Notulen gemeenteraad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notulen gemeenteraad"

Transcriptie

1 Notulen gemeenteraad (voorafgaand aan agendapunt 1) We vragen met aandrang dat de notulen van de gemeenteraad een volledig en waarheidsgetrouw beeld geven van het debat (agendapunten, vragen) met inbegrip van de antwoorden en besluiten. Zolang dit niet in orde is keuren we de notulen niet goed. We hebben eens heel wat notulen van andere gemeentes geconsulteerd en zowat overal voldoen die daar wel aan onze verwachtingen. Bij ieder agendapunt/ vraag is er een conclusie : dat kan een stemming zijn, dat kan een antwoord zijn, dat kan een belofte zijn daar later op terug te komen, Heel wat gemeentes geven zelfs een volledige weergave van de debatten. Dat is iets wat we ook kunnen vragen. Nu is er niets, dan is het alles. We hopen dat de bestuursmeerderheid akkoord gaat met iets tussenin nl. een professionele samenvatting van de debatten. Mr. de Burgemeester, als ervaringsdeskundige van OR en CPBW moet U toch perfect kunnen weten wat goede notulen zijn? Juridische achtergrondinformatie : Art De notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat werd gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Ze maken melding van alle beslissingen en het resultaat van de stemmingen. Behalve bij geheime stemming, vermelden de notulen hoe elk lid gestemd heeft. In de Memorie van Toelichting bij het Gemeentedecreet staat zelfs het volgende : Artikel 181. Dit artikel beschrijft welke elementen in de notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad en van het college moeten worden opgenomen. Wat de gemeenteraad betreft kan voorzien worden in een woordelijke weergave van de besprekingen.

2 Vragen begroting Wachtebeke Nieuwe beleids- en beheerscyclus uitgesteld tot 2014? Waarom werd de BBC uitgesteld tot 2014? Is dit geen gemiste kans? Had Wachtebeke volgens de spelregels van de nieuwe BBC de huidige begroting kunnen indienen? Indien neen, wat moet er veranderen? Indien ja, waarom heb je het dan niet gedaan? 2. Nog steeds geen uitgewerkt bestuursakkoord 6 maanden na de gemeenteraadsverkiezingen! Is de voorstelling van de begroting en het financieel meerjarenplan niet het moment om het bestuursakkoord voor te stellen? Of is die er nog altijd niet? Zuinig besturen, maar met zicht op het eind van de tunnel. Daarom moeten we goed en eerlijk communiceren. was één van de statements in het persmoment van het nieuwe bestuur op 24 januari jongstleden. Die uitspraak klinkt heel hol als je vandaag die uitspraak niet gaat vertalen in een actieplan. 3. Hoe zit het met de afsluiting van de begroting 2012 en de overdrachten naar 2013? In welke mate kan je garanderen dat de overdrachten van 2012 in de begroting van 2013 ook kloppen? Waarom kan je eind maart 2013 nog definitieve resultaten voor 2012 voorleggen? Waar zijn er nog problemen en waarom? 4. Het grote mysterie: hoe zit het de groeiende leningslast? In de meerjarenbegroting zien we de opname van 8 miljoen euro leningen. Maar hoe zit het met de reeds opgenomen leningen in 2012 en ervoor? a. In de bijlage voor het budget voor 2012 werd er voorzien dat in 2012 voor in totaal 4,878 miljoen euro leningen zouden opgenomen worden voor de opgestarte werken (buitengewone uitgaven). Werden die ook opgenomen? b. Wat zal, rekening houdende met de nu voorliggende meerjarenplanning, het totaal bedrag aan opgenomen leningen zijn eind 2015 voor : De gewone begroting? De buitengewone begroting? (investeringen) c. Wat zal, rekening houdende met de actueel gekende interestvoeten, het in 2016 jaarlijks af te lossen bedrag zijn voor al die leningen samen? d. De lasten van leningen stijgen voor 2013 van euro naar euro. Graag uitleg hierover. Hoe komt het dat hierover geen enkele toelichting wordt gegeven in het financieel beleidsplan? Alles staat blanco. 5. In 2013 stijgen de personeelskosten met 5,7% in de gemeentebegroting Hoe komt het dat de personeelskosten in 2013 met zowat 5,7% stijgen in de gewone gemeentebegroting?

3 Was er geen sprake van een wervingsstop? In dat geval zou de stijging van de personeelskost toch niet meer mogen bedragen dan de index? Volgens de omzendbrief van de Vlaamse Overheid (instructies opstellen gemeente- en OCMW-begroting 2013) zou dit in ,7% moeten zijn. Het is zelfs best mogelijk dat er geen index komt in Een fictieve daling van de werkingskosten In de werkingskosten zien we een daling van euro (8%) maar dat is voor meer dan euro te verklaren door het tijdelijk op 0 zetten van de bijdrage voor het pensioenfonds voor mandatarissen en statutairen. Een beslissing waarvan je vorige week al te kennen hebt gegeven dat ze bij de herziening van de begroting 2013 terug zal opgenomen worden. Hierover volgende vragen: a. Waarom weglaten uit te uitgaven wanneer je nu al weet dat ze terug in de uitgaven gaan komen? b. Wat is de wettelijke basis voor dergelijke beslissing? Kan dit zomaar? Ook in de nieuwe BBC? c. Horen deze kosten niet thuis bij de personeelskosten in plaats van de rubriek verzekeringen? 7. Een explosieve stijging van de kosten voor overdrachten met 9% De uitgaven voor overdrachten stijgen met euro van 2,9 miljoen euro naar meer dan 3,16 miljoen euro. Dat is exact 9% stijging op 1 jaar tijd. Deze sterke stijging heeft 4 grote oorzaken : De stijging van de subsidies voor aanleg gescheiden afvoersysteem van naar euro = euro extra ; De stijging van de dotatie aan de politiezone met 8% = euro ; De gestegen toelage aan het OCMW met euro. De verdoken extra toelage aan het OCMW voor het groenbeheer met nog eens euro. De euro extra op deze budgetposten werd verminderd via besparingen in Jeugd/sport/cultuur ( euro) en de afbouw van de werkingstoelage van St-Catharinakerk ( euro). We hebben hierover volgende vragen en opmerkingen : a. Is de ganse subsidieregeling voor de aanleg van gescheiden afvoersysteem niet een overbodige budgetpost? Kun je ons eens vertellen waarom we alles aan RioP hebben uitbesteed maar die subsidies toch maar zelf moeten beheren en financieren? In de folder van RioP lezen we nochtans heel andere beloftes Bron: b. Kun je verklaren waar die 8% extra voor de politiezone zal voor gebruikt worden? Als het niet de financiering van het nieuwe politiegebouw is (zit normaal bij investeringen) of het herstel van andere politiekantoren : waarom dan nog plus 8% op de gewone politietoelage?

4 c. Is het te verantwoorden dat de dotatie aan het OCMW met euro of bijna 8% zal stijgen? En dat terwijl zowel Anders als Open VLD in de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen beloofd hadden orde op zaken te zetten in de financiële huishouding van het O.C.M.W. 8. Kan het bestuur de lopende en geplande investeringen nog hard maken? In de investeringsplannen voor zien we het volgende : euro van het investeringsbudget 2012 werd doorgeschoven naar 2013 nl. verbeteringswerken jeugdhuis ( euro), omgevingswerken jeugdhuis ( euro), erelonen KMO-zone ( euro). Rioleringswerken Ramonshoek noord zijn verdwenen van het investeringsbudget voor 2013!!!! ( euro). De bedragen voor de behouden investeringsplannen zijn ongewijzigd gebleven : o Bouw KMO-zone incl. containerpark en erelonen 2013 : euro o Fietspaden N449 : euro o Herinrichting dorp fase 2 incl. tussenkomst RioP 2014 : euro o Herinrichting dorp fase 3 incl. tussenkomst RioP 2015: euro We hebben voor U hierover volgende vragen : a. Betekent het doorschuiven van een aantal investeringen van 2012 naar 2013 dat het aangewend investeringsbudget voor 2012 lager is dan begroot? Of zijn er investeringen die duurder uitgevallen zijn dan begroot? b. Kan je ons vertellen hoe we tegen eind 2013 onze K.M.O.-zone incl. containerpark zullen realiseren voor een totale kost, incl. erelonen, van euro? c. Waarom ligt de gemeentelijke bedrage zo hoog voor de aanleg van fietspaden die op een gewestweg liggen? d. Hoe realistisch zijn de bedragen en de timing van fase 2 en 3 van de dorpskernvernieuwing? e. Waar zit het budget voor het politiekantoor van Lochristi (bijdrage Wachtebeke goedgekeurd in dec. 2012)? Werd dit vergeten? f. Wat nu met de Ramonshoek? We zien geen centen meer gereserveerd tot en met 2015, zelfs niet voor een gedeeltelijke oplossing. 9. Hoe zit het met de beloofde schaalvoordelen? Budgettair effect? In ons N-VA programma hebben we voorbeelden gegeven om via schaalvoordelen besparingen te realiseren. Schaalvoordelen kunnen binnen de gemeente zelf gerealiseerd worden (vb. gemeenschappelijke administratieve ondersteuning gemeente en OCMW) maar ook door intergemeentelijke samenwerking. Ook de nieuwe bestuursmeerderheid heeft meerdere malen aangekondigd schaalvoordelen te willen schappen. Werd er in de begroting voor 2013 en de meerjarenbegroting tot en met 2015 al op één of andere manier rekening gehouden met schaalvoordelen? Indien ja, welke? Indien neen, waarom niet?

5 10. Globale conclusie: hoe dreigend faillissement voorkomen? Begrotingen 2013, 2014 en 2015 vertonen een steeds groter tekort. 2013: euro: 9% in het rood (ontvangsten 6,6 miljoen euro) 2014: euro: meer dan 13,5% in het rood (ontvangsten 6,76 milj.) 2015: euro: meer dan 12,2% in het rood (ontvangsten 6,87 milj.) Aan dit tempo zijn de laatste reserves op tegen 2017 en is Wachtebeke virtueel failliet. De nieuwe BCC stelt echter een financieel evenwicht voorop in de begroting. Voor 2014 zal Wachtebeke dus een totaal andere begroting moeten indienen. We hebben hierover volgende vragen: a. Welke maatregelen ga je nemen om voor eind 2013 een correcte begroting 2014 volgens de nieuwe beleids- en beheerscyclus in te dienen? b. Waarom werd de begroting van 2013 niet gebruikt om minsten een aantal tussentijdse maatregelen te nemen die de shock van 2014 moet verzachten?

6 Goedkeuring O.C.M.W.-begroting Nergens in Vlaanderen dient een gemeente van de omvang van Wachtebeke zoveel bij te dragen om het budget van haar O.C.M.W.-begroting in evenwicht te krijgen. We spreken van 1, 345 miljoen euro en nog een nieuw extra van euro voor de groenvoorziening of samen 1,38 miljoen euro. Dat is zowat 20% van alle uitgaven in de gewone begroting en meer dan het dubbele van een doorsnee Vlaamse gemeente of stad. Het O.C.M.W.-probleem is reeds talrijke malen bestudeerd door externe specialisten, de adviezen liggen al jaren op tafel maar de uitvoering blijft uit Laat ons een voorbeeld nemen van één van die analyses en aanbevelingen: Een doorsnee voltijdse werknemer werkt (na aftrek van verlof, feestdagen, KV, ziekte, training, ) in Vlaanderen zowat uren op jaarbasis. Als je een werklast hebt van pakweg uren heb je simpel uitgedrukt / 1600 = 60 voltijdse equivalenten nodig om het werk uit te voeren. Maar Wachtebeke is niet normaal want daar hanteren ze de regel van 1290 of 1349 uren werken per voltijdse werknemer (laat ons 1330 uren gemiddeld nemen). Wel dan heb ik voor diezelfde uren werk / 1330 = 72,2 voltijdse equivalenten. Het verschil = 12,2 VTE (voltijdse equivalenten) en dat gerekend aan een kost van euro per VTE = euro meerkost. We vragen niet om de hakbijl boven te halen maar als we ieder jaar een stap zetten met 2 V.T.E. dan zitten we binnen 6 jaar op schema en maakt dat euro uit op jaarbasis. Dat kan je doen door enerzijds het personeel optimaal in te zetten en anderzijds het aantal effectieve arbeidsuren per voltijdse werknemer te normaliseren. Met het normale verloop moet dit perfect realiseerbaar zijn! Het signaal die gebracht wordt met de begroting van 2013 is een heel slecht signaal. In plaats van een bevriezing van de O.C.M.W.-toelage komt er nog euro extra bij. Dat is eerst het gat nog wat groter maken om het dan nadien toe te tijden.

7 Gemeentelijke dotatie politiezone Puyenbroeck Een goedwerkende politiezone heeft zijn prijs. Er moet voldoende blauw op straat zijn en dat ook s nachts. Tot daar geen probleem Maar er is iets anders aan de gang in deze politiezone en daar moeten we financieel niet voor opdraaien. Het gaat hier allemaal over bouwen en verbouwen en het bewust laten verloederen van gebouwen. Zelfs de vakbonden en de technische inspectie wordt ingeschakeld om de ambities van het gemeentebestuur van Lochristi te ondersteunen. Die willen zo snel mogelijk een nieuw politiegebouw krijgen die ettelijke miljoenen euro s kost. De snelheid is belangrijk want binnen enkele jaren is er mogelijks een nieuwe politiehervorming (met grotere politiezones) en dan is het de logica zelf dat Lochristi met haar nieuwe politiegebouw het centrum wordt van deze nieuwe politiezone. Gaan we dit blijven steunen? Moet er echt een gebouw van een paar miljoen euro gebouwd worden in Lochristi waar we jaar jaarlijks euro gaan moeten voor betalen? Wat is er mis met het huidig gebouw in Zelzate? Moet er in iedere gemeente een afzonderlijk gebouw blijven voor de politie? We gaan daar toch geen geld insteken om het aftandse gebouw op het J. Persynplein te herstellen? Dat is verloren geld.

Een blik op de stadsfinanciën

Een blik op de stadsfinanciën Een blik op de stadsfinanciën Mike Nachtegael Dorpsraad Nieuwkerken Woensdag 2 mei 2012 Inleiding Overzicht Het budget 2012 gewone dienst Inkomsten Uitgaven Financiele ontwikkeling 2012-2014 Het budget

Nadere informatie

Herziening meerjarenplan

Herziening meerjarenplan Herziening meerjarenplan 2014 - OCMW Gingelom Secretaris: Marc Bovy Steenweg 111 Financieel beheerder: Frank Forier 3890 Gingelom Nis-code: 71017 Laatste budgettaire journaalnummer : 000273 Herziening

Nadere informatie

Gemeenteraad Bocholt 20 december 2018 I 20u00

Gemeenteraad Bocholt 20 december 2018 I 20u00 Gemeenteraad Bocholt 20 december 2018 I 20u00 1. AGB Bocholt - bepaling factor prijssubsidie goedkeuring Enerzijds moet een autonoom gemeentebedrijf omwille van zijn juridische rechtsvorm economisch leefbaar

Nadere informatie

FINANCIEEL MEERJARIG BELEIDSPLAN

FINANCIEEL MEERJARIG BELEIDSPLAN Provincie: WEST-VLAANDEREN GEMEENTE INGELMUNSTER Bijlage van het budget voor het jaar 2011 FINANCIEEL MEERJARIG BELEIDSPLAN 2011 TOT 2013 I. Omschrijving van de huidige financiële toestand als uitgangsbasis

Nadere informatie

AGENDA MET TOELICHTINGEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 28/11/2018

AGENDA MET TOELICHTINGEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 28/11/2018 AGENDA MET TOELICHTINGEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 28/11/2018 OPENBAAR O.1 Proces-verbaal van de vorige zitting - goedkeuring O.2 EVA-VZW Cultureel Centrum Jan Tervaert - algemene vergadering

Nadere informatie

De financie le toestand van de Vlaamse OCMW s: analyse van de meerjarenplannen 2014-2019

De financie le toestand van de Vlaamse OCMW s: analyse van de meerjarenplannen 2014-2019 De financie le toestand van de Vlaamse OCMW s: analyse van de meerjarenplannen 2014-2019 1. Inleiding Sinds het boekjaar 2014 werken alle Vlaamse OCMW s, net als de andere lokale besturen (gemeenten, provincies,

Nadere informatie

Zitting van de gemeenteraad van 26 november 2012 TOELICHTENDE NOTA

Zitting van de gemeenteraad van 26 november 2012 TOELICHTENDE NOTA Zitting van de gemeenteraad van 26 november 2012 TOELICHTENDE NOTA 1 Goedkeuring van het verslag van de vorige vergadering. De notulen van de gemeenteraadszitting van 29 oktober 2012 worden ter goedkeuring

Nadere informatie

Ontwerpbesluit Zitting van 4 december 2017 BEDRIJFSVOERING - KERNADMINISTRATIE

Ontwerpbesluit Zitting van 4 december 2017 BEDRIJFSVOERING - KERNADMINISTRATIE Gemeenteraad Ontwerpbesluit Zitting van 4 december 2017 BEDRIJFSVOERING - KERNADMINISTRATIE 2017_GR_00329 - Parko AGB - Budgetwijziging I 2017, Aanpassing MJP IV 2014-2020 en Budget 2018 - Goedkeuren Auteur

Nadere informatie

Voor de buitengewone dienst is nog steeds een gedetailleerde voorstelling per budgettaire functie van 8 cijfers vereist.

Voor de buitengewone dienst is nog steeds een gedetailleerde voorstelling per budgettaire functie van 8 cijfers vereist. BEGROTING 2017 door het College van Burgemeester en Schepenen VERSLAG EN COMMENTAAR van dhr. C. Beoziere, Schepen van Financiën Het project van de begroting 2017 werd opgesteld in overeenstemming met het

Nadere informatie

Gemeenteraadszitting van 3 juni 2019

Gemeenteraadszitting van 3 juni 2019 Gemeenteraadszitting van 3 juni 2019 OPENBARE ZITTING: 1. Goedkeuren notulen van de zitting van 25 april 2019 Aan de Raad wordt gevraagd de notulen van de gemeenteraadszitting van 25 april 2019 goed te

Nadere informatie

Gemeentebestuur Herne Centrum Herne NIS Rapporteringsperiode 2015 BUDGETWIJZIGING Gemeente Herne

Gemeentebestuur Herne Centrum Herne NIS Rapporteringsperiode 2015 BUDGETWIJZIGING Gemeente Herne Gemeentebestuur Herne Centrum 17 1540 Herne NIS 23032 Rapporteringsperiode 2015 BUDGETWIJZIGING 2 2015 Gemeente Herne Gemeenteraad 30/12/2015 Budgetwijziging 2015/2 A. VERKLARENDE NOTA 1 Motivering van

Nadere informatie

1 Goedkeuring notulen van de openbare zitting van 27 oktober 2016

1 Goedkeuring notulen van de openbare zitting van 27 oktober 2016 ZITTING VAN DE RAAD VAN 24 NOVEMBER 2016 Aanwezig: Willy Cornelis, Voorzitter André Marguillier, Marc Michiels, Johan Neefs, Remy Peelaerts, Ann Sleyp, Roger Swinnen, Rita Van Cleynebreugel, Ann Wils,

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Griffie Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0408926 betreft verslaggever NIET-CONFESSIONELE MORELE DIENSTVERLENING Advies bij het ontwerp van begroting 2005 van de Provinciale Instelling voor Morele

Nadere informatie

Gemeentebestuur De Haan

Gemeentebestuur De Haan Gemeentebestuur De Haan SEC/AD Gemeenteraad dd. 14.11.213 OVERZICHTSLIJST In uitvoering van art. 252 van het gemeentedecreet, houdende o.a. regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het bestuurlijk toezicht

Nadere informatie

Jaarrekening 2016 RAADSCOMMISSIE VAN 02/05/2017

Jaarrekening 2016 RAADSCOMMISSIE VAN 02/05/2017 Jaarrekening 2016 RAADSCOMMISSIE VAN 02/05/2017 Vertrekpunt = BW I 2016 zoals voorzien in SMJP 7 Pro Memorie : BW I SMJP 7 Stadsfinanciën in evenwicht Financieel orde op zaken stellen: a) Correcte nieuwe

Nadere informatie

Verslag gemeenteraad

Verslag gemeenteraad Verslag gemeenteraad 20/04/2015 1. Opening, opmerkingen bij de notulen vorige gemeenteraad en loting van een voorstemmer. De gemeenteraad wordt officieel geopend door de burgemeester. Een voorstemmer wordt

Nadere informatie

Aanpassing meerjarenplan bij opmaak van het budget 2018

Aanpassing meerjarenplan bij opmaak van het budget 2018 Aanpassing meerjarenplan 2014-2020 bij opmaak van het budget 2018 OCMW Oostkamp Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 bij opmaak budget 2016 p. 0 Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 bij opmaak budget 2018

Nadere informatie

WETTELIJKE VERPLICHTINGEN - NA INWERKINGTREDING 3. WETTELIJKE VERPLICHTINGEN - NA INWERKINGTREDING VAN DE ARTIKELEN VAN HET DECREET

WETTELIJKE VERPLICHTINGEN - NA INWERKINGTREDING 3. WETTELIJKE VERPLICHTINGEN - NA INWERKINGTREDING VAN DE ARTIKELEN VAN HET DECREET HOOFDSTUK III. INLEIDING WETTELIJKE VERPLICHITNGEN-HUIDIGE SITUATIE WETTELIJKE VERPLICHTINGEN - NA INWERKINGTREDING 3. WETTELIJKE VERPLICHTINGEN - NA INWERKINGTREDING VAN DE ARTIKELEN 41-56 VAN HET DECREET

Nadere informatie

Bijlage: financieel kader

Bijlage: financieel kader Bijlage: financieel kader 1. Nieuwe decretale verplichtingen De gezondheid van de stadsfinanciën zal moeten beoordeeld worden op basis van de nieuwe decretale verplichtingen die in het kader van de beleids-

Nadere informatie

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater)

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) 18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) Bijdrage 1 e termijn Voorzitter, Hoe staat de DOP tegenover het project dierenpark / centrum / theater? Wij zouden er

Nadere informatie

Hoe wordt je gemeente en OCMW bestuurd?

Hoe wordt je gemeente en OCMW bestuurd? Hoe wordt je gemeente en OCMW bestuurd? Hoe wordt je gemeente en OCMW bestuurd? Meerjarenplanning en de link met financiën een initiatief van Beleidsmatig en financieel plannen Elk bestuur maakt een meerjarenplan

Nadere informatie

Aanpassing meerjarenplanning 2014 2019 Budget 2015. Gemeenteraad 18 december 2014

Aanpassing meerjarenplanning 2014 2019 Budget 2015. Gemeenteraad 18 december 2014 Aanpassing meerjarenplanning 2014 2019 Budget 2015 Gemeenteraad 18 december 2014 Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 Meerjarenplan 14-19: vastgesteld 19/12/2013 Jaarlijks te actualiseren in functie van

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING MEMORIE VAN TOELICHTING Zitting van 28 januari 2019 OPENBARE ZITTING 1. Proces-verbaal van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 december 2018 - goedkeuring. Aan de raad wordt gevraagd om het proces-verbaal

Nadere informatie

BUDGETWIJZIGING 2015 nr. 1

BUDGETWIJZIGING 2015 nr. 1 1 2 BUDGETWIJZIGING 215 nr. 1 Inhoud 1. Verklarende nota 3 1.1 Een motivering van de wijzigingen 1.2 De aangepaste onderdelen van het doelstellingenbudget en de financiële toestand 1.3 Indien van toepassing,

Nadere informatie

LEIDRAAD GEMEENTERAADSZITTING 26 juni OPENBARE ZITTING

LEIDRAAD GEMEENTERAADSZITTING 26 juni OPENBARE ZITTING Arrondissement ANTWERPEN LEIDRAAD GEMEENTERAADSZITTING 26 juni 2017. OPENBARE ZITTING 01. Goedkeuring verslag vorige zitting. Gevraagd zal worden het verslag van de vorige zitting, 22 mei 2017, goed te

Nadere informatie

BUDGETWIJZIGING 2016 nr. 1

BUDGETWIJZIGING 2016 nr. 1 BUDGETWIJZIGING 2016 nr. 1 Inhoud 1. Verklarende nota 3 1.1 Een motivering van de wijzigingen 1.2 De aangepaste onderdelen van het doelstellingenbudget en de financiële toestand 1.3 Indien van toepassing,

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van de regels tot bepaling van de bedragen

Nadere informatie

VR DOC.1026/1

VR DOC.1026/1 VR 2016 3009 DOC.1026/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 37, 40 en 43 van

Nadere informatie

Begroting Raadgevend comité

Begroting Raadgevend comité Ombudsdienst Begroting 2016 postsector Raadgevend comité Ombudsdienst voor de postsector toelichting bij de begroting 2015 De begroting van de Ombudsdienst voor de postsector maakt afzonderlijk deel uit

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS EN DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs

Nadere informatie

LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 21 MEI 2013.

LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 21 MEI 2013. Gemeentebestuur PEPINGEN Provincie: Vlaams-Brabant Arrondissement: Halle-Vilvoorde LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 21 MEI 2013.

Nadere informatie

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK)

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) 1 Erkenning Artikel 1: in de gemeente Kaprijke wordt het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) opgericht conform de richtlijnen van het Besluit

Nadere informatie

Sociale Maribel: impact van de afwijkingen op het arbeidsvolume. o 24 april 2015 VVOS Oost- Vlaanderen

Sociale Maribel: impact van de afwijkingen op het arbeidsvolume. o 24 april 2015 VVOS Oost- Vlaanderen Sociale Maribel: impact van de afwijkingen op het arbeidsvolume o 24 april 2015 VVOS Oost- Vlaanderen WAT? Tewerkstellingsmaatregel Principe: financiële tussenkomst voor de creatie van bijkomende tewerkstelling.

Nadere informatie

GEMEENTERAAD VAN 29 NOVEMBER 2018

GEMEENTERAAD VAN 29 NOVEMBER 2018 GEMEENTERAAD VAN 29 NOVEMBER 2018 Aanwezig: Verontschuldigd: Afwezig: Carlos Verbrugghe, voorzitter gemeenteraad; Jan Stevens, burgemeester; Rik Buyse, Magda Deprez, Rachida Abid, Daisy Haydon, schepenen;

Nadere informatie

VR DOC.0356/1BIS

VR DOC.0356/1BIS VR 2017 2104 DOC.0356/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het

Nadere informatie

Deel 3 Middelen. Jaarrekening. Samenvatting (- = uitgave, + = ontvangst)

Deel 3 Middelen. Jaarrekening. Samenvatting (- = uitgave, + = ontvangst) Jaarrekening Samenvatting (- = uitgave, + = ontvangst) Gewone dienst uitgaven en ontvangsten 2016 Totaal uitgaven en ontvangsten 2016-11.626 EUR Overgedragen resultaat vh vorige jaar 936.151 Algemeen begrotingsresultaat

Nadere informatie

PERSBERICHT 6 DECEMBER 2013. UITGAVEN > of = ONTVANGSTEN - problemen sinds aantal jaren:

PERSBERICHT 6 DECEMBER 2013. UITGAVEN > of = ONTVANGSTEN - problemen sinds aantal jaren: PERSBERICHT 6 DECEMBER 2013 MEERJARENPLANNING 2014-2019 UITGAVEN > of = ONTVANGSTEN - problemen sinds aantal jaren: dalende inkomsten dividenden (winstaandeel) dalende inkomsten belastingen (o.a. door

Nadere informatie

Gemeenteraad van 17 december 2014

Gemeenteraad van 17 december 2014 Gemeenteraad van 17 december 2014 Arrondissement : Gent Provincie : Oost-Vlaanderen Meldingslijst conform artikel 252 van het gemeentedecreet: goedgekeurde besluiten De voorzitter van de gemeenteraad bevestigt

Nadere informatie

Provinciale budgetten

Provinciale budgetten Provinciale budgetten I. BUDGET 2016... 2 A. EXPLOITATIEBUDGET... 2 1. definitie... 2 2. vergelijking provincies totaal exploitatiebudget (incl. de intern verzelfstandigde agentschappen)... 2 3. vergelijking

Nadere informatie

Advies MAT budgetwijziging 2016/1

Advies MAT budgetwijziging 2016/1 ADVIES MAT BUDGETWIJZIGING 2016/1 Gemeenteraad d.d. 30 juni 2016 1 1. VOORWOORD Het advies van het MAT over het ontwerp van de budgetwijziging 2016/1 slaat enkel op de wettelijkheid en de te verwachten

Nadere informatie

Provinciale budgetten

Provinciale budgetten Provinciale budgetten I. BUDGET 2018... 2 A. EXPLOITATIEBUDGET... 2 1. definitie... 2 2. vergelijking provincies totaal exploitatiebudget (incl. de intern verzelfstandigde agentschappen)... 2 3. vergelijking

Nadere informatie

Het Budget 2015 past in het meerjarenplan 2014-2019 Aanpassing 2015 omdat aan volgende voorwaarden is voldaan:

Het Budget 2015 past in het meerjarenplan 2014-2019 Aanpassing 2015 omdat aan volgende voorwaarden is voldaan: BUDGET 2015 Situering Vanaf 1 januari 2013 is Sociaal Verhuurkantoor (SVK) Leie en Schelde gestart als pilootbestuur met de implementatie van de nieuwe regels van de Beleids- en Beheerscyclus (BBC). De

Nadere informatie

UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 17 DECEMBER 2018 VAN DE GEMEENTERAAD.

UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 17 DECEMBER 2018 VAN DE GEMEENTERAAD. UITGEBREIDE DAGORDE VAN DE ZITTING VAN 17 DECEMBER 2018 VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF KALMTHOUT. 1. Goedkeuring van het aangepaste meerjarenplan 2016-2020. De gemeenteraad

Nadere informatie

Ingevolge het artikel 96 van de nieuwe gemeentewet legt het College van Burgemeester en Schepenen u het ontwerp van de begroting 2013 voor.

Ingevolge het artikel 96 van de nieuwe gemeentewet legt het College van Burgemeester en Schepenen u het ontwerp van de begroting 2013 voor. Pagina 1/13 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 Inleiding 1 De gewone begroting... 2 De ontvangsten... 3 a) Inleiding... 3 b) Onvangsten uit prestaties... 4 c) Ontvangsten uit overdrachten... 5 Ontvangsten

Nadere informatie

DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD

DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD DOSSIER VOOR DE GEMEENTERAAD Situering van het dossier Bevoegd lid college 6 schepen J. Maes Dienst financiële dienst Volgnummer dossier Onderwerp Financiën. Vaststelling van de gemeentelijke dotatie aan

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg

Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 30 november

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord van tussen de Vlaamse

Nadere informatie

Aanpassing meerjarenplan bij opmaak van het budget 2017

Aanpassing meerjarenplan bij opmaak van het budget 2017 Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 bij opmaak van het budget 2017 OCMW Oostkamp Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 bij opmaak budget 2016 p. 0 Autonoom Gemeentebedrijf Oostkamp Aanpassing meerjarenplan

Nadere informatie

Gemeente Grobbendonk rapporteringsperiode: 2014 Boudewijnstraat 4 2280 Grobbendonk NIS-code: 13010. Verklarende nota. Budgetwijziging 2 van 2014

Gemeente Grobbendonk rapporteringsperiode: 2014 Boudewijnstraat 4 2280 Grobbendonk NIS-code: 13010. Verklarende nota. Budgetwijziging 2 van 2014 Gemeente Grobbendonk rapporteringsperiode: 2014 Boudewijnstraat 4 2280 Grobbendonk NIS-code: 13010 Verklarende nota Budgetwijziging 2 van 2014 Financiële toestand Herziening Secretaris Marnef Annemie Financieel

Nadere informatie

meerjarenplan Aanpassing bw1-2016

meerjarenplan Aanpassing bw1-2016 meerjarenplan 214-219 Aanpassing bw1-216 2 AANPASSING MEERJARENPLAN 214 219 MOTIVERING VAN DE AANPASSINGEN 5 FINANCIËLE NOTA Financieel doelstellingenplan 214 219 (schema M1) 11 Staat van het financiële

Nadere informatie

RAAD VAN 7 APRIL 2015

RAAD VAN 7 APRIL 2015 RAAD VAN 7 APRIL 2015 Aanwezig: Dhr. R. Artois, Voorzitter; dhr. G. Van Achter, dhr. G. Van Damme, dhr. A. Piessens, dhr. J.M. Hubert, E. Vangindertael, Mevr. M. Robberechts, Mevr. N. Miseur, leden en

Nadere informatie

Verslag OCMW-raad Hugo Cornelis

Verslag OCMW-raad Hugo Cornelis Verslag OCMW-raad 15/11/2017 1. Goedkeuring verslag vergadering 18/10/2017 openbaar gedeelte De OCMW-raad wordt gevraagd het verslag van de vergadering 18/10/2017 openbaar gedeelte goed te keuren. Goedgekeurd

Nadere informatie

Het proces-verbaal van de openbare zitting van de Raad dd. 4 september 2018 wordt goedgekeurd.

Het proces-verbaal van de openbare zitting van de Raad dd. 4 september 2018 wordt goedgekeurd. NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN Zitting van 2 oktober 2018 Zijn aanwezig: C. De Spiegelaere, OCMW-voorzitter; W. De Ketelaere, R. Van Neste, R. Ranschaert, P. De Maertelaere, E. Donné,

Nadere informatie

Provinciale budgetten

Provinciale budgetten Provinciale budgetten I. BUDGET 2015... 2 A. EXPLOITATIEBUDGET... 2 1. definitie... 2 2. vergelijking provincies totaal exploitatiebudget (incl. de intern verzelfstandigde agentschappen)... 2 3. vergelijking

Nadere informatie

LEIDRAAD GEMEENTERAADSZITTING 21 november OPENBARE ZITTING

LEIDRAAD GEMEENTERAADSZITTING 21 november OPENBARE ZITTING Arrondissement ANTWERPEN LEIDRAAD GEMEENTERAADSZITTING 21 november 2016. OPENBARE ZITTING 01. Goedkeuring verslag vorige zitting. Gevraagd wordt het verslag van de vorige zitting, 26 oktober 2016, goed

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit. Beknopte samenvatting: Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan:

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit. Beknopte samenvatting: Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan: GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 9 mei 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00453 Onderwerp: Aanpassing overeenkomsten met Ethias in het kader van het pensioendossier - Goedkeuring Beknopte

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, HUISVESTING EN STEDELIJK BELEID

VLAAMS PARLEMENT HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, HUISVESTING EN STEDELIJK BELEID C284 BIN30 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2002-2003 10 juli 2003 HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, HUISVESTING EN STEDELIJK BELEID Vraag om uitleg van de heer Bart

Nadere informatie

De financie le toestand van de Vlaamse gemeenten: analyse van de meerjarenplannen 2014-2019

De financie le toestand van de Vlaamse gemeenten: analyse van de meerjarenplannen 2014-2019 De financie le toestand van de Vlaamse gemeenten: analyse van de meerjarenplannen 2014-2019 1. BBC of de beleids- en beheerscyclus Sinds het boekjaar 2014 werken de lokale besturen (gemeenten, OCMW s,

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VAN 07/12/2016

NOTULEN VAN DE RAAD VAN 07/12/2016 NOTULEN VAN DE RAAD VAN 07/12/2016 Aanwezig: Thienpont Alexandra, voorzitter; Adriaensen Maria, Maes Luc, Noppen Hilde, Poels Marleen, Schillebeeckx Elke, Sommereyns Peter, Trappeniers Hendrik, Vandeven

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING,

DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING, Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus DE VLAAMSE MINISTER

Nadere informatie

FAQ s sociale maribel 329.01

FAQ s sociale maribel 329.01 FAQ s sociale maribel 329.01 Wat moet ik doen om in aanmerking te komen voor subsidies? Je organisatie dient te behoren tot de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap (PC 329.01) en minstens 5,5

Nadere informatie

Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat

Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat Oostkamp, 10 maart 2016 Beste bewoner De heraanleg van de Meuleman- en Voldersstraat staat al lang op het programma. Echter tot op vandaag

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - ontwerp van decreet houdende de wijziging van het decreet van 30 april 2009 betreffende de organisatie

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Financiën dienst Budget dossiernummer: 171323 Provincieraadsbesluit betreft Meerjarenplan 214-219 Aanpassing voorafgaand aan de vaststelling van de eerste reeks budgetwijzigingen 217 verslaggever

Nadere informatie

Vlaamse begroting. Saskia Mahieu SBO van 8 juli 2015

Vlaamse begroting. Saskia Mahieu SBO van 8 juli 2015 Vlaamse begroting Saskia Mahieu SBO van 8 juli 2015 1 Vlaamse Begroting 1. Mijlpalen Vlaamse Begroting 2. Stuurgroep Copil 3. Cijfermateriaal: afspraken 2 Mijlpalen Vlaamse Begroting Ter inleiding De begroting

Nadere informatie

Schuermans Lutgarde, wnd. algemeen directeur

Schuermans Lutgarde, wnd. algemeen directeur Vergadering van 17 december 2018 - openbaar gedeelte Aanwezig: Kerremans Leen, wnd. voorzitter Adriaensen Bertha, Bluekens Carine, Cornelis Hugo, Gijsbrechts Mies, Hermans Hilde, Thoné Godelieve, Van Accom

Nadere informatie

OCMW Tongeren. Wijziging budget NIS-nummer : Provincie : LIMBURG Arrondissement : TONGEREN

OCMW Tongeren. Wijziging budget NIS-nummer : Provincie : LIMBURG Arrondissement : TONGEREN OCMW Tongeren Wijziging budget 219 NIS-nummer : 7383 Provincie : LIMBURG Arrondissement : TONGEREN Adres : Dijk 124 37 Tongeren Tel. : 12/45.92.5 Fax : 12/45.92.95 e-mail : info@ocmwtongeren.be Algemeen

Nadere informatie

ZOOM OP... DE GEMEENTEBEGROTINGEN VAN HET DIENSTJAAR Evolutie van de resultaten. Resultaat eigen dienstjaar

ZOOM OP... DE GEMEENTEBEGROTINGEN VAN HET DIENSTJAAR Evolutie van de resultaten. Resultaat eigen dienstjaar ZOOM OP... BRUSSEL PLAATSELIJKE BESTUREN FOCUS DE GEMEENTEBEGROTINGEN VAN HET DIENSTJAAR 2018 Sinds 2015 vertonen de resultaten van de gemeenten een herstellende tendens, maar achter het geconsolideerde

Nadere informatie

POLITIEZONE MEETJESLAND CENTRUM

POLITIEZONE MEETJESLAND CENTRUM POLITIEZONE MEETJESLAND CENTRUM code 5417 POLITIERAAD Zitting van 11 december 2018 Aanwezig: Koen Loete, burgemeester-voorzitter, Filip Gijssels, burgemeester Kaprijke, Franki Van de Moere, burgemeester

Nadere informatie

LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 22 SEPTEMBER 2015.

LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 22 SEPTEMBER 2015. 1 Gemeentebestuur PEPINGEN Provincie: Vlaams-Brabant Arrondissement: Halle-Vilvoorde LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 22 SEPTEMBER

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1705773 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Kathedrale kerkfabrieken - Sint-Baafs Gent Budgetwijziging

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 29 NOVEMBER 2016 NOTULEN

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 29 NOVEMBER 2016 NOTULEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 29 NOVEMBER 2016 NOTULEN Aanwezig: BUYS Rosette, OCMW-voorzitter, DE MUL Bettie, DE WOLF Rita, STASSIJNS Annita, LAUWERS Karen, VEREST Paul, VAN DEN BROECK

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 28 april 1993 houdende het administratief toezicht op de gemeenten van het Vlaams Gewest;

Gelet op het decreet van 28 april 1993 houdende het administratief toezicht op de gemeenten van het Vlaams Gewest; Notulen Gemeenteraad Datum zitting 30/12/2013 Aanvangsuur zitting 20:00 Locatie raadzaal Aanwezigheid: Naam Functie Aanw Naam Functie Aanw dhr. M. Keulen Burgem.-Voorz. mevr. V. Schellingen Raadslid dhr.

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6 e Directie Dienst 61 Welzijn Provincieraadsbesluit betreft verslaggever GEZINSZORG 61/04g/wb-ave-fm/04003 Meerjarenovereenkomst private diensten gezinszorg de heer Jean-Pierre Van Der Meiren De Provincieraad,

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het totale aantal subsidiabele uren

Nadere informatie

Agenda van OCMW raad voor maatschappelijk welzijn van 24 juni 2019

Agenda van OCMW raad voor maatschappelijk welzijn van 24 juni 2019 Agenda van OCMW raad voor maatschappelijk welzijn van 24 juni 2019 OPENBARE ZITTING 01 Goedkeuring van de notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting 02 Vaststelling van de jaarrekening van het

Nadere informatie

Gemeente Pepingen Advies bij nazicht van simulatie meerjarenplan

Gemeente Pepingen Advies bij nazicht van simulatie meerjarenplan & Answer to your Questions Gemeente Pepingen Advies bij nazicht van simulatie meerjarenplan 2014-2019 Technisch nazicht De simulatie (bijlage) van het meerjarenplan 2014-2015 is technisch correct opgebouwd.

Nadere informatie

AANGEPAST MEERJARENPLAN IN FUNCTIE VAN BUDGET

AANGEPAST MEERJARENPLAN IN FUNCTIE VAN BUDGET OCMW Maaseik Monseigneur Koningsstraat 8 368 MAASEIK NIS-code: 7221 AANGEPAST MEERJARENPLAN 214-22 IN FUNCTIE VAN BUDGET 218 Secretaris Raymond Corstjens wnd. Financieel beheerder Inge Hawinkel OCMW Maaseik

Nadere informatie

Budgetwijziging 2015 nr. 1

Budgetwijziging 2015 nr. 1 Budgetwijziging 2015 nr. 1 BUDGETWIJZIGING 2015 nr. 1 Inhoud 1. Verklarende nota 3 1.1 Een motivering van de wijzigingen 1.2 De aangepaste onderdelen van het doelstellingenbudget en de financiële toestand

Nadere informatie

TOELICHTENDE NOTA. Vergadering van de gemeenteraad van 23 maart Goedkeuring notulen van de vorige vergadering

TOELICHTENDE NOTA. Vergadering van de gemeenteraad van 23 maart Goedkeuring notulen van de vorige vergadering TOELICHTENDE NOTA Vergadering van de gemeenteraad van 23 maart 2016 Goedkeuring notulen van de vorige vergadering Gaat de gemeenteraad akkoord met de notulen van de vorige vergadering? Agendapunt 1 Onderwerp

Nadere informatie

OVERZICHTSLIJST VAN DE ZITTING VAN 27 JANUARI 2011 VAN DE GEMEENTERAAD.

OVERZICHTSLIJST VAN DE ZITTING VAN 27 JANUARI 2011 VAN DE GEMEENTERAAD. GEMEENTE KALMTHOUT OVERZICHTSLIJST VAN DE ZITTING VAN 27 JANUARI 2011 VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING FINANCIEEL BELEID. 1. Vaststelling van de werkingstoelage aan de politiezone Grens voor het dienstjaar

Nadere informatie

INSTRUMENTEN fiche 6 Model van financieel overzicht JBP

INSTRUMENTEN fiche 6 Model van financieel overzicht JBP INSTRUMENTEN fiche 6 Model van financieel overzicht JBP Een mogelijke manier om het financieel overzicht in je JBP op een overzichtelijke manier uit te werken Belangrijk Deze fiche geeft een voorbeeld

Nadere informatie

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK 2019-2025 Artikel 1 - Oprichting Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad lokaal

Nadere informatie

Memorie van toelichting

Memorie van toelichting Gemeenteraadszitting van 25 oktober 2018, in aansluiting op de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf om 19.30 uur, in de raadzaal van het Administratief Centrum, Veld 1 te Kaprijke Memorie

Nadere informatie

ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN

ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN Definitieve versie 12-08-2014 Addendum Kaderbrief 2015 gemeente Tubbergen definitieve versie

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van donderdag 13 december 2018

Verslag van de vergadering van donderdag 13 december 2018 Verslag van de vergadering van donderdag 13 december 2018 Aanwezig: Paul Defranc - voorzitter Luc Deconinck - burgemeester Ann De Ridder, Eddy De Cock, Lydie De Smet, Betty Willems, Sarah Van Hassel, Jean

Nadere informatie

Punt 15 - Renovatie dak muziekschool en kinderopvang

Punt 15 - Renovatie dak muziekschool en kinderopvang MARC VAN APEREN Punt 15 - Renovatie dak muziekschool en kinderopvang Ons raadslid Jos Martens is verontschuldigd voor deze zitting, maar Jos heeft dit dossier vorige week bestudeerd - hij is zelfs ter

Nadere informatie

GEMEENTERAAD DD. 24 NOVEMBER 2010

GEMEENTERAAD DD. 24 NOVEMBER 2010 GEMEENTERAAD DD. 24 NOVEMBER 2010 Aanwezig M.M.: Jan Stevens, burgemeester, Filiep De Vos, Marc Debie, Magda Deprez, Rik Buyse, Guido Callewaert (voorzitter OCMW), schepenen Georges Lambrecht, Mia Deloddere-Eeckhout,

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - voorontwerp van decreet betreffende de maatregelen ten gunste van de tewerkstelling van jongeren in de

Nadere informatie

De werking van de Beleids-en beheerscyclus

De werking van de Beleids-en beheerscyclus Achter de schermen De werking van de Beleids-en beheerscyclus Nu de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn en het stof weer is gaan liggen, ontwaken de nieuwe gemeenteburen. In sommige steden en

Nadere informatie

Deel 4 Middelen. Gewone dienst. In 2011 was de begroting in evenwicht. De geplande uitgaven en ontvangsten waren realistisch en betaalbaar.

Deel 4 Middelen. Gewone dienst. In 2011 was de begroting in evenwicht. De geplande uitgaven en ontvangsten waren realistisch en betaalbaar. In 2011 was de begroting in evenwicht. De geplande uitgaven en ontvangsten waren realistisch en betaalbaar. Gewone dienst Uitgaven 9.018.817 : een verhoging van 248.420 of 2.83 % t.o.v. 2010. De uitgaven

Nadere informatie

2. VASTSTELLEN VAN DE NIEUWE BEDRAGEN VAN DE PRESENTIEGEL- DEN VOOR DE OCMW RAADSLEDEN

2. VASTSTELLEN VAN DE NIEUWE BEDRAGEN VAN DE PRESENTIEGEL- DEN VOOR DE OCMW RAADSLEDEN 7 november 2016 Aan de raadsleden Graag nodigen wij u uit tot de zitting van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. De zitting vindt plaats op woensdag 16 november om 20.30 uur in de raadzaal van het OCMW,

Nadere informatie

BBC EN PLANNING IN GEEL

BBC EN PLANNING IN GEEL BBC EN PLANNING IN GEEL Geel? GEEL? Geel? 38.000 inwoners Antwerpse Kempen Gezinsverpleging - Barmhartige Stede Uitgestrekt grondgebied: ca 11.000 ha Stedelijke kern versus landelijk buitengebied Aanwezigheid

Nadere informatie

Voorbeeld ontwerpbeslissing BOEBS Blijf Op Eigen Benen Staan

Voorbeeld ontwerpbeslissing BOEBS Blijf Op Eigen Benen Staan Voorbeeld ontwerpbeslissing BOEBS Blijf Op Eigen Benen Staan Rubriek NDC code: 633.3 (Logo vzw (Lokaal Gezondheidsoverleg )) Wetten en decreten Het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere (Indien de

Nadere informatie

Aanpassing meerjarenplan bij opmaak van het budget 2017

Aanpassing meerjarenplan bij opmaak van het budget 2017 Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 bij opmaak van het budget 2017 OCMW Oostkamp Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 bij opmaak budget 2016 p. 0 OCMW Oostkamp Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 bij opmaak

Nadere informatie

Toelichting meerjarenplan

Toelichting meerjarenplan Toelichting meerjarenplan 2014-2019 Visie Investeren zonder hypotheek op de toekomst Optimale benutting van subsidies en externe kanalen Voortdurend zoeken naar win-win situaties Vb. integratie OCMW -

Nadere informatie

OCMW Lier Meerjarenplan Budget 2015 V

OCMW Lier Meerjarenplan Budget 2015 V Lier OCMW OCMW Lier Meerjarenplan 2015 2019 Budget 2015 V. 4.0 2014.11.18 Pag. 1 Investeringen (Uitgaven & Opbrengsten) 1. Uitgangspunten 2. Focus op investeringen Meerjarenplanning 2015 2019 en budget

Nadere informatie

ZITTING VAN 28 JANUARI 2013 TE 19:30 UUR.

ZITTING VAN 28 JANUARI 2013 TE 19:30 UUR. STAD TURNHOUT GEMEENTERAAD AGENDA ZITTING VAN 28 JANUARI 2013 TE 19:30 UUR. Openbare zitting 001 Toekenning van de eretitel van het mandaat van gemeenteraadslid aan twee gewezen gemeenteraadsleden van

Nadere informatie

INLEIDING WETTELIJKE BEPALINGEN. a) Het gemeentedecreet van15 juli 2005 & hersteldecreet d.d 23 januari 2009

INLEIDING WETTELIJKE BEPALINGEN. a) Het gemeentedecreet van15 juli 2005 & hersteldecreet d.d 23 januari 2009 STAD DEINZE BELEIDSNOTA 2012 Gemeenteraad d.d 15 december 2011 INLEIDING Een ondernemende stad, Een aangename stad, Een actieve stad, het 6 de en laatste jaar van de bestuursperiode 2007-2012 wordt aangevat,

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer:. 1702738 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Kathedrale kerkfabrieken - Sint-Baafs Gent Jaarrekening

Nadere informatie