VluchtelingenWerk Noord-Nederland Jaarverslag 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VluchtelingenWerk Noord-Nederland Jaarverslag 2012"

Transcriptie

1 VluchtelingenWerk Noord-Nederland Jaarverslag % INZET Trots presenteren we hierbij ons jaarverslag over Het staat vol activiteiten en cijfers, verhalen en wetenswaardigheden. Tegelijk weten we, dat we op papier nooit goed genoeg kunnen overbrengen wat ons werk betekent voor vluchtelingen en asielzoekers. Als burger, beleidsmaker of politicus moet je ons werk eigenlijk zien en beleven, om het op waarde te kunnen schatten. Zo n jaarverslag is dus maar relatief. Geldt datzelfde voor ons werk? Wereldwijd waren er vorig jaar meer dan 10 miljoen vluchtelingen. Daarvan werden 1,5 miljoen in Europa opgevangen en maar een piepklein deel daarvan kwam uiteindelijk in Noord-Nederland terecht. Dan denk je al snel aan druppels en gloeiende platen. Die denkfout help ik graag uit de wereld. Wij kunnen niet 100% van alle vluchtelingen en asielzoekers helpen. Maar iedereen in ons werkgebied kan rekenen op 100% inzet van onze organisatie, onze medewerkers en onze honderden vrijwilligers. Jaar na jaar doen wij er alles aan om nieuwe inwoners van ons land op te vangen en zo soepel mogelijk naar een nieuw leven te begeleiden. Dat is het beste voor hen en onze samenleving. Gevluchten, VluchtelingenWerk en overheden hebben elkaar nodig. Daarom rekenen wij op onze beurt ook graag op rijk en gemeenten, om ons werk te blijven faciliteren. Hoe dat zijn vruchten afwerpt, daarvan geeft dit jaarverslag een indruk. Bert Wassink voorzitter Feestelijk begin van 2012 Asiel Integratie Projectbureau VWNN in getallen 1.

2 Inleiding In ons jaarverslag vertellen we met veel enthousiasme over onze activiteiten in Ook dit jaar kwamen we in de breedste zin van het woord op voor de belangen van asielzoekers en vluchtelingen. In de eerste plaats geven we juridische ondersteuning aan asielzoekers tijdens hun asielprocedure. Die procedure is vaak erg ingewikkeld, wat onze juridische ondersteuning noodzakelijk maakt. Wanneer een asielzoeker wordt erkend als vluchteling, mag hij of zij inburgeren in onze samenleving. VluchtelingenWerk vindt het belangrijk dat deze erkende vluchtelingen onze taal goed leren, een plek vinden in de samenleving en betaald werk verrichten. Daarbij ondersteunen we hen waar nodig. Onze ruim 900 vrijwilligers zijn zowel bij de juridische ondersteuning als bij de integratie verantwoordelijk voor het meeste uitvoerende werk. Zij volgen doorlopend (bij)scholing om de kwaliteit van ons werk op hoog niveau te houden. Zo kunnen we ons ook in 2013 blijven inzetten voor onze doelgroep. Christine Hillemans, directeur Fondsen Alleen dankzij de steun van vele partners kan VluchtelingenWerk Noord-Nederland haar werk uitvoeren. Onder andere het Oranje Fonds, het VSB Fonds en het JM fonds steunen onze projecten vaak met een substantiële bijdrage. Wij willen in dit jaarverslag graag alle overheidsinstellingen, bedrijven, scholen, fondsen, kerken en individuen bedanken die VWNN een warm hart toedragen en onze activiteiten mede mogelijk maken. inleiding Feestelijk begin van 2012 Voor VluchtelingenWerk Noord- Nederland begon 2012 met een feestelijk tintje. 500 medewerkers en hun partners genoten 24 januari van een nieuwjaarsconcert van onze toen kersverse ambassadeur Louiza Saitova. Een bezoeker verwoordt hoe hij het optreden in de Lawei ervoer: Of het nu in het Russisch, haar moedertaal Tsjetsjeens, Fries of Nederlands is, het lijkt wel of ze in elk nummer haar ziel en zaligheid legt. Daarmee weet ze ons als publiek te overtuigen van haar boodschap. Ambassadeur Sinds 2012 is Louiza Saitova ambassadeur van VluchtelingenWerk Noord-Nederland. Tijdens haar muzikale spreekbeurten verhaalt Louiza over haar belevenissen tijdens de oorlog in Tsjetsjenië, de vlucht met haar man en peuter en de veilige haven die ze hier in Nederland vond. Daarbij begeleidt ze zichzelf op gitaar en keyboard of treedt ze op met andere muzikanten. Saitova zingt in het Tsjetsjeens, Russisch, Nederlands en Fries. Nieuwjaarsconcert Naast het concert op 24 januari trad Louiza onder andere op bij een bijeenkomst van de Christelijk Maatschappelijke vrouwenbeweging De Passage. Ook hier liet haar verhaal een diepe indruk achter. 2.

3 Sporten in en om het azc inleiding Bewoners van azc s en hun (Nederlandse) buren leerden elkaar in 2012 kennen tijdens het project Sporten in en om het azc. Tijdens verschillende sportacitiviteiten gingen bewoners van het azc en mensen uit de omgeving sportief de strijd met elkaar aan. In samengestelde teams van asielzoekers en buurtbewoners speelden ze onder andere honkbal, volleybal en uni-hockey. We stimuleerden bewoners van de samen sporten asielzoekerscentra ook om naast deze activiteiten lid te worden van lokale sportclubs. Op de azc s organiseerden we samen met sportverenigingen clinics om het aanbod in de buurt bekend te maken: we korfbalden in Oude Pekela, honkbalden en speelden basketbal in Drachten en volleybal in Emmen. Rond azc Musselkanaal deden maar liefst 70 kinderen mee aan de sport en spelmiddag! Finale Op zondag 16 december sloten we het project af met een volleybaltoernooi voor de verschillende azc s. Ruim 80 deelnemers namen het tegen elkaar op in de Duurswoldhal in Slochteren. Er speelden 8 herenteams en nog een aantal teams van kinderen en vrijwilligers. De sfeer was feestelijk en ontspannen en iedereen, van jong tot oud, genoot zichtbaar van dit sportieve evenement. In een spannende finale won het team van azc Oude Pekela van een van de twee teams van Emmen. fotograaf: karel zwaneveld Het vliegend tapijt Uit het Verre Oosten, neergedaald in koud Ter Apel. Droevig starend. Voor haar geen sprookjes meer. Te veel ervaringen. Rillend, teleurgesteld. Bang voor de toekomst. Als, ja als... Irak veilig zou zijn. Dan wenste ze terug te vliegen. Als in een sprookje uit duizend-en-een-nacht. Op een vliegend tapijt. Weer terug vanwaar ze vluchtte. Gedwongen door geweld en aanslagen. Ze vloog uit de asielprocedure. Op straat. Een barmhartig geschenk: een Barbie-deken, Coca-Cola, speelgoed, een tent om in te schuilen. Somber, verdietig, gegriefd. Gevangen in onzekerheid. Guur Nederland. In de herberg was geen plaats. Voor beschaving geen ruimte. Westerse welvaart kan haar gestolen worden. Snakkend naar rust en veiligheid. Vrede op aarde. KLAAS HARINK 3.

4 Asiel In het teken van kinderen asiel Bestuur Het bestuur van Stichting VluchtelingenWerk Noord-Nederland bestaat op 31 december 2012 uit: Bert Wassink (voorzitter), Harry ter Veen (penningmeester), Ad van der Ham (secretaris en afgevaardigde Verenigingsraad), Luuk Feenstra (lid), Marja Jansenss (lid), Daan Beltman (lid), Reza Hajiagha (lid) en Liane Voerman (lid). Reza en Liane zijn beide in de loop van 2012 aangetreden als bestuurslid. De bestuursleden ontvangen geen bonus of premie, zij krijgen alleen de gemaakte onkosten vergoed. Klachtencommissie VWNN De Klachtencommissie bestaat uit Hans van Raamsdonk (voorzitter), Ate Alkema en Gerdien Auf dem Brinke. De commissie kwam in 2012 één keer bij elkaar om een klacht te behandelen. In 2012 zijn twee nieuwe klachtenbemiddelaars aangesteld: Marianne Dijkhuizen en Ankie Ellen. VluchtelingenWerk Noord-Nederland is actief op alle azc s in de drie noordelijke provincies. Na de sluiting van azc Bellingwolde zijn dat er eind 2012 nog 9, waaronder het asielcomplex in Ter Apel. We staan bewoners van de centra bij met raad en daad, en zetten ons in voor een rechtvaardige asielprocedure voor iedereen. Kinderpardon In oktober heerste er opluchting en voorzichtige blijdschap. Kinderen en gezinnen met kinderen die al lange tijd in onzekerheid verkeren, krijgen dankzij de regeling van het kinderpardon toestemming om in Nederland te blijven. Wat betreft VWNN de enige goede oplossing: veel van deze kinderen wonen al zo lang in Nederland dat ze hier geworteld zijn en onderdeel uitmaken van onze samenleving. Tegelijkertijd maken we ons zorgen om groepen die buiten de regeling dreigen te vallen. We blijven de ontwikkelingen daarom nauwlettend volgen. Gezinslocaties Halverwege 2012 is azc Emmen omgevormd tot gezinslocatie. Eind 2012 verblijven hier ongeveer 245 kinderen met hun ouders. In het najaar is ook azc Burgum gezinslocatie geworden. Met deze locaties biedt het COA onderdak aan minderjarige kinderen. Die mogen volgens internationale verdragen namelijk niet op straat gezet worden. Gezinnen kunnen in de locatie blijven tot ze terugkeren, of tot het jongste kind 18 is geworden. Het regime in de gezinslocaties is soberder dan in een regulier azc Actieve dossiers binnen Asiel Uren inzet vrijwilligers (in fte) Uren inzet stagiairs (in fte) 6,

5 Tell me Kinderen in azc s hebben een moeilijk leven. Ze maakten in hun eigen land en tijdens hun vlucht vaak veel mee, en vertellen daarnaast soms schokkende verhalen over wat ze is overkomen in Nederland. In 2012 startte VluchtelingenWerk daarom samen met Unicef en Defence for Children het project Tell Me. Met dit project lichten we kinderen in azc s voor over de asielprocedure en vertellen ze over het Kinderrechtenverdrag. Ons doel is dat kinderen zich beter bewust zijn van hun rechten en hierdoor weerbaarder worden. In 2012 zijn binnen VWNN twee voorlichters opgeleid om het project uit te voeren. In eerste instantie geven zij voorlichting aan kinderen van 10, 11 en 12 jaar. In een later stadium komen ook oudere kinderen aan bod. Kinderen pikken de stof goed op en zijn nu redelijk op de hoogte van de asielprocedure. Kindervakantieweken Iedere zomer kunnen kinderen uit de azc s een week op vakantie tijdens de kindervakantieweken. Zo zijn ze even weg uit de harde realiteit van het centrum. In 2012 gingen 132 kinderen uit Noord-Nederland mee. Dat is een behoorlijk aantal, maar toch moesten we kinderen teleurstellen. We hopen dat in 2013 nog meer kinderen mee op vakantie kunnen. Hereniging Perspectief voor jongeren asiel In 2011 kregen veel vluchtelingen een negatieve beslissing op hun aanvraag voor gezinshereniging. Slechts 13 gezinnen kregen toestemming naar Nederland te komen was positiever. 66 van de 160 aanvragen voor hereniging met partner of kinderen werden gehonoreerd. Gezinshereniging is een zaak van lange adem. Het duurt maanden voordat de familie naar Nederland kan komen. Het is ook een dure procedure. De familie moet betalen voor de benodigde papieren in het land van herkomst en de tickets naar Nederland. Voor het zevende jaar op rij zetten we in 2012 project Perspectief door. Met dit project begeleidden we dit jaar 43 alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama s), vanaf het moment dat zij 18 worden. Op dat moment vervalt hun recht op opvang in Nederland, wat hun positie kwetsbaar maakt. resultaten ex-ama s kregen te horen dat zij (en hun kinderen) legaal in Nederland mochten blijven. 4 jongeren zijn, al dan niet tijdelijk, teruggekeerd naar het land van herkomst. 1 deelnemer kon weer gebruik maken van COA-opvang nadat langdurig uitstel van vertrek gegeven was. Gelukkig is geen enkele jongere met onbekende bestemming vertrokken. Voetballen In het voorjaar van 2011 leefde onder vrijwilligers en deelnemers van project Perspectief het idee samen te gaan voetballen. Al snel ontstond een vast clubje en inmiddels voetballen zo n 10 jongeren om de week op een veldje in Paddepoel is het jaar van de gezinshereniging. De media besteden dan veel aandacht aan families die zijn herenigd, nog in de procedure zitten en van wie de aanvraag is afgewezen. VluchtelingenWerk hoopt dat deze aandacht de IND zal bewegen een humaner toelatingsbeleid voor gezinshereniging te gaan hanteren. een balletje trappen 5.

6 Integratie integratie Welzijn Nieuwe Stijl Op 26 april organiseerden we een middagconferentie voor beleidsambtenaren uit de drie noordelijke provincies. Het thema was meedoen in Nieuwe Stijl, een variant op Welzijn Nieuwe Stijl. Een belangrijk thema blijft: de eigen kracht van de burger en dus van de vluchteling. Jel Engelen van MOVISIE was de middagvoorzitter. Een aantal gezamenlijke puzzels is besproken. Tijdens de creatieve break werden de ambtenaren uitgenodigd deel te nemen aan een Somalisch gesproken spreekuur. Dat leidde tot hilarische situaties, zoals: het afgeven van het bankpasje door een ambtenaar en met vijf euro de leges te willen betalen - of was het toch voor iets anders? Managementteam Onder leiding van de directeur draagt het managementteam zorg voor de uitvoering van het beleid dat het bestuur heeft vastgesteld. Ook coördineert het de dagelijkse gang van zaken. De leden zijn ingeschaald conform de CAO-Welzijn (schaal 12 en 11) en ontvangen geen bonus of premie. Eind 2012 vroeg directeur Klaas Harink ontslag aan, met ingang van 1 januari 2013, in verband met een nieuwe stap in zijn loopbaan. In februari 2013 werd zijn opvolger, Christine Hillemans, benoemd. Voor vluchtelingen die vanuit de opvang in een gemeente komen wonen, is alles nieuw. Niet alleen hun huis, maar ook de Nederlandse taal en onze samenleving. VWNN biedt hen daarom maatschappelijke begeleiding. Door educatie en inburgering helpen we vluchtelingen en migranten hun eigen weg te vinden. begeleiding Iedere gemeente in Nederland heeft op basis van haar inwonertal de plicht een aantal vluchtelingen te huisvesten. Veel gemeenten begonnen 2012 met een achterstand in die taakstelling. In Groningen, Fryslân en Drenthe liep een groot deel van de gemeentes deze achterstand gedurende het jaar in. VWNN feliciteert hen hiermee! In Fryslân kwam eind 2012 een nieuwe groep hervestigde vluchtelingen (voorheen uitgenodigde vluchtelingen) aan. Onze vrijwilligers begeleidden hen met veel energie en deskundigheid. Keurmerk Blik op Werk Een heikel punt was de onduidelijkheid rond de financiering van maatschappelijke begeleiding in Een brief van toenmalig minister Leers gaf 12 oktober uitsluitsel: Gemeenten ontvangen in de toekomst een vergoeding voor maatschappelijke begeleiding. Vluchtelingen kunnen zo de eerste stappen in de Nederlandse samenleving blijven zetten met de coachende hulp van vrijwilligers van VluchtelingenWerk. Inburgering 11 september stemde de Eerste Kamer in met de wijzigingen in de Wet Inburgering. Dat betekent dat de inburgeraar per 1 januari 2013 zelf een inburgeringstraject moet regelen. VWNN is klaar om cliënten volgens de nieuwe eisen klaar te stomen voor het inburgeringsexamen. In Assen deden we in 2012 al ervaring op daar mag een groep inburgeraars al bijna examen doen. Begin 2013 hopen zij hun diploma op zak te hebben. Met trots mochten we tijdens de medewerkersdag in juli het gevelbordje Blik op Werk ontvangen. Een belangrijk keurmerk, want daarmee garanderen we de kwaliteit van onze dienstverlening naar opdrachtgevers en DUO. Het keurmerk is mede toegekend door de goede beoordeling van deelnemers en externe organisaties. Zij gaven VWNN een 7,6 voor onze dienstverlening. 6.

7 Inzetten op taal op voor het examen Boetiek Marie Bishara Op 6 september kwam voor Enas Shenouda een droom uit. In Emmen opende zij haar boetiek Marie Bishara met Egyptische damescouture. De nieuwe boetiek is het resultaat van veel doorzettingsvermogen aangevuld met deskundige begeleiding vanuit VWNN. Enas volgde onder andere arbeidsmarkttraining, en kon rekenen op de support van VluchtelingenWerk Emplooi. We zijn trots op Enas en hopen dat veel vrouwen de weg zullen vinden naar Marie Bishara! integratie Taal is een essentiële voorwaarde om te integreren in onze samenleving. We zetten daarom ook in 2012 in op projecten die de taalvaardigheid verhogen. Hieronder geven we 3 voorbeelden. Taalcoaches In juni startte het project Taalcoaches. Hierbij verhogen we door individuele ondersteuning en groepsbijeenkomsten het (vak) taalniveau van deelnemers. Met geld van de Europese Unie kunnen we een taalcoachtraject aanbieden aan 100 deelnemers. De eerste twee groepsactiviteiten vonden in 2012 plaats, en waren een groot succes. Zowel de themabijeenkomst over gezond eten, leven en bewegen als de excursie naar het Fries Scheepvaartmuseum vielen in de smaak. Taalmaatjes Een project wat al langer loopt is taalmaatjes. Dit project zorgt dat geïsoleerde vluchtelingen letterlijk en figuurlijk weer naar buiten durven. Door de Nederlandse taal te oefenen met een maatje maken zij een herstart met het spreken van Nederlands. Zo komen ze een treetje hoger op de participatieladder. Staatsexamen NT2 In Assen gaven we een cursus voor mensen die zich willen voorbereiden op het Staatsexamen Nederlands als tweede taal (NT2). Doordat VWNN werkt met geschoolde vrijwilligers kunnen we een intensiever traject aanbieden dan andere organisaties. Dat vraagt grote inzet van de cursisten, maar ook van docenten en taalvrijwilligers voor de huiswerkbegeleiding. Alle vier examenonderdelen trainen we zowel in de les als thuis: lezen, schrijven, luisteren en spreken. In 2013 gaan de eerste cursisten op voor het examen. Website Op de website staan alle contactgegevens van onze locaties. Verder geven we zo bondig mogelijk informatie over onze activiteiten, ontwikkelingen en vacatures. In 2012 vond een verschuiving plaats van onze nieuwspagina naar ons Hier plaatsen we relevante berichten en links naar publicaties. De website werd in 2012 ruim keer bezocht. 7.

8 Projectbureau VWNN verdiept zich voortdurend in actuele maatschappelijke ontwikkelingen rond asielzoekers en vluchtelingen. Dit leidt tot nieuwe projecten die we vanuit ons projectbureau ontwikkelen. Mankracht In 2012 besteedden we veel aandacht aan het project Sportstimulering in azc s. We startten ook de projecten Buurtwerk, Nooit te Oud om te Integreren en Mankracht. Over deze projecten leest u op deze pagina s meer. Op de valreep van 2012 kwamen Steunpunt in Perspectief en het Voorleesproject uit de startblokken. activiteiten buiten de deur projectburreau Voor alle projecten geldt dat deze worden uitgevoerd door én betaalde krachten én vrijwilligers. Juist daardoor zijn wij in staat extra aandacht te geven aan de deelnemers van de projecten. Het persoonlijke contact is altijd verweven in de projecten. Door deze vrijwillige inzet zijn onze projecten bijzonder. Vrijwilligersraad (VR) De Vrijwilligersraad kwam in 2012 een keer per kwartaal bijeen en overlegde met dezelfde frequentie met de directie. De VR besteedt aandacht aan het vrijwilligersbeleid binnen de organisatie en volgt de ontwikkelingen op de voet. De raad bericht regelmatig over haar activiteiten en bevindingen in de interne Nieuwsbrief van VWNN. Eind 2012 werd het voorzitterschap van Sietze Stob overgenomen door Joop Thijen. De VR bestaat uit 6 leden. Mankracht richt zich op sociaal geïsoleerde allochtone en autochtone mannen. Bijvoorbeeld mannen die veel thuis zijn in verband met langdurige werkloosheid, mannen met een taak als mantelzorger, mannen die met pensioen zijn of mannen die nieuw zijn in Nederland. We helpen hen een eigen netwerk op te bouwen. De activiteiten vinden wekelijks plaats en bestaan onder andere uit koffiemiddagen, bedrijfsbezoeken, vrijwilligerswerk en bezoeken aan lokale verenigingen. Het project loopt in Noordenveld, Winsum, de Marne en Dokkum, waar we in totaal 35 deelnemers hebben, die elkaar wekelijks ontmoeten. Daarnaast zijn er in totaal 10 vrijwilligers betrokken bij het project. We bereiken hiermee nog extra mannen, doordat een aantal van deze vrijwilligers zelf ook binnen de doelgroep valt. In kleine groepen komen de mannen elke week bij elkaar om activiteiten te ondernemen. Veel bedrijfsbezoeken, praten over kinderen, samen sporten. Verder werken de deelnemers aan een persoonlijk ontwikkelingsplan, met bijvoorbeeld als doel weer aan het werk te komen, of het contact met puberende kinderen te verbeteren. We gaan aan de slag met vragen die uit de doelgroep zelf komen. In 2012 behaalden we de eerste resultaten. Deelnemers vonden werk bij een sociale werkplaats, gingen als vrijwilliger aan de slag bij zorginstellingen en lokale verenigingen en werden lid van een sportvereniging. Een even belangrijk resultaat is dat deelnemers werken aan hun eigen netwerk, waarmee ze ook na afloop van het project in zichzelf kunnen blijven investeren. 8.

9 Buurtproject Pekela Nederlanders en vluchtelingen wonen vaak naast elkaar, maar leren elkaar niet snel kennen. Gewoontes en culturen zijn verschillend en bovendien is er vaak elkaar leren kennen een taalbarrière. Tegelijkertijd begint integreren in Nederland met integreren in je eigen buurt. Dat dat is behoorlijk lastig als je je buren niet eens kent. VWNN startte daarom samen met Welzijnsorganisatie de Badde en de gemeente Pekela Buurtproject Pekela. Sinds april koppelen we nieuwe vluchtelingen in de gemeente aan een inwoner van Pekela. Met ondersteuning van onze vrijwilligers kunnen vluchtelingen zo kennis maken met de eigen buurt, deelnemen aan buurtactiviteiten of activiteiten van één van de (sport)verenigingen. Het bleek moeilijk vrijwilligers voor dit project te werven. Maar dit geldt ook voor andere organisaties in de gemeente Pekela. We zijn met de gemeente Pekela in gesprek over nieuwe andere activiteiten voor projectburreau Europass In 2012 ging VWNN aan de slag met Europass. Dat is een initiatief van de Europese Commissie om binnen Europa mobiliteit bij werken en leren te vergemakkelijken. Met een Europass Mobiliteit kunnen vrijwilligers hun ervaring, vaardigheden en competenties vastleggen in een vorm die in heel Europa (h)erkend wordt. Zo n document vergroot voor veel vluchtelingen hun kansen op de arbeidsmarkt, doordat ze tijdens hun sollicitatie kunnen aantonen welke ervaring ze hebben opgedaan tijdens hun vrijwilligerswerk. Het afgelopen jaar startten we met 12 trajecten. 6 vrijwilligers hebben inmiddels een Europass. 5 trajecten lopen nog, 1 vrijwilliger verhuisde. Nooit te oud om te integreren Eenzaamheid onder oudere vluchtelingen is een groot probleem. Door de taalbarrière en slechte financiële situatie leiden sommigen een teruggetrokken leven. Hierdoor beschikken ze over een zeer beperkt netwerk, leven geïsoleerd en zijn eenzaam. De doelgroep is bovendien veelal niet in beeld bij het reguliere ouderenwerk. We startten daarom samen met het lokale ouderenwerk in de gemeenten een project om deze ouderen in contact te brengen met hun autochtone leeftijdsgenoten. Het project bestaat uit vijftien thema- en doe-bijeenkomsten. Eerst zeven bijeenkomsten voor autochtonen en allochtonen afzonderlijk, daarna samen. De inhoud van de bijeenkomsten is een combinatie van ontspanning en informatie. Na afloop van de bijeenkomsten worden er koppels gevormd voor blijvende maatjescontacten. In Dongeradeel, Heerenveen, Assen, Emmen en Groningen stad ging het project inmiddels van start. In 2013 vinden de eerste bijeenkomsten plaats. 9.

10 VWNN in getallen VWNN in getallen Financieel verslag Activa Passiva Materiële vaste activa Reserves en fondsen Financiële vaste activa Kortlopende schulden Vorderingen Voorzieningen Liquide middelen Totaal Exploitatieoverzicht 2012 Baten Lasten VluchtelingenWerk Nederland Personeelskosten Overige subsidies en baten Huisvestingskosten Rentebaten Kantoorkosten Overige baten Automatiseringskosten Vrijwilligerskosten Afschrijvingskosten Activiteitenkosten Overige kosten Totaal beschikbaar voor doelstelling Totaal besteed aan doelstelling Betaalde medewerkers Betaalde medewerkers Fte Mannen 27% 29% 29% Vrouwen 73% 71% 71% Migrant/vluchteling 17% 18% 17% Gemiddelde leeftijd Tijdelijke aanstelling 17% 16% 20% Vaste contracten 79% 54% 51% Mix vast/tijdelijk contract 3% 30% 29% Verdeling fte s Asiel 34% 35% 34% Integratie 44% 38% 36% Projecten 8% 11% 11% Bedrijfsbureau (incl. directie) 15% 16% 18% Saldo t.b.v. beheer en organisatie Kosten beheer en organisatie Voorgaand boekjaar Resultaat boekjaar Scholing VluchtelingenWerk Noord-Nederland wil de deskundigheid en vaardigheden van haar medewerkers op peil houden. Daarom gaven professionele trainers van VluchtelingenWerk Nederland of mensen uit onze eigen organisatie ook in 2012 verschillende cursussen aan betaalde krachten, vrijwilligers en stagiairs Aantal personen Aantal cursusdagen

11 VWNN in getallen Publicaties VluchtelingenWerk heeft ruime expertise op het gebied van vluchtelingen en asielzoekers, maar ook met vreemdelingenbeleid en vrijwilligersmanagement. Die kennis delen we graag met anderen. In 2011 riep VWNN het Humanitair Fonds in het leven om vluchtelingen in schrijnende situaties te helpen. Ook in 2012 konden vluchtelingen bij het fonds geld lenen om acute problemen op te lossen. Met kleine bedragen kunnen grote zorgen vaak al snel worden opgelost. Als het niet reëel is dat de vluchteling het geld kan terugbetalen, Vrijwilligers (totaal) 925 (100%) Handleiding diversiteit In 2012 brachten we de handleiding diversiteit voor vrijwilligersbeleid uit. Deze handleiding is gefinancieerd door de provincie Fryslân en geeft vrijwilligersorganisaties in deze provincie handvatten voor een diverser vrijwilligersbestand. We leggen uit wat de voordelen zijn van een divers vrijwilligersbestand, hoe je diversiteit kunt bereiken en waar je op moet letten als je allochtone en jongere vrijwilligers wilt werven en behouden. Handige tips maken het boekje tot een praktische handleiding. Productenboek Voor gemeenten ontwikkelden we afgelopen jaren een uitgebreid aanbod aan diensten om hen te helpen bij het vervullen van hun Geld werven om anderen te kunnen helpen kan het fonds besluiten het geld te schenken. Het Fonds kan haar werk alleen doen met financiële bijdragen van donateurs, bedrijven, kerken en moskeeën. Om geld voor het fonds te werven maakte VWNN dit jaar een folder en plaatste ze éénmalig een advertentie in het Friesch Dagblad (100%) 740 (100%) Jonger dan 35 jaar 19% 17% 13% Migrant/vluchteling 11% 12% 9% Overig 70% 71% 78% Stagiairs wettelijke taken ten aanzien van vluchtelingen. In 2012 kregen alle gemeenten een productenboek toegezonden. Hierin staat ons volledige aanbod overzichtelijk op papier. Zo kunnen gemeenten nog beter gebruik maken van onze diensten. expertise delen Inkomsten Kerken Particulieren Fondsen Aflossingen Diversen Uitgaven Ziekte Het ziektepercentage in 2012 zakte naar 3,59%. In 2011 was dit nog 5,4%. We proberen de gezondheid van onze medewerkers te bevorderen, onder andere door pro-actief te werken aan Arbozaken als tijdsmanagement en coaching. 11.

12 Leven in veiligheid Met de campagne Leven in Veiligheid vraagt VluchtelingenWerk Nederland aandacht voor de indringende verhalen van vluchtelingen. Want vluchten doe je niet zomaar. Dat blijkt uit de waargebeurde verhalen in de media en op Aansluitend bij de campagne beschikt VWNN over zes grote portretten en zes panelen met korte vluchtverhalen op A2-formaat. De portretten sieren ons hoofdkantoor in Groningen en hangen daarnaast regelmatig bij lezingen en voorlichtingsactiveiten. Ook externe relaties van VWNN kunnen de tentoonstelling in bruikleen krijgen. Op de foto hangen de portretten in het Vinckhuys. Daar werd in december de jaarlijkse quilt expositie gehouden. De opbrengst van de dag was dit jaar voor VWNN! VluchtelingenWerk Noord-Nederland Binnen VWNN werken ruim vrijwilligers, stagiairs en medewerkers ten behoeve van asielzoekers, vluchtelingen en migranten in Fryslân, Groningen en Drenthe. Asiel: wij dragen bij aan rechtvaardige en zorgvuldige procedures. VWNN is actief in elke Centrale Opvang in Noord-Nederland. Integratie: VWNN streeft naar maatschappelijke, economische en sociale integratie van elke vluchte- VluchtelingenWerk Noord-Nederland reizende fototentoonstelling Tevreden vrijwilligers Eind 2011 deden we onderzoek naar de tevredenheid van onze vrijwilligers middels een digitale enquête. 243 vrijwilligers vulden de vragenlijst in, en gaven onze organisatie een gemiddeld rapportcijfer van 7+. Punten van aandacht komen ook naar voren. De taakverdeling tussen betaalde krachten en vrijwilligers is niet iedereen duidelijk en vrijwilligers zijn onvoldoende bekend met de verschillende communicatiekanalen. Daarnaast zien de respondenten graag meer begeleiding en grotere huisvesting. Op basis van deze uitkomsten formuleerde de directie in overleg met de Vrijwilligersraad drie speerpunten voor vrijwilligersbeleid: 1. We gaan inzetten op een nog betere begeleiding van vrijwillige medewerkers, 2. Samen een goede inwerkmethode ontwikkelen voor nieuwe collega s, 3. Duidelijk beschrijven wat taken en competenties van de verschillende functies zijn. Daarnaast losten we waar mogelijk huisvestingsproblemen pragmatisch op. ling en migrant. Projectbureau: onze projectontwikkelaars vertalen wensen van cliënten, samenleving en overheid in concrete projecten. Adresgegevens Postbus AE Groningen Bezoekadres: Friesestraatweg AC Groningen / Wilt u ons helpen? Steun ons door donateur te worden, of maak uw gift over op rekening t.n.v. Stichting VluchtelingenWerk Noord-Nederland te Groningen. Eindredactie en vormgeving: Terp 10 Communicatie. Dit jaarverslag is gedrukt op 100% gerecycled papier Reviva print 200grs 12.

VluchtelingenWerk Noord-Nederland Jaarverslag 2013

VluchtelingenWerk Noord-Nederland Jaarverslag 2013 VluchtelingenWerk Noord-Nederland Jaarverslag 2013 Tegelijkertijd kregen we de eerste signalen over een zeer strikte uitvoering van het beleid. Je viel als kind buiten de boot als je net even te oud was,

Nadere informatie

VluchtelingenWerk Noord-Nederland Jaarverslag 2011

VluchtelingenWerk Noord-Nederland Jaarverslag 2011 VluchtelingenWerk Noord-Nederland Jaarverslag 2011 Voorwoord Al een flink aantal jaren wordt in de media een discussie gevoerd over buitenlanders. En het zittende kabinet lijkt z n basis zo ongeveer te

Nadere informatie

Geen van de bestuursleden is zelfstandig bevoegd om besluiten te nemen namens Stichting kans4you.

Geen van de bestuursleden is zelfstandig bevoegd om besluiten te nemen namens Stichting kans4you. ALGEMENE GEGEVENS INSTELLING Naam instelling Stichting kans4you Adres Edelherweg 121 Postcode Website 1338 JS Almere www.kans4you.eu KvK 32141926 BESTUURSAMENSTELLING Voorzitter Secretaries Penningmeester

Nadere informatie

Project Time4You. Santje Geuze, T4Y Zuid Nederland Maaike Stolte, T4Y Oos Nederland. LOWAN 9 april 2018

Project Time4You. Santje Geuze, T4Y Zuid Nederland Maaike Stolte, T4Y Oos Nederland. LOWAN 9 april 2018 Project Time4You Santje Geuze, T4Y Zuid Nederland Maaike Stolte, T4Y Oos Nederland LOWAN 9 april 2018 Agenda - Introductie VluchtelingenWerk Nederland - Nederlandse Asiel Procedure - Activiteiten voor

Nadere informatie

Vluchten doe je niet zomaar

Vluchten doe je niet zomaar Vluchten doe je niet zomaar Dankzij de begeleiding van VluchtelingenWerk kan ik meedoen in de maatschappij Niemand laat zonder reden zijn familie, vrienden en bezittingen achter. Vluchtelingen kunnen niet

Nadere informatie

Betrokken ondernemen? Steun vluchtelingenwerk!

Betrokken ondernemen? Steun vluchtelingenwerk! Betrokken ondernemen? Steun vluchtelingenwerk! VluchtelingenWerk Noord-Nederland Informatiefolder voor bedrijven Stelt u zich eens voor dat u vanwege oorlog en vervolging huis en haard moet ontvluchten

Nadere informatie

Help vluchtelingen op weg in uw regio

Help vluchtelingen op weg in uw regio Help vluchtelingen op weg in uw regio Regio Oost Nederland Vluchten doe je niet zomaar Niemand laat zonder reden zijn familie, vrienden en bezittingen achter. Vluchtelingen kunnen niet anders. Ze vluchten

Nadere informatie

Aantal asielaanvragen

Aantal asielaanvragen Wist u dat... 60 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht zijn 95% in eigen regio blijft 4 miljoen hiervan zijn Syriërs 3,5 miljoen van deze Syriërs in Jordanië, Turkije en Libanon verblijven T/m juli 2015

Nadere informatie

6,1. Wetten: Werkstuk door een scholier 1662 woorden 29 december keer beoordeeld. Maatschappijleer. In-uitstroom van asielzoekers:

6,1. Wetten: Werkstuk door een scholier 1662 woorden 29 december keer beoordeeld. Maatschappijleer. In-uitstroom van asielzoekers: Werkstuk door een scholier 1662 woorden 29 december 2001 6,1 58 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer In-uitstroom van asielzoekers: Instroom uitstroom Van 1994 tot 1 septemer 2000 Van 1994 tot 1 september

Nadere informatie

Vragenformulier datum:

Vragenformulier datum: Vragenformulier datum: 25-08-2018 Vragensteller Everdien Berendsen/Chris Jansen Fractie CDA Raadsvoorstelnr Onderwerp Statushouders Beantwoording aan: Vragensteller Inleiding: in de gemeente Bronckhorst

Nadere informatie

Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs

Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs Jaarverslag 2014 Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs (SVA) De Ontmoeting 49 3823 HH Amersfoort Contactpersoon: Linda Rook (voorzitter) T 06 244 34 397 E info@vluchtelingenambassadeurs.nl

Nadere informatie

JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR 2015

JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR 2015 JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR 2015 Algemeen Vanaf de statutenwijziging per 8 december 2015 is de officiële naam: stichting Vluchtelingenwerk Samenspraak Bunnik, afgekort tot VWSB. De kerntaak is de begeleiding

Nadere informatie

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

Help vluchtelingen op weg in uw regio

Help vluchtelingen op weg in uw regio Help vluchtelingen op weg in uw regio foto: Goedele Monnens Regio Oost Nederland Vluchten doe je niet zomaar Christina vluchtte twintig jaar geleden uit Rwanda vanwege een burgeroorlog die haar broers

Nadere informatie

Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen:

Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen: Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen: IND = Interalisatie en NaturalisatieDienst Alle mensen die in Nederland willen komen wonen moeten hiernaartoe. Bij de IND werken mensen die beslissen of iemand

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Halderberge

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Halderberge Introductie VluchtelingenWerk Nederland behartigt de belangen van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, vanaf het moment van binnenkomst tot en met de integratie in de Nederlandse samenleving. De

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Nieuwsbrief Stichting Perpectief September/oktober Editie 28 VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Wist u dat? Deze maand hebben we een bezoek gebracht aan Stichting VluchtelingenWerk Oost

Nadere informatie

VluchtelingenWerk Nederland

VluchtelingenWerk Nederland VluchtelingenWerk Nederland Vluchten doe je niet zomaar Ik droom veel over mijn vader en hoe hij is gestorven Niemand laat zonder reden zijn familie, vrienden en bezittingen achter. Vluchtelingen kunnen

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod ISKB taalcoaching 25 jaar ISKB Taal en meer In 2011 vierde de ISKB met vrijwilligers, cursisten en leerlingen haar 25 jarig bestaan. We hebben een niet meer weg te

Nadere informatie

VluchtelingenWerk WOBB Jaarverslag 2014 Locatie Schijndel. Locatie Schijndel

VluchtelingenWerk WOBB Jaarverslag 2014 Locatie Schijndel. Locatie Schijndel 1 Introductie In Schijndel werkt een zeer enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van de coördinator. Het dagelijks werk is het ondersteunen van vluchtelingen die nieuw in de gemeente komen wonen.

Nadere informatie

4. De bijgaande brief aan de Raad vast te stellen.

4. De bijgaande brief aan de Raad vast te stellen. Openbaar Onderwerp Budgetsubsidie Vluchtelingenwerk Oost Nederland 2014 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Dit voorstel regelt de subsidieverlening

Nadere informatie

VluchtelingenWerk Noord-Nederland Jaarverslag 2014

VluchtelingenWerk Noord-Nederland Jaarverslag 2014 VluchtelingenWerk Noord-Nederland Jaarverslag 2014 niet kunnen veranderen. Daar om strijden we voor een eerlijk Pardon, waarin alle kinderen die langer dan 5 jaar in ons land ver blijven een vergunning

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Verder met Taal P/A Paddestoelenlaan GE Veenendaal KvK

Jaarverslag Stichting Verder met Taal  P/A Paddestoelenlaan GE Veenendaal KvK Jaarverslag 2015 Stichting Verder met Taal www.verdermettaal.nl P/A Paddestoelenlaan 55 3903 GE Veenendaal KvK 59595809 Inhoudsopgave: Voorwoord 3 Activiteiten 4 Publiciteit 6 Externe contacten 7 Interne

Nadere informatie

Cursussen voor volwassenen

Cursussen voor volwassenen Groningen Drenthe Overijssel 26 2014-2015 Cursussen voor volwassenen www.alfa-college.nl U volgt uw cursus bij het Alfa-college Het Alfa-college is het regionaal opleidingen centrum voor Noorden Oost-Nederland,

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder?

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder? Veelgestelde vragen vluchtelingenopvang en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vraag en antwoordlijst over de vluchtelingenopvang en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein

Nadere informatie

JAAROVERZICHT STICHTING VRIENDEN VAN VLUCHTELINGENWERK RIJSWIJK, NOODFONDS 2010 2011

JAAROVERZICHT STICHTING VRIENDEN VAN VLUCHTELINGENWERK RIJSWIJK, NOODFONDS 2010 2011 JAAROVERZICHT STICHTING VRIENDEN VAN VLUCHTELINGENWERK RIJSWIJK, NOODFONDS 2010 2011 Inleiding VluchtelingenWerk Rijswijk beheert al sinds jaren een Noodfonds, gevoed door donateurs (particulieren, bedrijven

Nadere informatie

Subsidie VWON 2015 voor de maatschappelijke begeleiding en extra tijdelijke formatie voor uitvoering voor huisvesting statushouders

Subsidie VWON 2015 voor de maatschappelijke begeleiding en extra tijdelijke formatie voor uitvoering voor huisvesting statushouders Openbaar Onderwerp Subsidie VWON 2015 voor de maatschappelijke begeleiding en extra tijdelijke formatie voor uitvoering voor huisvesting statushouders Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051

Nadere informatie

Jaarverslag VluchtelingenWerk Noord-Nederland, locatie Pekela

Jaarverslag VluchtelingenWerk Noord-Nederland, locatie Pekela Jaarverslag 2012 VluchtelingenWerk Noord-Nederland, locatie Pekela 1 VOORWOORD In 2012 zijn we samen in staat geweest om de achterstand in de taakstelling huisvesting vergunninghouders vrijwel weg te werken.

Nadere informatie

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Nieuwkomers die in Nederland moeten inburgeren zijn verplicht Nederlands te leren en zich te verdiepen in de Nederlandse samenleving, waarden en normen. Ook

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Geertruidenberg

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Geertruidenberg Introductie Vluchtelingenwerk West- en Oost-Brabant en Bommelerwaard (WOBB) locatie Geertruidenberg, zet zich in voor vluchtelingen die gehuisvest worden in onze gemeente. Door maatschappelijke begeleiding

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

VluchtelingenWerk Nederland

VluchtelingenWerk Nederland VluchtelingenWerk Nederland Vluchten doe je niet zomaar Niemand laat zonder reden zijn familie, vrienden en bezittingen achter. Vluchtelingen kunnen niet anders. Ze vluchten voor onderdrukking, oorlog

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Probus Heerlen 1 Khaldoun Salim en Wiel Regtop

Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Probus Heerlen 1 Khaldoun Salim en Wiel Regtop Ervaringen van een taalcoach en zijn cliënt. Presentatie 20/1/16 Hoe is het zo gekomen? Enige ervaringen. Interview De Drie Ringen, 19/1/2015 Het wil een onafhankelijke en breed samengestelde organisatie

Nadere informatie

Project Taalcoaches. 1 januari 2009 31 december 2011. Locatie Moerdijk. Vluchtelingenwerk Brabant-West. Projectvoorstel taalcoaches.

Project Taalcoaches. 1 januari 2009 31 december 2011. Locatie Moerdijk. Vluchtelingenwerk Brabant-West. Projectvoorstel taalcoaches. Locatie Moerdijk VluchtelingenWerk Brabant-West Postbus 173 4250 DD Werkendam Telefoon (0183) 50 90 16 Fax (0183) 50 90 17 afdeling@vluchtelingenwerk.org Project Taalcoaches 1 januari 2009 31 december

Nadere informatie

Bovenstaande video over de asielprocedure is naast alle talen op deze website ook beschikbaar in het Armeens, Chinees en Russisch.

Bovenstaande video over de asielprocedure is naast alle talen op deze website ook beschikbaar in het Armeens, Chinees en Russisch. Asielprocedure [ Asielprocedure ] Als vluchteling kun je in Nederland bescherming krijgen. Daarvoor moet je asiel aanvragen. Tijdens de asielprocedure (in het Nederlands: asielprocedure) onderzoekt de

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Schijndel

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Schijndel Introductie In de gemeente Schijndel werkt een zeer enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van de coördinator. Het dagelijks werk is het ondersteunen van vluchtelingen die nieuw in de gemeente

Nadere informatie

114.03078 Mill II HU. Gemeente NOORDENVELD 2 5 APR, 2014

114.03078 Mill II HU. Gemeente NOORDENVELD 2 5 APR, 2014 114.03078 Mill II HU afë. Postbus 70212, 9704 AE Groningen College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Noordenveld ClaS3.ni". T.a.v. de heer Alssema Postbus 109 9300 AC Roden datum 24 april

Nadere informatie

Vluchtelingen: meedoen in Nieuwe Stijl Verslag van de middagconferentie met beleidsambtenaren

Vluchtelingen: meedoen in Nieuwe Stijl Verslag van de middagconferentie met beleidsambtenaren Vluchtelingen: meedoen in Nieuwe Stijl Verslag van de middagconferentie met beleidsambtenaren Voor de middagconferentie Vluchtelingen: meedoen in Nieuwe Stijl kwam op 26 april 2012 een groep beleidsambtenaren

Nadere informatie

Procedure stap Bijbehorende COAopvangmodaliteit: Verblijfsduur: COA opvanglocatie(s) in: Voorzieningen gezondheidszorg:

Procedure stap Bijbehorende COAopvangmodaliteit: Verblijfsduur: COA opvanglocatie(s) in: Voorzieningen gezondheidszorg: Opvangmodel van COA 1 in de asielprocedure die inging op 1-7-2010 2 en de voorzieningen gezondheidszorg 34 in deze locaties (stand van zaken 1-12- 2011). Procedure stap 1. Aanmelding Centrale Ontvangstlocatie

Nadere informatie

Vacaturemelding Stichting VluchtelingenWerk Oost Nederland. projectmedewerker (s) Inburgering m/v (14)

Vacaturemelding Stichting VluchtelingenWerk Oost Nederland. projectmedewerker (s) Inburgering m/v (14) Vacaturemelding Stichting VluchtelingenWerk Oost Nederland Informatie algemeen Het werkgebied van de Stichting VluchtelingenWerk Oost Nederland (VWON) omvat de gemeenten binnen de provincies Gelderland

Nadere informatie

Kennismaking. Coordinator Vrijwilligerswerk Vluchtelingenwerk Zuidvleugel. Syrische vluchteling. Den Haag. Verblijft op dit moment in de noodopvang

Kennismaking. Coordinator Vrijwilligerswerk Vluchtelingenwerk Zuidvleugel. Syrische vluchteling. Den Haag. Verblijft op dit moment in de noodopvang Kennismaking Elise Schutte Coordinator Vrijwilligerswerk Vluchtelingenwerk Zuidvleugel Den Haag Samaan Samaan Syrische vluchteling Verblijft op dit moment in de noodopvang Wat zouden jullie graag willen

Nadere informatie

zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm

zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm Mantelzorg is... Mooi De hulpvrager is je dankbaar, mantelzorg geeft veel voldoening Divers De taken lopen uiteen: huishoudelijke

Nadere informatie

Projectplan verkort integratietraject vluchtelingen Someren Asten

Projectplan verkort integratietraject vluchtelingen Someren Asten Stip op de horizon Projectplan verkort integratietraject vluchtelingen Someren Asten Inleiding De grotere toestroom van vluchtelingen in Nederland en in Asten en Someren roept nieuwe vraagstukken op. De

Nadere informatie

GOLF NIEUWSBRIEF JUNI WereldWijd voor Kinderen Een nieuw gezicht! Donateur worden?

GOLF NIEUWSBRIEF JUNI WereldWijd voor Kinderen Een nieuw gezicht! Donateur worden? WereldWijd voor Kinderen Een nieuw gezicht! Wellicht valt het u op. ons logo heeft een nieuwe stijl! Beter leesbaar en iets vrolijker dan voorheen. Als bestuur werken wij er hard aan om WereldWijd voor

Nadere informatie

Stichting Familie Bofkont Het Beloofde Varkensland

Stichting Familie Bofkont Het Beloofde Varkensland jaarverslag 2012 Stichting Familie Bofkont Het Beloofde Varkensland GEGEVENS Stichting Familie Bofkont / Het Beloofde Varkensland adres Bovenkerkerweg 132 1188 XJ Amstelveen email mail@familiebofkont.nl

Nadere informatie

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen 1. Welke cursussen biedt Ad Appel Taaltrainingen? Er zijn cursussen Inburgering en Nederlands als Tweede Taal op alle niveaus van A1 tot C1. U kunt lessen volgen voor alle vaardigheden of voor één vaardigheid

Nadere informatie

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Nieuwkomers die in Nederland moeten inburgeren zijn verplicht Nederlands te leren en zich te verdiepen in de Nederlandse samenleving, waarden en normen. Ook

Nadere informatie

Daarvoor gaat u naar Minters

Daarvoor gaat u naar Minters Opvoeden & Opgroeien Eigen functioneren & Relaties Een leefbare buurt Daarvoor gaat u naar Minters U weet zelf vaak het beste wat goed is voor uzelf of uw gezin. En u gaat voor goede raad of praktische

Nadere informatie

VERSLAG INFORMATIEAVOND VESTIGING ASIELZOEKERSCENTRUM ENERGIEWEG; TWEEDE SESSIE

VERSLAG INFORMATIEAVOND VESTIGING ASIELZOEKERSCENTRUM ENERGIEWEG; TWEEDE SESSIE VERSLAG INFORMATIEAVOND VESTIGING ASIELZOEKERSCENTRUM ENERGIEWEG; TWEEDE SESSIE Datum: 3 december 2015 Plaats: Zaal Backbone Tijd: 20.00-21.45 uur Aanwezig vanuit het college: burgemeester dhr. P. den

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Stichting Present Assen

Jaarplan 2017 Stichting Present Assen Jaarplan 2017 Stichting Present Assen Kun je in één dag veranderen wat in een jaar is misgegaan? Inhoud 1. Stichting Present Assen...3 1 Inhoud 1. Stichting Present Assen...3 1.1 Doelstelling 2017..3 1.2

Nadere informatie

De RKF is opgericht in 2007 en heeft tot doel het werven van middelen ten behoeve van projecten die de doelstelling van de stichting ondersteunen.

De RKF is opgericht in 2007 en heeft tot doel het werven van middelen ten behoeve van projecten die de doelstelling van de stichting ondersteunen. ANBI Met ingang van 1 januari 2014 worden wettelijke eisen gesteld aan het behouden van de ANBI status. De navolgende onderwerpen zijn bedoeld om te voldoen aan deze eisen. Naam van de instelling Stichting

Nadere informatie

STICHTING ONEBIGSMILE.NL

STICHTING ONEBIGSMILE.NL STICHTING ONEBIGSMILE.NL JAARVERSLAG 2017 1 Stichting Onebigsmile.nl Jaarverslag 2017 Algemeen De Stichting Onebigsmile.nl is opgericht op 29 augustus 2013 en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

Huisvesting en integratie statushouders Giessenlanden

Huisvesting en integratie statushouders Giessenlanden Huisvesting en integratie statushouders Giessenlanden Inleiding De verhoogde vluchtelingenstroom richting Europa en dus ook richting Nederland, plaatst onze samenleving voor een groot aantal uitdagingen.

Nadere informatie

De aanwezigheid van de directeur bij de bestuursvergaderingen zal deze samenwerking optimaliseren.

De aanwezigheid van de directeur bij de bestuursvergaderingen zal deze samenwerking optimaliseren. JAARVERSLAG 2014 VOORWOORD In tijden van bezuinigingen in de hulpverlening is het toch weer hartverwarmend om te merken dat er nog steeds in de Leidse regio veel betrokkenheid is voor het werk van vrouwenopvang

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 MISSIE 3 VOORWOORD 4 BEGUNSTIGERS 5 ACTIVITEITEN 5 BESTUUR 5 FINANCIEEL VERSLAG 6 COLOFON 9

INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 MISSIE 3 VOORWOORD 4 BEGUNSTIGERS 5 ACTIVITEITEN 5 BESTUUR 5 FINANCIEEL VERSLAG 6 COLOFON 9 JAARVERSLAG 2014 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 MISSIE 3 VOORWOORD 4 BEGUNSTIGERS 5 ACTIVITEITEN 5 BESTUUR 5 FINANCIEEL VERSLAG 6 COLOFON 9 2 MISSIE Stichting Vrienden van Zonnehuisgroep Amstelland wil

Nadere informatie

Stichting House of Animals

Stichting House of Animals Stichting House of Animals Jaarrekening 2017 MAARSSENBROEKSEDIJK 59 3542 PM UTRECHT INFO@HOUSEOFANIMALS.NL WWW. HOUSEOFANIMALS.NL Inhoudsopgave 1 Bestuursverslag... 3 1.1 Doelstelling House of Animals...

Nadere informatie

Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen.

Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen. Beste vrouwen, beste Soroptiminsten, Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen. Mijn naam is Clemy de Rooy en ik ben hier met Zakeya Hashemi.

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Noodfonds Vluchtelingenwerkgroep Utrechtse Heuvelrug

Jaarverslag Stichting Noodfonds Vluchtelingenwerkgroep Utrechtse Heuvelrug Jaarverslag 2017 Stichting Noodfonds Vluchtelingenwerkgroep Utrechtse Heuvelrug Inhoud Jaarverslag Stichting Noodfonds VWUH 2017... 3 Doelstelling van het Noodfonds Schenkingen en leningen Financiën Bijlage

Nadere informatie

Vluchtelingenwerk, van Welkom tot (vrijwilligers)werk

Vluchtelingenwerk, van Welkom tot (vrijwilligers)werk Vluchtelingenwerk, van Welkom tot (vrijwilligers)werk Programma 1. Welkom 2. Voorstellen 3. Informatie over vluchtelingenwerk 4. Geen tijd te verliezen 5. Inburgeren 6. (Vrijwilligers)Werk is integreren

Nadere informatie

UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children

UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children Op 19 september 2016 houdt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) een speciale vergadering over de situatie

Nadere informatie

inburgering.graafschapcollege.nl

inburgering.graafschapcollege.nl Inburgeren bij het Graafschap College Bij de Taalschool van het Graafschap College zijn alle inburgeraars welkom. De Taalschool geeft lessen op drie verschillende taalniveaus. De Taalschool kijkt wat voor

Nadere informatie

Stichting Streekarchief Eiland IJsselmonde

Stichting Streekarchief Eiland IJsselmonde Stichting Streekarchief Eiland IJsselmonde Jaarrekening 2014 Stichting Streekarchief Eiland IJsselmonde Balans per 31 december 2014 Activa Vaste Activa 2014 Materiële vaste activa Herenwaard 23 1 Vlottende

Nadere informatie

NIET LANGER VREEMDELINGEN?

NIET LANGER VREEMDELINGEN? Javed Masih NIET LANGER VREEMDELINGEN? De ervaringen van ons gezin bij onze asielaanvraag in het Westen s-hertogenbosch Inhoud Voorwoord... 7 Inleiding...11 1. Een onbekende bestemming... 15 2. Uitdagingen

Nadere informatie

Stichtingsplan. Stichting San Lucas Nederland

Stichtingsplan. Stichting San Lucas Nederland Stichtingsplan Stichting San Lucas Nederland Bestuur Stichting San Lucas Nederland Oktober 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Visie, Missie, Doel & Resultaten...4 3. Activiteiten...5 4. Organisatie...6

Nadere informatie

Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008

Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008 Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008 Dit is het verslag van de Mede-zeggenschap van Pluryn. Het verslag gaat over het jaar 2008. Bijvoorbeeld wat deden de lokale cliëntenraden en wat deed

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Sint-Michielsgestel

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Sint-Michielsgestel Introductie In de gemeente Sint-Michielsgestel werkt een zeer enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van de coördinator. Het dagelijks werk is het ondersteunen van vluchtelingen die nieuw in de

Nadere informatie

De Herberg komt naar u toe. We zijn niet alleen. Over omzien naar elkaar en samen opzien naar God.

De Herberg komt naar u toe. We zijn niet alleen. Over omzien naar elkaar en samen opzien naar God. De Herberg komt naar u toe We zijn niet alleen. Over omzien naar elkaar en samen opzien naar God. Omdat de Herberg een verlengstuk van de plaatselijke gemeente is, is het van belang dat gemeenten weten

Nadere informatie

Bureaucratische wirwar rondom statushouders Wie neemt regie in inburgering en integratie?

Bureaucratische wirwar rondom statushouders Wie neemt regie in inburgering en integratie? 01 Bureaucratische wirwar rondom statushouders Wie neemt regie in inburgering en integratie? Auteur: Maarten van Ooijen (Adviseur) Oktober 2017 02 Inleiding Met de plaatsing van statushouders binnen Nederlands

Nadere informatie

Beleidsplan januari 2017 februari 2018 KvK : RSINnr:

Beleidsplan januari 2017 februari 2018 KvK : RSINnr: Beleidsplan januari 2017 februari 2018 KvK :67403611 RSINnr: 856971091 http://www.stichtingkokai.nl secretariaat M.S van der Heide Kwartelstraat 28 8916 BN Tevens bezoekadres Tel. 06 41134599 1 Inhoud

Nadere informatie

Algemene informatie MEE Friesland

Algemene informatie MEE Friesland Algemene informatie MEE Friesland Ondersteuning bij leven met een beperking Wie is MEE Friesland? MEE is een unieke organisatie waar mensen met een beperking en hun omgeving met vragen terecht kunnen

Nadere informatie

Datum 21 november 2014 Betreft Kamervragen over de integratie van vluchtelingen naar aanleiding van de Integratiebarometer van Vluchtelingenwerk

Datum 21 november 2014 Betreft Kamervragen over de integratie van vluchtelingen naar aanleiding van de Integratiebarometer van Vluchtelingenwerk > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Beleidsplan SALEK 2009

Beleidsplan SALEK 2009 Beleidsplan SALEK 2009 Bestuur SALEK Februari 2009 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Doel Stichting SALEK... 4 3. Activiteiten... 5 3.1 Geld inzamelen... 5 3.2 Transparant werken... 5 3.3 Deskundigheidsbevordering...

Nadere informatie

Hoofdstuk 19. Welzijnsorganisatie

Hoofdstuk 19. Welzijnsorganisatie Hoofdstuk 19. Welzijnsorganisatie Samenvatting Ongeveer de helft van de Leidenaren heeft wel eens gehoord van de Leidse Welzijnsorganisatie. In 2001 lag de bekendheid op 43%. De bekendheid is het grootst

Nadere informatie

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vragen en antwoordenlijst over de opvang van vluchtelingen en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein en Montfoort (Lopikerwaardgemeenten) 17 maart 2016 Wonen Er zijn momenteel

Nadere informatie

8. Waarom zijn de inwoners van Krimpen aan den IJssel niet eerder geïnformeerd?

8. Waarom zijn de inwoners van Krimpen aan den IJssel niet eerder geïnformeerd? Veelgestelde vragen Algemeen 1. Waarom biedt de gemeente Krimpen aan den IJssel vluchtelingen opvang aan? Elke dag komen er nieuwe vluchtelingen in Nederland aan. Voor deze mensen is niet direct een plek

Nadere informatie

Stichting Welzijn Ouderen Hengelo Deldenerstraat 59 7551 AC Hengelo (O) JAARVERSLAG 2014

Stichting Welzijn Ouderen Hengelo Deldenerstraat 59 7551 AC Hengelo (O) JAARVERSLAG 2014 Deldenerstraat 59 7551 AC Hengelo (O) JAARVERSLAG 2014 Vastgesteld Raad van Bestuur 21 maart 2015 Inhoud 1 Verslag Raad van Bestuur... 3 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Bestuur, directie en vaststelling jaarrekening...

Nadere informatie

voorwoord Namens het bestuur, Hilde Jansen

voorwoord Namens het bestuur, Hilde Jansen jaarverslag 2013 voorwoord Met enige trots biedt de Stichting Vrienden van Rosa Manus hierbij haar jaarverslag 2013 aan. Een jaar waarin we in staat waren om nieuwe vrienden te werven, waarin we een aantal

Nadere informatie

Enthousiasme onderhoud je met de ruimte om te pionieren. Door: Hattum Hoekstra Fotograaf: Kees Winkelman

Enthousiasme onderhoud je met de ruimte om te pionieren. Door: Hattum Hoekstra Fotograaf: Kees Winkelman Enthousiasme onderhoud je met de ruimte om te pionieren Door: Hattum Hoekstra Fotograaf: Kees Winkelman Als jongere werken bij de decentrale overheid? Ja gráág, zeggen Eveline Zeeman en Elise Pastoor.

Nadere informatie

Stappenplan Jong & Natuur. Betrek jongeren in 8 stappen bij uw organisatie

Stappenplan Jong & Natuur. Betrek jongeren in 8 stappen bij uw organisatie Stappenplan Jong & Natuur Betrek jongeren in 8 stappen bij uw organisatie In deze handleiding beschrijven wij een achttal stappen die u kunnen helpen om meer jongeren bij uw organisatie te betrekken. Bij

Nadere informatie

TEAMUP Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen.

TEAMUP Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. TEAMUP Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. INTRODUCTIE Sinds 2015 heeft Nederland tienduizenden asielzoekers verwelkomd.

Nadere informatie

Spreekuur. Werklozenkrant

Spreekuur. Werklozenkrant Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave: Intro: pagina 3 Spreekuur: pagina 4 Werklozenkrant: pagina 4 Weekje Weg: pagina 5 Jeugdsportfonds: pagina 5 Organisatie: pagina 6 Financieel overzicht: pagina 7 Intro In

Nadere informatie

Stichting CHAVAH. Jaarrekening. Stichting CHAVAH

Stichting CHAVAH. Jaarrekening. Stichting CHAVAH Jaarrekening Stichting CHAVAH 2015 1 Inhoudsopgave BESTUURSVERSLAG 3 JAARREKENING 2015 6 BALANS PER 31 DECEMBER 2015 7 STAAT VAN BATEN EN LASTEN 2014-15 8 TOELICHTING BEHORENDE TOT DE JAARREKENING 2015

Nadere informatie

Femina Vrouwenrechten & Integratie. Jaarverslag 2016

Femina Vrouwenrechten & Integratie. Jaarverslag 2016 Femina Vrouwenrechten & Integratie Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016 van de Stichting Femina Stichting Femina werd op 10 januari 2016 opgericht door Mastoora Sultani. Mastoora en haar gezin ontvluchtten

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

NAW-gegevens Stichting Een Heerlijk Thuis Walraven van Halllaan NJ Gouda

NAW-gegevens Stichting Een Heerlijk Thuis Walraven van Halllaan NJ Gouda JAARVERSLAG 2018 NAW-gegevens Stichting Een Heerlijk Thuis Walraven van Halllaan 8 2806 NJ Gouda http://www.eenheerlijkthuis.nl contact@eenheerlijkthuis.nl 06-24893958 Organisatiegegevens Stichting Een

Nadere informatie

RAPPPORTAGE ONDERZOEK INBURGERAARS: Starters eerste helft 2013

RAPPPORTAGE ONDERZOEK INBURGERAARS: Starters eerste helft 2013 RAPPPORTAGE ONDERZOEK INBURGERAARS: Starters eerste helft 2013 22-05-2014 IN OPDRACHT VAN: Dienst Uitvoering Onderwijs UITGEVOERD DOOR: MWM2, Anuschka Sital 2 SAMENVATTING ACHTERGROND MWM2 heeft in opdracht

Nadere informatie

KansenNet Jaarverslag.

KansenNet Jaarverslag. KansenNet Jaarverslag 2016 www.kansennet.nl INLEIDING Met Energie en Enthousiasme KansenNet heeft het jaar 2016 met trots en tevredenheid afgesloten. Opnieuw hebben 167 vrijwilligers bestuur, coördinatoren

Nadere informatie

51% 35% 6% 4% 3% Helemaal eens Eens Niet eens / niet oneens Oneens Helemaal oneens Weet niet / geen mening

51% 35% 6% 4% 3% Helemaal eens Eens Niet eens / niet oneens Oneens Helemaal oneens Weet niet / geen mening Resultaten peiling EnschedePanel Asiel en Integratie De vragenlijst bestond uit diverse stellingen. De meeste stellingen hadden betrekking op asielzoekers en/of vluchtelingen. Een aantal stellingen ging

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 29 344 Terugkeerbeleid Nr. 85 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR IMMIGRATIE, INTEGRATIE EN ASIEL Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT HOUTEN 1.2 KADER WAARBINNEN PRESENT WERKT

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT HOUTEN 1.2 KADER WAARBINNEN PRESENT WERKT INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT HOUTEN 1.2 KADER WAARBINNEN PRESENT WERKT 2. TERUGBLIK OP HET JAAR 2014 2.1 INTERNE BESTUURLIJKE ORGANISATIE 2.1.1 BESTUUR 2.1.2 COORDINATIE 2.2

Nadere informatie

Wat doet het Rode Kruis

Wat doet het Rode Kruis 1 Wat doet het Rode Kruis 60 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht voor conflicten en geweld in eigen land. Deze vluchtelingen hebben huis en haard verlaten en zijn op zoek naar veiligheid voor zichzelf

Nadere informatie

Spreekbeurt door een scholier 1994 woorden 24 november keer beoordeeld. Nederlands. Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen?

Spreekbeurt door een scholier 1994 woorden 24 november keer beoordeeld. Nederlands. Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Spreekbeurt door een scholier 1994 woorden 24 november 2002 6 113 keer beoordeeld Vak Nederlands Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Het leek me ook wel een interessant onderwerp omdat het een onderwerp

Nadere informatie

Raad op Zaterdag. Asiel en Integratie

Raad op Zaterdag. Asiel en Integratie Raad op Zaterdag 30 januari 2016 Asiel en Integratie Guust Linders en Margreet Aangeenbrug De asielprocedure van begin tot eind Inhoud 3 thema s: - Huisvesting - Integratie en participatie - Rol van de

Nadere informatie

Inkomsten 2012 2013 2013. Inkomsten totaal 43.413,40 38.007,00 62.379,09. Uitgaven 2012 2013 2013. Uitgaven totaal 78.446,36 38.000,00 37.

Inkomsten 2012 2013 2013. Inkomsten totaal 43.413,40 38.007,00 62.379,09. Uitgaven 2012 2013 2013. Uitgaven totaal 78.446,36 38.000,00 37. Financieel Jaarrekening 2013 Stichting hulp na seksueel misbruik Groenestraat 294 B2.8 6531 JC Nijmegen 024-3603258 @ info@hulpnaseksueelmisbruik.nl www.hulpnaseksueelmisbruik.nl NL84 INGB 0008036025 Financieel

Nadere informatie

NETWERK NIEUW ROTTERDAM

NETWERK NIEUW ROTTERDAM NETWERK NIEUW ROTTERDAM JAARVERSLAG 2017 HULP EN NETWERK BIEDEN AAN EENZAME EN KW ETSBARE ROTTERDAMMERS 1 OPRICHTERS NETWERK NIEUW ROTTERDAM: PAULINE BUDDING EN HENRIEKE VAN TOOR 2 INHOUD Voorwoord...

Nadere informatie