Persnota. Fraudebestrijding is een beleidsprioriteit. John CROMBEZ, Staatssecretaris voor de Strijd tegen de Sociale en Fiscale Fraude.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Persnota. Fraudebestrijding is een beleidsprioriteit. John CROMBEZ, Staatssecretaris voor de Strijd tegen de Sociale en Fiscale Fraude."

Transcriptie

1 Persnota Donderdag 3 april 2014 Fraudebestrijding is een beleidsprioriteit John CROMBEZ, Staatssecretaris voor de Strijd tegen de Sociale en Fiscale Fraude Contact Pers An Baccaert, woordvoerster John Crombez 0472/ an.baccaert@crombez.fed.be

2 Fraudebestrijding is een beleidsprioriteit Deze nota zet de speerpunten voor het toekomstig beleid inzake fraudebestrijding, op een rijtje. We werken op een dubbel spoor. Enerzijds moet de compliance de spontane naleving van de fiscale en sociale regels, zeg maar - en de rechtszekerheid voor economische actoren omhoog, en moet het vermijden van fraude in onder meer uitkeringen verder versterkt worden. Anderzijds moet grote financiële criminaliteit worden benoemd én hard worden aangepakt via Justitie. De strijd tegen fiscale en sociale fraude was voor de regering Di Rupo een absolute topprioriteit, en moet ook in de periode onverminderd verdergezet worden. We mikken op een extra structureel effect vooropgesteld door de vorige regering, uitgevoerd door deze regering -, van 600 miljoen euro per jaar. De jaarlijkse structurele inspanning van 600 miljoen euro loopt ook samen met onze ambitie om tegen 2030 de zwarte economie terug te dringen met 5,5 procent van het BBP. Zo brengen we de zwarte economie in 2030 terug tot het niveau van onze buurlanden. Een jaarlijkse structurele opbrengst van 600 miljoen euro zet het groeipad van de voorbije drie jaar voort. Dat is haalbaar en realistisch als fraudebestrijding een beleidsprioriteit blijft, zeker ook omdat een aantal maatregelen die we in de regering Di Rupo genomen hebben de komende jaren extra zullen beginnen renderen. Het verderzetten van het traject van de voorbije jaren komt tegen 2019 neer op een structurele winst uit fraudebestrijding van 3 miljard euro. Meer inkomsten, minder uitgaven De strijd tegen fraude is erop gericht de rechtvaardigheid en het evenwicht te herstellen. Een doeltreffend antifraudebeleid sluit niet alleen de mazen van het net, het leidt vooral tot een spontane gedragswijziging :tot meer mensen en bedrijven die eerlijk bijdragen en hun fair share betalen, tot minder onterecht toegekende sociale uitgaven. De meerinkomsten en minderuitgaven als gevolg van zo n gedragsverandering zullen de opbrengst van een repressief fraudebeleid overtreffen. De nadruk bij fraudebestrijding ligt vaak uitsluitend op controles en op de opbrengst van die controles. Maar die controles zijn slechts een instrument, het einddoel is niet het opsporen en sanctioneren, maar het vermijden van fraude en misbruik. Fraudebestrijding wil onze economie structureel verwitten: wat zwart en grijs is, (weer) wit maken. Die verwitting maakt dan weer een structurele lastenverlaging mogelijk voor mensen die werken en werk creëren. In een aantal sectoren maken we zelfs al een rechtstreekse link tussen verwitting en lastenverlagingen: de opbrengsten vloeien best terug naar diegenen die maatregelen nemen om de fraude in te dijken.

3 Observatorium voor fraudebestrijding Het is moeilijk om de precieze opbrengst van fraudebestrijding te meten, zeker de indirecte opbrengsten. Is een belasting die vroeger niet werd betaald en nu wel het resultaat van antifraudemaatregelen? Is een sociale bijdrage die vroeger niet werd betaald en nu wel, het resultaat van de strijd tegen sociale fraude? Om een geobjectiveerde meting mogelijk te maken, werd in februari 2014 een KB goedgekeurd dat de Hoge Raad van Financiën belast met die rapportagetaak. Er komt dus een observatorium dat de resultaten van de strijd tegen fraude meet, en de structurele begrotingsimpact van de vermindering van de zwarte economie in kaart brengt. Dat observatorium moet als beleidsinstrument worden aangewend en moet toelaten om de bijkomende opbrengst uit fraudebestrijding te investeren in lastenverlagingen. Grote financiële criminaliteit Niet elke inbreuk op de fiscale en sociale wetgeving kan op dezelfde manier behandeld worden. Het kan gaan om onbedoelde overtredingen, zonder de intentie zich te verrijken. Het kan ook gaan om misbruik: complexe en minder complexe constructies die de bedoeling van de wetgever duidelijk miskennen, maar volgens de letter van de wet geen overtredingen zijn. En het kan gaan om fraude: intentionele inbreuken, begaan om zich te verrijken. Binnen het segment fraude kan bovendien de ernst van de fraude fors variëren, tot hij in zijn ernstigste vorm daadwerkelijke financiële criminaliteit uitmaakt. Die grote financiële criminaliteit kan zowel fiscale fraude als sociale fraude, of zelfs beide zijn. Dossiers van grote financiële criminaliteit kunnen enkel nog door Justitie behandeld worden. Justitie heeft deze legislatuur meer mensen en meer middelen gekregen om de grote fraude aan te pakken. Gespecialiseerde fiscale rechters, een nieuwe wet om verjaring door procedurefouten te voorkomen, strafverzwaringen voor ernstige fraude, In de volgende legislatuur kan Justitie zich niet langer verschuilen achter een gebrek aan mensen of aan wettelijke instrumenten om de fraude doeltreffend te vervolgen en te sanctioneren. Een gericht en efficiënt sanctioneringsbeleid is een essentieel sluitstuk van elk fraudebeleid. Fraude vermijden betekent ook dat grote financiële criminaliteit altijd kordaat moet aangepakt worden door Justitie, en niet kan geschikt of afgekocht worden. Met andere woorden, die dossiers van grote fraude moeten altijd leiden tot een correctionele vervolging of strafbeschikking. Een snelle én gedegen afwerking van die zaken is noodzakelijk om het rechtvaardigheidsgevoel bij de burger te herstellen.

4 Cel Financiële Criminaliteit De voorbije jaren hebben we in onze controles en in ons wettelijk arsenaal de focus gelegd op de strijd tegen de grote fraude. Die moet nog verder opgevoerd worden. Een nieuw op te richten Cel Financiële Criminaliteit (CFC) moet het mogelijk maken om de strijd tegen die grote sociale en fiscale fraude nog doeltreffender te voeren. De specialisten van de Cel Financiële Criminaliteit gedetacheerd vanuit de FOD Financiën (ook BBI), de FOD Sociale Zekerheid, de RSZ en de RVA (ook SIOD)- selecteren de te behandelen dossiers. De doorgedreven detectie, onder andere via dataminingtechnieken en na vooronderzoek, wordt in de CFC gebundeld. Ze hebben toegang tot alle relevante sociale, fiscale en andere databanken. Ook de selectie van dossiers en de te volgen weg gebeurt in de CFC. Dossiers die niet draaien om ernstige fraude of ernstige misbruiken, maakt de Cel Financiële Criminaliteit over aan de bevoegde controlediensten. Als het om ernstige fraude gaat, behandelt de Cel Financiële Criminaliteit de dossiers zelf. Na het afronden van het onderzoek zijn er drie mogelijkheden: - Het dossier wordt onmiddellijk overgemaakt aan Justitie voor strafrechtelijke afhandeling; - Het dossier wordt voor verder onderzoek doorgestuurd naar de BBI (Bijzondere Belastinginspectie) en/of BSI (Bijzondere Sociale Inspectie); - Het dossier wordt overgemaakt aan de bevoegde administratie voor een louter administratieve afhandeling. Het is de Cel Financiële Criminaliteit die oordeelt of een dossier grote financiële criminaliteit betreft. We leggen bij wet vast dat er in zaken die beschouwd worden als grote financiële criminaliteit géén minnelijke schikkingen mogelijk zijn. Geen schikkingen voor grote fraude Het is noodzakelijk om de minnelijke schikkingen de komende legislatuur aan te passen, en de regeling te verstrengen: Als de Cel Financiële Criminaliteit na onderzoek oordeelt dat een fraudedossier grote financiële criminaliteit betreft, gaat dat dossier altijd naar justitie en is geen minnelijke schikking mogelijk. Elk dossier van grote financiële criminaliteit komt voor de rechter. Bij alle dossiers van strafrechtelijke aard zal bovendien de minimumboete gelijk zijn aan 100 procent, die bovenop het ontdoken bedrag moet betaald worden.

5 Sociale dumping met kordate hand aanpakken De strijd tegen sociale dumping is al fors opgedreven, maar vraagt ook de komende jaren extra aandacht. Arbeidskrachten, vaak uit Oost- en Zuid-Europa, worden hier onder de prijs tewerkgesteld. Lonen van 5 of 6 euro per uur zijn geen uitzondering, bij één controle werden zelfs Portugese bouwvakkers aangetroffen die aan 2,06 euro per uur werkten. Zonder de minste sociale bescherming. Moderne slavernij. Hun opdrachtgevers houden de lonen niet alleen ultra laag door hun personeel uit te buiten, maar ook door belastingen en sociale zekerheidsbijdragen te ontduiken. Sociale dumping is een immense bedreiging voor onze economie. Kleine en middelgrote bedrijven in de bouw, de transportsector, de voedingssector, de bewakingssector, kunnen onmogelijk concurreren tegen bedrijven die aan zulke dumpingprijzen werken. Bonafide bedrijven gaan overkop, jobs gaan verloren. Deze legislatuur hebben we al heel maatregelen genomen om sociale dumping aan te pakken en terug te dringen: strengere regels inzake schijnzelfstandigheid, terbeschikkingstelling van personeel, hoofdelijke aansprakelijkheid voor loonschulden, de antimisbruikbepaling betreffende misbruik van de zogenaamde detacheringsattesten, Ook op Europees vlak komt er eindelijk een beetje schot in de zaak. Sociale dumping is helaas geen typisch Belgisch fenomeen, een overkoepelende Europese aanpak is nodig. Iedereen is welkom om hier te komen werken, maar dan wel aan onze lonen en onze voorwaarden. Europa moet die stelregel veel harder kunnen maken dan het nu doet. In november keurde de regering een actieplan goed om sociale dumping nog forser aan te pakken. De controles door de arrondissementele cellen zijn opgedreven, dat tempo mag de komende jaren zeker niet zakken. Ernstige en complexe dossiers moeten in de toekomst ook naar de nieuwe Cel Financiële Criminaliteit, die voor verder onderzoek kan zorgen en indien nodig gerechtelijke vervolging kan garanderen. Maar de controlediensten moeten ook onmiddellijk kunnen ingrijpen als ze flagrante gevallen van sociale dumping vaststellen. Artikel 38 van het Sociaal Strafwetboek geeft hen de mogelijkheid om gebouwen, machines, voertuigen, in beslag te nemen en te verzegelen. Ze kunnen dat drukkingsmiddel ook gebruiken om snel aan de nodige documenten te geraken om het onderzoek te kunnen voeren. In de volgende legislatuur moet een beleidssysteem worden uitgewerkt om systematisch gebruik te maken van artikel 38. Ter bescherming van ondernemingen die degelijk werk leveren en ter bescherming van normaal betaalde tewerkstelling. Zo kan bijvoorbeeld worden bepaald dat de weigering van het voorleggen van de loonstaten door een onderneming zonder zetel in België, en dat binnen de 14 dagen, kan leiden tot activering van artikel 38. Op die manier wordt de verhindering van de uitvoering van het toezicht op eerlijke concurrentie strenger aangepakt.

Fraude- en misbruikbestrijding, verder op de ingeslagen weg John CROMBEZ, Staatssecretaris voor de Strijd tegen de Sociale en Fiscale Fraude

Fraude- en misbruikbestrijding, verder op de ingeslagen weg John CROMBEZ, Staatssecretaris voor de Strijd tegen de Sociale en Fiscale Fraude Visienota Donderdag 3 april 2014 Fraude- en misbruikbestrijding, verder op de ingeslagen weg John CROMBEZ, Staatssecretaris voor de Strijd tegen de Sociale en Fiscale Fraude Contact Pers An Baccaert, woordvoerster

Nadere informatie

L\LGEMEEN E3EHEERSCOMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN

L\LGEMEEN E3EHEERSCOMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN L\LGEMEEN E3EHEERSCOMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN Opqericht bij de v.et van 30 december 1992 Brussel, 30 november 2018 Advies 2018/17 Uitgebracht op vraag van de minister van Zelfstandigen

Nadere informatie

Achtergrondinformatie aanpak sociale dumping op lokaal vlak

Achtergrondinformatie aanpak sociale dumping op lokaal vlak Achtergrondinformatie aanpak sociale dumping op lokaal vlak Steeds meer komen onze tewerkstelling (in steeds meer sectoren) en lonen en arbeidsvoorwaarden onder druk doordat Belgische ondernemingen en

Nadere informatie

T i e n v u i s t r e g e l s b i j s o c i a l e c o n t r o l e

T i e n v u i s t r e g e l s b i j s o c i a l e c o n t r o l e T i e n v u i s t r e g e l s b i j s o c i a l e c o n t r o l e Vaak worden we gecontacteerd door werkgevers die een of andere inspectiedienst over de vloer hebben gekregen. Een sociale controle brengt

Nadere informatie

SAMENWERKINGSAKKOORD SIOD - BELIRIS. Een poging tot aanpak sociale fraude en sociale dumping

SAMENWERKINGSAKKOORD SIOD - BELIRIS. Een poging tot aanpak sociale fraude en sociale dumping SAMENWERKINGSAKKOORD SIOD - BELIRIS Een poging tot aanpak sociale fraude en sociale dumping Samenwerkingsakkoord SIOD - Beliris BELIRIS : Staat in voor de realisatie van bouw-, renovatie- en restauratieprojecten

Nadere informatie

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD UW TOEKOMST ONTCIJFERD we creëren sociale welvaart met vier bouwstenen 1 meer jobs 2 stijgende koopkracht 3 sociale zekerheid voor iedereen 4 een toekomst voor

Nadere informatie

Het Belgisch una via-model in fiscale strafzaken

Het Belgisch una via-model in fiscale strafzaken Het Belgisch una via-model in fiscale strafzaken Een vervolging en een beteugeling langs één weg? Ragheno Business Park, Motstraat 30, 2800 Mechelen tel. 0800 40 300 fax 0800 17 529 www.kluwer.be info@kluwer.be

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 18 APRIL 2013 F.11.0142.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.11.0142.F N. D., Mr. Marc Levaux, advocaat bij de balie te Luik, tegen BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, Mr. François T Kint,

Nadere informatie

Verhoogde aandacht voor het gebruik van databanken: data sharing, data matching en datamining Voor de eerste keer is een inventaris gemaakt van de ree

Verhoogde aandacht voor het gebruik van databanken: data sharing, data matching en datamining Voor de eerste keer is een inventaris gemaakt van de ree De meerwaarde van databanken in de strijd tegen fiscale en sociale fraude Jozef Pacolet en Frederic De Wispelaere HIVA KU Leuven Design Charles & Ray Eames - Hang it all Vitra CPS-studiedag 26 november

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE CONTROLES EN DE RESULTATEN VAN DE ARRONDISSEMENTSCELLEN 2015

TOELICHTING BIJ DE CONTROLES EN DE RESULTATEN VAN DE ARRONDISSEMENTSCELLEN 2015 TOELICHTING BIJ DE CONTROLES EN DE RESULTATEN VAN DE ARRONDISSEMENTSCELLEN 2015 Om een goed begrip van de voorgestelde resultaten van de arrondissementscellen 2015 te hebben, geven we u hierna kort een

Nadere informatie

r-. I4XLGEMEEN E3EHEERSOMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN Brussel, 22september2016

r-. I4XLGEMEEN E3EHEERSOMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN Brussel, 22september2016 I4XLGEMEEN E3EHEERSOMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN Opgericht bij de Wet van 30december1992 Brussel, 22september2016 Advies nr. 2016111 Uitgebracht op eigen initiatief Artikel 109 van de

Nadere informatie

N Limosa2018 A2 Brussel, 10 oktober 2018 MH/JC/AS ADVIES. betreffende

N Limosa2018 A2 Brussel, 10 oktober 2018 MH/JC/AS ADVIES. betreffende N Limosa2018 A2 Brussel, 10 oktober 2018 MH/JC/AS 788-2018 ADVIES betreffende DE AFBAKENING VAN DE RISICOSECTOREN VOOR DE VERPLICHTE LIMOSA-AANGIFTE VOOR ZELFSTANDIGEN (goedgekeurd door het bureau op 19

Nadere informatie

ACTIEPLAN SOCIALE DUMPING

ACTIEPLAN SOCIALE DUMPING ACTIEPLAN SOCIALE DUMPING Een groot deel van de grensoverschrijdende sociale fraude en sociale dumping in België is het gevolg van het vrij verkeer van diensten en werknemers binnen Europa. Dit Europees

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 6 november

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 6 november A D V I E S Nr. 1.871 ------------------------------ Zitting van woensdag 6 november 2013 ------------------------------------------------------ Invoering van een elektronisch systeem van registratie van

Nadere informatie

Strijd tegen sociale dumping bij overheidsopdrachten

Strijd tegen sociale dumping bij overheidsopdrachten Strijd tegen sociale dumping bij overheidsopdrachten Bart Zoete Het Facilitair Bedrijf (Vlaamse overheid) Begrip sociale dumping Een geheel van handelingen waarbij door middel van het niet naleven van

Nadere informatie

Behandeling van een inbreuk op de welzijnswetgeving door de arbeidsauditeur

Behandeling van een inbreuk op de welzijnswetgeving door de arbeidsauditeur Behandeling van een inbreuk op de welzijnswetgeving door de Een pro justitia, opgesteld door de bevoegde inspectiediensten wordt gestuurd de, de overtreder, de werkgever, en de FOD WASO, dienst administratieve

Nadere informatie

[2014-10-27] REGEERAKKOORD: WELKE BEPALINGEN ZIJN VOOR U VAN BELANG?

[2014-10-27] REGEERAKKOORD: WELKE BEPALINGEN ZIJN VOOR U VAN BELANG? [2014-10-27] REGEERAKKOORD: WELKE BEPALINGEN ZIJN VOOR U VAN BELANG? Vorige week kon u al een eerste bespreking lezen van enkele aandachtspunten uit het nieuwe federale regeerakkoord in verband met werkgelegenheid,

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE CONTROLES EN DE RESULTATEN VAN DE ARRONDISSEMENTSCELLEN 2017

TOELICHTING BIJ DE CONTROLES EN DE RESULTATEN VAN DE ARRONDISSEMENTSCELLEN 2017 TOELICHTING BIJ DE CONTROLES EN DE RESULTATEN VAN DE ARRONDISSEMENTSCELLEN 2017 Om een goed begrip van de voorgestelde resultaten van de arrondissementscellen 2017 te hebben, geven we u hierna kort een

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE CONTROLES EN DE RESULTATEN VAN DE ARRONDISSEMENTSCELLEN 2018

TOELICHTING BIJ DE CONTROLES EN DE RESULTATEN VAN DE ARRONDISSEMENTSCELLEN 2018 TOELICHTING BIJ DE CONTROLES EN DE RESULTATEN VAN DE ARRONDISSEMENTSCELLEN 2018 Om een goed begrip van de voorgestelde resultaten van de arrondissementscellen 2018 te hebben, geven we u hierna kort een

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 juni

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 juni A D V I E S Nr. 2.089 ------------------------------ Zitting van dinsdag 26 juni 2018 ------------------------------------------- Voorontwerp van wet houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken Aanpassing

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZG/15/181 BERAADSLAGING NR. 15/042 VAN 22 JUNI 2015, GEWIJZIGD OP 3 NOVEMBER 2015, OVER DE UITWISSELING VAN

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 NOVEMBER 2010 F.09.0146.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.09.0146.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, met kantoor te 1000 Brussel, Wetstraat 12, voor wie optreedt

Nadere informatie

PLAN VOOR EERLIJKE CONCURRENTIE IN DE BEGRAFENISSECTOR 05 JULI 2017

PLAN VOOR EERLIJKE CONCURRENTIE IN DE BEGRAFENISSECTOR 05 JULI 2017 PLAN VOOR EERLIJKE CONCURRENTIE IN DE BEGRAFENISSECTOR 05 JULI 2017 INLEIDING De sector van de begrafenisondernemingen (PC 320) is door de specifieke aard van het werk een belangrijke sector met een grote

Nadere informatie

Buitenlandse werkgevers in België

Buitenlandse werkgevers in België 1 Onze ervaringen bij de controle van buitenlandse werkgevers Kristien Colman Wnd. Sociaal Inspecteur Directiehoofd Toezicht op de Sociale Wetten Netwerk Limburg 20/09/2012 2 Het netwerk Een cel, opgericht

Nadere informatie

Wat is de beste houding bij een sociale controle?

Wat is de beste houding bij een sociale controle? Wat is de beste houding bij een sociale controle? 10 vuistregels die men best navolgt in geval van een sociale controle De laatste weken zijn wij verschillende keren gecontacteerd door een aantal werkgevers

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.833 ----------------------------- Zitting van dinsdag 18 december 2012 ---------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.833 ----------------------------- Zitting van dinsdag 18 december 2012 --------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.833 ----------------------------- Zitting van dinsdag 18 december 2012 --------------------------------------------------- Hoofdelijke aansprakelijkheid voor loonschulden - Uitvoering

Nadere informatie

Protocol tussen de SIOD en de Vlaamse Regering over de samenwerking tussen hun diensten

Protocol tussen de SIOD en de Vlaamse Regering over de samenwerking tussen hun diensten Protocol tussen de SIOD en de Vlaamse Regering over de samenwerking tussen hun diensten Gelet op artikel 1 van het sociaal strafwetboek tot bepaling van het begrip sociale fraude; Gelet op de artikelen

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Kruispuntbank voertuigen A04 Brussel, 29 september 2010 MH/MG/AS ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over HET WETSONTWERP HOUDENDE DE OPRICHTING VAN DE KRUISPUNTBANK

Nadere informatie

Schijnzelfstandigheid. 18 april 2012

Schijnzelfstandigheid. 18 april 2012 Hoofdelijke aansprakelijkheid voor de loonschulden Schijnzelfstandigheid 18 april 2012 Hoofdelijke aansprakelijkheid voor de loonschulden (HA) HA voor de lonen Welke fase: Gepubliceerd in Staatsblad van

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 18 juli 2017

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 18 juli 2017 A D V I E S Nr. 2.044 ------------------------------ Zitting van dinsdag 18 juli 2017 ----------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit houdende diverse maatregelen inzake detachering

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/10/059 BERAADSLAGING NR 10/032 VAN 4 MEI 2010 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Taxforius Imposto Advocaten www.taxforius.be Onderwerp De invoering van het begrip ernstige fiscale fraude naar een strengere aanpak van de fiscale fraude! Datum 6 juni 2013 Copyright and disclaimer

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE CONTROLES EN DE RESULTATEN VAN DE ARRONDISSEMENTSCELLEN 2014

TOELICHTING BIJ DE CONTROLES EN DE RESULTATEN VAN DE ARRONDISSEMENTSCELLEN 2014 TOELICHTING BIJ DE CONTROLES EN DE RESULTATEN VAN DE ARRONDISSEMENTSCELLEN 2014 Om een goed begrip van de voorgestelde resultaten van de arrondissementscellen 2014 te hebben, geven we u hierna kort een

Nadere informatie

AFDELING III DE AANLEIDING VOOR EEN SOCIALE CONTROLE 13 DE VOORBEREIDING VAN EEN AANGEKONDIGDE SOCIALE CONTROLE 15

AFDELING III DE AANLEIDING VOOR EEN SOCIALE CONTROLE 13 DE VOORBEREIDING VAN EEN AANGEKONDIGDE SOCIALE CONTROLE 15 AFDELING I DE VASTSTELLING VAN HET BELEID TER BESTRIJDING VAN SOCIALE FRAUDE 1 1. Inleiding 1 2. De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst 2 3. Arrondissementscellen 6 3.1. Samenstelling van de arrondissementscellen

Nadere informatie

M (2015) 7. Overwegende dat deze samenwerking dus internationaal, interinstitutioneel en multidisciplinair moet zijn,

M (2015) 7. Overwegende dat deze samenwerking dus internationaal, interinstitutioneel en multidisciplinair moet zijn, AANBEVELING van het Benelux Comité van Ministers betreffende de ontwikkeling van een multilaterale samenwerking in de strijd tegen grensoverschrijdende sociale fraude op Benelux- en Europees niveau M (2015)

Nadere informatie

Analyse door het Rekenhof van het verslag van de bevoegde ministers

Analyse door het Rekenhof van het verslag van de bevoegde ministers REKENHOF Uitvoering van de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie grote fiscale fraudedossiers Analyse door het Rekenhof van het verslag van de bevoegde ministers Uitvoering van aanbeveling

Nadere informatie

Persmededeling. Maatregelen om de controle op het dienstenchequesysteem te verbeteren en de leefbaarheid ervan te garanderen

Persmededeling. Maatregelen om de controle op het dienstenchequesysteem te verbeteren en de leefbaarheid ervan te garanderen Brussel, 3 februari 2009 Persmededeling Maatregelen om de controle op het dienstenchequesysteem te verbeteren en de leefbaarheid ervan te garanderen Vice-Eerste minister en minister van Werk Joëlle Milquet

Nadere informatie

Fiscale fraude in België.

Fiscale fraude in België. Fiscale fraude in België. Academische beschouwingen over de oorzaken van de zwarte economie. Prof. Dr. Michel Maus Docent VUB en UA Everest-advocaten De omvang van de zwarte economie De omvang van de zwarte

Nadere informatie

Indeling. 1. Onderscheid belastingontduiking en belastingvermijding

Indeling. 1. Onderscheid belastingontduiking en belastingvermijding Indeling BELASTINGVERMIJDING, BELASTINGONTDUIKING EN HET WITWASSEN VAN ZWART GELD Frans Vanistendael gewoon hoogleraar K.U.Leuven 1. Onderscheid en belastingvermijding 2. Bestrijding van Administratieve

Nadere informatie

Strategisch plan voor de bouwsector. Pistes om de voorwaarden te scheppen voor een gezonde concurrentie

Strategisch plan voor de bouwsector. Pistes om de voorwaarden te scheppen voor een gezonde concurrentie Strategisch plan voor de bouwsector Pistes om de voorwaarden te scheppen voor een gezonde concurrentie Vijf acties moeten tegelijkertijd worden ingevoerd: 1. Versterken van het rechtskader 2. Sensibiliseren

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 mei A D V I E S Nr. 1.939 ------------------------------- Zitting van dinsdag 26 mei 2015 ---------------------------------------------- Aanpassing van de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van

Nadere informatie

FOD FINANCIEN - AABBI

FOD FINANCIEN - AABBI FOD FINANCIEN - AABBI De relatie van de lokale besturen met de fiscus Studiedag GD&A Frank Philipsen Antwerpen, 22.09.2015 1 AABBI - ALGEMEEN 01.04.1979 : oprichting 01.09.2013 : strikt autonome algemene

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING Ontwerp van decreet tot wijziging van de wet van 5 september 2001 tot verbetering van de werkgelegenheidsgraad van de werknemers en van het Gerechtelijk Wetboek, wat betreft het opleggen van sancties aan

Nadere informatie

BEGROTING EN HERVORMINGEN

BEGROTING EN HERVORMINGEN BEGROTING EN HERVORMINGEN NALEVING VAN DE EUROPESE BEGROTINGSVERBINTENISSEN VAN BELGIË VERDERZETTEN VAN DE STRUCTURELE HERVORMINGEN INZETTEN OP DE STRATEGISCHE INVESTERINGEN ZATERDAG 15.10.2016 - BRUSSEL

Nadere informatie

Wat u moet weten over schijnzelfstandigheid

Wat u moet weten over schijnzelfstandigheid Wat u moet weten over schijnzelfstandigheid Een recente wet wijzigt de wet over de schijnzelfstandigheid van 27.12.2006. Voor UnieKO de perfecte gelegenheid om de wetgeving over schijnzelfstandigheid eens

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE CONTROLES EN DE RESULTATEN VAN DE ARRONDISSEMENTSCELLEN 2013

TOELICHTING BIJ DE CONTROLES EN DE RESULTATEN VAN DE ARRONDISSEMENTSCELLEN 2013 TOELICHTING BIJ DE CONTROLES EN DE RESULTATEN VAN DE ARRONDISSEMENTSCELLEN 2013 Om een goed begrip van de voorgestelde resultaten van de arrondissementscellen 2013 te hebben, geven we u hierna kort een

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0026/1. Amendement. Louis Aliot namens de ENF-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0026/1. Amendement. Louis Aliot namens de ENF-Fractie 2.3.2016 A8-0026/1 1 Paragraaf 11 11. is bezorgd over de btw-derving en de geraamde verliezen bij de btw-inning, die in 2013 uitkwamen op 168 miljard EUR; onderstreept dat in dertien van de in 2014 onderzochte

Nadere informatie

Memo BATL: de nieuwe wet op de fiscale regularisatie

Memo BATL: de nieuwe wet op de fiscale regularisatie 1 Memo BATL: de nieuwe wet op de fiscale regularisatie In het kader van haar doelstellingen wenst BATL mee te werken aan efficiënte en kwaliteitsvolle wetgeving die in de fiscale rechtspraktijk toepasbaar

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.12.2017 SWD(2017) 479 final WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING bij Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement

Nadere informatie

CHARTER MET DE HORECASECTOR SOCIAAL LUIK 1 MEI 2016

CHARTER MET DE HORECASECTOR SOCIAAL LUIK 1 MEI 2016 CHARTER MET DE HORECASECTOR SOCIAAL LUIK 1 MEI 2016 VOORWOORD Op voorstel van voormalig staatssecretaris voor bestrijding van de fiscale fraude Elke Sleurs, minister van Financiën en bestrijding van de

Nadere informatie

Tijd om van fraudebestrijding opnieuw een speerpunt te maken

Tijd om van fraudebestrijding opnieuw een speerpunt te maken Tijd om van fraudebestrijding opnieuw een speerpunt te maken Inhoudstafel 1. Inleiding 2 2. Fraudebeleid Michel I is een stap terug 4 2.1 Raming zwarte economie op basis van de BTW-kloof 4 2.2 Raming zwarte

Nadere informatie

VAKBONDSORGANISATIES:

VAKBONDSORGANISATIES: De inzet van proactieve opsporingsinstrumenten zoals praktijktesten om discriminatie op te sporen, vast te stellen en te vervolgen: wat denken de vakbonden? Gebruiken of niet? Het platform #praktijktestennu

Nadere informatie

BEGROTINGSCONTROLE 2016

BEGROTINGSCONTROLE 2016 BEGROTINGSCONTROLE 2016 EEN ZORGVULDIGE BEGROTING DIE DE EUROPESE VERBINTENISSEN RESPECTEERT Zaterdag 9.04.2016 PRINCIPES Evenwicht in 2018 Naleven van de Europese budgettaire verbintenissen : 0,6% verbetering

Nadere informatie

PLAN VOOR EERLIJKE CONCURRENTIE IN DE METAALSECTOR

PLAN VOOR EERLIJKE CONCURRENTIE IN DE METAALSECTOR PLAN VOOR EERLIJKE CONCURRENTIE IN DE METAALSECTOR De metaalsector (PC 111) is een belangrijke economische sector die 115.985 mensen tewerkstelt. 1 De sector telt meer dan 2.000 ondernemingen en 37.000

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 19 maart 2012 ADVIES 2012-19 met betrekking tot de weigering om een afschrift van het volledige

Nadere informatie

We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring

We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring 5-5-5 GROEIPLAN We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring 5 HEFBOMEN VOOR GROEI 1 2 3 4 5 MEER MENSEN AAN HET WERK MINDER LASTEN BETER

Nadere informatie

CONTROLES EN RESULTATEN ARRONDISSEMENTSCELLEN 2012

CONTROLES EN RESULTATEN ARRONDISSEMENTSCELLEN 2012 CONTROLES EN RESULTATEN ARRONDISSEMENTSCELLEN 2012 Om een goed begrip van de voorgestelde resultaten van de arrondissementscellen 2012 te hebben, geven we u hierna kort een omschrijving van enkele begrippen

Nadere informatie

Deze herziene versie van het verslag is opgesteld na bespreking in de Groep materieel strafrecht van 23 juni 2004.

Deze herziene versie van het verslag is opgesteld na bespreking in de Groep materieel strafrecht van 23 juni 2004. Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 20 juli 2004 (23.07) (OR. en) 0369//04 REV PUBLIC LIMITE DROIPEN 24 NOTA van: het voormalige Ierse voorzitterschap aan: het Comité van artikel 36 nr. vorig

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van het bedrag van en de procedure voor het opleggen

Nadere informatie

De (ver)nieuw(d)e fiscale regularisatie. Een overzicht van de aangekondigde wijzigingen

De (ver)nieuw(d)e fiscale regularisatie. Een overzicht van de aangekondigde wijzigingen De (ver)nieuw(d)e fiscale regularisatie Een overzicht van de aangekondigde wijzigingen DLA Piper www.dlapiper.com Vanaf 2 juli 2013 t.e.m. 31 december 2013 wordt de bestaande regularisatiewet aangepast.

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 28 juni

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 28 juni A D V I E S Nr. 2.041 ------------------------------ Zitting van woensdag 28 juni 2017 ------------------------------------------------ Voorontwerp van wet houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken

Nadere informatie

Na telefonisch contact met de journalist werden volgende antwoorden verstrekt :

Na telefonisch contact met de journalist werden volgende antwoorden verstrekt : Na telefonisch contact met de journalist werden volgende antwoorden verstrekt : Op 25 sep. 2017 om 15:44 heeft (KCFIN) het volgende geschreven: Beste, Hieronder een uitgebreide

Nadere informatie

Reglementering veiligheid van speelterreinen

Reglementering veiligheid van speelterreinen Reglementering veiligheid van speelterreinen Gent, 19 april 2017 Toon Goossens Dienst Controle Veiligheid Noord Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid http://economie.fgov.be Inhoud Enkele foto s Inleiding

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I Opgave 5 Sociale veiligheid ontsleuteld 24 maximumscore 2 Ministerie van Binnenlandse Zaken (en Koninkrijksrelaties) heeft als taak (één van de volgende): 1 het bevorderen van de openbare orde en veiligheid

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Zetel : Ministerie van Justitie Poelaertplein 3 Tel. : 02/504.66.21 tot 23 Fax : 02/504.70.00 COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER O. ref. : 10

Nadere informatie

Het openbaar ministerie heeft het monopolie van de strafvordering

Het openbaar ministerie heeft het monopolie van de strafvordering Marc Bockstaele (ere)hoofdcommissaris Federale Gerechtelijke Politie 1 Het openbaar ministerie heeft het monopolie van de strafvordering De Wet van 30 juni 1971betreffende de administratieve geldboeten,

Nadere informatie

Een sociaal inspecteur aan de deur Sofie Heyndrickx PVI 9 februari 2017

Een sociaal inspecteur aan de deur Sofie Heyndrickx PVI 9 februari 2017 Een sociaal inspecteur aan de deur Sofie Heyndrickx PVI 9 februari 2017 Ezelstraat 25 B-8000 Brugge T +32[0]50 33 82 91 F +32[0]50 47 16 59 advocaten@crivits-persyn.be Overzicht 1. De sociale inspectie

Nadere informatie

De Titanic vaart zich te pletter. De officieren staan machteloos

De Titanic vaart zich te pletter. De officieren staan machteloos De Titanic vaart zich te pletter. De officieren staan machteloos Nog maar net plaatste ik een een artikel met een Duits onderzoeksfilmpje naar de uitkeringsfraude door moslim-immigranten, en hup daar verschijnt

Nadere informatie

De staatshervorming in vogelvlucht: stand van zaken. (West4work 3/11/2015)

De staatshervorming in vogelvlucht: stand van zaken. (West4work 3/11/2015) De staatshervorming in vogelvlucht: stand van zaken (West4work 3/11/2015) Controle en sanctionering Visie activeringsbeleid en inkanteling controle Bemiddelen(*) = dé centrale opdracht voor VDAB (en partners)

Nadere informatie

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter,

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van het OCMW van Kinrooi Breeërsesteenweg 146 Postcode en plaats Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI Kinrooi/W65B-SFGE/2016 2 Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 1 februari 2016 ADVIES 2016-07 met betrekking tot de weigering om toegang te geven tot het volledige

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING VOORONTWERP VAN DECREET HOUDENDE WIJZIGING VAN ARTIKEL 339 VAN DE PROGRAMMAWET (I) VAN 24 DECEMBER 2002 MEMORIE VAN TOELICHTING A. Algemene toelichting 1. Samenvatting Het decreet van 4 maart 2016 houdende

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.856 ------------------------------ Zitting van dinsdag 25 juni 2013 ------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.856 ------------------------------ Zitting van dinsdag 25 juni 2013 ------------------------------------------ A D V I E S Nr. 1.856 ------------------------------ Zitting van dinsdag 25 juni 2013 ------------------------------------------ Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 19 van het koninklijk

Nadere informatie

Underground Economy SOCIAAL ASPECT ANTWOORD OP ENKELE CONCRETE VRAGEN UIT DE CASE OVER SOCIALE FRAUDE VANUIT DE PRAKTIJK. Frank Delbeke SIOD

Underground Economy SOCIAAL ASPECT ANTWOORD OP ENKELE CONCRETE VRAGEN UIT DE CASE OVER SOCIALE FRAUDE VANUIT DE PRAKTIJK. Frank Delbeke SIOD SOCIAAL ASPECT ANTWOORD OP ENKELE CONCRETE VRAGEN UIT DE CASE OVER SOCIALE FRAUDE VANUIT DE PRAKTIJK Frank Delbeke SIOD SIOD ARBEIDSINSPECTIE SOCIALE INSPECTIE WAT IS HET NU? 2 SIOD sociale inlichtingen

Nadere informatie

2513 AA1XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513 AA1XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513 AA1XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

CARNAVAL AALST 2018 IN CIJFERS

CARNAVAL AALST 2018 IN CIJFERS CARNAVAL AALST 2018 IN CIJFERS 1. BRANDWEER Interventies inzake brand (vb. blussen van brandend afval) 2010 18 2011 10 2012 14 2013 5 2014 6 2015 1 2016 2 2017 3 2018 2 Technische interventies (vb. olie

Nadere informatie

ILIEUHANDHAVING. Wat hebt u eraan? Milieuvervuiling stopt niet bij de grens

ILIEUHANDHAVING. Wat hebt u eraan? Milieuvervuiling stopt niet bij de grens ILIEUHANDHAVING Wat hebt u eraan? Milieuvervuiling stopt niet bij de grens Daarom hebben de EU-landen samen maatregelen goedgekeurd om de gezondheid van de burgers en het milieu te beschermen Dankzij de

Nadere informatie

De crisis is te groot om ze met halve maatregelen op te lossen.

De crisis is te groot om ze met halve maatregelen op te lossen. De crisis is te groot om ze met halve maatregelen op te lossen. Durfplan voor Vlaanderen. Een plan voor morgen en overmorgen. Op 7 juni kiest u hoe we samen de toekomst ingaan. Mét of zonder plan. Ons

Nadere informatie

Handhavingsplan ruimtelijke ordening. Geert Ruysseveldt RWO-inspectie Limburg

Handhavingsplan ruimtelijke ordening. Geert Ruysseveldt RWO-inspectie Limburg Handhavingsplan ruimtelijke ordening Geert Ruysseveldt RWO-inspectie Limburg Handhavingsplan RO Artikel 6.1.4 VCRO Adviezen VVSG, SARO en HRH Vlaamse Regering 16 juli 2010 Bevat beleidsregels Vijf jaar

Nadere informatie

De RVA legt een uitermate strikte interpretatie op van de reglementen voor de werkloosheidsuitkeringen voor kunstenaars. Hebben ze dat recht?

De RVA legt een uitermate strikte interpretatie op van de reglementen voor de werkloosheidsuitkeringen voor kunstenaars. Hebben ze dat recht? De RVA legt een uitermate strikte interpretatie op van de reglementen voor de werkloosheidsuitkeringen voor kunstenaars. Hebben ze dat recht? De specifieke reglementen voor de werkloosheid van kunstenaars

Nadere informatie

Markten en kermissen Een feest voor de lokale gemeenschap, maar hoe orde op zaken houden? Mechelen, 26 mei 2016 Saskia Baele

Markten en kermissen Een feest voor de lokale gemeenschap, maar hoe orde op zaken houden? Mechelen, 26 mei 2016 Saskia Baele Markten en kermissen Een feest voor de lokale gemeenschap, maar hoe orde op zaken houden? Mechelen, 26 mei 2016 Saskia Baele Handhaving Doen naleven van wetten en regels Controle door politie, justitie

Nadere informatie

Activiteitenverslag Administratieve boetes. Cel administratieve boetes 1

Activiteitenverslag Administratieve boetes. Cel administratieve boetes 1 Activiteitenverslag 2014 Administratieve boetes Cel administratieve boetes 1 Overzicht Regelgeving Statistieken en tendensen Alternatief voor de administratieve boete Besluit Cel administratieve boetes

Nadere informatie

PEC 6 PLAN VOOR EERLIJKE CONCURRENTIE IN DE METAAL- EN TECHNOLOGIESECTOR 21 JUNI 2017

PEC 6 PLAN VOOR EERLIJKE CONCURRENTIE IN DE METAAL- EN TECHNOLOGIESECTOR 21 JUNI 2017 PLAN VOOR EERLIJKE CONCURRENTIE IN DE METAAL- EN TECHNOLOGIESECTOR 21 JUNI 2017 KRIS PEETERS VICE EERSTE MINISTER EN MINISTER VAN WERK, ECONOMIE EN CONSUMENTEN, BELAST MET BUITENLANDSE HANDEL WILLY BORSUS

Nadere informatie

Twee eeuwen. Openbaar Ministerie

Twee eeuwen. Openbaar Ministerie Twee eeuwen Openbaar Ministerie Met dank aan Napoleon Slechts drie jaar heerste Napoleon Bonaparte over Nederland. Toch heeft deze korte periode belangrijke sporen nagelaten in ons dagelijkse leven. Zo

Nadere informatie

MINISTERIE VAN FINANCIEN

MINISTERIE VAN FINANCIEN MINISTERIE VAN FINANCIEN 11 JULI 1997. Administratieve regeling van 11 juli 1997 tussen de Belgische en de Italiaanse Ministers van Financiën tot het gelijktijdig uitvoeren van belastingcontroles, overeenkomstig

Nadere informatie

Top executives efficiënt verlonen en belonen

Top executives efficiënt verlonen en belonen Top executives Jo Bellens en Yves Stox 8 maart 2012 Top executives verlonen belonen loonsvoorwaarden structuur salaris vergoedingen voordelen in natura verzekeringen Elio I empowerment cost-efficiency

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 24 maart

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 24 maart A D V I E S Nr. 1.507 ---------------------------- Zitting van donderdag 24 maart 2005 -------------------------------------------------- Bedrijfsvoertuigen - solidariteitsbijdrage x x x 2.114-1 Blijde

Nadere informatie

sterker vlaanderen, sterker land economische groei met sociale vooruitgang

sterker vlaanderen, sterker land economische groei met sociale vooruitgang sterker vlaanderen, sterker land economische groei met sociale vooruitgang Laakdal, 28 februari 2014 CD&V stelt als eerste zijn programma voor: duidelijk, doelgericht en duurzaam en maakt een duidelijke

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.653 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 ---------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.653 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 --------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.653 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 --------------------------------------------- Gevolgen van de verhoging op 1 oktober 2008 van het gemiddeld gewaarborgd

Nadere informatie

De exploitatie van databanken door de Sociale Inspectiediensten

De exploitatie van databanken door de Sociale Inspectiediensten De exploitatie van databanken door de Sociale Inspectiediensten K. Deridder Directeur generaal Alg. Directie v/d Inspectiediensten RSZ 26-11-2015 Sociale inspectiediensten en de exploitatie van databanken-

Nadere informatie

College voor de strijd tegen de sociale en de fiscale fraude, Bouwstenen voor de fraudebestrijding tijdens de volgende legislatuur.

College voor de strijd tegen de sociale en de fiscale fraude, Bouwstenen voor de fraudebestrijding tijdens de volgende legislatuur. Wetsvoorstel tot aanpassing van de wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers, voor overuren gepresteerd door voltijds vast tewerkgesteld personeel in

Nadere informatie

Meldpunt voor een Eerlijke Concurrentie. Jaarverslag. Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst

Meldpunt voor een Eerlijke Concurrentie. Jaarverslag. Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst Meldpunt voor een Eerlijke Concurrentie 2017 Jaarverslag Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst 3 Inhoud Voorwoord...4 Opzet...6 Beschikbare formulieren voor burgers, ondernemingen en professionele

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.861 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 -------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.861 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.861 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ------------------------------------------- Gelegenheidsarbeid in de horeca Vermindering van socialezekerheidsbijdragen

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Juli. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Juli. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Juli. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Juli. Solutions for Human Resources. 2011 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS Résidence de la Lyre, 19 1300 Wavre Tel : +32 (0)10 43 98 83 www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep S

Nadere informatie

Financieel Forum West-Vlaanderen Kortrijk 4 mei Herman Daems

Financieel Forum West-Vlaanderen Kortrijk 4 mei Herman Daems Financieel Forum West-Vlaanderen Kortrijk 4 mei 2010 Na de financiële storm Hoe gaan we verder? Herman Daems Deze presentatie is onvolledig zonder de mondelinge toelichting. Gelieve niet te citeren zonder

Nadere informatie

ETEN EN DRINKEN VOOR DE HORECA

ETEN EN DRINKEN VOOR DE HORECA Menukaart Open Vld ETEN EN DRINKEN VOOR DE HORECA Alexander De Croo Maggie De Block MENU_HORECA_2015CC_OPENVLD_8PAG.indd 1 Bart Tommelein Gwendolyn Rutten 30/11/15 15:58 Woord van de Chef Beste Horeca,

Nadere informatie

12 AUGUSTUS Koninklijk besluit houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de instellingen van sociale zekerheid.

12 AUGUSTUS Koninklijk besluit houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de instellingen van sociale zekerheid. 12 AUGUSTUS 1993. - Koninklijk besluit houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de instellingen van sociale zekerheid. - Bron : SOCIALE VOORZORG Publicatie : 21-08-1993 Inwerkingtreding

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

AVENANT TOT WIJZIGING VAN DE OVEREENKOMST TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIE HET KONINKRIJK SPANJE TOT HET VERMIJDEN VAN DUBBELE BELASTING

AVENANT TOT WIJZIGING VAN DE OVEREENKOMST TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIE HET KONINKRIJK SPANJE TOT HET VERMIJDEN VAN DUBBELE BELASTING AVANT TOT WIJZIGING VAN DE OVEREKOMST TUSS HET KONINKRIJK BELGIE HET KONINKRIJK SPANJE TOT HET VERMIJD VAN DUBBELE BELASTING TOT HET VOORKOM VAN HET ONTGAAN HET ONTDUIK VAN BELASTING INZAKE BELASTING NAAR

Nadere informatie

PRIORITEITEN VLAAMSE WOONINSPECTIE

PRIORITEITEN VLAAMSE WOONINSPECTIE / type document PRIORITEITEN VLAAMSE WOONINSPECTIE www.wonenvlaanderen.be 1 SITUERING De Vlaamse Wooninspectie heeft een dubbele taakstelling. Enerzijds is er het optreden op strafrechtelijk gebied tegen

Nadere informatie