Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Intercom/2003/ Datum 16 mei 2003

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Intercom/2003/38036. Datum 16 mei 2003"

Transcriptie

1 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid AAN colleges van Burgemeester en Wethouders i.a.a. Directeuren Sociale Dienst Hoofden Sociale Zaken Hoofden Financiën Directeuren/hoofden I&A Gemeenteraadsleden p/a griffier Postbus LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) Telefax (070) Hoofdkantoor en vestigingen CWI Hoofdkantoor UWV Hoofdkantoor en regiokantoren IWI Uw brief Ons kenmerk Intercom/2003/38036 Doorkiesnummer servicelijn Onderwerp Verzamelbrief mei 2003 Datum 16 mei 2003 Contactpersoon servicelijn Door middel van deze brief informeer ik u over enkele relevante ontwikkelingen op het terrein van werk en inkomen. 1. Wetsvoorstel Werk en Bijstand (WWB) Het voorstel voor de Wet Werk en Bijstand (WWB) is op 12 mei 2003 naar de Tweede Kamer gestuurd. In de bijlage bij deze verzamelbrief vindt u een beschrijving van de hoofdpunten van de WWB. Voor vragen over de WWB: telefoon: Totaaloverzicht middelen Convenant Gesubsidieerde arbeid In deze verzamelbrief vindt u: 1. Een overzicht van de aanvullende subsidies die in het kader van het regulier maken van IDbanen aan werkgevers kunnen worden verstrekt. 2. Een totaaloverzicht van de inzet van alle in het kader van het Convenant Gesubsidieerde arbeid beschikbaar gestelde middelen. Ik ga ervan uit dat deze overzichten behulpzaam kunnen zijn bij het maken van afspraken met werkgevers over het gebruik van de stimuleringsregeling en het bevorderen van doorstroom van ID-werknemers naar reguliere banen. 3. Extra middelen in 2003 voor langdurige minima zonder arbeidsmarktperspectief Gemeenten dienen thans de langdurigheidstoeslag uit te werken, zelf de begrippen langdurig en zonder arbeidsmarktperspectief in te vullen en op basis daarvan de doelgroep vast te stellen. De

2 2 rijksoverheid treedt hier niet in. Wel wijs ik er op dat de doelgroep onafhankelijk van de bron van inkomsten dient te worden vastgesteld. De doelgroep kan dus niet uitsluitend bestaan uit bijstandsgerechtigden. Op de het gemeenteloket van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ( treft u antwoorden aan op door gemeenten gestelde vragen over dit onderwerp. 4. Beleidsregels subsidievaststelling WIW Gebleken is over 2001 dat een aantal gemeenten nog niet premies verstrekken op basis van een verordening, maar enkel op basis van vastgesteld beleid. Aangezien zij daarmee feitelijk wel een normatief kader hanteren leg ik in dergelijke gevallen eenmalig geen maatregel op. Met ingang van 2002 zal ik de wet op dit punt echter strikt toepassen uit het oogpunt van rechtszekerheid voor de burger. Verstrekking van premies zonder gemeentelijke verordening leidt conform de beleidsregels 2002 tot een financiële maatregel. Via de beleidsregels 2003, die naar verwachting in juni in de Staatscourant worden gepubliceerd, zal ik mijn handelswijze bekend maken in geval gemeenten de verplichting tot uitbesteding en de aanbestedingsregels niet nakomen. 5. Vergoeding betaalde omzetbelasting Door verschillende gemeenten is gevraagd op welke wijze de gemeenten de toegezegde aanvullende bijdrage in verband met de hogere kosten van reïntegratietrajecten als gevolg van de hierover verschuldigde omzetbelasting zullen ontvangen. In deze verzamelbrief vindt u hierover nadere informatie. 6. Toepasselijkheid Europees Excecutie-verdrag (EEX-verdrag) bij bijstandverhaal in het buitenland In een arrest van 14 november 2002 heeft het Hof van Justitie EG zich in de zaak gemeente Steenbergen tegen Luc Baten (C-271/00) uitgesproken over de reikwijdte EEX-verdrag bij bijstandverhaal in het buitenland. 7. Bijzondere bijstand ingeval van detentie. Bijzondere bijstandsverlening in geval van detentie is in de praktijk niet geheel uit te sluiten. Het betreft echter steeds uitzonderlijke situaties waarbij steeds een strikt individuele afweging van de omstandigheden noodzakelijk is. 8. Wijziging regeling Persoonsgebonden budgetten Sinds 1 april 2003 ontvangen de AWBZ-verzekerden ('budgethouders') het geld voor hun persoonsgeboden budget (PGB) van het zorgkantoor op hun eigen bankrekening. In contacten met bijstandsgerechtigden is het van belang om te weten dat het PGB geen inkomen is. Voor meer informatie over het PGB: of Bron: CVZ 9. Tijdelijke stimuleringsregeling intensivering opsporing en controle Abw De Tijdelijke stimuleringsregeling intensivering opsporing en controle Abw is gepubliceerd in de Staatscourant (1 mei 2003, nr.83). Deze is als bijlage bij deze verzamelbrief gevoegd.

3 3 Deze regeling vervangt de huidige Stimuleringsregeling opsporingssamenwerkingsverbanden. Met de nieuwe regeling wordt de mogelijkheid geboden om subsidie aan te vragen voor: 1. uitbreiding van de gemeentelijke personele formatie op het gebied van de opsporing en de controle; 2. de totstandkoming of de uitbreiding van een opsporingssamenwerkingsverband. 10. Wijziging bedragen Abw, IOAW, IOAZ en Wik per 1 juli 2003 Per 1 juli 2003 vindt de halfjaarlijkse aanpassing plaats van het wettelijk minimumloon. In verband hiermee zal het netto minimumloon per genoemde datum eveneens wijziging ondergaan. Uiteraard heeft dit gevolgen voor de aan het nettominimumloon gerelateerde bijstandsnormen, grondslagen IOAW en IOAZ en Wik-bedragen. Op het moment van samenstellen van deze brief waren het nieuwe wettelijk minimumloon en de daarvan afgeleide bedragen nog niet bekend. In de verzamelbrief van juni 2003 zullen de genoemde bedragen worden opgenomen. Vooruitlopend daarop zullen de bedragen uiterlijk in week 23 op het gemeenteloket ( worden geplaatst. Voor vragen over (onderwerpen uit) deze brief kunt u elke werkdag van 9.00 tot uur telefonisch contact opnemen met de servicelijn van de Inspectie Werk en Inkomen in uw regio. Servicelijn Telefoon Provincie IWI regio-noord Groningen, Friesland en Drenthe IWI regio-oost Overijssel, Gelderland en Flevoland IWI regio-noordwest Noord-Holland en Utrecht IWI regio-zuidwest Zuid-Holland en Zeeland IWI regio-zuid Noord-Brabant en Limburg U kunt voor nadere informatie ook het gemeenteloket raadplegen ( De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, (M. Rutte)

4 4 2. Totaaloverzicht middelen Convenant Gesubsidieerde arbeid ID-banen Op 20 december 2002 heb ik samen met sociale partners en de VNG het convenant gesubsidieerde arbeid 2003 ondertekend. Met mijn brief van 20 december 2002 (kenmerk Intercom/2002/97994) heb ik u op de hoogte gesteld van de inhoud van het convenant en de daarin gemaakte afspraak over een tijdelijke stimuleringsregeling voor het regulier maken van ID-banen. Naast de beschikbare 170 miljoen voor deze stimuleringsregeling werden in het convenant tevens aanvullende middelen beschikbaar gesteld voor sectoren met IDwerknemers. Inmiddels zijn afspraken gemaakt over de inzet van deze aanvullende middelen. In de sectoren Zorg, Onderwijs en Kinderopvang zijn deze afspraken vastgelegd in een apart sectorconvenant. In de andere sectoren worden de middelen zonder aanvullend convenant ingezet. Hierbij informeer ik u over de inzet van de in het kader van het convenant gesubsidieerde arbeid 2003 beschikbaar gestelde middelen en de inhoud van de afgesloten sectorconvenanten. Op 24 april jl. stuurde ik u een afschrift een brief aan de Tweede Kamer (kenmerk ABG/GA/03/15593), waarin de voortgang bij de uitvoering van de afspraken uit het Convenant Gesubsidieerde Arbeid 2003 ook meer in het algemeen is beschreven. Sectorconvenanten Zorg Op 5 februari jl. is het sectorconvenant voor de sector Zorg ondertekend. In het convenant is afgesproken dat vanaf 2004 jaarlijks 30 mln. ter beschikking wordt gesteld door de minister van VWS. Dit bedrag wordt op twee manieren ingezet. In aanvulling op de stimuleringsregeling keert VWS eenmalig 3.500,-- uit voor elke regulier gemaakte ID-baan in de zorg. Het bedrag wordt in 2004 aan de werkgever betaald. Vanaf 2004 verstrekt het ministerie van VWS een doorstroompremie van ,-- aan werkgevers in de zorg die iemand met een gesubsidieerde arbeidsplaats voor onbepaalde tijd in dienst nemen op een (andere) niet-gesubsidieerde functie (bijvoorbeeld een openstaande vacature). Vanaf 2005 is de 30 mln. structureel voor doorstroomsubsidies beschikbaar. Met de aanvullende afspraken in het sectorconvenant zorg is er voor meer mensen perspectief op een reguliere baan. Tevens wordt beoogd om bij te dragen aan de kwaliteit van de dienstverlening in de sector. Onderwijs Op 22 april jl. is het sectorconvenant Onderwijs ondertekend. In het convenant is afgesproken dat alle scholen waar een of meerdere ID-werknemers werkzaam zijn voor elke ID-werknemer eenmalig een bedrag van 1.750,- zullen ontvangen, als tegemoetkoming in de maatregelen die de scholen zullen nemen om ID-banen regulier te maken of anderszins doorstroom naar regulier werk te bevorderen. Daarnaast ontvangen alle scholen in het primair onderwijs een structureel bedrag als tegemoetkoming in de loonkosten van een onderwijsassistent (4 uur per week), waarmee een (ex)id-werknemer gedeeltelijk kan worden gefinancierd.

5 5 Met de in het onderwijsconvenant overeengekomen aanvullende maatregelen wordt het in de onderwijssector beter mogelijk om een bijdrage te leveren aan de uitstroom van ID-werknemers naar reguliere banen in het onderwijs. Kinderopvang Op 29 april jl. is het sectorconvenant Kinderopvang ondertekend. In het convenant is een aanvulling op de subsidie uit de Tijdelijke stimuleringsregeling opgenomen van 2.500,- per regulier gemaakte ID-baan in de sector Kinderopvang. Aanvullende stimuleringsregeling In de sectoren Jeugdhulpverlening, Welzijn en Cultuur zijn geen aparte sectorconvenanten afgesloten. Voor deze sectoren zijn wel aanvullende middelen beschikbaar, die worden ingezet als aanvulling op de basissubsidie van maximaal ,- voor het regulier maken van ID-banen. Deze aanvullingen zijn, samen met de bovengenoemde aanvullingen op de Tijdelijke stimuleringsregeling voor de sectoren Zorg en Kinderopvang geregeld in de Aanvullende stimuleringsregeling (Staatscourant, 23 april 2003, nr. 78). Werkgevers die vóór de inwerkingtreding van de aanvullende regeling een baan in een van deze sectoren regulier gemaakt hebben, komen ook in aanmerking voor deze aanvullende subsidie. Werkgevers aan wie een subsidie wordt toegekend in het kader van de Tijdelijke stimuleringsregeling, ontvangen mits zij tot een van de genoemde sectoren behoren automatisch de aanvullende subsidie. Hiervoor hoeft dus geen aparte aanvraag te worden ingediend In aanvulling op bovenstaande toelichting doe ik u twee overzichten toekomen: 3. Een overzicht van de aanvullende subsidies die in het kader van het regulier maken van IDbanen aan werkgevers kunnen worden verstrekt. 4. Een totaaloverzicht van de inzet van alle in het kader van het Convenant Gesubsidieerde arbeid beschikbaar gestelde middelen. Tabel 1: aanvullende subsidies regulier maken ID-banen Ministerie Sector Subsidie - bedrag per regulier gemaakte baan Totaal beschikbaar gesteld budget ( x 1.000) Beoogd aantal banen regulier te maken OCenW Cultuur 9.000, VWS Zorg 3.500, Jeugdhulpverlening 3.500, Welzijn 4.000, SZW Kinderopvang 2.500, Totaal

6 6 Tabel 2. Totaaloverzicht inzet beschikbare middelen Convenant Gesubsidieerde Arbeid 2003 Sector Middelen Bestemd voor Convenant SZW 170 miljoen in 2003 (deels in 2004) stimuleringsregeling voor banen ( ,- per baan) 20 december 2002 VWS Zorg en Jeugdhulpverlening Welzijn Sport OCenW Onderwijs Cultuur SZW Kinderopvang BZK Veiligheid 30 miljoen structureel vanaf ,63 miljoen in ,37 miljoen in miljoen in 2003 plus middelen uit CAO 3,375 miljoen in miljoen in miljoen in 2004 Aanvulling SZW-stimuleringsregeling (zie tabel 1) + subsidie van voor werkgevers in de zorg die een werknemer vanuit een gesubsidieerde baan aannemen in een reguliere functie. Aanvulling SZW-stimuleringsregeling (zie tabel 1). Nader te bepalen Subsidie van per IDwerknemer voor alle scholen met een of meerdere ID-werknemers. Daarnaast budget per school voor onderwijsassistent voor 4 uur per week Aanvulling SZW-stimuleringsregeling (zie tabel 1). Aanvulling SZW-stimuleringsregeling (zie tabel 1.) Wordt ingezet in het kader van het GSB-convenant, binnen de peiler Veiligheid (specifieke inzet wordt nader bepaald). 5 februari 2003 (zorg) Nee (jeugdhulpverlening) Nee Nee 22 april 2003 Nee 29 april 2003 Ik ga ervan uit dat deze overzichten behulpzaam kunnen zijn bij het maken van afspraken met werkgevers over het gebruik van de stimuleringsregeling en het bevorderen van doorstroom van ID-werknemers naar reguliere banen. Nee

7 7 3. Extra middelen in 2003 voor langdurige minima zonder arbeidsmarktperspectief In de verzamelbrieven van februari en maart zijn de gemeenten geïnformeerd over de extra middelen die zij in 2003 ontvangen voor de financiële ondersteuning van langdurige minima zonder arbeidsmarktperspectief. De verzamelbrief februari bevat het met de VNG overeengekomen kader voor de aanwending van de extra middelen. In aanvulling hierop is in de verzamelbrief maart op basis van een aantal scenario s gemeenten geïllustreerd hoe ze verder invulling kunnen geven aan de financiële ondersteuning. De maartcirculaire van de gemeentefondsbeheerders (d.d. 14 maart 2003) bevat informatie op basis waarvan u kunt berekenen welk bedrag uw gemeente ontvangt van de door het kabinet beschikbaar gestelde 20 miljoen euro. In het verlengde van de hierboven genoemde informatie hecht ik er aan u nog het volgende mee te delen. Mij is gebleken dat er gemeenten zijn die nog niet begonnen zijn aan de uitwerking van de langdurigheidstoeslag omdat zij voor 2003 nadere regels van het rijk verwachten over een langdurigheidstoeslag en/of over de categoriale gemeentelijke inkomensondersteuning. Ik wijs u erop dat deze regels niet zullen komen. De verzamelbrief van februari bevat het kader waarbinnen de gemeenten de besteding van deze extra middelen kunnen vormgeven. Ik wijs er nogmaals op dat er in 2003 geen wijziging optreedt in de gemeentelijke beleidsruimte bij het verstrekken van categoriale inkomensondersteuning. De voornemens met betrekking tot het afschaffen van categoriale inkomensondersteuning, zoals die staan verwoord in het Strategisch Akkoord, zijn in 2003 niet aan de orde. Hetzelfde geldt voor een landelijke regeling voor financiële ondersteuning van langdurige minima zonder arbeidsmarktperspectief. Wellicht ten overvloede merk ik op dat het wetsvoorstel van het vorige kabinet betreffende een lang-laagregeling door het huidige kabinet is ingetrokken en dat een initiatief wetsvoorstel voor een lang-laagregeling door de Tweede Kamer verworpen is. Gemeenten dienen derhalve thans de langdurigheidstoeslag uit te werken, zelf de begrippen langdurig en zonder arbeidsmarktperspectief in te vullen en op basis daarvan de doelgroep vast te stellen. De rijksoverheid treedt hier niet in. Wel wijs ik er op dat ook in het onderhavige geval geldt dat de doelgroep onafhankelijk van de bron van inkomsten dient te worden vastgesteld. De doelgroep kan dus niet uitsluitend bestaan uit bijstandsgerechtigden. Op het gemeenteloket van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ( treft u antwoorden aan op door gemeenten gestelde vragen over dit onderwerp.

8 8 4. Beleidsregels subsidievaststelling Wiw Bij de vaststelling van de WIW-subsidie worden sedert 2002 beleidsregels gehanteerd. Over twee onderwerpen met betrekking tot de beleidsregels wil ik u nu informeren. Het eerste punt betreft de verstrekking van subsidies uit het scholings- en activeringsbudget aan personen, de premies. Hiervoor dienen conform artikel 3, tweede lid, WIW bij gemeentelijke verordening regels gesteld te worden. Aan het ontbreken van deze verordening is in de beginjaren van de WIW geen financiële maatregel verbonden. Met ingang van het toetsingskader 2001 wel. Gebleken is over 2001 dat een aantal gemeenten nog niet premies verstrekken op basis van een verordening, maar enkel op basis van vastgesteld beleid. Aangezien zij daarmee feitelijk wel een normatief kader hanteren leg ik in dergelijke gevallen eenmalig geen maatregel op. Met ingang van 2002 zal ik de wet op dit punt echter strikt toepassen uit het oogpunt van rechtszekerheid voor de burger. Verstrekking van premies zonder gemeentelijke verordening leidt conform de beleidsregels 2002 tot een financiële maatregel. In de tweede plaats zal ik via de beleidsregels 2003, die naar verwachting in juni in de Staatscourant worden gepubliceerd, mijn handelswijze bekend maken in geval gemeenten de verplichting tot uitbesteding en de aanbestedingsregels niet nakomen.

9 9 5. Vergoeding betaalde omzetbelasting Door verschillende gemeenten is gevraagd op welke wijze de gemeenten de toegezegde aanvullende bijdrage in verband met de hogere kosten van reïntegratietrajecten als gevolg van de hierover verschuldigde omzetbelasting zullen ontvangen. Voor het jaar 2003 werd aanvankelijk gedacht aan het treffen van een specifieke regeling op grond waarvan gemeenten de over de ingekochte reïntegratievoorzieningen betaalde omzetbelasting bij het ministerie zouden kunnen declareren. Een dergelijke specifieke regeling bleek echter niet mogelijk zonder strijd op te leveren met artikel 4 van de Wet op het BTW-compensatiefonds en moet daarom achterwege blijven. Als gevolg hiervan kan de betaalde BTW niet afzonderlijk worden gedeclareerd. Hierdoor vervalt de code 229 op het declaratieformulier en vervallen de codes 923 (pagina 1) en 317 (pagina 4) van de kostenopgave De betreffende formulieren zullen niet worden aangepast. Over de wijze waarop met de hogere kosten rekening zal worden gehouden vindt binnenkort nadere besluitvorming plaats. Wellicht ten overvloede wijs ik er in dit verband op dat geen vergoeding wordt toegekend voor de omzetbelasting die wordt betaald over leveringen en diensten die verband houden met de uitvoering van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Alle maximumbedragen die opgenomen zijn in artikel 5, tweede lid van de Regeling financiering en verantwoording Abw, IOAW en IOAZ (Rfa) zijn inclusief het bedrag dat overeenkomt met de af te dragen BTW. De maximumbedragen zijn indertijd, per 1 januari 2001, verhoogd omdat - onder meer - de BTW per 1 januari 2001 is verhoogd van 17,5 naar 19% (BZ/ACT/00/85398). Geen vergoeding wordt verstrekt voor zover de kosten hoger zijn dan de in de Rfa opgenomen maximumbedragen voor onderzoek of begeleiding (artikel 15 Wet financiering Abw, IOAW en IOAZ). Dat betekent dat geen vergoeding wordt verstrekt voor zover de kosten van begeleiding als bedoeld in artikel 8, lid 2 Abw hoger zijn dan 1.530,- inclusief BTW.

10 10 6. Toepasselijkheid Europees Excecutie-verdrag (EEX-verdrag) bij bijstandverhaal in het buitenland Uit een arrest van 14 november 2002 van het Hof van Justitie EG in de zaak gemeente Steenbergen tegen Luc Baten (C-271/00) blijkt dat een vordering tot verhaal van bijstand in het algemeen is te kwalificeren als een burgerlijke zaak waarop het EEX-verdrag (hierna: EEX) van toepassing is. Dit betekent dat een rechterlijke uitspraak met betrekking tot een dergelijke vordering ook in andere EU-landen ten uitvoer kan worden gelegd. Een uitzondering geldt echter, als het een vordering tot verhaal betreft in een situatie waarin tussen de ex-echtgenoten afgesproken is dat na de scheiding geen of slechts beperkte onderhoudsverplichtingen bestaan. Verder geeft het arrest meer duidelijkheid over wat in het kader van het EEX onder sociale zekerheid moet worden verstaan: geschillen over rechten en verplichtingen met betrekking tot wettelijke regelingen op de terreinen die in artikel 4 van EEG-Verordening 1408/71 zijn genoemd. Beide interpretaties zijn ook toepasbaar op artikel 1 van Verordening (EG) 44/2001, de opvolger van het EEX.

11 11 7. Bijzondere bijstand ingeval van detentie. Artikel 9 lid 1 onder a Abw bepaalt dat geen recht op bijstand heeft degene aan wie rechtens zijn vrijheid is ontnomen. Artikel 11 Abw bepaalt dat alleen ingeval van zeer dringende redenen en gelet op alle omstandigheden, hiervan kan worden afgeweken. In de verzamelbrief d.d. 17 februari 2003 aan de gemeenten, heb ik aangegeven, dat er bij de beoordeling of er sprake is van zeer dringende redenen een strikt individuele beoordeling van het voorliggende geval moet plaatsvinden, en dat er dan sprake moet zijn van acute levensbedreigende omstandigheden. In genoemde verzamelbrief heb ik tevens opgemerkt dat hiervan in situaties van detentie geen sprake zal zijn, zodat in de praktijk de verlening van bijstand in geval van detentie is uitgesloten. Dit standpunt heb ik gelet op de bestaande jurisprudentie op dit punt - inmiddels genuanceerd. Ook de situatie dat er sprake is van ernstige consequenties voor de psychische gezondheidstoestand van de belanghebbende, kan onder het begrip acute noodsituatie vallen. Bijzondere bijstandsverlening in geval van detentie is in de praktijk dan ook niet geheel uit te sluiten. Het betreft echter steeds uitzonderlijke situaties waarbij steeds een strikt individuele afweging van de omstandigheden noodzakelijk is. Het was uitdrukkelijk niet de bedoeling van de wetgever om in artikel 11 Abw een algemene ontsnappingsclausule te formuleren voor de uitsluiting van het recht op bijstand. Ook de jurisprudentie laat er geen misverstand over bestaan dat er bij de toepassing van de bijzondere bijstand in geval van detentie geen sprake is van gemeentelijke beleidsvrijheid. De reclassering en de bureau s sociale dienstverlening binnen het gevangeniswezen moeten in staat worden geacht om in overleg met de gedetineerde, de gemeente, de betreffende energieleverancier en de woningverhuurder naar oplossingen te zoeken voor deze problematiek. Met betrekking tot dit onderwerp vindt overleg plaats tussen Justitie en SZW, om te bezien of zich hierbij knelpunten voordoen.

12 12 8. Wijziging regeling Persoonsgebonden budgetten Nederlanders kopen op dit moment zelf hun zorg in dankzij een persoonsgebonden budget (PGB). Tot 1 april stuurden zij declaraties naar de Sociale Verzekeringsbank. De SVB betaalde dan de zorgverlener uit. Dit is sinds 1 april 2003 anders. De AWBZ-verzekerden ('budgethouders') ontvangen het geld van het zorgkantoor op hun eigen bankrekening en betalen zelf hun hulpverlener. Het geld dat niet aan zorg wordt besteed moet de budgethouder terugbetalen aan het zorgkantoor. Het PGB is dan ook geen inkomen, tenzij het wordt uitbetaald aan een gezinslid dat de verzorging op zich genomen heeft. Tot 1 januari 2006 zullen er iedere maand ca budgethouders overstappen van de 'oude' regeling naar 'PGB nieuwe stijl'. Bij de PGB-regeling nieuwe stijl wordt het budget door het zorgkantoor bij wijze van voorschot uitbetaald aan de budgethouder. Een PGB van maximaal 2500 per kalenderjaar wordt in één keer uitbetaald. Een PGB van meer dan per kalenderjaar wordt maandelijks bevoorschot. Een PGB kan oplopen tot per jaar. In contacten met bijstandsgerechtigden is het van belang om te weten dat het PGB geen inkomen is. Voor meer informatie over het PGB: of Bron: CVZ

13 13 9. Tijdelijke stimuleringsregeling intensivering opsporing en controle Abw De Tijdelijke stimuleringsregeling intensivering opsporing en controle Abw is gepubliceerd in de Staatscourant (1 mei 2003, nr. 83, p. 13). Deze regeling vervangt de huidige Stimuleringsregeling opsporingssamenwerkingsverbanden. Met de nieuwe regeling wordt de mogelijkheid geboden om subsidie aan te vragen voor: 1. uitbreiding van de gemeentelijke personele formatie op het gebied van de opsporing en de controle; 2. de totstandkoming of de uitbreiding van een opsporingssamenwerkingsverband. ad 1. Per gemeente/samenwerkingsverband kan voor subsidie in aanmerking worden gebracht maximaal 1 fte opsporing en maximaal 5 fte s controle. Dit aantal is afhankelijk van het aantal uitkeringen Abw, Ioaw, Ioaz en Wik. De subsidie voor opsporing bedraagt maximaal ,-- voor de brutojaarsalariskosten voor de extra fte; voor de fte( s) op het gebied van controle bedraagt de subsidie maximaal ,-- per extra fte. In concreto gaat het hierbij om werkzaamheden zoals het afleggen van huisbezoeken om bijvoorbeeld mogelijke partnerfraude te onderzoeken. De extra inzet van personele capaciteit kan ook worden gebruikt om deel te nemen aan multidisciplinaire fraudeteams om gezamenlijke controles met de Belastingdienst, het UWV en de Arbeidsinspectie uit te voeren bij bedrijven. De aanvragen voor uitbreiding van de formatie op het gebied van de opsporing en de controle kunnen worden ingediend tot uiterlijk 1 juli Om te kunnen vaststellen dat daadwerkelijk sprake is van een uitbreiding moeten bij de aanvraag gegevens worden overgelegd m.b.t. de omvang van de formatie op het gebied van de opsporing en/of controle op het moment van de subsidieaanvraag. Verder moet rekening gehouden worden met het in de regeling genoemde subsidieplafond. Subsidieaanvragen worden in volgorde van binnenkomst behandeld. ad 2. Dit onderdeel van de regeling heeft als doel het tot stand brengen van samenwerkingsverbanden van 5 fte s of meer opsporingscapaciteit. Voorts kunnen samenwerkingsverbanden, die al uit 5 fte s opsporingscapaciteit bestaan, maar door intergemeentelijke samenwerking uitbreiden naar 10 fte s of meer, ook subsidie verkrijgen. De stimuleringsregeling biedt de mogelijkheid om tot uiterlijk 1 augustus 2003 middels het overleggen van een intentieverklaring subsidie aan te vragen voor het opstellen van een plan van aanpak om samenwerking tot stand te brengen. Uiterlijk 4 maanden na indiening van het subsidieverzoek wordt een vervolgverzoek ingediend voor implementatiekosten voor het daadwerkelijk tot stand brengen/uitbreiden van het samenwerkingsverband. Voor meerdere details verwijs ik u naar de subsidieregeling zelf die als bijlage bij deze verzamelbrief is bijgevoegd. De aanvragen voor subsidie voor beide onderdelen van de subsidieregeling kunnen worden ingediend bij StimulanSZ. Hiervoor moet gebruik gemaakt worden van het aanvraagformulier, dat als bijlage 1 is opgenomen bij deze tijdelijke stimuleringsregeling (op te vragen bij StimulanSZ, zie ook StimulanSZ faciliteert gemeenten bij het indienen van hun subsidieverzoek. Dit betekent dat StimulanSZ de aanvraag beoordeelt en controleert of de ingediende aanvragen volledig zijn, waarna deze met een advies doorgezonden worden naar het

14 14 Bureau Opsporingsbeleid van het ministerie van SZW. De directeur van dit bureau neemt namens de Minister een beslissing op het ingediende verzoek. Wilt u meer weten over de Tijdelijke stimuleringsregeling intensivering opsporing en controle, bel dan met Chris Tax, adviseur van StimulanSZ, telefoon

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Van Gent (GL) over bijzondere bijstand aan gedetineerden. (Ingezonden 26 maart 2003).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Van Gent (GL) over bijzondere bijstand aan gedetineerden. (Ingezonden 26 maart 2003). Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Intercom/2003/44068. Door middel van deze brief informeer ik u over enkele relevante ontwikkelingen op het terrein van werk en inkomen.

Intercom/2003/44068. Door middel van deze brief informeer ik u over enkele relevante ontwikkelingen op het terrein van werk en inkomen. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid AAN colleges van Burgemeester en Wethouders i.a.a. Directeuren Sociale Dienst Hoofden Sociale Zaken Hoofden Financiën Directeuren/hoofden I&A Hoofden Kinderopvang

Nadere informatie

Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag

Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag Agendanr. : Doc.nr : B2003 14372 Afdeling: : Sociale Zaken en Werkgelegenheid B&W-VOORSTEL Onderwerp : Langdurigheidstoeslag 2003 Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag Algemeen:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 619 Verslagen van de commissie voor de verzoekschriften Nr. 101 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELE- GENHEID Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Werk

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Werk Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Werk Tijdelijke stimuleringsregeling regulier maken 10.000 ID-banen Informatie voor werkgevers Een reguliere baan voor 10.000 ID-werknemers Van 1 maart

Nadere informatie

Convenant Gesubsidieerde Arbeid 2003

Convenant Gesubsidieerde Arbeid 2003 Convenant Gesubsidieerde Arbeid 2003 1. Preambule Het kabinet, sociale partners en de VNG zetten zich in om met een tijdelijke impuls de doorstroom van werknemers in gesubsidieerde arbeid naar reguliere

Nadere informatie

Hoofdkantoor en vestigingen CWI Hoofdkantoor UWV Hoofdkantoor en regiokantoren IWI. Intercom/2003/72045

Hoofdkantoor en vestigingen CWI Hoofdkantoor UWV Hoofdkantoor en regiokantoren IWI. Intercom/2003/72045 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid AAN colleges van Burgemeester en Wethouders i.a.a. Directeuren Sociale Dienst Hoofden Sociale Zaken Hoofden Kinderopvang Hoofden Financiën Directeuren/hoofden

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel Wijziging Subsidieverordening Gemeente Eindhoven 2002 inzake gesubsidieerde arbeid (flexvergoeding en opstapbaan)

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel Wijziging Subsidieverordening Gemeente Eindhoven 2002 inzake gesubsidieerde arbeid (flexvergoeding en opstapbaan) gemeente Eindhoven gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer Beslisdatum B&W Dossiernummer Raadsvoorstel Wijziging Subsidieverordening Gemeente Eindhoven 2002 inzake gesubsidieerde arbeid (flexvergoeding

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Werk

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Werk Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Werk Tijdelijke stimuleringsregeling regulier maken 10.000 ID-banen Informatie voor ID-werknemers Van ID-baan naar gewone baan Het Ministerie van Sociale

Nadere informatie

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag Zaanstad 2015

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag Zaanstad 2015 Verordening individuele inkomens- en studietoeslag Zaanstad 2015 De raad van de gemeente Zaanstad, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van.. 2014; nr. gelet op de artikel

Nadere informatie

Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand

Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 19 december 2012 Registratienummer: TB 12.3407403 Agendapunt: 8 Onderwerp: Voorstel: Toelichting: Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2010;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2010; CVDR Officiële uitgave van Eemsmond. Nr. CVDR63088_1 11 oktober 2016 Re-integratieverordening 2010 De raad van de gemeente Eemsmond; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Openbaar advies B en W Welzijn Sociale zaken en werkgelegenheid

Openbaar advies B en W Welzijn Sociale zaken en werkgelegenheid Openbaar advies B en W Welzijn Sociale zaken en werkgelegenheid registratienummer 2003001074 opsteller advies H. Roodenburg telefoonnummer 010-5931531 paraaf chef/sectorhoofd paraaf sectorcontroller medeparaaf

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017,

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017, Verordening Individuele inkomenstoeslag ISD BOL 2018 De raad van de gemeente Landgraaf; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017, met overneming van de daarin vermelde motieven;

Nadere informatie

De Raad van de gemeente Ede,

De Raad van de gemeente Ede, De Raad van de gemeente Ede, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Ede d.d. 11 november 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet; overwegende

Nadere informatie

Convenant omzetten gesubsidieerde arbeid naar reguliere banen in de kinderopvang

Convenant omzetten gesubsidieerde arbeid naar reguliere banen in de kinderopvang Convenant omzetten gesubsidieerde arbeid naar reguliere banen in de kinderopvang 1. Inleiding In het Strategisch Akkoord is afgesproken dat gemeenten vanaf 2003 op het reïntegratiebudget een bedrag van

Nadere informatie

VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG WWB 2012

VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG WWB 2012 Bijlage behorende bij ontwerpbesluit nr. 12Rb037, vastgesteld in de raadsvergadering van 27 juni 2012. VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG WWB 2012 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen 1.

Nadere informatie

Gemeente Nieuwegein; Verordening Individuele inkomenstoeslag WIL; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Gemeente Nieuwegein; Verordening Individuele inkomenstoeslag WIL; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Nieuwegein. Nr. 6527 23 januari 2015 Gemeente Nieuwegein; Verordening Individuele inkomenstoeslag WIL; De raad van de gemeente Nieuwegein; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente De Wolden 2015

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente De Wolden 2015 Het digitale Gemeenteblad Officiële uitgave van gemeente De Wolden Nummer 21, 24 december 2014 Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente De Wolden 2015 De raad van de gemeente De Wolden;

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Maastricht-Heuvelland 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Maastricht-Heuvelland 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; Gelet op artikel 36 van de Participatiewet; Gezien het advies van

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015 Gemeente Harlingen

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015 Gemeente Harlingen Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015 Gemeente Harlingen Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Harlingen Onderwerp: Participatiewet De raad van de gemeente Harlingen Gelezen

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Midden-Delfland 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Midden-Delfland 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Midden-Delfland. Nr. 81363 24 december 2014 Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Midden-Delfland 2015 De raad van de gemeente Midden-Delfland gelezen

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d 27 februari 2009, inzake de Langdurigheidstoeslag;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d 27 februari 2009, inzake de Langdurigheidstoeslag; Gemeente Appingedam Raadsbesluit De raad van de gemeente Appingedam; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d 27 februari 2009, inzake de Langdurigheidstoeslag; gelet op

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 31 127 Wijziging van de Wet werk en bijstand in verband met aanpassing van de groep met recht op bijstand bij langer verblijf buiten Nederland

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Smallingerland gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 november 2014;

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Smallingerland gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 november 2014; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Smallingerland. Nr. 79151 24 december 2014 Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Smallingerland 2015 De raad van de gemeente Smallingerland ; gelezen

Nadere informatie

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Heerhugowaard Officiële naam regeling Verordening individuele studietoeslag gemeente Heerhugowaard 2015 Citeertitel Verordening

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA Den Haag. BZ/ACT/01/64814c

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA Den Haag. BZ/ACT/01/64814c Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA Den Haag Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door

Nadere informatie

Verordening Langdurigheidstoeslag ISD BOL 2012

Verordening Langdurigheidstoeslag ISD BOL 2012 Verordening Langdurigheidstoeslag ISD BOL 2012 De raad van de gemeente Onderbanken; Gezien het advies van de Commissie WAS van 22 mei 2012; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Onderbanken

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Paragraaf 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit besluit wordt verstaan onder: a. uitkeringsgerechtigden: personen

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015. Gemeente.

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015. Gemeente. De raad van de gemeente.; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders..; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, en derde lid, van de Participatiewet; overwegende dat het van

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR302150_1. Verordening Kinderopvang Delft Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

CVDR. Nr. CVDR302150_1. Verordening Kinderopvang Delft Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen CVDR Officiële uitgave van Delft. Nr. CVDR302150_1 3 oktober 2017 Verordening Kinderopvang Delft 2013 De raad der gemeente Delft; gelezen het voorstel van het college van 7 mei 2013; Gelet op artikel 149

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 oktober, nr. ;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 oktober, nr. ; DE RAAD DER GEMEENTE HAREN, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 oktober, nr. ; gelet op artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet, de artikelen 7 en 8 en 10, tweede

Nadere informatie

Officiële naam regeling Verordening Individuele Studietoeslag Participatiewet Breda 2015

Officiële naam regeling Verordening Individuele Studietoeslag Participatiewet Breda 2015 Wetstechnische informatie Overheidsorganisatie Gemeente Breda Officiële naam regeling Verordening Individuele Studietoeslag Participatiewet Breda 2015 Citeertitel Verordening Individuele Studietoeslag

Nadere informatie

VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG GEMEENTE MIDDEN-DELFLAND 2015

VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG GEMEENTE MIDDEN-DELFLAND 2015 Registratienummer : 2014-25285 / 14Z.005915 Onderwerp : Concept 'Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Midden-Delfland 2015' VERORDENING INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG GEMEENTE MIDDEN-DELFLAND

Nadere informatie

Raadsvoorstel 4 juli 2012 AB RV

Raadsvoorstel 4 juli 2012 AB RV Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 4 juli 2012 AB12.00617 RV2012.060 Gemeente Bussum Vaststellen Regeling 65 Plus Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Verordening langdurigheidstoeslag WWB ISD Bollenstreek 2012

Verordening langdurigheidstoeslag WWB ISD Bollenstreek 2012 Verordening langdurigheidstoeslag WWB ISD Bollenstreek 2012 De raad van de gemeente Teylingen; gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van de ISD Bollenstreek van d.d. 19 maart 2012 gelet op de

Nadere informatie

Verordening Individuele Inkomenstoeslag. Gemeente Kerkrade

Verordening Individuele Inkomenstoeslag. Gemeente Kerkrade Verordening Individuele Inkomenstoeslag Gemeente Kerkrade 2015 Vastgesteld door de raad van de gemeente Kerkrade in zijn vergadering van 17 december 2014 (raadsbesluit 14Rb089) Pagina 2/8 Verordening Individuele

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 23 september 2003 Nummer voorstel: 2003/76

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 23 september 2003 Nummer voorstel: 2003/76 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 23 september 2003 Nummer voorstel: 2003/76 Voor raadsvergadering d.d.: 7-10-2003 Agendapunt: 8B

Nadere informatie

Gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid van de Participatiewet

Gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid van de Participatiewet De raad van de gemeente Kollumerland c.a., Gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid van de Participatiewet Besluit vast te stellen de Verordening individuele inkomenstoeslag

Nadere informatie

Economie en Werk A 12 onderwerp

Economie en Werk A 12 onderwerp Raadsvoorstel jaar bijlagenr. commissie(s) categorie/agendanr. 2003 130 Economie en Werk A 12 onderwerp Extra middelen minima Aan de raad Wijzigingen in het minimabeleid in 2004 Met ingang van 1 januari

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a DEN HAAG BZ/IW/01/63399

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a DEN HAAG BZ/IW/01/63399 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a DEN HAAG Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014 Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Harlingen Onderwerp: Participatiewet De raad van de gemeente Harlingen Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014 gelet op gelet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 277 Wijziging van de Wet werk en bijstand in verband met de herziening van de definities van gezin en middelen (Wet afschaffing huishoudinkomenstoets)

Nadere informatie

gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid van de Participatiewet; b e s l u i t :

gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid van de Participatiewet; b e s l u i t : Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Boxtel 2018 De raad van de gemeente Boxtel, gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van gelet op artikel 8, eerste lid,

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; voorstel aan de raad gemeente werkendam zaaknummer 59872 onderwerp Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet gemeente Werkendam 2015 De raad van de gemeente Werkendam, gelezen het voorstel

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 14.0969 d.d. 28-10-2014 Onderwerp Beleidsregels koopkrachttegemoetkoming 2014 Besluiten: 1) De beleidsregels koopkrachttegemoetkoming lage inkomens 2014 vast te stellen en daarmee in te stemmen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 11 november 2014;

gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; *CONCEPT* CONCEPT Onderwerp Onderwerp_Corsa VERORDENING Nieuw_wijziging_intrekking Dossiercode Documentsoort De Raad van de gemeente Uden; overwegende dat het noodzakelijk is het verstrekken van een individuele

Nadere informatie

Titel Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Echt-Susteren 2019

Titel Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Echt-Susteren 2019 Terinzagelegging Titel Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Echt-Susteren 2019 Gepubliceerd in Elektronisch gemeenteblad (GVOP) Overheid.nl (CVDR) Publicatiedatum 27 december 2018 Inzagetermijn

Nadere informatie

Betreft: Vaststellen Verordening Individuele Inkomenstoeslag gemeente Tynaarlo 2015

Betreft: Vaststellen Verordening Individuele Inkomenstoeslag gemeente Tynaarlo 2015 Raadsbesluit nr. 7.c Betreft: Vaststellen Verordening Individuele Inkomenstoeslag gemeente Tynaarlo 2015 De raad van de gemeente; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

(Tijdelijke stimuleringsregeling regulier maken ID-banen [Versie geldig vanaf: ])

(Tijdelijke stimuleringsregeling regulier maken ID-banen [Versie geldig vanaf: ]) Staatscourant 14-02-2003, 37. Regeling houdende regels met betrekking tot verstrekking van een eenmalige subsidie aan werkgevers die een dienstbetrekking als bedoeld in het Besluit in- en doorstroombanen

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg Beleidsregels Kinderopvang Gemeente Steenbergen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Steenbergen,

Nadere informatie

REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005

REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005 -1.833.52 REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005 HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. de wet : de WWB b. WWB:

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag gemeente Westland 2017

Verordening individuele studietoeslag gemeente Westland 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Westland. Nr. 19318 8 februari 2017 Verordening individuele studietoeslag gemeente Westland 2017 De raad van de gemeente Westland; Gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015 Nr. 2014/78 De raad van de gemeente Leeuwarderadeel; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 21 oktober 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Nr. 15B De raad van de gemeente Delfzijl; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Delfzijl d.d. 5 december 2017; gelet op artikel

Nadere informatie

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente Hoogeveen 2015.

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente Hoogeveen 2015. CVDR Officiële uitgave van Hoogeveen. Nr. CVDR343762_1 29 maart 2016 Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente Hoogeveen 2015 De raad van de gemeente Hoogeveen; gelezen het voorstel van

Nadere informatie

Verordening. Verordening individuele inkomenstoeslag 2015

Verordening. Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 Verordening Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 Artikel 1 Begrippen In deze verordening wordt verstaan onder: a. Inkomen: totaal van inkomen, bedoeld in artikel 32 van de Participatiewet en de

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van: 11 november 2014;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van: 11 november 2014; Verordening individuele inkomenstoeslag Westerveld 2015 De raad van de gemeente Westerveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van: 11 november 2014; gelet op artikel 147, eerste lid,

Nadere informatie

Raadsnota. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 15 december 2008 Agenda nr: Onderwerp: Het beleid in het kader van sociaal medische indicatie in relatie tot de Wet kinderopvang. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Intercom/2003/27992. Datum 4 april 2003

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Intercom/2003/27992. Datum 4 april 2003 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid AAN colleges van Burgemeester en Wethouders i.a.a. Directeuren Sociale Dienst Hoofden Sociale Zaken Hoofden Financiën Directeuren/hoofden I&A Hoofdkantoor

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Werk en Bijstand Afdeling Uitkeringsnormen, Rechten en Plichten Colleges van Burgermeesters en Wethouders I.a.a. Directeuren Sociale Dienst Hoofden

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 4.2 Maastricht-Heuvelland 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 4.2 Maastricht-Heuvelland 2015 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 4.2 Maastricht-Heuvelland 2015 Het Algemeen Bestuur van Pentasz Mergelland, - gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, van de Participatiewet;

Nadere informatie

BELEIDSREGELS UITVOERING WET EENMALIGE KOOPKRACHTTEGEMOETKOMING LAGE INKOMENS GEMEENTE HAARLEMMERMEER 2014

BELEIDSREGELS UITVOERING WET EENMALIGE KOOPKRACHTTEGEMOETKOMING LAGE INKOMENS GEMEENTE HAARLEMMERMEER 2014 BELEIDSREGELS UITVOERING WET EENMALIGE KOOPKRACHTTEGEMOETKOMING LAGE INKOMENS GEMEENTE HAARLEMMERMEER 2014 HOOFDSTUK 1: BEGRIPSBEPALINGEN REGELING Artikel 1. Begripsbepalingen 1. De begripsomschrijvingen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 september 2012

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 september 2012 Raadsbesluit De raad van de gemeente Noord-Beveland; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 september 2012 gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en artikel 8 lid 1 onderdeel d, artikel

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : 0710029 Ag nr. : 9 Datum :29-03-07

Raadsvoorstel Reg. nr : 0710029 Ag nr. : 9 Datum :29-03-07 Ag nr. : 9 Onderwerp Aanpassing Re-integratieverordening Wet werk en bijstand Voorstel 1. Artikel 16 van de Re-integratieverordening gemeente Boxtel, zoals vastgesteld op 15-12-2005 onder nummer 0510742

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Enschede 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Enschede 2015 Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Enschede 2015 De raad van de gemeente Enschede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 november 2014; gelet op artikel 8, eerste lid,

Nadere informatie

Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand 2004

Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand 2004 RAADSBESLUlT De raad van de gemeente Papendrecht; gelezen het voorstel van het college d.d. 18 juni 12004; nummer 041 12004; gelet op anikei 147, eerste lid van de Gemeentewet, de anikelen 7 en 8 en 10

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 december 2014;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 december 2014; Gemeenteraad Onderwerp: Volgnummer 2014-84 Participatiewet, onderdeel WWB-maatregelen Dienst/afdeling Werk en inkomen De raad van de gemeente Oss; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Verordening Langdurigheidstoeslag Voor de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum

Verordening Langdurigheidstoeslag Voor de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum Verordening 2014 Workshop 2013 Verordening Langdurigheidstoeslag Voor de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum ISD Noordoost Datum: 22-10-2013 Versie: 29-10-2013 Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht) (gewijzigd n.a.v. de raadsvergadering van 16-12-2014) De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel

Nadere informatie

VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG WWB 2013 GEMEENTE NOORD-BEVELAND

VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG WWB 2013 GEMEENTE NOORD-BEVELAND VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG WWB 2013 GEMEENTE NOORD-BEVELAND Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen. 1 Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Gouda van 29 november 2011;

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Gouda van 29 november 2011; 00007777 besluit van de gemeenteraad voorstelnummer 723668 onderwerp Verordening langdurigheidstoesiag 2012 29 november 2011 de raad van de gemeente gouda Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Bijlage behorende bij ontwerpbesluit nr. 13Rb050 d.d. 30 oktober 2013 VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG WWB 2013

Bijlage behorende bij ontwerpbesluit nr. 13Rb050 d.d. 30 oktober 2013 VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG WWB 2013 Bijlage behorende bij ontwerpbesluit nr. 13Rb050 d.d. 30 oktober 2013 VERORDENING LANGDURIGHEIDSTOESLAG WWB 2013 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen 1. In deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

voor de dienstbetrekking of arbeidsovereenkomst.

voor de dienstbetrekking of arbeidsovereenkomst. SZW Wijziging Regeling uitvoering en financiering Wet inschakeling werkzoekenden in verband met de uitvoering van het verstrekken van een eenmalige subsidie voor het aanvaarden van arbeid 20 december 2000/AM/RAW/00/

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag WIL

Verordening individuele inkomenstoeslag WIL Verordening individuele inkomenstoeslag WIL De raad van de gemeente IJsselstein; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 november 2015 (nr: ); gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef

Nadere informatie

dat per 1 januari 2013 de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen in werking is getreden;

dat per 1 januari 2013 de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen in werking is getreden; Gemeenteblad van de gemeente Dinkelland Jaargang: 2014 Nummer: 36 Uitgifte: 28 mei 2014 Bekendmaking van het besluit het college van burgemeester en wethouders d.d. 27 mei 2014, nr. I14.023752, tot vaststelling

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD 2004 nr. 150

GEMEENTEBLAD 2004 nr. 150 GEMEENTEBLAD 2004 nr. 150 De raad van de gemeente Maassluis; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 17 augustus 2004, bijlagennummer I ; gelet op artikel 149, eerste lid van de Gemeentewet,

Nadere informatie

Wijziging bedragen. WWB, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 per 1 januari 2014. Inleiding

Wijziging bedragen. WWB, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 per 1 januari 2014. Inleiding Inleiding Het wettelijk minimumloon is per 1 januari 2014 vastgesteld op 1.485,60 per maand. In verband hiermee zal het netto minimumloon, als bedoeld in artikel 37 van de Wet werk en bijstand (WWB) per

Nadere informatie

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Wijziging van de Wet werk en bijstand in verband met aanpassing van de groep met recht op bijstand bij langer verblijf buiten Nederland Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag 2015

Verordening individuele studietoeslag 2015 De raad van de gemeente Boxtel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 november 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c van de Participatiewet, gelet op artikel 36b, eerste

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Krimpen aan den IJssel 2015

Verordening individuele studietoeslag Krimpen aan den IJssel 2015 Verordening individuele studietoeslag Krimpen aan den IJssel 2015 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2014;

Nadere informatie

op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 november 2014, no.za. 14-30185/DV.14-415, afdeling Samenleving;

op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 november 2014, no.za. 14-30185/DV.14-415, afdeling Samenleving; No. 19. De raad van de gemeente Vlagtwedde; op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 november 2014, no.za. 14-30185/DV.14-415, afdeling Samenleving; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Renkum 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Renkum 2015 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Renkum 2015 De raad van de gemeente Renkum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014; gelet op artikel 8, eerste

Nadere informatie

Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Sociale Dienst Bommelerwaard (hierna te noemen Sociale Dienst Bommelerwaard);

Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Sociale Dienst Bommelerwaard (hierna te noemen Sociale Dienst Bommelerwaard); Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Sociale Dienst Bommelerwaard (hierna te noemen Sociale Dienst Bommelerwaard); Gezien het voorstel van het Dagelijks Bestuur van 22 november 2012;

Nadere informatie

Beleidsregels inzake tegemoetkoming kosten kinderopvang op grond van sociaal medische indicatie gemeente Dongen 2012

Beleidsregels inzake tegemoetkoming kosten kinderopvang op grond van sociaal medische indicatie gemeente Dongen 2012 CVDR Officiële uitgave van Dongen. Nr. CVDR228420_1 12 september 2017 Beleidsregels inzake tegemoetkoming kosten kinderopvang op grond van sociaal medische indicatie gemeente Dongen 2012 Het college van

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Onderwerp : De Verordening langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand 2013. Raadsvergadering : 26 juni 2013 Agendapunt :

Voorstel aan de Raad. Onderwerp : De Verordening langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand 2013. Raadsvergadering : 26 juni 2013 Agendapunt : Voorstel aan de Raad Onderwerp : De Verordening langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand 2013 Raadsvergadering : 26 juni 2013 Agendapunt : Portefeuillehouder : M.P. Groffen Datum : 16 april 2013 Bestuurlijk

Nadere informatie

Besluit nr.: Onderwerp: Verordening sociaal-medische indicatie kinderopvang Albrandswaard

Besluit nr.: Onderwerp: Verordening sociaal-medische indicatie kinderopvang Albrandswaard RAADSBESLUIT Besluit nr.: 131248 Onderwerp: Verordening sociaal-medische indicatie kinderopvang Albrandswaard De raad van de gemeente Albrandswaard; Overwegende dat het gewenst is de verlening, de voorschotverlening

Nadere informatie

Jaar: 2007 Nummer: 57 Besluit: B&W 09 oktober 2007 Gemeenteblad WIJZIGING WWB W011 LOONKOSTENSUBSIDIE. Het college van burgemeester en wethouders,

Jaar: 2007 Nummer: 57 Besluit: B&W 09 oktober 2007 Gemeenteblad WIJZIGING WWB W011 LOONKOSTENSUBSIDIE. Het college van burgemeester en wethouders, Jaar: 2007 Nummer: 57 Besluit: B&W 09 oktober 2007 Gemeenteblad WIJZIGING WWB W011 LOONKOSTENSUBSIDIE Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op artikel 7 eerste lid onderdeel a en artikel 8

Nadere informatie

Beleidsregels Uitstroompremies Wwb, Ioaw en Ioaz

Beleidsregels Uitstroompremies Wwb, Ioaw en Ioaz Beleidsregels Uitstroompremies Wwb, Ioaw en Ioaz Beleidsregels Uitstroompremies Wwb, Ioaw en Ioaz van de gemeente Hulst Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Hulst (hierna: het college)

Nadere informatie

Geconsolideerde Verordening individuele inkomenstoeslag participatiewet gemeente Oegstgeest 2015

Geconsolideerde Verordening individuele inkomenstoeslag participatiewet gemeente Oegstgeest 2015 Geconsolideerde Verordening individuele inkomenstoeslag participatiewet gemeente Oegstgeest 2015 De raad van de gemeente Oegstgeest gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 november 2014,

Nadere informatie

Verordening Individuele Inkomenstoeslag 2015

Verordening Individuele Inkomenstoeslag 2015 Verordening Individuele Inkomenstoeslag 2015 De raad van de gemeente Borne, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d., gelet op artikel 8, tweede lid, van de Participatiewet; Overwegende

Nadere informatie

Gezien van voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2014 met overneming van de daarin vermelde motieven;

Gezien van voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2014 met overneming van de daarin vermelde motieven; De raad van de gemeente Roosendaal; Gezien van voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2014 met overneming van de daarin vermelde motieven; Gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, artikel

Nadere informatie

Verordening langdurigheidstoeslag. gemeente Veendam

Verordening langdurigheidstoeslag. gemeente Veendam Verordening langdurigheidstoeslag gemeente Veendam 2012 Doel: deze verordening heeft als doel regels te stellen met betrekking tot het vaststellen van de voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen voor

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag Brummen 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag Brummen 2015 Verordening individuele inkomenstoeslag Brummen 2015 Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Begripsbepaling... 3 Artikel 2 Indienen verzoek... 3 Hoofdstuk 2 Recht

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten Raadsbesluit De raad van de gemeente Houten ; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 april ; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; gelet op artikel 4, tweede lid en

Nadere informatie

Verordening participatie schoolgaande kinderen Wet werk en bijstand 2012

Verordening participatie schoolgaande kinderen Wet werk en bijstand 2012 De raad van de gemeente Leusden; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Leusden d.d. 14 februari 2012, nr. 180294 gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel g, van de Wet werk en bijstand;

Nadere informatie

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2004 gemeente Tholen

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2004 gemeente Tholen CVDR Officiële uitgave van Tholen. Nr. CVDR43763_1 20 maart 2018 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2004 gemeente Tholen De raad der gemeente Tholen; gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Versie 03-12-2014 De Raad van de gemeente Littenseradiel; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b,

Nadere informatie