Lesbrief Young Gangsters (verplicht bij bezoek aan voorstelling)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesbrief Young Gangsters (verplicht bij bezoek aan voorstelling)"

Transcriptie

1

2 Lesbrief Young Gangsters (verplicht bij bezoek aan voorstelling) Beste docent, Deze lesbrief is bedoeld als voorbereiding op het bezoek aan de voorstelling van Young Gangsters:The New Rambo Generation. Om de voorstelling goed voorbereid in te gaan is het van belang dat deze voorbereidende les door de leerlingen wordt gevolgd. Ik vraag u dan ook met klem deze lesbrief goed te lezen en er met de leerlingen mee aan het werk te gaan. Mocht u deze materie interessant vinden en er nog uitgebreider op ingaan, dan is er ook nog een extra lesbrief bijgevoegd. Die is optioneel. Ik hoop dat u vol enthousiasme aan de slag gaat met het lesmateriaal en ik zie u graag bij de voorstelling! Vriendelijke groet, Loes van der Staak Educatie Young Gangsters Onderdeel 1: Over de voorstelling (5 minuten) Vertel de leerlingen kort iets over de voorstelling die ze gaan bezoeken: Young Gangsters is een theatergezelschap van twee regisseurs: Lotte Bos en Annechien de Vocht. Zij maken het theater tot een eigentijdse arena; een plek waar het publiek juicht en zich overgeeft aan de onvermijdelijke kick die live-gevechten geven. Filmisch, expressief, rauw en zeer fysiek locatietheater. Ze stellen zichzelf en het publiek de vraag: waarom heeft geweld zo'n aantrekkingskracht? Young Gangsters maakt een voorstelling over moedige, jonge soldaten tijdens de Vietnamoorlog, die zich ontpoppen tot brute vechtmachines. Met special effects en uitbundige gevechten wordt de oorlog als een actiefilm op het toneel gebracht. The New Rambo Generation neemt je mee in een bloedstollend oorlogspektakel waar jonge mensen zich laten verleiden door de waan van een heldenverhaal. Maar hoelang laten we ons leiden door deze rooskleurige fictie? Vraag de leerlingen wat voor een voorstelling ze verwachten. Wat verwachten ze van locatietheater? Onderdeel 2: de Vietnamoorlog (ongeveer 20 minuten) Vertel de leerlingen kort iets over de vietnamoorlog. Als hulpmiddel hier een samenvatting: In 1954 werd Vietnam opgedeeld in 2 delen. Een communistisch noorden en een op het westen georiënteerd zuiden. De communist Ho Chi Minh werd president van Noord-Vietnam. In Zuid-Vietnam kwam een dictator aan de macht: Diem. Amerika steunde Diem. Veel mensen in Zuid-Vietnam vonden dat Diem moest verdwijnen en dat het land ook communistisch moest worden. De communistische beweging Vietcong begon een guerrillaoorlog tegen de regering.

3 De Verenigde Staten besloten het zuiden van Vietnam militair en economisch te steunen. De Verenigde Staten waren bang dat meer landen communistisch zouden worden. In Oost-Europa had de Sovjet-Unie ervoor gezorgd dat er overal communistische leiders aan de macht waren. China was in 1949 communistisch geworden. De Amerikanen waren bang dat de rest van Azië ook communistisch zou worden. President Johnson liet vanaf 1965 doelen in Noord-Vietnam bombarderen. Ook stuurde hij Amerikaanse troepen naar Zuid-Vietnam. Binnen 3 jaar waren er een half miljoen Amerikaanse soldaten in Vietnam om te vechten tegen de Vietcong. Maar de Vietcong waren moeilijk te verslaan. Zij hadden de steun van de bevolking en kenden de jungle op hun duimpje, waar de meeste gevechten werden gevoerd. Bovendien waren de Amerikanen niet voorbereid op het overleven in de hitte. Steeds meer soldaten vonden dat de oorlog een hopeloze zaak was. In 1968 begonnen de Vietcong een enorme aanvalsoperatie: het Tet-offensief. De Amerikanen sloegen keihard terug. Amerika won deze strijd op militair gebied. Het was de eerste oorlog die de mensen in het thuisland op televisie konden volgen. En hierdoor hadden de Amerikanen gezien hoeveel Vietnamese burgers er op een gruwelijke manier waren omgekomen. Ze vroegen zich af waar deze oorlog eigenlijk goed voor was. Was Amerika wel terecht binnengevallen in Vietnam? De opvolger van President Johnson, Richard Nixon, begon met het terugtrekken van de troepen. In 1973 werd er een akkoord getekend. Het Amerikaanse leger trok zich volledig terug uit Vietnam. Er waren Amerikanen omgekomen en naar schatting 3 miljoen Vietnamezen. De Vietnamoorlog heeft veel teweeg gebracht. Er waren een hoop protesten, zowel in Amerika als in Vietnam. Er zijn talloze (protest)liederen en films gemaakt tijdens en over de Vietnamoorlog. Om de leerlingen ook een beeld te geven bij deze oorlog, hier een aantal voorbeeldfilmpjes. De leerlingen zouden natuurlijk ook zelf op internet informatie en/of filmpjes kunnen zoeken over de vietnamoorlog. Dit filmpje geeft een goed beeld van zowel de oorlog als het protest. LET OP! Sommige beelden kunnen schokkend zijn! Het is van belang dat u het filmpje van tevoren eerst zelf bekijkt en inschat of het geschikt is voor uw leerlingen. Eventueel kunt het filmpje ook halverwege stoppen, de meest heftige beelden zitten op het einde. Link naar filmpje: Kunt u de link niet kopieren, dan kunt u zoeken op" "Music of the vietnam war" en dan moet u het filmpje hebben van Thea Whalen. Onderdeel 3: Stellingen. (ongeveer 20 minuten) Bij deze opdracht draait het om stellingen. Laat alle leerlingen in het midden van de klas staan, met de tafels aan de kant. Lees de

4 stellingen één voor één voor en laat de leerlingen zo snel mogelijk een kant kiezen. Links voor eens, rechts voor oneens. Ze moeten altijd een kant kiezen. Wanneer iedereen een kant heeft gekozen, kunnen een aantal leerlingen hun standpunt uitleggen en kan er een discussie ontstaan. Rond de discussie af en vraag of er nog leerlingen zijn die misschien naar de andere kant willen overstappen nu ze andere standpunten met onderbouwing hebben gehoord. Het is niet de bedoeling dat iedereen het eens wordt. Het is de bedoeling dat er een gesprek ontstaat over geweld. Daag de leerlingen dan ook uit. Stelling 1: Het is belangrijk om veel te weten over oorlogen uit het verleden Stelling 2: Ik weet het verschil tussen geweld in films en games en geweld in het echt Stelling 3: Geweld in games is realistischer dan geweld in films Stelling 4: Ik vind boksen een hobby die iedereen moet kunnen uitoefenen Stelling 5: Als ik een inbreker betrap, mag ik hem geweld aandoen Stelling 6: Geweld kan soms nuttig zijn Tot slot: Als afronding van de les is het fijn als er nog wat theatercodes worden uitgelegd: De spelers horen alles wat er vanuit het publiek wordt geroepen. Enthousiast reageren mag natuurlijk altijd, maar praten en roepen leidt af en is storend. Zowel voor de spelers als voor de rest van het publiek. Mobiele telefoons moeten natuurlijk uitstaan, dat spreekt voor zich. Maar ook is het niet toegestaan de telefoons voor iets anders te gebruiken tijdens de voorstelling. De schermpjes zijn te zien en leiden enorm af. Ook mogen er geen foto s worden gemaakt. In de voorstelling wordt Engels gesproken. Het is helemaal niet erg als je niet alles verstaat. De beelden en acties spreken ook voor zich. De voorstelling speelt op locatie en het kan er dus fris zijn. Zorg dat iedereen zich warm aankleedt!

5 Extra lesbrief Young Gangsters Beste docent, Deze lesbrief is niet verplicht voor u naar de voorstelling komt kijken. Wilt u echter uw leerlingen goed voorbereiden op de voorstelling dan is deze lesbrief een leuke extra mogelijkheid. Hierin gaan we dieper in op de onderwerpen die voorbijkomen in de voorstellingen. De leerlingen gaan zelf op onderzoek uit. Het is van belang dat u de eerste lesbrief al behandeld heeft. Het eerste onderdeel kan op twee manieren worden uitgevoerd: In de klas of als huiswerkopdracht. Waneer u de opdracht helemaal in de klas behandelt, bent u hier waarschijnlijk het hele lesuur mee bezig. Dan kunt u de tweede opdracht overslaan of in een andere les behandelen. Vriendelijke groet, Loes van der Staak Educatie Young Gangsters Onderdeel 1 Verdeel de klas in groepjes. Meerdere groepjes kunnen dezelfde opdracht uitvoeren, dat maakt niet zoveel uit. Opdracht 1: Tijdens de vietnamoorlog is er veel geprotesteerd in de rest van de wereld. Dit kun je ook duidelijk zien aan de popmuziek uit die tijd. Veel artiesten schreven eind jaren zestig nummers over de oorlog. Zoek een aantal (bekende) protestliederen uit de tijd van de vietnamoorlog. Kies er 1 uit die je het meest treffend vindt of je het meest raakt. Opdracht 2: In vietnam waren ook veel journalisten aanwezig tijdens de oorlog. Er zijn dan ook veel foto's genomen. Een aantal zijn legendarisch geworden. Het zijn iconen die nog steeds erg bekend zijn. Zoek de volgende iconen uit de vietnamoorlog.: - Kim Phuc - de brandende monnik - openbare executie van een vietconggevangene (gemaak door Eddie Adams) Zoek behalve de foto ook het verhaal achter de foto. (eventueel kunnen ook 3 groepjes elk groepje 1 foto doen) Opdracht 3: Terwijl de soldaten in Vietnam vochten voor hun leven en er steeds meer soldaten uit Amerika werden aangerukt (er was dienstplicht), groeide het protest. Er werden massale protesten en zogenaamde love-ins gehouden. Zoek een aantal sterke foto's van de protesten in Amerika.

6 Zoek ook een aantal verhalen van de protesten in Amerika. De verhalen hoeven niet per se over de foto's te gaan. Laat de leerlingen een korte presentatie geven over wat ze hebben gevonden. Bespreek na wat voor een indruk de oorlog op ze maakt. Onderdeel 2: Bij deze opdracht gaan we nog wat dieper in op geweld in het dagelijks leven. Verdeel de klas in twee groepen. De ene groep is VOOR de andere groep is TEGEN. De stelling luidt: Grof geweld in films en games zou verboden moeten worden. De leerlingen krijgen tien minuten de tijd om een kort en bondig pleidooi te schrijven. Wanneer ze klaar zijn, laat u ze allemaal 1 zin onderstrepen die hun standpunt het meest onderschrijft. Laat alle leerlingen (of een aantal) de zin voorlezen. U kunt ook een aantal leerlingen het hele pleidooi laten voorlezen. Vraag de leerlingen welke zin ze het meest is bijgebleven en waarom. Met welk standpunt zijn ze het eens?

Eindexamen geschiedenis havo 2011 - I

Eindexamen geschiedenis havo 2011 - I Dynamiek en stagnatie in de Republiek In 1438 brak er een oorlog uit tussen een aantal Noord-Duitse Hanzesteden en Holland. 1p 1 Geef de economische oorzaak voor de spanning tussen deze Hanzesteden en

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: De Vietnam Oorlog (1963-1973)

Hoofdstuk 7: De Vietnam Oorlog (1963-1973) Hoofdstuk 7: De Vietnam Oorlog (1963-1973) Geschiedenis HAVO 2011/2012 www.lyceo.nl 1963-1973 De oorlog in Vietnam De oorlog aan het thuisfront 1963 1969: Johnson 1969 1973: Nixon De rol van de media De

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis havo 2011 - II

Eindexamen geschiedenis havo 2011 - II Dynamiek en stagnatie in de Republiek In de vijftiende eeuw raakten Hollandse steden in conflict met de Hanze. 2p 1 Leg uit dat dit conflict veroorzaakt werd door de groei van de moedernegotie. Gebruik

Nadere informatie

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt.

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt. Examen HAVO 2011 tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-12.00 uur geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Achter dit examen is een erratum opgenomen. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling opgenomen.

Nadere informatie

De Vietnam-oorlog. De Vietnam-oorlog. De Vietnam-oorlog. De Vietnam-oorlog. Twee grote processen

De Vietnam-oorlog. De Vietnam-oorlog. De Vietnam-oorlog. De Vietnam-oorlog. Twee grote processen Koude Oorlog Amerikaanse buitenlandse politiek communisme rivaliteiten tussen de Sovjet-Unie en China nationalistische bewegingen dekolonisatie Twee grote processen Koude oorlog Nationalisme en dekolonisatie

Nadere informatie

Examen VWO. geschiedenis

Examen VWO. geschiedenis geschiedenis Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 24 mei 9.00 12.00 uur 20 05 Vragenboekje Voor dit examen zijn maximaal 80 punten te behalen; het examen bestaat uit 25

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

geschiedenis geschiedenis

geschiedenis geschiedenis Examen VWO 2010 tijdvak 2 woensdag 23 juni 9.00-12.00 uur tevens oud programma geschiedenis geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Oorlog in Vietnam

Praktische opdracht Geschiedenis Oorlog in Vietnam Praktische opdracht Geschiedenis Oorlog in Vie Praktische-opdracht door een scholier 1541 woorden 30 mei 2005 5,4 26 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Deelvraag 1 Hoe was de internationale

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis havo II

Eindexamen geschiedenis havo II Dynamiek en stagnatie in de Republiek In de late middeleeuwen waren er weinig aanwijzingen voor de economische bloei van Holland in de zestiende eeuw. 2p 1 Geef aan: dat natuurlijke omstandigheden in de

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis havo I

Eindexamen geschiedenis havo I Dynamiek en stagnatie in de Republiek Tussen het ontstaan van de moedernegotie en de opkomst van de gecommercialiseerde landbouw in Holland bestond een verband. 3p 1 Licht dit verband toe door: een omschrijving

Nadere informatie

Examen HAVO. geschiedenis

Examen HAVO. geschiedenis geschiedenis Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 21 juni 9.00 12.00 uur 20 06 Vragenboekje Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen; het examen bestaat uit 25 vragen.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Examenkatern: dekolonisatie en koude oorlog in vietnam

Samenvatting Geschiedenis Examenkatern: dekolonisatie en koude oorlog in vietnam Samenvatting Geschiedenis Examenkatern: dekolonisatie en koude oorlog in vietnam Samenvatting door een scholier 1145 woorden 18 januari 2011 6,5 8 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis Wat was

Nadere informatie

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt.

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt. Examen HAVO 2012 tijdvak 1 maandag 21 mei 9.00-12.00 uur geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 75 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

: Koude oorlog (=Ongewapende conflicten tussen SU & VS, indirecte oorlog)

: Koude oorlog (=Ongewapende conflicten tussen SU & VS, indirecte oorlog) Samenvatting door een scholier 863 woorden 16 mei 2006 5,7 19 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Belangrijke tijden in Vietnam oorlog: 1850-1941: Frankrijk sticht de kolonie Indochina, die bestaat uit Vietnam,

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo II

Eindexamen geschiedenis vwo II Dynamiek en stagnatie in de Republiek Gebruik bron 1. Twee uitspraken: Met deze bevolkingsgegevens van het gewest Holland in het westen en het gewest Overijssel in het oosten van de Republiek kun je laten

Nadere informatie

Eindexamen havo geschiedenis 2012 - I

Eindexamen havo geschiedenis 2012 - I De Republiek in een tijd van vorsten Het gewest Holland was in de vijftiende eeuw niet in staat in de eigen behoefte aan graan te voorzien. 1p 1 Welke oplossing werd voor dit probleem gevonden? Gebruik

Nadere informatie

geschiedenis geschiedenis

geschiedenis geschiedenis Examen HAVO 2010 tijdvak 1 vrijdag 21 mei 9.00-12.00 uur tevens oud programma geschiedenis geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 26 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

geschiedenis geschiedenis

geschiedenis geschiedenis Examen HAVO 2010 tijdvak 2 woensdag 23 juni 9.00-12.00 uur tevens oud programma geschiedenis geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo 2011 - II

Eindexamen geschiedenis vwo 2011 - II Dynamiek en stagnatie in de Republiek Een gebeurtenis: In 1560 stelden de Hollandse steden Amsterdam, Enkhuizen en Hoorn gezamenlijk een consul (zaakgelastigde) aan in de Portugese hoofdstad Lissabon,

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Vietnamoorlog

Werkstuk Geschiedenis Vietnamoorlog Werkstuk Geschiedenis Vietnamoorlog Werkstuk door een scholier 2267 woorden 19 december 2007 4,6 11 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat het mij erg aansprak.

Nadere informatie

Bijlage 1. Foto s uit de Vietnam-oorlog. Foto 3. Foto 4. Foto 5

Bijlage 1. Foto s uit de Vietnam-oorlog. Foto 3. Foto 4. Foto 5 Bijlage 1 Foto s uit de Vietnam-oorlog Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4 Foto 5 Workshop Oorlog in beeld: Vietnam A. Aardema 2009 Foto 6 Foto 7 Foto 9 Foto 8 Bijlage 2 Achtergrond informatie bij de foto s. A.

Nadere informatie

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt.

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt. Examen VWO 2011 tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-12.00 uur tevens oud programma geschiedenis geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 27 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Koude Oorlog

Samenvatting Geschiedenis De Koude Oorlog Samenvatting Geschiedenis De Koude Oorlog Samenvatting door een scholier 2027 woorden 26 juni 2005 6 127 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Paragraaf 1: Toenemend wantrouwen tussen Oost en West Al sinds

Nadere informatie

http://www.schoolsamenvatting.nl/ - De site voor samenvatting en meer!

http://www.schoolsamenvatting.nl/ - De site voor samenvatting en meer! Samenvatting geschiedenis: Dekolonisatie en koude oorlog in Vietnam hoofdstuk 4 & 5. Door Fabian Berends Dekolonisatie en koude oorlog in Vietnam Hoofdstuk 1 Inleiding Toen de Zuid-Vietnamese generaal

Nadere informatie

Examen VWO. geschiedenis

Examen VWO. geschiedenis geschiedenis Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Maandag 22 mei 9.00 12.00 uur 20 06 Vragenboekje Voor dit examen zijn maximaal 86 punten te behalen; het examen bestaat uit 25

Nadere informatie

3 Andere landen waren door de Russen gewoon ingepikt. dat waren :

3 Andere landen waren door de Russen gewoon ingepikt. dat waren : DE KOUDE OORLOG (1945-1989) Koude oorlog? Wat is dat nou weer? Met "de Koude Oorlog" bedoelen we de spanningen tussen de 2 grootste landen van de wereld. Die 2 landen waren de Sovjet-Unie en Amerika. Na

Nadere informatie

Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie)

Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie) Praktische-opdracht door J. 1743 woorden 12 september 2011 6,1 32 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie)

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis H. 7; Oorlog en vrede (par. 1+3)

Samenvatting Geschiedenis H. 7; Oorlog en vrede (par. 1+3) Samenvatting Geschiedenis H. 7; Oorlog en vrede (par. 1+3) Samenvatting door een scholier 1177 woorden 17 juni 2003 5,1 28 keer beoordeeld Vak Geschiedenis H7; Oorlog en Vrede ( 1 à blz. 133-136 en 3 à

Nadere informatie

geschiedenis geschiedenis

geschiedenis geschiedenis Examen VWO 2011 tijdvak 2 woensdag 22 juni 9.00-12.00 uur tevens oud programma geschiedenis geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 27 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis De Vietnam Oorlog

Werkstuk Geschiedenis De Vietnam Oorlog Werkstuk Geschiedenis De Vietnam Oorlog Werkstuk door een scholier 3339 woorden 24 april 2003 6,8 343 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Dit werkstuk gaat over de meest beschamende oorlog uit de

Nadere informatie

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 GELOVEN IN DE WERELD VOORTGEZET ONDERWIJS LESBRIEF WAAR GELOOF JIJ IN? Overal in de wereld geloven mensen. Ze geloven in goden, natuurkrachten, voorouders of geloven juist dat dit allemaal niet

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 2. De invloed en kracht van AV-media AV-02-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 2. De invloed en kracht van AV-media AV-02-02-01 OPDRACHTKAART AV-02-02-01 De invloed en kracht van AV-media Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV-media afgerond. Intro: Televisie en film hebben een grote invloed op de maatschappij. Deze opdracht

Nadere informatie

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 22 juni 9.00 12.00 uur

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 22 juni 9.00 12.00 uur geschiedenis Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 22 juni 9.00 12.00 uur 20 05 Vragenboekje Voor dit examen zijn maximaal 81 punten te behalen; het examen bestaat uit

Nadere informatie

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Vraag 1. Kun je drie landen noemen

Nadere informatie

Afghanistan. NAVO-militair gedood in Zuid-Afghanistan

Afghanistan. NAVO-militair gedood in Zuid-Afghanistan Afghanistan NAVO-militair gedood in Zuid-Afghanistan KABUL - In het zuiden van Afghanistan is dinsdag een militair van de internationale vredesmacht ISAF gedood. Dat maakte een woordvoerder van de troepen

Nadere informatie

Bijlage VWO. geschiedenis. tijdvak 1. Bronnenboekje. VW-1021-a-12-1-b

Bijlage VWO. geschiedenis. tijdvak 1. Bronnenboekje. VW-1021-a-12-1-b Bijlage VWO 2012 tijdvak 1 geschiedenis Bronnenboekje VW-1021-a-12-1-b De Republiek in een tijd van vorsten bron 1 Onder het Habsburgs bewind betaalden de Staten van de gewesten in de Nederlanden jaarlijks

Nadere informatie

Het verhaal van William Booth

Het verhaal van William Booth Lesmateriaal bij Het verhaal van William Booth Inhoudsopgave Geroepen om te dienen woordzoeker 3 Graaf in het verhaal! 4 Graaf dieper 5 Gods weg doolhof 6 Nieuw leven interview 7 Het Leger des Heils verspreid

Nadere informatie

Koude Oorlog-2 vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62180

Koude Oorlog-2 vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62180 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 19 juni 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62180 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Vietnam

Samenvatting Geschiedenis Vietnam Samenvatting Geschiedenis Vietnam Samenvatting door een scholier 1756 woorden 7 april 2005 5,8 12 keer beoordeeld Vak Geschiedenis H1. De ideologische en machtspolitieke verschillen hebben geleid tot een

Nadere informatie

Examen VWO. geschiedenis. Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Maandag 22 mei uur. Bronnenboekje. Begin.

Examen VWO. geschiedenis. Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Maandag 22 mei uur. Bronnenboekje. Begin. geschiedenis Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak Maandag mei.00.00 uur 0 0 Bronnenboekje 000--b Begin Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam bron Naar aanleiding van het Tonkin-incident

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo I

Eindexamen geschiedenis vwo I Dynamiek en stagnatie in de Republiek Uit een boek over de geschiedenis van Amsterdam komen de volgende citaten: 1 Juist op het gebied van de goedkope eigen scheepvaart had Amsterdam een troef in handen

Nadere informatie

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt.

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt. Examen HAVO 2012 tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken.

DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken. DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken. DE NATIONALE JONGERENHERDENKING Op 4 mei herdenken we in aanwezigheid van het koningshuis, politici en vertegenwoordigers

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Vietnam

Samenvatting Geschiedenis Vietnam Samenvatting Geschiedenis Vietnam Samenvatting door een scholier 1801 woorden 17 mei 2006 8,4 5 keer beoordeeld Vak Geschiedenis SAMENVATTING EXAMENKATERN 'VIETNAM' Hoofdstuk 1:Koude oorlog en dekolonisatie

Nadere informatie

Examen HAVO. geschiedenis

Examen HAVO. geschiedenis geschiedenis Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 24 mei 9.00 12.00 uur 20 05 Vragenboekje Voor dit examen zijn maximaal 80 punten te behalen; het examen bestaat uit 24 vragen.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Vietnam oorlog en Amerika

Samenvatting Geschiedenis Vietnam oorlog en Amerika Samenvatting Geschiedenis Vietnam oorlog en Amerika Samenvatting door een scholier 3066 woorden 28 september 2008 4,2 14 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats In de 2e helft van de 1950 s

Nadere informatie

Instructie: Landenspel light

Instructie: Landenspel light Instructie: Landenspel light Korte omschrijving werkvorm In dit onderdeel vormen groepjes leerlingen de regeringen van verschillende landen. Ieder groepje moet uiteindelijk twee werkbladen (dus twee landen)

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Lesbrief Operatie Barbarossa

Lesbrief Operatie Barbarossa Lesbrief Operatie Barbarossa Hoe werd er in Nederland gereageerd op de Duitse inval in de Sovjet-Unie? Docentenhandleiding Hitler opent op 22 juni 1941 een tweede front. Nazi-Duitsland valt Stalin s Sovjet-Unie

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

Lesbrief Voorleestekst: Over dertien hectare Vragen: Voorleestekst: Over het thema van de tentoonstelling

Lesbrief Voorleestekst: Over dertien hectare Vragen: Voorleestekst: Over het thema van de tentoonstelling Lesbrief Over dertien hectare dertien hectare organiseert elke twee jaar een tentoonstelling in Heeswijk-Dinther. De eerste was in 2003. De tentoonstelling van de kunstwerken was altijd buiten op een grasveld

Nadere informatie

Belangen: Wel of niet ingrijpen in Syrië?

Belangen: Wel of niet ingrijpen in Syrië? Belangen: Wel of niet ingrijpen in Syrië? Korte omschrijving werkvorm: Leerlingen moeten zich inleven in een permanent lid van de Veiligheidsraad van de VN. Ze gaan aan de slag met het vraagstuk of de

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Codename Future professionaliseert jongeren aan de hand van hun maatschappelijke positie. >>> Belastingdienst

Codename Future professionaliseert jongeren aan de hand van hun maatschappelijke positie. >>> Belastingdienst Codename Future professionaliseert jongeren aan de hand van hun maatschappelijke positie >>> Belastingdienst voorbereiding Het doel van dit project Met het project de Belastingdienst willen we uw leerlingen:

Nadere informatie

Werkbladen voortgezet onderwijs. Naam leerling:

Werkbladen voortgezet onderwijs. Naam leerling: Werkbladen voortgezet onderwijs Naam leerling: Inhoud: Uitleg werkbladen Deze werkbladen horen bij de film D-Day, Normandy 1944. Een film die je meeneemt naar een beslissend moment in de geschiedenis:

Nadere informatie

5,2. Opstel door een scholier 2608 woorden 22 januari keer beoordeeld. Geschiedenis. De oorzaken van het conflict

5,2. Opstel door een scholier 2608 woorden 22 januari keer beoordeeld. Geschiedenis. De oorzaken van het conflict Opstel door een scholier 2608 woorden 22 januari 2002 5,2 87 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De oorzaken van het conflict De Tweede Wereldoorlog De strijd in Vietnam kwam voort uit een diepe, irrationele

Nadere informatie

Examen HAVO. geschiedenis

Examen HAVO. geschiedenis geschiedenis Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Maandag 22 mei 9.00 12.00 uur 20 06 Vragenboekje Voor dit examen zijn maximaal 77 punten te behalen; het examen bestaat uit 26 vragen.

Nadere informatie

Sire Filmpjes maken - Docent

Sire Filmpjes maken - Docent Mediawijsheid lessen Juli 2013 Sire Filmpjes maken - Docent Sociale Media als Facebook/Twitter/Instagram is het medium waar veel pubers zich op begeven. Ouders zeggen wel eens dat de smartphone aan de

Nadere informatie

macbeth Beste docent Binnenkort gaat u met uw leerlingen naar de voorstelling Macbeth van de Toneelmakerij en ICK Amsterdam.

macbeth Beste docent Binnenkort gaat u met uw leerlingen naar de voorstelling Macbeth van de Toneelmakerij en ICK Amsterdam. > 1 de toneelmakerij & ICKAMSTERDAM macbeth Beste docent Binnenkort gaat u met uw leerlingen naar de voorstelling Macbeth van de Toneelmakerij en ICK Amsterdam. Hij is jong, deze Macbeth en hunkert naar

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Thema. Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen

Docentenhandleiding. Thema. Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen Docentenhandleiding Thema Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen Oktober 2009 Inleiding. Deze handleiding is bedoeld als een gids voor de lessen die rondom het thema Dromen zijn bedrog!? gegeven zullen

Nadere informatie

Hoofdvraag: Wat is de Vietnam oorlog en wat gebeurde er allemaal in die oorlog?

Hoofdvraag: Wat is de Vietnam oorlog en wat gebeurde er allemaal in die oorlog? Praktische-opdracht door een scholier 3839 woorden 23 mei 2003 6,8 120 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Wat is de Vietnam oorlog en wat gebeurde er allemaal in die oorlog? De Vietnam oorlog

Nadere informatie

Lesidee: Oorlog en verzet

Lesidee: Oorlog en verzet Lesidee: Oorlog en verzet Tussen 1940 en 1945 was Nederland bezet door Duitse troepen. Die waren in de nacht van 9 op 10 mei 1940 in opdracht van Adolf Hitler het land binnengevallen. Het Nederlandse leger

Nadere informatie

-Examen HAVO. geschiedenis

-Examen HAVO. geschiedenis geschiedenis -Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 22 juni 9.00 12.00 uur 20 05 Vragenboekje Voor dit examen zijn maximaal 81 punten te behalen; het examen bestaat uit 25

Nadere informatie

Examen VWO. geschiedenis

Examen VWO. geschiedenis geschiedenis Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 21 juni 9.00 12.00 uur 20 06 Vragenboekje Voor dit examen zijn maximaal 84 punten te behalen; het examen bestaat uit

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2005 - I

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2005 - I Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. DE KOUDE OORLOG + NEDERLAND EN DE VERENIGDE STATEN NA DE TWEEDE WERELDOORLOG Gebruik bron 1. 1p 1 Welke kaart geeft de historisch

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam

Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam Opzet Vietnam: - grenst aan China (communistisch) invloedrijk!! - 87 miljoen inwoners - Tropisch klimaat, vruchtbaar (vooral in het Zuiden) - Meeste Vietnamezen

Nadere informatie

Het mysterie: Moord op Lumumba

Het mysterie: Moord op Lumumba Het mysterie: Moord op Lumumba Lumumba was de eerste premier van onafhankelijk Congo in 1960. Twee weken na zijn aantreden werden Lumumba en zijn regering afgezet tijdens een staatsgreep en werd Lumumba

Nadere informatie

Geschiedenis Dekolonisatie en koude oorlog in Vietnam h 1 t/m 5

Geschiedenis Dekolonisatie en koude oorlog in Vietnam h 1 t/m 5 Geschiedenis Dekolonisatie en koude oorlog in Vietnam h 1 t/m 5 1.1 Botsing in Europa Na de tweede wereldoorlog was west Europa bevrijd door de VS en in Oost Europa waren de Duitsers verdreven door het

Nadere informatie

Afghanistan docentenhandleiding

Afghanistan docentenhandleiding Afghanistan docentenhandleiding Docentenhandleiding Inhoud De situatie in Afghanistan wordt in het nieuws ondergesneeuwd door andere conflicten. Toch gaat daar de strijd voort. Bijna elke week zijn er

Nadere informatie

Dit boekje is van: CultuurShaker is een project van NJR

Dit boekje is van: CultuurShaker is een project van NJR Dit boekje is van:. CultuurShaker is een project van NJR NJR geeft jongeren de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen; bij hun in de buurt tot aan de Verenigde Naties. Kijk op www.njr.nl 1

Nadere informatie

China. - De geschiedenis en cultuur van Peking -

China. - De geschiedenis en cultuur van Peking - Pagina 1 Groep 8 Colofon China - De geschiedenis en cultuur van Peking - Leerling - informatie Inleiding In deze les gaan wij het hebben over de Chinese stad Peking. We kijken met elkaar naar een stukje

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo 2011 - II

Eindexamen geschiedenis vwo 2011 - II Beoordelingsmodel Dynamiek en stagnatie in de Republiek 1 maximumscore 2 Uit het antwoord moet blijken dat conclusie 4 onjuist is, omdat de Schelde pas 25 jaar later (1585) wordt afgesloten (waarmee verbinding

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL 2005

Examen VMBO-GL en TL 2005 Examen VMBO-GL en TL 2005 tijdvak 1 woensdag 25 mei 9.00 11.00 uur GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE GL EN TL Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit 38 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Algemene inleiding. Maak het onbespreekbare bespreekbaar met Jouw Stad in de Klas

Algemene inleiding. Maak het onbespreekbare bespreekbaar met Jouw Stad in de Klas Thema Overgewicht 1 Algemene inleiding Maak het onbespreekbare bespreekbaar met Jouw Stad in de Klas Het lespakket 'Overgewicht' bestaat uit 4 lessen en iedere les duurt ongeveer een uur. Het doel is om

Nadere informatie

Welke landen hadden schuld aan de Vietnamoorlog?

Welke landen hadden schuld aan de Vietnamoorlog? Welke landen hadden schuld aan de Vietnamoorlog? Over Vietnam Viêt Nam Công Hòa Xa Hôi Chu Nghiã (Socialistische Republiek Vietnam) Vietnam betekent Land van het Zuiden Oppervlakte: 331 114 km² Inwoners:

Nadere informatie

Werkbladen bij uitzending schooltv Docenteninformatie

Werkbladen bij uitzending schooltv Docenteninformatie Docenteninformatie Deze werkbladen horen bij het Schooltv-programma Vrijheid. Aan de hand van de Four Freedoms van president Roosevelt komen verschillende aspecten van vrijheid aan bod. Het programma is

Nadere informatie

Dia 1 Introductie max. 2 minuten!

Dia 1 Introductie max. 2 minuten! 1 Dia 1 Introductie max. 2 minuten! Vertel: Deze les gaat vooral over het gebruik van sociale media. Maar: wat weten jullie eigenlijk zelf al over sociale media? Laat de leerlingen in maximaal een minuut

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Stelling Wanneer een man met een ander geloof, of zonder geloof, in de synagoge komt, moet ook hij een keppeltje opzetten.

Stelling Wanneer een man met een ander geloof, of zonder geloof, in de synagoge komt, moet ook hij een keppeltje opzetten. Opdracht Bespreek met je klas deze stellingen. Dit kan met alle leerlingen tegelijkertijd of jullie kunnen in groepjes antwoord geven, deze opschrijven en ze kort presenteren voor de klas. Bedenk in ieder

Nadere informatie

Het verhaal van de 80 jarige oorlog!

Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Filips II erft het grote "Europese Rijk" van zijn vader Karel V. Om te beginnen gaat hij strenge belastingen heffen. 1 Na een aantal jaar vertrekt hij naar Spanje,

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDING

DOCENTEN HANDLEIDING BESTEL OOK HET WERKBOEKJE! Ga naar www. oorlogsgeheimendefilm.nl DOCENTEN Een film over vriendschap, vertrouwen & verraad HANDLEIDING Bij de digitale les over de film Oorlogsgeheimen Op 3 juli gaat de

Nadere informatie

Educatief programma Feiten & meningen

Educatief programma Feiten & meningen Educatief programma Feiten & meningen Handleiding voor docenten De tentoonstelling Zwart&Wit is een tentoonstelling die vragen oproept, meningen laat horen en feiten presenteert. Het educatief programma

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 3 Camera, Set, Action! Les 1 Camera, Set, Action! Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Groep 6 90 minuten Samenvatting van de les De leerlingen

Nadere informatie

Pizza Verdi. Opdrachtenblad. Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten

Pizza Verdi. Opdrachtenblad. Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten Pizza Verdi Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten Opdrachtenblad Lesuurpakket Pizza Verdi (thema s: sociale verschillen, stereotyperingen/vooroordelen; verdiepingsopdracht Amerikaanse burgerrechten)

Nadere informatie

Koloniën worden onafhankelijk

Koloniën worden onafhankelijk Koloniën worden onafhankelijk 10.2 Onderzoeksvragen : Wat waren de oorzaken en gevolgen van de dekolonisatie na 1945? Kenmerkende aspecten : De dekolonisatie die een eind maakte aan de westerse hegemonie

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Storm raast over de Filipijnen

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Storm raast over de Filipijnen PrO -weekkrant Week 46 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 11-17 november 2013 Eenvoudig Communiceren Storm raast over de Filipijnen Foto: ANP Foto: ANP Het land de Filipijnen in Azië

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag februari 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: Leerlingen leren om kritisch te kijken naar de actuele artikelen in 7Days. Leerlingen leren standpunten en argumenten te herkennen.

Nadere informatie

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u?

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u? Landenspel Korte omschrijving werkvorm: In deze opdracht wordt de klas verdeeld in vijf groepen. Iedere groep krijgt een omschrijving van een land en een instructie van de opdracht. In het lokaal moeten

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Examenkatern: Vietnam

Samenvatting Geschiedenis Examenkatern: Vietnam Samenvatting Geschiedenis Examenkatern: Vietnam Samenvatting door D. 5015 woorden 4 mei 2012 7,4 2 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1 Introductie Toen China in de handen van het communisme was

Nadere informatie

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom Natuurkunde en Flipping the Classroom De lespraktijk van een natuurwetenschappelijk vak zoals natuurkunde bestaat gewoonlijk uit klassikale instructie, practicum en het verwerken van opdrachten. In de

Nadere informatie

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep.

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. DOE KAART 1 Bevolkingsgroepen Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. Zoek 6 verschillende bevolkingsgroepen op. Kies 1 bevolkingsgroep uit waar je meer over wilt

Nadere informatie

De koude oorlog Jesse Klever Groep 7

De koude oorlog Jesse Klever Groep 7 De koude oorlog Jesse Klever Groep 7 1 Voorwoord Tijdens het maken van mijn spreekbeurt over Amerika kwam ik de Koude oorlog tegen. De koude oorlog leek mij een heel interessant onderwerp waar ik niet

Nadere informatie

Beste docent, Hartelijke groet, Krista te Brake, Projectleider educatie Ja Natuurlijk Annabelle Zegers, Assistent educatie Ja Natuurlijk

Beste docent, Hartelijke groet, Krista te Brake, Projectleider educatie Ja Natuurlijk Annabelle Zegers, Assistent educatie Ja Natuurlijk Beste docent, Voorafgaand aan het museumbezoek aan Ja Natuurlijk en de eventuele workshops vragen wij u om uw leerlingen voor te bereiden. De voorbereiding vraagt 1 lesuur (de film duurt 14 minuten). Film

Nadere informatie