Lesbrief. voor docenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesbrief. voor docenten"

Transcriptie

1 Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de verschillende oefeningen die in de lesbrief voor leerlingen staan. PrO-krant nr. 125 april 2014 Niveau De PrO-krant is geschreven op een laag leesniveau, vergelijkbaar met niveau A2 / B1 van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader. Wat betekent dat? Teksten op A2-niveau zijn kort en zeer eenvoudig. Teksten op B1-niveau zijn eenvoudig; 95% van de Nederlandse bevolking kan deze teksten lezen en begrijpen. Leerdoelen Met behulp van de PrO-krant en de oefeningen uit deze gratis lesbrief verbreden uw leerlingen hun kennis over actuele onderwerpen en verbeteren ze hun leesvaardigheid. Maar dit is niet alles. De krant sluit namelijk ook goed aan bij de andere kerndoelen van het praktijkonderwijs, zoals maatschappelijke vorming en loopbaanoriëntatie. Rubrieksindeling Nieuws.. Sport... Gezondheid Vrije tijd.. Sterrennieuws,.... Aan het werk.. Natuur & techniek. Jouw internetwereld..... Mijn stijl. PrO in het land, Puzzel en colofon Quiz..... U kunt de lesbrief downloaden in zowel Word als pdf op de website van de PrO-krant: > lesbrief. p. 1 p. 4 p. 5 p. 6 p. 7 p. 8 p. 9 p. 9 p. 10 p. 11 p. 12 Opdrachten Om zoveel mogelijk leerdoelen te bereiken, bevat de lesbrief diverse soorten oefeningen. De oefeningen verschillen in moeilijkheidsgraad waardoor er gedifferentieerd gewerkt kan worden. De vragen en opdrachten lenen zich uitstekend voor samenwerkend leren, maar kunnen desgewenst ook makkelijk individueel uitgevoerd worden. De opdrachten vormen zeker geen verplicht onderdeel bij de krant, het zijn slechts handvatten voor de verwerking van uw les. U bent uiteraard vrij in de keuze welke opdrachten u uw leerlingen laat doen. De lesbrief voor leerlingen is bedoeld om zelf te kopiëren of anderszins te vermenigvuldigen. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de lesbrief van PrO-krant? Bel dan naar de redactie, telefoon: (020) Of stuur een naar: redactie@eenvoudigcommuniceren.nl

2 Lesbrief voor leerlingen In deze lesbrief staan oefeningen die je helpen om de tekst beter te begrijpen. Succes met maken en veel leesplezier! PrO-krant nr. 125 april 2014 NUCLEAIRE TOP EEN SUCCES Pagina 1 1. Wat is de nucleaire top? 2. Waar en wanneer was de nucleaire top? 3. Hoeveel wereldleiders deden er mee aan de nucleaire top? 4. Hoe heet de president van Amerika? [Barack Obama] 5. Waar begon de president zijn bezoek aan Nederland? 6. Wat voor afspraken werden er op de nucleaire top gemaakt? 7. Waarom zijn de afspraken op de nucleaire top nodig? 8. Wat vond premier Mark Rutte van de nucleaire top? 9. Wat zei president Barack Obama na afloop van de top? 10. Waarvoor verontschuldigde Obama zich? VERMIST VLIEGTUIG IS NEERGESTORT 1. Waar is het vermiste vliegtuig neergestort? 2. Hoeveel mensen zaten er in het vliegtuig? 3. Wanneer en van waar was het vliegtuig vertrokken? 4. Wie hebben ontdekt dat het vliegtuig is neergestort? 5. Is het vliegtuig inmiddels gevonden? Kijk op internet.

3 DUBBEL GELUK 1. Over wie gaat dit artikel? 2. Wat voor leuk nieuws kreeg de vrouw? 3. Wie bleek de winnaar van de loterij te zijn? 4. Hoeveel geld had de vrouw gewonnen? 5. Wat zou jij doen als je de loterij won? LEZEN ÉN AAIEN 1. Waar gingen de kinderen naar toe? 2. Wat gingen de kinderen doen? 3. Hoe reageerden de katten? 4. Wat doet de kat op de foto? 5. Vind je dat kinderen meer katten moeten gaan voorlezen? Leg je antwoord uit. WOEDEND OP WILDERS Pagina 2 1. Waarom zijn veel mensen boos op Wilders? 2. Wat is racisme? 3. Wat vinden andere politici van Wilders? 4. Wat deden veel Marokkaanse Nederlanders op sociale media? 5. Groepsopdracht: praat met elkaar over racisme. Wat is racisme? Heb je zelf wel eens iets van racisme meegemaakt? Waarom is het belangrijk dat er geen racisme is in Nederland? Wat kun je daar zelf aan doen? (De docent leidt het gesprek en vat het samen.) VERKIEZINGEN 1. Wat voor verkiezingen waren er vorige maand? 2. Welke partijen hebben gewonnen? 3. Wat zijn lokale partijen? MOOISTE MAART 1. Waarom was maart een van de mooiste maart-maanden ooit? 2. Wanneer werd een record verbroken? 3. Wat was de warmste dag en hoe warm was het?

4 EERSTE KEER KONINGSDAG 1. Wanneer is de eerste Koningsdag? 2. Wat wordt die dag gevierd? 3. Waarom bestaat Koninginnedag niet meer? GEVAARLIJKE TOCHT UIT AFRIKA Pagina 3 1. Waar zijn vorige maand tweeduizend mensen gered? 2. Waar kwamen de mensen vandaan? 3. Waarom worden de mensen vluchtelingen genoemd? 4. Waardoor is de overtocht gevaarlijk? 5. Waarom willen de mensen naar Europa? 6. Wat gebeurt er meestal nadat de mensen in Europa zijn? 7. Wanneer was er een grote ramp? 8. Hoeveel mensen verdronken er? 9. Wat gebeurt er nu met de vluchtelingen? 10. Vind jij het goed dat de vluchtelingen gered worden? Leg je antwoord uit. HOE GING HET VERDER? DE KRIM IS VAN RUSLAND 1. Wat is de Krim? 2. Bij welk land willen de bevolking en de leiders van de Krim horen? 3. Wie zijn er tegen dat de Krim bij Rusland hoort? MOORDENAAR FORTUYN 1. Wie is Volkert van der G.? 2. Wanneer mag Volkert uit de gevangenis? 3. Wat krijgt Volkert na zijn vrijlating? 4. Waarom vinden sommige Nederlanders dat Volkert in de cel moet blijven? 5. Vind jij het goed dat Volkert weer vrij komt? Leg je antwoord uit. HONGER IN SYRIË 1. Hoeveel mensen hebben honger in Syrië? 2. Waarom hebben de mensen in Syrië honger? 3. Wie proberen voedsel te brengen?

5 SPORTEN TIJDENS DE KONINGSSPELEN Pagina 4 1. Wat zijn de Koningsspelen? 2. Wie heeft de Koningsspelen bedacht? 3. Wat voor sporten doet de koning? Noem er zeven. 4. Waarmee beginnen de Koningsspelen? 5. Wat gaan de scholen op de sportdag doen? Noem twee voorbeelden. VERANDERINGEN OP DE SCHAATSBAAN? 1. Wat wil de internationale schaatsbond veranderen? 2. Welk grapje maakte Sven Kramer? 3. Wat betekent het grapje? WAT ZEGT BIBIAN MENTEL? 1. Wie is Bibian Mentel? 2. Wat zijn de Paralympische Spelen? 3. Voor welke kinderen vindt Bibian sporten extra belangrijk? GEZOND AAN HET WERK Pagina 5 1. Waarop moeten volwassenen letten tijdens hun werk? 2. Wat voor klachten kunnen mensen krijgen bij staand werk? 3. Wat kunnen mensen bij staand werk doen om geen klachten te krijgen? 4. Wat voor klachten kunnen mensen krijgen bij zittend werk? 5. Wat voor tips krijgen mensen met zittend werk? Noem er vijf. 6. Bij wat voor werk moeten mensen extra goed op hun houding passen? 7. Wat zijn drie tips voor het tillen? 8. Welke werkplekken zijn gevaarlijk? Noem drie voorbeelden. 9. Hoe krijgen mensen op gevaarlijke werkplekken tips voor hun gezondheid? 10. Groepsopdracht: praat met je buurman of -vrouw over hoe jullie aan tafel zitten te leren of te werken. Kijk nog een keer bij de tips voor mensen met zittend werk. Houden jullie je aan deze tips?

6 DE ARBEIDSOMSTANDIGHEDENWET WAAR OF NIET WAAR? 1. In Nederland is de veiligheid van werknemers goed geregeld. 2. In de Veiligheidswet staat dat alleen de baas voor de veiligheid moet zorgen. 3. De Arbeidsinspectie deelt soms straf uit aan een baas. ONGEZONDE GEBOUWEN 1. Hoe merk je dat een gebouw niet gezond is om in te werken? 2. Wat kan er niet goed zijn in een gebouw? Noem een voorbeeld. 3. Wat kunnen mensen doen om de lucht in het gebouw te verbeteren? THE AMAZING SPIDER-MAN 2 Pagina 6 1. Wie is Spiderman? 2. In welke stad speelt de film zich af? 3. Hoe heten de vijanden van Spiderman? 4. Wat willen de vijanden doen met Spiderman? 5. Lijkt het jou een spannende film? Waarom wel of niet? WAT ZOU JIJ DOEN? HET IS EEN GOEDE WAARSCHUWING 1. Wat is het probleem van Nick? 2. Wat zegt Rodney over het probleem van Nick? 3. Waarom vindt Rodney het goed dat je een rijbewijs voor de brommer moet halen? 4. Welke tip heeft Edon voor Nick? 5. Ben jij van plan om straks je rijbewijs voor een brommer te halen? Leg je antwoord uit.

7 STERRENNIEUWS STERREN GAAN WEER SPRINGEN Pagina 7 1. Waar gaat het programma Sterren springen over? 2. Wie doen er dit jaar mee? Noem drie namen. 3. Ga jij kijken naar Sterren springen? Leg je antwoord uit. BEYONCÉ IN AMSTERDAM 1. Wanneer trad Beyoncé in Amsterdam op? 2. Wat doet Beyoncé op de foto? 3. Zou jij haar herkend hebben op de fiets? Leg je antwoord uit. ALI B HELPT IEDEREEN 1. Hoe heet het nieuwe programma van Ali B? 2. Waar gaat het programma over? 3. Wat willen de jongeren in dit programma laten zien? 4. Wanneer en op welke zender kun je dit programma zien? 5. Lijkt het jou een goed programma? Leg je antwoord uit. ZORGEN OM GEZONDHEID 1. Wie kregen er vorige maand een hartaanval? 2. Wie mocht alweer naar huis? 3. Wat is een hartaanval? Als je het niet weet, kijk je in een woordenboek of op internet. SONGFESTIVAL-LIED OP 1 1. Wanneer en waar is het Songfestival? 2. Wie treden er op voor Nederland? 3. Hoe heet het liedje voor het Songfestival? 4. Waar staat het lied nummer 1 in de hitlijsten? 5. Groepsopdracht: luister en kijk met de hele klas en de docent naar het nummer op YouTube via het digibord. Wat denk je, maakt het liedje een kans om te winnen? Waarom wel of niet?

8 BN ERS ON LINE Lees de tweets. Ken je alle twitteraars? Welke wel en welke niet? AAN HET WERK IK WERK BETER ALS IK ONDER DRUK STA Pagina 8 1. Met wie is dit interview? 2. Op welke school zit hij? 3. Waar loopt hij stage? 4. Wat wil Ouassim later worden? 5. Wat doet Ouassim op zijn stage? Noem vijf dingen. 6. Hoeveel modellen heeft Ouassim al geknipt? 7. Wat vindt Ouassim het moeilijkst? 8. Wat heeft Ouassim vooral geleerd in zijn stage? 9. Is Ouassim tevreden met zijn stage? Leg je antwoord uit. 10. Wat voor tips heeft Ouassim voor leerlingen die kapper willen worden? ER NETJES UITZIEN 1. Waarom zit het haar van Ouassim altijd goed in model? 2. Waar moet Ouassim nog meer aan denken tijdens zijn stage? 3. Hoe ziet het haar van jouw kapper eruit? OPLEIDING HAARVERZORGING 1. Wat wil Ouassim later gaan doen? 2. Bij welke opleiding heeft Ouassim zich aangemeld? 3. Groepsopdracht: praat met elkaar en de docent over stages en je latere werk. Weet je al wat je later wilt worden? Waar wil je dan het liefst stage lopen? Gaat dat lukken, denk je? NATUUR & TECHNIEK NIET PINNEN MAAR TAPPEN Pagina 9 WAAR of NIET WAAR? 1. Deze maand kan iedereen contactloos pinnen of tappen. 2. Contactloos pinnen gaat met je pinpas en je pincode. 3. Je kunt alle bedragen tappen zonder pincode.

9 4. Tappen gaat sneller dan pinnen. 5. Voor tappen heb je een pinpas met een NFC-chip nodig. 6. Alle banken maken een nieuwe betaalpas met NFC-chip. 7. In de toekomst kun je waarschijnlijk ook met je telefoon pinnen. 8. Tappen is vanaf 15 april mogelijk in sommige winkels op stations. 9. In de komende maanden wordt tappen op steeds meer plekken mogelijk. 10. Ik ga straks ook tappen. JOUW INTERNETWERELD VEILIG BANKIEREN 1. Door wie wordt geld gestolen van bankrekeningen op internet? 2. Wat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken gedaan? 3. Groepsopdracht: praat met elkaar en de docent over internetbankieren. Doen jij en je familie aan internetbankieren? Is het altijd goed gegaan? Wat doe je om veilig te bankieren? Bekijk met elkaar de site veiligbankieren.nl. Welke tips kun je meteen gebruiken? SELFIES IN HET NIEUWS 1. Wat is een stemfie? 2. Welke selfie werd meer dan 3 miljoen keer gedeeld? 3. Wat is de vreemdste selfie? 4. Welke selfie is jou opgevallen? 5. Met wie en waar zou jij een selfie willen maken? NIET ELKE 15-JARIGE KRIJGT ZO N KANS Pagina Wat voor hobby heeft Mees? 2. Wat wil Mees bereiken met deze hobby? 3. Op welke school zit Mees? 4. Bij welke voetbalclub traint Mees?

10 5. Hoeveel trainingen heeft Mees per week? 6. Hoe laat is Mees meestal thuis? 7. Wat bedoelt Mees met: Niet elke 15-jarige krijgt zo n kans? 8. Bij welk elftal speelt Mees ook mee? 9. Waardoor voelt Mees veel druk? 10. Wat zou de enige reden voor Mees zijn om met voetbal te stoppen? PRO IN HET LAND CIRCUS ELLEBOOG Pagina Over welke school gaat dit artikel? 2. Wat voor les krijgen de leerlingen een keer per week? 3. Wat leren de leerlingen in deze les? Noem vier dingen. 4. Waarom zijn de lessen een groot succes? 5. Zou jij het leuk vinden om met je klas circuslessen te krijgen? Waarom wel of niet? ONTBIJTRESTAURANT 1. Over welke leerlingen gaat dit stukje? 2. Wat kunnen de leerlingen op donderdag en vrijdag op school doen? 3. Waarom is het slecht om niet te ontbijten, volgens docent Giovanca Isabella? Noem twee redenen. 4. Ontbijt jij altijd voordat je naar school gaat? Leg je antwoord uit. 5. Lijkt het je leuk om een keer met de hele klas te ontbijten? Vraag aan jullie docent of het mogelijk is. Dan kunnen jullie erover stemmen: wie is voor, wie is tegen het plan? Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

PrO-krant 92. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk.

PrO-krant 92. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk. PrO-krant 92 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant is geschreven op niveau A2

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

PrO-krant. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk.

PrO-krant. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk. PrO-krant Lesbrief Pro februari 94 2011 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

PrO-krant. Doe meer met de PrO-krant

PrO-krant. Doe meer met de PrO-krant PrO-krant Lesbrief Pro februari 93 2011 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

Doe meer met de stagegids Werken in het magazijn!

Doe meer met de stagegids Werken in het magazijn! Lesbrief Doe meer met de stagegids Werken in het magazijn! Bij elke Werken in-stagegids hoort een gratis lesbrief. In deze lesbrief staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de gids in de klas te

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. temperatuur is er min twintig. De harde wind maakt het nog kouder. Daardoor voelt het als min vijftig.

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. temperatuur is er min twintig. De harde wind maakt het nog kouder. Daardoor voelt het als min vijftig. PrO -weekkrant Week 02 januari 2014 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 6-12 januari 2014 Eenvoudig Communiceren Winterweer in Amerika Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock In grote delen van Amerika

Nadere informatie

Lesbrief. Doe meer met de stagegids Werken in de zorg. U kunt de lesbrief downloaden als pdf-bestand op www.eenvoudigcommuniceren.nl.

Lesbrief. Doe meer met de stagegids Werken in de zorg. U kunt de lesbrief downloaden als pdf-bestand op www.eenvoudigcommuniceren.nl. Lesbrief Doe meer met de stagegids Werken in de zorg Bij elke Werken in-stagegids kunt u een gratis lesbrief downloaden. In deze lesbrief staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de gids in de klas

Nadere informatie

PrO-krant 85. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk.

PrO-krant 85. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk. PrO-krant 85 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant is geschreven op niveau A2

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali PrO -weekkrant Week 45 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 4-1 0 november 2013 Eenvoudig Communiceren Nederlandse soldaten naar Mali Foto: ANP In Mali helpen buitenlandse soldaten de inwoners.

Nadere informatie

PrO-krant. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk.

PrO-krant. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk. PrO-krant Lesbrief Pro februari 96 2011 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Storm raast over de Filipijnen

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Storm raast over de Filipijnen PrO -weekkrant Week 46 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 11-17 november 2013 Eenvoudig Communiceren Storm raast over de Filipijnen Foto: ANP Foto: ANP Het land de Filipijnen in Azië

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

september 2013 Huygens College Kernuur Leesles Muziek Engels Dans PROJECT TITEL Werkboek First ID

september 2013 Huygens College Kernuur Leesles Muziek Engels Dans PROJECT TITEL Werkboek First ID september 2013 Huygens College Kernuur NAAM JAAR KLAS VAK PROJECT TITEL Leesles Muziek Engels Dans Werkboek First ID Inhoud Werkboek First ID 4 Het gebruik van de Powerpoint 7 Instructie voor het gebruik

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

PrO-krant 82. Doe meer met de PrO-krant

PrO-krant 82. Doe meer met de PrO-krant PrO-krant 82 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant is geschreven op niveau A2

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. mijn vrije tijd

Inhoud. Mijn leven. mijn vrije tijd Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Hobby... 4 Hoofdstuk 2 Contact... 6 Hoofdstuk 3 Lezen... 8 Hoofdstuk 4 Kijken... 10 Hoofdstuk 5 Spelen... 12 Hoofdstuk 6 Samen in een huis... 14 Hoofdstuk 7 Op bezoek...

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Actielessen. Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek. Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek. Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek Wat leert u in deze les? Hoe je kunt leren in de bibliotheek en op het internet Grammatica: voltooide tijd Veel succes! Deze les is

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

PrO-krant 90. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk.

PrO-krant 90. Veel rubrieken in de PrO-krant sluiten aan bij de kerntaken waarmee in gewerkt wordt. Zoals de stage-rubriek Aan het werk. PrO-krant 90 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant is geschreven op niveau A2

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

LESBRIEF NR 1 OPDRACHT 1 FEEST! SAMSAM = 40 JAAR! VOOR GROEP 7 + 8 +

LESBRIEF NR 1 OPDRACHT 1 FEEST! SAMSAM = 40 JAAR! VOOR GROEP 7 + 8 + LESBRIEF NR 1 VOOR GROEP 7 + 8 + DOWNLOAD DEZE LESBRIEF OOK OP SAMSAM.NET Wat is Samsam? Samsam is een cross-mediale methode over wereldburgerschap en kinderrechten. Het doel van Samsam is leerlingen te

Nadere informatie

Lesbrief. Fatale liefde Carry Slee

Lesbrief. Fatale liefde Carry Slee Lesbrief Fatale liefde Carry Slee Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Toelichting Beste leerling, Jij zit in de Eureka!-klas. We zijn benieuwd naar jouw mening. Die kun je geven in deze vragenlijst. Die bestaat

Nadere informatie

Doe meer met de stagegids Werken in het groen!

Doe meer met de stagegids Werken in het groen! LEZEN VOOR IEDEREEN UITGEVERIJ EENVOUDIG COMMUNICEREN Lesbrief Doe meer met de stagegids Werken in het groen! Bij elke Werken in-stagegids hoort een gratis lesbrief. In deze lesbrief staan tips, ideeën,

Nadere informatie

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Kinderen Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Voor wie is dit boekje? Je hebt dit boekje gekregen omdat je autisme hebt of omdat je nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

4 manieren om Samsam te gebruiken

4 manieren om Samsam te gebruiken sam samsam Lesbrief wereldburgerschap Samsam gaat over alle thema's van wereldburgerschap. Door met de onderstaande opdrachten een les samen te stellen, sluit u altijd aan bij één van de kerndoelen van

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Geen Amerikaanse aanval op Syrië

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Geen Amerikaanse aanval op Syrië PrO -weekkrant Week 38 september 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 16-22 september 2013 Geen Amerikaanse aanval op Syrië Foto: ANP Foto: Shutterstock Amerika valt Syrië voorlopig niet aan. Want

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 LESBRIEF GROEP 5 + 6 THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Beschrijving Sparen en lenen zijn, naast het betalingsverkeer, de diensten van de bank waar de meeste mensen gebruik van maken.

Beschrijving Sparen en lenen zijn, naast het betalingsverkeer, de diensten van de bank waar de meeste mensen gebruik van maken. Beschrijving Sparen en lenen zijn, naast het betalingsverkeer, de diensten van de bank waar de meeste mensen gebruik van maken. Heb jij inzicht in jouw geld- en bankzaken? Welke betaalvormen zijn er en

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah Lesbrief Voetstappen Kader Abdolah Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau:

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Wat zijn de voor- en nadelen van internetbankieren volgens jou? Maak jij je wel eens zorgen over de risico s van internetbankieren? Maak jij zelf gebruik van internetbankieren? In

Nadere informatie

Lesbrief. voor docenten

Lesbrief. voor docenten Lesbrief voor docenten In deze lesbrief voor docenten staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de krant in de klas te behandelen. Tevens vindt u een uitleg over de educatieve achtergrond van de

Nadere informatie

HAND L E ID IN G. behorende bij de website. hoeradicaalbenjij.nl

HAND L E ID IN G. behorende bij de website. hoeradicaalbenjij.nl HAND L E ID IN G behorende bij de website hoeradicaalbenjij.nl Beste gespreksleider, Dank voor het downloaden van deze handleiding, behorende bij de quiz Hoe Radicaal Ben jij?. Deze quiz werd ontwikkeld

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Deze keer in de FreeKids krant: Verjaardagen Maand van de lente Moppen Interview met? Tips! Puzzels en nog veel meer.

Deze keer in de FreeKids krant: Verjaardagen Maand van de lente Moppen Interview met? Tips! Puzzels en nog veel meer. Deze keer in de FreeKids krant: Verjaardagen Maand van de lente Moppen Interview met? Tips! Puzzels en nog veel meer. Info nummer 3 Dit is de derde uitgave van de FreeKids krant. Weer boordevol informatie

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Tijdsplanning werkstuk groep 5

Tijdsplanning werkstuk groep 5 Naam: Groep 5 Tijdsplanning werkstuk groep 5 Wat wanneer Aan de juf het onderwerp van maandag 21 januari 2013 mijn werkstuk doorgeven inleveren opdracht 1 maandag 28 januari 2013 inleveren opdracht 2 donderdag

Nadere informatie

LESBRIEF POEZIE OVER DE POST. Beste leerkracht,

LESBRIEF POEZIE OVER DE POST. Beste leerkracht, LESBRIEF POEZIE OVER DE POST Beste leerkracht, In deze lesbrief staan de lesopbouw, tips en aanvullende informatie om met de woorden die per post zijn opgestuurd aan de slag te gaan met de leerlingen.

Nadere informatie

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK oktober - december 2015 Meridiaan College NAAM JAAR VAK PROJECT TITEL KLAS Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie Werkboek Wij werken samen Wat gaan we doen? Het Meridiaan College

Nadere informatie

Spaarpot van de Toekomst lesbrief en prijsvraag

Spaarpot van de Toekomst lesbrief en prijsvraag Spaarpot van de Toekomst lesbrief en prijsvraag In 2009 bestond het Nibud 30 jaar. Tijdens het jubileumjaar heeft het Nibud geld ingezameld om binnen het onderwijs extra aandacht te kunnen besteden aan

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Allereerst zijn we benieuwd naar jouw reactie en willen we graag dat je de volgende vragen beantwoordt:

Allereerst zijn we benieuwd naar jouw reactie en willen we graag dat je de volgende vragen beantwoordt: Pesten: ECHT NIET Terugblik Beste werker van team 6, Afgelopen vrijdag heb je als afronding van onze introductieweek de film BENX kunnen zien. Dit hebben we niet zonder reden gedaan. Deze film past immers

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Lesbrief. Een echte man Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. Een echte man Yvonne Kroonenberg Lesbrief Een echte man Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Lesbrief voor docenten

Lesbrief voor docenten Week 34 / augustus 2015 Lesbrief voor docenten In de digitale weekkrant staat elke week een leesdoel of een leesstrategie centraal. Een leesdoel geeft aan wat u met uw cursisten wilt bereiken: het verbeteren

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Doe meer met de PrO-krant www.pro-krant.nl Rubrieksindeling van de PrO-krant:

Doe meer met de PrO-krant www.pro-krant.nl Rubrieksindeling van de PrO-krant: PrO-krant Lesbrief Pro februari 95 2011 K r a n t v o o r l e e r l i n g e n i n h e t p r a k t i j k o n d e r w i j s L e s b r i e f v o o r d o c e n t e n Doe meer met de PrO-krant De PrO-krant

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren Leerstraf TACt Individueel Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf TACt Individueel volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze

Nadere informatie

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Veiligheid en Justitie Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf So-Cool volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we

Nadere informatie

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau:

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Jasmina kan sinds kort zelf internetbankieren. Ze moet nog een beetje wennen dat ze met een apparaatje moet inloggen. a) Wat is dat voor apparaatje? Heb jij dit zelf ook? b) Waarom

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie!

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie! Na deze les kun je presenteren in vijf stappen: 1. Kies een onderwerp 2. Bedenk een goede opbouw 3. Verzamel informatie 4. Oefen je presentatie 5. Presenteren maar! 8 Vertel je verhaal Regelmatig moet

Nadere informatie

MELANCHTHON MATHENESSE

MELANCHTHON MATHENESSE MELANCHTHON MATHENESSE christelijke school voor vmbo hristelijke school voor MATHENESSE, DAT BEN JIJ! Op Melanchthon Mathenesse: Vind je alle leerwegen en alle sectoren. Werk je op je eigen manier. Ga

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden Lesbrief Online pesten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 55 minuten Voorbereiding: op http://mediawijsheid.nl/onlinepesten staan allerlei filmpjes, informatie en artikelen over online pesten, bruikbaar

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

T W E E D E W E R E L D O O R L O G i n p e r s p e c t i e f

T W E E D E W E R E L D O O R L O G i n p e r s p e c t i e f 1 Tijdens de lessen over de Tweede Wereldoorlog heb je geleerd over Anne Frank. Een joods meisje dat met haar familie ondergedoken zat in het Achterhuis op de Prinsengracht in Amsterdam. Anne hield een

Nadere informatie

Lesbrief. Op klaarlichte dag Simone van der Vlugt

Lesbrief. Op klaarlichte dag Simone van der Vlugt Lesbrief Op klaarlichte dag Simone van der Vlugt Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Meedoen... 4 Hoofdstuk 2 Waarom doen?... 6 Hoofdstuk 3 Rechten... 8 Hoofdstuk 4 Plichten... 10 Hoofdstuk 5 Tips... 12 Hoofdstuk 6 Thuis... 14 Hoofdstuk 7 Familie... 16

Nadere informatie

Ik ben ook heel benieuwd hoe onze/jouw leerlingen de toekomst zien. Wat

Ik ben ook heel benieuwd hoe onze/jouw leerlingen de toekomst zien. Wat Bestuur Postbus 98 2215 ZH Voorhout Beste collega, Wat moet onze koers zijn voor de komende jaren? Daarover denken wij nu volop na. Op allerlei manieren kunnen jij en je collega s meedenken en meebouwen

Nadere informatie

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel Tijd: 55 60 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Kop Introductie Wie ben jij online? Introduceer het onderwerp kort: Wie ben jij online? Bijna iedereen heeft een of meerdere

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Wat is herdenken? Volledige lesmodule: 60 min

Wat is herdenken? Volledige lesmodule: 60 min Wat is herdenken? In deze module leren leerlingen het verband tussen de Tweede Wereldoorlog en herdenken. Leerlingen koppelen het begrip herdenken aan elementen uit hun eigen omgeving. Volledige lesmodule:

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk?

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie Naam : Wat is de bedoeling? Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Er is een misdaad gepleegd! Een dief heeft de computer

Nadere informatie