Robosave 2.0. Het programma Robosave 2.0 is bedacht en ontwikkeld door Gerrit Mantel. De grafische interface is gebouwd door Willem Bouwman.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Robosave 2.0. Het programma Robosave 2.0 is bedacht en ontwikkeld door Gerrit Mantel. De grafische interface is gebouwd door Willem Bouwman."

Transcriptie

1 Robosave Robosave 2.0 Robosave 2.0 is een backup programma voor Windows 7 PC s. Het gebruikt de mirror techniek van Microsoft s kopieerprogramma Robocopy. Daarnaast heeft Robosave 2.0 als extra een unieke Rescue optie om verwijderde en gewijzigde bestanden veilig te stellen. GEBRUIKERSHANDLEIDING Het programma Robosave 2.0 is bedacht en ontwikkeld door Gerrit Mantel. De grafische interface is gebouwd door Willem Bouwman. Robosave 2.0 is freeware, mag vrij worden gebruikt en in ongewijzigde vorm worden verspreid. Het programma mag echter niet tegen betaling worden verhandeld. De ontwikkelaar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het verlies van data door het gebruik van Robosave 2.0. Gerrit Mantel s Personal Homepage:

2 Robosave Inhoudsopgave 1. INTRODUCTIE DE INSTALLATIE DE ROBOSAVE 2.0 SETUP HET MAKEN VAN EEN BACKUP DE LOGGING DE BACKUP MIRROR FOUTMELDINGEN DE COMMANDLINE AANROEP VERSIE HISTORIE... 26

3 Robosave INTRODUCTIE Wat is Robosave 2.0 Robosave 2.0 is een backupprogramma voor PC s draaiend onder Windows 7 en is bedoeld voor het doelgericht veiligstellen van mappen met gebruikersbestanden zoals documenten, muziek-, foto- en video bestanden. Robosave 2.0 is niet bedoeld voor het maken van een kopie van een hele schijf. Ook is het zinloos om met Robosave 2.0 het Windows systeem zelf te beveiligen. Hiervoor bestaat het Windows backupprogramma, of third party programma s die schijven- of partities kunnen backuppen, zoals die van Acronis. Met behulp van de grafische gebruikersinterface van Robosave 2.0 kan worden vastgelegd van welke mappen een backup moet worden gemaakt (source) en wat de locatie is waarnaar de backup moet worden weggeschreven (destination). Nadat de bron en doel is vastgelegd kan het backupproces met één druk op de knop worden gestart. Het bijwerken van de backupmirror doet Robosave 2.0 op een slimme manier, waardoor het proces zeer snel verloopt. Het voordeel van het hebben van een backup in de vorm van een mirror, is dat u in de backup met de Windows Verkenner kunt bladeren en zoeken. U kunt verloren gegane bestanden eenvoudig terugzetten, door ze terug te slepen naar de oorspronkelijke locatie. Bij een backup in de vorm van een mirror is de kopie een afspiegeling van de originele mappenstruktuur en bestanden. Normaal gesproken zou dit betekenen dat als u een origineel bestand zou verwijderen, deze in de backupmirror verloren gaat. Ook bij het wijzigen van een origineel bestand wordt dit bestand in de backupmirror bijgewerkt (overschreven) en de oude versie gaat verloren. Indien u verwijderde en gewijzigde bestanden niet kwijt wilt raken in de backupmirror, kunt u de Rescue optie in Robosave 2.0 gebruiken. Deze optie kan door middel van een vinkje voor elke afzonderlijke bronmap worden aangezet. Verwijderde en gewijzigde bestanden worden dan vóór het maken van de backup verplaatst naar de zogenaamde Rescue map. U kunt tevens definiëren hoeveel dagen deze bestanden in de Rescue map bewaard moeten blijven. Het programma Robosave 2.0 bestaat uit een grafische gebruikersinterface en een vbs script dat het backupproces uitvoert. Dit vbs script kan ook in een commandline worden gestart. Minimale vereisten Robosave 2.0 is alleen geschikt voor Engels- en Nederlandstalige installatie versies van Windows 7, en werkt in zowel 32 als 64 bits versies. Robosave 2.0 is alleen bruikbaar als de doelmap (de mirror) zich fysiek op een andere locatie bevindt dan de bronmap(pen). De doelmap kan zich bevinden op: Een tweede harde schijf. Een externe harde schijf.

4 Robosave Een remote share op een andere computer of NAS binnen uw netwerk. Als de bron- en doelmap zich op verschillende partities op dezelfde harde schijf bevinden, dan werkt Robosave 2.0 op zich wel, maar deze situatie is in feite niet veilig genoeg voor het bewaren van backups.

5 Robosave DE INSTALLATIE Download het Robosave installatieprogramma (Robosave20x.msi) van de webpagina en sla het op in uw Downloads map. Om Robosave 2.0 te installeren, opent u de Downloads map en dubbelklikt u op het Robosave20x.msi installatie bestand. Het welkomsscherm van de Robosave 2.0 setup verschijnt: Klik op de [Next >] knop en het Select Installation Folder scherm verschijnt:

6 Robosave Bevestig het installatie pad door op de [Next >] knop te drukken. Het Ready to Install scherm verschijnt: Klik op de [Install] knop om het installatie proces te starten:

7 Robosave Aan het einde van de installatie verschijnt het Completing the Robosave 2.0 Setup Wizard scherm: Klik op de [Finish] knop.

8 Robosave Er is onder Programma s een map Robosave 2.0 aangemaakt, waarin het programma Robosave 2.0 is te vinden. Er is tevens een snelkoppeling op het Bureaublad gemaakt voor Robosave 2.0. Via Configuratiescherm, Programma s, Programma s en onderdelen, kunt u Robosave 2.0 eventueel weer verwijderen.

9 Robosave DE ROBOSAVE 2.0 SETUP Het programma Robosave 2.0 is via de Startknop Alle programma s Robosave , of via de Snelkoppeling Robosave 2.0 op uw bureaublad te starten. Robosave Omdat Robosave 2.0 als Administrator wordt uitgevoerd, moet u steeds het volgende scherm bevestigen: Het Robosave 2.0 scherm ziet er als volgt uit. U ziet van boven naar beneden een Menu, een knoppenbalk, de naam van het setup bestand en drie tabbladen:

10 Robosave Standaard wordt met het setupbestand Robosave.ini gewerkt. Hierin wordt de definitie voor de Robosave 2.0 backup vastgelegd. Bij de allereerste opstart van Robosave 2.0 bevat deze setup geen bronmappen en geen doelmap. De bronmappen Robosave 2.0 maakt backupmirrors van één of meer bronmappen naar één doelmap. Bronmappen zijn de mappen waarin de bestanden staan waarvan een backupmirror gemaakt moet worden. De paden van de bronmappen kunnen worden opgegeven in het tabblad Mirror Source. Voeg met de knop [Add] een pad voor de bronmap toe, of haal een pad met de knop [Delete] weg. In het volgende voorbeeld is C:\Users\gmantel als pad voor een bronmap opgegeven:

11 Robosave Een bronmap mag geen rootmap op een schijfstation zelf zijn ( b.v.: D:\). De doelmap Op de doelmap komen de backup mirrors van alle bronmappen terecht. Het pad van de doelmap moet worden opgegeven in tabblad Mirror Destination in het veld Destination path. Typ een pad voor de doelmap in of zoek het pad op met de knop [ ]. In het volgende voorbeeld is D:\Backup als pad voor de doelmap opgegeven:

12 Robosave Regels: In elke setup kunt u slechts één doelmap opgeven. Maar in het geval dat u op verschillende doelmappen een backupmirror wilt maken, kunt u meerdere instellingen (setups) bewaren. Met de Menu keuzes (of knoppen) File - New Setup ( ), Open setup ( ), Save setup ( ) en Save setup as ( ) kunt u andere setups bewaren. De doelmap mag zich bevinden op andere interne of externe schijf dan waar zich de bronmappen op bevinden (b.v. E:\Backup), of een remote share op een andere computer of NAS (b.v. \\MYSERVER\Backup). Het doelpad mag geen rootmap op een schijfstation zelf zijn (b.v. E:\). U kunt in verschillende setups op één computer zonder problemen dezelfde doelmap gebruiken. De backupmirrors krijgen namelijk een mapnaam die is afgeleid van elke bronmap locatie, en is dus daar mee uniek (bv. C:\Users en D:\Users krijgen ieder hun eigen mirrormap binnen de doelmap. Maar ook \\PC1\Users en \\PC2\Users krijgen ieder hun eigen mirrormap binnen de doelmap). Als u Robosave 2.0 inzet op verschillende computers, laat dan verschillende computers niet naar dezelfde bronmappen backuppen. Bijvoorbeeld PC A en PC B mogen niet allebei backuppen naar dezelfde remote share \\MYSERVER\Backup. Robosave 2.0 overschrijft (dus vernietigt) dan de mirrormap van een andere PC als toevallig dezelfde bronmapnamen voorkomen.

13 Robosave Het aantal dagen dat de veiliggestelde bestanden bewaard moeten blijven, is instelbaar in het tabblad Destination, bij het veld Rescue days. Standaard is dit 30 dagen, maar dit is te wijzigen in een waarde tussen dagen. Robosave 2.0 zal de map met de naam AppData altijd negeren. Appdata is binnen Windows 7 een verborgen map die aanwezig is onder de hoofdmap van elke gebruiker, en wordt ongeschikt geacht voor Robosave 2.0 om te backuppen. De map AppData kan echter wel allerlei instellingen bevatten van allerlei pakketten. Als voorbeeld kunnen worden genoemd de playlists van WinAmp, de Contactpersonen van Windows Live Mail. Als u deze gegevens wilt veiligstellen, dan kunt u dit dus niet met Robosave 2.0 doen.

14 Robosave HET MAKEN VAN EEN BACKUP Indien bronmap(pen) en doelmap zijn gedefinieerd, en het setupbestand met de knop [Save] is bewaard, kan de backup worden gestart. De backup kan worden gestart door in het Robosave 2.0 menu te kiezen voor Action - Backup now of met de knop. Er verschijnt dan een Windows CMD box, waarin Robosave 2.0 de voortgang van de backup toont: Als de backup klaar is moet op een willekeurige toets worden gedrukt om door te gaan. Per bronmap wordt de Mirror status getoond. OK betekent dat het maken van de backup mirror is gelukt. Indien de Mirror status niet OK is, is het maken van de backup geheel of gedeeltelijk mislukt. Foutmeldingen worden bewaard in een logbestand, waar er van elke backup één wordt gemaakt. In het logbestand staan mogelijk aanwijzingen waarom de backup is mislukt. Voor een uitleg over Robosave 2.0 logbestanden, zie hoofdstuk 5 DE LOGGING. De eerste keer dat Robosave 2.0 een backup moet maken duurt het langst. Alle bestanden moeten immers worden gekopieerd. De tweede en volgende keer zal veel sneller gaan, omdat Robosave 2.0 alleen nieuwe, verwijderde en gewijzigde bestanden hoeft bij te werken in de backupmirror. Als de backup in Robosave 2.0 door u wordt gestart, zullen eerst alle instellingen worden gecontroleerd op fouten. Als er fouten in het setupbestand voorkomen, zal bet backupproces niet starten. Foutmeldingen worden uitgelegd in hoofdstuk 7. FOUTMELDINGEN onder Fouten in het setupbestand. Een backup die naar verwachting zeer lang gaat duren, kan het beste vóór de nacht worden gestart met de Action - Backup now and Shutdown keuze, of met de knop. Na afloop van de backup

15 Robosave wordt de PC dan automatisch na 60 seconden wachttijd afgesloten. LET OP! Alle nog openstaande programma s worden afgesloten waarbij eventuele nog niet-bewaarde informatie verloren gaat.

16 Robosave DE LOGGING Zodra Robosave 2.0 een backup uitvoert, zal er een nieuw log bestand worden aangemaakt met de naam {setupname}-{date}-{time}.log in de map Log\ onder de Robosave 2.0 installatie map. Het logbestand bevat onder meer de informatie die tijdens de backup al wordt getoond, onder andere per bronmap de starttijd, eindtijd en de mirror status. De map met logbestanden kan worden verkend door in het Robosave 2.0 menu te kiezen voor Logging Explore log folder of met de knop. U kunt vervolgens de Robosave 2.0 logbestanden in de Windows Verkenner sorteren op aanmaakdatum. Een logbestand kan worden bekeken door deze te openen d.m.v. een dubbelklik op de bestandsnaam. Het aantal dagen dat de logbestanden bewaard moeten blijven, is instelbaar in het tabblad Logging, bij het veld Log days. Standaard is dit 30 dagen, maar dit is te wijzigen in een waarde tussen dagen. Robosave 2.0 kan tijdens het backupproces de namen tonen van bestanden die worden gerescued of gemirrored. Dit kan worden aan- of uitgezet in het tabblad Logging, bij Log trace : Hieronder volgt een gedetailleerde uitleg over de inhoud van het log bestand.

17 Robosave Mirrorstatus Per bronpad wordt het resultaat van het rescue- en mirror proces getoond. Mirror Status Mirror Status : OK Het rescue- en mirror proces is zonder fouten verlopen. : MIRRORING FILES FAILED (See errors in logfile) Er is een fout opgetreden tijdens het mirror proces van robocopy. Kijk het logbestand na op het woord ERROR, afkomstig van robocopy (of FOUT bij Nederlandse Windows versies). Mirror Status : SEARCHING FOR FILES TO RESCUE FAILED Er is een fout opgetreden tijdens het aanmaken van de lijst met Rescue bestanden door robocopy. Robosave 2.0 is gestopt vóórdat het Rescue proces en het mirror proces is uitgevoerd. Kijk het logbestand na op het woord ERROR, afkomstig van robocopy (of FOUT bij Nederlandse Windows versies). Mirror Status : RESCUEING FILES HAS ERRORS Er is een fout opgetreden tijdens het Rescue proces. Één of meer bestanden konden niet worden verplaatst en dus niet worden veiliggesteld. Kijk het logbestand na op het woord ERROR. De volgende foutmeldingen kunnen voorkomen: ERROR - File to rescue not found {filename} Het rescue bestand is niet meer aanwezig. ERROR - File to rescue has too long filename {filename} Het rescue bestand heeft een te lange naam (> 259 tekens) om verplaatst te worden. ERROR - New rescue file has too long path - {pathname} Het nieuwe pad waarop het rescue bestand geplaatst moet worden, is te lang (> 247 tekens). ERROR - New rescue file has too long filename - {filename} De nieuwe naam van het rescue bestand, is te lang (> 259 tekens). ERROR - Could not create new path for rescue file - {pathname} Het nieuwe pad van het rescue bestand, kon niet worden aangemaakt. ERROR - Could not create new rescue file - {filename} Het rescue bestand kon niet worden verplaatst naar de nieuwe locatie. Bestandlabels (Tags) Onder *MIRRORED FILES staan de bestandsnamen die door Robosave 2.0 zijn meegenomen met de backup. Als de Rescue optie is gebruikt, staan onder onder *RESCUED FILES de bestandsnamen die door Robosave 2.0 zijn veiliggesteld. Aan het label (de tag) van het bestand kan worden afgelezen wat er met het bestand is gebeurd. *EXTRA File (Ext. Bestand) Niet meer bestaand (Verwijderd) bestand. Genoemd onder *RESCUED FILES betekent dit een veiliggesteld bestand. New File (Nw. Bestand) Nieuw bestand dat is gekopieerd. Newer/Older (Nieuwer/Ouder)

18 Robosave Qua datum gewijzigd bestand dat is gekopieerd. Genoemd onder *RESCUED FILES betekent dit een veiliggesteld bestand. Changed (Gew. Bestand) Qua inhoud (grootte) gewijzigd bestand dat is gekopieerd. Genoemd onder *RESCUED FILES betekent dit een veiliggesteld bestand. *EXTRA Dir (*EXTRA map) Een niet meer bestaande (verwijderde) map. Alleen ter info. New Dir (Nieuwe map) Een nieuwe map. Alleen ter info. Veiliggestelde gewijzigde bestanden zullen tijdens het mirror proces worden gelogd als New File (Nw. Bestand), want ze zijn tijdens het veiligstellen verplaatst, en bestaan dus tijdens het mirror proces niet meer in de doelmap. Statistieken Aan het einde van het log bestand wordt de vrije ruimte in GB getoond van de backup mirror locatie. Als de Rescue optie is gebruikt, wordt de grootte van de inhoud van de Rescue map in GB getoond.

19 Robosave DE BACKUP MIRROR Het verschil tussen Mirror zonder en mèt gebruik van de Rescue optie. Als de Rescue optie niet wordt gebruikt, wordt door Robosave 2.0 van de bronmap een backupmirror gemaakt op de doelmap. Doel wordt gelijkgemaakt aan bron, dat wil zeggen nieuwe bestanden komen er bij, verwijderde bestanden gaan er af, gewijzigde bestanden worden overschreven. Als de Rescue optie bij een bronmap is aangevinkt, worden eerst, dat wil zeggen vóór het mirror proces, alle verwijderde en gewijzigde bestanden (die nog aanwezig zijn in de backupmirror van deze bronmap) veilig gesteld. De veilig te stellen bestanden worden uit de backupmirror gehaald en verplaatst naar de Rescue map. Hoe wordt de backup mirror naam gegeven? Een backupmirror is een exacte kopie van de gehele mappenstruktuur en daarin voorkomende bestanden van de bronmap. Alleen schijfletters en computernamen worden enigszins aangepast. Dit kan aan de hand van een aantal voorbeelden worden duidelijk gemaakt: Voorbeeld 1 Als bronmappen is opgegeven: C:\Users\Gerrit D:\Muziek Als doelmap is opgegeven: S:\Backup De backupmirrors zijn dan als volgt naamgegeven: S:\Backup\C$\Users\Gerrit S:\Backup\D$\Muziek Voorbeeld 2 Als bronmappen is opgegeven: C:\Users\Gerrit D:\Muziek Als doelmap is opgegeven: \\COMPUTER2\Backup De backup mirrors zijn dan als volgt naamgegeven: \\COMPUTER2\Backup\C$\Users\Gerrit \\COMPUTER2\Backup\D$\Muziek Voorbeeld 3 Als bronmap is opgegeven: \\COMPUTER2\Muziek Als doelmap is opgegeven: S:\Backup De backup mirror is als volgt naamgegeven: S:\Backup\$COMPUTER2\Muziek De Rescue map

20 Robosave De Rescue map wordt gevuld met veiliggestelde bestanden, als tenminste de optie Rescue wordt gebruikt. De veiliggestelde bestanden komen niet zomaar allemaal bij elkaar in één map te staan. Alle bestanden worden onder de Rescue map gehangen in hun originele mappenstructuur. Hoe veiliggestelde bestanden precies worden naamgegeven in de Rescue map, kan aan de hand van een voorbeeld worden verduidelijkt: Als doelmap is opgegeven: S:\Backup Als Rescue foldername is opgegeven: $ROBOSAVE Per run van Robosave 2.0 zal er een submap in de Rescue map worden aangemaakt, met als naam {datum}-{tijd} (als er tenminste bestanden zijn om veilig te stellen). Hieronder worden gewijzigde en verwijderde bestanden in aparte mappen (Changed en Deleted) opgeslagen, bijvoorbeeld: Hoe een veiliggesteld bestand wordt naamgegeven, wordt in het volgende voorbeeld duidelijk gemaakt. Hier wordt een (niet meer in de bron voorkomend) bestand uit de doelmap verplaatst naar de Rescue map: Bestand in de backup mirror: S:\Backup\D$\Muziek\Pop\Singles\ABBA Waterloo.mp3 Bestand na verplaatsing naar Rescue map: S:\Backup\$ROBOSAVE\ \Deleted\D$\Muziek\Pop\Singles\ABBA Waterloo.mp3 De Rescue map kan worden verkend door in het Robosave 2.0 menu te kiezen voor Logging Explore rescue folder of met de knop. In de Windows verkenner kan in de Rescue map naar bestanden worden gezocht op (deel) van de naam, of bv *.* (= alle). Vervolgens kan in het zoekresultaat worden gesorteerd op het gewenste attribute, zoals naam. Robosave2.0 heeft geen bestandsherstel mogelijkheid. Het herstellen van bestanden moet handmatig met behulp van de Windows Verkenner gebeuren. Op Nederlandstalige Windows

21 Robosave omgevingen, moet men er op letten, dat de gebruikersmappen in Windows verkenner Nederlandstalig zijn (bv. C:\Gebruikers\Gerrit\Mijn Documenten, terwijl in de Robosave 2.0 doelen rescue mappen alles engelstalig is opgeslagen (bv C:\Users\Gerrit\Documents. Bij het maken van een backup van een bronmap waarbij Rescue is aangevinkt, worden vóór het mirror proces, gewijzigde en verwijderde bestanden uit de backupmirror veiliggesteld. Om te kunnen bepalen welke bestanden zijn gewijzigd of verwijderd, doet Robosave 2.0 eerst een inventarisatie ronde. Als er tussen het moment van de inventarisatie ronde en het mirror proces nog bestanden worden gewijzigd of verwijderd, dan worden die niet veiliggesteld. Draai een backup met gebruik van Rescue dus op een moment waarop er geen wijzigingen in de opgegeven bronmappen plaatsvinden. Het hernoemen van mappen die ergens voorkomen in de bronpaden heeft tot gevolg dat de totale map (mèt inhoud) opnieuw in aanmerking komt om te worden gebackupd. Het hernoemen van een map met grote inhoud heeft dus gevolgen voor de backup doorlooptijd. Als dan ook nog de bronmap met de Rescue methode wordt gebackupd, dan komen alle bestanden voorkomend in de hernoemde map, ook nog eens allemaal in de Rescue map terecht. Het kan voorkomen, dat tijdens het backuppen bestanden zijn gelocked. Robosave 2.0 zal 5x proberen en tussentijds 5 seconden wachten voordat een gelocked bestand als niet-kopieerbaar wordt beschouwd. De mirror status zal dan niet OK zijn, maar een ERROR bevatten. Wilt u backupproblemen bij locked bestanden voorkomen, dan moet u van te voren alle programma s afsluiten die bestanden open (en mogelijk gelocked) houden.

22 Robosave FOUTMELDINGEN Fout in aanroep Er is iets mis met de aanroep van het robosave.vbs. Please run robosave.vbs in a Windows CMD box with cscript Indien deze melding in een Popup window verschijnt, is geprobeerd robosave.vbs met WScript uit te voeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld als op het bestand robosave.vbs is dubbelgeklikt, en WScript de standaard host is (dit is standaard). Start robosave.vbs op in een Windows CMD BOX met cscript, of gebruik run_robosave.bat, zie Hoofdstuk 8. DE COMMANDLINE AANROEP ERROR - Commandline syntax error Er is meer dan 1 argument opgegeven bij de aanroep van robosave.vbs. Het enige argument mag zijn de naam van het setupbestand. ERROR - Setup file {filename} does not exist Het opgegeven setupbestand bestaat niet. ERROR - Error file {filename} could not be created Het (tijdelijk) errorbestand kan niet worden aangemaakt. Windows omgeving De Windows omgeving voldoet niet aan de vereisten voor Robosave 2.0. ERROR - File Robosave.nfo does not exist Het bestand Robosave.nfo bestaat niet. Robosave 2.0 is niet correct geïnstalleerd. ERROR - Program robocopy.exe not found in path Het programma robocopy.exe komt niet voor in het path. ERROR - Windows install language not supported De Windows installatie taal wordt niet ondersteund door Robosave 2.0. Alleen engels- en nederlandstalige Windows (installatie versies) worden ondersteund. ERROR - Current OEM codepage not supported De in het register ingestelde waarde voor OEMCP (OEM Codepage) wordt niet ondersteund. Fouten in het setupbestand Ondanks dat paden voor bronmappen en doelmap en alle andere instellingen van Robosave 2.0 via de grafische interface zijn ingevoerd, kan het voorkomen dat Robosave 2.0 toch fouten in het setupbestand tegenkomt, waardoor het maken van een backup niet kan doorgaan. Het kan zijn dat er gegevens ontbreken, paden niet meer bestaan, paden om één of andere reden niet zijn te aan te maken etc. etc. De foutmeldingen verschijnen in de Windows CMD box, en worden weggeschreven in het bestand Robosave\{setupname}.err. Dit bestand is met Kladblok te openen. Als er fouten voorkomen in het setupbestand, zal Robosave 2.0 niet aan het mirror proces beginnen.

23 Robosave ERROR - Destination path {path} not defined Er is geen pad als doelmap opgegeven. ERROR - Destination path (path} ends with \ Het pad van de doelmap mag niet eindigen met \. ERROR - Destination path {path} does not exist De opgegeven doelmap bestaat niet. ERROR - Destination path {path} is a drive Het pad voor de doelmap mag geen drive zijn. Doelmappen als D:, E: etc. zijn niet toegestaan. ERROR Source path {path} ends with \ Een pad van een bronmap mag niet eindigen op \. ERROR Source path {path} does not exist Een opgegeven bronmap bestaat niet. ERROR - Source path {path} is not unique Een opgegeven bronmap mag niet op een pad van een andere opgegeven bronmap liggen. Zo mag c:\user\gerrit en c:\user\gerrit\documents niet beiden worden opgegeven, omdat c:\user\gerrit\documents reeds onderdeel uitmaakt van c:\user\gerrit. ERROR Source path {path} is a drive Het pad voor een bronmap mag geen drive zijn. Bronmappen als C:, D: etc. zijn niet toegestaan. ERROR Source path {path} is on destination drive Een bronmap mag niet op de doeldrive liggen. Een combinatie van bv. C:\User als bronmap en C:\Backup als doelmap is niet toegestaan. ERROR - Destination folder {path} could not be created Een mirrormap kan niet worden aangemaakt op de doelmap. Het path van de doelmap is niet bereikbaar, is te vol, het pad voor de mirrormap is te lang of het recht ontbreekt om een mirrormap te creeeren. ERROR - No Source path defined Er is geen enkel pad als bronmap opgegeven. ERROR - Rescue folder not defined De naam van een Rescue map is niet opgegeven, terwijl voor één of meer bronmappen de Rescue optie aan staat.. ERROR - Rescue folder ends with \ De naam van de Rescue map mag niet eindigen met \. ERROR - Rescue folder name contains illegal character De naam van de Rescue map bevat een illegaal teken. Map namen mogen de volgende tekens niet bevatten: " / *? < > ERROR - Rescue folder name is a path

24 Robosave De naam van de Rescue map mag de tekens : en \ niet bevatten. De Rescue map naam moet een (zo kort mogelijke) naam zijn. De standaard Rescue map naam is $ROBOSAVE. ERROR - Rescue folder name contains a space character De Rescue map naam mag geen spaties bevatten. ERROR - Rescue folder {path} could not be created De rescuemap kan niet worden aangemaakt op de doelmap. Het path van de doelmap is niet bereikbaar, is te vol, het pad voor de rescuemap is te lang of het recht ontbreekt om een rescuemap te creeeren. ERROR - Rescue days is not a number Het opgegeven aantal dagen bij Rescue days is geen getal. ERROR - Rescue days is not between 1 and 999 Het opgegeven aantal dagen bij Rescue days ligt niet tussen 1 en 999. ERROR - Log days is not a number Het opgegeven aantal dagen bij Log days is geen getal. ERROR - Log days is not between 1 and 999 Het opgegeven aantal dagen bij Log days ligt niet tussen 1 en 999. ERROR - Log trace is not 0 or 1 De waarde bij Log trace (in het Setup bestand) is niet 0 of 1. ERROR - Log folder \Log could not be created De map Log op de installatie map van Robosave 2.0 kan niet worden gecreeerd. Het recht ontbreekt om een logmap te creeeren. ERROR - Log file \Log\{logfile} could not be created Het log bestand kan niet worden gecreeerd. Het path van de logmap is niet bereikbaar, is te vol of het recht ontbreekt om een logfile te creeeren.

25 Robosave DE COMMANDLINE AANROEP Commandline syntax Een Robosave 2.0 backup kan behalve vanuit Robosave.exe (de Grafische Gebruikers Interface) ook in een Windows CMD box worden uitgevoerd. De commandline syntax is als volgt: cscript Robosave.vbs [//E:VBScript] [//NoLogo] ["setupfile"] De setupfile (setupbestand) is optioneel en alleen nodig voor andere setupbestanden dan Robosave.ini. De script parameter //E:VBScript (engine aanduiding) is in principe niet nodig bij een script met de extensie vbs, maar mag wel worden gebruikt. De script parameter //NoLogo is optioneel en onderdrukt de Windows Script Host melding bij het draaien van het script. Microsoft (R) Windows Script Host versie 5.8 Copyright (C) Microsoft Corporation Alle rechten voorbehouden. Het Robosave.vbs script kan niet worden opgestart met wscript. Aangezien wscript de standaardhost voor scriptverwerking is, kan Robosave.vbs niet in de Windows Verkenner worden geopend, of met een dubbelklik worden gestart. Als dit toch wordt geprobeerd verschijnt er een popup met de foutmelding Please run Robosave.vbs in a Windows CMD box with cscript. De batchscripts Er zijn twee batch scripts waarvan de Robosave 2.0 Grafische Gebruikers Interface gebruik maakt. Deze zijn ook bruikbaar voor snelkoppelingen op het bureaublad, of in Geplande Opdrachten (Scheduled Tasks). run_robosave.bat "setupfile" Voer een Robosave 2.0 backup uit met het opgegeven setupbestand, pauzeer na afloop, te beantwoorden met de Enter toets om af te sluiten. run_robosave_shutdown.bat "setupfile" Voer een Robosave 2.0 backup uit met het opgegeven setupbestand en schakel de computer na afloop uit. De shutdown van de PC word uitgevoerd met een zogenaamde Force optie. Dit wil zeggen dat openstaande programma s geforceerd worden afgesloten, en niet bewaarde informatie verloren gaat.

26 Robosave VERSIE HISTORIE 7 april Robosave versie 2.0 gelanceerd. Nieuwe grafische gebruikers interface (gemaakt door Willem Bouwman). Nieuwe installatie techniek toegepast (msi gecreëerd m.b.v. Advanced Installer). Ondersteuning van alleen nog maar het Windows 7 platform. Opheffing van het Listrescue.vbs script. 8 april Bug verholpen: backup met andere setupfile lukt niet. 31 mei De log trace wordt niet meer in een aparte sub-cmd box getoond, maar in de hoofd-cmd box. Directorynamen worden niet meer getoond tijdens de log trace. 8 juli (uitgegeven als 2.0.6) De log trace wordt weer in een aparte sub-cmd box getoond. Alleen de log van de robocopy mirror actie wordt getoond, niet van de robocopy list actie en niet van de rescue actie. 16 oktober (uitgegeven als 2.0.7) In de GUI velden Rescue days en Log days kan worden ingevuld (ipv 1-99). 11 maart Nummering van de foutmeldingen zijn verwijderd. Foutmeldingen zijn vereenvoudigd. In het vbs script worden nu ook de waarden toegelaten voor de velden Rescue days en Log days. Robosave script versie ( ) gekoppeld aan de GUI versie (2.0.6). Check op fouten in de setupfile zijn versneld door loops te beperken.

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Versie 2.0.2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. AccowinUpgrade uitvoeren... 2 2.1 Taalkeuze... 2 2.2 Belangrijke opmerking... 2 2.3 Selecteren map waarin de huidige

Nadere informatie

Macrium Reflect Free. Mirror Back-up:

Macrium Reflect Free. Mirror Back-up: Macrium Reflect Free. Mirror Back-up: Een ideaal programma voor een reserve kopie van uw werkende computer is Macrium Reflect Free. Op dit moment nog versie 6 maar op korte termijn verschijnt hiervan de

Nadere informatie

Eenvoudig een backup van je bestanden maken. G.v.Eijndhoven (7-11-2013) www.gerritentiny.nl

Eenvoudig een backup van je bestanden maken. G.v.Eijndhoven (7-11-2013) www.gerritentiny.nl Eenvoudig een backup van je bestanden maken. G.v.Eijndhoven (7-11-2013) www.gerritentiny.nl Voorwoord... 2 Allway Sync... 2 FreeFileSync... 2 Uitleg Allway Sync.... 3 Wat heb je nodig?... 3 De extra harde

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

Installatie Handleiding Extra Werkstation

Installatie Handleiding Extra Werkstation Installatie Handleiding Extra Werkstation CA3000 Versie 2.9 Postbus 218 5150 AE Drunen Thomas Edisonweg 5 5151 DH Drunen HELPDESK : 0900-27274357 techhelp@aras.nl www.aras.nl Inhoudsopgave 1 Installatieprocedure

Nadere informatie

Rhino: Back-up maken. RsyncBackup

Rhino: Back-up maken. RsyncBackup Rhino: Back-up maken Wij als gebruikers berokkenen zelf de meeste schade aan onze PC s. Niet virussen of trojans. We wissen ongewild bestanden en maken fouten met software. Ook een hardwarestoring kan

Nadere informatie

HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking

HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking Dit document is de handleiding voor de installatie, configuratie en werking van de DMS Plugin. Versie 1-12/09/2005 Inhoudstafel 1 Installatie...

Nadere informatie

Installatie King Task Centre

Installatie King Task Centre Installatie King Task Centre In deze handleiding wordt beschreven hoe u het King Task Centre moet installeren. Deze handleiding geldt voor zowel een nieuwe installatie, als voor een upgrade van een bestaande

Nadere informatie

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen 2005 NCS Commissie Wedstrijdzwemmen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Xiris handleiding Onderhoudsmodule & database onderhoud

Xiris handleiding Onderhoudsmodule & database onderhoud Xiris handleiding Onderhoudsmodule & database onderhoud Copyright 2011 FP-Ruys. FP-Ruys kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor schade die het gevolg is van enig fout in deze handleiding of verkeerd

Nadere informatie

De volledige bestandsnaam: C:\Programma's\Reactor Research\Equalize7.exe zou je schematisch kunnen voorstellen met:

De volledige bestandsnaam: C:\Programma's\Reactor Research\Equalize7.exe zou je schematisch kunnen voorstellen met: Handleiding Equalize7 Algemeen: Equalize7 is een programma om 2 'boomstructuren' (trees) aan elkaar gelijk te maken. In computertaal is een map (een 'directory') een object in een bestandssysteem die een

Nadere informatie

Handleiding Migratie. Bronboek Professional

Handleiding Migratie. Bronboek Professional Handleiding Migratie Bronboek Professional Laatste wijziging: 25/02/2015 Inhoudsopgave Controles en acties vooraf pag. 1 Installatie en configuratie Microsoft SQL met de Bronboek Helpdesk Tool pag. 3 Migratie

Nadere informatie

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening 11 april 2007 ZorgTTP Inleiding In het kader van Risicoverevening wordt gepseudonimiseerd informatie aangeleverd aan het College voor Zorgverzekeringen

Nadere informatie

Installatie Accowin (versie 2)

Installatie Accowin (versie 2) Installatie Accowin (versie 2) Versie 2.0 Inhoudsopgave 1. Download Accowin... 2 2. Accowin2Setup uitvoeren... 3 2.1 Selecteer componenten...3 2.2 Selectie van installatie directory...4 2.2.1 Client locatie...

Nadere informatie

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken.

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken. Installatie De client software van Backup+ kan worden gedownload op de Internet Limburg website. Kijk hiervoor op http://www.ilimburg.nl/downloads. Na het downloaden en openen van het backup+.exe bestand

Nadere informatie

Installatie SQL Server 2014

Installatie SQL Server 2014 Installatie SQL Server 2014 Download de SQL Server Express net advanced Services van de website: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299 klik op Download. Als u een 64 bit variant

Nadere informatie

Installatie en configuratie documentatie

Installatie en configuratie documentatie Installatie en configuratie documentatie Assistance Web Portal v. 2.58, 2.60 Voor Windows 2003 / 2008 / XP / Vista / Windows 7 Assistance PSO handleiding, uitgegeven door Assistance Software. Alle rechten

Nadere informatie

Factuur2King 2.0.4 Multi User release notes

Factuur2King 2.0.4 Multi User release notes Factuur2King 2.0.4 Multi User release notes Deze nieuwe versie van Factuur2King lost een kritiek probleem op bij het analyseren van facturen waardoor onder sommige omstandigheden Factuur2King volledig

Nadere informatie

Installatie SQL Server 2012

Installatie SQL Server 2012 Installatie SQL Server 2012 Download de SQL Server express net Advanced Services van de website: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=29062 klik op Download. Als u een 64 bit variant

Nadere informatie

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox.

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox. Dropbox Weg met USB-sticks, leve Dropbox! Met het programma wisselt u eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit tussen verschillende gebruikers en apparaten. Stap 1: Downloaden Klik hierboven

Nadere informatie

1. Document Management

1. Document Management 1. Document Management 1.1. Revision Manager Revision Manager is een gescheiden module waarin het aanmaken van afgeleide documenten en het onderhouden van revisies moet gebeuren om de aanwezige Links te

Nadere informatie

Handleiding installatie Rental Dynamics

Handleiding installatie Rental Dynamics Handleiding installatie Rental Dynamics Versie: 1.1 Datum: 9 januari 2015 1. Inleiding Deze handleiding beschrijft de procedure voor de installatie van Rental Dynamics en de benodigde software. In hoofdstuk

Nadere informatie

Urenregistratie MKB. Installatiehandleiding

Urenregistratie MKB. Installatiehandleiding Urenregistratie MKB Installatiehandleiding Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Easy

Nadere informatie

Werken met PIXresizer:installeren

Werken met PIXresizer:installeren Werken met PIXresizer:installeren Je kan PIXresizer downloaden van de website van de Zandloper. Onder rubriek ICT helemaal rechts op volgend adres: Dubbelklik op icoon Het gecomprimeerde bestand zal openen

Nadere informatie

QUICKSTORE PORTABLE PRO

QUICKSTORE PORTABLE PRO HNLIING QUIKSTOR PORTL PRO 1. e back-upsoftware 1.1 Installatie (Windows als voorbeeld) 1. Plaats de bijgeleverde cd met hulpprogramma s in uw cd/dvd-station. 2. Open in Windows Verkenner de map SHRKOON

Nadere informatie

Factuur2King 2.0.2 Single User release notes

Factuur2King 2.0.2 Single User release notes Factuur2King 2.0.2 Single User release notes Naar aanleiding van meldingen en wensen van klanten hebben wij een nieuwe versie van Factuur2King uitgebracht, versie 2.0.2. De volgende wijzigingen zijn in

Nadere informatie

INSTALLATIEHANDLEIDING

INSTALLATIEHANDLEIDING INSTALLATIEHANDLEIDING Update van uw Mamut programma EEN GEDETAILLEERDE STAP-VOOR-STAP BESCHRIJVING VAN HOE U EEN UPDATE KUNT MAKEN VAN UW MAMUT BUSINESS SOFTWARE PROGRAMMA (VAN VERSIE 9.0 OF NIEUWER).

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

CARGO DATA SYSTEMS BV DE OPLOSSING VOOR TOTALE EXPEDITIE EN TRANSPORT AUTOMATISERING

CARGO DATA SYSTEMS BV DE OPLOSSING VOOR TOTALE EXPEDITIE EN TRANSPORT AUTOMATISERING CARGO DATA SYSTEMS BV DE OPLOSSING VOOR TOTALE EXPEDITIE EN TRANSPORT AUTOMATISERING Installatie van Sprinter2000 Installatie van Sprinter2000 1. Vóór de installatie Voordat we met de installatie kunnen

Nadere informatie

Macrium Reflect V4.2 Handleiding

Macrium Reflect V4.2 Handleiding Macrium Reflect V4.2 Handleiding Met Macrium Reflect kunt u een Image (kopie) maken van de C: schijf, waarmee, u na computerproblemen binnen tien minuten weer een goed werkende PC kunt hebben. Ga naar:

Nadere informatie

Installatie Excel Controller (Office 64 bits) voor Exact Online

Installatie Excel Controller (Office 64 bits) voor Exact Online Installatie Excel Controller (Office 64 bits) voor Exact Online Installatie Excel Controller Ga naar de folder met installatiebestanden. Klik op Als administrator uitvoeren. (Zie Problemen met installatie

Nadere informatie

Installatie. NB: de software wordt in principe altijd lokaal geïnstalleerd.

Installatie. NB: de software wordt in principe altijd lokaal geïnstalleerd. Installatie VR-plus bestaat eigenlijk uit twee gedeelten: 1. de database: deze bevat de vestigingsgegevens. 2. de software: dit programma is de schil om de database heen en stelt de gebruiker in staat

Nadere informatie

DocFlow. handleiding. DocFlow voor Act! Handleiding. Versie 2.0 10-02-2015. Onderdeel van Tendenz ICT Product van Afdeling (Web)Development

DocFlow. handleiding. DocFlow voor Act! Handleiding. Versie 2.0 10-02-2015. Onderdeel van Tendenz ICT Product van Afdeling (Web)Development DocFlow voor Act! Handleiding Versie 2.0 10-02-2015 Inleiding Met DocFlow kunt u aan een contact, bedrijf, groep of verkoopkans een Windowsmap koppelen, die bijvoorbeeld op het netwerk staat. U krijgt

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

Upgrade naar People Inc 3.5.0

Upgrade naar People Inc 3.5.0 I Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 1 1.1 Installeren... van de upgrade 2 1.2 Uitvoeren... van de upgrade 5 1.3 Installatie... Applicatie Server 9 1.4 Installatie... Gebruikers programma's 15 1.5 Afronding...

Nadere informatie

Intramed procedure. Intramed en Windows 7. 1. Upgraden naar Windows 7

Intramed procedure. Intramed en Windows 7. 1. Upgraden naar Windows 7 1. Upgraden naar Windows 7 Voorbereiding Als u straks gebruik wilt maken van een applicatie die nu op een andere computer draait, raden wij u aan om voordat u tot de installatie overgaat alle eventuele

Nadere informatie

KPN Server Back-up Online

KPN Server Back-up Online KPN Server Back-up Online Snel aan de slag met Server Back-up Online Server Versie 6.1, built 2011 d.d. 20-08-2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Ondersteunde besturingssystemen... 3 2 Installatie...

Nadere informatie

Micro Computer Service Center. Installatie

Micro Computer Service Center. Installatie Micro Computer Service Center Installatie MCSC BDR versie 2.7 van 01/01/2013 2013 Contents I. Uit te voeren bij MCSC voor vertrek naar de klant... 3 1. Bdr opzetten... 3 2. Bdr aanmaken in McscCom... 3

Nadere informatie

Backuppen met SyncFolders Hoe maak je backups met het programma SyncFolders?

Backuppen met SyncFolders Hoe maak je backups met het programma SyncFolders? Backuppen met SyncFolders Hoe maak je backups met het programma SyncFolders? www.gerritmantel.nl Datum laatste wijziging is 16-12-2016 Inhoud 1 Uitgangspunt... 3 2 Voorbereiding... 4 2.1 Downloaden en

Nadere informatie

Verlofregistratie. Installatie

Verlofregistratie. Installatie Easy Template Gulperberg 63 3453 RW De Meern Tel: 030-232 1092 Fax: 030-2321013 E-mail: info@easytemplate.nl Website: www.easytemplate.nl ABN-AMRO 55 70 72 441 IBAN: NL75ABNA0557072441 BIC: ABNANL2A KVK

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online

Handleiding Back-up Online Handleiding Back-up Online April 2015 2015 Copyright KPN Zakelijke Markt Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van KPN Zakelijke Markt mag niets uit dit document worden

Nadere informatie

Outlook 2010, 64-bit Probleem bij verplaatsen van 'gegevensbestand.pst'

Outlook 2010, 64-bit Probleem bij verplaatsen van 'gegevensbestand.pst' Outlook 2010, 64-bit Probleem bij verplaatsen van 'gegevensbestand.pst' Alle gegevens van een outlookaccount worden verzameld in een 'gegevensbestand' met een extensie: '.pst'. Dit bestand bevind zich

Nadere informatie

Factuur2King 2.0.3 Multi User release notes

Factuur2King 2.0.3 Multi User release notes Factuur2King 2.0.3 Multi User release notes Deze nieuwe versie van Factuur2King, versie 2.0.3, bevat nieuwe functionaliteit en oplossingen voor problemen die naar voren zijn gekomen sinds de release van

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Datum: 17-10-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Het programma downloaden.... 3 Het programma downloaden... 4 De installatie van het programma... 6 Het

Nadere informatie

Werken met JCreator en JavaLogo

Werken met JCreator en JavaLogo Bijlage Werken met JCreator en JavaLogo 1 Installatie van de software We gaan JavaLogo-programma s schrijven en uitvoeren met behulp van het programma JCreator LE v3.1. JCreator is een ontwikkelomgeving

Nadere informatie

Installatie Excel Controller voor Exact Online

Installatie Excel Controller voor Exact Online Installatie Excel Controller voor Exact Online Installatie Excel Controller Ga naar de folder met installatiebestanden. Klik op Als administrator uitvoeren. (Zie Problemen met installatie voor afwijkende

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de

Nadere informatie

Installatie van een update Versie 7.0

Installatie van een update Versie 7.0 Versie 7.0 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 5 2. NOTEER BELANGRIJKE GEGEVENS... 6 3. MAAK EEN BACKUP VAN ALLE BESTANDENSETS... 6 4. DOWNLOAD HET INSTALLATIEPROGRAMMA... 7 5. INSTALLEER DE NIEUWE UPDATE OP

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Admin handleiding. Essentius Dropbox handleiding. Pagina 1

Admin handleiding. Essentius Dropbox handleiding. Pagina 1 Admin handleiding Dropbox kun je vanaf elke computer met een internetverbinding gebruiken. Met behulp van een e- mailadres maak je je eigen dropbox aan. Dropbox stelt gratis 2 gb opslagruimte ter beschikking,

Nadere informatie

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Systeemeisen... 3 2 Installatie... 4 3 Back-up Online configureren...

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Installatie van sqlserver

Installatie van sqlserver Installatie van sqlserver Download SQLserver 2005 Express basis van de website van 2work: www.2work.nl, tabblad downloads; beveiligde zone. De inlog gegevens kunnen via de helpdesk aangevraagd worden.

Nadere informatie

Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1

Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1 Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1 22 oktober 2015 Voor vragen of problemen kunt u contact opnemen via: telefoonnummer 030-2729976. Of e-mail naar support@powerproject.nl.

Nadere informatie

Installatie en configuratie documentatie

Installatie en configuratie documentatie Installatie en configuratie documentatie Assistance Web Portal v. 2.x Voor Windows 2003 / XP / Vista Assistance PSO handleiding, uitgegeven door Assistance Software. Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Backup maken. Backup terugzetten. H O O F D S T U K 4 Backup

Backup maken. Backup terugzetten. H O O F D S T U K 4 Backup H O O F D S T U K 4 Backup Om een goede ondersteuning te leveren is het van cruciaal belang dat de gebruiker regelmatig een backup maakt. Volgens de gebruikersvoorwaarden van de software moet de gebruiker

Nadere informatie

HANDLEIDING DVD REBUILDER

HANDLEIDING DVD REBUILDER HANDLEIDING DVD REBUILDER Na de succesvolle installatie van DVD Rebuilder waarin we ook reeds het Work path en Destination map(pen) hebben ingesteld wordt het tijd om de configuratie van DVD Rebuilder

Nadere informatie

Cloud Backup Handleiding

Cloud Backup Handleiding Cloud Backup Handleiding 1 Cloud Backup handleiding In deze handleiding zullen we stap voor stap uitleggen hoe u Cloud Backup kunt installeren, backups kunt maken en terugzetten. Met het Backup programma

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Installatie van een update Versie 8

Installatie van een update Versie 8 Installatie van een update Versie 8 Copyright 2011 Order-Direct Business Software BV, Bolderweg 1, 1332 AX Almere. Alle rechten voorbehouden. Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 4 2. NOTEER BELANGRIJKE GEGEVENS...

Nadere informatie

Installatie Datum: Versie: Informant Software

Installatie Datum: Versie: Informant Software Installatie 7.47 Datum: 19-12-2016 Versie: 7.47 Informant Software www.informant.nl support@informant.nl 1 Waar is deze handleiding voor bedoeld? De installatie van de update van Informant is op een dusdanige

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows Vista, Windows 7 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows

Nadere informatie

Installatie SQL: Server 2008R2

Installatie SQL: Server 2008R2 Installatie SQL: Server 2008R2 Download de SQL Server 2008.exe van onze site: www.2work.nl Ga naar het tabblad: Downloads en meld aan met: klant2work en als wachtwoord: xs4customer Let op! Indien u een

Nadere informatie

Multi-user module 5.5

Multi-user module 5.5 Handleiding Multi-user module 5.5 Versie Datum 1.1 27-2-2012 Multi-user 5 LogiVert 1 Wat is de Multi-user module en wat kan ik er mee doen? De multi-user module is een gebruikerslicentie waardoor er 5

Nadere informatie

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Handleiding UBizzAdministrator. For more information visit our website at www.pyrrho.

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Handleiding UBizzAdministrator. For more information visit our website at www.pyrrho. Automatisering voor Financiële Dienstverleners Handleiding UBizzAdministrator For more information visit our website at www.pyrrho.com Historie Revisie Datum Door Wijzigingen 1.0 17 jan 2005 JvdL Eerste

Nadere informatie

Qlik Sense Desktop. Qlik Sense 2.1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden.

Qlik Sense Desktop. Qlik Sense 2.1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Qlik Sense Desktop Qlik Sense 2.1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Qlik, QlikTech, Qlik

Nadere informatie

Instructies bij eerste gebruik na migratie van uw PC

Instructies bij eerste gebruik na migratie van uw PC Instructies bij eerste gebruik na migratie van uw PC Uw computer is aangepast om gebruik te maken van de nieuwe Centrale ICT dienstverlening. Voordat u de PC gaat gebruiken voor uw normale werk is het

Nadere informatie

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen Introductie QSIT Owncloud is de hollandse en 100% privacy-veilige variant van Dropbox of Google Drive. Het stelt u in staat om vanaf elk apparaat aan dezelfde bestanden te werken. Omdat wij onze servers

Nadere informatie

Skool Remote Backup. 2010 Skool BV Build 3.0.0

Skool Remote Backup. 2010 Skool BV Build 3.0.0 Alle rechten voorbehouden. Deze uitgave mag voor eigen gebruik vermenigvuldigd worden in originele vorm. Het is niet toegestaan op eniger wijze wijzigingen aan te brengen in het document of layout zonder

Nadere informatie

Klankie B.V - Klankie 2010 Netwerkversie - versie 1.0 - sts2220000000212. 13 september 2010

Klankie B.V - Klankie 2010 Netwerkversie - versie 1.0 - sts2220000000212. 13 september 2010 Klankie B.V - Klankie 2010 Netwerkversie - versie 1.0 - sts2220000000212 13 september 2010 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Belangrijke informatie bij Klankie 2010...4 3. C3LO-werkstation inrichten als

Nadere informatie

Installatie Solid Edge ST5

Installatie Solid Edge ST5 Installatie Solid Edge ST5! NEEM DIT DOCUMENT DOOR VOORDAT U UW HUIDIGE SOLID EDGE VERSIE GAAT VERWIJDEREN! LET OP!! SOLID EDGE ST5 KUNT U NIET MEER OP WINDOWS XP INSTALLEREN LET OP!! DE ST5 LICENSE MANAGER

Nadere informatie

PIXresizer. Deel 1 Installatie

PIXresizer. Deel 1 Installatie PIXresizer Deel 1 Installatie Als je via onderstaande link geen onmiddellijke download kan doen gaan we het programma eerst opslaan in een nieuw aangemaakte map op een drive naar keuze. Ik heb hiervoor

Nadere informatie

Handleiding Reinder.NET.Tasks.SQL versie 2

Handleiding Reinder.NET.Tasks.SQL versie 2 Handleiding Reinder.NET.Tasks.SQL versie 2 Reinder Stolte Tramstraat 33 8771RR Nijland Inhoudsopgave 1 Algemeen... 2 2 Installeren en configureren... 3 3 Taken instellen... 4 3.1 Taskname (Taaknaam) verplicht

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

1. Download Belcofin BelcofinSetup uitvoeren Selecteer componenten Selectie van installatie directory...

1. Download Belcofin BelcofinSetup uitvoeren Selecteer componenten Selectie van installatie directory... Installatie Belcofin Versie 1.3 Inhoudsopgave 1. Download Belcofin... 2 2. BelcofinSetup uitvoeren... 3 2.1 Selecteer componenten... 3 2.2 Selectie van installatie directory... 4 2.2.1 Client locatie...

Nadere informatie

Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional

Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional In deze handleiding word een drietal punten besproken. Deze punten zijn allen noodzakelijk voor het inrichten van een goede back up voor de

Nadere informatie

De polling is er nu dan ook in een service variant en kan dus in plaats van de normale polling gebruikt worden.

De polling is er nu dan ook in een service variant en kan dus in plaats van de normale polling gebruikt worden. FAQ 1. Inleiding TwPoll is een proces dat continu loopt. Bij veel bedrijven wordt dan ook de polling op een server geplaatst. Wanneer een server om een of andere rede uit valt zal de polling niet automatisch

Nadere informatie

Installatie Domein Windows 2000

Installatie Domein Windows 2000 Nodig : a. installatie van Windows 2000 server afgewerkt b. installatie van Windows 2000 Service Pack 4.0 afgewerkt c. toekennen Ip-adres aan de server afgewerkt Bij het heropstarten van de server krijgt

Nadere informatie

Werking van de Office Connector, en het oplossen van fouten.

Werking van de Office Connector, en het oplossen van fouten. Werking van de Office Connector, en het oplossen van fouten. De Office Connector zorgt ervoor dat de Microsoft Officeomgeving gebruikt kan worden als ontwerp en genereeromgeving voor documenten waarbij

Nadere informatie

Installatiehandleiding HDN Certificaat

Installatiehandleiding HDN Certificaat Installatiehandleiding HDN Certificaat HDN Helpdesk T: 0182 750 585 F: 0182 750 599 M: helpdesk@hdn.nl 1 Inhoudsopgave Installatiehandleiding Inleiding - Het HDN certificaat, uw digitale paspoort...3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Handleiding. Upgradeprocedure. WinAbs Cevi NV Bisdomplein GENT Tel

Handleiding. Upgradeprocedure. WinAbs Cevi NV Bisdomplein GENT Tel Handleiding Upgradeprocedure WinAbs 2.5.1.1 Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1 2 INLEIDING... 2 2.1 Voorwoord...

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

Factuur2King 2.1 installeren (ook bij upgrades)

Factuur2King 2.1 installeren (ook bij upgrades) Factuur2King 2.1 installeren (ook bij upgrades) Pak het Factuur2King.zip bestand uit en plaats de bestanden op de gewenste locatie op de PC (de locatie maakt niet uit). Controleer dat de volgende twee

Nadere informatie

Windows Verkenner. 1. Enkele basiselementen. 1. Bestanden

Windows Verkenner. 1. Enkele basiselementen. 1. Bestanden 16 Windows Verkenner Wanneer we een bestand willen bewaren, is het van belang goed te weten waar we het gaan opslaan. Hiervoor is het nuttig om eerst de structuur van onze computer te bekijken. Dit kunnen

Nadere informatie

Installing XDMS - Client.

Installing XDMS - Client. XDMS Installing XDMS - Client. Toleindestraat 7/0101 B-9080 Beervelde T +32 9 353 90 20 F +32 9 353 90 29 info@xpower.be www.xpower.be VAT BE 0451.526.090 IBAN: BE51 4182 0548 6162 BIC: KREDBEBB Inhoudstafel

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4

Nadere informatie

Back-up Online van KPN Handleiding Windows 8. Pc Client built 2012 12.1.0.12178

Back-up Online van KPN Handleiding Windows 8. Pc Client built 2012 12.1.0.12178 Back-up Online van KPN Handleiding Windows 8 Pc Client built 2012 12.1.0.12178 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Systeemeisen... 4 3 Installatie... 5 4 Back-up Online configureren... 7 4.1 Taakbalk optie

Nadere informatie

Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer

Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer Dit stappenplan kunt u gebruiken als u een nieuwe computer heeft aangeschaft om een oude computer te vervangen. Er is een ander document voor de

Nadere informatie

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Inhoudsopgave. Over deze handleiding.... 3 Inleiding... 4 1. Installatie Windows XP/Vista/7/2000/2003 of 2008... 5 2. Backupset maken... 11 3. Extra Backupset

Nadere informatie

Handleiding voor het installeren van Tomcat7

Handleiding voor het installeren van Tomcat7 Handleiding voor het installeren van Tomcat7 Brondocument C:\WebServer\Handleiding\Tomcat\InstallerenTomcat.odt Versiebeheer Versie Datum Uitleg 1.0v 22-05-06 1e versie Tomcat 5.5 1.1v 24-05-06 Aanpassingen

Nadere informatie

3. QUEEN STARTEN EN BIJWERKEN ADMINISTRATIE(S)...

3. QUEEN STARTEN EN BIJWERKEN ADMINISTRATIE(S)... Inhoud 1. INLEIDING... 2 Controleer de huidige Queen versie... 2 2. UPDATE QUEEN... 2 2.1. Maak eerst een Backup... 2 2.2. Download de software en pak de nieuwe software uit... 2 3. QUEEN STARTEN EN BIJWERKEN

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows 8 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows 8... 5 Benodigdheden...

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Qlik Sense Desktop. Qlik Sense 2.0.4 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden.

Qlik Sense Desktop. Qlik Sense 2.0.4 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Qlik Sense Desktop Qlik Sense 2.0.4 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Qlik, QlikTech, Qlik

Nadere informatie

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler 1) Standaard interface (EA-INT) Oud model. 2) Universele interface (EA-INT-U) Nieuw model. Beide interfaces hebben een DB9 (9 pins) connector en uw PC heeft een RS232 seriële poort nodig. Escort ilog Dataloggers

Nadere informatie

Hoe download en installeer ik de software 15.2? Lees voordat u begint dit document volledig door en sluit alle programma s af.

Hoe download en installeer ik de software 15.2? Lees voordat u begint dit document volledig door en sluit alle programma s af. Hoe download en installeer ik de software 15.2? Lees voordat u begint dit document volledig door en sluit alle programma s af. Let op! Als u nog offertes hebt opgeslagen in CBS 14.2, kunt u deze alleen

Nadere informatie

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho.

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho. Automatisering voor Financiële Dienstverleners Werken met Queries en Merge Documenten For more information visit our website at www.pyrrho.com Date: Document Nr: 30 maart, 2007 UBizzMerge, Versie 4.0 Status:

Nadere informatie

In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken

In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken Auteur: Evert-Jan Steenvoorden Datum: 24-06-2015 Printers configureren In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken Wat heb je nodig Om rechtstreeks af te

Nadere informatie

Handleiding harde schijf wissen:

Handleiding harde schijf wissen: Tim de Hoog www.timdehoog.nl v1 Handleiding harde schijf wissen: Tijdens het gebruik van een pc worden er veel gegevens opgeslagen op de harde schijf. Te denken valt aan foto s, documenten, e-mails, films

Nadere informatie