Maintenance en Duurzaamheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maintenance en Duurzaamheid"

Transcriptie

1 Maintenance en Duurzaamheid Lezing RDM Campus 29 november 2011 Cor Hogervorst Lector Strategic Maintenance Management

2 Factsheet In de industrie wordt gewerkt door ca mensen met een productie van ca. 245 mld. 500 mld. aan kapitaalgoederen (Asset Base Value) Tussen de 5% en 10% van Asset Base Value besteed aan onderhoud (bron CBS). Onderhouduitgaven mld. Er zijn 1000 bedrijven actief in onderhoud. Daar werken mensen waarvan ruim 80% dagelijks onderhoudswerkzaamheden uitvoeren Onderhoud is daarmee een belangrijke factor in de industriële prestatie en daarmee in de Nederlandse concurrentiekracht (bron FMECWM)

3 Omvang van onderhoud Onderhoudskosten % Als percentage van de omzet Als percentage van boekwaarde Als percentage tot productiekosten 1,22 5 1,4 7, Bron: Management Research News Volume 11 Number 3, Michael Cross, 1998

4 Ontwikkelingen Organisaties moeten om te kunnen concurreren voortdurend hun bedrijfsprocessen verbeteren en aanpassen De aard van de producten en de eisen van de klant zorgen ervoor dat processen en gebruikte systemen steeds complexer worden De eisen qua beschikbaarheid, prestaties, betrouwbaarheid en duurzaamheid van systemen worden steeds zwaarder Bedrijven maken, voor het realiseren van hun producten of diensten, gebruik van kapitaalsintensieve systemen(assets) Kennis over beheer, onderhoud is achtergebleven. Het lijkt er op dat ontwerp en bouw de meeste aandacht krijgen.

5 Betrokkenheid management Opstart Exploitatie Uit gebruik name Onderhoudsfase 1:10:100 Kosten Investeringsfase Betrokkenheid van het management Ontwerp Bouw Tijd Vrij naar: Clark (1993), Wheelwright, (1998)

6 Wat is er aan de hand? Snelle technologische veranderingen zorgen voor een dramatische toename van de output, arbeidsproductiviteit en efficiëntie De afhankelijkheid van fysieke assets wordt steeds groter Tegelijkertijd zijn assets complexer en duurder geworden Bedrijven ondervinden grote verliezen als assets niet volledig operationeel zijn. Het ongestoorde gebruik van assets is kritisch voor succes in een competitieve globale economie Onderhoudskosten vormen een significant aandeel in de totale operationele kosten maar voegen waarde toe door het in stand houden of brengen van de prestaties van de assets

7 Managen ontwikkelingen Drie belangrijke hulpmiddelen: Managen van onderhoud (Maintenance management) Managen van assets (Asset Management) Managen van duurzaamheid (Sustainability)

8 Maintenance Management Het totaal van activiteiten met als doel het in een aanvaardbare conditie houden of terugbrengen van machines, gebouwen/woningen, verkeersinfrastructuur, computerprogramma's, natuur, enzovoort. Onderhoud van technische systemen zijn alle activiteiten die ten doel hebben het in de technische staat houden of terug te brengen, die nodig wordt geacht voor de door het systeem te vervullen functie Conform de NEN 13306

9 Dus niet zo!

10 Wissels 2009 AMSTERDAM - NS en ProRail hebben zelf besloten geen geld te investeren in het winterklaar maken van de spoorwissels. De bedrijven zetten een pot met 1,338 miljard euro voor andere projecten in. Dit blijkt uit een onderzoek van NU.nl en Dagblad Trouw naar de besteding van het geld dat de spoorwegbedrijven mochten inzetten voor kwaliteitsverbetering. Vrieskou Vorig jaar stelden ProRail en NS in diverse media 50 miljoen euro nodig te hebben om de wissels geschikt te maken voor winterse omstandigheden. Aanleiding was de ernstige verstoring van het treinverkeer die eind december ontstond tijdens een periode van streng winterweer.

11 Wissels 2010 NS-personeel ontredderd na chaos op spoor AMSTERDAM Werknemers van de NS zijn ontevreden over het beleid van hun werkgever nadat afgelopen weekeinde door sneeuwval opnieuw chaos ontstond op het spoor. Dit schrijft Roel Berghuis van FNV Bondgenoten namens het personeel aan het bestuur van het bedrijf in een vertrouwelijke brief in handen van de Telegraaf. Veel NS ers berichtten mij dat ze totaal ontredderd waren en ook niet meer wisten wat te moeten doen. Het treinverkeer was zaterdag door de winterse omstandigheden flink ontregeld. Vooral in het midden van het land hadden de spoorwegen last van wisselstoringen en defecte treinen.

12 Toyota roept auto s terug Toyota roept 2,3 miljoen auto s terug wegens defect gaspedaal Het lijkt er sterk om dat het degelijke imago dat Toyota in de afgelopen jaren zorgvuldig heeft opgebouwd in rap tempo aan het aftakelen is. Recent hadden we al vloermat gate die er voor zorgde dat 3,8 miljoen Toyota en Lexus modellen terug moesten naar de dealer. En nu komt er nog een tweede terugroepactie overheen. Deze keer gaat het niet om killer vloermatten, maar om gaspedalen die blijven hangen.

13 Gaten in wegdek Gat in de weg: wie betaalt de schade?

14 Koolmonoxide Fout in verwarming, jaarlijks 12 doden door koolmonoxidevergiftiging Het grote aantal doden en gewonden door een koolmonoxidevergiftiging is zorgwekkend. Door verkeerde verwarminginstallaties, slecht onderhoud en onvoldoende ventilatie overlijden jaarlijks 12 mensen aan koolmonoxidevergiftiging.

15 Lekkage Koopgoot Lek in stadsverwarming Rotterdam: kokendheet water in 'koopgoot' Door een breuk in een leiding in de Korte Hoogstraat in Rotterdam stroomt er zaterdag kokendheet water de straat op. Het water is ook de zogeheten Koopgoot en de Coolsingel ingelopen. Een paar mensen zijn lichtgewond geraakt. Dat liet de politie weten. De verschillende winkelstraten, waaronder Meent, zijn afgezet. Waarschijnlijk is er een lek in de stadverwarming, zo liet een woordvoerder weten.

16 Trap ingestort In de binnenstad van Utrecht is deze avond een houten trap ingestort. Dat heeft een woordvoerster van de politie gemeld. Er zijn tientallen gewonden. Het ongeluk gebeurde tijdens de Muzikale Botenparade bij de Stadhuisbrug. Een houten trap stortte in, omdat ongeveer vijftig mensen tegelijk begonnen te dansen op muziek van Zuco 103. De trap is daarna terecht gekomen op een boot in de gracht.

17 Stalen bruggen Stalen bruggen De Galecopperbrug tussen Oude Rijn en Lunetten (A12) is een van de bruggen die wordt versterkt Onderzoek heeft uitgewezen dat het merendeel van de stalen bruggen uit de jaren zestig en zeventig voldoet aan de veiligheidseisen van deze tijd, ondanks de toegenomen verkeersdrukte op de wegen en de aangescherpte wetgeving. Versterking Toch is er een aantal bruggen met stalen rijdek dat te maken heeft met vermoeiingsverschijnselen, een typische eigenschap van staal. Om de levensduur en veiligheid van deze bruggen voor de toekomst te garanderen, gaat Rijkswaterstaat deze bruggen de komende jaren versterken. Het gaat hierbij om veertien vaste en beweegbare bruggen in de rijkswegen. Na het renoveren en versterken kunnen deze bruggen dan weer dertig jaar mee.

18 Vliegtuig stort neer Hoogtemeter was defect De linker radiohoogtemeter van de Boeing 737 van Turkish Airlines gaf tijdens het inzetten van de landing een verkeerde hoogte aan. Het vliegtuig verloor daardoor vermogen om te landen.

19 Asset Management A comprehensive, fully integrated, strategy, process, and culture directed at gaining greatest lifetime effectiveness, value, profitability, and return from production and manufacturing equipment assets. Systematic and coordinated activities and practices through which an organization optimally and sustainable manages its assets and asset systems, their associated performance, risks and expenditures over their life cycles or the purpose of achieving its organizational strategic plan.

20 Eenvoudig asset

21 Iets complexer

22 Complex en snel

23 PAS 55: Twee delen Het Wat! Het Hoe!

24 PASS 55: Aandachtsgebieden Performance & Asset- Management improvement: - Continuous improvement - Performance- & conditiemonitoring - Incident analyses - Compliancy evaluation - Audits Life Cycle Plans: - Engineering & Construction - Maintenance - Operation PAS 55 / ISO Quality Circle Policy & Strategy - Mission, vision - Strategy - Objectives - Plans Enablers: - Organization - Outsourcing - Competences / training - Communication - Information management / revision controll - Spare parts controll - Risk management - Legislation - Management of change

25 Sustainability Brundtland: Development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs Evenwicht tussen economische, milieu- en maatschappelijke belangen, waarbij respectvolle omgang met opdrachtgevers, medewerkers en gemeenschappen, verantwoordelijkheid voor het milieu met het oog op toekomstige generaties en het creëren van economische waarde in de juiste balans samengaan The delivery of competitively priced goods and services that satisfy human needs and bring quality of life. Ecological impacts and resource intensity are progressively and cost-effectively reduced throughout the life cycle of those goods and services, thereby ensuring future generations ability to do the same

26 Moderne historie MVO Sustainability LEED People, Planet, Profit Cradle to Cradle Eco Effective Engineering BREEAM Duurzame Ontwikkeling Hernieuwbare energie Arbeid OHSAS Transparantie Global Reporting Initiative Milieu IPPC ISO14000 REACH EMAS Corruptie OESO Nederlandse strafwet Mededinging Belasting Werenschap & Technologie OESO Richtlijnen 1976 VN (verklaring rechten v/d Mens 1948)

27 Van reduceren naar bijdragen De ommezwaai binnen duurzame ontwikkeling van reduceren naar bijdragen -/- +/+ E c o - e f f i c i ë nt t R e d u c e r e n E c o - e f f e c t i ef f B i j d r a g e n klassieke duurzaamheid Cradle to Cradle nieuwe duurzaamheid

28 Dus niet zo!

29 Maintenance en duurzaamheid (1) Correctief onderhoud Preventief onderhoud Duurzaam onderhoud Elektrische auto s Beheersen afvalstromen Toepassen materialen Toepassen smeermiddelen Energiearme oplossing Service Bijdrage preventief onderhoud Bijdrage duurzaam onderhoud Levensduur

30 Maintenance en duurzaamheid (2) Maintenance Management Asset Management Sustainability Activiteiten Strategie Ontwikkeling Conditie houden Levensduur Heden Technische staat houden Waarde Toekomst Conditie brengen Winstgevend Zonder voorwaarden Technische staat brengen Productie Rekening houden Te vervullen functie Fabriceren Behoeften Technisch systeem(asset) Assets Kwaliteit van leven Heden Levensduur Toekomst

31 Asset vergeten?

32 In-, en uitstroom personeel Meer dan de helft (68%) van de technische bedrijven in de regio Rijmond verwacht in de komende twee jaar meer onderhoudspersoneel nodig te hebben Bedrijven geven aan dat een derde tot de helft (35%-47%) van de personeelsbehoefte voortkomt uit een verwachte uitbreiding van het bedrijf, waarbij voornamelijk behoefte bestaat aan Hbo ers. Jaarlijkse personeelsbehoefte aan Maintenance functies in de periode van bedrijven in het Mainportgebied: 426 tot 474 waarvan 160 tot 173 Hbo ers Uitstroom totaal op dit moment 150 totaal (Wtbk en TB). Slechts een deel daarvan (< 10%) kiest voor een functie in maintenance. Bron: Ecorys,arbeidsmarktverkenning Mainport Rotterdam

33 Issue Mbo Hbo Totaal Verwacht jaarlijkse behoefte (2010) Instroom Techniekbreed (geschat) Uitstroom Maintenance Bron: Ecorys 2010

34 Probleemstelling Hoe verhogen we de instroom techniekbreed? Hoe verhogen we de keuze voor maintenance? Hoe verhogen we de uitstroom voor maintenance? verbeteren we het rendement?

35 Wat moet er gebeuren? Studenten zijn niet zonder meer op afroep, voorraad beschikbaar Maatregelen? Samen investeren in meer instroom en minder uitval Concurrerende praktijkgerichte projecten met bedrijven Praktijkgericht onderzoek met bedrijven

36 Doorlopende leerlijn Onderzoeksgerichte praktijk Vaardighedengerichte praktijk Human factors BPV BPV BPV Project Project BPV BPV PI Minor Mbo (Bol) AD- Traject Bachelor Voortijdige uitval Zij-instroom Voortijdige uitval Zij-instroom Voortijdige uitval Zij-instroom Doorlopende leerlijn Maintenance Manager

37 Tot slot: Value proposition model (1) Copyright Tebodin 2011

38 Tot slot: Value proposition model (2) Copyright Tebodin 2011

39 Tot slot: Value proposition model (3) Plan Plan Plan Do Act Do Do Check Check Check Copyright Tebodin 2011

40 Maintenance radar (PASS 55) Asset Maintenance Radar

N e d e r l a n d s e V e r e n i g i n g v o o r I n k o o p m a n a g e m e n t. Onderhoud en Inkoop

N e d e r l a n d s e V e r e n i g i n g v o o r I n k o o p m a n a g e m e n t. Onderhoud en Inkoop N e d e r l a n d s e V e r e n i g i n g v o o r I n k o o p m a n a g e m e n t Onderhoud en Inkoop Onderhoud en inkoop Auteurs: John van der Puil Hans Rudy Bos Rinus van den Dries Luc de Laat Gert

Nadere informatie

Geïntegreerd verslag Vodafone Nederland

Geïntegreerd verslag Vodafone Nederland Geïntegreerd verslag Vodafone Nederland 2012-2013 inhoudsopgave Voorwoord CEO & RvC Kerncijfers en resultaten Het jaar in beeld Wie wij zijn Hoe wij waarde creëren Externe en interne omgeving Visie, missie

Nadere informatie

Roto Smeets Group in 2009. Maatschappelijk Jaarverslag

Roto Smeets Group in 2009. Maatschappelijk Jaarverslag Roto Smeets Group in 2009 Maatschappelijk Jaarverslag Thema s In dit maatschappelijk verslag zijn voor de illustraties twee thema s gebruikt: Eerste: toekomst buiten de grafische industrie We laten vier

Nadere informatie

OBJECT ORIENTED ESTImATING DE FUNCTIE I-TOOL NEDERLANDS ONTwIKKELTRAJECT VALUE management

OBJECT ORIENTED ESTImATING DE FUNCTIE I-TOOL NEDERLANDS ONTwIKKELTRAJECT VALUE management VAKBLAD VOOR COST AND VALUE ENGINEERS JAARGANG 2 NUMMER 3 ApRil 2013 JOURNAL FOR COST AND VALUE ENGINEERS YEAR 2 NUMBER 3 ApRil 2013 DUURzAAmhEID EN DE methode ECOCOSTS/VALUE RATIO BUSINESSCASE DUURzAmE

Nadere informatie

Waardecreatie met Asset Management

Waardecreatie met Asset Management Waardecreatie met Asset Management En hoe organiseren we dit? Ir T.M.E. Zaal Emeritus Professor Integraal Ontwerpen Hogeschool Utrecht 3 juni 2015 Inhoud Wat is waardecreatie? Wat is Asset Management?

Nadere informatie

(Re)visie Maintenance

(Re)visie Maintenance (Re)visie Maintenance Persoonlijke Informatie Naam: Remco Peerdeman, BSc Student Nummer: 2511711 Telefoon: 06 290 504 82 Email: Universiteit: Opleiding: Specialisatie: r.peerdeman@student.vu.nl Vrije Universiteit

Nadere informatie

Samenwerking in klantleverancierrelaties

Samenwerking in klantleverancierrelaties Regie White Paper Samenwerking in klantleverancierrelaties By Roel de Graaf & Ronald Israëls Succes wordt bepaald door kwaliteit samenwerking Binnen en buiten organisaties is de kwaliteit van de samenwerking

Nadere informatie

www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst

www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst Maart 2014 2 Marktstudie financiële functie PwC Inhoud Introductie 6 Samenvatting 8 Financiële functie als business partner 9 Inzicht

Nadere informatie

Sustainability Profile 2014. ERIKS Regio 2

Sustainability Profile 2014. ERIKS Regio 2 Sustainability Profile 2014 ERIKS Regio 2 2 SUSTAINABILITY PROFILE 2014 ERIKS REGIO 2 SUSTAINABILITY PROFILE ERIKS REGIO 2 3 Inhoudsopgave Voorwoord P 5 1. De onderneming ERIKS P 6 1.1 Onze missie, visie

Nadere informatie

Masterplan 2010-20142014

Masterplan 2010-20142014 Masterplan 2010-20142014 Creating sustainable business together! 15% betere beschikbaarheid tegen lagere kosten voor asset owners 15% meer omzet via serviceconcepten voor OEM/asset leveranciers 15% meer

Nadere informatie

DIT IS EEN BIJL AGE BIJ DAGBL AD DE TELEGRA AF. DE INHOUD VAN DEZE BIJL AGE VALT NIET ONDER DE HOOFDREDACTIONELE VERANT WOORDELIJKHEID.

DIT IS EEN BIJL AGE BIJ DAGBL AD DE TELEGRA AF. DE INHOUD VAN DEZE BIJL AGE VALT NIET ONDER DE HOOFDREDACTIONELE VERANT WOORDELIJKHEID. KEES VAN DER WAAIJ Directievoorzitter bij Unilever Commercieel medewerker Administratief medewerker Praktijkdiploma boekhouden Management assistent binnendienst Telefoniste/receptioniste Praktijkdiploma

Nadere informatie

Maintenance Magazine van DUTCH INSTITUTE WORLD CLASS MAINTENANCE

Maintenance Magazine van DUTCH INSTITUTE WORLD CLASS MAINTENANCE Maintenance Magazine van DUTCH INSTITUTE WORLD CLASS MAINTENANCE Nummer 22, maart 2014 ISO55000 verscherpt focus op maintenance Authentieke thema s verbinden onderwijs met praktijk Uptime windturbines

Nadere informatie

Business en IT bijeen dankzij. Barry Derksen, Specialist in business & IT alignment

Business en IT bijeen dankzij. Barry Derksen, Specialist in business & IT alignment Business en IT bijeen dankzij BPM dr. Barry Derksen, Specialist in business & IT alignment Business en IT bijeen dankzij BPM dr. Barry Derksen, Specialist in business & IT alignment Goedkoop is duurkoop.

Nadere informatie

Organisatie in transitie. THEMA Strategic sourcing. Eric Overvoorde, Royal Haskoning. Outsource Magazine. Open businessmodellen en sourcingsstrategie

Organisatie in transitie. THEMA Strategic sourcing. Eric Overvoorde, Royal Haskoning. Outsource Magazine. Open businessmodellen en sourcingsstrategie Outsource Magazine THEMA Strategic sourcing Organisatie in transitie Eric Overvoorde, Royal Haskoning Juli/augustus 2011 Jaargang 6 Open businessmodellen en sourcingsstrategie Tijd voor de virtuele organisatie

Nadere informatie

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen.

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen. Over de ITSM Library De uitgaven in deze reeks behandelen de belangrijkste best practices op het gebied van IT Management. De auteurs zijn toonaangevende specialisten in hun vakgebied. In deze reeks zijn

Nadere informatie

Business Process Management in Nederland - 2008. Onderzoeksresultaten

Business Process Management in Nederland - 2008. Onderzoeksresultaten Business Process Management in Nederland - 2008 Onderzoeksresultaten Inhoud Samenvatting... 1 Huidige BPM initiatieven en activiteiten... 1 Gebruik BPM software... 1 Ambities op het gebied van BPM... 1

Nadere informatie

ver vooruit in duurzame technologie

ver vooruit in duurzame technologie 2008 20082009 2009 ver vooruit in duurzame technologie Profiel 2008 20082009 2009 Cofely laat techniek werken voor haar klanten. Hierdoor kan de klant zich volledig concentreren op de realisatie van de

Nadere informatie

Logistiek. Service Logistiek in Zuid Nederland

Logistiek. Service Logistiek in Zuid Nederland Logistiek Service Logistiek in Zuid Nederland Colofon Innovatie Zuid Maart 2012 Thema Logistiek: Innovatie in Service Logistiek Samengesteld door Jan Willem Rustenburg en Maarten Driessen van Gordian

Nadere informatie

Application Services Library. Introductie Best Practices en Framework voor Application Management

Application Services Library. Introductie Best Practices en Framework voor Application Management Application Services Library Introductie Best Practices en Framework voor Application Management Auteurs: Lucille van der Hagen, David Hinley, Machteld Meijer, Remko van der Pols, Paul Ruijgrok. Redactie:

Nadere informatie

MVO-jaarverslag. Op basis van de MVO-wijzer en ISO 26000. Gebr. Janssen bv Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen

MVO-jaarverslag. Op basis van de MVO-wijzer en ISO 26000. Gebr. Janssen bv Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen MVO-jaarverslag 2013 Op basis van de MVO-wijzer en ISO 26000 Januari Gebr. Janssen bv Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING...3 1.1 VOORWOORD...3 1.2 WAT IS MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD

Nadere informatie

Screening van autoverzekeringen voor jongeren op duurzaamheid

Screening van autoverzekeringen voor jongeren op duurzaamheid Screening van autoverzekeringen voor jongeren op duurzaamheid Vergelijking tussen DVV (België) en AXA (Frankrijk) Carlier Julie Academiejaar 2003 2004 Eindwerk Financie- en verzekeringswezen Woord vooraf

Nadere informatie

Governance en IT-projecten

Governance en IT-projecten Vrije Universiteit Amsterdam IT Audit opleiding Governance en IT-projecten Normatief kader voor het opzetten, uitvoeren en monitoren van IT-projecten Naam: drs. J. (Jasper) de Vries Adres: Barwerd 12 9746

Nadere informatie

Risicoparagraaf mist aansluiting met strategie Ontwikkeling risicoparagrafen 2012

Risicoparagraaf mist aansluiting met strategie Ontwikkeling risicoparagrafen 2012 2013 Risicoparagraaf mist aansluiting met strategie Ontwikkeling risicoparagrafen 2012 2 Managementsamenvatting Risicoparagrafen zijn sinds vorig jaar actueler geworden en daarmee transparanter. Ook is

Nadere informatie

Betrouwbaarheid van technische systemen

Betrouwbaarheid van technische systemen Betrouwbaarheid van technische systemen anticiperen op trends Redactie: dr. M.R. de Graef STT 64 Betrouwbaarheid van technische systemen De Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) is in 1968 opgericht

Nadere informatie

Word een du urzame ondernemer

Word een du urzame ondernemer Word een du urzame ondernemer Word een duurzame ondernemer 2 Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Ondernemingsnr.: 0314.595.348 http://economie.fgov.be

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen door financiële organisaties

Maatschappelijk verantwoord ondernemen door financiële organisaties Maatschappelijk verantwoord ondernemen door financiële organisaties Een VBDO handleiding voor de structurele inbedding van MVO Consultancy and Research for Environmental Management Spuistraat 104d 1012

Nadere informatie

Koninklijke DSM N.V. Verkorte Nederlandstalige versie van het Integrated Annual Report 2010

Koninklijke DSM N.V. Verkorte Nederlandstalige versie van het Integrated Annual Report 2010 Koninklijke DSM N.V. Verkorte Nederlandstalige versie van het Integrated Annual Report 2010 Document: DSM Jaarverslag 2010 Date: 15-03-2011 10:41:50 Language: NL DSM, de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming

Nadere informatie

Maatschappelijk Jaarverslag

Maatschappelijk Jaarverslag Maatschappelijk Jaarverslag 2013 IHC Merwede P.O. Box 204, 3360 AE Sliedrecht Molendijk 94, 3361 EP Sliedrecht The Netherlands T +31 184 41 15 55 F +31 184 41 18 84 info@ihcmerwede.com www.ihcmerwede.com

Nadere informatie

Duurzaamheid in de Aanbieding. Kansen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen voor retailers en hun leveranciers

Duurzaamheid in de Aanbieding. Kansen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen voor retailers en hun leveranciers Duurzaamheid in de Aanbieding Kansen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen voor retailers en hun leveranciers Colofon Ernst & Young Retail & Consumer Products Sector Postbus 7883 1008 AB Amsterdam

Nadere informatie

Change Management. Tijd voor een verandering? Gemaakt door: Nabeel Malik & Ralph Veraart. Tijd voor een verandering?

Change Management. Tijd voor een verandering? Gemaakt door: Nabeel Malik & Ralph Veraart. Tijd voor een verandering? Change Management Tijd voor een verandering? Gemaakt door: Nabeel Malik & Ralph Veraart Tijd voor een verandering? Pagina 1 van 79 Tijd voor een verandering? Pagina 2 van 79 Voorwoord Na het goede verloop

Nadere informatie