wordt bij de verandering (op eigen initiatief of op initiatief van behandelaar), vindt hij therapietrouw relatief makkelijk. Zo niet, dan vindt hij therapietrouw moeilijk. Uitleg over verandering is uitermate belangrijk. Het komt nog voor (niet vaak) dat de patiënt geen uitleg krijg Bij verandering naar een ander geneesmiddel (ook generiek) wil de patiënt ervan overtuigd zijn dat het nieuwe middel niet leidt tot terugval of meer bijwerkingen. Daarnaast wil men weten waarom het middel beter is.

5 Belangrijkste inzichten Preferentiebeleid Verreweg de meeste patiënten gebruiken een merkgeneesmiddel. Het preferentiebeleid is lang niet duidelijk. Ruim de helft (57%) van de respondenten ziet generieke geneesmiddelen als gelijkwaardig aan merkgeneesmiddelen, hoewel een derde aan een merkgeneesmiddel de voorkeur geeft. Daadwerkelijke verandering Verandering van medicatie komt (desondanks) regelmatig voor. Verandering van merkgeneesmiddel naar generiek geneesmiddel heeft zich in de afgelopen twee jaar op het gebied van AAP s in beperkte mate voorgedaan (< 10%). De verandering naar generiek heeft vooral op initiatief van de apotheker plaatsgevonden. Gewenste ondersteuning Wanneer verandering noodzakelijk is, moet deze geïnitieerd en ondersteund worden door de behandelaar Goede overzichtelijke informatie over beschikbare geneesmiddelen (met werking en bijwerking) en een checklist voor een gesprek met een behandelaar zijn de meest gewenste hulpmiddelen.

6 Opzet van het onderzoek

7 Opzet van het onderzoek I Ter voorbereiding van dit (kwantitatieve) onderzoek heeft eerst kwalitatief onderzoek plaatsgevonden door het bureau Smelik, Abrahams en Morsinkhof. Dit onderzoek is gepresenteerd en heeft voor TNS NIPO als input voor de vragenlijst gediend. Vervolgens heeft TNS NIPO een vragenlijst voor patiënten geconcipiëerd. Deze vragenlijst is besproken met AstraZeneca en leden van de patiënten- en familieverenigingen, te weten: Anoiksis, VMDB en Ypsilon. De opmerkingen van deze partijen zijn in het concept verwerkt. Van de patiëntenvragenlijst is een versie voor mantelzorgers afgeleid, waarbij de vragen vaak net iets anders moesten worden gesteld. De opbouw van beide vragenlijsten is echter gelijk, zodat een vergelijking tussen patiënten en mantelzorgers mogelijk is. De vragenlijsten zijn door de patiënten- en familieverenigingen verzonden naar patiënten resp. mantelzorgers. Men diende de vragenlijst online in te vullen. Daarnaast heeft TNS NIPO een aantal uitnodigingen gestuurd naar patiënten uit het eigen panel. Voorwaarde voor een geslaagd interview was dat de patiënt een AAP diende te gebruiken. Gebruikte men dat niet, dan werd het gesprek beëindigd.

8 Opzet van het onderzoek II De uitnodigingen zijn tussen 15 en 16 februari verzonden. Het veldwerk liep door tot 29 februari. In totaal zijn er personen benaderd. In totaal hebben 594 personen aan het onderzoek meegedaan. 287 van deze personen bleken geen AAP s te gebruiken, zodat de effectieve steekproef 277 respondenten bedraagt. Deze 277 personen zijn als volgt verdeeld: aantal bipolaire patiënten 189 schizofrenie patiënten 21 mantelzorgers 67 LET OP: Mantelzorgers antwoorden vooral voor de relatief ernstige patiënten. Mantelzorgers antwoorden vaak namens patiënten die aan schizofrenie lijden (87%). Vraag patiënten vragenlijst: Welke diagnose is er bij u gesteld?

9 Respons Per respondentenbron was de respons als volgt: Anoiksis VMDB Ypsilon NIPObase Totaal Verstuurd Meegedaan Gebruikt AAP s

10 Rapportage In principe hebben we de resultaten uitgesplitst naar de twee typen patiënten en naar de mantelzorgers. We hebben niet het totaal van alle respondenten vermeld, omdat bijv. mantelzorgers en patiënten zich moeilijk laten optellen. Ook de patiënten zijn als groep niet opgeteld omdat het aantal ondervraagde mensen met een bipolaire stoornis vele malen groter is dan het aantal mensen met schizofrenie. We zouden dan de groep mensen met schizofrenie heel sterk moeten wegen, hetgeen een onzuiver beeld zou opleveren. Helaas beschikken we voor de groep schizofrenie patiënten over slechts 21 waarnemingen. In het algemeen is dit aantal te gering om daar conclusies op te bouwen. Toch hebben we ze als groep gerapporteerd. Wees er bij de interpretatie van bewust dat deze cijfers daarom een indicatief karakter hebben. Ten aanzien van de beantwoording door mantelzorgers is het belangrijk om te weten dat de meerderheid te maken heeft met patiënten met een schizofrene stoornis (schizofrenie: 87%, bipolaire stoornis: 13%). De schizofrenie-patiënt is dus hun denkkader.

11 Gebruik, beleving en tevredenheid

12 Belang van de medicatie voor bipolaire en schizofreniepatiënten Het belang van goede medicatie is voor bipolaire en schizofrenie-patiënten heel erg groot: gemiddeld 8,7 (!) resp. 8,4 op een schaal van 1 tot 10. Opvallend is dat mantelzorgers het belang van een goede medicatie weliswaar hoog inschatten, maar toch aanzienlijk minder hoog dan de patiënt zelf (7,5). Belang medicatie als rapportcijfer Bipolaire patiënten 8,7 Schizofrenie patiënten 8,4 Mantelzorgers 7,5 Vraag patiënten vragenlijst: Over sommige medicijnen stellen wij straks meer vragen. Maar eerst willen we weten wat volgens u het belang van de medicatie bij <aandoening> is. Zou u dat in een rapportcijfer willen uitdrukken, waarbij 1 staat voor zeer onbelangrijk en een 10 staat voor zeer belangrijk?

13 Beleving medicatie In de onderstaande tabel staan stellingen die te maken hebben met de beleving van medicijnen in verband met bipolaire stoornis of schizofrenie. De percentages hebben betrekking op respondenten die het helemaal of grotendeels eens zijn met de stelling. Het belang van een juiste keuze van de medicatie én van dosering is evident. Ook het tijdig innemen van medicijnen is belangrijk. Het is daarom wel logisch dat patiënten huiverig zijn tegenover een verandering van medicatie. Kosteneffectiviteit is niet de belangrijkste overweging voor de bipolaire of schizofrenie patiënt bij de keuze van een geneesmiddel. Bipolaire patiënt (n=189) Schizofrenie patiënt (n=21) Mantelzorger (n=67) De keuze van medicijnen luistert in mijn situatie heel nauw De dosering of het aantal tabletten luistert in mijn situatie erg nauw Het op tijd innemen van medicijnen luistert in mijn situatie erg nauw Ik zie op tegen elke verandering van medicatie Ook al hebben twee medicijnen dezelfde werking, de bijwerkingen kunnen heel verschillend zijn Bij de keuze van medicijnen mag op de kosten worden gelet Vraag patiënten vragenlijst: Nu volgen er enkele uitspraken. Wilt u steeds aangeven in welke mate u het ermee eens of oneens bent?

14 Tevredenheid over medicatie I De bipolaire en schizofrenie patiënten zijn over het algemeen behoorlijk tevreden over het effect van hun medicatie substantieel beter dan de patiënt volgens de mantelzorger is! Ten aanzien van de afwezigheid van bijwerkingen scoren ze gemiddeld veel lager. (ook in de onderstaande tabel geven we het percentage weer van patiënten dat behoorlijk tot zeer tevreden is.) Mate van tevredenheid over. Bipolaire patiënt (n=189) Schizofrenie patiënt (n=21) Mantelzorger (n=67) effect van de medicatie 80% 90% 61% aantal keer innemen van medicatie 75% 76% 40% mate van bijwerkingen 34% 38% 19% Vraag patiënten vragenlijst : Bent u tevreden of ontevreden over. - het effect van de medicatie in het algemeen? - het aantal keer per dag dat u uw medicatie moet innemen? - de mate van bijwerkingen van de medicatie? Antwoorden: heel tevreden, behoorlijk tevreden, neutraal, behoorlijk ontevreden heel ontevreden, geen mening

15 Mening over verandering in het algemeen

16 Verandering van medicatie meegemaakt Veel bipolaire en schizofrenie-patiënten hebben het afgelopen jaar met verandering in medicatie te maken gehad: 60% van de bipolaire patiënten en 38% van de schizofrenie-patiënten. Bij ongeveer de helft van degenen die te maken heeft gehad met een verandering geldt dat één verandering. Zelfs twee of drie veranderingen zijn met name bij de bipolaire patiënt geen zeldzaamheid. Bipolaire patiënt (n=189) Schizofrenie patiënt (n=21) Mantelzorger (n=67) GEEN verandering x veranderd x veranderd x of vaker veranderd Vraag patiënten vragenlijst: Als u terugdenkt aan het afgelopen jaar, hebben er dan veranderingen plaatsgevonden in het soort of het merk medicijnen dat u krijgt voorgeschreven? Zijn er medicijnen toegevoegd, vervangen of weggenomen? Zo ja: hoe vaak is dat gebeurd?

17 Belasting van verandering van medicatie Enerzijds staat de meerderheid van de bipolaire patiënten open voor verandering van medicatie, al is het aandeel van degenen die er tegenop zien niet gering (39%). Schizofrenie patiënten lijken in grote mate huiverig te zijn voor verandering van medicatie. Van de mantelzorgers geeft ca. eenderde aan dat verandering erg belastend is. Open voor verandering Bipolaire patiënt (n=189) Schizofrenie patiënt (n=21) Mantelzorger (n=67) Erg open Beetje voor open Beetje belastend Erg belastend De belangrijkste redenen om niet open te staan zijn: angst voor bijwerkingen, angst voor te weinig effect, angst voor decompensatie. Redenen om open te staan zijn dat men graag het effectiefste middel met de minste bijwerkingen wil hebben. Als er een beter middel is, dan staat men daar open voor. Het gaat dus echt om de kwaliteit en niet om de kosten van het geneesmiddel. Vraag patiënten vragenlijst: Hoe staat u in het algemeen tegenover een verandering in het soort medicijn voor <aandoening>?

18 Overleg over verandering medicatie Het komt zelden voor dat een verandering van medicatie zonder overleg met de patiënt tot stand komt. Het gebeurt dus vooral op initiatief van de patiënt of op initiatief van de behandelaar (in ongeveer even veel gevallen). Toch komt het in een beperkt deel van de gevallen voor dat behandelaar of apotheker een verandering entameren zonder overleg met de patiënt. Dit blijkt zich vooral te concentreren bij patiënten waarvan de mantelzorger de vragenlijst heeft ingevuld (waarschijnlijk betreft dit de minder toegankelijke patiënt). Hoe kwam verandering tot stand? Bipolaire patiënt (n=111) Mantelzorger (n=31) Patiënt begon er zelf over Behandelaar begon er over Behandelaar, zonder uitleg 1 10 Apotheker, met uitleg 14 3 Apotheker, zonder uitleg 2 3 Uiteindelijk was 87% van de (bipolaire) patiënten het eens met de verandering; 12% was het oneens. Volgens de mantelzorgers ligt dat lager: 68% mee eens en 19% mee oneens. Vraag patiënten vragenlijst: Een verandering in het soort of het merk medicijnen kan op verschillende manier tot stand komen. Hoe ging dat de laatste keer bij u?

19 Verandering: verbetering of verslechtering? In iets meer dan de helft van de gevallen vindt de patiënt de verandering een verbetering; 8% heeft het over een verslechtering. De rest is overwegend de mening toegedaan dat het niet zo veel van het vorige middel verschilt. Voor de mantelzorgers verschillen de getallen niet zo veel; wel is het percentage weet niet begrijpelijkerwijs wat hoger. Verbetering of verslechtering? Bipolaire patiënt (n=111) Mantelzorger (n=31) Grote verbetering 16 - Behoorlijke verbetering Maakt weinig uit Behoorlijke verslechtering 5 6 Grote verslechtering 4 3 Weet niet 5 13 (In bovenstaande tabel is de groep schizofrenie-patiënten niet apart vermeld, aangezien het er in totaal maar 8 waren die deze vraag beantwoord hadden.) Vraag patiënten vragenlijst: Was de verandering wat u betreft een verbetering of een verslechtering?

20 Geloofwaardigheid afzender bij veranderingsboodschap Het maakt veel uit wie vertelt dat twee merken precies dezelfde werking hebben. De behandelaar is daarbij in het voordeel: uit zijn mond wordt deze boodschap het meest geloofd. Wanneer een apotheker deze informatie verschaft, komt hij minder geloofwaardig over. Datzelfde geldt voor het CBG. Dit zal te maken hebben met de waarschijnlijke grote onbekendheid van dit orgaan (in dit onderzoek is bij het college de toevoeging de overheid geplaatst). Merk op hoezeer de antwoorden van de mantelzorgers afwijken van die van de patiënten. Als. zegt dat twee merken dezelfde werking hebben, dan geloof ik dat Bipolaire patiënt (n=189) Schizofrenie patiënt (n=21) Mantelzorger (n=67) Mijn apotheker Mijn behandelaar College ter Beoordeling van Geneesmiddelen Vraag patiënten vragenlijst: Nu volgen er enkele uitspraken. Wilt u steeds aangeven in welke mate u het er mee eens of oneens bent? - Als mijn apotheker zegt dat twee merken medicijnen precies dezelfde werking en bijwerking hebben, geloof ik dat - Als mijn behandelaar zegt dat twee merken medicijnen precies dezelfde werking en bijwerking hebben, geloof ik dat - Als het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (de overheid) zegt dat twee merken medicijnen precies dezelfde werking en bijwerking hebben, geloof ik dat Antwoorden: helemaal mee eens, grotendeels mee eens, grotendeels mee oneens, helemaal mee oneens, weet niet

21 Invloed van overleg op therapietrouw bij verandering van medicatie Zolang de patiënt zelf betrokken is bij een verandering van medicatie - hetzij op eigen initiatief, hetzij op initiatief van de behandelaar vindt hij het relatief eenvoudig om therapietrouw te zijn. Wanneer de verandering zonder overleg met hem wordt doorgevoerd, heeft de patiënt daar veel grotere moeite mee. Wellicht een open deur, maar hier is aangetoond dat overleg over de medicatie met deze groep (die zich wellicht vaak onzeker voelt) heel belangrijk is. Hoe makkelijk is het op JUISTE TIJD en in JUISTE HOEVEELHEID innemen van medicijnen na een verandering. Bipolaire patiënt (n=189) Schizofrenie patiënt (n=21) Mantelzorger (n=67) die door uzelf (de patiënt) is aangekaart die de behandelaar is voorgesteld die zonder overleg met u (de patiënt) tot stand gekomen is Vraag patiënten vragenlijst: Hoe makkelijk of moeilijk vindt u het om u precies aan het tijdstip en de hoeveelheid medicijnen te houden?. na een verandering van medicijnen die uzelf heeft aangekaart. na een verandering van medicijnen die uw behandelaar heeft voorgesteld en met u heeft overlegd. na een verandering van medicijnen die zonder overleg met u tot stand is gekomen Antwoorden: heel makkelijk, behoorlijk makkelijk, behoorlijk lastig, heel lastig weet niet, geen ervaring mee

22 Merkgeneesmiddelen vs. generieke geneesmiddelen

23 Wie maakt uiteindelijk de keuze voor merkgeneesmiddel of generiek? Het zijn vooral de zorgverzekeraar en de behandelaar die bepalen of de patiënt een merkgeneesmiddel dan wel een generiek geneesmiddel voorgeschreven of afgeleverd krijgt De apotheker zou volgens de respondenten op dit terrein een vrij bescheiden rol spelen. Dit geldt ook voor de overheid ( de minister ). Wie beslist uiteindelijk over merkgeneesmiddel of generiek? Bipolaire patiënt (n=189) Schizofrenie patiënt (n=21) Mantelzorger (n=67) De behandelaar De apotheek de zorgverzekeraar De minister van VWS Vraag patiënten vragenlijst: Wat denkt u: wie beslist er uiteindelijk of u een merkgeneesmiddel krijgt of een generiek geneesmiddel? Is dat.

24 Oordeel over preferentiebeleid Zonder het preferentiebeleid als zodanig te noemen (veel te ingewikkeld voor de meeste consumenten) is toch gevraagd een oordeel te geven over het principe van het preferentiebeleid: zorgverzekeraars kunnen uit kostenoogpunt apotheken en behandelaars tot op grote hoogte verplichten om een generiek geneesmiddel voor te schrijven. Patiënten en mantelzorgers vinden dit in meerderheid geen goede zaak. Hoewel het gaat om een beperkt aantal respondenten zijn er indicaties dat dit voor de schizofrenie patiënten minder negatief ligt. Zij hebben hier wat vaker geen oordeel over. Preferentiebeleid: goede of geen goede zaak? Bipolaire patiënt (n=189) Schizofrenie patiënt (n=21) Mantelzorger (n=67) Goede zaak Neutraal Geen goede zaak Geen mening De argumenten voor een goede zaak : bijna allemaal in de kostensfeer. De toelichting bij geen goede zaak betrof vooral: de behandelaar moet beslissen en niet de zorgverzekeraar, andere hulpstoffen betekent mogelijk andere bijwerkingen, het gaat om de beste zorg en niet om de goedkoopste zorg, merkgeneesmiddelen zijn beter en beter onderzocht. Vraag patiënten vragenlijst: Om kosten te besparen kunnen zorgverzekeraars de afspraak maken met de apothekers om een generiek geneesmiddel af te leveren in plaats van een merkgeneesmiddel. Wat vindt u van het feit dat zorgverzekeraars apothekers kunnen verplichten generieke middelen aan de patiënten te verstrekken?

25 Veranderingen in medicatie in relatie tot preferentiebeleid

26 Veranderingen in het licht van preferentiebeleid In dit hoofdstuk gaan we in op veranderingen die de respondent in de afgelopen 24 maanden daadwerkelijk mee heeft gemaakt. Door vergelijking van het eerdere middel met het huidige middel hebben we veranderingsaspecten over merkgeneesmiddelen en generieke in kaart gebracht. Omdat slechts een minderheid te maken heeft gehad met een wijziging van geneesmiddelen houden we bij onderverdeling naar groepen beperkte aantallen gaan over. Met name het deel dat van merk naar generiek gaat (=preferentiebeleid) is met 18% (en n=14) gering. Bipolaire patiënt (n=189) Schizofrenie patiënt (n=21) Mantelzorger (n=67) Wel veranderd Niet veranderd Van merk naar merk 62 * 88 Van generiek naar merk 15 * 6 Van merk naar generiek 18 * 6 Van generiek naar generiek 5 * 0 Vraag patiënten vragenlijst: resultaten afgeleid uit de 2 onderstaande vragen Hieronder ziet u een lijst en afbeeldingen van medicijnen. Sommige namen lijken nogal op elkaar. Wilt u zo goed mogelijk aangeven welke van deze medicijnen u op dit moment gebruikt? U gaf eerder aan dat u nu <.> gebruikt. Heeft u in de afgelopen twee jaar (dus vanaf januari 2010) te maken gehad met een verandering van <dit geneesmiddel/deze geneesmiddelen> <.>? Welke van onderstaande merken gebruikte u hiervoor, maar nu niet meer?

27 Initiatief voor switch naar merkgeneesmiddel of generiek Voor de analyse van deze switch maken we een onderverdeling van respondenten die veranderd zijn naar merkgeneesmiddelen resp. die veranderd zijn naar generieke geneesmiddelen. Hoewel we eerder hebben geconcludeerd dat wanneer de behandelaar de keuze maakt, deze de minste weerstand van de patiënt ondervindt, zien we dat het overzetten op generiek vooral door de apotheker gebeurt. Wanneer de apotheker uitleg geeft over de reden van verandering, zijn kosten het voornaamste argument. Switch naar generiek wordt niet altijd door de apotheker toegelicht. Reden van verandering Momenteel merkgeneesmiddel (n=67) Momenteel generiek geneesmiddel (n=17) Op eigen initiatief Op initiatief van behandelaar (in overleg met mij) Op initiatief van behandelaar (zonder overleg met mij) 4-4 Op initiatief van apotheker (met uitleg) Op initiatief van apotheker (zonder uitleg) Totaal (n=84) Bijwerkingen en te weinig effect zijn de belangrijkste redenen voor de respondent om over verandering te beginnen. De behandelaar motiveert de verandering met kosten, minder bijwerkingen en effectiviteit. Eén keer troffen we een respondent aan die expliciet kostenbesparing noemde. Vraag patiënten vragenlijst: Een verandering in het soort of het merk medicijnen kan op verschillende manier tot stand komen. Hoe ging dat de laatste keer bij u?

28 Eens met de verandering? Het merendeel van de respondenten is het uiteindelijk eens met de verandering. Hoewel het een klein aantal betreft zijn er indicaties dat degenen die nu generieke middelen gebruiken het minder vaak eens zijn met de verandering dan degenen die merkgeneesmiddelen gebruiken. Momenteel merkgeneesmiddel (n=67) Momenteel generiek geneesmiddel (n=17) Helemaal mee eens Grotendeels mee eens Grotendeels mee oneens Helemaal mee oneens Weet niet 4-4 Totaal (n=84) Vraag patiënten vragenlijst: Was u het eens met deze verandering van soort of merk medicijn?

29 Switch naar merkgeneesmiddel of generiek verbetering of verslechtering? Een switch naar een merkgeneesmiddel leidt in meer dan de helft van de gevallen tot een gevoel van verbetering (het gaat dan immers vaak om een andere soort medicatie). Een switch waarbij een generiek middel in het spel is, wordt veel minder vaak als verbetering ervaren. Voor de meesten maakt het in zo n geval niet veel uit. Verbetering of verslechtering? Momenteel merkgeneesmiddel (n=67) Momenteel generiek geneesmiddel (n=17) Grote verbetering Behoorlijke verbetering Maakt weinig uit Behoorlijke verslechtering 3-2 Grote verslechtering Weet niet Totaal (n=84) De redenen voor een verbetering waren: minder bijwerkingen, betere stemming (effect), stabieler en (twee keer) lagere kosten. Bij verslechtering: andere vorm of verpakking is onhandig (bij slikken, meenemen), minder stabiel. Vraag patiënten vragenlijst: Was de verandering wat u betreft een verbetering of een verslechtering?

30 Benodigde informatie bij overzetten op ander medicijn Geen terugval krijgen en niet (nog) meer bijwerkingen is de belangrijkste informatie die een patiënt wil hebben wanneer hij met een verandering van medicatie geconfronteerd wordt. Deze vraag is tevens als open vraag gesteld: wat men vooral wil weten is de reden van de verandering: waarom is het nieuwe middel beter (74%!) Als het een verandering naar een GENERIEK middel betreft, dan wil men aanvullend nog graag weten of de werking echt hetzelfde is. De vraag is in twee fasen gesteld: eerst de belangrijkste informatie en vervolgens andere belangrijke informatie. In onderstaande worden per doelgroep het eerst gegeven antwoord én het totaal van de gegeven antwoorden weergegeven. Belangrijkste info Bipolaire patiënt (n=189) Totaal info Schizofrenie patiënt (n=21) Belangrijkste info Totaal info Belangrijkste info Mantelzorger (n=67) Totaal info Geen terugval Geen opname Niet méér bijwerkingen Geen beperkingen dag. leven Voldoende uitleg Serieus genomen worden anders GEEN Vraag patiënten vragenlijst: Als uw behandelaar u wil overzetten naar een ander medicijn, wat is dan voor u het belangrijkste? En wat is daarna voor u het belangrijkste?

31 Belangrijkste elementen bij een switch naar generiek Hieronder staat een aantal aspecten die belangrijk kunnen zijn bij de switch van merk naar generiek. Om te voorkomen dat ze allemaal heel belangrijk werden gevonden, hebben we gevraagd ze te rangschikken. In de tabel staat de gemiddelde positie (hoe hoger het cijfer, hoe vaker als eerste of tweede genoemd). Een even goede werking staat voorop, hetgeen ongeveer hetzelfde is als de bewering dat het dezelfde stoffen moet bevatten (op de tweede plaats). Uiterlijkheden (vorm en kleur) zijn het minst belangrijk. Binnen de drie groepen zien we dezelfde rangorde van de aspecten. Bipolaire patiënt (n=189) Schizofrenie patiënt (n=21) Mantelzorger (n=67) Dat het even goed werkt als merkgeneesmiddel Dat het echt dezelfde werkzame stoffen bevat Dat het CBG het generieke middel heeft gecontroleerd 5,6 5,3 5,4 4,9 4,8 4,5 4,2 4,3 4,1 De frequentie van inname 3,2 2,8 3,3 Dezelfde kleur en vorm 2,3 2,8 2,9 Vraag patiënten vragenlijst: Als de behandelaar of de apotheek u wil overzetten van een merkgeneesmiddel naar een generiek geneesmiddel, wat vindt u dan het belangrijkste om te weten? En wat is daarna voor u het belangrijkste?

32 Ondersteuning bij medicatieverandering

33 Op welke manier het liefst ondersteund bij verandering in medicatie Wanneer men geconfronteerd wordt met een verandering in medicatie dan wil men vooral ondersteuning ontvangen van de behandelaar. Alle andere genoemde partijen vallen vergeleken bij de behandelaar in het niet. Op de tweede en derde plaats, maar op afstand, komen apotheek en huisarts. De patiëntenvereniging heeft een bescheiden plaats. Onder leden van een patiëntenvereniging ligt dat cijfer wel hoger (16% gecombineerd voor de drie doelgroepen). Bipolaire patiënt (n=189) Schizofrenie patiënt (n=21) Mantelzorger (n=67) Door behandelaar Door apotheek Door huisarts Via patiëntenvereniging Door overheid (CBG) Via internet Door zorgverzekeraar Vraag patiënten vragenlijst: Door wie, of op welke manier zou u het liefst ondersteund willen worden bij een verandering in uw medicatie?

34 Behoefte aan hulpmiddelen bij verandering van medicatie? Het middel waar men het meeste behoefte aan heeft is een overzicht met werking en bijwerking van geneesmiddelen bij de behandeling van de bipolaire stoornis en schizofrenie. Daarnaast beschikt men graag over een checklist als geheugensteun bij een gesprek met de behandelaar, zodat men geen belangrijke zaken vergeet. Ook hier is niet al te veel behoefte aan een actieve rol van de patiëntenverenigingen. Wel is het zo dat leden van patiëntenverenigingen meer dan gemiddeld behoefte hebben aan een website van de vereniging (20%) of een brochure van de vereniging (16%). Overzicht van alle geneesmiddelen met werking en bijwerking Bipolaire patiënt (n=189) Schizofrenie patiënt (n=21) Mantelzorger (n=67) checklist voor bespreking met behandelaar Website patiëntenvereniging Brochure patiëntenvereniging GEEN van deze Vraag patiënten vragenlijst: En aan welke van onderstaande hulpmiddelen heeft u behoefte wanneer uw medicatie wordt veranderd?

Tevredenheidsonderzoek onder mensen met een manisch depressieve stoornis en hun betrokkenen

Tevredenheidsonderzoek onder mensen met een manisch depressieve stoornis en hun betrokkenen Tevredenheidsonderzoek onder mensen met een manisch depressieve stoornis en hun betrokkenen Patiënt redelijk tevreden, maar snelheid en betrokkenheid bij behandeling kan beter Index 1. Inleiding 2. Onderzoeksmethode

Nadere informatie

Medicijngebruik; enquête Nierpatiënten Perspectief online: www.nponline.nl

Medicijngebruik; enquête Nierpatiënten Perspectief online: www.nponline.nl Medicijngebruik; enquête Nierpatiënten Perspectief online: www.nponline.nl Samenvatting Medicijngebruik In een inventarisatie betreffende medicijngebruik onder nierpatiënten is gevraagd naar de volgende

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: MimpenMG

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: MimpenMG Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: MimpenMG Datum aanmaak rapport:11-11-2015 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 1-3-2014 tot 1-3-2014

Nadere informatie

Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h

Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h TNS Nipo Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam t 020 5225 444 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Rapport Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h Rick Heldoorn & Matthijs de Gier H1630

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek

Klanttevredenheidsonderzoek Klanttevredenheidsonderzoek Particulier 213, Leven a.s.r. Rapportcijfer 8, Rapportcijfer a.s.r., per klantgroep Kunt u met een rapportcijfer op een schaal van 1 t/m 1 uitdrukken hoe tevreden u bent over

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Particulier 2012, Zorg

Klanttevredenheidsonderzoek. Particulier 2012, Zorg Klanttevredenheidsonderzoek Particulier 2012, Zorg Rapportcijfer Per klantgroep Kunt u met een rapportcijfer op een schaal van 1 t/m 10 uitdrukken hoe tevreden u bent over uw verzekeraar? Rapportcijfer

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek

Klanttevredenheidsonderzoek Klanttevredenheidsonderzoek Particulier 13, Leven Allianz Rapportcijfer Allianz, per klantgroep Kunt u met een rapportcijfer op een schaal van 1 t/m 1 uitdrukken hoe tevreden u bent over uw verzekeraar?

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek

Klanttevredenheidsonderzoek Klanttevredenheidsonderzoek Particulier 13, Leven Avéro Achmea Rapportcijfer Avéro, per klantgroep Kunt u met een rapportcijfer op een schaal van 1 t/m 1 uitdrukken hoe tevreden u bent over uw verzekeraar?

Nadere informatie

Onderzoek voor de KNOV

Onderzoek voor de KNOV Onderzoek voor de KNOV Inhoud 1 Samenvatting 3 Onderzoeksverantwoording 6 3 Behandeling en begeleiding tijdens de 10 zwangerschap 4 Beoordeling 17 1 Samenvatting Samenvatting - 1 Behandeling en begeleiding

Nadere informatie

Gemeente Roosendaal. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 26 juni 2017

Gemeente Roosendaal. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 26 juni 2017 Gemeente Cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2016 Onderzoeksrapportage 26 juni 2017 DATUM 26 juni 2017 Dimensus Beleidsonderzoek Wilhelminasingel 1a 4818 AA Breda info@dimensus.nl www.dimensus.nl (076) 515

Nadere informatie

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers nderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Goirle DIMENSUS beleidsonderzoek April 2012 Projectnummer 488 Het onderzoek De gemeente Goirle is eind april 2010

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Leenen

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Leenen Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Leenen Datum aanmaak rapport:26-11-2015 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 31-10-2013 tot 9-11-2013

Nadere informatie

Een derde van de geneesmiddelengebruikers houdt geneesmiddelen over

Een derde van de geneesmiddelengebruikers houdt geneesmiddelen over Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Margreet Reitsma, Anne Brabers, Joke Korevaar, Judith de Jong, Marloes van Dijk en Liset van Dijk. Een derde van de geneesmiddelengebruikers

Nadere informatie

VRAAG EN ANTWOORD VOORKEURSBELEID GENEESMIDDELEN

VRAAG EN ANTWOORD VOORKEURSBELEID GENEESMIDDELEN VRAAG EN ANTWOORD VOORKEURSBELEID GENEESMIDDELEN OPGESTELD DOOR ORGANISATIES VAN ZORGVERZEKERAARS, ZORGAANBIEDERS EN CONSUMENTEN / PATIËNTEN (ZORGVERZEKERAARS NEDERLAND, LHV, KNMP, NPCF EN CONSUMENTENBOND).

Nadere informatie

Gescheiden gft inzameling Nesselande

Gescheiden gft inzameling Nesselande rotterdam.nl/onderzoek Gescheiden gft inzameling Nesselande Onderzoek en Business Intelligence Gescheiden gft inzameling Nesselande Een evaluatie M. van Rhee Onderzoek en Business Intelligence (OBI) 13

Nadere informatie

Cursus over geneesmiddelengebruik. Zorgbelang academie. Marion Reinartz Oktober 2012

Cursus over geneesmiddelengebruik. Zorgbelang academie. Marion Reinartz Oktober 2012 Cursus over geneesmiddelengebruik Zorgbelang academie Marion Reinartz Oktober 2012 Vier Hoofdstukken 1. Bij de arts: behandeling en voorschrijven recept 2. Van recept tot medicijn; welke informatie en

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Rapportage levensverzekeringen 2011

Klanttevredenheidsonderzoek. Rapportage levensverzekeringen 2011 Klanttevredenheidsonderzoek Rapportage levensverzekeringen 2011 Rapportcijfer: per klantgroep 2010-2011 Kunt u met een rapportcijfer op een schaal van 1 t/m 10 uitdrukken hoe tevreden u bent over uw verzekeraar?

Nadere informatie

Klanttevredenheidsrapportage ARAG Rechtsbijstand

Klanttevredenheidsrapportage ARAG Rechtsbijstand Klanttevredenheidsrapportage ARAG Rechtsbijstand Alle verzekeraars die het Keurmerk Klantgericht Verzekeren voeren laten jaarlijks binnen dezelfde normen klanttevredenheidsonderzoek uitvoeren. De onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Onderzoek cliëntervaringen Wmo, Jeugdwet, sociale wijkteams en basisteams jeugd en gezin

Onderzoek cliëntervaringen Wmo, Jeugdwet, sociale wijkteams en basisteams jeugd en gezin Onderzoek cliëntervaringen Wmo, Jeugdwet, sociale wijkteams en basisteams jeugd en gezin Gemeente s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Augustus 2015 2 Samenvatting De gemeente wil weten hoe

Nadere informatie

Consumentenbond Onderzoek Financiële Toezichthouders

Consumentenbond Onderzoek Financiële Toezichthouders Consumentenbond Onderzoek Financiële Toezichthouders Inleiding De Consumentenbond heeft onderzoek uitgevoerd naar de bekendheid en beoordeling van twee financieel toezichthouders in Nederland: De Autoriteit

Nadere informatie

Deelrapportage "Apotheken door Cliënten Bekeken" Vorige en huidige meting Apotheek Den Hoorn

Deelrapportage Apotheken door Cliënten Bekeken Vorige en huidige meting Apotheek Den Hoorn Deelrapportage "Apotheken door Cliënten Bekeken" Vorige en huidige meting Apotheek Den Hoorn E Inhoud 1. Inleiding en methode 1 1.1. Achtergrond 1 1.2. Doel van het kwaliteitstraject: meten en verbeteren

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek 2010

Klanttevredenheidsonderzoek 2010 Klanttevredenheidsonderzoek 2010 Opzet rapportage Onderzoeksopzet Rapportcijfer per sector Consumentenfocus per sector Communicatie Claim en uitbetaling Klachtafhandeling Onderzoeksopzet Het onderzoek

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Knijnenburg

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Knijnenburg Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Knijnenburg Datum aanmaak rapport:28-09-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 1-4-2017 tot 1-7-2017

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek

Klanttevredenheidsonderzoek Klanttevredenheidsonderzoek Particulier 2013, Leven VvAA Disclaimer Alle resultaten van het Klanttevredenheidsonderzoek Particulier 2013, sector leven staan onder embargo tot 19 december 2013. De inhoud

Nadere informatie

Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN

Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN Management summary Schuttelaar & Partners 001-01.ppt december 00 Marieke Gaus Context en doel van het onderzoek Doel onderzoek Het onderzoek wordt uitgevoerd

Nadere informatie

Ervaringen Wmo. Cliëntervaringsonderzoek Berg en Dal 2017

Ervaringen Wmo. Cliëntervaringsonderzoek Berg en Dal 2017 Ervaringen Wmo Cliëntervaringsonderzoek Berg en Dal 2017 Inhoud 1. Achtergrond van het onderzoek... 2 2. Het regelen van ondersteuning... 4 3. Kwaliteit van de ondersteuning... 6 4. Vergelijking regio...

Nadere informatie

Werkbelevingsonderzoek 2013

Werkbelevingsonderzoek 2013 Werkbelevingsonderzoek 2013 voorbeeldrapport Den Haag, 17 september 2014 Ipso Facto beleidsonderzoek Raamweg 21, Postbus 82042, 2508EA Den Haag. Telefoon 070-3260456. Reg.K.v.K. Den Haag: 546.221.31. BTW-nummer:

Nadere informatie

Rapport evaluatie speeddaten met uitzendbureaus op de vestigingen van het WERKbedrijf

Rapport evaluatie speeddaten met uitzendbureaus op de vestigingen van het WERKbedrijf Rapport evaluatie speeddaten met uitzendbureaus op de vestigingen van het WERKbedrijf December 2011 Auteurs: Leonie Oosterwaal, beleidsmedewerker ABU Judith Huitenga en Marit Hoffer, medewerkers Servicepunt

Nadere informatie

Openingstijden Stadswinkels 2008

Openingstijden Stadswinkels 2008 Openingstijden Stadswinkels 2008 Openingstijden Stadswinkels 2008 René van Duin & Maaike Dujardin Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) december 2008 In opdracht van Publiekszaken afdeling Beleid

Nadere informatie

Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts:

Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts: Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts: 3215, Huisartspraktijk Hiddink, Vossenhol 14 BEMMEL Datum aanmaak rapport: 12-04-2018 Leeswijzer Deze rapportage geeft inzicht in hoe

Nadere informatie

Enquête SJBN 15.10.2013

Enquête SJBN 15.10.2013 Enquête SJBN 15.10.2013 1 Inhoudsopgave Steekproef Resultaten enquête Algehele tevredenheid Arbeidsomstandigheden Urennorm Ondernemersaspecten Kijk op de toekomst Conclusies 2 Steekproef: achtergrond kenmerken

Nadere informatie

Vragenlijst Ervaringen met de kortdurende ambulante geestelijke gezondheidszorg of verslavingszorg

Vragenlijst Ervaringen met de kortdurende ambulante geestelijke gezondheidszorg of verslavingszorg Vragenlijst Ervaringen met de kortdurende ambulante geestelijke gezondheidszorg of verslavingszorg We willen u verzoeken enkele vragen te beantwoorden over de begeleiding of behandeling die u ontvangen

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek

Klanttevredenheidsonderzoek Klanttevredenheidsonderzoek Particulier 2012, Leven Erasmus Vertrouwelijk Disclaimer Alle resultaten van het Klanttevredenheidsonderzoek Particulier 2012, sector Leven staan onder embargo tot 20 december

Nadere informatie

Samenwerkende gemeenten West- Brabant: gemeente Moerdijk

Samenwerkende gemeenten West- Brabant: gemeente Moerdijk Samenwerkende gemeenten West- Brabant: gemeente Cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2015 Definitieve rapportage 4 augustus 2016 DATUM 4 augustus 2016 TITEL Cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2015 ONDERTITEL

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: C. Noordzij

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: C. Noordzij Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: C. Noordzij Datum aanmaak rapport:16-09-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 5-8-2017 tot 1-9-2017

Nadere informatie

KOOPZONDAGEN De mening van burgers en ondernemers

KOOPZONDAGEN De mening van burgers en ondernemers KOOPZONDAGEN De mening van burgers en ondernemers Opdrachtnemer: Bureau O&S Heerlen Opdrachtgever: Bureau Economie Januari 2013 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Onderzoeksvragen 3 3. Onderzoeksopzet 3 4.

Nadere informatie

Tevredenheid over MEE. Brancherapport 2011. Een onderzoek in opdracht van MEE Nederland. Marieke Hollander Betty Noordhuizen BA3913

Tevredenheid over MEE. Brancherapport 2011. Een onderzoek in opdracht van MEE Nederland. Marieke Hollander Betty Noordhuizen BA3913 Tevredenheid over MEE Brancherapport 2011 Een onderzoek in opdracht van MEE Nederland Marieke Hollander Betty Noordhuizen BA3913 Zoetermeer, 21 december 2011 De verantwoordelijkheid voor de inhoud berust

Nadere informatie

Questionnaire for patients with HIV

Questionnaire for patients with HIV Questionnaire for patients with HIV Name QUOTE-HIV Language Dutch Number of items 27 Developed by Academic Medical Centre. University of Amsterdam, NIVEL Year 1998 Corresponding literature Hekkink CF,

Nadere informatie

Gemeente Moerdijk. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 20 juni 2017

Gemeente Moerdijk. Cliëntervaringsonderzoek Wmo over Onderzoeksrapportage. 20 juni 2017 Gemeente Cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2016 Onderzoeksrapportage 20 juni 2017 DATUM 20 juni 2017 Dimensus Beleidsonderzoek Wilhelminasingel 1a 4818 AA Breda info@dimensus.nl www.dimensus.nl (076) 515

Nadere informatie

Alternatieve behandelmethoden Mening en ervaring van mensen met reuma

Alternatieve behandelmethoden Mening en ervaring van mensen met reuma Alternatieve behandelmethoden Mening en ervaring van mensen met reuma 4 juli 2014 Drs. Patrick Pijnenburg Senior Marktonderzoeker Reumafonds Achtergrond Onderzoek onder het Reumafonds Panel (3.742 leden)

Nadere informatie

Dienstverlening Amsterdam-Noord

Dienstverlening Amsterdam-Noord Dienstverlening Amsterdam-Noord tweede meting bewonerspanel Projectnummer: 9151 In opdracht van stadsdeel Amsterdam-Noord Rogier van der Groep Esther Jakobs Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: P.A.A. Gerritsen

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: P.A.A. Gerritsen Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: P.A.A. Gerritsen Op de volgende pagina s ziet u een patiënttevredenheidsonderzoek. Wij vinden het van groot belang dat wij op de hoogte zijn

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Bakkum

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Bakkum Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Bakkum Datum aanmaak rapport:28-09-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 1-4-2017 tot 1-7-2017

Nadere informatie

Kennisdeling op internet tussen leraren in Kennisnet Vakcommunities. De belangrijkste resultaten. Management samenvatting

Kennisdeling op internet tussen leraren in Kennisnet Vakcommunities. De belangrijkste resultaten. Management samenvatting Kennisdeling op internet tussen leraren in Kennisnet Vakcommunities. De belangrijkste resultaten Uwe Matzat/Chris Snijders Technische Universiteit Eindhoven Management samenvatting De grote meerderheid

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: K.G. Sloetjes (1284-4)

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: K.G. Sloetjes (1284-4) Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: K.G. Sloetjes (1284-4) Datum aanmaak rapport:15-03-2018 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 17-10-2015

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven.

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Comsa

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Comsa Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Comsa Datum aanmaak rapport:10-05-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 22-4-2017 tot 29-4-2017

Nadere informatie

Jongeren en het huwelijk. Jongeren en het huwelijk

Jongeren en het huwelijk. Jongeren en het huwelijk Inhoud Zijn je ouders nog bij elkaar? 3 Genschap van goederen: Stel je zou gaan trouwen, waarvoor zou je dan kiezen? 7 Ik zou later willen trouwen 4 Partneralimentatie: Waar gaat je voorkeur naar uit?

Nadere informatie

Vergoedingen en polisvoorwaarden zorgverzekering

Vergoedingen en polisvoorwaarden zorgverzekering pagina 1 van 8 Vergoedingen en polisvoorwaarden zorgverzekering Regelmatig komen bij de Zorgbelangorganisaties en ConsumentendeZorg.nl klachten en vragen binnen over vergoedingen van behandelingen of medicijnen.

Nadere informatie

"50+ in Europe" Enquête onderzoek naar de leefsituatie van 50-plussers in Europa. Zelf in te vullen vragenlijst

50+ in Europe Enquête onderzoek naar de leefsituatie van 50-plussers in Europa. Zelf in te vullen vragenlijst Huishouden ID 1 4 0 0 Persoon ID Datum interview : Interviewer ID: Voornaam respondent: Volgnummer: "50+ in Europe" Enquête onderzoek naar de leefsituatie van 50-plussers in Europa 2006 Zelf in te vullen

Nadere informatie

Cliëntervaringen Wmo hulpmiddelen s-hertogenbosch. Vervolgmeting 2018

Cliëntervaringen Wmo hulpmiddelen s-hertogenbosch. Vervolgmeting 2018 Cliëntervaringen Wmo hulpmiddelen s-hertogenbosch Vervolgmeting 2018 Afdeling Onderzoek & Statistiek Februari 2019 Samenvatting De gemeente geeft indicaties af voor Wmo hulpmiddelen. Welzorg verzorgt de

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: LibertonI

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: LibertonI Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: LibertonI Datum aanmaak rapport:26-11-2015 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 31-10-2013 tot 9-11-2013

Nadere informatie

ADHD-kinderen op de basisschool

ADHD-kinderen op de basisschool Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Rapport ADHD-kinderen op de basisschool Henk Foekema B8133 december

Nadere informatie

Meldactie Eerste uitgifte April 2014 Ir. T. Lekkerkerk, projectleider Corrien van Haastert Tessa van der Leij Mei 2014

Meldactie Eerste uitgifte April 2014 Ir. T. Lekkerkerk, projectleider Corrien van Haastert Tessa van der Leij Mei 2014 Meldactie Eerste uitgifte April 2014 Ir. T. Lekkerkerk, projectleider Corrien van Haastert Tessa van der Leij Mei 2014 Rapport meldactie Eerste uitgifte NPCF 2014 1 COLOFON Nederlandse Patiënten Consumenten

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe

Klanttevredenheidsonderzoek. Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe Klanttevredenheidsonderzoek Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe Aanleiding, methode en respons Aanleiding Gedurende de afgelopen jaren heeft de gemeente Olst-Wijhe meerdere onderzoeken

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Dekker

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Dekker Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Dekker Datum aanmaak rapport:06-10-2016 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 8-2-2014 tot 13-6-2014

Nadere informatie

SIRE. Rapport. "Geef kinderen hun spel terug" Jonneke Heins. C0521b 29 oktober 2007

SIRE. Rapport. Geef kinderen hun spel terug Jonneke Heins. C0521b 29 oktober 2007 Grote Bickersstraat 74 3 KS Amsterdam Postbus 247 AE Amsterdam t 2 522 54 44 f 2 522 53 33 e info@tnsnipo.com www.tnsnipo.com Rapport SIRE "Geef kinderen hun spel terug" Jonneke Heins C52b 29 oktober 27

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek Zakelijk 2012. Centraal Beheer Achmea

Klanttevredenheidsonderzoek Zakelijk 2012. Centraal Beheer Achmea Klanttevredenheidsonderzoek Zakelijk 12 Centraal Beheer Achmea Rapportcijfer Per sector Kunt u met een rapportcijfer op een schaal van 1 t/m 1 uitdrukken hoe tevreden u bent over uw verzekeraar? 7, 7,

Nadere informatie

Onderzoek Week van de Energierekening Gfk i.o. Milieu Centraal oktober 2012

Onderzoek Week van de Energierekening Gfk i.o. Milieu Centraal oktober 2012 Onderzoek Week van de Energierekening Gfk i.o. Milieu Centraal oktober 2012 Achtergrond bij onderzoek In het onderzoek is gebruik gemaakt van een aselecte steekproef van 1.038 huishoudens. Deze steekproef

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Jellema

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Jellema Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Jellema Datum aanmaak rapport:12-01-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 17-12-2016 tot 17-12-2016

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: R.J. Hendriksen (3017-1)

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: R.J. Hendriksen (3017-1) Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: R.J. Hendriksen (3017-1) Datum aanmaak rapport:19-03-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 18-12-2016

Nadere informatie

Samenvatting PAM-peiling Het gesprek tussen patiënt en apothekersassistent

Samenvatting PAM-peiling Het gesprek tussen patiënt en apothekersassistent 1 Samenvatting PAM-peiling Het gesprek tussen patiënt en apothekersassistent Onderzoeker en auteur: drs. Martine Kruijtbosch Begeleiders: dr. Annemieke Floor-Schreudering, drs. Linda Mulder-Wildemors In

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Cnossen

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Cnossen Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Cnossen Datum aanmaak rapport:26-11-2015 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 31-10-2013 tot 10-4-2014

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek 2014

Tevredenheidsonderzoek 2014 Tevredenheidsonderzoek 2014 Een onderzoek naar de zorgkwaliteit en veiligheid November 2014 1 Inhoud Inleiding... 3 Aanpak... 3 Het onderzoek... 3 De resultaten... 4 Voldoet de zorg?... 4 Tevredenheid...

Nadere informatie

E-boeken in de Nederlandse bibliotheken Een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders over de uitleen van e- boeken in bibliotheken

E-boeken in de Nederlandse bibliotheken Een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders over de uitleen van e- boeken in bibliotheken Rapport E-boeken in de Nederlandse bibliotheken Een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders over de uitleen van e- boeken in bibliotheken Project: 16013937 Datum: 8 maart 2016 Aanleiding, doelgroep

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Bakkum- de Klerk

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Bakkum- de Klerk Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Bakkum- de Klerk Datum aanmaak rapport:28-09-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 1-4-2017

Nadere informatie

Stappenplan bevorderen van therapietrouw in de eerste lijn

Stappenplan bevorderen van therapietrouw in de eerste lijn Stappenplan bevorderen van therapietrouw in de eerste lijn Bevorderen van therapietrouw bij ouderen die chronisch medicatie gebruiken Stap 1: screenen op therapietrouw (kruis aan) Is het u duidelijk hoe

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Ketenzorg COPD

Cliëntervaringsonderzoek Ketenzorg COPD RAPPORTAGE Cliëntervaringsonderzoek Ketenzorg COPD Dokterscoop november 2017 Samenvatting In september en oktober 2017 heeft ZorgfocuZ in opdracht van Dokterscoop een cliënttevredenheidsonderzoek uitgevoerd.

Nadere informatie

RESULTATEN. Rapportage OBS De Tuimelaar, Hoogvliet 2017

RESULTATEN. Rapportage OBS De Tuimelaar, Hoogvliet 2017 RESULTATEN Rapportage OBS De Tuimelaar, Hoogvliet 2017 april 2017 1 ALGEMEEN 1.1 Inleiding Algemeen Het instrument de Kwaliteitsvragenlijst is een hulpmiddel om de kwaliteit van de school en/of het schoolbestuur

Nadere informatie

Mate van tevredenheid van deelnemers aan de training in de cursuskalender

Mate van tevredenheid van deelnemers aan de training in de cursuskalender Mate van tevredenheid van deelnemers aan de training in de cursuskalender Digitaal Cursisten - Panelonderzoek 1 WoonWerk Jonna Stasse Woerden, mei 2007 In geval van overname van het datamateriaal is bronvermelding

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: ZwartV

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: ZwartV Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: ZwartV Datum aanmaak rapport:08-05-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 15-4-2017 tot 15-4-2017

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts:

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: 1 2 3 4 Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: 5 M.K. Kate (1107-2) 6 7 Datum aanmaak rapport:17-11-2016 8 9 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: G.M. Bekkering

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: G.M. Bekkering Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: G.M. Bekkering Datum aanmaak rapport:15-03-2018 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 17-10-2015

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Buckley

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Buckley Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Buckley Datum aanmaak rapport:20-05-2016 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 26-3-2016 tot 16-4-2016

Nadere informatie

Rapportage tevredenheidsonderzoek onder cliënten en opdrachtgevers van. InterLuceo

Rapportage tevredenheidsonderzoek onder cliënten en opdrachtgevers van. InterLuceo Rapportage tevredenheidsonderzoek onder cliënten en opdrachtgevers van InterLuceo Juni 2008 1 Bedrijfsnaam: InterLuceo Inleiding Voor u ligt de definitieve rapportage van het tevredenheidsonderzoek van

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: S.M. Schellekens (288-3)

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: S.M. Schellekens (288-3) Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: S.M. Schellekens (288-3) Datum aanmaak rapport:06-04-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 25-2-2017

Nadere informatie

1 Handhaving in Westerpark

1 Handhaving in Westerpark 1 Handhaving in Westerpark Het vierde onderzoek onder het panel van stadsdeel Westerpark gaat over handhaving. Het stadsdeel wil weten of de bewoners van Westerpark tevreden zijn over bepaalde vormen van

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Gerwen

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Gerwen Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: Gerwen Datum aanmaak rapport:08-05-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 15-4-2017 tot 15-4-2017

Nadere informatie

Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts:

Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts: Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts: 1783, Jolink en Van der Lugt, huisartsen, Loolaan 33 APELDOORN Datum aanmaak rapport: 02-08-2018 Leeswijzer Deze rapportage geeft inzicht

Nadere informatie

Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts:

Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts: Uitkomsten van het patiënttevredenheidsonderzoek over de huisarts: 1116, Huisartspraktijk Smits, Oude Doesburgseweg 57 ZEVENAAR Datum aanmaak rapport: 19-12-2018 Leeswijzer Deze rapportage geeft inzicht

Nadere informatie

pagina 1 van 7 Vragenlijst Toestemming uitwisselen medische gegevens Invullen namens: NPCF - Nanda Beck Tekstgrootte: A A A Toestemming uitwisselen medische gegevens Inleiding Uw zorgverlener is verplicht

Nadere informatie

Eindrapportage Huurderstevredenheidonderzoek 2015 uitsplitsing naar kernen. Van goed naar beter

Eindrapportage Huurderstevredenheidonderzoek 2015 uitsplitsing naar kernen. Van goed naar beter Eindrapportage Huurderstevredenheidonderzoek 2015 uitsplitsing naar kernen Van goed naar beter 23-11-2015 Inhoudsopgave Werkwijze 3 Resultaten huurderstevredenheidonderzoek per kern 4 - Over de respondent

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Schudel

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Schudel Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Schudel Datum aanmaak rapport:20-03-2016 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 12-10-2015 tot 7-3-2016

Nadere informatie

3. Behoeften van patiënten aan zelfmanagement

3. Behoeften van patiënten aan zelfmanagement 3. Behoeften van patiënten aan zelfmanagement Om zicht te krijgen in de behoeften van nierpatiënten ten aanzien van zelfmanagement is een enquête uitgezet via NP Online. Dit is een online patiëntenpanel

Nadere informatie

Internetpanel Dienst Regelingen

Internetpanel Dienst Regelingen Internetpanel Dienst Regelingen Resultaten peiling 16: Gecombirde opgave Juli 2012 1. Inleiding Tussen 27 juni en 8 juli is een peiling uitgezet over de Gecombirde opgave 2012 (GO2012). Dienst Regelingen

Nadere informatie

Verzekerden bezuinigen op hun zorgverzekering, het aantal overstappers neemt nog steeds toe. Margreet Reitsma-van Rooijen en Anne Brabers

Verzekerden bezuinigen op hun zorgverzekering, het aantal overstappers neemt nog steeds toe. Margreet Reitsma-van Rooijen en Anne Brabers Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Margreet Reitsma-van Rooijen en Anne Brabers. Verzekerden bezuinigen op hun zorgverzekering, het aantal overstappers neemt

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Jolink

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Jolink Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Jolink Datum aanmaak rapport:18-04-2016 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 27-2-2016 tot 27-2-2016

Nadere informatie

Rapport. Roken en Zwangerschap. Jordy van der Steen. B-1272 Juli 2002. Bestemd voor: DEFACTO voor een rookvrije toekomst Den Haag

Rapport. Roken en Zwangerschap. Jordy van der Steen. B-1272 Juli 2002. Bestemd voor: DEFACTO voor een rookvrije toekomst Den Haag nipo het marktonderzoekinstituut Postbus 247 1000 ae Amsterdam Grote Bickersstraat 74 Telefoon (020) 522 54 44 Fax (020) 522 53 33 Email info@nipo.nl Internet www.nipo.nl Rapport Roken en Zwangerschap

Nadere informatie

FINANCIERINGSBAROMETER

FINANCIERINGSBAROMETER FINANCIERINGSBAROMETER Q1 14 Q2 14 Q3 14 Q4 14 GfK 14 VFN - Financieringsbarometer Juni 14 1 Inhoudsopgave 1. Management summary 2. Financieringsbarometer 3. Onderzoeksresultaten 4. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Tabellenboek 'Bekendheid van verzekerden met de polisvoorwaarden en de inhoud van de zorgverzekering

Tabellenboek 'Bekendheid van verzekerden met de polisvoorwaarden en de inhoud van de zorgverzekering Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Tabellenboek 'Bekendheid van verzekerden met de polisvoorwaarden en de inhoud van de zorgverzekering Behorende

Nadere informatie

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: W.M. Renders (2228-8)

Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: W.M. Renders (2228-8) Analyserapport van de patiënten vragenlijsten over de huisarts: W.M. Renders (2228-8) Datum aanmaak rapport:28-09-2017 1 Laatste ronde patiënten vragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 22-10-2016

Nadere informatie

FINANCIERINGSBAROMETER

FINANCIERINGSBAROMETER FINANCIERINGSBAROMETER Q1 14 Q2 14 Q3 14 Q4 14 GfK 14 VFN - Financieringsbarometer April 14 1 Inhoudsopgave 1. Management summary 2. Financieringsbarometer 3. Onderzoeksresultaten 4. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden. Augustus 2008

GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden. Augustus 2008 GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden Augustus 2008 Toelichting: De vragen zijn ingedeeld in drie onderdelen: -1- vergoedingen voor geneesmiddelen, -2- preferentiebeleid van zorgverzekeraars,

Nadere informatie

Tabellenboek bij peiling 10 panel Psychisch Gezien: gemeenten

Tabellenboek bij peiling 10 panel Psychisch Gezien: gemeenten Tabellenboek bij peiling 10 panel Psychisch Gezien: gemeenten 1 Caroline Place Lex Hulsbosch Harry Michon -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Flitspeiling plastic tasjes

Flitspeiling plastic tasjes Flitspeiling plastic tasjes Rapportage flitspeiling plastic tasjes 17 mei 2016 Inhoudsopgave Voorwoord Management summary Resultaten Kennis maatregel Reclamebekendheid Beoordeling reclame Gedrag n.a.v.

Nadere informatie

Gebruiksvriendelijkheid van medicijnen

Gebruiksvriendelijkheid van medicijnen Gebruiksvriendelijkheid van medicijnen 17 augustus 2018 10:44 Powered by Enalyzer Page 1 Gebruiksvriendelijkheid van medicijnen 17 augustus 2018 10:44 Powered by Enalyzer Status Niet geantwoord Geweigerd

Nadere informatie

Klanttevredenheid consultatiebureaus Careyn

Klanttevredenheid consultatiebureaus Careyn Klanttevredenheid consultatiebureaus Careyn Klanten van Careyn over het consultatiebureau Inhoud: 1. Conclusies 2. Algemene dienstverlening 3. Het inloopspreekuur 4. Telefonische dienstverlening 5. Persoonlijk

Nadere informatie

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID In opdracht van Delta Lloyd Maart 2015 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten Verzuim Kennis en verzekeringen Communicatie Opmerkingen 3. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Onderzoek Passend Onderwijs

Onderzoek Passend Onderwijs Rapportage Onderzoek passend onderwijs In samenwerking met: Algemeen Dagblad Contactpersoon: Ellen van Gaalen Utrecht, augustus 2015 DUO Onderwijsonderzoek drs. Liesbeth van der Woud drs. Tanya Beliaeva

Nadere informatie