HISTORIE IJSSELMONDE 2500 v.chr. de eerste bewoners 1072 Islemunda 1300 Diedrik 1421 Elisabethsvloed

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HISTORIE IJSSELMONDE 2500 v.chr. de eerste bewoners 1072 Islemunda 1300 Diedrik 1421 Elisabethsvloed"

Transcriptie

1 HISTORIE IJSSELMONDE 2500 v.chr. de eerste bewoners IJsselmonde werd al bewoond rond 2500 jaar voor onze jaartelling. Bij de bouw van de Beverwaard zijn sporen van bewoning door vissende en jagende boeren gevonden, die hebben behoord tot de zogenaamde 'Vlaardingen cultuur' Islemunda De oude naam voor IJsselmonde, Islemunda verschijnt voor het eerst in de geschiedenis in 1072 in verband met de bouw van het eerste slot door de Utrechtse bisschop Willem van Gelder, een versterking aan de monding van de Hollandse IJssel Diedrik Rond 1300 komt Diederik, pastoor van IJsselmonde in beeld. Dit houdt in dat er een parochie of op zijn minst een kerkje was in deze tijd. Behalve het feit dat IJsselmonde behoorde tot de (katholieke) kerk van Utrecht, is er weinig bekend over het godsdienstig leven van voor de reformatie Elisabethsvloed Een echt dorp is het dan nog niet omdat het land met grote regelmaat overstroomde. Na de Sint-Elisabethsvloed van 1421 wordt gestart met dijkaanleg waardoor de nog steeds bestaande structuur van een Bovenen Benedenstraat ontstaat.

2 1447 Adriaen Janszkerk Deze oude kerk is rond 1447 gebouwd, vlak na de laatste dijkdoorbraak. Eerst wordt het koor van de kerk gebouwd (de plek waar het altaar staat), daarna de toren. Als laatste wordt het schip gebouwd, het middelste deel van de kerk, waarin de kerkbanken staan Ambachtsheerlijkheid IJsselmonde De opkomst van IJsselmonde als dorpsgemeenschap is rond Tot die tijd was IJsselmonde een vrij onbelangrijk aanhangsel van Kralingen. Na die tijd spreken we van de ambachtsheerlijkheid IJsselmonde Zalmvisserij Hendrik van Merode koopt in 1537 een overeenkomst voor de visserij van Bolnes tot voorbij Schoonderloo. Het visrecht was voorbehouden aan de familie Van Brienen die de rechten verpachtte. In 1880 worden er maar liefst zalmen gevangen.daarna nam de vangst dramatisch af ten gevolge van de vervuiling van het oppervlakte water door de industriële revolutie, overbevissing en omdat Rotterdam al het afvalwater in de rivier loosde.

3 1570 Reformatie Adriaen Jansz. van Berckenwoude luidt voor IJsselmonde een nieuw tijdperk in. Nadat hij demonstratief brak met de katholieke leer en op de manier van de Hervormden ging preken, werd hij in 1570 het slachtoffer van de gevreesde hertog van Alva. De wurging en verbranding van Adriaen Jansz. betekende voor de katholieke kerk het verlies van de IJsselmondse parochie. Na de reformatie is IJsselmonde overwegend protestants geworden Blikseminslag Kerk In juni 1678 werd IJsselmonde zwaar getroffen toen de bliksem in de kerk sloeg en deze geheel afbrandde. Pas in 1681 wist dominee Petrus Massis genoeg geld bij elkaar te krijgen om met de herbouw te kunnen aanvangen Negenjarige Oorlog In 1688 breekt de Negenjarige Oorlog of Engelse successieoorlog uit. Een deel van de strijd vindt plaats in het zuidelijk deel der Nederlanden. IJsselmonde ligt op de route van Engeland richting het strijdperk. De vele soldaten en hun paarden hebben onderdak en voedsel nodig. De opvang van de militairen kost het dorp veel geld, maar de inwoners ontvangen geen schadevergoeding Paardenmarkt De traditionele paardenmarkt is gestart in 1701(vanaf 1978 weer in ere hersteld) trekt jaarlijks op de laatste woensdag van de maand juni velen naar het oudste stukje van de deelgemeente, waaronder vele ex-bewoners van het dorp die de gelegenheid aangrijpen voor het aanhalen van de banden met de voormalige woonomgeving en oude kennissen en vrienden.

4 1778 Een eigen raad De bevolking telde in 1778 zo'n 1000 zielen die werden bestuurd door een eigen raad. Deze raad mocht onder anderen beslissen over de brandweer, het onderwijs, de politie, verbetering van wegen en het organiseren van de jaarlijkse paardenmarkt, die nu nog steeds jaarlijks gehouden wordt Uitgebreid grondgebied Tijdens de Franse overheersing aan het begin van de negentiende eeuw kreeg de gemeenteraad van IJsselmonde als taak het bijhouden van een burgerlijke stand en een bevolkingsregister. Het grondgebied van IJsselmonde omvatte toen een groot deel van het huidige Rotterdam-Zuid, en strekte zich uit tot waar tegenwoordig de wijken Katendrecht en Feijenoord liggen. Ook het tegenwoordige Lombardijen was destijds al IJsselmonds grondgebied Gemeentewapen Het gemeentewapen dateert van De klimmende bever van goud is omgeven door een veld van lazuur (blauw) met twee banden van keel (rood) Eiland Van Brienenoord Het Eiland Van Brienenoord (21 ha) ligt onder de Van Brienenoordbrug. Een mooi stukje IJsselmonde, met een rijke geschiedenis. Het eiland ontleent zijn naam aan Baron van Brienen. Hij koopt in 1847 drie eilanden, die later samen het Eiland Van Brienenoord werden Oprichting scheepswerf Piet Smit Op 2 januari 1872 koopt Piet Smit ( ) een scheepswerf en machinefabriek in Slikkerveer. In 1893 verhuist het bedrijf naar de polder Varkenoord. Op het hoogtepunt werken er zo n 2600 mensen op de scheepswerf Kasteel afgebroken In 1899 werd besloten het kasteel af te breken, maar het in 1662 gebouwde koetshuis bleef bestaan; het is in 2004 samen met de Adriaen Janszkerk opgeknapt.

5 1901 IJsclub Thialf De zomerweide aan de Reyerdijk was bijna 100 jaar lang een begrip in IJsselmonde. Elke herfst zette ijsclub Thialf de wei onder water, waarna de vorst de rest deed. Duizenden liefhebbers maakten van de natuurijsbaan gebruik en vele inwoners hebben daar hun eerste schaatslessen gekregen Puck van Heel Op 21 januari 1904 wordt Gerardus Henricus van Heel geboren. Als 15-jarige meldt hij zich aan bij Feyenoord. Daar speelt hij van 1923 tot 1940 als middenvelder in het eerste elftal. Op 29 maart 1925 maakt hij zijn debuut in het Nederlands elftal. In totaal speelt hij 64 wedstrijden met het nationale team Siem Heiden Siem Heiden is de meest succesvolle sporter uit de geschiedenis van IJsselmonde. Tussen 1928 en 1934 nam hij deel aan alle wereldkampioenschappen schaatsen. Hij behaalt in 1928 de elfde plaats op de Olympisch Spelen in Amsterdam. In 1933 rijdt hij wereldrecords op de en meter Teun Hooftman Nog een befaamde schaatser komt van IJsselmondse bodem. Teun Hooftman, geboren op 17 augustus 1904, behaalde de derde plaats op de Nederlandse kampioenschappen schaatsen allround mannen in 1929 en nam deel aan Europese en Wereldkampioenschappen tussen 1928 en Sportdorp In 1918 werd begonnen met het bouwen van Sportdorp, het oostelijke deel. Dit eilandje temidden van de weilanden heet dan nog officieel Tuindorp IJsselmonde.

6 1937 Opening Stadion Feijenoord De officiële naam luidt Stadion Feijenoord (hoewel op de foto Stadion Feyenoord staat, maar dit is een fout van de lettermaker tijdens de bouw, die later nooit meer hersteld is), maar de meeste mensen kennen het sportcomplex als De Kuip Eind aan zelfstandigheid Aan de eeuwenlange zelfstandigheid van IJsselmonde kwam in 1941 een einde toen het werd ingelijfd bij Rotterdam Razzia van Rotterdam In de Tweede Wereldoorlog hield de Duitse bezetter regelmatig razzia s. In Rotterdam vond op 10 en 11 november een grote razzia plaats, de Razzia van Rotterdam. Hierbij zijn ongeveer Rotterdammers van 17 tot 40 jaar oud opgepakt en naar De Kuip gebracht.

7 1945 Start groei Na 1945 is het overgrote deel van IJsselmonde gebouwd. De echte groei begon eigenlijk met de bouw van Sportdorp net voor en tijdens de oorlog. In de vijftiger jaren werden de Sagenbuurt en het Zomerland gebouwd Wijkraad Kort na de oorlog startte de gemeente Rotterdam reeds met een beleid van decentralisatie, vooral gericht op de geannexeerde voormalige zelfstandige gemeenten aan de rand van de stad. In 1948 werd de eerste wijkraad geïnstalleerd ten behoeve van de ruim inwoners van IJsselmonde Herdenkingsmonument Na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog ( ) wilde IJsselmonde een monument. Om de slachtoffers van de oorlog te herdenken, maar ook om de bevrijding te vieren. Beeldhouwer P.B. van den Eynde kreeg de opdracht een beeld te maken. Op 4 mei 1949 was het Herdenkingsmonument IJsselmonde klaar en werd het aan de Bovenstraat geplaatst Kerk Vrede en Verzoening, het 'Verborgen' oorlogsmonument Op de hoek van de Bandeloodijk en de Reyerdijk staat sinds de jaren vijftig een rooms-katholieke kerk. Hierin huist de parochie Emmaüsgangers. De kerk is ontworpen als gebedshuis én oorlogsmonument.

8 1953 Watersnoodramp In de nacht van 31 januari stuwen springtij en een noordwesterstorm het Noordzeewater tot enorme hoogte. Ook in IJsselmonde klinken de sirenes en luiden de klokken om de inwoners te waarschuwen. Brandweer, politie en heel veel vrijwilligers gaan meteen aan de slag. In IJsselmonde valt de schade gelukkig mee. Vooral op de Bovenstraat en de Oostdijk is er veel schade, maar er vallen geen slachtoffers NAM Olievelden Nadat de Nederlandse Aardoliemaatschappij in 1956 startte met de eerste boringen in deze omgeving is Groot-IJsselmonde als het ware om de boorlocaties heen gebouwd. Er lagen in totaal 20 (van de 30) boorlocaties van de NAM binnen de bebouwde omgeving van de wijk Groot-IJsselmonde. In de jaren negentig liep de rentabiliteit van dit tweede grote aardolieveld van Nederland dermate terug dat de NAM besloot om vanaf 1994 de boorlocaties op te ruimen en terug te geven.

9 1958 Hordijkerveld De buurt Hordijkerveld werd tussen 1958 en 1963 gebouwd. Voordien was het een landelijk gebied met alleen lintbebouwing langs de dijken. In de Tweede Wereldoorlog heeft het een tijdlang onder water gestaan vanwege inundatie. 1960/1970 Groei van de wijken In de zestiger en zeventiger jaren ging de bouw steeds sneller. Gestart werd met Lombardijen. Hordijkerveld, Tuinenhoven, Reyeroord, Groenenhagen en Kreekhuizen volgden. In de tachtiger jaren werd de Beverwaard gebouwd Groot-IJsselmonde De wijk Groot-IJsselmonde is voornamelijk gebouwd tussen 1965 en De belangrijkste ontwikkelingen in deze wijk, vanaf 1978, liggen in het centrum en langs de oude dijkenstructuur. De aanwezigheid van de Nederlandse Aardoliemaatschappij heeft in deze periode ook een rol van betekenis gespeeld.

10 1965 Van Brienenoordbrug (1) Op 1 februari 1965 opent toenmalig koningin Juliana ( ) de Van Brienenoordbrug voor het verkeer. Eindelijk, want de plannen zijn er al sinds de jaren dertig. Pas in 1961 start het bouwrijp maken van de grond en een jaar later staat de naam vast: Van Brienenoordbrug Herdenkingsmonument verplaatst Het beeld stond tot 1967 aan de Bovenstraat. Daarna is het verplaatst naar de hoek van de Cranendonckweg en de Kasteelweg Winkelcentrum Keizerswaard Na de opening in 1969 vond half jaren tachtig de eerste belangrijke uitbreiding plaats van het winkelcentrum aan de Keizerswaard met de bouw van 400 vierkante meter bedrijfsruimte onder een woontoren.

11 1973 Klimmende Bever Oorspronkelijk was de Klimmende Bever aan de Herenwaard 25 een zogenaamd multifunctioneel wijkgebouw met een theater,foyer, bar, vergaderruimtes, jongerensoos, zalenruimte voor feestjes en partijen en hobbyruimtes voor pottenbakken, timmeren, geluids- en beeldtechniek enz. Het gebouw maakte plaats voor de nieuwbouw in het centrum. 1978/1980 Deelgemeenteraad De deelgemeente IJsselmonde is in 1980 officieel opgericht (van 1978 tot 1980 was het een decentraal bestuurde wijk in de vorm van een wijkraad nieuwe stijl) Beverwaard De voormalige weilanden, ingeklemd tussen de A16 en de Ridderkerkse wijk Bolnes, zijn tussen eind jaren zeventig en begin jaren negentig bebouwd met woningen, scholen, winkels en bedrijven. Bij de opzet van de Beverwaard is gebruik gemaakt van de verkaveling van de aanwezige sloten. De noordzuid lopende singels met dwars daarop de centrale Oude Watering bepalen voor een groot deel het aangezicht van de wijk.

12 1987 Piet Smit failliet De teloorgang in de Nederlandse scheepsbouw leidde uiteindelijk tot het failliet van de scheepswerf Piet Smit in september In februari 1988 vond in het Feyenoordstadion de verkoop van de inventaris plaats Van Brienenoordbrug (2) Door de snelle groei van het autoverkeer kan de enkele brug de verkeersdruk niet meer aan. Daarom werd in 1986 gestart met een verbreding. Op 1 mei 1990 is de tweede Van Brienenoordbrug in gebruik genomen Lombardijen bij de deelgemeente Lombardijen en IJsselmonde hebben een gezamenlijke geschiedenis waar een forse hap tussenuit is. Aanvankelijk behoorde het grondgebied waarop later Lombardijen werd gebouwd tot de gemeente IJsselmonde. Bij de vorming van de deelgemeente in 1978 werd de wijk aanvankelijk niet herenigd met IJsselmonde. Dit gebeurde wel na een herindeling van het deelgemeentelijk grondgebied per Het nieuwe Centrum IJsselmonde is van een klein dorpje uitgegroeid tot een deelgemeente met zo n inwoners. Volop groei en ontwikkeling dus. Daarom heeft de deelgemeenteraad in 1997 de Ontwikkelingsvisie gemaakt. Onderdeel van deze visie is een echt stadshart Veranda In 1997 wordt de eerste paal geslagen van de nieuwe buurt De Veranda. De buurt ligt op het voormalige terrein van de NV Machinefabriek en Scheepswerf P. Smit Jr. Naast woningen beschikt de buurt ook over een megabioscoop en het districtskantoor van de politie.

13 Wijken op de schop Tussen 2000 en 2010 gaan Groenenhagen, Tuinenhoven, Hordijkerveld en Lombardijen op de schop. Grootschalige plannen voor sloop en nieuwbouw worden deels uitgevoerd en deels sneuvelen er door de bouwcrisis Uitbreiding herdenkingsmonument In 2003 zijn twee zwerfkeien bij het herdenkingsmonument aan de Cranendonckweg geplaatst. De ene steen is voor oud-indiëgangers. De tweede steen is bedoeld voor mensen die omkwamen door geweld Start Herdenking Razzia van Rotterdam in de Kuip 65 jaar na dato start er op initiatief van Jaap Folst, in 1944 zelf weggevoerd als dwangarbeider naar Duitsland, de jaarlijkse herdenking van de Razzia van Rotterdam in de Kuip Einde deelgemeente, start Gebiedscommissie Na de verkiezingen van 18 maart 2014 houdt het deelgemeentebestuur op te bestaan. Voor inspraak moet IJsselmonde het voortaan doen met een Gebiedscommissie.

We starten dit artikel met een kort overzicht van historische gebeurtenissen met een directe relatie tot de ligging aan een rivieroever.

We starten dit artikel met een kort overzicht van historische gebeurtenissen met een directe relatie tot de ligging aan een rivieroever. Rivieroever IJsselmonde is gestart als een dorp aan de rivier. In de loop van de negentiende eeuw werd de rivieroever aan beide zijden van het oude dorp steeds meer ingenomen door zware industrie en scheepsbouw.

Nadere informatie

Wonen op historische grond

Wonen op historische grond Wonen op historische grond IJsselmonde is teruggekeerd naar de Maas. Langs de oevers hebben scheepswerven en houthandels plaats gemaakt voor woningen, winkels, een bioscoop, een politiebureau en kantoren.

Nadere informatie

Eiland Van Brienenoord Historie

Eiland Van Brienenoord Historie Eiland Van Brienenoord Historie Maar enkelen van de vele automobilisten die dagelijks via de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam de Maas oversteken, zullen beseffen dat ze een eiland passeren. Dit is het

Nadere informatie

aan de Nieuwe Maas Oud IJsselmonde

aan de Nieuwe Maas Oud IJsselmonde Oud IJsselmonde aan de Nieuwe Maas Oud IJsselmonde is een wijk in de deelgemeente IJsselmonde met ongeveer 3500 inwoners. Oud IJsselmonde is de enige bewaarde dorpskern met de typisch ruimtelijke structuur

Nadere informatie

De wijk Oud-IJsselmonde wordt begrensd door de Nieuwe Maas in het noorden, de autosnelweg A16 in het zuidwesten en de wijk Beverwaard in het oosten.

De wijk Oud-IJsselmonde wordt begrensd door de Nieuwe Maas in het noorden, de autosnelweg A16 in het zuidwesten en de wijk Beverwaard in het oosten. Oud-IJsselmonde De wijk Oud-IJsselmonde wordt begrensd door de Nieuwe Maas in het noorden, de autosnelweg A16 in het zuidwesten en de wijk Beverwaard in het oosten. In Oud-IJsselmonde is het allemaal begonnen.

Nadere informatie

Beleving van parkeeroverlast rond De Kuip. Onderzoek en Business Intelligence

Beleving van parkeeroverlast rond De Kuip. Onderzoek en Business Intelligence Beleving van parkeeroverlast rond De Kuip Onderzoek en Business Intelligence 1 Colofon Gemeente Rotterdam, afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI) Datum: 1 april 2019 Auteur(s): Wim van der Zanden

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

Zoekopdrachten bij Het water komt. **

Zoekopdrachten bij Het water komt. ** Module 1 De geschiedenis van de Delta. 1 Strijd tussen land en water 2 Overstromingen door de eeuwen heen 3 Oorzaken van overstromingen: de mens zelf 4 Waterbeheer. Blz. 4 Achter de duinen had je veengronden

Nadere informatie

IJsselhof Fase 2 Oud IJsselmonde.

IJsselhof Fase 2 Oud IJsselmonde. IJsselhof Fase 2 Oud IJsselmonde www.ijsselhof.com Inhoudsopgave 03 Een stads getint dorp 04 ostalgisch 06 Voor ieder wat wils 08 Ligging 10 IJsselhof Fase 2 12 Type C en C1 14 Type D 16 Type E en E1 18

Nadere informatie

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772 Informatiekaart Broederenkerk Broederenkerk De Broederenkerk is een van de drie grote kerken in de binnenstad van Zutphen. De toren van de kerk bevat een klok die elke avond om tien voor tien wordt geluid

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

De urgentieverklaring. Hoe nu verder?

De urgentieverklaring. Hoe nu verder? De urgentieverklaring Hoe nu verder? Inhoud Een woning zoeken 3 Zoekprofiel 4 Ik heb een woning gevonden en geaccepteerd, 4 wat gebeurt er met de urgentie? De drie maanden zijn voorbij en 4 ik heb nog

Nadere informatie

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein.

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Uit: C. Baardman, Leo J. Leeuwis, M.A. Timmermans, Langs Merwede en Giessen (Den Haag 1961) Op de zuidelijke oever van de

Nadere informatie

Oostkerke ademt Mien Ruys

Oostkerke ademt Mien Ruys NIEUWSBRIEF 82 juli 2014 Beste, Je hebt via www.atelierartisjok.be ingetekend op de nieuwsbrief. De nieuwsbrief zal je wat meer wegwijs maken in diverse thema's rond planten en tuinarchitectuur. Suggesties

Nadere informatie

De Kerk - Geschiedenis (Van deze kerk heb ik de DTB boeken ingezien)

De Kerk - Geschiedenis (Van deze kerk heb ik de DTB boeken ingezien) De Kerk - Geschiedenis (Van deze kerk heb ik de DTB boeken ingezien) Kerkgeschiedenis Hervormde Gemeente Oldemarkt - Paasloo c.a. De Hervormde Gemeente omvat vier kerkdorpen. Allen met een eigen kerk en

Nadere informatie

Het verhaal van de 80 jarige oorlog!

Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Filips II erft het grote "Europese Rijk" van zijn vader Karel V. Om te beginnen gaat hij strenge belastingen heffen. 1 Na een aantal jaar vertrekt hij naar Spanje,

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

NEDERLAND IN DE 16e EEUW

NEDERLAND IN DE 16e EEUW NEDERLAND IN DE 16e EEUW In de 16e eeuw vielen de Nederlanden onder de Spaanse overheersing. Er bestonden grote verschillen tussen de gewesten (= provincies), bv: - dialect - zelfstandigheid van de gewesten

Nadere informatie

Van Brienenoordbrug. De brug bestaat uit een boogbrug met in het verlengde daarvan drie basculebruggen.

Van Brienenoordbrug. De brug bestaat uit een boogbrug met in het verlengde daarvan drie basculebruggen. Van Brienenoordbrug De Rijksoverheid bedacht aan het einde van de jaren twintig van de vorige eeuw een plan om een rondweg, de latere ruit, rond Rotterdam aan te leggen. Dit zou de verkeersstromen ten

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Exodus WO II-fietsroute Lingezegen

Exodus WO II-fietsroute Lingezegen Exodus WO II-fietsroute Lingezegen 1 29 28 31 07 02 05 03 2 01 Fietsknooppunt Luisterkei Herdenkingskapel De Heuvel Schuttersput(paneel) Bevrijdingsbrug 1 Exodusmonument De Praets 2 Exodusmonument De Vleugel

Nadere informatie

RING 10 OUWERKERK BROCHURE

RING 10 OUWERKERK BROCHURE RING 10 OUWERKERK BROCHURE Op de ring van het prachtige dorpje Ouwerkerk staat deze vergrote eindwoning met vrij uitzicht over het polderlandschap aan de achterzijde van de woning. Op loop en fietsafstand

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

Zo werden er vanaf 1942 honderden tonnen boeken, brieven en andere geschriften per vrachtwagen naar de Van Gelderfabriek in Wormer vervoerd. Al dat pa

Zo werden er vanaf 1942 honderden tonnen boeken, brieven en andere geschriften per vrachtwagen naar de Van Gelderfabriek in Wormer vervoerd. Al dat pa Dames en heren, jongens en meisjes, Ook dit keer bent u gelukkig met velen naar de jaarlijkse herdenking gekomen. Onze gedachten gaan vanavond terug naar het kwaad dat vijf jaar lang Nederland beheerste,

Nadere informatie

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis Rondje Vledder een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis 10 11 1 8 9 2 4 5 6 7 3 Het plattegrondje geeft een beeld van Vledder tussen ca. 1930 en 1940. De nummers langs de

Nadere informatie

CaravanCultuurCourant 7 Een greep uit de bezienswaardigheden die we onderweg verzamelden

CaravanCultuurCourant 7 Een greep uit de bezienswaardigheden die we onderweg verzamelden CaravanCultuurCourant 7 Een greep uit de bezienswaardigheden die we onderweg verzamelden Druk op Ctrl-L, doorbladeren met pijltjestoets en eruit met Esc Vijf stuks Vijf stuks Erik Fraikin & Rian van der

Nadere informatie

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan.

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 1. Boeren gebruiken een tang om de nagels van hanen bij te knippen.

Nadere informatie

De wapenschilden van Cuijk en Grave

De wapenschilden van Cuijk en Grave De wapenschilden van Cuijk en Grave Het wapenschild van de familie van Cuyck Aernt Van Buchel reproduceerde in zijn Monumenta drie verschillende wapenschilden van de van Cuycks 1 : In goud twee dwarsbalken

Nadere informatie

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Hierbij treft u een toelichting aan bij de beelden die in de tijdbalk van Argus Clou Geschiedenis groep 7 zijn opgenomen. Inhoud Thema 1 Boze

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

Waar het landschap een verhaal vertelt

Waar het landschap een verhaal vertelt Waar het landschap een verhaal vertelt Introductie Graafs KazemattenMuseum Het Graafs KazemattenMuseum is officieel geopend op 17 september 2011, exact 67 jaar nadat Amerikaanse parachutisten de nabij

Nadere informatie

Gebeurtenis Regeerperiode 1403-1442

Gebeurtenis Regeerperiode 1403-1442 Johanna van Polanen is pas 11 jaar als ze trouwt. Dit komt doordat haar familie een verstandshuwelijk sluit. Ontvang 100 florijnen. 1403 Engelbrecht de Eerste van Nassau trouwt met Johanna van Polanen.

Nadere informatie

Beknopte historische geografie van Oosterhout en Den Hout

Beknopte historische geografie van Oosterhout en Den Hout Titel: Beknopte historische geografie van Oosterhout en Den Hout Inleiding Oosterhout, strategisch gelegen tussen de A27, de A59 en de A16 heeft al een lange geschiedenis. Thans een bruisende stad met

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel Voorwoord Gijsbrecht van Amstel leefde rond 1300. Hij was de belangrijkste man van de stad Amsterdam in die tijd. Gijsbrecht was geliefd bij de bevolking van Amsterdam, maar hij had ook veel vijanden.

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

Stadionpark, het brandpunt voor sport en leisure!

Stadionpark, het brandpunt voor sport en leisure! fotostadionpark nners Stadionpark, het brandpunt voor sport en leisure! 1. Model Stadionpark compacte knoop tussen park en rivier In dit model wordt maximaal ingezet op de ontwikkeling van een stedelijk

Nadere informatie

WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK

WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK WANDELROUTE AFSTAND: 5,5 KM TIP: COMBINEER MET DE KASTELEN- ROUTE! KASTELENROUTE KROMME RIJNSTREEK / WIJK BIJ DUURSTEDE FIETS OF AUTO AFSTAND: 35 KM OMMETJE

Nadere informatie

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelroute van ongeveer een uur en een kwartier. Van de Ontmoetingskerk naar de voormalige Evangelische Gemeente Eben Haëzer Vanuit

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de parochie

Korte geschiedenis van de parochie Korte geschiedenis van de parochie Het dorp Schin op Geul is zeer oud. Onder de naam Schina komt het reeds voor in het oudste gedenkboek der abdij van de H.Remigius te Reims, dat omstreeks 847 werd opgesteld.

Nadere informatie

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011 Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Datum 2 mei 2011 Colofon Projectnaam Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Auteur Willem de Bruin Datum 2 mei 2011 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo II

Eindexamen geschiedenis vwo II Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen Vanaf de zomer van 1789 trokken veel Franse vluchtelingen naar Oostenrijk. 1p 1 Waarom vormde dit voor het Franse revolutionaire

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

Vuurtoren Locatie: Zuidstraat

Vuurtoren Locatie: Zuidstraat Vuurtoren Locatie: Zuidstraat De vuurtoren van Westkapelle, bijgenaamd Westkapelle Hoog, Hoge licht of Zuiderhoofd is de grootste vuurtoren van Westkapelle. Deze toren vormt samen met het lage licht een

Nadere informatie

Les 2 Het huis van God in onze tijd

Les 2 Het huis van God in onze tijd Les 2 Het huis van God in onze tijd Intro Het huis van God noemen we in onze tijd de kerk. We spreken over de kerk met een kleine k en over de Kerk met een grote K. Met de kerk bedoelen we het stenen gebouw,

Nadere informatie

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1 Achtergrond informatie voor docenten. D- Day betekend de eerste dag van een grote militaire operatie. In de Tweede Wereldoorlog viel dat op 6 juni 1944. Maar de inval van de Amerikanen in Afghanistan was

Nadere informatie

Geschiedenis Sint Augustinusparochie. Kromme Spieringweg 400, 2141 AM Vijfhuizen

Geschiedenis Sint Augustinusparochie. Kromme Spieringweg 400, 2141 AM Vijfhuizen Geschiedenis Sint Augustinusparochie Kromme Spieringweg 400, 2141 AM Vijfhuizen Geschiedenis Sinds 1929 vormen wij, de katholieke inwoners van Vijfhuizen, een eigen zelfstandige parochie. Onze geloofsgemeenschap

Nadere informatie

6Plekjes met voelbare historie

6Plekjes met voelbare historie 6Plekjes met voelbare historie Waterwegen hebben in heel veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis een rol gespeeld. Voor aanval en verdediging tijdens oorlogen, voor het vervoer van goederen

Nadere informatie

Dames en heren, Mijn besef van oorlog en vrede. heb ik meegekregen van mijn. vader, die de gastvrijheid van. de Duitse bezetter aan den lijve

Dames en heren, Mijn besef van oorlog en vrede. heb ik meegekregen van mijn. vader, die de gastvrijheid van. de Duitse bezetter aan den lijve Dames en heren, Mijn besef van oorlog en vrede heb ik meegekregen van mijn vader, die de gastvrijheid van de Duitse bezetter aan den lijve heeft mogen ondervinden. Mijn vader heeft in Scheveningen gezeten,

Nadere informatie

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt.

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt. Examen VWO 2009 tijdvak 2 woensdag 24 juni 9.00-12.00 uur geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 28 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Vrijdag 13 april om 15.00 uur wordt op de begraafplaats aan de Kerkstraat in Waarland het graf van Piet Pater officieel bevestigd als oorlogsgraf.

Vrijdag 13 april om 15.00 uur wordt op de begraafplaats aan de Kerkstraat in Waarland het graf van Piet Pater officieel bevestigd als oorlogsgraf. Bevestiging oorlogsgraf Piet Pater Vrijdag 13 april om 15.00 uur wordt op de begraafplaats aan de Kerkstraat in Waarland het graf van Piet Pater officieel bevestigd als oorlogsgraf. Bij de ingang van de

Nadere informatie

Lesbrief. watersnoodramp. 1 februari Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. watersnoodramp. 1 februari Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief watersnoodramp 1 februari 1953 www.wshd.nl/1953 Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 februari 1953 Op zaterdagmiddag 31 januari 1953 stak een hevige wind op. Die wind groeide s nachts

Nadere informatie

S I N T - J A N S W A N D E L I N G Bijlage 4 DE KAPELLETJES 1/5

S I N T - J A N S W A N D E L I N G Bijlage 4 DE KAPELLETJES 1/5 Bijlage 4 DE KAPELLETJES 1/5 Kruisbeeld aan de kerk + gedenksteen ter nagedachtenis van Augustinus Ambrosius Rosseeuw. Was van 1816 tot 1837 pastoor van Kachtem. Onder zijn bestuur kreeg de kerk in 1830

Nadere informatie

De Geschiedenis Op 28 Oktober in 1237 werd een nederzetting gesticht met de naam Berlijn in het toen genaamde Pruisen. Op dezelfde datum werd ook in de buurt Cölin opgericht. In 1307 werden deze nederzettingen

Nadere informatie

columbus Boeren tegen Britten: oorlog in Zuid-Afrika lesbrief HAVO/V leerjaa brengt het beste uit twee werelden samen

columbus Boeren tegen Britten: oorlog in Zuid-Afrika lesbrief HAVO/V leerjaa brengt het beste uit twee werelden samen columbus brengt het beste uit twee werelden samen lesbrief HAVO/V leerjaa WO r3 Boeren tegen Britten: oorlog in Zuid-Afrika columbus Inleiding Deze zomer vindt het WK voetbal plaats in Zuid-Afrika. Allerlei

Nadere informatie

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier Holland 1000 jaar geleden Meer weten? Klik hier de plaat Holland 1000 jaar geleden INHOUD Waar kijken we naar? Abdij van Egmond Huldtoneel Kerkje van Velsen Ridders over de Heerenweg Haarlem Rijnsburg

Nadere informatie

GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB

GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB Examen VMBO-KB 2005 tijdvak 1 woensdag 25 mei 9.00 11.00 uur GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 35 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 50 punten

Nadere informatie

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Filips II In 1566, meer dan vierhonderd jaar geleden, zijn veel mensen boos. Er is onrust in de Nederlanden. Er zijn spanningen over het geloof, veel mensen

Nadere informatie

Stofomschrijving Deze opdracht hoort bij 2.1-3.1 en 3.2 van De Republiek in tijd van Vorsten (Geschiedenis Werkplaats).

Stofomschrijving Deze opdracht hoort bij 2.1-3.1 en 3.2 van De Republiek in tijd van Vorsten (Geschiedenis Werkplaats). Het verhaal van 1588 Bodystorming Inleiding Het jaar 1588 is een belangrijk jaar in de geschiedenis van de Republiek. De gebeurtenissen die eraan vooraf gaan worden als feiten voorgelezen en tussen de

Nadere informatie

Toespraak 4 mei 2010 dodenherdenking Ds. A.J. Haak 1

Toespraak 4 mei 2010 dodenherdenking Ds. A.J. Haak 1 Toespraak 4 mei 2010 dodenherdenking Ds. A.J. Haak 1 Beste mensen, De meimaand is een mooie maand. Mei betekent zon en voorjaar, het betekent weer buiten kunnen zitten. Maar de maand mei betekent ook denken

Nadere informatie

Le seigneur de Clérans

Le seigneur de Clérans 30 VIVENDA Le seigneur de Clérans In heel Europa richt binnenhuisarchitect/vormgever/beeldhouwer Joris van Grinsven opmerkelijke huizen in voor zijn opdrachtgevers. Voor hemzelf had het lot iets bijzonders

Nadere informatie

Verslag van de bouw van het oorlogsmonumentje in Maashees. Periode maart tot mei 2015:

Verslag van de bouw van het oorlogsmonumentje in Maashees. Periode maart tot mei 2015: Verslag van de bouw van het oorlogsmonumentje in Maashees. Periode maart tot mei 2015: Jos van Kooij 1 Wat er vooraf ging: Tijdens mijn onderzoek naar de bouw van de nieuwe kerk (2012-2013) in Maashees

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BEELD BEZOEK DE KERK in Ede

BIJLAGE 1 BEELD BEZOEK DE KERK in Ede BIJLAGE 1 BEELD BEZOEK DE KERK in Ede voor groep 5 t/m 8 1.1 DE OUDE KERK IN EDE IN 1910 Toelichting bij de praatplaten bij het thema ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN 1.1 DE OUDE KERK IN EDE IN 1910 1.2 EEN KERK

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

Architect: gebroeders van der Laan. (Hans van der Laan en Nico van der Laan)

Architect: gebroeders van der Laan. (Hans van der Laan en Nico van der Laan) Opdracht 8: Zoek de achtergronden van een monument Voor dit onderzoek hebben wij gekozen voor de herdenkingskapel st. Jozef. Deze is te vinden in het hortensiapark te Helmond 1. In welke categorie valt

Nadere informatie

Arras. De Champs-Élysées

Arras. De Champs-Élysées Utrecht, de Domstad Neeltje Jans Arras Kasseien in Noord-Frankrijk De Champs-Élysées Alpe d Huez Gâteau à la broche Utrecht, de Domstad De Tour de France start in 2015 in Utrecht. Utrecht wordt ook wel

Nadere informatie

Boerenverdrietweg 4 te Hank, vraagprijs ,00 k.k.

Boerenverdrietweg 4 te Hank, vraagprijs ,00 k.k. Boerenverdrietweg 4 te Hank, vraagprijs 595.000,00 k.k. De oppervlakte van de begane grond is 165 m2 en door de hoogte van het pand, plafonds begane grond 3.40 m en eerste verdieping deels 5 m,

Nadere informatie

Beeldverslag van een Haagse wijk

Beeldverslag van een Haagse wijk Beeldverslag van een Haagse wijk In deze opdracht maken de leerlingen een beeldverslag van een Haagse wijk of een deel daaruit over de situatie in de periode van rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nadere informatie

Toespraak Staatssecretaris de Vries t.b.v. Nationale Herdenkink bij Nationaal Indië-monument , zaterdag 6 september 2008

Toespraak Staatssecretaris de Vries t.b.v. Nationale Herdenkink bij Nationaal Indië-monument , zaterdag 6 september 2008 Toespraak Staatssecretaris de Vries t.b.v. Nationale Herdenkink bij Nationaal Indië-monument 1945 1962, zaterdag 6 september 2008 Geachte veteranen, excellenties, dames en heren, Elke dag schreef ik een

Nadere informatie

Pinksteren vroeg of laat,14 dagen later is het Boxmeerse Vaart.

Pinksteren vroeg of laat,14 dagen later is het Boxmeerse Vaart. Pinksteren vroeg of laat,14 dagen later is het Boxmeerse Vaart. Deze eeuwenoude,jaarlijks terugkerende gebeurtenis, moet haar oorsprong hebben gehad rond het jaar 1400 toen Arnoldus Groen Pastoor der Parochie

Nadere informatie

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Inleiding We beginnen in de Zuidplaspolder op de kruising van de Ringvaartlaan en het fietspad dat omhooggaat naar de Gele Brug en het Oude Dorp. Bij het

Nadere informatie

DORST IN DE OORLOGSJAREN.

DORST IN DE OORLOGSJAREN. DORST IN DE OORLOGSJAREN. De aanwezigheid van vliegveld Gilze-Rijen heeft voor de bewoners van Dorst de hele oorlog door steeds grote ongemakken en vele gevaren opgeleverd. Praktisch de hele oorlog waren

Nadere informatie

Kustlijn van de Noordzee

Kustlijn van de Noordzee International Wadden Sea School www.iwss.org 150.000 jaar geleden - 150.000 jaar geleden was het hele Noordzeebekken bedekt met een dikke ijslaag: dit was de Saale ijstijd. - Alle zeewater was in gletsjers

Nadere informatie

DR WILLEM VAK DER HELM. VAN LANSCHOT, 110

DR WILLEM VAK DER HELM. VAN LANSCHOT, 110 DE EN HAAR WINDVAAN De Koepoort, afgebroken in 1864, was niet de eerste poort van die naam doch de tweede. In gaf Hertog verlof aan de stad Leiden tot het optrekken van muren en poorten rondom de stad.

Nadere informatie

Het boek is het eerste deel uit een serie van twee. Volgend jaar verschijnt deel twee. Het is een uitgave van de Stichting Publicaties Oud-Utrecht.

Het boek is het eerste deel uit een serie van twee. Volgend jaar verschijnt deel twee. Het is een uitgave van de Stichting Publicaties Oud-Utrecht. de Eemnesser Kerkstraat uit 1914. De levensbeschrijvingen zijn gemiddeld vier pagina's lang en voorzien van een foto. De personen zijn afkomstig uit alle Eemlandse gemeenten en leefden in de periode van

Nadere informatie

Het land op de kaart

Het land op de kaart Eritrea Het land op de kaart Indeling Geografie Geschiedenis De bevolking Godsdienst Onafhankelijkheidsoorlog Politiek Oorlog met Ethiopië 1998 Eindeloze dienstplicht Geografie. Eritrea ligt in de hoorn

Nadere informatie

en nog andere straten moest nog worden aangelegd.

en nog andere straten moest nog worden aangelegd. In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want werd reeds vermeld in

Nadere informatie

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen Vuurstenen werktuigen steentijd [Stadsmuseum] L ang geleden zag de Achterhoek er heel anders uit dan tegenwoordig. Er waren uitgestrekte heidevelden, moerassen en veel bossen. Kortom, een ruig en onherbergzaam

Nadere informatie

HERINNERINGS-FIETSROUTE Tweede Wereldoorlog Steenwijk en omgeving, lengte 30 km

HERINNERINGS-FIETSROUTE Tweede Wereldoorlog Steenwijk en omgeving, lengte 30 km HERINNERINGS-FIETSROUTE Tweede Wereldoorlog Steenwijk en omgeving, lengte 30 km 001 Start fietstocht op de Johan van den Kornputkazerne bij het Kelderbarretje met wandschilderingen Duitse Kriegsmarine

Nadere informatie

15 BADHOEVEDORP HISTORIE

15 BADHOEVEDORP HISTORIE 02. historie. "Dit tuindorp, met de Burgemeester Amersfoordtlaan en de Pa Verkuyllaan, heeft alles in zich van die tijdgeest; slingerende bomenlanen, een groene opzet en ruime kavels met daarop woningbouw

Nadere informatie

GESCHIEDENIS VOOR VMBO BOVENBOUW 3 VMBO KGT-EDITIE WERKBOEK

GESCHIEDENIS VOOR VMBO BOVENBOUW 3 VMBO KGT-EDITIE WERKBOEK GESCHIEDENIS VOOR VMBO BOVENBOUW 3 VMBO KGT-EDITIE WERKBOEK Inhoudsopgave 8 Nederland 1900-191 Module 1 Nederland en Indonesië HET CULTUURSTELSEL NEDERLAND BREIDT ZIJN INVLOED UIT HET NATIONALISME 6 50

Nadere informatie

LAARZENPAD ZALK. ROUTE 6 km

LAARZENPAD ZALK. ROUTE 6 km LAARZENPAD ZALK ROUTE 6 km Het laarzenpad is een prachtige route die dwars door de natuur rondom Zalk loopt. Langs de IJssel, door de weilanden of over het boerenerf. Kies zelf vanaf waar en hoe u deze

Nadere informatie

Sinterklaas. Lees het verhaal en beantwoord de vragen.

Sinterklaas. Lees het verhaal en beantwoord de vragen. Sinterklaas Lees het verhaal en beantwoord de vragen. Sinterklaas is geboren aan het begin van de vierde eeuw. Hij is dus ongeveer 1700 jaar oud. Hij komt uit Myra, dat is een plaats in wat tegenwoordig

Nadere informatie

Typering van het monument: Restant van de oude parochiekerk, bekend onder de naam De Klockeberg, thans ingericht als plantsoen.

Typering van het monument: Restant van de oude parochiekerk, bekend onder de naam De Klockeberg, thans ingericht als plantsoen. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM004 Naam monument : De Klockeberg Adres : Dorpsstraat bij 2 Postcode en plaats : 6095 AH Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 955 Coördinaten

Nadere informatie

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ...

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ... Naam: DE WATERSNOOD- RAMP Het is 31 januari 1953. Het stormde vreselijk In Zeeland. Toch waren de meeste mensen gewoon rustig naar bed gegaan. Zij werden in hun slaap overvallen door een zware stormvloed.

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Verdrongen door de rivier

Verdrongen door de rivier Verdrongen door de rivier Het verdwenen Bevershoek Arie Pieters 1 2 Verdrongen door de rivier Het verdwenen Bevershoek Arie Pieters 3 Schrijver: Arie A. Pieters Omslagontwerp: Arie A. Pieters Foto's: Collectie/archief

Nadere informatie

Duinen en dijken. De Westfriese Omringdijk slingert zich door het groene landschap.

Duinen en dijken. De Westfriese Omringdijk slingert zich door het groene landschap. Wandelnetwerk Noord-Holland Duinen en dijken De Westfriese Omringdijk slingert zich door het groene landschap. Tekst en foto s: Joop Duijs A ls u nog steeds twijfelt aan de schoonheid van Noord- Holland

Nadere informatie

Kijfhoek Aan de Devel.

Kijfhoek Aan de Devel. Kijfhoek Aan de Devel. ?????? Kijfhoek aan de Devel? Een nieuwe plaats?. Nooit van gehoord. We gaan op zoek. Want we kennen wel o.a. Capelle a/d. IJssel, Krimpen a/d. IJssel, Alphen a/d. Rijn, Noordwijk

Nadere informatie

geheimzinnige, waterlopen. Deze deels onbekende waterwegen worden weer zichtbaar en bruikbaar voor de kleinere recreatievaart.

geheimzinnige, waterlopen. Deze deels onbekende waterwegen worden weer zichtbaar en bruikbaar voor de kleinere recreatievaart. Gouda is een typisch Hollandse stad die al leven met water Ykema T+L eeuwenlang verbonden is met het water van de Gouwe en de Hollandse IJssel. Hollandse Waterstad is de naam van een aantal ambitieuze

Nadere informatie

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Secretariaat/Documentatiecentrum: Bezoekerscentrum Rufferdinge Molenberg 4 3400 Landen Tel. 011 88 34 68 Fax 011 83 27 62 info@ghklanden.be www.ghklanden.be

Nadere informatie

Oefenteksten: Vergelijking

Oefenteksten: Vergelijking efenteksten: ergelijking ndersteboven van lezen Tekststructuren Fietsen met en zonder motor Een fiets en een motorfiets zijn allebei een vervoermiddel. Bij een fiets moet je zelf trappen. De motorfiets

Nadere informatie

BURGERMEESTER ROMEIJNSTRAAT 4 OUWERKERK

BURGERMEESTER ROMEIJNSTRAAT 4 OUWERKERK BURGERMEESTER ROMEIJNSTRAAT 4 OUWERKERK BROCHURE In het landelijk gelegen kindvriendelijke dorpje Ouwerkerk bieden wij deze ruime goed onderhouden twee-onder-een kap woning met garage aan. De woning is

Nadere informatie

Verhaal 23 juni :49 Door: Joep Maigret

Verhaal 23 juni :49 Door: Joep Maigret Nieuws Vallei Verhaal 23 juni 2016-14:49 Door: Joep Maigret Een splitsing maak je eerder dan dat je die herstelt In het kleine dorpje Scherpenzeel staan zes kerken. Dit op een bevolking van nog geen 10.000

Nadere informatie

Afb.l (Nijmegen II, 18/21) *

Afb.l (Nijmegen II, 18/21) * Deze maand is het zeventig jaar geleden dat de oorlog in Europa (VE Day) ten einde kwam. Met operatie Market Garden' was de bevrijding van Nederland begonnen, maar na de mislukking van de slag om Arnhem

Nadere informatie

Castenray Monumentendorp.

Castenray Monumentendorp. Castenray Monumentendorp. Castenray mag zich met recht Monumentendorp noemen. In het dorp staan vier rijksmonumenten. De kerk in het centrum van het dorp. De oude Saksische boerderij Lollebeekweg 21. Hallehuis.

Nadere informatie

WILLEM VAN HANEGEM Een voetballer die veel verdriet had door Auke Kok

WILLEM VAN HANEGEM Een voetballer die veel verdriet had door Auke Kok WILLEM VAN HANEGEM Een voetballer die veel verdriet had door Auke Kok WILLEM VAN HANEGEM Geboren: 1944, Breskens Toptijd: 1962-1983 Clubs: Velox, Xerxes, Feyenoord, AZ 67, Chicago Sting, FC Utrecht Positie

Nadere informatie

DE OVERBIEST. Een wegenkaart uit eind 18 e eeuw, links in het midden zie je het gebied de OVERBIEST.

DE OVERBIEST. Een wegenkaart uit eind 18 e eeuw, links in het midden zie je het gebied de OVERBIEST. DE OVERBIEST. Een wegenkaart uit eind 18 e eeuw, links in het midden zie je het gebied de OVERBIEST. De naam is zeer oud. In een document van 1421 wordt dit gedeelte van Boxmeer reeds genoemd. Doch lang

Nadere informatie