Maintenance en Duurzaamheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maintenance en Duurzaamheid"

Transcriptie

1 Maintenance en Duurzaamheid Lezing RDM Campus 29 november 2011 Cor Hogervorst Lector Strategic Maintenance Management

2 Factsheet In de industrie wordt gewerkt door ca mensen met een productie van ca. 245 mld. 500 mld. aan kapitaalgoederen (Asset Base Value) Tussen de 5% en 10% van Asset Base Value besteed aan onderhoud (bron CBS). Onderhouduitgaven mld. Er zijn 1000 bedrijven actief in onderhoud. Daar werken mensen waarvan ruim 80% dagelijks onderhoudswerkzaamheden uitvoeren Onderhoud is daarmee een belangrijke factor in de industriële prestatie en daarmee in de Nederlandse concurrentiekracht (bron FMECWM)

3 Omvang van onderhoud Onderhoudskosten % Als percentage van de omzet Als percentage van boekwaarde Als percentage tot productiekosten 1,22 5 1,4 7, Bron: Management Research News Volume 11 Number 3, Michael Cross, 1998

4 Ontwikkelingen Organisaties moeten om te kunnen concurreren voortdurend hun bedrijfsprocessen verbeteren en aanpassen De aard van de producten en de eisen van de klant zorgen ervoor dat processen en gebruikte systemen steeds complexer worden De eisen qua beschikbaarheid, prestaties, betrouwbaarheid en duurzaamheid van systemen worden steeds zwaarder Bedrijven maken, voor het realiseren van hun producten of diensten, gebruik van kapitaalsintensieve systemen(assets) Kennis over beheer, onderhoud is achtergebleven. Het lijkt er op dat ontwerp en bouw de meeste aandacht krijgen.

5 Betrokkenheid management Opstart Exploitatie Uit gebruik name Onderhoudsfase 1:10:100 Kosten Investeringsfase Betrokkenheid van het management Ontwerp Bouw Tijd Vrij naar: Clark (1993), Wheelwright, (1998)

6 Wat is er aan de hand? Snelle technologische veranderingen zorgen voor een dramatische toename van de output, arbeidsproductiviteit en efficiëntie De afhankelijkheid van fysieke assets wordt steeds groter Tegelijkertijd zijn assets complexer en duurder geworden Bedrijven ondervinden grote verliezen als assets niet volledig operationeel zijn. Het ongestoorde gebruik van assets is kritisch voor succes in een competitieve globale economie Onderhoudskosten vormen een significant aandeel in de totale operationele kosten maar voegen waarde toe door het in stand houden of brengen van de prestaties van de assets

7 Managen ontwikkelingen Drie belangrijke hulpmiddelen: Managen van onderhoud (Maintenance management) Managen van assets (Asset Management) Managen van duurzaamheid (Sustainability)

8 Maintenance Management Het totaal van activiteiten met als doel het in een aanvaardbare conditie houden of terugbrengen van machines, gebouwen/woningen, verkeersinfrastructuur, computerprogramma's, natuur, enzovoort. Onderhoud van technische systemen zijn alle activiteiten die ten doel hebben het in de technische staat houden of terug te brengen, die nodig wordt geacht voor de door het systeem te vervullen functie Conform de NEN 13306

9 Dus niet zo!

10 Wissels 2009 AMSTERDAM - NS en ProRail hebben zelf besloten geen geld te investeren in het winterklaar maken van de spoorwissels. De bedrijven zetten een pot met 1,338 miljard euro voor andere projecten in. Dit blijkt uit een onderzoek van NU.nl en Dagblad Trouw naar de besteding van het geld dat de spoorwegbedrijven mochten inzetten voor kwaliteitsverbetering. Vrieskou Vorig jaar stelden ProRail en NS in diverse media 50 miljoen euro nodig te hebben om de wissels geschikt te maken voor winterse omstandigheden. Aanleiding was de ernstige verstoring van het treinverkeer die eind december ontstond tijdens een periode van streng winterweer.

11 Wissels 2010 NS-personeel ontredderd na chaos op spoor AMSTERDAM Werknemers van de NS zijn ontevreden over het beleid van hun werkgever nadat afgelopen weekeinde door sneeuwval opnieuw chaos ontstond op het spoor. Dit schrijft Roel Berghuis van FNV Bondgenoten namens het personeel aan het bestuur van het bedrijf in een vertrouwelijke brief in handen van de Telegraaf. Veel NS ers berichtten mij dat ze totaal ontredderd waren en ook niet meer wisten wat te moeten doen. Het treinverkeer was zaterdag door de winterse omstandigheden flink ontregeld. Vooral in het midden van het land hadden de spoorwegen last van wisselstoringen en defecte treinen.

12 Toyota roept auto s terug Toyota roept 2,3 miljoen auto s terug wegens defect gaspedaal Het lijkt er sterk om dat het degelijke imago dat Toyota in de afgelopen jaren zorgvuldig heeft opgebouwd in rap tempo aan het aftakelen is. Recent hadden we al vloermat gate die er voor zorgde dat 3,8 miljoen Toyota en Lexus modellen terug moesten naar de dealer. En nu komt er nog een tweede terugroepactie overheen. Deze keer gaat het niet om killer vloermatten, maar om gaspedalen die blijven hangen.

13 Gaten in wegdek Gat in de weg: wie betaalt de schade?

14 Koolmonoxide Fout in verwarming, jaarlijks 12 doden door koolmonoxidevergiftiging Het grote aantal doden en gewonden door een koolmonoxidevergiftiging is zorgwekkend. Door verkeerde verwarminginstallaties, slecht onderhoud en onvoldoende ventilatie overlijden jaarlijks 12 mensen aan koolmonoxidevergiftiging.

15 Lekkage Koopgoot Lek in stadsverwarming Rotterdam: kokendheet water in 'koopgoot' Door een breuk in een leiding in de Korte Hoogstraat in Rotterdam stroomt er zaterdag kokendheet water de straat op. Het water is ook de zogeheten Koopgoot en de Coolsingel ingelopen. Een paar mensen zijn lichtgewond geraakt. Dat liet de politie weten. De verschillende winkelstraten, waaronder Meent, zijn afgezet. Waarschijnlijk is er een lek in de stadverwarming, zo liet een woordvoerder weten.

16 Trap ingestort In de binnenstad van Utrecht is deze avond een houten trap ingestort. Dat heeft een woordvoerster van de politie gemeld. Er zijn tientallen gewonden. Het ongeluk gebeurde tijdens de Muzikale Botenparade bij de Stadhuisbrug. Een houten trap stortte in, omdat ongeveer vijftig mensen tegelijk begonnen te dansen op muziek van Zuco 103. De trap is daarna terecht gekomen op een boot in de gracht.

17 Stalen bruggen Stalen bruggen De Galecopperbrug tussen Oude Rijn en Lunetten (A12) is een van de bruggen die wordt versterkt Onderzoek heeft uitgewezen dat het merendeel van de stalen bruggen uit de jaren zestig en zeventig voldoet aan de veiligheidseisen van deze tijd, ondanks de toegenomen verkeersdrukte op de wegen en de aangescherpte wetgeving. Versterking Toch is er een aantal bruggen met stalen rijdek dat te maken heeft met vermoeiingsverschijnselen, een typische eigenschap van staal. Om de levensduur en veiligheid van deze bruggen voor de toekomst te garanderen, gaat Rijkswaterstaat deze bruggen de komende jaren versterken. Het gaat hierbij om veertien vaste en beweegbare bruggen in de rijkswegen. Na het renoveren en versterken kunnen deze bruggen dan weer dertig jaar mee.

18 Vliegtuig stort neer Hoogtemeter was defect De linker radiohoogtemeter van de Boeing 737 van Turkish Airlines gaf tijdens het inzetten van de landing een verkeerde hoogte aan. Het vliegtuig verloor daardoor vermogen om te landen.

19 Asset Management A comprehensive, fully integrated, strategy, process, and culture directed at gaining greatest lifetime effectiveness, value, profitability, and return from production and manufacturing equipment assets. Systematic and coordinated activities and practices through which an organization optimally and sustainable manages its assets and asset systems, their associated performance, risks and expenditures over their life cycles or the purpose of achieving its organizational strategic plan.

20 Eenvoudig asset

21 Iets complexer

22 Complex en snel

23 PAS 55: Twee delen Het Wat! Het Hoe!

24 PASS 55: Aandachtsgebieden Performance & Asset- Management improvement: - Continuous improvement - Performance- & conditiemonitoring - Incident analyses - Compliancy evaluation - Audits Life Cycle Plans: - Engineering & Construction - Maintenance - Operation PAS 55 / ISO Quality Circle Policy & Strategy - Mission, vision - Strategy - Objectives - Plans Enablers: - Organization - Outsourcing - Competences / training - Communication - Information management / revision controll - Spare parts controll - Risk management - Legislation - Management of change

25 Sustainability Brundtland: Development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs Evenwicht tussen economische, milieu- en maatschappelijke belangen, waarbij respectvolle omgang met opdrachtgevers, medewerkers en gemeenschappen, verantwoordelijkheid voor het milieu met het oog op toekomstige generaties en het creëren van economische waarde in de juiste balans samengaan The delivery of competitively priced goods and services that satisfy human needs and bring quality of life. Ecological impacts and resource intensity are progressively and cost-effectively reduced throughout the life cycle of those goods and services, thereby ensuring future generations ability to do the same

26 Moderne historie MVO Sustainability LEED People, Planet, Profit Cradle to Cradle Eco Effective Engineering BREEAM Duurzame Ontwikkeling Hernieuwbare energie Arbeid OHSAS Transparantie Global Reporting Initiative Milieu IPPC ISO14000 REACH EMAS Corruptie OESO Nederlandse strafwet Mededinging Belasting Werenschap & Technologie OESO Richtlijnen 1976 VN (verklaring rechten v/d Mens 1948)

27 Van reduceren naar bijdragen De ommezwaai binnen duurzame ontwikkeling van reduceren naar bijdragen -/- +/+ E c o - e f f i c i ë nt t R e d u c e r e n E c o - e f f e c t i ef f B i j d r a g e n klassieke duurzaamheid Cradle to Cradle nieuwe duurzaamheid

28 Dus niet zo!

29 Maintenance en duurzaamheid (1) Correctief onderhoud Preventief onderhoud Duurzaam onderhoud Elektrische auto s Beheersen afvalstromen Toepassen materialen Toepassen smeermiddelen Energiearme oplossing Service Bijdrage preventief onderhoud Bijdrage duurzaam onderhoud Levensduur

30 Maintenance en duurzaamheid (2) Maintenance Management Asset Management Sustainability Activiteiten Strategie Ontwikkeling Conditie houden Levensduur Heden Technische staat houden Waarde Toekomst Conditie brengen Winstgevend Zonder voorwaarden Technische staat brengen Productie Rekening houden Te vervullen functie Fabriceren Behoeften Technisch systeem(asset) Assets Kwaliteit van leven Heden Levensduur Toekomst

31 Asset vergeten?

32 In-, en uitstroom personeel Meer dan de helft (68%) van de technische bedrijven in de regio Rijmond verwacht in de komende twee jaar meer onderhoudspersoneel nodig te hebben Bedrijven geven aan dat een derde tot de helft (35%-47%) van de personeelsbehoefte voortkomt uit een verwachte uitbreiding van het bedrijf, waarbij voornamelijk behoefte bestaat aan Hbo ers. Jaarlijkse personeelsbehoefte aan Maintenance functies in de periode van bedrijven in het Mainportgebied: 426 tot 474 waarvan 160 tot 173 Hbo ers Uitstroom totaal op dit moment 150 totaal (Wtbk en TB). Slechts een deel daarvan (< 10%) kiest voor een functie in maintenance. Bron: Ecorys,arbeidsmarktverkenning Mainport Rotterdam

33 Issue Mbo Hbo Totaal Verwacht jaarlijkse behoefte (2010) Instroom Techniekbreed (geschat) Uitstroom Maintenance Bron: Ecorys 2010

34 Probleemstelling Hoe verhogen we de instroom techniekbreed? Hoe verhogen we de keuze voor maintenance? Hoe verhogen we de uitstroom voor maintenance? verbeteren we het rendement?

35 Wat moet er gebeuren? Studenten zijn niet zonder meer op afroep, voorraad beschikbaar Maatregelen? Samen investeren in meer instroom en minder uitval Concurrerende praktijkgerichte projecten met bedrijven Praktijkgericht onderzoek met bedrijven

36 Doorlopende leerlijn Onderzoeksgerichte praktijk Vaardighedengerichte praktijk Human factors BPV BPV BPV Project Project BPV BPV PI Minor Mbo (Bol) AD- Traject Bachelor Voortijdige uitval Zij-instroom Voortijdige uitval Zij-instroom Voortijdige uitval Zij-instroom Doorlopende leerlijn Maintenance Manager

37 Tot slot: Value proposition model (1) Copyright Tebodin 2011

38 Tot slot: Value proposition model (2) Copyright Tebodin 2011

39 Tot slot: Value proposition model (3) Plan Plan Plan Do Act Do Do Check Check Check Copyright Tebodin 2011

40 Maintenance radar (PASS 55) Asset Maintenance Radar

Waardecreatie met Asset Management

Waardecreatie met Asset Management Waardecreatie met Asset Management En hoe organiseren we dit? Ir T.M.E. Zaal Emeritus Professor Integraal Ontwerpen Hogeschool Utrecht 3 juni 2015 Inhoud Wat is waardecreatie? Wat is Asset Management?

Nadere informatie

Royal HaskoningDHV (meer dan 100 kantoren in 35 landen) ASSET VALUATION INFRASTRUCTUUR Soest 30/5/2013. Consultancy, Engineering & Management

Royal HaskoningDHV (meer dan 100 kantoren in 35 landen) ASSET VALUATION INFRASTRUCTUUR Soest 30/5/2013. Consultancy, Engineering & Management ASSET VALUATION INFRASTRUCTUUR Soest 30/5/2013 Geert Fuchs Leading Professional Asset Management Royal HaskoningDHV (meer dan 100 kantoren in 35 landen) Consultancy, Engineering & Management Page 2 1 Onze

Nadere informatie

Onderbenutte optimalisatiegebieden (incl. voorbeelden):

Onderbenutte optimalisatiegebieden (incl. voorbeelden): Hoe vinden en benutten we meer met minder mogelijkheden binnen A Asset M Management?? Seminar AMC 28 oktober 2010 Amsterdam Gigi van Rhee, Rhee Stratelligence Inhoud Asset Management scope en huidige focus

Nadere informatie

Business as (un)usual

Business as (un)usual Business as (un)usual Beperking van de impact van incidenten begint vandaag! Aon Global Risk Consulting Business Continuity Practice Continuiteit = basis voor succesvol ondernemen.voor u business as usual?

Nadere informatie

Management van retour-logistieke ketens

Management van retour-logistieke ketens Management van retour-logistieke ketens Erwin van der Laan RSM Erasmus Universiteit EVO dag 30 mei 2006 Duurzame Supply Chains Meet the needs of the present without compromising the ability of future generations

Nadere informatie

Next Generation Energy. Tomorrow will be what we make today Sustainable product development is today s reality

Next Generation Energy. Tomorrow will be what we make today Sustainable product development is today s reality Next Generation Energy Tomorrow will be what we make today Sustainable product development is today s reality ZIRK Technology biedt (nieuw) inzicht en ondersteuning bij het produceren van Bioproducten

Nadere informatie

erbeterdezaak.nl Processen managen Een inleiding erbeterdezaak.nl

erbeterdezaak.nl Processen managen Een inleiding erbeterdezaak.nl Processen managen Een inleiding Proces cultuur De klant komt eerst Zorg dat je altijd waarde toevoegt Moedig eigen initiatief aan Geef medewerkers ruimte Moedig teamwerk aan Beloon team prestaties Werk

Nadere informatie

I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO.

I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO. MVO Beleid Inhoudsopgave I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO.. People.1. Goed werkgeverschap... Maatschappelijke betrokkenheid.... Eerlijk zakendoen.. Planet.1. Duurzame mobiliteit...

Nadere informatie

Smart Datacenter Services

Smart Datacenter Services Smart Datacenter Services Naast het borgen van de continuïteit wijst onafhankelijk onderzoek uit dat de drie belangrijkste zaken zijn om het onderhoud en beheer van een datacenter uit te besteden zijn:

Nadere informatie

Copyright Stork N.V. 1

Copyright Stork N.V. 1 Management, een praktisch framework Taking up the challenge of optimizing your asset performance Stork Management Solutions Global Expertise Partner Complete, end-to-end solution Dedicated professionals

Nadere informatie

SLIM WORKSHOP STORK LEAN IN MAINTENANCE WORKSHOP

SLIM WORKSHOP STORK LEAN IN MAINTENANCE WORKSHOP SLIM WORKSHOP STORK LEAN IN MAINTENANCE WORKSHOP Agenda Stork Lean in Maintenance De stoommachine Evaluatie Doelstelling in een praktijksimulatie: kennismaken met lean principes, methoden en tools. toepassen

Nadere informatie

Ervaringen met GRI en CO2-Prestatieladder. 14 december 2011

Ervaringen met GRI en CO2-Prestatieladder. 14 december 2011 Ervaringen met GRI en CO2-Prestatieladder 14 december 2011 Overzicht presentatie Intro VGG Communicatie en organisatie GRI en Jaarbeeld CO2 en Prestatieladder Transparantiebenchmark Aanbestedingen Slide

Nadere informatie

Education: PhD (Utrecht University) MBA (Catholic University Leuven) MSc Economics (Erasmus University) Royal Military Academy

Education: PhD (Utrecht University) MBA (Catholic University Leuven) MSc Economics (Erasmus University) Royal Military Academy GilbertSilvius Professor of Project & Programme Management Consultant, researcher and educator Experience: >15 years Training, Education and Research >20 years Projects and Project Management >25 years

Nadere informatie

ZIRK Technology. Next Generation Energy

ZIRK Technology. Next Generation Energy ZIRK Technology ZIRK Technology BV is een jong bedrijf in oprichting. Het bedrijf is een verbindende schakel tussen innovatieve bedrijven en industrie in de biobased economy. Met ruime ervaring van fundamenteel

Nadere informatie

SSET ANAGEMENT NDERHOUD

SSET ANAGEMENT NDERHOUD SSET ANAGEMENT N NDERHOUD JORIS GRIMBERGEN STORK ASSET MANAGEMENT CONSULTANCY PRINCIPAL CONSULTANT ENDORSED TRAINER ASSET MANAGEMENT 1 Stork 183 jaar Railway Historie Productie van 1 e Stoomloc. Productie

Nadere informatie

NBA Waardecreatie, Integrated Thinking en Integrated Reporting. 17 januari 2017 Paul Hurks

NBA Waardecreatie, Integrated Thinking en Integrated Reporting. 17 januari 2017 Paul Hurks NBA Waardecreatie, Integrated Thinking en Integrated Reporting 17 januari 2017 Paul Hurks NBA Wat is IR? Eccles at al. NBA Wat is IR? Eccles at al. NBA Wat is IR? Welke informatie is voor

Nadere informatie

EXIN WORKFORCE READINESS werkgever

EXIN WORKFORCE READINESS werkgever EXIN WORKFORCE READINESS werkgever DE ERVARING LEERT ICT is overal. Het is in het leven verweven geraakt. In een wereld waarin alles steeds sneller verandert, is het lastig te bepalen wat er nodig is om

Nadere informatie

Duurzaamheid in de industrie en de tertiaire sector. Yves Surmont & Kristof Descheemaeker 25 maart 2010

Duurzaamheid in de industrie en de tertiaire sector. Yves Surmont & Kristof Descheemaeker 25 maart 2010 Duurzaamheid in de industrie en de tertiaire sector Yves Surmont & Kristof Descheemaeker 25 maart 2010 Inhoud In vogelvlucht door duurzaamheid Wat is duurzaamheid Historiek BREEAM: wat, hoe en waarom?

Nadere informatie

De Yokogawa visie op veilige, beveiligde en betrouwbare assets

De Yokogawa visie op veilige, beveiligde en betrouwbare assets LIFE CYCLE MANAGEMENT De Yokogawa visie op veilige, beveiligde en betrouwbare assets John Hoksbergen Service Consultant 5 Oktober 2018 Introductie Waarom zijn wij hier? Wat is de probleemstelling? Productie

Nadere informatie

PLANET AGILE. Projecten opleveren met het oog op toekomstige generaties: Hoe doe je dat met Agile? Manfred van Veghel 17E BPUG SEMINAR

PLANET AGILE. Projecten opleveren met het oog op toekomstige generaties: Hoe doe je dat met Agile? Manfred van Veghel 17E BPUG SEMINAR PLANET AGILE 17E BPUG SEMINAR Projecten opleveren met het oog op toekomstige generaties: Hoe doe je dat met Agile? Manfred van Veghel. Projectmanagement en Duurzaamheid 1992: Rio Declaration: Severn Suzuki:

Nadere informatie

Wat komt er op ons af?

Wat komt er op ons af? BUSINESS ASSURANCE ISO 45001 Wat komt er op ons af? Apply veiligheidsdag Hans Snoeren 25 mei 2016 1 EHS Conversion_01_Introduction_Rev 0 SAFER, SMARTER, GREENER Introductions Planning ontwikkeling ISO

Nadere informatie

EXIN WORKFORCE READINESS professional

EXIN WORKFORCE READINESS professional EXIN WORKFORCE READINESS professional DE ERVARING LEERT ICT is overal. Het is in het leven verweven geraakt. In een wereld waarin alles steeds sneller verandert, is het lastig te bepalen wat er nodig is

Nadere informatie

2010 Integrated reporting

2010 Integrated reporting 2010 Integrated reporting Source: Discussion Paper, IIRC, September 2011 1 20/80 2 Source: The International framework, IIRC, December 2013 3 Integrated reporting in eight questions Organizational

Nadere informatie

Toetsen van Asset Management tegen ISO 55001

Toetsen van Asset Management tegen ISO 55001 Toetsen van Asset Management tegen ISO 55001 KIVI Bijeenkomst Alex Roovers 14 mei 2014 Working together for a safer world Inhoud presentatie Asset Management en basis principes Toets ervaringen Asset Management;

Nadere informatie

Industry consulting. Care management. Effectieve procesinnovatie in de zorg. Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst

Industry consulting. Care management. Effectieve procesinnovatie in de zorg. Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst Industry consulting Care management Effectieve procesinnovatie in de zorg Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst Effectieve procesinnovatie Iedere organisatie is uniek. Dat is in de zorg niet anders.

Nadere informatie

EXIN WORKFORCE READINESS opleider

EXIN WORKFORCE READINESS opleider EXIN WORKFORCE READINESS opleider DE ERVARING LEERT ICT is overal. Het is in het leven verweven geraakt. In een wereld waarin alles steeds sneller verandert, is het lastig te bepalen wat er nodig is om

Nadere informatie

Materialiteit en waardecreatie. Jos Reinhoudt 21 mei 2015

Materialiteit en waardecreatie. Jos Reinhoudt 21 mei 2015 Materialiteit en waardecreatie Jos Reinhoudt 21 mei 2015 JOS REINHOUDT MVO Nederland Speerpuntonderwerpen: Transparantie Stakeholderdialoog Impact MVO Trendrapport 2015 j.reinhoudt@mvonederland.nl @JosReinhoudt

Nadere informatie

MVO-Event Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen doenbaar en zichtbaar maken in Vlaanderen. Het belang van ketensamenwerking.

MVO-Event Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen doenbaar en zichtbaar maken in Vlaanderen. Het belang van ketensamenwerking. MVO-Event Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen doenbaar en zichtbaar maken in Vlaanderen. Het belang van ketensamenwerking. Bernard MAZIJN Brussel, 26 januari 2012 Problemen in de keten. Soms in de media

Nadere informatie

Duurzame ontwikkeling met én binnen ABN AMRO IBM Future enterprise. Vincent G.P. van Assem ABN AMRO Amsterdam, 13 september 2006

Duurzame ontwikkeling met én binnen ABN AMRO IBM Future enterprise. Vincent G.P. van Assem ABN AMRO Amsterdam, 13 september 2006 Duurzame ontwikkeling met én binnen ABN AMRO IBM Future enterprise Vincent G.P. van Assem ABN AMRO Amsterdam, 13 september 2006 1 Planet The world is flat 2 People 3 Wereldbevolking: 6.541.920.085 (per

Nadere informatie

Invoering ISO Valkuilen & Tips om deze te vermijden

Invoering ISO Valkuilen & Tips om deze te vermijden Invoering ISO 45001 Valkuilen & Tips om deze te vermijden Inhoud Intro AECOM WK ISO 45001 Valkuilen en tips ter voorkoming Praktijk voorbeelden verborgen risico s. Inkoop Inkoop Verplichtingen en verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Duurzaam (kosten)effectief uitbesteden

Duurzaam (kosten)effectief uitbesteden Duurzaam (kosten)effectief uitbesteden Agenda Kiezen voor uitbesteding Uitbestedingsfeiten Wenselijke situatie Eisen volgens ISO5500X Showstoppers Aandachtspunten Afsluiting Kiezen voor uitbesteding Ontbreken

Nadere informatie

2 e webinar herziening ISO 14001

2 e webinar herziening ISO 14001 2 e webinar herziening ISO 14001 Webinar SCCM 25 september 2014 Frans Stuyt Doel 2 e webinar herziening ISO 14001 Planning vervolg herziening Overgangsperiode certificaten Korte samenvatting 1 e webinar

Nadere informatie

E-learning maturity model. Hilde Van Laer

E-learning maturity model. Hilde Van Laer E-learning maturity model Hilde Van Laer E-learning maturity model (emm) Self-assessment van online en blended leren met e-learning maturity model (emm) A driver for change? http://www.utdc.vuw.ac.nz/research/e

Nadere informatie

Contract Management Dag 2015

Contract Management Dag 2015 Contract Management Dag 2015 De relatie maakt de prestatie DEEL 2; Contract Management bij industriële onderhouds contracten Opdrachtgever en Opdrachtnemer een betere nachtrust? Contract Management Herman

Nadere informatie

Waarde creatie door Contract Management

Waarde creatie door Contract Management Waarde creatie door Contract Management Value Next voor opdrachtgever en opdrachtnemer Herman van den Hoogen M: 06-53.96.36.14 www.hoogen- Procurement.com Nick Piscaer M: 06-37.60.03.12 nick.piscaer@ziggo.nl

Nadere informatie

DUURZAAM overheidsgebouw. Slim ontwerpen : duurzaamheidscriteria dd. 2015.12.01

DUURZAAM overheidsgebouw. Slim ontwerpen : duurzaamheidscriteria dd. 2015.12.01 DUURZAAM overheidsgebouw Slim ontwerpen : duurzaamheidscriteria dd. 2015.12.01 AGENDA : duurzaamheidscriteria 2 Grontmij Belgium NV part of Sweco Interactieve presentatie met twee kernvragen : 1. Wat is

Nadere informatie

Value Driven Maintenance: Een tevreden klant of alleen een speeltje van de Technische Dienst. Sponsoren

Value Driven Maintenance: Een tevreden klant of alleen een speeltje van de Technische Dienst. Sponsoren Value Driven Maintenance: Een tevreden klant of alleen een speeltje van de Technische Dienst R.J.H.C. van velzen Astellas Meppel Content Partners: Sponsoren Wie ben ik wat ben ik Robert van Velzen: 49

Nadere informatie

THE BALANCED SCORECARD FINANCE VISION & MISSION LEARNING & GROWTH

THE BALANCED SCORECARD FINANCE VISION & MISSION LEARNING & GROWTH GROWTH PAST EXTERN INTERN FUTURE PAST EXTERN INTERN FUTURE GROWTH 'To succeed financially, how should we appear to our shareholders?' 'To achieve our vision, how should we appear to our customers?' 'To

Nadere informatie

CobiT. Drs. Rob M.J. Christiaanse RA PI themabijeenkomst Utrecht 29 juni 2005 9/2/2005 1

CobiT. Drs. Rob M.J. Christiaanse RA PI themabijeenkomst Utrecht 29 juni 2005 9/2/2005 1 CobiT Drs. Rob M.J. Christiaanse RA PI themabijeenkomst Utrecht 29 juni 2005 9/2/2005 1 Control objectives for information and related Technology Lezenswaardig: 1. CobiT, Opkomst, ondergang en opleving

Nadere informatie

Integratie van Due Diligence in bestaande risicomanagementsystemen volgens NPR 9036

Integratie van Due Diligence in bestaande risicomanagementsystemen volgens NPR 9036 Integratie van Due Diligence in bestaande risicomanagementsystemen volgens NPR 9036 NCP contactdag, 19 april 2016 Thamar Zijlstra, Dick Hortensius NEN Milieu en Maatschappij Agenda Achtergrond NPR 9036

Nadere informatie

ISO 9001: Niets aan de hand! Enkele cosmetische wijzigingen... of toch niet?

ISO 9001: Niets aan de hand! Enkele cosmetische wijzigingen... of toch niet? ISO 9001:2015... Niets aan de hand! Enkele cosmetische wijzigingen... of toch niet? NNK bijeenkomst, 09 september 2014 Bob Alisic / ActinQ V2.1 Waarom een nieuwe versie van ISO 9001? De norm in lijn te

Nadere informatie

Transvorm Actueel. en de zorg verandert mee. Het werk(en) in de zorg verandert. Hoe reageert u als werkgever en wat doet dat met uw medewerkers?

Transvorm Actueel. en de zorg verandert mee. Het werk(en) in de zorg verandert. Hoe reageert u als werkgever en wat doet dat met uw medewerkers? Transvorm Actueel en de zorg verandert mee Het werk(en) in de zorg verandert. Hoe reageert u als werkgever en wat doet dat met uw medewerkers? Woensdag 17 december 2015 Dr. Monique Veld E-mail: monique.veld@ou.nl

Nadere informatie

Opleiding PECB ISO 9001 Quality Manager.

Opleiding PECB ISO 9001 Quality Manager. Opleiding PECB ISO 9001 Quality Manager www.bpmo-academy.nl Wat is kwaliteitsmanagement? Kwaliteitsmanagement beoogt aan te sturen op het verbeteren van kwaliteit. Tevens houdt het zich bezig met het verbinden

Nadere informatie

Tebodin. Asset and Reliability Management Bad Actor Analyse

Tebodin. Asset and Reliability Management Bad Actor Analyse Tebodin Asset and Reliability Management Bad Actor Analyse Big Data Event Terneuzen 18 oktober 2016 Adam Morón adam.moron@tebodin.com Our markets INDUSTRIAL Automotive; Construction Materials; Consumer

Nadere informatie

OPTIMISE YOUR ASSET PERFORMANCE IN REAL ESTATE WITH. 1

OPTIMISE YOUR ASSET PERFORMANCE IN REAL ESTATE WITH.   1 OPTIMISE YOUR ASSET PERFORMANCE IN REAL ESTATE WITH www.oxand.com 1 OXAND IN ÉÉN OOGOPSLAG UITROL Simeo IN EUROPA 201 VESTIGINGEN SECTOREN REAL ESTATE 2011 START OXAND UNITED KINGDOM INFRASTRUCTUUR Londen

Nadere informatie

Strategie duurzaam inkopen

Strategie duurzaam inkopen Strategie duurzaam inkopen Gemeente Franekeradeel, afdeling Bouwen en Milieu Minke Lotens - Eichhorn Augustus 2010 status: Definitief Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 Aanleiding 3 Kaders 3 Het begrip duurzaam

Nadere informatie

Uw specialist in technisch management

Uw specialist in technisch management IP-Solutions Het technisch beheer van installaties staat onder druk. De toenemende concurrentie, kostendruk en veranderende wet- en regelgeving vraagt om grotere transparantie, flexibiliteit en efficiency.

Nadere informatie

Asset Management is duurzaam. 20 april 2011 ir. Nico J. Groen Managing Director Traduco

Asset Management is duurzaam. 20 april 2011 ir. Nico J. Groen Managing Director Traduco Asset Management is duurzaam 20 april 2011 ir. Nico J. Groen Managing Director Traduco Traduco bedrijfsvestigingen Traduco vestiging noordwest Heerhugowaard Traduco vestiging oost i/o Traduco vestiging

Nadere informatie

ASSET MANAGEMENT KEN DE RISICO S, DAN IS ALLES BEHEERSBAAR

ASSET MANAGEMENT KEN DE RISICO S, DAN IS ALLES BEHEERSBAAR ASSET MANAGEMENT KEN DE RISICO S, DAN IS ALLES BEHEERSBAAR Jan A. Kamphuis Voorzitter NVDO Sectie Food, Beverages & Farma / Partner Traduco B.V. Food Event 2015 De Verkadefabriek, Den Bosch 03 december

Nadere informatie

Betekenis nieuwe GRI - Richtlijnen. Rob van Tilburg Adviesgroep duurzaam ondernemen DHV Utrecht, 23 November 2006

Betekenis nieuwe GRI - Richtlijnen. Rob van Tilburg Adviesgroep duurzaam ondernemen DHV Utrecht, 23 November 2006 Betekenis nieuwe GRI - Richtlijnen Rob van Tilburg Adviesgroep duurzaam ondernemen DHV Utrecht, 23 November 2006 Opbouw presentatie 1. Uitgangspunten veranderingen G2 - > G3 2. Overzicht belangrijkste

Nadere informatie

Kwaliteitsmanagement: de verandering communiceren!

Kwaliteitsmanagement: de verandering communiceren! Kwaliteitsmanagement: de verandering communiceren! (de mens in het proces) Ronald Vendel Business Development manager Ruim 20 jaar ervaring Gestart in 1990 Software specialisme: Procesmanagement (BPM)

Nadere informatie

HET GAAT OM INFORMATIE

HET GAAT OM INFORMATIE Aan leiding C OB IT HET GAAT OM INFORMATIE Informatie is belangrijk voor het functioneren van een organisatie Informatie wordt gegenereerd, gebruikt, bewaard, ontsloten, verwijderd Informatietechnologie

Nadere informatie

Investment Management. De COO-agenda

Investment Management. De COO-agenda Investment Management De COO-agenda Vijf thema s 1) Markt 2) Wet- en regelgeving 3 5) Rol van de COO 5 3) Operations 4) Technologie 2012 KPMG Accountants N.V., registered with the trade register in the

Nadere informatie

Ketenregisseur: hoe managet u het. schaap met de vijf poten? Technology meets Business. dr.ir. Jeroen A.W.M. Vos

Ketenregisseur: hoe managet u het. schaap met de vijf poten? Technology meets Business. dr.ir. Jeroen A.W.M. Vos Ketenregisseur: hoe managet u het schaap met de vijf poten? Technology meets Business dr.ir. Jeroen A.W.M. Vos Inhoud Grote resultaten middels een unieke aanpak Bewezen resultaten in de industriële praktijk

Nadere informatie

MVO vanuit marktperspectief - een strategische aanpak -

MVO vanuit marktperspectief - een strategische aanpak - MVO vanuit marktperspectief - een strategische aanpak - Een praktische training over maatschappelijk verantwoord ondernemen voor KMO s Harelbeke, 6 juni 2007 Agenda De omgeving van KMO s hecht steeds meer

Nadere informatie

Living Labs. dr.ir. Elke den Ouden. Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016

Living Labs. dr.ir. Elke den Ouden. Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016 Living Labs Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016 dr.ir. Elke den Ouden expertise in smart lighting & smart cities @ TU/e Where innovation starts TU/e Living Labs Een Living

Nadere informatie

Maintenance Innovatie in de Delta Regio, de strategie van Zuid Nederland tot 2020. Gerard Blom & Patrick Essers

Maintenance Innovatie in de Delta Regio, de strategie van Zuid Nederland tot 2020. Gerard Blom & Patrick Essers Maintenance Innovatie in de Delta Regio, de strategie van Zuid Nederland tot 2020 Gerard Blom & Patrick Essers Contents Koepelvisie Strategic Board Delta Region Strategische Innovatie Agenda Innovatiethema

Nadere informatie

Marketing Strategy. Hoe maak je B 2 B-marketing meer meetbaar?

Marketing Strategy. Hoe maak je B 2 B-marketing meer meetbaar? Marketing Strategy Hoe maak je B 2 B-marketing meer meetbaar? Wie is Alex Klein? drs. S.A. (Alex) Klein MBA ass. Professor of Marketing Nyenrode Business Universiteit (e-mail: a.klein@nyenrode.nl) Onderzoek:

Nadere informatie

Asset Life Cycle Management Rollend Materieel van Nederlandse Spoorwegen. Prof.dr.ir. Leo A.M. van Dongen Directeur NS Techniek

Asset Life Cycle Management Rollend Materieel van Nederlandse Spoorwegen. Prof.dr.ir. Leo A.M. van Dongen Directeur NS Techniek Asset Life Cycle Management Rollend Materieel van Nederlandse Spoorwegen Prof.dr.ir. Leo A.M. van Dongen Directeur NS Techniek Koninklijk Instituut van Ingenieurs Den Haag, 1 februari 2017 Concessiebeloftes

Nadere informatie

ASSETMANAGEMENT WAT HEB JE ER AAN?

ASSETMANAGEMENT WAT HEB JE ER AAN? ASSETMANAGEMENT WAT HEB JE ER AAN? WAAROM ASSETMANAGEMENT? Commerciële sector Investeerders eisen het Optimalisatie kosten versus prestaties Voldoen aan wetgeving (LtO) Publieke sector Transparantie (aantoonbaarheid

Nadere informatie

Kwaliteit in Wessanen. ISO 9001 en 14001 certificatie

Kwaliteit in Wessanen. ISO 9001 en 14001 certificatie Kwaliteit in Wessanen ISO 9001 en 14001 certificatie Inhoud 1. Introductie Wessanen 2. Waarom kwaliteit een speerpunt is 3. De routekaart 4. Het certificatieproces 5. De verbeteringen vasthouden 6. Naar

Nadere informatie

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC (www.nioc.nl) stelt zich conform zijn statuten tot doel: het realiseren van congressen over informatica onderwijs en voorts al hetgeen

Nadere informatie

6e Sustainability Congres 17 maart 2005. Jacqueline Cramer (EUR) Dick Hortensius (NEN) Louise Bergenhenegouwen (NEN)

6e Sustainability Congres 17 maart 2005. Jacqueline Cramer (EUR) Dick Hortensius (NEN) Louise Bergenhenegouwen (NEN) 6e Sustainability Congres 17 maart 2005 Jacqueline Cramer (EUR) Dick Hortensius (NEN) Louise Bergenhenegouwen (NEN) Programma Voorstel voor ISO Guidance on Social Responsibility Resultaten eerste vergadering

Nadere informatie

Talentmanagement in tijden van crisis

Talentmanagement in tijden van crisis Talentmanagement in tijden van crisis Drs. Bas Puts Page 1 Copyright Siemens 2009. All rights reserved Mission: Achieving the perfect fit Organisatie Finance Sales Customer Engineering Project management

Nadere informatie

13/07/2012. Op naar Product Quality Monitoring René Tuinhout. Agenda. Tijdsindeling. K o f f i e p a u z e. TestNet Summerschool, juni 2012

13/07/2012. Op naar Product Quality Monitoring René Tuinhout. Agenda. Tijdsindeling. K o f f i e p a u z e. TestNet Summerschool, juni 2012 Op naar Product Quality Monitoring René Tuinhout Agenda No. 2 Tijdsindeling K o f f i e p a u z e No. 3 1 Introductie Zaterdag 9 juni 2012 Vrijdag 15 juni 2012 Zaterdag 16 juni 2012 Zaterdag 9 juni 2012

Nadere informatie

"WAAR STAAN WIJ?..." Internationale BIM ontwikkelingen. 13 October 2015

WAAR STAAN WIJ?... Internationale BIM ontwikkelingen. 13 October 2015 "WAAR STAAN WIJ?..." Internationale BIM ontwikkelingen 13 October 2015 "WAAR STAAN WIJ?..." Internationale BIM ontwikkelingen Inhoud "Waar staan wij?..." De BIM Levels Internationale BIM ontwikkelingen

Nadere informatie

ASSET MANAGEMENT HAVENBEDRIJF ROTTERDAM N.V.

ASSET MANAGEMENT HAVENBEDRIJF ROTTERDAM N.V. ASSET MANAGEMENT HAVENBEDRIJF ROTTERDAM N.V. Herman Meijer 19 mei 2016 Mini-seminar Systems Enginering, Asset Management en Gebiedsmodellen 1 2 3 4 Haven van Rotterdam Uitdagingen Asset management als

Nadere informatie

Snel naar ISO20000 met de ISM-methode

Snel naar ISO20000 met de ISM-methode Snel naar ISO20000 met de ISM-methode Cross-reference Datum: 16 oktober 2012 Versie: 1.0 Auteur: J. van Bon Integrated Service Management Snel naar ISO20000 met de ISM-methode! Organisaties moeten, door

Nadere informatie

Introductie IP-Solutions Uw Technisch Management service provider

Introductie IP-Solutions Uw Technisch Management service provider Introductie IP-Solutions Uw Technisch Management service provider IP-Solutions : Wij maken Asset Management eenvoudig en praktisch Passie voor Asset Management. Resultaat gedreven. Toegepaste filosofieën:

Nadere informatie

HRM SCORECARD. PRESENTATIE/WORKSHOP WATCH-Consultancy in samenwerking met REEF/deelt kennis Woensdag 17 november 2010

HRM SCORECARD. PRESENTATIE/WORKSHOP WATCH-Consultancy in samenwerking met REEF/deelt kennis Woensdag 17 november 2010 HRM-scorecard HRM SCORECARD PRESENTATIE/WORKSHOP WATCH-Consultancy in samenwerking met REEF/deelt kennis Woensdag 17 november 2010 Een korte introductie Wat doet WATCH-Consultancy op het gebied van HRM-Consultancy?

Nadere informatie

Balanced Scorecard. Francis Vander Voorde bec@online.be FVV Consulting bvba http://user.online.be/bec

Balanced Scorecard. Francis Vander Voorde bec@online.be FVV Consulting bvba http://user.online.be/bec Balanced Scorecard fvv Francis Vander Voorde bec@online.be FVV Consulting bvba http://user.online.be/bec Het CAF Model FACTOREN RESULTATEN 1. Leiderschap 3. Human Resources Management 2. Strategie & Planning

Nadere informatie

Stakeholders in ISO 9001:2015 Alleen de klanten is al moeilijk genoeg!

Stakeholders in ISO 9001:2015 Alleen de klanten is al moeilijk genoeg! Stakeholders in ISO 9001:2015 Alleen de klanten is al moeilijk genoeg! Bob Alisic ActinQ V 1.5 bob.alisic@actinq.nl 1 Wie zijn de stakeholders van een organisatie? Definitie volgens ISO 9000:2005 Interested

Nadere informatie

Achterhoek 2020 Tom van der Horst, TNO 28 januari 2015 1

Achterhoek 2020 Tom van der Horst, TNO 28 januari 2015 1 Achterhoek 2020 Tom van der Horst, TNO 28 januari 2015 1 Dutch industry fit for the future?! onze wereld verandert en dus ook onze industrie. met impact op economie en samenleving smart industry agenda

Nadere informatie

Risicomanagement volgens de norm en in de praktijk

Risicomanagement volgens de norm en in de praktijk Bedrijfsbezoek KIvI Afdeling Maintenance Impact van de nieuwe ISO55000 voor uw organisatie? Risicomanagement volgens de norm en in de praktijk ir. Hanno Spoelstra Manager Asset Management Services SKF

Nadere informatie

Performance management framework. Introduction

Performance management framework. Introduction Performance management framework Introduction Systeem definitie Een systeem wordt gebruikt om het resultaat en de efficiëntie van een proces te meten en te verbeteren. Informatie beschikbaar te stellen

Nadere informatie

Risico gestuurd rail asset management

Risico gestuurd rail asset management Asset Management Control Seminar 2015 Vliegbasis Woensdrecht, 5 november 2015 Risico gestuurd rail asset management Jan Swier, Adviseur AM, ProRail. Thema presentatie: verbeteren prestaties (& prijs) Verdeling

Nadere informatie

Vertrouwen in ketens. Jean-Paul Bakkers

Vertrouwen in ketens. Jean-Paul Bakkers Vertrouwen in ketens Jean-Paul Bakkers 9 april 2013 Inhoud Het probleem Onderlinge verbondenheid De toekomstige oplossing TTISC project Discussie Stelling Wat doet Logius al Business Continuity Management

Nadere informatie

Bedrijfscontinuïteit met behulp van een BCMS

Bedrijfscontinuïteit met behulp van een BCMS Bedrijfscontinuïteit met behulp van een BCMS 26 november 2014 Aart Bitter@ISGcom.nl www.information-security-governance.com Disaster Recovery Plan 2 The Bitter Brew Case To Brew or not to Brew, That s

Nadere informatie

IIA Congres Assurance of Agility

IIA Congres Assurance of Agility IIA Congres 2019 - Assurance of Agility H1 2019 - Lineke Sneller - l.sneller@nyenrode.nl 1 IIA Congres 2019 - Assurance of Agility Manifesto for Agile Software Development Agenda Manifesto for Assurance

Nadere informatie

ISO/IEC 20000, van standaardkwaliteit naar kwaliteitsstandaard. NGI Limburg 30 mei 2007

ISO/IEC 20000, van standaardkwaliteit naar kwaliteitsstandaard. NGI Limburg 30 mei 2007 ISO/IEC 20000, van standaardkwaliteit naar kwaliteitsstandaard NGI Limburg 30 mei 2007 1 Tijdlijn 80-er jaren: ITIL versie 1 2000: BS 15000 2001: ITIL versie 2 2002: Aangepaste versie BS 15000 2005: BS

Nadere informatie

Denken in processen. Peter Matthijssen. Business Model Innovation. Business Process Management. Lean Management. Enterprise Architecture

Denken in processen. Peter Matthijssen. Business Model Innovation. Business Process Management. Lean Management. Enterprise Architecture Denken in processen Peter Matthijssen Introductie BiZZdesign Consultancy Training Tools Best practices Business Model Innovation Business Process Management Lean Management Enterprise Architecture Wereldwijd

Nadere informatie

De nieuwe ISO-normen: meer dan KAM-management alleen!

De nieuwe ISO-normen: meer dan KAM-management alleen! De nieuwe ISO-normen: meer dan KAM- alleen! Dick Hortensius Senior consultant Managementsystemen NEN Milieu & Maatschappij dick.hortensius@nen.nl 1 Wat kunt u verwachten? Ontwikkelingen systeemnormen Plug-in

Nadere informatie

WHERE SUCCESS MEETS QUALITY

WHERE SUCCESS MEETS QUALITY WHERE SUCCESS MEETS QUALITY EXECUTIVE SEARCH INTERIM SOLUTIONS WIJ ZIJN PPM Select is een bureau gespecialiseerd in Executive Search, Interim Solutions en complexe management en engineering functies voor

Nadere informatie

Prestatiemanagement op niveau Rollend Materieel van Nederlandse Spoorwegen. Leo van Dongen Directeur NS Techniek Universiteit Twente

Prestatiemanagement op niveau Rollend Materieel van Nederlandse Spoorwegen. Leo van Dongen Directeur NS Techniek Universiteit Twente Prestatiemanagement op niveau Rollend Materieel van Nederlandse Spoorwegen Leo van Dongen Directeur NS Techniek Universiteit Twente imaintain Prestatiemanagement Doorn, 3 oktober 2018 Asset Management

Nadere informatie

Nog meer meerwaarde? Dan moet inkoop strategisch worden. Noord Nederlands Inkoop Congres 26 april 2007

Nog meer meerwaarde? Dan moet inkoop strategisch worden. Noord Nederlands Inkoop Congres 26 april 2007 Nog meer meerwaarde? Dan moet inkoop strategisch worden Prof. dr. J.H.A. (Jeroen) Harink jeroen.harink@significant.nl 06 513 510 89 Noord Nederlands Inkoop Congres 26 april 2007 Significant Agenda Strategische

Nadere informatie

ISO Stephanie Jansen - NEN Henk Kwakernaak - KWA

ISO Stephanie Jansen - NEN Henk Kwakernaak - KWA ISO 45001 Stephanie Jansen - NEN Henk Kwakernaak - KWA overheid industrie vakbonden NGO s consumenten consultancy/ wetenschap Missie: het kennisnetwerk op gebied van normontwikkeling en normtoepassing

Nadere informatie

Casenso. Optimaliseer Uw Bedrijf. Casenso Consultancy

Casenso. Optimaliseer Uw Bedrijf. Casenso Consultancy Casenso Optimaliseer Uw Bedrijf Casenso Consultancy Internet : E-mail : office@casenso.nl Telefoon : +31 (0)24 322 0872 : Engels of Nederlands Consultancy Alle organisaties (bedrijven, non-profit, overheid)

Nadere informatie

Duurzaam. Projectmanagement

Duurzaam. Projectmanagement Duurzaam Gilbert Silvius Projectmanagement Betekenis voor projecten (project)managers PRINCE-II Ron Schipper VΛNΛETSVELD verandermanagement, projectmanagement Prinses Marielaan 2 3818 HM Amersfoort E ron.schipper@aetsveld.nl

Nadere informatie

Working capital management. De toenemende druk op Credit Control

Working capital management. De toenemende druk op Credit Control Working capital management De toenemende druk op Credit Control Content Introductie (5 slides) Stelling Het dilemma van Credit Control Wat is werk kapitaal Positie Credit Control binnen de onderneming

Nadere informatie

Enkele klanten. Copyright 2012 IP Bank BV

Enkele klanten. Copyright 2012 IP Bank BV CGE Risk Management Solutions B.V. 1 Methods & Training Research Building concepts 2 Software Standard tools Industry leading 3 4 Development Projects Capturing industry expertise Partners Training Consultancy

Nadere informatie

Building effective IT demandsupply

Building effective IT demandsupply Building effective IT demandsupply structures Gerard Wijers Director Governance and Sourcing Management Agenda» Introductie Demand-Supply» Demand-Supply bij Vopak» Demand-Supply bij van Gansewinkel» Discussie

Nadere informatie

Eindpresentatie. 'Duurzaamheid bij Arons en Gelauff, bouwkundig en budgettair. Guus Degen Studentennummer: 2001797

Eindpresentatie. 'Duurzaamheid bij Arons en Gelauff, bouwkundig en budgettair. Guus Degen Studentennummer: 2001797 Arons en Gelauff architecten Gedempt Hamerkanaal 92 1021 KR Amsterdam Bedrijfsbegeleider: Dhr. V. Vos Afstudeerdocent: Dhr. F. van Gessel Guus Degen Studentennummer: 2001797 Eindpresentatie 'Duurzaamheid

Nadere informatie

Intro ISO. Finance. Wie zijn wij? Producten. Programma

Intro ISO. Finance. Wie zijn wij? Producten. Programma 1 Intro 2 Wie zijn wij? Producten ISO Programma ICT Finance Producten 3 Visma/AccountView Vivaldi (Interim) (Financieel) Management Workshops & Trainingen De 4U way 4 Nadruk op training en kennisoverdracht.

Nadere informatie

Overzicht Project Management NT R&O. Auteur: Kees van Oostenrijk Datum: 3 oktober 2012

Overzicht Project Management NT R&O. Auteur: Kees van Oostenrijk Datum: 3 oktober 2012 Overzicht Project Management NT R&O Auteur: Kees van Oostenrijk Datum: 3 oktober 2012 Reizen met de trein op tijd rijden goede informatie en service bijdragen aan sociale veiligheid beschikbare treinen

Nadere informatie

Customer Communication Management

Customer Communication Management Customer Communication Management Eric Roubos Business Development Manager Media Alliantie / CMBO / GTSC bijeenkomst Big Data in marketing en media 22 mei 2014 1 Iedereen is uniek Ieder contact is uniek

Nadere informatie

Module Assetmanagement. Module XX / verkorte versie & ref. ISO 55002

Module Assetmanagement. Module XX / verkorte versie & ref. ISO 55002 Module Assetmanagement Module XX / verkorte versie & ref. ISO 55002 Ton Beckers, 21/10/2014 Structuur ISO 9001 5. Directieverantwoordelijkheid 8. meting, analyse en verbetering 4. Kwaliteitsmanagementsysteem

Nadere informatie

Investors in People. Willem E.A.J. Scheepers MBA

Investors in People. Willem E.A.J. Scheepers MBA Investors in People. Willem E.A.J. Scheepers MBA LINCOLN STEFFENS I have seen the future and it works IiP = Meer dan Opleiden! (veel meer.) Recent Onderzoek Informeel Leren ( Research voor Onderwijs &

Nadere informatie

Next Generation Risk Based Certification

Next Generation Risk Based Certification BUSINESS ASSURANCE Next Generation Risk Based Certification DNV GL Relatiedag - 11 november 2014 Albert Zwiesereijn 2014-06-05 1 SAFER, SMARTER, GREENER Albert Zwiesereijn 37 jaar Voor DNV GL Officier

Nadere informatie

ISM: BPM voor IT Service Management

ISM: BPM voor IT Service Management ISM: BPM voor IT Service Management ISM: BPM voor IT Service Management Het jonge IT-vakgebied wordt bestookt met allerlei frameworks om grip te krijgen op de input en output: ITIL, ASL, BiSL, COBIT en

Nadere informatie

Voorbereiding nieuw contract openbare verlichting Amsterdam, eerste contouren. Arnout Schoemakers, teamleider b&o

Voorbereiding nieuw contract openbare verlichting Amsterdam, eerste contouren. Arnout Schoemakers, teamleider b&o Voorbereiding nieuw contract openbare verlichting Amsterdam, eerste contouren Arnout Schoemakers, teamleider b&o 16-4-2014 Wat beheren we? 120 km hoofdnet auto 127.000 lichtmasten en 400 illuminatielocaties

Nadere informatie