Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kind)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kind)"

Transcriptie

1 1/6 Keel- neus- en oorheelkunde Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kind) Inleiding U hebt in overleg met de Keel-, Neus-, Oorarts, de KNO-arts, besloten om bij uw kind trommelvliesbuisjes te laten plaatsen. In deze brochure staat achtergrondinformatie over buisjes en de manier waarop u en uw kind zich kunnen voorbereiden op de operatie. Vocht achter het trommelvlies Vocht achter het trommelvlies, in het middenoor, zorgt ervoor dat geluid niet goed opgevangen en doorgegeven kan worden aan het slakkenhuis. U of uw kind kan hierdoor minder goed horen. Dit vocht kan geïnfecteerd raken en oorpijn veroorzaken. Een trommelvliesbuisje kan dit voorkomen. Op het plaatje is het oor afgebeeld. In het midden ziet u het trommelvlies, met daarin een trommelvliesbuisje. Trommelvliesbuisjes Trommelvliesbuisjes zijn heel kleine buisjes die in de trommelvliezen geplaatst worden. Door de opening in het trommelvliesbuisje kan er lucht in het middenoor komen, zodat het ontstaan van vocht wordt afgeremd. De trommelvliesbuisjes worden bij kinderen onder een kortdurende narcose ingebracht. Eerst wordt er een klein sneetje in het trommelvlies gemaakt en het vocht zoveel mogelijk uit het middenoor weggezogen. Daarna wordt een trommelvliesbuisje in het trommelvlies geplaatst. Na het plaatsen kan er enige tijd afscheiding (vocht) uit het oor komen. Dat is normaal na de ingreep. Voor- en nadelen van buisjes / mogelijke complicaties Het grote voordeel van een buisje is dat het middenoor beter wordt belucht. Hierdoor verbetert het gehoor en nemen het aantal en de ernst van de oorinfecties af. Nadelen zijn er echter ook. Oorinfecties leiden in aanwezigheid van buisjes meestal tot looporen. Dit is niet zo pijnlijk als een acute middenoorontsteking, maar als het vaak gebeurt toch vervelend. Ook ontstaan in een klein percentage littekentjes of zwakke plekken in het trommelvlies die later weer oorproblemen kunnen geven.

2 2/6 Voorbereiding van uw kind thuis Uw kind kan waarschijnlijk beter met de situatie om gaan als het goed is voorbereid op de vreemde omgeving van het ziekenhuis en op de ingreep die het zal ondergaan. Het beste is om uw kind beetje bij beetje te vertellen hoe en wat er gaat gebeuren. Uw kind kan het dan op zijn eigen tempo verwerken. Sommige dingen zult u een paar keer moeten vertellen voordat uw kind het allemaal kan bevatten. U kunt er een verhaal over vertellen of het kind ziekenhuis laten spelen. Als u uw kind laat navertellen wat u hebt uitgelegd, merkt u vanzelf of het goed begrepen is. Voorkom dat uw kind de behandeling als straf ervaart. Voorbereiding op de dag van operatie Waar moet u aan denken en wat moet u regelen voor de ingreep? Eten en drinken Het is belangrijk dat uw kind een lege maag heeft op het moment van de ingreep. Daarom mag uw kind vanaf 0 uur s nachts niets meer eten en tot 2 uur voor de ingreep alleen nog een slokje helder vloeibaar drinken, dus als het bijvoorbeeld om 8.30 uur geopereerd mag uw kind nog een slokje helder vloeibaar drinken tot 6.30 uur. Onder helder vloeibaar drinken wordt verstaan: water (met aanmaaksiroop), heldere vruchtensappen, koolzuurhoudende dranken en thee zonder suiker. Medicijnen Medicijnen mogen voor de ingreep gewoon ingenomen worden met een klein beetje helder vloeibaar drinken. Als uw kind ziek is Als uw kind koorts, een kinderziekte of diarree heeft, moet u contact opnemen met de polikliniek KNO. Als u het vermoeden heeft dat uw kind met een kinderziekte besmet is, moet u ook contact opnemen met de polikliniek KNO. Wij zijn bereikbaar van uur op telefoonnummer In sommige gevallen is het dan veiliger en prettiger om de ingreep uit te stellen. Mocht uw kind op de dag van de ingreep ziek zijn, dan zo spoedig mogelijk de receptie van het SKB bellen. De receptie is vanaf uur bereikbaar op telefoonnummer Lang haar Als uw kind lang haar heeft, wilt u dit dan in een staart vastmaken?

3 3/6 Wat neemt u mee naar het ziekenhuis voor uw kind pyjama-, of joggingbroek pantoffels fles of tuitbeker, als uw kind niet uit een gewone beker drinkt vertrouwd speelgoed, knuffelbeest of troetellap medicijnen die uw kind gebruikt ook inhalaties zoals pufjes eventueel een bekende CD, of DVD ponskaartje en afsprakenkaart verzekeringsbewijs van uw zorgverzekering Vervoer Wij raden u aan uw kind na de ingreep in een auto mee naar huis te nemen. De opname U kunt zich op de afgesproken tijd melden bij de balie van de afdeling Dagbehandeling (E1). Deze balie is gelegen op de eerste verdieping en te bereiken via de E-lift. Een verpleegkundige ontvangt u en uw kind. Zij zal u en uw kind rondom de ingreep met raad en daad bijstaan. Uw kind krijgt een armbandje met naam en geboortedatum om en mag een ziekenhuisjasje aantrekken. Daarna legt de verpleegkundige aan u en uw kind de gang van zaken uit. Vervolgens is het tijd om kennis te maken met de anesthesioloog. Gesprek met de anesthesioloog U ontmoet de anesthesioloog op de dag van de operatie. Hij zal u vragen stellen over de gezondheid van uw kind, een eventuele allergie of eerdere narcose. Naar aanleiding hiervan krijgt uw kind een zetpil, om pijn te voorkomen. Verder krijgt u informatie over de soort narcose voor uw kind: via een kapje (ballon) of via een prikje in de arm (infuusnaaldje). De prik van het infuusnaaldje voelt uw kind niet omdat er eerst een verdovende zalf op die plek wordt gesmeerd. Rondom de ingreep Samen met de andere kinderen die geopereerd gaan worden gaat u met uw kind naar de wachtruimte. De kinderen kunnen daar spelen, een DVD kijken of naar muziek luisteren tot zij aan de beurt zijn. In de aangrenzende operatiekamer kunt u uw kind op schoot houden als het in slaap wordt gebracht. Uw kind krijgt een kortdurende, maar volledige narcose. U gaat daarna naar het dagcentrum, waar koffie of thee voor u klaar staat. Zodra uw kind geholpen is, wordt het naar de uitslaapkamer gebracht. Na de ingreep blijft u bij uw kind tot het naar huis mag. Per kind kan slechts één ouder of verzorger mee naar het Dagcentrum omdat de ruimte beperkt is.

4 4/6 Na de ingreep Als uw kind weer goed wakker is mag het naar huis. Soms heeft uw kind op de eerste dag wat oorpijn, waarvoor u zo nodig Paracetamol mag geven. Volgt u de gebruiksaanwijzing in de verpakking. Het kan voorkomen dat uw kind de eerste uren na de ingreep wat duizelig of misselijk is. Het is beter als u uw kind dan niet alleen laat of alleen de trap op en af laat gaan. U krijgt een Buisjeswijzer mee voor de nazorg. Weer thuis Uw kind mag na de ingreep normaal eten en drinken. De volgende dag kan uw kind weer naar school en buiten spelen. De eerste twee weken mag er geen water in de oren komen. U kunt dit voorkomen door uw kind een douchemuts op te zetten of vette watten in de oren te stoppen. (zie folder: Buisjeswijzer ) Als er na twee weken geen afscheiding uit de oren komt, mag er weer water in de oren komen. Zwemmen en buisjes Meestal geeft zwemmen met buisjes gelukkig weinig problemen. Sommige kinderen krijgen door zwemmen met een buisje gemakkelijk een loopoor. Dit heeft ook met de gevoeligheid van hun slijmvliezen te maken. Bij een aantal van deze kinderen helpt het dan wanneer de oren worden afgesloten met zwemdopjes. Deze zijn bij apotheek, drogist of hoortoestelwinkels te koop. Informatie en toestemming Volgens de WGBO (wet geneeskundige behandelovereenkomst) mag een behandeling alleen worden uitgevoerd als daar toestemming voor is gegeven door kind en/of ouders. Wie deze toestemming geeft is afhankelijk van de leeftijd. Kinderen jonger dan twaalf jaar Voor een onderzoek of behandeling van een kind jonger dan twaalf jaar is toestemming van de ouders vereist. Het kind hoeft zelf geen toestemming te geven, maar heeft wel recht op informatie. Dit wil zeggen dat aan kinderen op een begrijpelijke manier moet worden verteld wat er met hen gaat gebeuren. Jongeren van twaalf tot en met vijftien jaar Bij een onderzoek of behandeling van jongeren van twaalf tot zestien jaar geldt als hoofdregel dubbele toestemming. De toestemming van de jongere en zijn ouders is dan vereist. Wanneer de jongere en zijn ouders van mening verschillen zal in principe de mening van de jongere de doorslag geven. De behandelaar kijkt in dat geval of het kind zijn belangen goed heeft afgewogen. Zestien en zeventien jaar Een jongere van zestien of zeventien jaar mag zelfstandig beslissen of hij een onderzoek of behandeling ondergaat. Nog meer over toestemming en informeren Om toestemming te kunnen geven is de behandelaar verplicht om alle relevante informatie te geven. Te denken valt dan aan het doel en de aard van het onderzoek of behandeling, de te verwachten resultaten en de mogelijke risico s. Ouders krijgen alleen informatie als de jongere daar toestemming voor heeft verleend. Als de jongere dat fijn vindt, mogen de ouders ook geïnformeerd worden en meebeslissen. Voor niet ingrijpende onderzoeken en behandelingen wordt ervan uit gegaan dat toestemming wordt verleend.

5 5/6 Naast rechten, heeft de patiënt ook plichten. De hulpverlener moet bijvoorbeeld altijd voldoende geïnformeerd worden, zodat deze een goede diagnose kan stellen. Meer informatie over deze rechten en plichten voor ouders, patiënten en hulpverleners staat op: en (van Stichting Kind en Ziekenhuis). Voorleesboeken Omdat het plaatsen van trommelvliesbuisjes vaak bij kinderen voorkomt, wijzen wij u op een aantal boeken over het verblijf in het ziekenhuis, die u samen met uw kind kunt lezen: Nijntje in het ziekenhuis, Dick Bruna 2-5 jaar Lassa gaat naar het ziekenhuis, jaar Sam moet naar het ziekenhuis 3-6 jaar Au miauw, E. den Heijer, Kimio serie 3-6 jaar Wat doet de dokter? P. Bourgoing, Prentenboek 3-6 jaar In het ziekenhuis, B. Sluyzer 3-6 jaar Tijn en de dokter, B. Sluyzer 3-6 jaar De operatie van kleine olifant, De Toorts, jaar Een bed op wieltjes, V. den Hollander 4 en ouder Kunnen dokters ziek worden? D. Musschoot 6 en ouder Schuilen in een jas, over leukemie, B. Lindelauf 9 en ouder Word toch wakker, M. Tijzinger 10 en ouder Achtste groepers huilen niet, J. Vriens 10 en ouder De medicijnman, W. Köhler 10 en ouder Tot slot Soms gedraagt uw kind zich wat ongewoon in de dagen volgend op de ingreep. Uw kind vraagt bijvoorbeeld veel aandacht of is juist heel afwijzend. Het slaapt slecht, kan weer in bed gaan plassen, wil niet alleen zijn of is bang in het donker. Het is eigenlijk niet zo vreemd, als uw kind van slag raakt. U kunt uw kind het beste helpen door begrip te tonen en er over te praten, tekenen of spelen. Vragen Neemt u bij vragen of onduidelijkheden gerust contact op met de polikliniek KNO. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van uur op telefoonnummer In geval van ziekte of verhindering op de afgesproken datum, wilt u dit zo spoedig mogelijk doorgeven aan de polikliniek KNO. Geheimhouding en recht op privacy Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Alleen als u schriftelijk toestemming geeft, mogen zij gegevens aan derden verstrekken. Degenen die bij de behandeling van uw kind betrokken zijn, mogen alleen onderling gegevens opvragen en uitwisselen als dat voor haar of zijn behandeling nodig is. Het recht op privacy houdt nog meer in. Alle (para)medische, verpleegkundige en verzorgende handelingen moeten worden uitgevoerd zonder dat anderen dat kunnen zien. Een vertrouwelijk gesprek met een zorgverlener dient in een aparte ruimte gevoerd te worden. Wij doen ons best om deze afspraken na te komen. Meer informatie staat in de folder De rechten en plichten van de patiënt verkrijgbaar op de afdeling.

6 6/6 Adresgegevens SKB Streekziekenhuis koningin Beatrix Bezoekadres: Beatrixpark BN Winterswijk Postadres: Postbus GG Winterswijk T F info@skbwinterswijk.nl Website Voor de tekst in deze brochure is gebruik gemaakt van de teksten van de Nederlandse Vereniging voor Keel Neus- en Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd - Halsgebied. Foldernummer: kno, 424 versie: september 2013

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kind)

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kind) 1/5 Keel- neus- en oorheelkunde Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kind) Inleiding U hebt in overleg met de Keel-, Neus-, Oorarts, de KNO-arts, besloten om bij uw kind trommelvliesbuisjes te laten plaatsen.

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel

Verwijderen van de neusamandel 1/6 Keel- neus- en oorheelkunde Verwijderen van de neusamandel (bij kinderen, in dagbehandeling) Inleiding U heeft in overleg met de Keel-, Neus-, Oorarts (KNO-arts) besloten om de neusamandel van uw kind

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel

Verwijderen van de neusamandel 1/5 Keel- neus- en oorheelkunde Verwijderen van de neusamandel (bij kinderen, in dagbehandeling) Inleiding U heeft in overleg met de Keel-, Neus-, Oorarts (KNO-arts) besloten om de neusamandel van uw kind

Nadere informatie

Buisjeswijzer. Keel- neus- en oorheelkunde

Buisjeswijzer. Keel- neus- en oorheelkunde 1/5 Keel- neus- en oorheelkunde Buisjeswijzer Inleiding Uw kind heeft een trommelvliesbuisje laten plaatsen. In deze brochure krijgt u praktische adviezen aangeboden. Informatie over de ingreep zelf kunt

Nadere informatie

Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling)

Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling) 1/7 Keel- neus- en oorheelkunde Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling) Inleiding U heeft in overleg met de Keel-, Neus-, Oorarts (KNO-arts) besloten om neus- en keelamandelen

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis) bij een kind

Circumcisie (besnijdenis) bij een kind 1/5 Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij een kind Inleiding Uw zoon wordt behandeld omdat de voorhuid van de penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling)

Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling) 1/7 Keel- neus- en oorheelkunde Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling) Inleiding U heeft in overleg met de Keel-, Neus-, Oorarts (KNO-arts) besloten om neus- en keelamandelen

Nadere informatie

Dagopname op de kinderafdeling (F0)

Dagopname op de kinderafdeling (F0) 1/7 Kindergeneeskunde Dagopname op de kinderafdeling (F0) Inleiding In deze informatiefolder staat beschreven wat een dagopname voor jou en voor uw kind inhoudt. De folder is verdeeld in twee delen: een

Nadere informatie

Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling)

Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling) 1/7 Keel- neus- en oorheelkunde Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling) Verwijderen van de neus- en keelamandelen (bij kinderen, in dagbehandeling) U wordt met op om

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes voor kinderen

Trommelvliesbuisjes voor kinderen Trommelvliesbuisjes voor kinderen Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Vocht achter het trommelvlies veroorzaakt bij kinderen vaak oorpijn en slechthorendheid. Vanwege deze klachten

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Trommelvliesbuisjes. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Trommelvliesbuisjes Binnenkort worden bij uw kind trommelvliesbuisjes ingebracht. Op de polikliniek KNO (Keel-, Neus- en Oorheelkunde) hebben de arts en de assistente u over de ingreep verteld. In deze

Nadere informatie

Het verwijderen van de blindedarm (appendectomie) bij kinderen

Het verwijderen van de blindedarm (appendectomie) bij kinderen 1/6 Chirurgie Het verwijderen van de blindedarm (appendectomie) bij kinderen Inleiding Uw kind is met een blindedarmontsteking opgenomen op de kinderafdeling FO. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen Ziekenhuis Gelderse Vallei Binnenkort worden er bij uw kind trommelvliesbuisjes geplaatst. Met deze folder willen wij u informeren over de behandeling. Achter

Nadere informatie

Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Trommelvliesbuisje. Operatie bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis

Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Trommelvliesbuisje. Operatie bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde Trommelvliesbuisje i Patiënteninformatie Operatie bij kinderen Slingeland Ziekenhuis Algemeen De specialist heeft u het advies gegeven om bij uw kind een

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes bij kinderen

Trommelvliesbuisjes bij kinderen Trommelvliesbuisjes bij kinderen Bij uw zoon of dochter zullen binnenkort trommelvliesbuisjes worden geplaatst. In deze brochure kunt u lezen wat dat inhoudt en hoe de ingreep verloopt. Omdat er wordt

Nadere informatie

Huilbaby. Kindergeneeskunde

Huilbaby. Kindergeneeskunde 1/5 Kindergeneeskunde Huilbaby Inleiding Uw kindje is op de kinderafdeling opgenomen in verband met aanhoudend huilgedrag. In deze folder vindt u informatie over de behandeling tijdens de opname. Doel

Nadere informatie

Onderzoek naar allergie voor koemelk

Onderzoek naar allergie voor koemelk 1/5 Kindergeneeskunde Onderzoek naar allergie voor koemelk Inleiding Uw kind heeft verschijnselen die kunnen wijzen op een allergie voor koemelk. In deze folder leest u meer over deze allergie en over

Nadere informatie

Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Trommelvliesbuisje. Operatie bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis

Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Trommelvliesbuisje. Operatie bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde Trommelvliesbuisje i Patiënteninformatie Operatie bij kinderen Slingeland Ziekenhuis Algemeen De specialist heeft u het advies gegeven om bij uw kind een

Nadere informatie

Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Trommelvliesbuisjes. www.catharinaziekenhuis.nl

Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Trommelvliesbuisjes. www.catharinaziekenhuis.nl Keel-, Neus- en Oorheelkunde Trommelvliesbuisjes www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Klachten van uw kind... 3 Behandeling... 4 Hoe werken trommelvliesbuisjes?... 4 Informatie en toestemming... 5 Planning

Nadere informatie

Doorprikken trommelvlies en midden- oorbeluchtingsbuisjes plaatsen of verwijderen

Doorprikken trommelvlies en midden- oorbeluchtingsbuisjes plaatsen of verwijderen Sophia Kinderziekenhuis Doorprikken trommelvlies en midden- oorbeluchtingsbuisjes plaatsen of verwijderen Binnenkort komt u met uw kind naar het Erasmus MC - Sophia. De KNO-arts heeft het advies gegeven

Nadere informatie

TROMMELVLIESBUISJES BIJ KINDEREN Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) FRANCISCUS VLIETLAND

TROMMELVLIESBUISJES BIJ KINDEREN Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) FRANCISCUS VLIETLAND TROMMELVLIESBUISJES BIJ KINDEREN Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Met de KNO-arts is afgesproken, dat bij uw kind trommelvliesbuisjes in de oren worden geplaatst. U hebt

Nadere informatie

TROMMELVLIESBUISJES 133-100913

TROMMELVLIESBUISJES 133-100913 Kwaliteitskeurmerk voor kindgerichte zorg in kliniek en dagbehandeling, in mei 2013 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. TROMMELVLIESBUISJES In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis

Nadere informatie

Keel- Neus- Oorheelkunde Trommelvliesbuisjes plaatsen

Keel- Neus- Oorheelkunde Trommelvliesbuisjes plaatsen Keel- Neus- Oorheelkunde Trommelvliesbuisjes plaatsen Inleiding Uw kind krijgt binnenkort trommelvliesbuisjes. Dit is een kleine ingreep waarvoor uw kind even naar het ziekenhuis moet. Uw kind krijgt een

Nadere informatie

TROMMELVLIESBUISJES BIJ KINDEREN

TROMMELVLIESBUISJES BIJ KINDEREN Keel-Neus en Oorheelkunde (KNO) TROMMELVLIESBUISJES BIJ KINDEREN INLEIDING Met de KNO-arts, is afgesproken, dat bij uw kind trommelvliesbuisjes in de oren worden geplaatst. U hebt waarschijnlijk al het

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen

Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen 1/5 Medisch beeldvormende technieken Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen Inleiding Bij dit onderzoek maken wij door contrastmiddel en röntgenfoto s de dikke darm zichtbaar. Uw kind krijgt contrastmiddel

Nadere informatie

Ooroperatie. Keel- neus- en oorheelkunde

Ooroperatie. Keel- neus- en oorheelkunde 1/5 Keel- neus- en oorheelkunde Ooroperatie Inleiding Uw Keel- Neus- Oorarts heeft voorgesteld om uw oorklachten te behandelen met een operatie. Deze folder heeft tot doel om u wat informatie te geven

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (bij kinderen)

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (bij kinderen) Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (bij kinderen) Inleiding Het is uzelf, de schoolarts en/of het onderwijzend personeel opgevallen dat uw kind niet goed hoort. Uw huisarts heeft u daarom verwezen naar

Nadere informatie

Staaroperatie (Cataract)

Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Inleiding In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens

Nadere informatie

Allergiewijzer Allergovit

Allergiewijzer Allergovit 1/5 Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) Allergiewijzer Allergovit Allergiewijzer van Prikkuur met Inleiding U bent met uw arts overeengekomen dat een prikkuur voor u een oplossing kan zijn voor uw hooikoorts

Nadere informatie

Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes

Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes Keel-, neus- en oorheelkunde Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes Afspraak Dag en datum:... dag... Waar: afdeling Kinderdagbehandeling Gebouw D, verdieping 3, ontvangst 1. De operatie wordt gedaan door de

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Trommelvliesbuisjes

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Trommelvliesbuisjes kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Trommelvliesbuisjes Het oor Het oor bestaat uit: de uitwendige gehoorgang het trommelvlies met daarachter het middenoor. Hierin bevinden zich

Nadere informatie

Keel-, neus- en oorheelkunde. Trommelvliesbuisjes bij kinderen

Keel-, neus- en oorheelkunde. Trommelvliesbuisjes bij kinderen Keel-, neus- en oorheelkunde Trommelvliesbuisjes bij kinderen 1 Trommelvliesbuisjes bij kinderen Bij uw zoon of dochter zullen binnenkort trommelvliesbuisjes worden geplaatst. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

trommelvliesbuisjes Informatie voor ouders / verzorgers

trommelvliesbuisjes Informatie voor ouders / verzorgers trommelvliesbuisjes Informatie voor ouders / verzorgers Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes In overleg met uw KNO-arts krijgt uw kind trommelvliesbuisjes. Uw kind wordt voor deze operatie één dagdeel opgenomen

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes Inleiding Waarom krijgt uw kind buisjes?

Trommelvliesbuisjes Inleiding Waarom krijgt uw kind buisjes? Trommelvliesbuisjes Inleiding Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis voor het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Met deze folder willen wij u informeren over deze ingreep. Waarom krijgt uw kind buisjes?

Nadere informatie

Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes

Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes Keel-, neus- en oorheelkunde Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes Afspraak Dag en datum:... dag... Waar: afdeling Kinderdagbehandeling Gebouw D, verdieping 3, ontvangst 1. De operatie wordt gedaan door de

Nadere informatie

Doorprikken van het trommelvlies. Paracentese

Doorprikken van het trommelvlies. Paracentese Doorprikken van het trommelvlies Paracentese Inleiding De KNO-arts heeft na onderzoek van uw kind u voorgesteld om de trommelvliezen van uw kind door te prikken. In deze folder leest u meer over de operatie

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg

Trommelvliesbuisjes afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Trommelvliesbuisjes afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Voorbereiding: om uur Ingreep:.. 2 De Keel-, Neus- en Oorarts (KNO-arts)

Nadere informatie

NEUSAMANDEL VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN FRANCISCUS GASTHUIS

NEUSAMANDEL VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN FRANCISCUS GASTHUIS NEUSAMANDEL VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Binnenkort wordt uw kind verwacht in ons ziekenhuis om de neusamandel te laten verwijderen. Uw arts heeft u verteld

Nadere informatie

Doorprikken trommelvlies of trommelvliesbuisjes plaatsen

Doorprikken trommelvlies of trommelvliesbuisjes plaatsen KNO Doorprikken trommelvlies of trommelvliesbuisjes plaatsen KINDEREN Doorprikken trommelvlies of trommelvliesbuisjes plaatsen Binnenkort wordt uw kind een dag(deel) opgenomen in het St. Antonius Ziekenhuis

Nadere informatie

AMANDELEN VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN

AMANDELEN VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN AMANDELEN VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN 17731 Inleiding Binnenkort wordt uw kind verwacht in het Sint Franciscus Gasthuis om de neus- en/of keelamandelen te laten verwijderen. Uw arts heeft

Nadere informatie

Buisjes in de oren (bij kinderen)soms kan uw kind

Buisjes in de oren (bij kinderen)soms kan uw kind Buisjes in de oren (bij kinderen)soms kan uw kind Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis voor een ooroperatie, namelijk het plaatsen van trommelvliesbuisjes. In deze folder leest u meer over de operatie

Nadere informatie

Het verwijderen van de blindedarm (appendectomie) bij kinderen

Het verwijderen van de blindedarm (appendectomie) bij kinderen 1/6 Chirurgie Het verwijderen van de blindedarm (appendectomie) bij kinderen Inleiding Uw kind is met een blindedarmontsteking opgenomen op de kinderafdeling FO. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

Het is van groot belang dat u beide brochures goed doorleest en de aanwijzingen opvolgt.

Het is van groot belang dat u beide brochures goed doorleest en de aanwijzingen opvolgt. Trommelvliesbuisjes Inleiding De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft voorgesteld om bij uw kind trommelvliesbuisjes te plaatsen. In deze brochure wordt specifieke informatie gegeven over de gang van

Nadere informatie

Scheelzien. Oogheelkunde

Scheelzien. Oogheelkunde 1/5 Oogheelkunde Scheelzien Inleiding Scheelzien betekent dat twee ogen niet meer samen op één punt gericht staan. Er zijn verschillende manieren van scheel kijken. Zo kan het afwijkende oog naar binnen

Nadere informatie

patiënteninformatie trommelvliesbuisjes bij kinderen

patiënteninformatie trommelvliesbuisjes bij kinderen patiënteninformatie trommelvliesbuisjes bij kinderen In overleg met de KNO-arts heeft u besloten om bij uw kind trommelvliesbuisjes te laten plaatsen. In deze folder geven wij u inhoudelijke informatie

Nadere informatie

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Trommelvliesbuisjes

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Trommelvliesbuisjes Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde Datum en tijd Uw kind wordt (dag), (datum) om uur nuchter verwacht. Plaats U komt binnen via de ingang van de polikliniek en volgt route 37 naar het behandelcentrum

Nadere informatie

Trommelvliesbuisje bij volwassenen

Trommelvliesbuisje bij volwassenen KNO Trommelvliesbuisje bij volwassenen dagbehandeling BEHANDELING Trommelvliesbuisje bij volwassenen Uw KNO-arts heeft voorgesteld bij u een trommelvliesbuisje te plaatsen. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Inleiding. Afspraken maakt u via het Afspraakbureau tel 070-312 7300.

Inleiding. Afspraken maakt u via het Afspraakbureau tel 070-312 7300. Indien u nog vragen heeft, kunt u altijd telefonisch contact opnemen met het ziekenhuis. Tot 17.00 uur kan dit met de afdeling Dagbehandeling, tel. (070) 312 7212. Na 17.00 uur of bij geen gehoor neemt

Nadere informatie

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. TROMMELVLIESBUISJES

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. TROMMELVLIESBUISJES kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. TROMMELVLIESBUISJES In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie

Nadere informatie

Dagopname op de kinderafdeling

Dagopname op de kinderafdeling 1/6 Kindergeneeskunde Dagopname op de kinderafdeling Inleiding In deze informatiefolder staat beschreven wat een dagopname voor jou en voor uw kind inhoudt. De folder is verdeeld in twee delen: een deel

Nadere informatie

Gastroscopie bij kinderen

Gastroscopie bij kinderen 1 De dokter heeft verteld dat hij in je maag wil kijken met een buis. Wat moet je al weten en doen voor het onderzoek Papa en / of mama mogen meekomen en je mag ook een voorleesboek, beertje, pop en een

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Afdeling Kindergeneeskunde

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Afdeling Kindergeneeskunde Het plaatsen van trommelvliesbuisjes Afdeling Kindergeneeskunde De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft, in overleg met u, besloten trommelvliesbuisjes bij uw kind te plaatsen. U wilt natuurlijk graag

Nadere informatie

Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg

Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Voorbereiding: om uur Ingreep:.. Een ziekenhuisopname is

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TROMMELVLIESBUISJES. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TROMMELVLIESBUISJES. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TROMMELVLIESBUISJES In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over de ingreep het plaatsen van trommelvliesbuisjes, die

Nadere informatie

Plaatsen van trommelvliesbuisjes leefregels na ontslag

Plaatsen van trommelvliesbuisjes leefregels na ontslag Plaatsen van trommelvliesbuisjes leefregels na ontslag Inleiding Binnenkort komt u met uw kind bij ons voor een trommelvliesbuisoperatie. Voor kinderen is een ingreep geen kleinigheid. Daarom is het van

Nadere informatie

H53586.0314. Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen

H53586.0314. Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen H53586.0314 Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen Inleiding U bent bij de KNO-arts geweest die heeft voorgesteld de neus-en/of keelamandelen bij uw kind te verwijderen. Wat er gaat gebeuren

Nadere informatie

Buisjes in de oren. 1. Waarom een operatie? 2. Hoe verloopt de opname

Buisjes in de oren. 1. Waarom een operatie? 2. Hoe verloopt de opname Buisjes in de oren Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis voor een ooroperatie, namelijk het plaatsen van trommelvliesbuisjes. In deze folder leest u meer over de operatie en de nazorg. Eerst leggen

Nadere informatie

Trommelvliesbuisje KNO-HEELKUNDE. Plaatsing trommelvliesbuisje. Inleiding

Trommelvliesbuisje KNO-HEELKUNDE. Plaatsing trommelvliesbuisje. Inleiding KNO-HEELKUNDE Trommelvliesbuisje Plaatsing trommelvliesbuisje Inleiding Deze folder geeft informatie over plaatsing van een trommelvliesbuisje. Uitleg wordt gegeven over het hoe en waarom van een trommelvliesbuisje,

Nadere informatie

Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling

Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling Welkom voor een dagopname op de kinderafdeling Locatie Westeinde Informatie voor ouders F0262-1011 mei 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes plaatsen

Trommelvliesbuisjes plaatsen Trommelvliesbuisjes plaatsen Inleiding Omdat uw kind regelmatig last heeft van oorklachten, zoals oorpijn, pijn bij het slikken en minder goed kan horen heeft de KNO-arts voorgesteld om trommelvliesbuisjes

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes plaatsen Zonder bezoek aan de polikliniek Pré-operatieve screening

Trommelvliesbuisjes plaatsen Zonder bezoek aan de polikliniek Pré-operatieve screening Trommelvliesbuisjes plaatsen Zonder bezoek aan de polikliniek Pré-operatieve screening Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 1203 Inleiding Uw kind heeft regelmatig last van oorklachten, zoals oorpijn,

Nadere informatie

Doorprikken van het trommelvlies KNO

Doorprikken van het trommelvlies KNO Doorprikken van het trommelvlies KNO Uw KNO-arts heeft geconstateerd dat er vocht achter de trommelvliezen van uw kind zit. Deze aandoening kan door middel van een operatieve ingreep verholpen worden.

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen. Info voor ouders of verzorgers

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen. Info voor ouders of verzorgers Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen Info voor ouders of verzorgers Uw KNO-arts heeft geconstateerd dat er vocht achter de trommelvliezen van uw kind zit. Deze aandoening kan door middel van een operatieve

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Trommelvliesbuisjes

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Trommelvliesbuisjes Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Trommelvliesbuisjes z 1 Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis om trommelvliesbuisjes te laten plaatsen. In deze brochure

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes plaatsen. polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)

Trommelvliesbuisjes plaatsen. polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) Trommelvliesbuisjes plaatsen polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) Uw afspraak Wij verwachten uw kind op... dag,... -... 20... om uur in Rijnland Ziekenhuis, locatie Leiderdorp: op de afdeling

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kinderen)

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kinderen) Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (kinderen) Inleiding Het uitwendige oor bestaat uit de oorschelp en de uitwendige gehoorgang, die eindigt bij het trommelvlies. Het middenoor is een kleine met lucht

Nadere informatie

Amandelen verwijderen

Amandelen verwijderen Amandelen verwijderen Binnenkort worden bij uw kind de amandelen verwijderd. Op de polikliniek KNO (Keel, Neus en Oor) hebben de arts en de assistente u hierover het nodige verteld. In het algemeen stelt

Nadere informatie

Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling

Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Locatie Antoniushove Informatie voor ouders F0076-3415 mei 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

H.76020. 0314 Kind. Navelbreuk

H.76020. 0314 Kind. Navelbreuk H.76020. 0314 Kind Navelbreuk Inleiding In overleg met u is besloten dat uw kind wordt geopereerd aan een navelbreuk. Een navelbreuk is een breuk die door de niet voldoende gesloten of weer geopende navelring

Nadere informatie

Keel- neus- en oorziekten NEUSAMANDEL. poliklinische behandeling

Keel- neus- en oorziekten NEUSAMANDEL. poliklinische behandeling Keel- neus- en oorziekten NEUSAMANDEL poliklinische behandeling Binnenkort wordt uw kind opgenomen voor het verwijderen van de neusamandel. In deze folder leest u over deze operatie en hoe u uw kind hierop

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Adenotomie. (Verwijderen neusamandel)

Sophia Kinderziekenhuis. Adenotomie. (Verwijderen neusamandel) Sophia Kinderziekenhuis Adenotomie (Verwijderen neusamandel) Binnenkort komt u met uw kind naar het Erasmus MC-Sophia. De KNO-arts heeft het advies gegeven om bij uw kind de neusamandel te verwijderen

Nadere informatie

Allergiewijzer Alutard

Allergiewijzer Alutard 1/5 Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) Allergiewijzer Alutard Allergiewijzer van Subcutane immunotherapie (hyposensibilisatie) met Inleiding U bent met uw arts overeengekomen dat hyposensibilisatie voor

Nadere informatie

Operatie aan een te kort tongriempje bij kinderen

Operatie aan een te kort tongriempje bij kinderen Keel-, Neus- en Oorheelkunde Operatie aan een te kort tongriempje bij kinderen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een te kort tongriempje?... 3 Planning operatie... 3 Pre-operatieve screening en

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Tonsillectomie. (Verwijderen keelamandelen)

Sophia Kinderziekenhuis. Tonsillectomie. (Verwijderen keelamandelen) Sophia Kinderziekenhuis Tonsillectomie (Verwijderen keelamandelen) Binnenkort komt u met uw kind naar het Erasmus MC-Sophia. De KNO-arts heeft het advies gegeven om bij uw kind de keelamandelen te verwijderen

Nadere informatie

H.76012.0715 Kind. Vastzetten zaadballetje in balzak

H.76012.0715 Kind. Vastzetten zaadballetje in balzak H.76012.0715 Kind Vastzetten zaadballetje in balzak Inleiding In overleg met u is besloten dat uw zoon wordt geopereerd omdat één of beide zaadballetjes niet in de balzak (scrotum) zijn ingedaald. Deze

Nadere informatie

H.115801.0416. Besnijdenis (kind)

H.115801.0416. Besnijdenis (kind) H.115801.0416 Besnijdenis (kind) Inleiding In overleg met u is besloten dat uw kind een besnijdenis (circumcisie) ondergaat. Een besnijdenis is een operatie van de voorhuid van de penis. Hierbij wordt

Nadere informatie

dagbehandeling bij kinderen

dagbehandeling bij kinderen patiënteninformatie dagbehandeling bij kinderen Binnenkort wordt uw kind voor een behandeling of ingreep opgenomen op afdellng Dagbehandeling, locatie F1. Wat kunt u thuis doen om uw kind voor te bereiden

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Plaatsen van trommelvliesbuisjes. Informatie aan ouders of verzorgers van de KNO-artsen van locatie Hilversum

Patiënteninformatie. Plaatsen van trommelvliesbuisjes. Informatie aan ouders of verzorgers van de KNO-artsen van locatie Hilversum Patiënteninformatie Plaatsen van trommelvliesbuisjes Informatie aan ouders of verzorgers van de KNO-artsen van locatie Hilversum Plaatsen van trommelvliesbuisjes Informatie aan ouders of verzorgers van

Nadere informatie

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) KEELAMANDELEN. dagbehandeling

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) KEELAMANDELEN. dagbehandeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) KEELAMANDELEN dagbehandeling Binnenkort wordt uw kind opgenomen voor het verwijderen van de keelamandelen. Meestal wordt tegelijkertijd ook de neusamandel verwijderd

Nadere informatie

Een behandeling of operatie bij kinderen en de noodzakelijke voorbereiding

Een behandeling of operatie bij kinderen en de noodzakelijke voorbereiding Een behandeling of operatie bij kinderen en de noodzakelijke voorbereiding Informatie voor ouders en verzorgers Locatie ETZ Elisabeth Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat kunt u

Nadere informatie

H53586.0811. Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen

H53586.0811. Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen H53586.0811 Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen Inleiding U bent bij de KNO-arts geweest die heeft voorgesteld de neus-en/of keelamandelen bij uw kind te verwijderen. Wat er gaat gebeuren

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes inbrengen bij kinderen

Trommelvliesbuisjes inbrengen bij kinderen Trommelvliesbuisjes inbrengen bij kinderen Samen met de KNO-arts is besloten om bij uw kind trommelvliesbuisjes in te brengen. In deze folder geven we u hier informatie over. Hoe ziet het oor eruit Het

Nadere informatie

Plaatsen trommelvliesbuisjes (leefregels na ontslag kinderen)

Plaatsen trommelvliesbuisjes (leefregels na ontslag kinderen) Plaatsen trommelvliesbuisjes (leefregels na ontslag kinderen) Inleiding Binnenkort komt u met uw kind bij ons voor een trommelvliesbuisoperatie. Voor kinderen is een ingreep geen kleinigheid. Daarom is

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes. Dagbehandeling / kort verblijf

Trommelvliesbuisjes. Dagbehandeling / kort verblijf Trommelvliesbuisjes Dagbehandeling / kort verblijf Beter voor elkaar 2 Inleiding Omdat uw kind regelmatig last heeft van oorklachten, zoals oorpijn, pijn bij het slikken en minder goed horen, heeft de

Nadere informatie

Neusamandelen verwijderen bij kinderen

Neusamandelen verwijderen bij kinderen Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) Patiënteninformatie Neusamandelen verwijderen bij kinderen U ontvangt deze informatie, omdat uw keel-, keus- en oorarts in overleg met u heeft besloten de neusamandel

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes voor ouders

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes voor ouders Belangrijke telefoonnummers Inleiding Het plaatsen van trommelvliesbuisjes voor ouders Keel-, Neus- en Oorheelkunde Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) (050) 361 27 00 op werkdagen van 8.00-16.30

Nadere informatie

H Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen

H Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen H53586.0416 Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen Inleiding U bent bij de KNO-arts geweest die heeft voorgesteld de neus-en/of keelamandelen bij uw kind te verwijderen. Wat er gaat gebeuren

Nadere informatie

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis

Nadere informatie

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Verwijdering van de neusamandel

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Verwijdering van de neusamandel Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde Verwijdering van de neusamandel Datum en tijd Uw kind wordt (dag), (datum) om uur nuchter verwacht. Plaats U komt binnen via de ingang van de polikliniek en volgt

Nadere informatie

Trommelvliesbuisje KNO-HEELKUNDE. Plaatsing trommelvliesbuisje. Inleiding

Trommelvliesbuisje KNO-HEELKUNDE. Plaatsing trommelvliesbuisje. Inleiding KNO-HEELKUNDE Trommelvliesbuisje Plaatsing trommelvliesbuisje Inleiding Deze folder geeft informatie over plaatsing van een trommelvliesbuisje. Uitleg wordt gegeven over het hoe en waarom van een trommelvliesbuisje,

Nadere informatie

Amandelen verwijderen bij kinderen

Amandelen verwijderen bij kinderen Amandelen verwijderen bij kinderen Wanneer en hoe worden de neus- en keelamandelen verwijderd Binnenkort worden bij uw kind de amandelen verwijderd. In deze folder kunt u meer lezen over deze behandeling.

Nadere informatie

Een dagje ziekenhuis: kinderdagverpleging

Een dagje ziekenhuis: kinderdagverpleging Een dagje ziekenhuis: kinderdagverpleging Beste ouder en/of verzorger Uw kind gaat voor een behandeling een dag naar het ziekenhuis. Wij kunnen ons voorstellen dat u dat moeilijk vindt, een ziekenhuisopname

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers In overleg met u heeft de keel-, neus en oorarts (KNO-arts) besloten

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies (Adenotomie en/of paracentese) Afdeling Kindergeneeskunde De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft, in overleg met u, besloten de

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes. bij kinderen KNO. alle aandacht

Trommelvliesbuisjes. bij kinderen KNO. alle aandacht Trommelvliesbuisjes bij kinderen KNO alle aandacht Trommelvliesbuisjes bij kinderen Uw kind wordt in het Westfriesgasthuis verwacht voor een operatie aan de amandelen op: (dag) (datum)....uur. Algemeen

Nadere informatie

Plaatsen trommelvliesbuisjes

Plaatsen trommelvliesbuisjes Plaatsen trommelvliesbuisjes 2 Inleiding Binnenkort komt u bij ons voor een trommelvliesbuisoperatie. In deze folder vindt u informatie over de operatie. Verder hebben wij voor u ook een aantal leefregels

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Flapoorcorrectie bij kinderen. Flapoorcorrectie bij kinderen Flapoorcorrectie hj.indd 1

Patiënteninformatie. Flapoorcorrectie bij kinderen. Flapoorcorrectie bij kinderen Flapoorcorrectie hj.indd 1 Patiënteninformatie Flapoorcorrectie bij kinderen Flapoorcorrectie bij kinderen 1495916 Flapoorcorrectie hj.indd 1 1 01-11-13 10:59 Flapoorcorrectie bij kinderen Polikliniek Plastische Chirurgie, route

Nadere informatie

begeleiding van uw kind Wat kunt u als ouder doen?

begeleiding van uw kind Wat kunt u als ouder doen? begeleiding van uw kind Wat kunt u als ouder doen? uw kind naar het ziekenhuis Binnenkort komt u met uw kind naar het Medisch Centrum Alkmaar, omdat uw kind: een onderzoek en/of behandeling krijgt wordt

Nadere informatie

Operatie van de neusamandel Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg

Operatie van de neusamandel Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Operatie van de neusamandel Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Voorbereiding: om uur Ingreep:.. 2 Een ziekenhuisopname is geen alledaagse

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes. Het oor

Trommelvliesbuisjes. Het oor Trommelvliesbuisjes De Keel-Neus-Oorarts heeft de klachten van uw kind beoordeeld en voorgesteld om deze te behandelen door een trommelvliesbuisje bij uw kind te plaatsen. Deze folder heeft tot doel u

Nadere informatie