Platform Taxateurs en Accountants t.a.v. Rob Schouten Postbus AD Amsterdam per

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Platform Taxateurs en Accountants t.a.v. Rob Schouten Postbus 7984 1008 AD Amsterdam per email: r.schouten@nba.nl"

Transcriptie

1 Platform Taxateurs en Accountants t.a.v. Rob Schouten Postbus AD Amsterdam per Voerendaal/Deventer, 13 augustus 2014 Betreft: reactie op PTA Good Practices, voorbeelden voor de praktijk Geachte leden van het platform, Met genoegen hebben wij uw uitnodiging opgepakt om te reageren op de eerste voorbeelden uit de praktijk. Als taxateurs merken wij dat uw aanbevelingen soms zeer fundamentalistisch worden toegepast bij opdrachtverstrekking, waardoor een schijn van zekerheid wordt afgedwongen. Goede, praktische en realistische aanbevelingen, die met verantwoorde investering kunnen worden toegepast juichen wij toe. 1. Inleiding: In de inleiding gaat u reeds in op de taxatiepraktijk en de gewenste uitgebreidheid van marktanalyse. In de 6 e alinea schrijft u in aansluiting daarop dat een gedetailleerde DCF- onderbouwing gevraagd wordt voor een kantoorontwikkeling op de Zuidas, terwijl voor de genoemde winkel in een middelgrote stad kan worden volstaan met vergelijkbare netto- of bruto aanvangsrendementen. De keuze voor taxatiemethodieken hangt naar onze visie niet af van het type vastgoed of de locatie, echter van de volatiliteit van toekomstige kasstromen, die weer beïnvloed worden door tal van waardebeïnvloedende factoren. In uw aanbevelingen (PTA Goed gewaardeerd vastgoed, oktober 2013) beveelt u aan (pag ) om zoveel als mogelijk twee methoden toe te passen en de uitkomsten met elkaar te vergelijken. De combinatie maakt de taxatie sterker, zeker bij sterk wisselende kasstromen. 2. Aanbeveling 1. In het kader van de gewenste onafhankelijkheid adviseert u een strikte scheiding van functies van makelaar en taxateur voor eenzelfde object. Ondergetekenden delen deze visie en zouden eraan toevoegen dat dit niet slechts voor eenzelfde object geldt, maar ook voor eenzelfde opdrachtgever.

2 Een praktijkvoorbeeld is dat een makelaar een verhuuropdracht heeft met potentieel provisie en van dezelfde opdrachtgever voor een ander object een taxatie- opdracht met een honorarium van Het conflict of interest zit daarin dat de opdrachtgever bij een voor hem ongewenste taxatiewaarde, invloed kan uitoefenen door te dreigen de verhuuropdracht te beëindigen, danwel dat de makelaar/taxateur rekening gaat houden met een vermoedelijk, voor zijn opdrachtgever, ongewenst geachte taxatiewaarde. Dezelfde praktijk doet zich voor als het bedrijf van de taxateur betrokken is bij andere dienstverlening bij dezelfde opdrachtgever (bijvoorbeeld: planontwikkeling, stedenbouw, vastgoedbeheer, accountancy, fiscaal advies, financial planning, assetmanagement). 3. Aanbeveling 1 In het taxatievoorbeeld haalt u de ethische code van de RICS aan. U zult bedoelen de wereldwijde professionele en ethische standaarden van de RICS. Voor deze aanbeveling zou het artikel over conflict of interest van de RICS aangehaald kunnen worden of in enige vorm kunnen worden ingepast ( 4. Aanbeveling 1 Het gebruikte voorbeeld wekt de indruk dat het een belofte is van het bedrijf aan de opdrachtgever. Onafhankelijk en ethisch handelen is vooral een persoonlijke kwestie. De vraag doet zich thans voor of het derhalve voldoende geborgd is, om zulke bepalingen namens de directie (tevens één persoon) in een normblad bij de opdracht of de taxatie toe te voegen. Daar u in het voorbeeld verwijst naar de RICS, menen wij dat het vooral persoons- gebonden professionele en ethische standaarden zijn die transparant moeten worden gemaakt. De RICS heeft deze immers vooral persoonsgebonden georganiseerd. Ondergetekenden doen de aanbeveling om aan het begin van ieder taxatierapport de onafhankelijke relatie met opdrachtgever te duiden. Voorstel: XYZ Taxaties is een zelfstandige en onafhankelijke onderneming. Taxaties worden objectief en onafhankelijk verricht in overeenstemming met de professionele en ethische standaarden zoals voorgeschreven door de Royal Institution of Chartered Surveyors ( De opdrachtnemer en de uitvoerend taxateur verklaren dat zij niet betrokken zijn geweest c.q. binnen afzienbare termijn worden betrokken bij de te waarderen onroerende zaken (in welke hoedanigheid dan ook), welke betrokkenheid eventueel kan leiden tot belangenverstrengeling.

3 5. Aanbeveling 1 De in het voorbeeld opgenomen eigen ethische code, de interne controle en borging van naleving van de interne regels, lijkt thans niet in een taxatierapport thuis te horen. Er is immers eerder toegezegd te werken volgens de hoger gelegen regels van de RICS, waarna elke toevoeging ballast wordt in de massa informatie die gerapporteerd wordt. Ondergetekenden ervaren het als een bij offerte of opdracht- verstrekking te benutten concurrentievoordeel. Voorts roept de opzet van deze aanbeveling vragen op m.b.t. de interne beheersing van het taxatiebedrijf. Hoe onafhankelijk is de eigenlijke taxateur in persoon ten opzichte van zijn hiërarchisch georganiseerd bedrijf, c.q. de directie. De directie is immers verantwoordelijk voor het bedrijfsresultaat alsook (volgens het voorbeeld) de toetsing van naleving van de code. Het zou aanbeveling genieten deze twee functies te scheiden. 6. Aanbeveling 2 Het voorbeeld is weinig concreet en laat mogelijk interpretatieverschillen in de markt bestaan. Ondergetekenden achten deze aanbeveling voldoende gevolgd in het voorstel genoemd onder sub 4. Navolgend voorstel zet de positie van het belang nog steviger neer: Voorstel: XYZ Taxaties heeft géén financieel belang in/bij opdrachtgever, het object, betrokken derden, anders dan het honorarium als vastgelegd in opdracht van <<d.d.>>, in bijlage toegevoegd. 7. Aanbeveling 4 Aanbeveling 4 beschrijft een situatie die ondergetekenden als ongewenst ervaren. PTA doet aanbevelingen in Good Practices. Het lijkt evident dat dat uitsluitend kan zijn in een volledige onafhankelijkheid ten opzichte van andere opdrachten met en van opdrachtgever. Onder reactiepunt 2 is hier reeds op gereageerd met een voorbeeld uit de praktijk waarin dit niet geheel zuiver werd uitgevoerd. Het fenomeen komt regelmatig voor in de markt. De schijn van financiële onafhankelijkheid wordt met de uitwerking van aanbeveling 4 niet geborgd. 8. Aanbeveling 4 Voorbeeld 2 aangaande de afhankelijkheid van de vergoeding gaat uit van een honorarium voor de taxateur op basis van de hoogte van de uiteindelijke waarde van het object. Wij stellen voor dit niet als good practice op te nemen. De schijn van financiële onafhankelijkheid van de taxateur is hierbij niet geborgd. Een hogere waarde afgeven betekent immers direct meer honorarium. De aanbeveling zou beter kunnen adviseren het honorarium vooraf vast te stellen bij schriftelijke opdracht op basis van een fixed fee of op basis van het (te verwachten) aantal bestede uren (nacalculatie).

4 9. Aanbeveling 5 Ondergetekenden onderschrijven de noodzaak om deskundigheid en vaardigheden op niveau te houden. De brancheverenigingen en certificeringsinstituten borgen deze naar landelijk vastgestelde normen en zien toe op naleving van hercertificeringseisen. In het kader van ballast in het taxatierapport zou kunnen worden volstaan met het feit dat de taxateur de inschrijvingen bij nader te noemen instituten bezit en competenties heeft om het onderhavige object te taxeren. Een aanbeveling zou kunnen zijn om een beknopt curriculum vitae met educatie en relevante werkervaring van de taxateur bekend te maken op de website van het taxatiebedrijf, danwel het certificeringsinstituut. Voorts gaat deze aanbeveling vooral over kennisontwikkeling en kennisactualisatie, niet over vaardigheden. De metafoor doet zich voor met het behalen van het rij(vaardigheids)bewijs, waarbij de vaardigheden zich vooral nog ontwikkelen na het behalen van het rijbewijs. Deze aanbeveling zou zich lenen om een aanbeveling te doen voor mentorschap gedurende de een bepaalde periode vanaf dat de taxateur professioneel taxateur is geworden (lees: is gecertificeerd). 10. Aanbeveling 6 Het is praktisch onmogelijk om uitsluitend specialisten in de markt te hebben. Na het uittreden van de specialist uit de markt (door pensioen of anderszins) zou er immers een tekort in de markt ontstaan. Aanbeveling 6 zal derhalve enige soepelheid moeten tonen t.a.v. mate van gespecialiseerdheid en vermeldingen op websites van brancheorganisaties. Een aanvullende aanbeveling is de taxateur het volgende in overweging te laten nemen, in volgorde: - het eerder genoemde mentorschap bij het toetreden tot specifieke vastgoedmarkten; - het inhuren van collega s die wel over voldoende kennis en vaardigheden beschikken (gezamenlijke taxatie); - via het taxatiebedrijf uitbesteden aan een specialist (gedelegeerde verantwoorde- lijkheid); - of niet aannemen van de opdracht. 11. Aanbeveling 7 In de bijlage waarnaar wordt verwezen staat bij nummer 42 PTA- proeftaxatie gewenst. Mogelijk dat hier sprake is van een spelfout en dat PTA- proof bedoeld is? In het andere geval begrijpen we het nut niet van een proef- taxatie. Deze mogelijke verspreking leidt naar een fenomeen uit de praktijk, waar onder- getekenden in het PTA- advies nog géén advies over gelezen hebben. Het komt wel eens voor dat een opdrachtgever een portefeuille gewaardeerd wil hebben en ter realisering van zijn (interne) doelstellingen meerdere taxateurs een proef- taxatie laat verrichten van één of enkele objecten uit deze portefeuille, vaak de meest invloedrijke panden.

5 De taxateur die dan qua waarde het meest past bij de doelstelling, mag ook de overige objecten uit portefeuille taxeren. Analoog hieraan is het mogelijk dat een opdrachtgever de volledige portefeuille door meerdere taxateurs laat taxeren en het rapport of die rapporten gebruikt dat/die de doelstellingen het meest nadert/naderen. Dit fenomeen wordt onder taxateurs ook wel taxatie- prostitutie genoemd. Zelfs bij woningtaxaties, enkele jaren reeds een markt met validatie- instituten, blijkt het mogelijk om bij een ongewenste uitkomst te kiezen voor een ander validatie- instituut, waardoor alsnog een aangepaste taxatie wordt opgeleverd. De taxateur verkeert voortdurend in een zeer nauwe en afhankelijke positie qua goodwill, mogelijke vervolgopdrachten en financiële afwikkeling van de opdracht. Voor een derde belanghebbende kan het belangrijke informatie zijn, of sprake is geweest van een proef- taxatie, of dat er meerdere taxaties tegelijkertijd of kort na elkaar hebben plaatsgevonden. De aanbeveling zou kunnen zijn om in de opdracht hierover een passage op te nemen, waarin de opdrachtgever transparantie gevraagd wordt over het aantal taxateurs dat onlangs het betreffend object getaxeerd heeft. 12. Aanbeveling 7 Bijlage 1 op pagina 69 noemt onder nummer 44 waardebegrippen die in de markt niet nader zijn gedefinieerd (leegwaarde, gedwongen verkoopwaarde, residuele grondwaarde, onteigeningswaarde). Iedereen kan deze begrippen op een andere wijze uitleggen en definiëren. IVS en RICS raden het gebruik van deze waarde- begrippen af. Het vooraf vaststellen van de uitgangspunten en bijzondere uitgangspunten (inclusief toelichting waarom het realistisch is uit te gaan van de bijzonderheid) ten opzichte van de marktwaarde zou moeten volstaan. 13. Aanbeveling 7 Bijlage 1 op pagina 70 (nr. 66) stelt dat de taxatiemethode in de opdrachtbrief moet worden vastgelegd. Qua taxatieproces is dit vreemd. In het taxatieproces zal de taxateur na het verkrijgen van de opdracht eerst een analyse doen van het object, de omgeving, de markt, etc. Daarna maakt hij een inschatting van de optimale aanwending en de keuze van methodieken om te komen tot een uitwerking. Door het reeds in de opdracht vaststellen van de methode zou de situatie zich kunnen voordoen dat de taxateur niet meer de vrijheid heeft nader onderzoek te doen in de scenario- analyse naar de optimale aanwending. Daardoor ontstaat het risico dat de marktwaarde niet wordt gerapporteerd. De taxatiemethodieken zijn bij uitstek het competentiegebied van de taxateur en niet van zijn opdrachtgever. PTA adviseert minimaal twee methodieken toe te passen. Het zou kunnen volstaan om in de opdracht vast te leggen dat de taxateur zich minimaal bediend van twee methodieken.

6 14. Aanbeveling 7 In voorbeeld 2 wordt de situatie geschetst dat gedurende het taxatieproces in overleg met opdrachtgever is besloten voor een hertaxatie. Deze opmerking zou vergezeld kunnen worden met de mededeling dat een hertaxatie een grotere onnauwkeurigheid kent dan een full valuation en opdrachtgever de bijbehorende risico s daarvan accepteert. 15. Aanbeveling 8 PTA stelt een tweede brief voor, de bevestigingsbrief management, waarin onder andere staat dat alle relevante informatie door de opdrachtgever is aangeleverd. Deze aanbeveling is verwarrend, mogelijk omdat er in hiërarchische lijnen gedacht wordt: - Wiens bevestigingsbrief is het nu eigenlijk? In aanbeveling 8 wordt gesproken over de bevestigingsbrief management. Op pagina 21 wordt gesproken over Tevens neemt de taxateur in zijn bevestigingsbrief... ; - Wanneer wordt deze bevestigingsbrief door het management verzonden? PTA is daar niet duidelijk in. Op pagina 19 staat: Voordat de taxateur het definitieve taxatierapport aanbiedt, dient de opdrachtgever schriftelijk te bevestigen dat de verstrekte informatie... Dat is in ieder geval te laat in het taxatieproces; - Waarom moet de opdrachtgever in de brief verklaren, dat de taxatie geschikt is voor gebruik bij opstellen van de jaarrekening (pagina 19)? Heeft PTA dat voorzien vanwege de uitkomst? Ondergetekenden menen dat dat oordeel slechts de taxateur toekomt. Vanwege de uitgangspunten? Het doel van de taxatie moet niet hier, maar reeds vóór de opdracht, dus in de opdrachtbrief, worden geregeld. 16. Aanbeveling 8 Voorts worden in het voorbeeld in bijlage 3 (pagina 75 midden en pagina 76 sub 4) punten opgenomen waarbij de opdrachtgever instemt danwel moet instemmen met het rapport. Ondergetekenden komt dat ongewenst voor. De situatie moet juist dusdanig gereguleerd/beschermd worden dat de gerapporteerde waarde aan de opdrachtgever niet welgevallig is. De soevereiniteit van de taxateur zal tot het uiterste moeten worden geborgd en daar voorzien deze passages in ieder geval niet in. Op pagina 77, onderaan de bevestigingsbrief management staat als bijlage Taxatieverslag. Ondergetekenden vragen zich af hoe PTA het taxatieverslag precies definieert? Zijn dat de notulen van de opname of is het mogelijk de full- valuation waarover het management zich in deze brief heeft moeten uitlaten?

7 17. Aanbeveling 8 In de eerste alinea wordt verwezen naar de verklaring die accountants vragen aan hun opdrachtgevers. Ondergetekenden hebben zelf geen goede ervaring met deze verklaring. Het komt er vaak op neer dat opdrachtgever tekent voor de wijze waarop de accountant de door opdrachtgever geleverde informatie juist heeft verwerkt. Juist het exacte verwerken (tegen het licht van regelgeving) kan opdrachtgever niet toetsen omdat hij daarin niet geschoold is. Dat is ook waarom opdrachtgever een accountant nodig heeft. Het parallel is voor taxateurs en hun opdrachtgevers van toepassing, met dien verstande dat bij het opstellen van jaarverslagen geen ruimte zou moeten kunnen zijn voor interpretatie. Het is evident dat informatie de taxatie- visie kan beïnvloeden. Ter assistentie zou PTA een lijst met gewenste gegevens kunnen opstellen die taxateurs bij het aangaan van de opdracht (als standaard) aan de opdrachtgever kan overleggen. Bij het ontbreken van informatie kan opdrachtgever dit op deze lijst aantekenen en onderaan de lijst verklaren dat de ontbrekende informatie niet in zijn bezit is en hij er ook geen kennis ervan heeft. De taxateur zal dan met aannames moeten werken, waarin er zich mogelijk afwijkingen ten opzichte van de werkelijkheid kunnen voordoen. Opdrachtgever kan voor de acceptatie daarvan tekenen. In feite pleiten we ervoor dat iedereen vanuit zijn rol zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Het vragen van een separate en schriftelijke bevestiging gaat ondergetekenden praktisch te ver. Dit is beter in te passen door het aanleveren van een checklist met te leveren informatie en bij het opleveren van het concept, alwaar opdrachtgever de kans krijgt de belangrijkste waarde beïnvloedende factoren te toetsen. 18. Aanbeveling 9 Ondergetekenden menen dat het organiseren van deze informatie ook per opdracht- brief of checklist (zie voorgaand punt) georganiseerd kan worden om vooral praktisch te werk te kunnen gaan en niet teveel procesdocumenten te moeten organiseren en beheren. 19. Aanbeveling 10 Dit betreft de keuze voor een full- valuation, hertaxatie of markttechnische update. Om de soevereiniteit van de taxateur te beschermen zou bij deze aanbeveling opgenomen mogen worden dat de keuze voor afwijkingen van een full- valuation altijd tot de verantwoordelijkheid van de taxateur hoort. Ondergetekenden stellen een andere omschrijving van de hertaxatie voor: Voorstel: Een hertaxatie (PTA- light) is een taxatie van een eerder door dezelfde taxateur getaxeerd object. Bij een hertaxatie wordt dezelfde analyse uitgevoerd als bij een full valuation. Omwille van kostenbesparing wordt echter niet alles in detail uitgeschreven in een taxatierapport, maar wordt volstaan met de rapportage van wijzigingen ten opzichte van de eerdere taxatie c.q. het eerdere taxatierapport. Op

8 eerste verzoek kan de taxateur de informatie waarop de taxatie gebaseerd is later alsnog opleveren (tegen een meerprijs). Ondergetekenden adviseren de definitie voor een markttechnische update uit het rapport te verwijderen. Er kleven teveel haken en ogen aan. IVS en RICS geven regels voor de minimale werkzaamheden die bij bepaalde taxatiedoelstellingen gedaan moeten worden. Met betrekking tot de definiëring van de markttechnische update zien ondergetekenden een risico dat partijen vergeten dat een beperkt onderzoek kan leiden tot grote afwijkingen met de werkelijkheid. We veronderstellen dat PTA dat met de duiding maximaal één jaar verwacht te beperken. Een binnen dat jaar gewijzigde bestemming of kadastrale omschrijving, kan echter een geheel ander licht werpen op de waarde. Door in Good Practices deze definitie op te nemen, doet het lijken dat een markttechnische update tot een goede taxatiepraktijk hoort, waarbij nochtans geen sturing bij de definitie is gegeven in welke situatie deze waardebepaling is toegestaan. Kan bijvoorbeeld een markttechnische update volstaan voor financieringsdoeleinden, als de eraan ten grondslag liggende full- valuation is gemaakt voor balanswaardering? Voorts is het een goede praktijk om bij het doen van beperkt onderzoek dit reeds vooraf in de schriftelijke opdracht af te stemmen en partijen te wijzen op het risico dat bestaat door het doen van beperkt onderzoek. Voorts zal er dan ergens in de rapportage van de markttechnische update nogmaals aangegeven moeten worden dat het beperkt onderzoek in opdracht schriftelijk is overeengekomen en dat het gebruik van de uitkomst met risico s gepaard gaat. Ondergetekenden erkennen de markt voor markttechnische updates, maar zien er geen aanleiding in, om dit zonder meer als good practices op te nemen. Hierbij wijzen we nogmaals op de mogelijkheid dat dit PTA- advies redelijk fundamentalistisch door de markt opgepakt kan worden, hetgeen ongewijzigd een validatie betekent voor een markttechnische update. 20. Aanbeveling 11 In de regie van deze aanbeveling mag naar smaak van ondergetekenden sterker verwezen worden naar eerdere aanbevelingen van PTA om meer dan één methode toe te passen. Voorts lijkt in de 4 e alinea op pagina 25 dat reeds vooraf bij opdrachtverstrekking de methodieken en de omschrijving van de methodieken moeten worden afgestemd. Dit past echter niet in het taxatieproces. De taxateur komt immers pas na een volledige analyse toe aan het bepalen van de optimale aanwending en daarna aan het uitwerken van de methodieken (zie Ten Have, Vastgoedtaxatie I, taxatieproces). Het in iedere taxatie wegschrijven van de omschrijving van de methodiek is goed om tussen partijen een volledige afstemming te hebben in hetgeen de taxateur heeft gedaan en waar hij/zij vanuit is gegaan. We ervaren het andersom als een weinig duurzame werkwijze omdat iedere taxatie op deze wijze voorzien wordt van veel extra papier met inkt. Zou PTA op een publiek toegankelijke site deze omschrijvingen willen presenteren en beschikbaar houden, waardoor een verwijzing hiernaar volstaat voor diegene die zich (op)nieuw wil verdiepen in de materie?

9 21. Aanbeveling 12 Een taxatie is een intelligente gissing naar de vermoedelijke prijs in de markt (Ten Have). Aanbeveling 12 helpt om aan het intelligente deel van de definitie te voldoen, maar doet onvoldoende recht aan het gissing - aspect. Het cijfermatig uitwerken van variabelen doet vermoeden dat het gerapporteerde getal het enige juiste is. PTA kan helpen om de in Nederland gebruikte methodieken aan elkaar gelijk te stellen, zodat getallen onderling vergelijkbaar worden. Maar zolang we het niet eens zijn over bijvoorbeeld het gebruik van effectieve huur of markthuur met incentives, blijft het een lastig issue. De BAR is thans de enige variabele die op basis van de huidige transparantie in de vastgoedmarkt onderbouwd kan worden. Analoog daaraan zijn transacties op prime - locaties gedaan met de kleinste risico- opslag. Van een taxateur mag verwacht worden dat hij/zij minimaal de BAR- rates van de prime- market presenteert en uitlegt waarom de gehanteerde BAR hiervan afwijkt, of hoe die hieraan gerelateerd kan worden. Elke andere methode heeft minder grondslag met de markt, maar is nog zeker wel waardevol. Zeer uitgewerkte methodieken, zoals de DCF, helpen de taxateur getalsmatig zijn taxatievisie vertellen. De taxateur wordt bij deze methodieken uitgedaagd zijn inschattingen van toekomstige cashflow- beïnvloedende factoren te registreren, gelijk de bereidwillige koper en bereidwillige verkoper van het object gedaan zouden hebben. PTA doet het door de huidige opzet van aanbeveling 12 lijken alsof disconteringsvoeten, exit- yields en andere parameters uitwisselbaar zijn, onderling vergelijkbaar en op basis van de markt te onderbouwen. Ondergetekenden ervaren dit als een schijnzekerheid. We adviseren PTA dit artikel te herschrijven en hierin een voorstel te doen voor de wijze waarop landelijk de diverse methodieken uitgevoerd kunnen worden, waardoor we op termijn daadwerkelijk gemakkelijker met elkaar kunnen vergelijken. Voorts dagen we PTA uit om de taxateur aan te geven waar hij/zij de benodigde ingrediënten voor de berekeningen in aanbeveling 12 kan vinden c.q. hoe deze gevalideerd moeten worden. We missen bij deze aanbeveling de good practice om de uitkomst van de berekening (NAR, DCF of andere) te toetsen aan de markt en te controleren of de optimale aanwending nog steeds conform de gekozen taxatiestrategie is. 22. Aanbeveling 12 Ondergetekenden ervaren het voorbeeld op pagina 32 en 33 als geheel arbitrair en niet nader onderbouwd. Deze wijze van opbouw helpt slechts om de sterke en zwakke elementen en de kansen en bedreigingen in beeld te brengen (kan dus ook in een separate SWOT- analyse), maar de gekozen getallen zijn niet nader gevalideerd door PTA. Mocht PTA er toch voor kiezen dit voorbeeld te blijven inzetten, verwachten we dat bij de toets van de kwaliteit van de huurder, bij een zeer goede huurder (++++) de risico- opslag het kleinst is (u noemt 0,2 in dat geval). Wij hechten eraan nogmaals te duiden dat bij gebruik van deze methodieken, achteraf altijd nog een toets aan de markt dient plaats te vinden.

10 23. Aanbeveling 13 Vanaf pagina 37 onderaan, ontstaat er verwarring tussen uitgangspunt en veronderstelling. Een uitgangspunt is een vertrekpunt, iets dat als zeker wordt aangenomen. Een veronderstelling is een taxatie- inschatting, de interpretatie van de taxateur en die is altijd toekomstgericht en dus altijd onzeker. De taxateur mag in principe niets als zeker vertrekpunt opnemen zonder deze te hebben vermeld in de opdrachtbrief. 24. Aanbeveling 19 Ondergetekenden menen dat PTA hier voorzichtig is ten opzichte van het doen van Back- testing. Het zou good practice zijn om ook taxaties van derden te betrekken in de vergelijking. De taxateur hoeft immers geen waardeoordeel/review te doen over het eerdere rapport van anderen, maar slecht toe te lichten hoe eventuele verschillen zich verhouden tot zijn eigen taxatievisie. Bij grotere afwijkingen dwingt dit de taxateur een goede onderbouwing te leveren van de huidige waarde en nog kritischer te zijn ten opzichte van zijn eigen taxatievisie. Het is géén oordeel over het rapport van een derde en helpt de lezer c.q. opdrachtgever begrijpen welke factoren invloed hebben op de verschillende taxatievisies. 25. Aanbeveling 20 Pagina 60 de 3 e bullit komt ondergetekenden als overdreven over en te vergaand in aanvulling op aanbeveling 8. Het rapporteren van verantwoordelijkheden voor de gegevens (uitgangspunten en veronderstellingen) is zeer omslachtig en weinig praktisch. 26. Aanbeveling 22 PTA zou een bewaarperiode van minimaal 10 jaar kunnen adviseren, in verband met de BTW- herzieningsperiode van 10 jaren, in tegenstelling tot de wettelijke bewaarplicht van slechts 7 jaren. 27. Aanbeveling 23 Het meelezen c.q. de tweede lezing zou in deze aanbeveling verder aangescherpt kunnen worden. Welke waarde kunnen derden ontlenen aan de tweede lezing? In hoeverre is de collega- taxateur echt onafhankelijk? Gaat het er niet juist om, dat het een kritische en competente collega betreft? Is het een optie om in de opdracht reeds af te stemmen wie gaat meelezen (zeker voor het geval het een externe collega is)? Wat is het verschil met aanbeveling 26? 28. Aanbeveling 24 Ondergetekenden zien in deze aanbeveling een onderscheid tussen taxatierapport- modellen en rekenmodellen. Van beide typen kan de taxateur zich bedienen van eigen danwel modellen van derden.

11

Werkinstructie taxatierapport voor Bijzonder Beheer

Werkinstructie taxatierapport voor Bijzonder Beheer Werkinstructie taxatierapport voor Bijzonder Beheer Introductie Vanaf 1 januari 2011 is het verplicht voor NHG zaken om ook taxaties in het kader van Bijzonder Beheer te laten valideren. Het is dan ook

Nadere informatie

Vesteda verbetert grip op het taxatieproces met software van Reasult

Vesteda verbetert grip op het taxatieproces met software van Reasult Vesteda Vesteda verbetert grip op het taxatieproces met software van Reasult Vesteda is een intern gemanaged vastgoed fonds met een sectorale specialisatie in woningen. Het vastgoedfonds richt zich op

Nadere informatie

Goed gewaardeerd vastgoed

Goed gewaardeerd vastgoed Good Practices: voorbeelden voor de praktijk Goed gewaardeerd vastgoed 28 Aanbevelingen voor taxeren en taxatierapporten Platform Taxateurs en Accountants Oktober 2014 Colofon Het Platform Taxateurs en

Nadere informatie

MVGM VASTGOEDTAXATIES INSTITUTIONELE BELEGGERS

MVGM VASTGOEDTAXATIES INSTITUTIONELE BELEGGERS MVGM VASTGOEDTAXATIES INSTITUTIONELE BELEGGERS INTRODUCTIE 2 INTRODUCTIE MVGM VASTGOEDTAXATIES: HELDER INZICHT, BETERE KEUZES Zoekt u helder inzicht in de waarde van uw vastgoed? Wilt u meer grip op uw

Nadere informatie

Corporatie Taxaties Een gestroomlijnd proces

Corporatie Taxaties Een gestroomlijnd proces Corporatie Taxaties Een gestroomlijnd proces Joosje Lugard 21 december 2016 drs. Joosje Lugard MSRE MRICS RT National director 16 jaar werkzaam DTZ/ Verantwoordelijk voor woningwaarderingen Ervaring met

Nadere informatie

Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT)

Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) Dossiernummer: 20170315a Datum: 30 juni 2017 UITSPRAAK Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) Partijen: de heer A, hierna te noemen klager, tegen: de heer C RT, register

Nadere informatie

MVGM VASTGOEDTAXATIES VOOR WONINGCORPORATIES

MVGM VASTGOEDTAXATIES VOOR WONINGCORPORATIES MVGM VASTGOEDTAXATIES VOOR WONINGCORPORATIES INTRODUCTIE 2 INTRODUCTIE MVGM VASTGOEDTAXATIES: HELDER INZICHT, BETERE KEUZES Zoekt u helder inzicht in de waarde van uw vastgoed? Wilt u meer grip op uw vastgoed

Nadere informatie

1.1. Deze richtlijn biedt aanwijzingen en bespreekt richtlijnen voor leden met betrekking tot de begrippen Executiewaarde en Gedwongen verkoopwaarde.

1.1. Deze richtlijn biedt aanwijzingen en bespreekt richtlijnen voor leden met betrekking tot de begrippen Executiewaarde en Gedwongen verkoopwaarde. RL Executiewaarde en Gedwongen verkoop verkoopwaarde 1. Inleiding 1.1. Deze richtlijn biedt aanwijzingen en bespreekt richtlijnen voor leden met betrekking tot de begrippen Executiewaarde en Gedwongen

Nadere informatie

Goed gewaardeerd vastgoed

Goed gewaardeerd vastgoed Good Practices: voorbeelden voor de praktijk Goed gewaardeerd vastgoed 28 Aanbevelingen voor taxeren en taxatierapporten Platform Taxateurs en Accountants Juni 2014 Colofon Het Platform Taxateurs en Accountants

Nadere informatie

Wijzigingen Eenduidigheid en Laaghangend fruit

Wijzigingen Eenduidigheid en Laaghangend fruit Wijzigingen 2017 - Eenduidigheid en Laaghangend fruit Reglement Landelijk en Agrarisch Vastgoed Titel Reglement Landelijk en Agrarisch Vastgoed (LAV) Preambule p. 3, 1 e alinea Gelet op de wens te komen

Nadere informatie

TOETSTERMEN TOETSMATRIJS PRAKTIJKTOETS. Bedrijfsmatig Vastgoed

TOETSTERMEN TOETSMATRIJS PRAKTIJKTOETS. Bedrijfsmatig Vastgoed TOETSTERMEN TOETSMATRIJS PRAKTIJKTOETS Bedrijfsmatig Vastgoed Opzet van de praktijktoets De Praktijktoets Bedrijfsmatig Vastgoed bestaat uit twee toetsonderdelen en vindt plaats op twee afzonderlijke toetsmomenten/-dagen.

Nadere informatie

WONINGCORPORATIES MARKTWAARDE IN VERHUURDE STAAT

WONINGCORPORATIES MARKTWAARDE IN VERHUURDE STAAT WONINGCORPORATIES MARKTWAARDE IN VERHUURDE STAAT Marktwaarde in verhuurde staat 2 Marktwaarde verplicht in de Verantwoordingsinformatie 2015 (dvi) en vanaf jaarrekening 2016 Grondslag voor splitsing in

Nadere informatie

Wijzigingen Eenduidigheid en Laaghangend fruit Reglement Wonen

Wijzigingen Eenduidigheid en Laaghangend fruit Reglement Wonen Wijzigingen 2017 - Eenduidigheid en Laaghangend fruit Titel Preambule (p. 3 1 e alinea) Gelet op de wens te komen tot algemene regels voor de uitvoering van de professionele taxatiedienst ten aanzien van

Nadere informatie

de taxateur en duurzaamheid

de taxateur en duurzaamheid de taxateur en duurzaamheid Stichting TEGoVA Netherlands waarborgt op transparante en uniforme wijze de kwaliteit van het taxatie vak en de harmonisering van taxatiestandaarden volgens de European Valuation

Nadere informatie

Fair Value Business Valuation. Specialist in Ondernemingswaardering

Fair Value Business Valuation. Specialist in Ondernemingswaardering Fair Value Business Valuation Specialist in Ondernemingswaardering PROFIEL Fair Value Business Valuation heeft zich, als één van de weinige bureaus in Nederland, uitsluitend toegelegd op het specialisme

Nadere informatie

Taxatie. Onjuiste taxatiewaarde. Hertaxatie door niet-onafhankelijke tweede taxateur.

Taxatie. Onjuiste taxatiewaarde. Hertaxatie door niet-onafhankelijke tweede taxateur. Taxatie. Onjuiste taxatiewaarde. Hertaxatie door niet-onafhankelijke tweede taxateur. Klager heeft i.v.m. een financiering, aan beklaagde gevraagd zijn woning te taxeren. Klager verwijt beklaagde dat zijn

Nadere informatie

Addendum Grootzakelijk Vastgoed op Reglement Bedrijfsmatig Vastgoed

Addendum Grootzakelijk Vastgoed op Reglement Bedrijfsmatig Vastgoed Addendum Grootzakelijk Vastgoed op Reglement Bedrijfsmatig Vastgoed Vastgesteld 19 november 2015 Vervangt de versie van 30 september 2015 Postbus 42530 3006 DA Rotterdam 010-212 46 85 info@nrvt.nl www.nrvt.nl

Nadere informatie

MVGM VASTGOEDTAXATIES BEDRIJFSECONOMISCHE TAXATIES

MVGM VASTGOEDTAXATIES BEDRIJFSECONOMISCHE TAXATIES MVGM VASTGOEDTAXATIES BEDRIJFSECONOMISCHE TAXATIES INTRODUCTIE 2 INTRODUCTIE MVGM VASTGOEDTAXATIES: HELDER INZICHT, BETERE KEUZES Zoekt u helder inzicht in de waarde van uw vastgoed? Wilt u meer grip op

Nadere informatie

Taxatierapport. Taxatierapport Moerdijkregeling. Ter bepaling van de marktwaarde per 1 januari 2013 van:

Taxatierapport. Taxatierapport Moerdijkregeling. Ter bepaling van de marktwaarde per 1 januari 2013 van: Taxatierapport Ter bepaling van de marktwaarde per 1 januari 2013 van: Object: te Moerdijk AKKOORD BURGEMEESTER: DATUM: Pagina 1 van 21 INHOUDSOPGAVE 1 OPDRACHT...

Nadere informatie

NARDUS Gedragscode Uitvaartzorg. Samen streven naar borging van kwaliteit

NARDUS Gedragscode Uitvaartzorg. Samen streven naar borging van kwaliteit NARDUS Gedragscode Uitvaartzorg Samen streven naar borging van kwaliteit 1 Nardus Gedragscode Uitvaartzorg Waarom? Voor wie? Wat beloven we? Wat betekent dat concreet? Hoe bewaken we onszelf? 2 Waarom

Nadere informatie

Wijzigingen Eenduidigheid en Laaghangend fruit Reglement Bedrijfsmatig Vastgoed

Wijzigingen Eenduidigheid en Laaghangend fruit Reglement Bedrijfsmatig Vastgoed Wijzigingen 2017 - Eenduidigheid en Laaghangend fruit Reglement Bedrijfsmatig Vastgoed Titel Reglement Bedrijfsmatig Vastgoed Preambule (p. 3, 1 e alinea) Gelet op de wens te komen tot algemene regels

Nadere informatie

Opdracht tot dienstverlening bij taxatie voor consumenten

Opdracht tot dienstverlening bij taxatie voor consumenten Opdracht tot dienstverlening bij taxatie voor consumenten De opdrachtgever Het taxatiebedrijf Naam : Partner : Straat : Postcode : Woonplaats : Legitimatie en nummer : KvK: E-mailadres : Telefoon : zijn

Nadere informatie

op de klacht van:mevrouw A. C., wonende te Huizen, hierna te noemen: klager

op de klacht van:mevrouw A. C., wonende te Huizen, hierna te noemen: klager Beweerdelijk te lage waardering. Beweerdelijk verstrekte vertrouwelijke mededeling aan derden. Klaagster en haar echtgenoot zijn in een echtscheiding verwikkeld. In dat kader vindt een kort geding plaats

Nadere informatie

Concept Praktijkhandreiking WOZ (lay-out nader te bepalen)

Concept Praktijkhandreiking WOZ (lay-out nader te bepalen) Praktijkhandreiking Kamer WZ Bij het verrichten van een Professionele Taxatiedienst is de Geregistreerde Taxateur wettelijk verplicht te voldoen aan de Wet Waardering nroerende Zaken en de bijbehorende

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststellen definitieve tegemoetkoming fractieondersteuning 2012. Nummer 2013/8469 Versie 1 Thema. Bestuurszaken en regionale samenwerking

Onderwerp: Vaststellen definitieve tegemoetkoming fractieondersteuning 2012. Nummer 2013/8469 Versie 1 Thema. Bestuurszaken en regionale samenwerking OPLEGNOTITIE Onderwerp: Vaststellen definitieve tegemoetkoming fractieondersteuning 2012 Nummer 2013/8469 Versie 1 Thema Indiener Steller Verzoek portefeuillehouder Bestuurszaken en regionale samenwerking

Nadere informatie

Accountantsprotocol voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier

Accountantsprotocol voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Copro 18021D Accountantsprotocol voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Versie 3.0 Juli 2018 Inhoudsopgave 1. Algemeen Kader... 3 1.1 Bestuurlijke mededeling... 3 1.2 Rapportage

Nadere informatie

Versie: 1 januari 2019

Versie: 1 januari 2019 Versie: 1 januari 2019 Praktijkhandreiking WZ Bij het verrichten van een Professionele Taxatiedienst in het kader van de Wet waardering onroerende zaken is de Register-Taxateur wettelijk verplicht te voldoen

Nadere informatie

Q&A Handboek Marktwaardering

Q&A Handboek Marktwaardering Q&A Handboek Marktwaardering Jaarrekening... 1 Oppervlakte... 1 Complex... 2 Splitsing daeb/niet daeb... 2 Model BOG/MOG... 2 Model parkeren... 2 Objectgegevens... 3 Mutatiekans... 3 Eindwaarde... 4 Contante

Nadere informatie

Praktijkhandreiking Kamer WOZ

Praktijkhandreiking Kamer WOZ Bij het verrichten van een Professionele Taxatiedienst in het kader van de Wet waardering onroerende zaken is de Register-Taxateur wettelijk verplicht te voldoen aan de Wet WZ en de bijbehorende regelingen

Nadere informatie

LEERRESULTATEN & TOETSTERMEN

LEERRESULTATEN & TOETSTERMEN LEERRESULTATEN & TOETSTERMEN TAXATIES Opgesteld door het examenbureau van de vastgoedbranche Inleiding Voor u ligt het toetstermendocument voor Taxaties. Achter elke toetsterm vindt u tussen haakjes het

Nadere informatie

11-521 RvT Zwolle. Taxatie als deskundige. Noodzaak van plaatselijke bekendheid.

11-521 RvT Zwolle. Taxatie als deskundige. Noodzaak van plaatselijke bekendheid. 11-521 RvT Zwolle DE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM. -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

B verbonden aan [makelaarskantoor Y] kantoorhoudende te G., beklaagde,

B verbonden aan [makelaarskantoor Y] kantoorhoudende te G., beklaagde, Taxatie. Boedeltaxatie. Onjuiste taxatiewaarde. Beklaagde heeft in het kader van een echtscheiding een woning getaxeerd. Klager trad t.a.v. de woning op als verkopend makelaar. Klager verwijt beklaagde

Nadere informatie

Praktijkhandreiking Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed

Praktijkhandreiking Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed Bij het verrichten van een Professionele Taxatiedienst is de Register-Taxateur verplicht de internationaal geldende taxatiestandaard van de International Valuation Standards Council (bekend als IVS) of

Nadere informatie

Kwaliteitscommissie TMI

Kwaliteitscommissie TMI Kwaliteitscommissie TMI Doel TMI is opgericht om commercieel vastgoed taxaties op een kwalitatief hoger niveau te brengen. Speerpunten zijn de kwaliteit van taxaties als wel de competenties van de taxateurs.

Nadere informatie

Richtlijnen voor Interne Procedures bij Externe Taxaties (IPET25)

Richtlijnen voor Interne Procedures bij Externe Taxaties (IPET25) Richtlijnen voor Interne Procedures bij Externe Taxaties (IPET25) Oktober 2016 Colofon De stichting ROZ Vastgoedindex is in de jaren 90 voortgekomen uit de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) en was tot 2010

Nadere informatie

Leidraad Taxeren Bijzonder Beheer Bedrijfsmatig Vastgoed

Leidraad Taxeren Bijzonder Beheer Bedrijfsmatig Vastgoed Inleiding Gezien de huidige markt en te verwachten ontwikkelingen is het een toegevoegde waarde als de taxateur Bedrijfsmatig Vastgoed in staat is om in zijn rapportage naast de Marktwaarde bijzondere

Nadere informatie

VRAAG EN ANTWOORD PROEF OPKOOPREGELING

VRAAG EN ANTWOORD PROEF OPKOOPREGELING VRAAG EN ANTWOORD PROEF OPKOOPREGELING 1. Waarom is er geen Koopinstrument voor alle woningen die te koop staan? De koopregeling is een proef. Deze proef geldt voor huizen van eigenaarbewoners en biedt

Nadere informatie

Taxatie. Te hoge waardering. Reden van taxatie en hoogte van waardering. De Raad van Toezicht Zwolle geeft de volgende uitspraak in de zaak van:

Taxatie. Te hoge waardering. Reden van taxatie en hoogte van waardering. De Raad van Toezicht Zwolle geeft de volgende uitspraak in de zaak van: 10-514 RvT Zwolle DE RAAD VAN TOEZICHT ZWOLLE VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM. -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

In deze algemene voorwaarden worden de volgende definities gehanteerd, zowel in enkelvoud als in meervoud.

In deze algemene voorwaarden worden de volgende definities gehanteerd, zowel in enkelvoud als in meervoud. Algemene Voorwaarden Taxatie-Totaal.nl (versie januari 2011) Voor zowel de toegang tot en het gebruik van de website www.taxatie-totaal.nl als de daarop aangeboden dienstverlening van taxatie-totaal.nl

Nadere informatie

Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT)

Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) Dossiernummer: 20180910 Datum: 24 januari 2019 UITSPRAAK Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) Partijen: A, wonende te Z, klager, tegen: B MSc MSRE RT, gevestigd te

Nadere informatie

De waarde van marktwaarde

De waarde van marktwaarde De waarde van marktwaarde Een nieuwe uitdaging voor de (meeste) corporaties 27 mei 2015 Maria Molenaar Voorzitter RvB Woonstad Rotterdam Bestuurslid Aedes Inhoud Aanleiding: de nieuwe woningwet De corporatiesector

Nadere informatie

LEVITE MAKELAARS: ÚW TAXATEUR ook voor NWWI-taxaties voor Woningen en TMI-taxaties voor Commerceel Vastgoed!

LEVITE MAKELAARS: ÚW TAXATEUR ook voor NWWI-taxaties voor Woningen en TMI-taxaties voor Commerceel Vastgoed! LEVITE MAKELAARS: ÚW TAXATEUR ook voor NWWI-taxaties voor Woningen en TMI-taxaties voor Commerceel Vastgoed! CISCA KEVERKAMP De waarde van een woning of bedrijfsobject is afhankelijk van verschillende

Nadere informatie

Certitudo Vastgoed II B.V. T.a.v. Mevrouw F. van Erp RA Postbus 777 5201 AT S-HERTOGENBOSCH. Nunspeet 24 april 2014,

Certitudo Vastgoed II B.V. T.a.v. Mevrouw F. van Erp RA Postbus 777 5201 AT S-HERTOGENBOSCH. Nunspeet 24 april 2014, Certitudo Vastgoed II B.V. T.a.v. Mevrouw F. van Erp RA Postbus 777 5201 AT S-HERTOGENBOSCH Nunspeet 24 april 2014, Betreft: Aanvulling op het taxatierapport d.d. 26-04-2013 Geachte mevrouw Van Erp, U

Nadere informatie

Taxatie-instructie Koopstart

Taxatie-instructie Koopstart Taxatie-instructie Koopstart 1 december 2018 1. Inleiding Deze instructie is bestemd voor de situatie dat de woningcorporatie of projectontwikkelaar eigenaar is van de grond en ten behoeve van Koopstart

Nadere informatie

Model taxatieverslag woningen dat is opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

Model taxatieverslag woningen dat is opgenomen in de bijlage bij deze regeling. Artikel Het in bijlage 4 van de Uitvoeringsregeling instructie waardebepaling Wet waardering onroerende zaken opgenomen Model taxatieverslag woningen wordt vervangen door het Model taxatieverslag woningen

Nadere informatie

Algemene leveringsvoorwaarden

Algemene leveringsvoorwaarden Algemene leveringsvoorwaarden Artikel 1. Definities In deze algemene voorwaarden worden de volgende definities gehanteerd, zowel in enkelvoud als in meervoud. 1.1 Aanvraagformulier Het (online) formulier

Nadere informatie

Zodra het bekend is welke taxateur de opdracht heeft aanvaard, krijgt u een bericht van deze taxateur.

Zodra het bekend is welke taxateur de opdracht heeft aanvaard, krijgt u een bericht van deze taxateur. Opdracht voor een professionele taxatiedienst (Financiering) woonruimte en Bedrijfs Onroerend Goed (BOG) En Landelijk Vastgoed (LV) Naam opdrachtgever: Naam opdrachtgever (2): Adres: Postcode en plaats:

Nadere informatie

Taxatie-instructie Koopgarant

Taxatie-instructie Koopgarant Taxatie-instructie Koopgarant 1 december 2018 Inleiding Deze taxatie-instructie is met name afgestemd op de situatie dat de woningcorporatie of ontwikkelaar eigenaar is van de grond en ten behoeve van

Nadere informatie

Het NWWI voor u als consument

Het NWWI voor u als consument Het NWWI voor u als consument Een taxatierapport is nodig voor de financiering van de aankoop van een woning, een verbouwing of het oversluiten van uw hypotheek. Belangrijke zaken waarbij u als consument

Nadere informatie

MVGM VASTGOEDTAXATIES VOOR DE ZORG

MVGM VASTGOEDTAXATIES VOOR DE ZORG MVGM VASTGOEDTAXATIES VOOR DE ZORG INTRODUCTIE INTRODUCTIE MVGM VASTGOEDTAXATIES: HELDER INZICHT, BETERE KEUZES Zoekt u helder inzicht in de waarde van uw vastgoed? Wilt u meer grip op uw vastgoed portefeuille?

Nadere informatie

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016 Consultatieperiode loopt

Nadere informatie

Te Koop. Zwaardweg, Midden Schouwen. 3.24.05 ha bouwland

Te Koop. Zwaardweg, Midden Schouwen. 3.24.05 ha bouwland Te Koop Zwaardweg, Midden Schouwen 3.24.05 ha bouwland 3.24.05 hectare bouwland Betreft een perceel bouwland gelegen aan de Zwaardweg te Kerkwerve. Middelzware gemakkelijk bewerkbare kleigrond. Afslibbaarheid

Nadere informatie

Q&A Onderzoek prestatie-indicatoren. 1. Algemeen. 1-1 In het protocol staat dat onjuistheden groter dan 2% (per indicator) worden vastgesteld?

Q&A Onderzoek prestatie-indicatoren. 1. Algemeen. 1-1 In het protocol staat dat onjuistheden groter dan 2% (per indicator) worden vastgesteld? Q&A Onderzoek prestatie-indicatoren 1. Algemeen 1-1 In het protocol staat dat onjuistheden groter dan 2% (per indicator) worden vastgesteld? 1-2 Hoe pas je de tolerantie van 2% toe op de verantwoorde indicatoren

Nadere informatie

Model Taxatieverslag Woningen

Model Taxatieverslag Woningen Model Taxatieverslag Woningen Locatie woning Straatnaam Huisnummer Postcode Woonplaats * 1 Foto getaxeerde woning WOZ-objectnummer Waardepeildatum 1 januari 20.. Toestandspeildatum 1 januari 20.. Vastgestelde

Nadere informatie

Taxatie. Financieringstaxatie. Onjuiste taxatiewaarde. Nationale Hypotheek Garantie.

Taxatie. Financieringstaxatie. Onjuiste taxatiewaarde. Nationale Hypotheek Garantie. Taxatie. Financieringstaxatie. Onjuiste taxatiewaarde. Nationale Hypotheek Garantie. Beklaagde heeft in het kader van de financiering en verkrijging van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor een koper

Nadere informatie

Audit Assurance bij het Applicatiepakket Interne Modellen Solvency II

Audit Assurance bij het Applicatiepakket Interne Modellen Solvency II Confidentieel 1 Audit Assurance bij het Applicatiepakket Interne Modellen Solvency II 1 Inleiding Instellingen die op grond van art. 112, 230 of 231 van de Solvency II richtlijn (richtlijn 2009/139/EC)

Nadere informatie

Leidraad 20 Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij een aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier

Leidraad 20 Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij een aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Leidraad 20 Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij een aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Titel Leidraad Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij

Nadere informatie

Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT)

Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) Dossiernummer: 20170622 Datum: 24 oktober 2017 UITSPRAAK Tuchtcollege van de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) Partijen: Stichting A, hierna te noemen klaagster, tegen: B RT, register

Nadere informatie

ACCOUNTNET PROPERTY ASSISTANCE UW STEUN EN TOEVERLAAT BIJ DE AANKOOP OF VERKOOP VAN ONROEREND GOED IN SPANJE

ACCOUNTNET PROPERTY ASSISTANCE UW STEUN EN TOEVERLAAT BIJ DE AANKOOP OF VERKOOP VAN ONROEREND GOED IN SPANJE ACCOUNTNET PROPERTY ASSISTANCE UW STEUN EN TOEVERLAAT BIJ DE AANKOOP OF VERKOOP VAN ONROEREND GOED IN SPANJE Accountnet Property Assistance In Spanje werkt de makelaar voor de verkoper. Die betaalt dus

Nadere informatie

31 mei 2012 z2012-00245

31 mei 2012 z2012-00245 De Staatssecretaris van Financiën Postbus 20201 2500 EE DEN HAAG 31 mei 2012 26 maart 2012 Adviesaanvraag inzake openbaarheid WOZwaarde Geachte, Bij brief van 22 maart 2012 verzoekt u, mede namens de Minister

Nadere informatie

Reglement WOZ Vastgesteld september 2015

Reglement WOZ Vastgesteld september 2015 Reglement WOZ Vastgesteld september 2015 Postbus 42530 3006 DA Rotterdam 010 212 46 85 info@nrvt.nl www.nrvt.nl 2/9 Reglement werkkamer WOZ Overwegende dat in het kader van de Wet waardering onroerende

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden rondom de opdrachtvoorwaarden

Meest gestelde vragen en antwoorden rondom de opdrachtvoorwaarden Meest gestelde vragen en antwoorden rondom de opdrachtvoorwaarden De acceptatie van de opdracht Hoe moet ik als taxateur een opdracht accepteren? Nadat u de e-mail met het verzoek tot acceptatie vanuit

Nadere informatie

HOEBERT HULSHOF & ROEST

HOEBERT HULSHOF & ROEST Inleiding Artikel 1 Deze standaard voor aan assurance verwante opdrachten heeft ten doel grondslagen en werkzaamheden vast te stellen en aanwijzingen te geven omtrent de vaktechnische verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008

Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008 Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008 1 Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controle- en overige standaarden Vastgesteld

Nadere informatie

Versie: 1 januari 2019

Versie: 1 januari 2019 Versie: 1 januari 2019 Praktijkhandreiking Bedrijfsmatig Vastgoed Bij het verrichten van een Professionele Taxatiedienst is de Register-Taxateur verplicht de internationaal geldende taxatiestandaard van

Nadere informatie

Reactie TMI op de PTA aanbevelingen (Good Practices)

Reactie TMI op de PTA aanbevelingen (Good Practices) Reactie TMI op de PTA aanbevelingen (Good Practices) Introductie TMI is verheugd dat ook het PTA streeft naar verbetering van de taxaties en geeft gaarne haar medewerking aan het initiatief. In de visie

Nadere informatie

Richtlijn 4401 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot informatietechnologie

Richtlijn 4401 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot informatietechnologie Richtlijn 4401 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot informatietechnologie Inleiding 1-3 Doel van de opdracht tot het verrichten van overeengekomen

Nadere informatie

DE RAAD VAN TOEZICHT ZUID VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM geeft de volgende uitspraak in de zaak van:

DE RAAD VAN TOEZICHT ZUID VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM geeft de volgende uitspraak in de zaak van: Taxatie. Onjuiste taxatiewaarde. Net voordat de woonboerderij van klager op verzoek van de bank geveild zou worden, werd alsnog een bod van EUR 400.000,-- ontvangen. Het pand is vervolgens in opdracht

Nadere informatie

Taxeren in de tegenwoordige tijd

Taxeren in de tegenwoordige tijd Taxeren in de tegenwoordige tijd Henk-Jan Kruidenier RMT RT sv Postbus 8 8070 AA NUNSPEET 0341-252363 info@vandeloosdrechtrbm.nl www.vandeloosdrechtrbm.nl onderwerpen Inleiding Waarom (frequenter) taxeren?

Nadere informatie

Zaaknummer: Datum: 15 april Uitspraak. in de zaak van: X wonende te C, hierna ook: Klager. tegen:

Zaaknummer: Datum: 15 april Uitspraak. in de zaak van: X wonende te C, hierna ook: Klager. tegen: Zaaknummer: 16-037 Datum: Uitspraak in de zaak van: X wonende te C, hierna ook: Klager tegen: Y handelend onder de naam: P gevestigd te T en V handelend onder de naam: S, gevestigd te O hierna tezamen

Nadere informatie

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree.

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. De inhoud van dit document bestaat uit twee delen, te weten: Advieswijzer. In dit document leest u meer over Apple

Nadere informatie

Scheiding 41 9865VB Opende (Gr.) Intensieve veehouderij

Scheiding 41 9865VB Opende (Gr.) Intensieve veehouderij Scheiding 41 9865VB Opende (Gr.) Intensieve veehouderij Vestiging Zuidlaren Annerweg 32, 9471 KV Zuidlaren W: http://www.agriteam.nl/zuidlaren E: zuidlaren@agriteam.nl T: 050-4096190 F: 050-4096116 Plaats:

Nadere informatie

Onzorgvuldig en onvolledig taxatierapport. Ontvankelijkheid klager.

Onzorgvuldig en onvolledig taxatierapport. Ontvankelijkheid klager. Onzorgvuldig en onvolledig taxatierapport. Ontvankelijkheid klager. Klager wil een naast zijn woning gelegen strook grond aankopen. Hij bereikt met de eigenaar overeenstemming voor een koopsom van 17.000.

Nadere informatie

A. Definities. B. Algemene bepalingen

A. Definities. B. Algemene bepalingen ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR REGISTERMAKELAARS EN REGISTERTAXATEURS IN ROERENDE ZAKEN, LEDEN VAN DE FEDERATIE VAN TAXATEURS, MAKELAARS EN VEILINGHOUDERS IN ROERENDE ZAKEN, WELKE VOORWAARDEN ZIJN GEDEPONEERD

Nadere informatie

Taxatie-instructie Koopgarant

Taxatie-instructie Koopgarant Taxatie-instructie Koopgarant 1 juni 2019 Inleiding Deze taxatie-instructie is met name afgestemd op de situatie dat de woningcorporatie of projectontwikkelaar eigenaar is van de grond en ten behoeve van

Nadere informatie

G E E F T O N D E R N E M E R S D E R U I M T E. mtr. w I. M i. een overzicht van onze dienstverlening WALTMANN&Co. BEDRIJFSHUISVESTING

G E E F T O N D E R N E M E R S D E R U I M T E. mtr. w I. M i. een overzicht van onze dienstverlening WALTMANN&Co. BEDRIJFSHUISVESTING p WALTMANN&CO. Bedrijfshuisvesting G E E F T O N D E R N E M E R S D E R U I M T E M i mtr w I een overzicht van onze dienstverlening BEDRIJFSHUISVESTING Waltmann & Co. Makelaars: Een begrip in de Drechtsteden

Nadere informatie

PRIVACY BELEID. Wie zijn wij? Van welke van onze diensten maakt u gebruik? Opdracht (ver- of aankoop of huur/verhuur of taxatie)

PRIVACY BELEID. Wie zijn wij? Van welke van onze diensten maakt u gebruik? Opdracht (ver- of aankoop of huur/verhuur of taxatie) PRIVACY BELEID U komt met ons in aanraking in het kader van onze dienstverlening als makelaardij. Ten behoeve van deze dienstverlening verzamelen en gebruiken wij persoonlijke informatie van u. Dit doen

Nadere informatie

ons kenmerk bijlage(n) datum 08.5550 RK 21 november 2008

ons kenmerk bijlage(n) datum 08.5550 RK 21 november 2008 Nyenrode Real Estate Center de heer prof.dr. T.M. Berkhout MRE MRICS de heer prof.dr. A.C. Hordijk Straatweg 25 3621 BG Breukelen ons kenmerk bijlage(n) datum 08.5550 RK 21 november 2008 betreft: Reactie

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Gezond en Veilig Werken t.a.v. mevrouw Simone Wiers Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Gezond en Veilig Werken t.a.v. mevrouw Simone Wiers Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Gezond en Veilig Werken t.a.v. mevrouw Simone Wiers Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Meteren, 11 maart 2015 Rijksstraatweg 69 4194 SK METEREN Postbus

Nadere informatie

Woonoppervlakte 260 m 2 Vraagprijs 775.000,- kosten koper TE KOOP. Lange Leidsedwarsstraat 46-48 Amsterdam

Woonoppervlakte 260 m 2 Vraagprijs 775.000,- kosten koper TE KOOP. Lange Leidsedwarsstraat 46-48 Amsterdam Woonoppervlakte 260 m 2 Vraagprijs 775.000,- kosten koper TE KOOP Lange Leidsedwarsstraat 46-48 Amsterdam OMSCHRIJVING Verkoop beleggingspand per inschrijving. De richtprijs bedraagt 775.000,- euro kosten

Nadere informatie

Losse grond. Hatertseweg Malden. Henny Steenbruggen Oostwijk 5 Postbus AM Uden. Circa 2 hectare grond

Losse grond. Hatertseweg Malden. Henny Steenbruggen Oostwijk 5 Postbus AM Uden. Circa 2 hectare grond Losse grond TE KOOP Hatertseweg Malden Circa 2 hectare grond, / m² MAKELAARDIJ Henny Steenbruggen Oostwijk 5 Postbus 511 5400 AM Uden 0413-336800 06-22429073 dlvadvies.nl info@dlvadvies.nl Aangeboden,

Nadere informatie

Onjuiste taxatiewaarde. Boedeltaxatie. Belangenverstrengeling.

Onjuiste taxatiewaarde. Boedeltaxatie. Belangenverstrengeling. Onjuiste taxatiewaarde. Boedeltaxatie. Belangenverstrengeling. Klager en zijn ex-partner waren eigenaar van een woning. I.v.m. boedelscheiding heeft beklaagde de woning in opdracht van klagers ex-partner

Nadere informatie

PROCEDURE. Vele Nardus-leden werken al vele jaren vanuit een hoge kwaliteitsnorm, maar vallen buiten de twee hierboven genoemde kaders.

PROCEDURE. Vele Nardus-leden werken al vele jaren vanuit een hoge kwaliteitsnorm, maar vallen buiten de twee hierboven genoemde kaders. 7.5. Nardus Gedragscode Uitvaartfinanciering 1.0 Doel De doelstelling van de Nardus Gedragscode Uitvaartfinanciering is het beheersen van het kwaliteitsniveau van de dienstverlening in de uitvaartbranche.

Nadere informatie

Daarmee was de schriftelijke behandeling van de klacht gereed.

Daarmee was de schriftelijke behandeling van de klacht gereed. Taxatie. Boedeltaxatie. Peildatum. Klager en zijn partner hebben in 2006 een woning gekocht. Nadat klager en zijn partner in augustus 2008 uit elkaar waren gegaan heeft hij beklaagde in verband met de

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 13 maart 2019 Taxaties voor woningaankoop

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 13 maart 2019 Taxaties voor woningaankoop > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk Datum

Nadere informatie

Opdrachtvoorwaarden professionele taxatiedienst financiering woonruimte

Opdrachtvoorwaarden professionele taxatiedienst financiering woonruimte Opdrachtvoorwaarden professionele taxatiedienst financiering woonruimte Naam opdrachtgever: Naam opdrachtgever (2): Adres: Postcode en plaats: Emailadres: Telefoonnummer: hierna (samen) te noemen de opdrachtgever

Nadere informatie

Concept Praktijkhandreiking LAV (lay-out nader te bepalen)

Concept Praktijkhandreiking LAV (lay-out nader te bepalen) Praktijkhandreiking Kamer Landelijk en Agrarisch Vastgoed Bij het verrichten van een Professionele Taxatiedienst is de Geregistreerde Taxateur verplicht de internationaal geldende taxatiestandaard van

Nadere informatie

HANDVEST VAN GOED GEDRAG

HANDVEST VAN GOED GEDRAG PATRIMONIALE OPDRACHTBRIEF Makelaar geregistreerd onder nr. Ondernemingsnr. HANDVEST VAN GOED GEDRAG Onafhankelijke makelaars die advies geven op het gebied van vermogensbeheer, verbinden zich ertoe een

Nadere informatie

1. Is de standaard duidelijk over de werkzaamheden die mogen worden uitgevoerd.? Zo nee, graag toelichten waarom niet.

1. Is de standaard duidelijk over de werkzaamheden die mogen worden uitgevoerd.? Zo nee, graag toelichten waarom niet. Reactie op Consultatiedocument Standaard 4400N Met belangstelling heb ik kennis genomen van het consultatiedocument Standaard 4400N. Ik maak graag gebruik van de mogelijkheid om te reageren op dit document.

Nadere informatie

Stationsstraat 4 te SITTARD

Stationsstraat 4 te SITTARD Stationsstraat 4 te SITTARD Huurprijs 275 per maand Baandert 3, 6136EM Sittard Telefoon: 046-4000060 Fax: 046-4587733 E-mail: info@continue-vastgoed.nl Internet: http://www.continue-vastgoed.nl Omschrijving:

Nadere informatie

Taxatie-instructie Koopstart

Taxatie-instructie Koopstart Taxatie-instructie Koopstart 25 september 2017 1. Inleiding Deze instructie is bestemd voor de situatie dat de woningcorporatie of projectontwikkelaar eigenaar is van de grond en ten behoeve van Koopstart

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Hypotheken

Dienstverleningsdocument Hypotheken Dienstverleningsdocument Hypotheken Inleiding U oriënteert zich op de mogelijkheden van een hypothecaire geldlening. Ons kantoor kan u hierbij ondersteuning verlenen. Onze dienstverlening kan bestaan uit

Nadere informatie

WAARDEREGELING UITLEG

WAARDEREGELING UITLEG WAARDEREGELING UITLEG WAARDEREGELING UITLEG METHODIEK Heeft u onlangs uw huis in Noordoost-Groningen verkocht en denkt u dat de verkoopprijs van uw huis aantoonbaar lager was als gevolg van het risico

Nadere informatie

Landbouwgrond TE KOOP MAKELAARDIJ Twee percelen landbouwgrond ha en ha Prijs op aanvraag,-

Landbouwgrond TE KOOP MAKELAARDIJ Twee percelen landbouwgrond ha en ha Prijs op aanvraag,- Landbouwgrond TE KOOP Twee percelen landbouwgrond 5.20.95 ha en 4.03.70 ha Prijs op aanvraag,- MAKELAARDIJ DLV Makelaardij Oostwijk 5 Postbus 511 5400 AM Uden 0413-336800 dlvadvies.nl info@dlvadvies.nl

Nadere informatie

Laan van Zeeman 12 Heiloo

Laan van Zeeman 12 Heiloo Van der Borden Makelaardij Kennemerstraatweg 386 1851 BK HEILOO 072-535 10 00 Fax.: 072-532 05 33 e-mail: heiloo@vanderborden.nl Laan van Zeeman 12 Heiloo Adres Laan van Zeeman 12 1851 SC HEILOO Vraagprijs

Nadere informatie

Versie d.d. 01-11-2010

Versie d.d. 01-11-2010 Advies van de brancheorganisaties NVM, VastgoedPRO en VBO Makelaar aan het Waarborgfonds Eigen Wonen inzake de normen voor taxateurs en taxatierapporten en de controle erop, ten behoeve van financieringen

Nadere informatie

De opdrachtgever en het taxatiebedrijf zijn de hierna volgende belangrijke aspecten van de uit te voeren taxatieopdracht overeengekomen:

De opdrachtgever en het taxatiebedrijf zijn de hierna volgende belangrijke aspecten van de uit te voeren taxatieopdracht overeengekomen: Opdrachtvoorwaarden professionele taxatiedienst Wonen, vastgesteld door NVM, VastgoedPRO en VBO Makelaar (versie model financiering woonruimte) Naam opdrachtgever: Naam opdrachtgever (2): Adres: Postcode

Nadere informatie

Vorige vastgestelde WOZ-waarde (waardepeildatum )

Vorige vastgestelde WOZ-waarde (waardepeildatum ) Locatie woning Huisnummer 339 1019 LG Taxatieverslag Woningen WOZ-objectnummer 036300495439 Dagtekening taxatieverslag 21-09-2016 Waardepeildatum 01-01-2016 Toestandspeildatum 01-01-2016 Vastgestelde WOZ-waarde

Nadere informatie

Taxatieverslag Woning

Taxatieverslag Woning Taxatieverslag Woning Locatie woning Boostenstraat Huisnummer 35 6412 ZS WOZ-Objectnummer 91700075954 Toestandspeildatum: 01-01-2016 Indien sprake is van een aan- of verbouwing in 2016 is de toestandspeildatum

Nadere informatie