LEXICON. Cursief gedrukte definities komen uit de norm NBN EN en zijn aanvulling NBN B

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LEXICON. Cursief gedrukte definities komen uit de norm NBN EN 206-1 en zijn aanvulling NBN B 15-001"

Transcriptie

1 LEXICON Cursief gedrukte definities komen uit de norm NBN EN en zijn aanvulling NBN B A afbrokkeling van het beton mechanisch defect aan het oppervlak van een element in de vorm van een scherf, eventueel als gevolg van een vroegtijdige ontkisting of van mechanische en/of thermische schokken op onbeschermd beton. afplattingscoëfficiënt dimensieloos getal waarmee de vorm van granulaten wordt bepaald. afschilfering van het beton plaatselijke of algemene verdwijning van de cementhuid van een betonelement dat daardoor een ruw en oneffen uitzicht verkrijgt wat nefast is voor het comfort van de gebruiker. alkali-silicareactie de alkali-silicareactie (ASR) is een aantastingsproces van het beton. Door de reactie tussen de alkaliën en de siliciumdioxide in aanwezigheid van water ontstaat een expansieve gel die het vermogen bezit om water aan te trekken en aldus kan leiden tot inwendige spanningen en scheurvorming in het hart van het beton. Drie voorwaarden moeten gelijktijdig in het beton aanwezig zijn : reactieve siliciumhoudende granulaten, vrije oplosbare alkaliën en water. alluviaal sedimentaire gesteentelaag afgezet door de rivieren. aluminaatcement alumininaatcement is geen gewone cementsoort volgens de norm NBN EN : het valt onder de norm EN De basisgrondstoffen voor dit cement zijn bauxiet en kalk. Het wordt gekenmerkt door een hoge reactiviteit en dus een snelle sterkteontwikkeling ondanks een normale verwerkbaarheidsduur. Bovendien is het de enige cementsoort die bestand is tegen temperaturen tot 1500 C. Een belangrijke toepassing is dan ook het gebruik in vuurvaste mortels en beton. architectonisch (beton -) verwijst naar een element in beton, gewoonlijk geprefabriceerd in de fabriek, met als hoofdkenmerk het decoratieve aspect. Beton dat door zijn vorm, tint en textuur bijdraagt tot de architecturale kwaliteit van een bouwwerk, dit in tegenstelling tot een verborgen beton, dat enkel een structurele rol vervult. B balk horizontaal structuurelement dat dient als ondersteuning in een constructie, brug, gebouw, vloer,. Is gewoonlijk vervaardigd in hout, metaal of beton, al dan niet gewapend. basaltbeton zwaar beton waarvan het granulaatskelet (deels of volledig) samengesteld is uit basalt, een vulkanisch gesteente met hoge densiteit waarvan de zwarte, stroperige specie zich bij het afkoelen kristalliseert tot een compact en zwaar conglomeraat.

2 bekisting voor beton de bekisting duidt gewoonlijk op de houten, kunststoffen of metalen vormen waarin het beton wordt gegoten en die in hun geheel of gedeeltelijk kunnen gerecupereerd worden. beoordeling van de conformiteit systematisch onderzoek van de mate waarin een product voldoet aan de voorgeschreven eisen. beton materiaal dat wordt gevormd door het mengen van cement, grof en fijn granulaat en water, met of zonder de toevoeging van hulpstoffen en toevoegsels, en dat zijn eigenschappen ontwikkelt door de hydratatie van het cement. betonbestanddeel de bestanddelen annwezig in beton zijn grove en fijne granulaten, cement en water (eventueel hulpstoffen en/of toevoegsels). betonblok volle of holle rechthoekige parallellepipedum vervaardigd uit verdicht beton dat grote mechanische sterktes moet ontwikkelen of waarbij licht of cellenbeton gehanteerd wordt dat een verhoogd thermisch of akoestisch isolerend vermogen moet voorzien. betoncentrale fabriek buiten de bouwplaats waar betonspecie wordt gemaakt om dan vervoerd te worden naar de plaats waar ze zal gestort worden om een constructie-element te realiseren. betonfamilie een groep van betonsamenstellingen waarvoor een betrouwbaar verband tussen relevante eigenschappen is vastgesteld en vastgelegd. bentoniet van Fort Benton, een stad in de Verenigde Staten : een kleisoort die dient om kleiachtig slib te maken en die gebruikt wordt voor de vervaardiging van funderingspalen of wanden die in een holte in de grond gegoten worden. Zij moeten het terrein waterdicht maken en door hun grote densiteit instorting van de uitgegraven openingen verhinderen door tegendruk uit te oefenen. Soms toevoeging van bepaalde mortels of betonsoorten om hun waterdichtheid te verbeteren. beton met zichtbaar granulaat beton dat een diepe mechanische bewerking heeft ondergaan waardoor de oppervlaktelaag, ook "cementhuid" genoemd, verdwenen is alsook de onderliggende hoeveelheid fijn zand. beton met geëxpandeerde klei licht beton waarvan het granulaatskelet (deels of volledig) samengesteld is uit geëxpandeerde kleikorrels. beton met gespecificeerde eigenschappen beton waarvoor de vereiste eigenschappen en aanvullende kenmerken zijn voorgeschreven voor de producent, die op zijn beurt verantwoordelijk is voor de levering van beton dat aan de vereiste eigenschappen en aanvullende kenmerken voldoet. betonmolen apparatuur om beton te fabriceren op de bouwplaats : bestaat uit een kuip, draaiend in een horizontale as of licht hellend, waarin de betonbestanddelen worden gemengd. beton op samenstelling beton waarvoor de betonsamenstelling en de toe te passen grondstoffen zijn voorgeschreven door de producent die op zijn beurt verantwoordelijk is voor de levering van beton met de voorgeschreven samenstelling.

3 betonplaat structuurelement van een constructie waarbij twee afmetingen (lengte en breedte) gewoonlijk belangrijker zijn dan de derde (hoogte of dikte). betonspecie volledig gemengd beton dat met behulp van de gekozen methode nog kan worden verdicht. betonstorten handeling die erin bestaat een betonnen constructie te realiseren. binding het vermogen van hydraulische bindmiddelen in contact met water om van een vloeibare (verwerkbare) naar een vaste (niet meer verwerkbare) toestand over te gaan. bindingsaanvang zie binding. bindingsversneller hulpstof toegevoegd aan het aanmaakwater, die de begin- en eindtijd van de binding van het cement in het beton verkort, door de hydratatie van het bindmiddel te bevorderen. bindingsvertrager hulpstof gebruikt om de verwerkbaarheidstermijn van het beton te verlengen. Blaine naam van de uitvinder van een, vandaag genormaliseerde, methode om de fijnheid van een cement of een toevoegsel te meten. Het resultaat wordt uitgedrukt als de specifieke oppervlakte : de ontwikkelde oppervlakte van de korrels voor een gegeven gewichtseenheid. blootstelling aan het milieu die chemische en fysische invloeden waaraan het beton is blootgesteld en die resulteren in effecten op het beton, de wapening of in het beton ingestort metaal en die niet zijn te beschouwen als belastingen in het kader van het constructief ontwerp. bouwplaats plaats waar het bouwwerk in uitvoering is. brandstoffen voor de oven om een cementoven te doen branden onderscheidt men volgende grote categorieën brandstoffen die gebruikt worden bij de productie van klinker : zogenaamde «primaire» brandstoffen : dit zijn met name fossiele brandstoffen en hun afgeleide producten, zoals aardgas, stookolie, steenkool, petroleumcoke, bepaalde leisteen, ; fossiele vervangingsbrandstoffen : deze betreffen afvalstoffen van fossiele oorsprong (en dus niet hernieuwbaar), zoals plastic, afgedankte banden, bepaalde organische reststoffen (eventueel voorbehandeld door impregnatie op een absorberende drager zoals houtzaagsel), oplosmiddelen, gebruikte olieën, ; vervangingsbrandstoffen van het type «biomassa» : deze betreffen afvalstoffen van organische oorsprong, voortkomende van agragrische, tuinbouw- en/of voedingssector, zoals dierenmeel en dierenvetten, houtresten, fruitpitten, Ook het slib afkomstig van de biologische behandelling van huishoudelijk en bepaalde industriële afvalwaters in zuiveringsstations maken deel uit van deze categorie.

4 C carbonatatie carbonatatie is de chemische reactie tussen koolstofdioxide CO 2 uit de lucht en calciumhydroxide (portlandiet Ca(OH) 2 ). Portlandiet is aanwezig in de cementpasta door de hydratatiereactie tussen de klinkermineralen aanwezig in cement en het aanmaakwater. cellenbeton cementpasta of mortel met zeer fijne granulaten. Voor de verharding in de oven voegt men bij deze pasta een grote dosering luchtbellen of gas door een chemische reactie waardoor het beton, na verharding, zijn cellentextuur verkrijgt. cement (hydraulisch bindmiddel) een fijngemalen, anorganische stof die gemengd met water een pasta vormt die bindt en verhardt door middel van hydratatiereacties en -processen en die, na verharding, zijn sterkte en stabiliteit behoudt, zelfs onder water. cementmortel mengsel van water en cement met een zeer vloeibare consistentie. cementpasta is de bindende pasta van beton. Men gebruikt de term verse cementpasta om een mengsel aan te duiden van water en cement met plastische consistentie. Door de hydratatie evolueert de consistentie van die pasta in de tijd om uiteindelijk een harde cementpasta te worden. centralebeton beton klaargemaakt in een betoncentrale en naar de bouwplaats gebracht hetzij in een truckmixer hetzij in een vrachtwagen met laadbak. chemische krimp veroorzaakt door de inwendige uitdroging (vermindering van de interne relatieve vochtigheid) ; deze is zelf het gevolg van de hydratatie van het cement. colloïdaal beton (onderwaterbeton) colloïdaal beton is een beton dat onder water wordt gegoten. Het woord colloïde komt van het Griekse "kolla" dat lijm betekent. Aan de bestanddelen van dit beton worden colloïdale, dus lijmachtige, eigenschappen toegedicht, door de toevoeging van speciale hulpstoffen (natuurlijke of synthetische). conformiteitsonderzoek onderzoek uitgevoerd door de producent ter beoordeling van de conformiteit van het beton. consistentie karakteriseert de verschillende verwerkbaarheidsklassen van een cementpasta, een mortel of een beton. De consistentie wordt gemeten aan de hand van proeven die haar verbinden met een numerieke waarde. Deze waarde hangt samen met de gebruikte proef; daarom moet de consistentie waarde, om enige betekenis te hebben, verbonden worden met de naam van de gebruikte proef. D d/d minimale en maximale korrelafmetingen van een partij granulaten uitgedrukt in mm, bijv. 0/32. densiteit = dichtheid voor een gegeven materiaal : de verhouding van de massa van de vaste fase tot het totale volume gedeeld door de verhouding van de massa van water tot het totale volume water op 4 C.

5 droog extract hulpstof wordt vaak gebruikt in de vorm van een oplossing in water. Het percentage droog extract geeft de hoeveelheid hulpstof aan die in een unitair gewicht van de oplossing vervat is. Ductal commerciële naam van een vezelbeton met ultra-hoge performanties. duurzaamheid de duurzaamheid van een constructie houdt, onder andere, verband met het vermogen van die constructie om, tijdens heel haar levensduur, die functies te vervullen waarvoor ze ontworpen is (structurele werking, veiligheid, comfort van de gebruikers). Bovendien zal een duurzaam gebouw aanpasbaar en polyvalent zijn. Tot slot is een constructie des te duurzamer naarmate het in alle fases van de levensuur (ontginning van de grondstoffen, verwerking tot bouwmaterialen, assemblage gebruik en onderhoud, afbraak, hergebruik, ), minder belastend is voor het milieu (minder energieverbruik, minder grondstoffenverbruik, minder vervuiling, ). E effectieve watergehalte het totale watergehalte in de betonspecie verminderd met het water dat door het granulaat is geabsorbeerd. evaluatie (conformiteits-) systematisch onderzoek van het voldoen van een product aan de gespecificeerde eisen. F fijne stoffen fijne anorganische deeltjes met een diameter kleiner dan 0,08 mm. fijnheidsmodulus parameter die de fijnheid van zand karakteriseert. fillers (vulstoffen) fijn gemalen gesteente, vaak kalkachtig, dat zo goed als zuiver gebruikt wordt als secundair bestanddeel van cement. Het wordt na het smelten bij de klinker gevoegd in veranderlijke hoeveelheden. Er bestaan ook fillers zoals kalksteenfillers als granulaat voor beton (ZVB, bitumineus beton, ). fundering in beton delen van een constructie die in contact staan met de bodem waarop zij de belasting van het gebouw overdragen en die gerealiseerd zijn in al dan niet gewapend beton. funderingsplaat in gewapend beton fundering die minstens de volledige voetafdruk van een gebouw inneemt en die rechtstreeks in contact staat met de bodem. G gebezemd of geborsteld beton beton (gebruikt voor vloeren, platen of wegen) dat vóór de verharding een mechanische oppervlaktebehandeling heeft ondergaan door bezemen (of borstelen).

6 gebouchardeerd beton beton waarvan het oppervlak na verharding behandeld is met de bouchardehamer, een slaghamer waarvan de kop gewoonlijk de vorm heeft van een diamantpunt en waarmee aan het beton het gewenste architecturale en/of esthetische uitzicht kan gegeven worden. gebruiker persoon die of bedrijf dat de betonspecie bij de uitvoering van een constructie of een element gebruikt. gebruiksduur de tijdsperiode gedurende welke de prestatie van het beton in de constructie op een niveau blijft overeenkomend met dat waarop wordt voldaan aan de prestatie-eisen voor de constructie, er van uitgaande dat deze ordentelijk is onderhouden. gekleurd beton beton waarvan de mortelspecie gekleurd is door toevoeging van uiteenlopende natuurlijke of synthetische pigmenten. genormaliseerd beton op samenstelling beton op samenstelling waarvoor de samenstelling is weergegeven in een norm die van kracht is ter plaatse van het gebruik van het beton. genormaliseerde mortel voor RILEM-proefstuk mortel waarvan de samenstelling en het zand zijn vastgelegd zodat, vanuit zijn prestaties, de eigenschappen van het cement waarmee hij gemaakt is kunnen bestudeerd worden. gepolierd (of gepolijst of gevlinderd) beton beton waarvan de oppervlaktestructuur en textuur verkregen wordt door het oppervlak glad te strijken met een helikopter (vlindermachine). geprefabriceerd beton betonelementen die voorafgaand geproduceerd worden in een prefab atelier of fabriek en die op de werkplek moeten gemonteerd of geassembleerd worden met andere elementen om een constructie te realiseren. geprefabriceerd betonproduct betonproduct gestort en nabehandeld op een andere plaats dan de eindbestemming voor het gebruik. geschiktheidsonderzoek onderzoek, uit te voeren voordat de productie start, om te beoordelen hoe een nieuw beton of een betonfamilie moet worden samengesteld zodat wordt voldaan aan alle gespecificeerde eisen voor de betonspecie en het verharde beton. granulaat korrelvormig materiaal van minerale oorsprong geschikt voor gebruik in beton. Toeslagmaterialen kunnen zijn: natuurlijk, kunstmatig of hergebruikt materiaal dat eerder in de bouw werd gebruikt. grove granulaten aanduiding van de grootste granulaten waarvan d 1 mm en D > 2 mm. Het granulaat wordt benoemd met d/d. gunniteren of spuiten bij het spuitproces wordt de betonspecie door middel van een pneumatisch kanon (spuittechniek op basis van perslucht) op de bekisting geprojecteerd. De samenstellende bestanddelen moeten dus overwegend fijn zijn, in het algemeen kleiner dan 8 mm.

7 H hellingsbeton beton met een laag cementgehalte, dat niet bruikbaar is als structuurbeton en enkel kan gebruikt worden om hellingen te realiseren zoals bijv. dakhellingen voor de afvloeiing van regenwater. HES cement HES cement (High Early Strength) is cement met een hoge aanvangssterkte. Het wordt vooral gebruikt in prefab fabrieken waar het rendement van het gebruik van de mallen en bekistingen maximaal moet zijn. hoge sterkte beton beton in een druksterkteklasse hoger dan C 50/60 bij normaalbeton of zwaarbeton en hoger dan LC 50/55 bij lichtbeton. hoogovenslak restproduct ontstaan uit het smelten van ijzererts in hoogovens; vaak gebruikt bestanddeel van sommige cementsoorten. Het wordt verkregen door het snel afkoelen van gesmolten slak die ontstaat bij het smelten van ijzererts in een hoogoven voor de productie van gietijzer. Deze slak is zeer interessant door de latent hydraulische eigenschappen die ze bezit (hydraulische eigenschappen wanneer ze op de juiste wijze geactiveerd wordt). HSB afkorting voor hogesterktebeton of hoge sterktebeton. HSR of SR cement HSR of SR cement (High) Sulphate Resistant) is cement bestand tegen sulfaten (SO 4 ) en waarvan de chemische samenstelling aan strikte criteria moet voldoen. hulpstof materiaal dat in kleine hoeveelheden, ten opzichte van de massa van het cement, gedurende het mengproces van betonspecie wordt toegevoegd met de bedoeling de eigenschappen van de betonspecie of van het verharde beton te wijzigen. hydratatie van het cement wanneer cement in contact komt met water, start de hydratatiereactie. De verschillende klinkermineralen in het cement reageren met water en worden omgevormd tot nieuwe verbindingen die de uiteindelijke eigenschappen van het beton zullen bepalen. De hydratatiereactie is een exotherme reactie : de vrijgekomen energie is beschikbaar in de vorm van warmte. hydraulisch wordt gezegd van een materiaal dat bindt en vervolgens verhardt, in aanwezigheid van water, en onoplosbaar blijft in water. hydraulisch bindmiddel cf. cement. hydraulische of uitdrogingskrimp volumevermindering van de bindende pasta ten gevolge van de verdamping van het vrije water in de poriën van de verharde mortel.

8 I identiteitsonderzoek onderzoek om te bepalen of geselecteerde menghoeveelheden of ladingen behoren tot een populatie waarvan de conformiteit is vastgesteld. inertie (thermische -) de thermische inertie van een gebouwschil, niet van een materiaal, is zijn vermogen om de dagelijkse temperatuurcyclus binnen een ombouwde ruimte te dempen en te verschuiven in de tijd, ten opzichte van de buitentemperatuurcyclus. ingebrachte lucht microscopisch kleine luchtbellen gewoonlijk tussen 10 µm en 300 µm in diameter en rond of vrijwel rond van vorm, die gedurende het mengproces worden ingebracht, gewoonlijk door toevoeging van een oppervlakte-actieve stof (luchtbelvormer). ingesloten lucht luchtinsluitingen in beton die niet bewust zijn ingebracht. inwerkingen van de omgeving fysische en chemische inwerkingen waaraan het beton is blootgesteld, die gevolgen hebben voor het beton, de wapeningen of de metalen insluitsels en die niet worden beschouwd als een belasting in het kader van het constructief ontwerp. isolatie (thermische -). de thermische isolatie van een materiaal wordt gekarakteriseerd door de warmtegeleiding lambda λ (w/mk) : het is de hoeveelheid warmte die, per tijds- en oppervlakte-eenheid (1m²), door een lichaam van 1 m dikte stroomt wanneer het verschil in temperatuur tussen de grensvlakken van dit lichaam 1 C bedraagt. isolerend beton beton met een verhoogd thermische en/of geluidsisolerend vermogen, niet bruikbaar voor structurele doeleinden. J K kalk bindmiddel ontstaan door verbranding van min of meer kiezelhoudend kalksteen. Men onderscheidt luchtkalk, waarvan de verharding tot stand komt onder invloed van koolzuurgas uit de lucht, en hydraulische kalk, die zich bindt in contact met water. karakteristieke sterkte de waarde van de sterkte waaronder 5 % van alle sterkteresultaten in een populatie van een te beoordelen hoeveelheid beton geacht worden te liggen. kolom in beton verticale drager van een constructie die op cilindrisch of polygonaal vlak verschillende vormen kan aannemen, al dan niet regelmatig, en gemaakt in al dan niet gewapend beton. korrelbeton of beton met open structuur beton gekenmerkt door een sterke vermindering van het fijne granulaat of waarbij de fijne granulaatfractie volledig ontbreekt; het is het resultaat van een mengeling van grove granulaten en cementpasta.

9 korrelskelet geheel van de granulaten aanwezig in beton. korrelverdeling geeft een aanduiding van de afmetingen van de granulaten die in een bepaalde korrelgradering terug te vinden zijn, en wordt bepaald met behulp van een zeefproef. korrelverdelingskromme grafische voorstelling van de resultaten van een zeefanalyse. krimp volumevermindering van het beton onder invloed van thermische (afkoeling na de binding van het beton) of chemische fenomenen (verdampen van het teveel aan water met uitdroging tot gevolg). kruip continue vervorming van een materiaal in de loop van de tijd onder invloed van een constante belasting. kubieke meter beton de hoeveelheid betonspecie die een volume van 1 kubieke meter inneemt, indien verdicht in overeenstemming met de procedure zoals gegeven in EN kwartering (methode der kwarten) operatie waarbij een representatief monster genomen wordt om een laboratoriumproef uit te voeren. L LA cement LA cement (Low Alcali) bevat een lager gehalte aan alkaliën dan gewone cement. lading hoeveelheid beton getransporteerd in een vervoermiddel dat 1 of meer menghoeveelheden bevat. levering het proces van het overdragen van betonspecie door de producent. LH cement LH cement (Low Heat) is een cement met lage hydratatiewarmte. De hydratatie van cement is een exotherme reactie (die warmte afgeeft). De totale hoeveelheid vrijgekomen warmte hangt af van het cementtype. lichtbeton beton met een ovendroge volumieke massa van niet minder dan 800 kg/ m 3 en niet meer dan 2000 kg/ m 3. Het wordt vervaardigd door het gebruik van licht granulaat ter vervanging van een deel of van al het granulaat. licht granulaat granulaat van minerale oorsprong met een ovendroge volumieke massa van de korrel 2000 kg/ m 3 indien bepaald volgens EN , of een ovendroge volumieke massa losgestort 1200 kg/ m 3 indien bepaald volgens EN

10 M mager beton beton waarvan het cementgehalte niet hoger ligt dan 200 kg cement per kubieke meter beton. menger vaste machine om beton of mortel te fabriceren. Ze bestaat uit een trommel uitgerust met roerijzers die draaien rond een verticale as. Een menger geeft een betere homogeniteit van het mengsel in vergelijking met een betonmolen. menghoeveelheid hoeveelheid betonspecie geproduceerd in 1 bedieningscyclus van een menger of de hoeveelheid die gedurende 1 minuut uit een continumenger wordt gelost. mengkuip (roerwagen) voertuig uitgerust met een schuine draaitrommel, gemonteerd op een zelf-aangedreven chassis, waarin de betonspecie in beweging wordt gehouden tijdens het transport naar de bouwplaats. microbeton beton waarvan de verwerkbaarheid groot moet zijn omdat het dikwijls gebruikt wordt in bekistingen of mallen van kleine afmetingen waardoor geen normale steenachtige granulaten kunnen gebruikt worden. Deze laatste worden vervangen door fijne granulaten (zand, gruis). mortel mengsel van cement, zand en water, met name gebruikt voor metsel- en pleisterwerk. N nabehandelingsproduct van beton / curing compound product dat op de betonspecie wordt aangebracht om de verdamping van het water uit de betonsamenstelling te beletten en bijgevolg de uitdroging van het verharden beton belemmert. nagespannen beton zelfde principe als voor voorgespannen beton, maar de spanning wordt aangebracht na storten en verharding van het beton door middel van vijzels die tegen het constructie-element zelf aanleunen. normaalbeton beton met een ovendroge volumieke massa groter dan 2000 kg/m 3, maar niet meer dan 2600 kg/ m 3. normaal granulaat granulaat met een ovendroge volumieke massa van de korrel > 2000 kg/ m 3 en < 3000 kg/ m 3, indien bepaald volgens EN normale sterkte sterkte op 28 dagen van een genormaliseerde mortel, dus per definitie, de sterkte van het cement dat een bestanddeel is van die mortel. O ontkisting handeling waarbij de bekistingen waarin het beton gegoten werd, na voldoende verharding van het gestorte en nabehandelde beton, verwijderd worden.

11 ontmenging ontmenging is een afscheiding van de samenstellende elementen van de betonspecie die zich kan voordoen telkens die vervoerd of verplaatst wordt (overslaan van een schip naar een ander, verwerking, valhoogte, verdichting) of gewoon onder invloed van de zwaartekracht als het beton in rusttoestand is (+ wapeningsdichtheid). op de bouwplaats vervaardigd beton beton dat door de gebruiker van het beton voor eigen gebruik op de bouwplaats is vervaardigd. opsteller van de specificatie persoon die of bedrijf dat de specificatie voor de betonspecie en het verharde beton vaststelt. optimum Proctor watergehalte dat een optimale verdichting van de grond en/of het zand mogelijk maakt. overgesulfateerd cement de belangrijkste bestanddelen van overgesulfateerd cement zijn gegranuleerd hoogovenslak en calciumsulfaat alsook een activeringssysteem. De aanbevolen toepassingsgebieden zijn beton in agressief milieu (zeewater, grondwater dat sulfaten bevat, ), beton voor massieve constructies (stuwdammen, sluizen, ) en beton waarbij een lange verwerkingstijd gewenst is. P permeabiliteit de permeabiliteit verwijst naar de snelheid waarmee een fluïdum (vloeistof of gas) doorheen een poreus lichaam stroomt onder invloed van een drukverschil, een concentratieverschil of door capillaire opzuiging. plastificeerder (waterreduceerder) hulpstof die de viscositeit en de cohesie van de betonspecie verhoogt waardoor ze beter in staat is haar homogeniteit te bewaren; het beton is minder vervormbaar als het in verse toestand ontkist wordt. plastische krimp gebeurt vóór de binding en wordt veroorzaakt door de verdamping van een teveel aan oppervlaktewater ten opzichte van het bleedingwater. pigment (voor gekleurd beton) heel fijne korrels, drager van de tint, stabiel in het alkalische milieu van het verharde cement en die, bij de cementpasta gevoegd, verschillende kleurschakeringen kunnen geven aan het betonoppervlak. pomp (beton-) pomp die het beton doorheen buisleidingen onder druk stuwt vanuit de betonmolen tot op de plaats van betonneren. Ze wordt gebruikt voor moeilijk bereikbare bouwplaatsen, ondergrondse werken en grote werken. porositeit voor een gegeven materiaal, de verhouding tussen het volume aan poriën, gevuld met gas of water, en het totale volume. Portlandklinker hydraulisch bindmiddel samengesteld uit een samensmelting (sintering) van silicaat en aluminaat en verkregen door het branden op hoge temperatuur (1450 C) van een nauwkeurig omschreven mengsel van basisgrondstoffen. Fijn gemalen is het het hoofdbestanddeel van cement.

12 prefab betonelement element in beton waarvan het storten en de nabehandeling op een andere plaats gebeuren dan waar het zal gebruikt worden. prikken van het beton eenvoudige en rudimentaire verdichtinghandeling die erin bestaat het beton te dwingen de bekisting te vullen door het te prikken met een stalen prikstaaf. producent persoon die of bedrijf dat belast is met de productie van de betonspecie. proef (aanvangs-) proef of proeven om, bij de aanvang van de productie, na te gaan hoe een nieuw beton of een nieuwe betonfamilie moet samengesteld worden om, zowel in verse als in verharde toestand, aan alle gespecificeerde eisen te voldoen. proef (C.B.R. -) proef waarmee de optimale draagvoorwaarden van een vloer kunnen gedefinieerd worden. proef (conformiteits-) proef uitgevoerd door de producent om de conformiteit van het beton te evalueren. proef (druk-) genormaliseerde proef uitgevoerd met een drukpers door verbrijzeling van een betonnen proefstuk dat verticaal is geplaatst en waarvan de vlakken in contact met de drukpers geëgaliseerd werden. De waarde van de druksterkte wordt eruit afgeleid. proef (identificatie-) proef om na te gaan of de geselecteerde menghoeveelheden of ladingen wel degelijk uit een conforme populatie komen. proef (Los Angeles (LA) -) proef ter bepaling van de verbrijzelingweerstand van de granulaten. proef (micro-deval (MDE) -) proef ter bepaling van de schuurweerstand van de granulaten in vochtige omgeving. proef (methyleenblauw-) proef waarmee de activiteit van de fijne stoffen met kleiachtige origine wordt aangetoond. proef (Proctor-) proef waarmee de optimale voorwaarden voor de verdichting kunnen bepaald worden in functie van het watergehalte van de grond en/of het zand. proef (versnelde polijstings-) (PSV :Polished Stone Value) proef ter bepaling van de polijsting van het fijne grind gebruikt in de deklaag. puzzolaan vermogen om te reageren met het portlandiet Ca(OH) 2 voortkomend uit de hydratatiereactie van de klinkermineralen met water. pycnometer apparaat om de volumieke massa te bepalen.

13 Q R roerwagen trommel, in het algemeen gemonteerd op een zelf-aangedreven chassis, waarmee betonspecie gedurende het transport in homogene staat kan worden gehouden. S schuimbeton schuimbeton is een bij normale temperatuur verhard mengsel van schuim en zandcement of een apart geproduceerde cementpasta, al dan niet aangevuld met andere granulaten zoals geëxpandeerde kleiof leisteen. De volumieke massa ligt gewoonlijk tussen 400 en 2000 kg/m³. skelet (beton-) geheel van de resistente delen van een constructie waarvan de elementen gerealiseerd zijn in gewapend, ongewapend, voor- of nagespannen beton. slak metaalreststof voornamelijk samengesteld uit silicaten en gevormd tijdens het smeltproductieproces van gietijzer. Gebroken en in poedervorm verkrijgt het een latent hydraulisch karakter : in bepaalde omstandigheden, bindt in aanwezigheid van water. Samen met zand of steenslag kan het gebruikt worden voor toepassingen in de wegenbouw. Naargelang het daarna snel of traag afgekoeld wordt met water, verkrijgt men gekristalliseerde slak die gebruikt wordt in granulaten - of gegranuleerde slak die men, na breken, kan gebruiken als bestanddeel van cement of toevoegsel. soortelijke oppervlakte voor een verdeeld materiaal, de ontwikkelde oppervlakte van de korrels naar een gegeven massaeenheid van dit materiaal. specificatie eindverzameling van vastgelegde technische eisen opgegeven aan de producent in de vorm van prestatie-eisen of een betonsamenstelling. spectrum van de wapeningen fout die het uiterlijk van de betonhuid verandert, te wijten aan de aanwezigheid van een dicht wapeningsnet aan het bekistingsoppervlak of aan het ongewenst trillen van de wapeningen. spuitbeton beton dat door gebruik te maken van de spuittechniek (perslucht) wordt versneld en tegen het te behandelen oppervlak geprojecteerd; de samenstellende elementen moeten dus overwegend fijn zijn, in het algemeen kleiner dan 8 mm. SR cement SR cement (Sulphate Resistant) is cement bestand tegen sulfaten (SO 4 ) en waarvan de chemische samenstelling aan strikte criteria moet voldoen. staalvezelbeton gewapend beton waarvoor de courant gebruikte wapeningen vervangen worden door het inbrengen van staalvezels in het beton terwijl het nog vloeibaar is (vóór de binding), en dat gekenmerkt wordt door een gunstig nascheurgedrag. stabiliteitsproef (Le Châtelier) controleproef die de gebruiker in staat stelt om de stabiliteit van het gebruikte cement te verifiëren ten aanzien van expansie.

14 stoomverharding procédé vooral gebruikt voor elementen die op industriële wijze geprefabriceerd worden. De bedoeling is de verharding van het beton te versnellen door het in een stoomoven te plaatsen zodat het element snel kan ontkist en behandeld worden. stopzetten van het storten fase op de werf van de betonverwerking. Door haar technische (met name de maatregelen die moeten getroffen worden voor de wapening) en esthetische gevolgen is deze fase duidelijk vermeld op de uitvoeringsplannen. stortklaar beton beton afgeleverd als specie door een persoon of een bedrijf anders dan de gebruiker. Stortklaar beton in de zin van de norm NBN EN is ook : beton vervaardigd door de gebruiker buiten de bouwplaats of beton vervaardigd op de bouwplaats, maar niet door de gebruiker. streng geheel van stalen draden met hoge sterkte, spiraalvormig ineengedraaid. Een kabel kan bestaan uit een enkele streng of uit verschillende strengen en kan gebruikt worden bij voorgespannen betontoepassingen. structuur in beton opbouw van een constructie waarvan de verschillende delen uit beton zijn vervaardigd. superplastificeerder (of sterk waterreduceerder) hulpstof die kort vóór het storten bij het beton wordt toegevoegd en die, bij gelijkblijvend watergehalte, de verwerkbaarheid van het mengsel sterk verbetert. suspensie toestand van een materiaal, fijn verdeeld in een vloeistof, dat zich niet door de zwaartekracht op de bodem van een vloeistof laat drukken. Door hun licht gewicht zweven de samenstellende deeltjes in de vloeistof onder invloed van krachten die op hun oppervlak inwerken. Deze krachten zijn zeer zwak maar toch voldoende sterk om het gewicht van de korrels die het materiaal vormen in evenwicht te houden. T thermische capaciteit de thermische capaciteit is het vermogen van een gebouwschil om warmte op te slaan (en opnieuw af te geven). Deze warmte kan van binnen komen (verwarmingselementen) of van buiten (bezonning door de ramen). Deze eigenschap kenmerkt de zware materialen die een grote hoeveelheid warmte kunnen opslaan. thermische krimp gevolg van de exotherme hydratatiereactie die de materialen doet uitzetten. Tijdens de afkoeling krimpen de verharde materialen met een thermische krimp als gevolg. toevoegsel fijn verdeeld materiaal gebruikt in beton met de bedoeling bepaalde eigenschappen te verbeteren of speciale eigenschappen te bereiken. Twee typen anorganische toevoegsels: inerte toevoegsels (type I); puzzolane of latent hydraulische toevoegsels (type II). totale watergehalte de toegevoegde hoeveelheid water plus het water dat zich binnenin en op het oppervlak van het granulaat bevindt plus het water in hulpstoffen en in toevoegsels die in de vorm van een slurry worden toegevoegd, alsmede het water dat overblijft uit toegevoegd ijs of stoomverwarming.

15 trillen verdichting van de betonspecie na de verwerking om de dichtheid ervan te verbeteren et de overmaat aan ingesloten lucht te reduceren. De trilling kan binnen of buiten het beton gebeuren. trilnaald werktuig gebruikt om beton te verdichten en de overmaat aan ingesloten lucht uit te drijven. truckmixer een betonmenger, gemonteerd op een zelf-aangedreven chassis, die in staat is een homogeen beton te mengen en af te leveren. U ultrafijne deeltjes (superfillers) deeltjes waarvan de afmetingen beduidend kleiner zijn dan die van cementkorrels en die zich daardoor kunnen nestelen in de holle ruimten tussen de cementkorrels; microsilica is een voorbeeld van ultrafijn deeltje. uitgewassen beton beton waarop na verwerking een bindingsvertrager is aangebracht om de binding van het cement te vertragen : de huid van het beton (de buitenste cementlaag) kan dan gemakkelijk worden verwijderd met water. uitslag cement heeft water nodig om te hydrateren ; door dit hydratatiefenomeen komt kalk vrij. De migratie van de kalk naar het oppervlak varieert naargelang de diameter van de poriën (functie van de verharding en het ogenblik van de ontkisting) en de weersomstandigheden zoals de temperatuur en de vochtigheid. De kalk reageert met de CO 2 uit de lucht, carbonateert zich in de vorm van kalksteen (calciumcarbonaat) die onoplosbaar is in water en vormt uitslag. uitvlokking samenklontering in de vorm van vlokken van de fijne deeltjes met kleine afmetingen (cement bijv.) onder invloed van de elektrostatische krachten die voorkomen aan de oppervlakte van de fijne deeltjes. uitzetting van het zand wijziging van het volume ingenomen door het zand ten gevolge van zijn watergehalte. Het zand neemt inderdaad niet hetzelfde volume in als het droog is dan als het nat is : hoe natter het zand, hoe meer het uitzet en hoe meer er moet toegevoegd worden om een zelfde volume te bekomen. V verdichting fase in de vervaardiging van beton die erin bestaat, voornamelijk door trilling, de ingesloten lucht te verdrijven, de schikking van de korrels van het mengsel te optimaliseren om hun dichtheid te verbeteren, en te zorgen voor een volledige opvulling van de bekisting, vooral in de hoeken, langs de wanden en rond de wapeningsstaven. verdichten van het beton door persen handeling die erin bestaat de massa van het beton dat in de mal is gegoten te onderwerpen aan een zeer hoge druk, verdeeld over het volledige oppervlak, met als doel een betonelement te bekomen met de gewenste dikte en de gewenste dichtheid. verhard beton beton dat een vaste vorm heeft aangenomen en een zekere sterkte heeft ontwikkeld.

16 verharding fase in de evolutie van mortel en beton na de binding. Het materiaal gaat van vloeibare naar vaste vorm en verkrijgt zijn sterkte. De verharding is het fenomeen dat volgt op de binding. Eens gebonden gaat de cementpasta zich gaandeweg verharden (en niet uitdrogen!!!). verharding van het beton chemische reactie van cement in contact met water waardoor nieuwe combinaties ontstaan, hydraten, die de inerte deeltjes bijeenhouden en een stevige en coherente structuur te vormen : het beton. verhardingsversneller hulpstof toegevoegd aan het aanmaakwater, die de ontwikkeling van de beginsterkte van het beton versnelt verificatie bevestiging door onderzoek van objectieve bewijzen dat aan de voorgeschreven eisen is voldaan. verwerkbaarheid vermogen van het beton of de mortel om zich gemakkelijk in de bekistingen te plaatsen. De verwerkbaarheid wordt gemeten met behulp van consistentieproeven. viscositeit eigenschap van een vloeistof om zich te verzetten tegen afvloeiing onder invloed van de zwaartekracht. Hoe lager de viscositeit van een beton, hoe groter zijn verwerkbaarheid. vliegas restproduct van met poederkool werkende elektriciteitscentrales. Deze fijne deeltjes worden met de rookgassen meegevoerd in de schoorstenen waar ze met behulp van filters worden opgevangen. Ze zien eruit als een fijn poeder, hoofdzakelijk samengesteld uit kleine holle bolvormige deeltjes van 1 à 125 µm. Hun vorm zorgt voor een zeker kogellagereffect dat tot uiting komt in de smeuïgheid van mengsels op basis van vliegas. Ze bezitten puzzolane eigenschappen. vloeimiddel van beton hulpstof dat de aantrekkingskrachten tussen de fijne deeltjes vermindert en de vloeibaarheid van de cementpasta verhoogt. vochtige nabehandeling handeling die erin bestaat de verdamping van het water uit het jonge verhardende beton te verhinderen. volumieke massa massa per volume-eenheid. voorgespannen beton beton waarin, vóór de ingebruikname, spanningen worden ingebracht tegengesteld aan die voorgebracht door de belastingen. voorschrijver fysieke of rechtspersoon die de specificatie van de betonspecie en van het verharde beton vastlegt. vuurvast beton vuurvast beton is een beton dat een verlengde mechanische sterkte biedt bij een permanent hoge temperatuur (> 300 C) en geklasseerd wordt volgens zijn graad van vuurvastheid.

17 W W/C water-cementfactor : dimensieloos getal dat de massaverhouding tussen het effectieve watergehalte en het cementgehalte in de betonspecie weergeeft. wagen met laadbak vervoermiddel voor het transporteren van beton zonder dat dit in beweging wordt gehouden, bijvoorbeeld truck met laad- en losbak of een transportkabel. wapening (staal-)voor gewapend beton stalen elementen die in het beton worden ingebracht om het treksterkte te verlenen. Het geheel van de wapeningstaven van een bouwelement in gewapend beton vormt het wapeningsnet. warmgegeleidingscoëfficiënt lambda λ (w/mk) hoeveelheid warmte die, per tijds- en oppervlakteeenheid (1 m²), door een lichaam van 1 m dikte stroomt wanneer het verschil van de temperatuur van de grensvlakken van dit lichaam 1 C bedraagt. water kleurloze, doorzichtige, reukloze, smakeloze vloeistof, bestaande uit een mengeling van zuurstof en waterstof, en bijna overal aanwezig in de natuur. waterafscheiding / bleeding vorm van ontmenging van beton waarbij water uit de betonspecie of de mortel omhoog komt vóór de binding. Deze afscheiding hangt samen met de zetting, door hun gewicht, van de vaste elementen (cement en granulaten) van het materiaal. De zetting is mogelijk omdat ondanks de verdichting bij de verwerking, de cementkorrels in suspensie met het water zijn. waterafstotend beton beton dat zodanig behandeld is dat het onder hydraulische druk weinig tot niet doorlatend of permeabel is. water-cementfactor massaverhouding tussen het effectieve watergehalte en het cementgehalte in de betonspecie. watergehalte (effectieve -) het totale watergehalte in de betonspecie verminderd met het water dat door de granulaten (fijn en grof) is geabsorbeerd. watergehalte (totale -) de toegevoegde hoeveelheid water inclusief het water dat zich binnenin en op het oppervlak van de granulaten (fijn en grof) bevindt, het water in hulpstoffen en in toevoegsels die in de vorm van een slurry worden toegevoegd, alsmede het water dat overblijft uit toegevoegd ijs of uit stoomverwarming. waterreducerende middelen (plastificeerder) hulpstoffen voor beton die het watergehalte van een beton verminderen zonder zijn verwerkbaarheid te verlagen, of die de verwerkbaarheid van beton verhogen bij gelijkblijvende watergehalte. welfsels in beton secundaire draagelementen die geplaatst worden tussen de hoofdstructuurelementen, bijv. de hoofddraagbalken van een structuur, en die laatste gewoonlijk dragen. Dienen als vloer en als plafond. wijdte of zeefopening afmeting van de vierkante maas van een zeef.

18 wit beton beton met lichte tint waarvan het bindmiddel wit cement is. Het cement bevat nauwelijks verkleurende metaaloxiden. X Y Z zand los sedimentair gesteente waarvan de afmetingen schommelen tussen d = 0 en D 4 mm. zandequivalent index voor de zuiverheid van een zand. zeef instrument met vierkante maaswijdte om de zeefanalyse uit te voeren. zeefrest gewicht van het materiaal dat op de zeef achterblijft na uitvoering van de zeefproef. zelfverdichtend beton (ZVB, SCC) beton dat, door zijn grote verwerkbaarheid, zonder trillen en louter onder invloed van de zwaartekracht kan verwerkt worden. Het wordt ook zelfnivellerend beton genoemd. zetmaat met de Abramskegel (slump) maat, uitgedrukt in centimers, die het resultaat is van een genormaliseerde proef - slump test genoemd of zetmaat met de Abramskegel (naar de naam van zijn uitvinder) - uit te voeren op een afgeknotte kegel stapsgewijs gevuld en verdicht met vers beton (EN ). Zo wordt de consistentie en aldus de verwerkbaarheid van het beton gemeten en kan het verse beton onderverdeeld worden in verschillende consistentieklassen. zeven handeling van het uitvoeren van de zeefanalyse. zicht- en sier- (beton) speciale betonsoort waarbij esthetische eisen gesteld worden aan het betonoppervlak. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen ter plaatse gestort beton (zichtbeton) en geprefabriceerde betonelementen (sierbeton). zuiverheidsbeton beton met een laag cementgehalte, dus niet structureel, gegoten op diktes van max. 5 à 10 cm. zuiverheid van het zand zie zandequivalent. zuurbeton uitgewassen beton beton waarvan de huid, na verharding, chemisch behandeld werd met een zuuroplossing. Het aspect van het oppervlak kan variëren van glad tot licht korrelig. zwaarbeton beton met een ovendroge volumieke massa groter dan 2600 kg/m 3.

19 zwaar granulaat granulaat met een ovendroge volumieke massa van de korrel 3000 kg/ m 3, indien bepaald volgens EN

20 SYMBOLEN en AFKORTINGEN X0...Milieuklasse voor geen risico op corrosie of aantasting XC... Milieuklassen voor risico op corrosie ingeleid door carbonatatie XD...Milieuklassen voor risico op corrosie ingeleid door chloriden anders dan afkomstig uit zeewater XS... Milieuklassen voor risico op corrosie ingeleid door chloriden afkomstig uit zeewater XF... Milieuklassen voor aantasting door vorst/dooi-cycli met of zonder dooizouten XA... Milieuklasse voor chemische aantasting S1 t.m. S5...Consistentieklassen aangeduid met de zetmaat (slump) V0 t.m V4...Consistentieklassen aangeduid met de Vebetijd C0 t.m. C3...Consistentieklassen aangeduid met de verdichtingsgraad F1 t.m. F6...Consistentieklassen aangeduid met de schokmaat (flow) C /... Druksterkteklassen voor normaal- en zwaarbeton LC /... Druksterkteklassen voor lichtbeton fck,cil...karakteristieke druksterkte van beton bepaald door het beproeven van cilinders fc,cil...druksterkte van beton bepaald door het beproeven van cilinders fck,kub...karakteristieke druksterkte van beton bepaald door het beproeven van kubussen fc,kub...druksterkte van beton bepaald door het beproeven van kubussen fcm...gemiddelde druksterkte van beton fcm,j...gemiddelde druksterkte van beton op een ouderdom van (j) dagen fci...individueel beproevingsresultaat voor de druksterkte van beton ftk...karakteristieke splijttreksterkte van beton ftm...gemiddelde splijttreksterkte van beton fti...individueel beproevingsresultaat voor de splijttreksterkte van beton D...Klasse-indeling voor de volumieke massa voor lichtbeton Dmax...Maximale nominale grootste korrelafmeting van het granulaat CEM...Cement volgens de serie EN 197 σ...schatting voor de standaardafwijking van een populatie sn...standaardafwijking van n opeenvolgende beproevingsresultaten w/c...water-cementfactor k...factor voor de activiteit van een type II toevoegsel m...last op een weegtoestel n...aantal

Concrete Day. 8 December 2011

Concrete Day. 8 December 2011 Ontwerp van aanbevelingen met betrekking tot het voorschrijven van zichtbeton. Carine Callandt - Johan Baeten Concrete Day 8 December 2011 Inleiding Het buitenoppervlak van beton werd lang meestal overdekt

Nadere informatie

MIX DESIGN MIX PROPORTIONING. BEKISTINGEN ONTWERP EN UITVOERING partim BETONSAMENSTELLING. Peter Minne

MIX DESIGN MIX PROPORTIONING. BEKISTINGEN ONTWERP EN UITVOERING partim BETONSAMENSTELLING. Peter Minne BEKISTINGEN ONTWERP EN UITVOERING partim BETONSAMENSTELLING Peter Minne INHOUD - Eisen gesteld aan het beton - Samenstelling van de betonstructuur - Van eisen naar samenstelling - Het gebruik van software

Nadere informatie

Bijscholing docenten 7 nov. 14

Bijscholing docenten 7 nov. 14 Bijscholing docenten 7 nov. 14 Zelfverdichtend beton (ZVB) Zelfverdichtend beton is zo vloeibaar dat het zonder verdichten een bekisting, met een dicht wapeningsnet volledig kan vullen en ontluchten. De

Nadere informatie

Bijscholing betontechnologie 7 november 2014. Jaap van Eldik, Senior Betontechnologisch Adviseur Mebin B.V.

Bijscholing betontechnologie 7 november 2014. Jaap van Eldik, Senior Betontechnologisch Adviseur Mebin B.V. Bijscholing betontechnologie Jaap van Eldik, Senior Betontechnologisch Adviseur Mebin B.V. Onderwerpen Beton Regelgeving Sterkteklassen Milieuklassen Rekenvoorbeeld Sterkteontwikkeling Krimpgedrag Beton

Nadere informatie

10 Hulpstoffen en toevoegingen

10 Hulpstoffen en toevoegingen 10 Hulpstoffen en toevoegingen 10.1 Definitie Een hulpstof is een stof die, als regel bij een toevoeging in hoeveelheden gelijk aan of minder dan 5% (m/m) van de cementhoeveelheid, een significante wijziging

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad Krimparme gietmortel Five Star 190 voor het ondergieten van staalconstructies en betonelementen. Deze mortel voldoet aan CUR-Aanbeveling 24 en waar van toepassing aan NEN-EN 206-1. Unieke formule, bouwt

Nadere informatie

Beton. HST 8 verharding.

Beton. HST 8 verharding. HST 8. 1. Wat is het verschil tussen bindingstijd en verhardingstijd van beton? Bindingstijd: de tijd die nodig is om de boel te binden (dat alles aan elkaar hecht en dat het nog verwerkbaar is). Verhardingstijd:

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad Krimparme Ondersabelings- en Troffelmortel Five Star 180 voor het onderstoppen van staalconstructies en betonelementen. Deze mortel voldoet aan CUR-Aanbeveling 24 en waar van toepassing aan NEN-EN 206-1.

Nadere informatie

Speciale Betonsoorten en Specificatie. ir. Frederic De Meyer

Speciale Betonsoorten en Specificatie. ir. Frederic De Meyer Speciale Betonsoorten en Specificatie ir. Frederic De Meyer Speciale betonsoorten en specificatie : Wat is nieuw in NBN EN 206 en NBN B 15-001? Opnemen van de EN 206-9 «Aanvullende regels voor zelfverdichtend

Nadere informatie

11.3 Inerte vulstoffen (type I)

11.3 Inerte vulstoffen (type I) 11 Vulstoffen 11.1 Definitie Een vulstof is een inerte dan wel puzzolane of (latent) hydraulische stof, meestal fijner dan 63 µm, die aan betonspecie kan worden toegevoegd ter aanvulling van de hoeveelheid

Nadere informatie

beton voor bedrijfsvloeren

beton voor bedrijfsvloeren ABT staat voor voegloze bedrijfsvloeren, zonder beperkingen. In het principe van voegloos ontwerpen (zie ook de flyer voegloze vloeren ) is het beperken van de krimp één van de belangrijkste aspecten.

Nadere informatie

aantasting van beton door vorst en dooizouten

aantasting van beton door vorst en dooizouten aantasting van beton door vorst en dooizouten Kenmerkend voor de Belgische winters zijn de veelvuldige afwisselingen van vriezen en dooien. Deze cyclische temperatuurschommelingen zijn zeer belastend voor

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: Beton in de kist

Hoofdstuk 4: Beton in de kist Hoofdstuk 4: Beton in de kist Horizontale speciedruk Gewogen rijpheid Temperatuurbeheersing Nabehandeling Ontkisten 1 Horizontale speciedruk op bekisting Hydrostatisch drukverloop Reactie cement met water

Nadere informatie

Steven Schaerlaekens Technical Support Manager Holcim België n.v. Claude Ployaert Concrete Technology Engineer Inter-Beton

Steven Schaerlaekens Technical Support Manager Holcim België n.v. Claude Ployaert Concrete Technology Engineer Inter-Beton Steven Schaerlaekens Technical Support Manager Holcim België n.v. Claude Ployaert Concrete Technology Engineer Inter-Beton Leden van de Commissie E104 voor FedBeton Hoe beton specifiëren volgens de nieuwe

Nadere informatie

Uitvoering van betonconstructies: NBN EN 13670 en prnbn B 15-400 (ANB)

Uitvoering van betonconstructies: NBN EN 13670 en prnbn B 15-400 (ANB) Uitvoering van betonconstructies: NBN EN 13670 en prnbn B 15-400 (ANB) Betonstorten en nabehandeling ir. Bram Dooms Uitvoering van betonconstructies - 06/11/2013 - Pagina 1 Betonstorten en nabehandeling

Nadere informatie

Cement en water vormen cementlijm

Cement en water vormen cementlijm Nabehandelen De nazorg van vers gestort betonwerk wordt nabehandelen genoemd. Doel van het nabehandelen is om het water in het verhardende beton vast te houden en niet te laten verdampen. De kwaliteit

Nadere informatie

Steven Schaerlaekens Technical Support Manager Holcim België n.v. Lid Technische Commissie FedBeton Lid Commissie E104 voor FedBeton

Steven Schaerlaekens Technical Support Manager Holcim België n.v. Lid Technische Commissie FedBeton Lid Commissie E104 voor FedBeton Steven Schaerlaekens Technical Support Manager Holcim België n.v. Lid Technische Commissie FedBeton Lid Commissie E104 voor FedBeton Evolutie van de normen ivm beton voor funderingen Principe uitvoering

Nadere informatie

Beton. college Utrecht maart 2010 HKU. Beton Tadao Ando

Beton. college Utrecht maart 2010 HKU. Beton Tadao Ando Beton college Utrecht maart 2010 HKU Beton Tadao Ando 1 14-03-2011 Lengte: 2460 meter Breed: 32 meter Hoogte: 343 4 meter beton gieten in 3 dagen Glijbekisting Architect: Norman Foster 127.000 m3 beton

Nadere informatie

Eero Saarinen, JFK airport

Eero Saarinen, JFK airport Eero Saarinen, JFK airport Beto college Utrecht maart 2010 HKU Beton Tadao Ando Beton Beton Lengte: 2460 meter Breed: 32 meter Hoogte: 343 4 meter beton gieten in 3 dagen Glijbekisting Architect: Norman

Nadere informatie

Vervormingseigenschappen

Vervormingseigenschappen Vervormingseigenschappen Betonconstructies kunnen niet uitsluitend worden ontworpen op druk- en treksterkte. Vervormingen spelen ook een belangrijke rol, vooral doorbuiging. Beheersing van de vervorming

Nadere informatie

Regels voor de goede uitvoering van beton. ir. Bram Dooms

Regels voor de goede uitvoering van beton. ir. Bram Dooms Regels voor de goede uitvoering van beton ir. Bram Dooms 1 Context Normen betreffende Betonconstructies NBN EN 1990 (Eurocode) Ontwerp Grondslagen van het constructief ontwerp NBN EN 1992 (Eurocode 2)

Nadere informatie

Editie september 2009 Memento verpakt cement

Editie september 2009 Memento verpakt cement Editie september 2009 Memento verpakt cement tv@enci.nl - www.enci.nl Overzicht ENCI verpakt cement Cementbenaming Portlandcement 42,5 N Portlandcement 52,5 R Wit portlandcement Wit portlandkalksteencement

Nadere informatie

Een nieuwe norm NBN B : Welke impact voor de aannemer?

Een nieuwe norm NBN B : Welke impact voor de aannemer? Een nieuwe norm NBN B 15-001 : Welke impact voor de aannemer? ir. Julie Piérard & ir. Valérie Pollet Evolutie van het normatieve kader 2014 EN 206 (+A1:2016) 2012 NBN B15-001 2017 prnbn B15-001 Welke veranderingen

Nadere informatie

Vorst-dooiweerstand van betonverhardingen: theorie en praktische voorbeelden

Vorst-dooiweerstand van betonverhardingen: theorie en praktische voorbeelden Vorst-dooiweerstand van betonverhardingen: theorie en praktische voorbeelden ir. Luc Rens FEBELCEM Raadgevend ingenieur l.rens@febelcem.be dr. ir. Anne Beeldens OCW Onderzoeker a.beeldens@brrc.be CONCRETE

Nadere informatie

Examen Betontechnoloog BV

Examen Betontechnoloog BV Examen Betontechnoloog BV Vragen en antwoorden cursusseizoen 2013/2014 Vraag 1 (14 scorepunten) Een betonsamenstelling met cement CEM III/B 42,5 N moet voldoen aan de volgende eisen: - sterkteklasse C30/37;

Nadere informatie

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02)

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 1040 BRUSSEL Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

Technische bepalingen

Technische bepalingen III. Technische bepalingen Art. 1: Stortklaar beton (wegenbouw) 1. : In vrachtwagen >= 5m² geleverd 2. : In vrachtwagen 3m³ < 5m³ geleverd 3. : In vrachtwagen < 1m³ < 3m³ geleverd 4. : Afgehaald Hoeveelheid:

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Berekenen van betonsamenstellingen

Hoofdstuk 2: Berekenen van betonsamenstellingen Hoofdstuk 2: Berekenen van betonsamenstellingen 1 Berekenen van betonsamenstellingen A: Inventarisatie van de eisen B: Keuze van de materialen Geldt voor alle betontypen, zie dictaat BBT C: Ontwerpen van:

Nadere informatie

Cementgebonden afstandhouders in een betonconstructie met een ontwerplevensduur van 100 jaar

Cementgebonden afstandhouders in een betonconstructie met een ontwerplevensduur van 100 jaar Cementgebonden afstandhouders in een betonconstructie met een ontwerplevensduur van 100 jaar Bedrijf: Researcher: Stoter Beton B.V. Dhr. R. Beumer Spoorstraat 29 8084 HW 't Harde Ing. H.W. Corporaal, MICT

Nadere informatie

Van innovatie en onderzoek naar een duidelijk toepassingskader voor de praktijk

Van innovatie en onderzoek naar een duidelijk toepassingskader voor de praktijk Van innovatie en onderzoek naar een duidelijk toepassingskader voor de praktijk Bram Dooms Labo Betontechnologie Studiedag Circulair beton - 12/03/2019 - Toepassingskader praktijk - Pagina 1 Historiek

Nadere informatie

12.1 Indeling volgens NEN-EN 1008

12.1 Indeling volgens NEN-EN 1008 12 Aanmaakwater 12 Aanmaakwater is een essentiële grondstof voor beton; zonder water geen hydratatie. Het is daarom belangrijk dat het aanmaakwater geen verontreinigingen bevat die: het hydratatieproces

Nadere informatie

Examen Betontechnoloog BV Vragen en antwoorden cursusseizoen 2012/2013

Examen Betontechnoloog BV Vragen en antwoorden cursusseizoen 2012/2013 Examen Betontechnoloog BV Vragen en antwoorden cursusseizoen /3 De betontechnoloog is vanouds de functionaris die bij de betoncentrale en de betonproductenindustrie verantwoordelijk is voor de selectie

Nadere informatie

Lastenboektekst ULTRA FAST TRACK

Lastenboektekst ULTRA FAST TRACK Lastenboektekst ULTRA FAST TRACK Het doel van de aanneming is mede, bij de herstelling van wegvakken, de ingebruikname van cementbetonverhardingen te verkorten tot 36 uur na de aanleg door gebruik te maken

Nadere informatie

White Topping Ronald Diele en Marc van der Weide

White Topping Ronald Diele en Marc van der Weide White Topping Ronald Diele en Marc van der Weide Project White Topping in Friesland Het innovatie-atelier (w.o. Provincie Fryslân) heeft zes marktpartijen benaderd N355, fietspad Leeuwarden en Tytsjerk

Nadere informatie

Funderingen. Willy Naessens 7

Funderingen. Willy Naessens 7 Funderingen Willy Naessens 7 1. Funderingen op staal of volle grond Inleiding Aanzet van funderingen op draagkrachtige grond op geringe diepte. Hier kan men een onderscheid maken tussen prefab funderingen

Nadere informatie

TENTAMEN CIVIELTECHNISCHE MATERIAALKUNDE (NIEUWE STIJL)

TENTAMEN CIVIELTECHNISCHE MATERIAALKUNDE (NIEUWE STIJL) TENTAMEN CIVIELTECHNISCHE MATERIAALKUNDE (NIEUWE STIJL) Oefening vakcode 226073 Let op: Kies voor iedere vraag slechts één antwoord. Kies het beste of enig juiste antwoord. Antwoorden aankruisen op het

Nadere informatie

Het beton heeft minimaal de volgende kwaliteitseigenschappen:

Het beton heeft minimaal de volgende kwaliteitseigenschappen: Technische fiche WANDELEMENTEN PANELEN MATERIAAL KENMERKEN WANDELEMENTEN Standaard wandelementen Silex wandelementen Het beton van de uitgewassen silex bestaat uit natuurlijke kleurgranulaten met een maximale

Nadere informatie

Examen : BASISKENNIS BETON ALGEMEEN [bba] Datum : dinsdag 3 april 2018 Tijd : tot uur (90 minuten)

Examen : BASISKENNIS BETON ALGEMEEN [bba] Datum : dinsdag 3 april 2018 Tijd : tot uur (90 minuten) Examen : SISKENNIS ETON LGEMEEN [bba] atum : dinsdag 3 april 2018 Tijd : 19.30 tot 21.00 uur (90 minuten) Het examen bestaat uit 60 meerkeuze vragen. Gebruik van het cursusboek of andere literatuur is

Nadere informatie

Beton. Marjo de Baere Bas Vrencken Thomas Kleppe Robin Hamers Olaf Steenhuis Ruud Kemper. Kees Kampfraath Jan de Gruijter. Lerarenopleiding Tilburg

Beton. Marjo de Baere Bas Vrencken Thomas Kleppe Robin Hamers Olaf Steenhuis Ruud Kemper. Kees Kampfraath Jan de Gruijter. Lerarenopleiding Tilburg Beton Studenten: Begeleiders: Opleiding: Maarten van Luffelen Marjo de Baere Bas Vrencken Thomas Kleppe Robin Hamers Olaf Steenhuis Ruud Kemper Guido Mollen Kees Kampfraath Jan de Gruijter Lerarenopleiding

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE WANDELEMENTEN Plinten Panelen Sandwich panelen Brandwanden MATERIAAL KENMERKEN WANDELEMENTEN

TECHNISCHE FICHE WANDELEMENTEN Plinten Panelen Sandwich panelen Brandwanden MATERIAAL KENMERKEN WANDELEMENTEN MATERIAAL KENMERKEN WANDELEMENTEN TECHNISCHE FICHE WANDELEMENTEN Plinten Panelen Sandwich panelen Brandwanden Standaard wandelementen Het beton bestaat uit natuurlijke granulaten met een maximale korrelmaat

Nadere informatie

Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 2015. : 14.00 tot 17.00 uur (180 minuten)

Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 2015. : 14.00 tot 17.00 uur (180 minuten) Deelexamen : BETONTECHNOLOOG Datum : 26 mei 21 Tijd : 14. tot 17. uur (18 minuten) Het deelexamen bestaat uit 9 open vragen. Indien een open vraag volledig juist is beantwoord, zal dit worden gewaardeerd

Nadere informatie

Beton LASTENBOEKBESCHRIJVING. 1. Algemeen

Beton LASTENBOEKBESCHRIJVING. 1. Algemeen LASTENBOEKBESCHRIJVING Beton 1. Algemeen Bij het voorschrijven van Argexbeton, moet steeds een onderscheid gemaakt worden tussen beton met gesloten structuur (zoals omschreven in EN 206-1) en beton met

Nadere informatie

Technische aandachtspunten bij het toepassen van zelfverdichtend beton Petra Van Itterbeeck Projectleider

Technische aandachtspunten bij het toepassen van zelfverdichtend beton Petra Van Itterbeeck Projectleider Technische aandachtspunten bij het toepassen van zelfverdichtend beton Petra Van Itterbeeck Projectleider 1 [ Inhoud ] presentatie... 1. Verse betoneigenschappen 2. Voorschrijven van ZVB 3. Bekistingen

Nadere informatie

INGENIEURSPROJECT II. Professor G. De Schutter Professor K. Lesage

INGENIEURSPROJECT II. Professor G. De Schutter Professor K. Lesage INGENIEURSPROJECT II Professor G. De Schutter Professor K. Lesage 1 Dit document is opgesteld naar aanleiding van uw aanvraag van levering en advies. In wat volgt vindt u de door ons geadviseerde betonsamenstelling

Nadere informatie

Een nieuw norm over de uitvoering van betonconstructies. ir. Vinciane Dieryck

Een nieuw norm over de uitvoering van betonconstructies. ir. Vinciane Dieryck Een nieuw norm over de uitvoering van betonconstructies ir. Vinciane Dieryck 1 1. Context 2. Beheer van de uitvoering 3. Bekistingen 4. Betonstorten 5. Nabehandeling en bescherming 6. Toleranties 7. Conclusies

Nadere informatie

Examen : BASISKENNIS BETON ALGEMEEN [bba] Datum : dinsdag 4 april 2017 Tijd : tot uur (90 minuten)

Examen : BASISKENNIS BETON ALGEMEEN [bba] Datum : dinsdag 4 april 2017 Tijd : tot uur (90 minuten) Examen : SISKENNIS ETON LGEMEEN [bba] atum : dinsdag 4 april 2017 Tijd : 19.30 tot 21.00 uur (90 minuten) Het examen bestaat uit 60 meerkeuze vragen. Gebruik van het cursusboek of andere literatuur is

Nadere informatie

TOEPASSING VAN GERECYCLEERDE GRANULATEN. Kwaliteitsborging bij de productie van hoogwaardig beton met gerecycleerde granulaten. Dirk Vandecappelle

TOEPASSING VAN GERECYCLEERDE GRANULATEN. Kwaliteitsborging bij de productie van hoogwaardig beton met gerecycleerde granulaten. Dirk Vandecappelle TOEPASSING VAN GERECYCLEERDE GRANULATEN Kwaliteitsborging bij de productie van hoogwaardig beton met gerecycleerde granulaten Dirk Vandecappelle 1. Inhoud - Eisen gesteld aan de granulaten - Acceptatiebeleid

Nadere informatie

Beton volgens NEN-EN en NEN 8005 Hulpmiddel bij het bepalen van sterkteklasse, consistentieklasse en milieuklasse

Beton volgens NEN-EN en NEN 8005 Hulpmiddel bij het bepalen van sterkteklasse, consistentieklasse en milieuklasse VOBN Beton volgens NEN-EN 206-1 en NEN 8005 Hulpmiddel bij het bepalen van sterkteklasse, consistentieklasse en milieuklasse Beton volgens NEN-EN 206-1 en NEN 8005 Voorbeeld milieuklassen in een woongebouw

Nadere informatie

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56 PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 1040 Brussel Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

Betonwijzer volgens NEN EN 206-1 en NEN 8005

Betonwijzer volgens NEN EN 206-1 en NEN 8005 Betonwijzer volgens NEN EN 206-1 en NEN 8005 2013 Uw bestelling in 6 stappen 1 Bepaal de sterkteklasse De sterkteklasse is een maat voor de sterkte van het beton, gebaseerd op de 28-daagse karakteristieke

Nadere informatie

VII. Calciumsulfaatgebonden dekvloeren

VII. Calciumsulfaatgebonden dekvloeren VII Calciumsulfaatgebonden dekvloeren 1 Algemeen 60 1.1 Definitie, toepassing en soorten Een dekvloer is volgens NEN-EN 13813 een bouwdeel dat vervaardigd wordt op een dragende constructie of op een daarop

Nadere informatie

Waterdichtings en isolatieoplossingen. isolatie. natuurlijkvermiculiet. Minerale isolatie

Waterdichtings en isolatieoplossingen. isolatie. natuurlijkvermiculiet. Minerale isolatie Waterdichtings en isolatieoplossingen isolatie optimaalperliet natuurlijkvermiculiet Minerale isolatie minerale isolatie introductie Introductie MINERALE ISOLATIE NATUURLIJKE OORSPRONG Twee grondstoffen

Nadere informatie

Hoogwaardig Betongranulaat voor gebruik in beton. Hoogwaardig puinbrekerzeefzand en steenslag voor granulaatcement

Hoogwaardig Betongranulaat voor gebruik in beton. Hoogwaardig puinbrekerzeefzand en steenslag voor granulaatcement Certificatie hoogwaardige gerecycleerde granulaten Hoogwaardig Betongranulaat voor gebruik in beton Hoogwaardig puinbrekerzeefzand en steenslag voor granulaatcement Johny De Nutte Certificatie hoogwaardige

Nadere informatie

3. Algemeen. 3.1 Wat is cellenbeton?

3. Algemeen. 3.1 Wat is cellenbeton? 3. Algemeen 3.1 Wat is cellenbeton? Versteende lucht Zand, kalk en cement vormen de basisgrondstoffen die volgens een welbepaald recept intensief worden gemengd, waarna water wordt toegevoegd. De unieke

Nadere informatie

Maatregelen ter preventie van Alkali-Silica Reactie (ASR)

Maatregelen ter preventie van Alkali-Silica Reactie (ASR) Maatregelen ter preventie van Alkali-Silica Reactie (ASR) Steven Schaerlaekens Technical Support Manager Holcim België Lid van de Commissie E104 Voor FedBeton Agenda 1 Wat is ASR? 2 Achtergrond bij de

Nadere informatie

INFOFICHE EB002 WITTE VLEKKEN OP BESTRATINGSPRODUCTEN

INFOFICHE EB002 WITTE VLEKKEN OP BESTRATINGSPRODUCTEN EBEMA NV Dijkstraat 3 Oostmalsesteenweg 204 B-3690 Zutendaal B -2310 Rijkevorsel T +32(0)89 61 00 11 T +32(0)3 312 08 47 F +32(0)89 61 31 43 F +32(0)3 311 77 00 www.ebema.com www.stone-style.com www.megategels.com

Nadere informatie

www.argex.eu Handleiding

www.argex.eu Handleiding www.argex.eu Handleiding p.4 p.10 p.16 argemix : uw kant en klaar (licht)beton op basis van geëxpandeerde kleikorrels Schouwelementen in Argexbeton Argex in daktuinen argemix Licht - lichtgewicht beton

Nadere informatie

Art. 1: stortklaar beton (wegenbouw) 1. : in vrachtwagen > = 5m³ geleverd Hoeveelheid: 50, Eenheid: m3 - VH

Art. 1: stortklaar beton (wegenbouw) 1. : in vrachtwagen > = 5m³ geleverd Hoeveelheid: 50, Eenheid: m3 - VH Art. 1: stortklaar beton (wegenbouw) 1. : in vrachtwagen > = 5m³ geleverd 2. : in vrachtwagen 3m³ < 5 m³ geleverd 3. : in vrachtwagen < 1m³ < 3m³ geleverd 4. : afgehaald Art. 2: stortklaar beton (gebouwen)

Nadere informatie

ALTERNATIEVE BINDMIDDELEN, WHAT S NEW? Sessie 3. Technologie: Men vraagt en wij draaien? Of gewoon: Fusion Cooking? Marcel Bruin, 25 juni 2015

ALTERNATIEVE BINDMIDDELEN, WHAT S NEW? Sessie 3. Technologie: Men vraagt en wij draaien? Of gewoon: Fusion Cooking? Marcel Bruin, 25 juni 2015 ALTERNATIEVE BINDMIDDELEN, WHAT S NEW? Sessie 3. Technologie: Men vraagt en wij draaien? Of gewoon: Fusion Cooking? Marcel Bruin, 25 juni 2015 What s New? CO 2 uitstoot vanuit cement Belangrijke aspecten:

Nadere informatie

Betonherstelling in theorie

Betonherstelling in theorie Betonherstelling in theorie ing. Josse Jacobs Laboratorium Betontechnologie Technologisch Adviseur Herstellen van Beton ir. Niki Caubergs Laboratorium Betontechnologie Technologisch Adviseur Speciale betonsoorten

Nadere informatie

Plus betonmortel. Bouw er iets mooi mee!

Plus betonmortel. Bouw er iets mooi mee! Plus betonmortel Bouw er iets mooi mee! De plussen van Van Nieuwpoort Betonmortel Kennis, ervaring en assortiment Van Nieuwpoort Betonmortel is al meer dan 50 jaar expert in de productie van mortelproducten

Nadere informatie

STAALSLAKKEN. PTV 407 Uitgave TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN

STAALSLAKKEN. PTV 407 Uitgave TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN Voltastraat 10 B-1050 BRUSSEL Tel.: + 32 2 645.52.51 Fax: + 32 2 645.52.61 e-mail: cric-occn@cric.be TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 407 Uitgave 1 2000 STAALSLAKKEN Opgesteld en geldig verklaard door het

Nadere informatie

Wat is Hardmetaal? Wij produceren ons hardmetaal dus milieuvriendelijk!

Wat is Hardmetaal? Wij produceren ons hardmetaal dus milieuvriendelijk! Wat is Hardmetaal? Wat is Hardmetaal? Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbidedie zijn opgenomen in een bindmiddel. Hardmetaal ontstaat na een zorgvuldig

Nadere informatie

Vorst en dooizouten. Figuur 1 Invloed van de verzadigingsgraad van beton op de bestandheid tegen vorst (A.M. Neville)

Vorst en dooizouten. Figuur 1 Invloed van de verzadigingsgraad van beton op de bestandheid tegen vorst (A.M. Neville) Vorst en dooizouten Beton wordt veel gebruikt als materiaal voor bestratingen (stenen, blokken, tegels), terreinverhardingen en wegverhardingen (gesloten betonverhardingen). Vorst en dooizouten zijn dan

Nadere informatie

ALSAN 870 RS / TXS 10 / TXS 20

ALSAN 870 RS / TXS 10 / TXS 20 ALSAN 870 RS / TXS 10 / TXS 20 ALSAN 870 RS / TXS 10 / TXS 20 zijn op PMMA gebaseerde, flexibele, zelfnivellerende mortels gebruikt op oppervlakken met multifunctionele toepassingen (dakterrassen, balkons,

Nadere informatie

Zichtbeton is teamwerk! Tim Voets Bouwonderneming Voets Yves Verdickt Inter-Beton

Zichtbeton is teamwerk! Tim Voets Bouwonderneming Voets Yves Verdickt Inter-Beton Tim Voets Bouwonderneming Voets Yves Verdickt Inter-Beton 16/10/2014 1 Nationale dekking Inter-Beton: kerncijfers Marktleider in België Medewerkers 537 Centrales 28 Mixers 252 feurs 40 2 1 Zoveel meer

Nadere informatie

Cellenbeton. Ons assortiment aan producten (pagina 13 en 14)

Cellenbeton. Ons assortiment aan producten (pagina 13 en 14) IN HET ALGEMEEN Cellenbeton BETONBLOC SEDPA is bouwmateriaal dat voornamelijk bedoeld is voor ruwbouw en afbouw en heeft geweldige eigenschappen en kwaliteiten die precies passen bij de bouwtechnieken

Nadere informatie

Beschrijving keramische prefab wandelementen BRIXALL

Beschrijving keramische prefab wandelementen BRIXALL Beschrijving keramische prefab wandelementen BRIXALL Keramische prefab wandelementen opgebouwd uit keramische snelbouwstenen Omschrijving De keramische muurelementen zijn uitgevoerd uit geperforeerde,

Nadere informatie

PROEFPROJECT MET GROEN BETON

PROEFPROJECT MET GROEN BETON PROEFPROJECT MET GROEN BETON Hoogwaardig betonpuingranulaat in hoogwaardige toepassingen Filip Props, kwaliteitscontrole, Oosterzeelse Breek- & Betoncentrale (O.B.B.C. nv) OOSTERZEELSE BREEK- & BETONCENTRALE

Nadere informatie

Funderingen, balken en draagvloeren voor beginners

Funderingen, balken en draagvloeren voor beginners Funderingen, balken en draagvloeren voor beginners Inleiding Een (stabiliteits)ingenieur beter vroeg dan laat? Inhoudsopgave Funderingen Type funderingen Waarom en hoe bewapenen? Balken en kolommen Betonbalken

Nadere informatie

EERSTE HULP. Bij afbraak- en stabiliteitswerken. I I Oei, het was toch een dragende muur!?!

EERSTE HULP. Bij afbraak- en stabiliteitswerken. I   I Oei, het was toch een dragende muur!?! EERSTE HULP Bij afbraak- en stabiliteitswerken Oei, het was toch een dragende muur!?! Inhoudsopgave Inleiding Een stabiliteitsingenieur beter vroeg dan laat? Screening van uw woning: Inspectie van woning/appartement

Nadere informatie

Meer informatie over asfalt, voor- en nadelen kan u raadplegen op onze partnersite:

Meer informatie over asfalt, voor- en nadelen kan u raadplegen op onze partnersite: Wegen, opritten, parkings in asfalt Op volgende pagina een korte samenvatting vanwege het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw aangaande de soorten asfalt, de samenstelling van asfaltverhardingen, de verwerking

Nadere informatie

01 kwaliteitscontrole beton

01 kwaliteitscontrole beton RAPPORT 01 kwaliteitscontrole beton kwaliteit en samenstelling schatting sterkte specie-analysemethoden STICHTING COMMISSIE VOOR UITVOERING VAN INGESTELD DOOR DE BETON VER E N IGI N G RESEARCH ONDERZOEKINGSCOMMISSIES

Nadere informatie

Algemeen: door het toepassen van gevelisolatie is dan ook veel energie te besparen.

Algemeen: door het toepassen van gevelisolatie is dan ook veel energie te besparen. Gevelisolatie Dit verhaal bevat: een korte beschrijving van een aantal voor gevelisolatie belangrijke bouwfysische principes. een uitleg over de berekening van de warmteweerstand uitleg diverse soorten

Nadere informatie

Inhoud. Ketenanalyse prefab betonproducten GMB 2

Inhoud. Ketenanalyse prefab betonproducten GMB 2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Stap 1: Uitwerking van de waardeketen... 4 2.1 Grondstoffen... 4 2.2 Transport naar betoncentrale... 4 2.3 Prefab betoncentrale... 4 2.4 Transport naar het project... 5 2.5 Gebruikersfase

Nadere informatie

Oppervlakkige vorstschade aan beton: Invloed van het cementtype

Oppervlakkige vorstschade aan beton: Invloed van het cementtype : Invloed van het cementtype ir. Bram Dooms Labo Betontechnologie Concrete Day 2014-16 oktober 2014 - Nr.1 0. Inhoud 1. Toepassingsgebied 2. Schademechanismen 3. Bestaande richtlijnen 4. Resultaten onderzoeksproject

Nadere informatie

NAAR EEN OPTIMALE SAMENSTELLING VAN WEGENBETON

NAAR EEN OPTIMALE SAMENSTELLING VAN WEGENBETON NAAR EEN OPTIMALE SAMENSTELLING VAN WEGENBETON KENMERKEN VAN WEGENBETON KENMERKEN VAN MATERIALEN OPPERVLAKKENMERKEN VAN WEGVERHARDINGEN SAMENSTELLING VAN WEGENBETON ENKELE BIJZONDERE TOEPASSINGEN 1 NAAR

Nadere informatie

B.1 Bestekteksten. B.1.1 Blokken

B.1 Bestekteksten. B.1.1 Blokken B1 Bestekteksten B1 bestekteksten 35 B.1 Bestekteksten In dit hoofdstuk zijn alle beschikbare bestekteksten opgenomen. Voor meer informatie verwijzen we naar hoofdstukken B3 Verwerking en B.4 Technische

Nadere informatie

VOORSCHRIJVEN VAN BETON VOLGENS DE NORMEN NBN EN 206-1:2001 & NBN B 15-001:2004

VOORSCHRIJVEN VAN BETON VOLGENS DE NORMEN NBN EN 206-1:2001 & NBN B 15-001:2004 VOORSCHRIJVEN VAN BETON VOLGENS DE NORMEN NBN EN 206-1:2001 & NBN B 15-001:2004 Met voorbeelden van betonspecificaties en type-bestektekst DOSSIER CEMENT 34 april 2005 beton norm q4 (Ajp) BBSfB Ten geleide

Nadere informatie

De wanden die verticaal vervoerd worden kunnen zonder hulp middelen worden opgehesen aan de speciaal ingestorte hijsvoorziening.

De wanden die verticaal vervoerd worden kunnen zonder hulp middelen worden opgehesen aan de speciaal ingestorte hijsvoorziening. Holle wanden Montage handleiding 1.1 Transport De wanden kunnen op 2 manieren vervoerd worden afhankelijk van de grote van de wanden. a) horizontaal op een platte wagen, elementen boven op elkaar. b) Verticaal

Nadere informatie

Materiaalkunde tentamen

Materiaalkunde tentamen Materiaalkunde tentamen Dit tentamen is met veel moeite een keertje uitgetypt door mij. Waarschijnlijk heb je er wel iets aan. Mocht je nu ook een keer zo gek zijn om een tentamen een keer uit te typen;

Nadere informatie

Beton in de winter B ETONKWALITEIT MAAK JE MET ELKAAR 5 C 0 C WEERFASEN GEMIDDELDE TEMPERATUUR PER ETMAAL HOE TE HANDELEN.

Beton in de winter B ETONKWALITEIT MAAK JE MET ELKAAR 5 C 0 C WEERFASEN GEMIDDELDE TEMPERATUUR PER ETMAAL HOE TE HANDELEN. Beton in de winter WEERFASEN GEMIDDELDE TEMPERATUUR PER ETMAAL HOE TE HANDELEN 5 C of hoger Niet meer dan 1 graad vorst (zie fase 2) NIKS AAN DE HAND, LEKKER DOORWERKEN. Tussen 0 C en 5 C Niet meer dan

Nadere informatie

Ultra Hogesterktebeton. Huidig onderzoek in. 1. Onderzoek? Onderzoek? ... Fase 1. ( ) 2010) Duurzaamheidsproeven. Fase 2 ( )

Ultra Hogesterktebeton. Huidig onderzoek in. 1. Onderzoek? Onderzoek? ... Fase 1. ( ) 2010) Duurzaamheidsproeven. Fase 2 ( ) Ultra Hogesterktebeton In samenwerking met: Huidig onderzoek in België van WTCB en VUB ir. Niki Cauberg, WTCB ir. Julie Piérard, WTCB Technologisch Adviseurs Druksterkterange 120 250 N/mm², zeer hoge duurzaamheid,

Nadere informatie

NATUURZAND VOOR DE BOUW

NATUURZAND VOOR DE BOUW Voltastraat 10 B1050 BRUSSEL Tel.: + 32 2 645.52.51 Fax: + 32 2 645.52.61 email: cricoccn@cric.be TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 401 Uitgave 3 2000 NATUURZAND VOOR DE BOUW Opgesteld en geldig verklaard door

Nadere informatie

Pascale De Kesel Caroline Ladang m.m.v. Koen De Rycke

Pascale De Kesel Caroline Ladang m.m.v. Koen De Rycke CL1 De toepassing van projectbeton bij de bouw van de Deurganckdoksluis Pascale De Kesel Caroline Ladang m.m.v. Koen De Rycke 15-10-2015 Vlaamse Overheid - TOD AMS Slide 1 CL1 Caroline Ladang; 29/01/2015

Nadere informatie

Hoofdstuk 5. Uiterlijk van beton. De kleur van beton. Uiterlijk van beton in voorschriften. Veel voorkomende onvolkomenheden

Hoofdstuk 5. Uiterlijk van beton. De kleur van beton. Uiterlijk van beton in voorschriften. Veel voorkomende onvolkomenheden Hoofdstuk 5 Uiterlijk van beton De kleur van beton Uiterlijk van beton in voorschriften Veel voorkomende onvolkomenheden 1 De kleur van beton Uiterlijk van beton kleur van beton is som van kleur van kleine

Nadere informatie

Stenen en bodemvreemde materialen in uitgegraven bodem

Stenen en bodemvreemde materialen in uitgegraven bodem Compendium voor monsterneming en analyse in uitvoering van het Materialendecreet en het Bodemsaneringsdecreet in uitgegraven bodem Versie november 212 CMA/2/II/A.11 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Deze procedure

Nadere informatie

Duurzaamheidstabellen betontechnologie

Duurzaamheidstabellen betontechnologie Duurzaamheidstabellen betontechnologie Milieuklassen Klasseaanduiding Beschrijving van de omgeving Informatieve voorbeelden waar de betreffende milieuklasse zich kan voordoen 1. Geen risico op corrosie

Nadere informatie

Fermacork FC. www.matgreen.eu

Fermacork FC. www.matgreen.eu Augustus 0 FC Bouwplaat met verdunde randen, samengesteld uit een gipsplaat (80%), gerecycleerde cellulosevezels (0%) en een geëxpandeerde kurkplaat. Inleiding De lancering van de Fermacell-plaat met kurk

Nadere informatie

INSTALLATIE-INSTRUCTIES

INSTALLATIE-INSTRUCTIES ALGEMEEN Deze installatie-instructies zijn alleen van toepassing op de hieronder vermelde ROTO-bouwproducten: Regenwateropslagtanks Afvalwaterzuiveringsinstallatie Olieafscheiders Vetafscheiders Pompstations

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad webermix 6 in 1 is een kant-en-klare mortel geschikt voor diverse toepassingen Metselen, voegen, stucadoren, vloersmeren, tegels leggen Ook geschikt voor metselen glazen bouwstenen Veelzijdig inzetbare

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Materialen

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Materialen Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Materi Samenvatting door een scholier 1210 woorden 6 april 2015 6,9 35 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Hoofdstuk 3: Materi Eigenschappen van moleculen: -Ze verschillen

Nadere informatie

Binnenbepleistering: algemeen

Binnenbepleistering: algemeen Seminarie 15 juni 2017 Inge Dirkx WTCB Labo Materialen : algemeen : Algemeen Inhoud Soorten pleisters Referentiedocumenten Types Functies Beoordeling van pleisterwerk 15/06/2017 - Pagina 1 15/06/2017 -

Nadere informatie

Aanbevelingen voor DE BOUW VAN WATERZUIVERINGSINSTALLATIES IN BETON

Aanbevelingen voor DE BOUW VAN WATERZUIVERINGSINSTALLATIES IN BETON Aanbevelingen voor DE BOUW VAN WATERZUIVERINGSINSTALLATIES IN BETON Aanbevelingen voor DE BOUW VAN WATERZUIVERINGSINSTALLATIES IN BETON ir. Claude PLOYAERT Raadgevend ingenieur Vertaling : prof.dr.ir.

Nadere informatie

Leidraad warenkennis cement

Leidraad warenkennis cement 1 Leidraad warenkennis cement 2 3 Inhoudsopgave Voorwoord Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 ENCI... 4 Cement is een universeel bouwmateriaal... 5 Productie en grondstoffen... 6 Cementsoorten en sterkteklassen...

Nadere informatie

CHAPPE PRODUKTEN STYROBET-EASY ISOBET

CHAPPE PRODUKTEN STYROBET-EASY ISOBET STYROBET-EASY Isolerende mortel, bestaand uit gerecycleerde EPS korrels, geëxpandeerd vermiculiet, een aantal toeslagstoffen en cement. Met water te mengen. Als onderlaag voor de dekvloer of uitvullaag.

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE SikaLatex

TECHNISCHE FICHE SikaLatex TECHNISCHE FICHE SikaLatex HARS OM TE MENGEN MET HET AANMAAKWATER VAN MORTELS PRODUCTBESCHRIJVING SikaLatex is een synthetisch hars in waterige oplossing onder de vorm van een geconcentreerde melkachtige

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Scheikunde Chemie overal H1 3 vwo

Samenvatting Scheikunde Scheikunde Chemie overal H1 3 vwo Samenvatting Scheikunde Scheikunde Chemie overal H1 3 vwo Samenvatting door een scholier 1193 woorden 30 oktober 2012 5,8 23 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal Samenvatting Scheikunde

Nadere informatie

9. Overzicht van de eigenschappen en de voordelen van cellenbeton

9. Overzicht van de eigenschappen en de voordelen van cellenbeton 114 9. Overzicht van de eigenschappen en de voordelen van cellenbeton Belangrijkste eigenschappen Prestaties voordelen Structuur uiterst kleine gesloten cellen (max. Ø 2 mm) die 80% van het volume uitmaken

Nadere informatie

Concrete Day - Betondag 16 October 2014

Concrete Day - Betondag 16 October 2014 Concrete Day - Betondag 16 October 2014 Vocht / water is een probleem Waarom zou beton best geen vocht / water opnemen? Vocht / water is een probleem In kelders: ruimte kan niet bewoond / gebruikt worden,

Nadere informatie