Door innovatie binnen de zorg en Door een stevige sociale basis en Door de kwaliteit af te meten aan de ervaring van inwoners

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Door innovatie binnen de zorg en Door een stevige sociale basis en Door de kwaliteit af te meten aan de ervaring van inwoners"

Transcriptie

1 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Opzet en aanpak Transformeermonitor Sociaal Domein Portefeuillehouder dr. Tom Horn, John Nederstigt, drs. Ap Reinders, dr. Derk Reneman Collegevergadering 19 april 2016 inlichtingen Simon Sijm ( ) Registratienummer Samenvatting In deze nota zetten wij uiteen op welke wijze wij de transformatie in het sociaal domein gaan monitoren. De opzet van deze monitor is toegelicht in een informatieve bijeenkomst met de gemeenteraad. Daarnaast heeft de Participatieraad met instemming gereageerd. De monitor zal in het najaar van 2016 voor het eerst worden gepresenteerd over het jaar Daarna verschijnt de monitor jaarlijks. Inleiding De Transformeermonitor is een instrument waarmee wij de transformatie in het sociaal domein kunnen volgen, en mede op basis daarvan beslissingen tot bijsturing kunnen nemen. In de Koers en uitwerking Sociaal Domein is toegelicht dat een monitor essentieel is om te kunnen sturen op de transformatie. Met 'transformatie in het sociaal domein' wordt bedoeld de beweging die wij voorstaan 'van zwaar naar licht': de ambitie is dat op termijn onze inwoners minder een beroep hoeven te doen op zwaardere zorg, omdat zij met lichtere ondersteuning kunnen volstaan. In onderstaande figuur wordt dit in beeld gebracht: Door innovatie binnen de zorg en Door een stevige sociale basis en Door de kwaliteit af te meten aan de ervaring van inwoners Daalt het zorggebruik van de zware zorg en Kunnen we de taken binnen het budget uitvoeren.

2 onderwerp Volgvel 2 Opzet Transformeermonitor Sociaal Domein De opzet van de monitor De kerndoelstelling van de Transformeermonitor, is om de beweging van zwaar naar licht in beeld te brengen. Door dit te doen, wordt helder waar onze inzet succesvol is en waar niet, en kunnen we vervolgens bijsturen door een andere aanpak te kiezen, door een succesvolle aanpak te intensiveren, of juist af te bouwen als een aanpak onvoldoende blijkt te werken. Met de monitor brengen we de volgende onderdelen in beeld: het gebruik van zware en lichte voorzieningen; stevige sociale basis. Een sterke sociale basisinfrastructuur is een belangrijke preventieve voorwaarde voor het voorkomen dat inwoners een beroep moeten doen op (zware) zorg; ervaringen van inwoners. De beweging van zwaar naar licht dient gepaard te gaan met tevredenheid van inwoners over de geboden zorg, daarom besteden we hier expliciet aandacht aan in de monitor; binnen het budget. Passen de uitgaven van het sociaal domein binnen de financiële kaders; maatschappelijk resultaat. Onze inzet en die van professionals vormt slechts een van de facetten die van invloed is op het leven van onze inwoners, per individu in grotere of kleinere mate. Daarom brengen we in deze monitor ook de kwaliteit van leven van onze inwoners zelfstandig in beeld, en trachten we in de monitor de relatie te leggen tussen onze inzet en die kwaliteit van leven. Ons beleid heeft tot doel om hierop een positieve invloed te hebben. We beseffen ons daarbij dat het leven van mensen wordt beïnvloed door tal van andere factoren en we dus niet 1-op-1 relaties kunnen leggen tussen de kwaliteit van leven en onze inspanningen. In de onderstaande figuur zijn deze onderdelen in beeld gebracht: De groene zeshoeken staan voor de beleidsdomeinen in het sociaal domein; De zeshoek 'inwoners'_ staat voor de ervaring die de inwoner heeft met de geleverde zorg, ondersteuning en andere onderdelen; 'geld staat voor de middelen die we uitgeven en beschikbaar hebben; 'maatschappelijke resultaat' staat voor hoe inwoners hun kwaliteit van leven ervaren op vijf leefgebieden: gezondheid, veiligheid, talentontwikkeling, werk & inkomen en participatie (meedoen en een bijdrage leveren aan de samenleving); De 'wolk' staat voor de andere factoren die invloed hebben op de kwaliteit van leven.

3 Onderwerp Volgvel Opzet Transformeermonitor Sociaal Domein 3 Op elke van deze zeshoeken hebben wij een beperkt aantal indicatoren geformuleerd. Deze staan opgenomen in de bijlage bij deze nota 1. Door deze jaarlijks te meten krijgen we kwantitatieve informatie over de voortgang van onze ambities en doelstellingen. De monitor wordt verbonden aan onze reguliere P&C-cyclus, zodat de uitkomsten vertaald kunnen worden in begrotingsbeslissingen. Meer gedetailleerde informatie over het gebruik van voorzieningen wordt achterin de monitor toegevoegd. Naast het verrichten van kwantitatieve metingen op deze indicatoren voorziet de monitor in de volgende onderdelen: 1. Analyse en duiding Elke meting zal voorzien worden van een duiding, waarbij we trachten de uitkomst te voorzien van een verklaring en nadere analyse: we kijken of de cijfers zich in de gewenste richting bewegen, én we trachten een verklaring te geven voor eventuele afwijkingen (het verhaal achter de cijfers). Waar mogelijk wordt een vergelijking met het gemiddelde in Nederland gemaakt. Soms ook zal een uitkomst vragen om nader verdiepend onderzoek. 2. Kwalitatieve informatie Naast het verrichten van metingen, voorziet de monitor ook in kwalitatieve informatie die we ophalen bij inwoners, cliënten en professionals en dorpen en wijken. Dit kan meer verheldering geven in onze duiding van de indicatoren, het kan ook andere informatie verschaffen die van belang is voor de voortgang van de gewenste transformatie, bijvoorbeeld signalen over nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen die aanleiding geven om ons beleid bij te stellen. De ervaringen van cliënten in de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en Jeugdwet gaan over de (toegang tot) zorg en ondersteuning, waarbij gemandateerde professionals, wettelijke verwijzers en zorgaanbieders betrokken zijn. In de Participatiewet gaat het over de ervaringen met het ontvangen van een uitkering en/of deelname aan een re-integratietraject. In de sociale basis gaat het over de ervaringen met het gebruik van onze algemene voorzieningen (sport, dorpshuizen, welzijnswerk etcetera). We kijken naar verschillende 1 De komende maanden worden deze indicatoren uitgewerkt. In deze operationaliseringsslag is het goed mogelijk dat bijstellingen nodig blijken, bij het uitbrengen van de monitor over 2015 wordt de definitieve set gepresenteerd.

4 Onderwerp Volgvel 4 Opzet Transformeermonitor Sociaal Domein manieren om met inwoners in gesprek te gaan, per doelgroep kan de benadering anders zijn. Ook met verschillen tussen wijken zal waar nodig rekening worden gehouden. Daarnaast zijn klachten en calamiteiten een belangrijke graadmeter voor de ervaren kwaliteit. 3. Gedetailleerde informatie over gebruik van voorzieningen De monitor bevat -om het geheel overzichtelijk te houden- een beperkte set indicatoren. Meer gedetailleerde informatie over het gebruik van voorzieningen wordt wel opgenomen, echter niet in de vorm van een indicator, maar als naslagwerk. Het gebruik van voorzieningen in onze wijken en dorpen wordt in deze monitor globaal aangegeven. Meer gedetailleerde informatie per wijk en dorp wordt opgenomen in een digitale versie van de Kijk op de Wijk. Het geheel wordt visueel kort samengevat in een 'dashboard', waarmee in één oogopslag te zien is of we op koers zitten; indicator beweegt in de gewenste richting indicator beweegt in de niet-gewenste richting de indicator blijft gelijk Middelen De kosten die verbonden zijn aan het implementeren en afnemen van de eerste monitor over het jaar 2015 worden indicatief geraamd op en gedekt binnen de beschikbare middelen binnen de programma's Maatschappelijk Ontwikkeling en Zorg & Werk. Op basis van de ervaringen werken wij uit welke structurele middelen gemoeid zijn met deze monitor en hoe wij dit dekken. Participatie & Communicatie De opzet van de Transformeermonitor is doorgesproken met de Participatieraad en vervolgens voor advies voorgelegd. Het advies treft u in de bijlage aan. De Participatieraad heeft met instemming gereageerd en neemt de gelegenheid te baat om aandacht te vragen voor de toegankelijkheid van algemene voorzieningen voor mensen met een beperking. Wij geven dit zeker aandacht, en in de monitor is dit geborgd met een van de outputindicatoren. Daarnaast vindt de Participatieraad het begrip 'lichte beperking' onduidelijk. Bij de uitwerking van de monitor geven wij een duidelijke omschrijving aan. Vanzelfsprekend wordt de Participatieraad om advies gevraagd over de monitors die wij jaarlijks uitbrengen. Voor de verschillende onderdelen van de monitor gaan wij in overleg met de betrokken organisaties en (vertegenwoordigers van) inwoners en cliënten. Rond het uitkomen van de monitor over het jaar 2015 zal uitgebreid aandacht worden besteed aan de communicatie over de uitkomsten en eventuele beleidskeuzes die hieruit volgen.

5 Onderwerp Volgvel Opzet Transformeermonitor Sociaal Domein 5 Besluit Op grond van het voorgaande hebben wij besloten om: 1. De voortgang van de transformatie in het sociaal domein te volgen door een jaarlijks uit te brengen Transformeermonitor, waarin kwantitatieve en kwalitatieve informatie - en de duiding hiervan - over het gebruik van voorzieningen en de ervaringen van inwoners en cliënten bij elkaar worden gebracht; 2. De eerste monitor over het jaar 2015 in het najaar 2016 uit te brengen; 3. De kosten van de eerste monitor over het jaar 2015 (indicatief geraamd op ) te dekken binnen de beschikbare middelen binnen de programma's Maatschappelijk Ontwikkeling en Zorg & Werk; 4. deze nota ter informatie te zenden aan de raad. Bijlage(n) indicatoren Transformeermonitor advies Participatieraad

6 Bijlage: de indicatoren van de Transformeermonitor A. Outcome-indicatoren: de kwaliteit van leven. Outcome-indicatoren zijn indicatoren waarmee we het maatschappelijk effect/resultaat meten: hoe ontwikkelt de kwaliteit van leven van onze inwoners zich op de vijf leefgebieden. Wij hebben per leefgebied de volgende onderdelen voor ogen die we in overleg met onze partners vertalen in indicatoren. Gezondheid 1. De ervaren gezondheid neemt toe 2. De psycho-sociale gezondheid neemt toe 3. Het aantal inwoners met een gezonde leefstijl neemt toe Veiligheid 1. Kinderen en volwassenen voelen zich veilig thuis 2. Kinderen voelen zich veilig op school 3. Inwoners voelen zich veilig in de buurt Talent Ontwikkelen 1. Jongeren benutten hun talent en mogelijkheden maximaal 2. Inwoners maken gebruik van en waarderen het aanbod aan sport, cultuur en recreatie Werk en Inkomen 1. Inwoners participeren zoveel mogelijk op de arbeidsmarkt 2. Inwoners kunnen voorzien in het eigen onderhoud Meedoen en een bijdrage leveren 1. Vrijwillige inzet neemt toe 2. Het aandeel overbelaste mantelzorgers neemt af 3. Inwoners wonen prettig samen en zetten zich meer in voor de samenleving B. Outputindicatoren Met output-indicatoren meten we het gebruik van de voorzieningen, en kunnen we de beweging van zwaar naar licht volgen. Sociale basis 1. Aandeel inwoners dat actief participeert in de sociale basis 2. Aandeel inwoners met een (lichte) beperking dat actief participeert in de algemene voorzieningen 3. Aandeel inwoners dat lichte ondersteuning ontvangt in de eigen omgeving 4. Aandeel inwoners dat preventieve opvoed- en opgroeiondersteuning ontvangt 5. Aandeel inwoners dat gebruik maakt van ondersteuning bij het aanleren van taal Jeugd 6. Aandeel jongeren met jeugdhulp 7. Aandeel jongeren met jeugdhulp met verblijf Veiligheid 8. Aantal gezinnen met drang-aanpak 9. Aantal gezinnen met een dwangmaatregel

7 Wmo 10. Aandeel inwoners met maatwerkarrangementen met verblijf 11. Aandeel inwoners met maatwerkarrangementen 12. Aandeel inwoners met maatwerkvoorzieningen Werk & Inkomen 13. Aandeel huishoudens met bijstandsuitkering 14. Aandeel duurzame uitstroom naar werk 15. Aandeel huishoudens met problematische schulden 16. Aandeel inwoners dat beroep doet op bijzondere bijstand Cliënten 17. Mate waarin cliënten menen dat ze goed geholpen zijn Kosten 18. Uitvoering van de drie gedecentraliseerde taken blijft binnen het binnen het budget de begrotingsprogramma's: Zorg en werk en Maatschappelijke ontwikkeling.

8 Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon Telefax Cluster Contactpersoon Doorkiesnummer Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg N. van der Zee Uw brief X Verzenddatum 11 maart 2016 Ons kenmerk Bijlage(n) Onderwerp Geen Advies Transformeermonitor Geacht college, De Participatieraad is op informele wijze geconsulteerd over het onderwerp Transformeermonitor. Op 10 februari 2016 heeft de Participatieraad een adviesvraag over de Transformeermonitor ontvangen. De Participatieraad heeft met grote belangstelling kennis genomen van de inhoud van het document over de Transformeermonitor. De Participatieraad heeft de volgende opmerkingen: - Wij willen bij het onderdeel Outputindicatoren de aandacht vestigen op de toegankelijkheid van algemene voorzieningen in de sociale basis voor mensen met een beperking. - Wij vinden dat bij het onderdeel Outputindicatoren punt 2 van de indicatoren bij Sociale Basis onderdeel twee: lichte beperking onduidelijk is. Wij adviseren u om het begrip lichte beperking nader te omschrijven, zodat daarover geen misverstand kan ontstaan. De Participatieraad wil graag geïnformeerd worden over de resultaten die uit de Transformeermonitor naar voren komen en de consequenties die u daaraan wilt gaan verbinden. De Participatieraad kan verder de koers die wordt ingeslagen met de Transformeermonitor van harte ondersteunen en er wordt geen verder advies opgesteld. Met vriendelijke groeten, G. Hille Voorzitter Participatieraad Haarlemmermeer

9 Ons kenmerk Advies Transformeermonitor Volgvel 2 Verzendlijst t.b.v. FM/DRM Steller : N. van der Zee Telefoon : 6545 Geadresseerde : Uw brief : Bijlage(n) : Onderwerp : Advies Transformeermonitor Kenmerk : X Digitale afschriften aan: Archief FM/DRM (geen adres benodigd) nienke.van.der.zee@haarlemmermeer.nl simon.sijm@haarlemmermeer.nl Marga.drewes@haarlemmermeer.nl Papieren afschriften aan: - Nienke van der Zee, MOZ i.o. - Evt. opmerkingen m.b.t. verzending van brief en/of afschriften: Regels m.b.t. postverzending: - Afschriften van deze brief worden standaard per verzonden; - indien een afschrift per post verzonden dient te worden, s.v.p. ingevuld rolbericht toevoegen; - bovenstaande gegevens m.b.t. adressering/onderwerp checken i.v.m. juiste registratie; - afschriften: i.v.m. scannen, één adres per regel en s.v.p. hyperlink verwijderen.

Participatieraad Haarlemmermeer Postbus 250

Participatieraad Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer Participatieraad Haarlemmermeer Postbus 250 t.a.v. de heer Hille 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster contactpersoon

Nadere informatie

onderwerp Intentieverklaring Overeenkomst Afval Energie Bedrijf Amsterdam

onderwerp Intentieverklaring Overeenkomst Afval Energie Bedrijf Amsterdam gemeente Haariemmermeer Nota van B&W onderwerp Intentieverklaring Overeenkomst Afval Energie Bedrijf Amsterdam portefeuillehouder John Nederstigt Collegevergadering 19 augustus 2014 inlichtingen Saskia

Nadere informatie

Participatieraad gemeente Haarlemmermeer t.a.v. G. Hille (voorzitter) Samenleving, Sport en Cultuur. uw brief 19 december 2017

Participatieraad gemeente Haarlemmermeer t.a.v. G. Hille (voorzitter) Samenleving, Sport en Cultuur. uw brief 19 december 2017 gemeente Haarlemmermeer Participatieraad gemeente Haarlemmermeer t.a.v. G. Hille (voorzitter) Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 56395 50

Nadere informatie

Participatieraad Haarlemmermeer Postbus 250

Participatieraad Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer Participatieraad Haarlemmermeer Postbus 250 2 1 3 0 A G T.a.v. de heer G. Hille Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Telefoon 0900 1852 Telefax 023 56395 50 cluster contactpersoon Maatschappelijke

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Voordracht herbenoeming commissaris SADC

Nota van B&W. Onderwerp Voordracht herbenoeming commissaris SADC Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder dr. Derk Reneman Collegevergadering 1 5 novem ber 2016 Inlichtingen Mariëlla Smilde-Heemskerk Registratienummer 2016.0063565 Samenvatting In verband met het verstrijken

Nadere informatie

Participatieraad Haarlemmermeer Postbus 250

Participatieraad Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer Participatieraad Haarlemmermeer Postbus 250 DeheerHille 2130 AG Hoofddorp Postbus 250 Bezoekadres: 2130 AG Hoofddorp Raadhuispleini Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563

Nadere informatie

drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Tom Horn, dr. Derk Reneman 1 december 2015 Annette Keates ( )

drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Tom Horn, dr. Derk Reneman 1 december 2015 Annette Keates ( ) gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Tom Horn, dr. Derk Reneman 1 december 2015 Annette Keates (0650814004) 2015.005622Z- Inleiding Op 1 januari 2015 is, vanwege

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Participatieraad Haarlemmermeer Postbus 250 t.a.v. dhr. G. Hille

Participatieraad Haarlemmermeer Postbus 250 t.a.v. dhr. G. Hille gemeente Haarlemmermeer Participatieraad Haarlemmermeer Postbus 250 t.a.v. dhr. G. Hille P 2 1 3 0 A G Hoofddor Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 56395 50 cluster contactpersoon

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Sportambassadeurs

Nota van B&W. onderwerp Sportambassadeurs gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Sportambassadeurs Portefeuillehouder A. Elzakalai Collegevergadering 24 September 201 3 inlichtingen Erik Metgod (023 676988) Registratienummer 2013.0050764

Nadere informatie

Raadhuisplein 1 Bezoekadres: 2130 AG HOOFDDORP _ Mh.,., Advies plan van aanpak personen met verward gedrag Haarlemmermeer

Raadhuisplein 1 Bezoekadres: 2130 AG HOOFDDORP _ Mh.,., Advies plan van aanpak personen met verward gedrag Haarlemmermeer gemeente Cluster Contactpersoon Doorkiesnummer Uw brief Ons kenmerk Bijlage(n) Onderwerp Participatieraad Postbus250 2 1 3 0 A G H t.a.v. dhr. G. Hille fddor P Raadhuisplein 1 Bezoekadres: 2130 AG HOOFDDORP

Nadere informatie

-Ter afhandeling:

-Ter afhandeling: Van: Dijk, Ineke van Verzonden: woensdag 21 november 2018 09:51 Aan: Informatiepunt DRM CC: Wilderom, Nanda ; Kouwenhoven, Rob ;

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'.

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'. gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder S. Bak Collegevergadering 2 juli 2013 Inlichtingen Rob Kouwenhoven Registratienummer 2013.0050749 1. Samenvatting Wat willen we bereiken?

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

- 2 MEI 2016. Koninklijke Horeca Nederland Afdeling Haarlemmermeer / Aalsmeer Boslaan 7 2132 RL Hoofddorp

- 2 MEI 2016. Koninklijke Horeca Nederland Afdeling Haarlemmermeer / Aalsmeer Boslaan 7 2132 RL Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer Koninklijke Horeca Nederland Afdeling Haarlemmermeer / Aalsmeer Boslaan 7 2132 RL Hoofddorp Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Midstay-accommodatie Floriande

Nota van B&W. onderwerp Midstay-accommodatie Floriande gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Midstay-accommodatie Floriande Portefeuillehouder dr. Tom Hom Collegevergadering 19 juli 2016 inlichtingen Jan Vijfhuizen (+31235676174) Registratienummer

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk

Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk Raadsvoorstel *Z0552777F2F* Aan de raad Documentnummer : INT-19-47486 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk Inleiding Méédoen. Dat is de doelstelling

Nadere informatie

onderwerp Portefeuilleverdeling College van B&W , vervangingsregeling en locoburgemeesterschap

onderwerp Portefeuilleverdeling College van B&W , vervangingsregeling en locoburgemeesterschap gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Portefeuilleverdeling College van B&W 2014-2018, vervangingsregeling en locoburgemeesterschap portefeuillehouder drs. Th.L.N. Weterings Collegevergadering 25 april

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Knelpunten trekkingsrecht Persoonsgebonden budget (pgb)

Nota van B&W. onderwerp Knelpunten trekkingsrecht Persoonsgebonden budget (pgb) 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Portefeuilehouder dr. Tom Horn, drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Derk Reneman Collegevergadering 20 januari 201 5 inlichtingen Femke Immerman (023

Nadere informatie

- 9 JULI I~~ Cj. De extramuralisering versnelt. De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer \dir/cb. Geachte heer, mevrouw,

- 9 JULI I~~ Cj. De extramuralisering versnelt. De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer \dir/cb. Geachte heer, mevrouw, De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 I~~ Cj Contactpersoon Martijn van der Linden,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 25 september 2014 Agendanummer : 12 Datum : 26 augustus 2014

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 25 september 2014 Agendanummer : 12 Datum : 26 augustus 2014 Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 25 september 2014 Agendanummer : 12 Datum : 26 augustus 2014 Onderwerp Beleidsplannen Sociaal Domein inclusief zeven verordeningen Aan de leden van de raad, Voorgesteld

Nadere informatie

Samenvatting Er is een verzoek tot nadeelcompensatie door mevrouw Van den Kommer (namens Plantasol) Ingediend op 30 september 2014.

Samenvatting Er is een verzoek tot nadeelcompensatie door mevrouw Van den Kommer (namens Plantasol) Ingediend op 30 september 2014. gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Verzoek nadeelcompensatie Plantasol Portefeuilehouder dr. Derk Reneman Collegevergadering 18 novem ber 2014 inlichtingen Bianca Smal (023 5673562) Registratienummer

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel mermeer Raadsvoorstel 2016.0047131 onderwerp Portefeuilehouder drs. Ap Reinders, dr. Tom Horn steiler Rob Kouwenhoven Collegevergadering 6 September 201 6 Raadsvergadering 1. Samenvatting I/Var willen

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Aan de Participatieraad Haarlemmermeer T.a.v. de voorzitter, de heer G. Hille. Geachte heer Hille,

Aan de Participatieraad Haarlemmermeer T.a.v. de voorzitter, de heer G. Hille. Geachte heer Hille, gemeente Haarlemmermeer Aan de Participatieraad Haarlemmermeer T.a.v. de voorzitter, de heer G. Hille Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefax 023 56395 50 cluster Maatschappelijke

Nadere informatie

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie)

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) Van Aan : het college van burgemeester en wethouders : de raads- en commissieleden Datum : 23 juni 2015 Nr. : 2015-66 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Advies van de WMO adviesraad Weesp inzake de Participatienota Stichtse Vecht, Wijdemeren en Weesp (versie 24 september 2014 )

Advies van de WMO adviesraad Weesp inzake de Participatienota Stichtse Vecht, Wijdemeren en Weesp (versie 24 september 2014 ) College van Burgemeester en Wethouders van Weesp Ter attentie van dhr. H. Tuning Postbus 5099 1380 GB Weesp Betreft: Advies van de WMO adviesraad Weesp inzake de Participatienota Stichtse Vecht, Wijdemeren

Nadere informatie

Hierbij nodig ik de leden van de raad, zijn voorzitter, alsmede de wethouders en overige belangstellenden uit voor de openbare raadsvergadering van

Hierbij nodig ik de leden van de raad, zijn voorzitter, alsmede de wethouders en overige belangstellenden uit voor de openbare raadsvergadering van Gewijzigde agenda De leden en fractieassistenten van de Gemeenteraad, het college van Burgemeester en Wethouders en belangstellenden Raadsgriffie Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel 2016.0032105 onderwerp Beschikbaar stellen van een krediet voor de aanpassing van het voormalig schoolgebouw De Ontdekking ten behoeve van de voorziening 'ingebruikneming'

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp financiële afwikkeling voormalige sportfunctie Vespohal

Nota van B&W. Onderwerp financiële afwikkeling voormalige sportfunctie Vespohal Nota van B&W Onderwerp financiële afwikkeling voormalige sportfunctie Vespohal Portefeuillehouder drs. M.J. Bezuijen Collegevergadering 23 maart 2010 Inlichtingen C.v.d.Kwaak (023-5676740) Registratienummer

Nadere informatie

Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort

Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort Programma Inkomen & Armoedebestrijding BW-nummer Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Tijdens de kamerronde

Nadere informatie

f 3 KM im Participatieraad gemeente Haarlemmermeer t.a.v. heer Hille Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg uw brief 20 november 2017

f 3 KM im Participatieraad gemeente Haarlemmermeer t.a.v. heer Hille Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg uw brief 20 november 2017 gemeente Haarlemmermeer Participatieraad gemeente Haarlemmermeer t.a.v. heer Hille Postbus 250 2130 AG Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Telefoon 0900 1852 Telefax 023 56395 50 cluster contactpersoon Maatschappelijke

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Stand van zaken Monitor Sociaal Domein Steller S. Sadler De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 06-16955391 Bijlage(n) -- Ons kenmerk 6481021 Datum Uw brief van

Nadere informatie

1 2 JUNI Participatieraad Haarlemmermeer t.a.v. de heer G. Hille Raadhuisplein AG Hoofddorp. Samenleving, Sport en Cultuur

1 2 JUNI Participatieraad Haarlemmermeer t.a.v. de heer G. Hille Raadhuisplein AG Hoofddorp. Samenleving, Sport en Cultuur gemeente Haarlemmermeer Participatieraad Haarlemmermeer t.a.v. de heer G. Hille Raadhuisplein 1 2130 AG Hoofddorp Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019

onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019 Portefeuillehouder dr. Tom Hom Collegevergadering 25 juli 2017 inlichtingen F. Nederstigt

Nadere informatie

Nota van B&W. Samenvatting

Nota van B&W. Samenvatting Nota van B&W Onderwerp Minimabeleid in de gemeente Haarlemmermeer Portefeuillehouder dr T.C.M. Horn I 8 QLkb 10 &L- 2 Inlichtingen R.J. Kouwenhoven (023 567 66 15) Collegevergadering Regirtrabenummar z00

Nadere informatie

Inleiding Hierbij informeren wij u over de belangrijkste resultaten van de volgende onderzoeken:

Inleiding Hierbij informeren wij u over de belangrijkste resultaten van de volgende onderzoeken: aan: de raad datum: 21 maart 2017 onderwerp: resultaten Monitoring en onderzoek Sociaal Domein van: het college bijlage: 5 registratienr.: OD/2017/194762 in afschrift aan: Burgerplatform Inleiding Hierbij

Nadere informatie

Aan de bewoners (gebruikers) van dit adres Postbus 250 2130 AG Hoofddorp

Aan de bewoners (gebruikers) van dit adres Postbus 250 2130 AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer Aan de bewoners (gebruikers) van dit adres Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon Doorkiesnummer

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief GEMEENTEBESTUUR. 21 juli 2015. Zorg en Welzijn. Informatie voor de raad (voor kennisgeving)

Raadsinformatiebrief GEMEENTEBESTUUR. 21 juli 2015. Zorg en Welzijn. Informatie voor de raad (voor kennisgeving) Raadsinformatiebrief GEMEENTEBESTUUR onderwerp Toezichthoudend ambtenaar Wmo team SLSTA RIB nummer 2015 105 collegevergadering d.d. programma portefeuillehouder 21 juli 2015 Zorg en Welzijn R. Testroote

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000013405 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET)

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) BOB 14/001 BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Per 1 januari 2015 worden de volgende taken vanuit het rijk naar de gemeenten gedecentraliseerd:

Nadere informatie

1 8 OKT Aan JH Verkuyl Kaagweg LH ABBENES. Cluster Dienstverlening Contactpersoon Frontoffice Vergunningen Telefoonnummer

1 8 OKT Aan JH Verkuyl Kaagweg LH ABBENES. Cluster Dienstverlening Contactpersoon Frontoffice Vergunningen Telefoonnummer gemeente Haarlemmermeer Aan JH Verkuyl Kaagweg 27 2157LH ABBENES Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Dienstverlening Contactpersoon

Nadere informatie

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2017-084 Houten, 28 november 2017 Onderwerp: Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Beslispunten: 1. De regionale koers maatschappelijke

Nadere informatie

Het beleidsplan is tot stand gekomen door overleg met en participatie van betrokken doelgroepen, jeugdigen, ouders en professionals.

Het beleidsplan is tot stand gekomen door overleg met en participatie van betrokken doelgroepen, jeugdigen, ouders en professionals. RAADSVOORSTEL Nummer 2017/04 datum raadsvergadering : 16 Februari 2017 onderwerp : Beleidsplan preventief jeugdbeleid en jeugdhulp 2017-2020 portefeuillehouder : M. van der Weele datum raadsvoorstel :

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL *D * D

RAADSVOORSTEL *D * D RAADSVOORSTEL *D14.005150* D14.005150 DATUM 6 oktober 2014 AGENDAPUNT 9 ONDERWERP Beleidsplan Sociaal Domein 'Koggenland voor elkaar' 2015-2016 INLEIDING Op 1 januari 2015 decentraliseert het Rijk een

Nadere informatie

Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015

Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015 Asperen, 2 oktober 2014 Aan: Het college van burgemeester en wethouders gemeente Lingewaal Postbus 1014 4147 ZG Asperen Betreft: advies verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Lingewaal 2015

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

Datum 18 juni 2018 Behandeld door Ger Last Ons kenmerk Datum uw brief 28 maart 2018 Pagina 1 van 2 Uw kenmerk

Datum 18 juni 2018 Behandeld door Ger Last Ons kenmerk Datum uw brief 28 maart 2018 Pagina 1 van 2 Uw kenmerk Synthese Postbus 5033 5800GA Venray Maatschappelijke ontwikkeling Raadhuisstraat 1 Postbus 500, 5800 AM Venray Telefoon (0478) 52 33 33 Telefax (0478) 52 32 22 E-mail gemeente@venray.nl Internet www.venray.nl

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 25 oktober Steller Documentnummer Afdeling. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee

Burgemeester en Wethouders 25 oktober Steller Documentnummer Afdeling. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 0050000002742/ z700574 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Nee

Nadere informatie

1 Verzoek portefeuillehouder

1 Verzoek portefeuillehouder Onderwerp: Nummer Versie Thema Indiener Steller 1 Verzoek portefeuillehouder Beslispunten voor de raad Overwegingen m.b.t. proces l (deadline) 2010.0001 803 1 Sociale Zaken dr. T.C.M. Horn 1 mr. A.Th.H.

Nadere informatie

Beantwoording artikel 39 vragen VVD Toename inzet crisisopvang Gelderse jongeren. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij deze vragen.

Beantwoording artikel 39 vragen VVD Toename inzet crisisopvang Gelderse jongeren. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij deze vragen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording artikel 39 vragen VVD Toename inzet crisisopvang Gelderse jongeren Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 15 december jl.

Nadere informatie

Bij deze bieden wij u de resultaten aan van het onderzoek naar de eerste effecten van de decentralisaties in de gemeente Barneveld.

Bij deze bieden wij u de resultaten aan van het onderzoek naar de eerste effecten van de decentralisaties in de gemeente Barneveld. rriercoj Gemeenteraad Barneveld Postbus 63 3770 AB BARNEVELD Barneveld, 27 augustus 2015 f Ons kenmerk: Ö^OOJcfc Behandelend ambtenaar: I.M.T. Spoor Doorkiesnummer: 0342-495 830 Uw brief van: Bijlage(n):

Nadere informatie

Aan burgemeester en wethouders

Aan burgemeester en wethouders Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2016.0.032.999 Coördinerend Portefeuillehouder Zaaknummer 2016-06-00868 Anja Haga Cluster BR Vertrouwelijk Nee Ambtenaar Cees Vermeulen Datum in college 28-06-2016

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Vergadering: 11 maart 2014 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Joan de Haan

Joan de Haan Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Joan de Haan 06-10237370 Joan.deHaan@a2samenwerking.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 14raad00330 29 januari 2015 onderwerp Nota Heroverweging

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF14.20056 Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3 Portefeuillehouder: De heer J.C.F. Broekhuizen Behandelend ambtenaar: Mevrouw M. Mulder Onderwerp: Integrale

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Principebesluit noodopvang vluchtelingen Vijfhuizen

Nota van B&W. onderwerp Principebesluit noodopvang vluchtelingen Vijfhuizen gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Principebesluit noodopvang vluchtelingen Vijfhuizen Portefeuillehouder dr. Tom Horn, drs. Theo Weterings, drs. Ap Reinders Collegevergadering 13 Oktober 2015

Nadere informatie

Beantwoording vragen kamerronde beleidskader Wmo & Jeugd 2015

Beantwoording vragen kamerronde beleidskader Wmo & Jeugd 2015 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen kamerronde beleidskader Wmo & Jeugd 2015 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Tijdens de kamerrondebespreking

Nadere informatie

E:

E: College van Burgemeester en Wethouders van Weesp Ter attentie van mevrouw A. Heijstee Postbus 5099 1380 GB Weesp Betreft: inzake de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Weesp 2018, Beleidsregels

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer gemeente Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer cluster Maatschappelijke en Economische Ontwikkeling/Sociale Dienstverlening contactpersoon Leon Beernink/Robert

Nadere informatie

Mantelzorgwaardering. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / BW-nummer. Portefeuillehouder B.

Mantelzorgwaardering. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / BW-nummer. Portefeuillehouder B. Openbaar Onderwerp Mantelzorgwaardering Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting In de Wmo 2015 is vastgelegd dat gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk

Nadere informatie

Presentatie Monitoring. Ontwikkelrichting monitoring en eerste (voorlopige) cijfers

Presentatie Monitoring. Ontwikkelrichting monitoring en eerste (voorlopige) cijfers Presentatie Monitoring Ontwikkelrichting monitoring en eerste (voorlopige) cijfers Commissie Sociaal Domein, 28 april 2015 Programma 1. Doel van de presentatie 2. Wat moeten we tot stand brengen 3. Drie

Nadere informatie

Nota van B&W. l januari Nieuwe aanbesteding of contract verlengen? gemsente Haarlemmermeer

Nota van B&W. l januari Nieuwe aanbesteding of contract verlengen? gemsente Haarlemmermeer gemsente Haarlemmermeer Nota van B&W Ondenverp Verlenging contracten hulp hij het huishouden (HBH) Portefeulllehouder dr. T.C.M. Horn Collegevergadering 28 oktober 2008 Inlichtingen R.J. Kouwenhoven Registratienummer

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Gemeentelijke monitor Sociaal Domein

Gemeentelijke monitor Sociaal Domein Gemeentelijke monitor Sociaal Domein Bijlagen 1.1 Demografie Groene en grijze druk Figuur 1: Percentage groene en grijze druk in gemeente, 2010-2014 0-14 jaar 18 18 65 jaar en ouder 17 17 Figuur 2: Percentages

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen D66 art. 39 RvO over vervanging bij ziekte Wmo

Beantwoording schriftelijke vragen D66 art. 39 RvO over vervanging bij ziekte Wmo Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen D66 art. 39 RvO over vervanging bij ziekte Wmo Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 29 juni 2016 heeft

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

I Cluster Maatschappelijke en Economische Ontwikkeling Contactpersoon Leon Beernink Doorkiesnummer

I Cluster Maatschappelijke en Economische Ontwikkeling Contactpersoon Leon Beernink Doorkiesnummer gemeente De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp I Cluster Maatschappelijke en Economische Ontwikkeling Contactpersoon Leon Beernink Doorkiesnummer 023-567 6191 Uw

Nadere informatie

Advies met betrekking tot het Vertrouwensexperiment met de bijstand

Advies met betrekking tot het Vertrouwensexperiment met de bijstand Advies met betrekking tot het Vertrouwensexperiment met de bijstand Adviesnr. : 4 Datum : 20 april 2017 Colofon De Adviesraad Samenleving Wageningen is geïnstalleerd op 1 oktober 2016. De Adviesraad bestaat

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 3 november 2016 2016/18 S.K. Augustin 023-511 5273 augustsk@haarlem.nl

Nadere informatie

Onderwerp: Nota lokaal gezondheidsbeleid: Gezondheid, welzijn en welbevinden.

Onderwerp: Nota lokaal gezondheidsbeleid: Gezondheid, welzijn en welbevinden. Vergadering: 21 5 2013 Agendanummer: 7 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar L.W.Top, 0595 447716 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. L.W.Top) Aan de gemeenteraad, Onderwerp:

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Mantelzorgwaardering 2016

Nota van B&W. onderwerp Mantelzorgwaardering 2016 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Mantelzorgwaardering 2016 Portefeuillehouder dr. Tom Hom Collegevergadering 27 Oktober 2015 inlichtingen Vivienne Otto (023-5673585) Registratienummer 2015.0049296

Nadere informatie

Onderwerp Voorstel tot het instemmen met de evaluatie nota Plan van aanpak transformatie jeugdhulp

Onderwerp Voorstel tot het instemmen met de evaluatie nota Plan van aanpak transformatie jeugdhulp Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 19 november 2018 9 n.v.t. wethouder M. Blind Zaaknummer 9820-2018 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0002878 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Memo bijgevoegd Te

Nadere informatie

Smithuijsen Winters & De Vries t.a.v. de heer mr. H.H. Kelderhuis Postbus AR HOOFDDORP. Geachte heer Kelderhuis,

Smithuijsen Winters & De Vries t.a.v. de heer mr. H.H. Kelderhuis Postbus AR HOOFDDORP. Geachte heer Kelderhuis, oerrwente Smithuijsen Winters & De Vries t.a.v. de heer mr. H.H. Kelderhuis Postbus 698 2130 AR HOOFDDORP Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900-1852 Telefax

Nadere informatie

Foar en mei elkoar! Lokale agenda sociaal domein gemeente Menameradiel

Foar en mei elkoar! Lokale agenda sociaal domein gemeente Menameradiel Foar en mei elkoar! Lokale agenda sociaal domein gemeente Menameradiel INLEIDING Dit korte en bondige kader geeft inzicht in de uitdagingen op het lokale sociale domein voor de komende 2 jaar. De gemeente

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER 2018 Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Te besluiten om: In te stemmen met de regionale visie op inkoop voor het Sociaal Domein

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 5 februari 2019 Zaaknummer: 582187 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

Webinar nieuwe publicatie Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein. 24 januari 2017 Publicatie eerste helft 2016

Webinar nieuwe publicatie Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein. 24 januari 2017 Publicatie eerste helft 2016 Webinar nieuwe publicatie Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein 24 januari 2017 Publicatie eerste helft 2016 Agenda Doel en spelregels van vandaag Doel & opbouw gemeentelijke monitor Demo Waarstaatjegemeente.nl

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Drs. Jur Botter, MPA. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem

Gemeente Haarlem. Drs. Jur Botter, MPA. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem Gemeente Drs. Jur Botter, MPA. Wethouder Wmo, Welzijn, Volksgezondheid, Cultuur en Vastgoed Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Aan de commissie Samenleving Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 16 mei Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 16 mei Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

BB/U Lbr. 15/103

BB/U Lbr. 15/103 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Definitief VNG-akkoord op bestuursakkoord Verhoogde Asielinstroom uw kenmerk ons kenmerk BB/U201502219 Lbr.

Nadere informatie

0 6 HAART 2014. Aan de leden van de gemeenteraad Haarlemmermeer

0 6 HAART 2014. Aan de leden van de gemeenteraad Haarlemmermeer 7 gemeente Haarlemmermeer Aan de leden van de gemeenteraad Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Agendapuntnr.: Renswoude, 27 oktober Nr.: Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015

Agendapuntnr.: Renswoude, 27 oktober Nr.: Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015 Agendapuntnr.: Nr.: 149997 Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015 Renswoude, 27 oktober 2015 Aan de gemeenteraad Geachte raad, Inleiding Sinds 2012 beschikken

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie Sociaal Domein Gemeente Oegstgeest

Aanvraagformulier subsidie Sociaal Domein Gemeente Oegstgeest Aanvraagformulier subsidie Sociaal Domein Gemeente Oegstgeest In mei 2016 heeft de gemeenteraad van Oegstgeest het beleidsplan Met elkaar, voor elkaar, het sociaal domein van Oegstgeest 2017-2020 vastgesteld.

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1110466 Datum: 28 januari 2014 Behandeld door: M. Megens Afdeling / Team: MO/BMO Onderwerp: Raadsvoorstel bij beleidsplan jeugdzorg Purmerend Samenvatting:

Nadere informatie

Tevens regelen wij de onderlinge vervanging van wethouders (artikel 1 lid 2 van ons Reglement van Orde).

Tevens regelen wij de onderlinge vervanging van wethouders (artikel 1 lid 2 van ons Reglement van Orde). gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Portefeuilleverdeling 2010-2014 (10 september 2013) portefeuillehouder drs. Th.L.N. Weterings Collegevergadering 10 September 2013 inlichtingen A.S. Tuinstra

Nadere informatie

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) Versienummer v 3.0 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) Versienummer v 3.0 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar Beslisnota voor de raad Openbaar Onderwerp Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) Versienummer v 3.0 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar Informant Suzanne Bruns Eenheid/Afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt.

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt. Raadsvoorstel Agenda nr.8 Onderwerp: Vaststellen Beleidsplan Wmo 2015-2017 Soort: Besluitvormend Opsteller: M. Peijnenburg Portefeuillehouder: T.C.W. Maas Zaaknummer: SOM/2014/012545 Documentnummer: SOM/2014/012546

Nadere informatie

d Postbus AA Den Burg website: 1

d Postbus AA Den Burg website:     1 Advies aan het College van B&W van de gemeente Texel Onderwerp: 3D Beleidsplan: Op weg naar een zorgzame samenleving. Inleiding De vier gemeenten in de kop van Noord-Holland hebben gezamenlijk een visie

Nadere informatie

postbusŵgemëeñfeňoořdëľnveldľnl- uèťheenïe NOORDENVELD

postbusŵgemëeñfeňoořdëľnveldľnl- uèťheenïe NOORDENVELD G E M E E N T E R15.00047 III N O O R D E N V E L D B E Z O E K A D R E S t Raadhuisstraat 1 9301 AA Roden P O S T A D R E S Ť Postbus 109 9300 AC Roden î W E B S I T E / E - M A I L t www.gemeentenoordenveld.nl

Nadere informatie

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1 Startnotitie Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014 Versie: 21 april 2011 1 1. Aanleiding 1.1. Voor u ligt de startnotitie vrijwilligersbeleid, directe aanleiding voor deze startnotitie

Nadere informatie

box-tial Stuk ter kennisname Onderwerp Voorstel Samenvatting Vervolg Bijlagen meewerkend

box-tial Stuk ter kennisname Onderwerp Voorstel Samenvatting Vervolg Bijlagen meewerkend meewerkend box-tial Stuk ter kennisname Datum: 28 juni 2017 Registratienummer: 28 juni 2017 Portefeuillehouder: Contactpersoon: S. van Vlerken, S.v.VIerken@MijnGemeenteDichtbij.nl, 0411-655391. Onderwerp

Nadere informatie