11R4663. Initiatiefvoorstel waardering jonge vrijwilligers. Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "11R4663. Initiatiefvoorstel waardering jonge vrijwilligers. Inleiding"

Transcriptie

1 Initiatiefvoorstel waardering jonge vrijwilligers Inleiding Het jaar 2011 is het Europese jaar van het vrijwilligerswerk. Het doel van het jaar is om aan de vrijwilligers te laten blijken dat hun werk als vrijwilliger wordt gewaardeerd. Door het jaar heen zijn er verschillende activiteiten georganiseerd om vrijwilligerswerk in het zonnetje te zetten. Middels dit initiatiefvoorstel willen we een belangrijke groep vrijwilligers waarderen voor hun inzet. Eindhoven kent veel vrijwilligers. Inwoners van de stad die zich jarenlang inzetten voor anderen, en dat geheel belangeloos, om op deze manier een steentje bij te dragen aan de samenleving. Vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk voor de stad. Veel verenigingen draaien op de inzet van hun vrijwilligers. Maar ook mensen die mantelzorg nodig hebben, zijn hierbij afhankelijk van vrijwilligers. Niet voor niets spreekt het bestuur van Eindhoven regelmatig haar waardering uit voor deze mensen. Dat doen zij ondermeer door het uitreiken van een penning of een oorkonde. Maar ook door er voor te zorgen dat Eindhovense vrijwilligers een vrijwilligerspas krijgen en het magazine Kanjers dat in samenwerking met het Vrijwilligerspunt Eindhoven wordt uitgebracht. In de toekomst zal de overheid steeds verder een stap terug doen en meer verantwoordelijkheid bij vrijwilligers leggen. Elke vrijwilliger, jong of oud, is daarom heel hard nodig. Uit verschillende onderzoeken blijkt het echter lastig te zijn om jongeren bereid te vinden vrijwilligerswerk te doen. Jongeren hebben hier vaak niet een goed beeld van. Maar ook jongeren zijn ongelooflijk belangrijk voor het Eindhovense vrijwilligerswerk. Op dit moment is de situatie zo dat als een vrijwilliger 12,5 jaar vrijwilligerswerk heeft gedaan, hij of zij een vrijwilligerspenning krijgt en bij 25 jaar een vrijwilligersoorkonde. Jongeren, in dit geval tot 30 jaar, kunnen daardoor weinig kans maken. Doelstelling Middels het uitreiken van een jaarlijkse Jonge Vrijwilligersprijs willen we meer aandacht voor jonge vrijwilligers die net zo belangrijk zijn als andere vrijwilligers maar minder kans maken op een officiële waardering van de stad omdat het vaak lastig is om 12,5 jaar vrijwilligerswerk te voltooien voordat ze de leeftijd van 30 hebben bereikt. Door jongeren op deze manier eenmaal per jaar die waardering geven die ook zij verdienen, kan het vrijwilligerswerk voor jongeren positief in de aandacht worden gebracht. Het is hierbij wel belangrijk dat dit op een manier gebeurd die de jongeren ook aanspreekt. Daarnaast kan deze prijs voor een positieve impuls zorgen in de manier hoe jongeren tegen vrijwilligerswerk aankijken. Voorstel 1. De gemeenteraad besluit tot het instellen van een jonge vrijwilligersprijs. 2. De gemeenteraad reikt deze prijs jaarlijks uit en hanteert hierbij ondermeer de volgende criteria: - De vrijwilliger heeft leeftijd van 30 jaar nog niet bereikt; - De vrijwilliger is minimaal drie jaar actief als vrijwilliger in Eindhoven.

2 Argumenten/kanttekeningen 1. Jongeren zijn sterk ondervertegenwoordigd in het aantal vrijwilligersuren. De Toekomstverkenning vrijwillige inzet 2015 van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) laat zien dat jongeren sterk ondervertegenwoordigd zijn als het gaat om vrijwilligerswerk. Dit lijkt vooral te komen door het suffe imago dat vrijwilligerswerk heeft. Jongeren associëren vrijwilligerswerk met een mottige notie van burgerplicht. Vanwege het belang van vrijwilligerswerk is het belangrijk dat jongeren overtuigd worden om op deze manier een steentje aan de samenleving bij te dragen. 2. Vrijwilligerswerk voor jongeren kan een positieve impuls gebruiken Hoewel jongeren op de middelbare school verplicht moeten mee doen aan een maatschappelijke stage, lijkt dit niet het suffe imago weg te nemen. Juist de verplichting die er in zit, maakt het onaantrekkelijk voor jongeren. Hier dient wel een nuance in te worden aangebracht. Jongeren hebben na een maatschappelijke stage wel een positievere grondhouding maar in de cijfers is (nog) niet terug te zien hoeveel van deze jongeren daadwerkelijk aan de slag gaan als vrijwilliger. De intrinsieke motivatie lijkt er nog niet altijd te zijn. Wanneer jongeren op een positieve manier in aanraking komen met de vrijwilligersprijs, kan dit tot gevolg hebben dat meer jongeren in Eindhoven vrijwilligerswerk gaan doen. Het uitreiken van een jonge vrijwilligersprijs kan hier een bijdrage aan leveren. Het gaat er niet zozeer om dit jaar om méér vrijwilligers te werven, maar om te zorgen dat het vrijwilligerswerk een hoger aanzien krijgt. Dat zei staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten tijdens de openingsbijeenkomst van het Europees jaar van het vrijwilligerswerk. Door een prijs uit te reiken aan jonge vrijwilligers draagt Eindhoven bij aan het krijgen van een hoger aanzien van het vrijwilligerswerk en geeft het daarmee een positieve impuls aan het vrijwilligerswerk voor jongeren. 3. De overheid zal een groter beroep doen op vrijwilligers De gemeenteraad van Eindhoven heeft zich al enkele malen uitgesproken een groter beroep te zullen gaan doen op vrijwilligers. Zij zullen meer verantwoordelijkheden krijgen dan dat voorheen het geval was. Daarnaast zijn er in aantal meer vrijwilligers nodig. Hoewel de vergrijzing wel een deel van het beschikbare vrijwilligerswerk kan oppakken, is te zien dat de inzet van jongeren nog steeds benodigd is. Hoewel de landelijke trend is dat er een tekort aan vrijwilligers kan ontstaan, ligt hier juist een mooie kans om jongeren te werven voor vrijwilligerswerk. De toekomstverkenning van het SCP laat zien dat de huidige generatie jongeren meer waarde hecht aan een ontplooiingsdimensie. Jongeren willen zich dus wel als vrijwilliger inzetten maar vinden het ook belangrijk dat daar bepaalde verantwoordelijkheden door hen gedragen kunnen worden. In die zin past het dus bij de tijdsgeest waarin de overheid een groter beroep op vrijwilligers zal doen.

3 4. Jongeren tot 30 jaar komen (haast) niet in aanmerking voor een erkenning van het vrijwilligerswerk. In Eindhoven krijgt een vrijwilliger na 12,5 jaar een vrijwilligerspenning en na 25 jaar een vrijwilligersoorkonde. Deze erkenning wordt uitgebracht aan de hand het tijdscriterium. Heeft een vrijwilliger een bepaalde tijd vrijwilligerswerk gedaan, dan krijgt deze daar erkenning voor. Hierbij dient de organisatie waarvoor vrijwilligerswerk wordt gedaan de vrijwilliger wel op te geven. Een vrijwilliger die de leeftijd van 29 heeft, kan in theorie wel een erkenning krijgen, maar dan moet hij of zij wel op 16,5 jarige leeftijd zijn begonnen en niet tussentijds niet gestopt zijn met vrijwilligerswerk. Gezien de verschillende fases waarin jongeren komen, is dat haast onhaalbaar. We praten hier immers over middelbare scholieren, studerenden en starters op de arbeidsmarkt. Al deze tijdsfases hebben andere prioriteiten en vrijwilligerswerk doen over een langere tijd is daar zeker niet altijd een deel van. Toch zijn ook mensen die vrijwilligerswerk voor bijvoorbeeld vier jaar doen, belangrijk voor de stad en bijvoorbeeld verenigingen. Door een jaarlijkse prijs uit te reiken aan een jonge vrijwilliger tot 30 jaar, kan de gemeenschap ook naar hen hun waardering laten blijken. 5. De gemeenteraad reikt deze prijs jaarlijks uit De gemeenteraad is het gekozen orgaan van de gemeente en is dus een vertegenwoordiging van de samenleving. De samenleving heeft de aankomende jaren behoefte aan (jonge) vrijwilligers en dus is het goed als de gemeenteraad jaarlijks een jonge vrijwilliger onderscheidt, net zoals de raad jaarlijks de BRAINS Award uitreikt. De prijs van de gemeenteraad geeft meer zichtbaarheid aan het belang dat ook jongeren aan vrijwilligerswerk doen en daarnaast kan het bijdragen aan een positieve impuls aan het vrijwilligerswerk voor jongeren is het Europese jaar van het vrijwilligerswerk 2011 is door de Europese Unie uitgeroepen tot het jaar van het vrijwilligerswerk. Het doel van het jaar is aan de vrijwilligers te laten blijken dat hun werk als vrijwilliger wordt gewaardeerd. De hoofddoelen van het EJV 2011 zijn het vieren en waarderen van de kracht van het Nederlandse vrijwilligerswerk. Dat wordt gedaan door aan het publiek te laten zien welke soorten vrijwilligerswerk er zijn. Ten slotte wil het EJV 2011 het gunstige klimaat voor vrijwilligerswerk behouden. Kosten Er zijn een aantal factoren waarmee rekening gehouden dient te worden namelijk promotiekosten, de kosten van de prijs en organisatorische kosten. Aangezien het een prijs van de gemeenteraad is, dient rekening gehouden te worden met de wensen van de overige fracties. Bij de prijs hoeft niet meteen aan een geldbedrag worden gedacht maar kan het ook gaan om bijvoorbeeld een reis of een cursus.

4 Communicatie Communicatie kan geschieden via het Vrijwilligerspunt Eindhoven en het magazine Kanjers. Daarnaast zal ook gebruik worden gemaakt van social media en wordt deze prijs aangekondigd op de website van de gemeente Eindhoven. De verwachting is dat diverse media dit initiatief ook zullen overnemen. Bijlagen Als bijlage bij dit voorstel is toegevoegd: - Motie waardering jonge vrijwilligers die niet is ingediend maar wel door het college is overgenomen met de toevoeging dat de raad hier ook een rol in heeft. Een ontwerpraadsbesluit bied ik u hierbij ter vaststelling aan. Het lid van de raad. Ferry van den Broek (VVD).

5 Ontwerp Raadsbesluit De raad van de gemeente Eindhoven; gezien het voorstel van raadslid Ferry van den Broek; besluit: 1 Tot het instellen van een jonge vrijwilligersprijs. 2 Deze prijs jaarlijks uit te reiken en hierbij ondermeer de volgende criteria te hanteren: - de vrijwilliger heeft de leeftijd van 30 jaar nog niet bereikt; - de vrijwilliger is minimaal drie jaar actief als vrijwilliger in Eindhoven. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van <Klik hier voor datum>, voorzitter., griffier.

6

Initiatiefvoorstel waardering vrijwilligers

Initiatiefvoorstel waardering vrijwilligers Initiatiefvoorstel waardering vrijwilligers Inleiding 2012 is een belangrijk jaar voor het Eindhovense vrijwilligerswerk. Met alle veranderingen binnen het sociaal beleid van onze stad zal de vraag naar

Nadere informatie

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden.

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. s-hertogenbosch, 20 december 2013 Aan de voorzitter van de gemeenteraad, Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. Marianne van der Sloot 1 Jeugdlintjes

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college

gemeente Eindhoven Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 13R5271 13bst00404 Beslisdatum B&W 12 maart 2013 Dossiernummer 13.11.551 RaadsvoorstelVerbindende kracht - Samen voor elkaar: de ontwikkeling van samenkracht

Nadere informatie

voorstel aan de raad Kadernota Vrijwillige Inzet Kenmerk Vergaderdatum 4 november 2014 Jaargang en nummer

voorstel aan de raad Kadernota Vrijwillige Inzet Kenmerk Vergaderdatum 4 november 2014 Jaargang en nummer voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Kenmerk 14.009866 Vergadering Raadsinformatieavond Vergaderdatum 4 november 2014 Jaargang en nummer Geheim Nee Kadernota Vrijwillige Inzet

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel 52 koopzondagen

Initiatiefvoorstel 52 koopzondagen Inleiding Initiatiefvoorstel 52 koopzondagen Op 21 mei 2013 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen die anticipeerde op de wijzigingen in de Winkeltijdenwet per 1 juli 2013. Deze wijzigingen zijn inmiddels

Nadere informatie

Regeling Gemeentelijke Onderscheidingen gemeente Lisse de Regeling Gemeentelijke Onderscheidingen gemeente Lisse 2016 vast te stellen.

Regeling Gemeentelijke Onderscheidingen gemeente Lisse de Regeling Gemeentelijke Onderscheidingen gemeente Lisse 2016 vast te stellen. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Lisse. Nr. 117276 24 augustus 2016 Regeling Gemeentelijke Onderscheidingen gemeente Lisse 2016 Burgemeester en wethouders van Lisse gelet op artikel 4:81 Algemene

Nadere informatie

Reglement Vrijwilligersprijzen Twenterand 2013

Reglement Vrijwilligersprijzen Twenterand 2013 Reglement Vrijwilligersprijzen Twenterand 2013 Artikel 1. Begripsbepaling a. De vrijwilligersprijs: De Vrijwilligersprijs Twenterand voor personen van 23 jaar of ouder. b. De jongerenprijs: De Vrijwilligersprijs

Nadere informatie

1. Gemeentelijke Erepenning en het ereburgerschap van Venray.

1. Gemeentelijke Erepenning en het ereburgerschap van Venray. Gemeenteblad 2016, nummer Onderwerp Datum 13 juli 2016 Verordening regelende de gemeentelijke onderscheidingen van de gemeente Venray Pagina 1 van 5 De raad van Venray, gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

VERORDENING REGELENDE INSTELLING EN HET TOEKENNEN VAN ONDERSCHEIDINGEN GOOISE MEREN 2016

VERORDENING REGELENDE INSTELLING EN HET TOEKENNEN VAN ONDERSCHEIDINGEN GOOISE MEREN 2016 VERORDENING REGELENDE INSTELLING EN HET TOEKENNEN VAN ONDERSCHEIDINGEN GOOISE MEREN 2016 De raad van de gemeente Gooise Meren; gelezen het voorstel van 4 januari 2016, nr. RV16.007 Overwegende dat: Door

Nadere informatie

Initiatief voorstel D66 en GL

Initiatief voorstel D66 en GL Initiatief voorstel D66 en GL Titel Nota dierenwelzijn Oostzaan Nummer 12/68 Datum 6 december 2012 Programma Leefomgeving Fase Onderwerp Dierenwelzijn Fractie D66 en GroenLinks Portefeuillehouder E.J.

Nadere informatie

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld.

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld. Begrippenlijst gemeenteraad Absolute meerderheid Manier van besluiten waarbij een voorstel is aangenomen als meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen vóór is. Agenda Programma van de vergadering,

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip

Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip De veranderende politieke en maatschappelijke verhoudingen resulteren in minder overheid en meer burger. Door de terugtredende overheid ontstaat er meer ruimte

Nadere informatie

Waalwijks eer. Het gemeentelijke decoratiestelsel herzien

Waalwijks eer. Het gemeentelijke decoratiestelsel herzien Waalwijks eer Het gemeentelijke decoratiestelsel herzien B.S. Kreetz Gemeente Waalwijk Bestuur & Ondersteuning September 2009 Inhoud 1. Inleiding 2. Huidig stelsel en toetsingscriteria 2.1 Gemeentelijke

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage Plan van Aanpak Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo Onderdeel Maatschappelijke Stage 2012 Concept 0.2 Inhoud Deel I Kaders 1. Inleiding 2. Doelgroep 3. Doelstelling 4. Kerntaken 4.1 Makelen en verbinden

Nadere informatie

Colofon. Gezamenlijke nieuwsbrief met BAR-gemeenten. Trajectbegeleiders Delta steun in de rug voor organisaties

Colofon. Gezamenlijke nieuwsbrief met BAR-gemeenten. Trajectbegeleiders Delta steun in de rug voor organisaties Gezamenlijke nieuwsbrief met BAR-gemeenten Voor u ligt de tweede nieuwsbrief gemaakt in BAR-verband. zowel in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk wordt dezelfde nieuwsbrief verstuurd. De eerste pagina

Nadere informatie

Verordening op de Burgeragendering en het Burgerinitiatief gemeente Utrecht 2018

Verordening op de Burgeragendering en het Burgerinitiatief gemeente Utrecht 2018 Initiatiefvoorstel Opgesteld door Kenmerk Vergaderdatum Portefeuille Geheim Has Bakker (raadslid D66) 0000 27 september (aanbieding) Wijkgericht werken en participatie Nee Verordening op de Burgeragendering

Nadere informatie

Raadsvoorstel 69 Vergadering 26 september Gemeenteraad

Raadsvoorstel 69 Vergadering 26 september Gemeenteraad Raadsvoorstel 69 Vergadering 26 september 2017 Gemeenteraad Onderwerp : Verordening tot het eren van verdienstelijke burgers Helmond 2017 (Jeugdlintje) B&W vergadering : 22 augustus 2017 Zaaknummer : 33465949

Nadere informatie

Subsidieregeling vrijwilligerswerk en mantelzorg 2002

Subsidieregeling vrijwilligerswerk en mantelzorg 2002 Subsidieregeling vrijwilligerswerk en mantelzorg 2002 (geconsolideerde versie, geldend vanaf 18-9-2002 tot 13-7-2005) Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie provincie Drenthe Officiële naam regeling

Nadere informatie

Wij zijn VA073 Word ook VA073 Geef vrijwilligers de waardering die ze verdienen

Wij zijn VA073 Word ook VA073 Geef vrijwilligers de waardering die ze verdienen Wij zijn VA073 VrijwilligersAcademie073 is een initiatief van zorg- en welzijnsinstellingen Galant, Divers, Vivent, Servicepunt Vught, Cello en Van Neynsel in samenwerking met Avans Hogeschool. Een netwerk

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Raadsnummer 15R6401 CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Inleiding Crowdfunding is een vorm van financiering voor projecten en ondernemingen. Een grote groep mensen legt een klein bedrag in om een project

Nadere informatie

Koninklijke en Nieuwegeinse. onderscheidingen

Koninklijke en Nieuwegeinse. onderscheidingen Koninklijke en Nieuwegeinse onderscheidingen Nieuwegein kent vele bijzondere inwoners. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor hun medemens, mensen die veel betekenen voor de samenleving. Deze mensen

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Agendapunt *

Aan de gemeenteraad Agendapunt * Aan de gemeenteraad Agendapunt * Documentnr.: RV13.0020 Roden, Onderwerp Eenmalige bijdrage voor Filmhuis De Winsinghhof Onderdeel programmabegroting: Nee Voorstel 1. Een eenmalige bijdrage van 47.500

Nadere informatie

- de verordening betreffende het instellen en toekennen van. - de nieuwe Verordening betreffende het instellen en toekennen OPLEGNOTITIE

- de verordening betreffende het instellen en toekennen van. - de nieuwe Verordening betreffende het instellen en toekennen OPLEGNOTITIE 1 OPLEGNOTITIE Onderwerp: Evaluatie en aanpassing verordening Ereblijken Nummer Versie Thema Indiener Steller Verzoek portefeuillehouder P Beslispunten voor de raad Bestuurszaken en regionale samenwerking

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/41

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/41 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 12-5-2015 Nummer voorstel: 2015/41 Voor raadsvergadering d.d.: 23-06-2015 Agendapunt: 11 Onderwerp:

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Initiatiefvoorstel Lokaal Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid Inleiding

gemeente Eindhoven Initiatiefvoorstel Lokaal Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid Inleiding gemeente Eindhoven Raadsnummer 12R5074 Inboeknummer Dossiernummer Initiatiefvoorstel Lokaal Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid Inleiding Het tafelzilver is op, de tijd dat we ruim in

Nadere informatie

Verordening op de gemeentelijke onderscheidingen van de gemeente Almelo

Verordening op de gemeentelijke onderscheidingen van de gemeente Almelo GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Almelo. Nr. 14521 18 maart 2014 Verordening op de gemeentelijke onderscheidingen van de gemeente Almelo 2014 De raad van de gemeente Almelo; gezien het voorstel

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

gemeente Eindhoven InitiatiefvoorstelOpkomstbevordering gemeenteraad 2014: 040 Kiest

gemeente Eindhoven InitiatiefvoorstelOpkomstbevordering gemeenteraad 2014: 040 Kiest gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer 13R5541 Inboeknummer Dossiernummer InitiatiefvoorstelOpkomstbevordering gemeenteraad 2014: 040 Kiest Inleiding Op 19 maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

Nadere informatie

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Datum: maart 2015 Afdeling: Samenlevingszaken In- en aanleiding Voor u ligt de startnotitie voor de aankomende beleidsnota van de gemeente

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Wat kenmerkt de Alblasserdamse vrijwilliger?

Vrijwilligerswerk. Wat kenmerkt de Alblasserdamse vrijwilliger? Vrijwilligerswerk Wat kenmerkt de Alblasserdamse vrijwilliger? Vrijwilligerswerk: het is onbetaald, niet verplicht, maar wel georganiseerd èn levert enige vorm van sociale winst op. Sommigen doen het ad

Nadere informatie

Opgave 1 Heeft het vrijwilligerswerk toekomst?

Opgave 1 Heeft het vrijwilligerswerk toekomst? Opgave 1 Heeft het vrijwilligerswerk toekomst? Bij deze opgave horen tekst 1 en 2 en de tabellen 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje. Inleiding In Nederland zijn ruim 4 miljoen mensen actief in het vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1249 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

BESLUITEN. De notitie inzake gemeentelijke en koninklijke onderscheidingen voor kennisgeving aan te nemen.

BESLUITEN. De notitie inzake gemeentelijke en koninklijke onderscheidingen voor kennisgeving aan te nemen. Behoudens advies van de commissie Burg. B&W- nr.: 05.0335 d.d. 08-03-2005 Onderwerp Overzicht onderscheidingen. BESLUITEN De notitie inzake gemeentelijke en koninklijke onderscheidingen voor kennisgeving

Nadere informatie

Verordening Tegenprestatie Participatiewet 2015

Verordening Tegenprestatie Participatiewet 2015 De raad van de gemeente Boxtel, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 november 2014, gelet op artikelen 8a, eerste lid, onderdeel b en 9 eerste lid onderdeel c van

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in de schijnwerpers

Vrijwilligerswerk in de schijnwerpers Vrijwilligerswerk in de schijnwerpers Wie verdient dit jaar de 2010? Meld uw favoriete organisatie vóór 1 oktober aan! Vrijwilligers zijn heel belangrijk in de Nederlandse samenleving; ze vormen als het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Verordening individuele studietoeslag 2015. Status Besluitvormend

Raadsvoorstel. Onderwerp Verordening individuele studietoeslag 2015. Status Besluitvormend Datum: Onderwerp Verordening individuele studietoeslag 2015. Status Besluitvormend Voorstel 1. De Verordening individuele studietoeslag 2015 vast te stellen. Inleiding Met de invoering van de Participatiewet

Nadere informatie

VNG VRIJWILLIGERSPOLIS

VNG VRIJWILLIGERSPOLIS 1 VNG VRIJWILLIGERSPOLIS Aanleiding Vrijwilligers onmisbaar in samenleving Wet maatschappelijke ondersteuning Vrijwilligerswerk is niet zonder risico Risico s niet altijd goed afgedekt 2 Arie Slob Zonder

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Zonnetje

Aanmeldingsformulier Zonnetje De vrijwilligersprijs het Zonnetje wordt jaarlijks, tijdens de eindejaarsbijeenkomst van het Dagelijks Bestuur van deelgemeente Kralingen-Crooswijk, uitgereikt aan de hiervoor in aanmerking komende vrijwilligers

Nadere informatie

Lokale binding in de provincie Groningen. Een vergelijking tussen stad en platteland

Lokale binding in de provincie Groningen. Een vergelijking tussen stad en platteland Lokale binding in de provincie Groningen. Een vergelijking tussen en Uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat de betrokkenheid in de dorpen niet altijd even vanzelfsprekend

Nadere informatie

Regels voor het toekennen van het Kinder- en Jeugdlintje Oisterwijk

Regels voor het toekennen van het Kinder- en Jeugdlintje Oisterwijk Regels voor het toekennen van het Kinder- en Jeugdlintje Oisterwijk Regels voor het toekennen van een onderscheiding aan kinderen/ jeugd in de gemeente Oisterwijk, het Oisterwijkse kinder- / jeugdlintje:

Nadere informatie

VRIJWILLIGE INZET EN MANTELZORG

VRIJWILLIGE INZET EN MANTELZORG HIERBIJ ONTVANGT U DE DIGITALE NIEUWSBRIEF VRIJWILLIGE INZET EN MANTELZORG VAN DE STIPEPUNTEN ZUIDWEST FRIESLAND. DE NIEUWSBRIEF GEEFT ZICHT OP HET WERK VAN DE STIPEPUNTEN EN GEEFT NIEUWS EN ACTUELE ONTWIKKELINGEN

Nadere informatie

Uitreiking: De voorzitter reikt de bij de onderscheiding behorende speld en oorkonde uit op een algemene vergadering.

Uitreiking: De voorzitter reikt de bij de onderscheiding behorende speld en oorkonde uit op een algemene vergadering. Richtlijnen voor het toekennen van KNZB onderscheidingen 1. Onderscheidingen t.b.v. leden van de KNZB 1.1. Ereleden: Statuten art. A 7.1: Ereleden zijn natuurlijke personen, die op grond van buitengewone

Nadere informatie

Werven & Behouden. Programma. Kennismaken. Vrijwilligers 7/22/2013

Werven & Behouden. Programma. Kennismaken. Vrijwilligers 7/22/2013 Programma SportService Zwolle & Vrijwilligerscentrale Zwolle Peter van Diermen Werven & Behouden Opening & Kennismaking Vrijwilligers Ervaringen uit de praktijk Vrijwilligersbeleid Pauze Motivatiemanagement

Nadere informatie

Mantelzorg, waar ligt de grens?

Mantelzorg, waar ligt de grens? Mantelzorg, waar ligt de grens? CDA Talentacademie 2014-2015 Anita Relou Wat is volgens het christendemocratisch gedachtengoed de grens van mantelzorg. Inleiding 2015. Een jaar met veel veranderingen in

Nadere informatie

No. 015.038.0010. besluit vast te stellen de. Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Twenterand

No. 015.038.0010. besluit vast te stellen de. Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Twenterand No. 015.038.0010 Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Twenterand De raad van de gemeente Twenterand; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; gelet op artikel

Nadere informatie

Beleidsnota 'Tegenprestatie naar vermogen' gemeente Borne

Beleidsnota 'Tegenprestatie naar vermogen' gemeente Borne Beleidsnota 'Tegenprestatie naar vermogen' gemeente Borne Borne, september 2014 Inleiding Al vanaf 1 januari 2012 kunnen gemeenten aan mensen die een WWB-uitkering ontvangen of aanvragen, de verplichting

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake programma Sp: Faciliteiten voor vrijwilligerswerk

Raadsvoorstel inzake programma Sp: Faciliteiten voor vrijwilligerswerk gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer OQ.R547.OOI lnboeknummer o3tooo8rx Beslisdatum B&W 8 juli soo3 Dossiernummer 328.552 Raadsvoorstel inzake programma Sp: Faciliteiten

Nadere informatie

Nadere regels blijk van waardering Mantelzorgers. a. belanghebbenden: personen die zich aantoonbaar hebben geregistreerd als mantelzorger;

Nadere regels blijk van waardering Mantelzorgers. a. belanghebbenden: personen die zich aantoonbaar hebben geregistreerd als mantelzorger; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Katwijk. Nr. 119269 14 december 2015 Nadere regels blijk van waardering Mantelzorgers Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen In deze nadere regeling

Nadere informatie

Invulling mantelzorgcompliment in Asten en Someren

Invulling mantelzorgcompliment in Asten en Someren Invulling mantelzorgcompliment in Asten en Someren Inleiding Tot 1 januari 2015 ontvingen mantelzorgers die aan bepaalde criteria voldeden via het SVB het mantelzorgcompliment. Per 1-1-2015 is deze regeling

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Maatschappelijke Stage. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Samenwerkingsovereenkomst Maatschappelijke Stage. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst Maatschappelijke Stage Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken x Commissie Sociaal en

Nadere informatie

Uit vrije wil. Actieplan vrijwilligerswerk

Uit vrije wil. Actieplan vrijwilligerswerk Uit vrije wil Actieplan vrijwilligerswerk ChristenUnie Algemene Politieke Beschouwingen 2008 Inleiding Onbetaalde arbeid en vrijwilligerswerk zijn de smeerolie van de samenleving. Ze verdienen erkenning

Nadere informatie

3 Doel van de maatschappelijke stage

3 Doel van de maatschappelijke stage 3 Doel van de maatschappelijke stage 3.1 Verschillende doelen zoals genoemd door anderen Tot nu toe zijn in nota s en discussies over de stage al heel wat mogelijke doelen de revue gepasseerd. De overheid

Nadere informatie

Tekstuitgave van de verordening op de gemeentelijke onderscheidingen 2009

Tekstuitgave van de verordening op de gemeentelijke onderscheidingen 2009 Tekstuitgave van de verordening op de gemeentelijke onderscheidingen 2009 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 8 december2009; b e s

Nadere informatie

De voorzitter van de commissie, Dezentjé Hamming-Bluemink

De voorzitter van de commissie, Dezentjé Hamming-Bluemink VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Financiën hebben enkele fracties de behoefte om over de brief van de staatssecretaris van Financiën, d.d. 8 juli 2011, inzake de motie

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van Gemeenteblad Jaar 2018 Nummer Publicatiedatum Agendapunt initiatiefvoorstel Niet invullen datum Onderwerp Instemmen met het initiatiefvoorstel van raadslid van Soest van 17-09-2018 getiteld:

Nadere informatie

Herzien Reglement Vrijwilligersprijs Lansingerland

Herzien Reglement Vrijwilligersprijs Lansingerland Herzien Reglement Vrijwilligersprijs Lansingerland Auteur: Sanneke Verweij Afdeling: Team Maatschappelijke Ontwikkeling & Participatie Versienummer: 1.0 Datum: 21 november 2014 Corsanummer: T14.18226 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015 Stichting OASE Sociaal & Cultureel Centrum Activiteiten Jaarverslag 2015 Auteur: Oase Datum:30-12-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Project Kunst en Cohesie... 3 2. Bewonersdag. 4 3. Bijeenkomst met

Nadere informatie

Agendapunt: 10 A Sliedrecht, 17 maart 2009

Agendapunt: 10 A Sliedrecht, 17 maart 2009 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 10 A Sliedrecht, 17 maart 2009 Onderwerp: Beleidsplan Vrijwillige inzet in Sliedrecht, 2009-2012 Samenvatting: Met prestatieveld 4 van de

Nadere informatie

Onderwerp: Raadsmededeling over: Aanbesteding gemeentelijke publicaties en afhandeling motie - Besluitvormend

Onderwerp: Raadsmededeling over: Aanbesteding gemeentelijke publicaties en afhandeling motie - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 31 maart 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00258 Onderwerp: Raadsmededeling over: Aanbesteding gemeentelijke publicaties en afhandeling motie - Besluitvormend Beknopte samenvatting:

Nadere informatie

Mantelzorg en vrijwilligerswerk. Servanda 7 mei 2018 Kim

Mantelzorg en vrijwilligerswerk. Servanda 7 mei 2018 Kim Mantelzorg en vrijwilligerswerk Servanda 7 mei 2018 Kim Putters @SCPonderzoek 25 jaar veranderingen in enkele cijfers Inwoners +2 miljoen 65-plussers 13% 18% Mensen met migratie-achtergrond +1 miljoen

Nadere informatie

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1 Startnotitie Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014 Versie: 21 april 2011 1 1. Aanleiding 1.1. Voor u ligt de startnotitie vrijwilligersbeleid, directe aanleiding voor deze startnotitie

Nadere informatie

Het intensieve contact komt de onderlinge beeldvorming ten goede. De helft van de deelnemende

Het intensieve contact komt de onderlinge beeldvorming ten goede. De helft van de deelnemende Samen Online is een basiscomputer- of tabletcursus voor ouderen, van 'hoe zet je een computer aan' tot 'hoe verstuur je een e-mail'. Wat Samen Online onderscheidt van andere cursussen zijn de docenten:

Nadere informatie

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

05.0. Motie SGP voortzetting verplichte maatschappelijke stage in Houten

05.0. Motie SGP voortzetting verplichte maatschappelijke stage in Houten Inhoudsopgave... 2 Motie SGP, CDA, D66, CU, ITH en GL voortzetting verplichte maatschappelijke stage in Houten... 3 Motie SGP, CDA, D66, CU, ITH en GL voortzetting verplichte maatschappelijke stage in

Nadere informatie

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Ben je van plan om op 9 juni te gaan stemmen? Ja 698 83,1 Nee 39 4,6 Ik weet het nog niet 103 12,3 Stemgedrag PVV/ Wilders PvdA

Nadere informatie

Vrijwilligersonderscheiding

Vrijwilligersonderscheiding Vrijwilligersonderscheiding Introductie Vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van de samenleving. Zonder vrijwilligers zouden vele activiteiten geen doorgang kunnen vinden

Nadere informatie

Nieuwegein 2 013-0. Onlangs heeft de R.J.W. de Wild, namens de CDA-fractie, het Initiatiefvoorstel Nieuwegeins Dongerenlintje ingediend.

Nieuwegein 2 013-0. Onlangs heeft de R.J.W. de Wild, namens de CDA-fractie, het Initiatiefvoorstel Nieuwegeins Dongerenlintje ingediend. Nieuwegein 2 013-0 Aan De raad van de qemeente Nieuwegein Onderwerp Initiatiefvoorstel Nieuwegeins Jongerenlintje fractie CDA. Datum 20 februari 2013 Afdeling Griffie Bijlagen PRESIDIUM Onlangs heeft de

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan

Uitvoeringsprogramma Vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan Uitvoeringsprogramma Vrijwilligerswerkbeleid Oostzaan Kantelen naar vrijwilligers Gemeente Oostzaan 22-12-2011 Joost Nellen, JongeHonden Anne Vrieze, WWZ Consultancy Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1.

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Dokkumer-Walden Het bieden van: Informatie (brochures, website, speciale gelegenheden) Advies en begeleiding (individueel) Emotionele steun: Luisterend oor Weg naar steunpunt soms

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college

gemeente Eindhoven Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven Inboeknummer 13bst02052 Beslisdatum B&W 3 december 2013 Dossiernummer 13.49.351 Raadsvoorstel aanwijzing Studio040 als lokale publieke media-instelling. Inleiding Het Commissariaat voor

Nadere informatie

W045232 / 47882. Evaluatie waardering vrijwilligers

W045232 / 47882. Evaluatie waardering vrijwilligers W045232 / 47882 Evaluatie waardering vrijwilligers 2013 1. INLEIDING Voor u ligt het rapport evaluatie waardering vrijwilligers 2013. De WMO verplicht de gemeenten jaarlijks verantwoording af te leggen

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

Bijlage bij raadsvoorstel 2016-067 Toekomstvisie Nieuwegein naar 2025

Bijlage bij raadsvoorstel 2016-067 Toekomstvisie Nieuwegein naar 2025 Bijlage bij raadsvoorstel -067 Toekomstvisie Nieuwegein naar 2025 Conform het collegebesluit van 9 februari heeft de Toekomstvisie Nieuwegein naar 2025' gedurende de periode van 12 t/m 25 februari ter

Nadere informatie

Motiveren en werven van vrijwilligers voor de kring. Dr. Klara Ampe, voorzitter Vlaamse kamer Federale Raad voor Huisartsenkringen

Motiveren en werven van vrijwilligers voor de kring. Dr. Klara Ampe, voorzitter Vlaamse kamer Federale Raad voor Huisartsenkringen Motiveren en werven van vrijwilligers voor de kring Dr. Klara Ampe, voorzitter Vlaamse kamer Federale Raad voor Huisartsenkringen vandaag Zicht op de bouwstenen van een duurzame motivatie Nieuwe (chinese)

Nadere informatie

Een MultiCulti kinderkoor voor Leeuwarden: Help mee!

Een MultiCulti kinderkoor voor Leeuwarden: Help mee! Een MultiCulti kinderkoor voor Leeuwarden: Help mee! Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 1.1. AANLEIDING... 3 1.2. DOELSTELLING... 4 2. ACHTERGRONDINFORMATIE... 6 2.1. STICHTING ALL FOR ONE... 6 2.2. INITIATIEFNEMERS...

Nadere informatie

Onderwerp: Toewijzen zendtijd aan de Stichting Lokale Omroep Woerden (SLOW/RPL)

Onderwerp: Toewijzen zendtijd aan de Stichting Lokale Omroep Woerden (SLOW/RPL) -^r RAADSVOORSTEL 16R.00567 gemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 20 september 2016 Portefeuillehouder(s): Wethouder Haring Portefeuille(s): Cultuur Contactpersoon: M.

Nadere informatie

1 Bent u werkzaam als vrijwillliger?

1 Bent u werkzaam als vrijwillliger? Vrijwilligerswerk 7 1 Bent u werkzaam als vrijwillliger? 6 5 58% 4 Ja 19% Nee, maar in het verleden wel gedaan 1 Actief voor welzijn en zorg 1 Ik collecteer voor de brandwondenstichting. 21% Nee 1% 4 3

Nadere informatie

Brede Welzijnsinstelling. Stand van zaken ten behoeve van De raadscommissie Samenleving

Brede Welzijnsinstelling. Stand van zaken ten behoeve van De raadscommissie Samenleving Stand van zaken ten behoeve van De raadscommissie Samenleving Aanleiding Bij brief van 9 juli 2012 bent u geïnformeerd over het door de SWOP geschreven plan van aanpak om zich te verbreden tot een Brede

Nadere informatie

Saskia Hordijk

Saskia Hordijk Saskia Hordijk saskiahordijk@galant.nl Vrijwilligerswerk Hoe staat het ermee? Welke uitdagingen zijn er? Vrijwilligerswerk 3 onderzoeken in de afgelopen periode over vrijwilligerswerk: Vrijwilligers Tevredenheid

Nadere informatie

Vrijwilligerswerkbeleid 2016-2020 Gemeente Oss

Vrijwilligerswerkbeleid 2016-2020 Gemeente Oss Vrijwilligerswerkbeleid 2016-2020 Gemeente Oss Project Vrijwilligerswerkbeleid 2016-2020 Datum 24 mei 2016 Auteur S. Dohmen, M. Megens Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2. Huidige situatie 3. Relevante ontwikkelingen

Nadere informatie

Verordening Tegenprestatie 2015

Verordening Tegenprestatie 2015 Bijlage 2 Verordening Tegenprestatie 2015 De raad van de gemeente Hengelo, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2014, gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de

Nadere informatie

Mezzo Advies voor gemeenten Verordening WMO versie 2

Mezzo Advies voor gemeenten Verordening WMO versie 2 voor gemeenten Verordening WMO 2015 versie 2 Mezzo Auteur: Karin Verbeek Bunnik, oktober 2014 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. DE REIKWIJDTE VAN MANTELZORG... 3 2.1. Mantelzorg is altijd vrijwillig...

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van TOV te Tiel. Februari 2015 is stichting Jij bent TOV opgericht waardoor we dit jaar

Nadere informatie

I org MBAN SZ Nr Houten, 11 december 2012 t34 Onderwerp: Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie

I org MBAN SZ Nr Houten, 11 december 2012 t34 Onderwerp: Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie Raadsvoorstel *2012-082* I org.00000714 MBAN SZ Nr. 2012-082 Houten, 11 december 2012 t34 Onderwerp: Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie Beslispunten: 1. De notitie aan de slag

Nadere informatie

Deurne, 17 december 2013 Nr. 29 /

Deurne, 17 december 2013 Nr. 29 / Deurne, 17 december 2013 Nr. 29 / 00515847 AAN DE RAAD, 1. Onderwerp Toekennen Ereburgerschap. 2. Inleiding Naast de bekende Koninklijke onderscheidingen heeft de gemeente Deurne enkele manieren om haar

Nadere informatie

Natuurlijk heet ik onze a.s. vertrouwenspersonen hartelijke welkom en u allen die zich betrokken voelt bij deze uitreiking!

Natuurlijk heet ik onze a.s. vertrouwenspersonen hartelijke welkom en u allen die zich betrokken voelt bij deze uitreiking! Geachte Wethouder, Hartelijk welkom! We zijn verheugd over uw komst in het Dialooghuis, waarin u in een feestelijke sfeer voor het Interreligieus Beraad Segbroek (IBS) het Certificaat Vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Bespreken. Kennis van nemen. Kaderstellen.

Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Bespreken. Kennis van nemen. Kaderstellen. Raad VOORBLAD Onderwerp Projectplan verenigingsservicebureau Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie Behandelwijze Bespreken

Nadere informatie

Succesvolle werving van vrijwilligers in de sportvereniging. Nel Garrelfs

Succesvolle werving van vrijwilligers in de sportvereniging. Nel Garrelfs Succesvolle werving van vrijwilligers in de sportvereniging Nel Garrelfs 1 Hoe ben jij bij de club vrijwilliger geworden? Gevraagd Zelf aangemeld Advertentie Website Clubblad Opleiding Anders.. 2 Waarom

Nadere informatie

De burger raakt meer betrokken bij het beleid en vice versa. Citaat van een deelnemer

De burger raakt meer betrokken bij het beleid en vice versa. Citaat van een deelnemer Ter behandeling in gemeenteraadsvergadering dinsdag 10 november 2015 Rond de zomer van 2014 groeide in de gemeenteraad van Peel en Maas de wens om de lokale democratie verder te versterken. Ruim een jaar

Nadere informatie

3.6 Werving en selectie van leden voor de familieraad

3.6 Werving en selectie van leden voor de familieraad 3.6 Werving en selectie van leden voor de familieraad Een familieraad binnen een GGZ-instelling kan op verschillende manieren georganiseerd zijn: één familieraad voor de hele instelling, een centrale familieraad

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 18 februari 2014, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur tot 23:30 uur

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 18 februari 2014, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur tot 23:30 uur A gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Commissiesecretariaat Besluitenlijst Gemeenteraad Betreft openbare vergadering van 18 februari 2014, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur tot 23:30 uur Definitieve

Nadere informatie

Overdracht College-Raad. Voorgesteld besluit raad

Overdracht College-Raad. Voorgesteld besluit raad Overdracht College-Raad Datum 25 januari 2018 onderwerp Evaluatie RTVZoo portefeuillehouder Jan Brink informant Tuinman, Anton (2460) medeopstellers afdeling bijlagen Maatschappelijke Ontwikkeling Voorstel:

Nadere informatie

van het raadslid dhr. M. Punte (VVD) over opsporing bijstandsfraude

van het raadslid dhr. M. Punte (VVD) over opsporing bijstandsfraude gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6334 Inboeknummer 15BST00606 Beslisdatum B&W 26 mei 2015 Dossiernummer 15.22.103(2.2.1) Raadsvragen van het raadslid dhr. M. Punte (VVD) over opsporing bijstandsfraude

Nadere informatie

Het is belangrijk dat studenten ervaren wat informele zorg inhoudt

Het is belangrijk dat studenten ervaren wat informele zorg inhoudt Inspiratie voor hbo zorg en welzijn Informele zorg & Toegepaste Gerontologie aan de hogescholen Windesheim en Fontys Het is belangrijk dat studenten ervaren wat informele zorg inhoudt Het is belangrijk

Nadere informatie

Beleidsnota Tegenprestatie naar vermogen. Gemeente Borne

Beleidsnota Tegenprestatie naar vermogen. Gemeente Borne Beleidsnota Tegenprestatie naar vermogen Gemeente Borne Borne, september 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Inhoud van de wet... 4 3 De tegenprestatie en ons re-integratie- en participatiebeleid...

Nadere informatie

Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011. Aanpakken Maar!

Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011. Aanpakken Maar! Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk 2007 tot 2011 Aanpakken Maar! INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. RONDETAFELGESPREKKEN 2.1 Algemene uitkomsten van de rondetafelgesprekken 2.2 Aanbevelingen professor Meijs

Nadere informatie

07.0. Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie

07.0. Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie 07.0. Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie Inhoudsopgave 07.0. Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie... 2 Raadsvoorstel Notitie aan de slag met behoud

Nadere informatie