Indeling van de woning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Indeling van de woning"

Transcriptie

1 Indeling van de woning De Verbouwwijzer is een initiatief van BouwGarant, Vereniging Eigen Huis, Milieu Centraal en SBR Een woning biedt vaak onverwachte mogelijkheden. Door de indeling te veranderen kan verrassend veel ruimte ontstaan. Gaat u verbouwen? Doe dit dan met het oog op de toekomst. Zo krijgt u een functioneel en praktisch ingericht huis, waar u met veel comfort kunt wonen. Deze Verbouwwijzer biedt u een compleet overzicht van de keuzes waarvoor u komt te staan wanneer u de indeling van uw woning wilt aanpassen. Zo bent u goed voorbereid op een gesprek met de aannemer. Dat is het begin van een verbouwing met meer resultaat.

2 De Verbouwwijzer Indeling van de woning is een gezamenlijke uitgave van BouwGarant, Vereniging Eigen Huis, Milieu Centraal en SBR. Het kwaliteitslabel BouwGarant is erop gericht de consument optimale zekerheid te bieden. Een onafhankelijke instelling controleert de BouwGarant-aannemer op tal van eisen inzake de bedrijfsvoering, kwaliteit en service aan de klant. Milieu Centraal is een landelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische en betrouwbare informatie biedt over mogelijkheden om in het dagelijks leven rekening te houden met energie en milieu. Vereniging Eigen Huis is een onafhankelijke consumentenorganisatie en belangenbehartiger voor huidige en toekomstige huisen appartementseigenaren. SBR is een kennisinstituut voor de bouwnijverheid, dat zich richt op bouwtechniek en bouwproces. SBR richt zich voornamelijk op de professionele bouwpartijen (aannemer, architect, adviseur) in de woning- en utiliteitsbouw. Verbouwwijzers worden ondersteund door het Platform Bewoners en Duurzaam Bouwen. Dit platform bestaat uit: KENNISNETWERK DUURZAAM WONEN

3 De eerste stappen Overwegen of u een binnenhuisarchitect wilt inhuren Wensenlijst maken (zie Bespreken met de aannemer) Nagaan of binnenhuisarchitect, aannemer aan kwaliteitseisen voldoet Referenties binnenhuisarchitect, aannemer vragen Nagaan of binnenhuisarchitect, aannemer ervaring heeft met gebruik van milieuvriendelijke materialen Checken vergunningplicht Budget bepalen / financiering regelen Rechtsbijstandsverzekering afsluiten (houdt rekening met wachttijd van 3 maanden) internet Uw verbouwing in goede handen Zoek een goede aannemer. Bij voorkeur één die kwaliteitsgaranties kan bieden. Een BouwGarant-aannemer biedt deze garanties (www.bouwgarant.nl). Werk uw plannen zoveel mogelijk uit voordat u een aannemer een offerte laat uitbrengen. Vraag eventueel bij een tweede aannemer ook een offerte aan. Maak met de aannemer duidelijke afspraken over de kosten van het uitbrengen van de offerte. Energiebewust en comfortabel bouwen Rekening houden met het milieu kan u veel opleveren, zoals een comfortabele woning en geld in de portemonnee. Een milieubewuste keus hoeft niet duurder te zijn in aanschaf, en door energiezuinige maatregelen zal uw energierekening lager zijn dan voorheen. Wanneer u bij het aanpassen van de indeling van uw woning rekening wilt houden met het milieu, is het belangrijk om bij het zoeken van een aannemer te informeren of hij ervaring heeft met het gebruik van milieuvriendelijke materialen en het nemen van energiebesparende maatregelen. Bouwvergunning Wanneer u plannen heeft om bouwkundige wijzigingen aan te brengen in of aan de woning, heeft u veelal een bouwvergunning nodig. Op kunt u zien wat in uw situatie vereist is. Aanpassingen dienen altijd aan de eisen van het Bouwbesluit te voldoen.

4 Bespreken met de aannemer Woning vergroten of anders indelen? Ontwerp algemeen: - plattegrond op schaal (nieuwe indeling, functie van ruimtes) - oog voor de toekomst (o.m. systeemwanden, flexibele leidinggoten) - optimale toegankelijkheid - aandacht voor looplijnen Brandveiligheid: - materiaal - loop- en vluchtroutes Benut passieve zonne-energie: - goede indeling: verwarmde vertrekken aan zonzijde; koele ruimtes aan schaduwzijde - plaats en grootte ramen Constructies: - standaardmaten - let op bij doorbreken muren: dragende constructie of niet? - niet-dragende wanden: flexibiliteit - materiaal nieuwe wanden (hout binnenshuis: Europees naaldhout, vuren of grenen) - geluidsisolatie Ontwerp specifiek: - zolder - trap Nu volgt een toelichting op enkele punten uit de lijst hiernaast. Meer informatie over kozijnen, isoleren, een aanbouw, serre, of de badkamer en keuken vindt u in de betreffende Verbouwwijzers. Achterin deze folder en op vindt u verwijzingen naar aanvullende informatie over de overige punten. Ontwerp algemeen Wanneer u van plan bent langere tijd in uw woning te blijven wonen, is het goed om te bedenken hoe de levensloop van uw huishouden zal verlopen. Jonge stellen kunnen er rekening mee houden dat er op den duur kinderen komen. Mensen van middelbare leeftijd worden mogelijk te zijner tijd minder goed ter been. Een optimale toegankelijkheid bereikt u onder meer door deuren voldoende breed en dorpels niet hoger dan 20 mm te maken. Het is altijd handig om op iedere verdieping voldoende aansluitpunten voor elektriciteit, kabel en telefoon aan te laten leggen. Maak gebruik van standaardmaten. Dan kunnen geprefabriceerde producten als systeemwanden, plaatmaterialen en kozijnen worden gebruikt. Deze zijn veelal goedkoper en het gebruik van geprefabriceerde producten resulteert in minder (bouw)afval. Bovendien is de indeling in de toekomst gemakkelijker opnieuw aan te passen. Ontwerp specifiek Zolder - Wanneer u op zolder extra kamers maakt die u gaat verwarmen, is het belangrijk om alles goed te isoleren. Meer informatie vindt u in de Verbouwwijzers Dak en dakgoot en Isoleren, en in het boek Zolder verbouwen van Vereniging Eigen Huis. Trap - Laat liever geen open trap plaatsen. Deze zorgt voor veel energieverlies, geluidsoverlast en brandgevaar.

5 Keuken - Een open keuken geeft energieverlies en een slechte luchtkwaliteit door luchtjes en vochtige lucht. U kunt uw keuken visueel bij uw woonkamer trekken zonder dat deze open is. Bijvoorbeeld door het laten plaatsen van een glazen deur of wand. Badkamer, toilet - Ontwerp een badkamer en toilet zodanig dat zij eenvoudig en goedkoop zijn aan te passen voor het gebruik door gehandicapten. Bijvoorbeeld door ruimte te laten voor het plaatsen van handgrepen naast toilet en douche. Indien mogelijk kunt u op de begane grond alvast een kamer bestemmen als badkamer. Wasruimte - Een aparte ruimte in of bij de woning om te wassen en te drogen is handig. U krijgt dan niet de vochtige lucht in huis. Het is noodzakelijk dat deze ruimte goed geventileerd kan worden. Tochtportaal - Maak een tochtportaal, eventueel gecombineerd met een bijkeuken, onverwarmde serre of berging. U bespaart energie en voorkomt onnodige tocht. Verwarming en warm water Bent u toe aan een nieuw warmwatertoestel? Dan is het slim om deze zo dicht mogelijk bij badkamer en keuken te plaatsen. Zo blijven de leidingen kort, en heeft u altijd snel warm water uit de kraan. Hiermee kunt u tot 13 procent besparen op uw energierekening. Het isoleren van warmwater- en cv-leidingen in koude ruimtes voorkomt dat warm water al is afgekoeld voordat het zijn bestemming heeft bereikt. Meer tips over energiebewust verwarmen en warm water vindt u op (trefwoorden: verwarmen en warm water). (vervolg) - keuken - badkamer, toilet - wasruimte - tochtportaal Verwarming en warm water: - voldoet capaciteit ketel (bij uitbreiding woning)? - warmwaterinstallatie dicht bij badkamer, keuken - isoleer leidingen in onverwarmde ruimtes - voetventiel (maakt afzonderlijk afkoppelen mogelijk) Ventilatie: - minimaal volgens Bouwbesluit Afwerking: - bij vochtige ruimtes: vochtbestendig materiaal (tegels of sterk ademende muurverf) Afvoeren bouwafval Onderhoud = behoud: - wat en hoe vaak? - onderhoudschecklist downloaden van internet (> verwarmen; > warm water) Wanneer er een voetventiel wordt geplaatst bij de aansluiting van cv-leidingen op de radiatoren, kunt u de radiatoren eenvoudig afzonderlijk afkoppelen. Dat is handig wanneer u één ruimte wilt opknappen, en andere ruimtes wel wilt verwarmen.

6 Duidelijke afspraken Het contract Betalingsafspraken: - vaste aanneemsom - meer- en minderwerk - betaling in termijnen Verzekering aannemer: - uitgebreide CAR-verzekering - VerBOUWgarantie internet (>VerBOUWgarantie) Het contract Wanneer u met een aannemer overeenstemming bereikt, is het belangrijk om een gespecificeerd contract op te stellen. Hierin staat een uitgebreide werkbeschrijving met tekeningen, eventueel berekeningen, materiaalkeuze, tijdsduur en een prijsopgave. Wanneer u zelf werkzaamheden wilt uitvoeren, doe dit dan in goed overleg met de aannemer. Vereniging Eigen Huis heeft een standaard contract opgesteld, de Verbouwingsovereenkomst 1998 (www.eigenhuis.nl). Hierin staat ook beschreven wat de leveringsvoorwaarden zijn voor zowel de opdrachtgever als de aannemer. Met een BouwGarant-aannemer bent u ervan verzekerd dat alle afspraken zwart op wit staan, ook tussentijdse afspraken, bijvoorbeeld over meerwerk. Betalingsafspraken Bij verbouwingen is het gebruikelijk om met de aannemer vooraf een vaste aanneemsom af te spreken. De betaling gebeurt meestal in termijnen. Op (>VerBOUWgarantie) staan richtlijnen voor een betalingsregeling passend bij de aanneemsom. Komen er tijdens de verbouwing wijzigingen in het oorspronkelijke plan? Vraag de aannemer vooraf om een schriftelijke prijsopgave van eventueel meerwerk, en de gevolgen voor de bouwtijd en -kosten. Verzekering Informeer of de aannemer goed is verzekerd. Een uitgebreide CAR-verzekering (Construction All Risks) biedt dekking bij schade die tijdens de verbouwing wordt aangericht aan het werk zelf, aan uw andere eigendommen of aan (eigendommen van) derden. Een BouwGarant-aannemer beschikt over een CAR- en aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast kunt u bij de BouwGarant-aannemer de VerBOUWgarantie afsluiten. Dit geeft zekerheid bij faillissement, kwalitatieve en constructieve gebreken.

7 Naast de verwijzingen in de tekst vindt u hieronder adressen voor meer informatie over de keuzes waarvoor u komt te staan bij uw verbouwing. Hier vindt u een toelichting op alle punten uit deze Verbouwwijzer. BouwGarant Op kunt u eenvoudig een aannemer in uw omgeving zoeken. Onderdeel van de website is de VerBOUWplanner, een handig hulpmiddel als u gaat bouwen of verbouwen. Ook kunt u hier de Verbouwingsovereenkomst 1998 downloaden. Milieu Centraal Rekening houden met het milieu kan u veel opleveren, zoals een comfortabele woning en geld in de portemonnee. Op leest u welke milieuvriendelijke materialen en energiebesparende maatregelen u kunt toepassen bij het aanpassen van de indeling van uw woning. Op de site leest u wat in uw situatie mogelijk is, en kunt u uitrekenen hoeveel u kunt besparen. Ministerie van VROM Op staat onder het thema Bouwen en verbouwen uitgebreide informatie over bouwregelgeving (bouwvergunningen en bouwtechnische eisen) en duurzaam verbouwen. Op de website vindt u ook informatie over het energieprestatieadvies (EPA). SBR Op (> Infobladen) vindt u technische achtergrondinformatie over verschillende bouwtechnische onderwerpen. VACpunt Wonen Op en in de publicatie Mooi huis maar woont het ook prettig? vindt u praktische informatie en tips over wonen en de inrichting van uw woning. Ook is er een gratis folder beschikbaar: Prachtig huis! En hoe woont het?. Vereniging Eigen Huis Uitgebreide informatie over verbouwingen en onderhoud vindt u in de publicaties Verstandig Verbouwen en Eigen Huis en Onderhoud, en in de webpublicatie De bouwvergunning van Vereniging Eigen Huis. Op kunnen leden gratis de Verbouwingsovereenkomst 1998 downloaden. Tijdens de verbouwing en bij oplevering kunnen ze een bouwkundige keuring aanvragen. Leden kunnen ook gratis telefonisch advies inwinnen over bouwtechnische, juridische en financieel/fiscale zaken (tel ).

8 Indeling van de woning In de reeks Verbouwwijzers zijn verschenen: Aanbouw Badkamer en keuken Dak en dakgoot Dakraam en dakkapel Indeling van de woning Isoleren Kozijnen Serre De Verbouwwijzers zijn mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Ministerie van VROM. Deze Verbouwwijzer is u aangeboden door: 2005, BouwGarant, Vereniging Eigen Huis, Milieu Centraal en SBR Ontwerp: Mels Grafische Vormgeving, Hoorn; fotografie: Ruud Gort, Amsterdam

Isoleren. Wilt u een comfortabele en energiezuinige woning? Isoleren helpt! De isolatiematerialen moeten wel op de juiste manier worden aangebracht.

Isoleren. Wilt u een comfortabele en energiezuinige woning? Isoleren helpt! De isolatiematerialen moeten wel op de juiste manier worden aangebracht. Isoleren De Verbouwwijzer is een initiatief van BouwGarant, Vereniging Eigen Huis, Milieu Centraal en SBR Wilt u een comfortabele en energiezuinige woning? Isoleren helpt! De isolatiematerialen moeten

Nadere informatie

energiebesparing Pak nu uw kans! Ook in een huurwoning kunt u tegenwoordig veel aanpassen. Overleg wel eerst met uw verhuurder.

energiebesparing Pak nu uw kans! Ook in een huurwoning kunt u tegenwoordig veel aanpassen. Overleg wel eerst met uw verhuurder. energiebesparing Energie besparen is niet moeilijk, als u weet waar u op moet letten. Bovendien maakt u uw huis een stuk comfortabeler door energiebesparende maatregelen. Pak nu uw kans! Ook in een huurwoning

Nadere informatie

Met gemak energie besparen. Mijn energieplan. Energieadvies op maat. plaats hier de foto van het huis

Met gemak energie besparen. Mijn energieplan. Energieadvies op maat. plaats hier de foto van het huis Met gemak energie besparen. Mijn energieplan Energieadvies op maat plaats hier de foto van het huis Energieadvies op maat met Meer Met Minder HR++-glas of een voorzetraam? Een HR-ketel of slimmer stoken

Nadere informatie

Een huis kopen? Een slim moment om aan energiebesparing te denken

Een huis kopen? Een slim moment om aan energiebesparing te denken Een huis kopen? Een slim moment om aan energiebesparing te denken 2 Een huis kopen? Een nieuwe woning, een nieuwe start. Misschien hebt u al wat op het oog of bent u nog aan het rondkijken. Hoe dan ook

Nadere informatie

Energiekrant. Ruim baan voor woningisolatie! Maak kans op gratis zonnepanelen! Kom naar de Energiemarkt op 16 en 17 september.

Energiekrant. Ruim baan voor woningisolatie! Maak kans op gratis zonnepanelen! Kom naar de Energiemarkt op 16 en 17 september. Energiekrant Deze uitgave wordt u aangeboden door de gemeente Rheden september 2011 In deze krant: Isoleren; Juist nu! Uw woning isoleren levert vaak meer op dan u denkt. Maar wat is isoleren precies en

Nadere informatie

Zelf Aangebrachte Voorzieningen

Zelf Aangebrachte Voorzieningen Zelf Aangebrachte Voorzieningen Veranderingen aanbrengen in uw huurwoning In deze brochure kunt u ons beleid lezen over Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV). Hoewel we de brochure met uiterste zorg hebben

Nadere informatie

Nieuws en informatie over investeren in energiebesparing door beleggers in woningen, appartementen en bedrijfspanden.

Nieuws en informatie over investeren in energiebesparing door beleggers in woningen, appartementen en bedrijfspanden. Energielijn voor verhuurders 0900-0170 EnergieKrant Samen energie besparen Nieuws en informatie over investeren in energiebesparing door beleggers in woningen, appartementen en bedrijfspanden. 03 Het ministerie

Nadere informatie

Aanpassingen met toestemming Wanneer wij spreken over zelf aangebrachte voorzieningen gaat dit voornamelijk over het aanpassen van onroerende zaken.

Aanpassingen met toestemming Wanneer wij spreken over zelf aangebrachte voorzieningen gaat dit voornamelijk over het aanpassen van onroerende zaken. Zelf klussen in huis Als huurder wilt u uw woning graag naar uw persoonlijke smaak en wensen inrichten. Iedereen woont natuurlijk graag in een woning waarin hij of zij zich thuis voelt. Daarom kan het

Nadere informatie

SAMENVOEGEN DOE JE ZELF!

SAMENVOEGEN DOE JE ZELF! SAMENVOEGEN DOE JE ZELF! Mag het ook samen? Gemeente Rotterdam Veldacademie SAMENVOEGEN DOE JE ZELF! Er komt een moment in je leven dat je op zoek gaat naar een grotere woning! Je maakt promotie, waardoor

Nadere informatie

Zelf klussen. Maak van uw huis uw droomhuis

Zelf klussen. Maak van uw huis uw droomhuis Zelf klussen Maak van uw huis uw droomhuis 1 Zelf klussen Maak van uw huis uw droomhuis Zelf uw droomkeuken plaatsen? Plannen om de zolder te verbouwen? Schuurtje in de tuin? Een tweede toilet in de badkamer?

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

Reglement Z elf A angebrachte V oorzieningen

Reglement Z elf A angebrachte V oorzieningen Reglement Z elf A angebrachte V oorzieningen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Woningbouwvereniging 4 Hoofdstuk 3 Voorwaarden 5 Hoofdstuk 4 Procedure 8 Hoofdstuk 5 Overzicht ZAV s en nadere

Nadere informatie

Monumentaal wonen. gids voor eigenaren van een rijksmonument

Monumentaal wonen. gids voor eigenaren van een rijksmonument Monumentaal wonen gids voor eigenaren van een rijksmonument Informatie aangeboden door Nationaal Restauratiefonds, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de

Nadere informatie

Klussen wat is er mogelijk. Alle regels en tips op een rij.

Klussen wat is er mogelijk. Alle regels en tips op een rij. Klussen wat is er mogelijk Alle regels en tips op een rij. 1 2 Voor de zekerheid Regelmatig constateren wij bij de voorinspectie (na een schriftelijke huuropzegging) dat de bewoners veranderingen hebben

Nadere informatie

Een nieuwbouwwoning kopen: ken uw rechten!

Een nieuwbouwwoning kopen: ken uw rechten! Een nieuwbouwwoning kopen: ken uw rechten! Inhoud 1. Goed beschermd 04 2. Wettelijke bescherming 06 3. Het kopen van een nieuwbouwwoning 10 4. Een huis kopen met GIW-certificaat 14 5. De oplevering 16

Nadere informatie

Adviesrapport. Energiebesparingsmogelijkheden wijk Rozendaal Leusden. Versie en status V1.0 Datum 23 november 2008

Adviesrapport. Energiebesparingsmogelijkheden wijk Rozendaal Leusden. Versie en status V1.0 Datum 23 november 2008 Adviesrapport wijk Rozendaal Leusden Versie en status V1.0 Datum 23 november 2008 Contactpersoon E.J. Tuininga Adres Essex 15 Postcode, plaats 3831 EL Leusden Telefoon 033 7074508 E-mail tuininga@scarlet.nl

Nadere informatie

Nieuwbouw 2 energieneutrale woningen Boerhave Tubbergen

Nieuwbouw 2 energieneutrale woningen Boerhave Tubbergen Nieuwbouw 2 energieneutrale woningen Boerhave Tubbergen Nieuwbouwplan Boerhave Plan Binnenveld II te Tubbergen Algemeen Grenzend aan de wijk Binnenveld I ontwikkelt Woningstichting Tubbergen samen met

Nadere informatie

Zelf klussen aan uw woning. Zelf klussen aan uw woning Informatie voor huurders van Vidomes INFORMATIE OVER: toestemming voor uw klus

Zelf klussen aan uw woning. Zelf klussen aan uw woning Informatie voor huurders van Vidomes INFORMATIE OVER: toestemming voor uw klus INFORMATIE OVER: toestemming voor uw klus advies bij uw klus vergoedingen als u verhuist Zelf klussen aan uw woning Zelf klussen aan uw woning Informatie voor huurders van Vidomes Deze brochure gaat over

Nadere informatie

duurzaam verbeterplan 48 portieketagewoningen Paddepoel, Groningen

duurzaam verbeterplan 48 portieketagewoningen Paddepoel, Groningen duurzaam verbeterplan 48 portieketagewoningen Paddepoel, Groningen 1 2 uw huis een comfortabel thuis! het project in vogelvlucht Lefier doet mee aan het landelijke initiatief Stroomversnelling. In dit

Nadere informatie

Klussen in uw woning. huurdersinfo

Klussen in uw woning. huurdersinfo huurdersinfo 3 Gratis klusadvies 3 Voorwaarden 4 Toestemming vooraf? 5 Woningverbetering tegen huurverhoging 5 Overzicht aanpassingen 12 Onderhoudssituatie volgende huurder 12 Voorbeelden vergoeding 13

Nadere informatie

Samen energie besparen

Samen energie besparen Samen energie besparen Samen energie besparen. Dat is hard nodig om stijgende energieprijzen het hoofd te bieden én het milieu een handje te helpen. Veel verhuurders gaan de komende jaren wooncomplexen

Nadere informatie

Tussentijds informatieboekje. Bloemstede

Tussentijds informatieboekje. Bloemstede Tussentijds informatieboekje Bloemstede Tussentijds informatieboekje Bloemstede Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Wat gaan we doen?... 3 3. Tijdens de uitvoering... 6 4. Wat betekent het voor uw huur en energiekosten?...

Nadere informatie

Zonne-energie in de historische omgeving. Groene gids

Zonne-energie in de historische omgeving. Groene gids Zonne-energie in de historische omgeving Groene gids Overige groene gidsen of wegwijzers: Zonne-energieplannen en monumenten: wegwijzer voor vergunningverleners Zonne-energie en uw monument: wegwijzer

Nadere informatie

woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer.

woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer. woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leest u niet hoe u het huis van uw dromen vindt.

Nadere informatie

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen Thuis Slim Advies Haal meer winst uit energie Zon Wind Water Gratis tips om energie te besparen Gratis tips om energie te besparen. Haal meer winst uit energie Voorwaarden van verspreiding Je mag dit E-book

Nadere informatie

cætshage a r c h i t e c t e n b u r e a u

cætshage a r c h i t e c t e n b u r e a u Situatie Rijnbandijk 213 te Rijswijk (schaal 1 : 500) Rijnbandijk gras gras gras gras geasfalteerd 213 rooilijn optie carport (vergunningsvrij) zone van 2,5 m om hoofdgebouw is vergunningsvrij zone van

Nadere informatie

Monumentaal wonen. gids voor eigenaren van een rijksmonument

Monumentaal wonen. gids voor eigenaren van een rijksmonument Monumentaal wonen gids voor eigenaren van een rijksmonument Informatie aangeboden door Nationaal Restauratiefonds, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de

Nadere informatie

Groen wonen nabij de stad. 6 halfvrijstaande woningen 2 twee-onder-één-kap woningen 14 parkwoningen type L en XL

Groen wonen nabij de stad. 6 halfvrijstaande woningen 2 twee-onder-één-kap woningen 14 parkwoningen type L en XL Groen wonen nabij de stad 6 halfvrijstaande woningen 2 twee-onder-één-kap woningen 14 parkwoningen type L en XL 2 Aan de noordkant van Nijmegen, tussen de bestaande dorpen Lent, Ressen en Oosterhout ontstaat

Nadere informatie

Verbeterplan Parnassiaflats

Verbeterplan Parnassiaflats Renovatie Parnassiaflats Verbeterplan Parnassiaflats bewonersinformatieboekje juni 2014 bewonersinformatie over het groot onderhoud van complex 3218 Kerspelstraat 1 t/m 47 Markestraat 1 t/m 47 Prinses

Nadere informatie

2 D e B o n g e r d - f a s e 3 Utrecht Leidsche Rijn

2 D e B o n g e r d - f a s e 3 Utrecht Leidsche Rijn Utrecht, Leidsche Rijn Compleet, veelzijdig en gezellig een geweldige plek om te wonen Historie van de locatie De geschiedenis van het gebied waarop Leidsche Rijn Utrecht nu wordt gebouwd, gaat terug tot

Nadere informatie