Programma 2 Sociaal en gezond Schiermonnikoog

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Programma 2 Sociaal en gezond Schiermonnikoog"

Transcriptie

1 Programma 2 Sociaal en gezond Schiermonnikoog Doel: versterking en instandhouding van het sociale leefklimaat op Schiermonnikoog

2 2A Welzijnswerk 2A Welzijn en maatschappelijke hulp De Stichting Welzijn Schiermonnikoog, die belast is met de daadwerkelijke uitvoering van het welzijnswerk, moet blijvend in staat worden gesteld haar werkzaamheden uit te voeren, waardoor een sluitend geheel van welzijnsvoorzieningen van voldoende kwaliteit geleverd wordt. Voor de inwoners van Schiermonnikoog is desgewenst maatschappelijke hulp van voldoende kwaliteit beschikbaar. Voor schrijnende gevallen is deze hulp onmiddellijk beschikbaar. Voor de minder urgente gevallen is een korte wachtlijst aanvaardbaar, maar de nodige hulp moet wel binnen afzienbare tijd geleverd kunnen worden. In Nofa-verband wordt in dit stadium geformuleerd, wat onder maatschappelijke hulp moet worden verstaan, die van de Stichting Maatschappelijk Werk Fryslân of van een andere instantie wordt ingekocht. Er is een situatie gecreëerd, waardoor de gemeente Schiermonnikoog een vrije keus kan maken wat betreft de inkoop van maatschappelijk werk. Eén van de taakvelden van de Stichting Welzijn betreft het peuterspeelzaalwerk. Om die reden is de Stichting betrokken bij het realisatieproces ontwikkeling brede school. Het is de bedoeling dat het peuterspeelzaalwerk wordt geïntegreerd in de buitenschoolse opvang, dat een belangrijk onderdeel vormt van de brede school. Zowel het gemeentebestuur als de Stichting MAPS hebben besloten de subsidiëring in de kosten van open markten stop te zetten. Dit betekent het einde van deze markten in deze vorm. Het is niet mogelijk de markten zonder subsidie te organiseren. Het stichtingsbestuur gaat de mogelijkheid onderzoeken dagmarkten te organiseren. Bij deze vorm is de belangstelling van standhouders op de vaste wal naar verwachting groter dan bij avondmarkten. Wij wachten de ontwikkelingen af.

3 2B Inkomensondersteuning en reïntegratie 2B /1 Uitvoeren WWB en werken aan reïntegratie -Op een juiste en adequate uitvoering geven aan de uitvoering van de WWB inclusief de minimavoorzieningen, Ioaw, Ioaz en Bbz. -Met in acht name van de eigen verantwoordelijkheden optimaal werken aan de reïntegratie van de klanten in het kader van de bovengenoemde wetten / regelingen, waarbij ook wordt gewerkt aan het preventief voorkomen van instroom in deze uitkeringen. Begin 2010 zaten er vijf klanten in ons klantenbestand. Dit waren uitsluitend WWB ers. Het totale klantenbestand is gedurende het jaar stabiel gebleven. Eind december 2010 waren er nog twee WWB ers (27 tot 65 jaar) en twee WIJ ers (jongeren tot 27 jaar). De totale kosten overschrijden ons van het Rijk verkregen budget ruimschoots, maar dit heeft niet geleid tot een overschrijding van ons geraamd uitgavenbudget. Dit komt doordat slechts de eerste 10% aan meerkosten voor onze rekening komt. Met deze 10% eigen risico hadden wij bij de begroting 2010 al rekening gehouden. Voor het tekort boven 110% zullen wij in 2011 een aanvullende uitkering aanvragen. De bestaande klanten zijn op een adequate wijze bediend, zij beschikken over een infomap, en hebben hun uitkering tijdig ontvangen. In 2010 zijn geen langdurigheidstoeslagen aangevraagd of verstrekt. Dit is een jaarlijks terugkerend beeld. In 2010 zijn geen uitkeringen op grond van de Ioaw, Ioaz en Bbz aangevraagd of verstrekt. In 2010 zijn twee aanvragen voor schuldhulpverlening ingediend. In 2010 hebben 2 klanten een werkleer aanbod ontvangen in het kader van de WIJ. Het betrof hier een algemeen aanbod (arbeidstoeleiding door de Werkconsulent) en een aanbod Inburgering, tezamen met een traject medisch- psychologische ondersteuning. In 2010 hebben 2 klanten een re-integratietraject doorlopen in het kader van toeleiding naar werk. In 2010 is 1 klant gestart in het pre-starter traject met als doel zelfstandig ondernemerschap.

4 Programmaonderdeel 2C Gezondheidszorg 2C / 1 WMO Handhaving van het bestaande adequate stelsel van gezondheidsvoorzieningen op Schiermonnikoog, waarbij de grens ligt bij de eigen verantwoordelijkheden. In de bestaande situatie is het budget dat het Rijk als uitvoeringsbudget aan de gemeente Schiermonnikoog beschikbaar stelt toereikend voor de werkelijke uitvoeringskosten. De korting van , die aan de gemeente is opgelegd, omdat Schiermonnikoog valt in de categorie gemeenten met een gemiddeld hoog inkomen en een relatief goede gezondheid van de inwoners geldt vanaf Vooralsnog lijkt er nog geen tekort te ontstaan dat reden vormt het uitvoeringsbeleid te versoberen, maar dit neemt niet weg dat wij kritisch zijn over het beleid ten aanzien van verstrekkingen in het kader van de WMO. Dit proces wordt ambtelijk voorbereid door de Nofa+-gemeenten. Dit tegen de achtergrond dat deze gemeenten het WMO-beleid zoveel mogelijk op elkaar willen afstemmen. In 2010 is een begin gemaakt met het portefeuillehoudersoverleg in VAST-verband, waaronder het portefeuillehoudersoverleg Onderwijs, Welzijn en Zorg. In het kader hiervan wordt ook van gedachten gewisseld met het Zorgkantoor, waarbij onderwerpen als dagopvang en de realisering van een röntgenapparaat op Schiermonnikoog aan de orde komen. Een algemeen doel van dit portefeuillehoudersoverleg is om elkaar op bestuurlijk niveau op de hoogte te houden van zowel interne als externe ontwikkelingen.

5 2C / 2 Aula Een omgeving van de aula die meer is afgestemd op de aard en het karakter van de voorziening. Hierbij houden we wel rekening met het feit dat in de onmiddellijke omgeving ook het bezoekerscentrum nieuwe stijl mogelijk zal worden gesitueerd. Wij hebben overleg gevoerd met de begrafenisvereniging over een alternatieve locatie voor de aula. Op verzoek van de begrafenisvereniging blijft de aula op de huidige locatie gesitueerd. Wel zal de bereikbaarheid van de aula worden verbeterd.

6 2C / 3 Begraafplaats Het realiseren van een begraafplaats die voldoet aan de huidige eisen aan beheer en onderhoud. Daarbij dient te worden ingespeeld op de trend dat begraafplaatsen in toenemende mate worden gebruikt als plek voor rust en reflectie. De zorg voor het behoud van het op de begraafplaats aanwezige funerair erfgoed staat daarbij voorop. De grafmonumenten waarvan de rechten waren vervallen zijn geruimd. Verder is het pad om de kerk voorzien van straatklinkers. De medewerkers van de buitendienst hebben veel onderhoud gepleegd aan de begraafplaats. De Rotaryclub Schiermonnikoog heeft een bank geschonken en deze is geplaatst. Er is een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd over onderhoud grafmonumenten. We hebben een projectvoorstel ingediend voor subsidie van de provincie Fryslan. De raad heeft in december besloten het krediet voor de realisering van het project beschikbaar te stellen.

7 2D Onderwijs In het kader van het lokaal onderwijsbeleid zet de gemeente Schiermonnikoog gemeentelijke middelen in. Doel hiervan is voornamelijk het voorkomen en/of bestrijden van onderwijsachterstanden in de gemeente. Daarnaast stelt de gemeente voorzieningen beschikbaar om het onderwijs op het eiland goed te laten functioneren of de reiskosten en de kosten voor uitwonend zijn te verlagen. Hiermee wordt al voldaan aan datgene, wat de raad als eis stelt ten aanzien van het onderwijsbeleid. De scholen op Schiermonnikoog hebben de afgelopen jaren om diverse redenen onder druk gestaan. In 2007 is daarom door het gemeentebestuur en het onderwijsveld een discussie gestart over de toekomst van het onderwijs op Schiermonnikoog. Het college van burgemeester en wethouders wil een kwalitatief goede en betaalbare onderwijsvoorziening voor kinderen van 2 tot en met 16 jaar op het eiland in stand houden. De beleidsvoornemens van de gemeente en de partners die bij het onderwijs betrokken zijn, zijn opgenomen in de visie op de locale educatieve agenda van de gemeente Schiermonnikoog. Voor de vakantie is besloten tot een eenmalige financiële bijdrage aan de basisschool. De raad heeft hierover een besluit genomen en er is betaald. Hiermee is de ontvlechting tussen de gemeente en de basisschool financieel afgerond. Er loopt nu een traject brede school ontwikkeling. De provincie heeft in 2009 subsidie beschikbaar gesteld voor een coördinator brede school ontwikkeling. Deze coördinator ondersteunt partijen bij onderzoek en implementatie. In het schooljaar zijn er voorbereidingen getroffen. In hopen we een visie en een intentieverklaring op en vast te stellen. Daarnaast verwachten we dat een werkgroep aan de slag gaat met de implementatie. Eén van de concrete punten na de zomervakantie 2010 betrof de latente vraag naar buiten- en tussenschoolse opvang. In de periode tot de jaarwisseling zijn de Stichting Welzijn, de basisschool en de coördinator brede school ontwikkeling dan ook bezig geweest met de beleidsontwikkeling rondom de vormgeving van tussen- en buitenschoolse opvang. De verwachting is dat een proef aan het begin van 2011 zal starten. Een laatste activiteit gaat over het aanbrengen van zonnepanelen op de gebouwen van de scholen. De gemeente trekt in dit verband op met het bestuur van de Inspecteur Boelensschool. In 2010 is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om zonnepanelen aan te schaffen en aan te brengen op de beide scholen. Het onderzoek heeft opgeleverd dat het financieel niet onaantrekkelijk is en een bijdrage aan de leefbaarheid en de beleidsambities op het gebied van duurzaamheid kan leveren. Het bestuur van de Inspecteur Boelensschool heeft ingestemd. Besluitvorming door de raad en vervolgens de implementatie zal in 2011 plaatsvinden.

8 Programmaonderdeel 2E Sport 2E / 1 Sport De actieve sportbeoefening door de inwoners wordt gestimuleerd, waardoor de bestaande situatie wordt behouden, waarin de inwoners van Schiermonnikoog meer dan gemiddeld aan sport doen. Schiermonnikoog beschikt over een geheel aan sportvoorzieningen, waardoor sprake is van een bijdrage aan de kwaliteit van het toeristisch product Schiermonnikoog. In 2010 is de regeling combinatiefunctie onderwijs, sport en cultuur gewijzigd. Daarvoor gold er een limiet voor Schiermonnikoog van 0,1 fte, waardoor deze regeling in de praktijk niet bruikbaar was. De wijziging hield in dat uitgegaan zou mogen worden van 1 fte. Dit maakt de regeling bruikbaar. Naar aanleiding daarvan heeft ons college een verklaring afgegeven, waarin de intentie uitgesproken wordt van de regeling gebruik te willen maken. In de komende periode wordt een plan opgesteld dat toegespitst is op Schiermonnikoog. In 2009 is een sportnota door uw raad vastgesteld met een vrij laag ambitieniveau. De reden daarvoor was dat er op dat moment onvoldoende ambtelijke capaciteit was om sportbeleid met een hoge ambitie waar te maken. Wanneer met gebruikmaking van de hierboven omschreven regeling deze ambtelijke capaciteit kan worden vergroot, kan wellicht een sportnota met een hoger ambitieniveau worden vastgesteld.

9 Programmaonderdeel 2F Kunst en cultuur 2F / 1 Kunst en cultuur Een aanbod aan kunst en cultuur, waarmee zoveel mogelijk aan de behoefte van gasten en inwoners tegemoet gekomen kan worden en waardoor het op afstand wonen van voorzieningen als theaters, grote musea en dergelijke. voor inwoners wordt gecompenseerd met als bijkomend voordeel, dat het kunst- en cultuuraanbod tevens meerwaarde toevoegt aan het toeristisch recreatief product Schiermonnikoog. Er zijn afspraken gemaakt met de Stichting MAPS over de subsidiëring van diverse activiteiten. De gemeente blijft subsidies verstrekken aan het Kamermuziekfestival, het schrijvers- en dichtersfestival, het Peter de Grotefestival en I.N. In de begroting wordt daarvoor de benodigde financiële ruimte gereserveerd.

ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN

ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN Definitieve versie 12-08-2014 Addendum Kaderbrief 2015 gemeente Tubbergen definitieve versie

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: Beleidsregels Participatiewet BBV nr: 2014/480552

Collegebesluit. Onderwerp: Beleidsregels Participatiewet BBV nr: 2014/480552 Collegebesluit Onderwerp: Beleidsregels Participatiewet BBV nr: 2014/480552 1. Inleiding In de raad van 30 oktober jl. zijn de verordeningen sociaal domein vastgesteld. Voor de Participatiewet betrof dat

Nadere informatie

Aanleiding en probleemstelling

Aanleiding en probleemstelling No.: Portefeuillehouder: Wethouder Harmsen Afdeling: Welzijn en Onderwijs Behandelaar: C.H.A.M. Weterings De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 juni 2015 Onderwerp: voorstel om in te stemmen met de

Nadere informatie

Beleidsregel vergoeding eigen bijdrage kosten kinderopvang Hilversum 2013. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum,

Beleidsregel vergoeding eigen bijdrage kosten kinderopvang Hilversum 2013. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum, Beleidsregel vergoeding eigen bijdrage kosten kinderopvang Hilversum 2013 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum, gelet op de artikelen in de Algemene wet bestuursrecht (Awb),

Nadere informatie

Onderwerp: Voortgang grondaankoop voor project fietspad 't Woud - Alkmaar

Onderwerp: Voortgang grondaankoop voor project fietspad 't Woud - Alkmaar Agendapunt : 11. Voorstelnummer : 09-051. Raadsvergadering : 25 september 2014 Naam opsteller : Rienk van der Meer Informatie op te vragen bij : Rienk van der Meer Portefeuillehouder(s) : Peter van Huissteden

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum : Ag nr. : Datum :29-03-07 Onderwerp Lokaal Educatieve Agenda 2007-2010 Voorstel Voorstel tot het vaststellen van de kaders voor de Lokaal Educatieve Agenda 2007-2010 Inleiding In 2006 hebben drie conferenties

Nadere informatie

Bijgaand ontvangt u de rapportage Werk en Inkomen over de maand januari 2006.

Bijgaand ontvangt u de rapportage Werk en Inkomen over de maand januari 2006. Directie Inwoners Werk & Inkomen Ingekomen stuk D6 Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur aan de Gemeenteraad van Nijmegen Mariënburg 30 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 92 22 Telefax (024)

Nadere informatie

Begroting 2016. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken

Begroting 2016. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken INHOUDSOPGAVE 1. Gemeente Bloemendaal 1.1... 4 1.2 Toelichting op de begroting 2016... 5 2. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2.1... 6 2.2 Toelichting op

Nadere informatie

BELEIDSREGEL GEMEENTELIJKE TEGEMOETKOMING (KOA-kopje) IN DE KOSTEN KINDEROPVANG 2013 GEMEENTE MENTERWOLDE

BELEIDSREGEL GEMEENTELIJKE TEGEMOETKOMING (KOA-kopje) IN DE KOSTEN KINDEROPVANG 2013 GEMEENTE MENTERWOLDE BELEIDSREGEL GEMEENTELIJKE TEGEMOETKOMING (KOA-kopje) IN DE KOSTEN KINDEROPVANG 2013 GEMEENTE MENTERWOLDE HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregel

Nadere informatie

BELEIDSREGELS BIJZONDERE BIJSTAND BESCHERMINGSBEWIND

BELEIDSREGELS BIJZONDERE BIJSTAND BESCHERMINGSBEWIND BELEIDSREGELS BIJZONDERE BIJSTAND BESCHERMINGSBEWIND HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE GRONINGEN, (nr. ); Gelet op artikel 35, eerste lid van de Participatiewet en artikel 4:81

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door

Nadere informatie

Subsidieaanvraag VVE extra middelen periode 01 november 2012 t/m 31 december 2012

Subsidieaanvraag VVE extra middelen periode 01 november 2012 t/m 31 december 2012 Subsidieaanvraag VVE extra middelen periode 01 november 2012 t/m 31 december 2012 1. Inleiding Het Rijk heeft voor de periode van 2012 tot en met schooljaar 2014 2015 extra middelen beschikbaar gesteld

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag. Agenda nr. 10

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag. Agenda nr. 10 Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Beschikbaar stellen aanvullend krediet voor herinrichting Torenplein en Lambertusstraat Soort: Besluitvormend Opsteller: H.W.F. van der Linden Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Krediet Kwaliteitsfonds Basisonderwijs 2010-2011 provincie Groningen

Krediet Kwaliteitsfonds Basisonderwijs 2010-2011 provincie Groningen Krediet Kwaliteitsfonds Basisonderwijs 2010-2011 provincie Groningen Het krediet Kwaliteitsfonds Basisonderwijs Provincie Groningen 2010-2011 is een krediet waarvoor schoolbesturen uit de provincie Groningen,

Nadere informatie

G E M E E N T E \\ ) N O O R D E N V E L D '7 Raad d.d.

G E M E E N T E \\ ) N O O R D E N V E L D '7 Raad d.d. G E M E E N T E \\ ) N O O R D E N V E L D '7 Raad d.d. Aan de gemeenteraad T Agendapunt: Agen< 5.1/06072011] Docut imentnr.: RV11.0239 Be: Roden, 29 juni 2011 Onderwerp Programmabegroting ISD Noordenkwartier

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Vergadering: 11 maart 2014 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Beleidsregels Boete WWB/Bbz, IOAW & IOAZ gemeente Twenterand 2013

Beleidsregels Boete WWB/Bbz, IOAW & IOAZ gemeente Twenterand 2013 Beleidsregels Boete WWB/Bbz, IOAW & IOAZ gemeente Twenterand 2013 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Twenterand Officiële naam regeling Beleidsregels WWB/Bbz,

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: BBVnummer: 108667 Raadsvoorstel: 109814 Portefeuillehouder: Maret Rombout Paraaf controller: Datum Paraaf Onderwerp Vaststelling

Nadere informatie

Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort

Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort Programma Inkomen & Armoedebestrijding BW-nummer Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Tijdens de kamerronde

Nadere informatie

Casenr: Onderwerp:

Casenr: Onderwerp: Aan de Raad Made, 16 februari 2012 Agendapuntnummer: 8 Raadsvergadering 22 maart 2012 Registratienummer: 12int00645 Casenr: 12.00232 Onderwerp: Wijziging verordeningen sociale zekerheid nav wijziging Wet

Nadere informatie

Afdeling Sociale Zaken

Afdeling Sociale Zaken Afdeling Sociale Zaken Doelstelling en Visie Onze doelstelling is dat we op klantgerichte en kostenbewuste wijze onze inwoners ondersteunen, zodat deze zolang mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren.

Nadere informatie

In de nieuwe raadsperiode ( ) de volgende negen programma s te hanteren:

In de nieuwe raadsperiode ( ) de volgende negen programma s te hanteren: Raadsvoorstel Vergadering van : 18 februari 2014 Agendanummer : 3 Onderwerp : Programmastructuur 2015-2018 Programma : alle Voorstel In de nieuwe raadsperiode (2015-2018) de volgende negen programma s

Nadere informatie

Algemeen beeld. Memo bij de 4 e kwartaalrapportage / jaarrapportage 2013 IASZ. Onderwerp: Toelichting op de cijfers 4 e kwartaal en jaar 2013

Algemeen beeld. Memo bij de 4 e kwartaalrapportage / jaarrapportage 2013 IASZ. Onderwerp: Toelichting op de cijfers 4 e kwartaal en jaar 2013 Memo bij de 4 e kwartaalrapportage / jaarrapportage IASZ Onderwerp: Toelichting op de cijfers 4 e kwartaal en jaar Aanpassingen rapportage ten opzichte van het vorige kwartaal In verband met de overdracht

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'.

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'. gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder S. Bak Collegevergadering 2 juli 2013 Inlichtingen Rob Kouwenhoven Registratienummer 2013.0050749 1. Samenvatting Wat willen we bereiken?

Nadere informatie

Kwartaalrapportage 3 kwartaal 2013

Kwartaalrapportage 3 kwartaal 2013 e Kwartaalrapportage 3 kwartaal 2013 Gemeente Stadskanaal Afdeling Werk & Inkomen 10-12-2013 Afdeling Werk en Inkomen Historische jaarcijfers en actuele stand 2013 Deel 1: Inkomensverstrekking Aantallen

Nadere informatie

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 329069 Raadsvergadering van 28 juni 2012 Agendanummer: 10.3 Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad Verantwoordelijk portefeuillehouder: L.M.

Nadere informatie

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen.

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen. M E M O Aan Van : de gemeenteraad : het college van burgemeester en wethouders Datum : oktober 2015 Onderwerp : analyse en maatregelen Inleiding: Met de invoering van de Participatiewet is de Incidentele

Nadere informatie

Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018

Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Gemeente Noordoostpolder 19 augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. groep... 4 3. en en uitgangspunten... 5 3.1.

Nadere informatie

In onze eerste bestuursrapportage voorspelden wij een eigen bijdrage van en in onze laatste bestuursrapportage (bedragen * 1000).

In onze eerste bestuursrapportage voorspelden wij een eigen bijdrage van en in onze laatste bestuursrapportage (bedragen * 1000). Wat kost het de gemeente Assen? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 8.405 1.309 7.096 7.096 Uitkeringen Participatiewet 28.133 27.674 459-749 Bbz2004 99 46 53-13

Nadere informatie

Budgetsubsidie 2016 Sportfondsen Nijmegen

Budgetsubsidie 2016 Sportfondsen Nijmegen Openbaar Onderwerp Budgetsubsidie 2016 Sportfondsen Nijmegen Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting NV Sportfondsen Nijmegen exploiteert zwembad West, Erica

Nadere informatie

Geadviseerd wordt om de begroting op de producten gelijk te houden.

Geadviseerd wordt om de begroting op de producten gelijk te houden. Memo bij de 1 e kwartaal rapportage IASZ PHO 22 mei Agendapunt 9 Onderwerp: Toelichting op de cijfers 1 e kwartaal Aanpassingen rapportage ten opzichte van : De regeling WKO maakt geen deel meer uit van

Nadere informatie

Uitvoeringsregels Subsidie Evenementen 2018

Uitvoeringsregels Subsidie Evenementen 2018 Uitvoeringsregels Subsidie Evenementen 2018 1 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 1.1. Citeertitel... 3 1.2. Opbouw... 3 2. Begripsbepaling... 4 3. Criteria... 5 3.1 Criteria organisatie... 5 3.2 Criteria evenement...

Nadere informatie

Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011

Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 Toelichting op het besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 2 INHOUDSOPGAVE Toelichting

Nadere informatie

Deelverordening incidentele subsidies Wijdemeren 2017

Deelverordening incidentele subsidies Wijdemeren 2017 Gelet op het bepaalde in de Gemeentewet, de Algemene wet bestuursrecht en het bepaalde in artikel 4 van de Algemene subsidieverordening 2017 Wijdemeren besluit de gemeenteraad in te stemmen met de Deelverordening

Nadere informatie

Brede Welzijnsinstelling. Stand van zaken ten behoeve van De raadscommissie Samenleving

Brede Welzijnsinstelling. Stand van zaken ten behoeve van De raadscommissie Samenleving Stand van zaken ten behoeve van De raadscommissie Samenleving Aanleiding Bij brief van 9 juli 2012 bent u geïnformeerd over het door de SWOP geschreven plan van aanpak om zich te verbreden tot een Brede

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR302150_1. Verordening Kinderopvang Delft Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

CVDR. Nr. CVDR302150_1. Verordening Kinderopvang Delft Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen CVDR Officiële uitgave van Delft. Nr. CVDR302150_1 3 oktober 2017 Verordening Kinderopvang Delft 2013 De raad der gemeente Delft; gelezen het voorstel van het college van 7 mei 2013; Gelet op artikel 149

Nadere informatie

ISD. Kwartaalrapportage. Overzicht 1 e kwartaal 2013 Steenbergen

ISD. Kwartaalrapportage. Overzicht 1 e kwartaal 2013 Steenbergen ISD Kwartaalrapportage Overzicht 1 e kwartaal 2013 Steenbergen i Inhoudsopgave Inkomen Gemeentelijke taak 3 Doelstelling en realisatie Inkomen 4 Werk Gemeentelijke taak 7 Doelstelling en realisatie werk

Nadere informatie

Verordening Artikel 1 Begripsbepalingen

Verordening Artikel 1 Begripsbepalingen Overzicht aanpassingen Verordening kinderopvang op sociaal-medische indicatie Bloemendaal 2017 t.o.v. de Verordening sociaal medisch geïndiceerde kinderopvang Bloemendaal 2013. 2017007827 Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Nummer : 2012/36 Datum : 9 mei 2012 Onderwerp : Tijdelijke subsidieverordening stimulering aanschaf zonnepanelen bij particuliere woningen

Nummer : 2012/36 Datum : 9 mei 2012 Onderwerp : Tijdelijke subsidieverordening stimulering aanschaf zonnepanelen bij particuliere woningen Voorbereidende raadsvergadering: 12 juni 2012 Besluitvormende raadsvergadering: 26 juni 2012 Portefeuillehouder: E. Damen AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2012/36 Datum : 9 mei 2012 Onderwerp : Tijdelijke

Nadere informatie

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 28 mei 2014 8 juli 2014 Activiteitenplan+ kostenraming

Nadere informatie

Notitie Onderwijs en LEA 2011

Notitie Onderwijs en LEA 2011 BESPREEKNOTITIE TEN BEHOEVE VAN DE VOORBEREIDENDE RAADSVERGADERING Datum : 24 augustus 2011 Datum vergadering : 6 september 2011 Onderwerp : Notitie Onderwijs en LEA 2011 Geachte raad, Binnen de eerder

Nadere informatie

(Deze mail is verzonden naar de raadsleden, duo-burgerleden en fractie-assistenten)

(Deze mail is verzonden naar de raadsleden, duo-burgerleden en fractie-assistenten) Van: Vergouwen, P. (Peter) Verzonden: vrijdag 13 november 2015 15:50 Onderwerp: Technische vragen verordening peuteropvang (Deze mail is verzonden naar de raadsleden, duo-burgerleden en fractie-assistenten)

Nadere informatie

Raadsvoorstel. bezuinigingen op subsidies

Raadsvoorstel. bezuinigingen op subsidies Raadsvoorstel Inleiding Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2012 heeft u besloten om vanaf 2014 structureel 300.000,00 te gaan bezuinigen op subsidies. Via dit voorstel wordt u verzocht een besluit

Nadere informatie

In onze eerste bestuursrapportage voorspelden wij een eigen bijdrage van en in onze laatste bestuursrapportage (bedragen * 1000).

In onze eerste bestuursrapportage voorspelden wij een eigen bijdrage van en in onze laatste bestuursrapportage (bedragen * 1000). Wat kost het de gemeente Tynaarlo? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 1.283 199 1.084 1.084 Uitkeringen Participatiewet 5.673 5.304 369-187 Bbz2004 111 85 25-27

Nadere informatie

Datum vergadering: Nota openbaar: Ja

Datum vergadering: Nota openbaar: Ja Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT01753 Datum vergadering: Nota openbaar: Ja 2? MEI 20Í4 Onderwerp: Planning aanpassing minimabeleid Advies:» Kennisnemen van deze nota» Instemmen met de

Nadere informatie

Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel

Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel Voor de jaren 2017 en 2018 stelt het college op grond van Artikel 1.3 van de Algemene Subsidieverordening Ferwerderadiel

Nadere informatie

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 25 oktober 2016

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 25 oktober 2016 No.: Portefeuillehouder: Wethouder F.J.A. Hommel Afdeling: Samenleving Behandelaar: C.L. Aarnoudse De raad van de gemeente Tholen Tholen, 25 oktober 2016 Onderwerp: Voorstel om uw opvattingen kenbaar te

Nadere informatie

Onderwerp Vaststelling verordeningen artikel 12, eerste lid, WIJ, artikel 35, eerste lid, IOAW en artikel 35, eerste lid, IOAZ

Onderwerp Vaststelling verordeningen artikel 12, eerste lid, WIJ, artikel 35, eerste lid, IOAW en artikel 35, eerste lid, IOAZ Raadsvoorstel Agendapunt: 12 Onderwerp Vaststelling verordeningen artikel 12, eerste lid, WIJ, artikel 35, eerste lid, IOAW en artikel 35, eerste lid, IOAZ Datum voorstel 27 april 2010 Datum raadsvergadering

Nadere informatie

KLeintje begroting 2010

KLeintje begroting 2010 KLeintje begroting 2010 De begroting is onderverdeeld in vijf beleidsproducten te weten: Inkomenswaarborg, Activering en Uitstroom, Handhaving, Inburgering en Kinderopvang. De beleidsproducten zijn weer

Nadere informatie

Subsidieregeling vrijwillige inzet gemeente Deurne Datum :

Subsidieregeling vrijwillige inzet gemeente Deurne Datum : Subsidieregeling vrijwillige inzet gemeente Deurne 2017 Datum : Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 2 Toepassingsbereik... 3 Artikel 3 Activiteiten en doelgroepen... 3 Artikel 4

Nadere informatie

Categoriale regelingen mogen worden verstrekt aan inkomens tot 110% van het minimum

Categoriale regelingen mogen worden verstrekt aan inkomens tot 110% van het minimum Aan de gemeenteraad 13 december 2011 Onderwerp: Vaststelling Verordeningen wetswijzigingen WWB 2012 en de bijbehorende beleidsregels 1. Voorstel 1. Voorgesteld wordt om de Verordening Langdurigheidstoeslag

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Subsidieregeling aanvulling kinderopvangtoeslag

gemeente Eindhoven Subsidieregeling aanvulling kinderopvangtoeslag gemeente Eindhoven Besluit Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven, Gelet op het bepaalde in de Algemene subsidieverordening gemeente Eindhoven, titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Begroting 2015. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken

Begroting 2015. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken INHOUDSOPGAVE 1. Gemeente Bloemendaal 1.1...5 1.2 Toelichting op de begroting 2015...6 2. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2.1...9 2.2 Toelichting op de

Nadere informatie

Aan het College van burgemeester en wethouders van Zoetermeer Postbus 15 2700 AA Zoetermeer

Aan het College van burgemeester en wethouders van Zoetermeer Postbus 15 2700 AA Zoetermeer Aan het College van burgemeester en wethouders van Zoetermeer Postbus 15 2700 AA Zoetermeer Betreft: begeleiding voor mensen met psychosociale Problematiek in Zoetermeer Zoetermeer, 19 mei 2011 Geacht

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: bezuinigingen op subsidies

Collegevoorstel. Zaaknummer: bezuinigingen op subsidies Zaaknummer: 00341259 : Collegevoorstel Inleiding Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2012 heeft de raad besloten om vanaf 2014 structureel 300.000,00 te gaan bezuinigen op subsidies. U wordt hierna

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 2013/4471 Registratiedatum: 27-11-2013 Afdeling: BOV Agendapunt: 49-B-02 Openbaar: Ja Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Buurtbemiddeling Besluit: Opdracht verstrekken aan Synthese voor

Nadere informatie

Aan de fractie VVD t.a.v. de heer P.H. Lensselink Van Diepenheim Scheltuslaan EG Leusden

Aan de fractie VVD t.a.v. de heer P.H. Lensselink Van Diepenheim Scheltuslaan EG Leusden Aan de fractie VVD t.a.v. de heer P.H. Lensselink Van Diepenheim Scheltuslaan 14 3832 EG Leusden Uw brief van: 26 oktober 2014 Behandeld door: E. Aartsma Uw kenmerk: Zaaknummer: 238147 Telefoonnummer:

Nadere informatie

Agendapunt: 12. Aan de gemeenteraad

Agendapunt: 12. Aan de gemeenteraad Bijlagen 015 17 november 015 nr. 41/8[Vul hier nr. in] reg.nr.intb-15-006 Bijlagen: -- Agendapunt: 1 Voorstel tot het vaststellen van de Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein 016 Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Roosendaal 2015

vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Roosendaal 2015 De raad van de gemeente Roosendaal, gelezen het voorstel van het college van 24 maart 2015, gelet op de artikelen 2.1.3, 2.1.4, eerste, tweede, derde en zevende lid, 2.1.5, eerste lid, 2.1.6, 2.1.7, 2.3.6,

Nadere informatie

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Raadsvoorstel Agendapunt: 04 Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 23 september 2014 28 oktober 2014 Nota 'Triple

Nadere informatie

Raadsnota. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 15 december 2008 Agenda nr: Onderwerp: Het beleid in het kader van sociaal medische indicatie in relatie tot de Wet kinderopvang. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Officiële uitgave van de gemeente Bergeijk Nummer 9 22 december 2014

Officiële uitgave van de gemeente Bergeijk Nummer 9 22 december 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Bergeijk Nummer 9 22 december 2014 Verordening Participatiewet 2015 De raad der gemeente Bergeijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling subsidies incidentele activiteiten 2012

Uitvoeringsregeling subsidies incidentele activiteiten 2012 Uitvoeringsregeling subsidies incidentele activiteiten 2012 Burgemeester en wethouders van Doetinchem; overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren op de volgende onderdelen van de zorg, sport

Nadere informatie

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN De raad van de gemeente... overwegende dat er een verordening adviesraad sociaal domein moet komen, gelet op artikel 47 van de Participatiewet, artikel 2.1.3 derde

Nadere informatie

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Datum voorstel : 5 juni 2007 Raadsvergadering d.d. : 5 juli 2007 Volgnummer : 2007R0031, agendanummer 6 Taakveld : Financiën Portefeuillehouder

Nadere informatie

gemeente roerdalen datum 15 augustus 2013

gemeente roerdalen datum 15 augustus 2013 gemeente roerdalen 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 GEMEENTE Roerdalen stuknummer RD/2013-3937 Ontvangstdatum: 15-8-2013 Raadsinformatiebrief uw

Nadere informatie

Nr. 2007-088 Houten, 4 december 2007. Onderwerp: Kaderstellende nota met visie en uitgangspunten voor de brede school ontwikkeling in Houten

Nr. 2007-088 Houten, 4 december 2007. Onderwerp: Kaderstellende nota met visie en uitgangspunten voor de brede school ontwikkeling in Houten Nr. 2007-088 Houten, 4 december 2007 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Kaderstellende nota met visie en uitgangspunten voor de brede school ontwikkeling in Houten Beslispunten: 1. In te stemmen met de kaderstellende

Nadere informatie

13 oktober /58 8 september 2014 wethouder H.G. Engberink

13 oktober /58 8 september 2014 wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 13 oktober 2014 12 2014/58 8 september 2014 wethouder H.G. Engberink

Nadere informatie

DE VERORDENING HEET NU VERORDENING WET KINDEROPVANG 2012. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Kerkrade d.d.

DE VERORDENING HEET NU VERORDENING WET KINDEROPVANG 2012. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Kerkrade d.d. Verordening Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen 2012 (Gezien deze Verordening alleen de gemeentelijk bijdrage aan ouders voor kinderopvang behandelt, stelt men een andere titel voor; bijv.

Nadere informatie

Nota aan burgemeester en wethouders

Nota aan burgemeester en wethouders Nota aan burgemeester en wethouders Vergadering: 08-01-2013 Portefeuillehouder: mw. M. Hamberg Onderwerp Wetswijzigingen kinderopvang 2013, vaststellen hoogte compensatie ouderbijdrage Samenvatting De

Nadere informatie

** documentnr.: zaaknr.:

** documentnr.: zaaknr.: ** documentnr.: zaaknr.: Raadsinformatiebrief Onderwerp : 4de rapportage 2014 Werk, Inkomen en Zorg Aard : Overige Portefeuillehouder : M.F.R.A. Jilisen/J.H.L.M. Nielen/R.G. Poel Datum college : 14 maart

Nadere informatie

Preventief toezicht Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ

Preventief toezicht Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ collegebrief aan de raad Aan de gemeenteraad Van het college van burgemeester en wethouders Datum 8 januari 2015 Onderwerp Zaaknummer Preventief toezicht Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ 173701 Geachte leden

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht Algemene Beschouwingen 2017 Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht 1 Voor ons ligt de meerjarenbegroting voor de planjaren 2018 tot en met 2021. Een boekwerk, dat veel bestuurlijke en ambtelijke

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Paragraaf 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit besluit wordt verstaan onder: a. uitkeringsgerechtigden: personen

Nadere informatie

Afstemmingsverordening WWB, IOAW, IOAZ en Bbz gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 maart 2013;

Afstemmingsverordening WWB, IOAW, IOAZ en Bbz gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 maart 2013; CVDR Officiële uitgave van Gemert-Bakel. Nr. CVDR309242_1 1 mei 2018 Afstemmingsverordening WWB, IOAW, IOAZ en Bbz 2013 De raad van de gemeente Gemert-Bakel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0095 Rv. nr.: 12.0095 B en W-besluit d.d.: 18-9-2012 B en W-besluit nr.: 12.0802 Naam programma: Jeugd en onderwijs Onderwerp: Beleidsuitgangspunten voorschoolse voorzieningen en de relatie

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017,

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017, Verordening Individuele inkomenstoeslag ISD BOL 2018 De raad van de gemeente Landgraaf; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017, met overneming van de daarin vermelde motieven;

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht Subsidieregeling eenmalige subsidie Woensdrecht Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht Gelet op artikel 160 van de Gemeentewet, de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1582 18 januari 2016 Besluit van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 4 januari 2016, kenmerk

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL. Notitie Bestuurlijke toekomst gemeente Leeuwarderadeel Met Leeuwarden naar 2018

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL. Notitie Bestuurlijke toekomst gemeente Leeuwarderadeel Met Leeuwarden naar 2018 GEMEENTE LEEUWARDERADEEL Notitie Bestuurlijke toekomst gemeente Leeuwarderadeel Met Leeuwarden naar 2018 Versie 1.0 28/02/2013 Inleiding: In de gemeenteraadsvergadering van 14 februari 2013 heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Beleidsregels Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (Bbz)

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Beleidsregels Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (Bbz) Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beleidsregels Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (Bbz) Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer N.v.t. Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele verwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning

OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele verwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Onnvikkeling Raadsnummer 07. R205$. OOI Inboeknummer opbstoosbb Beslisdatum BSP B april 2007 Dossiernummer yrq.qs6 OplegvelRaadsvoorstel inzake de financiele

Nadere informatie

Verordening sociaal medisch geïndiceerde kinderopvang Heemstede 2013

Verordening sociaal medisch geïndiceerde kinderopvang Heemstede 2013 CVDR Officiële uitgave van Heemstede. Nr. CVDR268983_1 6 juni 2017 Verordening sociaal medisch geïndiceerde kinderopvang Heemstede 2013 De raad van de gemeente Heemstede; gelezen het voorstel van het college

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING CONCIËRGES OP BASISSCHOLEN DEN HAAG Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag,

SUBSIDIEREGELING CONCIËRGES OP BASISSCHOLEN DEN HAAG Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, Gemeente Den Haag Ons kenmerk BOW/2015.380 RIS 285874 SUBSIDIEREGELING CONCIËRGES OP BASISSCHOLEN DEN HAAG 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, overwegende dat: - in

Nadere informatie

vast te stellen: de volgende Maatregelenverordening WWB, IOAW en IOAZ 2012-A gemeente Heerde.

vast te stellen: de volgende Maatregelenverordening WWB, IOAW en IOAZ 2012-A gemeente Heerde. Raadsbesluit De raad van de gemeente Heerde; gelezen het voorstel van het college d.d. 14 augustus 2012; gelet op artikel 8, lid 1 onderdelen b en h, artikel 9a, lid 12 en artikel 18, lid 1, 2 en 3 van

Nadere informatie

Begroting Cie. EFTR Bijdrage E. Ruijgers

Begroting Cie. EFTR Bijdrage E. Ruijgers Begroting 2015 Cie. EFTR 29-10-2014 Bijdrage E. Ruijgers Begroting 2015 D66 heeft geen technische vragen. De begroting is compleet. De gepresenteerde cijfers zijn duidelijk. De toekomst is voorspelbaar

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z Documentnummer: ZD

Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z Documentnummer: ZD *ZD19002987* Rubriek: Maatschappelijke zorg en welzijn Naam regeling: Beleidsregel maatschappelijke participatie 2019 Citeertitel: Beleidsregel maatschappelijke participatie gemeente Zundert 2019 Wettelijke

Nadere informatie

Kunt u ons een opsomming geven van de argumenten waarom de gemeente Boekel afscheid heeft genomen van een eigen sociale dienst?

Kunt u ons een opsomming geven van de argumenten waarom de gemeente Boekel afscheid heeft genomen van een eigen sociale dienst? Geacht college van Burgemeester en Wethouders, Onlangs hebben wij de Programma- en Productbegroting 2016 ontvangen. Dank hiervoor. Uiteraard danken wij ook de ambtenaren voor het samenstellen van deze

Nadere informatie

Beleidsregels Bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Beleidsregels Bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Beleidsregels Bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en gedeeltelijk

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Raadsbesluit Z/ AB/ De raad van de gemeente Boekel;

GEMEENTE BOEKEL. Raadsbesluit Z/ AB/ De raad van de gemeente Boekel; GEMEENTE BOEKEL Raadsbesluit De raad van de gemeente Boekel; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 augustus 2012 gelet op: artikel 8 van de Wet werk en bijstand BESLUIT: vast te stellen

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maassluis. Geacht college van Burgemeester en Wethouders,

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maassluis. Geacht college van Burgemeester en Wethouders, Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maassluis Postbus 55 3140 AB Maassluis T 010 5919243 E info@adviesraadsamenlevingszakenmaassluis.nl I www.adviesraadsamenlevingszakenmaassluis.nl

Nadere informatie

Verordening Participatieraad Sociaal Domein 2015 gemeente Losser

Verordening Participatieraad Sociaal Domein 2015 gemeente Losser CVDR Officiële uitgave van Losser. Nr. CVDR371829_1 8 november 2016 Verordening Participatieraad Sociaal Domein 2015 gemeente Losser De raad van de gemeente Losser; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0511 B.15.0511 Landgraaf, 17 maart 2015 ONDERWERP: Begroting 2016 ISD BOL Raadsvoorstelnummer: 13 PROGRAMMA 2. Maatschappelijke

Nadere informatie

Beleidsregels. Schuldhulpverlening. gemeente Reimerswaal

Beleidsregels. Schuldhulpverlening. gemeente Reimerswaal Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Reimerswaal D:\bct\3party\neevia.com\Document Converter\temp\DSPDF_9D2_31303938323735313332.DOC 1 Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Reimerswaal GEMEENTE

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding

Plan van Aanpak. Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding Plan van Aanpak Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding De gemeente Lelystad heeft in juni 2013 een plan gemaakt inzake de aanpak van multiproblematiek

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN 2 JULI 2019

OPENBARE BESLUITENLIJST HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN 2 JULI 2019 OPENBARE BESLUITENLIJST HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN 2 JULI 2019 Samenstelling 1 Zaaknummer Vaststellen openbare agenda Bestuursondersteuning 2 Zaaknummer Vaststellen openbare besluitenlijst

Nadere informatie

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 368891 Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 Onderwerp: Beleidsbegroting 2013-2016 Verantwoordelijk portefeuillehouder: Drs. F.P. Fakkers SAMENVATTING Vanuit

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2010;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2010; CVDR Officiële uitgave van Eemsmond. Nr. CVDR63088_1 11 oktober 2016 Re-integratieverordening 2010 De raad van de gemeente Eemsmond; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Afdeling Samenleving Richtlijn 3.7 en KINDEROPVANG

Afdeling Samenleving Richtlijn 3.7 en KINDEROPVANG Afdeling Samenleving Richtlijn 3.7 en 3.7.1 KINDEROPVANG Algemeen Sedert 1 januari 2005 is de Wet kinderopvang in werking getreden. Deze wet regelt de kwaliteit en financiering van kinderopvang. Uitgangspunt

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Neerijnen

Raadsvoorstel. Neerijnen Raadsvoorstel Aan : Gemeenteraad Datum vergadering : 18 december 2014 Agenda nummer : 2014-09-18276 Portefeuillehouder : Wethouder Krook Onderwerp : Verordeningen Participatiewet Zaak- / Docnummer : 14-18276-3934

Nadere informatie