jij Allochtone en autochtone jongeren over partnerkeuze en seksualiteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "jij Allochtone en autochtone jongeren over partnerkeuze en seksualiteit"

Transcriptie

1 Wat vind jij daar van? nou Allochtone en autochtone jongeren over partnerkeuze en seksualiteit

2 De Rutgers Nisso Groep ontwikkelt in opdracht van ZonMw een website voor en met jongeren met een Turkse, Marokkaanse of Hindoestaanse achtergrond. De website gaat over relaties, partnerkeuze en seksualiteit. Om een beter beeld te krijgen van de doelgroep heeft de Rutgers Nisso groep in 2004 een vragenlijst afgenomen onder een aantal jongeren. Zij waren van Turkse, Marokkaanse, Hindoestaanse en Nederlandse herkomst. In deze brochure vind je een korte samenvatting van de meest opvallende resultaten van het onderzoek. Wie deden er mee? 729 jongeren tussen de 11 en 29 jaar oud. 20% jongens en 80% meisjes. 10% van de jongeren was van Turkse herkomst, 12% van Marokkaanse herkomst, 13% van Hindoestaanse herkomst en 65% van Nederlandse herkomst. Zij waren gemiddeld 17,4 jaar oud. 45% van alle jongeren is niet gelovig, 22% is Islamitisch, 19% is Christelijk, 10% is Hindoeïstisch en 4% heeft een ander geloof. Tweederde van de jongeren van Nederlandse herkomst is niet gelovig. Van de groep jongeren van Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse herkomst is de grote meerderheid wel gelovig. 89% volgt een opleiding. 51% van hen heeft geen baan, 38% werkt parttime en 11% werkt fulltime. 34% heeft een vaste relatie.

3 Praten over seks Binnen de Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse cultuur rust er een taboe op het praten over seks. Veel jongeren krijgen weinig of geen seksuele voorlichting van hun ouders. Wij vroegen ons af hoeveel seksuele voorlichting de jongeren hebben gekregen, van wie zij voorlichting hebben gekregen, en hoe vaak zij met hun ouders en hun vrienden over seks praten: Seksuele voorlichting Meisjes krijgen meer voorlichting dan jongens. 10% van de jongens heeft niet of nauwelijks voorlichting gekregen; bij meisjes is dit maar 3%. Jongeren van Nederlandse herkomst krijgen de meeste voorlichting van 1) school 2) hun moeder en 3) vrienden. Jongeren van niet-nederlandse herkomst krijgen alleen veel voorlichting van 1) school en 2) vrienden. Met je ouders over seks praten Jongeren praten niet zo vaak met hun ouders over verliefdheid en seksualiteit. Jongeren van niet-nederlandse herkomst praten minder met hun ouders over het gebruiken van condooms om te voorkomen dat je een soa oploopt dan jongeren van Nederlandse herkomst. Bijna een kwart van de jongeren van Hindoestaanse herkomst zou wel vaker met zijn of haar ouders over seks willen praten. Voor jongeren van Marokkaanse herkomst is dat 19%, voor jongeren van Turkse herkomst 17%, en voor jongeren van Nederlandse herkomst maar 9%. Met je vrienden over seks praten Met vrienden praten jongeren ook niet zo veel over seks. Zij praten er wel vaker met vrienden over dan met hun ouders. Er wordt (vooral door meisjes) wel heel veel over verliefdheid gepraat. Maar 10% van alle jongeren zou vaker met vrienden over seks willen praten. Er zijn geen verschillen tussen jongeren van Turkse, Marokkaanse, Hindoestaanse en Nederlandse herkomst.

4 Kennis over veilig vrijen, soa en HIV Jongeren van niet-nederlandse herkomst krijgen minder seksuele voorlichting dan jongeren van Nederlandse herkomst. Daardoor hebben zij vaak een kennisachterstand op het gebied van veilig vrijen, soa en HIV. We hebben aan de hand van twaalf vragen getest hoe groot de kennis van de jongeren eigenlijk is. Wie scoorden het best? 1. Jongeren van Nederlandse herkomst (gemiddeld 74% van de vragen goed). 2. Jongeren van Hindoestaanse herkomst (gemiddeld 66% van de vragen goed). 3. Jongeren van Marokkaanse herkomst (gemiddeld 58% van de vragen goed). 4. Jongeren van Turkse herkomst (gemiddeld 56% van de vragen goed). Meisjes (71%) scoorden beter dan jongens (64%). Jongeren die veel voorlichting van hun ouders en van school gekregen hebben scoorden beter dan jongeren die maar weinig voorlichting hebben gekregen.

5 Ervaring met seks Wij waren benieuwd naar de seksuele ervaringen van jongeren. De resultaten kun je zien in de tabel hieronder. Hoeveel procent van de jongeren van 18 jaar of ouder heeft vóór het 18e jaar al zijn of haar eerste seksuele ervaring gehad? Percentages per manier van vrijen (J = jongen, M = meisje). Nederlands Turks Marokkaans Hindoestaans Totaal J M J M J M J M J M 1. Tongzoenen 80% 95% 44% 56% 58% 41% 68% 76% 66% 73% 2. Elkaar strelen onder de kleren 57% 85% 44% 25% 42% 21% 64% 51% 54% 55% 3. Vrijen zonder kleren aan 50% 74% 33% 14% 25% 16% 44% 33% 41% 43% 4. Geslachtsgemeenschap 37% 66% 28% 8% 33% 9% 52% 22% 39% 36% 5. Vingeren 40% 78% 28% 8% 42% 9% 44% 37% 39% 44% 6. Aftrekken 47% 73% 33% 11% 8% 14% 40% 31% 37% 41% 7. Pijpen 37% 54% 17% 8% 17% 7% 24% 16% 26% 29% 8. Beffen 33% 52% 17% 11% 17% 5% 8% 18% 20% 28% 9. Anale seks 3% 12% 6% 8% 8% - 12% - 7% 6% Vreemdgaan Driekwart van alle jongeren is nog nooit vreemdgegaan, en een kwart van hen is een of meerdere keren vreemdgegaan. Jongeren van niet-nederlandse herkomst gaan net zo vaak vreemd als jongeren van Nederlandse herkomst. Jongens gaan net zo vaak vreemd als meisjes.

6 Bedrogen... en dan?? 52% van de jongeren zou de relatie verbreken als hij of zij erachter zou komen dat de partner is vreemdgegaan. 20% zou de relatie alleen verbreken als de partner verder is gegaan dan alleen tongzoenen. Jongeren van Nederlandse en Hindoestaanse herkomst antwoordden relatief vaker dat zij de relatie alleen zouden verbreken als hun partner verder is gegaan dan alleen tongzoenen. Jongeren van Turkse en Marokkaanse herkomst antwoordden juist vaker dat zij de relatie sowieso zouden verbreken. Betalen voor seks? 85% van de jongens heeft nog nooit een bezoek gebracht aan een prostituee, 5% één keer en 10% meerdere keren. Er zijn geen verschillen tussen jongens van Nederlandse herkomst en jongens van niet-nederlandse herkomst. Met of zonder condoom? 60% van de jongeren denkt dat hij/zij altijd een condoom zou gebruiken als hij/zij met iemand naar bed zou gaan. 5% denkt meestal niet of nooit een condoom te gebruiken. Het werkelijke condoomgebruik van jongeren laat iets heel anders zien: 14% van de jongeren die al geslachtsgemeenschap hebben gehad, heeft daarbij nog nooit een condoom gebruikt. Maar 27% heeft altijd een condoom gebruikt, 25% heeft meestal een condoom gebruikt, en 34% heeft af en toe een condoom gebruikt. Jongeren zijn dus wel van plan om condooms te gebruiken, maar daar komt in de praktijk vaak weinig van terecht. Jongeren van niet-nederlandse herkomst verschillen niet van jongeren van Nederlandse herkomst wat betreft hun intentie om condooms te gebruiken, wat zij van condooms vinden en hoe vaak zij condooms gebruiken. Een vrouw mag in geen enkele situatie abortus plegen MEE EENS zegt: 15% van de jongeren van Marokkaanse herkomst. 11% van de jongeren van Turkse herkomst. 2% van de jongeren van Hindoestaanse herkomst. 2% van de jongeren van Nederlandse herkomst. Abortus moet in elke situatie mogelijk zijn, want als een vrouw een kind niet wil, hoe goed gaat ze er dan voor zorgen? Ik vind kindermishandeling/verwaarlozing erger dan het afbreken van een zwangerschap/jong leven. (Meisje van Nederlandse herkomst, 27 jaar)

7 Seks voor het huwelijk Volgens de Islam mag je pas geslachtsgemeenschap hebben als je getrouwd bent. Ook binnen het Hindoeïsme en het Christendom is seks voor het huwelijk niet toegestaan. Man en vrouw horen als maagd het huwelijk in te gaan. Wij vroegen de jongeren naar hun mening over seks voor het huwelijk: Seks op het eerste afspraakje, mag dat? JA zegt: 20% van de jongeren van Nederlandse herkomst. 16% van de jongeren van Hindoestaanse herkomst. 7% van de jongeren van Turkse herkomst. 5% van de jongeren van Marokkaanse herkomst. Seks na een relatie van een maand, mag dat? JA zegt: 45 % van de jongeren van Nederlandse herkomst. 22 % van de jongeren van Hindoestaanse herkomst. 13 % van de jongeren van Turkse herkomst. 8 % van de jongeren van Marokkaanse herkomst. Seks als je verloofd bent, mag dat? JA zegt: 65 % van de jongeren van Nederlandse herkomst. 59 % van de jongeren van Hindoestaanse herkomst. 22 % van de jongeren van Turkse herkomst. 18 % van de jongeren van Marokkaanse herkomst. Mag je alleen seks hebben als je getrouwd bent? JA zegt: 16 % van de jongeren van Nederlandse herkomst. 40 % van de jongeren van Hindoestaanse herkomst. 75 % van de jongeren van Turkse herkomst. 77 % van de jongeren van Marokkaanse herkomst. Seks is bij Hindoestanen nog steeds een taboe. Iedereen doet maar alsof hij/zij nooit aan seks denkt enzo. En de meisjes moeten altijd maagd zijn. (Meisje van Hindoestaanse herkomst, 18 jaar) Iedereen heeft een eigen manier van leven en wanneer ze aan seks beginnen, daar moet je ze altijd vrij in laten, daar heeft niemand iets mee te maken. (Jongen van Nederlandse herkomst, 22 jaar)

8 Dezelfde seksuele vrijheid voor meisjes als voor jongens? Binnen de Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse cultuur zie je vaak dat meisjes maagd moeten blijven tot het huwelijk, terwijl jongens veel meer vrijheid krijgen om te experimenteren voordat zij getrouwd zijn. In veel families is de maagdelijkheid van de dochters namelijk heel belangrijk voor de eer van de familie. Wij waren benieuwd of jongeren het hier mee eens zijn, of dat zij vinden dat meisjes dezelfde seksuele vrijheid moeten hebben als jongens: Over het algemeen vinden jongeren dat meisjes evenveel seksuele vrijheid moeten hebben als jongens. Wel vinden relatief meer jongeren van Marokkaanse herkomst dat het voor meisjes belangrijker is dan voor jongens om maagd blijven tot het huwelijk. Ook vinden relatief meer jongeren van Marokkaanse herkomst dat jongens meerdere seksuele relaties tegelijk mogen hebben, maar meisjes niet. Hoe denken jongeren over homoseksualiteit? Jongeren denken over het algemeen niet negatief over homo s en homoseksualiteit. Jongeren van Turkse en Marokkaanse herkomst zijn iets minder positief over homoseksualiteit dan jongeren van Nederlandse en Hindoestaanse herkomst. Jongens zijn iets minder positief dan meisjes. Dat het geloof homoseksualiteit afkeurt, wil niet zeggen dat wij deze groep niet mogen respecteren of niet in hun waarde mogen laten. Het is niet aan ons om hen te beoordelen. (Meisje van Marokkaanse herkomst, 27 jaar) Hoe ziet de ideale partner eruit? Moet je toekomstige partner er vooral aantrekkelijk uitzien, of vind je het belangrijker dat je goed met hem of haar kunt praten? Moet hij of zij dezelfde etnische herkomst en hetzelfde geloof hebben als jijzelf? Of wil je het liefst een partner met een goede opleiding en een goede baan?

9 Wat vinden jongeren van niet-nederlandse herkomst belangrijk? 1. Dat je elkaar kunt vertrouwen. 2. Dat je van elkaar houdt. 3. Dat je goed met elkaar kunt praten. 4. Dat je zelf goed past binnen de familie van je partner. 5. Dat je partner goed binnen jouw familie past. Wat vinden jongeren van Nederlandse herkomst belangrijk? 1. Dat je van elkaar houdt. 2. Dat je elkaar kunt vertrouwen. 3. Dat je goed met elkaar kunt praten. 4. Dat je partner aantrekkelijk is. 5. Dat je zelf goed past binnen de familie van je partner. Er is maar een ding belangrijk voor mij en dat is dat hij moslim moet zijn, verder maakt het mij geen fluit uit waar hij vandaan komt, wat hij is, enzovoort. (Meisje van Marokkaanse herkomst, 26 jaar) Kies je zelf of kiezen je ouders? Gedwongen uithuwelijking komt binnen de Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse gemeenschap in Nederland niet zo vaak meer voor. Toch hebben ouders vaak nog wel invloed op met wie hun zoon of dochter gaat trouwen. Wij vroegen de jongeren hoeveel invloed hun ouders hebben op hun partnerkeuze: Jongeren ervaren vrij veel vrijheid bij het kiezen van een partner. Jongeren van niet-nederlandse herkomst ervaren wel minder vrijheid dan jongeren van Nederlandse herkomst. Jongeren van Hindoestaanse herkomst ervaren de minste vrijheid bij het kiezen van een partner. Op de vraag of zij zouden kunnen weigeren als hun ouders een partner voor hen hebben uitgekozen, antwoordde bovendien maar 56% van hen Ja, want mijn ouders laten mij vrij in mijn keuze. Voor jongeren van Marokkaanse (69%), Turkse (80%) en Nederlandse (84%) herkomst liggen deze percentages veel hoger.

10 Ruzie met je ouders over partnerkeuze Partnerkeuze kan een bron van ruzie tussen ouders en kinderen zijn. Een kwart van alle jongeren die meededen aan het onderzoek heeft wel eens ruzie met zijn ouders gehad over partnerkeuze. Meisjes hebben daar vaker ruzie over dan jongens. Jongeren van niet-nederlandse herkomst hebben er even vaak ruzie over als jongeren van Nederlandse herkomst. Wat gebeurt er als je ouders je vriend of vriendin absoluut niet geschikt voor jou vinden? Dan raden mijn ouders mij aan om het contact met mijn vriend(in) te verbreken, denkt 53% van alle jongeren. Ik zou mijn ouders nooit tussen mij en mijn partner in laten komen, denkt 43% van de jongeren. Dan verbieden mijn ouders me om nog verder contact te hebben met mijn vriend(in), denkt 28% van de jongeren. Relatief meer jongeren van niet-nederlandse herkomst denken dit. Dan laten mijn ouders dit niet aan mijn merken, denkt 25% van de jongeren. Dan begin ik geen relatie met deze persoon, denkt 18% van de jongeren. Relatief meer jongeren van niet-nederlandse herkomst denken dit. Dan verbreken mijn ouders het contact met mij, denkt 6% van de jongeren. Relatief meer jongeren van niet-nederlandse herkomst denken dit. Dan verbreek ik het contact met mijn ouders, denkt 4% van de jongeren. Als ik al een vriend heb en ze verbieden mij dat dan doe ik dat echt niet... ik ga dan voor mijn vriend! (Meisje van Turkse herkomst, 17 jaar) Wil je later trouwen? JA, ik wil later zeker trouwen zegt: 57% van alle meisjes. 44% van alle jongens. 69% van de jongeren van Marokkaanse herkomst. 60% van de jongeren van Turkse herkomst. 58% van de jongeren van Hindoestaanse herkomst. 51% van de jongeren van Nederlandse herkomst. Ik zou koste wat het kost weigeren, ook al zou ik ervoor weg moeten lopen. (Meisje van Nederlandse herkomst, 12 jaar)

11 Een partner uit het land van herkomst? De meeste in Nederland geboren jongeren met een Turkse en Marokkaanse achtergrond kiezen er uiteindelijk voor om te trouwen met een partner uit het land van herkomst. Deze huwelijken worden ook wel importhuwelijken genoemd. Wij vroegen ons af of jongeren van niet-nederlandse herkomst inderdaad het liefst zouden willen trouwen met een partner uit het land van herkomst, en wat volgens hen de voordelen en nadelen daarvan zijn: Zou je willen trouwen met een partner uit het land van herkomst? Ja, zeker, zegt 13% van de jongeren. Waarschijnlijk wel, zegt 18%. Waarschijnlijk niet, zegt 21%. Zeker niet, zegt 23%. Dat weet ik nog niet, zegt 25%. Voordelen: Je hebt dezelfde culturele achtergrond en gewoonten. Je begrijpt elkaar beter. Je hebt dezelfde herkomst en hetzelfde geloof. De omgang met ouders en schoonouders gaat gemakkelijker. Een partner uit het land van herkomst is beter te vertrouwen. Hij of zij is vaak erg van je afhankelijk. Nadelen: Er komt veel administratieve rompslomp en geregel bij kijken. Het duurt lang voordat iemand helemaal geïntegreerd is in de Nederlandse samenleving. Hij of zij moet een nieuwe taal leren. Je hebt een andere manier van denken en andere gewoonten. Je kan communicatieproblemen krijgen. Stel ze trouwt alleen om paspoort te krijgen. Stel ze krijgt heimwee en wil terug naar het land van herkomst. Stel ze kan zich niet aanpassen. (Jongen van Hindoestaanse herkomst, 20 jaar)

12 Meer weten? Kijk op of Je kunt daar ook de brochure (bij)bestellen of gratis downloaden. Tekst: Tessa Kraemer, Esther van Driel en Yvonne van der Sluis. Op basis van onderzoek van: Tessa Kraemer en Charles Picavet. Met dank aan alle jongeren die aan het onderzoek meegewerkt hebben. De Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit, heeft brochures over onder andere seksualiteit, ongesteld zijn, het maagdenvlies, zaadlozing, homoseksualiteit en voorbehoedmiddelen. Ze zijn te bestellen op de website van de Rutgers Nisso Groep: Het is ook mogelijk een bestelformulier op te vragen per Vormgeving: Studio 12, Leiden 2005 Rutgers Nisso Groep Alle rechten voorbehouden

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Meisjes. Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt?

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Meisjes. Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad Wensenkaart Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? onderbouw Dat we oogcontact hebben Echt niet! L Misschien wel Natuurlijk!

Nadere informatie

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Jongens. Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt?

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Jongens. Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad Wensenkaart Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? onderbouw Dat we oogcontact hebben Echt niet! L Misschien wel Natuurlijk!

Nadere informatie

KRASLOTEN, JONGERENBOEKJE SEKS&ZO, HANDLEIDING EN TRAINING

KRASLOTEN, JONGERENBOEKJE SEKS&ZO, HANDLEIDING EN TRAINING KRASLOTEN, JONGERENBOEKJE SEKS&ZO, HANDLEIDING EN TRAINING Compleet voorlichtingspakket Het voorlichtingspakket Veilig vrijen & seks bestaat uit: 1. Krasloten 2. Jongerenboekje SEKS&ZO 3. Handleiding met

Nadere informatie

Onderzoek Veilig of niet?

Onderzoek Veilig of niet? Onderzoek Veilig of niet? 06 februari 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 24 januari tot 04 februari 2013, deden 2.261 jongeren mee. Het onderzoek is gehouden in samenwerking

Nadere informatie

Belangrijkste conclusies Seks onder je 25 ste 2012

Belangrijkste conclusies Seks onder je 25 ste 2012 Belangrijkste conclusies Seks onder je 25 ste 2012 Januari 2012 SAMENVATTING Seks onder je 25 ste 2012 is een grootschalig representatief onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren in Nederland.

Nadere informatie

ONDERZOEKSVERSLAG JEUGDRAADPANEL SEKSUALITEIT EN TOLERANTIE. Homo-emancipatie op school. Wie kunnen er beter hun mening geven dan jongeren zelf?

ONDERZOEKSVERSLAG JEUGDRAADPANEL SEKSUALITEIT EN TOLERANTIE. Homo-emancipatie op school. Wie kunnen er beter hun mening geven dan jongeren zelf? ONDERZOEKSVERSLAG JEUGDRAADPANEL SEKSUALITEIT EN TOLERANTIE Homo-emancipatie op school Wie kunnen er beter hun mening geven dan jongeren zelf? 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Kenmerken van de onderzochte groep

Nadere informatie

DE SEKSUELE LEVENSLOOP

DE SEKSUELE LEVENSLOOP DE SEKSEE EVENSOOP Aart Beekman Polikliniek Psychosomatische gynaecologie en Seksuologie Keuzevak seksuologie 2008-2009 Psycho-seksuele anamnese Invloed van de persoonlijke geschiedenis op seksuele betekenisgeving

Nadere informatie

Meningen en opvattingen van Haagse MBO-leerlingen over veilig vrijen

Meningen en opvattingen van Haagse MBO-leerlingen over veilig vrijen 30 epidemiologisch bulletin, 2008, jaargang 43, nummer 2/3 Meningen en opvattingen van Haagse MBO-leerlingen over veilig vrijen P.J.M. Uitewaal Uit een landelijk onderzoek naar de seksuele gezondheid onder

Nadere informatie

Resultaten onderzoek Rutgers i.s.m. het NOS Jeugdjournaal 2016 Samenvatting. Utrecht, maart 2016 Auteur: Hanneke de Graaf.

Resultaten onderzoek Rutgers i.s.m. het NOS Jeugdjournaal 2016 Samenvatting. Utrecht, maart 2016 Auteur: Hanneke de Graaf. Arthur van Schendelstraat 696 3511 MJ Utrecht Postbus 9022 3506 GA Utrecht +31(0)30 231 34 31 office@rutgers.nl www.rutgers.nl www.rutgers.international Utrecht, maart 2016 Auteur: Hanneke de Graaf BIC

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt. Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Dan wil je heel vaak bij hem of bij

Nadere informatie

Resultaten onderzoek seksualiteit

Resultaten onderzoek seksualiteit Resultaten onderzoek seksualiteit Augustus 2015 In opdracht van Way of Life en de NPV Uitgevoerd door Direct Research www.wayoflife.nl www.npvzorg.nl Conclusies Kennis Seksuele voorlichting Opvattingen

Nadere informatie

Werkblad Seksuele Diversiteit. KaartjesspeL voorkant

Werkblad Seksuele Diversiteit. KaartjesspeL voorkant KaartjesspeL voorkant Kaartjesspel achterkant Wat betekent LHBT? Ben je in de war als je bi bent? Hoe word je homo? Wat is coming out? Op welke leeftijd ontdek je dat je homo of lesbisch bent? Op welke

Nadere informatie

Community / Etnische websites

Community / Etnische websites Community / Etnische websites Jos Poelman, Programma Jongeren Soa Aids Nederland Nationaal Congres Soa* Hiv* Seks* 1 dec. 2014 Community / Etnische websites Voorbeelden: Maroc.nl, Hababam.nl, Kitatin.com,

Nadere informatie

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense Werkinstructie benaderen intermediairs Sense BIJLAGE 7 Voorbeeld van de opzet van de presentatie in PowerPoint BIJLAGE 7 VOORBEELD VAN DE OPZET VAN DE PRESENTATIE IN POWERPOINT] 1 WERKINSTRUCTIE BENADEREN

Nadere informatie

www.sense.info 1. Informatie over seks 1. Een eerste uitleg Veel jongeren hebben vragen over seks. Jij ook?

www.sense.info 1. Informatie over seks 1. Een eerste uitleg Veel jongeren hebben vragen over seks. Jij ook? www.sense.info 1. Een eerste uitleg 1. Informatie over seks Veel jongeren hebben vragen over seks. Jij ook? Op de site www.sense.info kun je alles vinden wat je wilt weten over seks. Ook kun je via Sense.info

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt. Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Dan wil je heel vaak bij hem of bij

Nadere informatie

Seksuele normen, waarden en praktijken bij jongeren uit etnische minderheden

Seksuele normen, waarden en praktijken bij jongeren uit etnische minderheden Seksuele normen, waarden en praktijken bij jongeren uit etnische minderheden Sophie Withaeckx & Shaireen Aftab RHEA Onderzoekscentrum Gender & Diversiteit (VUB) Ella vzw Kenniscentrum Gender & Etniciteit

Nadere informatie

januari 2009 Rutgers Nisso Groep Alle rechten voorbehouden www.rutgersnissogroep.nl

januari 2009 Rutgers Nisso Groep Alle rechten voorbehouden www.rutgersnissogroep.nl Sense Feiten en fabels Heb je nog vragen over seksualiteit, anticonceptie, soa of onbedoelde zwangerschap? Je kunt hiervoor altijd naar je huisarts gaan. Maar je kunt hiervoor ook terecht op de Sense-spreekuren

Nadere informatie

Onderzoeksfiche nr. e00586.pdf. 1. Referentie

Onderzoeksfiche nr. e00586.pdf. 1. Referentie 1. Referentie Referentie Lodewijckx, E. & Hendrickx, K. (2001). Marokkaanse jongeren over seksualiteit, pp.45-54. In: Trefpunt CGSO (2001). Seksualiteit/ relaties/ geboorteregeling: jaarboek 2001. Gent:

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 11: Wat is seks? Lesoverzicht

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 11: Wat is seks? Lesoverzicht Les 11: Wat is seks? Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen kunnen verschillende betekenissen geven aan seksualiteit. Kinderen zijn zich ervan bewust dat iedereen seksuele gevoelens heeft, en dat je je daarvoor

Nadere informatie

De seksuele ontwikkeling. van kinderen (0 tot 18 jaar)) en wat ouders kunnen doen

De seksuele ontwikkeling. van kinderen (0 tot 18 jaar)) en wat ouders kunnen doen De seksuele ontwikkeling van kinderen (0 tot 18 jaar)) en wat ouders kunnen doen Seksuele opvoeding gaat over meer dan alleen seksualiteit De seksuele ontwikkeling van kinderen en wat ouders kunnen doen

Nadere informatie

Over: www.bewareofloverboys.nl

Over: www.bewareofloverboys.nl 1 Naam: www.bewareofloverboys.nl Voordat je begint met de opdrachten? Lees dit door: Als je je niet prettig voelt bij het lezen van bepaalde dingen: Stop met het lezen van deze site. Praat erover met iemand

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Seks en Seksuele Risico s bij12 tot 25 jarigen. Dr. Hanneke de Graaf

Seks en Seksuele Risico s bij12 tot 25 jarigen. Dr. Hanneke de Graaf Seks en Seksuele Risico s bij12 tot 25 jarigen Dr. Hanneke de Graaf Seks onder je 25e 2005 2012 Methode Werving via scholen en gemeenten; 3926 meisjes en 3915 jongens; 12-25 jaar (gemiddeld 18,4); Representatief

Nadere informatie

Workshop Seksuele opvoeding een gave (op) gave

Workshop Seksuele opvoeding een gave (op) gave Workshop Seksuele opvoeding een gave (op) gave Seksuele opvoeding l 18-22 jaar oud Wat is de bagage die uw kind meegekregen moet hebben rond sekuele vorming als hij/zij volwassen is geworden? uw kind als

Nadere informatie

KIJK! SEKSUALITEIT. mijn leven. Leerjaar 2. Leskatern 3. Ont wikkeld voor. praktijkonderwijs Basis - Kader

KIJK! SEKSUALITEIT. mijn leven. Leerjaar 2. Leskatern 3. Ont wikkeld voor. praktijkonderwijs Basis - Kader em ex jk ki In KIJK! mijn leven Leerjaar 2 aa pl SEKSUALITEIT Leskatern 3 r Ont wikkeld voor praktijkonderwijs Basis - Kader INLEIDING Seksualiteit Jongeren zijn veel bezig met relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

De seksuele ontwikkeling van kinderen (0 tot 18 jaar) en wat ouders kunnen doen

De seksuele ontwikkeling van kinderen (0 tot 18 jaar) en wat ouders kunnen doen De seksuele ontwikkeling van kinderen (0 tot 18 jaar) en wat ouders kunnen doen Wat kun je doen als je vader of moeder bent? Je kunt je kinderen helpen bij hun seksuele ontwikkeling. Als ze klein zijn

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Vandaag gaan we het hebben over homoseksualiteit en biseksualiteit. Homoseksualiteit heeft te maken met mensen die zich seksueel aangetrokken voelen tot iemand

Nadere informatie

Zie De Graaf e.a. 2005 voor een uitgebreide onderzoeksverantwoording van het onderzoek Seks onder je 25ste.

Zie De Graaf e.a. 2005 voor een uitgebreide onderzoeksverantwoording van het onderzoek Seks onder je 25ste. 6 Het is vies als twee jongens met elkaar vrijen Seksuele gezondheid van jonge allochtonen David Engelhard, Hanneke de Graaf, Jos Poelman, Bram Tuk Onderzoeksverantwoording De gemeten aspecten van de seksuele

Nadere informatie

WEEK VAN DE LIEFDE Mini Symposium Migrantenjongeren en seksualiteit

WEEK VAN DE LIEFDE Mini Symposium Migrantenjongeren en seksualiteit WEEK VAN DE LIEFDE Mini Symposium Migrantenjongeren en seksualiteit Organisatie: GGD Den Haag Presentatie: Bram Tuk PHAROS b.tuk@pharos.nl Week v.d. Liefde 15-2-2012 Bram Tuk Doel Kennis Motivatie Reflectie

Nadere informatie

Onderzoek Wereldproblemen en Seks

Onderzoek Wereldproblemen en Seks Onderzoek Wereldproblemen en Seks 1V Jongerenpanel 24 oktober 2014 Over dit onderzoek Aan dit online onderzoek in samenwerking met dance4life, gehouden van 15 tot en met 23 oktober 2014, deden 1641 jongeren

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Op de polikliniek van het Universitair Kinderziekenhuis St Radboud ziekenhuis willen wij je met deze folder informatie geven over seksualiteit

Nadere informatie

Seksuele ontwikkeling van kinderen. 0-18 jaar. Kenniscentrum seksualiteit

Seksuele ontwikkeling van kinderen. 0-18 jaar. Kenniscentrum seksualiteit Seksuele ontwikkeling van kinderen 0-18 jaar Kenniscentrum seksualiteit 02 03 Als mijn kind doktertje speelt, moet ik me dan zorgen maken? Is het normaal dat mijn puber op internet op zoek gaat naar seks?

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

praten met je kind over relaties & seksualiteit

praten met je kind over relaties & seksualiteit hoofdstuktitel tips voor ouders met kinderen van 0 tot en met 12 jaar 1 praten met je kind over relaties & seksualiteit + tips voor ouders met kinderen van 0 tot en met 12 jaar 2 inhoudsopgave praten met

Nadere informatie

praten met je kind over relaties & seksualiteit

praten met je kind over relaties & seksualiteit hoofdstuktitel tips voor ouders met kinderen van 0 tot en met 12 jaar 1 praten met je kind over relaties & seksualiteit + tips voor ouders met kinderen van 0 tot en met 12 jaar 2 inhoudsopgave praten met

Nadere informatie

Partnerkeuze bij allochtone jongeren

Partnerkeuze bij allochtone jongeren Partnerkeuze bij allochtone jongeren Inleiding In april 2005 lanceerde de Koning Boudewijnstichting een projectoproep tot voorstellen om de thematiek huwelijk en migratie te onderzoeken. Het projectvoorstel

Nadere informatie

Extra tools Themabijeenkomsten

Extra tools Themabijeenkomsten Extra tools Themabijeenkomsten U kunt voor uw doelgroep of achterban naar behoefte natuurlijk ook een specifieke themabijeenkomst voorbereiden. In OSA is ervaring opgedaan met het houden van een aantal

Nadere informatie

Een onderzoek naar seksuele voorlichtingslessen onder leerlingen uit de onderbouw van het Nederlands voortgezet onderwijs.

Een onderzoek naar seksuele voorlichtingslessen onder leerlingen uit de onderbouw van het Nederlands voortgezet onderwijs. Een onderzoek naar seksuele voorlichtingslessen onder leerlingen uit de onderbouw van het Nederlands voortgezet onderwijs. Uitgevoerd door Scholieren.com, in opdracht van Rutgers WPF. April/mei 2013 Voorwoord

Nadere informatie

SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG in en om de school. Oka Storms Ben Serkei

SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG in en om de school. Oka Storms Ben Serkei SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG in en om de school Oka Storms Ben Serkei Wat gaan we doen? * Achtergronden seksualiteit * Invloed beeldcultuur en gevolgen * Oefening Wat is grensoverschrijdend? * Seksueel

Nadere informatie

Praten over anticonceptie met je kind: hoe, wanneer, waarom?

Praten over anticonceptie met je kind: hoe, wanneer, waarom? Praten over anticonceptie met je kind: hoe, wanneer, waarom? Voor het eerst in z n leven heeft mijn zoon een lief. Moet ik nu condooms kopen voor hem en op zijn nachtkastje leggen? Toen mijn dochter kwam

Nadere informatie

Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo

Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo LANG LEVE DE DI VER SI TEIT tekst Saskia Doorschodt fotografie Dorien Grötzinger Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo Ik ben lesbisch. Velen van ons hebben dit wel eens hardop tegen iemand anders gezegd.

Nadere informatie

Seksuele en relationele vorming aan jongeren in religieus en cultureel diverse groepen

Seksuele en relationele vorming aan jongeren in religieus en cultureel diverse groepen Seksuele en relationele vorming aan jongeren in religieus en cultureel diverse groepen Seksuele en relationele vorming aan jongeren in religieus en cultureel diverse groepen 1 Rutgers WPF is een gerenommeerd

Nadere informatie

Pubers. & seks. Handige tips voor ouders. Meer informatie PMS 630 PMS 637 PMS 458 PMS 376 PMS 021 WIT

Pubers. & seks. Handige tips voor ouders. Meer informatie PMS 630 PMS 637 PMS 458 PMS 376 PMS 021 WIT Meer informatie Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Op www.seksualiteit.nl vindt u meer informatie. Ook kunt u op deze website adressen vinden van hulpverleningsorganisaties op het gebied

Nadere informatie

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Lisette van Vliet: lisette.van.vliet@eenvandaag.

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Lisette van Vliet: lisette.van.vliet@eenvandaag. Onderzoek Sexting 7 april 2015 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 26 februari tot en met 9 maart 2015 deden 1852 jongeren mee, waaronder 961 middelbare scholieren. De uitslag is

Nadere informatie

Praat en doe mee Rol van opvoeders bij de ontwikkeling van seksualiteit Van hun kinderen ter preventie van seksueel overschrijdend gedrag

Praat en doe mee Rol van opvoeders bij de ontwikkeling van seksualiteit Van hun kinderen ter preventie van seksueel overschrijdend gedrag Praat en doe mee Rol van opvoeders bij de ontwikkeling van seksualiteit Van hun kinderen ter preventie van seksueel overschrijdend gedrag Eind rapportage Dona Daria centrum voor vrouwen en emancipatie

Nadere informatie

JE EIGEN LIJF JE EIGEN LIJF

JE EIGEN LIJF JE EIGEN LIJF JE EIGEN LIJF Het is heel belangrijk om je eigen lijf goed te kennen. Als je wordt geboren, ben je een meisje of een jongen. In de loop van de tijd groeit je lijf groeit hard tot je volwassen en uitgegroeid

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Richtlijn JGZ-richtlijn Seksuele ontwikkeling

Richtlijn JGZ-richtlijn Seksuele ontwikkeling Richtlijn JGZ-richtlijn Seksuele ontwikkeling 5. Determinanten van seksuele gezondheid-aanbevelingen Om kinderen en jongeren te kunnen ondersteunen in hun seksuele ontwikkeling is het van belang om de

Nadere informatie

De nieuwe buurt Niet welkom met een hoofddoek?

De nieuwe buurt Niet welkom met een hoofddoek? Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten De nieuwe buurt Niet welkom met een hoofddoek? marian hoefnagel De nieuwe buurt niet welkom met een hoofddoek? Verwerkingsmateriaal bij De nieuwe buurt Lees blz. 1,2,3,4,5,6,7,8,

Nadere informatie

!"# $ % & ' (!)*+),-./0.1//2

!# $ % & ' (!)*+),-./0.1//2 !"# $ % & ' (!)*+),-./0.1//2 !! " #!#$%!!&!& '!!! (! %)(%)(!! * &!# '! +!(,-#!&!# %#."'! $ '#$'$!!& '!& '# '! # %'!! % ##%! '!/!& '#'!%'!! # 01.$ 2* '#!& %!&!!!!! % #! 3' 1 4!! -(,!!#!& '#!!# %#."'! $'#(

Nadere informatie

Islamitische lesbische meiden uit de kast, in de drup? Out is not the only way!

Islamitische lesbische meiden uit de kast, in de drup? Out is not the only way! Islamitische lesbische meiden uit de kast, in de drup? Out is not the only way! Thuis weet niemand het. Op de opleiding wel. Daar heb ik een aantal vriendinnen die mij steunen en er is ook een docent die

Nadere informatie

Het lastigste van leven met hiv is voor velen vreemd genoeg niet zozeer de aandoening zelf of de behandeling, maar vooral de reacties van anderen.

Het lastigste van leven met hiv is voor velen vreemd genoeg niet zozeer de aandoening zelf of de behandeling, maar vooral de reacties van anderen. Het lastigste van leven met hiv is voor velen vreemd genoeg niet zozeer de aandoening zelf of de behandeling, maar vooral de reacties van anderen. Het houdt je misschien je leven lang bezig: Wie vertel

Nadere informatie

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy Reality Reeks Verwerkingsopdrachten Mooi meisje Verliefd op een loverboy Lees blz. 3. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Lees blz. 5 en 7. Woont Laura s oma al lang op de boerderij?

Nadere informatie

Relationele vorming. De rol van ouders in de gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen

Relationele vorming. De rol van ouders in de gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen Relationele vorming De rol van ouders in de gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen Programma Introductie relationele- en seksuele vorming Inventarisatie van vragen De seksuele ontwikkeling van kinderen

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Samen Anders Gecreëerd door: Sophie van Denzel, Anna van Driel, Myrthe Vondel.

Samen Anders Gecreëerd door: Sophie van Denzel, Anna van Driel, Myrthe Vondel. Samen Anders Gecreëerd door: Sophie van Denzel, Anna van Driel, Myrthe Vondel. HET SPEL Samen Anders is een diversiteitsspel voor jongeren en groepswerkers in de jeugdhulpverlening. Met Samen Anders kunnen

Nadere informatie

Dounia praat en overwint

Dounia praat en overwint Dounia praat en overwint Deze informatiefolder is een uitgave van Pharos, Expertisecentrum gezondheidsverschillen, in samenwerking met: Stichting Hindustani, Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders,

Nadere informatie

Whitepaper Anticonceptie

Whitepaper Anticonceptie Whitepaper Anticonceptie Colofon Vragen of opmerkingen over dit whitepaper? Neem contact op met de afdeling Communicatie van Rutgers via info@rutgers.nl. Rutgers, september 2016 2 Whitepaper Anticonceptie

Nadere informatie

Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in Zeevang Het E-MOVO scholierenonderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs.

Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in Zeevang Het E-MOVO scholierenonderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs. Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in Zeevang Het E-MOVO scholierenonderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs. Deze factsheet beschrijft de resultaten van de scholieren

Nadere informatie

J=Joris K=Karin. K: Je schrijft dat je licht autistisch bent. Kun je hier iets meer over vertellen?

J=Joris K=Karin. K: Je schrijft dat je licht autistisch bent. Kun je hier iets meer over vertellen? J=Joris K=Karin K: Je schrijft dat je licht autistisch bent. Kun je hier iets meer over vertellen? J: Een diagnose die ik kreeg als kleuter. Wat ik zelf niet wist in de lagere school en het begin van het

Nadere informatie

Week van de Lentekriebels

Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding, op school en thuis Anja Sijbranda GGD Hart voor Brabant Programma Waarom relationele en seksuele vorming? Wat doet school?

Nadere informatie

jongens meisjes 18 jaar of ouder

jongens meisjes 18 jaar of ouder 2. Seksuele risico s en beschermingsgedrag In dit hoofdstuk wordt een aspect van het thema seksualiteit uitgewerkt, namelijk seksuele risico s en beschermingsgedrag. De informatie is onder andere gebaseerd

Nadere informatie

SEKS ONDER JE 25 e DEFINITIEVE RESULTATEN

SEKS ONDER JE 25 e DEFINITIEVE RESULTATEN SEKS ONDER JE 25 e DEFINITIEVE RESULTATEN SEKS ONDER JE 25 e DEFINITIEVE RESULTATEN www.seksonderje25e.nl Utrecht, 8 september 2005 Auteurs: Hanneke de Graaf, Suzanne Meijer, Jos Poelman, Ine Vanwesenbeeck

Nadere informatie

Enquete resultaten Normen en Waarden 2014

Enquete resultaten Normen en Waarden 2014 Enquete resultaten Normen en Waarden 214 Deze enquête is afgenomen in de derde en vierde klas op de middelbare school de Guido de Bres in Amersfoort. Dit zijn de statistieken van de anwoorden die de leerlingen

Nadere informatie

3 Competenties en indicatoren...11

3 Competenties en indicatoren...11 Inhoudsopgave 1 Achtergronden... 5 1.1 Seksuele gezondheid jongeren nog niet altijd optimaal...5 1.2 Belangrijke rol voortgezet onderwijs...6 1.3 Aandacht voor het thema in de kennisbases...7 1.4 Leervraag

Nadere informatie

SEKSUEEL GEDRAG. Jongerenmonitor % geslachtsgemeenschap. Klas 2. Klas 4. 55% altijd een condoom gebruikt

SEKSUEEL GEDRAG. Jongerenmonitor % geslachtsgemeenschap. Klas 2. Klas 4. 55% altijd een condoom gebruikt IJsselland SEKSUEEL GEDRAG Jongerenmonitor 2015 7% geslachtsgemeenschap gehad 10.163 jongeren School Klas 2 13-14 jaar Klas 4 15-16 jaar 49% negatieve houding homoseksualiteit 55% altijd een condoom gebruikt

Nadere informatie

Bachelorthese Bachelor Psychologie Richting Veiligheid & Gezondheid

Bachelorthese Bachelor Psychologie Richting Veiligheid & Gezondheid Bachelorthese Bachelor Psychologie Richting Veiligheid & Gezondheid De invloed van geloof en acculturatie op de opvattingen over seksualiteit bij Turkse jongeren Arzu Tanriverdi (0119318) Faculteit der

Nadere informatie

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2014

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2014 Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2014 Figuur 1 Aantal deelnemers naar geslacht en leeftijd 75 t/m 85 jaar 1 Over welke cijfers hebben we het? In Nederland worden gegevens over de leefstijl

Nadere informatie

Stelling Wanneer een man met een ander geloof, of zonder geloof, in de synagoge komt, moet ook hij een keppeltje opzetten.

Stelling Wanneer een man met een ander geloof, of zonder geloof, in de synagoge komt, moet ook hij een keppeltje opzetten. Opdracht Bespreek met je klas deze stellingen. Dit kan met alle leerlingen tegelijkertijd of jullie kunnen in groepjes antwoord geven, deze opschrijven en ze kort presenteren voor de klas. Bedenk in ieder

Nadere informatie

PAGINA BESTEMD VOOR DE INTERVIEWER. Interviewernummer : INTCODE. Module INTIMITEIT. (bij de vragenlijst volwassene lente 2002)

PAGINA BESTEMD VOOR DE INTERVIEWER. Interviewernummer : INTCODE. Module INTIMITEIT. (bij de vragenlijst volwassene lente 2002) PAGINA BESTEMD VOOR DE INTERVIEWER Interviewernummer : INTCODE WZARCH INDID Module INTIMITEIT (bij de vragenlijst volwassene lente 2002) Personen geboren vóór 1986. Betreft persoonnummer : P09PLINE (zie

Nadere informatie

Ramadan Enquête 2008

Ramadan Enquête 2008 Ramadan Enquête 2008 Project 8051-I In opdracht van AT5 Raziye Simsek Jeroen Slot Weesperstraat 79 Postbus 658 1018 VN Amsterdam 1000 AR Amsterdam Telefoon 020 527 9527 Fax 020 527 9595 r.simsek@os.amsterdam.nl

Nadere informatie

Opvoeden in andere culturen

Opvoeden in andere culturen Opvoeden in andere culturen Bevorderen en versterken: competenties vergroten Een betere leven DVD 1 Bevolkingsgroepen aantal Allochtoon3.287.706 Autochtoon13.198.081 Europese Unie (exclusief autochtoon)877.552

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Hoe denken Zeeuwse jongeren en ouders over alcoholgebruik door jongeren? Onderzoek GGD Zeeland maart 2011

Hoe denken Zeeuwse jongeren en ouders over alcoholgebruik door jongeren? Onderzoek GGD Zeeland maart 2011 Hoe denken Zeeuwse jongeren en ouders over alcoholgebruik door jongeren? Onderzoek GGD Zeeland maart 2011 Zeeuwse jongeren en alcohol In 2010 is de Zeeuwse campagne Laat ze niet (ver)zuipen! van start

Nadere informatie

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2014

Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2014 Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2014 2 Kerncijfers leefstijlmonitor seksuele gezondheid 2014 Figuur 1 Aantal deelnemers naar geslacht en leeftijd 75 t/m 85 jaar 1 Over welke cijfers hebben

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: In de eerste bijeenkomsten hebben we besproken dat er veel verandert in de puberteit. Je lichaam verandert en de omgang met je ouders en vrienden. Maar er gebeurt

Nadere informatie

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk!

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk! In de les praten over relaties en seksualiteit Hoe maak je het makkelijk en leuk! Hoe kunt u leerlingen ondersteunen en leert u hen verantwoorde keuzes te maken op het gebied van relaties en seksualiteit?

Nadere informatie

Ysbrand van der Vleugel Naoual Bakerci Hamdoula NHG-Congres 13 november 2015

Ysbrand van der Vleugel Naoual Bakerci Hamdoula NHG-Congres 13 november 2015 Ysbrand van der Vleugel Naoual Bakerci Hamdoula NHG-Congres 13 november 2015 Van welke sekse je bent? Je oriëntatie, je gendergevoel? Van welke etniciteit je bent? In welke cultuur je bent opgegroeid?

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: De puberteit is naast de lichamelijke veranderingen ook de periode waarin je op een andere manier naar jezelf en de mensen om je heen gaat kijken. Dit komt omdat

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels

Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding op school en thuis Naam Christel van Helvoirt GGD Hart voor Brabant Waar denken jullie aan bij seksualiteit? Gevoelens Veiligheid

Nadere informatie

Families onder druk. Huiselijk geweld binnen Marokkaanse en Turkse gezinnen. Drs. Ibrahim Yerden. Probleemstelling

Families onder druk. Huiselijk geweld binnen Marokkaanse en Turkse gezinnen. Drs. Ibrahim Yerden. Probleemstelling Families onder druk Huiselijk geweld binnen Marokkaanse en Turkse gezinnen Drs. Ibrahim Yerden Probleemstelling Hoe gaan Marokkaanse en Turkse gezinsleden, zowel slachtoffers als plegers om met huiselijk

Nadere informatie

SOA enquete uitslag 2008

SOA enquete uitslag 2008 pagina 1 van 10 p h p E S P SOA enquete uitslag 2008 Wat weet je over Sexueel Overdraagbare Aandoeningen Deze enquete is strikt geheim!we kunnen niet inzien wie welke gegevens heeft uitgevoerd! 1. In welke

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

8e jaargang nummer 3 november 2007 +14. Liefde

8e jaargang nummer 3 november 2007 +14. Liefde 8e jaargang nummer 3 november 2007 +14 Liefde Verenigingsblad voor jongeren van 12 tot 16 jaar Verschijnt zeven keer per jaar Jaargang 8 Nummer 3 ISSN: 1568-8844 Redactie: Hennie Groenendijk Jacob Hoekman

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Onderzoek onder kinderen groep 5 t/m 8

Onderzoek onder kinderen groep 5 t/m 8 Onderzoek onder kinderen groep 5 t/m 8 februari/maart 2015 Bewaren van geld Hoe bewaar jij je geld? (meerdere antwoorden mogelijk) In mijn spaarpot Op de bank In mijn portemonnee Op een speciale plek,

Nadere informatie

Relaties en seksualiteit

Relaties en seksualiteit Seksualiteit ontwikkelt zich vanaf de geboorte en is een wezenlijk onderdeel van het mens-zijn gedurende het hele leven. Seksualiteit wordt geuit en ervaren in gevoelens, gedachten, opvattingen, rollen

Nadere informatie

Lang Leve de Liefde. Proefwerk. Voor VMBO, HAVO en VWO

Lang Leve de Liefde. Proefwerk. Voor VMBO, HAVO en VWO Lang Leve de Liefde Proefwerk Voor VMBO, HAVO en VWO vmbo-t/havo/vwo Handleiding proefwerk Lang Leve de Liefde Voor u ligt de handleiding en het proefwerk van Lang Leve de Liefde. Heeft u het juiste proefwerk?

Nadere informatie

Nationaal Studenten Sex Onderzoek. Rapportage 2009

Nationaal Studenten Sex Onderzoek. Rapportage 2009 Nationaal Studenten Sex Onderzoek Rapportage 2009 Samenvatting Totaal aantal respondenten: 1,658 Aantal totaal ingevulde vragenlijsten: 1,455 Algemene gegevens 85% van degenen die de vragenlijst hebben

Nadere informatie

Onderzoek: Verhoging leeftijdsgrens alcohol

Onderzoek: Verhoging leeftijdsgrens alcohol Onderzoek: Verhoging leeftijdsgrens alcohol Publicatiedatum: 24-12- 2013 Over dit onderzoek Aan het onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel, gehouden van 9 t/m 19 december 2013, deden ruim 29.000 volwassenen

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat is normaal?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat is normaal? Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat is normaal? Congres Seks over de grens 26 januari 2009 Lou Repetur en Kristin Janssens (MOVISIE) Inhoud 1. Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag? Opvattingen

Nadere informatie

Praten over anticonceptie met je kind: Hoe, wanneer, waarom?

Praten over anticonceptie met je kind: Hoe, wanneer, waarom? Praten over anticonceptie met je kind: Hoe, wanneer, waarom? Voor het eerst in z n leven heeft mijn zoon een lief. Moet ik nu condooms kopen voor hem en op zijn nachtkastje leggen? en Toen mijn dochter

Nadere informatie

Onderzoek: Armoede. Publicatiedatum: 6-3- 2014

Onderzoek: Armoede. Publicatiedatum: 6-3- 2014 Onderzoek: Armoede Publicatiedatum: 6-3- 2014 Over dit onderzoek Het onderzoek is een driehoeksmeting bestaande uit een online enquête met zowel open als gesloten vragen, en een asynchrone online focusgroep

Nadere informatie

Flyer relaties en seksualiteit

Flyer relaties en seksualiteit Inleiding Kinderen komen dagelijks via de media, ervaringen thuis of op straat in aanraking met positieve en negatieve aspecten van relaties en seksualiteit. Logisch dat ze daar op school over vertellen

Nadere informatie

GO Jeugd 2008 Seksualiteit

GO Jeugd 2008 Seksualiteit GO Jeugd 2008 Seksualiteit Samenvatting seksualiteit Uit de gegevens van GO Jeugd 2008 van GGD Fryslân blijkt dat 22% van de Friese 12 t/m 18 jongeren wel eens geslachtsgemeenschap heeft gehad. De helft

Nadere informatie