Beste gemeente, Voert uw gemeente zulke controles uit? En heeft u in 2014 of 2015 hiervoor ook horecaondernemers moeten waarschuwen of bekeuren?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beste gemeente, Voert uw gemeente zulke controles uit? En heeft u in 2014 of 2015 hiervoor ook horecaondernemers moeten waarschuwen of bekeuren?"

Transcriptie

1 Beste gemeente, Ik ben van plan me als kastelein ergens in uw regio te vestigen. Maar eerst wil ik een paar dingetjes op een rijtje hebben. Zo vraag ik me af hoe het staat met de controle op het schenken van alcohol aan jongeren onder de achttien jaar. Ik vindt het erg belangrijk dat dat gebeurt. Voert uw gemeente zulke controles uit? En heeft u in 2014 of 2015 hiervoor ook horecaondernemers moeten waarschuwen of bekeuren? Bedankt, Jan-Willem van Opstal Adres:. Postcode: Plaats:

2 Beste Jan-Willem van Opstal, Woudrichem (na 2 kantooruren) De gemeente Woudrichem voert zeker controles uit op het gebied van schenken aan minderjarigen, zowel in horecabedrijven als slijterijen. In 2014 en tot heden in 2015 zijn horecaondernemers hiervoor nog niet gewaarschuwd en/of bekeurd. Hopende u voldoende geïnformeerd te hebben.

3 Heusden (na 5 kantooruren) Beste heer Van Opstal, Onze gemeente controleert op het verbod van verstrekken van alcohol aan minderjarigen. Ze doet dat door enerzijds afspraken te maken met horecaondernemers en sportverenigingen over de maatregelen om te voorkomen dat alcohol wordt... verstrekt aan personen jonger dan 18 jaar en anderzijds door het voeren van controles. Er zijn nog geen formele waarschuwingen of boetes aan ondernemers of sportclubs uitgedeeld. Wel hebben we enkele ondernemers - bij wijze van eerste waarschuwing - aangesproken op het schenken van alcohol aan minderjarigen. Een aantal minderjarige alcoholgebruikers kregen een proces-verbaal van 90 of een Halt verwijzing. Ik verwacht uw vraag hiermee in voldoende mate te hebben beantwoord. Als u naar aanleiding hiervan nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact op via ons vijfcijferig telefoonnummer

4 Werkendam (na 5 kantooruren) Geachte heer Van Opstal, De gemeente controleert actief op het schenken aan jongeren onder de 18 jaar en zal bij overtreding handhaven in de vorm van een boete/waarschuwing. Deze controles vinden in regionaal verband plaats en daarbij wordt dezelfde gedragslijn gevolgd. Overtreding van de leeftijdsgrenzen is van gemeentewege (nog) niet vastgesteld.

5 Dongen (na 8 kantooruren) Geachte heer Van Opstal, Op 14 juli jl. heeft u een vraag gesteld hoe het staat met de controle op het schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. Net als u, zoals u in uw mail vermeldt, vind de gemeente het ook belangrijk dat er controles worden uitgevoerd op het schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. In afgelopen twee jaar zijn gerichte controles uitgevoerd bij evenementen zoals carnaval, Koningsdag, maar ook onaangekondigde controles. Tot op heden hebben we 1 waarschuwing uitgedeeld.

6 Gilze en Rijen (na 8 kantooruren, 2 uur aftrek wegens succes met uw plannen ) Beste heer Van Opstal, Op 15 juli 2015 hebben wij uw ontvangen. Deze hebben wij geregistreerd onder nummer 15ink In uw heeft u gemeld dat u zich als kastelein ergens in onze regio wilt vestigen. Ter voorbereiding stelt u twee vragen. Hieronder treft u de antwoorden aan. 1. Ja, onze gemeente voert controles uit op het schenken van alcohol aan jongeren onder de achttien jaar. 2. Ja, in 2014 of 2015 hebben wij hiervoor horecaondernemers moeten waarschuwen of bekeuren. Wij wensen u succes toe met uw plannen voor het starten van een horecazaak. Jan-Willem van Opstal Dag mevrouw,,,, Dank voor uw antwoord. Ik zou graag nog willen weten hoeveel bekeuringen wegens schenken van alcohol aan minderjarigen er in 2014 en 2015 zijn uitgedeeld aan horecaondernemers in Gilze en Rijen. Zou u me dat nog willen laten weten, alstublieft? groeten, Jan-Willem van Opstal

7 Veghel (na 8 kantooruren) Hallo Jan-Willem, Sinds 2014 werken we samen op het gebied van Drank en Horecawetcontroles met de omliggende Gemeentes, Boxmeer,Oss, Uden, Boekel, Landerd Schijndel en st-oedenrode, en worden er regelmatig handhaving estafettes georganiseerd. Iedere Gemeente, de burgemeester, bepaald of er een boete wordt opgelegd of een waarschuwing wordt uitgedeeld. Er wordt regelmatig gewaarschuwd en er zijn ook diverse boetes uitgedeeld, ook voor het schenken aan minderjarige. Hopelijk is hieraan aan u informatieverzoek voldaan. Jan-Willem van Opstal Beste, Dank voor je antwoord. Ik begreep dat je gisteren ook hebt geprobeerd me te bellen. Stel ik zeer op prijs. Kun je me misschien nog vertellen hoeveel boetes door de burgemeester van Veghel aan horecaondernemers zijn opgelegd? Veghel Hallo Jan-Willem, Het is niet gebruikelijk om informatie over de aantallen van boetes te verstrekken. Jan-Willem van Opstal Jammer! Toch bedankt. Jan-Willem

8 Vught (na 8 kantooruren) Geachte heer Van Opstal, In Vught is een preventie- handhavingsbeleid Drank en Horecawet opgesteld en deze is door de gemeenteraad vastgesteld op 19 juni In het najaar van 2014 heeft er een mystery onderzoek plaatsgevonden binnen onze gemeente. Hierbij is onderzocht of en waar er alcohol verkocht werd aan jongeren onder de 18 jaar. Eind oktober 2014 is er in de gemeente een bijeenkomst gehouden voor alle betrokken partijen die te maken hebben met jongeren en alcohol gebruik (zoals horecaondernemers maar ook sportverenigingen, Novadic en schoolbestuur. Tijdens deze avond zijn de problemen besproken maar ook de eigen verantwoording. Hieruit bleek dat sportverenigingen en scholen actief beleid voeren om alcohol gebruik onder jongeren te voorkomen. Dit jaar bezoekt een toezichthouder/adviseur alle horecabedrijven in Vught (zowel de frietzaken als de harde horeca) met als doel de vergunningen te controleren, maar ook na te gaan hoe een ondernemer omgaat met het vragen naar leeftijden. Deze controles lopen op dit moment nog, dus de resultaten zijn nog niet bekend. We vertrouwen er in beginsel op dat de doelgroepen zich aan de regels houden en zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Daarom hebben we de nadruk tot nu toe gelegd op informatie, voorlichting en het bewustmaken. Dat neemt niet weg dat we ook moeten handhaven. Dat doen we na de vermelde controle van de mysterie toezichthouder en de confrontatie van de overtreders met hun overtreding(en). Blijft beterschap hierna uit, dan blijft het instrument van handhaving over. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Indien er nog vragen zijn, dan hoor ik die graag van u.

9 Hilvarenbeek (na 9 kantooruren) Geachte heer Van Opstal, Dank voor uw bericht. De gemeente Hilvarenbeek controleert actief op het (niet) naleven van de bepalingen uit onder andere de Drank- en Horecawet. Dit betekent dat wij ook actief controleren op het schenken van alcohol aan 18-minners. In 2014 en 2015 hebben wij (nog) geen horecaondernemers beboet voor het schenken van alcohol aan 18-minners. Er zijn wel horecaondernemers beboet voor het overtreden van andere voorschriften uit de Drank- en Horecawet. De gemeente heeft wel gehandhaafd bij een aantal 18-minners die alcoholische dranken bij zich hadden. Zij hebben of een boete ontvangen of zijn doorverwezen naar HALT.

10 Bernheze (na 10 kantooruren) Geachte heer Van Opstal, Binnen onze gemeente wordt hier op controleert door de horeca BOA s. Het is wel eens voorgekomen dat we een horeca ondernemers hebben moeten waarschuwen. Er zijn echter nog geen bekeuringen gegeven. In de bijlage treft u ons beleid aan m.b.t. horeca handhaving. Vertrouwende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

11 Schijndel (na 10 kantooruren) Beste heer Opstal In Schijndel vinden structureel periodiek controles plaats naar naleving van de leeftijdgrenzen bij het schenken van alcohol. Tot nu toe zijn er geen overtredingen geconstateerd. De raad en het college zijn van mening dat de controles de komende jaren zullen worden gecontinueerd, zowel periodiek als (indien daartoe aanleiding is) incidenteel.

12 s Hertogenbosch (na 23 kantooruren) Geachte heer Van Opstal, In reactie op uw vraag kan ik u melden dat controle op alcoholgebruik/verstrekking onder/bij minderjarigen onderdeel uitmaakt van de integrale horecacontroles in onze gemeente/stad. In het verleden heeft dit reeds geleid tot handhaving (vooralsnog formele waarschuwing en/of waarschuwingsgesprek met exploitant). Ook tegen minderjarigen die in overtreding zijn wordt opgetreden. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u mij op onderstaande wijze bereiken.

13 Alphen-Chaam (na 28 kantooruren) Beste heer Van Opstal, De gemeente ziet inderdaad streng toe op de naleving van het alcoholverbod onder de 18 jaar. Voor onze gemeente is alcoholmatiging één van de speerpunten in het gezondheidsbeleid. Details over handhaving kan ik u niet geven. Mocht het nog nodig zijn, dan kunt u vanaf volgende week navraag doen bij mijn collega, zie CC. Hij is deze week niet aanwezig. Jan-Willem van Opstal Geachte mevrouw Criens, Bedankt voor uw snelle reactie. Ik hoop dat uw collega mij antwoord kan geven als hij terug is. Alphen-Chaam Geachte heer Van Opstal, Zoals mijn collega al aangeeft ziet de gemeente streng toe op de naleving van het alcoholverbod onder de 18 jaar. De gemeente voert hier op regelmatige basis controles op uit. Indien nodig worden hierbij zowel de horecaondernemer als jongere zelf gewaarschuwd of bekeurd. Mocht u hierover nog verdere informatie willen dan kunt u mij telefonisch bereiken op Verdere informatie omtrent het vestigen van een horecaonderneming binnen de gemeente Alphen-Chaam kunt u vinden op of bij mijn collega van vergunningverlening via mail of per telefoon op

14 Tilburg (na 28 kantooruren) Geachte heer van Opstal, Indien u voornemens bent u zich te vestigen als ondernemer in de gemeente Tilburg kunt u met uw vragen terecht bij onze afdeling ondernemersadvies. Bijgaand treft u de link naar de juiste afdeling. Voor wat betreft uw vraag over de controles op de Drank en Horecawet. Verder te noemen DHW. De gemeente Tilburg voert controles uit op de DHW conform ons vastgestelde preventie en handhavingsplan. Bijgaand treft u een hyperlink naar het betreffende plan. Op kunt u informatie vinden over de toezichtcijfers m.b.t In 2015 zijn er inmiddels 3 bestuurlijke boetes inzake het verstrekken van alcohol aan minderjarigen aangezegd.

15 Boxtel (na 37 kantooruren) Geachte heer Van Opstal, Ja, wij voeren zulke controles uit, en nee, wij hebben in 2014 en 2015 geen bekeuringen of waarschuwingen aan horecaondernemers uitgedeeld. Wilt u bij correspondentie het volgende zaaknummer vermelden: GC

16 Oisterwijk (na 38 kantooruren) Geachte heer van Opstal, Op 14 juli heeft u ons per de vraag gesteld of wij controleren op de leeftijdsgrenzen voor de verkoop van alcohol en of wij in 2014/2015 ondernemers hebben beboet of een waarschuwing hebben gegeven. Wij controleren in Oisterwijk actief op leeftijdsgrenzen. De prioriteit ligt hier bij het verrichten van controles tijdens evenementen. Tot nu toe hebben wij nog geen ondernemers beboet voor alcoholverstrekking aan minderjarigen. Wel hebben wij jongeren beboet die in het bezit zijn van alcoholhoudende drank. Wij hopen u hierbij voldoende te hebben geïnformeerd.

17 Reusel-de Mierden (na 39 kantooruren) Beste meneer Opstal, Op 14 juli 2015 ontving ik uw met vragen over de controle op het schenken van alcohol. In deze mail informeer ik u hierover. De gemeenteraad heeft in juli 2014 het preventie en handhavingsplan alcohol vastgesteld. In dit plan is bepaald hoe de controle op het schenken van alcohol plaatsvindt en met welke frequentie. De controles worden door de gemeente zelf of door samenwerkingspartners van de gemeente. Het preventie en handhavingsplan is te vinden op de gemeentelijke website via de volgende link: In 2014 zijn nav controles boetes opgelegd en gesprekken gevoerd, in 2015 nog niet. Ik heb uw mail als verzoek om informatie opgepakt en dus niet als verzoek om informatie op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Om het verzoek op basis van de Wob te kunnen behandelen, moet u het verzoek schriftelijk (ondertekend) indienen.

18 Goirle (na 45 kantooruren, 2 uur aftrek wegens goed te horen ) Beste meneer Van Opstal, Goed te horen dat u zich misschien in onze gemeente wilt vestigen. Terechte vraag dan ook die u stelt. Ik kan u mededelen dat we jaarlijks alle horecagelegenheden in de gemeente controleren, op basis van de geldende wetgeving. Hiervoor zetten we een BOA in. Mochten er overtredingen worden geconstateerd, dan kunnen er meerdere controles op een jaar plaatsvinden. Onderdeel van deze controle, is de controle van of er toch alcohol wordt geschonken aan minderjarigen. Tot op heden zijn er in de horecagelegenheden zelf geen overtredingen geconstateerd en dus ook geen waarschuwingen of boetes uitgedeeld. Op straat overigens wel onlangs nog twee, naar mijn weten. Ik hoop u bij deze voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u alsnog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

19 Maasdriel (na 48 kantooruren) Geachte heer Van Opstal, Wij hebben uw in goede orde ontvangen. Wij controleren op de Drank- en Horecawet. Hiervoor huurt de gemeente BOA s in van de Afvalverwijdering Rivierenland (AVRI). De BOA s hebben in 2014 en 2015 een kleine 100 controles uitgevoerd. Boetes op schenken onder de 18 jaar zijn nog niet uitgedeeld. In 2014 en 2015 hebben tot nu toe met name basiscontroles plaatsgevonden (controle van de vergunning etc). We vinden dit ook een belangrijk onderwerp en zullen ons in 2016 meer gaan richten op de leeftijdscontroles. Ik hoop u hiermee voldoende geinformeerd te hebben. Indien u nog vragen heeft over de controles of over een eventueel over te nemen horeca-bedrijf dan kunt u contact met mij opnemen.

20 Sint-Michielsgestel (na 48 kantooruren) Geachte heer Van Opstal, Op 14 juli jl. ontvingen wij uw mail met daarin uw vraag of gemeente Sint-Michielsgestel controles uitvoert in het kader van de Drank- en Horecawet op het verstrekken van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. Daarnaast stelt u de vraag of er in 2014 of 2015 al horecaondernemers zijn gewaarschuwd of bekeurd. Het uitgangspunt van onze toezichtstrategie is high trust, high penalty. Dit houdt in dat alcoholverstrekkers in beginsel het vertrouwen van de gemeente krijgen, waardoor niet fors wordt ingezet op het houden van toezicht. Boa s worden grotendeels reactief ingezet (n.a.v. klachten en meldingen) en bij hotspots (plekken/evenementen die extra aandacht vragen). Tegenover high trust staat dat, indien het vertrouwen wordt geschaad, high penalty volgt. Indien er wordt geconstateerd dat er alcoholhoudende drank wordt verstrekt aan jongeren die de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt, dan volgt direct een bestuurlijke boete. Het alcohol- en horecasanctiebeleid Sint-Michielsgestel en bijbehorende sanctietabel is te vinden op onze website: In 2014 en 2015 hebben wij controles uitgevoerd in het kader van de Drank- en Horecawet, waarbij ook is gecontroleerd op de verstrekking van alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 18 jaar. Wij hebben echter niet geconstateerd dat er alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 18 jaar werd verstrekt. Er zijn dan ook geen officiële waarschuwingen uitgedeeld of boetes opgelegd in dit kader. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact met mij opnemen via onderstaande contactgegevens.

21 Boekel (na 51 kantooruren) Geachte heer Van Opstal, De gemeente Boekel heeft van u een aantal vragen ontvangen. U vraagt of de gemeente Boekel ook Drank- en Horecacontroles uitvoert en of er ook waarschuwingen en bekeuringen aan horecaondernemers zijn gegeven. Wij kunnen u mededelen dat de gemeente Boekel zeker Drank- en Horecacontroles uitvoert. In 2014 en 2015 zijn, tot nu toe, geen bekeuringen uitgeschreven. Wel zijn er enkele waarschuwingen gegeven. Hoogachtend, Burgemeester en wethouders van Boekel, namens dezen,

22 Uden (na 52 kantooruren) Wij hebben onderstaande vraag van u ontvangen: Beste gemeente, Ik ben van plan me als kastelein ergens in uw regio te vestigen. Maar eerst wil ik een paar dingetjes op een rijtje hebben. Zo vraag ik me af hoe het staat met de controle op het schenken van alcohol aan jongeren onder de achttien jaar. Ik vindt het erg belangrijk dat dat gebeurt. Voert uw gemeente zulke controles uit? En heeft u in 2014 of 2015 hiervoor ook horecaondernemers moeten waarschuwen of bekeuren? Bedankt, Jan-Willem van Opstal. Ik kan u hierop het volgende antwoorden. Wij controleren in de gemeente Uden op het schenken van alcohol aan 18- jongeren. Op de eerste plaats doen we dit door het maken van goede afspraken met horeca ondernemers. Zij zorgen ervoor dat er niet wordt geschonken aan 18-. Daarnaast wordt op gezette tijden gecontroleerd door Buitengewoon Opsporings Ambtenaren. Dit wordt regionaal uitgevoerd. In Uden hebben wij tot nu toe geen waarschuwingen of boetes uitgedeeld. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

23 Loon op Zand (na 59 kantooruren) Beste heer Van Opstal, Wij voeren controles uit op alle Drank- en Horecawet gerelateerde zaken. Over 2014 en 2015 hebben wij pas één keer een waarschuwing uit hoeven te delen. De waarschuwing betrof een feest in een para commerciële inrichting.

24 Haaren (na 56 uur) Beste meneer Van Opstal, Op 14 juli ontving ik uw verzoek om informatie over het handhavingsbeleid ten aanzien van alcohol schenken aan jongeren onder de 18 jaar. Hierover kan ik u als volgt informeren. Beleid De gemeente Haaren zal in het najaar een beleid vaststellen waarbij de vertrouwenbenadering high trust, high penalty is. In onze visie hebben alcoholverstrekkers een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het schenken van alcohol. In het kader van dit beleid is in beginsel het vertrouwen van de gemeente hoog. Echter bij het vaststellen van het beleid zullen we het toezicht in het kader van de Drank en Horecawet voortvarend oppakken. Mochten we dan vaststellen dat het vertrouwen niet terecht is, zal een high penalty volgen. Ik ga ervan uit u voldoende te hebben geïnformeerd.

25 Landerd (na 72 kantooruren) Beste heer Van Opstal, De gemeente Landerd heeft juli dit jaar het preventie- en handhavingsplan alcohol vastgesteld. In Landerd hebben we hiervoor een controleur benoemd. Deze voert controles uit, zowel voor reguliere als paracommerciële horeca. Daarnaast wordt in regionaal verband samengewerkt aan controles op de drank- en horecawet. Hiervoor zijn in 2014 en 2015 inderdaad ondernemingen aangesproken en gewaarschuwd. Een bekeuring is nog niet aan de orde gebleken.

26 Oirschot (geen antwoord)

27 Oss (geen antwoord)

28 Waalwijk (geen antwoord)

29 Neerijnen (geen antwoord)

30 Zaltbommel (geen antwoord)

31 Aalburg (geen antwoord)

Geachte mevrouw, geachte meneer,

Geachte mevrouw, geachte meneer, Geachte mevrouw, geachte meneer, Mijn naam is Sandra Bats. Voor mijn opleiding aan Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg ben ik bezig met een onderzoek naar de wijze waarop gemeentelijke overheden

Nadere informatie

De laatste week van juli wil ik samen met mijn gezin (twee volwassenen, kind van 13 jaar) een vakantie doorbrengen in uw gemeente.

De laatste week van juli wil ik samen met mijn gezin (twee volwassenen, kind van 13 jaar) een vakantie doorbrengen in uw gemeente. Goedemiddag, De laatste week van juli wil ik samen met mijn gezin (twee volwassenen, kind van 13 jaar) een vakantie doorbrengen in uw gemeente. We hebben een offerte van het vakantieverblijf mogen ontvangen,

Nadere informatie

2. Toezicht Veiligheid en Leefbaarheid

2. Toezicht Veiligheid en Leefbaarheid 2. Toezicht Veiligheid en Leefbaarheid Inhoudsopgave 1. Drank- en horecawet... 2 1.1. Omvang vergunde horeca activiteiten... 2 1.2. Toezicht op vergunde horeca-activiteiten... 2 1.3. Controles op vergunde

Nadere informatie

TOEZICHTINFORMATIE. Toezichtindicatoren Drank en horecawet

TOEZICHTINFORMATIE. Toezichtindicatoren Drank en horecawet TOEZICHTINFORMATIE Toezichtindicatoren Drank en horecawet Datum: december 2013 Versie: 1 2 Inhoud 1 Aanleiding 4 2 Leeswijzer 5 3 Toezichtindicatoren Drank en horecawet 6 3 1 Aanleiding Voor u liggen de

Nadere informatie

Gemeente Hillegom. Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Hillegom 2015-2016

Gemeente Hillegom. Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Hillegom 2015-2016 Gemeente Hillegom Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Hillegom 2015-2016 Inleiding Per 1 januari 2013 is de Drank- en Horecawet (DHW) gewijzigd. Door deze wijziging zijn gemeenten de belangrijkste uitvoerders

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer 00475094. Verzoek Ageviewers herziening preventie- en handhavingsplan alcohol

Collegevoorstel. Zaaknummer 00475094. Verzoek Ageviewers herziening preventie- en handhavingsplan alcohol Zaaknummer 00475094 Onderwerp Verzoek Ageviewers herziening preventie- en handhavingsplan alcohol Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Op 4 mei verzocht Ageviewers de gemeente om het Preventie-

Nadere informatie

Bijlage 1 (Toe)zicht op alcohol (toezichtarrangement) 1. Inleiding

Bijlage 1 (Toe)zicht op alcohol (toezichtarrangement) 1. Inleiding Bijlage 1 (Toe)zicht op alcohol (toezichtarrangement) 1. Inleiding Het toezicht op alcohol is een taak die nieuw is voor het gemeentebestuur. Om die rol goed te kunnen vervullen is het van belang de toezichthouders

Nadere informatie

Toezicht Veiligheid en Leefbaarheid

Toezicht Veiligheid en Leefbaarheid Toezicht Veiligheid en Leefbaarheid toezichtinformatie Toezichtinformatie over 214 Deze vragenlijst dient als basis voor het aanleveren van de informatie die nodig is voor het vullen van de toezichtindicatoren

Nadere informatie

Gevraagd besluit De raad van de gemeente Molenwaard besluit de Drank- en Horecaverordening 2014 Gemeente Molenwaard vast te stellen.

Gevraagd besluit De raad van de gemeente Molenwaard besluit de Drank- en Horecaverordening 2014 Gemeente Molenwaard vast te stellen. Toelichting / voorstel van het college aan de gemeenteraad zaaknummer 72173 Gevraagd besluit De raad van de gemeente Molenwaard besluit de Drank- en Horecaverordening 2014 Gemeente Molenwaard vast te stellen.

Nadere informatie

Haarlem. Raadsfractie Christen Unie Haarlem De heer F. Visser. Geachte heer Visser,

Haarlem. Raadsfractie Christen Unie Haarlem De heer F. Visser. Geachte heer Visser, Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie Christen Unie Haarlem De heer F. Visser Datum 20 mei 2014 Onskenmerk 2014/180211 Contactpersoon L.R. Vos Doorkiesnummer 0235113819

Nadere informatie

Met een ontheffing mag u na middernacht sluiten. Hiervoor moet u wel aan een aantal eisen voldoen:

Met een ontheffing mag u na middernacht sluiten. Hiervoor moet u wel aan een aantal eisen voldoen: 1. 1 van 5 Bureau Beleid en Juridische Ondersteuning Contactpersoon : T.J. Ton Telefoonnr. : 0229-252497 E-mail : gemeente@hoorn.nl Uw brief van : - Uw kenmerk : Ons kenmerk : 09.58919 Bijlage(n) : 1 Onderwerp

Nadere informatie

Drank- en Horecawet. Arnout Hagens. Teamleider Alcohol- en tabaksbeleid. directie VGP

Drank- en Horecawet. Arnout Hagens. Teamleider Alcohol- en tabaksbeleid. directie VGP Drank- en Horecawet Arnout Hagens Teamleider Alcohol- en tabaksbeleid directie VGP Inhoud Lokaal toezicht Strafbaarstelling Lokale verordeningen Leeftijdsgrenzen Nieuwe bevoegdheden Lokaal toezicht Per

Nadere informatie

Dit voorstel geeft invulling aan de wettelijke verplichting genoemd onder punt 2.

Dit voorstel geeft invulling aan de wettelijke verplichting genoemd onder punt 2. RAADSVOORSTEL Datum: 23 december 2014 Nummer: Onderwerp: Vaststellen preventie- en handhavingsplan alcohol 2015-2017 Voorgesteld raadsbesluit: Het preventie- en handhavingsplan alcohol 2015-2017 vast te

Nadere informatie

Rapportage toezicht. Drank- en Horecawet. 19 maart Frans van Zoest, Projectleider. Dirk Klein, BOA coordinator

Rapportage toezicht. Drank- en Horecawet. 19 maart Frans van Zoest, Projectleider. Dirk Klein, BOA coordinator Rapportage toezicht Drank- en Horecawet 2014 19 maart 2015 Frans van Zoest, Projectleider Dirk Klein, BOA coordinator Deze notitie kijkt terug op het toezicht op de Drank- en Horecawet in 2014 zoals dat

Nadere informatie

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen Register van Gemeenschappelijke regelingen gemeente s-hertogenbosch als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen stand van zaken 2016 Toelichting Ter behartiging van één of meerdere doelstellingen

Nadere informatie

Beoogd effect Argumenten

Beoogd effect Argumenten Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Zaaknummer: 1096711 Sliedrecht, 29 oktober 2013 Onderwerp: Drank- en Horecaverordening Gemeente Sliedrecht. Beslispunten 1. De bijgevoegde tekst van

Nadere informatie

Nota van beantwoording zienswijzen Pagina 1 van 8

Nota van beantwoording zienswijzen Pagina 1 van 8 Nota van beantwoording zienswijzen notitie Preventie- en handhavingsplan, Integrale Aanpak Drank- en Horecawet Olst-Wijhe, 16 december 2013. doc. nr.: 13.026831 Nota van beantwoording zienswijzen Pagina

Nadere informatie

Handhavinguitvoeringsprogramma Drank- en Horecawet Gemeente Roermond

Handhavinguitvoeringsprogramma Drank- en Horecawet Gemeente Roermond Handhavinguitvoeringsprogramma 2015-2017 Drank- en Horecawet Gemeente Roermond 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Kader... 4 Algemene handhavingsinstrumenten:... 4 Handhavingsinstrumenten

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Alcohol

Uitvoeringsprogramma Alcohol *Z02D2A8E7D0* Uitvoeringsprogramma Alcohol 2017-2019 Documentnummer: INT-16-27069 Inleiding De gemeenteraad van Beverwijk heeft het Preventie- en handhavingsplan 2017-2027 vastgesteld. In het Preventie-

Nadere informatie

IVBOB. Illlllllll IIII llllllll II. Platform Samenwerkende Ouderenorganisatíes Brabant IO16004186 21/01/2016. VBOB Project Cliëntondersteuning

IVBOB. Illlllllll IIII llllllll II. Platform Samenwerkende Ouderenorganisatíes Brabant IO16004186 21/01/2016. VBOB Project Cliëntondersteuning Illlllllll IIII llllllll II IO16004186 21/01/2016 IVBOB Stichting Verenigde Bonden Overleg Brabant Gemeente Oosterhout T.a.v. College van Burgemeesters en Wethouders Postbus 10150 4900 GB OOSTERHOUT NB

Nadere informatie

Factsheet Sportactie Leeftijdgrenzen Alcohol 2010

Factsheet Sportactie Leeftijdgrenzen Alcohol 2010 Factsheet Sportactie Leeftijdgrenzen Alcohol 2010 Versie 3 Datum 17 juni 2011 Status definitief Colofon Project Sportactie Leeftijdsgrenzen Alcohol 2010 CE 10 1711 Contact Afdeling Toezichtvoorbereiding

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2013/47

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2013/47 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 6-6-2013 Nummer voorstel: 2013/47 Voor raadsvergadering d.d.: 18-06-2013 Agendapunt: 20 Onderwerp:

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Behorend bij het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol

GEMEENTEBLAD. Behorend bij het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Uitvoeringsplan PHP Behorend bij het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Gemeente Houten Inleiding In 2013 en 2014 zijn de regels voor alcohol gewijzigd. Eén van de wijzigingen is dat gemeenten verantwoordelijk

Nadere informatie

IVBOB. pagina 1 van 1. Gemeente Drimmelen - VBOB Cliëntondersteuning

IVBOB. pagina 1 van 1. Gemeente Drimmelen - VBOB Cliëntondersteuning pagina 1 van 1 Gemeente Drimmelen - VBOB Cliëntondersteuning - 4 2 0 JAN. 2016 Van: kbo-brabant Aan: kbo-brabant Datum: 20-1-2016 14:04 v\mo\ 6g Onderwerp: VBOB

Nadere informatie

Handhavingprotocol Drank- en Horecawet gemeente Dongeradeel. December 2014

Handhavingprotocol Drank- en Horecawet gemeente Dongeradeel. December 2014 Handhavingprotocol Drank- en Horecawet gemeente Dongeradeel December 2014 1 Inhoud 1. Inleiding 2 2. Relatie met het Preventie- en Handhavingplan it ken net 3 3. Uitgangspunten bij handhaving 3 4. Omschrijving

Nadere informatie

Deze stukken vormen de basis voor het vaststellen van de regelgeving op gebied van Dranken horeca in onze gemeente.

Deze stukken vormen de basis voor het vaststellen van de regelgeving op gebied van Dranken horeca in onze gemeente. RAADSVOORSTEL *D13.004232* D13.004232 DATUM 2 december 2013 AGENDAPUNT 8 ONDERWERP Vaststellen Drank- en Horecaverordening 2014 ZK13001254 ZAAKNUMMER INLEIDING Sinds 1 januari 2013 is de Drank- en horecawet

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN. 5) Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord (RAV)

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN. 5) Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord (RAV) GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN Toelichting Overzicht aantal leden en aan te wijzen door wie Overzicht leden voor de periode 2014-2018 Gemeenschappelijke regelingen 1) Streekarchief Langstraat Heusden Altena

Nadere informatie

Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2018

Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2018 W044733 / 47272 Beleid opstelling Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2018 Inhoud 1. Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Juridisch kader 1.3 Flankerend beleid 1.4 Leeswijzer 2. Huidige situatie 2.1 Cijfers

Nadere informatie

Regelgeving & Handhaving alcoholbeleid. December 2013

Regelgeving & Handhaving alcoholbeleid. December 2013 Regelgeving & Handhaving alcoholbeleid December 2013 Inhoud 1 Inleiding 3 2 De veranderingen en de mogelijkheden 4 3 Het beleid 5 Bijlage 1 Concept Algemene Plaatselijke Verordening, DHW 7 Bijlage 2 Toezicht

Nadere informatie

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard Postbus GA VALKENSWAARD. Interbestuurlijk Toezicht 2017

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard Postbus GA VALKENSWAARD. Interbestuurlijk Toezicht 2017 Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA VALKENSWAARD Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614

Nadere informatie

Presentatie DHW voor studenten. Dinsdag 12 mei 2015

Presentatie DHW voor studenten. Dinsdag 12 mei 2015 Presentatie DHW voor studenten Dinsdag 12 mei 2015 Vergunningen (paracommercie) 1. DHW-Vergunning voor schenken alcohol op grond van de Drank- en Horecawet. Schenkt uw vereniging alcohol in eigen beheer?

Nadere informatie

Bouwaanvragen agrarische bedrijven t/m 20 september 2013 aanvragen per gemeente per week. week 13 (t/m 29-3) week 11 (t/m 15-3) week 12 (t/m 22-3)

Bouwaanvragen agrarische bedrijven t/m 20 september 2013 aanvragen per gemeente per week. week 13 (t/m 29-3) week 11 (t/m 15-3) week 12 (t/m 22-3) Bouwaanvragen agrarische bedrijven t/m 20 september 203 aanvragen per gemeente per 4- ) 2 -) 3 8-) 4 25-) 5 6-8- 2) 2) 7 5-2) 8 22-2) 9-0 8-5- 2 22-3 29-4 5-4 7-5 4-6 2-7 28-8 5-5) 9 2-5) 20 9-5) West

Nadere informatie

Verbeterplan Naleving Drank- en Horecawet door Sportkantines. Pijlers: Beleid en Regelgeving & Handhaving

Verbeterplan Naleving Drank- en Horecawet door Sportkantines. Pijlers: Beleid en Regelgeving & Handhaving Verbeterplan Naleving Drank- en Horecawet door Sportkantines Pijlers: Beleid en Regelgeving & Handhaving 1 1 Beleid en Regelgeving Gemeenten kunnen in hun beleid en regelgeving een aantal maatregelen nemen

Nadere informatie

Ons kenmerk: Montfoort: oktober 2013 Onderwerp: Nieuwe Drank- en Horecawet Verzonden: Bijlagen: 2

Ons kenmerk: Montfoort: oktober 2013 Onderwerp: Nieuwe Drank- en Horecawet Verzonden: Bijlagen: 2 Aan de commerciële en para commerciële horecaondernemers van Montfoort Uw kenmerk: Uw BSN: Ons kenmerk: 12968 Montfoort: oktober 2013 Onderwerp: Nieuwe Drank- en Horecawet Verzonden: Bijlagen: 2 Geachte

Nadere informatie

Handhavingsmodel Drank- en Horecawet

Handhavingsmodel Drank- en Horecawet Handhavingsmodel Drank- en Horecawet Inleiding Dit handhavingsmodel is opgesteld naar aanleiding van de nieuwe Drank- en Horecawet (DHW). Deze maakt de burgemeester verantwoordelijk voor het toezicht op

Nadere informatie

Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2018

Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2018 Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2018 september 2014 gemeente roerdalen 2014-2018 1 Hoofstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding De Nederlandse jongeren drinken veel, vaak en op jonge leeftijd. Daarnaast

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Agendapunt: 5.1/ Documentnr.: RV

Aan de gemeenteraad Agendapunt: 5.1/ Documentnr.: RV Aan de gemeenteraad Agendapunt: 5.1/03092014 Documentnr.: RV14.0445 Roden, 27 augustus 2014 Onderwerp Concept Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Onderdeel programmabegroting: Nee Voorstel Het bijgevoegde

Nadere informatie

Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Gemeente Westvoorne

Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Gemeente Westvoorne Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Westvoorne 1. Inleiding Vanaf 1 oktober 2015 is binnen Westvoorne het steam actief. Door personele wisselingen en ziekte

Nadere informatie

Onderwerp : Vaststelling van het Preventie- en handhavingsplan Alcohol

Onderwerp : Vaststelling van het Preventie- en handhavingsplan Alcohol Raadsvoorstel *Z00F5332ACC* Aan de raad Documentnummer : INT-14-10255 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Vaststelling van het Preventie- en handhavingsplan Alcohol 2014-2016 Inleiding Op 1 januari 2014 is de

Nadere informatie

Inleiding. Bestaand beleid

Inleiding. Bestaand beleid Inhoud Inleiding... 2 Bestaand beleid... 2 Stand van zaken alcoholgebruik onder jongeren in Deurne... 3 Doelstellingen en resultaten... 3 Doelstelling... 3 Resultaten... 4 Gezondheidsbeleid en Veiligheidsbeleid

Nadere informatie

Heerhugowaard en Alkmaar voeren NIX zonder ID - adviesgesprekken met sportverenigingen

Heerhugowaard en Alkmaar voeren NIX zonder ID - adviesgesprekken met sportverenigingen Heerhugowaard en Alkmaar voeren NIX zonder ID - adviesgesprekken met sportverenigingen Aanleiding In Noord-Holland Noord is met een mystery guest onderzoek 1 gekeken hoe makkelijk jongeren onder de achttien

Nadere informatie

MEMO. Aan : Gemeenteraad Afdeling : Van : Het college van B&W Afdeling :

MEMO. Aan : Gemeenteraad Afdeling : Van : Het college van B&W Afdeling : MEMO Aan : Gemeenteraad Afdeling : Van : Het college van B&W Afdeling : Datum : 9 november Onderwerp : Preventie- en Handhaving alcoholgebruik onder jongeren Geachte raad, In deze memo ontvangt u ter kennisname

Nadere informatie

Convenant Naleving NIX18 Utrecht

Convenant Naleving NIX18 Utrecht Convenant Naleving NIX18 Utrecht 1juli 2017 1 juli 2018 Colofon Het Convenant Naleving NIX18 in Utrecht is opgesteld door: Erik Derksen en Martijn Cools, Bestuursleden Koninklijke Horeca Nederland, afdeling

Nadere informatie

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Inleiding Het toezicht op en de handhaving van de Drank- Horecawet (DHW) is per 1 januari 2013 overgedragen aan de gemeente. Voorheen werd deze taak

Nadere informatie

4. Bijzondere uitgangspunten (toezichtprioriteiten) van Drank- en Horecawet

4. Bijzondere uitgangspunten (toezichtprioriteiten) van Drank- en Horecawet Bijlage 1 (Toe)zicht op alcohol (toezichtarrangement) 1. Inleiding Het toezicht op alcohol door de gemeente wordt uitgebreid. De taken die in dit kader door de VWA werden gedaan, worden in de pilot toezicht

Nadere informatie

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten Postbus AG ASTEN. Interbestuurlijk toezicht 2017.

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten Postbus AG ASTEN. Interbestuurlijk toezicht 2017. Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten Postbus 290 5720 AG ASTEN Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 www.brabant.nl

Nadere informatie

Drank- en Horecaverordening gemeente Rijnwaarden 2013

Drank- en Horecaverordening gemeente Rijnwaarden 2013 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rijnwaarden. Nr. 415 6 januari 2014 Drank- en Horecaverordening gemeente Rijnwaarden 2013 Drank- en Horecaverordening gemeente Rijnwaarden 2013 Nr. De raad van

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 18 december 2014

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 18 december 2014 GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 18 december 2014 Voorstel van het college aan de raad Onderwerp: Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2016. Agendapunt Portefeuillehouder: mr. A. Hoogendoorn

Nadere informatie

Stand van zaken Q-koorts

Stand van zaken Q-koorts Stand van zaken Q-koorts 22-11-2010 Dit is een Q-koortsnieuwsbrief van de GGD Hart voor Brabant en GGD West-Brabant. Meldingen GGD Hart voor Brabant in 2010 De GGD Hart voor Brabant kreeg in de afgelopen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, Drs. H.M.W. ter Heegde Instemmen met en vaststellen van de Verordening Drank- en Horecawet Gooise Meren 2017

Raadsvoorstel. Aan de raad, Drs. H.M.W. ter Heegde Instemmen met en vaststellen van de Verordening Drank- en Horecawet Gooise Meren 2017 Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 311323 Drs. H.M.W. ter Heegde Instemmen met en vaststellen van de Verordening Drank- en Horecawet Gooise Meren 2017 Aan de raad, 1. Beslispunten De

Nadere informatie

Vind je het een goede zaak of een slechte zaak dat de leeftijdsgrens van het kopen en drinken van alcohol van 16 naar 18 jaar wordt verhoogd?

Vind je het een goede zaak of een slechte zaak dat de leeftijdsgrens van het kopen en drinken van alcohol van 16 naar 18 jaar wordt verhoogd? Vind je het een goede zaak of een slechte zaak dat de leeftijdsgrens van het kopen en drinken van alcohol van 16 naar 18 jaar wordt verhoogd? Goede zaak 60,3% Slechte zaak 34,5% Weet niet / geen mening

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 11 februari 2014 Agendapunt: RTG: 28 januari 2014

GEMEENTE NUTH Raad: 11 februari 2014 Agendapunt: RTG: 28 januari 2014 Reg.nr:Z.03030 INT.02220 Pagina 1 van 7 GEMEENTE NUTH Raad: 11 februari 2014 Agendapunt: RTG: 28 januari 2014 AAN DE RAAD Onderwerp: Verordening Paracommerciële inrichtingen 1. Samenvatting Op 1 januari

Nadere informatie

De nieuwe drank en horecawet

De nieuwe drank en horecawet De nieuwe drank en horecawet De Drank- en Horecawet stamt uit 1964. De wet regelt een verantwoorde distributie van alcohol in de samenleving en bevat speciale regels voor alcoholverstrekkers en overheden.

Nadere informatie

M. Arents, B.Waning. wethouder De Weger. Van: R.C. Ouwerkerk Tel nr: 8856 Nummer: 16A Datum: 1 september 2016

M. Arents, B.Waning. wethouder De Weger. Van: R.C. Ouwerkerk Tel nr: 8856 Nummer: 16A Datum: 1 september 2016 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: R.C. Ouwerkerk Tel nr: 8856 Nummer: 16A.00850 Datum: 1 september 2016 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet. Aan de raad, Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet. Aan de raad, Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 19 december 2013 13-118 Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet Aan de raad, Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet Gevraagde beslissing 1. Het Beleidsplan

Nadere informatie

Bij het beoordelen van een overtreding en het bepalen van het juiste sanctiemiddel wordt rekening gehouden met:

Bij het beoordelen van een overtreding en het bepalen van het juiste sanctiemiddel wordt rekening gehouden met: 1. Middelen In Nederland bestaat de algemene beginselplicht tot handhaving. Gelet op het algemeen belang dat gediend is met handhaving, zal in geval van overtreding van een wettelijk voorschrift het bestuursorgaan

Nadere informatie

gemeente Heeze-Leende Preventie- en Handhavingsplan Alcohol 2014-2016

gemeente Heeze-Leende Preventie- en Handhavingsplan Alcohol 2014-2016 gemeente Heeze-Leende Preventie- en Handhavingsplan Alcohol 2014-2016 Mei 2014 Inhoud 1 INLEIDING...3 1.1 DOEL EN ACHTERGROND...3 1.2 RECENTE ONTWIKKELINGEN...3 1.3 LEESWIJZER...3 2 VISIE/AMBITIE...4 2.1

Nadere informatie

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Inleiding Het toezicht op en de handhaving van de Drank- Horecawet (DHW) is per 1 januari 2013 overgedragen aan de gemeente. Voorheen werd deze taak

Nadere informatie

PREVENTIE- EN HANDHAVINGSPLAN ALCOHOL 2014 T/M 2017

PREVENTIE- EN HANDHAVINGSPLAN ALCOHOL 2014 T/M 2017 PREVENTIE- EN HANDHAVINGSPLAN ALCOHOL 2014 T/M 2017 1 INLEIDING Achtergrond Op 1 januari 2013 is een nieuwe Drank- en Horecawet (DHW) in werking getreden. Relevant is dat alle taken van de DHW qua toezicht

Nadere informatie

De nieuwe DHW. Presentatie NVWA

De nieuwe DHW. Presentatie NVWA De nieuwe DHW Presentatie NVWA 17-10-2012 Programma Belangrijkste wijzigingen DHW Taakverdeling gemeente/politie/nvwa na 1-1-2013 Toezicht DHW - wat komt er bij kijken? Ondersteuning door NVWA/ministeries

Nadere informatie

Gemeente Cranendonck. Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2016

Gemeente Cranendonck. Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2016 Gemeente Cranendonck Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2016 Mei 2014 Inhoud 1 INLEIDING...3 1.1 DOEL EN ACHTERGROND...3 1.2 RECENTE ONTWIKKELINGEN...3 1.3 LEESWIJZER...4 2 VISIE/AMBITIE...5 2.1

Nadere informatie

Preventie- en Handhavingsplan Drank- en Horecawet Rijssen-Holten

Preventie- en Handhavingsplan Drank- en Horecawet Rijssen-Holten Preventie- en Handhavingsplan 2014-2018 Drank- en Horecawet Rijssen-Holten Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding en achtergrond... 3 1.2 Recente ontwikkelingen... 3 2. Doelen...

Nadere informatie

Decentralisatie Toezicht

Decentralisatie Toezicht Decentralisatie Toezicht Presentatie NVWA 8-12-2011 De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit Programma Wijzigingen DHW Taakverdeling gemeente/politie/nvwa Decentralisatie toezicht

Nadere informatie

LOKAAL HORECACONVENANT OLDEBROEK

LOKAAL HORECACONVENANT OLDEBROEK LOKAAL HORECACONVENANT OLDEBROEK Ondergetekenden: de burgemeester van de gemeente Oldebroek; hierna te noemen 'de burgemeester'; de politie Oost Nederland, team Veluwe Noord, te dezen vertegenwoordigd

Nadere informatie

Raadsfractie CU t.a.v. F. Visser

Raadsfractie CU t.a.v. F. Visser Gemeente Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie CU t.a.v. F. Visser Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 13 januari 2015 2014/482633 J.A.M. Lubbers 023-5113815

Nadere informatie

Werkplan toezicht en handhaving openbare ruimte

Werkplan toezicht en handhaving openbare ruimte Werkplan toezicht en handhaving openbare ruimte Woudenberg 4 oktober 2017 Versie 1.2 Inleiding De gemeente werkt op het gebied van toezicht en handhaving openbare ruimte nauw samen met andere instanties,

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord vergelijking oud-nieuw

Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord vergelijking oud-nieuw Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord vergelijking oud-nieuw In dit overzicht staan alleen de (onderdelen van) artikelen uit de regeling met een inhoudelijke

Nadere informatie

Monitor Evaluatie Drank- en Horecawet 2016

Monitor Evaluatie Drank- en Horecawet 2016 Bureau Horeca Bijzondere Wetten Monitor Evaluatie Drank- en Horecawet 2016 resultaten & conclusies I www.bhbw.nl T 030-230 23 12 E info@bhbw.nl 0 Bureau Horeca Bijzondere Wetten Inhoudsopgave 1. Samenvatting

Nadere informatie

Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk

Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk 20-1-2015 Gemeenschappelijke regeling veiligheidsregio Midden- en West-Brabant GR Veiligheidsregio MWB Tilburg College van Waalwijk

Nadere informatie

Team Vergunningen, Beleid en Advies Aan de gemeenteraad van Purmerend

Team Vergunningen, Beleid en Advies Aan de gemeenteraad van Purmerend Burgemeester D. Bijl Team Vergunningen, Beleid en Advies Aan de gemeenteraad van Purmerend uw brief van uw kenmerk ons kenmerk 1474026 datum 21 mei 2019 onderwerp Werkproces inzet testkopers Purmerend

Nadere informatie

Gemeentebreed Interventieteam

Gemeentebreed Interventieteam Gemeentebreed Interventieteam Team Toezicht en Handhaving 1 teammanager 8 coördinatoren (1 toezichthouder Drank- en Horecawet) 4 juristen 30 toezichthouders BOA gecertificeerd (3 toezichthouders Drank-

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, november 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, november 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, november 2016 Minder nieuwe WW-uitkeringen Noord-Brabant In de periode januari tot en met november 2016 zijn 66.500 nieuwe WWuitkeringen verstrekt in Noord-Brabant.

Nadere informatie

Bevoegdheid burgemeester/college

Bevoegdheid burgemeester/college Vergunning / ontheffing Artikel 1:4, tweede lid, van de Apv - Voorschriften De aan de vergunning/ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen worden niet nagekomen. Exploitatie openbare inrichtingen

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, oktober 2015

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, oktober 2015 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, oktober 2015 Toename WW-uitkeringen Het aantal WW-uitkeringen is afgelopen gestegen. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal WW-uitkeringen eveneens toegenomen.

Nadere informatie

Status Informerend (beschrijving procedure, geen inhoudelijke behandeling beleidsvelden)

Status Informerend (beschrijving procedure, geen inhoudelijke behandeling beleidsvelden) Onderwerp Wijziging Drank & Horecawet, stand van zaken gemeente Boxtel Status Informerend (beschrijving procedure, geen inhoudelijke behandeling beleidsvelden) Voorstel Kennis te nemen van deze notitie

Nadere informatie

Bijlage: De nieuwe Drank- en Horecawet

Bijlage: De nieuwe Drank- en Horecawet Bijlage: De nieuwe Drank- en Horecawet De nieuwe Drank en Horecawet: De Drank- en Horecawet stamt uit 1964. De wet regelt een verantwoorde distributie van alcohol in de samenleving en bevat speciale regels

Nadere informatie

Drank- en Horecawet 2013

Drank- en Horecawet 2013 Onderwerp : Bijlage02: Handhavingsprotocol Drank- en Horecawet 2013 Registratienummer : at13003237 Registratiecode : *at13003237* Auteur : Saskia Wilmink Drank- en Horecawet 2013 Handhavingsprotocol gemeenten

Nadere informatie

Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018

Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018 Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018 Afdeling Inwoners & Omgeving Vastgesteld door het college op 21 augustus 2018 Kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad

Nadere informatie

raadsnummer De raad stemt in met de voorgestelde regulering van de (para)commerciële horeca. Dit betreft:

raadsnummer De raad stemt in met de voorgestelde regulering van de (para)commerciële horeca. Dit betreft: Aan de raad van de gemeente gouda Voorstel aan de gemeenteraad directie Directie MO en afdelingen (h000) afdeling telefoon 8389 Veiligheid en wijken (h200) steller H.E. van Dijk- de Waal onderwerp Regelgeving

Nadere informatie

Drank- en Horecaverordening gemeente Overbetuwe 2013

Drank- en Horecaverordening gemeente Overbetuwe 2013 Onderwerp: Drank- en Horecaverordening gemeente Overbetuwe 2013 Ons kenmerk: 13RB000204 Nr. 7 De raad van de gemeente Overbetuwe; gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van 8 oktober

Nadere informatie

Sanctiebeleid Drank- en Horeca Oostzaan De gemeente Oostzaan is verantwoordelijk voor de handhaving van de Drank- en Horecawet (DHW).

Sanctiebeleid Drank- en Horeca Oostzaan De gemeente Oostzaan is verantwoordelijk voor de handhaving van de Drank- en Horecawet (DHW). GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Oostzaan. Nr. 62801 6 november 2014 Sanctiebeleid Drank- en Horeca Oostzaan 2014-2015 Inleiding De gemeente Oostzaan is verantwoordelijk voor de handhaving van

Nadere informatie

Drank- en Horecaverordening Heerhugowaard

Drank- en Horecaverordening Heerhugowaard Artikel regionaal model Ambtelijk advies Aangedragen punten nav bijeenkomst 30 september en zienswijzen Artikel 2:34a schenktijden paracommerciºle rechtspersonen 1. Paracommerciºle rechtspersonen verstrekken

Nadere informatie

E. T. de Vrij M. Looman-Struijs J. Schouwerwou W. Hoornstra F. Veltman Zaaknummer : 10367

E. T. de Vrij M. Looman-Struijs J. Schouwerwou W. Hoornstra F. Veltman Zaaknummer : 10367 Aan de gemeenteraad van4 : Gemeenten Gaasterlân-Sleat, Lemsterland en Skarsterlân Raadsvergadering : 24 april 2013 Commissievergadering : 8 april 2013 Agendapunt : Ter kennisgeving: plan van aanpak gewijzigde

Nadere informatie

Handhavingsprotocol Drank- en Horecawet (behorend bij besluit d.d. 25-11-2013)

Handhavingsprotocol Drank- en Horecawet (behorend bij besluit d.d. 25-11-2013) Handhavingsprotocol Drank- en Horecawet (behorend bij besluit d.d. 25-11-2013) Artikel Beschrijving Omschrijving overtreding Maatregel(en) toezichthouder Maatregel(en) bestuur Artikel 3 Verbod zonder vergunning

Nadere informatie

IO Hieronder treft u beknopt de geldende spelregels en twee plattegronden aan waarin een zestal mobiele tappunten weergegeven staan.

IO Hieronder treft u beknopt de geldende spelregels en twee plattegronden aan waarin een zestal mobiele tappunten weergegeven staan. gemeente WW w Oosterhout mui! in iiiini mi in Aan de gemeenteraad Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 9 APR. 206 IO60260 In behandeling bij Onderwerp Tappunten op terrassen Geachte raad, De afgelopen dagen is

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN DE SKF KANTINE

BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN DE SKF KANTINE BESTUURSREGLEMENT ALCOHOL IN DE SKF KANTINE Preambule In overweging nemende dat: sportverenigingen op basis van artikel 9 van de Drank- en Horecawet dienen te beschikken over een bestuursreglement Alcohol

Nadere informatie

Agenda informatieavond Drank en Horecawet, 13 juni 2013, 20.00 uur. -Burgemeester. -Ellen Zegers / Mark goossens. -Start interactief gedeelte

Agenda informatieavond Drank en Horecawet, 13 juni 2013, 20.00 uur. -Burgemeester. -Ellen Zegers / Mark goossens. -Start interactief gedeelte Agenda informatieavond Drank en Horecawet, 13 juni 2013, 20.00 uur -Burgemeester -Ellen Zegers / Mark goossens -Start interactief gedeelte -Korte pauze -Discussie modelverordening n.a.v. uitkomst interactief

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, juni 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, juni 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, juni 2016 Minder nieuwe WW-uitkeringen Noord-Brabant In het eerste halfjaar van 2016 zijn 39.400 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt in Noord-Brabant. Dat zijn er 7.200

Nadere informatie

NOTA PARACOMMERCIEEL BELEID. Gemeente Aalsmeer

NOTA PARACOMMERCIEEL BELEID. Gemeente Aalsmeer NOTA PARACOMMERCIEEL BELEID Gemeente Aalsmeer Op 1 januari 2013 is de nieuwe Drank- en Horecawet (hierna: DHW) in werking getreden. De DHW kent een aantal verplichte en niet-verplichte bepalingen. De gemeente

Nadere informatie

Hoofdlijnennotitie Nieuwe Drank en Horecawet

Hoofdlijnennotitie Nieuwe Drank en Horecawet Hoofdlijnennotitie Nieuwe Drank en Horecawet 1. Inleiding Op 1 januari 2013 treedt de wetswijziging van de Drank- en Horecawet in werking. De doelstelling van de wetswijziging is: - het alcoholgebruik

Nadere informatie

Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk. 1 november 2016

Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk. 1 november 2016 Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk 1 november 2016 Gemeenschappelijke regeling veiligheidsregio Midden- en West-Brabant GR Veiligheidsregio MWB Tilburg Colleges van

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, juni 2015

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, juni 2015 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, juni 2015 Daling WW-uitkeringen In juni daalt het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant. Afgelopen jaar is het aantal WW-uitkeringen verstrekt aan vrouwen toegenomen;

Nadere informatie

http://www.nocnsf.nl/iva

http://www.nocnsf.nl/iva Het bestuur van de tennisvereniging TV Meerburg heeft het hierna vermelde bestuursreglement alcohol in sportkantines vastgesteld op grond van de volgende overwegingen: sportverenigingen dienen op basis

Nadere informatie

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen Register van Gemeenschappelijke regelingen gemeente s-hertogenbosch als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen stand van zaken 2015 Toelichting Ter behartiging van één of meerdere doelstellingen

Nadere informatie

Horeca-interventiedraaiboek. Afdeling Ruimte

Horeca-interventiedraaiboek. Afdeling Ruimte Horeca-interventiedraaiboek Afdeling Ruimte Inleiding Voor u ligt het horeca-interventiedraaiboek. In dit stuk staat beschreven hoe en door wie overtredingen door (horeca-)s worden opgemerkt en welke maatregelen

Nadere informatie

Bestuursreglement alcohol in de sportkantine van rksv VOLKEL

Bestuursreglement alcohol in de sportkantine van rksv VOLKEL Bestuursreglement alcohol in de sportkantine van rksv VOLKEL Vastgesteld in de ledenvergadering van 17 december 2001 Enigszins aangepast en geaccordeerd tijdens de bestuursvergadering van 4 maart 2013

Nadere informatie

Regiobijeenkomst Raadslid.nu

Regiobijeenkomst Raadslid.nu Regiobijeenkomst Raadslid.nu thema: de nieuwe Drank- en Horecawet @raadslidnu De (nieuwe) Drank- en Horecawet De raad aan zet! www.handhavingdhw.nl Programma Inleiding: De mogelijkheden van de (nieuwe)

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, oktober 2014

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, oktober 2014 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, oktober 2014 Lichte daling WW-uitkeringen In oktober daalt het aantal WW-uitkeringen opnieuw. Het aantal WW-uitkeringen is nog wel hoger dan een jaar geleden. In

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, december 2015

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Brabant, december 2015 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Brabant, december 2015 Toename WW-uitkeringen Het aantal WW-uitkeringen is in december toegenomen ten opzichte van vorige. Deze toename is vrijwel ieder jaar in december

Nadere informatie

Kaderstellende notitie Drank- en horecawet. De Wolden. Januari actief en betrokken. dewolden.nl

Kaderstellende notitie Drank- en horecawet. De Wolden. Januari actief en betrokken. dewolden.nl Kaderstellende notitie Drank- en horecawet De Wolden Januari 2014 actief en betrokken dewolden.nl Samenvatting In voorliggende notitie worden kaders gegeven voor de implementatie van de Drank- en horecawet

Nadere informatie