Ayurvedische auteurs. Caraka / Charaka: Compendium (Samhita)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ayurvedische auteurs. Caraka / Charaka: Compendium (Samhita)"

Transcriptie

1 versie pg 1 Ayurvedische auteurs Caraka / Charaka: Compendium (Samhita) Volledige titel: Agniveśa s verhandeling verfijnd en van verklarende aantekeningen voorzien door Caraka en bewerkt door Dridhabala. Auteur: (Wuyastik: The Roots of Ayurveda: 3) Caraka (bet.: de wandelaar) wordt genoemd aan het eind van ieder hoofdstuk als de editeur van het onderricht dat Atreya aan Agniveśa heeft gegeven. Hij wordt in een Chinese tekst van 472 (met Buddhha-verhalen), die een vertaling is van een Sanskriettekst, genoemd als hofarts van koning Kanişka (1 e helft 2 e eeuw in Noord Afghanistan). Hij wordt genoemd als medicus in het Bower manuscript (6 e eeuw). (Ninivaggi: An Elementary Textbook of Ayurveda: 16) Caraka is afkomstig van Kashmir en is werkzaam aan de universiteit van Taxila rond 760 BC. (Persaud: Handboek Ayurveda: 56) Caraka is afkomstig van Kashmir en is werkzaam aan de universiteit van Taxila rond 760 BC. Ontstaanstijd: (Wuyastik) De vermoedelijke ontstaanstijd is 3 e 2 e eeuw BC. De tekst is geëditeerd/herzien door Caraka in 2 e eeuw. In 4 e of 5 e eeuw heeft Dridhabala het werk gecompleteerd. Hij wordt m.n. genoemd in de delen 6, 7 en 8. (Ninivaggi) De ontstaanstijd is 1000 BC of vroeger, en Caraka s redactie (eventueel vervaardigd door een groep volgelingen van Caraka) rond 760 BC. (Persaud) De Agnivvesh Tantra, die het onderricht van Atreye Punarvasu heeft bevat, is door orale traditie bewaard gebleven en door Charaka bewerkt en aangevuld neergeschreven. Halverwege hfdst. 6 is hij gestopt en in de 3 e eeuw heeft Dridhabala, ook van Kashmir, het werk afgemaakt. Inhoud: Het werk bestaat uit 120 hoofdstukken in proza en poëzie, verdeeld over 8 delen. Persaud (57) geeft een uitvoerig overzicht van de hoofdstukken van het boek. 1. sūtra-sthana aforismen, spreuken: Over pharmacologie, voeding, leefwijze, sommige klachten en behandelingen, dokters en kwakzalvers, en verschillende onderwerpen uit de filosofie etc. 2. nidāna-sthana diagnose: Over de oorzaken van de acht belangrijkste ziekten. 3. vimāna-sthana maatregelen: Over diverse onderwerpen zoals smaak, voeding, algemene pathologie en medische studies. 4. śārīra-sthana m.b.t. het lichaam: Over filosofie, anatomie en embryologie. 5. indriya-sthana zintuigen: Over diagnose, prognose en de zintuigen 6. cikitsā-sthana behandeling: Over therapie, rasanaya s en afrodisiaca. 7. kalpa-sthana bereiding: Over farmacologie. 8. siddhi-sthana succes: Over verdere algemene behandeling en purificatie. Sharma ( ): met Engelse vertaling. Sharma & Dash ( ): met Engelse vertaling. Rây & Gupta (1980): in Engelse vertaling.

2 versie pg 2 Suśruta: Compendium (Samhita) Auteur: (Wuyastik: The Roots of Ayurveda: 63) Suśruta zou zijn onderricht hebben gekregen van Dhanvantari (koning van Kasi = Varanasi) en dat hebben opgeschreven. De taalkundige Kātyāna (ca 250 AD) spreekt in zijn werk soms over hem: Dit is een uitspraak van Suśruta, zegt hij dan. Hij wordt genoemd als medicus in het Bower manuscript (6 e eeuw). (Ninivaggi: An Elementary Textbook of Ayurveda: 16) Suśruta van Varanasi leefde in de 7 e eeuw BC. (Persaud: Handboek Ayurveda: 72) Er is sprake van twee Suśruta s, een Oudere en een Tweede. De Oude zal in de 10 e eeuw BC hebben geleefd, de tweede zou een andere naam zijn van Nagarjuna, een boeddhist (aanvankelijk hindoe) uit de 4 e eeuw BC, die verschillende boeken op zijn naam heeft staan en ook de Susruta Samhita heeft bewerkt tot de vorm die wij kennen. Ontstaanstijd: (Wuyastik) De vermoedelijke ontstaanstijd is enkele eeuwen BC. De tekst is herzien door Nāgārjuna vóór 500 AD. Hij heeft o.a. deel 6 toegevoegd. (Ninivaggi) Deze tekst dateert van rond 660 BC. Inhoud: Het werk, in proza en poëzie, met veel aandacht voor de chirurgie, bestaat uit 6 delen. Persaud (75) geeft een uitvoerig overzicht van de hoofdstukken van het boek. 1. sūtra-sthana aforismen, spreuken: Over algemene zaken als de oorsprong en organisatie van de medische wetenschap, medische training, theorie van therapeutische substanties, leefwijze, chirurgie en de behandeling van wonden, en de diagnose en verwijdering van splinters. 2. nidāna-sthana diagnose: Over symptomen, pathologie, prognose en chirurgie. 3. śārīra-sthana m.b.t. het lichaam: Over filosofie, embryologie en anatomie. 4. cikitsā-sthana behandeling. 5. kalpa-sthana bereiding: Over vergiften. 6. uttara-sthana slot: Over oogheelkunde, de zorg voor kinderen, klachten toegeschreven aan duivelse aanvallen, tandheelkunde, en andere zaken. P.V. Sharma ( ): met Engelse vertaling. Rây & Gupta (1980): in Engelse vertaling. Singhal & Patterson (1993): in Engelse vertaling. Vāghbata: The Heart of Medicine (Astānga hŗdayam) Auteur: (Wuyastik: The Roots of Ayurveda: 193) We weten weinig over de auteur. Hij was afkomstig uit Sind, waarschijnlijk een streek ten noorden van Karachi. Hij werd door zijn vader onderwezen en ook door Avalokita, een Boeddhistische leraar. In de 13 e eeuw doen verhalen over hem de ronde, maar dat is fictie. (Persaud: Handboek Ayurveda: 78) Sommigen beweren dat er sprake is van twee Vagbhata s, die allebei een werk geschreven zouden hebben. Anderen zien de werken als van één persoon.

3 versie pg 3 Ontstaanstijd: (Wuyastik) De vermoedelijke ontstaanstijd van de Heart (de naam betekent achtvoudig hart ) is rond 600 AD. Een 7 e -eeuwse Chinese pelgrim vermeldt dat het werk door artsen in het hele land India gebruikt wordt. (Persaud: 78) Geschreven in de 6 e eeuw. Inhoud: (Wuyastik) Het belangrijkste medische werk voor een ayurvedisch student. In versvorm. Uit zijn werk blijkt dat de auteur Susruta en Caraka grondig heeft bestudeerd. Zijn doel was eenheid te brengen in het totaal van beschikbare medische kennis. Hij heeft dat gedaan op een grondige, goed gestructureerde, maar wijdlopige manier. (Ninivaggi: 21) Dit werk is in proza geschreven! Persaud (79) geeft een overzicht van de indeling van het boek 1. sūtra aforismen, spreuken 2. śārīra m.b.t. het lichaam 3. nidāna diagnose 4. cikitsā behandeling. 5. kalpa bereiding 6. uttara slot Hilgenberg & Kirfel (1941): een Duitse vertaling Srikantha Murthy ( ): met Engelse vertaling. Vogel (1965): met Engelse vertaling. Vāghbata: The Tome of Medicine (Astānga sangraham) Auteur: (Wuyastik: The Roots of Ayurveda: 195) zie boven. Sommigen menen dat de Tome het werk is van anonieme navolgers van Vāghbata Ontstaanstijd: (Wuyastik) Men neemt aan dat de Tome (betekenis van de naam is achtvoudige verzameling ) is ontstaan na de Heart. Inhoud: (Wuyastik) De relatie tussen de twee werken van Vāghbata is niet duidelijk. De Tome is langer en gedeeltelijk in proza. Heart en Tome worden ook wel Vāghbata I en Vāghbata II genoemd. Ze hebben veel gemeen. Passages uit Heart worden soms in proza in Tome weergegeven. Daardoor is de Tome soms wat duidelijker. (Ninivaggi: 21) Dit werk is in poëzie geschreven! Mādhava: Nidana Auteur: (Wuyastik: xxvi) Ontstaanstijd: (Wuyastik: xxvi) Dit werk is geschreven circa 700 AD. (Ninivaggi: 22) Geschreven tussen 700 en 1100 AD. Inhoud: Een overzicht van de diagnostische procedures, ingedeeld naar de ziekten. Latere auteurs hebben deze volgorde aangehouden. Beroemd werk, m.n. in Arabische landen. Hij is de

4 versie pg 4 eerste die uitgebreid schrijft over reuma, darmzweren, urticaria en neurologische ziekten. Het werk bevat 1522 verzen en 69 hoofdstukken. Srikantha Murthy (1987) Jan Meulenbeld (1974); in het Engels. Sārńgadhara/ Sarangadhara: Compendium (Samhita) Auteur: (Wuyastik: The Roots of Ayurveda: 255) Over het leven van deze auteur weten we niets. Ontstaanstijd: (Wuyastik) De vermoedelijke ontstaanstijd is rond 1300 AD. Inhoud: Sinds zijn ontstaan een zeer populaire tekst. De farmaceutisch industrie ontleent er in de 20 e eeuw nog (of opnieuw) recepten aan. De populariteit is te danekn aan de beknoptheid en helderheid van de tekst, maar ook aan het feit dat er nieuwe behandelingen instaan: over polsdiagnose, het gebruik van metalen als medicijn en het gebruik van opium en andere vergiften. Een handzaam boek voor dokters in de dagelijkse praktijk. Het werk bevat 2600 verzen en 32 hoofdstukken, verdeeld over drie delen. Deel I: algemeen (polsdiagnose, spijsvertering, anatomie, voeding, lijst van ziekten); Deel II: medicijnen; Deel III: behandeling. Bhāvamiśra: Bhavaprakasha Auteur: (Wuyastik: xxvi) Ontstaanstijd: (Wuyastik) Dit werk is geschreven in de 16 e eeuw. (Ninivaggi: 22) Idem. Inhoud: Het werk bevat een beschrijving van nieuwe kruiden, mineralen, leefregels, verjongingstherapieën en een bespreking van sexuele aandoeningen, m.n. syphilis. Uitgebreide beschrijving van de lever, van ojas en van contraceptiva. Het werk bevat verzen, verdeeld over drie delen. Deel I: inspectie; Deel II: ziekten en hun behandeling; Deel III: rejuvenatie en afrodisiaca.

5 versie pg 5 Kaśyapa: Compendium Auteur: (Wuyastik: The Roots of Ayurveda: 163) Over de auteur is niets bekend. Ontstaanstijd: (Wuyastik) De vermoedelijke ontstaanstijd is 7 e eeuw. Een korte tekst De regels voor medicijnen voor vrouwen, toegelicht door de wijze Kaśyapa is in een Chinese vertaling uit de 10 e eeuw overgeleverd. Het lijkt afkomstig uit het Compendium. Gezien het archaische taalgebruik, lijkt de tekst enkele eeuwen ouder. Inhoud: Er zijn slechts twee manuscripten van het werk bewaard, en deze ook nog fragmentarisch. Het eerste bestaat uit 38 palmbladen, is gevonden in 1898, is gekopieerd door de Fransman Cordier en is sindsdien weer spoorloos. Het tweede bestaat ook uit een aantal palmbladeren die niet op elkaar aansluiten. Deze tekst is uitgegeven door Pandit Hemarāja. De tekst is in de vorm van dialogen tussen Kaśyapa en een leerling. Het werk behandelt voornamelijk de ziekten van vrouwen en kinderen en de behandeling daarvan. In één hoofdstuk wordt vermeld hoe de tekst ooit verdwenen is, later weer gevonden en toen herzien door een van K s afstammelingen, Vātsya. Hemarāja Sarman (1988): in Hindi? Tewari (1986, ?): met Engelse vertaling

Vāgbhaṭa s Aṣṭāṅga-Hṛdayam (het achtvoudige hart)

Vāgbhaṭa s Aṣṭāṅga-Hṛdayam (het achtvoudige hart) Vāgbhaṭa s Aṣṭāṅga-Hṛdayam (het achtvoudige hart) deel I: Sūtrasthāna (het deel met de algemene richtlijnen) hoofdstuk I: Āyuṣkāmīyam (de wens voor een lang leven). 1 Laten we de arts prijzen die zijns

Nadere informatie

Literatuurlijst leerlijn Ayurveda

Literatuurlijst leerlijn Ayurveda Literatuurlijst leerlijn Ayurveda 2018-2019 1. Syllabus opleiding EISRA, Deel 1-3, I. Sharma PhD, MD, A.K. Mehta GAMS, 2012 2. Compendium opleiding EISRA, I. Sharma PhD, MD, A.K. Mehta GAMS, 2012 Met verwijzingen

Nadere informatie

Jade-Opleidingen - Doorn

Jade-Opleidingen - Doorn Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Opleiding tot Ayurvedisch voedings-coach Studiegids 2015 Wat is Ayurveda? Ayurveda betekent letterlijk: wetenschap

Nadere informatie

OPLEIDING. Marma-Yoga. Basis opleiding Marma-Yoga. studiegids 2012/2013

OPLEIDING. Marma-Yoga. Basis opleiding Marma-Yoga. studiegids 2012/2013 OPLEIDING Marma-Yoga Basis opleiding Marma-Yoga studiegids 2012/2013 1. Inleiding De basis opleiding Ayurvedisch marmatherapie is een unieke opleiding, die nergens anders wordt gegeven. De samensteller

Nadere informatie

Integrale lichaamsmassage

Integrale lichaamsmassage Integrale lichaamsmassage Eindtermen theorie: - De therapeut heeft kennis van anatomie/fysiologie en pathologie m.b.t. Integrale lichaamsmassage; - De therapeut is zich ervan bewust dat een massage behandeling

Nadere informatie

Jade-Opleidingen - Doorn

Jade-Opleidingen - Doorn Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Opleiding tot Ayurvedisch voedings-coach Studiegids 2015 / 2016 Wat is Ayurveda? Ayurveda betekent letterlijk:

Nadere informatie

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid History Christiane Simone Stadie Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid Herinneringen van mijne academiereis in 1843 (Abraham Des Amorie van der Hoeven Jr.) Seminar paper Christiane

Nadere informatie

AYURVEDA. Ayurveda: mythe, historie en ontwikkeling.

AYURVEDA. Ayurveda: mythe, historie en ontwikkeling. AYURVEDA. Ayurveda: mythe, historie en ontwikkeling. De Ayurveda is de traditionele natuurgeneeskunde van het klassieke India. Haar ouderdom wordt geschat op zo n 3000 jaar. Vanaf de 10 e eeuw v.c. zien

Nadere informatie

SNORRI STURLUSON. Edda. vertaald uit het oudijslands ingeleid en toegelicht door MARCEL OTTEN. athenaeum polak & van gennep amsterdam 2011

SNORRI STURLUSON. Edda. vertaald uit het oudijslands ingeleid en toegelicht door MARCEL OTTEN. athenaeum polak & van gennep amsterdam 2011 Edda SNORRI STURLUSON Edda vertaald uit het oudijslands ingeleid en toegelicht door MARCEL OTTEN A athenaeum polak & van gennep amsterdam 2011 Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van

Nadere informatie

Opleiding tot Ayurvedisch. voedings-coach TOEGEPASTE AYURVEDA VOOR DE WESTERSE PRAKTIJK

Opleiding tot Ayurvedisch. voedings-coach TOEGEPASTE AYURVEDA VOOR DE WESTERSE PRAKTIJK Opleiding tot Ayurvedisch voedings-coach TOEGEPASTE AYURVEDA VOOR DE WESTERSE PRAKTIJK Studiegids 2014/2015 Inleiding Ayurveda is een leefstijl en voeding is een belangrijk onderdeel van deze leefstijl.

Nadere informatie

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS Met kop en schouder Vwo+ en Gymnasium OP WINKLER PRINS Grieks en Latijn geven je diploma een gouden randje! Is vwo+ of het gymnasium wat voor jou? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je jezelf de

Nadere informatie

Universiteit Gent. Oosterse Talen en Culturen. Klassiek Chinees I. Vertalingen Shadick 1-5. Versie 1.0: vertalingen, niet herzien.

Universiteit Gent. Oosterse Talen en Culturen. Klassiek Chinees I. Vertalingen Shadick 1-5. Versie 1.0: vertalingen, niet herzien. Universiteit Gent Oosterse Talen en Culturen Klassiek Chinees I Vertalingen Shadick 1-5 Versie 1.0: vertalingen, niet herzien. Micha Libert, studiepraeses Tomo no Kai 2008-2009 Intellectueel eigendom van

Nadere informatie

De ayurveda snel begrijpen

De ayurveda snel begrijpen De ayurveda snel begrijpen De ayurveda snel begrijpen Robert swami Persaud DE AYURVEDA SNEL BEGRIJPEN. Inhoudsopgave Voorwoord...5 Inleiding...7 1 De bronnen van de Ayurveda...11 2 De geheimen van de

Nadere informatie

De 7 stappen van een CAT

De 7 stappen van een CAT De 7 stappen van een CAT Patiënt (praktijk) Vertaalslag (expert) Wetenschap (literatuur) 1 klinisch scenario trefwoorden 2 klinische vraag 3 literatuur search 4 kritisch beoordelen artikel 7 bottom line

Nadere informatie

2. Vooropleidingen en affiniteit Ayurveda, Yoga en Tantra.

2. Vooropleidingen en affiniteit Ayurveda, Yoga en Tantra. Intake vragenlijst voor de studenten van Soul Institute Womens s Soul Coach Inner Grounding Therapist opleidingen 1. Algemene informatie Datum Voornaam Achternaam Roepnaam Geboorteplaats Geboortedatum

Nadere informatie

Opleiding Ayurvedisch Massage-therapeut

Opleiding Ayurvedisch Massage-therapeut Opleiding Ayurvedisch Massage-therapeut TOEGEPASTE AYURVEDA VOOR DE WESTERSE PRAKTIJK studiejaar 2014 / 2015 1 Inleiding Ayurveda, al duizenden jaren toegepast in Azië, staat momenteel in het westen erg

Nadere informatie

Eindtermen. Eindtermen Praktijk: Eindtermen Voetreflextherapeut.doc 1

Eindtermen. Eindtermen Praktijk: Eindtermen Voetreflextherapeut.doc 1 Eindtermen Voetreflexzonetherapie: Eindtermen theorie: - De therapeut behandelt vanuit een holistische mensvisie en stelt binnen het kader van beroepsprofiel het lichamelijk en geestelijk functioneren

Nadere informatie

Leydse Weelde. Marie de Brimeu - B

Leydse Weelde. Marie de Brimeu - B Leydse Weelde Marie de Brimeu - B Welkom in Museum Boerhaave. Je gaat de tentoonstelling Leydse Weelde Groene ontdekkingen in de Gouden Eeuw bekijken. Met groene ontdekkingen worden natuurlijk planten

Nadere informatie

Gezonder in 3 stappen

Gezonder in 3 stappen Gezonder in 3 stappen GEZONDER IN 3 STAPPEN Carine Green 2018 Beefcake Publishing Voor al wie aan zijn gezondheid wil werken of kampt met overgewicht, chronische vermoeidheid, spierpijnen, hooggevoeligheid,

Nadere informatie

Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM

Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Opleiding tot Ayurvedisch voedings-coach Studiegids 2016 Dorpsstraat 26, 3941 JM Doorn, www.jade-health.nl,

Nadere informatie

Ayurveda: de geneeskunst van de hindoes

Ayurveda: de geneeskunst van de hindoes Ayurveda: de geneeskunst van de hindoes Nieuwe aandacht voor een oud fenomeen Aan enkele moderne Indiase universiteiten vindt men een voor ons ietwat vreemde lijst van de mogelijke studie-richtingen :

Nadere informatie

Nederlands Academisch College voor Osteopathie N.A.C.O. PROTOCOL BEOORDELING JURY CASUISTIEKEXAMEN, CASESTUDIE & THESIS

Nederlands Academisch College voor Osteopathie N.A.C.O. PROTOCOL BEOORDELING JURY CASUISTIEKEXAMEN, CASESTUDIE & THESIS NO 06 Nederlands Academisch College voor Osteopathie N.A.C.O. Vestiging: Hugo de Grootkade 30-38 1052 LT Amsterdam PROTOCOL BEOORDELING JURY CASUISTIEKEXAMEN, CASESTUDIE & THESIS Nederlands Academisch

Nadere informatie

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 12

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 12 EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 12 1. GESCHIEDENIS Vandaag is het een onbeduidend stadje in de Italiaanse regio Campania, maar in de 3de en de 4de eeuw v. Chr was het de rijkste stad van Campania en

Nadere informatie

Waar komt de naam Mesologie vandaan? De naam Mesologie is afkomstig van het Griekse woord mesos, wat midden betekent.

Waar komt de naam Mesologie vandaan? De naam Mesologie is afkomstig van het Griekse woord mesos, wat midden betekent. Pers Q&A Wat is Mesologie?... 1 Waar komt de naam Mesologie vandaan?... 1 Hoe lang bestaat Mesologie in Nederland?... 1 Wat is het doel van Mesologie?... 2 Wat zijn de kenmerken van Mesologie?... 2 Hoe

Nadere informatie

De Jefferson Bijbel. Thomas Jefferson

De Jefferson Bijbel. Thomas Jefferson De Jefferson Bijbel Thomas Jefferson Vertaald en ingeleid door: Sadije Bunjaku & Thomas Heij Inhoud Inleiding 1. De geheime Bijbel van Thomas Jefferson 2. De filosofische president Het leven van Thomas

Nadere informatie

Critical Appraisal of a Topic De 7 stappen van de CAT Bachelor geneeskunde 3de jaar AWV

Critical Appraisal of a Topic De 7 stappen van de CAT Bachelor geneeskunde 3de jaar AWV Critical Appraisal of a Topic De 7 stappen van de CAT Bachelor geneeskunde 3de jaar AWV Arno Roest en Saskia Le Cessie CAT-project@lumc.nl Evidence based medicine (EBM) (Patho)fysiologie: Klachten, ziekte,

Nadere informatie

Overzicht Brochures, boeken, folders & DVD s. Vereniging van Huntington

Overzicht Brochures, boeken, folders & DVD s. Vereniging van Huntington Overzicht Brochures, boeken, folders & DVD s Vereniging van Huntington LITERATUURLIJST en DVD s VERENIGING VAN HUNTINGTON Informatie bestellen? De brochures en DVD s kunnen telefonisch (070 314 88 88),

Nadere informatie

obductie informatie voor nabestaanden patiënteninformatie

obductie informatie voor nabestaanden patiënteninformatie patiënteninformatie obductie informatie voor nabestaanden U heeft deze folder gekregen omdat uw echtgenoot, familielid of dierbare is overleden. De behandelend arts heeft u gevraagd of obductie verricht

Nadere informatie

Jade-Opleidingen - Doorn

Jade-Opleidingen - Doorn Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Cursus: Ayurvedisch shirodhara-therapeut (geaccrediteerde bijscholing) Studiegids 2015/2016 Wat is Ayurveda?

Nadere informatie

1 Epidemiologie van multipel myeloom en de ziekte van Waldenström

1 Epidemiologie van multipel myeloom en de ziekte van Waldenström 1 Epidemiologie van multipel myeloom en de ziekte van Waldenström Dr. S.A.M. van de Schans, S. Oerlemans, MSc. en prof. dr. J.W.W. Coebergh Inleiding Epidemiologie is de wetenschap die eenvoudig gezegd

Nadere informatie

ECIWO GENEESKUNDE SPECIALISTEN TRAINING CURSUS 2016-2018

ECIWO GENEESKUNDE SPECIALISTEN TRAINING CURSUS 2016-2018 ECIWO GENEESKUNDE SPECIALISTEN TRAINING CURSUS 2016-2018 WELKOM Het is met veel plezier en een grote eer voor ons om U deze informatie over de aankomende ECIWO Geneeskunde Specialisten Training (EGST-4)

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Erfelijkheidsonderzoek: Exoomsequencing bij erfelijke slechthorendheid

Erfelijkheidsonderzoek: Exoomsequencing bij erfelijke slechthorendheid Erfelijkheidsonderzoek: Exoomsequencing bij erfelijke slechthorendheid Exoomsequencing is een techniek voor erfelijkheidsonderzoek, die kan worden gebruikt om de oorzaak van erfelijke slechthorendheid

Nadere informatie

Leven in veiligheid. Artikel 1, Vluchtelingenverdrag van Genève, 1951

Leven in veiligheid. Artikel 1, Vluchtelingenverdrag van Genève, 1951 Leven in veiligheid Niemand laat zonder reden zijn familie, vrienden en bezittingen achter. Vluchtelingen kunnen niet anders. De situatie in hun eigen land is te gevaarlijk om er te blijven. Ze vluchten

Nadere informatie

Ayurvedische massage. Een kennismaking met een oude massagevorm

Ayurvedische massage. Een kennismaking met een oude massagevorm PsychoWerk Cursusmateriaal 1 Geschreven door Gert van Veen Ayurvedische massage Een kennismaking met een oude massagevorm Er bestaan binnen de Ayurveda meerdere massagemethoden. Sommigen hebben een therapeutisch

Nadere informatie

Net de diagnose gekregen

Net de diagnose gekregen Net de diagnose gekregen Vragen die u kunt stellen Hieronder vindt u een lijst met vragen die in verschillende stadia van het onderzoek, de behandeling en de verzorging van patiënten van pas komen. Deze

Nadere informatie

De essentie van het geluk

De essentie van het geluk De essentie van het geluk Ook verschenen van Zijne Heiligheid de Dalai Lama bij Xander Uitgevers De diepte van het zijn (2013) De kunst van relaties (2013) Geloven in harmonie (2013) Open je hart (2013)

Nadere informatie

Standaardontwikkeling VWVJ Opvolging van het gewicht

Standaardontwikkeling VWVJ Opvolging van het gewicht Standaardontwikkeling VWVJ Opvolging van het gewicht Resultaten van een enquête gevoerd in het voorjaar 2006: inventarisatie van de huidige praktijk deel 1 Waarom een enquête? Welke zijn gangbare methodieken

Nadere informatie

Koptische, Gotische, Armeense, Ethiopische en Syrische vertaling

Koptische, Gotische, Armeense, Ethiopische en Syrische vertaling Koptische, Gotische, Armeense, Ethiopische en Syrische vertaling 1 In de tijd dat de mensen het Grieks van de Septuaginta (Griekse vertaling van het Oude Testament) steeds slechter begonnen te verstaan,

Nadere informatie

Werkvorm: Vertel dat de Bijbel bestaat uit 66 Bijbelboeken en dat die ook verschillende genres hebben. Start het spel:

Werkvorm: Vertel dat de Bijbel bestaat uit 66 Bijbelboeken en dat die ook verschillende genres hebben. Start het spel: Bijbelse genres Leeftijd: 9-12, 13-16, 16+ Thema: bijbel Tijdsduur: 0-20 min. Jongeren leren de verschillende soorten Bijbelboeken kennen. Doel: - De jongeren begrijpen dat de Bijbelboeken met verschillende

Nadere informatie

versie 20-4-2004 pg 1

versie 20-4-2004 pg 1 versie 20-4-2004 pg 1 De schepping Volgens de Samkhya-filosofie is het scheppingsproces niet iets dat zich in een ver verleden heeft afgespeeld, maar het is een gebeuren dat zich eeuwig herhaalt en dat

Nadere informatie

Het verhaal van ZvH en kanker

Het verhaal van ZvH en kanker Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap. Wat is het verband tussen de Ziekte van Huntington en kanker? Volgens

Nadere informatie

TULPENGEKTE. 1. Streep door wat niet van toepassing is.

TULPENGEKTE. 1. Streep door wat niet van toepassing is. TULPENGEKTE Je leraar of lerares heeft je een tulpenbol laten zien. Zo n bol stop je in de herfst in de grond, en in de lente groeit er een tulp uit. Niets bijzonders zou je zeggen. Maar vierhonderd jaar

Nadere informatie

BEROEPSOPLEIDINGEN V O E D I N G. HBO Module. Professioneel en toegankelijk. Erkend onderwijsinstituut CRKBO KTNO Reiki Ryoho Reiki Alliance

BEROEPSOPLEIDINGEN V O E D I N G. HBO Module. Professioneel en toegankelijk. Erkend onderwijsinstituut CRKBO KTNO Reiki Ryoho Reiki Alliance BEROEPSOPLEIDINGEN V O E D I N G HBO Module Professioneel en toegankelijk Erkend onderwijsinstituut CRKBO KTNO Reiki Ryoho Reiki Alliance V O E D I N G HBO Module Professioneel en toegankelijk HBO niveau

Nadere informatie

Wat zijn Actiekaarten?

Wat zijn Actiekaarten? 1 Wat zijn Actiekaarten? Actiekaarten zijn kaarten met werkvormen die je als trainer of docent kunt gebruiken om je deelnemers of studenten aan het werk te zetten. Mensen kunnen tegelijkertijd aan verschillende

Nadere informatie

Methodeanalyse Talent

Methodeanalyse Talent Methodeanalyse Talent Wij hebben gekozen voor de methode Talent. Voornamelijk omdat Tessa en Wouter er veel mee hebben gewerkt. Wouter en Tessa hebben wel hele verschillende ervaringen met de methode.

Nadere informatie

Diophantische vergelijkingen

Diophantische vergelijkingen Diophantische vergelijkingen 1 Wat zijn Diophantische vergelijkingen? Een Diophantische vergelijking is een veeltermvergelijking waarbij zowel de coëfficiënten als de oplossingen gehele getallen moeten

Nadere informatie

Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld.

Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld. week 00 0 (maand) 2010 Toets niveau AA Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld. pagina 1 van 8 Voorbeeldtekst Natuur maakt

Nadere informatie

Bachelorexamen Nederlands

Bachelorexamen Nederlands Bachelorexamen Nederlands 1. Richtlijnen Bachelorexamen Nederlands 1.1. Inleiding 1.2. Scriptie 1.3. Lectuurlijst 1.4. Literair essay 1.5. Map taalkunde 1.6. Map land en volk 1.7. Vertaling 1.8. Conclusie

Nadere informatie

Medische terminologie

Medische terminologie Medische terminologie Bezoek- en postadres: Bredewater 16 2715 CA Zoetermeer info@uitgeverijbos.nl www.uitgeverijbos.nl 085 2017 888 Waar in deze module wordt verwezen naar personen, verwijzen wij voor

Nadere informatie

Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM

Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Opleiding Ayurvedische massage Studiegids 2016 Wat is Ayurveda? Ayurveda betekent letterlijk Wetenschap van

Nadere informatie

1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen

1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen 1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen Wanneer je als student in het hoger onderwijs de opdracht krijgt om te zoeken naar wetenschappelijke informatie heb je de keuze uit verschillende informatiebronnen.

Nadere informatie

Een hoop genavelstaar. Rijmcanon van de Oosterse wijsbegeerte

Een hoop genavelstaar. Rijmcanon van de Oosterse wijsbegeerte Een hoop genavelstaar Rijmcanon van de Oosterse wijsbegeerte Schrijver: Jaap van den Born Coverontwerp: Jaap van den Born ISBN: 9789461933676 Uitgegeven via: mijnbestseller.nl Print: Printforce, Alphen

Nadere informatie

Vasculair Preventie Centrum

Vasculair Preventie Centrum Vasculair Preventie Centrum Afdeling interne geneeskunde Uw huisarts of specialist heeft u verwezen naar het Vasculair Preventie Centrum van Máxima Medisch Centrum, locatie Eindhoven. Bij u is een risicofactor

Nadere informatie

Stand van het Onderzoek naar Dementie en Alzheimer

Stand van het Onderzoek naar Dementie en Alzheimer Stand van het Onderzoek naar Dementie en Alzheimer Christine Van Broeckhoven Neurodegeneratieve Hersenziekten Groep, Department Moleculaire Genetica, VIB, Laboratorium voor Neurogenetica, Instituut Born-Bunge,

Nadere informatie

Leydse Weelde. Carolus Clusius - A

Leydse Weelde. Carolus Clusius - A Leydse Weelde Carolus Clusius - A Welkom in Museum Boerhaave. Je gaat de tentoonstelling Leydse Weelde Groene ontdekkingen in de Gouden Eeuw bekijken. Met groene ontdekkingen worden natuurlijk planten

Nadere informatie

Heeft u één of meerdere langdurige of chronische ziektes (bijvoorbeeld suikerziekte, hoge bloeddruk, reuma, longziekte of kanker)?

Heeft u één of meerdere langdurige of chronische ziektes (bijvoorbeeld suikerziekte, hoge bloeddruk, reuma, longziekte of kanker)? Vragenlijst Gezondheid gaat over lichamelijk maar ook psychisch en sociaal welbevinden. Deze vragenlijst is bedoeld om een beeld te krijgen van uw behoefte aan zorg op psychisch, lichamelijk en sociaal

Nadere informatie

Studieprogramma Consultant Ayurvedische Gezondheidszorg

Studieprogramma Consultant Ayurvedische Gezondheidszorg Studieprogramma Consultant Ayurvedische Gezondheidszorg Module I Introductie in de Vedische Wetenschap Introductie in de Vedische Wetenschap Vedische Cognitie Bewustzijn Energie & Materie De Vedische Geschriften

Nadere informatie

DIAGNOSTISCHE LUMPECTOMIE FRANCISCUS GASTHUIS

DIAGNOSTISCHE LUMPECTOMIE FRANCISCUS GASTHUIS DIAGNOSTISCHE LUMPECTOMIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding U bent op de polikliniek Chirurgie geweest en er is bij u een afwijking in de borst geconstateerd. Omdat de chirurg niet met zekerheid kan zeggen

Nadere informatie

Kennislacunes NHG-Standaard Depressie

Kennislacunes NHG-Standaard Depressie Kennislacunes Kennislacunes 1. Het nut van screening naar depressie bij mensen met een chronische somatische aandoening in de (noot 15-16). 2. De 4DKL als instrument om het verloop van de (ernst van de)

Nadere informatie

Wandeling n 17 : Saint-Rahy : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 17 : Saint-Rahy : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 17 : Saint-Rahy : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling neemt je mee naar het plateau van Rahiermont. Deze Middeleeuwse plek, rijk aan verhalen, laat zeker een sfeer van spiritisme achter.

Nadere informatie

Praktijkopdracht Klinisch Redeneren

Praktijkopdracht Klinisch Redeneren Praktijkopdracht Klinisch Redeneren Inleiding Via deze praktijkopdracht werk je aan je verpleegkundige vakdeskundigheid. De opdracht helpt je om achtergrondkennis te verwerven van de patiënten binnen het

Nadere informatie

Multidisciplinaire aanpak van IBD

Multidisciplinaire aanpak van IBD Antwerpse Geneeskundige Dagen 12/09/2014 Multidisciplinaire aanpak van IBD Tom Moreels UCL Cliniques Universitaires Saint-Luc Hépato-Gastroentérologie tom.moreels@uclouvain.be Inflammatoir darmlijden dunne

Nadere informatie

Opmerking. Project: Object: Inspectiedatum: Inspecteur: Locatie Ruimte. NEN 1010 / NEN 3140-1 - Smit Opleidingen & Trainingen

Opmerking. Project: Object: Inspectiedatum: Inspecteur: Locatie Ruimte. NEN 1010 / NEN 3140-1 - Smit Opleidingen & Trainingen NEN 1010 / NEN 3140-1 - Smit Opleidingen & Trainingen NEN 1010 / NEN 3140-2 - Smit Opleidingen & Trainingen NEN 1010 / NEN 3140-3 - Smit Opleidingen & Trainingen NEN 1010 / NEN 3140-4 - Smit Opleidingen

Nadere informatie

Werkstuk MS 2009 gr. 8 Door Ehlana Haring 2 G H MS

Werkstuk MS 2009 gr. 8 Door Ehlana Haring 2 G H MS Werkstuk MS 2009 gr. 8 Door Ehlana Haring G H 2 MS Inleiding MS de afkorting van Multiple Sclerose. De oorzaak van MS is nog steeds niet bekend. Meestal treft MS mensen tussen hun twintig- en veertigste

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave...1. 1 De geschiedenis van de thee...2. 2 Indeling...3. 2.1 Naar het land of de streek van herkomst...

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave...1. 1 De geschiedenis van de thee...2. 2 Indeling...3. 2.1 Naar het land of de streek van herkomst... Inhoudsopgave Inhoudsopgave...1 1 De geschiedenis van de thee...2 2 Indeling...3 2.1 Naar het land of de streek van herkomst...3 2.2 Naar de grootte van het blad en de volgorde op de stengel...3 2.2.1

Nadere informatie

Staatsexamen VWO 2014

Staatsexamen VWO 2014 Staatsexamen VWO 2014 Nederl Franse taal schrijfvaardigheid Tijdvak 1 Woensdag 28 mei 13.30 15.30 uur College-examen schriftelijk Opgavenboekje VF-1003-s-14-1-o 1 lees verder Vwo Franse taal College-examen

Nadere informatie

Casus I. Onderwerp van de klacht Hergebruik van (eigen) materiaal zonder bronvermelding - ongegrond

Casus I. Onderwerp van de klacht Hergebruik van (eigen) materiaal zonder bronvermelding - ongegrond 2016 Casus I Onderwerp van de klacht Hergebruik van (eigen) materiaal zonder bronvermelding - ongegrond De klacht Op 2015 hebben klager I en klager II een casus voorgelegd aan de Commissie Wetenschappelijke

Nadere informatie

Duitse taal schrijfvaardigheid

Duitse taal schrijfvaardigheid Staatsexamen HAVO 2013 Duitse taal schrijfvaardigheid Tijdvak 1 Dinsdag 14 mei 09.00 11.00 uur College-examen schriftelijk Opgavenboekje HF-1004-s-13-1-o 1 Havo Duitse taal Schrijfvaardigheid 2013 Bijgaande

Nadere informatie

Wat is nieuw in longfunctie? Jan Willem van den Berg Longarts

Wat is nieuw in longfunctie? Jan Willem van den Berg Longarts Wat is nieuw in longfunctie? Jan Willem van den Berg Longarts Oude situatie Referenties dateren uit de jaren 50-60 Groep mijnwerkers en staalarbeiders (ECCS) Vrouwen niet als referentie geïncludeerd (globaal

Nadere informatie

Robinson van Doeschka Meijsing 1993 uitgegeven door Wolters-Noordhoff BV 3 e druk 91 Bladzijdes niveau 3 boek

Robinson van Doeschka Meijsing 1993 uitgegeven door Wolters-Noordhoff BV 3 e druk 91 Bladzijdes niveau 3 boek Robinson van Doeschka Meijsing 1993 uitgegeven door Wolters-Noordhoff BV 3 e druk 91 Bladzijdes niveau 3 boek Inhoud Over de schrijfster... 3 Over het boek... 4 Verwerkingsopdracht leeservaringen... 5

Nadere informatie

Het College van beroep voor de examens aan de Universiteit Utrecht (hierna: het College) heeft de volgende uitspraak gedaan op het beroep van:

Het College van beroep voor de examens aan de Universiteit Utrecht (hierna: het College) heeft de volgende uitspraak gedaan op het beroep van: CBE, Postbus 80125, 3508 TC Utrecht College van Beroep voor de Examens ex artikel 7.60 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek Bezoekadres Heidelberglaan 8, Utrecht UITSPRAAK Ons

Nadere informatie

WELKOM! Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën

WELKOM! Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus NT-les 1 ETS-jaar 1 Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën Doelen

Nadere informatie

Inleiding 1 Koos van Nugteren Evolutie 1 Anatomie 1 Bewegingen van de schouder 7 Het schouderdak 8 Pathologie 8 Literatuur 11

Inleiding 1 Koos van Nugteren Evolutie 1 Anatomie 1 Bewegingen van de schouder 7 Het schouderdak 8 Pathologie 8 Literatuur 11 Lijst van auteurs XI Inleiding 1 Evolutie 1 Anatomie 1 Bewegingen van de schouder 7 Het schouderdak 8 Pathologie 8 Literatuur 11 1 Hevige pijn in de rechterschouder bij een 20- jarige vrouw, geleidelijk

Nadere informatie

Informatorium voor Voeding en Diëtetiek

Informatorium voor Voeding en Diëtetiek Informatorium voor Voeding en Diëtetiek Onder redactie van: Majorie Former Gerdie van Asseldonk Jacqueline Drenth Jolanda van Duinen Informatorium voor Voeding en Diëtetiek Supplement Voedings- en Dieetleer

Nadere informatie

Multimorbiditeit & Klinisch redeneren. Karin Timm Hester Vermeulen

Multimorbiditeit & Klinisch redeneren. Karin Timm Hester Vermeulen Multimorbiditeit & Klinisch redeneren Karin Timm Hester Vermeulen Mw B Voorstellen Gezondheidsprobleem Multimorbiditeit Twee of meer (chronische) ziekten tegelijkertijd Bijna 2 miljoen mensen! Bij 2/3

Nadere informatie

WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus. NT-les 1 ETS-jaar 1

WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus. NT-les 1 ETS-jaar 1 WELKOM! Inleiding op het NT Vier getuigenissen over Jezus NT-les 1 ETS-jaar 1 Programma Welkom en opening Kennismaking en informatie ETS Historische achtergrond van het NT Pauze De vier Evangeliën Doelen

Nadere informatie

Oudnederlands. < Jan W. de Vries, Roland Willemyns & Peter Burger. Negen eeuwen Nederlands. Amsterdam (1995), p. 11-29

Oudnederlands. < Jan W. de Vries, Roland Willemyns & Peter Burger. Negen eeuwen Nederlands. Amsterdam (1995), p. 11-29 Duistere eeuwen Prehistorisch Nederlands en Oudnederlands < Jan W. de Vries, Roland Willemyns & Peter Burger Het verhaal van het Nederlands. Negen eeuwen Nederlands. Amsterdam (1995), p. 11-29 1. Waarom

Nadere informatie

Muisstudies en de ZvH

Muisstudies en de ZvH Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap. ZvH muizen brengen een nuttige mislukking Kan medicijnenstudie die

Nadere informatie

Getuigend christen zijn (1)

Getuigend christen zijn (1) Getuigend christen zijn (1) blok E - nivo 3 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik, meningen peilen 19.30 God wil ervaringen van mensen gebruiken 19.40 Jouw ervaringen

Nadere informatie

gericht bouwen aan kennis

gericht bouwen aan kennis Video s gericht bouwen aan kennis Abonnement BSL 3.000,- 59,- aan waarde voor maar: Slechts ACADEMY MBO AG inhoudsoverzicht bsl academy mbo ag abonnement. alle studiematerialen voor u op een rij. Meer

Nadere informatie

Inleiding op het Evangelie Jezus openbaart zijn heerlijkheid

Inleiding op het Evangelie Jezus openbaart zijn heerlijkheid Het Evangelie naar Johannes Inleiding op het Evangelie Jezus openbaart zijn heerlijkheid Age Romkes Stichting Artios, kopiëren niet toegestaan Bijbelteksten zijn met toestemming overgenomen uit de Herziene

Nadere informatie

Master Opleiding Ayurveda 2015-2016

Master Opleiding Ayurveda 2015-2016 Master Opleiding Ayurveda 2015-2016 De echte naam van Ayurveda is Amrita wat Nectar betekent. Op deze afbeelding verschijnt BHAGAWAN DHANAWANTRI uit de Melkoceaan met in zijn handen een pot Nectar, die

Nadere informatie

Sofie Van Butsele Scriptie Stadsvisioenen Les 7, 2 de graad

Sofie Van Butsele Scriptie Stadsvisioenen Les 7, 2 de graad TITEL ACTIVITEIT beschrijving: Wat geloof jij? 2 de graad Beginsituatie: De leerlingen hebben in eerdere lessen gewerkt rond geloven vroeger en nu. Daarin zijn hoogstwaarschijnlijk al verschillende godsdiensten

Nadere informatie

Obductie. Laboratorium voor pathologie. Wat is een obductie? Waarom obductie?

Obductie. Laboratorium voor pathologie. Wat is een obductie? Waarom obductie? Obductie Laboratorium voor pathologie U krijgt deze informatie, omdat iemand die u lief heeft overleden is. De behandelend arts heeft u gevraagd of obductie verricht mag worden. Deze vraag roept vaak andere

Nadere informatie

Onderzoek en behandeling van de voet

Onderzoek en behandeling van de voet Onderzoek en behandeling van de voet Orthopedische casuïstiek Onderzoek en behandeling van de voet Redactie: Dos Winkel Met bijdragen van: Patty Joldersma Marc Martens Irma Pelgrim Bohn Stafleu van Loghum

Nadere informatie

(Paarden)Acupunctuur in de diergeneeskunde

(Paarden)Acupunctuur in de diergeneeskunde (Paarden)Acupunctuur in de diergeneeskunde drs. R.E. Boerekamp S.N.V.A. 2 Wat is acupunctuur? traditionele Chinese geneeskunde > 3000 jaar toegepast op mens/dier stimulatie punten op het lichaam d.m.v.

Nadere informatie

Met welke aspecten van Ehealth heeft de Inspectie Gezondheidszorg te maken?

Met welke aspecten van Ehealth heeft de Inspectie Gezondheidszorg te maken? Met welke aspecten van Ehealth heeft de Inspectie Gezondheidszorg te maken? Johan Krijgsman Coördinerend specialistisch inspecteur e-health Inspectie voor de Gezondheidszorg te Utrecht Toezicht op e-health

Nadere informatie

1 Inleiding 1 1.1 Historie 1 1.2 Classificaties van revalidatieactiviteiten 1 1.3 Organisatie 2 1.4 Epidemiologie 3 Literatuur 7

1 Inleiding 1 1.1 Historie 1 1.2 Classificaties van revalidatieactiviteiten 1 1.3 Organisatie 2 1.4 Epidemiologie 3 Literatuur 7 Inhoud Woord vooraf bij de tweede, geheel herziene druk Auteurs I III 1 Inleiding 1 1.1 Historie 1 1.2 Classificaties van revalidatieactiviteiten 1 1.3 Organisatie 2 1.4 Epidemiologie 3 Literatuur 7 DEEL

Nadere informatie

DAMbord Stadsdorp Nieuwmarkt (DAM: Dienst en Activiteiten Markt)

DAMbord Stadsdorp Nieuwmarkt (DAM: Dienst en Activiteiten Markt) DAMbord Stadsdorp Nieuwmarkt (DAM: Dienst en Activiteiten Markt) november 2014 LET OP: Heb je een nieuw of, of wil je reageren op een of mail naar info@stadsdorpnieuwmarkt.nl 1. GEZONDHEID / VERZORGING

Nadere informatie

Jezus, het licht van de wereld

Jezus, het licht van de wereld Jezus, het licht van de wereld Het evangelie naar Johannes 8: 1-30 1 Overzicht 1. De overspelige vrouw 2. Jezus als het Licht der wereld 3. Twistgesprekken met de Farizeeën 2 De overspelige vrouw Bijbeltekst

Nadere informatie

Ayurveda in de Praktijk

Ayurveda in de Praktijk Anil Kumar Mehta Ayurveda in de Praktijk Principes >> Diagnose >> Leefwijze >> Voeding >> Ziekteleer Ayurveda in de Praktijk 2015.indd 3 05-10-15 12:00 Inhoud Voorwoord... 7 Inleiding... 9 Hoofdstuk 1.

Nadere informatie

Orthomolecualire Gezondheidsleer. Curriculum 2015

Orthomolecualire Gezondheidsleer. Curriculum 2015 Orthomolecualire Gezondheidsleer Curriculum 2015 Dag 1 (Margo) Inleiding in de nutritionele geneeskunde. Wat mensen eten betekent nog niet dat het menseneten is Materiaal : Powerpoint 1. De cursist zal

Nadere informatie

Wat zei de Boeddha precies?

Wat zei de Boeddha precies? Wat zei de Boeddha precies? Ayya Vimala Vrijdag 19 mei 2017 EHIPASSIKO BOEDDHISTISCH CENTRUM ANTWERPEN MECHELEN ... Vertrouw niet op datgene dat verworven is door het herhaaldelijk te horen; noch op traditie;

Nadere informatie

PRAKTISCH THERAPIETROUW

PRAKTISCH THERAPIETROUW PRAKTISCH THERAPIETROUW l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Met therapietrouw bedoelen we: het op de goede manier opvolgen van

Nadere informatie

Leven met het restless legs syndroom TWEEDE, GEHEEL HERZIENE EDITIE

Leven met het restless legs syndroom TWEEDE, GEHEEL HERZIENE EDITIE Leven met het restless legs syndroom TWEEDE, GEHEEL HERZIENE EDITIE Joke Jaarsma en Roselyne M. Rijsman Leven met het restless legs syndroom TWEEDE, GEHEEL HERZIENE EDITIE Houten 2016 2016 Bohn Stafleu

Nadere informatie

Mijn fictiedossier. Naam: Gijs Azink Klas: 3T1 Leraar: Mevrouw Owel

Mijn fictiedossier. Naam: Gijs Azink Klas: 3T1 Leraar: Mevrouw Owel Mijn fictiedossier Naam: Gijs Azink Klas: 3T1 Leraar: Mevrouw Owel 1 Inhoud: 1. Zakelijke gegevens...blz 3 2. Samenvatting.blz 3/4 3. Over de auteur Corien Botman...blz 4 4. Over het boek. blz 4 5. Leeservaringen..blz

Nadere informatie

DE MIDDELEEUWEN. Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6

DE MIDDELEEUWEN. Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6 DE MIDDELEEUWEN Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6 INHOUDSOPGAVE Middeleeuwen. Karel de Grote. Middeleeuwse straffen. De pest. Dokters in de Middeleeuwen. Beroepen in de Middeleeuwen.

Nadere informatie

De jongen in de. gestreepte pyjama. John Boyne Randy Brummelhuis HET ASSINK VAN BRAKELSTRAAT, 3G1

De jongen in de. gestreepte pyjama. John Boyne Randy Brummelhuis HET ASSINK VAN BRAKELSTRAAT, 3G1 De jongen in de 20-11-2017 gestreepte pyjama John Boyne Randy Brummelhuis HET ASSINK VAN BRAKELSTRAAT, 3G1 Zakelijke gegevens Titel: De jongen in de gestreepte pyjama Auteur: John Boyne (zie afbeelding)

Nadere informatie

2 jarige yoga opleiding. Hot- en hatha yogadocent

2 jarige yoga opleiding. Hot- en hatha yogadocent Y 2 jarige yoga opleiding Hot- en hatha yogadocent Het hoofddoel van deze opleiding is om je voldoende technische kennis, didactische vaardigheden en zelfvertrouwen te geven om een sterke en effectieve

Nadere informatie