Schoolgids De Leeuwerik. Elk kind een kans!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schoolgids 2015-2016. De Leeuwerik. Elk kind een kans!"

Transcriptie

1 Schoolgids De Leeuwerik Elk kind een kans!

2 Voor aanvullende en actuele informatie vragen we u onze website te bezoeken Hier vindt u het laatste nieuws, een bijgewerkte agenda, foto s en andere leuke en interessante items. INHOUD Woord vooraf 1. Onze school 2. Het bestuur 3. Passend Onderwijs 4. SCHool Ondersteunings Profiel 5. Wij zijn 6. Organisatie van het onderwijs 7. Zorg voor onze kinderen 8. De ouders 9. Ontwikkeling onderwijs 10. School en vakantietijden 11. Overig 12. Samenstelling team 13. Belangrijke gegevens 14. Jaarplanning Deze schoolgids is vastgesteld door het bestuur van ZML TWOG, het bevoegd gezag van De Leeuwerik.

3 WOORD VOORAF Waarom een schoolgids voor ouders? Wij willen u met deze schoolgids informeren over de gang van zaken binnen onze school. Deze gids laat zien wat u van ons kunt verwachten en wat de school voor uw kind kan betekenen. We hechten heel veel belang aan een goed contact tussen ouders/verzorgers en de school. Dat komt ten goede aan het kind dat onze school bezoekt. Natuurlijk zijn de persoonlijke contacten het allerbelangrijkst en streven we er naar om een open school met lage drempels voor ouders/verzorgers te zijn. Maar juist omdat we toch vooral een streekschool zijn en u vaak van grote afstand naar onze school moet komen, lijkt het ons goed om u via deze schoolgids een duidelijk beeld van de school te geven. Wij denken dat we met deze schoolgids in een behoefte voorzien en we vragen u dan ook met klem of u uw suggesties, opmerkingen, kritische kanttekeningen en aanbevelingen aangaande deze schoolgids aan ons door wilt spelen. 1. ONZE SCHOOL De Leeuwerik is een openbare school. Leerlingen met verschillende levensbeschouwelijke achtergronden bezoeken onze school. In onze visie en missie beschrijven we hoe we onze identiteit gestalte willen geven. Het management Het management bestaat uit de locatiedirecteur van de Leeuwerik, De heer S.A. Hesselink (locatiedirecteur) Mevr. I. Brinks (intern begeleider) De heer R. de Klundert (spec. leerkracht) Situering van de locatie De locatie ligt aan de rand van het dorp Neede, in een rustige omgeving, dichtbij het centrum en grenzend aan een prachtig natuurgebied. Het overdekt zwembad staat tegenover de school en het park, met herten, konijnen, cavia s en eenden van de Needse Pluimveefok Vereniging ligt naast de locatie. Locatiegrootte en indeling De locatie wordt per 1 augustus 2015 bezocht door 40 leerlingen. De Leeuwerik wordt bezocht door leerlingen in de leeftijd van 4 jaar tot 12 jaar. De Leeuwerik telt 20 personeelsleden.

4 2. Het bestuur Onze school maakt onderdeel uit van de Stichting ZML TWOG. Deze stichting vormt het bevoegd gezag over 6 scholen voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs, het onderwijs is gericht op leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Het gaat daarbij om kinderen met een verstandelijke beperking en leerlingen die zowel een verstandelijke beperking als een secundaire probleem hebben. De scholen zijn gevestigd in Neede, Hengelo en Almelo. De stichting wordt bestuurd door de heer H.J. Gerichhausen, hij wordt hierbij ondersteund door een kleine professionele staf. Het bestuursbureau is gevestigd in Borne. De bestuurder legt periodiek verantwoording af aan de Raad van Toezicht. Het bestuursbureau tracht de scholen zoveel mogelijk te ondersteunen bij de uitvoering van het primaire proces. Door gezamenlijke activiteiten op een aantal beleidsterreinen (ICT, kwaliteitszorg, personeelszaken enz.) versterken we ons onderwijs zonder dat we de gewenste kleinschaligheid van onze scholen verliezen. Kwaliteit Alle scholen binnen de stichting hanteren dezelfde hoge kwaliteitsnormen, maar er is volop ruimte voor diversiteit bij de vormgeving van het onderwijs. Juist onze leerlingen hebben een dergelijke flexibiliteit nodig om hun talenten te kunnen ontplooien. Als leidraad voor al haar handelen hanteert de stichting de volgende kernwaarden: Respect Veiligheid Zorgzaamheid Ontmoeting Participatie Openheid Voor een verdere uitwerking van deze kernwaarden verwijzen wij u graag naar onze missie. Passend Onderwijs De verdere ontwikkeling van Passend Onderwijs heeft een prominente plaats binnen het strategisch beleidsplan. Door intensieve samenwerking met alle belanghebbenden willen we dit beleid vormgeven en dat ouders hierin een centrale rol krijgen is voor ons vanzelfsprekend. De stichting hecht grote waarde aan een sterke positie van de ouders binnen het onderwijs proces, wij zien de ouder als partner en zoeken naar mogelijkheden om deze relatie gestalte te geven. Dit krijgt onder andere vorm door participatie in de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraden

5 3. Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Met Passend onderwijs is het nog beter mogelijk om ondersteuning op maat te bieden voor alle kinderen die dit nodig hebben. Zo hebben zij de beste kansen op een vervolgopleiding en meedoen in de samenleving. Kinderen die het echt nodig hebben kunnen, net als nu, naar het speciaal (basis)onderwijs. Dat blijft. Daarnaast werken we nauw samen met partners vanuit de jeugdhulp, zodat kinderen en hun ouders zowel op school als thuis passende ondersteuning krijgen. Wat is de zorgplicht? Scholen zijn verplicht om een passende onderwijsplek te vinden voor kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte. Dit heet de zorgplicht. Of uw kind nu gewoon of anders leert: elke school heeft de plicht een passend aanbod te doen. Het liefst op de reguliere basisschool. En als dat niet kan, dan op een andere basisschool, in het speciaal basisonderwijs of in het speciaal onderwijs. Altijd in samenspraak met u als ouder of verzorger. Gewoon als het kan, speciaal als het moet. Samenwerkingsverband IJssel Berkel Om de extra ondersteuning aan kinderen zo goed mogelijk te regelen werken de schoolbesturen van de 106 scholen in de gemeenten Brummen, Zutphen, Voorst, Lochem, Berkelland en een deel van de gemeente Bronckhorst (de kernen Vorden, Wichmond en Kranenburg) samen in het samenwerkingsverband IJssel I Berkel. Onze school maakt deel uit van dit samenwerkingsverband. Welke ondersteuning biedt een school? In het schoolondersteuningsprofiel van onze school staat beschreven welke ondersteuning de school kan bieden. We maken daarin onderscheid tussen basisondersteuning en extra ondersteuning. Basisondersteuning is de ondersteuning die iedere school in de regio biedt. De basisondersteuning is voor alle scholen, en dus voor alle kinderen, gelijk. Voor ieder kind dat extra ondersteuning nodig heeft maken we een arrangement op maat. Deze extra ondersteuning wordt toegekend en betaald door het samenwerkingsverband IJssel Berkel. Daarnaast bieden sommige scholen zelf extra ondersteuning aan kinderen die tijdelijk extra begeleiding nodig hebben.

6 Denkt u dat uw kind extra ondersteuning nodig heeft? Situatie 1: uw kind bezoekt nog geen basisschool. Als ouder kiest u zelf een school voor uw kind, ook als uw kind extra ondersteuning nodig heeft. Als u een keuze heeft gemaakt voor een school dan kunt u uw kind aanmelden. U meldt uw kind schriftelijk aan bij de school van uw eerste voorkeur middels een aanmeldingsformulier. Dit kan vanaf de leeftijd van 3 jaar, maar zo mogelijk ten minste 10 weken voor de start van het nieuwe schooljaar. U geeft daarbij aan of uw kind (naar verwachting) extra ondersteuning nodig zal hebben. Het is mogelijk om uw kind bij meerdere scholen tegelijk aan te melden. Als u dat doet, dan moet u bij de aanmelding aangeven op welke andere scholen u uw kind ook heeft aangemeld. Als u uw kind heeft aangemeld, dan zal de school informatie verzamelen over welke ondersteuning uw zoon of dochter nodig heeft. Van u wordt verwacht dat u de informatie die u heeft deelt met de school. Daarnaast zal de school het ondersteuningsteam inzetten (zie kader). Dit gebeurt altijd in overleg met u als ouder of verzorger. Ook voor het opvragen van informatie over uw kind bij andere instanties vraagt de school om uw toestemming. Op basis van de verkregen informatie maakt de school samen met u de afweging over wat het beste is voor uw kind. Binnen 6 tot 10 weken laat de school weten of uw kind wordt toegelaten (eventueel met extra ondersteuning) of dat de school samen met u op zoek gaat naar een beter passende plek voor uw kind op een andere school. Dat gebeurt altijd in nauw overleg met u. Situatie 2: uw kind zit al op school. Denkt u dat uw kind extra ondersteuning nodig heeft? Wij raden u aan in gesprek te gaan met de leerkracht van uw zoon/ dochter over de ontwikkeling van uw kind. Waar heeft u vragen over? En wat heeft uw kind volgens u nodig? De leerkracht zal samen met u en de intern begeleider overleggen welke route wordt doorlopen. Een eerste stap voor het aanvragen van extra ondersteuning is een bespreking in het ondersteuningsteam op school (zie kader). Ondersteuningsteam Onze school kent een ondersteuningsteam voor de bespreking van kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte. U als ouder wordt altijd uitgenodigd om deel te nemen aan de bespreking over uw kind. Aan het ondersteuningsteam nemen verder deel: leerkracht intern begeleider onderwijscoach (vanuit het samenwerkingsverband) gezinscoach (vanuit jeugdhulp / Centrum voor Jeugd en Gezin) Daarnaast kunnen ook partners op afroep deelnemen aan het overleg, bijvoorbeeld een orthopedagoog. In het ondersteuningsteam bespreken we samen met u de vraag: wat heeft uw kind nodig om een bepaald doel te behalen? Daarbij kijken we ook naar andere factoren, zoals de groep, de school en de thuissituatie. In iedere bespreking komen ook de positieve aspecten en de talenten van uw kind aan de orde. Voor ieder kind dat extra ondersteuning nodig heeft maken we een arrangement op maat. Dit arrangement wordt toegekend en betaald door het samenwerkingsverband IJssel Berkel. Is een (tijdelijke) lesplaats in het speciaal (basis)onderwijs de meest passende plek? Dan vragen we hiervoor een toelaatbaarheidsverklaring' aan bij het samenwerkingsverband. Met deze toelaatbaarheidsverklaring heeft uw kind recht op plaatsing op een school voor speciaal (basis)onderwijs. Meer informatie

7 4. SCHool Ondersteunings Profiel De Leeuwerik De Leeuwerik. Arrangementen Dit is het Schoolondersteuningsprofiel van de Leeuwerik, school voor speciaal onderwijs voor 4 tot 12 jaar De Leeuwerik baseert haar onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld: 1. Is ambitieus en werkt planmatig vanuit een missie en visie aan innovatie en het meten, verbeteren en borgen van kwaliteit; 2. Realiseert voor elke leerling op basis van het ontwikkelingsperspectief een passende en duurzame deelname aan onderwijs en samenleving; 3. Werkt vanuit gedeelde verantwoordelijkheid, op basis van actieve betrokkenheid en heldere communicatie met ouders/opvoeders en jongeren aan de realisatie van onderwijs (-zorg) arrangementen; 4. Wordt gekenmerkt door orthodidactisch en orthopedagogisch handelen binnen een veilig, uitdagend en respectvol leerklimaat; 5. Heeft medewerkers in dienst met specifieke competenties die samenwerken in een multidisciplinaire omgeving; 6. Zet aangepaste voorzieningen in op het gebied van de fysieke omgeving, vervoer, ICT, leer- en hulpmiddelen en materialen; 7. Werkt nauw samen in de keten van (regulier) onderwijs en zorg en is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitwisselen van kennis en expertise. Basisondersteuning De basisondersteuning bestaat uit een aantal aspecten waarover binnen het samenwerkingsverband IJssel Berkel inhoudelijke afspraken gemaakt worden. Zie : (definitief).pdf Zoals reeds gesteld in de inleiding: de scholen voor (v)so komen pas in beeld indien blijkt dat de ondersteuningsmogelijkheden van regulier onderwijs ontoereikend zijn. De expertise van het SO sluit derhalve aan op de basisondersteuning van het samenwerkingsverband.

8 Extra ondersteuning: Ondersteuningsarrangementen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften Deze arrangementen zijn een onderdeel van de waaier van het passend speciaal onderwijs binnen het samenwerkingsverband.. 1. Arrangement van de Leeuwerik Invulling De school heeft een aanpak voor leerlingen die functioneren op zml niveau IQ < 70 (ontwikkelingsleeftijd tot ongeveer 7 jaar; f unctioneringsniveau tot halverwege groep 4 BaO). Deze leerlingen hebben een sterke behoefte aan: - een gestructureerde, overzichtelijke omgeving - eenduidige communicatie die visueel ondersteund wordt - een onderwijs aanbod in zeer kleine stapjes met veel herhaling, gebruik van concreet materiaal en met veel aandacht voor integratie van het aanbod - onderwijs op alle gebieden: naast de vanzelfsprekende schoolvakken houdt dit in dat er veel tijd wordt besteed aan het aanleren van vaardigheden op het gebied van communicatie, zelfredzaamheid, spel, sociale vaardigheden. - nabijheid van groepspersoneel Deskundigheid: 90 % van de leerkrachten Master SEN Onderwijsassistenten Docent bewegingsonderwijs Orthopedagoog Groepslogopedie Individuele logopedie via Logopedie + Intern begeleider Zorg in onderwijsondersteuners (ZOZIJN) Schoolmaatschappelijk werkende (MEE-Oost Geld) Fysiotherapie via verwijzing zorgverzekeraar Speltherapie Het gehele team is geautoriseerd voor epilepsie en diabetes. Aandacht en tijd: Groepsgrootte gemiddeld 10 tot 12 leerlingen met naast de leerkracht, ca. 70 % onderwijsassistentie in de week. Voorzieningen: Planmatig, opbrengst- en handelingsgericht werken aan de hand van leerlijnen ZML. Veel aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Gebouw: Het gebouw en het schoolterrein is volledig aangepast aan rolstoelgebruikers. Het gebouw beschikt daarnaast over een verzorgingsruimte met tillift en hoog-laagtafel en een snoezelruimte. Het gebouw heeft tevens een inpandige gymzaal Samenwerking met: Stichting ZML TWOG Samenwerkingsverband IJssel Berkel ZOZIJN Aveleijn Logopedie + MEE Oost Gelderland

9 2. Arrangement van de Leeuwerik Invulling zie arrangement 1, aangevuld met Binnen de populatie van leerlingen die functioneren op zml niveau heeft de Leeuwerik een aanpak voor: leerlingen met een IQ <35 en een grote verzorgingsbehoefte Deskundigheid: Zorg-in-Onderwijs begeleider vanuit het KDC die met de leerkracht samen verantwoordelijk is voor de mix in het onderwijs-zorg aanbod. Leerkracht heeft opleiding Onderwijs aan EMG en diverse andere opleidingen betreffende de doelgroep. Aandacht en tijd: Specifieke onderwijs zorggroep voor deze leerlingen Gemiddelde groepsgrootte van 8 leerlingen. Hele week leerkracht met onderwijsassistentie en 2 ZiO begeleidsters. Het rooster is aangepast naar de behoefte van deze specifieke doelgroep. Voorzieningen: Planmatig, opbrengst- en handelingsgericht werken aan de hand van leerlijnen Plancius. Veel aandacht voor de communicatie, sociaalemotionele ontwikkeling, zelfredzaamheid en sensomotorische ontwikkeling. Gebouw: Naast de reguliere verschoonruimte beschikking over een ruime verschoningsruimte met natte voorzieningen en een verstelbare aankleedtafel en tillift. Samenwerking: Er wordt intensief samen gewerkt met de Timp, KDC in Lievelde. Er vindt uitwisseling plaats van expertise. 3. Arrangement van de Leeuwerik Invulling zie arrangement 1, aangevuld met Binnen de populatie van leerlingen die functioneren op zml niveau heeft de Leeuwerik een aanpak voor: leerlingen met spraak-taalmoeilijkheden Deskundigheid: Schoollogopediste. Personeel heeft kennis van gebruik spraak ondersteunende gebaren en Totale Communicatie. De schoollogopediste adviseert en begeleidt de groepsleerkrachten bij de aanpak van specifieke spraak-taal problemen. Aandacht en tijd: De schoollogopediste geeft in de groepen groepslogopedie. Voorzieningen: Grote hoeveelheid methoden en materialen die gericht zijn op spraak-taal ontwikkeling. Gebouw: Logopedieruimte. Samenwerking: De externe logopedie praktijk is Logopedie Plus. Deze praktijk is gespecialiseerd in het werken met verstandelijk beperkte kinderen.

10 4. Arrangement van de Leeuwerik Invulling zie arrangement 1, aangevuld met Binnen de populatie van leerlingen die functioneren op zml niveau heeft de Leeuwerik een aanpak voor: Leerlingen met een stoornis op het autistisch spectrum (ASS) Deskundigheid: leerkrachten bezitten kennis en vaardigheid op het gebied van TEACCH. De groepen binnen de Leeuwerik zijn dusdanig georganiseerd dat deze leerlingen het programma in de reguliere stamgroepen kunnen volgen. Aandacht en tijd: Zie arrangement 1. Voorzieningen: Zie arrangement 1. Gebouw: De mogelijkheid om in ieder lokaal afgeschermde werkplekken in te richten. Samenwerking: Steunpunt Autisme 5. Ambitie van de Leeuwerik Binnen de populatie van leerlingen die functioneren op ZML niveau, leerlingen opvangen met een visus of auditieve beperking. 6. Grenzen aan aannamebeleid Opmerking De Leeuwerik biedt geen onderwijs en zorg aan kinderen welke bedlegerig zijn. De Leeuwerik biedt geen onderwijs en zorg aan kinderen welke blind zijn. De Leeuwerik biedt geen onderwijs en zorg aan kinderen welke doof zijn. De Leeuwerik biedt geen onderwijs en zorg aan kinderen waarbij de gedragscomponent overheersend is. Het onderwijs en de zorg aan de meervoudig beperkte leerlingen is op de Leeuwerik sinds 2010 ingeburgerd. Dit onderwijs is een groot goed, maar de voortzetting valt of staat met de bestuurlijke keuzes, welke de gemeentes uit het voedingsgebied per 1 januari 2015 maken op het gebied van de WMO. Derhalve willen wij het schoolbestuur en het management van de Samenwerkingsverbanden erop wijzen dat zij er bij de gemeentes op aandringen dat bovengenoemde doelgroep voldoende gefinancierd blijft na 1 januari 2015.

11 5. WIJ ZIJN 5.1 Onze missie De Leeuwerik is een school voor onderwijs aan Zeer Moeilijk Lerende Kinderen en Meervoudig Beperkte Kinderen. Dat betekent dat we speciaal onderwijs zijn en dat willen we waarmaken ook. kinderen. We willen de begeleiding gestalte geven in een school die kindvriendelijk en open van karakter is. School voor speciaal onderwijs die open staat voor alle kinderen en ouders/ verzorgers ongeacht afkomst, geloof, ras enz. In die zin geven we gestalte aan de identiteit van het openbaar onderwijs. We zijn een school die open staat voor, en participeren in, een pluriforme samenleving. 5.2 Onze visie Wij willen samen met de ouders/verzorgers werken aan de ontwikkeling en opvoeding van de kinderen die onze school bezoeken. Begeleiden op basis van gezamenlijk vastgestelde waarden en normen en in een klimaat waarin alle betrokkenen zich veilig voelen. Onze leerlingen hebben behoefte aan structuur, orde en duidelijkheid en daar willen we adequaat op inspelen. Vanuit die organisatie besteden we vooral aandacht aan de sociale redzaamheid en de zelfstandigheid van alle leerlingen, rekening houdend met het ontwikkelingsniveau van het kind. Uniek Onderwijs aan zeer moeilijk lerenden en meervoudig beperkten houdt in dat we kinderen begeleiden die met een verstandelijke of een meervoudige beperking moeten functioneren. Niet elke beperking heeft dezelfde kenmerken en elk kind dat onze school bezoekt is uniek in zijn/haar beperkingen en ook mogelijkheden. Met name dit laatste aspect willen we zo veel mogelijk benadrukken in ons onderwijs aan de kinderen. Uitgaan van de mogelijkheden van elk kind waarbij we rekening houden met de beperking die dat individuele kind heeft. Openbaar Zo willen we ons onderwijs zo gedifferentieerd mogelijk aanbieden, aansluitend bij het ontwikkelingsniveau van de Een eigen plek Ook onze leerling heeft recht op een plek in de maatschappij, een plek die toegespitst is op de (on)mogelijkheden van het kind of beter de jongvolwassene. We hebben dat als volgt in ons schoolplan beschreven: Onze school bereidt de leerlingen voor op deelname aan de maatschappij. Onze school draagt bij aan een ononderbroken ontwikkeling van de leerlingen. Onze school neemt de structurering van de leef- en ervaringswereld en de leerwijze van onze leerlingen als uitgangspunt voor het onderwijs en de begeleiding.

12 Onze school gaat uit van de uniciteit van elk individu. Onze school hecht sterke waarde aan het pedagogisch klimaat, wat inhoudt dat zij een omgeving wil creëren waarin zowel leerlingen als leerkrachten, begeleiders en ouders/verzorgers zich prettig en veilig voelen. In ons schoolplan geven we een uitgebreide verklaring van onze missie en visie. Het schoolplan ligt voor alle betrokkenen ter inzage op de school. 5.3 Doelen van ons onderwijs De begeleiding, opvoeding en het onderwijs is vooral gericht op: Sociale redzaamheid. Een zo hoog mogelijk niveau van zelfstandigheid en autonomie. Aanleren van de basisvaardigheden als lezen, taal, rekenen, wereldoriëntatie en informatica. Ontwikkelen van praktische vaardigheden Begeleiding in het traject dat moet leiden tot een vorm van arbeid verrichten. Begeleiding van de leerlingen in het traject dat leidt tot een vorm van wonen en leven na de schoolloopbaan. Stimuleren van de competentie van de leerlingen. Bevorderen van de sociale vaardigheid en de sociale omgangsvormen. Stimuleren van de initiatieven en activiteiten die vanuit de leerlingen komen. Realiseren van een kwalitatief goed pedagogisch klimaat. waarin men elkaar kan aanspreken op het handelen en functioneren. Wij zijn een Laagdrempelige school voor ouders/betrokkenen en andere externe instellingen die samen met ons de leerlingen begeleiden. De begeleiders zijn een voorbeeld voor de leerlingen waar het gaat om het nakomen van regels en afspraken, normen en waarden en omgangsvormen. Vooral ook omdat onze leerlingen leren door te zien en te doen. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom we de regels en afspraken hebben vastgelegd in een protocol voor de Leeuwerik, welke ieder jaar wordt herzien. De regels zijn onderverdeeld in: Klassenregels Gangregels Toiletregels Pleinregels Pauzeregels Algemene regels Deze regels worden met de leerlingen besproken en gelden voor zowel teamleden als de leerlingen. Op deze wijze willen we de sociale redzaamheid van onze kinderen bevorderen. 5.4 Het klimaat van de school De Leeuwerik biedt een veilige leer, werk- en speelomgeving voor leerlingen van 4 tot 12 jaar. We willen daarnaast ook een school zijn waarin alle betrokkenen zich prettig voelen. Een school waarin een open en positief kritische sfeer heerst en

13 6. ORGANISATIE VAN HET ONDERWIJS 6.1 De organisatie van de school De school telt per 1 augustus 2015, 4 groepen. De samenstelling van deze groepen is gebaseerd op het aantal leerlingen in een bepaalde leeftijdscategorie. In de Leeuwerik is ook een Onderwijs Zorg Groep gehuisvest. Hierin zitten een aantal leerlingen welke naast onderwijs ook extra zorg nodig hebben. Groep: Onder Midden Bouw Groep : Midden Bouw Groep : Midden Boven Bouw SO Onderwijszorggroep OMB MB MBB SO OZG Binnen de groepen komen niveauverschillen voor. Om deze verschillen te ondervangen werken we op de Leeuwerik afwisselend groepsdoorbrekend (taal, lezen en schrijven) of binnen de leeftijdsgroepen in niveaugroepen (rekenen). Belangrijk! Wij streven ernaar om de groepssamenstelling minimaal een jaar hetzelfde te houden maar door onvoorziene omstandigheden, zoals het onverwachts instromen van nieuwe leerlingen door verhuizing of crisisopvang, kan het voorkomen dat leerlingen halverwege het lopende schooljaar doorschuiven naar een vervolggroep. Het onderwijs in de leeftijdsgroepen Het onderwijs in de groepen richt zich op: 1. De sociaal-emotionele ontwikkeling Doel: leerlingen leren op een positieve wijze met elkaar omgaan en samenleven. Daarnaast besteden we ook veel aandacht aan het zelfbeeld van het kind. Elk kind moet leren zich veilig en gewaardeerd te voelen. We doen dat onder meer door aan te leren: Dat het kind leert zich aan afspraken/regels te houden, ook als de volwassene niet in de buurt is. Dat het kind leert dat niet alles van hem/haar is. Dat het kind leert te delen met anderen. Dat een kind een ander in de waarde kan laten. Dat een kind een ander respecteert. 2. Zelfredzaamheid/zelfstandigheid bevorderen Doel : De zelfredzaamheid en zelfstandigheid van het kind te vergroten. Dit trachten we te bereiken onder andere d.m.v.: Eten met mes en vork. Naar de wc gaan, eerst onder begeleiding, dan zelfstandig. Douchen, afdrogen en aankleden. Oefenen met raamwerkjes met sluitingen. Wereldverkenning. Zelfstandig steeds meer taken en taakjes uitvoeren. 3. Communicatie Doel: Spraak-taalontwikkeling bevorderen, dit is van belang voor het communiceren met anderen. Dit wordt gedaan d.m.v.: De kring: leren luisteren naar anderen, leren spreken, het kunnen duidelijk maken van wensen en gedachten, waar nodig gebaren oefenen. Praatboeken: vergroten van de woordenschat, taalbeleving d.m.v. verschillende activiteiten. Fototaal. Logopedie. Sociale media. 4. Ontwikkeling van de motoriek Grove motoriek: Doel is te komen tot optimale bewegingsvaardigheid. Dit proberen we te verwezenlijken tijdens de gymlessen, het zwemmen en buitenspelen. Fijne motoriek: Doel is de ontwikkeling van de grove naar de steeds fijnere bewegingen. Dit trachten we te bereiken d.m.v. puzzelen, constructiewerk, prikken, knippen, kleuren, knutselen. 5. Creativiteitsontwikkeling Doel: Het prikkelen van de fantasie en ontwikkelen van de creativiteit. Daarnaast komen allerlei technieken aan de orde zoals prikken, schilderen, borduren, plakken en knippen. Tekenen Vorming Handwerken Vrij spel Het onderwijs in niveaugroepen op de Leeuwerik Vier ochtenden in de week wordt er gewerkt in niveaugroepen.

14 6.2 Het onderwijs in niveaugroepen op de Leeuwerik Vier ochtenden in de week wordt er gewerkt in niveaugroepen. Alle leerkrachten, klassenassistentes en stagiaires begeleiden afzonderlijk een groepje leerlingen, die op een bepaald niveau functioneren. Alle ruimtes in het schoolgebouw worden hiervoor benut. Het voordeel van het werken op deze manier is dat we ieder individu optimaal kunnen begeleiden, op zijn of haar niveau, omdat het kleine groepjes zijn. Het resultaat van het al jarenlang op deze manier werken is dat we dit ook tijdens het onderdeel mondelinge taalvaardigheid bevorderen en bij het zwemonderwijs en bij het onderdeel algemene technieken doorgevoerd hebben. De Onderwijs Zorg Groep wordt aangestuurd door een leerkracht die zich gespecialiseerd heeft op de specifieke ontwikkelingsgebieden. De uitvoering binnen de groep gebeurt door de leerkracht, de onderwijsassistente en de ZIO (zorg in onderwijs)medewerker(s) van ZOZIJN. ZIOsterren van ZOZIJN DC de Timp werken binnen de Leeuwerik, zowel in de Onderwijs Zorg Groepen, als in de andere groepen. Via het AWBZ Budget van de ouders behandelen zij individuele leerlingen. De aanvraag voor ZIO ondersteuning, via het AWBZ traject, in school wordt voor ouders verzorgd door de 2 coördinatoren, 1 coordinator vanuit Zozijn en 1 vanuit school. 6.3 De Onderwijs Zorg Groepen Alle kinderen hebben ongeacht hun ontwikkelingsniveau recht op onderwijs. Wij kunnen veel van deze kinderen dit recht bieden. Kinderen met,naast hun verstandelijke beperking ook een lichamelijke beperking of een diep verstandelijke beperking (IQ onder de 35) kunnen in aanmerking komen voor plaatsing op onze school.

15 6.4 Zorg in onderwijs van De Timp op de Leeuwerikschool Soms hebben kinderen met een ontwikkelingsprobleem extra ondersteuning en verzorging nodig om goed mee te kunnen komen op school. Voor het invullen van deze zorg werkt de school nauw samen met orthopedagogisch centrum De Timp van Zozijn in Lievelde. Zorg in onderwijs houdt in, dat een pedagogisch ondersteuner op de afgesproken tijd in de klas van de leerling is. In overleg met de ouders en de leerkracht van de school wordt het kind, afhankelijk van de behoefte, individueel begeleid. Gespecialiseerde begeleiding in vrije tijd De Timp biedt op de Leeuwerikschool ook gespecialiseerde begeleiding in vrije tijd (GBVT) aan. Deze begeleiding is bedoeld voor schoolgaande kinderen en jeugdigen tot 18 jaar met een ontwikkelingsprobleem. Ook kinderen die zeer intensieve begeleiding nodig hebben en/of ernstig meervoudig beperkt zijn kunnen gebruik maken van GBVT. Tijdens een aantal vakanties wordt op de Leeuwerikschool vakantieopvang geboden. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor voor- en naschoolse opvang op deze locatie. Medewerkers van orthopedagogisch centrum De Timp in Lievelde coördineren en ondersteunen zowel zorg in onderwijs als GBVT. Zij zijn deskundig in het ondersteunen en begeleiden van kinderen en jeugdigen die extra zorg en gespecialiseerde begeleiding nodig hebben. Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie ontvangen over deze vormen van dienstverlening dan kunt u contact opnemen met Ellen Terhürne, coördinator zorg in onderwijs en GBVT, locatie Leeuwerikschool. Contactgegevens: Mail: e.terhurne@zozijn.nl Tel: Of Orthopedagogisch centrum De Timp Tel:

16 6.5 Activiteiten op de Leeuwerik De kring Aspecten die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: De leerling vertelt n.a.v. zijn belevenissen. De leerkracht vertelt of leest voor en aan de hand hiervan worden vragen gesteld. Dagopening: aan de hand van dagritmekaarten met picto s wordt aan de leerling duidelijk gemaakt hoe de dag zal verlopen. Er worden activiteiten en materialen aangeboden op het gebied van (mondelinge) taal, rekenen en oriëntatie op mens en wereld. Oriëntatie op tijd: begrippen zoals vandaag, gisteren, morgen / de dagen van de week / de maanden van het jaar e.d. worden geoefend. Het werken in niveaugroepen Er zijn drie thema s: 1. Algemene leervoorwaarden: Hierbij wordt aandacht besteed aan: Oefeningen voor de grove en fijne motoriek Zintuigontwikkelingsoefeningen Waarnemingsoefeningen Concentratieoefeningen Taak- en werkhouding Taal- en speloefeningen Zelfredzaamheid Kleuroefeningen. De voorwaarden worden aangeleerd m.b.v. concreet materiaal en situaties. Indien nodig worden er ook werkbladen gebruikt. Ook wordt er gebruik gemaakt van de computer en de uitgebreide collectie voorlees- en prentenboeken die op school aanwezig is. 2. Mondelinge taal en schriftelijke taal De kerndoelen voor het ZML en de CED-leerlijnen vormen het uitgangspunt voor de activiteiten. Er wordt voor het onderdeel Mondelinge taal gebruik gemaakt van de methode Fototaal. Voor het onderdeel Schriftelijke taal wordt gebruik gemaakt van de methodes Fototaal, Veilig Leren lezen en Veilig in Stapjes. Daarnaast worden er aanvullende materialen gebruikt zoals voorlees- en prentenboeken, diverse computerprogramma s en Wereld Ontwikkelingsmateriaal. Bij het aanleren van de klanken en letters gebruiken we ter ondersteuning de gebaren en picto s van het Nederlands Gebarencentrum Geïntegreerd in het taal- en leesonderwijs wordt het onderdeel (voorbereidend) schrijven. Voor het aanleren van het blokschrift gebruiken we een speciale methode voor het onderwijs aan ZML, ABC, schrijf maar mee. Ook wordt er gebruik gemaakt van diverse ondersteunende materialen. Aandachtspunten zijn o.a. het juist hanteren van de pen, schrijfhouding en de schrijfrichting. 3. Rekenen De kerndoelen voor het ZML en de CED-leerlijnen vormen het uitgangspunt voor de rekenactiviteiten. Bij het rekenonderwijs maken we gebruik van de methode Maatwerk rekenen. Hierin ligt het accent op de volgende onderdelen: getalbegrip, optellen en aftrekken, tijdsbegrip, omgaan met geld en het schrijven van de cijfers. Ook wordt de computer ingezet bij het rekenonderwijs en maken we veel gebruik van ondersteunende concrete rekenmaterialen en materialen uit diverse andere methoden.methodes. Mondelinge taalvaardigheid De mondelinge taalvaardigheden worden o.a geoefend tijdens de dagelijkse kringgesprekken. Daarnaast werken we met de methode Fototaal waarin op verschillende manieren en niveaus

17 Mondelinge taalvaardigheid De mondelinge taalvaardigheden worden o.a geoefend tijdens de dagelijkse kringgesprekken. Daarnaast werken we met de methode Fototaal waarin op verschillende manieren en niveaus de mondelinge taalvaardigheid geoefend wordt. inkleuren en het juist vasthouden van het kleurpotlood. Indien nodig worden er speciale hulpmiddelen ingezet zoals penverdikkers, extra dikke potloden en speciale kwasten. In de vervolggroepen worden de technieken en materialen verder uitgebreid. In de vervolggroepen wordt er ook meer nadruk gelegd op de fantasie en de creativiteit van het kind. Ook wordt er gebruik gemaakt van de methode Moet je doen. Oriëntatie op mens en wereld (natuur en milieu, ruimte, tijd, gezond en redzaam gedrag, de samenleving, techniek) Het is van groot belang dat de kinderen de wereld om zich heen leren kennen. In de groepen en schoolbreed staan regelmatig onderwerpen centraal die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Daarbij worden diverse materialen en werkvormen ingezet om het onderwerp levend te maken voor de kinderen, zoals themahoeken, excursies, leskisten, lees- en prentenboeken, school-t.v., enz. Waar mogelijk worden verschillende vakken (handvaardigheid, muziek, rekenen, taal, enz.) geïntegreerd in het project. Bij ieder onderwerp staat vooral de persoonlijke beleving van de leerlingen centraal. Het zelf ervaren en beleven is voor onze leerlingen erg belangrijk om situaties te leren kennen en zich uit te leren drukken. Daarvoor maken we structureel gebruik van de Themawand in de hal. Verkeer Het verkeersonderwijs op de Leeuwerik is praktijkgericht. In de lessen Algemene Technieken worden zowel de theorie (verkeersregels, kennis van de borden) als de praktijk (fietsen in het dorp) geoefend. Daarbij wordt er o.a. gebruik gemaakt van de verkeersmethodes STOEPIE en Stap Vooruit (VVN) en diverse aanschouwelijke materialen zoals een verkeersdoos, computerprogramma s en instructie dvd s. Ieder jaar doen er ook een aantal leerlingen mee aan het praktisch verkeersexamen (fietsexamen) van Veilig Verkeer Nederland. Voorafgaand aan het praktisch verkeersexamen wordt het fietsen regelmatig geoefend in de praktijk. Begeleiders van school oefenen de route regelmatig met de kinderen waarbij aandacht wordt besteed aan de verkeersregels, de borden en veilig deelnemen aan het verkeer als fietser. Expressievakken Beeldende vorming (handvaardigheid en tekenen) De leerlingen maken hier kennis met verschillende mogelijkheden om zich in beelden uit te drukken. In de aanvangsgroepen betekent dit dat leerlingen kennismaken met materialen zoals papier, karton en stof en technieken zoals scheuren, prikken, (vinger)verven en plakken. Ook wordt er in deze groepen veel aandacht besteed aan het Muziek Muziek op de Leeuwerik bestaat uit verschillende elementen zoals het aanleren van liedjes, het luisteren naar muziek, het beleven van de muziek, het bewegen op muziek, het bespelen van ritme-instrumenten, het aanleren van muzikale begrippen zoals kort/lang, hoog/laag, hard/zacht, het aanleren van maaten ritmegevoel en het leren vastleggen van muziek. Het afgelopen jaar en de komende 3 jaar wordt er, dankzij subsidie van de gemeente Berkelland, Algemene Muzikale Vorming gegeven door een muziekdocente. Daarnaast wordt er gewerkt met de methode Moet je doen. Deze methode wordt ook gebruikt binnen het reguliere basisonderwijs. Waar nodig passen wij de methode aan aan de mogelijkheden en belevingswereld van de leerlingen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van diverse liedboeken en ritmematerialen. De Leeuwerik en de Triviant hebben een eigen schoolband, De Leeuwerikstars, bestaande uit leerlingen en oud-leerlingen. Deze wordt geleid door Cisca van Schaik. De band bestond in juni 2014 alweer 23 jaar. Algemene Technieken Vanaf de Boven Bouw wordt er gestart met het vak Algemene Technieken. Een à twee keer week zijn de leerlingen met de volgende onderdelen bezig: koken/bakken, textiel, natuur, verkeer, muziek, handvaardigheid/tekenen, computer en sport en spel. De lessen zijn groepsoverstijgend, dat wil zeggen dat leerlingen uit verschillende groepen bij elkaar geplaatst worden. Sociale vaardigheden Binnen de Leeuwerik werken we met de methode STIP. Dit staat voor Sociale Training in Praktijk en is een methode speciaal ontwikkeld voor de ZML doelgroep. De methode kent drie invalshoeken, te weten: Omgaan met jezelf Omgaan met een ander Omgaan met een taak. Bij de lessen van de onderbouw en middenbouwgroepen wordt gebruik gemaakt van de pop Ies om de leerlingen emoties en gebeurtenissen duidelijk en aanschouwelijk te maken. In de hogere groepen worden emoties en normen en waarden duidelijk gemaakt o.a. door middel van pollepel poppetjes.

18 Lichamelijke opvoeding Gymnastiek De leerlingen van de Leeuwerik hebben één keer in de week gymnastiek van de vakleerkracht. Dit gebeurt in ons eigen motorisch therapielokaal. Belangrijke elementen in de gymlessen zijn o.a. : ervaren wat je kunt, samen spelen met anderen en plezier beleven in bewegen. Deze dingen zijn belangrijk bij bijvoorbeeld de keuze voor vrijetijdsbesteding nu en in de toekomst. 6.6 Speciale voorzieningen in en rond het schoolgebouw Rondom school zijn 2 speelpleinen met o.a., 2 kunstgrasveldjes en is het terrein toegankelijk voor rolstoelers, middels een rolstoelbaan. Beide speelterreinen zijn ingericht volgens de methode Beweegwijs. Zwemmen (badpersoneel en leerkrachten, leerkracht blijft verantwoordelijk) Alle leerlingen worden in de gelegenheid gesteld om diploma A te behalen. We gaan eenmaal in de week, een half uur, zwemmen in het overdekte bad aan de overkant van de school. Met het zwemmen wordt in verschillende groepen gewerkt: een watergewenningsgroep, een drijfgroep, verschillende oefengroepen voor diploma A. Bij elke groep zijn één of twee personeelsleden van school of van het zwembad aanwezig. De leerkracht is bij deze lessen verantwoordelijk voor de groep. Leerlingen welke reeds een of meerdere diploma s hebben, gaan niet zwemmen maar krijgen extra gymnastiek. Spelontwikkeling Onze leerlingen hebben nog veel behoefte aan spelen, zowel binnen als buiten. In iedere groep zijn wel een aantal speelhoeken zoals een poppenhoek,een verkleedhoek en een bouwhoek. Verschillende spelvormen komen aan bod, o.a. sensopathisch spel, (omgaan met materiaal), constructiespel, imitatiespel, sociaal spel. Ook spelen de kinderen, indien mogelijk, zoveel mogelijk buiten met de aanwezige buitenspelmaterialen. Buitenspel is belangrijk voor een gezonde lichamelijke en motorische ontwikkeling. In dat kader maken wij gebruik van de methode Beweegwijs. In het gebouw De school bezit naast groepslokalen ook ruimtes voor onderwijszorgleerlingen (o.a., een snoezelruimte), een motorisch therapielokaal (iets kleiner dan een normale gymzaal) met aangepaste gymtoestellen en een grote hal waar allerlei leerlingactiviteiten plaats vinden. De verkeersveiligheid rondom de scholen is optimaal middels een aparte taxistrook voor het leerlingenvervoer.

19 7 7. Zorg voor de kinderen De aanmelding, toelating en opvang van nieuwe leerlingen. De Ouders nemen contact op met de Leeuwerik voor een kennismakingsbezoek. Telefoon : Na een gesprek met de directeur en na een rondleiding door school bepalen ouders of ze hun kind willen aanmelden. Deze aanmelding dient schriftelijk te gebeuren. Vervolgens neemt de Leeuwerik contact op met de Toelaatbaarheidscommissie van het Samenwerkingsverband IJssel Berkel. Indien de ouders, nadat de Toelaatbaarheidscommissie een beschikking heeft afgegeven, besluiten dat het kind naar de Leeuwerik gaat,wordt in overleg bepaald wanneer en in welke groep het kind geplaatst wordt. Daartussen kan nog een kennismakingsbezoek van de nieuwe leerling en de ouders plaatsvinden. De leerling kan dan een dagdeel meedraaien in de groep waarin hij/zij geplaatst wordt. De intern begeleider van de Leeuwerik brengt een advies uit over het vervoer van de leerling van en naar de school, terwijl de ouders een verzoek tot vervoer indienen bij de gemeente van hun woonplaats. De leerling wordt samen met de ouders/verzorgers uitgenodigd om op de morgen van de toelatingsdag op school te komen waar zij worden opgevangen door de groepsleerkracht en een lid van de directie. Zij nemen de leerling en de ouders/verzorgers mee naar de groep. Als de schooldag eenmaal is begonnen, verzoeken we de ouders/verzorgers naar huis te gaan zodat de nieuwe leerling zijn/haar plekje in de groep kan verkennen. De groepsbegeleiders zullen gedurende de eerste dagen de leerling goed observeren en eventuele knelpunten trachten op te lossen. De leerling krijgt voldoende de gelegenheid te wennen aan de nieuwe situatie en geleidelijk te groeien in de nieuwe omgeving. Indien nodig houdt de leerkracht contact met de ouders/verzorgers om hen op de hoogte te houden van de ontwikkeling in die beginfase. Op de volgende pagina s ziet u 3 aanmeldingsstroomschema s van het Samenwerkingsverband IJssel Berkel.

20 7. ZORG VOOR DE KINDEREN 7.1 Speciale zorg voor leerlingen met een speciale behoefte Al eerder in deze gids hebt u kunnen lezen dat de Leeuwerik een school is voor onderwijs aan Zeer Moeilijk Lerenden Kinderen. Deze typering houdt in dat alle leerlingen op onze school grote tot zeer grote problemen hebben met het leren en ontwikkelen van kennis en vaardigheden.

21

22 Kinderen met een verstandelijke handicap, zo worden onze leerlingen ook wel aangeduid. Wij spreken liever van een verstandelijke beperking, omdat handicap zou kunnen suggereren dat er geen ontwikkeling meer mogelijk is. Hoe dan 7.2 Speciale zorg voor leerlingen met een speciale behoefte Al eerder in deze gids hebt u kunnen lezen dat de Leeuwerik een school is voor onderwijs aan Zeer Moeilijk Lerende Kinderen. Deze typering houdt in dat alle leerlingen op onze school grote tot zeer grote problemen hebben met het leren en ontwikkelen van kennis en vaardigheden. Kinderen met een verstandelijke handicap, zo worden onze leerlingen ook wel aangeduid. Wij spreken liever van een verstandelijke beperking, omdat handicap zou kunnen suggereren dat er geen ontwikkeling meer mogelijk is. Hoe dan ook, duidelijk is wel dat het gaat om leerlingen die heel veel specifieke hulp en begeleiding nodig hebben. Hulp en begeleiding gericht op het ontwikkelingsniveau en afhankelijk van de (on-)mogelijkheden van elke individuele leerling. Hiermee bedoelen we dat we rekening houden met de beperking die elk kind heeft. Verstandelijke beperkingen die per kind verschillen en daarom ook gedifferentieerd onderwijs noodzakelijk maken. Gedifferentieerd in de zin van toegesneden op het niveau en de mogelijkheden van elk kind individueel. Elke leerling is uniek ook in zijn/haar beperking. Een aantal leerlingen is in staat om te leren lezen, rekenen en schrijven, terwijl anderen daar niet aan toe komen. Onze zorg is ruim en breed toegankelijk en wordt gedragen door een groot aantal deskundigen. Zorg gericht op het sociaal redzaam zijn en het zo goed mogelijk zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij. Wij verwachten dat de kinderen op school met zes jaar zindelijk zijn. Zijn deze kinderen niet zindelijk dan moeten ouders hun zoon of dochter aanmelden voor een zindelijkheidstraining bij Seyscentra. Ouders moeten dan hun AWBZ indicatie wijzigen door Behandeling aan te vragen. Hierin kan ZOZIJN of MEE ondersteuning bieden. Waarom vanaf 6 jaar? Seyscentra geeft aan dat de zindelijkheidstraining bij kinderen met een verstandelijke beperking pas vanaf 6 jaar tot 8 jaar effectief ingezet kan worden. Bij kinderen met een normaal verlopende ontwikkeling is dit vanaf 4 jaar). Willen ouders niet het traject ingaan voor een zindelijkheidstraining, dan houdt dit in dat hun zoon of dochter op school een luier draagt. School biedt geen zindelijkheidstraining aan! Uitzondering hierin zijn de groepen OZG en OB. In OB moet dan wel naast de leerkracht volledige ondersteuning aanwezig zijn. Vervolgens wordt de leerling volledig opgenomen in het onderwijs- en begeleidingsaanbod van de school en hopen we dat hij/zij met heel veel plezier naar de Leeuwerik zal gaan en dat ook de ouders/verzorgers tevreden zullen zijn over onderwijs en opvoeding. 7.3 Het volgen van de ontwikkeling van de leerlingen Na plaatsing van een leerling op onze school is het natuurlijk van het allergrootste belang om de ontwikkeling die het kind doormaakt zeer nauwkeurig te volgen en te registreren. Dat doen we op de volgende wijze: Door observatie van de leerlingen door de groepsbegeleiders, orthopedagoog, intern begeleider en overige onderwijsondersteuners. Door afname van onderzoeken, testen en toetsen Door het bespreken, analyseren en interpreteren van de resultaten van de verschillende onderzoeksgegevens en de toetsen en het registreren en rapporteren daarvan in ons leerlingvolgsysteem Door rapportage en registratie van de onderwijs- en ontwikkelingsresultaten door de groepsleerkrachten in de klassenmappen en de leerlingendossiers. Door het verwerken van deze gegevens in een op maat gesneden individueel handelingsplan. Door het voeren van structurele ontwikkelingsperspectiefbesprekingen met ouders. door het opstellen en uitvoeren en met name evalueren van de ontwikkelingsperspectieven. Door het samenstellen van een rapport dat elke leerling eenmaal per schooljaar meekrijgt. Door het voeren van regelmatige individuele leerlingbesprekingen, waarbij in ieder geval de leerkracht en de intern begeleider aanwezig zijn. Door tijdens de groepsinforonde van elke teamvergadering leerlingen in te brengen en deze kort te bespreken. Op deze manier blijven we gedurende de hele schoolloopbaan van elke leerling op de hoogte van het ontwikkelingsniveau en kunnen we daar adequaat op inspelen. Hierbij gaat het dan niet alleen om ontwikkeling van het leren, maar ook en soms vooral over de sociale en praktische ontwikkeling van onze kinderen. Al deze onderdelen staan vermeld in ons leerlingvolgsysteem. Dit systeem wordt beheerd door onze intern begeleider en vormt de basis voor het opstellen en uitvoeren van het ontwikkelingsperspectief.

23 7.4 Onze speciale zorg Onze hulp en begeleiding is er op gericht om elke leerling dat onderwijs en die begeleiding te bieden die aansluit bij het ontwikkelingsniveau en de ontwikkelingsmogelijkheden. We streven er naar om elk kind zo optimaal deel te laten nemen aan de samenleving. Onze speciale hulp kenmerkt zich op de volgende manier: Onderwijs en begeleiding vindt plaats in kleine groepen en onder leiding van een deskundige leerkracht en onderwijsassistenten. Op de Leeuwerik houdt dat in dat er in de meeste groepen door drie begeleiders hulp wordt geboden, zodat er sprake is van zeer gedifferentieerd onderwijs. We maken bij de begeleiding gebruik van leer- en ontwikkelingsmateriaal dat specifiek voor onze doelgroep gemaakt is. We bieden de leerlingen een programma aan dat toegespitst is op hun eigen ontwikkelingsniveau en mogelijkheden. Onze scholen en ons onderwijs wordt ondersteund door verschillende externe instanties zoals: MEE, GGD en Zozijn. 7.5 De opbrengsten van ons onderwijs Ons onderwijs is gericht op de ontwikkeling van de sociale redzaamheid en de zelfstandigheid in de toekomst van onze leerling. En daaraan meten we ook de opbrengsten van ons onderwijs. Het streven ieder schooljaar is om de opbrengsten van de school zo maximaal mogelijk te laten zijn maar binnen het onderwijs voor ZML is het heel moeilijk om concreet de opbrengsten van het onderwijs te voorspellen. Ondanks dat willen we toch op de hoogte blijven van de ontwikkelingen die de leerlingen doormaken. De opbrengsten die we boeken worden schriftelijk vastgelegd en geven aanleiding tot: Doorstroming van leerlingen naar een volgende niveaugroep. Doorstroming van een leerling naar een volgende groep. Wijziging van het handelingsplan. Uitstroom van de Leeuwerik naar VSO ZML de Triviant. Uitstroom van de Leeuwerik naar SBO of Praktijkonderwijs. In het schooljaar zijn 8 leerlingen vanuit de Leeuwerik richting de Triviant uitgestroomd en 1 leerling naar een andere vorm van (voortgezet) onderwijs. 7.6 De toekomst van onze leerlingen Een vraag die we ons voortdurend stellen is, wat kunnen onze kinderen van de toekomst verwachten en welke mogelijkheden hebben zij.dat klinkt nogal zwaar misschien, maar het geeft wel aan dat we veel aandacht besteden aan het ontwikkelingsperspectief. Uitgangspunten daarbij zijn: Onze leerlingen hebben een verstandelijke beperking, waardoor zij zeer moeilijk tot leren komen. Dat maakt dat wij een onderwijs- en begeleidingsaanbod moeten ontwikkelen dat aansluit bij hun ontwikkelingsniveau en het toekomstperspectief. De verstandelijke beperkingen zijn per leerling verschillend, dat houdt in dat ook de toekomstverwachtingen heel divers zijn. De leerlingen die zich in een goed tempo en op behoorlijk niveau ontwikkelen krijgen een onderwijsaanbod aangeboden dat vanaf de Leeuwerik in het teken staat van de basisvaardigheden als, lezen, rekenen, taal en wereldoriëntatie. Daarnaast is er de nodige aandacht voor de sociale redzaamheid, zelfstandigheid en het aanleren van praktische en sociale vaardigheden. De leerlingen die wat meer moeite hebben met hun ontwikkeling en waarbij het ontwikkelingstempo aanzienlijk lager ligt, richten zich met name op de sociale en praktische vaardigheden. In ieder geval stellen we eisen aan de ontwikkeling van elke leerling en stellen we ons tot doel om alle mogelijkheden te ontplooien. 7.7 Dossiers van de leerlingen Van elke leerling op onze scholen wordt een dossier aangelegd. Het dossier bevat alle relevante gegevens van de leerling, waaronder: Actuele leerlinggegevens Het ontwikkelingsperspectief Het jaarlijks rapport Het jaarlijks advies van de commissie voor begeleiding Het aanmeldingsformulier Verklaring van toelating van de commissie voor begeleiding en het bevoegd gezag (zittende leerlingen) Beschikking commissie voor indicatiestelling of Toelaatbaarheidsverklaring Het onderwijskundig rapport indien de leerling afkomstig is van een andere school.

24 Deze gegevens zijn toegankelijk voor: Ouders/verzorgers Leerkrachten Leden van de commissie voor begeleiding Leden van het bevoegd gezag Stagiaires, maar alleen onder toezicht van de begeleidende leerkracht Inspectie van het onderwijs. De dossiers worden bijgehouden en geordend door onze administratief medewerkster. 7.8 Schorsing. Na deze opsomming van alles wat we op school doen, willen we nog even aandacht besteden aan de regels die we op onze school hanteren. We hebben gezamenlijk schoolregels opgesteld. Regels waaraan zowel leerlingen als teamleden zich moeten houden. Deze regels en afspraken zijn ook in de groepen besproken en zijn ter inzage in elke groep aanwezig. Naast deze schoolregels hebben we nog een protocol waarin beschreven staat hoe we omgaan met conflicten tussen leerlingen en teamleden Mocht u graag willen weten wat de inhoud is, dan stellen we u graag in de gelegenheid om daar op school kennis van te nemen. Met overtreding regels gaan we als volgt om: Leerlingen die incidenteel de fout ingaan, worden daarop aangesproken door de groepsleerkracht en afhankelijk van de ernst van de overtreding volgt er een sanctie. Leerlingen die bij regelmaat regels overtreden, worden daar telkens weer op aangesproken en krijgen verdergaande functionele sancties. Ouders/verzorgers worden ook in kennis gesteld van het gedrag van het kind. Oudere leerlingen die telkens weer en ondanks eerdere sancties en gesprekken, onaangepast gedrag vertonen, krijgen te maken met een contract. Dit contract bevat hele duidelijke afspraken. Als de leerling niet in staat blijkt te zijn om zich aan het contract te houden, volgt er een schorsing van onderwijsactiviteiten en wordt hem/haar een alternatief programma geboden in de vorm van sancties of verbod op deelname aan een deel van de onderwijsactiviteiten. Wanneer een leerling een gevaar blijkt voor medeleerlingen en/of het personeel, dan kan ook schorsing volgen waarbij de leerling niet op school mag komen. Mocht ook een schorsing niet helpen en er opnieuw onbehoorlijk en onaangepast gedrag zijn, dan wordt de leerling voorgedragen voor verwijdering van school. De school gaat vervolgens, in samenspraak met ouder(s), op zoek naar een passende (onderwijs)plek voor hun kind. We zien het als onze plicht en verantwoording een duidelijk preventief beleid te voeren, Ondanks dat dit beleid niet regelmatig wordt toegepast vinden wij het toch goed om deze regelgeving in deze gids geplaatst hebben.

Schoolondersteuningsprofiel ZML TWOG

Schoolondersteuningsprofiel ZML TWOG Schoolondersteuningsprofiel ZML TWOG 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld: 1. Is ambitieus

Nadere informatie

Begeleiding op maat. Verstandelijke beperkingen verschillen per kind

Begeleiding op maat. Verstandelijke beperkingen verschillen per kind In vogelvlucht... Begeleiding op maat Wij zijn De Leeuwerik en de Triviant zijn openbare streekscholen voor onderwijs aan zeer moeilijk lerende en meervoudig beperkte leerlingen van 4 tot 20 jaar met een

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. SO Onder de Kap

Schoolondersteuningsprofiel. SO Onder de Kap Schoolondersteuningsprofiel SO Onder de Kap 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld: 1.

Nadere informatie

Schoolgids De Leeuwerik. Elk kind een kans!

Schoolgids De Leeuwerik. Elk kind een kans! Schoolgids 2016-2017 De Leeuwerik Elk kind een kans! Voor aanvullende en actuele informatie vragen we u onze website te bezoeken www.leeuwerikschool.nl Hier vindt u het laatste nieuws, een bijgewerkte

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. SO Het Mozaïek. onderbouw

Schoolondersteuningsprofiel. SO Het Mozaïek. onderbouw Schoolondersteuningsprofiel SO Het Mozaïek onderbouw 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld:

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. De Zevensprong

Schoolondersteuningsprofiel. De Zevensprong Schoolondersteuningsprofiel De Zevensprong 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld: 1.

Nadere informatie

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ De Leeuwerik Bleekenweg 1B 7161 AB Neede 0545-291028 info@leeuwerikschool.nl zmltwog.nl ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Inleiding. 2.2 Onderwijsvisie / schoolconcept Deze informatie is terug te vinden in onze schoolgids (deel B) en op de website van de school.

Inleiding. 2.2 Onderwijsvisie / schoolconcept Deze informatie is terug te vinden in onze schoolgids (deel B) en op de website van de school. Schoolondersteuningsprofiel 2015-2016 Inleiding Alle scholen van Attendiz baseren hun onderwijs op de onderstaande zeven kernwaarden: 1. Is ambitieus en werkt planmatig vanuit een missie en visie aan innovatie

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. De Zevensprong

Schoolondersteuningsprofiel. De Zevensprong Schoolondersteuningsprofiel De Zevensprong 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld: 1.

Nadere informatie

Aannamebeleid passend onderwijs St. Jozefschool Lichtenvoorde

Aannamebeleid passend onderwijs St. Jozefschool Lichtenvoorde Aannamebeleid passend onderwijs St. Jozefschool Lichtenvoorde Algemeen Vanaf 1 augustus 2014 melden ouders hun kind aan bij de school van hun keuze en heeft de school de taak om het kind een passende onderwijsplek

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Olivijn

Ondersteuningsprofiel Olivijn Ondersteuningsprofiel Olivijn Schoolondersteuningsprofiel School : SO Olivijn Contactgegevens : Marathonlaan 7 : 1318 ED Almere : 036 5491917 : directie.olivijn@almere-speciaal.nl Directeur : Mw. H.J.M.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel 2019-2021 Prinses Beatrixschool P.W.A. Park 602 3905 DR Veenendaal tel. 0318-522807 e-mail. beatrixschool@gavescholen.nl PASSEND ONDERWIJS - Elke school zorgplicht?! Met het

Nadere informatie

Informatie basisschool Pius X Jordaansingel 20 Haaksbergen

Informatie basisschool Pius X Jordaansingel 20 Haaksbergen Informatie basisschool Pius X Jordaansingel 20 Haaksbergen Beste ouders/verzorgers, Fijn dat u basisschool Pius X als een potentiële basisschool voor uw kind ziet! Om u op hoofdlijnen een beeld te geven

Nadere informatie

Schoolgids 2013-2014. De Leeuwerik. Elk kind een kans!

Schoolgids 2013-2014. De Leeuwerik. Elk kind een kans! Schoolgids 2013-2014 De Leeuwerik Elk kind een kans! Voor aanvullende en actuele informatie vragen we u onze website te bezoeken www.leeuwerikschool.nl Hier vindt u het laatste nieuws, een bijgewerkte

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel (SOP)

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Ken de populatie! Wat vraagt de populatie? Wat heeft de school in huis om die vraag te beantwoorden? Wat heeft de school (nog) niet in huis om die vraag te beantwoorden

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel. Naam School

Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel. Naam School 1 LOGO SCHOOL Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel Naam School Algemene gegevens School Zalmplaatschool BRIN 10QX 00 Directeur Nico Bakker Adres Aalreep 8-10 Telefoon 010-4167408 E-mail directie@ Bestuur

Nadere informatie

School Ondersteunings Profiel (SOP)

School Ondersteunings Profiel (SOP) School Ondersteunings Profiel (SOP) SO Inspecteur S. de Vriesschool SO Inspecteur S. de Vriesschool Heliotrooplaan 35 2555 MA Den Haag tel. 070 448 31 30 administratie@inspecteurdevriesschool.nl www.inspecteurdevriesschool.nl

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Basisschool De Bron Spiesheem 54 3907 NJ Veenendaal tel. 0318-508510 e-mail. De bron@shsveenendaal.nl PASSEND ONDERWIJS - Elke school zorgplicht?! Met het ingaan van de Wet

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Attendiz

Schoolondersteuningsprofiel Attendiz Schoolondersteuningsprofiel Attendiz 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld: 1. Is ambitieus

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Attendiz. Het Mozaïek SO Hengelo

Schoolondersteuningsprofiel Attendiz. Het Mozaïek SO Hengelo Schoolondersteuningsprofiel Attendiz Het Mozaïek SO Hengelo Het 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Attendiz

Schoolondersteuningsprofiel Attendiz Schoolondersteuningsprofiel Attendiz 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld: 1. Is ambitieus

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school.

Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school. Voorwoord Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school. Onze visie op eigentijds, boeiend onderwijs

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 26 Ibs 'T Pompebled

Schoolondersteuningsprofiel. 26 Ibs 'T Pompebled Schoolondersteuningsprofiel 26 Ibs 'T Pompebled Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 5 1 Typering van de school... 5 2 Basisondersteuning... 6 3 Deskundigheid voor ondersteuning... 8

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11BF00 De Mienskip

Schoolondersteuningsprofiel. 11BF00 De Mienskip Schoolondersteuningsprofiel 11BF00 De Mienskip Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 8 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Het Reliëf Schoolondersteuningsprofiel

Het Reliëf Schoolondersteuningsprofiel Het Reliëf Schoolondersteuningsprofiel 2016-2017 1. Inleiding Alle scholen van Attendiz baseren hun onderwijs op de onderstaande zeven kernwaarden: 1. Is ambitieus en werkt planmatig vanuit een missie

Nadere informatie

Definitieve versie 1 mei 2015

Definitieve versie 1 mei 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Het Spectrum Algemene gegevens School Het Spectrum BRIN 27xk Directeur Dhr. J. Ligthart Adres Robert van t Hoffstraat 10, 3059 PN Rotterdam Telefoon 010-2222842

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN School voor Speciaal Basisonderwijs De Kring (20KY00) School voor Speciaal Basisonderwijs De Kring 20KY Directeur

Nadere informatie

Bernardusschool. School Ondersteunings Profiel (SOP) SO Bernardusschool Ruijchrocklaan 340 2597 EE s Gravenhage tel. 070-324 15 56

Bernardusschool. School Ondersteunings Profiel (SOP) SO Bernardusschool Ruijchrocklaan 340 2597 EE s Gravenhage tel. 070-324 15 56 VSO SO School Ondersteunings Profiel (SOP) Bernardusschool SO VSO SO Bernardusschool Ruijchrocklaan 340 2597 EE s Gravenhage tel. 070-324 15 56 info@bernardus.lucasonderwijs.nl www.nldata.nl/bernardusschool

Nadere informatie

De Leeuwerik en de Triviant Schoolgids 2010-2011

De Leeuwerik en de Triviant Schoolgids 2010-2011 1 De Leeuwerik De Triviant Bleekenweg 1B Bleekenweg 1A 7161 AB Neede 7161 AB Neede 0545-291028 0545-288222 leeuwerikneede@zonnet.nl info@detriviant.nl zmltwog.nl zmltwog.nl ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 14QN00 IBS De Twamester

Schoolondersteuningsprofiel. 14QN00 IBS De Twamester Schoolondersteuningsprofiel 14QN00 IBS De Twamester Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Inleiding 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. Wat kan de 6 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning

Nadere informatie

31 oktober 2013. Martine Joustra

31 oktober 2013. Martine Joustra 31 oktober 2013 Martine Joustra Agenda 9.30 inloop met koffie 10.00 werken met een OPP 11.00 in groepjes stimulerende en belemmerende factoren benoemen 11.30 plenaire terugkoppeling 12.00 vooruitblik op

Nadere informatie

(V)SO t Kraaienest. School Ondersteunings Profiel (SOP) (V)SO t Kraaienest. Brasserskade NC Nootdorp tel

(V)SO t Kraaienest. School Ondersteunings Profiel (SOP) (V)SO t Kraaienest. Brasserskade NC Nootdorp tel School Ondersteunings Profiel (SOP) (V)SO t Kraaienest (V)SO t Kraaienest Brasserskade 4 2631 NC Nootdorp tel. 015-310 99 67 info@kraaienest.lucasonderwijs.nl www.nldata.nl/kraaienest Schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

aanmeldformulier obs de Bongerd

aanmeldformulier obs de Bongerd Beste ouder(s) / verzorger(s), Door invulling van dit formulier doet u een verzoek tot plaatsing van uw kind op onze school. Teneinde het onderwijs en de begeleiding van uw kind zo adequaat mogelijk te

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel 2.0

Schoolondersteuningsprofiel 2.0 1 Schoolondersteuningsprofiel 2.0 Ieder kind heeft recht op passend onderwijs. Om dat te kunnen aanbieden, moet een school precies weten wat ze met de leerlingen wil bereiken en hoe ze de lesstof wil aanbieden.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. 7 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning 7

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 10XU00 CBS Het Baken

Schoolondersteuningsprofiel. 10XU00 CBS Het Baken Schoolondersteuningsprofiel 10XU00 CBS Het Baken Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel 't Kruisrak - 30 oktober 2014

Schoolondersteuningsprofiel 't Kruisrak - 30 oktober 2014 Contactgegevens school Naam 't Kruisrak Straat + huisnummer Vogelpad 3 Plaats Bunschoten Postcode 3752 KV Land Nederland Brinnummer 08EN Telefoon (033)298-4260 E-mailadres admin@kruisrak.nl 1B. Onderwijskundig

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. 7 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning 7

Nadere informatie

Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel. Naam School

Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel. Naam School 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Naam School Algemene gegevens School Cbs. Het Middelpunt BRIN 09YO Directeur Dhr. J. Oudshoorn Adres Cromme Meth 70, 3191 TG Hoogvliet Telefoon 010-4168762 E-mail

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel 2018 Onderwijs Op De Regenboog werken we in iedere groep op verschillende niveaus door te differentiëren in tempo, instructie, hoeveelheid en moeilijkheidsgraad. Daarbij blijven

Nadere informatie

2015-2016. Samenvatting Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs. Nassauschool Groningen

2015-2016. Samenvatting Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs. Nassauschool Groningen 2015-2016 Samenvatting Ondersteuningsprofiel Passend Onderwijs Inhoudsopgave 1. Visie op Passend Onderwijs. 2 2. Ambitieniveau Nassauschool.. 2 3. Het toelatingsbeleid van de Nassauschool 4 4. Ondersteuning

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie Algemene gegevens: Schoolnaam

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie Algemene gegevens: Schoolnaam SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie 20180709 Algemene gegevens: Schoolnaam De Huifkar Locatie Keppelerdijk 2 Brinnummer 19LZ Bestuursnummer 25859 Adres Keppelerdijk 2 Telefoon 053-4312148 e-mail school

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017. www.passendonderwijsgroningen.nl staat aangegeven:

ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017. www.passendonderwijsgroningen.nl staat aangegeven: ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017 INLEIDING Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

Ouderbrochure. samenwerkingsverband de Meierij PO

Ouderbrochure. samenwerkingsverband de Meierij PO Ouderbrochure samenwerkingsverband de Meierij PO Wat is passend onderwijs? Op 1 augustus 2014 is de wet passend onderwijs ingegaan. Uitgangspunt van passend onderwijs is dat elk kind recht heeft op goed

Nadere informatie

Leerroutedocument. Leerroute 5

Leerroutedocument. Leerroute 5 Leerroutedocument Leerroute 5 1 Inleiding. Geachte ouder(s)/verzorger(s), Voor u ligt het leerroute plan van Mariëndael, met informatie over het onderwijsaanbod, onderwijsinhoud en organisatie van het

Nadere informatie

Aanmeldformulier OBS de Rietgors

Aanmeldformulier OBS de Rietgors Aanmeldformulier OBS de Rietgors Beste ouder(s) / verzorger(s), Door invulling van dit formulier doet u een verzoek tot plaatsing van uw kind op onze school. Teneinde het onderwijs en de begeleiding van

Nadere informatie

Het Baken: Een school van de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs.

Het Baken: Een school van de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs. Het Baken: Een school van de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs. De Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs in Spijkenisse bestaat ruim 100 jaar. Gedurende die honderd jaar hebben wij

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL Auteur:Erik Los Samenvatting: In het kader van de te vormen Samenwerkingsverbanden is een Schoolondersteuningsprofiel opgesteld om hiermee aan te geven welke dieptezorg De Witte

Nadere informatie

Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders.

Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders. Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders. Doel van deze brochure is om ouders, leerlingen en overige betrokkenen te informeren over het Arrangement VO-VSO Lelystad. 1 oktober 2016 Inleiding

Nadere informatie

Vastgesteld op Ouderadviesraad Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2

Vastgesteld op Ouderadviesraad Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Vastgesteld op 12-09-2017 Ouderadviesraad 03-10-2017 Looptijd 2017-2019 Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Schoolondersteuningsprofiel Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Een school is betrokken

Nadere informatie

t Kraaienest School Ondersteunings Profiel (SOP) VSO t Kraaienest Brasserskade 4 2631 NC Nootdorp tel. 015-310 99 67

t Kraaienest School Ondersteunings Profiel (SOP) VSO t Kraaienest Brasserskade 4 2631 NC Nootdorp tel. 015-310 99 67 SO School Ondersteunings Profiel (SOP) t Kraaienest VSO VSO t Kraaienest Brasserskade 4 2631 NC Nootdorp tel. 015-310 99 67 info@kraaienest.lucasonderwijs.nl www.nldata.nl/kraaienest Schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN School voor Speciaal Basisonderwijs Sonnevanck (20RD00) Directeur Martine - Remijn Adres Zwartewaalstraat 38 3081

Nadere informatie

De Voorde. School Ondersteunings Profiel (SOP) SO De Voorde Hoofdgebouw: Bazuinlaan 4 2287 EE Rijswijk Tel. 070-39 43 042

De Voorde. School Ondersteunings Profiel (SOP) SO De Voorde Hoofdgebouw: Bazuinlaan 4 2287 EE Rijswijk Tel. 070-39 43 042 VSO SO School Ondersteunings Profiel (SOP) De Voorde SO VSO SO De Voorde Hoofdgebouw: Bazuinlaan 4 2287 EE Rijswijk Tel. 070-39 43 042 school@voorde.scoh.nl www.scoh.nl/voorde Schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht

Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht In werking vanaf 1 augustus 2014 Samen aan de slag voor de beste onderwijsplek voor uw kind! Aannamebeleid EWS, J.D. Pagina 1 Inleiding Vanaf 1 augustus 2014

Nadere informatie

ROUTE A: LEERLING WORDT AANGEMELD BIJ EEN BASISSCHOOL

ROUTE A: LEERLING WORDT AANGEMELD BIJ EEN BASISSCHOOL ONDERSTEUNINGTOEWIJZINGSROUTE De toeleiding naar passende ondersteuning vindt plaats op basis van arrangeren. Arrangeren wordt gedefinieerd als het proces om te komen tot een match tussen onderwijsbehoefte

Nadere informatie

Notitie voor leerkrachten

Notitie voor leerkrachten Notitie voor leerkrachten 1 De ondersteuningsniveaus van Basisschool Dierdonk September 2016 Managementteam d.d. 26-09-2016 Teamvergadering d.d. 05-10-2016 Medezeggenschapsraad d.d. 13-03-2017 Voorwoord

Nadere informatie

Tyltylcentrum De Witte Vogel

Tyltylcentrum De Witte Vogel VSO SO School Ondersteunings Profiel (SOP) Tyltylcentrum De Witte Vogel SO VSO SO De Witte Vogel Willem Dreespark 307 2531 SX Den Haag tel. 070-388 88 50 info@wittevogel.nl www.wittevogel.nl Schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Protocol aanname- en inschrijving RK BS de Veldhof

Protocol aanname- en inschrijving RK BS de Veldhof Protocol aanname- en inschrijving RK BS de Veldhof BS de Veldhof 1 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Inschrijving 2.1 0 4 jaar 2.2 Kinderen van 4 jaar en ouder 2.3 Inschrijving van kinderen met speciale onderwijsbehoeften.

Nadere informatie

1 Wie zijn we en welk onderwijsaanbod is er op onze school?

1 Wie zijn we en welk onderwijsaanbod is er op onze school? Ondersteuningsprofiel 2015-2016 Stadslyceum (lyceum, atheneum, havo) Inleiding Onze school maakt deel uit van het Samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 17IQ00 School voor Speciaal Basisonderwijs De Verrekijker

Schoolondersteuningsprofiel. 17IQ00 School voor Speciaal Basisonderwijs De Verrekijker Schoolondersteuningsprofiel 17IQ00 School voor Speciaal Basisonderwijs De Verrekijker Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning...

Nadere informatie

Ouders, schoolondersteuningsprofiel en medezeggenschap

Ouders, schoolondersteuningsprofiel en medezeggenschap Ouders, schoolondersteuningsprofiel en medezeggenschap Floor Kaspers December 2013 (gevalideerd 1-10-2017) Handreiking Inhoud Inleiding 2 1. Wat is het schoolondersteuningsprofiel? 3 Wat staat er in ieder

Nadere informatie

Dr. J.C. Logemannschool

Dr. J.C. Logemannschool 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel SBO Dr. J.C. Logemannschool Algemene gegevens School BRIN Directeur Locatieleider Dr. J.C. Logemannschool 06RV vacature Mevr. S.C. van Duin Adres Schiedamseweg

Nadere informatie

Vastgesteld op [ ] Advies DR [ (1 e bespreking] Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2

Vastgesteld op [ ] Advies DR [ (1 e bespreking] Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Vastgesteld op [30-08-2016] Advies DR [15-12-2016 (1 e bespreking] Looptijd 2016-2020 Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Schoolondersteuningsprofiel Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Een school

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 15QG00 Horizon

Schoolondersteuningsprofiel. 15QG00 Horizon Schoolondersteuningsprofiel 15QG00 Horizon Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel versie 2.0

Schoolondersteuningsprofiel versie 2.0 1 Schoolondersteuningsprofiel versie 2.0 november 2017 Ieder kind heeft recht op passend onderwijs. Om dat te kunnen aanbieden, moet een school precies weten wat ze met de leerlingen wil bereiken en hoe

Nadere informatie

Ondersteuningsplan

Ondersteuningsplan Ondersteuningsplan 2018-2022 Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Friesland Publieksversie Alle leerlingen gaan succesvol naar school dat is onze opdracht en daar werken alle scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Joost van den Vondelschool - 19 november 2014

Schoolondersteuningsprofiel Joost van den Vondelschool - 19 november 2014 Contactgegevens school Naam Joost van den Vondelschool Straat + huisnummer Huijgenslaan 41 Plaats Amersfoort Postcode 3818 WB Land Nederland Brinnummer 16GL Telefoon (33)4617997 E-mailadres directie@vondel.net

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

Onderwijsondersteuningsprofiel

Onderwijsondersteuningsprofiel Onderwijsondersteuningsprofiel Naam school Casper Diemerschool Ingevuld op November 2018 Typering van de school als onderwijsondersteuningsvoorziening De Casper Diemerschool is een school waar les gegeven

Nadere informatie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie Obs de Bouwsteen Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN 1. Wat is actief burgerschap? Actief burgerschap is: de bereidheid en het vermogen om deel uit te kunnen maken van een

Nadere informatie

ONS SCHOOLCONCEPT Onze visie: Algemene schoolregel: Ik laat zien dat ik respect heb voor mezelf, de ander en mijn omgeving.

ONS SCHOOLCONCEPT Onze visie: Algemene schoolregel: Ik laat zien dat ik respect heb voor mezelf, de ander en mijn omgeving. HET SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL (SOP) VAN OBS HET LANG Op 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Alle basisscholen maken dan deel uit van een samenwerkingsverband Passend Onderwijs. Onze

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL HARENS LYCEUM samenwerkingsverband staat aangegeven:

ONDERSTEUNINGSPROFIEL HARENS LYCEUM samenwerkingsverband  staat aangegeven: ONDERSTEUNINGSPROFIEL HARENS LYCEUM 2016-2017 INLEIDING Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten zorgen

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie Algemene gegevens: Schoolnaam

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie Algemene gegevens: Schoolnaam SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie 20180913 Algemene gegevens: Schoolnaam Kindcentrum Meester Snel Locatie Brinnummer 06QE Bestuursnummer 24844 Adres Kloosterstraat 13 Telefoon 0535383994 e-mail school

Nadere informatie

...paspoort naar grenzeloos onderwijs...

...paspoort naar grenzeloos onderwijs... OBS Waarom kiest u voor De Border? Engelse taal in elk lokaal! Wij bereiden onze leerlingen erop voor om goed te functioneren in de hedendaagse samenleving, die zowel binnen als buiten de Nederlandse grenzen

Nadere informatie

Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders

Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders Passend onderwijs Bergen,Gennep en Mook Informatie voor alle ouders Inhoudsopgave: Inleiding Hoofdstuk 1 Passend onderwijs in een notendop Hoofdstuk 2 Het ondersteuningsprofiel Hoofdstuk 3 Aanmelden Hoofdstuk

Nadere informatie

Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO

Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO 1. Inleiding Er zijn soms leerlingen die tijdelijk geen onderwijs kunnen volgen op hun eigen school. De reden hiervoor is

Nadere informatie

Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent!

Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent! De missie van onze school: Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent! De visie van onze school: A: Goed onderwijs, opbrengstgericht Door middel van een gevarieerd lesaanbod

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 23 Dr. Theun De Vriesskoalle

Schoolondersteuningsprofiel. 23 Dr. Theun De Vriesskoalle Schoolondersteuningsprofiel 23 Dr. Theun De Vriesskoalle Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 5 1 Typering van de school... 5 2 Basisondersteuning... 6 3 Deskundigheid voor ondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel 2017-2018 Naam school: CBS t Kompas Radewijk Ingevuld op: 1 oktober 2017 Typering van de school als onderwijsondersteuningsvoorziening We hebben in ons team 1 interne begeleider

Nadere informatie

Notitie Commissie voor Begeleiding (CvB) en Commissie ontwikkelingsperspectiefplan (copp)

Notitie Commissie voor Begeleiding (CvB) en Commissie ontwikkelingsperspectiefplan (copp) Notitie Commissie voor Begeleiding (CvB) en Commissie ontwikkelingsperspectiefplan (copp) O410 Notitie Commissie voor Begeleiding en Commissie ontwikkelingsperspectief 3 september 2015 Pagina 1 van 6 Inleiding:

Nadere informatie

Markolle 3 Marga Klompélaan 2 7207 PA Zutphen 7207 KA Zutphen 0575 570308 AANMELDFORMULIER

Markolle 3 Marga Klompélaan 2 7207 PA Zutphen 7207 KA Zutphen 0575 570308 AANMELDFORMULIER AANMELDFORMULIER Beste ouder(s) / verzorger(s), Door invulling van dit formulier doet u een verzoek tot plaatsing van uw kind op onze school. Het formulier bestaat uit 6 delen: 1. Gegevens kind 2. Gegevens

Nadere informatie

Vormgeven aan passend onderwijs binnen De Wheemschool

Vormgeven aan passend onderwijs binnen De Wheemschool Vormgeven aan passend onderwijs binnen De Wheemschool De Wheemschool heeft een schoolondersteuningsprofiel opgesteld. Dit is een wettelijk voorschrift bij de invoering van passend onderwijs. Het schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Definitieve versie februari 2015

Definitieve versie februari 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel PCB Westpunt Algemene gegevens School PCB Westpunt BRIN 10QX02 Directeur Dhr.I.van Wijngaarden Adres Foeliestraat 16 Telefoon 010-4161435 E-mail administratie@pcbwestpunt.nl

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel De Elout

Schoolondersteuningsprofiel De Elout Schoolondersteuningsprofiel De Elout 1. Inleiding De Elout heeft een ondersteuningsprofiel opgesteld in het kader van het Passend Onderwijs. In dit profiel wordt een beschrijving gegeven hoe de Elout het

Nadere informatie

Schoolgids Deel b SO De Leeuwerik

Schoolgids Deel b SO De Leeuwerik Schoolgids 2018-2019 Deel b SO De Leeuwerik Inleiding Onze schoolgids is opgeknipt in twee delen, deel A en B. Dit is deel B. Dit deel gaat met name over de schoolontwikkeling en de onderwijsopbrengsten.

Nadere informatie

Samen voor kinderen 20-2-2014. Agenda. Ondersteuningsplan SWV PO 30 07. Wat betekent Passend Onderwijs voor mij? 1. Passend Onderwijs algemeen

Samen voor kinderen 20-2-2014. Agenda. Ondersteuningsplan SWV PO 30 07. Wat betekent Passend Onderwijs voor mij? 1. Passend Onderwijs algemeen Wat betekent Passend Onderwijs voor mij? Samen op weg... Agenda 1. Passend Onderwijs algemeen Ouders School 2. Onderwijs in Best 3. Onderwijs op deze school Kind 4. Gedeelde verantwoordelijkheid Passend

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd?

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd? Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet wil dat zoveel mogelijk kinderen naar een gewone school

Nadere informatie

Dr. Martin Luther Kingschool

Dr. Martin Luther Kingschool 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Dr. Martin Luther Kingschool Algemene gegevens School Dr. Martin Luther Kingschool BRIN 09TC Directeur L. de Roo Adres Bertrand Russellplaats 7 Telefoon 010-4205629

Nadere informatie

Aannamebeleid Basisschool De Zonnewijzer

Aannamebeleid Basisschool De Zonnewijzer Aannamebeleid Basisschool De Zonnewijzer Basisschool de Zonnewijzer heeft een open aannamebeleid. Dat wil zeggen dat iedereen welkom is. Tot inschrijving op de Zonnewijzer wordt overgegaan wanneer aan

Nadere informatie

Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel. Naam School

Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel. Naam School Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Naam School Algemene gegevens School Mytylschool de Brug BRIN 20RX Directeur J. Kraaijenbrink Adres Ringdijk 84, 3054 KV Rotterdam Telefoon 010-2111774 E-mail

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende onderdelen in beeld gebracht (zie kader): Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid Extra ondersteuning ism externe partners

Nadere informatie

SO De Leeuwerik. Schoolondersteuningsprofiel

SO De Leeuwerik. Schoolondersteuningsprofiel SO De Leeuwerik Schoolondersteuningsprofiel 2017-2021 Vastgesteld op 11 september 2018 Inhoudsopgave Vooraf 1. Passend onderwijs 2. Functies schoolondersteuningsprofiel 3. Opbouw 4. Totstandkoming Deel

Nadere informatie