Robosave 2.0. Het programma Robosave 2.0 is bedacht en ontwikkeld door Gerrit Mantel. De grafische interface is gebouwd door Willem Bouwman.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Robosave 2.0. Het programma Robosave 2.0 is bedacht en ontwikkeld door Gerrit Mantel. De grafische interface is gebouwd door Willem Bouwman."

Transcriptie

1 Robosave Robosave 2.0 Robosave 2.0 is een backup programma voor Windows 7 PC s. Het gebruikt de mirror techniek van Microsoft s kopieerprogramma Robocopy. Daarnaast heeft Robosave 2.0 als extra een unieke Rescue optie om verwijderde en gewijzigde bestanden veilig te stellen. GEBRUIKERSHANDLEIDING Het programma Robosave 2.0 is bedacht en ontwikkeld door Gerrit Mantel. De grafische interface is gebouwd door Willem Bouwman. Robosave 2.0 is freeware, mag vrij worden gebruikt en in ongewijzigde vorm worden verspreid. Het programma mag echter niet tegen betaling worden verhandeld. De ontwikkelaar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het verlies van data door het gebruik van Robosave 2.0. Gerrit Mantel s Personal Homepage:

2 Robosave Inhoudsopgave 1. INTRODUCTIE DE INSTALLATIE DE ROBOSAVE 2.0 SETUP HET MAKEN VAN EEN BACKUP DE LOGGING DE BACKUP MIRROR FOUTMELDINGEN DE COMMANDLINE AANROEP VERSIE HISTORIE... 26

3 Robosave INTRODUCTIE Wat is Robosave 2.0 Robosave 2.0 is een backupprogramma voor PC s draaiend onder Windows 7 en is bedoeld voor het doelgericht veiligstellen van mappen met gebruikersbestanden zoals documenten, muziek-, foto- en video bestanden. Robosave 2.0 is niet bedoeld voor het maken van een kopie van een hele schijf. Ook is het zinloos om met Robosave 2.0 het Windows systeem zelf te beveiligen. Hiervoor bestaat het Windows backupprogramma, of third party programma s die schijven- of partities kunnen backuppen, zoals die van Acronis. Met behulp van de grafische gebruikersinterface van Robosave 2.0 kan worden vastgelegd van welke mappen een backup moet worden gemaakt (source) en wat de locatie is waarnaar de backup moet worden weggeschreven (destination). Nadat de bron en doel is vastgelegd kan het backupproces met één druk op de knop worden gestart. Het bijwerken van de backupmirror doet Robosave 2.0 op een slimme manier, waardoor het proces zeer snel verloopt. Het voordeel van het hebben van een backup in de vorm van een mirror, is dat u in de backup met de Windows Verkenner kunt bladeren en zoeken. U kunt verloren gegane bestanden eenvoudig terugzetten, door ze terug te slepen naar de oorspronkelijke locatie. Bij een backup in de vorm van een mirror is de kopie een afspiegeling van de originele mappenstruktuur en bestanden. Normaal gesproken zou dit betekenen dat als u een origineel bestand zou verwijderen, deze in de backupmirror verloren gaat. Ook bij het wijzigen van een origineel bestand wordt dit bestand in de backupmirror bijgewerkt (overschreven) en de oude versie gaat verloren. Indien u verwijderde en gewijzigde bestanden niet kwijt wilt raken in de backupmirror, kunt u de Rescue optie in Robosave 2.0 gebruiken. Deze optie kan door middel van een vinkje voor elke afzonderlijke bronmap worden aangezet. Verwijderde en gewijzigde bestanden worden dan vóór het maken van de backup verplaatst naar de zogenaamde Rescue map. U kunt tevens definiëren hoeveel dagen deze bestanden in de Rescue map bewaard moeten blijven. Het programma Robosave 2.0 bestaat uit een grafische gebruikersinterface en een vbs script dat het backupproces uitvoert. Dit vbs script kan ook in een commandline worden gestart. Minimale vereisten Robosave 2.0 is alleen geschikt voor Engels- en Nederlandstalige installatie versies van Windows 7, en werkt in zowel 32 als 64 bits versies. Robosave 2.0 is alleen bruikbaar als de doelmap (de mirror) zich fysiek op een andere locatie bevindt dan de bronmap(pen). De doelmap kan zich bevinden op: Een tweede harde schijf. Een externe harde schijf.

4 Robosave Een remote share op een andere computer of NAS binnen uw netwerk. Als de bron- en doelmap zich op verschillende partities op dezelfde harde schijf bevinden, dan werkt Robosave 2.0 op zich wel, maar deze situatie is in feite niet veilig genoeg voor het bewaren van backups.

5 Robosave DE INSTALLATIE Download het Robosave installatieprogramma (Robosave20x.msi) van de webpagina en sla het op in uw Downloads map. Om Robosave 2.0 te installeren, opent u de Downloads map en dubbelklikt u op het Robosave20x.msi installatie bestand. Het welkomsscherm van de Robosave 2.0 setup verschijnt: Klik op de [Next >] knop en het Select Installation Folder scherm verschijnt:

6 Robosave Bevestig het installatie pad door op de [Next >] knop te drukken. Het Ready to Install scherm verschijnt: Klik op de [Install] knop om het installatie proces te starten:

7 Robosave Aan het einde van de installatie verschijnt het Completing the Robosave 2.0 Setup Wizard scherm: Klik op de [Finish] knop.

8 Robosave Er is onder Programma s een map Robosave 2.0 aangemaakt, waarin het programma Robosave 2.0 is te vinden. Er is tevens een snelkoppeling op het Bureaublad gemaakt voor Robosave 2.0. Via Configuratiescherm, Programma s, Programma s en onderdelen, kunt u Robosave 2.0 eventueel weer verwijderen.

9 Robosave DE ROBOSAVE 2.0 SETUP Het programma Robosave 2.0 is via de Startknop Alle programma s Robosave , of via de Snelkoppeling Robosave 2.0 op uw bureaublad te starten. Robosave Omdat Robosave 2.0 als Administrator wordt uitgevoerd, moet u steeds het volgende scherm bevestigen: Het Robosave 2.0 scherm ziet er als volgt uit. U ziet van boven naar beneden een Menu, een knoppenbalk, de naam van het setup bestand en drie tabbladen:

10 Robosave Standaard wordt met het setupbestand Robosave.ini gewerkt. Hierin wordt de definitie voor de Robosave 2.0 backup vastgelegd. Bij de allereerste opstart van Robosave 2.0 bevat deze setup geen bronmappen en geen doelmap. De bronmappen Robosave 2.0 maakt backupmirrors van één of meer bronmappen naar één doelmap. Bronmappen zijn de mappen waarin de bestanden staan waarvan een backupmirror gemaakt moet worden. De paden van de bronmappen kunnen worden opgegeven in het tabblad Mirror Source. Voeg met de knop [Add] een pad voor de bronmap toe, of haal een pad met de knop [Delete] weg. In het volgende voorbeeld is C:\Users\gmantel als pad voor een bronmap opgegeven:

11 Robosave Een bronmap mag geen rootmap op een schijfstation zelf zijn ( b.v.: D:\). De doelmap Op de doelmap komen de backup mirrors van alle bronmappen terecht. Het pad van de doelmap moet worden opgegeven in tabblad Mirror Destination in het veld Destination path. Typ een pad voor de doelmap in of zoek het pad op met de knop [ ]. In het volgende voorbeeld is D:\Backup als pad voor de doelmap opgegeven:

12 Robosave Regels: In elke setup kunt u slechts één doelmap opgeven. Maar in het geval dat u op verschillende doelmappen een backupmirror wilt maken, kunt u meerdere instellingen (setups) bewaren. Met de Menu keuzes (of knoppen) File - New Setup ( ), Open setup ( ), Save setup ( ) en Save setup as ( ) kunt u andere setups bewaren. De doelmap mag zich bevinden op andere interne of externe schijf dan waar zich de bronmappen op bevinden (b.v. E:\Backup), of een remote share op een andere computer of NAS (b.v. \\MYSERVER\Backup). Het doelpad mag geen rootmap op een schijfstation zelf zijn (b.v. E:\). U kunt in verschillende setups op één computer zonder problemen dezelfde doelmap gebruiken. De backupmirrors krijgen namelijk een mapnaam die is afgeleid van elke bronmap locatie, en is dus daar mee uniek (bv. C:\Users en D:\Users krijgen ieder hun eigen mirrormap binnen de doelmap. Maar ook \\PC1\Users en \\PC2\Users krijgen ieder hun eigen mirrormap binnen de doelmap). Als u Robosave 2.0 inzet op verschillende computers, laat dan verschillende computers niet naar dezelfde bronmappen backuppen. Bijvoorbeeld PC A en PC B mogen niet allebei backuppen naar dezelfde remote share \\MYSERVER\Backup. Robosave 2.0 overschrijft (dus vernietigt) dan de mirrormap van een andere PC als toevallig dezelfde bronmapnamen voorkomen.

13 Robosave Het aantal dagen dat de veiliggestelde bestanden bewaard moeten blijven, is instelbaar in het tabblad Destination, bij het veld Rescue days. Standaard is dit 30 dagen, maar dit is te wijzigen in een waarde tussen dagen. Robosave 2.0 zal de map met de naam AppData altijd negeren. Appdata is binnen Windows 7 een verborgen map die aanwezig is onder de hoofdmap van elke gebruiker, en wordt ongeschikt geacht voor Robosave 2.0 om te backuppen. De map AppData kan echter wel allerlei instellingen bevatten van allerlei pakketten. Als voorbeeld kunnen worden genoemd de playlists van WinAmp, de Contactpersonen van Windows Live Mail. Als u deze gegevens wilt veiligstellen, dan kunt u dit dus niet met Robosave 2.0 doen.

14 Robosave HET MAKEN VAN EEN BACKUP Indien bronmap(pen) en doelmap zijn gedefinieerd, en het setupbestand met de knop [Save] is bewaard, kan de backup worden gestart. De backup kan worden gestart door in het Robosave 2.0 menu te kiezen voor Action - Backup now of met de knop. Er verschijnt dan een Windows CMD box, waarin Robosave 2.0 de voortgang van de backup toont: Als de backup klaar is moet op een willekeurige toets worden gedrukt om door te gaan. Per bronmap wordt de Mirror status getoond. OK betekent dat het maken van de backup mirror is gelukt. Indien de Mirror status niet OK is, is het maken van de backup geheel of gedeeltelijk mislukt. Foutmeldingen worden bewaard in een logbestand, waar er van elke backup één wordt gemaakt. In het logbestand staan mogelijk aanwijzingen waarom de backup is mislukt. Voor een uitleg over Robosave 2.0 logbestanden, zie hoofdstuk 5 DE LOGGING. De eerste keer dat Robosave 2.0 een backup moet maken duurt het langst. Alle bestanden moeten immers worden gekopieerd. De tweede en volgende keer zal veel sneller gaan, omdat Robosave 2.0 alleen nieuwe, verwijderde en gewijzigde bestanden hoeft bij te werken in de backupmirror. Als de backup in Robosave 2.0 door u wordt gestart, zullen eerst alle instellingen worden gecontroleerd op fouten. Als er fouten in het setupbestand voorkomen, zal bet backupproces niet starten. Foutmeldingen worden uitgelegd in hoofdstuk 7. FOUTMELDINGEN onder Fouten in het setupbestand. Een backup die naar verwachting zeer lang gaat duren, kan het beste vóór de nacht worden gestart met de Action - Backup now and Shutdown keuze, of met de knop. Na afloop van de backup

15 Robosave wordt de PC dan automatisch na 60 seconden wachttijd afgesloten. LET OP! Alle nog openstaande programma s worden afgesloten waarbij eventuele nog niet-bewaarde informatie verloren gaat.

16 Robosave DE LOGGING Zodra Robosave 2.0 een backup uitvoert, zal er een nieuw log bestand worden aangemaakt met de naam {setupname}-{date}-{time}.log in de map Log\ onder de Robosave 2.0 installatie map. Het logbestand bevat onder meer de informatie die tijdens de backup al wordt getoond, onder andere per bronmap de starttijd, eindtijd en de mirror status. De map met logbestanden kan worden verkend door in het Robosave 2.0 menu te kiezen voor Logging Explore log folder of met de knop. U kunt vervolgens de Robosave 2.0 logbestanden in de Windows Verkenner sorteren op aanmaakdatum. Een logbestand kan worden bekeken door deze te openen d.m.v. een dubbelklik op de bestandsnaam. Het aantal dagen dat de logbestanden bewaard moeten blijven, is instelbaar in het tabblad Logging, bij het veld Log days. Standaard is dit 30 dagen, maar dit is te wijzigen in een waarde tussen dagen. Robosave 2.0 kan tijdens het backupproces de namen tonen van bestanden die worden gerescued of gemirrored. Dit kan worden aan- of uitgezet in het tabblad Logging, bij Log trace : Hieronder volgt een gedetailleerde uitleg over de inhoud van het log bestand.

17 Robosave Mirrorstatus Per bronpad wordt het resultaat van het rescue- en mirror proces getoond. Mirror Status Mirror Status : OK Het rescue- en mirror proces is zonder fouten verlopen. : MIRRORING FILES FAILED (See errors in logfile) Er is een fout opgetreden tijdens het mirror proces van robocopy. Kijk het logbestand na op het woord ERROR, afkomstig van robocopy (of FOUT bij Nederlandse Windows versies). Mirror Status : SEARCHING FOR FILES TO RESCUE FAILED Er is een fout opgetreden tijdens het aanmaken van de lijst met Rescue bestanden door robocopy. Robosave 2.0 is gestopt vóórdat het Rescue proces en het mirror proces is uitgevoerd. Kijk het logbestand na op het woord ERROR, afkomstig van robocopy (of FOUT bij Nederlandse Windows versies). Mirror Status : RESCUEING FILES HAS ERRORS Er is een fout opgetreden tijdens het Rescue proces. Één of meer bestanden konden niet worden verplaatst en dus niet worden veiliggesteld. Kijk het logbestand na op het woord ERROR. De volgende foutmeldingen kunnen voorkomen: ERROR - File to rescue not found {filename} Het rescue bestand is niet meer aanwezig. ERROR - File to rescue has too long filename {filename} Het rescue bestand heeft een te lange naam (> 259 tekens) om verplaatst te worden. ERROR - New rescue file has too long path - {pathname} Het nieuwe pad waarop het rescue bestand geplaatst moet worden, is te lang (> 247 tekens). ERROR - New rescue file has too long filename - {filename} De nieuwe naam van het rescue bestand, is te lang (> 259 tekens). ERROR - Could not create new path for rescue file - {pathname} Het nieuwe pad van het rescue bestand, kon niet worden aangemaakt. ERROR - Could not create new rescue file - {filename} Het rescue bestand kon niet worden verplaatst naar de nieuwe locatie. Bestandlabels (Tags) Onder *MIRRORED FILES staan de bestandsnamen die door Robosave 2.0 zijn meegenomen met de backup. Als de Rescue optie is gebruikt, staan onder onder *RESCUED FILES de bestandsnamen die door Robosave 2.0 zijn veiliggesteld. Aan het label (de tag) van het bestand kan worden afgelezen wat er met het bestand is gebeurd. *EXTRA File (Ext. Bestand) Niet meer bestaand (Verwijderd) bestand. Genoemd onder *RESCUED FILES betekent dit een veiliggesteld bestand. New File (Nw. Bestand) Nieuw bestand dat is gekopieerd. Newer/Older (Nieuwer/Ouder)

18 Robosave Qua datum gewijzigd bestand dat is gekopieerd. Genoemd onder *RESCUED FILES betekent dit een veiliggesteld bestand. Changed (Gew. Bestand) Qua inhoud (grootte) gewijzigd bestand dat is gekopieerd. Genoemd onder *RESCUED FILES betekent dit een veiliggesteld bestand. *EXTRA Dir (*EXTRA map) Een niet meer bestaande (verwijderde) map. Alleen ter info. New Dir (Nieuwe map) Een nieuwe map. Alleen ter info. Veiliggestelde gewijzigde bestanden zullen tijdens het mirror proces worden gelogd als New File (Nw. Bestand), want ze zijn tijdens het veiligstellen verplaatst, en bestaan dus tijdens het mirror proces niet meer in de doelmap. Statistieken Aan het einde van het log bestand wordt de vrije ruimte in GB getoond van de backup mirror locatie. Als de Rescue optie is gebruikt, wordt de grootte van de inhoud van de Rescue map in GB getoond.

19 Robosave DE BACKUP MIRROR Het verschil tussen Mirror zonder en mèt gebruik van de Rescue optie. Als de Rescue optie niet wordt gebruikt, wordt door Robosave 2.0 van de bronmap een backupmirror gemaakt op de doelmap. Doel wordt gelijkgemaakt aan bron, dat wil zeggen nieuwe bestanden komen er bij, verwijderde bestanden gaan er af, gewijzigde bestanden worden overschreven. Als de Rescue optie bij een bronmap is aangevinkt, worden eerst, dat wil zeggen vóór het mirror proces, alle verwijderde en gewijzigde bestanden (die nog aanwezig zijn in de backupmirror van deze bronmap) veilig gesteld. De veilig te stellen bestanden worden uit de backupmirror gehaald en verplaatst naar de Rescue map. Hoe wordt de backup mirror naam gegeven? Een backupmirror is een exacte kopie van de gehele mappenstruktuur en daarin voorkomende bestanden van de bronmap. Alleen schijfletters en computernamen worden enigszins aangepast. Dit kan aan de hand van een aantal voorbeelden worden duidelijk gemaakt: Voorbeeld 1 Als bronmappen is opgegeven: C:\Users\Gerrit D:\Muziek Als doelmap is opgegeven: S:\Backup De backupmirrors zijn dan als volgt naamgegeven: S:\Backup\C$\Users\Gerrit S:\Backup\D$\Muziek Voorbeeld 2 Als bronmappen is opgegeven: C:\Users\Gerrit D:\Muziek Als doelmap is opgegeven: \\COMPUTER2\Backup De backup mirrors zijn dan als volgt naamgegeven: \\COMPUTER2\Backup\C$\Users\Gerrit \\COMPUTER2\Backup\D$\Muziek Voorbeeld 3 Als bronmap is opgegeven: \\COMPUTER2\Muziek Als doelmap is opgegeven: S:\Backup De backup mirror is als volgt naamgegeven: S:\Backup\$COMPUTER2\Muziek De Rescue map

20 Robosave De Rescue map wordt gevuld met veiliggestelde bestanden, als tenminste de optie Rescue wordt gebruikt. De veiliggestelde bestanden komen niet zomaar allemaal bij elkaar in één map te staan. Alle bestanden worden onder de Rescue map gehangen in hun originele mappenstructuur. Hoe veiliggestelde bestanden precies worden naamgegeven in de Rescue map, kan aan de hand van een voorbeeld worden verduidelijkt: Als doelmap is opgegeven: S:\Backup Als Rescue foldername is opgegeven: $ROBOSAVE Per run van Robosave 2.0 zal er een submap in de Rescue map worden aangemaakt, met als naam {datum}-{tijd} (als er tenminste bestanden zijn om veilig te stellen). Hieronder worden gewijzigde en verwijderde bestanden in aparte mappen (Changed en Deleted) opgeslagen, bijvoorbeeld: Hoe een veiliggesteld bestand wordt naamgegeven, wordt in het volgende voorbeeld duidelijk gemaakt. Hier wordt een (niet meer in de bron voorkomend) bestand uit de doelmap verplaatst naar de Rescue map: Bestand in de backup mirror: S:\Backup\D$\Muziek\Pop\Singles\ABBA Waterloo.mp3 Bestand na verplaatsing naar Rescue map: S:\Backup\$ROBOSAVE\ \Deleted\D$\Muziek\Pop\Singles\ABBA Waterloo.mp3 De Rescue map kan worden verkend door in het Robosave 2.0 menu te kiezen voor Logging Explore rescue folder of met de knop. In de Windows verkenner kan in de Rescue map naar bestanden worden gezocht op (deel) van de naam, of bv *.* (= alle). Vervolgens kan in het zoekresultaat worden gesorteerd op het gewenste attribute, zoals naam. Robosave2.0 heeft geen bestandsherstel mogelijkheid. Het herstellen van bestanden moet handmatig met behulp van de Windows Verkenner gebeuren. Op Nederlandstalige Windows

21 Robosave omgevingen, moet men er op letten, dat de gebruikersmappen in Windows verkenner Nederlandstalig zijn (bv. C:\Gebruikers\Gerrit\Mijn Documenten, terwijl in de Robosave 2.0 doelen rescue mappen alles engelstalig is opgeslagen (bv C:\Users\Gerrit\Documents. Bij het maken van een backup van een bronmap waarbij Rescue is aangevinkt, worden vóór het mirror proces, gewijzigde en verwijderde bestanden uit de backupmirror veiliggesteld. Om te kunnen bepalen welke bestanden zijn gewijzigd of verwijderd, doet Robosave 2.0 eerst een inventarisatie ronde. Als er tussen het moment van de inventarisatie ronde en het mirror proces nog bestanden worden gewijzigd of verwijderd, dan worden die niet veiliggesteld. Draai een backup met gebruik van Rescue dus op een moment waarop er geen wijzigingen in de opgegeven bronmappen plaatsvinden. Het hernoemen van mappen die ergens voorkomen in de bronpaden heeft tot gevolg dat de totale map (mèt inhoud) opnieuw in aanmerking komt om te worden gebackupd. Het hernoemen van een map met grote inhoud heeft dus gevolgen voor de backup doorlooptijd. Als dan ook nog de bronmap met de Rescue methode wordt gebackupd, dan komen alle bestanden voorkomend in de hernoemde map, ook nog eens allemaal in de Rescue map terecht. Het kan voorkomen, dat tijdens het backuppen bestanden zijn gelocked. Robosave 2.0 zal 5x proberen en tussentijds 5 seconden wachten voordat een gelocked bestand als niet-kopieerbaar wordt beschouwd. De mirror status zal dan niet OK zijn, maar een ERROR bevatten. Wilt u backupproblemen bij locked bestanden voorkomen, dan moet u van te voren alle programma s afsluiten die bestanden open (en mogelijk gelocked) houden.

22 Robosave FOUTMELDINGEN Fout in aanroep Er is iets mis met de aanroep van het robosave.vbs. Please run robosave.vbs in a Windows CMD box with cscript Indien deze melding in een Popup window verschijnt, is geprobeerd robosave.vbs met WScript uit te voeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld als op het bestand robosave.vbs is dubbelgeklikt, en WScript de standaard host is (dit is standaard). Start robosave.vbs op in een Windows CMD BOX met cscript, of gebruik run_robosave.bat, zie Hoofdstuk 8. DE COMMANDLINE AANROEP ERROR - Commandline syntax error Er is meer dan 1 argument opgegeven bij de aanroep van robosave.vbs. Het enige argument mag zijn de naam van het setupbestand. ERROR - Setup file {filename} does not exist Het opgegeven setupbestand bestaat niet. ERROR - Error file {filename} could not be created Het (tijdelijk) errorbestand kan niet worden aangemaakt. Windows omgeving De Windows omgeving voldoet niet aan de vereisten voor Robosave 2.0. ERROR - File Robosave.nfo does not exist Het bestand Robosave.nfo bestaat niet. Robosave 2.0 is niet correct geïnstalleerd. ERROR - Program robocopy.exe not found in path Het programma robocopy.exe komt niet voor in het path. ERROR - Windows install language not supported De Windows installatie taal wordt niet ondersteund door Robosave 2.0. Alleen engels- en nederlandstalige Windows (installatie versies) worden ondersteund. ERROR - Current OEM codepage not supported De in het register ingestelde waarde voor OEMCP (OEM Codepage) wordt niet ondersteund. Fouten in het setupbestand Ondanks dat paden voor bronmappen en doelmap en alle andere instellingen van Robosave 2.0 via de grafische interface zijn ingevoerd, kan het voorkomen dat Robosave 2.0 toch fouten in het setupbestand tegenkomt, waardoor het maken van een backup niet kan doorgaan. Het kan zijn dat er gegevens ontbreken, paden niet meer bestaan, paden om één of andere reden niet zijn te aan te maken etc. etc. De foutmeldingen verschijnen in de Windows CMD box, en worden weggeschreven in het bestand Robosave\{setupname}.err. Dit bestand is met Kladblok te openen. Als er fouten voorkomen in het setupbestand, zal Robosave 2.0 niet aan het mirror proces beginnen.

23 Robosave ERROR - Destination path {path} not defined Er is geen pad als doelmap opgegeven. ERROR - Destination path (path} ends with \ Het pad van de doelmap mag niet eindigen met \. ERROR - Destination path {path} does not exist De opgegeven doelmap bestaat niet. ERROR - Destination path {path} is a drive Het pad voor de doelmap mag geen drive zijn. Doelmappen als D:, E: etc. zijn niet toegestaan. ERROR Source path {path} ends with \ Een pad van een bronmap mag niet eindigen op \. ERROR Source path {path} does not exist Een opgegeven bronmap bestaat niet. ERROR - Source path {path} is not unique Een opgegeven bronmap mag niet op een pad van een andere opgegeven bronmap liggen. Zo mag c:\user\gerrit en c:\user\gerrit\documents niet beiden worden opgegeven, omdat c:\user\gerrit\documents reeds onderdeel uitmaakt van c:\user\gerrit. ERROR Source path {path} is a drive Het pad voor een bronmap mag geen drive zijn. Bronmappen als C:, D: etc. zijn niet toegestaan. ERROR Source path {path} is on destination drive Een bronmap mag niet op de doeldrive liggen. Een combinatie van bv. C:\User als bronmap en C:\Backup als doelmap is niet toegestaan. ERROR - Destination folder {path} could not be created Een mirrormap kan niet worden aangemaakt op de doelmap. Het path van de doelmap is niet bereikbaar, is te vol, het pad voor de mirrormap is te lang of het recht ontbreekt om een mirrormap te creeeren. ERROR - No Source path defined Er is geen enkel pad als bronmap opgegeven. ERROR - Rescue folder not defined De naam van een Rescue map is niet opgegeven, terwijl voor één of meer bronmappen de Rescue optie aan staat.. ERROR - Rescue folder ends with \ De naam van de Rescue map mag niet eindigen met \. ERROR - Rescue folder name contains illegal character De naam van de Rescue map bevat een illegaal teken. Map namen mogen de volgende tekens niet bevatten: " / *? < > ERROR - Rescue folder name is a path

24 Robosave De naam van de Rescue map mag de tekens : en \ niet bevatten. De Rescue map naam moet een (zo kort mogelijke) naam zijn. De standaard Rescue map naam is $ROBOSAVE. ERROR - Rescue folder name contains a space character De Rescue map naam mag geen spaties bevatten. ERROR - Rescue folder {path} could not be created De rescuemap kan niet worden aangemaakt op de doelmap. Het path van de doelmap is niet bereikbaar, is te vol, het pad voor de rescuemap is te lang of het recht ontbreekt om een rescuemap te creeeren. ERROR - Rescue days is not a number Het opgegeven aantal dagen bij Rescue days is geen getal. ERROR - Rescue days is not between 1 and 999 Het opgegeven aantal dagen bij Rescue days ligt niet tussen 1 en 999. ERROR - Log days is not a number Het opgegeven aantal dagen bij Log days is geen getal. ERROR - Log days is not between 1 and 999 Het opgegeven aantal dagen bij Log days ligt niet tussen 1 en 999. ERROR - Log trace is not 0 or 1 De waarde bij Log trace (in het Setup bestand) is niet 0 of 1. ERROR - Log folder \Log could not be created De map Log op de installatie map van Robosave 2.0 kan niet worden gecreeerd. Het recht ontbreekt om een logmap te creeeren. ERROR - Log file \Log\{logfile} could not be created Het log bestand kan niet worden gecreeerd. Het path van de logmap is niet bereikbaar, is te vol of het recht ontbreekt om een logfile te creeeren.

25 Robosave DE COMMANDLINE AANROEP Commandline syntax Een Robosave 2.0 backup kan behalve vanuit Robosave.exe (de Grafische Gebruikers Interface) ook in een Windows CMD box worden uitgevoerd. De commandline syntax is als volgt: cscript Robosave.vbs [//E:VBScript] [//NoLogo] ["setupfile"] De setupfile (setupbestand) is optioneel en alleen nodig voor andere setupbestanden dan Robosave.ini. De script parameter //E:VBScript (engine aanduiding) is in principe niet nodig bij een script met de extensie vbs, maar mag wel worden gebruikt. De script parameter //NoLogo is optioneel en onderdrukt de Windows Script Host melding bij het draaien van het script. Microsoft (R) Windows Script Host versie 5.8 Copyright (C) Microsoft Corporation Alle rechten voorbehouden. Het Robosave.vbs script kan niet worden opgestart met wscript. Aangezien wscript de standaardhost voor scriptverwerking is, kan Robosave.vbs niet in de Windows Verkenner worden geopend, of met een dubbelklik worden gestart. Als dit toch wordt geprobeerd verschijnt er een popup met de foutmelding Please run Robosave.vbs in a Windows CMD box with cscript. De batchscripts Er zijn twee batch scripts waarvan de Robosave 2.0 Grafische Gebruikers Interface gebruik maakt. Deze zijn ook bruikbaar voor snelkoppelingen op het bureaublad, of in Geplande Opdrachten (Scheduled Tasks). run_robosave.bat "setupfile" Voer een Robosave 2.0 backup uit met het opgegeven setupbestand, pauzeer na afloop, te beantwoorden met de Enter toets om af te sluiten. run_robosave_shutdown.bat "setupfile" Voer een Robosave 2.0 backup uit met het opgegeven setupbestand en schakel de computer na afloop uit. De shutdown van de PC word uitgevoerd met een zogenaamde Force optie. Dit wil zeggen dat openstaande programma s geforceerd worden afgesloten, en niet bewaarde informatie verloren gaat.

26 Robosave VERSIE HISTORIE 7 april Robosave versie 2.0 gelanceerd. Nieuwe grafische gebruikers interface (gemaakt door Willem Bouwman). Nieuwe installatie techniek toegepast (msi gecreëerd m.b.v. Advanced Installer). Ondersteuning van alleen nog maar het Windows 7 platform. Opheffing van het Listrescue.vbs script. 8 april Bug verholpen: backup met andere setupfile lukt niet. 31 mei De log trace wordt niet meer in een aparte sub-cmd box getoond, maar in de hoofd-cmd box. Directorynamen worden niet meer getoond tijdens de log trace. 8 juli (uitgegeven als 2.0.6) De log trace wordt weer in een aparte sub-cmd box getoond. Alleen de log van de robocopy mirror actie wordt getoond, niet van de robocopy list actie en niet van de rescue actie. 16 oktober (uitgegeven als 2.0.7) In de GUI velden Rescue days en Log days kan worden ingevuld (ipv 1-99). 11 maart Nummering van de foutmeldingen zijn verwijderd. Foutmeldingen zijn vereenvoudigd. In het vbs script worden nu ook de waarden toegelaten voor de velden Rescue days en Log days. Robosave script versie ( ) gekoppeld aan de GUI versie (2.0.6). Check op fouten in de setupfile zijn versneld door loops te beperken.

Backup en Synchronisatie

Backup en Synchronisatie Backup en Synchronisatie Om de informatie en software in uw computer veilig te stellen kunnen we een aantal deelgebieden onderscheiden: 1. Windows zelf met alle geïnstalleerde programma s, instellingen,

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

FRACLADOC MAINTENANCE (C) HANDLEIDING. : Kris Bekkers AUTEUR(S)

FRACLADOC MAINTENANCE (C) HANDLEIDING. : Kris Bekkers AUTEUR(S) FRACLADOC MAINTENANCE (C) HANDLEIDING AUTEUR(S) : Kris Bekkers DOCUMENTNUMMER : VERSIE : 1.0.0 BRON : Kris Bekkers STATUS : DOCUMENTDATUM : 12 juni 2006 AANTAL PAGINA'S : 75 Copyright 2006, Kris Bekkers

Nadere informatie

Handleiding Notebook

Handleiding Notebook Handleiding Notebook Project Notebook 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor studenten van de Hogeschool Zuyd die in het bezit zijn van een notebook. In deze handleiding kunt u een aantal praktische

Nadere informatie

CENTIS BACKUP GEBRUIKERSHANDLEIDING. versie 1.2.1. http://www.centis-backup.eu

CENTIS BACKUP GEBRUIKERSHANDLEIDING. versie 1.2.1. http://www.centis-backup.eu CENTIS BACKUP http://www.centis-backup.eu GEBRUIKERSHANDLEIDING versie 1.2.1 Juli 2007 1 Copyright 2006-2007 CareWorks Centis Backup betracht uiterste zorgvuldigheid bij het vervaardigen, samenstellen

Nadere informatie

Handleiding. voor het. installeren en updaten. van. FotoBase. Versie 2.11

Handleiding. voor het. installeren en updaten. van. FotoBase. Versie 2.11 Handleiding voor het installeren en updaten van FotoBase Versie 2.11 Inleiding Het installeren en updaten van FotoBase gebeurt met hetzelfde installatiebestand. Dit bestand kan gedownload worden of gekopieerd

Nadere informatie

Back-up deel 1: introductie

Back-up deel 1: introductie Back-up deel 1: introductie In dit cursusdeel leer je wat een back-up is, waarom je deze moet maken en van welke bestanden. Je leert ook waar je de back-up het beste op kunt slaan. Zo leer je hoe je een

Nadere informatie

Deel I De installatie van UNIT4 Multivers 8.1

Deel I De installatie van UNIT4 Multivers 8.1 Deel I De installatie van UNIT4 Multivers 8.1 UNIT4 Software B.V. Telefoon 0184 444444 Postbus 102 Telefax 0184 444445 3360 AC Sliedrecht Supportlijn 088 2472472 Supportfax 0184 414819 e-mail multivers.support@unit4.com

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD...4 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN...4 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...5 4. INLOGGEN...9 5. GEBRUIK VAN DE BACK-UP SOFTWARE...12 6. BACK-UP TAAK INSTELLINGEN...14

Nadere informatie

Installatiehandleiding 3.0.0. Fidura Enterprise

Installatiehandleiding 3.0.0. Fidura Enterprise Fidura Enterprise Revisie datum: 28 maart 2012 cversie: 1.1 Inhoudsopgave INSTALLATIEHANDLEIDING 3.0.0...1 FIDURA ENTERPRISE...1 INHOUDSOPGAVE...2 INHOUDSOPGAVE...3 BIJLAGE(N):...5 1 INLEIDING...6 1.1

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Backup Zeker V1.3 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1.0 Backup Zeker - Installatie... 4 1.1 Systeemeisen... 4 1.2 Setup / Installatie... 4 1.3 Eerste start - Registratie

Nadere informatie

Rhino opgetuigd deel 4: de Back-up

Rhino opgetuigd deel 4: de Back-up Rhino opgetuigd deel 4: de Back-up Standaard applicaties zijn geïnstalleerd. We kunnen op Rhino werken! Maar... Wat velen vaak vergeten is de back-up. Iedereen weet dat het moet. Maar doen we het ook?

Nadere informatie

Personnel Manager naar People Inc.

Personnel Manager naar People Inc. Personnel Manager naar People Inc. I Personnel Manager naar People Inc. Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Personnel Manager naar People Inc. 1 1.1 Personnel... Manager 1 1.2 People... Inc. 2 1.3 De upgrade...

Nadere informatie

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1 Pagina 1 Online Back up Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Voorwoord.. Blz. 3 Minimale systeemeisen...blz. 4 Installatie van Webcreating Easy Back-Up..Blz. 5 Inloggen..Blz.

Nadere informatie

d.d. 24-08-2012 Setup notes Versie 17.00.00

d.d. 24-08-2012 Setup notes Versie 17.00.00 d.d. 24-08-2012 Setup notes Versie 17.00.00 Copyright DBS Business Solutions B.V. Postbus 747 3800 AS Amersfoort Alle rechten voorbehouden. Verveelvuldiging of openbaarmaking, geheel of gedeeltelijk, is

Nadere informatie

Perceptive Process Design & Enterprise. Installatiehandleiding

Perceptive Process Design & Enterprise. Installatiehandleiding Perceptive Process Design & Enterprise Installatiehandleiding 2013 Lexmark International Technology S.A. Datum: 31-10-2013 Versie: 3.0.3 Perceptive Software is a trademark of Lexmark International Technology

Nadere informatie

Introductie Mamut Online Backup

Introductie Mamut Online Backup Mamut Active Services Introductie Mamut Online Backup Versie 4 MOB.BKL.INTRO.NL.040.01 1 Mamut Online Backup Inhoud Mamut Online Backup... 3 Nieuw in versie 4... 5 Introductie... 6 Aan de slag... 12 Zo

Nadere informatie

HDN Server Installatie handleiding

HDN Server Installatie handleiding HDN Server Installatie handleiding Hypotheken Data Netwerk Versie 2.6.0.3 30 Juni 2010 HDN Helpdesk T: 0182 750 585 F: 0182 750 589 M: helpdesk@hdn.nl Copyright Communications Security Net B.V. 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

IDEP VOOR WINDOWS GEBRUIKERSHANDLEIDING

IDEP VOOR WINDOWS GEBRUIKERSHANDLEIDING IDEP VOOR WINDOWS GEBRUIKERSHANDLEIDING versie 2011 BE Instituut voor de nationale rekeningen Nationale Bank van België Externe statistieken de Berlaimontlaan 14 1000 Brussel Inhoudsopgave 1 INLEIDING...

Nadere informatie

Herstellen van je pc (Disaster Recovery)

Herstellen van je pc (Disaster Recovery) Herstellen van je pc Disaster Recovery 1 Herstellen van je pc (Disaster Recovery) 0. Inleiding In het vorige hoofdstuk hebben we verschillende mogelijkheden gezien om een veiligheidskopie te nemen van

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Remote Backup

Gebruiksaanwijzing Remote Backup Gebruiksaanwijzing Remote Backup Juli 2009 Versie 1.2 Auteur : E.C.A. Mouws Pagina 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inhoudsopgave... 2 Opstarten... 3 Hoofdscherm... 3 Uitleg van het scherm... 4 Backup...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software

Gebruikershandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software Factuur2King 2.0 Gebruikershandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software P a g i n a 2 INHOUDSOPGAVE Overzicht Factuur2King... 3 Functionaliteit:... 3 Systeemeisen:... 4 1. Factuur2King starten... 5

Nadere informatie

Handleiding. Voor Windows en Mac. LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl

Handleiding. Voor Windows en Mac. LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl Handleiding Voor Windows en Mac LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl Voor vragen stuurt u een e-mail naar support@liveschijf.nl Inhoud Online Backup

Nadere informatie

Windows 7 / 8.1 Basis

Windows 7 / 8.1 Basis Windows 7 / 8.1 Basis Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Functionaliteiten Windows 7 en 8.1... 4 1.1 Inloggen in Windows 7 en Windows 8.x... 4 1.2 Programma s en bestanden in de taakbalk... 8 1.3 Aero

Nadere informatie

Handleiding Netach Viewer. Juni 2015

Handleiding Netach Viewer. Juni 2015 Handleiding Netach Viewer Juni 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Functionaliteiten... 3 1.2 Voordelen... 3 1.3 Systeem vereisten... 3 2 Installatie... 4 2.1 Netach Viewer Installeren... 4 2.2 Netach

Nadere informatie

Nero BackItUp Handleiding

Nero BackItUp Handleiding Nero BackItUp Handleiding Nero AG Informatie over auteursrecht en handelsmerken De volledige handleiding van Nero BackItUp is auteursrechtelijk beschermd en is eigendom van Nero AG. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Vodafone PC Backup User Guide Version 1.16

Vodafone PC Backup User Guide Version 1.16 Vodafone PC Backup User Guide Version 1.16 Inhoud Hoofdstuk 1: Overzicht...5 Hoofdstuk 2: Vodafone PC Backup installeren...7 De {{product_name}}-client downloaden...7 De Vodafone PC Backup-client installeren...8

Nadere informatie

Handleiding Risk Processor Corporate

Handleiding Risk Processor Corporate Handleiding Risk Processor Corporate Enterprise Risicoregister Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Installatie van de software en backup 4 2.1 Installatie 4 2.2 Backup 5 2.3 Beveiliging tabbladen 5 2.4 Start

Nadere informatie

Vergunningen Informatie Systeem Beheer versie 3.7.0

Vergunningen Informatie Systeem Beheer versie 3.7.0 Vergunningen Informatie Systeem Beheer versie 3.7.0 1 Inleiding & begrip van de situatie...3 2 Overzicht Vergunningen Informatie Systeem...4 2.1 Algemeen overzicht...4 2.2 Technisch overzicht...4 3 Technisch

Nadere informatie

BackupAgent Online Backup Client voor Windows 3.11 Gebruikershandleiding

BackupAgent Online Backup Client voor Windows 3.11 Gebruikershandleiding BackupAgent Online Backup Client voor Windows 3.11 Gebruikershandleiding January 2008 Version 1.0 Disclaimer This document is compiled with the greatest possible care. However, errors might have been introduced

Nadere informatie