medewerkersdag 2013 Met deze keer:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "medewerkersdag 2013 Met deze keer:"

Transcriptie

1 Friesestraatweg AC Groningen T info@vwnn.nl F Nieuwsbrief Stichting Vluchtelingenwerk Noord-Nederland Met deze keer: medewerkersdag 2013 p3 Verslag medewerkersdag 2013 p4 p5 Moeders voor VluchtelingenWerk Digitale vaardigheden en veiligheid p6/7 Portret van Wim de Jonge p8 p9 Suzan Vastenburg Terugkeerconferentie We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde medewerkersdag.met ruim 220 deelnemers was de dag goed bezocht. De workshops Meet2Know; Nederlandse Taalklanken; Artikel 64 en Ambassadeursschap werden goed bezocht. Ter ontspanning werd er gewandeld en gevaren. Van de gelegenheid tot ontmoeting werd volop gebruik gemaakt. Het Scandinavisch buffet vormde een heerlijke en gezellige afsluiting. We zagen allemaal tevreden mensen, die het erg naar hun zin hadden. De handouts van de workshops Artikel 64 en Nederlandse taalklanken zijn op te vragen bij mtiel@vwnn.nl. Dank voor jullie aanwezigheid, we hopen iedereen volgend jaar weer te zien, op weer een mooie locatie in Noord-Nederland! Marieke Bos: Leuke medewerkersdag! varen op het bootje was heel leuk, relaxt met het zonnetje er bij. We hebben allemaal een keer aan het stuur gezeten, had ik ook nog nooit gedaan. Zat in het bootje met o.a. Fennie en Sandra Oudshoorn. Leuk om een paar van mijn oude collega s uit AZC Delfzijl weer gezien te hebben. Dorine Manson directeur VWN tijdens de workshop over Ambassadeursschap 1.

2 Medewerkersdag 2013 Liuba Miasnikova Paulien de Wit gaf de workshop Nederlandse Taalklanken Mamadou Congo Istahil Abdulahi Wouter Zandwijk (van het Landelijk Bureau VWN): Wat hebben jullie in Noord toch een onwijs leuke ploeg! Ik vond het erg leuk om die goede energie een keertje te voelen. Dorine vond het ook erg leuk bij jullie te zijn. 2.

3 Verslag medewerkersdag 2013 Op 3 oktober was de jaarlijkste medewerkersdag. Dit jaar werd deze gehouden in het Scandinavisch dorp, gelegen aan het pittoresque Hoornse meer nabij Groningen. Een mooie locatie met knisperend haardvuur, de sfeer en geur van grenen en Scandinavisch rood, en waar je elk moment een eland voor het raam zou verwachten... De nieuwe directeur van VWNN, Christine Hillemans, heette de bezoekers persoonlijk bij de ingang welkom. Na een korte kennismaking en drankje, werden de vrijwilligers vrij snel opgesplitst over de georganiseerde workshops. Ieder kon kiezen uit 2 van de 4 aangeboden workshops. Aan het einde van de middag was nog ruimte voor een wandeling nabij het mooie Hoornse meer. Ik was zelf ingedeeld bij Art. 64 Vreemdelingenwet. Het enthousiasme voor deze workshop was dermate groot dat een aantal mensen met een plekje op de grond of aan zijkant genoegen moesten nemen. Vol overgave en gedreven vertelde Mr. Janse over een paar schrijnende en zeer zeldzame zaken. Hij vertelde over bijzondere juridische oplossingen, hoe bv een asielzoeker met een hele kleine overtreding in Nederland, die hem niet was aan te rekenen, toch een status kreeg middels een bijzonder gecompliceerde constructie en Art.64. Aan het einde heeft hij een pakketje sheets met de meest recente ontwikkelingen verspreid. De presentatie van Meet2Know, voor de bevordering van verdraagzaamheid op scholen, oogstte wat minder belangstellenden, maar was zeker niet minder interessant. Bij Meet2Know, waarbij ik zelf participant was, is een interactief programma uitgevoerd. D.w.z. gedurende de hele workshop werden we stevig bij de -les- gehouden middels een videoquiz over interesses en vooroordelen van scholieren, doe-spelletjes, en een gesimuleerde praktijksituatie. Paulien de Wit gaf de workshop Nederlandse taalklanken. Daarna een borrel, nog meer gezelligheid en het diner. Dit diner overtrof werkelijk alles, was zeer uitgebreid, een aanrader voor wie er nog es een feestje wil organiseren. Ik heb nog net geen elandbiefstuk gezien bij het buffet, maar de keuze aan verschillende gerechten, vlees, vis en exotische groenten en salades was dermate groot, dat het me toch niet zou zijn opgevallen als er wél een heuse elandbiefstuk tussen had gelegen... In een aparte hoek, sfeervol omgeven door rode stofjes, Scandinavische kabouters en houtwerk, was een gezellige ruimte gecreëerd voor de leden van de Vrijwilligersraad. We hebben officieel spreekuur gehouden van tot uur, maar ook daarna bleven belangstellenden komen met diverse vragen. Een belangrijk onderdeel van de dag was de werving van nieuwe leden voor de VR. De flyers die we hebben verspreid hebben geresulteerd in 5 nieuwe aanmeldingen voor de VR en tal van tips en aanbevelingen. Deze resulaten zullen we in de eerstvolgende vergadering van 11 december bespreken. Het verslag zal worden geplubliceerd in de Map Vrijwilligersraad, die kun je op elke pc van VWNN raadplegen. Vervolg op pagina 4 3.

4 Verslag medewerkersdag 2013 (Vervolg van pagina 3) Als bijzonder item van de dag hadden we nog een grote wensboom in de zaal geplaatst. Iedere vrijwilliger kon een wens voor een asielzoeker op een kaartje schrijven en in de boom hangen. De meest originele tekst was van de heer Bogman: zijn wens was kort maar uiterst krachtig in slechts één woord gevat, nl. status en dat gunnen we hen toch allemaal? Kijk gerust eens naar de activiteiten in onze map Vrijwilligersraad. Indien je een idee of suggestie hebt, kun je deze naar ons mailen of met ons contact opnemen. Namens de Vrijwilligersraad VWNN november 2013, Lineke Schipma moeders voor VluchtelingenWerk VluchtelingenWerk Stadskanaal organiseert jaarlijks een Sinterklaasfeest voor de kinderen van haar cliënten. Een gezellig feest waarbij de Sint en zijn Pieten altijd aanwezig zijn, met natuurlijk een cadeautje voor ieder kind. Dat laatste zat er voor dit jaar niet in omdat het budget dat niet toe liet. Een vrijwilligster bood speelgoed van haar kinderen aan. Speelgoed waar de kinderen niet meer mee speelden en dat er nog heel goed uit zag. Toen we haar de situatie voorlegden, ondernam ze vol enthousiasme actie. Op de Willibrord School te Stadskanaal deed ze een oproep aan alle ouders om speelgoed te doneren! En wat hebben we veel en mooi speelgoed gekregen! Samen met een aantal ouders van de school zijn alle cadeautjes ingepakt, klaar om te worden gegeven. Dit jaar zit de zak van Sinterklaas gelukkig weer vol met cadeautjes. Bijzondere cadeaus, cadeautjes met een verhaal. Mireille Paas 4.

5 Digitale vaardigheden en veiligheid Op dit moment wordt door VluchtelingenWerk Nederland een verenigingsbrede bewustwordingscampagne gevoerd rond privacy aspecten en het omgaan met gevoelige informatie, zoals de dossiers van personen die onder onze hoede vallen. Dat is natuurlijk een goede zaak. Tegelijkertijd hebben we als vluchtelingenwerkers allemaal een nieuw wachtwoord toegestuurd gekregen. De wachtwoorden zijn de inlogcodes voor Zimbra en CIS (voorheen BOSS), dus niet voor VVS. Daarnaast heeft Marianne Tiel op vele locaties voor vele medewerkers de training VVS en digitale vaardigheden georganiseerd. Tijdens de laatste basiscursus waren er zelfs twee vrijwilligers aanwezig die zich de VVS deskundigen op locatie noemden. Een prima ontwikkeling, want we hopen op deze manier dat het met name voor vrijwilligers makkelijk wordt Zimbra en CIS te gebruiken en VVS in te vullen. Allemaal heel veel succes. Christine Hillemans Beter laat... Dag collega s! Ik ben Hans Rijnks, 26 jaar oud, in de afrondende fase van mijn studie Psychologie, en medewerker bij Vluchtelingen- Werk Noord Nederland. Ik vond het fantastisch om voor mijn studie mensen te coachen, te helpen obstakels te overwinnen, en hun persoonlijke ontwikkelingen van zo dichtbij mee te maken. Op aanraden van een collega-coach (en voormalig VluchtelingenWerker) ben ik vanaf oktober 2011 bij VWNN een vluchteling gaan coachen tijdens zijn inburgeringstraject. Na deze leuke ervaring vroeg Mamadou Congo mij of ik arbeidsparticipatietrainingen wilde geven, waarbij ik sindsdien veel leuke vluchtelingen en collega s heb leren kennen! Hier ben ik in juli dit jaar weer mee gestopt, toen ik werd aangenomen om voor het project Blik op de Toekomst als counselor uitgeprocedeerde vluchtelingen te begeleiden met de vraag: wat nu? Het project begint langzamerhand vorm aan te nemen en ik hoop nog veel vluchtelingen te helpen in het vinden en maken van een betere toekomst! Naast mijn werk bij VWNN ben ik communicatietrainer op verschillende afdelingen van het UMCG. Ik hou erg van muziek, en heb al meerdere instrumenten bespeeld (de laatste 9 jaar gitaar). Ik schrijf ook zelf nummers en heb hiermee opgetreden. Ik zit momenteel niet in een band omdat dit niet viel te combineren met mijn voetbal- carrière, maar ik hoop in de toekomst wel weer een geschikte groep te vinden. Hans Rijnks 5.

6 Portret van... Wim de Jonge (89) is de oudste medewerker van VluchtelingenWerk Noord-Nederland (VWNN). Al zeventien jaar staat hij klaar voor zijn medemens in AZC Zweeloo: Ik houd ervan om mensen te helpen en om midden in de samenleving te staan. Ethisch beroep Wim: Die mensen moeten geholpen worden en dat doe ik graag. Ik houd ervan om met mensen te werken.. Dat vond ik vroeger al, toen ik een drogisterij had. Ik vond dat een ethisch beroep, waarin je kon helpen en adviseren. Dat geldt ook voor wat we doen bij VluchtelingenWerk. Het zijn allemaal mensen. Mensen met een eigen verhaal. Natuurlijk hebben ze vaak iets heel anders achter de rug dan wij, maar het komt erop neer dat ze hulp nodig hebben. IND bepaalt Wim is in 1997 als vrijwilliger van het COA Nederlandse les gaan geven aan asielzoekers. Toen dat na een jaar of drie stopte, stapte Wim over naar VluchtelingenWerk. Wim: Er was net iemand gestopt als juridisch begeleider, dus ik kwam op het goede moment. Sindsdien heeft Wim heel wat collega s zien komen en gaan. Toch is er volgens hem niet erg veel veranderd in die tijd bij Vluchtelingen- Werk. Wim: Het is nog steeds zo dat de IND bepaalt. Wij hebben geen enkele macht. Het enige dat wij kunnen doen is de mensen zo goed mogelijk bij staan. En dan moet je niet denken dat ik zo n geiten wollen sokken-type ben. Helemaal niet! Er wordt soms gezegd dat die mensen zo zielig zijn. Dat is niet zo. Van mij hoeft ook niet iedereen een verblijfsvergunning te krijgen. Je hebt er soms avonturiers bij zitten, die gewoon komen kijken of ze het hier financieel beter kunnen krijgen. Dat kun je ze natuurlijk niet kwalijk nemen, maar ik vind het prima als die mensen geen asiel krijgen. Als we alle arme mensen zouden moeten opnemen, werd het hier wel heel erg druk, nietwaar? Natuurlijk is het wel heel fijn dat we mensen die het echt nodig hebben, kunnen helpen. Maar ik ben daarin wel realistisch. Het is half negen als Wim zijn fiets parkeert bij het kantoortje van VWNN op het AZC van Zweeloo. Hij heeft er dan al een hele busreis opzitten, vanaf zijn appartement in Emmen. Wim: De weg is opgebroken, dus moet ik het laatste stuk fietsen. Wim is vier dagdelen per week bij VluchtelingenWerk te vinden, voor de juridische begeleiding van asielzoekers. Uitgeprocedeerd Wim gaat met zijn hulp aan asielzoekers soms verder dan menig ander. Laatst was ik met een paar neefjes en nichtjes een dagje naar de dierentuin in Emmen, toen ik gebeld werd door een asielzoeker uit Pakistan. Hij had mijn mobiele nummer van iemand gekregen en was helemaal in paniek, omdat hij was uitgeprocedeerd en op straat stond in Rotterdam. Op zo n moment zeg ik dat hij maar naar Emmen moet komen. Hij heeft een tijdje bij mij gelogeerd en ik heb hem geadviseerd om naar Duitsland te gaan. Twee dagen later heb ik nog een telefoontje van hem gehad, dat hij daar goed was aangekomen, maar sindsdien is het stil. Vervolg op pagina 7 6.

7 Portret van wim de jonge (Vervolg van pagina 6) Ik vind het leuk om contact te houden met teruggekeerde asielzoekers, maar in de praktijk is dat moeilijk. Een paar weken geleden verscheen Wim nog wel in driedelig kostuum op het werk, omdat hij aansluitend een bruiloft had van een Jemenitisch stel. Wim: Die man ken ik al twaalf jaar, vanaf het moment dat hij als alleenstaande minderjarige asielzoeker naar Nederland kwam. Wim met kleinzoon Geld en macht Wims adressenboekje staat vol met exotisch klinkende namen van over de hele wereld. Namen van asielzoekers, maar ook namen van mensen die hij in het buitenland heeft ontmoet. Wim houdt erg van reizen en vloog regelmatig naar landen als Gambia, Kenia en Egypte. Wim: Ik houd erg van Afrika. Daar ging ik al regelmatig heen voordat ik bij VluchtelingenWerk kwam. Wim werkt vooral met asielzoekers uit Somalië, Eritrea en Ethiopië. De mensen uit Eritrea krijgen meestal vrij snel een status, vanwege het dictatoriale bewind daar. Wim: De situatie daar is het resultaat van Westerse onderdrukking. Dat is enorm triest en daar wordt niets aan gedaan. Ik denk dat veel Afrikanen die hier asiel zoeken, ook het gevoel hebben dat het Westen jarenlang van ze heeft geprofiteerd en dat ze eindelijk eens iets terug kunnen halen. Want alles draait om geld en macht. Wij subsidiëren zoveel, dat ze in Afrika hun producten niet meer kwijt kunnen. Dat is machtsmisbruik en eigenbelang. Geen slachtoffer Maar als Wim de deur van het kantoor van VluchtelingenWerk dichttrekt, laat hij de problemen en verhalen daar. Wim: Dat moet ook, anders heb je geen leven. Ik ben een echte weegschaal. Eigenlijk geloof ik er niet in, maar het schijnt toch te kloppen. Ik ben evenwichtig en kan goed relativeren. Mensen zeggen wel eens dat het me ook altijd meezit. Maar ik heb net zo goed moeilijke tijden gehad. Bijvoorbeeld toen mijn vrouw plotseling overleed in Maar ook zakelijk heeft het me niet altijd mee gezeten. Het is meer dat ik me nooit het slachtoffer voel. Voor mij is het heel belangrijk dat ik midden in de samenleving blijf staan en dat ik betrokken blijf. Begin jaren negentig heb ik bijvoorbeeld ook een computer gekocht, puur omdat ik wilde bijblijven. Daar ben ik heel blij om, want nu heb ik geen problemen met het invullen van VVS, maar ik heb bijvoorbeeld ook Facebook en Skype. Tafeltje Dekje Behalve dat Wim vier dagdelen per week bij VluchtelingenWerk is, zet hij zich ook in voor de bewonerscommissie van zijn flat en een bejaardentehuis. Wim: Ik help daar sinds 1995, toen ik in Emmen kwam wonen. Eerst met het project Tafeltje Dekje. Nu help ik op vrijdag door daar een visje te verkopen en op woensdag ben ik er ook. Dan speel ik op het keyboard en komen al die oudjes zingen. Op zaterdag doe ik thuis de was en op zondag sta ik te strijken. Ik heb onlangs ook een nieuwe stofzuiger gekocht, want ik doe alles zelf in huis. Ik zie ook niet in waarom niet. Ik doe er misschien wat langer over, nou en? Mijn motto is dat je vooral zo actief mogelijk moet blijven op zoveel mogelijk terreinen. Zolang het kan, blijf ik zeker werken bij Vluchtelingenwerk. Dat wil ik niet missen, dat is veel te leuk! Everdien Brinkhuis 7.

8 Mag ik me even voorstellen? Suzan Vastenburg Sinds half augustus werk ik, met veel plezier, als docent inburgering in Assen, niet echt naast de deur, als je in Diphoorn woont. Ik woon daar met mijn man en onze pleegzoon,die in het weekend komt aanwaaien uit Groningen. Mijn 2 volwassen kinderen wonen en studeren in Amsterdam. Momenteel bestaat de groep in Assen uit 10 cursisten; 6 cursisten volgen een traject alfabetisering en 4 inburgering. Ik werk samen met Marjolein en Sietze, die al langer taalvrijwilliger zijn in Assen. Zelf ben ik, naast mijn baan als docent, al zo n 18 jaar vrijwilliger juridische begeleiding op AZC Zweeloo. En dat ben ik nog steeds. Eveneens zo n 18 jaar geleden maakte ik de switch van docent aan het VMBO naar docent NT2 bij de Basiseducatie, die later opging in het ROC Drenthe College. Ook daar werk ik nog steeds, maar dan in Emmen, in de alfabetisering en aan het MBO als docent Nederlands. Eerder werkte ik met vluchtelingenwerk Emmen ook al eens samen in de inburgering, als docent bij ITOM. En zo kom ik in deze nieuwe baan heel wat oude bekenden tegen. Verder houd ik van uitdagingen en die zie ik volop in deze nieuwe baan. Suzan Vastenburg As I Left My Father s House door de New Dutch Connections Op zaterdag 9 november was ik, met vele VluchtelingenWerkers uit de gemeente Emmen, AZC Emmen, Zweeloo en Ter Apel te gast in de Grote Kerk te Emmen bij deze voorstelling. Een voorstelling die veel indruk op ons maakte, de combinatie met teksten en muziek maakte het tot een unieke ervaring. Het doel van As I Left My Father s House is om burgers bij elkaar te brengen met een warm hart voor vluchtelingen. Een aantal vluchtelingen een jood, een christen en een moslim vertellen het eigen verhaal. Alles is waargebeurd. Het toneelstuk gaat over de langjarige gevolgen van oorlog en over het bidden op momenten die er toe doen. De teksten in het stuk komen uit verschillende bronnen: de Bijbel, de Koran en de Tenach. Anarchie, de gevaren op een vluchtweg, de hidjra en de pijn van verlies komen aan de orde, evenals de eenzaamheid van het niet weten waarheen de volgende stap gezet moet worden. Maar ook het begin van vernieuwing en de kracht van Liefde komen aan bod. We hadden in Emmen het geluk dat Bright Omansa Richards, voormalig vluchteling uit Liberia, zelf een van de hoofdrollen speelde. Soms moeilijk te verstaan (volgens onze aanwezige NT2 docent zou hij zakken voor de telefonische toets inburgering) maar hij speelde wel ontzettend bevlogen en authentiek. Als je in de gelengeheid bent deze gratis bijeenkomst te bezoeken (VluchtelingenWerk Nederland sponsort vaak voorstellingen), is mijn advies: laat deze kans niet lopen! Christine Hillemans 8.

9 Terugkeerconferentie In juli dit jaar is in Groningen het project Blik op de Toekomst van start gegaan. Binnen het project zoeken we samen met uitgeprocedeerde vluchtelingen uit wat hun overgebleven mogelijkheden zijn. Als counselor binnen dit project mocht ik begin November naar een internationale conferentie over terugkeer gaan, in het Duitse kloosterdorpje Sankt Ottilien in Beieren, wat zich op 25 minuten lopen van het dichtstbijzijndste treinstation bevindt. Omdat ik de avond voor de conferentie laat aankwam heb ik dit stuk met behulp van het maanlicht over een onverhard weggetje tussen de bomen belopen. Na de wandeltocht heb ik een tijdje voor een dichte deur gestaan, maar gelukkig kon ik een organisator wakker bellen om mij binnen te laten! Deelnemers aan de conferentie hebben op verschillende manieren met het terugkeerproces te maken, en onder de aanwezigen waren medewerkers van andere VW stichtingen, terugkeerorganisaties uit andere landen en natuurlijk partnerorganisaties in Landen van Herkomst (LvH). Alle terugkeerprojecten delen hetzelfde doel: alles doen wat mogelijk is om de vluchteling te helpen, ook in deze moeilijke situatie. Denk hierbij aan zowel persoonlijke (psychologische- en sociale) steun als logistieke steun (verkrijgen van documenten, veiligheid in LvH, en beperkingen in werkgelegenheid in LvH). De presentaties van partnerorganisaties wezen op de vele mogelijkheden die terugkeerders aangeboden wordt, zoals counseling, skills assessment en training, het vinden van woon- en werkpanden en het opzetten van een onderneming. Natuurlijk werden ook alle belemmerende factoren voor de vluchteling besproken. De tendens van de conferentie was dat duurzame terugkeer het hoofddoel is, en dat samenwerking tussen de verschillende projecten uit alle landen binnen de EU hieraan bij kan dragen door ervaringen, kennis, en contacten te delen. Wanneer iemand succesvol terugkeert en met nieuwe vaardigheden en kennis aan het werk kan, is dit voordelig voor de terugkeerder, het gastland, en zelfs de ontwikkeling van het terugkeerland. Algeheel was de conferentie een groot succes. Naast dat het bijzonder interessant en motiverend was om me drie dagen met collega s binnen het werkveld te begeven, was het ook erg gezellig om kennis te maken met gelijkgestemden! Er werd dan ook na elk dagprogramma uitvoerig nageborreld met bier gebrouwen door het klooster! Hans Rijnks 9.

10 oproep! Nieuw in de bibliotheek In Ter Apel komen dagelijks nieuwe asielzoekers aan, waaronder veel mannen uit Syrië, Eritrea, etc. Zij hebben lange reizen achter de rug. We weten allen dat die reizen over het algemeen lang en moeizaam verlopen. Bij aankomst in Ter Apel beschikken veel mensen slechts over de (vuile en/of kapotte) kleding die men aan heeft, of over kleding die niet past bij het natte en winterse klimaat in Nederland. Daarom is er continu aanvulling noodzakelijk. Uiteraard heeft de COA een magazijn met tweedehands kleding, maar de voorraad raakt snel uitgeput. Op dit moment is er een ernstig tekort aan: 1. HERENschoenen en HE- RENjassen. Heb je thuis nog iets liggen dat je kwijt wilt (al is het maar één paar schoenen of één winterjas)? In Ter Apel krijgt het weer een goede bestemming. De COA zorgt dat het terecht komt bij iemand die dat hard nodig heeft. SVP alleen herenschoenen en herenjassen, géén dameskleding etc. die heeft men wel in voorraad. Colofon redactie: Marianne Tiel , 2. Ook babykleding in de maten (de kleinste maten) is continu welkom. Omdat (hoog)zwangeren in Ter Apel blijven t/m de bevalling en enkele weken daarna, zijn er steeds weer mensen die deze babykleding nodig hebben. Wekelijks worden er babies geboren en die zijn vaak kleiner dan de gemiddelde Nederlandse baby, daarom zijn in Ter Apel de de kleinst mogelijke maten nodig. Wil je iets aanleveren? Je bent welkom om dat af te geven bij Vluchtelingenwerk in POL Ter Apel, Ter Apelervenen 12, 9561 MC Ter Apel. Ons telefoonnr. is , we zijn op werkdagen aanwezig van 9-16 uur. Je kunt het ook afgeven bij VWNN in Groningen, we halen het daar dan op en nemen het mee naar Ter Apel. Wie iemand kent die in Te Apel werkt kan ook vragen het mee te nemen naar ons kantoor. Of bel even, misschien vinden we een andere oplossing als je niet in de buurt van Ter Apel of Groningen woont. Er leiden vele wegen naar Ter Apel! Bij voorbaat dank namens alle mensen in Ter Apel en zij die waarschijnlijk nu nog onderweg zijn naar Nederland. Lies Jellesma POL Ter Apel Op de vleugels van de draak Wat gebeurt er wanneer volkeren die geen koloniale geschiedenis delen, elkaar ontmoeten? Met die vraag trekt Lieve Joris via Dubai naar China. Trouw aan de manier van werken, die zij de afgelopen decennia heeft verfijnd, duikt zij onder in de wereld van Afrikanen en Chinezen die als kleine visjes achter de grote handelscontracten aan elkaars territorium binnenzwemmen. Alle Vluchtelingen- Werkers in Noord-Nederland een fijne kerst en alvast een goed 2014 toegewenst! vormgeving: Terp 10 Communicatie 10.

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia 28 augustus 2015 Vreedzame school Inmiddels zitten de eerste weken er weer op en zijn alle groepen goed begonnen. U heeft in de informatiefolders van de verschillende groepen kunnen lezen dat er in de

Nadere informatie

Peppelinfo december 2014, nummer 4

Peppelinfo december 2014, nummer 4 Peppelinfo december 2014, nummer 4 Beste ouders, Inmiddels ben ik al weer drie weken op de Peppel en begin ik me al aardig thuis te voelen. Ik heb al veel ouders ontmoet en al een aantal prettige gesprekken

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Postadres: Plein Emaus 6 3135 JN Vlaardingen website: www.janligthartvld.nl

Postadres: Plein Emaus 6 3135 JN Vlaardingen website: www.janligthartvld.nl Locatie Plein Emaus (PE) Plein Emaus 6 3135 JN Vlaardingen telefoon: 010 434 70 07 Postadres: Plein Emaus 6 3135 JN Vlaardingen website: www.janligthartvld.nl Locatie Goudsesingel (GS) Goudsesingel 100

Nadere informatie

Weeknieuws 13 cursus 2015 2016 20 november 2015

Weeknieuws 13 cursus 2015 2016 20 november 2015 Basisschool/Kindcentrum Stadskwartier Catharinastraat 7, 9 en 13 7941 JD Meppel 0522 251076 Pluskinderopvang 0615267632 directie@kcstadskwartier.nl www.pcbs-stadskwartier.nl Weeknieuws 13 cursus 2015 2016

Nadere informatie

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Deze fotoserie is ontwikkeld in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013. In Utrecht wonen zo n 30.000 mensen die

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Nieuws van. Cito scores

Nieuws van. Cito scores 20 september 2013, jaargang 16, nr. 2 Nieuws van. Cito scores Deze week hebben wij kennis genomen van de gegevens die van onze school verschenen zijn op de website van RTL. Op deze site is te zien wat

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

Hans van Rooij VERSTAG

Hans van Rooij VERSTAG Hans van Rooij VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen van

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín,

Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín, Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín, De stichting heeft de afgelopen maanden de luxe dat er drie Nederlanders hun buitenland stage in Medellín hebben georganiseerd. Sabine kennen jullie

Nadere informatie

explore the big questions of life Een introductie

explore the big questions of life Een introductie explore the big questions of life Een introductie www.youthalpha.nl Youth Alpha is een programma van Youth for Christ Nederland en stichting Alpha-cursus Nederland. 2 Youth for Christ Nederland www.yfc.nl

Nadere informatie

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz.

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz. Almelo, 8 juli 2015 Onderwerp: Moeilijk verhuizen! Beste heer/mevrouw Ik ben (...) Ik ben 14 jaar oud. Ik woon met mijn ouders en mijn 2 kleine broertjes in azc Almelo. In deze vakantie moeten er ongeveer

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

Mijn laatste nieuwsbrief

Mijn laatste nieuwsbrief Mijn laatste nieuwsbrief Lieve familie, vrienden en sponsors! Mijn laatste nieuwsbrief schrijf ik vanuit het prachtige en kleurrijke Sri Lanka! Hier vierde ik Kerst en Oud en Nieuw met de bemanning van

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving Een eigen huis.. Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving M.H. Kwekkeboom (red.) A.H. de Boer (SCP) C.van Campen

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

SAMENSPRAAK. In deze uitgave o.a. 1. Van de redactie... 2 2. Sinterklaas... 4 3. Nieuw! Wie Ben Ik??... 5 4. Korte Mededelingen...

SAMENSPRAAK. In deze uitgave o.a. 1. Van de redactie... 2 2. Sinterklaas... 4 3. Nieuw! Wie Ben Ik??... 5 4. Korte Mededelingen... Nieuwsbrief VPG De Samenhang samen gaan wij het maken! Jaargang 13, Nummer 55, December 2014 SAMENSPRAAK In deze uitgave o.a. 1. Van de redactie... 2 2. Sinterklaas... 4 3. Nieuw! Wie Ben Ik??... 5 4.

Nadere informatie

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken!

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! Dé expert in praktische apotheektrainingen E-PAPER Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! 1 Inhoudsopgave De cliënt en ik 3 Weet jij nog waarom je in de apotheek wilde

Nadere informatie

KJRW Nieuwsbrief. Succesvolle Dag van de rechten van het kind. Persbericht De Dag van de Rechten van het Kind Door Maritgen Meijer

KJRW Nieuwsbrief. Succesvolle Dag van de rechten van het kind. Persbericht De Dag van de Rechten van het Kind Door Maritgen Meijer KJRW Nieuwsbrief Nijmegen, 15 februari 2013, nr. 1 Beste (oud-)medewerker, contactpersoon, belangstellende, Een nieuw jaar, een nieuw uiterlijk voor onze rechtswinkel! Zoals u kunt zien zijn wij overgestapt

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Nieuwsbrief christelijke bso De Kleine Reiziger. Beste lezer,

Nieuwsbrief christelijke bso De Kleine Reiziger. Beste lezer, Nieuwsbrief christelijke bso De Kleine Reiziger Beste lezer, De december maand is weer begonnen. De bladeren zijn van de bomen en de december drukte is in volle gang, de sint is in het land, de schoentjes

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Zingeving op MAAT. Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat?

Zingeving op MAAT. Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat? Zingeving op MAAT Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat? Hoe maken we het hard? Aandacht voor levensvragen en ouderen in zorg en welzijn Expertisenetwerk Levensvragen en

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Inhoud: ----------------------------- ----------------------------- nog Rijmpjes ----------------------------- Interview

Inhoud: ----------------------------- ----------------------------- nog Rijmpjes ----------------------------- Interview Jaargang 3 -Uitgave 1 Inhoud: November 2012 Voorstelling nieuwe leerlingenraad IDEH. Project FAIRTRADE Spelletjes/Raadseltjes Moppentrommel Rijmpjes en nog Rijmpjes Interview De nieuwe leden van de Leerlingenraad

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Lijzijde 4 9733LA Groningen Tel. 050-3642685 info@juffiesspeelopvang.nl. Nieuwsbrief oktober 2014

Lijzijde 4 9733LA Groningen Tel. 050-3642685 info@juffiesspeelopvang.nl. Nieuwsbrief oktober 2014 Lijzijde 4 9733LA Groningen Tel. 050-3642685 info@juffiesspeelopvang.nl Nieuwsbrief oktober 2014 1. SPEELopvang 2. Welkom 3. Kind gesprekken 4. Kleding 5. Openingstijden 6. Stagiaire 7. Sinterklaas 8.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2014-2015-03 26-09-2014

Nieuwsbrief 2014-2015-03 26-09-2014 Nieuwsbrief 2014-2015-03 26-09-2014 Beste ouders/verzorgers, Vandaag ontvangt u de 3 e nieuwsbrief van dit schooljaar. Hij volgt erg snel op de tweede nieuwsbrief. Dat doe ik om even digiduif te testen

Nadere informatie

at maakt mij gelukkig? Wie wil ik worden?

at maakt mij gelukkig? Wie wil ik worden? Naam: Datum: at maakt mij gelukkig? Wie wil ik worden? W Evaluatie 1. Jezus heeft een droom van een wereld In de Bergrede noemt Jezus een aantal mensen op die bouwen aan het Rijk van God. Geef drie voorbeelden

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

September de maand van weerbaarheid

September de maand van weerbaarheid September de maand van weerbaarheid Het thema van deze maand is weerbaarheid. Het komt steeds vaker voor in het nieuws, kinderen die gepest worden. Vaak sta je als ouder machteloos. Hieronder volgt een

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar..

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Dit is alweer de laatste donderdagbrief van het jaar 2015. Wat is het allemaal snel gegaan. Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan. Iedereen kan

Nadere informatie

de Oehoe de Tamboerijn

de Oehoe de Tamboerijn de Oehoe Het om-de-week-bericht van openbare basisschool de Tamboerijn Conradpark 18 2441 AG Nieuwveen 0172 539502 schoolleider@obsdetamboerijn.nl www.obsdetamboerijn.nl Jaargang 2015-2016, nr. 6 2015

Nadere informatie

La vita è bella! Het leven is mooi

La vita è bella! Het leven is mooi La vita è bella! Het leven is mooi Hier zien jullie een aantal foto s van vrienden en activiteiten die ik met vrienden heb gedaan. Links bovenin: Bezoeken van een AS Roma voetbalwedstrijd met collega s

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Uitleg workshops landelijke trainingsdag 7 februari

Uitleg workshops landelijke trainingsdag 7 februari Uitleg workshops landelijke trainingsdag 7 februari Op weg met een vluchteling Stichting Gave (klik met muis op onderstaande workshoptitels om naar de uitleg te gaan) Hoe praat je over het geloof? Discipelschap

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort.

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort. Een erfenis Dag dames, kan ik iets voor u doen? Amber kijkt Liz even aan en zegt dan: Ik heb hier een afspraak met de notaris. Mijn naam is Amber Overgauw. De vrouw kijkt op haar beeldscherm. Ik zie het,

Nadere informatie

Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen.

Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen. Beste vrouwen, beste Soroptiminsten, Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen. Mijn naam is Clemy de Rooy en ik ben hier met Zakeya Hashemi.

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Christmas Edition. Voor wielrennen was het... Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË. Alies: Ik heb een schoenen verslaving

Christmas Edition. Voor wielrennen was het... Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË. Alies: Ik heb een schoenen verslaving Glass Christmas Edition Voor wielrennen was het... Alies: Ik heb een schoenen verslaving Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË Inhoudsopgave Pagina: Even voorstellen 4-5 Ik heb een schoenen

Nadere informatie

Het leven van Max en z,n mama *week 11*

Het leven van Max en z,n mama *week 11* Het leven van Max en z,n mama *week 11* Op naar de drie maanden toe, want Max is nu 11 weken oud. Daarna nog een maand van aftellen, dan zitten de vier maanden erop die Daan heeft geleefd. Hopelijk wordt

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Doe middag. Nummer 29, 15 januari 2015. Activiteiten:

Doe middag. Nummer 29, 15 januari 2015. Activiteiten: Nummer 29, 15 januari 2015 Verjaardagen: Verjaardagen 14-01 Julia Zhou Jiang groep 7 16-01 Dries v Kemenade groep 5 18-01 Mick Simons groep 4 20-01 Flinn vd Zandt groep 6 26-01 Lara Schouteten groep 1-2A

Nadere informatie

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden. Warm in Verona Romeo loopt een beetje rond. Dat doet hij bijna elke dag. Hij vindt het leuk om door het stadje te lopen. Door de kleine straatjes. Langs de rivier waar de meisjes de was doen. En over de

Nadere informatie

Masters hangen aan Eelco's lippen...

Masters hangen aan Eelco's lippen... Masters hangen aan Eelco's lippen... De spanning voor het WK-Masters in Lyon loopt bij de deelnemers aan Project 2015 al danig op. Daarom hebben we Eelco gevraagd of hij een keer met ons wilde praten over

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

(dit verhaal is mogelijk gemaakt door een gulle gift van Giessen Schoenmode in Wehl).

(dit verhaal is mogelijk gemaakt door een gulle gift van Giessen Schoenmode in Wehl). Wie de schoen past, zaterdag 19 juli 2014 (dit verhaal is mogelijk gemaakt door een gulle gift van Giessen Schoenmode in Wehl). De meeste ouders zullen het wel herkennen: je kind heeft zijn nieuwe schoenen

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan?

Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan? Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan? Jolanda gaat op pad met onze Wandelcoach Tineke Franssen Jolanda (33) werkt als hypotheekadviseur in het bankwezen.

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

www.schakellelystad.nl

www.schakellelystad.nl www.schakellelystad.nl 28 november 2014 Schakelaartje Nr. 306 28 e jaargang week 48 01 december SR/MR 05 december sinterklaasviering en continu dag. Groep 5 t/m 8 14.15 uur vrij. 17 december kerstviering

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe We zijn in de kamer van Sinterklaas in Nederland. Sint zit er wat sip bij. Het boek van Sint is verdwenen! Wie moet nou welk cadeautje? Sint

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

In deze informatiebrief de volgende onderwerpen:

In deze informatiebrief de volgende onderwerpen: Je ontvangt deze email omdat wij elkaar persoonlijk kennen. Stel je deze informatief niet op prijs, meld je dan af via de daarvoor bestemde link. Is dit e-mailadres niet correct? Mail ons dan even, alvast

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB december 2013

Nieuwsbrief SHIB december 2013 Nieuwsbrief SHIB december 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB Terug- en vooruitblik Als maakster van deze nieuwsbrief sta ik verbaasd, het

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor:

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Terugblik Kinderyoga Rots & Water De Sterrenplukmachine Theaterweek Thema avond (hoog)gevoeligheid

Nadere informatie

Houtmarktbericht december 2013 1

Houtmarktbericht december 2013 1 Terwijl de afgelopen tijd de storm buiten raasde en de hagelstenen vielen is het in onze school lekker warm en behaaglijk en zijn we volop aan het werk over ons thema Feesten. Hoewel het 5 decemberfeest

Nadere informatie

December. Tot dan, en pakt elkaar ondertussen allemaal ne keer goed vast! Veel liefs, de groepsleiding

December. Tot dan, en pakt elkaar ondertussen allemaal ne keer goed vast! Veel liefs, de groepsleiding December Normaal gezien beperkt dit voorwoord zich tot de nodige informatie, liefst melig geschreven en met af en toe een verwijzing naar de fratsen van de leiding. Normaal gezien doen wij als Vincies

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie