HET BILDT GEZOND ACTUALISATIE GEZONDHEIDSBELEID

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET BILDT GEZOND ACTUALISATIE GEZONDHEIDSBELEID"

Transcriptie

1 HET BILDT GEZOND ACTUALISATIE GEZONDHEIDSBELEID

2 1 HET BILDT GEZOND ACTUALISATIE GEZONDHEIDSBELEID GEZONDHEID WIE IS ER VERANTWOORDELIJK VOOR ONZE GEZONDHEID? ZIJN WE DAT NIET IN DE EERSTE PLAATS ZELF EN WAT KUNNEN WE ZELF DOEN? Gezondheid is niet alleen een doel maar ook een middel om doelstellingen in andere domeinen te bereiken. Daarom is de kernopdracht voor de gemeente te zorgen voor algemene gezondheidsbescherming en voor zorg- en sportmogelijkheden in de buurt.

3 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 Deel 1: Kaders Hoofdstuk 1 Visie en missie en link naar het sociaal domein blz. 5 Hoofdstuk 2 Stand van zaken: gezondheidsbeleid blz. 7 Deel 2: Doen Hoofdstuk 3 Wettelijke taken prenatale voorlichting en blz. 9 ouderengezondheidszorg Hoofdstuk 4 Stimuleringsmaatregel Gezond In De Stad! (GIDS) blz. 11 Hoofdstuk 5 Monitoring en evaluatie blz. 15 Hoofdstuk 6 Financiën blz. 15 Tabellen met cijfers vanuit de gezondheidsmonitor van de GGD Bijlage Friese nota Ruimte voor gezondheid van GGD Fryslân (separaat)

4 3 INLEIDING Het Bildt gezond is de actualisatie van het gemeentelijk gezondheidsbeleid. De gemeente is verantwoordelijk voor de publieke gezondheid van haar inwoners omdat de gemeente de bestuurslaag is die het dichtst bij de burger staat. Op basis van de Wet Publieke Gezondheid moeten gemeenten voor 4 jaar een nota gezondheidsbeleid vaststellen. De basis voor het gemeentelijk gezondheidsbeleid is gekoppeld aan de nota Volksgezondheid van de GGD. Deze nota Ruimte voor gezondheid, die loopt voor de periode van 2013 t/m 2016, is in het najaar van 2012 door de bestuurscommissie van de GGD vastgesteld. De Friese nota dient als kader voor de gemeentelijke nota. De nota Ruimte voor gezondheid is als bijlage bij deze notitie gevoegd. Ondertussen is duidelijk geworden dat in het najaar van 2015 er vanuit het ministerie van VWS een nieuwe vierjaarlijkse nota Volksgezondheid wordt gepubliceerd. Het accent van de hoofdlijnen van het beleid vanuit het Ministerie zal met name liggen op de verbinding tussen gezondheid en het sociaal domein. Gemeenten hebben met de decentralisaties veel meer verantwoordelijkheden waarmee hun rol voor de gezondheid van de inwoners sterk is toegenomen. Ook geeft dit meer mogelijkheden voor een integrale aanpak en het leveren van maatwerk. Daarnaast is het belangrijk, zo zegt het ministerie, om verbindingen te leggen in andere domeinen zoals school, werk, buurt, sport en zorg en te kiezen voor een integrale aanpak. Deze nieuw te verschijnen nota van het ministerie is dan ook een goed moment om voor een nieuwe integrale nota gemeentelijk gezondheidsbeleid. Om qua termijn weer in de pas te lopen met de vierjaarlijkse nota is besloten nu het huidige beleid te actualiseren en voor het nieuwe beleid weer aan te sluiten bij de hiervoor genoemde landelijke nota. Leeswijzer Deel 1 Kaders; hoofdstuk 1 beschrijft de visie en missie op het gemeentelijk gezondheidsbeleid en de link naar sociaal domein. Hoofdstuk 2 beschrijft de stand van zaken van het gezondheidsbeleid op het Bildt in de afgelopen periode van Deel 2 Doen; hoofdstuk 3 beschrijft de wettelijke taken. In hoofdstuk 4 wordt de stimuleringsbijdrage Gezond In De Stad! (GIDS) besproken. Hoofdstuk 5 gaat in op de monitoring en evaluatie vanuit de GGD en de nota sluit af met een financieel overzicht waar het gaat om het gezondheidsbeleid.

5 Om een beeld te geven hoe het is gesteld met de gezondheid van de Bildtse inwoners i.r.t. de Friese inwoners zijn de recentste cijfers van de gezondheidsmonitor van de GGD toegevoegd en de Friese nota Ruimte voor gezondheid van GGD Fryslân. 4

6 5 DEEL 1: KADERS HOOFDSTUK 1 VISIE EN MISSIE EN LINK NAAR HET SOCIAAL DOMEIN Visie Op het Bildt bouwen inwoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven en gemeente samen aan een samenleving, waarin iedereen naar vermogen zijn leven op een prettige manier en naar eigen keuze kan invullen. Ze hebben een aantrekkelijk sociaal leefklimaat, waar voor iedereen een plek is en waaraan iedereen kan meedoen. Een omgeving, waar iedereen oog voor een ander heeft en iets voor de ander over heeft. Dit betekent dat alle partijen er met elkaar voor zorgen dat: Dorpen en kernen zich verder kunnen ontwikkelen tot plekken waar inwoners zich thuis voelen, binding hebben met andere inwoners en een basispakket aan voorzieningen aanwezig hebben. Er volop ruimte is voor maatschappelijke initiatieven en er gebruik wordt gemaakt van de creatieve inbreng en betrokkenheid van hun inwoners. Er voldoende faciliteiten zijn voor de ontplooiing van individuele inwoners tot zelfredzame inwoners die meedoen aan de samenleving (versterken van de 1e lijn). Zij richten zich op het realiseren van de mogelijkheden tot meedoen. Daarbij zien ze persoonlijke redzaamheid als een randvoorwaarde voor sociale redzaamheid (versterken van de 0e lijn). Er een vangnet is voor de kwetsbare inwoners in hun samenleving: voor hen die het op eigen kracht niet redden. Ze willen voorkomen dat zij niet om hulp kunnen of durven te vragen, met als gevolg dat deze groep inwoners te lang onzichtbaar blijft dan wel aan de kant blijft staan. Doel: terugdringen van de inzet van de specialistische voorzieningen (2e lijn) en versterking van de aansluiting op/in de 1e en de 0e lijn. Missie Alle inwoners kunnen participeren in de samenleving waarbij we streven naar maximale zelfregie en zelfredzaamheid. Lokaal wat lokaal kan, zo dicht mogelijk bij de inwoners. Integraal werken vanuit het principe: één huishouden, één plan, één budget. Het ondersteunen van vrijwilligerswerk en mantelzorg (o.a. respijtzorg) om daarmee de zelfredzaamheid te maximaliseren. De vermaatschappelijking van zorg heeft in de leefomgeving van de inwoners een plek gekregen. In de plaats van recht op zorg komt het compensatiebeginsel en gaat collectief boven individueel en preventie voor curatie. Mensen verrichten, naar vermogen, betaalde arbeid. De boodschap van eigen kracht en medeverantwoordelijkheid komt helder over en leidt tot ander gedrag. De gemeenten denken mee met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Inwoners ontvangen tijdig en op maat ondersteuning die afgestemd is op hun mogelijkheden en behoefte. Voor diegene die extra zorg nodig hebben bestaat een aanvullende aanbod. Ondersteuning is oplossingsgericht en kenmerkt zich door samenhang, een vraaggerichte benadering en toegankelijkheid.

7 6 Link naar het sociaal domein De gemeente het Bildt kiest voor een samenhangende aanpak voor het hele sociale domein. Uitgangspunt hierbij is dat de vraag van de inwoner van gemeente centraal staat. Daarbij wordt steeds de totale leefsituatie van mensen in ogenschouw genomen. Het zelf oplossend vermogen en aandacht hebben voor de mensen in een kwetsbare positie is belangrijk. We starten bij de mogelijkheden die inwoners zelf hebben. Inwoners zijn dus zelf verantwoordelijk voor het vinden van werk, voor het opvoeden van hun kinderen, voor het zelfredzaam zijn en het voeren van de eigen regie. Gemeente het Bildt investeert in het versterken van de basis bij haar burgers; dus het zelf oplossend vermogen van de burger bevorderen, het versterken van zijn of haar sociale netwerk en de sociale contacten. Op sommige momenten lukt dit niet op eigen kracht, dan is ondersteuning nodig. We zien die ondersteuning als een duwtje in de goede richting. De ondersteuning wordt voor een groot deel uitgevoerd door het gebiedsteam en de maatschappelijke organisaties. Zodra de inwoner het zelf kan, trekt de gemeente en/of de maatschappelijke organisatie zich weer terug. Te denken valt aan functies als informatie en advies, signalering, kortdurende ondersteuning. Is er lichte hulp nodig dan kan dit zonder ingewikkelde indicatietrajecten geboden worden. Maatgevend is de behoefte van de inwoner en/of het gezin en de mogelijkheden binnen hun netwerk. Gemeente het Bildt investeert in een vangnet voor burgers waarop zij kunnen terugvallen. Er is zorg voor hen die dat echt nodig hebben. Maatwerk is hierbij uitgangspunt. Voor sommige bewoners of gezinnen is de kortdurende ondersteuning niet voldoende. Voor die huishoudens is er een vangnet. Dit geldt voor mensen met een ernstige lichamelijke en/of verstandelijke beperking en voor anderen die het zelf niet kunnen redden. Het vangnet bestaat uit een effectieve aanpak door het gebiedsteam, maatschappelijke organisaties, instellingen en voorzieningen. Visie op het sociaal domein en gemeentelijk gezondheidsbeleid De visie op het sociaal domein bepaalt mede het kader voor het gemeentelijk gezondheidsbeleid. De visie sluit aan op de Friese nota Ruimte voor gezondheid, want ook hierin zijn de sleutelwoorden: Eigen Kracht, vraaggericht, integrale aanpak, dorpsgericht. Het sociaal beleid van de gemeente is daarom vooral gericht op het bevorderen van een sociale omgeving. In de aanpak is preventie het leidmotief.

8 7 HOOFDSTUK 2 STAND VAN ZAKEN: GEZONDHEIDSBELEID In de vergadering van 2 juli 2009 heeft de gemeenteraad de Kadernota Volksgezondheid voor de periode vastgesteld. Bij het opstellen van dit beleidsdocument werd gebruik gemaakt van het Masterplan gezond leven Fryslân dat was opgesteld door GGD Fryslân. Op basis van de cijfers over de gezondheidssituatie van 2007 koos de gemeente voor de volgende speerpunten: Medische milieukunde Ontwikkeling van het kind Gezonde leefstijl voor de jeugd Kwetsbare ouderen 2.1 Medische milieukunde De gemeente draagt i.s.m. de GGD zorg voor een goed binnenmilieu op de Bildtse basisscholen en in de kinderopvangvoorzieningen. De GGD heeft alle basisscholen met natuurlijke ventilatie onderzocht. Bij nieuwbouw van een school wordt dit onderdeel direct meegenomen. M.b.t. het binnenmilieu in kinderopvangvoorzieningen; dit wordt meegenomen bij de reguliere inspecties door de GGD. 2.2 Ontwikkeling van het kind De integrale jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 19-jarigen was opgenomen in de Kadernota Integraal Jeugdbeleid 2009 tot en met In de periode 2010 tot en met 2014 werd dit uitgevoerd door het CJG. Het CJG is in 2015 ingevlochten in het gebiedsteam. De jeugdgezondheidszorg wordt onderdeel van het Jeugdpreventieplan De buurtsportcoach wordt aangesteld als de verbinding tussen de sportverenigingen en de zorg voor het kind door het gebiedsteam. Het Centrum voor Jeugd en Gezin is in het gebiedsteam ingevlochten.. De uitvoering van de integrale jeugdgezondheidszorg voor 0-19 jarigen is hiermee verbonden. Tevens is besloten om een buurtsportcoach aan te stellen voor het organiseren van activiteiten gericht op bewegen. Deze functie is uitgebreid met de taak om de verbinding te maken tussen de sportverenigingen en het gebiedsteam. Verwezen wordt naar hoofdstuk 6 waarin verder wordt ingegaan op de buurtsportcoach.

9 8 2.3 Gezonde leefstijl voor de jeugd Het gaat hierbij over items als schadelijk alcoholgebruik, overgewicht, voeding- en beweegpatronen, lichamelijke en emotionele ontwikkeling. Het college heeft bij de evaluatie van het integraal jeugdbeleid in 2013 geconcludeerd dat er blijvende inzet nodig is op afname van het alcoholgebruik door jongeren en op meer bewegen door de jeugd en gezonde voeding. Dit is deels uitgewerkt in het ketenbeleid en wordt voor het overige opgenomen in het Jeugdpreventieplan. Daar komt bij dat het college heeft besloten tot het aanstellen van een buurtsportcoach met o.a. de taak om activiteiten gericht op bewegen te organiseren. 2.4 Kwetsbare ouderen Een oudere is nooit kwetsbaar alleen op grond van leeftijd. Een ouder kan wel kwetsbaar worden als met het toenemen van de leeftijd ook lichamelijke beperkingen zich aandienen. Dit kan tot gevolg hebben dat men wordt belemmerd in deelname aan het maatschappelijk en sociaal verkeer. Dit kan vereenzaming tot gevolg hebben met alle gevolgen voor de gezondheid die daarmee zijn verbonden. M.b.t. de uitvoering zijn subsidie-afspraken gemaakt met Stichting Welzijn Ouderen die zijn vastgelegd in de uitvoeringsregeling. De verdere uitwerking is opgenomen in de Wmo-nota Ouderenbeleid, in het Wmo-beleidsplan en in de Kadernota en het Beleidsplan Sociaal Domein. Hierdoor heeft dit onderwerp continu de aandacht. Conclusie Uit de Kadernota Volksgezondheid zijn geen onderdelen of actiepunten overgebleven die in deze nieuwe nota een plaats moeten krijgen. Alle speerpunten hebben wel continue aandacht en zijn geborgd in verschillende beleidsnota s zoals hiervoor genoemd.

10 9 DEEL 2: DOEN HOOFDSTUK 3 WETTELIJKE TAKEN PRENATALE VOORLICHTING EN OUDERENGEZONDHEIDSZORG 3.1. Inleiding Gemeenten hebben een aantal wettelijke taken op het gebied van de publieke gezondheid. Een aantal van deze taken is verplicht neergelegd bij de GGD. Volgens artikel 2h van de Wet Publieke Gezondheid draagt het college van burgemeester en wethouders in ieder geval zorg voor het geven van prenatale voorlichting aan aanstaande ouders. In hoofdstuk 5 van de Friese nota staat welke wettelijke taken de GGD uitvoert voor de gemeente. De nieuwe wettelijke taken prenatale voorlichting en ouderengezondheidszorg zijn niet neergelegd bij de GGD Prenatale voorlichting Sinds 1 januari 2012 is de gemeente wettelijk verantwoordelijk voor prenatale voorlichting. Het college van burgemeester en wethouders draagt in ieder geval zorg voor het geven van prenatale voorlichting aan aanstaande ouders. Dit is aanvullend op de informatie van de huisarts, de verloskundige of de gynaecoloog. Op het Bildt is hiervoor het preventief nataal netwerk verbonden aan het gebiedsteam. De jeugdgezondheidszorg verzorgt verder het (prenataal) Stevig Ouderschap en er wordt een contactmoment gezonde leefstijl voor zwangere vrouwen ingesteld. Door deze aanpak worden mogelijke problemen voor het (aanstaande) kind en het gezin in een vroeg stadium onderkend en aangepakt Ouderengezondheidszorg Volgens artikel 5a van de Wet Publieke Gezondheid zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de ouderengezondheidszorg. Ter uitvoering van deze wet draagt het college van burgemeester en wethouders in ieder geval zorg voor: het op systematische wijze volgen en signaleren van ontwikkelingen in de gezondheidstoestand van ouderen en van gezondheid bevorderende en -bedreigende factoren; het ramen van de behoeften aan zorg; het geven van voorlichting, advies, instructie en begeleiding; het formuleren van maatregelen ter beïnvloeding van gezondheidsbedreigingen.

11 10 De wet verplicht gemeenten niet om deze taken door de GGD te laten uitvoeren. De bestuurscommissie GGD heeft bij de invoering van dit wetsartikel besloten om op dit terrein geen extra activiteiten door de GGD te laten ontwikkelen of uitvoeren. Wel voert de GGD, binnen de taak Inzicht in gezondheidssituatie, gezondheidsenquêtes uit onder ouderen. Onze gemeente heeft er voor gekozen een Wmo-nota Ouderenbeleid op te stellen voor de periode Daarnaast heeft Stichting Welzijn Ouderen elk jaar het zgn. huisbezoekproject. Uitgangspunt is dat elk jaar steeds een andere leeftijdsgroep persoonlijk wordt bezocht en wordt geïnterviewd aan de hand van een vragenlijst. De uitkomsten hiervan worden met de gemeente gedeeld zodat zowel SWO als de gemeente de resultaten kunne betrekken bij het opstellen en uitvoeren van beleid. De overige resterende WPG-taken voeren we uit via andere lokale beleidskaders zoals het de Kadernota Vaststellen en doorpakken, het Beleidsplan Sociaal Domein, het ouderenbeleid en het subsidiebeleid. De gemeente streeft naar een integrale aanpak van preventie. Dit komt o.a. tot uitdrukking in een lokaal jeugdpreventieplan waar op dit moment aan wordt gewerkt. in het kader van de transformatie binnen het Sociaal Domein. Dit plan wordt eind 2015 ter vaststelling aangeboden.

12 11 4. STIMULERINGSBIJDRAGE GEZOND IN DE STAD! GIDS! Inleiding Iedere gemeente kent gebieden waarin de gezondheidstoestand van de bewoners in negatieve zin afwijkt van het van de gemeente. In die gebieden is sprake van een hogere kwetsbaarheid van de inwoners voor onder andere gezondheidsproblemen. Die hogere kwetsbaarheid wordt vaak veroorzaakt doordat in een dorp, wijk of buurt sprake is van een lagere sociaal economische status (lage SES) van de bewoners, een hogere werkloosheid, een gemiddeld laag opleidingsniveau en heel belangrijk, minder besef van de invloed van het eigen (consumptie) gedrag op de gezondheid. Dat kenmerkt zich door een hogere zorgvraag en veelal een geringere mate van zelfredzaamheid en eigen kracht in die gebieden. Als je daar als gemeente iets aan wilt verbeteren kom je er niet door de focus alleen op gezondheid te richten. Dat zal geen duurzame omslag bewerkstelligen. Alleen met een volledig integrale aanpak van een dergelijk gebied is het mogelijk duurzame verbeteringen te realiseren en een hoger en blijvend niveau van zelfredzaamheid te bereiken. Dat is nu precies waar het programma Gezond in de Stad (GIDS!) van het ministerie van VWS op inzet. Doel van GIDS! GIDS! is gericht op de integrale aanpak en duurzame verbetering van gezondheidsachterstanden in kwetsbare wijken en buurten van gemeenten in Nederland. In Nederland zijn er per gemeenten waarvan er 165 GIDS! gemeente zijn. Landelijk beschouwd is dus 42 % van alle gemeenten GIDS! gemeente. Van de 24 gemeenten die Fryslân telt zijn er 18 GIDS! gemeente. Dat is 75% van alle gemeenten in Fryslân en dit wijkt dus in ongunstige zin sterk af van het landelijk beeld. Kortom: er is in Fryslân aardig wat werk aan de winkel om deze gezondheidsachterstanden aan te pakken. In Noordwest Fryslân zijn de gemeenten Menameradiel, het Bildt, Harlingen en Franekeradeel GIDS!-gemeente. Voor 2014 ontving onze gemeente aan GIDS! gelden en voor de jaren 2015 t/m 2017 jaarlijks voor de aanpak van de gezondheidsachterstanden. In totaal is voor de periode t/m 2017 dus beschikbaar voor de aanpak van gezondheidsachterstanden en om duurzame verbeteringen te realiseren (overigens zijn de middelen voor 2014 overgeheveld naar 2015). Minimale verantwoording richting het ministerie vindt tussentijds en na afloop van de hele periode plaats. Vanuit het vertrekpunt gezondheidsachterstanden is het begrijpelijk dat het ministerie van VWS de GGD en tot partner in de aanpak van GIDS! heeft benoemd. Daarnaast wordt GIDS! in de vier gemeenten in Noordwest Fryslân ondersteund door het landelijk werkende bureau Pharos. Onderstaand figuur laat zien welke factoren het gezond leven beïnvloeden.

13 12 Selectie van aandachtsgebieden In december 2014 is er op beleidsmatig niveau een inventarisatie gehouden van onderwerpen die zich lenen voor de inzet van de GIDS!-gelden. Zowel de GGD als Pharos was hier bij aanwezig. Het vertrekpunt voor de aanpak zijn twee onderwerpen, te weten het ondersteunen van het buurtsportcoachproject en het terugdringen van genotmiddelengebruik voor zowel jongeren als volwassenen, gezonde voeding en gezond gewicht. Met betrekking tot de buurtsportcoach; dit traject is in 2014 al ingezet en ondersteunt veel terreinen die raken aan het gemeentelijk gezondheidsbeleid zoals meer bewegen, terugdringen overgewicht en samenwerking met het basisonderwijs. Daarom is besloten een gedeelte van de GIDS-gelden hier voor in te zetten. Ondertussen heeft een voorstel met betrekking tot de implementatie en de uitvoering van het buursportcoach-project het college gepasseerd. Op dit moment werken de buurtsportcoaches aan een plan van aanpak. Reeds jaren lang blijkt uit onderzoek dat het alcoholgebruik door jongeren in onze gemeente hoger ligt dan het Fries. Er is een cultuuromslag nodig ten aanzien van het alcoholgebruik met daarbij een bewustwording van de gezondheidsrisico's door alcohol. Bij de acties die zijn ingezet op basis van de nota integraal jeugdbeleid bleek dat herhaling effect scoorde. Het is dan ook van belang om structureel in te zetten op alcoholmatiging door (jongeren) 18+, en op NIX door 18 -.

14 13 Het gebiedsteam signaleert ook het probleem van ongezonde voeding en overgewicht. De 3 pijlers, terugdringen genotmiddelengebruik, gezonde voeding en gezond gewicht, van het jeugdgezondheidsbeleid zijn symptomen die horen bij de lage SES 1 van de inwoners in onze gemeente. Met de aanstelling van de buurtsportcoaches en de instelling van het gebiedsteam kan dit repetitief onder de aandacht worden gebracht. Het programma De gezonde school en genotmiddelen is ingevoerd op alle scholen, maar blijkt weinig te worden gebruikt. Het gebiedsteam zet hierop in bij de contacten met de scholen. ACTIE: toename kennis van jongeren en ouders door b.v. ouderavonden m.m.v. de buurtsportcoaches en het gebiedsteam. De GGD zorgt voor deskundigheidsbevordering van het gebiedsteam. De gemeente heeft een wettelijke taak in de prenatale zorg. De verpleegkundige van de GGD die is verbonden aan het gebiedsteam pakt het gebruik van genotmiddelen door zwangeren outreachend op. Dit sluit aan bij de aanpak door het gebiedsteam. Reeds jaren stuurt de gemeente jongeren die in het kalenderjaar 13 zijn geworden een informatiebrief met folder over alcoholschade bij opgroeiende kinderen. ACTIE: jaarlijks wordt in december de brief naar 13 jarigen gestuurd. Vanaf 18 jaar kunnen jongeren een rijbewijs afhalen bij de afdeling Burgerzaken. Hierbij kan een folder worden verstrekt over het gebruik van genotsmiddelen/ alcohol in het verkeer. Dit is van belang voor alle inwoners die een rijbewijs ophalen. ACTIE: informatie regelen die passend is bij de uitgifte van rijbewijzen Derde helft sportkantines. Een onderzoek met een mystery guest door Nuchtere Fries heeft aangetoond dat op de meeste plekken in onze gemeente alcohol wordt verstrekt ook aan jongeren beneden de 18 jaar ACTIE: inzet door buurtsportcoaches moet afname van deze overtredingen bevorderen. Speerpunten inzet GIDS!-gelden Inzet Buurtsportcoaches De 2 Bildtse buurtsportcoaches gaan zich de komende periode met name bezig houden met : het bevorderen van de kwaliteit van beweeglessen op basisscholen; zorgen voor een gevarieerd aanbod van buitenschoolse sport- en beweegactiviteiten op basisscholen, kinderopvangcentra en peuterspeelzalen; ondersteunen en versterken van sportverenigingen en andere aanbieders van sport- en beweegactiviteiten en bevorderen van samenwerking; 1 Lage ses= lage sociaal economische status. Dit is af te leiden uit de lage opleiding, lage inkomens en de werkloosheid.

15 14 initiëren en ervoor zorgen dat er sport- en beweegactiviteiten voor niet of minder actieve inwoners in de directe woonomgeving (dus op dorps- en wijkniveau) worden georganiseerd; bijdrage leveren aan het bereiken van doelen en effecten van het gezondheidsbeleid. Gezonde leefstijl voor jongeren Terugdringen gebruik genotmiddelen voor zowel jongeren als volwassenen Gezonde voeding i.s.m. het gebiedsteam Gezond gewicht i.s.m. de buurtsportcoaches Naast bovengenoemde actiepunten m.b.t. het terugdringen van het gebruik van genotmiddelen worden de overige speerpunten aan de hand van het plan van aanpak van de buurtsportcoaches en vervolgens in een uitgewerkt plan apart aan u voorgelegd incl. de inzet van de GIDS!-gelden hiervoor.

16 15 HOOFDSTUK 5 MONITORING EN EVALUATIE De Bestuurscommissie GGD heeft opdracht gegeven aan GGD Fryslân om het proces rond de Friese nota's te monitoren. De planning is dat er in 2016 o.b.v. de monitoring een eindrapportage volgt en een advies met betrekking tot de volgende tranche. HOOFDSTUK 6 FINANCIËN Deze bedragen zijn ontleend aan de gemeentebegroting 2015 en de circulaire van het Ministerie van VWS waar het gaat om de GIDS-gelden. Bijdrage aan Veiligheidsregio Fryslân (openbare gezondheidszorg) Bijdrage aan Veiligheidsregio Fryslân (Jeugdgezondheidszorg basispakket en aanvullend pakket) GIDS-gelden (2014 t/m 2017) Jaarlijks euro Jaarlijks euro Voor 4 jaar in totaal euro

17 16 BIJLAGE Friese nota Ruimte voor gezondheid van GGD Fryslân (separaat)

18 17 TABEL 1 Cijfers zorg voor Jeugd het Bildt Fryslân Opgroeien en opvoeden Percentage ouders met indicatie stevig ouderschap Risicofactor: Laag opleidingsniveau Moeder Risicofactor: Eenoudergezin 7 8 Risicofactor: Niet westers 5 7 Ontwikkelingsachterstand (Groep 2, basisonderwijs) Motoriek 8 9 Spraak/taal 9 9 Algemeen 5 5 Leefstijl Matig en ernstig overgewicht, groep 2 Basisonderwijs Matig en ernstig overgewicht, groep 7 Basisonderwijs Lid van sportclub, groep 7 Basisonderwijs Lid van sportclub, klas ½ Voortgezet onderwijs Psychosociale problematiek (Onderdeel JGZ) Groep 2 basisonderwijs Licht, opvoedingsadvies Matig, opvoedingsondersteuning 6 7 Ernstig, gespecialiseerde hulpverlening 2 2 Groep 7 basisonderwijs Licht, opvoedingsadvies Matig, opvoedingsondersteuning Ernstig, gespecialiseerde hulpverlening 15 6

19 18 Resultaten GO Jeugd 2012 het Bildt Hieronder staat een overzicht van de resultaten van GO Jeugd voor het Bildt. Wanneer het cijfer van het Bildt significant afwijkt van het Fries, staat dit aangegeven in de rechter kolom. Bij een significante afwijking is er sprake van een daadwerkelijk verschil dat niet op toeval berust. TABEL 2 Gezondheid Percentage Afwijking van Fries Ervaren gezondheid (heel goed) 79 Belemmering door ziekte/aandoening bij 12 dagelijkse bezigheden (sterke mate) Indicatieve score psychosociale problematiek 18 Slachtoffer pesten 28 Hoger dan Fries Dader pesten 25 Hoger dan Fries Slachtoffer cyberpesten ooit 49 Zorg Percentage Afwijking van Fries Contact huisarts 38 Mantelzorg geven 11 Hoger dan Fries Leefstijl Percentage Afwijking van Fries Ontbijten 5 of meer keer per week 81 Dagelijks fruit 29 Dagelijks groente 23 Overgewicht 7 Voldoet aan NNGB (7 dagen per week 1 uur 10 bewegen) Voldoet aan de fitnorm 50 Lager dan Fries Lid van een sportvereniging 63 (semi) inactief (niet meer dan 4 dagen per week 1 uur bewegen) 18 Hoger dan Fries Tv kijken (7 dagen per week) 65 Hoger dan Fries Computeren/internet (7 dagen per week) 34 Lager dan Fries Gebruik energiedrank 60 Roken 16 Rookt dagelijks 11 Ooit alcohol gedronken 56 Alcohol gedronken in de afgelopen 4 weken 41 5 of meer drankjes per gelegenheid gedronken in 24

20 19 de afgelopen 4 weken Ooit aangeschoten geweest 44 Aangeschoten geweest in de afgelopen 4 weken 17 Ooit cannabis gebruikt 27 Hoger dan Fries Cannabis gebruikt in de afgelopen 4 weken 2 Ooit harddrugs gebruikt 9 Geslachtsgemeenschap 21 Gebruikt altijd een condoom - (1) Ongewenste seksuele ervaring 14 Hoger dan Fries (1) Dit is een doorvraag aan degenen die geslachtsgemeenschap hebben gehad. De aantallen zijn in dit geval te klein om een percentage te vermelden Sociale omgeving Percentage Afwijking van Fries Thuissituatie (erg leuk) 82 Moeite met rondkomen inkomen ouders 23 Hoger dan Fries Wordt wel eens bezuinigd 46 Schoolsituatie (erg leuk/leuk) 48 Lager dan Fries Thuis door ziekte afgelopen 4 weken 46 Spijbelen afgelopen 4 weken 8 Ingrijpende gebeurtenis meegemaakt, minimaal 1 82 Ingrijpende gebeurtenis meegemaakt, meer dan 4 keer 26 Hoger dan Fries Geestelijke mishandeling 15 Hoger dan Fries Lichamelijke mishandeling 6 Slachtoffer van criminaliteit in afgelopen maanden Dader van criminaliteit in afgelopen 12 maanden 20 Onveilig voelen overdag 8 Onveilig voelen s avonds/ s nachts 22

21 20 TABEL 3 Vanwege een laag aantal 65-plussers zijn de gemeenten het Bildt en Ferwerderadiel samengevoegd het Bildt Fryslân het Bildt / Ferw.diel Fryslân Algemene gezondheid Ervaren gezondheid goed / uitstekend Lichamelijke gezondheid Overgewicht matig/ ernstig Chronische aandoeningen minimaal 1 (door arts vastgesteld) Mobiliteit beperkt bij minimaal 1 activiteit ADL-beperkt bij minimaal 1 van de drie ADL-activiteiten Leefstijl voldoet niet aan NNGB voldoet niet aan de groentenorm Voldoet niet aan de fruitnorm voldoet niet aan de ontbijtnorm niet sporters (0-11x p.j.) onregelmatige sporters (12-59x pj regelmatige sporters ( 60x p.j.) Voldoet niet aan de norm verantwoord alcoholgebruik Zware drinkers Roken Huiselijk geweld Ooit slachtoffer geweest van huiselijk geweld 6 8 Zorg Mantelzorg geven Mantelzorg ontvangen Geestelijke gezondheid Depressie ooit Angstig/bezorgd ooit Eenzaam matig tot zeer ernstig

Cijfers gezondheidssituatie gemeente Leeuwarderadeel

Cijfers gezondheidssituatie gemeente Leeuwarderadeel Cijfers gezondheidssituatie gemeente Leeuwarderadeel In onderstaande tabellen zijn cijfers weergegeven met betrekking tot de gezondheid van Friezen in de gemeente Leeuwarderadeel. Daarnaast vindt u ook

Nadere informatie

Tabellenboek. GO Jeugd 2012

Tabellenboek. GO Jeugd 2012 Tabellenboek GO Jeugd 2012 Tabellenboek GO Jeugd 2012 Leeswijzer... 5 Respons per gemeente...6 Ervaren gezondheid...7 Belemmering door ziekte/aandoening...8 Indicatieve score psychosociale problematiek...9

Nadere informatie

Bouwstenen nota volksgezondheid Renate Martens en Ivanka van der Veeken. Gemeente Drimmelen GGD West-Brabant:

Bouwstenen nota volksgezondheid Renate Martens en Ivanka van der Veeken. Gemeente Drimmelen GGD West-Brabant: Bouwstenen nota volksgezondheid 2013-2016 Gemeente Drimmelen GGD West-Brabant: Renate Martens en Ivanka van der Veeken Bouwstenen Evaluatieverslag nota volksgezondheid 2008-2011 Landelijke nota gezondheidsbeleid

Nadere informatie

Gezondheidsmonitoren jongeren en ouderen. Meta Moerman Cie Welzijn gemeente Neerijnen 19 juni 2012

Gezondheidsmonitoren jongeren en ouderen. Meta Moerman Cie Welzijn gemeente Neerijnen 19 juni 2012 Gezondheidsmonitoren jongeren en ouderen Meta Moerman Cie Welzijn gemeente Neerijnen 19 juni 2012 Wat is E-MOVO q Onderzoek onder 2 e en 4 e klassers, nu 3 e keer q Vragenlijst wordt digitaal in klas ingevuld

Nadere informatie

Leeswijzer Voorbeeld: Kerncijfers ervaren gezondheid, 65 jaar en ouder (%)

Leeswijzer Voorbeeld: Kerncijfers ervaren gezondheid, 65 jaar en ouder (%) Inhoudsopgave Leeswijzer...3 Achtergrondkenmerken...4 Ervaren gezondheid...5 Chronische aandoeningen...7 Geestelijke gezondheid...11 Zorggebruik...15 Medicijngebruik...17 Mantelzorg...19 Voeding en overgewicht...21

Nadere informatie

Gezond meedoen in Sittard-Geleen. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Sittard-Geleen. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Sittard-Geleen Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe kijk

Nadere informatie

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Raadsvergadering, 31 januari 2012 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Nr.: 483 Agendapunt: 11 Datum: 31 januari 2012 Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad

Raadsvergadering, 29 januari 2008. Voorstel aan de Raad Raadsvergadering, 29 januari 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 206 Agendapunt: 8 Datum: 11 december 2007 Onderwerp: Vaststelling speerpunten uit de conceptnota Lokaal Gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Nadere informatie

HARLINGEN GEZOND GEZONDHEIDSBELEID 2013-2017

HARLINGEN GEZOND GEZONDHEIDSBELEID 2013-2017 HARLINGEN GEZOND GEZONDHEIDSBELEID 2013-2017 De meeste mensen vinden hun gezondheid het allerbelangrijkst, en alleen daarom al goud waard. Voor de samenleving als geheel zijn gezonde burgers cruciaal menselijk

Nadere informatie

Gezondheid en sociaal domein verbonden

Gezondheid en sociaal domein verbonden Algemene kenmerken Leefstijl Lichamelijke gezondheid Mentale gezondheid Zorggebruik Fysieke leefomgeving Sociale leefomgeving Sociaal economische status Zelfredzaamheid Samenredzaamheid Gezondheid en sociaal

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd)

Raadsvoorstel (gewijzigd) Raadsvoorstel (gewijzigd) BARCODE STICKER Nr. 2009-064 Houten, 17 november 2009 Onderwerp: Tweede kadernota Lokaal Gezondheidsbeleid 2010-2013 Beslispunten: 1. In te stemmen met de volgende in de tweede

Nadere informatie

Gezond meedoen in Kerkrade. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Kerkrade. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Kerkrade Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe kijk op gezondheid

Nadere informatie

Subregio Nederland t.o.v Sociaal economische status (SES) % / aantal subregio / regio

Subregio Nederland t.o.v Sociaal economische status (SES) % / aantal subregio / regio Tabel 1: Sociaal economische status Indicator Ridderkerk Afwijkend Subregio Nederland t.o.v Sociaal economische status (SES) % / aantal subregio / regio NL % / aantal % / aantal Percentage hoogopgeleiden

Nadere informatie

Voorbeeldadvies Cijfers

Voorbeeldadvies Cijfers Voorbeeldadvies GGD Twente heeft de taak de gezondheid van de Twentse jeugd, volwassenen en ouderen in kaart te brengen. In dit kader worden diverse gezondheidsmonitoren afgenomen om inzicht te verkrijgen

Nadere informatie

Gezond meedoen in Stein. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Stein. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Stein Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe kijk op gezondheid

Nadere informatie

Gezond meedoen in Nuth. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Nuth. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Nuth Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe kijk op gezondheid

Nadere informatie

CONCEPT GEZONDHEIDSBELEID 2014-2017

CONCEPT GEZONDHEIDSBELEID 2014-2017 CONCEPT GEZONDHEIDSBELEID 2014-2017 Stiens, December 2013 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding... 3 Hoofdstuk 2 Gezondheidssituatie Leeuwarderadeel... 4 Ervaren gezondheid... 4 Jeugd... 5 Overgewicht

Nadere informatie

Gezond meedoen in Gulpen-Wittem. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Gulpen-Wittem. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Gulpen-Wittem Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe kijk

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMONITOR JAAR 2016

GEZONDHEIDSMONITOR JAAR 2016 Tabel 1. indicatoren gemeente en kernen Noord Algemene kenmerken Burgerlijke staat Eenpersoonshuishouden 8,5 10,8 9,0 Gehuwd/samenwonend 75,9 73,4 75,3 Huishoudsamenstelling Eenoudergezin 9,5 8,1 9,2 Huishoudens

Nadere informatie

Gezond meedoen in Eijsden-Margraten. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Eijsden-Margraten. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Eijsden-Margraten Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe

Nadere informatie

Samenvatting Jong; dus gezond!?

Samenvatting Jong; dus gezond!? Samenvatting Jong; dus gezond!? Deel III Gezondheidsprofiel regio Nieuwe Waterweg Noord, 2005-2008 Samenvatting rapport Jong; dus gezond!? Gezondheidssituatie van de Jeugd (2004-2006) Regio Nieuwe Waterweg

Nadere informatie

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Zwolle

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Zwolle [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente 420 ouders van kinderen van ½- tot twaalf jaar gaven inzicht in de gezondheid, leefstijl en opvoeding

Nadere informatie

Op weg naar de speerpuntennotitie lokaal gezondheidsbeleid Boxmeer 2009 2011: Speerpunten voor Boxmeer?? Esther Hendriks 24 september 2009

Op weg naar de speerpuntennotitie lokaal gezondheidsbeleid Boxmeer 2009 2011: Speerpunten voor Boxmeer?? Esther Hendriks 24 september 2009 Op weg naar de speerpuntennotitie lokaal gezondheidsbeleid Boxmeer 2009 2011: Speerpunten voor Boxmeer?? Esther Hendriks 24 september 2009 Op weg naar speerpuntennotitie? Wat doen/deden we al? Welke gezondheidsproblemen

Nadere informatie

Kindermonitor Gemeentelijke Factsheet. Deventer

Kindermonitor Gemeentelijke Factsheet. Deventer [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente 448 ouders van kinderen van ½- tot twaalf jaar gaven inzicht in de gezondheid, leefstijl en opvoeding

Nadere informatie

Gezond meedoen in Maastricht. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Maastricht. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Maastricht Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe kijk op

Nadere informatie

Gezond meedoen in Vaals. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Vaals. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Vaals Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe kijk op gezondheid

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMONITOR JAAR 2016 Kernindicatoren gemeente Houten, (sub)regio en Nederland

GEZONDHEIDSMONITOR JAAR 2016 Kernindicatoren gemeente Houten, (sub)regio en Nederland Algemene kenmerken Burgerlijke staat Eenpersoonshuishouden 9,0 12,7 15,6 Gehuwd/samenwonend 75,3 70,6 66,4 Huishoudsamenstelling Eenoudergezin 9,2 7,6 7,4 Huishoudens met thuiswonende kinderen jonger dan

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Bestuursopdracht Raad

Bestuursopdracht Raad Bestuursopdracht Raad Natuurlijk: gezond! Uitgangspunten notitie lokaal gezondheidsbeleid Naam ambtenaar: P.M. Veldkamp Datum: 18 april 2008 1. Aanleiding. Gemeenten zijn verplicht om iedere vier jaar

Nadere informatie

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Ommen

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Ommen [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente In de gemeente gaven 478 ouders van ½- tot 12 jaar inzicht in de gezondheid, leefstijl en opvoeding

Nadere informatie

Strategische Agenda Een gezond en veilig bestaan voor onze inwoners in Zaanstreek-Waterland

Strategische Agenda Een gezond en veilig bestaan voor onze inwoners in Zaanstreek-Waterland Strategische Agenda 2018-2021 Een gezond en veilig bestaan voor onze inwoners in Zaanstreek-Waterland Vastgesteld Algemeen Bestuur 18 oktober 2018 Inleiding In de door het Algemeen Bestuur in december

Nadere informatie

Gezond meedoen in Valkenburg aan de Geul. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Valkenburg aan de Geul. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Valkenburg aan de Geul Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe

Nadere informatie

Gezond meedoen in Simpelveld. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Simpelveld. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Simpelveld Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe kijk op

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Raalte

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Raalte [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente 460 ouders van kinderen van ½- tot twaalf jaar gaven inzicht in de gezondheid, leefstijl en opvoeding

Nadere informatie

Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020. Workshop 18 februari 2016

Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020. Workshop 18 februari 2016 Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020 Workshop 18 februari 2016 Programma 9.30 uur Welkom Toelichting VTV 2014 en Kamerbrief VWS landelijk gezondheidsbeleid Concept Positieve Gezondheid Wat is integraal gezondheidsbeleid?

Nadere informatie

Gezond meedoen in Heerlen. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Heerlen. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Heerlen Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe kijk op gezondheid

Nadere informatie

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING December 2012 INLEIDING Het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 2008-2011 heeft een wettelijk bepaalde werkingsduur van vier jaren. In 2012 is besloten dit beleidsplan met één jaar te

Nadere informatie

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Kampen

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Kampen [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente 424 ouders van kinderen van ½- tot twaalf jaar gaven inzicht in de gezondheid, leefstijl en opvoeding

Nadere informatie

Gemeentelijk gezondheidsbeleid 2013-2016

Gemeentelijk gezondheidsbeleid 2013-2016 Gemeentelijk gezondheidsbeleid 2013-2016 Gemeente Ooststellingwerf, Afdeling Samenleving, December 2013 Vastgesteld 17 december 2013 Inhoud Samenvatting 1. Inleiding 1.1. Wettelijk en landelijk kader 1.2.

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMONITOR JAAR 2016 Kernindicatoren gemeente Oudewater, (sub)regio en Nederland

GEZONDHEIDSMONITOR JAAR 2016 Kernindicatoren gemeente Oudewater, (sub)regio en Nederland 1 Algemene kenmerken 1 Burgerlijke staat 0/b 0/b 0/b Eenpersoonshuishouden 12,0 12,4 15,6 Gehuwd/samenwonend 72,4 70,4 66,4 Huishoudsa menstelling Eenoudergezin 5,8 8,0 7,4 Huishoudens met thuiswonende

Nadere informatie

Gezond meedoen in Landgraaf. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Landgraaf. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Landgraaf Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe kijk op

Nadere informatie

GGD Hollands Noorden. en wijkverpleegkundigen met S1-taken

GGD Hollands Noorden. en wijkverpleegkundigen met S1-taken GGD Hollands Noorden en wijkverpleegkundigen met S1-taken Waarom een GGD? Wet Publieke Gezondheidszorg (WPG): Gezondheidsbeschermende en gezondheidsbevorderende maatregelen voor de bevolking of specifieke

Nadere informatie

Kindermonitor Gemeentelijke Factsheet. Olst-Wijhe

Kindermonitor Gemeentelijke Factsheet. Olst-Wijhe [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet Olst-Wijhe [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente Olst-Wijhe 444 ouders van kinderen van ½- tot twaalf jaar gaven inzicht in de gezondheid,

Nadere informatie

Dorpsprofielen gemeente Bunnik. Carolien Plevier 29 september 2017

Dorpsprofielen gemeente Bunnik. Carolien Plevier 29 september 2017 Dorpsprofielen gemeente Bunnik Carolien Plevier 29 september 2017 Maatschappelijke veranderingen: Vergrijzing Toename chronisch zieken Groter beroep op zelfredzaamheid en autonomie Verzakelijking relaties

Nadere informatie

Kinderen in West gezond en wel?

Kinderen in West gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in West gezond en wel? 1 Wat valt op in West? Voor West zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van schooljaar

Nadere informatie

Kinderen in Noord gezond en wel?

Kinderen in Noord gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Noord gezond en wel? 1 Wat valt op in Noord? Voor Noord zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van schooljaar

Nadere informatie

Samen Beter. Lokaal Gezondheidsbeleid gemeente Hardenberg 2008 2011

Samen Beter. Lokaal Gezondheidsbeleid gemeente Hardenberg 2008 2011 Samen Beter Lokaal Gezondheidsbeleid gemeente Hardenberg 2008 2011 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Algemeen Gezondheidsbeleid 3 2.1 GGD IJssel-Vecht 3 2.2 Financieel overzicht Algemeen Gezondheidsbeleid 3 2.3

Nadere informatie

Lokale paragraaf gezondheidsnota

Lokale paragraaf gezondheidsnota Lokale paragraaf gezondheidsnota Aanleiding: Gemeenten hebben de wettelijke taak om de gezondheid van hun burgers te beschermen en te bevorderen. Deze taak staat beschreven in de Wet Publieke Gezondheid.

Nadere informatie

Hoe gezond zijn de inwoners van Staphorst? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen

Hoe gezond zijn de inwoners van Staphorst? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen Hoe gezond zijn de inwoners van Staphorst? Gezondheidsmonitor volwassenen en en gemeente Staphorst GGD IJsselland verzamelt jaarlijks gegevens over de gezondheid van inwoners, zo ook in 2016. Met deze

Nadere informatie

De jeugd van tegenwoordig. Resultaten uit Gezondheidsonderzoek Jeugd 2016 Bestuurscommissie 6 juli 2017

De jeugd van tegenwoordig. Resultaten uit Gezondheidsonderzoek Jeugd 2016 Bestuurscommissie 6 juli 2017 De jeugd van tegenwoordig Resultaten uit Gezondheidsonderzoek Jeugd 2016 Bestuurscommissie 6 juli 2017 1 Inhoud Waartoe, hoe en wat? Wat kenmerkt de jeugd van tegenwoordig? Patronen voor preventie En verder

Nadere informatie

hoog risico angststoornis/depressie matig of hoog risico angststoornis/depressie hulp stress/spanningen te weinig regie over eigen leven

hoog risico angststoornis/depressie matig of hoog risico angststoornis/depressie hulp stress/spanningen te weinig regie over eigen leven Bron: Gezondheidsmonitor Regio Kennemerland 2012 Aantal volwassenen (19 t/m 64 jaar) in per 1-1-2013: 88.900 Functioneren en kwaliteit van leven Ziekten en aandoeningen Uitkomsten volwassenen (19 t/m 64

Nadere informatie

Beleidsplan Gezondheid Samen vooraan: aan de slag met preventie!

Beleidsplan Gezondheid Samen vooraan: aan de slag met preventie! Beleidsplan Gezondheid 2019-2022 Samen vooraan: aan de slag met preventie! Inhoud Onze taken 3 Onze missie 5 Onze visie 5 Zo staan we bekend! 5 Onze ambities 5 Vier thema's BELEIDSPLAN GEZONDHEID 1 BELEIDSPLAN

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 59172 Datum : 10 juni 2014 Programma : Welzijn Volksgezondheid Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw.

Nadere informatie

IJsselland. Wijkgezondheidsprofiel Borgele en Platvoet Deventer

IJsselland. Wijkgezondheidsprofiel Borgele en Platvoet Deventer IJsselland Wijkgezondheidsprofiel Deventer Januari 2015 Wijkgezondheidsprofiel Dit wijkgezondheidsprofiel bestaat uit gegevens afkomstig van diverse bronnen, registraties en (bewoners)onderzoeken. Voor

Nadere informatie

Gezond meedoen in Schinnen. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Schinnen. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Schinnen Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe kijk op gezondheid

Nadere informatie

Kinderen in Zuid gezond en wel?

Kinderen in Zuid gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Zuid gezond en wel? 1 Wat valt op in Zuid? Voor Zuid zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van schooljaar

Nadere informatie

Hoe gaat het met de leerlingen van Openbare scholengemeenschap Willem Blaeu? Schoolrapportage Emovo 2014/2015

Hoe gaat het met de leerlingen van Openbare scholengemeenschap Willem Blaeu? Schoolrapportage Emovo 2014/2015 Hoe gaat het met de leerlingen van Openbare scholengemeenschap Willem Blaeu? Schoolrapportage Emovo 2014/2015 Inleiding In het schooljaar 2014/2015 is voor de 4 e keer Emovo uitgevoerd onder 2 e en 4 e

Nadere informatie

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Rozendaal

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Rozendaal Kindermonitor 2009 Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Rozendaal H u l p v e r l e n i n g G e l d e r l a n d M i d d e n Gezondheid niet voor álle

Nadere informatie

Meten is weten? Niet tellen maar vertellen!

Meten is weten? Niet tellen maar vertellen! Meten is weten? Niet tellen maar vertellen! Hoe het Radermodel helpt om in Gelderland-Midden het gesprek te voeren over aangrijpingspunten voor integraal beleid Tik hier de sectietitel (klik hier om aan

Nadere informatie

Kernboodschappen Gezondheid Almelo

Kernboodschappen Gezondheid Almelo Kernboodschappen Gezondheid Almelo De GGD Twente verzamelt in opdracht van de gemeente Almelo epidemiologische gegevens over de gezondheid van de bevolking in Almelo en de factoren die hierop van invloed

Nadere informatie

Onderwerp: Nota lokaal gezondheidsbeleid: Gezondheid, welzijn en welbevinden.

Onderwerp: Nota lokaal gezondheidsbeleid: Gezondheid, welzijn en welbevinden. Vergadering: 21 5 2013 Agendanummer: 7 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar L.W.Top, 0595 447716 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. L.W.Top) Aan de gemeenteraad, Onderwerp:

Nadere informatie

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016 Legenda achtergronddocument Kindmonitor ** *** @ = gaat over alle 8- tot 12-jarigen **** = betreft kinderen die online of achter de computer actief zijn ***** = beide eigen ouders: vader en + co-ouderschap

Nadere informatie

Nota Lokaal Gezondheidsbeleid

Nota Lokaal Gezondheidsbeleid Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2012-2015 Wettelijk kader Gewijzigde Wet Publieke Gezondheid (januari 2012) Wijzigingen betreffen drie thema s, te weten: 1. Betere voorbereiding op infectieziektecrisis 2.

Nadere informatie

Kernboodschappen Gezondheid Enschede

Kernboodschappen Gezondheid Enschede Kernboodschappen Gezondheid Enschede De GGD Twente verzamelt in opdracht van de gemeente Enschede epidemiologische gegevens over de gezondheid van de bevolking in Enschede en de factoren die hierop van

Nadere informatie

Ouderenmonitor 2011. Gezondheidsonderzoek 65-plussers regio Nijmegen. Gezondheidsonderzoek kinderen 0-12 jaar regio Nijmegen

Ouderenmonitor 2011. Gezondheidsonderzoek 65-plussers regio Nijmegen. Gezondheidsonderzoek kinderen 0-12 jaar regio Nijmegen Ouderenmonitor 2011 Gezondheidsonderzoek 65-plussers regio Nijmegen Gezondheidsonderzoek kinderen 0-12 jaar regio Nijmegen De Ouderenmonitor is een onderzoek naar de lichamelijke, sociale en geestelijke

Nadere informatie

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren Notitie versie 1.0 September 2016 Door Frea Haker (Gezond in ) Eveline Koks (Jongeren Op Gezond Gewicht) Anneke Meijer (Coördinatie Gezond Gewicht Fryslân

Nadere informatie

hoog risico angststoornis/depressie matig of hoog risico angststoornis/depressie hulp stress/spanningen 7 8 - te weinig regie over eigen leven

hoog risico angststoornis/depressie matig of hoog risico angststoornis/depressie hulp stress/spanningen 7 8 - te weinig regie over eigen leven Bron: Gezondheidsmonitor Regio Kennemerland 2012 Aantal ouderen (65 jaar en ouder) in Haarlemmermeer per 1-1-2013: 19.700 Functioneren en kwaliteit van leven Ziekten en aandoeningen Uitkomsten ouderen

Nadere informatie

Samenvatting Losser. 2 van 5 Twentse Gezondheids Verkenning Losser. Versie 1, oktober 2013

Samenvatting Losser. 2 van 5 Twentse Gezondheids Verkenning Losser. Versie 1, oktober 2013 Samenvatting Losser Versie 1, oktober 2013 Lage SES, bevolkingskrimp en vergrijzing punt van aandacht in Losser In de gemeente Losser wonen 22.552 mensen; 11.324 mannen en 11.228 vrouwen. Als we de verschillende

Nadere informatie

De Gezonde Generatie. Project: Rookvrije generatie Fryslân Start november 2018

De Gezonde Generatie. Project: Rookvrije generatie Fryslân Start november 2018 De Gezonde Generatie Project: Rookvrije generatie Fryslân Start november 2018 1 De Gezonde Generatie. Project Rookvrije generatie Fryslân. Onze ambitie is: alle kinderen in Fryslân groeien rookvrij op.

Nadere informatie

Kindermonitor Gemeentelijke Factsheet. Hardenberg

Kindermonitor Gemeentelijke Factsheet. Hardenberg [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente In de gemeente gaven 458 ouders van kinderen van een half tot twaalf jaar inzicht in de gezondheid,

Nadere informatie

REACTIE OP HET ADVIES VAN DE WMO ADVIESRAAD DE BILT INZAKE CONCEPT GEZONDHEIDSNOTA

REACTIE OP HET ADVIES VAN DE WMO ADVIESRAAD DE BILT INZAKE CONCEPT GEZONDHEIDSNOTA 1. We zouden graag zien dat de komende jaren de samenwerking op dit terrein wordt verstevigd. Zo kan de gemeente de interactie tussen instellingen als scholen en sportclubs onderling faciliteren en het

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMONITOR 65+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Houten, (sub)regio en Nederland

GEZONDHEIDSMONITOR 65+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Houten, (sub)regio en Nederland GEZONDHEIDSMONITOR 65+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Houten, (sub)regio en Nederland Indien percentages vetgedrukt zijn betekent het dat ze significant afwijken van het percentage waarmee ze vergeleken

Nadere informatie

Gemeente Zaanstad en Molenwerf

Gemeente Zaanstad en Molenwerf Gemeente en Molenwerf Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Dit tabellenboek beschrijft de resultaten van Emovo 2013-2014 voor de gemeente. Achtereenvolgens treft u: De samenvatting met daarin per

Nadere informatie

O P L E G N O T I T I E

O P L E G N O T I T I E O P L E G N O T I T I E Voorstel ter behandeling in de vergadering van de Bestuurscommissie Gezondheid Datum 9 april 2014 Onderwerp Bijlage ten behoeve van agendapunt 4 Voorstel invulling nieuwe Basispakket

Nadere informatie

Kinderen in Centrum gezond en wel?

Kinderen in Centrum gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Centrum gezond en wel? 1 Wat valt op in Centrum? Voor Centrum zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van

Nadere informatie

Evaluatie en voorzetting van het lokaal gezondheidsbeleid in Nederweert

Evaluatie en voorzetting van het lokaal gezondheidsbeleid in Nederweert Evaluatie en voorzetting van het lokaal gezondheidsbeleid in Nederweert De gemeenteraad heeft op 5 februari 2013 de nota Lokaal gezondheidsbeleid Nederweert en Weert 2013-2016 vastgesteld. De grondslag

Nadere informatie

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016 Legenda achtergronddocument Kindmonitor ** *** @ = gaat over alle 8- tot 12-jarigen **** = betreft kinderen die online of achter de computer actief zijn ***** = beide eigen ouders: vader en moeder + co-ouderschap

Nadere informatie

Bijlage 3 Jaarprogramma gemeente Meerssen 2008 (inclusief Jeugdgezondheidszorg)

Bijlage 3 Jaarprogramma gemeente Meerssen 2008 (inclusief Jeugdgezondheidszorg) Bijlage 3 Jaarprogramma gemeente Meerssen 2008 (inclusief Jeugdgezondheidszorg) Deze bijlage is een eerste aanzet. Aan de hand van het nieuwe productenboek van de GGD Zuid - Limburg zal het jaarprogramma

Nadere informatie

LOKAAL GEZONDHEIDSBELEID BERGEIJK 2017/2020

LOKAAL GEZONDHEIDSBELEID BERGEIJK 2017/2020 1 LOKAAL GEZONDHEIDSBELEID BERGEIJK 2017/2020 FRANK VAN DER MEIJDEN (WETHOUDER GEZONDHEIDSBELEID) MARJON JACOBS (BELEIDSMEDEWERKER GEZONDHEIDSBELEID) TINEKE MEELDIJK (GGD) 2 DOEL VAN DEZE AVOND Integraal

Nadere informatie

Gezondheidsprofiel Boxtel Oost

Gezondheidsprofiel Boxtel Oost Gezondheidsprofiel Boxtel Oost Verbinden preventie-curatie Presentatie wijkteam 6 februari 2014 Marije Scholtens (GGD Hart voor Brabant), Nicole de Baat (Robuust) Programma 16.00 16.05 welkom en voorstelrondje

Nadere informatie

Kinderen in Oost gezond en wel?

Kinderen in Oost gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Oost gezond en wel? 1 Wat valt op in Oost? Voor Oost zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van schooljaar

Nadere informatie

Kernboodschappen Gezondheid Rijssen-Holten

Kernboodschappen Gezondheid Rijssen-Holten Kernboodschappen Gezondheid Rijssen-Holten De GGD Twente verzamelt in opdracht van de gemeente Rijssen-Holten epidemiologische gegevens over de gezondheid van de bevolking in Rijssen-Holten en de factoren

Nadere informatie

Afdeling: Behandelend ambtenaar: Anke de Vries. Telefoonnummer:

Afdeling: Behandelend ambtenaar: Anke de Vries. Telefoonnummer: BEHANDELINGSVOORSTEL IN DE RAADSCOMMISSIE Commissie: Samenleving en Zorg Afdeling: Samenlevingszaken Datum: 17 december 2012 Behandelend ambtenaar: Anke de Vries Telefoonnummer: 0512-581 280 Agendapunt:

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer O8.R2403.OOI Inboeknummer oybstoa86r Dossiernummer ysr.qr8 8 januari aoo8 Raads informatiebrief Betreft resultaten Ouderenmonitor Gemeentelijke Gezondheidsdienst 1 Inleiding

Nadere informatie

Kernboodschappen Gezondheid Losser

Kernboodschappen Gezondheid Losser Kernboodschappen Gezondheid Losser De GGD Twente verzamelt in opdracht van de gemeente Losser epidemiologische gegevens over de gezondheid van de bevolking in Losser en de factoren die hierop van invloed

Nadere informatie

Regionale nota gezondheidsbeleid Kennemerland

Regionale nota gezondheidsbeleid Kennemerland Regionale nota gezondheidsbeleid Kennemerland 2017-2020 Inhoud presentatie: Gezondheid Landelijke aanpak Regionale nota Speerpunten Wat doen we al Cijfers Lokale paragraaf? Vragen/reacties Wat is gezondheid?

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMONITOR 65+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Houten en kernen

GEZONDHEIDSMONITOR 65+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Houten en kernen Kernindicatoren gemeente en kernen Centrum Algemene kenmerken Burgerlijke staat Eenpersoonshuishouden 54,2 25,6 28,8 30,1 Gehuwd/samenwonend 45,3 71,4 71,6 69,9 Herkomst Inwoners met een niet-westerse

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMONITOR 65+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Amersfoort en kernen

GEZONDHEIDSMONITOR 65+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Amersfoort en kernen Kernindicatoren gemeente en kernen Algemene kenmerken Burgerlijke staat Eenpersoonshuishouden 51,6 35,9 43,1 29,5 39,6 42,1 30,5 47,4 38,3 37,4 33,6 35,5 41,5 33,3 30,6 38,5 Gehuwd/samenwonend 47,7 63,5

Nadere informatie

Nota gezondheidsbeleid Eemnes Aandachtpunten en/of mogelijkheden bij uitvoering van prioriteiten

Nota gezondheidsbeleid Eemnes Aandachtpunten en/of mogelijkheden bij uitvoering van prioriteiten Bijlage I. Aandachtpunten en/of mogelijkheden bij uitvoering van prioriteiten 3.1 schadelijk alcoholgebruik aansluitende lokale activiteiten uit het Plan van Aanpak uit. Het college zal nog een uitgewerkt

Nadere informatie

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R VOEDING, BEWEGING EN GEWICHT K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R Jeugd 2010 6 Kinderenonderzoek 2010 Om inzicht te krijgen in de gezondheid van de inwoners in haar werkgebied, heeft de GGD

Nadere informatie

Kindermonitor 2009. Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Westervoort

Kindermonitor 2009. Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Westervoort Kindermonitor 2009 Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Westervoort H u l p v e r l e n i n g G e l d e r l a n d M i d d e n Gezondheid niet voor

Nadere informatie

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Overbetuwe

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Overbetuwe Kindermonitor 2009 Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Overbetuwe H u l p v e r l e n i n g G e l d e r l a n d M i d d e n Gezondheid niet voor álle

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Gemeente Zeevang. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014

Gemeente Zeevang. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Gemeente Zeevang Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Dit tabellenboek beschrijft de resultaten van Emovo 2013-2014 voor de gemeente Zeevang. Achtereenvolgens treft u: De samenvatting met daarin per

Nadere informatie

Datum vaststelling nota door de gemeenteraad Kollumerland c.a.: 6 februari 2014

Datum vaststelling nota door de gemeenteraad Kollumerland c.a.: 6 februari 2014 Datum vaststelling nota door de gemeenteraad Kollumerland c.a.: 6 februari 2014 Voorwoord Hoe gaat het met je? Dit is een vraag die we veel aan elkaar stellen. Een goede gezondheid speelt daarin een grote

Nadere informatie

Activiteiten gericht op het behalen van de doelstellingen van de Regionale Nota Gezondheidsbeleid

Activiteiten gericht op het behalen van de doelstellingen van de Regionale Nota Gezondheidsbeleid Activiteiten gericht op het behalen van de doelstellingen van de Regionale Nota Gezondheidsbeleid 2016-2019 Bijlage bij adviesnota AB 2 juli 2015 20 mei 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Gezondheidsbescherming

Nadere informatie