Aanvulling op het college "vitale reciprociteit van mrt. 2010" Een uitbreiding en een verduidelijking, mrt Copyright: C.G.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanvulling op het college "vitale reciprociteit van mrt. 2010" Een uitbreiding en een verduidelijking, mrt. 2011 Copyright: C.G."

Transcriptie

1 1 Aanvulling op het college "vitale reciprociteit van mrt. 2010" Een uitbreiding en een verduidelijking, mrt Copyright: C.G. de Graaf Vitaal reciproque functioneren is niet een zogenaamde psychische of geestelijke mogelijkheid maar is een functie van het organisme om de wereld met het organisme samen te doen vallen. Vergeet niet dat de mens in zijn zogenaamde psychische of geestelijke motivatie louter lijf is. In de ontmoeting is de ander ons niet als lichaam maar door zijn gedragingen gegeven. Tegen Amand heb ik in 1989 onderstaande opmerkingen gemaakt en gelukkig heeft hij ze opgeschreven. Het voegen-in en het voegen-naar van het weefsel van het individu is niet gelijk aan het tasten zoals aftasten of voelend tasten. Het voegen-in en het voegen-naar bij het tactiele contact is een contact waarin het klikt; daarin wordt niet afgetast. Het voegen-in en het voegen-naar heeft te maken met opgaan-in, versmelten, vereenzelvigen verbonden zijn, het ik-zijn en het ander-zijn van de ander wordt gedepasseerd. Vanuit de beweging van toewending naar het individu, met het doel om aan te raken, ontstaat de instelling voor het tasten en het tastend voelen om vandaar uit te komen naar het een voegen-in en een voegen-naar. De instelling om te tasten en het tastend voelen zijn condities voor het voegen-in en het voegen-naar. Bij puur somatische pijnen van het bewegingsapparaat is er geen adequaat respons van de instelling om te tasten en het vitaal tastend voelen. Bijvoorbeeld: bij een ernstige depressieve of bij een stressvolle patiënt is er geen adequaat respons van het tasten laat staan een goed respons op het voegen-in en het voegen-naar. Het doen functioneren van de wervelkolom beweegt zich op het niveau van het tasten. Het verzorgt de conditie voor het voegen-in en het voegen-naar. Een pijnlijke lijf verandert de betekenis van de verbondenheid met de dingen en met de ander. Als het goed is, heeft het lijf vroeger die betekenis van verbondenheid doen ontstaan.

2 2 De pijn verstoort die verbondenheid en daardoor het centrisch functioneren. En zo ontstaat er een kringproces waardoor de pijn en de afweer en het onvermogen om tot verbondenheid te komen elkaar gaan versterken. Zekerheid is verbonden kunnen zijn. Zekerheid is iets wat ik zelf niet weet. Onzekerheid ken ik alleen als niet-weten wat te doen: dat is niet verbonden kunnen zijn. Letwel, tijdens het aanraken van de therapeut leert de patiënt tastend te zoeken om tot voegen-in en voegen-naar te komen zonder het verlangen daartoe te stimuleren. Tasten en vitaal tastend voelen is meestal bewust en kan beschouwd worden als een vitaal verlangen, als libido. Het zoeken moet weer opgeroepen worden om contact te maken, om weer te kunnen voegen-in en te voegen-naar. Tijdens het herstellen van de vitale reciprociteit moet de patiënt de kans krijgen om tijdens het ontmoetende contact met de handen van de therapeut, in dat contact te toeven (het voegen-in en het voegen-naar) zoals de Balinese baby. Het leerproces zit in het kunnen toeven. Tijdens het voegen-in en het voegen-naar worden de bewegingen van beide individuen adequaat opgevangen in het weefsel zonder dat er een tastende instelling ontstaat. Het optreden van de vitale reciprociteit bij geven van een hand. Individu A is blij om persoon B een hand te kunnen geven. Persoon B is blij om een hand te krijgen van A. Individu A neemt het initiatief. Tijdens de toewendende beweging door A wordt een inadembeweging gemaakt bij het uitsteken van de hand en de arm. B steekt bijna gelijktijdig naar A zijn hand en arm uit en maakt daarbij een inadembeweging. De toewendende bewegingen laat de romp in beide situaties strekken. Er ontstaat een uitadembeweging tijdens de ontmoeting van de hand van A met die van B, direct gevolgd door een uitadembeweging door B. Tijdens deze uitadembeweging stelt de hand van A zich in op de hand van B. De hand van B stelt zich in op de hand van A.

3 3 De daarbij behorende veranderingen van de instellingen van de spierspanningen voor het aanpassen naar elkaars handen vindt plaats tijdens deze uitadembeweging. (Terzijde, tijdens een uitadembeweging wordt de object gerichte hand ingesteld op de andere hand via verhogende en verlagende spierspanningen. Deze instelling van verhogende en verlagende spierspanningen, zorgt er voor dat de mogelijkheid ontstaat voor het goed vitaal tastend voelen in de andere hand. Zo gauw een vitaal tastend voelen is gerealiseerd, wordt alleen bij verandering van de beweginginstelling, de instelling van verhogende en verlagende spierspanningen gerealiseerd tijdens de uitadembeweging. Deze tastende instelling zorgt dan weer voor een vitaal tastend voelende inadembeweging.) Hoe adequater het weefsel van de handen zich kan instellen hoe beter de tastbewegingen verlopen en hoe dieper de inadembeweging is. De toewendende handen, armen en rompzijden hebben daardoor een dusdanige spierspanning dat deze spierspanning ruimte geeft aan een verdiepte inadembeweging. Tijdens de inadembeweging wordt het weefsel van de hand zachter en het volume van het ontmoetende weefsel van de hand neemt wat toe. Door de verdiepte inadembeweging van A ontstaat er ook een minder drukkend effect in de andere hand, waardoor de hand meer vitaal tastend kan voelen in de andere hand. (Hoe harder de druk hoe hoger de spierspanning.) Hoe hoger de spierspanning van de hand tijdens het tasten wordt ingesteld, hoe oppervlakkiger de inadembeweging zal verlopen en hoe minder er vitaal tastend gevoeld wordt. De kwaliteit van het toeven in elkaars handen wordt bepaalt door de opgeroepen spierspanning van het aanrakende weefsel. B volgt met een inadembeweging. Het weefsel van de hand van B verandert, de spierspanning daalt, waardoor het weefsel van de hand zachter wordt en het volume van het ontmoetende weefsel wat toeneemt voor het vitaal tastende voelen. Door de eerste inzet van de inadembeweging van A volgt het weefsel van B, door het ruimte scheppend gedrag van A. Het weefsel van B voegt zich in het weefsel van A. De spierspanning van beide handen wordt gelijk.

4 4 Hierdoor ontstaat er een homeostase breuk er is geen communicatie meer tussen het weefsel van de handen. De handen laten los. Het optreden van de verstoring van de vitale reciprociteit van de Balinese moeder met haar baby. In haar observaties beschouwt Margaret Mead de Balinese moeder die haar baby op haar rug draagt als een eenheid. Deze vorming van een eenheid (van verbondenheid) tussen het kleine kind en de moeder is het ontstaan van het Authentieke Zelf, deze wijze van zijn wordt beleefd en geleerd aan het lijf van zijn of haar verzorger. De verzorger moet in de ontmoeting met de baby dan wel staan voor veiligheid en lustvol Aan de grens van het lijf wordt het kind één met zijn of haar verzorger. Het verbreken van de eenheid (de verbondenheid) tussen de moeder en het kind laat het kind huilen. Het kind beleeft onlust. Tijdens het aanleggen van de baby door de moeder heeft het weefsel van de moeder zich gereguleerd naar het lijf van de baby. De Baby ligt tegen de rug van de moeder. De rugmusculatuur van de moeder wat tegen het lijfje van de baby ligt heeft zich ingesteld voor de vitaal tastend voelende inadembewegingen van de moeder. Het ontmoetende rugweefsel is daar zacht en vitaal. Het voegen-in en het voegen-naar ontstaat tussen de moeder en de baby. Moeder en baby zijn één. De baby kleeft als het ware in het vitale weefsel. Als de moeder schrikt verandert de instelling van de inadembeweging waardoor het weefsel dat contact had met de baby een hogere tonus krijgt. Het ruimte gevende rugweefsel voor de inadembewegingen van de moeder is niet meer mede ingesteld op de baby. De inadembewegingen van de moeder worden nu anders ingesteld. Tijdens de uitadembeweging wordt dan niet de instelling gerealiseerd voor het vitaal tastende voelen. De aansluitende spiertonus van de musculatuur met de baby is verbroken. De eenheid van moeder en het kind is verbroken. Waardoor de wereld van de baby wegvalt en er onlust bij de baby ontstaat.

5 5 Het weefselgedrag van een patiënt met een verstoorde vitale reciprociteit. Het verbreken van de verbondenheid tussen de omgeving en het individu maakt dat het individu een beleving heeft van onveiligheid wat zich vertaalt in een niet lustvol lijf, onzeker lijf. Er is een homeostase breuk ontstaan, de bestaande waarden van het individu kloppen niet meer met die van de omgeving. De beleving van de onlust vraagt naar herstel van de communicatie met de omgeving. De excentrische positionaliteit zorgt er voor dat het lijf tijdens de communicatie behoed wordt voor onlust. Therapeuten behoren lijfelijk te kunnen functioneren om de functie voor het ontstaan van een authentieke zelf van de patiënt te kunnen herstelen. In de tactiele ontmoeting van patiënt en therapeut behoort een authentieke zelfbeleving te ontstaan bij de patiënt. Het organisme van de patiënt moet de functiemogelijkheid van het vitaal reciproque functioneren aan de handen van de therapeut herontdekken, waardoor de functie herstelt wordt van het kunnen opgaan in zijn of haar omgeving. Via de vitale reciprociteit ontstaat tijdens het opgaan in het handelen het authentieke zelf. Een voorwaarde is wel, dat er veilig gefunctioneerd kan worden. Het authentieke zelf kenmerkt zich (niet bewust) als een lustvol functionerend organisme. De therapie. Met de gehele hand omvat de therapeut de kuit, daar mag geen druk bij uitgeoefend worden. Ook mag de therapeut het weefsel niet bewust trachten te voelen of te betasten. Het neerleggen van de hand zal gepaard moeten gaan met een inadembeweging. De patiënt zal ook bij de aanraking een inadembeweging maken maar de inadembeweging van de patiënt verloopt paradoxaal. De tonus van het aangeraakte spierweefsel gaat daardoor omhoog.

6 6 Tijdens de uitadembeweging van de patiënt zal het spierweefsel van de kuit niet tastend ingesteld worden om vitaal tastend te kunnen voelen via de inadembeweging. Er ontstaat geen instelling van verhogende en of verlagende spierspanningen, welke zorgt voor de mogelijkheid om goed vitaal tastend te kunnen voelen. Er is een spierspanning ontstaan die de inadembeweging remt richting de aanrakende hand. Dat wil zeggen dat het weefsel van de hand van de therapeut niet als vitaal tastend door de patiënt zal worden getaxeerd als communicatieweefsel. De hand van de therapeut wordt als het ware buiten gesloten. De spierspanning van het weefsel van de patiënt blijft over het gehele oppervlak van de aanraking hetzelfde of wordt nog hoger ingesteld. Er ontstaat tijdens de uitadembeweging van de therapeut een verhogende spierspanning van de hand welke zorgt dat er tijdens de inadembeweging geen mogelijkheid ontstaat om het kuitweefsel goed vitaal tastend te voelen. Het weefsel van de hand is wederkerig geworden aan het spierweefsel van de kuit en is daardoor minder vitaal geworden. De therapeut zal de ontstane verhoging van de spierspanning van de hand verminderen door de hand iets minder zwaar op het beenweefsel te laten rusten. Natuurlijk zijn de adembewegingen van de patiënt voelbaar voor de therapeut. Zelfs kunnen de adembewegingen synchroon verlopen. De inadembewegingen van de patiënt zijn persende inadembewegingen. Het lijf van patiënt realiseert niet een tastende voelende instelling van het weefsel voor de inadembeweging naar de hand van de therapeut. De inadembeweging is gericht richting het gespannen weefsel en dit weefsel wordt tegen hand van de therapeut gedrukt. Pas als een deel van het aangeraakte weefsel veranderingen van spierspanning gaat vertonen ontstaat er een doorbraak. Delen van het aangeraakte weefsel van de patiënt veranderen tijdens de uitadembeweging van spierspanning, waardoor er een gestuurd voelend tasten ontstaat richting de hand. Door de vermindering van de verhoogde spierspanning tast een onderzoekende persende inadembeweging de hand af. Als de taxatie het sein op veilig zet, wil dat zeggen dat er geen onlustbelevingen meer zijn, er ontstaat tijdens de uitadembeweging een tastende instelling van het weefsel om vitaal tastend de hand te voelen via de inadembeweging. (Van dit alles is de patiënt zich niet bewust).

7 7 Deze instelling van spierspanning van het weefsel van de patiënt realiseert dat het weefsel van de patiënt zich kan gaan vereenzelvigen met het weefsel van de hand van de therapeut. De patiënt vertoeft dan via zijn spierweefsel in de hand van de therapeut. De hand van de therapeut vertoeft in het kuitweefsel van de patiënt. Dat wil zeggen dat het weefsel van de hand en het weefsel van de kuit aaneen gesloten zijn met gelijke spierspanning. Waarbij de adembewegingen welke merkbaar zijn in het weefsel zich naar elkaar voegen. Zo gauw dit bereikt is er een homeostase ontstaan. Er is geen communicatie meer tussen het weefsel van de hand en het kuitweefsel. Een van beide partijen zal de homeostase gaan verbreken. De therapeut wacht een tijd totdat de patiënt via een beweging van toewending met zijn onderbeen de hand gaat bewegen. Maar zover is de patiënt nog niet gevorderd. De therapeut zal zijn hand op een ander deel van de kuit leggen om de patiënt de kans te geven om op een andere plaats het voegen-in en het voegen-naar te realiseren in de hand van de therapeut. Hierna zal de therapeut zijn hand leggen op de achterzijde van het bovenbeen voor het realiseren van het voegen-in en het voegen-naar met het weefsel van het bovenbeen naar de hand. Na het intrede van de homeostase zal de therapeut wachten op een beweging van toewending van het bovenbeen. De patiënt behoort het initiatief te nemen om een beweging van toewending te maken, dat is een conditie om centrisch te kunnen functioneren. De patiënt kan daarvoor een beweging van toewending maken met het bovenbeen door een afzetpunt te realiseren onder de knie om vandaar uit het been te bewegen. Als er uiteindelijk geen beweging van toewending ontstaat, dan kan de therapeut zijn beide handen leggen aan de dorsale zijde op de trochanteren majori van de bovenbenen. De therapeut wacht nu op het vitaal tastende voelen, dat tastende voelen is nu een kleine endorotatie beweging van beide bovenbenen waarbij het bekken een kleine beweging voorover maakt, het bekken komt aan de achterzijde wat omhoog. Het afzetpunt voor deze beweging wordt gerealiseerd onder de beide knieën. Er kan een bewegingsspel ontstaan als de druk op de ene trochanter wat hoger wordt dan op de andere, het bekken maakt dan een schommelbeweging,

8 8 waarbij wisselend gesteund wordt op het steunpunt onder de ene knie en dan onder de andere knie. De therapeut legt hierna zijn hand weer op de achterzijde van het bovenbeen om de patiënt de kans te geven het voegen-in en het voegen-naar weer te realiseren in de hand van de therapeut. Als er een homeostase optreedt wacht de therapeut net zolang dat de patiënt een kleine beweging van toewending maakt met zijn bovenbeen om de ontstane homeostase te verbreken. Het is de bedoeling dat de patiënt zich weer zeker gaat voelen, dat hij/zij zich verbonden kan voelen met datgene waarop hij/zij zich richt en dat betekent dat de vitale reciprociteit hersteld is. Elk vitaal individu kan als de situatie daarom vraagt functioneren als een authentiek zelf, als een aandacht sturend zelf of als een belevend zelf. Het organisme kan functioneren als een authentiek zelf, als een aandacht sturend zelf en als een belevend zelf. Als het organisme functioneert als een authentiek zelf dan gaat het zelf als het ware op in zijn omgeving. Als het organisme functioneert als een belevend zelf dan is het zelf als het ware de beleving van het lijf in communicatie. Als het organisme functioneert als een aandachtig sturend zelf dan is het zelf als het ware datgene wat aandachtig een deel van het lijf stuurt. Levensdrift is te beschouwen als communicatiedrift. Wij communiceren op basis van taxatie. De taxatie bepaalt het belang, de veiligheid en de onveiligheid van de communicatie voor het individu. De oriëntatie reflex en de daarop volgende oriëntatie reactie worden gekenmerkt door taxatie, het is een reactie op wat is dat. Een oriëntatie reflex en de daarop volgende reactie ontstaat bij de baby op nieuwheid. Door deze functie maakt de baby zich de omgeving eigen. Bij de baby richten en volgen de zintuigen de nieuwheid totdat er inhibitie optreedt. De nieuwheid wordt onbewust als lustvol of als niet lustvol beleefd. De reactie van de baby wordt gekenmerkt door lustvol of onlustvol gedrag. Toewending of afwending.

9 9 Bij de baby kenmerkt zich de reactie nog niet door een bewegingsinstelling welke resulteert in zich zelf handhaven t.o.v. van de nieuwheid. Pas als er betekenis aan de nieuwheid gegeven kan worden dan is de oriëntatie reactie een zich handhaven t.o.v. van die nieuwheid. Tijdens het toewenden of het afwenden of het zich handhaven t.o.v. de nieuwheid zal de oriëntatie reflex een voorspanning van de musculatuur geven die correspondeert met een bewegend toewenden of een bewegend afwenden naar/van de nieuwheid of een zich handhaven t.o.v. van die nieuwheid. De musculaire voorspanning die opgeroepen wordt bepaald de wijze van de inadembeweging. De musculaire voorspanning laat het bekken wat voorover of achterover kantelen of de voorspanning zorgt er voor dat er geen bekkenbewegingen optreden. In stand zal bij toewending o.a. de ventrale bovenbeen spieren en de ventrale bekkenspieren een concentrische contractie vertonen en de dorsale bovenbeen spieren en de dorsale bekkenspieren zullen een excentrische contractie vertonen. In stand zal bij afwending o.a. de ventrale bovenbeen spieren en de ventrale bekkenspieren een excentrische contractie vertonen en de dorsale bovenbeen spieren en de dorsale bekkenspieren zullen een concentrische contractie vertonen. Bij het zich handhaven t.o.v. de ander zullen o.a. de ventrale bovenbeen spieren en de ventrale bekkenspieren een isometrische contractie vertonen, de dorsale bovenbeen spieren en de dorsale bekkenspieren zullen ook een isometrische contractie vertonen. Bij toewending zal het bekken een kleine kanteling voorover maken waardoor de endorotatoren van de bovenbenen overgaan naar een concentrische contractie en de exorotatoren gaan over tot een excentrische contractie de inadembeweging wordt mede hierdoor naar de onderachterzijde van het bekken gericht. Bij afwending zal het bekken een kleine kanteling achterover maken waardoor de endorotatoren van de bovenbenen overgaan naar een excentrische contractie en de exorotatoren gaan over tot een concentrische contractie de inadembeweging wordt hierdoor naar de ondervoorzijde van het bekken gericht.

10 10 Bij het zich handhaven t.o.v. van de ander zal het bekken geen kleine kanteling maken waardoor de endorotatoren van de bovenbenen een isometrische contractie vertonen en de exorotatoren een isometrische contractie vertonen de inadembeweging vindt hierdoor plaats hoog in de romp. Ik heb een paar veranderingen beschreven die bij de oriëntatie reactie in het organisme optreden. Het is natuurlijk evident dat tijdens de toewending naar het andere, de afwending van het andere en het zich handhaven t.o.v. het andere van dezelfde lijfsorganisatie gebruikt maakt als die bij de oriëntatie reactie. Elk vitaal individu kan als de situatie daarom vraagt functioneren als een authentiek zelf, als een aandacht sturend zelf of als een belevend zelf. Maar bij een persisterende excentrische positionaliteit is het niet mogelijk dat het individu functioneert als een authentiek zelf, of als een belevend zelf. Ook is het bij een persisterende excentrische positionaliteit niet mogelijk zo'n adequate voorspanning van de musculatuur op te bouwen dat het toewenden of het afwenden naar het andere soepel verloopt. Dit houdt in dat de functie van de oriëntatie reactie ook verstoord is bij een persisterende excentrische positionaliteit. De excentrische positionaliteit is gebonden aan de cultuur en aan de sociale wetten van de omgeving waarin het individu leeft. Door excentrisch te gaan functioneren kan het individu zich handhaven in die omgeving. Het organisme leert via het aandacht sturende zelf om op te gaan in die omgeving. Het leren aanpassen via excentrische positionaliteit zorgt er uiteindelijk voor dat de functie van de vitale reciprociteit zich weer herstelt. Waardoor het lijf centrisch op kan gaan in de omgeving. Bij het leren handelen welke gepaard gaat met excentrische positionaliteit behoeft niet de veiligheid en het lustvolle van het lijf in het geding te zijn. Opgaan in het sturen van het lijf door het aandachtig sturende zelf is niet zodanig excentrisch functioneren dat er niet direct overgegaan kan worden naar centrisch functioneren.

11 11 Als een persisterende excentrische positionaliteit ontstaat dan is het niet mogelijk, op basis van taxatie, om het lijf veilig te laten functioneren via het aandacht sturende zelf. Het aandachtig sturende zelf voorkomt een vitale reciproque verbondenheid met de bedreigende omgeving. Door het verstoord functioneren van de vitale reciprociteit wordt het onvermogen groter om tot verbondenheid met wat dan ook te komen. Het kunnen inleven, meeleven, doorvoelen van de omgeving door het authentieke zelf is niet meer mogelijk. Het individu komt als het ware los te staan van zijn omgeving. De wereld en de ander worden nietszeggend. Er wordt een uitweg gezocht in drugs, alcohol, zelfrealisatie, pijn, depressiviteit en agressiviteit etc. Het persisterende van de excentrische positionaliteit moet te niet gedaan worden. Dat kan alleen door het herstellen van de functie van de vitale reciprociteit. Om dit te bereiken kunnen therapeuten Humane Bewegingsfunctionaliteit u helpen door u op een zodanige wijze veilig aan te raken dat uw lijf zich kan invoegen en voegen-naar de handen van de therapeut, waardoor de functie van de vitale reciprociteit zich weer herstelt en er nieuwe mogelijkheden van verbondenheid met de omgeving kunnen ontstaan. Als de aanraking als niet bedreigend wordt ervaren door de patiënt zal op een gegeven moment de spierspanning zodanig worden gereorganiseerd dat er een vitaal tastende voelende inadembeweging kan ontstaan naar de handen van de therapeut. De functie van de vitale reciprociteit zal zich hierdoor gaan herstellen. Men moet niet vergeten dat spieren zelf hun spanning reguleren en dat spieren hun spanning zelf veroorzaken en deze spierspanning registreren. De regulatie van de spierspanning kan op diverse neurologische niveaus plaats vinden. Via de feedbacklus van het extrafusaal spierweefsel of via de gamma motorische-lus naar de intrafusale spiervezels. Copyright: C.G. de Graaf Hartelijke dank aan K. Heerschop voor zijn waardevolle opmerkingen.

De persistente excentrische positionaliteit Copyright: C.G. de Graaf / Inst. Humane Bewegingsfunctionaliteit 19 juni 2008

De persistente excentrische positionaliteit Copyright: C.G. de Graaf / Inst. Humane Bewegingsfunctionaliteit 19 juni 2008 1 De persistente excentrische positionaliteit Copyright: C.G. de Graaf / Inst. Humane Bewegingsfunctionaliteit 19 juni 2008 Inleiding Onder een persisterende excentrische positionaliteit wordt verstaan

Nadere informatie

Copyright: C.G. de Graaf / Inst. Humane Bewegingsfunctionaliteit

Copyright: C.G. de Graaf / Inst. Humane Bewegingsfunctionaliteit 1 Opmerkingen over: het beleven van onlustgevoelens welke ontstaan door een niet adequate spierspanning, het zich een voorstelling maken, de visualisatie en de coördinatie November 2008, mei 2009 Copyright:

Nadere informatie

De Vitale Reciprociteit (mei 2010)

De Vitale Reciprociteit (mei 2010) 1 De Vitale Reciprociteit (mei 2010) Therapeuten HBF trachten bij patiënten de verkreupelende vitale reciprociteit te herstellen. Een uitbreiding en een verduidelijking van eerder gepubliceerde artikelen.

Nadere informatie

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd. De hoofdpijn is vaak

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

College C.G. de Graaf najaar 2004. Gecorrigeerd december 2007 Copyright: C.G. de Graaf / Inst. Humane Bewegingsfunctionaliteit

College C.G. de Graaf najaar 2004. Gecorrigeerd december 2007 Copyright: C.G. de Graaf / Inst. Humane Bewegingsfunctionaliteit 1 De motivatie en de regulatie van het gaan bewegen College C.G. de Graaf najaar 2004. Gecorrigeerd december 2007 Copyright: C.G. de Graaf / Inst. Humane Bewegingsfunctionaliteit Inleiding Om de therapie

Nadere informatie

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn Cervicogene hoofdpijn Van alle hoofdpijnvormen bestaat 15 tot 20 % uit cervicogene hoofdpijn. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Klachtenbeeld: De Noorse neuroloog Dr. Ottar Sjaastad gebruikte

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal 00 Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal Afdeling Fysiotherapie U bent momenteel herstellende van een operatie in verband met een (rug)hernia of vernauwing van het wervelkanaal.

Nadere informatie

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal z 1 Als u een hernia-operatie

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Training van actieve heupextensie bij een CVA patiënt.

Training van actieve heupextensie bij een CVA patiënt. Case studie Training van actieve heupextensie bij een CVA patiënt. Inleiding. Een patiënt met een CVA kon in de heup onvoldoende concentrische extensie op bouwen en bleef krom lopen en met een hyperextensie

Nadere informatie

Dryneedling bij bekkenproblemen postpartum

Dryneedling bij bekkenproblemen postpartum Dryneedling bij bekkenproblemen postpartum Een nuttige Interventie Cecile Röst Introductie In onze praktijk sinds 1996 ongeveer 800 nieuwe vrouwelijke bekkenpijnpatiënten per jaar 90% komt tijdens de zwangerschap,

Nadere informatie

Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven

Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven Ischias is een vorm van zenuwpijn, beginnend in de heup en verdergaand langs de achterzijde van het been tot aan de voet, veroorzaakt door

Nadere informatie

Het herkennen van minder leven

Het herkennen van minder leven Het herkennen van minder leven Leer uw baby kennen Het voelen van uw baby is een bijzonder maar bovenal geruststellend gevoel. Uw zwangerschap is nu zo ver gevorderd dat u de baby voelt bewegen. Tijdens

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie Fysiotherapie na een hernia-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0292 Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis geopereerd aan een hernia in uw rug. In deze folder willen wij

Nadere informatie

Slijmbeursontsteking van de heup (bursitis subtrochanterica)

Slijmbeursontsteking van de heup (bursitis subtrochanterica) Slijmbeursontsteking van de heup (bursitis subtrochanterica) De grote botpunt van het bovenbeen ter hoogte van de buitenkant van de heupregio heet trochanter major (afb. 1). Over deze botpunt loopt de

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals)

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Inhoudsopgave A. Inleiding... 1 B. Verloop van het herstel... 2 C. Adviezen voor het dagelijks leven... 2

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

De gevolgen van de toename van de thoracale kyphose.

De gevolgen van de toename van de thoracale kyphose. 1 De gevolgen van de toename van de thoracale kyphose. Mei 2011 Een schets van therapeutische mogelijkheden om de toename van de thoracale kyphose en de gevolgen daarvan te beperken. Copyright: C.G. de

Nadere informatie

BodyBow Gebruikersgids

BodyBow Gebruikersgids BodyBow Gebruikersgids De BodyBow wordt gebruikt voor drie doeleindes: * mobiliteit van wervelkolom, armen en benen te verhogen * kracht van wervelkolom, armen en benen te verhogen * stabiliteit van wervelkolom

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

MEDIPREVENTIECENTRUM

MEDIPREVENTIECENTRUM Instructies en oefeningen voor het gebruik van de Body-Band oefenband theraband voor Fitness-Training 1 Geachte klant, Gefeliciteerd met uw aanschaf van de Body-Band oefenband, theraband, fitnessband van

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

10 Met haptonomie agressie voorkomen

10 Met haptonomie agressie voorkomen 10 Met haptonomie agressie voorkomen AGRESSIE Praktijkinformatie Gevoel voor grenzen Bewust aanraken Bewust bewegen EN Met haptonomie agressie voorkomen Agressief gedrag van de cliënt is niet altijd alleen

Nadere informatie

LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING

LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING 313 Inleiding Wanneer na de bevalling het vermoeden bestaat dat uw kind een letsel aan arm of schouder heeft opgelopen, wordt uw

Nadere informatie

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Lage rugpijn Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Inleiding Lage rugpijn Rugklachten komen veel voor. 4 van de 5 mensen heeft weleens te maken met rugpijn. In veel gevallen

Nadere informatie

Praktijk Avana. Nieuwsbrief September 2015

Praktijk Avana. Nieuwsbrief September 2015 Praktijk Avana Nieuwsbrief September 2015 Beste nieuwsbrieflezer, IK wil graag een behandelmethode, die ik zelf heel graag gebruik, onder de aandacht brengen Waarom? Omdat deze behandeling zo ontzettend

Nadere informatie

Ondertitel: De coördinatie van het bewegen en de visualisatie van de bewegingsfunctie.

Ondertitel: De coördinatie van het bewegen en de visualisatie van de bewegingsfunctie. Een analyse van bepaalde bewegingen en van schopbewegingen bij individuen die afwijkend bewegingsgedrag en houdingsgedrag vertonen. Grondige correctie op 13 mei 2007 C. G. de Graaf Copyright: C. G. de

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Na afloop van het oefenen mag u geen pijn hebben. Is dit wel het geval, oefen dan de volgende keer minder intensief.

Na afloop van het oefenen mag u geen pijn hebben. Is dit wel het geval, oefen dan de volgende keer minder intensief. U hebt een borstoperatie moeten ondergaan waarbij de lymfeklieren in de oksel zijn verwijderd. Als gevolg van deze operatie kan de beweeglijkheid van de schouder zijn verminderd. In deze folder staan oefeningen

Nadere informatie

Gezond zitten kun je leren!

Gezond zitten kun je leren! Gezond zitten kun je leren! De mens is één en al beweging. Hij beweegt zich fysiek, psychisch en geestelijk. Ons fysieke gestel is gemaakt om te bewegen. Doordat wij zij gaan zitten zullen we ook tijdens

Nadere informatie

Oefeningen Hamstrings

Oefeningen Hamstrings Oefeningen Hamstrings Ondanks het feit dat de hamstrings een belangrijke rol spelen tijdens het lopen worden zij vaak verwaarloosd. Gerichte krachttraining voor de hamstrings is echter zeer goed mogelijk.

Nadere informatie

Aandacht voor jezelf. - Aanraken is een eerste levensbehoefte

Aandacht voor jezelf. - Aanraken is een eerste levensbehoefte Aandacht voor jezelf - Aanraken is een eerste levensbehoefte - Aanraking stimuleert de activiteit van de nervus vagus, de zenuwbaan die de afscheiding van de hormonen die een rol spelen bij de voedselopname,

Nadere informatie

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, )

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, ) Sporten is hoe dan ook gezond, maar brengt ook een verhoogd risico op bepaalde letsels met zich mee. Er zijn echter enkele aandachtspunten en preventie oefeningen die dit risico sterk kunnen verlagen.

Nadere informatie

Gipsprogramma, onderbenen Informatiefolder ouders/ verzorgers

Gipsprogramma, onderbenen Informatiefolder ouders/ verzorgers Gipsprogramma, onderbenen Informatiefolder ouders/ verzorgers 1 Januari 2013 2 Inhoudsopgave Waarom correctiegips? 4 Waarom gipsen? 4 Hoe verloopt de gehele procedure? 4 Waar moet u zijn? 5 Hoe verloopt

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee Informatie voor patiënten F0030-3415 juli 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen voorkeurshouding en overstrekken Na de geboorte houden zuigelingen/baby s hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken over. Echter

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis aan uw rug geopereerd. In deze folder

Nadere informatie

Artrose in de schouder

Artrose in de schouder Afdeling: Onderwerp: Orthopedie Bij schouderartrose is er sprake van slijtage in het schoudergewricht. Pijn in de schouder, voortdurend aanwezig of alleen als u uw arm wilt bewegen, kan wijzen op artrose.

Nadere informatie

De foamroll oefeningen

De foamroll oefeningen www.bodyrelease.nl De foamroll oefeningen Wat je vooraf moet weten De foamroll oefeningen die je uitvoert moeten voelen als een diepe massage en kunnen zowel direct op de huid als met kleding aan worden

Nadere informatie

Leven voelen bij zwangerschap

Leven voelen bij zwangerschap 00 Leven voelen bij zwangerschap Leven voelen is zeer verschillend per persoon, per zwangerschap en per baby. Vanaf 18-20 weken zwangerschap kun je jouw baby meestal al voelen bewegen. De bewegingen zijn

Nadere informatie

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN LAGE RUGPIJN Lage rugpijn komt vaak voor bij acht op tien

Nadere informatie

Dansen met de voeten

Dansen met de voeten Thijs Versteegh Dansen met de voeten oorspronkelijk gepubliceerd in Reflexzone 2007-2 met de titel: Nieuwe dimensie reflexzonetherapie DROP-visie spaart handen en rug Met dank aan de redactie van Reflexzone

Nadere informatie

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit. Voorkom doorliggen LIGGEN ZITTEN PRAKTISCHE TIPS Wat is het? De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

Nadere informatie

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken.

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Enkele tips : training en opwarming Trainingen : Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Geef nooit op. Het kan best even duren voor je conditie op peil is. Het belangrijkste

Nadere informatie

Sportief bewegen met een depressie. Depressie

Sportief bewegen met een depressie. Depressie Sportief bewegen met een depressie Depressie Sportief bewegen met een depressie...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op

Nadere informatie

Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door:

Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door: Cursussen bij Dressuurstal (Website: www.cursustotaal.nl) Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door: Nel Koekkoek, sportpsycholoog, GZ- psycholoog BIG Marie-José Hulsman

Nadere informatie

Pijn bij kanker. Interne Geneeskunde / Oncologie IJsselland Ziekenhuis

Pijn bij kanker. Interne Geneeskunde / Oncologie IJsselland Ziekenhuis Pijn bij kanker Interne Geneeskunde / Oncologie IJsselland Ziekenhuis Wat is pijn? Pijn is een onaangenaam gevoel. Het kan op verschillende manieren ontstaan en het kan op verschillende manieren worden

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

BACK PAIN & DISCOMFORT

BACK PAIN & DISCOMFORT LIFE TM GEBRUIKSHANDLEIDING TRIPLE ACTION RELAXES RELEASES RELIEVES BACK PAIN & DISCOMFORT INHOUD WAT ZIT ER IN DE DOOS OVER GRAVITY HOE GRAVITY TE GEBRUIKEN HOE DE HOEKSTEEN PLAATSEN HOE DE NEKSTEUN TE

Nadere informatie

gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby

gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby patiënteninformatie gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby Tijdens de geboorte heeft uw baby zijn/haar sleutelbeen of bovenarm gebroken. Om dit te laten herstellen geven we u een aantal adviezen. Hoe

Nadere informatie

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Baby-lichaamstaal Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Inleiding Via deze folder vertellen we u wat over de lichaamssignalen die uw baby geeft: baby-lichaamstaal is méér

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

Affirmaties, welke passen bij mij?

Affirmaties, welke passen bij mij? Affirmaties, welke passen bij mij? Veel mensen maken gebruik van affirmaties, om hun gevoel, zelfbeeld en gedachten positief te beïnvloeden. Regelmatig hoor ik van cliënten, dat hoe vaak ze ook affirmeren,

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STABILITEIT

TRAININGSPLAN STABILITEIT TRAININGSPLAN STABILITEIT Stabiliteitstraining Om goed te kunnen bewegen en/of te kunnen sporten is een sterke romp noodzakelijk. In een rechtop staande houding moet de romp het lichaam te allen tijde

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

T:+32(0)3 230 19 75 www.esdproducts.eu - info@esdproducts.eu F:+32(0)3 230 19 78. nr. 06 2004 Beeld: Frog design, Hedel

T:+32(0)3 230 19 75 www.esdproducts.eu - info@esdproducts.eu F:+32(0)3 230 19 78. nr. 06 2004 Beeld: Frog design, Hedel 50 Beeld: Frog design, Hedel De juiste bureaustoel Wat is een HUGO BOS Fysiotherapeut en manager ergonomie bij ErgoQuality Foundation, hugo.bos@ergoquality.org. Moeten de armen tijdens beeldschermwerk

Nadere informatie

DERMATOLOGIE. Training ontspanningsoefeningen

DERMATOLOGIE. Training ontspanningsoefeningen DERMATOLOGIE Training ontspanningsoefeningen bij jeuk Training ontspanningsoefeningen bij jeuk Stress en (spier)spanning kunnen ervoor zorgen dat lichamelijke klachten verergeren. Dit geldt ook voor klachten

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Inhoud 20-10-2011. Gehechtheidstheorie: Cees Janssen Gevaar van chronische stress Bewijs: onderzoek Sterkenburg

Inhoud 20-10-2011. Gehechtheidstheorie: Cees Janssen Gevaar van chronische stress Bewijs: onderzoek Sterkenburg 1 Inhoud Gehechtheidstheorie: Cees Janssen Gevaar van chronische stress Bewijs: onderzoek Sterkenburg Praktijk: Tineke Pilon Consequenties voor praktijk: alles is liefde 2 Definitie Gehechtheidsband Met

Nadere informatie

Fysiotherapie voor kinderen. Afdeling Fysiotherapie

Fysiotherapie voor kinderen. Afdeling Fysiotherapie 00 Fysiotherapie voor kinderen Afdeling Fysiotherapie 1 Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Meestal gaat dat goed en bijna ongemerkt. Maar bij sommige kinderen duurt het langer

Nadere informatie

Mammacare Arm- en schouderoefeningen na het verwijderen van de okselklieren

Mammacare Arm- en schouderoefeningen na het verwijderen van de okselklieren Mammacare Arm- en schouderoefeningen na het verwijderen van de okselklieren Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Arm en schouderoefeningen na het

Nadere informatie

Maak afspraken over de tijdstippen waarop geoefend gaat worden. Bespreek in welke omgeving er geoefend gaat worden (eerst thuis, later op het werk).

Maak afspraken over de tijdstippen waarop geoefend gaat worden. Bespreek in welke omgeving er geoefend gaat worden (eerst thuis, later op het werk). Aanwijzingen voor de bedrijfsarts Kern: Het is belangrijk om tegenover de patiënt te benadrukken, dat de kern van deze methode is te leren hoe gespannen spieren aanvoelen en hoe ontspannen spieren aanvoelen.

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor de patiënt Stretching UZ Gent, Dienst Orthopedie & Traumatologie en Fysische Geneeskunde & Revalidatie

bewegingsstelsel info voor de patiënt Stretching UZ Gent, Dienst Orthopedie & Traumatologie en Fysische Geneeskunde & Revalidatie bewegingsstelsel info voor de patiënt Stretching UZ Gent, Dienst Orthopedie & Traumatologie en Fysische Geneeskunde & Revalidatie Stretching Je hebt last van kniepijn. Het klinisch onderzoek en de medische

Nadere informatie

snijlijn snijlijn Hebt u nog vragen? Artrose in de schouder Maak meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk Wat is artrose?

snijlijn snijlijn Hebt u nog vragen? Artrose in de schouder Maak meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk Wat is artrose? Schouderartrose Artrose in de schouder Bij schouderartrose is er sprake van slijtage in het schoudergewricht. Pijn in de schouder, voortdurend aanwezig of alleen als u uw arm wilt bewegen, kan wijzen op

Nadere informatie

Traint sinds 1991 bij Flevo Delta, is gediplomeerd trainer loopgroepen sinds 1997.

Traint sinds 1991 bij Flevo Delta, is gediplomeerd trainer loopgroepen sinds 1997. De trainers Links: Henk van Roemburg Midden: Marjo de Groot Rechts: Henk Moerkens Loopt sinds 2006 bij Flevo Delta. Is gediplomeerd trainer sinds 2010. Traint sinds 1991 bij Flevo Delta, is gediplomeerd

Nadere informatie

Piramide van (neuro)logische niveaus

Piramide van (neuro)logische niveaus Piramide van (neuro)logische niveaus De gedragspiramide geeft weer hoe wij als mensen zijn georganiseerd, hoe onze psyche is opgebouwd en geeft antwoord op vragen als: Hoe ontwikkel ik mijzelf effectief?

Nadere informatie

Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie

Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie Inhoudsopgave Inleiding... 1 Praktische gang van zaken tijdens de opname... 1 Fysiotherapie... 1 Richtlijnen voor thuis... 3 Inleiding U verblijft in ziekenhuis Tjongerschans

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

Informatie over leven voelen

Informatie over leven voelen Informatie over leven voelen Vrouw Moeder Kind-centrum Deze folder is samengesteld door verloskundige kringen van de Kempen, Eindhoven, Strabrecht en Máxima Medisch Centrum. Leer je baby kennen Je zwangerschap

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de :

ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de : ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de : Gevolgen van de operatie Door de operatie is de nek en of schouder vaak pijnlijk. Na het verwijderen

Nadere informatie

Oefeningen bij bekkenklachten

Oefeningen bij bekkenklachten FYSIOTHERAPIE Oefeningen bij bekkenklachten ADVIES Oefeningen bij bekkenklachten De oefeningen die in deze folder beschreven staan, hebben als doel uw bekken beter te stabiliseren, uw spierkracht te vergroten

Nadere informatie

Sportgeneeskunde. Een lopers knie (Iliotibiale band syndroom)

Sportgeneeskunde. Een lopers knie (Iliotibiale band syndroom) Sportgeneeskunde Een lopers knie (Iliotibiale band syndroom) Algemeen Deze folder geeft u informatie over een lopers knie oftewel het iliotibiale band syndroom. De iliotibiale band is een lange peesplaat

Nadere informatie

Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby

Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby Kindergeneeskunde Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KIN041 / Een gebroken sleutelbeen of bovenarm

Nadere informatie

FOLDER: OEFENINGEN NA EEN BORSTOPERATIE MET RECONSTRUCTIE

FOLDER: OEFENINGEN NA EEN BORSTOPERATIE MET RECONSTRUCTIE FOLDER: OEFENINGEN NA EEN BORSTOPERATIE MET RECONSTRUCTIE Na uw borstreconstructie adviseren wij u uw elleboog aan de geopereerde zijde 4 tot 6 weken niet verder omhoog te bewegen dan 90 graden ten opzichte

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee U heeft onlangs een keizersnee gehad. Dit betekent dat u een buikwond heeft die moet herstellen. Het is verstandig om na de keizersnee rustig aan te doen en naar uw lichaam te

Nadere informatie

Fysiotherapie na een keizersnede

Fysiotherapie na een keizersnede REVALIDATIE Fysiotherapie na een keizersnede BEHANDELING Fysiotherapie na een keizersnede Een keizersnede betekent dat u een bevalling én een buikoperatie hebt ondergaan. Ondanks de drukke en bijzondere

Nadere informatie

Adem- en Ontspannings-therapie (AOT)

Adem- en Ontspannings-therapie (AOT) Medische psychologie Adem- en Ontspannings-therapie (AOT) Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw klinisch psycholoog heeft voorgesteld om u te verwijzen

Nadere informatie

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN SPRINGERSKNIE - JUMPERS KNEE - HERSTEL

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN SPRINGERSKNIE - JUMPERS KNEE - HERSTEL AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN SPRINGERSKNIE - JUMPERS KNEE - HERSTEL Springersknie De springersknie is een chronische blessure, waarbij de kniepees is geïrriteerd. Bij te grote belastingen, zoals explosief

Nadere informatie

Roxanne van der Star Aline Ham

Roxanne van der Star Aline Ham Sensorische integratie bij Jongeren na hersenschudding Roxanne van der Star Aline Ham Inhoud presentatie Wat is sensorische integratie (SI) Hoe ontstaan SI klachten Hoe uiten SI klachten zich in de verschillende

Nadere informatie

1 Buikplank (2 benen) Oefentherapie bekken en romp Pagina 1 van 5

1 Buikplank (2 benen) Oefentherapie bekken en romp Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Welke spieren zijn van belang bij deze oefentherapie? De spieren rondom het bekken en de romp kunnen grofweg worden verdeeld in 2 groepen: de globale en de lokale spieren. De globale spieren

Nadere informatie

Visie op kinderen en volwassenen met psychische klachten: Grote mensen zijn net kinderen, liever niet andersom

Visie op kinderen en volwassenen met psychische klachten: Grote mensen zijn net kinderen, liever niet andersom Viki s View Viki s View is een methodiek die ontwikkeld is vanuit de orthopedagogiek. De benadering is klachtgericht en de therapie richt zich op het terug in balans brengen van mensen die zichzelf zijn

Nadere informatie

Sportprogramma voor stomadragers

Sportprogramma voor stomadragers Sportprogramma voor stomadragers Chirurgie Sporten om te herstellen en fit te blijven. U bent geopereerd en er is bij u een stoma aangelegd. Wij begrijpen dat dit een hele verandering voor u is. Gedurende

Nadere informatie

Ik ben een heel klein muisje

Ik ben een heel klein muisje Ik ben een heel klein muisje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Ik ben een heel klein muisje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massagespel... 4 Speelgoed... 4 Muisje

Nadere informatie

Sportprogramma voor stomadragers

Sportprogramma voor stomadragers Patiënteninformatie Sportprogramma voor stomadragers Sporten om te herstellen en fit te blijven U bent geopereerd en er is bij u een stoma aangelegd. Wij begrijpen dat dit een hele verandering voor u is.

Nadere informatie

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN De liesblessure Wat is het? Pijn in de lies wordt vaak een liesblessure genoemd. Automatisch denkt men dan vaak aan een blessure van de aanvoerende beenspieren (adductoren),

Nadere informatie

Informatie en instructies voor patiënten met een zenuwletsel

Informatie en instructies voor patiënten met een zenuwletsel Centrumlocatie U bent onlangs geopereerd vanwege een zenuwletsel. Daarvoor bent u onder behandeling op de afdelingen Plastische Chirurgie en Revalidatie. In deze folder geven we u informatie over wat een

Nadere informatie

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie -

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie - RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE - Patiëntinformatie - Algemene richtlijnen Alle stretchingsoefeningen, mobilisatie-en stabilisatieoefeningen uitvoeren binnen de pijngrens

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe knie krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

De HeupZenuw (nervus ischiadicus) Dé zenuw van de reflexologie. Door Dorthe Krogsgaard en Peter Lund Frandsen, Denemarken juni 2006

De HeupZenuw (nervus ischiadicus) Dé zenuw van de reflexologie. Door Dorthe Krogsgaard en Peter Lund Frandsen, Denemarken juni 2006 De HeupZenuw (nervus ischiadicus) Dé zenuw van de reflexologie. Door Dorthe Krogsgaard en Peter Lund Frandsen, Denemarken juni 2006 Ischias (of sciatic, in de volksmond, van het Franse sciatique) behandelen

Nadere informatie

Overstrekken bij baby s

Overstrekken bij baby s Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Overstrekken bij baby s z 1 Als uw baby voortdurend de rugspieren aanspant en het hoofdje achterover drukt, overstrekt hij zich.

Nadere informatie

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor patiënten en familie

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor patiënten en familie Doorliggen voorkomen Een handleiding voor patiënten en familie Doel van deze folder In deze folder kunt u lezen wat doorliggen (decubitus) is, waar decubitus ontstaat en wat er tegen gedaan kan worden.

Nadere informatie

Auteur(s): J. Vuurmans Titel: Hoe stijf is een stijve rug? Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 5-15

Auteur(s): J. Vuurmans Titel: Hoe stijf is een stijve rug? Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 5-15 Auteur(s): J. Vuurmans Titel: Hoe stijf is een stijve rug? Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 5-15 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie