Human Resources Management in (spiegel)beeld. Executive Summary

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Human Resources Management in (spiegel)beeld. Executive Summary"

Transcriptie

1 Human Resources Management in (spiegel)beeld Resultaten van een onderzoek naar het zelfbeeld van HR-professionals en hoe andere professionals de HR-functie percipiëren. Een enquête van HRM Net i.s.m. The House of Marketing. Mei Inleiding Situering. Tijdens de maand februari voerde HRM Net in samenwerking met The House of Marketing en met de medewerking van Randstad, SD Worx en Questionmark een on line enquête onder de HR-professionals en niet-hr-professionals. Met dit onderzoek willen de initiatiefnemers inzicht te krijgen in het zelfbeeld van de HR-manager en hoe de HR-functie door andere professionals wordt gepercipieerd. Ook werd nagegaan welke de belangrijkste actuele en toekomstige trends en topics binnen HR zijn. Daarnaast is gepeild naar de behoefte aan vakinformatie, het gebruik van vakmedia en naar de inspiratiebronnen, inspirerende voorbeelden en rolmodellen. Vragen over deze laatste onderwerpen werden voor eigen marketingdoeleinden van HRM Net gesteld en zullen uiteraard niet worden teruggekoppeld naar de markt. Steekproef en recrutering. In totaal namen respondenten deel aan de enquête. 952 onder hen vulden de vragenlijst volledig in. Enkel met deze antwoorden werd rekening gehouden. Er werd op deze steekproef een double check uitgevoerd met de niet volledig ingevulde enquêtes. Via de volgende media werd er opgeroepen om te participeren aan het onderzoek: hrm.net (en zijn e-zine HRM Focus), references.vacature.com en jobscareer.be, Pub Magazine (vakblad voor de reclame en maketingwereld), Zakelijk Internet/ZI Report (algemene zakelijke website en e-zine), De Tijd, L'Echo, 6 minutes.net (meer bepaald zijn b2b-publicaties) en Data News (vakblad voor ICTers). 53 procent van de 952 weerhouden respondenten zijn actief binnen HR. Met de deelname van 496 HR-professionals is dit onderzoek het grootste dat ooit onder HRM-ers in dit land is gevoerd. De niet-hr-professionals onder de respondenten zijn vooral werkzaam op het vlak van sales, communicatie en marketing, ICT en finance. Van de respondenten is 75 procent Nederlandstalig. Dit percentage betekent een oververtegenwoordiging van Nederlandstaligen ten opzichte van de Belgische bevolking, maar ligt wel min of meer in lijn met de internetpenetratie in beide taalgemeenschappen. De enquête werd, zoals eerder gesteld, exclusief on line gevoerd. 37,5 procent van de deelnemers bezit een universitair diploma, 24 procent een postuniversitair.

2 Resultaten Waar ligt de toegevoegde waarde van HR? Met de eerste vraag werd zowel bij HR als niet-hr professionals gepolst naar welke terreinen men ziet als een terrein van toegevoegde waarde voor HR. Hierbij konden we vaststellen dat zowel HR- als niet HR professionals er dezelfde topdrie op na hielden. Deze topdrie bestaat uit: werving en selectie, carrièremanagement en opleiding en training. Hoewel beide groepen er dezelfde topdrie op na houden is er blijkbaar een verschil in de mate waarin HR en niet-hr-professionals bepaalde terreinen als toegevoegde waarde zien voor HR. Hoe verschilt de visie van HR-professionals van die van andere professionals? Ongeveer 65 % van de niet-hr-professionals meent dat werving en selectie hét terrein van toegevoegde waarde is. Slechts 55 % van de HRM ers beaamt dit. Daarnaast zien we dat HR-professionals meer toegevoegde waarde in carrièremanagement zien dan de niet-hr-professionals (HR 19 % en niet-hr: 11 %). Ook bij het aspect opleiding en training merken we hetzelfde maar dan in de andere richting. Niet-HR-professionals erkennen meer toegevoegde waarde voor HR in opleiding en training dan HR-professionals (12 % versus. 8 %) Bij Nederlandstalige niet-hr-professionals geldt dat hoe lager iemand op de hiërarchische ladder staat hoe meer toegevoegde waarde deze ziet voor HR in opleiding en training. Wat denkt de CEO? Verder konden we eveneens vaststellen dat CEO s heel veel toegevoegde waarde weggelegd zien in werving en selectie (75 % van de CEO s ziet werving en selectie als hét terrein van toegevoegde waarde voor HR). Binnen de Franstalige enquête konden we merken dat slechts 45 % van de CEO s werving en selectie als een terrein van toegevoegde waarde zien. Aan de andere kant merken we dat CEO s ook belang hechten aan belonings- en arbeidsvoorwaarden (18 %). Beïnvloedt leeftijd de kijk op HR? Afhankelijk van de leeftijd kunnen we eveneens een trend zien in de resultaten. Hoe ouder iemand wordt, hoe lager de toegevoegde waarde van werving en selectie. Vanaf de leeftijd van 55 jaar neemt dit element plots opnieuw in belang toe (69 % voor 25 jarigen, 53 % voor 44-55jarigen en dan een plotse stijging naar 68 %) Bovendien kunnen we dezelfde trend vaststellen voor het terrein opleiding en training (van 20 % naar 7.5 % en dan plots een stijging tot 10 %). Dit is vrij logisch te verklaren: afhankelijk van de leeftijd daalt de nood aan opleiding en training en daalt eveneens de nood aan werving en selectie tot op het moment dat de nood om zich opnieuw bij te scholen of de nood aan opvolging zich opwerpt. We mogen hieruit wel besluiten dat de terreinen van toegevoegde waarde voor HR verschillen afhankelijk van het moment waarin men zich bevindt binnen zijn/haar carrière.

3 Welk rapport geeft HR zichzelf? Over het algemeen geeft de Nederlandstalige groep van mensen die binnen HR actief zijn, zichzelf een 6.5/10 voor zijn/haar eigen personeelsbeleid. Dit is een vrij lage score. Wanneer we kijken hoeveel niet HR-professionals geven aan de HRM voor zijn/haar personeelsbeleid, dan zien we dat deze score verder daalt tot 5.5/10. De Franstalige groep van HR-professionals, geeft zichzelf een 6.1/10. Vergeleken met de Franstalige niet-hr-respondenten zien we dat ook daar de score lager is dan bij de HR professional (5.24/10). Er is een duidelijk verschil tussen de tevredenheid bij de verschillende groepen. Laten we even dieper ingaan op deze scores: Nederlandstalige HR-professionals Gemiddelde op alle elementen: 6.5/10 Hoogste scores: Transparante salarispolitiek en het verzorgen van de interne communicatie (beide 6.8/10), zorgen dat de werknemers trouw blijven aan het bedrijf (7.59/10). Laagste scores: Oplossen van problemen (5.61/10) en Organiseren van beoordelingsgesprekken (5.68/10) Franstalige HR-professionals Gemiddelde op alle elementen: 6.1/10 Hoogste scores: Regeling van de werkuren en zorgen dat de werknemers trouw blijven aan het bedrijf (7.2/10 in beide gevallen) Laagste scores: Zorgen voor loopbaanbegeleiding en ontwikkeling en het verbeteren en organiseren van mobiliteit van en naar het werk (5.3/10 en 5.2/10) Nederlandstalige niet HR-professionals Gemiddelde op alle elementen: 5.5/10 Hoogste scores: Verzorgen van trouw aan het bedrijf en andere (7/10 Laagste scores: Loopbaanbegeleiding (4.9/10) Franstalige niet-hr-professionals Gemiddelde op alle elementen: 5.2/10 Hoogste scores: Correcte administratie (6.7/10), regeling van de werkuren en vakantie (6.5/10) Laagste scores: Trouw aan het bedrijf verzorgen (4.7/10), interne communicatie verzorgen (4.8/10), problemen oplossen en regelen en verzorgen van de mobiliteit van en naar het werk(4.9/10)

4 Over HRM Net HRM Net is de uitgever van onder meer HRM Focus, een gratis veertiendaags e-zines over en voor personeelsmanagement. HRM Focus brengt vooral de achtergronden van het vaknieuws, maakt diepgaande analyses van de 'knikkers en het spel' - de actoren en ontwikkelingen in de HR-wereld. Ook worden regelmatig enquêtes opgezet (b.v. over online rekruteren en e-learning, de impact van 11 september op het wervingsbeleid van de ondernemingen, HR-beleidsplannen enz.). Met abonnees - situatie op 23 mei is HRM Focus de belangrijkste publicaties voor HRprofessionals in België. Meer info & aanmelding voor een gratis abonnement: Daarnaast geeft HRM Net ook betalende elektronische publicaties uit (Vademecum, Witboek, HRM Debat, Report, Sector Scan - die in het corporate lidmaatschap van de HRM Club begrepen zijn maar ook afzonderlijk kunnen gekocht worden), voert onderzoek uit (meestal in samenwerking met een partner) en organiseert evenementen (congres, workshops, debatten). Meer info & bestelling: De website hrm.net is een informatie- en kennisplatform voor HR-professionals, waarvan sommige gegevens en documenten vrij toegankelijk zijn en andere enkel voorbehouden voor de leden van de HRM Club. Meer info & aanmelding: HRM Net telt betalende gebruikers (situatie op 23/5/2005), leden van de HRM Club (vergelijkbaar met de betalende abonnees van de gedrukte vakbladen. Ter vergelijking: de marktleider van de gedrukte vakbladen, HRMagazine, telde eind 2004 volgens het CIM abonnees. De website hrm.net wordt maandelijks aangedaan door minimaal unieke bezoekers. Hrm.net is de enige website voor HR-professionals wiens bereik is gecontroleerd en gecertificeerd is geweest door CIM/Metriweb (periode ). Vandaag wordt het aantal bezoekers gemeten middels de Awstad-software. Contact: Marc Ernst (Director/publisher HRM Net) T: +32 (0) Mobile: +32 (0)

5 Over The House of Marketing The House of Marketing is de eerste Marketing Expertise Hub in België. Sinds 1995 inspireert en ondersteunt een ervaren team van marketing consultants klanten bij hun marketingstrategie en de implementatie ervan. De activiteiten van The House of Marketing omvatten: 1. Marketing Consultancy: consultants verlenen strategisch marketingadvies 2. Marketing Project Management: consultants begeleiden klanten bij de implementatie van marketingprojecten 3. Interim Management in Marketing: interim marketing managers vangen op tijdelijke basis onderbezetting in de marketingorganisatie op Alle marketing consultants hebben een uitstekend en bewezen track record in een specifieke marketingdiscipline of sector. Samen verzekeren ze The House of Marketing van een uitgebreide sectorexpertise o.a. in FMCG, IT, Telecom, Farma en Services. Website: Ontdek ook de Marketing Mingle Zone op het grootste online netwerk van Belgische marketeers (meer dan marketing professionals gebruiken de Marketing Mingle Zone als networking tool). Contact: Michele Mees (Partner) T.:

Bedrijven en digitale marketing: grote liefde of is het water veel te diep?

Bedrijven en digitale marketing: grote liefde of is het water veel te diep? Aca dem iejaa Bedrijven en digitale marketing: grote liefde of is het water veel te diep? 1 Onderzoek door studenten naar de implementatie van digitale marketing in Belgische ondernemingen en verkenning

Nadere informatie

Webredactie Monitor 2014 Entopic, Amsterdam

Webredactie Monitor 2014 Entopic, Amsterdam Webredactie Monitor 2014 Entopic, Amsterdam Uitgave: Entopic Redactie: Theo Hylkema, Hans Postma Eindredactie: Emma Hylkema Adres: Entopic De Lairessestraat 180 1075 HM AMSTERDAM Postbus 76755 1070 KB

Nadere informatie

WAT IS ER VAN HEN GEWORDEN? ONDERZOEK NAAR DE HUIDIGE PROFESSIONELE SITUATIE VAN OUD- JUNIOR ASSISTENTEN

WAT IS ER VAN HEN GEWORDEN? ONDERZOEK NAAR DE HUIDIGE PROFESSIONELE SITUATIE VAN OUD- JUNIOR ASSISTENTEN WAT IS ER VAN HEN GEWORDEN? ONDERZOEK NAAR DE HUIDIGE PROFESSIONELE SITUATIE VAN OUD- JUNIOR ASSISTENTEN MAART 2014 INHOUD INLEIDING... 2 1. ONDERZOEKSPOPULATIE... 3 2. RESPONS EN NON-RESPONS ANALYSE...

Nadere informatie

De (on)zin van Sociale Media in de gastvrijheidsbranche

De (on)zin van Sociale Media in de gastvrijheidsbranche De (on)zin van Sociale Media in de gastvrijheidsbranche Onderzoek - uitgevoerd door Marketingbureau Deniels - over de vraag hoe de marketing en communicatie van accommodatiehouders op Sociale Media het

Nadere informatie

Grote bedrijven doen steeds vaker een beroep op lokale IT-experten om het verschil te maken

Grote bedrijven doen steeds vaker een beroep op lokale IT-experten om het verschil te maken CHEOPS RAPPORT TOEKOMST VAN IT-STAFFING Grote bedrijven doen steeds vaker een beroep op lokale IT-experten om het verschil te maken Cheops marktbevraging 2014 Inleiding De voorbije jaren is de markt van

Nadere informatie

FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1

FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1 FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1 Holland Training Nederland BV Heer Janszdorp 1 4493 EA Kamperland Telefoon: (076) 52 44 930 Internet: www.holland-training.com E-mail: info@holland-training.com Algemeen Bart

Nadere informatie

SOLLICITANTEN - INFORMATIE DEEL 1

SOLLICITANTEN - INFORMATIE DEEL 1 SOLLICITANTEN - INFORMATIE DEEL 1 Holland Training Nederland BV Mezenlaantje 7 1861 ME Bergen Telefoon: (072) 58 15 241 Internet: www.holland-training.com E-mail: info@holland-training.com Algemeen Gregor

Nadere informatie

Hoe werven werkgevers effectief? De Stand van Werven 2015

Hoe werven werkgevers effectief? De Stand van Werven 2015 Hoe werven werkgevers effectief? De Stand van Werven 2015 Colofon Mei 2015 Auteurs Geert-Jan Waasdorp Martijn Hemminga Copyright Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie B.V., 2015 Het auteursrecht op dit

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Trends in fondsenwerving en nieuwe donateurswerving op de particuliere markt

Onderzoeksrapport Trends in fondsenwerving en nieuwe donateurswerving op de particuliere markt Onderzoeksrapport Trends in fondsenwerving en nieuwe donateurswerving op de particuliere markt Mindwize BV Liesbeth van Uytven Maart 2010 1 Inhoud 1. Management summary 4 2. Onderzoeksopzet 6 2.1. Doelstelling

Nadere informatie

Raet HR Benchmark: Onderwijs special

Raet HR Benchmark: Onderwijs special Raet HR Benchmark: Onderwijs special Actuele HR-trends door de ogen van medewerkers en HR-managers uit het onderwijs Inhoudsopgave Voorwoord 3 Samenvatting 4 Inleiding 5 1 HR prioriteiten in het onderwijs

Nadere informatie

BViC FILES #2 onderzoek en communicatie hand in hand Interne Communicatie als vakgebied: een blik op de rol van de communicatieprofessional

BViC FILES #2 onderzoek en communicatie hand in hand Interne Communicatie als vakgebied: een blik op de rol van de communicatieprofessional BViC FILES #2 onderzoek en communicatie hand in hand Interne Communicatie als vakgebied: een blik op de rol van de communicatieprofessional Auteur: Mark Verheyden Contactgegevens: e-mail: mark.verheyden@vub.ac.be

Nadere informatie

Logistics Labour Survey 2011 Het grote arbeidsmarktonderzoek in de logistieke sector

Logistics Labour Survey 2011 Het grote arbeidsmarktonderzoek in de logistieke sector Logistics Labour Survey 2011 Het grote arbeidsmarktonderzoek in de logistieke sector uitzenden professionals inhouse services employability payrolling outsourcing Voorwoord Hierbij presenteren wij u het

Nadere informatie

Sociale media aan het werk

Sociale media aan het werk Sociale media aan het werk Marktonderzoek Faxion 2011 Sociale media aan het werk is een onderzoek van Faxion, april-mei 2011. Sociale media maken een stormachtige opkomst door. Maar welke problemen én

Nadere informatie

Leden tevredenheidonderzoek Kwaliteitskring Zwolle

Leden tevredenheidonderzoek Kwaliteitskring Zwolle Leden tevredenheidonderzoek Kwaliteitskring Zwolle Zwolle juni 2008 Adriaan Souman Agnes Veld Henriët Teerling Wan tat Li Levien Rademaker (docent M&L)) Frans Werkhoven (ESI) Inhoud 1. Inleiding... 3 2.

Nadere informatie

MONSTER YEAR REPORT 2011-2012. Mogelijk gemaakt door Monster Intelligence

MONSTER YEAR REPORT 2011-2012. Mogelijk gemaakt door Monster Intelligence MONSTER YEAR REPORT 2011-2012 Mogelijk gemaakt door Monster Intelligence 1 VOORWOORD Geachte relatie, 2011 was een jaar met twee gezichten. Waar het jaar begon met een hoopgevend herstel van de economie,

Nadere informatie

Programma Impact ICT

Programma Impact ICT - Centraal Bureau voor de Statistiek Programma Impact ICT Onderzoeksrapport nr. 4 Medegefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en Prima Sociale media en bedrijven: een kader en cijfers Nico

Nadere informatie

Werken en leren in Nederland

Werken en leren in Nederland Werken en leren in Nederland Lex Borghans Didier Fouarge Andries de Grip Jesper van Thor ROA-R-2014/3 Colofon Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Niets uit deze uitgave mag op enige manier

Nadere informatie

Intervisie of Roddel en Achterklap? door Emy van Tilburg (manager Training & Education bij Swets & Zeitlinger)

Intervisie of Roddel en Achterklap? door Emy van Tilburg (manager Training & Education bij Swets & Zeitlinger) Intervisie of Roddel en Achterklap? door Emy van Tilburg (manager Training & Education bij Swets & Zeitlinger) Zal ik ons even voorstellen? Het bedrijf: Swets is wereldleider op het gebied van abonnementenservices.

Nadere informatie

Een eerste grootschalige studie naar de bestaande en potentiële klanten van tandprothetici in Nederland

Een eerste grootschalige studie naar de bestaande en potentiële klanten van tandprothetici in Nederland Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Wie ziet de tandprotheticus? Een eerste grootschalige studie naar de bestaande en potentiële klanten van

Nadere informatie

Martijn Bentum. Consumentenkeuze voor een parkeerprovider

Martijn Bentum. Consumentenkeuze voor een parkeerprovider 2015 Martijn Bentum Consumentenkeuze voor een parkeerprovider Een onderzoek naar de reden van een consument om te kiezen voor het gebruik van parkeerproviders en de redenen achter de keuze voor een specifieke

Nadere informatie

maatschappelijk verslag over de activiteiten van 2010

maatschappelijk verslag over de activiteiten van 2010 maatschappelijk verslag over de activiteiten van 2010 over dit verslag 2 over dit verslag Beste stakeholder, 3 Dit is het negende maatschappelijk verslag van Randstad Belgium. Het is de bedoeling dat u

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Amber Bergwerff, Tijmen Duijzer, Ferenc Franke, Rick Molenaar. Coach: Annemieke van der Mark

Ondernemingsplan. Amber Bergwerff, Tijmen Duijzer, Ferenc Franke, Rick Molenaar. Coach: Annemieke van der Mark Ondernemingsplan Amber Bergwerff, Tijmen Duijzer, Ferenc Franke, Rick Molenaar Coach: Annemieke van der Mark 14 april 2009 Inhoud Inhoud...2 Inleiding...3 Marketingplan...3 Conceptomschrijving...3 Interne

Nadere informatie

Zoekmachinemarketing

Zoekmachinemarketing TM Marktonderzoek Zoekmachinemarketing in de thuiswinkelbranche 2010 TM Copyright Traffic Builders 2001-2010 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1. Over de thuiswinkelbranche 3 1.2. Zoekmachinemarketing in

Nadere informatie

Witboek. Rekrutering via social media HRM HRM. info. - Mythes & realiteit - Witboek 1 [JANUARI 2010] Social media trends voor 2010

Witboek. Rekrutering via social media HRM HRM. info. - Mythes & realiteit - Witboek 1 [JANUARI 2010] Social media trends voor 2010 HRM Witboek [JANUARI 2010] Rekrutering via social media - Mythes & realiteit - Social media trends voor 2010 8 Social media in cijfers 9 Gebruik wervingskanalen 13 Case. Deloitte België 16 Jobsites strikes

Nadere informatie

Een uitgave van de Stichting Arbeidsmarkt en Opleiding in de Metalektro April 2010

Een uitgave van de Stichting Arbeidsmarkt en Opleiding in de Metalektro April 2010 Een uitgave van de Stichting Arbeidsmarkt en Opleiding in de Metalektro April 21 2 421 Voorwoord Rapportage Arbeidsmarktmonitor Metalektro april 21 Voor u ligt de nieuwste Arbeidsmarktmonitor met de resultaten

Nadere informatie

#SMO2011. Pondres Social Media Onderzoek 2011. Wat deden we in 2010? En doen we in 2011?

#SMO2011. Pondres Social Media Onderzoek 2011. Wat deden we in 2010? En doen we in 2011? #SMO2011 Pondres Social Media Onderzoek 2011 Wat deden we in 2010? En doen we in 2011? # Onderzoek door: Pondres Social Marketing # Software door: MWM2 # Onderzoeker: Mitchel Schouw # Auteur en contact:

Nadere informatie

Het zingt rond. Monitor Talent naar de Top 2012

Het zingt rond. Monitor Talent naar de Top 2012 Het zingt rond Monitor Talent naar de Top 2012 Succes door aanbod en kwaliteit van vrouwen Monitor Talent naar de Top 2012 Babette Pouwels en Wilma Henderikse Commissie Monitoring Talent naar de Top l

Nadere informatie

Payroll-services in Nederland

Payroll-services in Nederland Payroll-services in Nederland Bekendheid, markt en marktpotentie drs. M.E. Winnubst drs. P. Vroonhof Zoetermeer, 23 november 2010 Dit onderzoek is gefinancierd door de Vereniging van Payroll-ondernemingen.

Nadere informatie

Samenvatting Nationaal Onderzoek Datakwaliteit

Samenvatting Nationaal Onderzoek Datakwaliteit Samenvatting Nationaal Onderzoek Datakwaliteit Versie : Customer Information (Den Haag) Auteur : Ron Janssen Aantal pagina's : 12 Telefoon : +31 (0) 70 334 34 97 Bijlage(n) : Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding

Nadere informatie

backstage De Brands Observer van IP: de consument onder de loep Print + digital: blik op het buitenland Optimise your ROI!

backstage De Brands Observer van IP: de consument onder de loep Print + digital: blik op het buitenland Optimise your ROI! December 2013 - Nummer 36 Afgiftekantoor: Brussel X backstage De Brands Observer van IP: de consument onder de loep Print + digital: blik op het buitenland Optimise your ROI! Watch & Buy 2 Digital Natives

Nadere informatie