HANDLEIDING DIESELTESTKIT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HANDLEIDING DIESELTESTKIT"

Transcriptie

1 HANDLEIDING DIESELTESTKIT

2 2 Inhoud 1 Inleiding Gebruik van de koffer Controle van de injectoren Testeenheid aansluiten Aansluiten van de verstuivers op de testeenheid Montage van de retourdrukmeter Meetprocedure Interpretatie van de meetresultaten Controle van de opvoerkring Manometer aansluiten Meetprocedure Service na verkoop Garantie en reparatie Herstelformulier Inruilen meeteenheid...17

3 3 1 Inleiding De diagnosekit verstuivers werd samengesteld door de firma Lehnert Tools GmbH uit Neuenstadt enerzijds en de BVBA STECO uit Roeselare anderzijds. Dankzij dit gereedschap zijn de technici van uw werkplaats nu voldoende uitgerust om een correcte diagnose uit te voeren op de Common Railsystemen dieselmotoren. Om een grondige diagnose te maken op deze moderne Common Railsystemen moet u nog steeds de procedures volgen die u in werkplaatshandboeken terugvindt. Ons gereedschap kan u helpen om sneller en efficiënter defecte verstuivers te detecteren en om problemen in de opvoerkring van het brandstofsysteem te ontdekken. Onze gereedschappen werden zo ontwikkeld dat u de testen in alle bedrijfsomstandigheden kan uitvoeren, dus ook tijdens een testrit. In deze handleiding vatten wij samen hoe u deze testkit moet gebruiken en hoe u de meetresultaten moet interpreteren. Onze firma s staan garant voor een correcte service en opvolging. Ook voor toekomstige dieselmotoren zullen wij u oplossingen aanreiken. Bekijk steeds de laatste versie van de testprocedures, handleiding, formulieren, etc. via onze website U kan er ook online onderdelen bestellen of een herstelling aanvragen. Succes! Sinnaeve Marc Zaakvoerder BVBA STECO

4 4 2 Gebruik van de koffer 2.1 Controle van de injectoren Testeenheid aansluiten De testeenheid bevat een gesloten meetkamersysteem om 4 tot 6 verstuivers tegelijkertijd te testen. Iedere verstuiver wordt via het apparaat in serie aangesloten met zijn retouraansluiting om zo een beeld te krijgen van de hoeveelheid brandstof die weglekt via deze retour. Via perfect gekalibreerde vlotters kan u permanent de verstuivers in alle bedrijfsomstandigheden met elkaar vergelijken. Op deze manier kunnen defecte verstuivers snel gedetecteerd worden. Naargelang de klacht van de klant kan gekozen worden voor: - Een opstelling onder de motorkap in opgehangen toestand. - Een opstelling binnen het voertuig om een testrit te kunnen uitvoeren. Lehnert-tools verstuivertester in 4 cilinderuitvoering.

5 Montage onder de motorkap Bevestig het ophangtouw aan de motorkap en regel de testeenheid af op een afstand van maximaal 50 cm boven het motorblok. Wij raden u aan om de testeenheid aan de motorkap op te hangen bij volgende klachten: - Slecht of vertraagd starten van de dieselmotor - Onregelmatig stationair draaien van de motor - Verhoogde roetuitstoot bij opaciteitsmeting volgens de Europese testcyclus (wagens zonder DPF). - Te korte regeneratie-intervallen met olieverdunning als gevolg. Verstuivertest in de werkplaats.

6 Montage in het voertuig Als u ook de brandstofretourhoeveelheid van de verstuivers wenst te controleren onder belasting moet u de verlengsnoeren gebruiken om de meeteenheid via het geopend passagiersraam naar binnen te kunnen brengen. U moet de testrit door veiligheidsredenen altijd met 2 personen uitvoeren en de nodige voorzorgen nemen zodat slecht vastzittende leidingen niet in het interieur kunnen lekken. Wij raden u aan om deze methode te gebruiken bij volgende klachten : - Plotse uitval van de motor bij vollast met opgeslagen foutcode m.b.t. de brandstofdrukregeling. - Vermogenproblemen nadat alle overige testen een negatief resultaat opleverden. - Roetfilter verstopt te snel. - Dieselklop onder hogere belasting van de motor. Gebruik van de verlengsnoeren voor een verstuivertest onder belasting.

7 Aansluiten van de verstuivers op de testeenheid Bij het aansluiten van de adapterleidingen moet u de onderstaande stappen correct volgen: - Verwijder de retouraansluiting van de verstuiver. Verwijder deze in goede richting om de dichting en de plasticverbinding niet te beschadigen. - Controleer de retourleiding op roest. Roest aan de binnenzijde van de dichting wijst op water in de brandstof. Water in de brandstof veroorzaakt slecht werkende verstuivers en brengt de smering van de hogedrukpomp in gevaar. Roest aan de buitenzijde heeft geen invloed op het systeem. - Laat de borgveer op de ene adapterleiding zitten om de montage op de verstuiver te vergemakkelijken. - Verbindt de andere adapterleiding met de retourleiding van het voertuig en verbindt vervolgens beide uiteinden met de meeteenheid. Aansluiten van de adapterleidingen op de retouraansluiting van elke verstuiver.

8 Montage van de retourdrukmeter De goede werking van de verstuivers kan pas gegarandeerd worden als deze onder een correcte tegendruk werken. De druk in de retourleiding van de verstuivers is niet noodzakelijk gelijk aan de druk in de retourleiding van de hogedrukpomp. Vaak zit een ventiel tussen beide leidingen om een verschildruk te creëren. Een te lage retourdruk zou vooral verstuivers van het piëzo-elektrische type intern kunnen beschadigen. Daarom beschikken deze verstuivers steeds over een terugslagklep in de retourleiding. Klassieke magneetventielverstuivers hebben nauwelijks een retourdruk (< 0.5 bar). Hier zou een te hoge retourdruk kan brandstoflek of een te lage ingespoten hoeveelheid veroorzaken. Aangezien alle retourleidingen samenkomen is het voldoende om op 1 van de verstuivers deze retourdruk te controleren. De referentiewaarden voor deze retourdruk werden per motortype opgenomen in de testbladen. Kies de juiste manometer tot 1,6 bar of tot 16 bar!

9 Meetprocedure Nadat alle adapterleidingen zijn aangesloten, kan u de motor starten. Laat eerst alle meetkamers alle lucht verwijderen. Laat dan de motor gedurende 1 minuut stationair draaien. Daarna kunt u het ontluchten ondersteunen door enkele malen gas te geven. Zorg ervoor dat er geen luchtbellen onder iedere vlotterkegel blijven hangen, want dit kan de meetresultaten beïnvloeden. Ontluchten van de meetglazen. De verstuivers moeten op 2 manieren gecontroleerd worden: - Op stationair toerental - Op deellast en/of vollast (testrit) Meting bij stationair toerental. Meting bij deellast.

10 Interpretatie van de meetresultaten Werking van de verstuiver Positie 1: In rust Positie 2: Inspuiting Het principe om een Common Rail verstuiver aan te sturen, is bij zowat alle motoren gelijk. Wanneer de verstuiverspoel (1) of piëzo-actuator niet wordt aangestuurd, sluit een klep of kogel een regelkamer (2) af waardoor de druk boven de verstuivernaald even groot is als eronder. Hierdoor blijft de verstuiver volledig gesloten en wordt er geen brandstof geïnjecteerd. Wanneer de verstuiverspoel (1) of de piëzo-actuator dan door de ECM wordt aangestuurd, opent de kogel of klep zich waardoor de druk in de regelkamer (2) boven de verstuivernaald zakt. De druk onder de verstuivernaald duwt de naald naar boven waardoor de brandstof in de verbrandingskamer wordt ingespoten. De overtollige brandstof uit de regelkamer wordt nu via de retouraansluiting van de verstuiver afgevoerd. Het retourvolume van elke verstuiver is afhankelijk van de aanstuurtijd van de verstuivers en van de aanwezige brandstofdruk in de rail. Er bestaat dus een rechtstreeks verband tussen de hoeveelheid ingespoten brandstof en de hoeveelheid retourbrandstof. Theoretisch gezien zou de retourhoeveelheid van elke verstuiver identiek moeten zijn als de verstuivers even lang worden aangestuurd. In de praktijk is een tolerantie van 10 à 15% tussen de verschillende retourhoeveelheden normaal. Oorzaken hiervan zijn: - Mechanische tolerantie op de productie van de verstuiver. Vandaar de noodzaak om nieuwe verstuivers in te leren. - Slijtage van de verstuiver. - Cilinderbalansregeling door de ECM op stationair toerental.

11 Invloed van afwijkende retourhoeveelheden Te hoge retourhoeveelheid Ondichtheid van de kogel of klep, veroorzaakt door slijtage of aanwezigheid van water in de brandstof, zorgt ervoor dat de retourhoeveelheid te groot wordt in vergelijking met de andere verstuivers. Hierdoor zal de desbetreffende verstuiver meer brandstof injecteren. Effecten: - Slechte start. De motor start met enige vertraging omdat de raildruk niet snel kan opgebouwd worden door het aanwezige lek. - Onstabiel stationair toerental in extreme gevallen. - Verhoogde roetuitstoot bij vollast en zo een hogere regeneratiefrequentie van de roetfilter met een hoger brandstofverbruik als gevolg. - Wanneer het anker van de verstuiver in vollast blijft hangen, krijgen we eveneens een sterk verhoogde retourhoeveelheid. De ECM interpreteert dit als een leidingbreuk en legt bijgevolg de motor stil. Te lage retourhoeveelheid Aanwezigheid van water in de brandstof of verhoogde interne druk in de regelkamer door slechte brandstofafvoer kunnen er voor zorgen dat de verstuiver te weinig brandstof in de verbrandingskamer injecteert. Hierdoor zal deze cilinder minder presteren in vergelijking met de andere cilinders. In de meeste gevallen ondervindt de klant hiervan niets. In dit voorbeeld heeft cilinder N 2 heeft 40%minder retourhoeveelheid.

12 Vergelijking met een diagnosetester Via een diagnosetester kunt u bij de meeste motoren de verstuivers controleren op stationair draaien. Elke ECM is zo geprogrammeerd om zo juist mogelijk de cilinders in balans te houden. De leegloopstabilisatieregeling zoals deze functie wordt omschreven, probeert om iedere zuiger dezelfde versnelling mee te geven zodat de motor comfortabel en stabiel loopt. Om dit te bereiken wordt elke verstuiverhoeveelheid aangepast in de positieve of negatieve zin (correctie brandstofhoeveelheid). Bij zowat alle voertuigmerken mag deze cilinderafhankelijke sturing niet meer dan 4 mg/slag afwijken van het gemiddelde van alle cilinders. Opgelet! Deze meting is enkel op stationair toerental mogelijk. Selecteer bij ECM de juiste functie om de correctie brandstofhoeveelheid van iedere cilinder te kennen. Een negatieve of positieve correctie onder de 1.5 mg/slag is als normaal te beschouwen. Niet alle correcties van de brandstofhoeveelheid zijn te wijten aan afwijkingen van de verstuivers. Afwijkingen in compressiedruk en vooral problemen met dubbelmassavliegwielen kunnen eveneens voor enorme verschillen zorgen. Wanneer we deze problemen buiten beschouwing laten, kunnen we toch stellen dat wanneer een verstuiver een te grote retourhoeveelheid heeft en bijgevolg iets te veel inspuit, de ECM dit zal compenseren door deze cilinder een negatieve correctie toe te kennen. Om de mechanische problemen als oorzaak uit te sluiten, moet u de compressiedruk meten van elke cilinder.

13 13 Via de stationair toerentalvergelijking kunt u met een diagnosetester uw analyse van de retourhoeveelheden bevestigen. Selecteer de stationair toerentalvergelijking op de diagnosetester. Bij deze functie heeft de diagnosetester een commando aan de ECM om de brandstofcorrectie uit te schakelen. Dit betekent dat nu alle verstuivers dezelfde aanstuurtijd krijgen. Theoretisch gezien zouden zij dan een gelijke brandstofhoeveelheid moeten krijgen. Wanneer een cilinder duidelijk veel sneller loopt dan de rest (bv. 25 omw/min hoger), dan kan dit een gevolg zijn van: - Te hoge brandstofhoeveelheid (vergelijk met de verstuivertester). - Te lage compressiedruk (de zuiger wordt niet genoeg afgeremd). - Onbalans veroorzaakt door het vliegwiel.

14 Controle van de opvoerkring De opvoer- en retourkring van de Common Rail hogedrukpomp vormen een belangrijke schakel om deze feilloos te laten werken. Een vlotte motorstart en goede motorprestaties kunnen enkel gegarandeerd worden wanneer de volledige brandstofkring optimaal functioneert. Om de metingen eenvoudig en snel te kunnen uitvoeren, kan uw dieselkit ook uitgerust worden met een aantal motorspecifieke koppelstukken Manometer aansluiten De manometer kan zowel op de brandstoffilter als op de Common Rail hogedrukpomp aangesloten worden om de retour- of opvoerdruk te controleren. Voor het gebruik van de juiste adapters verwijzen wij u naar de testbladen in de koffer. Aansluiting rechtstreeks op de dieselpomp Aansluiting op de brandstoffilter Meetprocedure De manometer uit de koffer kan zowel overdruk als onderdruk meten. Manometer controle opvoerkring bereik -1 bar tot 5 bar relatieve druk Controle van de elektrische opvoerpomp in de brandstoftank

15 15 Meten van de opvoerdruk van een elektrische opvoerpomp. Bij Common Railsystemen zonder mechanische opvoerpomp moet de brandstof opgevoerd worden d.m.v. een elektrische intankpomp. De pomp wordt ofwel via een relais aangestuurd ofwel via een regelmodule die de opvoerhoeveelheid aanpast aan de bedrijfsomstandigheden. De brandstofdruk kan gecontroleerd worden bij contact aan of bij stationair toerental. Enkel als er vermogenproblemen zijn, moet de druk ook bij belasting gecontroleerd worden. Oorzaken van afwijkingen: - Onvoldoende voedingsspanning op de pomp of regelmodule. - Brandstoffilter verstopt. - Brandstofleiding gekneld. - Defecte opvoerpomp.

16 Controle van de mechanische opvoerpomp Positie van de mechanische opvoerpomp zoals op de Continental PCR 2.1 pomp. Wanneer problemen met de drukopbouw tijdens de startfase worden vastgesteld, controleert u best de werking van de mechanische opvoerpomp. Bij het bedienen van de startmotor moet minimaal 50 mbar (0,05 bar) onderdruk gemeten worden. Indien deze waarde gehaald wordt, is de opvoerpomp in staat om de brandstof uit het reservoir te zuigen. De manometer kan hiervoor zowel aan de ingang van de pomp als op de brandstoffilter geplaatst worden. Oorzaken van afwijkingen: - Defecte opvoerpomp in de hogedrukpomp. - Brandstoffilter verstopt. - Brandstofleiding gekneld. - Brandstoftankbeluchting niet in orde.

17 17 3 Service na verkoop 3.1 Garantie en reparatie Herstelformulier Wanneer de testeenheid niet meer naar behoren werkt of een defect vertoont, kunt u dit melden via onze website of via het bijgeleverd herstelformulier. Wanneer u dit meldt via onze website, dan moet u enkel alle contactgegevens invullen en een goede omschrijving van het defect geven. Na het invullen van het online herstelformulier klikt u op verzenden. U wordt daarna zo snel mogelijk gecontacteerd door één van onze medewerkers. Als u liever via fax werkt, dan is het mogelijk om het herstelformulier in te vullen en door te faxen naar Inruilen meeteenheid Wanneer uw testeenheid in reparatie is, dan is het mogelijk om via het herstelformulier een vervangtoestel aan te vragen. Vink deze optie aan op het formulier en we bezorgen u binnen de 48 uur een vervangtoestel in afwachting van uw reparatie.

E. Gernaat (ISBN ), uitgave Overzicht meest toegepaste CR-hogedrukpompen

E. Gernaat (ISBN ), uitgave Overzicht meest toegepaste CR-hogedrukpompen Dieselmanagement (7) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-03-1), uitgave 2012 1 Overzicht meest toegepaste CR-hogedrukpompen 1.1 De Denso HP2-hogedrukpomp In het jaar 2000 komt de hogedrukpomp HP2 van Denso op

Nadere informatie

1. Welke gasmotoren kent u? 2. Wat verstaat u onder een Otto gasmotor? 3. Wat verstaat u onder een diesel-gasmotor?

1. Welke gasmotoren kent u? 2. Wat verstaat u onder een Otto gasmotor? 3. Wat verstaat u onder een diesel-gasmotor? Opgaven Hoofdstuk 8 Gasmotoren 1. Welke gasmotoren kent u? 2. Wat verstaat u onder een Otto gasmotor? 3. Wat verstaat u onder een diesel-gasmotor? 4. Wat verstaat u onder een stoichiometrische gasmotor?

Nadere informatie

Dieselmanagement (5) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-03-1) 1 Unit-injectoren en unitpompen

Dieselmanagement (5) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-03-1) 1 Unit-injectoren en unitpompen Dieselmanagement (5) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-03-1) 1 Unit-injectoren en unitpompen De pompverstuiver ook wel unit-injector genoemd is in feite een brandstofinspuitpomp voorzien van een magneetklep

Nadere informatie

I-FLUX 200 INLAATSYSTEEM REINIGER VOOR BENZINE- EN DIESELMOTOREN MET EGR KLEP GEBRUIKSAANWIJZING VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK

I-FLUX 200 INLAATSYSTEEM REINIGER VOOR BENZINE- EN DIESELMOTOREN MET EGR KLEP GEBRUIKSAANWIJZING VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK I-FLUX 200 INLAATSYSTEEM REINIGER VOOR BENZINE- EN DIESELMOTOREN MET EGR KLEP GEBRUIKSAANWIJZING VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK 2.2018 1. Voorbereiding van de I-FLUX 200 Open de vuldop van het toestel en giet

Nadere informatie

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet Motor start niet Startinrichting werkt niet Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect Motor draait te langzaam om aan te slaan Motor draait voldoende snel maar slaat niet aan Zie

Nadere informatie

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Uitvoering 3 Installatie 3 Vullen 5 Starten ( eerste keer) 5 Starten ( normaal gebruik) 5

Nadere informatie

Koelvloeistof bijvullen. Werkzaamheden aan het koelsysteem van het voertuig WAARSCHUWING!

Koelvloeistof bijvullen. Werkzaamheden aan het koelsysteem van het voertuig WAARSCHUWING! Werkzaamheden aan het koelsysteem van het voertuig Werkzaamheden aan het koelsysteem van het voertuig WAARSCHUWING! Vóór het aanbrengen van wijzigingen aan het koelsysteem moet het koelsysteem leeggemaakt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Handleiding: MC5508.20070830 v2.0a. Pagina - 1 -

Inhoudsopgave. Handleiding: MC5508.20070830 v2.0a. Pagina - 1 - Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...1 INLEIDING...2 UITVOERING...2 MC55081...2 MC55082...2 AANSPRAKELIJKHEID EN GARANTIE...2 ALGEMENE WERKING...3 Maximale stuurtijd beveiliging...3 Omschakel beveiliging...3

Nadere informatie

Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten. Eerste Scootertechnicus (ESCT)

Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten. Eerste Scootertechnicus (ESCT) Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Eerste Scootertechnicus (ESCT) Dossier: 2016-2017 HKS Crebo: 25233 Print datum: 19-05-2017 1 / 11 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Mogelijke opdrachten bij Basis kerntaak

Nadere informatie

Hoogfrequent batterijladers. KOP serie. Handleiding

Hoogfrequent batterijladers. KOP serie. Handleiding Hoogfrequent batterijladers KOP serie Handleiding Inhoud. 1. Belangrijke veiligheidsinstructies 1.1 Algemeen 1.2 Voorzorgsmaatregelen bij het werken met batterijen 2. Eigenschappen 2.1 Algemene specificatie

Nadere informatie

RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat. Instructies

RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat. Instructies RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat Instructies Deze kunnen worden gebruikt voor het afzuigen van: Motorolie Versnellingsbak- en transmissieolie Koelvloeistof Remvloeistof Andere

Nadere informatie

Geschreven door Eric Leijten vrijdag, 01 oktober :44 - Laatst aangepast dinsdag, 25 oktober :05

Geschreven door Eric Leijten vrijdag, 01 oktober :44 - Laatst aangepast dinsdag, 25 oktober :05 // Storing Mogelijke oorzaak Motor slaat slecht aan Brandstof pomp werkt niet doordat: 1. Zekering van het brandstofpomprelais is doorgebrand; 2. Onderbreking in de leiding naar het pomprelais of naar

Nadere informatie

InfoTip-RTS. Repair-Tracking-Service. Gebruiksaanwijzing

InfoTip-RTS. Repair-Tracking-Service. Gebruiksaanwijzing InfoTip-RTS Repair-Tracking-Service Gebruiksaanwijzing Volg uw reparaties De InfoTip "Repair-Tracking-Service" RTS is online! Met InfoTip-RTS beschikt u als vakhandel voor het eerst over een Logistiek-

Nadere informatie

Inbedrijfstelling van de installatie

Inbedrijfstelling van de installatie Inbedrijfstelling van de installatie excellence in hot water INHOUD. Zonnecircuit.............................. 2. Inbedrijfstelling............................. 3 3. Oplossen van eventuele pannes..............

Nadere informatie

ART. WT-2029. 118,41 incl. BTW. Remterugdraaiset - 41 delig ART WT-111019. 23,74 incl. BTW. Oliedrukmeter - Max 7 Bar - Slang 60 cm 66,00

ART. WT-2029. 118,41 incl. BTW. Remterugdraaiset - 41 delig ART WT-111019. 23,74 incl. BTW. Oliedrukmeter - Max 7 Bar - Slang 60 cm 66,00 ART. WT-2045 ART. WT-2029 ART. WT-3038 149,- 177.31 incl. BTW 99,50 59,95 Remleiding fels set - Hydraulische spindel 4.75-5.5 & 6MM Ook geschikt voor cunifer Leiding 118,41 incl. BTW Remterugdraaiset -

Nadere informatie

Overspeed bij Dieselmotoren

Overspeed bij Dieselmotoren Overspeed bij Dieselmotoren WERKGROEP DIESELS 21 juni 2011, versie 1.0 WERKGROEPLEDEN: René Dirven Sjaak Blom Alex Zomer Gerben van Hal André Sikkink Niels van den Hurk Dirk-Jan de Jong Dick van der Donk

Nadere informatie

VMT 21 Brandstofsystemen 2

VMT 21 Brandstofsystemen 2 VMT 21 Brandstofsystemen 2 Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Brandstofsystemen

Nadere informatie

Reiniging van het Dieselpartikelfilter

Reiniging van het Dieselpartikelfilter Reiniging van het Dieselpartikelfilter MEt TUNAP EENVOUDIG OPgelOst VAn de bedenker van de DPF-Reiniging: GePatenteerd en meer dan 100.000 keer met succes toegepast Tunap Chemie die beweegt. tunap.com

Nadere informatie

Originele ruilonderdelen. De sleutel tot optimaal waardebehoud.

Originele ruilonderdelen. De sleutel tot optimaal waardebehoud. Originele ruilonderdelen. De sleutel tot optimaal waardebehoud. Zorg dat uw Mercedes een originele Mercedes blijft zelfs met heel wat kilometers op de teller en een krap budget. Mercedes-Benz Originele

Nadere informatie

AT-243 Dieselmotormanagement

AT-243 Dieselmotormanagement AT-243 Dieselmotormanagement Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 DIESELINSPUITSYSTEMEN 5 ROETMETING 5 MOGELIJKE AFSTELLINGEN AAN DE BRANDSTOFPOMP 6 BRANDSTOFFILTERS VERVANGEN

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving agrarische techniek CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving agrarische techniek CSPE KB Examen VMBO-KB 2013 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving agrarische techniek CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit er één

Nadere informatie

Pneumatische dieselontluchtingsset 10-delig

Pneumatische dieselontluchtingsset 10-delig Onderdeelnr. 7174 Pneumatische dieselontluchtingsset 10-delig Inleiding Onderdelen 7174 - ALLEEN pneumatische dieselontluchtingsset - ZONDER aftapapparaat 7184 - Pneumatische dieselontluchtingsset - INCLUSIEF

Nadere informatie

- Dé internetsite voor de Automotive Professional

- Dé internetsite voor de Automotive Professional WWW.AMT.NL - Dé internetsite voor de Automotive Professional ONDERDELEN Diesel Büchli reviseert common-rail verstuivers De verstuivers vormen samen met de hogedrukpomp het kloppend hart van een moderne

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING KS

GEBRUIKERSHANDLEIDING KS GEBRUIKERSHANDLEIDING KS150.2450 Geachte klant, U hebt een product van KS Tools via Beneparts BVBA gekocht. Bedankt voor uw aankoop en vertrouwen. In deze gids vindt u al het nodige terug voor een veilig

Nadere informatie

LANCERING TURBOCHARGER MOUNTING KIT - THM50001

LANCERING TURBOCHARGER MOUNTING KIT - THM50001 LANCERING TURBOCHARGER MOUNTING KIT - THM50001 Geachte klant, Graag vragen wij uw aandacht voor de volgende turbo waarbij met ingang van 1/6/2011 een zogenaamde mounting kit wordt bijgeleverd. Deze mounting

Nadere informatie

(zie afbeelding 3) 39-49 Nm (65 mm) 39-49 Nm (57 mm) (zie afbeelding 3) 39-49 Nm (60 mm) 29-39 Nm (11 mm)

(zie afbeelding 3) 39-49 Nm (65 mm) 39-49 Nm (57 mm) (zie afbeelding 3) 39-49 Nm (60 mm) 29-39 Nm (11 mm) 1 Montagehandleiding versnellingsbak demontage en montage Standaard NISSAN; TERRANO II (R20); 2.7 TDi 4WD Aanwijzing(en) De motor is in de lengterichting gemonteerd met aangeflenste overbrenging en daarmee

Nadere informatie

Lage druk landbouwbanden

Lage druk landbouwbanden Lage druk landbouwbanden zijn zeer duur! De aankoop van landbouwbanden is een forse investering! De juiste bandenspanning bepaalt de levensduur van uw banden! Haal het maximale rendement uit uw investering!

Nadere informatie

Kortsluiting van de aanvoer- Defecte of niet (goed) aangesloten aanvoer- of retourtemperatuursensor. Geen doorstroming

Kortsluiting van de aanvoer- Defecte of niet (goed) aangesloten aanvoer- of retourtemperatuursensor. Geen doorstroming 4 STORINGEN 4.1 Algemeen De Remeha Avanta is uitgerust met een geavanceerde besturingsautomaat. Het hart van de besturing is een microprocessor, de Comfort Master, die de ketel zowel beveiligt als bestuurt.

Nadere informatie

INTELLISTART 4 INSTALLATIE

INTELLISTART 4 INSTALLATIE Standaard mogelijkheden van de IntelliStart 4. INTELLISTART 4 INSTALLATIE Op afstand starten voor automaten en handgeschakelde auto's tevens ook geschikt voor diesels Automatisch starten bij lage accu

Nadere informatie

Citroën DS21 en DS23 Injection électronique. Het Bosch D jetronic benzine injectie systeem

Citroën DS21 en DS23 Injection électronique. Het Bosch D jetronic benzine injectie systeem Citroën DS21 en DS23 Injection électronique Lezing: Door: Het Bosch D jetronic benzine injectie systeem Leon Gelauff Inhoud Onderwerpen: Inleiding Introductie Geschiedenis Ontbranding benzinemotor De onderdelen

Nadere informatie

Leidingreparatie en -onderhoud

Leidingreparatie en -onderhoud Leidingreparatie en -onderhoud Uitgebreide keuze bij één leverancier. Uniek duurzaam ontwerp. Betrouwbare prestaties en snel. Type Aantal modellen Pagina Druktestpompen 2 9.2 Pijpbevriezers 2 9.3 Ontkalkingspompen

Nadere informatie

UNIPHOS ASP-40 Handpomp Handleiding

UNIPHOS ASP-40 Handpomp Handleiding UNIPHOS ASP-40 Handpomp Handleiding Eénslag Monsternamepomp 2013 7Solutions BV Inleiding Het Uniphos gasdetectiesysteem bestaat uit twee delen: het detectiebuisje en de monsternamepomp. De monsternamepomp

Nadere informatie

Naam:.. Klas: Datum:..

Naam:.. Klas: Datum:.. Naam:.. Klas: Datum:.. Vragen over motoren: 1 Wat is een rootscompressor? Een Roots type supercharger of Rootsblower vindt zijn toepassing in auto's en vrachtwagens in alternatief van een turbolader. Een

Nadere informatie

Mogelijke Proeve- of BPV-opdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT)

Mogelijke Proeve- of BPV-opdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT) Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT) Cohort: vanaf augustus 2016 Crebo: 25236 versie: 1v1 1 / 15 2 / 15 Inhoud Inleiding... 4 Kerntaak 1: Voert onderhoud uit aan

Nadere informatie

Branderketel 12V DC/ 24 V DC

Branderketel 12V DC/ 24 V DC Branderketel 12V DC/ 24 V DC Inhoudsopgave: blz Technische specificaties 2 Speciale waarschuwingen 3 Branderverstuiver / elektroden 3 Brandstofpomp 4-5 Elektrisch schema 6 Printplaat 6 Probleem / oplossing

Nadere informatie

ContiComfortKit Handleiding

ContiComfortKit Handleiding Inleiding Dankzij de ContiComfortKit blijft u ook met een lekke band mobiel. De combinatie van een compressor met een afdichtmiddel maakt het mogelijk om snijbeschadigingen tot ongeveer 6 mm lang doeltreffend

Nadere informatie

"De meest gebruikte pomp is de zuigerpomp, legt Fred uit aan Karel. "Weet jij een voorbeeld van zo n pomp?

De meest gebruikte pomp is de zuigerpomp, legt Fred uit aan Karel. Weet jij een voorbeeld van zo n pomp? Van zuigen tot pompen "De meest gebruikte pomp is de zuigerpomp, legt Fred uit aan Karel "Weet jij een voorbeeld van zo n pomp? Karel denkt even na Een zuigerpomp "Een vetspuit misschien? Karel gokt op

Nadere informatie

Product specificaties

Product specificaties DIESEL EGR 3-1 Eigenschappen Professioneel gamma Diesel EGR 3 Luchtaanzuiging-, Inlaatkleppen-, Luchtstroomsensor-, EGR- en Turboreiniger in aerosol Wynn s Diesel EGR 3 is een product in aerosol, dat ontwikkeld

Nadere informatie

JBY 08 O Digitale badthermometer Gebruikshandleiding

JBY 08 O Digitale badthermometer Gebruikshandleiding NL JBY 08 O Digitale badthermometer Gebruikshandleiding Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany Tel.: +49 (0)731 / 39 89-144 Fax: +49 (0)731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.de NEDERLANDS

Nadere informatie

HANDLEIDING HAARSTIJLSET HS2N

HANDLEIDING HAARSTIJLSET HS2N HANDLEIDING HAARSTIJLSET HS2N WAT TE DOEN ALS UW TOESTEL NIET MEER WERKT? GARANTIEBEPALING : (Bewijs en kassabon zorgvuldig bewaren, voor het geval van de garantie gebruik wordt gemaakt) Apparaat :HAARSTIJLSET

Nadere informatie

5 Bediening van een koppeling

5 Bediening van een koppeling 5. Mechanische bedieningssystemen 5 Bediening van een koppeling 5. Mechanische bedieningssystemen 5.. Werking In voertuigen met een voetbediende droge enkelvoudige platenkoppeling is een mechanisme noodzakelijk

Nadere informatie

loktrace FORMEERGAS LEKDETECTIE STRENGERE WETTEN! Voorkom boetes van meer dan 50.000 euro.

loktrace FORMEERGAS LEKDETECTIE STRENGERE WETTEN! Voorkom boetes van meer dan 50.000 euro. loktrace FORMEERGAS LEKDETECTIE STRENGERE WETTEN! Voorkom boetes van meer dan 50.000 euro. LOKTRACE Het lekdetectiesysteem Legaal, betrouwbaar en klimaat neutraal! Formeergas lekdetectie - De beste oplossing

Nadere informatie

...een product van BEKA

...een product van BEKA Algemene beschrijving en hydraulisch schakelschema Algemene beschrijving De hydraulisch aangedreven vetpomp BEKA HAMAX Systeem 2 wordt voornamelijk gebruikt voor het smeren van hydraulische hamers en alle

Nadere informatie

Motormanagement simulatie MegaSquirt Hoofdstuk 5

Motormanagement simulatie MegaSquirt Hoofdstuk 5 Motormanagement simulatie MegaSquirt Hoofdstuk 5 ISBN 978-90-79302-12-3 Steele B.V Ep Gernaat 1 Bepaling van de vereiste hoeveelheid brandstof 1.1 Required Fuel Wanneer we uitgaan van de in de vorige hoofdstukken

Nadere informatie

additieven zoeker WÜRTH additieven een sterk merk!

additieven zoeker WÜRTH additieven een sterk merk! additieven zoeker WÜRTH additieven een sterk merk! Würth additieven een sterk merk! Met het gebruik van WÜRTH additieven bij elke beurt verlengt u de levensduur van de motor. Optimaliseert u de prestaties

Nadere informatie

Service handboek voor onderhoud van "Classic" hydraulische aggregaten.

Service handboek voor onderhoud van Classic hydraulische aggregaten. Goed onderhoud verzekert u van een lang(er) leven van uw hydraulische aggregaat. Dit service handboek vertelt hoe men moet zorgen voor het aggregaat, welke testapparatuur er beschikbaar is en hoe men het

Nadere informatie

Geschreven door Eric Leijten vrijdag, 01 oktober :12 - Laatst aangepast dinsdag, 25 oktober :05

Geschreven door Eric Leijten vrijdag, 01 oktober :12 - Laatst aangepast dinsdag, 25 oktober :05 // D-Jetronic van Bosch (beschrijving van Robert Bosch GMBH) 1 Inleiding Het D-Jetronic-inspuitsysteem van Bosch is een intermitterend werkend systeem. De D-Jetronic bestaat uit drie samenwerkende systemen:

Nadere informatie

De werking van het YS brandstof systeem

De werking van het YS brandstof systeem Het brandstofsysteem van de YS is een zeer uitgebreid en efficiënt systeem wat je maar zelden tegenkomt in de modelbouw. In feite is het een systeem wat gekopieerd is uit de autoindustrie, en wel de motoren

Nadere informatie

Inhoud ONDERHOUDEN WERKTUIGEN TREKKERS EN AANHANGERS

Inhoud ONDERHOUDEN WERKTUIGEN TREKKERS EN AANHANGERS Inhoud 1 Trekkers en aanhangers 7 1.1 Motoren 9 1.2 Koeling 18 1.3 Smering 24 1.4 Brandstofsystemen bij dieselmotoren 30 1.5 Brandstofsystemen bij mengselmotoren 37 1.6 De elektrische installatie van trekkers

Nadere informatie

TECHNISCHE HANDLEIDING

TECHNISCHE HANDLEIDING Pagina 1 van 6 Pagina 2 van 6 INHOUDSOPGAVE 1. OMSCHRIJVING... 3 2. ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES... 3 3. TECHNISCHE GEGEVENS... 3 4. INSTALLATIE EN BEDIENING... 3 5. ONDERHOUD... 5 6. ALGEMENE VOORWAARDEN...

Nadere informatie

MotorControl gebruiksaanwijzing V3 vanaf softwareversie 2.0e

MotorControl gebruiksaanwijzing V3 vanaf softwareversie 2.0e Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...1 INLEIDING...3 UITVOERING...3 MC55081...3 MC55082...3 AANSPRAKELIJKHEID EN GARANTIE...3 ALGEMENE WERKING...4 Maximale stuurtijd beveiliging...4 Omschakel beveiliging...4

Nadere informatie

Lezen meetwaardenblokken Tdi motoren

Lezen meetwaardenblokken Tdi motoren VG Lezen meetwaardenblokken Tdi motoren Meetwaardenblokken lezen pagina 000, motorcode GR,HF,LH, SV Motor loopt stationair Displayveld Omschrijving Weergegeven waarde Komt overeen met 1 Motortoerental

Nadere informatie

Historische autotechniek (2)

Historische autotechniek (2) Historische autotechniek (2) E. Gernaat (ISBN in overweging) 1 Carburateurs 1.1 De Solex-carburateur Er zijn vele uitvoeringen van Solex carburateurs. We bekijken hier een relatief eenvoudige maar complete

Nadere informatie

Webshop Snelstartgids www.fordspecialtools.com

Webshop Snelstartgids www.fordspecialtools.com Ford of Europe Special Service Tools & Equipment Webshop Snelstartgids www.fordspecialtools.com 1 Inhoud Voorkeuren selecteren Pagina 3 Gebruikersregistratie & Login Pagina 4&5 Producten zoeken Pagina

Nadere informatie

Rolkachel infrarood Chauffage mobile infrarouge Gasheizung Mobil infrarot Mobile gasheater infrared. Model: GRT-508

Rolkachel infrarood Chauffage mobile infrarouge Gasheizung Mobil infrarot Mobile gasheater infrared. Model: GRT-508 Rolkachel infrarood Chauffage mobile infrarouge Gasheizung Mobil infrarot Mobile gasheater infrared Model: GRT-508 Handleiding Mode d emploi Gebrauchsanweisung Manual Lees deze handleiding aandachtig door

Nadere informatie

WERKING VAN BRANDSTOFSYSTEMEN

WERKING VAN BRANDSTOFSYSTEMEN WERKING VAN BRANDSTOFSYSTEMEN BRANDSTOFSYSTEMEN Het brandstofsysteem is het belangrijkste, kostbaarste en meest complexe van alle motorsystemen. De prestaties, brandstofverbruik, emissies en duurzaamheid

Nadere informatie

Servicevoorschrift Pagina 1 van 6 Test- en hervulhandleiding

Servicevoorschrift Pagina 1 van 6 Test- en hervulhandleiding Servicevoorschrift Pagina 1 van 6 Servicevoorschrift Pagina 2 van 6 Nr. Omschrijving S 2 DF 1 Borgpen 142 101 2. Drukindicator 501 816 3. Spindel met O-ring 142 082 4. Ventiel met 140 435 bevestigingsmoer

Nadere informatie

Componenten voor hydraulische uitrusting. Algemeen. Maatregelen vóór het starten van een nieuw hydraulisch systeem

Componenten voor hydraulische uitrusting. Algemeen. Maatregelen vóór het starten van een nieuw hydraulisch systeem Algemeen Algemeen De volgende componenten voor het bedienen van hydraulische uitrusting kunnen af fabriek worden besteld: De volgende componenten zijn beschikbaar: Bedieningshendel Hydraulische olietank

Nadere informatie

Uitdeukset hydraulisch 4 ton Handleiding

Uitdeukset hydraulisch 4 ton Handleiding Uitdeukset hydraulisch 4 ton 9706155 Handleiding Gebruiksaanwijzing en onderdelenlijst Lees voor uw eigen veiligheid de instructies, voor gebruik, goed door. Nummer Omschrijving Aantal 1 Kunststof kist

Nadere informatie

Dieselmanagement (2) E. Gernaat (ISBN ) 1 Direct en indirect ingespoten motoren 2 Overzicht

Dieselmanagement (2) E. Gernaat (ISBN ) 1 Direct en indirect ingespoten motoren 2 Overzicht Dieselmanagement (2) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-03-1) 1 Direct en indirect ingespoten motoren 2 Overzicht Onderscheid moet worden gemaakt tussen personen- en bedrijfswagen Dieselmotoren 1. De eisen

Nadere informatie

Probleemoplossingsgids

Probleemoplossingsgids NL Probleemoplossingsgids BF115D, BF135A, BF150A Inhoud *Tik of klik op de relevante uitgave. - Controlelampje gaat aan / uit - Motor start niet - Motor stopt na te zijn gestart / Motor stopt terwijl deze

Nadere informatie

Voorwoord: Cool 150/250 Basis set. Cool 150/250 DeLuxe set. Lees eerst de hele handleiding door alvorens met de installatie te beginnen.

Voorwoord: Cool 150/250 Basis set. Cool 150/250 DeLuxe set. Lees eerst de hele handleiding door alvorens met de installatie te beginnen. Voorwoord: Lees eerst de hele handleiding door alvorens met de installatie te beginnen. De installatie is zeer eenvoudig en voor iedereen goed te doen. Cool 150/250 Basis set Maar voorzichtigheid is geboden.

Nadere informatie

Meer ruilmogelijkheden, meer tevreden klanten.

Meer ruilmogelijkheden, meer tevreden klanten. Achtergrond Meer ruilmogelijkheden, meer tevreden klanten. Hoe ouder een voertuig, hoe meer slijtage en dus hoe hoger de reparatiekosten. Speciaal voor prijsgevoelige klanten met oudere voertuigen vormen

Nadere informatie

TYRECONTROL A-186. Gebruikershandleiding (NL)

TYRECONTROL A-186. Gebruikershandleiding (NL) TYRECONTROL A-186 Gebruikershandleiding (NL) 2 Uitvoering De TYRECONTROL dient speciaal voor de controle op de banden van uw voertuig. De TYRECONTROL heeft de volgende functies: - Het meten en opslaan

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Woonhuisventilator MVS

Gebruikershandleiding Woonhuisventilator MVS Gebruikershandleiding Woonhuisventilator MVS type: MVS-8p MVS-8/14P Deze handleiding is bedoeld voor de gebruikers en de installateurs van het mechanisch ventilatiesysteem van het type MVS-8P en MVS-8/14P.

Nadere informatie

USER MANUAL BUS. www.fogmaker.com Art. No. 8012-004. Edition 2.1

USER MANUAL BUS. www.fogmaker.com Art. No. 8012-004. Edition 2.1 USER MANUAL BUS www.fogmaker.com Art. No. 8012-004 Edition 2.1 1. Algemene beschrijving Deze bus is uitgerust met een volledig automatisch blussysteem voor de motorruimte en eventuele aparte verwarmde

Nadere informatie

INFO DIAG DIAGNOSE- APPARATUUR

INFO DIAG DIAGNOSE- APPARATUUR CITROËN AFTER SALES SERVICE INFO DIAG DIAGNOSE- APPARATUUR CITROËN DISTRIBUTEUR NIEUWE AUTO'S - Afleveringstechnicus - Coördinator terugroepacties CITROËN ERKEND REPARATEURS - Servicemanager - Technisch

Nadere informatie

Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel

Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel NL Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel NL Demonteren van het CF500 besturingsventiel U heeft van Cargo Floor een besturingsventiel ontvangen ter uitwisseling van een defect

Nadere informatie

TM 3215/3265. Uw professionele veelzijdige partner

TM 3215/3265. Uw professionele veelzijdige partner TM 3215/3265 Uw professionele veelzijdige partner Krachtig & betrouwbaar Bij de tractoren van Iseki zit al het vakmanschap in één enkele machine: de ISEKI TM serie bestaat uit twee modellen met hydrostatische

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MOBIELE DIESELOLIETANK MET POMP TYPE FIELDMASTER

GEBRUIKERSHANDLEIDING MOBIELE DIESELOLIETANK MET POMP TYPE FIELDMASTER GEBRUIKERSHANDLEIDING MOBIELE DIESELOLIETANK MET POMP TYPE FIELDMASTER FIELDMASTER INHOUDSTAFEL 1. ALGEMEEN 3 2. OPSLAG, TRANSPORT EN PLAATSINGSVOORSCHRIFTEN 3 3. EERSTE GEBRUIK 4 4. TECHNISCHE GEGEVENS

Nadere informatie

Sanifount. Elektronisch. Onderhoud/Storingen. Sanifount Sensorgestuurd

Sanifount. Elektronisch. Onderhoud/Storingen. Sanifount Sensorgestuurd Sanifount Elektronisch BELANGRIJK Na iedere herstelling of interventie dient er een reset van de microprocessor te gebeuren (knop gemonteerd in de kop). Het toestel is opnieuw operationeel na 35 sec. PROBLEEM

Nadere informatie

XFoam-technologie. 1 x Premium 926 1 x MF973 of MF983

XFoam-technologie. 1 x Premium 926 1 x MF973 of MF983 (1) EGR Kleppenreiniger De innovatieve XFoam technologie lost hardnekkige verontreinigingen in het inlaat- en uitlaatsysteem van de motor zeer snel op. De uitstekende schuim- en bevochtigingseigenschappen

Nadere informatie

Agenda. DB. Emissie. Brandstoffilters. Common rail. Roetfilters. SCR.

Agenda. DB. Emissie. Brandstoffilters. Common rail. Roetfilters. SCR. Hans de Kam... Agenda DB. Emissie. Brandstoffilters. Common rail. Roetfilters. SCR. Introductie Diesel Büchli Introductie Diesel Büchli Diesel Büchli Partners Dichter bij de klant Leveren alle producten

Nadere informatie

ACAC : Wat is het, wat doet het en wat heb ik er aan? Wat zijn de nadelen aan de bestaande klassieke aandrijvingen.

ACAC : Wat is het, wat doet het en wat heb ik er aan? Wat zijn de nadelen aan de bestaande klassieke aandrijvingen. ISO-9001:2000 GECERTIFICEERD BEDRIJF Reg.No.013QS DNV Certification B.V., BELGIË ACAC : Wat is het, wat doet het en wat heb ik er aan? Wat zijn de nadelen aan de bestaande klassieke aandrijvingen. - Werken

Nadere informatie

AVL DiSpeed 490U HANDLEIDING

AVL DiSpeed 490U HANDLEIDING AVL DiSpeed 490U HANDLEIDING Versie 1.A 1.1 Het aansluiten van de AVL DiSpeed op een Bosch roetmeter. * Bevestig het platte schuifstekkertje van de klemgeverkabel in de ronde adapter i.p.v. op de klemgever.

Nadere informatie

VOCHTIGHEIDSMETER ECO 10 Handleiding ECO SCAN

VOCHTIGHEIDSMETER ECO 10 Handleiding ECO SCAN VOCHTIGHEIDSMETER ECO 10 Handleiding ECO SCAN Prof PRAXIS cvba Scheibeekstraat 29 1540 HERNE BELGIE Tel : 0032/2 356 37 52 Fax : 0032/2 356 21 78 sales@prof-praxis.com www.prof-praxis.com 1. OMSCHRIJVING

Nadere informatie

HANDLEIDING. Sesame. Thermoplastic Tank Technologies

HANDLEIDING. Sesame. Thermoplastic Tank Technologies HANDLEIDING Sesame Thermoplastic Tank Technologies INSTALLATIE- EN GEBRUIKSAANWIJZING INHOUD 1. ALGEMEEN 3 2. BELANGRIJK 3 3. INSTALLATIE EXPANSIEVAT 4 4. GEBRUIK EXPANSIEVAT 5 5. VERVANGEN LUCHTCEL 5

Nadere informatie

AFVOER-/AANZUIGAPPARAAT RQN 1071 GEBRUIKSAANWIJZING

AFVOER-/AANZUIGAPPARAAT RQN 1071 GEBRUIKSAANWIJZING AFVOER-/AANZUIGAPPARAAT RQN 1071 GEBRUIKSAANWIJZING IN ONTVANGST NEMEN VAN HET APPARAAT INLEIDING TECHNISCHE GEGEVENS PLAATSEN VAN HET APPARAAT MONTAGE PLAATSEN VAN HET APPARAAT MONTAGE VAN DE TRANSPARANTE

Nadere informatie

CAU-1 & CAU-1T NUL-EMISSIE AFZUIGUNIT VOOR ROETMETINGEN i.c.m. SSM 2000 en DSS-2

CAU-1 & CAU-1T NUL-EMISSIE AFZUIGUNIT VOOR ROETMETINGEN i.c.m. SSM 2000 en DSS-2 CAU-1 & CAU-1T NUL-EMISSIE AFZUIGUNIT VOOR ROETMETINGEN i.c.m. SSM 2000 en DSS-2-1 - Het CAU-1 en CAU-1T afzuigsysteem is getest betreffende meetnauwkeurigheid door NMI Testcertificaat 1. VOORWOORD Deze

Nadere informatie

DEFENDER BRANDSTOFSYSTEEM - Benzine 19

DEFENDER BRANDSTOFSYSTEEM - Benzine 19 DEFENDER BRANDSTOFSYSTEEM - Benzine 19 7. De korte veer verwijderen. 8. Alle componenten reinigen in paraffine. 9. Het pomphuis onderdompelen in benzine en de pompbuis uitblazen met gecomprimeerde lucht.

Nadere informatie

CV module Plus Installatievoorschriften

CV module Plus Installatievoorschriften CV module Plus Installatievoorschriften 2-15 1. BESCHRIJVING... 2 2. INSTALLATIEVOORSCHRIFTEN... 2 2.1 Algemeen... 2 2.2 Montage... 2 2.3 Aansluitschema's... 3 2.4 Tapwaterzijdige aansluiting... 6 2.5

Nadere informatie

1.4 De tweeslag motor. Afbeelding 7. Het tweeslag proces, de uitvoering volgens Detroit Diesel.

1.4 De tweeslag motor. Afbeelding 7. Het tweeslag proces, de uitvoering volgens Detroit Diesel. 1.4 De tweeslag motor Bij de tweeslag motor duurt het arbeidsproces tweeslagen, dus een neerwaartse en een opwaartse slag. Duidelijk zal zijn dat deze motor zelf geen lucht aan kan zuigen. Bij deze motor

Nadere informatie

Examen VMBO-BB versie rood

Examen VMBO-BB versie rood Examen VMBO-BB versie rood 2018 gedurende 115 minuten profielvak M&T CSPE BB onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 10 opdrachten.

Nadere informatie

GfS Day Alarm. Algemene omschrijving...p. 2. Montage handleiding en functies...p. 3. Instellingen van magneet contacten...p. 4

GfS Day Alarm. Algemene omschrijving...p. 2. Montage handleiding en functies...p. 3. Instellingen van magneet contacten...p. 4 Art.-Nr.: Art.-Nr.: Montage handleiding Inhoud Algemene omschrijving...p. Montage handleiding en functies...p. Instellingen van magneet contacten...p. Aansluiting met draadloos magneet contact...p. Aansluiting

Nadere informatie

Heteluchtkanon HP18 / HP 30 / HP 45 RVS BEDRIJFSVOORSCHRIFTEN

Heteluchtkanon HP18 / HP 30 / HP 45 RVS BEDRIJFSVOORSCHRIFTEN Heteluchtkanon HP18 / HP 30 / HP 45 RVS BEDRIJFSVOORSCHRIFTEN 1G:\002 Leverancier\030 Producten\005 Onderhoudsinstructies\TECHNISCHE GEGEVENS EN ONDERDELEN BOEKJES\BEDRIJFSVOORSCHRIFTEN Belangrijk Alvorens

Nadere informatie

Product specificaties

Product specificaties DIESEL EGR EXTREME CLEANER - 1 Eigenschappen Professioneel gamma DIESEL EGR EXTREME CLEANER Luchtaanzuiging-, Inlaatkleppen-, Luchtstroomsensor-, EGR- en Turboreiniger in aerosol Wynn s Diesel EGR 3 is

Nadere informatie

Krachtig, handig en licht: Motorzaag voor boomverzorging STIHL MS 201 TC-M met M-Tronic

Krachtig, handig en licht: Motorzaag voor boomverzorging STIHL MS 201 TC-M met M-Tronic Krachtig, handig en licht: Motorzaag voor boomverzorging STIHL MS 201 TC-M met M-Tronic Puurs, 03 november 2015 Dat het altijd comfortabeler en efficiënter kan, bewijst STIHL met de verbeterde motorzaag

Nadere informatie

Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp

Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp 15-11-2016 Versie 2.0 Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp Pagina 1 van 9 blz.1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Uitvoeringen... 3 3. Installatie... 3 4. Inbedrijfstelling... 5 4.1.

Nadere informatie

voertuigentechniek CSPE BB

voertuigentechniek CSPE BB Examen VMBO-BB 2018 gedurende 360 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 30 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Hoe nauwkeurig zijn uw meetwaarden? Certifiëring ISO / DKD. Kalibratie. Betouwbaarheid. Zekerheid. Ervaring

Hoe nauwkeurig zijn uw meetwaarden? Certifiëring ISO / DKD. Kalibratie. Betouwbaarheid. Zekerheid. Ervaring Hoe nauwkeurig zijn uw meetwaarden? Certifiëring ISO / DKD Kalibratie Zekerheid Betouwbaarheid Ervaring Waarom kalibreren? Kalibreren, kwalificeren en valideren levert een grote bijdrage tot de verhoging

Nadere informatie

Verwijder de deksel van het remvloeistofreservoir onder de buddyseat. Zuig met een injectiespuit zoveel mogelijk remvloeistof uit het reservoir.

Verwijder de deksel van het remvloeistofreservoir onder de buddyseat. Zuig met een injectiespuit zoveel mogelijk remvloeistof uit het reservoir. Revisie voetrempomp Materiaal: Brembo revisieset voetrempomp 98.5029.70 Remvloeistof: 0,25 liter DOT4 Verwijder de zijtassen. Verwijder de zijdeksels. Remvloeistof is een agressief en giftig goedje dat

Nadere informatie

2) Welke fabrikant zorgde voor een belangrijke mijlpaal in de introductie van turbo Diesels?

2) Welke fabrikant zorgde voor een belangrijke mijlpaal in de introductie van turbo Diesels? Opdracht : Turbo Handboek van Turbo World Vragen en opgaven Hoofdstuk 2 Geschiedenis van de Turbo 1) Op welke wijze bemerkt een bestuurder het 'turbogat'? 2) Welke fabrikant zorgde voor een belangrijke

Nadere informatie

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB 2009. minitoets bij opdracht 8

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB 2009. minitoets bij opdracht 8 voertuigentechniek CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8 variant d Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

1 Mechanisch geregelde hogedrukinspuitpompen

1 Mechanisch geregelde hogedrukinspuitpompen Dieselmanagement (3) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-03-1) 1 Mechanisch geregelde hogedrukinspuitpompen In de inspuittechniek dienen we de verstuivers, de leidingen en de diverse pompen te onderscheiden

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. Waarom de montagehandleiding volgen?

MONTAGEHANDLEIDING. Waarom de montagehandleiding volgen? MONTAGEHANDLEIDING 1/5 Bij alle door ons geleverde turbo s wordt een beknopte montagehandleiding meegeleverd. De afzonderlijke aandachtspunten zijn voorzien van een checkbox die kunnen worden afgevinkt

Nadere informatie