Hoe werkt een thuisnetwerk

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe werkt een thuisnetwerk"

Transcriptie

1 Hoe werkt een thuisnetwerk Als je thuis met meer dan één PC werkt zal je vroeg of laat de behoefte hebben om data van de ene PC naar de andere PC over te brengen. Maar de meeste gebruikers willen het Internet op. Door deze wensen ontkom je niet aan een thuisnetwerk. Maar, hoe werkt een thuisnetwerk.

2 Hardware Voor een thuisnetwerk met een koppeling naar het Internet heb je wat hardware nodig. Dit bestaat minimaal uit: - Modem (ADSL of kabel, beschikbaar gesteld door je service provider) - Router - Switch - UTP kabels Gecombineerde modem/router/switch ADSL service providers leveren een apparaat waarin de functie van modem/router en switch gecombineerd zijn. B.v. een Thomson Speedtouch of een AVM Fritzbox. Al dan niet draadloos (WIFI). Multipc modem/routers zijn er van verschillende merken en types. Met of zonder WiFi (draadloos netwerk)

3 Modem van de kabel service provider Kabel service providers leveren veelal alleen het modem. Op de ethernet poort kun je een router of een switch aansluiten. Ethernet netwerkkaart Elke PC die je in het netwerk mee wilt laten doen moet voorzien zijn van een netwerkkaart. Vaak zit er in een laptop en een moderne desktop al een netwerkkaart ingebouwd, dus daar kun je direct mee aan de slag maar als er geen netwerkkaart in je pc zit, moet je die eerst aanschaffen. Netwerkkaart (intern PCI) UTP kabel Via de UTP poort op de netwerkkaart sluit je de PC met een (UTP) netwerkkabel aan op een LAN poort van je switch/router.

4 Achtergrondinformatie Het koppelen van PC s in een ethernet netwerk en aan internet is best wel een ingewikkelde zaak en daarom zijn er wereldwijd afspraken gemaakt waar iedere fabrikant van de hard en software zich aan moet houden. Door deze afspraken kun je alle merken netwerkappartuur met elkaar koppelen. Een deel van deze afspraken zijn vastgelegd in het OSI 7 layer model. Het OSI 7 lagen model De communicatie tussen pc s is opgedeeld in 7 lagen. In de onderste laag (laag 1) zijn b.v. de afmetingen en het aantal draden in de UTP kabel vastgelegd. In laag 2 is vastgelegd hoe een ethernetkaart (ethernetprotocol IEEE802.3) in een pc werkt, welke spanning er wordt gebruikt en wat de maximale kabellengte is. Laag 3 gaat over router en het IP protocol. De afspraken over netwerkzaken gaan niet verder dan laag 3. Laag 4 en hoger zijn afhankelijk van de toegepaste programma(s). In laag 4 wordt bepaald of er controle moet worden toegepast op de verzonden data en of die wel goed is overgekomen. Moet er wel controle (TCP,Transmission Control Protocol) of geen controle (UDP, User Datagram Protocol) worden toegepast? Laag 5 t/m 7 is helemaal afhankelijk van de toepaste programmatuur want een document wil je misschien ge-encrypt versturen (laag 6), maar flightsim data kan direct verstuurd worden. Deze zaken worden afgehandeld door (extra) software die je op je pc geladen hebt en heeft niets met het netwerk te maken.

5 Voorbeeld: FS9 multiplay sessie over internet Het lijkt dus, in laag 7 en 6, dat je met je Flightsimulator programma direct contact hebt met het andere Fligtsim programma of de server, maar dat is niet zo. De datastroom gaat door alle lagen zoals hieronder is voorgesteld. Op je PC draait FS9. Om mee te doen in een multiplay sessie is ook FSCopilot opgestart en heb je connectie gemaakt met de server. Om andere deelnemers te zien en om ervoor te zorgen dat de andere deelnemers jou zien, moet er data worden uitgewisseld over je callsign, positie, vliegtuigtype enz. Het data pakketje komt vanaf laag 7/6 en moet de hele stack door om uiteindelijk bij laag 1 op het internet uit te komen. Onderweg voegt elke laag zijn eigen informatie toe aan het datapakket en wordt het daardoor steeds langer.

6 De dataflow Als het frame bij het ontvangende station op de netwerkkaart aankomt gaat de data van onder naar boven door de stack waarbij elke laag zijn deel er weer afhaalt totdat op laag 7 de oorspronkelijke data overblijft.

7 Ethernet Het locale netwerk werkt volgens het Ethernet protocol. Het ethernet protocol werkt voor de adressering met MAC adressen en werkt alleen in laag 2 van het OSI model. Elke netwerkkaart heeft een uniek vast ingebakken 48 bits MAC (Media Access Control) adres. Bv: Computers kunnen wel met die reeks enen en nullen werken maar mensen niet. Dus moet het makkelijker: In groepjes van 4? Ook dat gaat niet. Dan maar zoals we het gewend zijn, decimaal: Dat werkt ook niet, is nog steeds niet overzichtelijk, want we willen één cijfer per element van 4 bits. Met 4 bits zijn er 16 mogelijkheden en omdat we maar 1 karakter per 4 bits willen doen we het in het hexadecimale stelsel. (hex=6, deci=10) maar omdat cijfers slechts van 0 9 gaan, gaan we boven de 9 verder met letters: 10=A, 11=B, 12=C, 13=D, 14=E, 15=F. Niet tot 16? Nee, want de nul telt ook mee en dan hebben we 16 mogelijkheden. het MAC adres wordt dan 00 0C 6E D2 11 E6. Voor de leesbaarheid komt er nog : tussen, dus uiteindelijk wordt het 00:0C:6E:D2:11:E6 Om te voorkomen dat de verschillende fabrikanten hetzelfde MAC adres op hun kaarten bakken bestaat de linker helft van het MAC adres uit een fabrikant(merknaam)code. Zo kan de fabrikant in de rechter helft van het MAC adres zelf bijhouden of hij geen dubbele adressen uitgeeft. Hexadecimaal tellen waarde van de bitpositie: = = = = = = = = = = = A (10) = B (11) = C (12) = D (13) = E (14) = F (15)

8 Opstarten Hoe het internet aan je thuisnetwerk gekoppeld moet worden kun je het beste lezen in de handleiding van je service provider. Alle apparaten aanzetten en dan zou het moeten werken..... Als je het leuk vindt kun je het verkeer op je netwerk volgen met een zogenaamde netwerksniffer, dat is software die meeluistert met alles wat er op je netwerk verzonden word. Uitleg en de download is te vinden op: een Wireshark scherm Als het netwerk aanstaat, kun je de (eerste) pc aanzetten. Wanneer je een pc aanzet is die zich nog niet bewust van zijn bestaan. Tijdens de opstartprocedure wordt b.v. gekeken hoeveel geheugen erin zit, hoeveel harddisks erin zitten of er een toetsenbord e.d. aangesloten is en of er een netwerkkaart aanwezig is. Ook wordt allerlei software geladen (drivers) die bij de gevonden hardware horen. Daarna wordt Windows gestart en worden allerlei drivers (kleine programmaatjes) geladen om de hardware te laten werken. Ook vindt Windows in zijn opstartlijstje dat het IP protocol moet worden geladen om te communiceren met servers op het internet. Maar ja, hoe komt Windows aan de gegevens? Welk adres moet het gebruiken?

9 DHCP protocol Daar is DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) voor ontwikkeld. Op het netwerk moet één DHCP server aanwezig zijn. Deze server (software) draait meestal op de router en wordt vaak automatisch, out-of-the-box, ingesteld. Je kunt de DHCP server natuurlijk zelf wijzigen/configureren. Kijk daarvoor in de handleiding van je router. De pc, die nog geen IP gegevens heeft begint op het netwerk te vragen naar de DHCP server en vraagt tegelijk om IP gegevens. Op de sniffer ziet dat er zo uit: Het antwoord van de DHCP server zie je in het bovenstaande overzicht. Bij de vraag om een IP adres geeft de server aan dat mijn pc al eerder een adres e.d. heeft gehad. Dit zijn de waarden tussen haakjes. Als het adres nog vrij is, dan reserveert de DHCP server ditzelfde adres weer voor mijn pc. Je ziet bij de opties ook staan: IP Address Lease Time = 1 day. Deze optie is ontstaan door krapte in de private adressen. Grote bedrijven hebben soms meer pc s dan beschikbare adressen en met deze optie kun je dus een adres alleen maar leasen en niet vast toegewezen krijgen. Op de helft van de leasetijd vraagt de pc of hij het adres nog steeds mag leasen. Dat mag maar de leasetijd halveert bij elke verlenging. Vaak is niet iedereen aanwezig door ziekte, vakantie of parttime werken, of hun pc uitdoen om naar klanten te gaan. Hierdoor komen de adressen vrij voor uitgifte aan andere gebruikers.

10 Internet Protocol (IP) Om het internet op te kunnen heeft je pc een internet (IP) adres nodig. Zoals je hierboven kunt zien krijgt mijn pc het adres van de DHCP server. Maar hij krijgt nog meer wat van belang is: het Subnet Mask , het IP adres van de DNS (Domain Name Server) en het IP adres van de Router(default gateway), die weet waar het internet te vinden is. Nu kan ik met mijn pc naar het Internet. IP adres Een IP versie 4 IP adres bestaat uit 32 bits, dit wordt voorgesteld als 4 getallen bv Net als bij het MAC adres allemaal éénen of nullen maar voor de leesbaarheid voorgesteld in decimale getallen, gescheiden door een punt. Dit zijn dus 4 getallen van 8 bits. Met 8 bits heb je 256 mogelijkheden van 0 t/m 255. Met deze 32 bits kun je totaal 256x256x256x256= adressen maken. Niet alle adressen kunnen worden gebruikt op het internet. Er zijn 3 adres-bereiken die alleen gebruikt worden op locale netwerken, de private range addresses Dit zijn adressen die beginnen met: 10.x.x.x, x.x, en x.x. Alle andere adressen zitten in de public range. De private range adressen worden niet gebruikt op het Internet. Verder worden er nog 270 miljoen adressen gebruikt voor speciale doeleinden. Er blijven ongeveer 4 miljard over en dat is eigenlijk te weinig. Men is al jaren bezig om IP adressen in te voeren van 128bit (IP versie 6) waarmee het tekort in adressen is opgelost. Als IP versie 6 is doorgevoerd kun je elke vierkante centimeter op aarde een IP adres geven. Een IP versie 6 adres ziet er zo uit: 2001:0:5ef5:79fd:2898:635:af9a:b93b

11 Subnetmask Met behulp het subnetmask kan de pc uitrekenen of het bestemmingsadres zich in het eigen netwerk zit of op internet. Dit is wel belangrijk want als de bestemming op het Internet ligt moet het bericht naar de router, de default gateway, gestuurd worden. Het subnetmask ( ) bestaat uit een netwerkdeel en een host deel. Alle éénen horen bij het netwerkdeel en alle nullen horen bij het host deel. Bij 255 zijn alle 8 bits een één, en bij een 0 zijn alle bits 0. In ons geval ziet het subnetmask er zo uit: Als ik (IP adres ) connectie wil maken met moet mijn pc weten of de bestemming zich in het eigen netwerk bevindt of op internet. De pc doet een logische AND (1 en 1=1, 0 en 0=1, 1 en 0=0, 0 en 1=0) operatie met z n eigen adres en met het bestemmingsadres. De computer doet dat met enen en nullen (binair, bi=twee, 0 en 1) en niet zoals wij het adres lezen. mens: computer: subnetmask = binair-> adres xx = binair-> adres xx and = binair-> De uitkomst zijn allemaal éénen dus het bestemmingsadres ligt in het eigen locale netwerk. Mijn pc zal d.m.v. een ARP request (zie hieronder) het MAC adres van de bestemmings pc proberen te vinden en het bericht sturen. Als ik een bericht wil sturen naar doet mijn pc weer een logische AND met zijn eigen IP adres als volgt: subnetmask adres xx adres xx and De uitkomst zijn niet allemaal éénen dus het bestemmingsadres ligt niet in het eigen netwerk maar in een ander netwerk. Hierdoor zal mijn pc het bericht naar de router(default gateway) sturen want die weet alle andere adressen te vinden. Mijn pc zal d.m.v. een ARP request het MAC adres van de router proberen te vinden en het bericht naar de router sturen.

12 ARP (Address Resolution Protocol) Bij verkeer tussen pc s op je eigen locale netwerk heb je niets aan het IP adres/protocol. Als de pc er achter is gekomen dat de bestemming op het eigen netwerk zit (zie: Subnet mask), zal de pc op het netwerk vragen naar het MAC adres van de bestemmings pc middels een ARP request. Met de sniffer gezien ziet dat er zo uit: Mijn pc kan nu het MAC adres van de bestemming toevoegen en het bericht op het locale netwerk zetten.

13 Domain Name Server DNS Alle computers op internet zijn te bereiken via hun IP adres. Als je naar de website van XS4ALL op internet wilt, tik je in de browser: maar dat onthoudt niemand. Gemakkelijker is het om de naam xs4all in te voeren in de browser maar daar kan de pc niets mee, die werkt alleen met IP adressen. Dus is er een database die namen koppelt aan IP adressen. Het adres zo n DNS krijgt mijn pc van de DHCP server. Als ik in mijn browser zet, gaat mijn pc eerst aan de DNS vragen welk IP adres bij die naam hoort. De DNS geeft antwoord: en mijn pc zet dat nog een keer in de browser en stuurt de aanvraag opnieuw weg. Door de hele DNS procedure kan het voorkomen dat het lang duurt voordat je gewenste website op je scherm komt want als de DNS van je serviceprovider het niet weet, moet de serviceprovider een DNS verderop vragen en als die het ook niet weet.... kost allemaal tijd. Als een naam niet voorkomt in de DNS krijg je dat ook te zien: foutcode 404 -> de naam staat niet in de DNS, dus onvindbaar. Wil je meer foutcode s weten? kijk op:

14

15 NAT (Network Address Translation) NAT heeft niets met nattigheid te maken maar met het tekort aan IP adressen. Grote bedrijven hebben datacenters met duizenden servers. Deze servers hadden in het verleden allemaal een direct internetadres. Het tekort aan adressen kwam al snel in zicht en toen heeft men NAT bedacht. De grote bedrijven kregen 1 openbaar IP adres en een reeks in de private ip adressen, b.v Alle pc s binnen dat bedrijf zijn nu dus via de router bereikbaar op dat ene openbare adres (mits de firewall goed is geconfigureerd). Zo gaat het bij jou en mij thuis ook. Je krijgt van je service provider één adres waarop je bereikbaar bent en die uitkomt op de internet (WAN) zijde van je router. Je eigen netwerk zit aan de andere kant van je router, de LAN zijde. Vanuit het Internet is alleen het adres van je router met zijn Internet adres zichtbaar en niet de pc s op je locale netwerk. Als je met adres (PC1) naar het Internet gaat zal de router het locale adres omzetten naar het Internet adres. De router houdt een lijst bij van alle connecties. Op het moment dat er antwoord komt van het Internet, zal de router aan de hand van zijn lijst het locale adres aan het antwoord koppelen en doorsturen naar de juiste PC. De router kan meerdere connecties tegelijk onthouden. Bijkomend voordeel is dat de router standaard alle inkomend verkeer tegenhoud zodat je lokale netwerk is beschermd. Omdat de private adressen niet gebruikt worden op het Internet, zal je router nooit de adressen die je op je eigen netwerk gebruikt doorvertellen op het Internet.

16 Port Forwarding (virtual server) De router laat geen verkeer door dat vanaf het Internet naar binnen wil. Maar de router laat wel verkeer door als ik iets heb opgevraagd bij een website. Hoe werkt dat? Als je connectie wilt maken met een website, stuurt de pc een synchronisatie (SYN) bericht. In dit bericht worden verschillende afspraken gemaakt over de op te zetten connectie, o.a. een voorstel over de te gebruiken poortnumers ( ). Het antwoord van de website op dit SYN pakket is een acknowledge pakket (SYN, ACK). Dit pakket wordt doorgelaten door de router omdat het geen SYN pakket is en de connectie in zijn NAT lijstje staat. Sniffer voorbeeld: Maar als je een website hebt draaien dan is het nodig dat men vanaf het internet je website kan bereiken. Met Portforwarding kun je zo n koppeling maken maar dan moet je eerst weten hoe poortnummers werken. Een poortnummer is eigenlijk een extra toevoeging aan het adres om het verkeer naar het juiste proces op de pc/server te sturen. Op de server kunnen meerdere processen draaien, bv. een Website en Teamspeakserver. Als je met de internetbrowser naar de website gaat op server , toets je in: Door http in te toetsen koppelt de internetbrowser automatisch poort 80 achter het IP adres en kom je uit op de website. Als je dat bij het adres van PC1 doet, gebeurt er niets. Dat komt doordat er op PC1 geen webproces draait die luistert naar poort 80. Er zijn poortnummers die gebruikt kunnen worden.

17 Portforwarding

18 WiFi Een WiFi (draadloos) werkt hetzelfde als een bedraad netwerk. WiFi is slechts een vervanger van een kabel maar werkt als een radiozender en kan iedereen die het radiosignaal kan ontvangen ook meeluisteren. Dus kan de buurman gemakkelijk op je netwerk meeliften. Een draadloos netwerk moet dus beveiligd worden. Er zijn verschillende methodes maar WPA2 is de laatste en geeft de beste bescherming. Deze methode is het meest veilig, omdat zowel de sleutels als de encryptie is geregeld. Een nadeel is wellicht dat niet alle hard- en software WPA2 ondersteunt: voor Windows XP is sinds april 2005 ondersteuning voor WPA2 uitgebracht. Bij gebruik van Windows XP moet Servicepack 3 geïnstalleerd zijn. Als je een oude router/accesspoint hebt die alleen het WEP protocol gebruikt, kun je die beter vervangen of het WiFi deel niet gebruiken omdat het WEP protocol gemakkelijk te kraken is. Meer informatie op : Een WiFi netwerk werkt als een HUB. Eén kanaal wordt gedeeld met alle gebruikers, maar er kan er maar één werken. De anderen moeten wachten tot het kanaal weer vrij is. Nu zul je denken: Ach ik heb maar 2 pc s die draadloos werken, maar met alle gebruikers wordt in dit geval ook het WiFi netwerk van je buren bedoeld. Als je meerdere WiFi netwerken in je omgeving hebt die allemaal op hetzelfde kanaal werken, kan het WiFi netwerk erg traag werken. Of het druk is op het kanaal dat je gebruikt, kun je zien (en nog meer) met een gratis tool: Je kunt dit voorkomen door je router op een ander kanaal te zetten. Kijk in de handleiding van je router hoe dat moet.

19 Tot slot Dit artikel gaat alleen over de werking van het netwerk en niet over de werking van Windows. Maar toch..... Windows in het netwerk: Om een XP pc toe te voegen aan het netwerk doe je de volgende stappen: Start-> Configuratiescherm -> Netwerkverbindingen kies: Thuisnetwerk of.... Volgende

20 Lezen en klikken op Volgende enz...

21 Vul in naar wens en... Volgende Als je bestanden wilt delen op de verschillende pc s moet je delen aanzetten. Het overzicht, als dit is wat je wilt, klik Volgende

22 Even zoeken.... Kies de onderste optie en klik Volgende Instellingen zijn compleet, klik Voltooien

23 Doe maar.... Ja Klaar, de pc is opgenomen in de werkgroep. Nu alleen nog (indien gewenst) aangeven welke mappen moeten worden gedeeld. Klik rechts op de map die je wilt delen en kies Delen en Beveiliging

24 Zet een vinkje bij de gewenste opties en wijzig eventueel de sharenaam. klik op Toepassen. Als alles gelukt is staat er een handje in de icoon van de gedeelde map.

25 Mappen delen in Windows 7 Door de uitgebreidere beveiliging moet in Windows 7 bij het delen met een niet Windows 7 pc een extra stap gedaan worden. Bij het delen van mappen in Windows 7 krijg je op een Vista of XP pc de volgende melding: Om toch toegang te krijgen tot de gedeelde map (in dit geval de map Intel ), doe dan het volgende op de Windows 7 pc: In het Netwerkcentrum, klik in de linker kolom op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen Scroll naar beneden en activeer Met wachtwoord beveiligd delen uitschakelen (zie onder) En klik op Wijzigen opslaan Ga nu in de verkenner naar de betreffende map. Je had de map al gedeeld en klik onder het tabblad Beveiliging op Bewerken.

26 Klik op Toevoegen Klik op Geavanceerd Klik op Nu zoeken, scroll naar beneden en selecteer NETWORK en klik OK Het item NETWORK is gevonden. Klik op OK

27 In het volgende scherm kun je, als je dat wilt, de rechten wijzigen. Klik op Toepassen en OK Ziehier: het netwerk heeft toegang gekregen tot de gedeelde map. Klik op Sluiten Ga nu weer naar de verkenner op de Vista of XP pc. Nu is de gedeelde map wel toegankelijk. Als je meer gedeelde mappen hebt op je Windows 7 pc, pas deze procedure ook toe op de andere gedeelde mappen.

28 Links: Een schat van Nederlandstalige artikelen over verschillende versies van Windows en nog veel meer: Wireshark (gratis) software om verkeer op je netwerk te analyseren: Netstumbler om draadloos netwerkverkeer te zien: Foutcode in de Internetbrowser: Een overzicht van de meest bekende poortnummers: Dit artikel is te downloaden op: Jan Dekker

Revisie geschiedenis. [XXTER & KNX via IP]

Revisie geschiedenis. [XXTER & KNX via IP] Revisie geschiedenis [XXTER & KNX via IP] Auteur: Freddy Van Geel Verbinding maken met xxter via internet met de KNX bus, voor programmeren of visualiseren en sturen. Gemakkelijk, maar niet zo eenvoudig!

Nadere informatie

ipact Installatiehandleiding CopperJet 816-2P / 1616-2P Router

ipact Installatiehandleiding CopperJet 816-2P / 1616-2P Router ipact Installatiehandleiding CopperJet 816-2P / 1616-2P Router Stap 1: Het instellen van uw computer Instellen netwerkkaart om de modem te kunnen bereiken: Windows 98/ME: Ga naar Start Instellingen Configuratiescherm

Nadere informatie

Als je klaar bent druk op: Save/Apply. Daarna ook even herstarten. TELE 2 : Davolink DV-201AMR

Als je klaar bent druk op: Save/Apply. Daarna ook even herstarten. TELE 2 : Davolink DV-201AMR TELE 2 : Davolink DV-201AMR IP standaard: 192.168.1.1 Naam standaard: user Wachtwoord standaard: user Ga naar: Advanced Setup > NAT > Virtual Servers > Add Selecteer: Custom Server Geeft een naam: DVR

Nadere informatie

b-logicx handleiding INHOUDSOPGAVE VPN verbinding voor Windows XP UG_VPN.pdf

b-logicx handleiding INHOUDSOPGAVE VPN verbinding voor Windows XP UG_VPN.pdf VPN verbinding voor Windows XP INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2 2. Wat is de bedoeling? 3 2.1 Waarom een VPN verbinding 3 2.2 Wat is zeker niet de bedoeling? 3 2.3 Wat heb je nodig? 3 3. Instellen van de VPN

Nadere informatie

VU POINT Camera Toevoegen

VU POINT Camera Toevoegen VU POINT Camera Toevoegen Installatie: Verbind de camera via een UTP kabel met de router. Sluit de 12v aan op de camera. Hierna zal de VU Point camera opstarten, waarna deze via DHCP een adres zal verkrijgen

Nadere informatie

Telenet Home Gateway. Instellingen, portforwarding. Instellen van de Home Gateway Docsis 3.0 Telenet met verbinding naar eigen router.

Telenet Home Gateway. Instellingen, portforwarding. Instellen van de Home Gateway Docsis 3.0 Telenet met verbinding naar eigen router. Telenet Home Gateway Instellingen, portforwarding Instellen van de Home Gateway Docsis 3.0 Telenet met verbinding naar eigen router. Ignace 31-1-2011 Home Gateway Telenet... 3 Aanpassing thuisrouter...

Nadere informatie

Siemens SE551. Handleiding Flits Thuis

Siemens SE551. Handleiding Flits Thuis Siemens SE551 Handleiding Flits Thuis Handleiding Siemens SE551 Flits Thuis Aansluiten Siemens SE551 Configuratie Siemens d.m.v. webinterface Instellen Gisgaset USB /PCMCIAdraadloze netwerk-adapter Aansluiten

Nadere informatie

Workshop - Dynamic DNS De beelden van je IP-camera bekijken via internet

Workshop - Dynamic DNS De beelden van je IP-camera bekijken via internet Workshop - Dynamic DNS De beelden van je IP-camera bekijken via internet In deze workshop Introductie...2 Eminent EM4483 Draadloze Internet Camera...2 Uitleg van de term Dynamic DNS...3 Voordelen van DynDNS...3

Nadere informatie

BENQ_ESG103QG_DU.book Page i Tuesday, July 30, 2002 9:05 PM. Inhoudsopgave

BENQ_ESG103QG_DU.book Page i Tuesday, July 30, 2002 9:05 PM. Inhoudsopgave BENQ_ESG103QG_DU.book Page i Tuesday, July 30, 2002 9:05 PM Inhoudsopgave Introductie van ESG103/ESG104 breedband routers......................... 1 Systeem vereisten.....................................................

Nadere informatie

Hier kunt u alle schijven en mappen afscannen op audio bestanden die ondersteund worden door de MP (mp3 en wma).

Hier kunt u alle schijven en mappen afscannen op audio bestanden die ondersteund worden door de MP (mp3 en wma). Netgear MP101 Dit apparaat speelt MP3's en WMV digitale bestanden en koppelt de stereo rechtstreeks aan de PC. Het apparaat werkt alleen in combinatie met een router of een wireless acces point. Er zit

Nadere informatie

Camping Hotspot Installatie

Camping Hotspot Installatie Camping Hotspot Installatie Pheenet Hotspot installatie Sluit uw PC aan op de hotspot met een standaard UTP kabel op poort 3 of 4 van de hotspot. De hotspot zal nu een IP adres toewijzen aan uw pc. Open

Nadere informatie

Instellen van een TCP/IP netwerk zonder router met Windows 2000/XP. keywords : tcp/ip netwerk aansluiten klanten tutorial.

Instellen van een TCP/IP netwerk zonder router met Windows 2000/XP. keywords : tcp/ip netwerk aansluiten klanten tutorial. Instellen van een TCP/IP netwerk zonder router met Windows 2000/XP. keywords : tcp/ip netwerk aansluiten klanten tutorial Inleiding Een netwerk kan voor vele doeleinden handig zijn. Zo kunt u bij de onderlinge

Nadere informatie

Nadat u het programma NAT Manager van de support site heeft ge-download dubbelklikt u op het icoon NAT_Manager.exe.

Nadat u het programma NAT Manager van de support site heeft ge-download dubbelklikt u op het icoon NAT_Manager.exe. 1 De NAT Manager 1.1 aanbeveling Wanneer u een toepassing achter uw modem wilt gebruiken, bijvoorbeeld het gebruik van een FTP server, is het verstandig de netwerkkaart een vast IP-adres te geven welke

Nadere informatie

WDS met FRITZ!Box WLAN Repeater mode

WDS met FRITZ!Box WLAN Repeater mode WDS met FRITZ!Box WLAN Repeater mode WDS gebruiken op FRITZ!Box Fon WLAN Iedere FRITZ!Box met WLAN ondersteunt WDS. Met deze techniek is het mogenlijk om meerdere WLAN Access Points aan elkaar te kopplelen.

Nadere informatie

1. Controleren van de aansluiting op de splitter

1. Controleren van de aansluiting op de splitter Configuratie Copperjet 1616-2p (SurfSnel ADSL connected by BBned) 1. Controleren van de aansluiting op de splitter 2. Toegang tot de modem 3. Router installatie bij afname meerdere IP adressen (8, 16 of

Nadere informatie

100 % Draadloos? De kans dat er een breedband / kabel of ADSL aansluiting ligt in de kamer, waar je computer staat opgesteld, is zeer klein.

100 % Draadloos? De kans dat er een breedband / kabel of ADSL aansluiting ligt in de kamer, waar je computer staat opgesteld, is zeer klein. 100 % Draadloos? De kans dat er een breedband / kabel of ADSL aansluiting ligt in de kamer, waar je computer staat opgesteld, is zeer klein. Er zijn dan 2 dingen die je kunt doen: 1). meters lange kabel(s)

Nadere informatie

Technische Informatie

Technische Informatie Het Beveiligen van een draadloos netwerk Het grootste Risico van een draadloos netwerk is dat het signaal in principe voor iedereen beschikbaar is. Anders dan bij een bekabeld netwerk, waar men een fysieke

Nadere informatie

MxStream & Linux. Auteur: Bas Datum: 7 november 2001

MxStream & Linux. Auteur: Bas Datum: 7 november 2001 MxStream & Linux Auteur: Bas Datum: 7 november 2001 Gebruikte bronnen http://www.weethet.nl/dutch/adsl_mxstream_alcatelhack.asp http://www.bruring.com/adsl/article.php?sid=6 http://security.sdsc.edu/self-help/alcatel/challenge.cgi

Nadere informatie

WWW.EMINENT-ONLINE.COM. Handleiding EM4030

WWW.EMINENT-ONLINE.COM. Handleiding EM4030 WWW.EMINENT-ONLINE.COM NL Handleiding EM4030 Handleiding: EM4030 Rev. 1 Accesspoint 802.11g Waarschuwing: Als gevolg van Europese regelgeving kan een draadloos apparaat in sommige Europese lidstaten onderwerp

Nadere informatie

Configuratie PL printers. Dealer instructie v0.99

Configuratie PL printers. Dealer instructie v0.99 Configuratie PL printers Dealer instructie v0.99 Standaard hebben de PL-printers een IP adres (192.168.1.251) wat waarschijnlijk niet overeenkomt met dat van de QT (192.168.0.x) of van het bestaande netwerk.

Nadere informatie

Instellen Zyxel modem als stand-alone ATA

Instellen Zyxel modem als stand-alone ATA Instellen Zyxel modem als stand-alone ATA In dit document wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een Zyxel ADSL modem als SIP ATA kunt configureren, zonder gebruik te maken van de DSL aansluiting op het

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Inhoud van de verpakking. Specificaties. Aanvullende specificaties WWW.SWEEX.COM

Nederlandse versie. Inleiding. Inhoud van de verpakking. Specificaties. Aanvullende specificaties WWW.SWEEX.COM LW140 Wireless Broadband Router 140 Nitro XM LW140UK Wireless Broadband Router 140 Nitro XM Inleiding Allereerst hartelijk bedankt voor de aanschaf van de Sweex Wireless Broadband Router 140 Nitro XM.

Nadere informatie

hdmedia Draadloze configuratie EM4555

hdmedia Draadloze configuratie EM4555 2 E hdmedia Draadloze configuratie EM4555 hdmedia Draadloze installatie Waarschuwingen en aandachtspunten Als gevolg van Europese regelgeving kan een draadloos product in sommige Europese lidstaten onderwerp

Nadere informatie

In de General Setup kunt u het IP-adres aanpassen. Standaard staat het IP-adres op 192.168.1.1 zoals u ziet in onderstaande afbeelding.

In de General Setup kunt u het IP-adres aanpassen. Standaard staat het IP-adres op 192.168.1.1 zoals u ziet in onderstaande afbeelding. LAN LAN Setup In deze handleiding kunt u informatie vinden over alle mogelijke LAN instellingen van de DrayTek Vigor 2130 en 2750. Hierin zullen wij alle algemene instellingen bespreken die van toepassing

Nadere informatie

Gebruikte techniek. Protocol. Een netwerk aanleggen # kabels en netwerkkaart aansluiten # Internet delen (thuisnetwerk) # en alles testen

Gebruikte techniek. Protocol. Een netwerk aanleggen # kabels en netwerkkaart aansluiten # Internet delen (thuisnetwerk) # en alles testen Een netwerk aanleggen # kabels en netwerkkaart aansluiten # Internet delen (thuisnetwerk) # en alles testen (bron; http://www.tekstenuitleg.net/artikelen/netwerken) Introductie Steeds meer mensen hebben

Nadere informatie

Lezing. Routers. Bron afbeeldingen en kennis c t magazine voor computertechniek. Rein de Jong

Lezing. Routers. Bron afbeeldingen en kennis c t magazine voor computertechniek. Rein de Jong Lezing Routers Rein de Jong Bron afbeeldingen en kennis c t magazine voor computertechniek Wat is een router? Verkeersregelaar op het netwerk Op basis van TCP/IP Netwerkinformatie Wat is intern Wat moet

Nadere informatie

Het installeren van de software.

Het installeren van de software. Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Het installeren van de software.... 2 De Printserver Bekabeld Configureren... 8 Instellen van je IP adres... 10 Netwerk poorten configureren... 12 Een printer Toevoegen....

Nadere informatie

Softphone Installatie Handleiding

Softphone Installatie Handleiding Softphone Installatie gids Softphone Installatie Handleiding Specifications subject to change without notice. This manual is based on Softphone version 02.041 and DaVo I en II software version 56.348 or

Nadere informatie

- Als het Power lampje niet brandt controleer of u de adapter in een (werkend) stopcontact gestoken heeft en de adapter op het modem is aangesloten.

- Als het Power lampje niet brandt controleer of u de adapter in een (werkend) stopcontact gestoken heeft en de adapter op het modem is aangesloten. Controleren van de aansluiting Configuratie Siemens SX76x (SurfSnel ADSL connected by KPN) Als u gebruik maakt van Linesharing en u wilt bellen met uw KPN lijn, dan dient u de splitter te gebruiken die

Nadere informatie

Installatie- en gebruikershandleiding. Zyxel P-2612HW (SurfSnel ADSL connected by BBned)

Installatie- en gebruikershandleiding. Zyxel P-2612HW (SurfSnel ADSL connected by BBned) Installatie- en gebruikershandleiding Zyxel P-2612HW (SurfSnel ADSL connected by BBned) Handleiding Zyxel P-2612HW (SurfSnel ADSL connected by BBned) Inhoudsopgave 1 Het aansluiten van uw Zyxel ADSL modem

Nadere informatie

Voor je met de installatie begint controleer of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de verpakking dient aanwezig te zijn:

Voor je met de installatie begint controleer of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de verpakking dient aanwezig te zijn: H A N D L E I D I N G N I - 7 0 7 5 0 2 1 I N H O U D V A N D E V E R P A K K I N G 4 T E C H N I S C H E S P E C I F I C AT I E 4 T O E P A S S I N G M O G E L I J K H E D E N 4 H A R D W A R E I N S

Nadere informatie

Sweex Wireless BroadBand Router + 4 poort switch

Sweex Wireless BroadBand Router + 4 poort switch Sweex Wireless BroadBand Router + 4 poort switch Management Web-Based Management Remote Management Toepassingsmogelijkheden Creëer een netwerk voor meerdere gebruikers, en deel het Internet in een handomdraai,

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Installatie Windows 2000, XP en Vista. LW303 Sweex Wireless LAN USB 2.0 adapter 300 Mbps

Nederlandse versie. Inleiding. Installatie Windows 2000, XP en Vista. LW303 Sweex Wireless LAN USB 2.0 adapter 300 Mbps LW303 Sweex Wireless LAN USB 2.0 adapter 300 Mbps Inleiding Stel de Sweex Wireless LAN USB 2.0 adapter 300 Mbps 802.11n niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht

Nadere informatie

Getting Started. AOX-319 PBX Versie 2.0

Getting Started. AOX-319 PBX Versie 2.0 Getting Started AOX-319 PBX Versie 2.0 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 OVER DEZE HANDLEIDING... 3 ONDERDELEN... 3 INSTALLATIE EN ACTIVERING... 3 BEHEER VIA DE BROWSER... 4 BEHEER VIA DE CONSOLE... 5 BEVEILIGING...

Nadere informatie

Installatie- en gebruikershandleiding. Zyxel P-2612HW (Flits Thuis/Professioneel ADSL connected by KPN)

Installatie- en gebruikershandleiding. Zyxel P-2612HW (Flits Thuis/Professioneel ADSL connected by KPN) Installatie- en gebruikershandleiding Zyxel P-2612HW (Flits Thuis/Professioneel ADSL connected by KPN) Handleiding Zyxel P-2612HW (Flits Thuis/Professioneel ADSL connected by KPN) Inhoudsopgave 1 Het aansluiten

Nadere informatie

Netwerk Media. Handleiding voor het delen van bestanden en mappen

Netwerk Media. Handleiding voor het delen van bestanden en mappen Netwerk Media Handleiding voor het delen van bestanden en mappen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie... 2 Instellen van UpnP in Windows Vista... 3 Ínstellen van UPnP in Windows 7... 4 Bestanden

Nadere informatie

Sweex BroadBand Router + 4 poort switch + printserver

Sweex BroadBand Router + 4 poort switch + printserver Sweex BroadBand Router + 4 poort switch + printserver Management Web-Based Management Remote Management Voordelen Internet Sharing - Wanneer u een breedband Internetverbinding heeft kunt u meerdere PC

Nadere informatie

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem (2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem Raadpleeg eerst de Quick-Start Guide voor het installeren van uw DSL-aansluiting voordat u deze handleiding leest. Versie 30-08-02 Handleiding

Nadere informatie

Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server

Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server Voorbereiden van vware virtueel machine: 1. Select linux Suse linux 2. Maak disksize 5Gb Denk er als je virtual machine wilt draaien op FAT32 vink

Nadere informatie

4.5 Een IP camera toevoegen

4.5 Een IP camera toevoegen 4.5 Een IP camera toevoegen 4.5.1 De IP camera gebruiksklaar maken 1 Draai de antenne vast op de IP camera. 2 Sluit de adapterkabel aan op de IP camera. Steek hierna de stekker van de IP camera in het

Nadere informatie

Cloud2 Online Backup - CrashplanPRO

Cloud2 Online Backup - CrashplanPRO Cloud2 Online Backup - CrashplanPRO Handleiding- CrashplanPRO - Online Backup Download de clients hier: Windows 32- bit: http://content.cloud2.nl/downloads/back01- cra.backupnoc.nl/crashplan_x86.exe Windows

Nadere informatie

Open de App Store en zoek de app Easycolor of Realcolor. Uw smartphone kan nu op verschillende manieren gekoppeld worden met de Wifi ontvanger.

Open de App Store en zoek de app Easycolor of Realcolor. Uw smartphone kan nu op verschillende manieren gekoppeld worden met de Wifi ontvanger. Open de App Store en zoek de app Easycolor of Realcolor. Uw smartphone kan nu op verschillende manieren gekoppeld worden met de Wifi ontvanger. Default instelling: U gebruikt 1 Wifi ontvanger als Acces

Nadere informatie

Instellingen voor de C100BRS4 met Chello kabel Internet.

Instellingen voor de C100BRS4 met Chello kabel Internet. Instellingen voor de C100BRS4 met Chello kabel Internet. Algemeen: Maak gebruik van de laatste firmware voor de C100BRS4 die beschikbaar is op http://www.conceptronic.net! Firmware versie 3.20C (beta version).

Nadere informatie

EnGenius/Senao ECB/SCB-8610S HANDLEIDING Firmware 1.9.8.02

EnGenius/Senao ECB/SCB-8610S HANDLEIDING Firmware 1.9.8.02 EnGenius/Senao ECB/SCB-8610S HANDLEIDING Firmware 1.9.8.02 1 Inhoudsopgave: Stap 1.1: IP-adres veranderen met Windows Vista 3 Stap 1.2: IP-adres veranderen met Windows XP 6 Stap 2: De EnGenius ECB/SCB-8610S

Nadere informatie

Handleiding Cable Access

Handleiding Cable Access Handleiding Cable Access INHOUDSOPGAVE 1. INSTALLATIE... 3 1.1. Minimale systeemeisen... 3 1.2. Installatie kabelmodem... 3 2. CONFIGURATIE CABLE ACCESS... 4 2.1. Windows 98 & Me... 4 2.2. Windows 2000...

Nadere informatie

PRINTERS EN GEGEVENS DELEN TUSSEN COMPUTERS

PRINTERS EN GEGEVENS DELEN TUSSEN COMPUTERS PRINTERS EN GEGEVENS DELEN TUSSEN COMPUTERS Inleiding. Het komt vaak voor dat iemand thuis meer dan 1 computer heeft, bijvoorbeeld een desktop computer en een laptop. Denk maar eens aan de situatie dat

Nadere informatie

1. inleiding. Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding NietCommercieel GelijkDelen 3.0 Unported licentie

1. inleiding. Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding NietCommercieel GelijkDelen 3.0 Unported licentie 1. inleiding Misschien zonder het te beseffen, maak je dagelijks gebruik van computernetwerken. Of je nu WhatsApp gebruikt om je vrienden een bericht te sturen of Google Chrome om iets op te zoeken, je

Nadere informatie

Sweex Broadband Router + 4 poorts 10/100 Switch

Sweex Broadband Router + 4 poorts 10/100 Switch Sweex Broadband Router + 4 poorts 10/100 Switch Toepassingsmogelijkheden Creëer een netwerk voor meerdere gebruikers, en deel het Internet in een handomdraai, zonder hier een ander stukje software voor

Nadere informatie

Nederlandse versie. Installatie Windows XP en Vista. LW311 Sweex Wireless LAN Cardbus Adapter 300 Mbps

Nederlandse versie. Installatie Windows XP en Vista. LW311 Sweex Wireless LAN Cardbus Adapter 300 Mbps LW311 Sweex Wireless LAN Cardbus Adapter 300 Mbps Stel de Sweex Wireless LAN Cardbus Adapter 300 Mbps niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte nabijheid

Nadere informatie

Ik heb de installatiehandleiding gevolgd maar ik heb geen verbinding met mijn range extender

Ik heb de installatiehandleiding gevolgd maar ik heb geen verbinding met mijn range extender Ik heb de installatiehandleiding gevolgd maar ik heb geen verbinding met mijn range extender In deze FAQ wordt besproken hoe je kunt controleren of je range extender verbonden is met je (modem-)router

Nadere informatie

Nabaztag verbinden met een Wi-Fi netwerk of een Airport

Nabaztag verbinden met een Wi-Fi netwerk of een Airport Nabaztag verbinden met een Wi-Fi netwerk of een Airport Introductie Jouw Nabaztag heeft geen specifieke voorgeprogrammeerde instellingen. Nabaztag weet hoe hij moet verbinden met een Wi-Fi netwerk, indien:

Nadere informatie

Installatiehandleiding. Voor uw ADSL Flits Connected by KPN abonnement. Type modem: P-2612 HNU-F3 Netwerk: KPN

Installatiehandleiding. Voor uw ADSL Flits Connected by KPN abonnement. Type modem: P-2612 HNU-F3 Netwerk: KPN Installatiehandleiding Voor uw ADSL Flits Connected by KPN abonnement Type modem: P-2612 HNU-F3 Netwerk: KPN Inhoudsopgave 1 Het aansluiten van de modem 2 De modem instellen 3 Het instellen van een beveiligde

Nadere informatie

NAT (Network Address Translation)

NAT (Network Address Translation) Technical Note #019 Auteur: Olaf Suchorski Gemaakt op: 11 juli 2000 Bijgewerkt op: 11 juli 2000 NAT (Network Address Translation) In deze Technical Note worden de meest voorkomende situaties met NAT doorgelicht.

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Installatie Windows 2000 en XP. LW058 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps

Nederlandse versie. Inleiding. Installatie Windows 2000 en XP. LW058 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps LW058 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps Inleiding Stel de Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte

Nadere informatie

Ervaringen met draadloos

Ervaringen met draadloos Onderzoek in grote steden zoals Amsterdam, maar ook in Eindhoven heeft uitgewezen, dat ca. 40% van de draadloze netwerken open en bloot op straat liggen, hieronder een scan van mijn PC in mijn woonwijk,

Nadere informatie

Hoe moet ik mijn Telenet Wireless Modem instellen?

Hoe moet ik mijn Telenet Wireless Modem instellen? Hoe moet ik mijn Telenet Wireless Modem instellen? http://klantenservice.telenet.be/content/hoe-moet-ik-mijn-telenet-wireless-modem-instellen Tip: wanneer u deze instructies wilt gebruiken om uw ebode

Nadere informatie

Sweex Wireless BroadBand Router + 4 poort switch + printserver

Sweex Wireless BroadBand Router + 4 poort switch + printserver Sweex Wireless BroadBand Router + 4 poort switch + printserver Voordelen Internet Sharing - Wanneer u een breedband Internetverbinding heeft kunt u meerdere PC s tegelijk gebruik laten maken van het Internet.

Nadere informatie

Handleiding Personal ADSL Access (ISDN)

Handleiding Personal ADSL Access (ISDN) Handleiding Personal ADSL Access (ISDN) INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 1.1. Welkom bij IntroWeb!...3 1.2. Doe-het-zelf pakket...3 2. INSTALLATIE SPLITTER... 4 2.1. Installatie ADSL modem...5 3. SYSTEEMCONFIGURATIE...

Nadere informatie

Internethandleiding Voor het verbinden met internet vanuit een SSHN-complex

Internethandleiding Voor het verbinden met internet vanuit een SSHN-complex Versie 1.4.12.21 Internethandleiding Voor het verbinden met internet vanuit een SSHN-complex in opdracht van Stichting Platform Huurdersbelangen Inhoudsopgave Terminologie... 2 Advies. 2 Instellen van

Nadere informatie

Envivo 1217 WiFi repeater

Envivo 1217 WiFi repeater Envivo 1217 WiFi repeater Beschrijving van de Wizard om het apparaat snel in bedrijf te nemen. Om het apparaat in te stellen dient U een PC ter beschikking te hebben, die U met de meegeleverde netwerkkabel

Nadere informatie

Nederlandse versie. LW310 Sweex Draadloze breedband router 300 Mbps

Nederlandse versie. LW310 Sweex Draadloze breedband router 300 Mbps Nederlandse versie LW310 Sweex Draadloze breedband router 300 Mbps Let op! Op de bijgeleverde Sweex CD-ROM vind je de Setup Wizard. Deze installatie procedure laat je stap voor stap zien hoe je de router

Nadere informatie

Engenius ECB150/ECB300/ECB350 HANDLEIDING VOOR OPZETTEN ALS ACCESSPOINT. v0.01

Engenius ECB150/ECB300/ECB350 HANDLEIDING VOOR OPZETTEN ALS ACCESSPOINT. v0.01 Engenius ECB150/ECB300/ECB350 HANDLEIDING VOOR OPZETTEN ALS ACCESSPOINT v0.01 Inhoudsopgave: Stap 1.1: IP-adres veranderen met Windows Vista en Windows 7... 3 Stap 1.2: IP-adres veranderen met Windows

Nadere informatie

Optibel Breedband Telefonie Installatie- en Gebruikershandleiding SPA-2102

Optibel Breedband Telefonie Installatie- en Gebruikershandleiding SPA-2102 Optibel Breedband Telefonie Installatie- en Gebruikershandleiding SPA-2102 Gefeliciteerd met uw keuze voor Optibel telefonie. We hopen dat u tevreden zult zijn met onze service en zien er naar uit de komende

Nadere informatie

Gefeliciteerd met het winnen van de Alcatel Speedtouch Home, die is Upgraded naar een PRO versie.

Gefeliciteerd met het winnen van de Alcatel Speedtouch Home, die is Upgraded naar een PRO versie. Gefeliciteerd met het winnen van de Alcatel Speedtouch Home, die is Upgraded naar een PRO versie. Het modem is al ingesteld om te werken over het KPN netwerk, maar werkt waarschijnlijk ook op andere ADSL

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Installatie Windows XP en Vista. LW056V2 Sweex Wireless LAN Cardbus Adapter 54 Mbps

Nederlandse versie. Inleiding. Installatie Windows XP en Vista. LW056V2 Sweex Wireless LAN Cardbus Adapter 54 Mbps LW056V2 Sweex Wireless LAN Cardbus Adapter 54 Mbps Inleiding Stel de Sweex Wireless LAN Cardbus Adapter 54 Mbps niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de

Nadere informatie

Gigaset pro VLAN configuratie

Gigaset pro VLAN configuratie Gigaset pro VLAN configuratie Hogere betrouwbaarheid door gebruik van VLAN s. De integratie van spraak en data stelt eisen aan de kwaliteit van de klanten infrastructuur. Er zijn allerlei redenen waarom

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Voor- of bovenaanzicht van het modem. LW300/LW300UK Sweex Wireless Broadband Router 300 Mbps

Nederlandse versie. Inleiding. Voor- of bovenaanzicht van het modem. LW300/LW300UK Sweex Wireless Broadband Router 300 Mbps LW300/LW300UK Sweex Wireless Broadband Router 300 Mbps Inleiding Stel de Sweex Wireless Broadband Router 300 Mbps niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in

Nadere informatie

Draadloze verbinding beveiligen Zyxel Prestige 2602HW-61C/63C

Draadloze verbinding beveiligen Zyxel Prestige 2602HW-61C/63C Draadloze verbinding beveiligen Zyxel Prestige 2602HW-61C/63C 1. Draadloze netwerkverbinding beveiligen 2. Wanneer je gebruik maakt van een onbeveiligde netwerkverbinding is het voor een buitenstaander

Nadere informatie

Port Forwarding, Virtual Server en Special Applications in de Sweex Breedband Router LB000021 en LB200010.

Port Forwarding, Virtual Server en Special Applications in de Sweex Breedband Router LB000021 en LB200010. Port Forwarding, Virtual Server en Special Applications in de Sweex Breedband Router LB000021 en LB200010. Met een router is een internetverbinding te delen met meerdere pc s binnen een netwerk. Alle Sweex

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING

INSTALLATIE HANDLEIDING INSTALLATIE HANDLEIDING Powerwifi USB Router in combinatie met de Powerwifi USB buitenantenne INLEIDING De Powerwifi USB Router kan worden gebruikt in combinatie met de Powerwifi USB buitenantenne. Hierdoor

Nadere informatie

Installatiehandleiding. Voor uw SurfSnelADSL abonnement

Installatiehandleiding. Voor uw SurfSnelADSL abonnement Installatiehandleiding Voor uw SurfSnelADSL abonnement Connected by KPN Type modem: P-2612 HNU-F3 Netwerk: KPN Inhoudsopgave 1 Het aansluiten van de modem 2 De modem instellen 3 Het instellen van een beveiligde

Nadere informatie

Introduktie: Wireless Knowhow (Zie voor daadwerkelijke Wireless Sophisti netwerk koppeling de laatste 2 pagina s)

Introduktie: Wireless Knowhow (Zie voor daadwerkelijke Wireless Sophisti netwerk koppeling de laatste 2 pagina s) Introduktie: Wireless Knowhow (Zie voor daadwerkelijke Wireless Sophisti netwerk koppeling de laatste 2 pagina s) Om een apparaat als Sophisti op een beveiligd draadloos netwerk te kunnen gebruiken, moet

Nadere informatie

Windows XP, Vista, 7. Microway Cloud Handleiding: Gebruik RDS Gateway Versie: 20121126. 1) Klik op Start, Uitvoeren en type in: mstsc

Windows XP, Vista, 7. Microway Cloud Handleiding: Gebruik RDS Gateway Versie: 20121126. 1) Klik op Start, Uitvoeren en type in: mstsc Inleiding De handleiding beschrijft het gebruik van volledig extern bureaublad via de RDS Gateway en het programma Verbinding met extern bureaublad op Windows en Mac. Windows Benodigd: - Windows XP Service

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online

Handleiding Back-up Online Handleiding Back-up Online April 2015 2015 Copyright KPN Zakelijke Markt Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van KPN Zakelijke Markt mag niets uit dit document worden

Nadere informatie

Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding. In combinatie met:

Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding. In combinatie met: Configureren van een VPN L2TP/IPSEC verbinding In combinatie met: Inhoudsopgave 1. Voorbereiding.... 3 2. Domaincontroller installeren en configuren.... 4 3. VPN Server Installeren en Configureren... 7

Nadere informatie

Gebruik webfolders Windows

Gebruik webfolders Windows Gebruik webfolders Windows Algemene informatie Dit document beschrijft hoe u gebruik kunt maken van webfolders en beschrijft hoe u stapsgewijs via uw PC hier verbinding mee kunt maken. Website toevoegen

Nadere informatie

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Schakel in

Nadere informatie

BIPAC-711C2 / 710C2. ADSL Modem / Router. Snelle Start Gids

BIPAC-711C2 / 710C2. ADSL Modem / Router. Snelle Start Gids BIPAC-711C2 / 710C2 ADSL Modem / Router Snelle Start Gids Billion BIPAC-711C2/710C2 ADSL Modem / Router Voor meer gedetailleerde instructies over het configureren en gebruik van de ADSL Modem/Router,

Nadere informatie

myguard 7202 / 7202G (802.11g) Security ADSL2+ Router Snelle Start Gids

myguard 7202 / 7202G (802.11g) Security ADSL2+ Router Snelle Start Gids myguard 7202 / 7202G (802.11g) Security ADSL2+ Router Snelle Start Gids myguard (802.11g) Security ADSL2+ Router Voor meer gedetailleerde instructies over het configureren en gebruik van de (802.11g)

Nadere informatie

Met 32 ingangen potentiaal vrij Input 1 t/m Input 32

Met 32 ingangen potentiaal vrij Input 1 t/m Input 32 Webrelais IPIO-32I-M Met 32 ingangen potentiaal vrij Input 1 t/m Input 32 Algemene informatie Configuratie versie 8.0 DHCP/STATIC Wanneer u de 12V= en de Netwerkkabel heeft aangesloten zal het moduul een

Nadere informatie

Inleiding. Inhoud van de verpakking. Nederlandse versie. LC000070 Sweex Wireless Broadband Router 11g

Inleiding. Inhoud van de verpakking. Nederlandse versie. LC000070 Sweex Wireless Broadband Router 11g LC000070 Sweex Wireless Broadband Router 11g Inleiding Allereerst hartelijk bedankt voor de aanschaf van de Sweex Wireless Router 11g. Met behulp van deze router kunt u snel en efficiënt een draadloos

Nadere informatie

smart-house Netwerk & Port Forwarding. TELENET MODEM ONLY

smart-house Netwerk & Port Forwarding. TELENET MODEM ONLY smart-house Netwerk & Port Forwarding. TELENET MODEM ONLY Netwerken - Introductie Hoe vind ik mijn lokaal ip adres? De verschillende routers en ip ranges. Waar kan ik mijn publiek internet ip adres vinden?

Nadere informatie

Technische Informatie

Technische Informatie Handmatige installatie van de Belkin draadloze Printserver Als de automatische installatie van de Printserver niet is gelukt, kunt u proberen hem handmatig te installeren. De Printserver heeft geen driver

Nadere informatie

BIPAC 7402G. 802.11g ADSL VPN Firewall Router. Snelle Start Gids

BIPAC 7402G. 802.11g ADSL VPN Firewall Router. Snelle Start Gids BIPAC 7402G 802.11g ADSL VPN Firewall Router LEDs aan de Voorzijde Voor meer gedetailleerde instructies over het configureren en gebruik van de 802.11g ADSL VPN Firewall Router, zie de online handleiding.

Nadere informatie

Installatie & Snel Start Gids AISnet Internet Basis Station AIS Ontvanger

Installatie & Snel Start Gids AISnet Internet Basis Station AIS Ontvanger Installatie & Snel Start Gids AISnet Internet Basis Station AIS Ontvanger SNEL START GIDS AISnet VR1 1. Introductie Hartelijk dank voor het aanschaffen van de AISnet Internet Basis Station AIS Ontvanger.

Nadere informatie

Conceptronic C100BRS4H Snelle Installatie Gids. Gefeliciteerd met de aankoop van uw Conceptronic 4-poort Breedband Router.

Conceptronic C100BRS4H Snelle Installatie Gids. Gefeliciteerd met de aankoop van uw Conceptronic 4-poort Breedband Router. Conceptronic C100BRS4H Snelle Installatie Gids Gefeliciteerd met de aankoop van uw Conceptronic 4-poort Breedband Router. De bijgevoegde Hardware Installatie Gids geeft u een stapsgewijze uitleg van hoe

Nadere informatie

Client to Site VPN ALCATEL. Deel 1: 600 SERIES. Stap voor stap installatie handleiding

Client to Site VPN ALCATEL. Deel 1: 600 SERIES. Stap voor stap installatie handleiding Deel 1: 600 SERIES Stap voor stap installatie handleiding Client to Site VPN ALCATEL Inhoud: Deel 1: installatie van de modem 1 Deel 2: installatie van de VPN software 6 Extra tips (reset, dhcp) 17 Installatie

Nadere informatie

Nederlandse versie. Installatie Windows XP en Vista. Installatie Windows XP en Vista. LW312 Sweex Wireless LAN PCI Card 300 Mbps

Nederlandse versie. Installatie Windows XP en Vista. Installatie Windows XP en Vista. LW312 Sweex Wireless LAN PCI Card 300 Mbps Nederlandse versie LW312 Sweex Wireless LAN PCI Card 300 Mbps Stel de Sweex Wireless LAN PCI Card 300 Mbps niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte

Nadere informatie

Configuratie Siemens SE565 SurfSnelADSL (connected by BBned) Controleren van de aansluiting. Toegang tot de router. De Siemens SE565 configureren

Configuratie Siemens SE565 SurfSnelADSL (connected by BBned) Controleren van de aansluiting. Toegang tot de router. De Siemens SE565 configureren Controleren van de aansluiting Configuratie Siemens SE565 SurfSnelADSL (connected by BBned) Als u gebruik maakt van Linesharing en u wilt bellen met uw KPN lijn, dan dient u de splitter te gebruiken die

Nadere informatie

Handleiding Solis-VPN Pagina 1 Versie: 1.3 Datum: mei 2013

Handleiding Solis-VPN Pagina 1 Versie: 1.3 Datum: mei 2013 Handleiding Solis-VPN Pagina 1 Gebruikershandleiding Solis-VPN en Solis-VPN-Lite 1. Inleiding Met de dienst Solis-VPN kunt u toegang krijgen tot diensten en servers die niet via het publieke internet toegankelijk

Nadere informatie

LW053 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps

LW053 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps Nederlandse versie LW053 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps Inleiding Allereerst hartelijk dank voor de aanschaf van de Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps. Met deze Wireless LAN Adapter

Nadere informatie

Quick Start Guide for Mxstream. In de Nederlandse taal

Quick Start Guide for Mxstream. In de Nederlandse taal Quick Start Guide for Mxstream In de Nederlandse taal 1 Inleiding Deze quick start guide bevat de beschrijving van de stappen die moeten worden gezet om de C100BRS4 router in te zetten in de Nederlandse

Nadere informatie

B-Logicx op het computernetwerk voor Mac gebruikers

B-Logicx op het computernetwerk voor Mac gebruikers Automatisatie voor uw woning of KMO B-Logicx op het computernetwerk voor Mac gebruikers www.b-logicx.be IG_Netwerk_MAC_NL Okt 2013 Inhoudstabel Voorwoord Stappenplan Router of switch? p4 p5 p6 Verklarende

Nadere informatie

Een Windows XP-netwerk maken

Een Windows XP-netwerk maken Een Windows XP-netwerk maken Inleiding Deze beschrijving geldt voor Windows XP Professional (Home edition komt in zekere maten overeen met Professional), Nederlandse versie. Ook geldt dit document alleen

Nadere informatie

Vigor V2.0. Voor een uitgebreidere handleiding kijk op www.draytek.nl/firmware e- mail: support@draytek.nl

Vigor V2.0. Voor een uitgebreidere handleiding kijk op www.draytek.nl/firmware e- mail: support@draytek.nl Vigor Firm w are Upgrade Procedure V2.0 Voor een uitgebreidere handleiding kijk op www.draytek.nl/firmware e- mail: support@draytek.nl Inhoudsopgave FIRMWARE UPGRADE PROCEDURE...1 INHOUDSOPGAVE...1 VOORBEREIDING...2

Nadere informatie

Alcatel Speedtouch 780WL Wi-Fi

Alcatel Speedtouch 780WL Wi-Fi Alcatel Speedtouch 780WL Wi-Fi Gebruiksaanwijzing ten behoeve van Zakelijk ADSL van KPN Versie 1.1 Inhoudsopgave 1. Standaard inloggegevens van het draadloze netwerk... 4 2. Installatie Alcatel 110g PC

Nadere informatie

Inhoudsopgave Klik op een onderwerp in onderstaande inhoudsopgave om de betreffende sectie te bekijken

Inhoudsopgave Klik op een onderwerp in onderstaande inhoudsopgave om de betreffende sectie te bekijken Inhoudsopgave Klik op een onderwerp in onderstaande inhoudsopgave om de betreffende sectie te bekijken 1. HERCULES WIRELESS G EN WINDOWS VISTA... 3 1.1. Verbinden met een draadloos netwerk... 3 1.2. Verbinden

Nadere informatie

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB Let op! Stel de Sweex Wireless 300N Adapter USB niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de directe nabijheid van verwarmingselementen.

Nadere informatie