6. Informatie voor ouders; wat signalen zijn, wat ouders kunnen doen, publicaties en websites.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "6. Informatie voor ouders; wat signalen zijn, wat ouders kunnen doen, publicaties en websites."

Transcriptie

1 Pesten Bijgewerk: Inhoudsopgave: 1. Inleiding. 2. Pedagogisch klimaat. a. Het voorkomen van ongewenst gedrag b. Welke afspraken zijn er gemaakt? 3. Het pestprotocol. a. Definities. b. Kenmerken van de pestkop c. Kenmerken van de gepeste. d. Signalen die kunnen wijzen op pesten. e. Het tijdig signaleren van pestgedrag. f. Hoe te handelen als pestgedrag wordt gesignaleerd? 4. Digitaal pesten. 5. Contactpersonen en instanties die zich met pesten bezighouden, zowel binnen als buiten de school. 6. Informatie voor ouders; wat signalen zijn, wat ouders kunnen doen, publicaties en websites. 1. Inleiding Het pedagogisch klimaat in de school vormt de basis voor het bereiken van goede onderwijsleerresultaten en een positieve ontwikkeling van de kinderen. Kenmerken van zo n klimaat zijn een prettige, ontspannen en open sfeer, waarbij kinderen zich gerespecteerd voelen, ongeacht capaciteiten, vaardigheden, uiterlijk, geloofsovertuiging etc. Deze sfeer, waarin kinderen zich geborgen en veilig voelen is geen vanzelfsprekendheid. Bepaalde situaties kunnen leiden tot ongewenst gedrag. Als dan geen maatregelen worden genomen is pestgedrag denkbaar. Dit document bevat het beleid van de school om te komen tot een goed pedagogisch klimaat en dat te borgen. Alle leerkrachten en overblijfkrachten zijn in het bezit van dit protocol.

2 2. Pedagogisch klimaat Wij willen een school zijn waar iedere leerling zich sociaal aanvaard voelt en zich kan ontwikkelen in een sfeer van veiligheid, acceptatie, erkenning en wederzijds respect. Wij streven in iedere groep een klimaat na dat zich kenmerkt door cohesie en onderling hulpbetoon. Uiteraard wordt hierbij uitgegaan van de positieve kracht van de groep, maar ook een duidelijke structuur is hierbij van belang. Daarom heeft de school regels opgesteld voor de omgang tussen leerlingen onderling, waarbij leerkrachten weten hoe ze deze regels op een succesvolle manier kunnen introduceren. Elke leerkracht draagt er zorg voor dat veel aandacht besteed wordt aan deze regels, vanuit het besef dat we als leerkrachten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een positieve groepsvorming. Leerkrachten bieden voldoende structuur, ook tijdens meer open onderwijsleersituaties. Leerlingen die laag scoren op sociaal initiatief zijn potentiële slachtoffers van pestgedrag, daarom vinden wij het belangrijk om deze leerlingen vanaf groep 1 al planmatig te begeleiden (ZIEN! biedt in dit verband signaleringsmogelijkheden en suggesties). Met elkaar zijn wij alert op signalen als: signalen van laag welbevinden in het algemeen plagen, bespotten en kleineren op een spottende, onvriendelijke manier iemand uitlachen fysiek contact herhaaldelijke betrokkenheid bij ruzies kleefgedrag (dicht bij de leerkracht willen blijven). a. Het voorkomen van ongewenst gedrag Op De Schothorst maken wij pesten bespreekbaar door lessenseries te volgen, zodat de kinderen inzicht krijgen wat de gevolgen van pesten zijn. Daarnaast hanteren wij duidelijke regels zodat iedereen met respect behandeld wordt. Preventief geven we Rots & Watertrainingen in alle groepen en lessen uit onze nieuwe SEO methode, Kinderen en hun sociale talenten, Hellig Hart, lessen uit een map voor waarden en normen. En twee keer per jaar wordt er van elke groep een sociogram gemaakt. Tevens wordt er bij conflictsituaties gerefereerd aan Rots & Water, waarbij er in kaart wordt gebracht welke houding is gekozen (Rots of Water) en welke keuze beter zou kunnen zijn.

3 b. Welke afspraken zijn er gemaakt? Onder schooltijd is de school verantwoordelijk voor uw kind. Er is de school dus alles aan gelegen een zo veilig mogelijke omgeving te creëren. Een belangrijk onderdeel daarvan is het welzijn van de kinderen. We willen graag dat het kind zich veilig voelt binnen onze school. Naast het serieus aanpakken van pesten en plagen, proberen we de omgeving zo veilig mogelijk te maken door: - Toezicht op de speelplaatsen voor schooltijd en in de pauzes. - Toezicht bij het verlaten van het schoolterrein na schooltijd. Een veilig schoolklimaat is voor iedereen belangrijk. Regels die gelden voor alle groepen; 1. Benader een ander zoals je zelf benaderd wilt worden. 2. Vertel het aan de juf of de meester wanneer er iets gebeurt wat jij niet fijn of gevaarlijk vindt. 3. We noemen elkaar bij de voornaam en gebruiken geen scheldnamen. 4. Ben je boos? Probeer er over te praten, of ga anders naar meneer of juf en wanneer je dit niet durft is er ook nog de vertrouwenspersoon. 5. Spullen van een ander behandel je met respect. 6. Word je gepest of heb je ruzie? Praat er thuis ook over, je moet het niet geheim houden. Is het opgelost, dan kunnen we het vergeven en vergeten. 7. We luisteren naar elkaar en nemen de ander serieus. 8. Je mag er zijn! 9. Op basisschool De Schothorst is iedereen welkom. Deze regels worden aan het begin van het schooljaar, in januari en in juni besproken binnen het team. Waar nodig worden de regels bijgesteld indien we als team van mening zijn dat er zaken aanscherping of verbetering behoeven. 3. Het pestprotocol Uitgangspunten: Pesten kan traumatische gevolgen hebben voor de gepeste, maar ook voor de pester. En niet alleen op korte termijn. Zelfs tot in de volwassen leeftijd kunnen mensen er last van blijven houden. Het is van groot belang dat we in een vroeg stadium zulk gedrag signaleren. Ga ervan uit dat 65% van de gepeste kinderen er thuis niet over vertelt. Als je het vermoeden hebt dat een kind wordt gepest, vraag dan in een rustige setting of dat vermoeden klopt of dat er iets anders aan de hand is. Als hij ontkent is het goed om de leerling duidelijk te maken dat hij welkom is wanneer hij problemen heeft.

4 Als een kind klaagt dat het gepest wordt neem dat altijd serieus. Praat erover en probeer zoveel mogelijk feiten te achterhalen. Wees begaan met het kind. Het is heel belangrijk dat kinderen over pesten praten met hun ouders, de leerkrachten en klasgenoten. Een kind kan het probleem doorgaans niet alleen oplossen. Er zal een stappenplan moeten worden opgesteld waarbij alle partijen betrokken zijn: pesters, gepeste, de groep meelopers, de ouders van de gepeste, de ouders van de pester(s) en de leerkrachten. Doelstellingen: 1. Het tijdig signaleren van pestgedrag. 2. Hoe te handelen wanneer pestgedrag wordt gesignaleerd. 3. a. Definities Er bestaat een groot verschil tussen plagen en pesten. Hieronder een aantal kenmerkende verschillen: PLAGEN Is onschuldig en gebeurt onbezonnen en spontaan. Gaat soms gepaard met humor. Is van korte duur, of gebeurt slechts tijdelijk. Speelt zich af tussen gelijken (twee honden vechten om hetzelfde been). Is meestal te verdragen, of zelfs leuk maar kan ook kwetsend of agressief zijn. PESTEN Gebeurt berekenend (men weet meestal vooraf goed, wie, hoe en wanneer men gaat pesten). Men wil bewust iemand kwetsen of kleineren. Is duurzaam: het gebeurt herhaaldelijk, systematisch en langdurig (stopt niet vanzelf na korte tijd). Ongelijke strijd. De onmachtgevoelens van de gepeste staan tegenover de machtsgevoelens van de pestkop. De pestkop heeft geen positieve bedoelingen en wil pijn doen, vernielen of kwetsen. Meestal één tegen één. Meestal een groep (pestkop en meelopers) tegenover één geïsoleerd slachtoffer. Wie wie plaagt, ligt niet vast. De tegenpartijen wisselen keer op keer. Er bestaat een neiging tot een vaste structuur. De pestkoppen zijn meestal dezelfden net als de slachtoffers (mogelijk wisselend door omstandigheden).

5 GEVOLGEN Schaafwond of korte draaglijke pijn (hoort bij het spel). Wordt soms ook als prettig ervaren (plagen is kusjes vragen). De vroegere relaties worden snel weer hersteld. De ruzie of het conflict wordt spoedig bijgelegd. Men blijft opgenomen in de groep. De groep lijdt er niet echt onder. GEVOLGEN Indien niet tijdig wordt ingegrepen, kunnen de gevolgen zowel lichamelijk als psychisch heel pijnlijk en ingewikkeld zijn en ook lang naslepen. Het is niet eenvoudig om tot betere relaties te komen. Het herstel verloopt heel moeizaam. Isolement en grote eenzaamheid bij het gepeste kind. Aan de basisbehoefte om Bij de groep te horen wordt niet voldaan. De groep lijdt onder een dreigend en onveilig klimaat. Iedereen is angstig en men wantrouwt elkaar. Er is daardoor weinig openheid en spontaniteit. Er zijn weinig of geen echte vrienden binnen de groep. b. Kenmerken van de pestkop In de praktijk kan een pester de volgende kenmerken vertonen: Staat vrij positief tegenover geweld, agressie en het gebruik van stoere taal. Imiteert graag agressief gedrag. Is vlugger agressief, gebruikt meer geweld. Lijkt assertief: zegt spontaan wat hij denkt of voelt. Komt uit voor zijn mening. Is vrij impulsief. Heeft de neiging anderen te overroepen of te domineren om controle te houden. Maar is misschien minder zeker dan het lijkt. Wil het middelpunt zijn en is vlug jaloers. Is meestal fysiek sterker of omringd door sterke vrienden die zijn gezag respecteren. Heeft moeite met regels, grenzen en eigen of door anderen opgelegde regels. Schat situaties verkeerd in. Schat de gevolgen van zijn gedrag verkeerd in. Heeft het moeilijk met stress of spanning, die van buitenaf wordt opgelegd (proefwerken, agressie van ouders etc.). Lijdt vaak aan negatieve faalangst. Hoe onveiliger hij zich voelt, hoe groter de behoefte aan een zondebok. Is niet noodzakelijk dommer of slimmer dan de rest. Geniet respect uit angst en niet uit waardering. Heeft een zwak inlevingsvermogen, is vooral met zichzelf bezig en houdt geen rekening met anderen.

6 c. Kenmerken van de gepeste In de praktijk kan iemand die gepest wordt de volgende kenmerken vertonen: Houdt niet van geweld en agressief of onbeschoft taalgebruik. Weet niet hoe hij met agressie moet omgaan. Is meestal fysiek zwakker. Is eerder in zichzelf gekeerd. Is geneigd zich onderdanig of gedienstig te gedragen. Is onzeker in zijn sociale contacten. Durft niet voor zichzelf op te komen. Heeft vaak een lage dunk van zichzelf en gelooft uiteindelijk dat hij het verdient gepest te worden. Voelt zich vaker eenzaam dan andere kinderen. Voelt niet goed aan welke regels of normen er binnen de groep gelden. Reageert niet op een gepaste manier op druk: Begint te huilen of gedraagt zich slaafs; gaat klikken of vleien; probeert zich vrij te kopen met snoep of geld; probeert pestkoppen na te bootsen maar faalt daarin. d. Signalen die kunnen wijzen op pesten. Vaak kunnen d.m.v. een goede observatie al bepaalde signalen van pestgedrag worden opgevangen. Naar aanleiding daarvan kan al snel en adequaat worden gehandeld. Signalen bij de gepeste: Het kind heeft blauwe plekken of schrammen, gescheurde kleren, beschadigde boeken en verliest sportkleren en eigendommen. Ook als hij niet weet hoe de signalen er gekomen zijn of excuses zoekt is er vaak meer aan de hand. Het kind maakt zich het liefst onzichtbaar. Zelfs zonder aanleiding gedraagt hij zich als een geslagen hondje. Hij is vaak neerslachtig en verdrietig of heeft onverwachte stemmingswisselingen met driftbuien. In sommige gevallen is hij onhandelbaar, agressief en overspannen. Hij staat dikwijls alleen op de speelplaats; er komen geen vriendjes thuis om te spelen en hij wordt ook niet uitgenodigd om te komen spelen of te komen op feestjes en logeerpartijen. Hij zoekt het veilige gezelschap van leerkrachten. Als er groepjes worden gekozen wordt hij als laatste gekozen of blijft over. De schoolresultaten worden opeens veel slechter. Hij is vaak afwezig, letterlijk en figuurlijk. Hij vlucht weg in de fantasie en zorgt ervoor dat het zo nipt mogelijk op tijd op school komt en is meteen na schooltijd weer weg. Op zondagavond is hij bijzonder gestrest en zoekt redenen om niet naar school te hoeven. Een plotseling optredend afwijkend gedrag of afwijkende prestaties. Het kind speelt alleen met jongere kinderen. Het spel is toevallig net begonnen als het kind er ook komt. Het kind wil niet naar buiten. Andere kinderen zuchten, piepen en steunen als het kind een idee oppert, dat wel geaccepteerd zou worden indien een ander kind dat idee aangedragen zou hebben. Er wordt veel geroddeld in de groep.

7 Andere kinderen laten zich negatief uit over familieleden van het kind. Andere kinderen reageren negatiever op een fout van het kind dan dat ze doen bij andere klasgenoten. Het kind wil niet meer naar school of geeft aan dat het ziek is. Het kind wil bepaalde kleren niet meer aan naar school. Het kind is snel boos en prikkelbaar. Signalen bij de pester: Hij heeft blauwe plekken of schrammen en besmeurde of gescheurde kleren van de slachtoffers die zich hebben verdedigd. Zijn vriendjes zijn volgzame meelopers die wachten op instructies van de pester. Hij vindt het moeilijk om samen te spelen of samen te werken omdat hij altijd de baas wil zijn. Hij verdraagt het slecht om afhankelijk te zijn van het toeval of van de bekwaamheid of onbekwaamheid van anderen. Hij verdraagt geen kritiek en wordt boos als zijn positieve beeld van zichzelf ter discussie wordt gesteld al is het ook maar door een grapje. Zijn vriendjes zijn gelijkgezinden. Ze spreken vaak negatief of kleinerend over bepaalde kinderen. Wie niet bij de groep hoort is een zwakkeling of zelfs een vijand. Ze kiezen agressieve idolen uit sport, muziek of film. Hij is regelmatig brutaal tegenover een zwakker gezinslid. Dit kan ook een ouder zijn. Hij kan zich moeilijk inleven in de gevoelens van anderen en heeft weinig of geen schuldgevoelens. Hij kan moeilijk grenzen aanvaarden die door anderen worden opgelegd en verdraagt geen kritiek. Je krijgt de indruk dat hij een dubbelleven leidt: thuis en tegenover de leraar is hij volgzaam en braaf maar je hoort klachten over hem in onbewaakte momenten. e. Het tijdig signaleren van pestgedrag 1. De leerkrachten hebben kennis en inzicht in de aspecten van pestgedrag. 2. De leerkrachten houden - in preventieve zin - gesprekken over pesten en de gevolgen daarvan voor de pester zelf en voor de gepeste. 3. Een rapportbespreking is niet geschikt om pestgedrag of herhaaldelijk ongewenst gedrag te bespreken. Dat moet vooraf gebeuren. 4. Bij herhaalde overtreding worden de ouders ingelicht. 5. Twee maal per schooljaar vullen de leerkrachten Zien! in. Leerkrachten bestempelen niet op eigen houtje een pestkop of een gepeste. De signalen worden altijd eerst besproken met de directie en/of de IB-er. Immers pesten wordt al vaak genoemd terwijl daar op basis van de definities geen sprake van is.

8 f. Hoe te handelen als pestgedrag wordt gesignaleerd? Op De Schothorst wordt er gewerkt volgens het vijf sporenbeleid. Wat houdt dat in? Steun bieden aan het kind dat gepest wordt: Naar het kind luisteren en zijn probleem serieus nemen. Met het kind overleggen over mogelijke oplossingen. Samen met het kind werken aan oplossingen. Zo nodig adviseren dat het kind deskundige hulp krijgt, bijvoorbeeld een sociale vaardigheidstraining om weerbaar te worden. Zorgen voor follow-up gesprekken. Steun bieden aan het kind dat zelf pest: Met het kind bespreken wat pesten voor een ander betekent. Het kind helpen om op een positieve manier relaties te onderhouden met andere kinderen. Het kind helpen om zich aan regels en afspraken te houden. Zorgen dat het kind zich veilig voelt; uitleggen wat jij als leerkracht gaat doen om het pesten te stoppen. Stel grenzen en verbind daar consequenties aan. Zorgen voor follow-up gesprekken. De ouders van het gepeste en van het pestende kind steunen: Ouders die zich zorgen maken over pesten serieus nemen. Ouders op de hoogte houden van pestsituaties. Informatie en advies geven over pesten en de manieren waarop pesten kan worden aangepakt. In samenwerking tussen school en ouders het pestprobleem aanpakken. Zowel op school als vanuit de thuissituatie. Zo nodig ouders adviseren tot doorverwijzing naar deskundige ondersteuning. De rest van de klas betrekken bij de oplossingen van het pestprobleem: Met de kinderen praten over pesten en over hun eigen rol daarbij. Met de kinderen overleggen over mogelijke oplossingen en over wat ze zelf kunnen bijdragen aan die oplossingen. Samen met de kinderen werken aan oplossingen, waarbij ze zelf een actieve rol spelen. De algemene verantwoordelijkheid van de school. De school zorgt dat de directie, de mentoren en de docenten voldoende informatie hebben over pesten in het algemeen en het aanpakken van pesten in de eigen groep en de eigen school. De school neemt stelling tegen het pesten. De school brengt huidige situatie rond pestbeleid in kaart. De school werkt aan een goed beleid rond pesten en veiligheid van leerlingen waar de hele school bij betrokken is.

9 4. Sociale media en digitaal Pesten (ook wel cyberpesten) We leven in een tijd van snelle ontwikkeling. Met name op het gebied van sociale media gaan de ontwikkelingen razendsnel. Onder sociale media verstaan: twitter, facebook, linkedin, youtube en andere minder bekende varianten. Ondanks de kansen die sociale media biedt is het ook een ontwikkeling die de nodige problemen met zich mee kan brengen. Het gebruik van sociale media kan uitmonden in cyberpesten. Cyberpesten is een vorm van pestgedrag waarbij gebruik wordt gemaakt van digitale middelen zoals de computer of de mobiele telefoon. Het is meer ongrijpbaar, omdat het veelal buiten de school plaatsvindt, maar de gevolgen zijn wel merkbaar binnen de schoolse situatie. Dit maakt het aanpakken van dit gedrag dan ook lastiger. Het probleem met cyberpesten is dat treiteren via sociale media niet strafbaar is, maar bedreigingen zijn dat wel. Hier ligt voor de school, de ouders en de leerlingen een taak om dit tegen te gaan. a. Het gebruik van sociale media binnen De Schothorst Binnen De Schothorst wordt veel gebruik gemaakt van computers en internet. En zijn meerdere computers per groep beschikbaar die ingezet worden voor onderwijsdoeleinden. Om met multimedia om te gaan is er een internetprotocol opgezet (bijlage 1). Er wordt alleen gewerkt met onderwijs gerelateerde sites en google (om informatie te zoeken). Mobiele telefoons mogen alleen mee naar school wanneer dit met ouders is overlegd en deze worden bij de leerkracht ingeleverd. b. Cyberpesten Zoals aangegeven kan het gebruik van sociale media uitmonden in cyberpesten. Hoe gaat Cyberpesten vaak in zijn werk: Anonieme berichten versturen via , Twitter of Facebook en dergelijke en/of SMS (telefoon) zoals schelden, roddelen, bedreigen etc. Foto s van mobieltjes op webcam en internet plaatsen. Privégegevens op sites plaatsen. Haatprofielen opmaken. account hacken (zich voordoen als een ander). Dit willen we voorkomen door: Leerlingen bewust te maken van de gevaren van internet. Leerlingen bewust te maken van de gevolgen van digitaal pesten. Leerlingen er op wijzen dat ze een strafbaar feit plegen met de nodige gevolgen. Hoe gaan we hiermee om: Luister naar de leerling en oordeel niet direct. Neem contact op met de ouders. Geef geen blijk van verwijt naar ouders maar toon begrip. Leer de leerling assertief te zijn en niet in te gaan op het gebeuren. Adviseer de leerling de berichten op te slaan.

10 Meld het gebeuren bij de vertrouwenspersoon van de school en de Dr. Schaepmanstichting. Probeer de dader te achterhalen (indien mogelijk). Adviseer ouders aangifte te doen bij de politie wanneer er iets geplaatst is op een internetsite. Soms is de identiteit van de dader te achterhalen door uit te zoeken van welke computer het bericht verzonden is (IP-adres). Tevens gaan we uit van de gouden regels voor leerlingen: - Stuur geen gemene of vervelende berichten, dus niet discrimineren, pesten of (seksueel) intimideren. - Surf niet naar sites die niet voor jou bestemd zijn, zoals sekssites of racistische sites enz. - Verspreid geen opnames van medeleerlingen en/of leerkrachten via je telefoon of . - Meld het bij de leerkracht wanneer je vervelende berichten binnen krijgt. 5. Contactpersonen en instanties die zich met pesten bezighouden, zowel binnen als buiten de school. Schoolcontactpersoon: De school heeft mevrouw Marian Berends als schoolcontactpersoon aangewezen bij wie leerlingen, ouders/verzorgers en medewerkers terecht kunnen als het gaat om persoonlijke dingen en/of situaties, waarin iemand zich -op school- niet veilig voelt. Zij zorgt er voor dat de klacht zorgvuldig en in vertrouwen behandeld wordt. Klachten De Dr. Schaepmanstichting heeft een klachtenregeling vastgesteld. Op grond hiervan kunnen ouders/verzorgers en leerlingen klachten indienen over gedragingen en beslissingen (of het nalaten daarvan) van het bestuur, directie en personeel van de school. Als u een klacht heeft over het onderwijs kunt u terecht bij de leerkracht en de directeur. Heeft u klachten over ongewenste intimiteiten, pesten, discriminatie of bejegening, dan kunt u in eerste instantie terecht bij de schoolcontactpersoon of de directeur. Wanneer u vindt dat uw klacht onvoldoende behandeld is of u wilt een en ander buiten de school bespreken, dan kunt u contact opnemen met de externe vertrouwenspersoon, die door het bestuur benoemd is: mevrouw Anne Overbeek, telefoon: , info@anneoverbeek.nl 6.Informatie voor ouders; wat signalen zijn, wat ouders kunnen doen, publicaties en websites. Er is de laatste jaren veel geschreven over pesten. In de volgende boekjes vindt u veel praktische informatie: Bob van der Meer, Pesten op school; wat ouders kunnen doen. Den Bosch, KPC (Ouderreeks), Mija Hasselaar en Bram de Muynck, Ik wil er ook bij horen. Weerbaar worden tegen pesten. Den Hertog Houten Stichting Chris, Pesten verpest het. Dordrecht, 1999

11 Op internet is erg veel informatie te vinden voor kinderen en ouders. Op de volgende sites kunt u goede informatie vinden die aansluit bij uw probleem rotsenwater.nl Bijlage 1: Het internetprotocol Internetprotocol Mail- en internetgebruik door kinderen en internet worden dagelijks gebruikt in het kader van ons onderwijs. Om kinderen zo min mogelijk met ongewenste sites (seks, geweld, racisme e.d.) in aanraking te laten komen maken we gebruik van internetfiltering. Los daarvan hebben we afspraken op school die kinderen beschermen tegen ongewenst internetgebruik. We willen kinderen leren om veilig en prettig om te gaan met internet. Gedragsafspraken met de kinderen: Geef nooit persoonlijke informatie door op internet, zoals namen, adressen en telefoonnummers, zonder toestemming van jouw juf of meneer. Zoek alleen naar informatie die je nodig hebt voor school. Vertel het je juf of meneer meteen als je informatie tegenkomt waardoor je je niet prettig voelt. Als je je aan de afspraken houdt, is het niet jouw schuld dat je zulke informatie tegenkomt. Leg nooit verdere contacten met iemand zonder toestemming van je juf of meneer. Verstuur bij berichten nooit foto's van jezelf of van anderen zonder toestemming van je juf of meneer. Beantwoord nooit waarbij je je niet prettig voelt of waar dingen in staan waarvan je weet dat dat niet hoort. Het is niet jouw schuld dat je zulke berichten krijgt. Verstuur ook zelf dergelijke mailtjes niet.

12 Spreek van tevoren met je meneer of juf af wat je op internet wilt gaan doen. Mail- en internetgebruik door medewerkers Afspraken met de leerkrachten: Internet wordt gebruikt voor opbouwende educatieve doeleinden. Sites die wij kinderen willen laten gebruiken, worden eerst door de leerkracht bekeken. Leerkrachten bespreken de gedragsafspraken met de kinderen en passen deze toe. Leerkrachten houden toezicht op het internetgebruik van kinderen. Er worden geen sites bekeken die niet aan onze fatsoensnormen voldoen. Er wordt aan de kinderen uitgelegd waarom zij bepaalde sites wel of niet mogen bekijken. De leerkracht draagt zorg voor een omgeving waarin kinderen open kunnen vertellen wanneer zij op een ongewenste, onbedoelde site komen. Het is meestal immers niet hun schuld. Regels en wetten met betrekking tot copyright worden in acht genomen. Voor geldt ook het briefgeheim, maar op grond van hun pedagogische verantwoordelijkheid mogen de leerkrachten van leerlingen bekijken. Voor alle werknemers geldt dat internet en op school gebruikt worden voor educatieve doeleinden of werkzaamheden ten behoeve de schoolactiviteiten. ICT-coördinatoren kunnen door het wachtwoord te wijzigen toegang krijgen tot de boxen. De website De website van de school wordt gebruikt om informatie over de school te verstrekken aan kinderen, ouders, leerkrachten en andere geïnteresseerden in onze school. Foto's van kinderen worden alleen op de site geplaatst als illustratie van schoolactiviteiten. Op de site worden alleen adresgegevens en telefoonnummers vermeld van de school en andere openbare instellingen (bijvoorbeeld de onderwijsinspectie of het bestuur) Andere adresgegevens en telefoonnummers worden alleen vermeld na uitdrukkelijke toestemming van de betreffende personen

Westerdiep o.z. 96 7881 HG Emmer Compascuum (0591) 35 33 20 administratie@obs-bente.nl www.obs-bente.nl Aan de ouders, verzorgers, Alle leerlingen van o.b.s. de Bente hebben het pestprotocol ondertekend.

Nadere informatie

Pestprotocol Mariaschool

Pestprotocol Mariaschool Pestprotocol Mariaschool Wat is pesten? Pesten is (psychisch, fysiek of seksueel) systematisch geweld van een leerling of een groep leerlingen ten opzichte van 1 of meer klasgenoten, die niet (meer) in

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Voor een Veilige School

Gedragsprotocol. Voor een Veilige School Gedragsprotocol Voor een Veilige School Inhoud 1. Waarom wij kiezen voor een gedragsprotocol... 3 1.1 Dit gedragsprotocol is een middel om de volgende doelstellingen te bereiken:... 3 2. Achtergrondinformatie...

Nadere informatie

Pestprotocol CBS Het Kompas

Pestprotocol CBS Het Kompas Pestprotocol CBS Het Kompas Inhoud 1. Waarom een pestprotocol?... 4 2. Achtergrondinformatie... 5 2.1 Wat is pesten?... 5 2.2 Pesten en plagen... 5 2.3 Gevolgen... 5 2.4 Partijen bij pesten... 6 2.5 Signalen

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Op Weg

Pestprotocol basisschool Op Weg Pestprotocol basisschool Op Weg Versie 2012 INHOUD 1. Waarom wij kiezen voor een pestprotocol 2. Achtergrondinformatie 2.1 Pesten en plagen, waar zit het verschil? 2.2 Kenmerken van de pester 2.3 Kenmerken

Nadere informatie

Pesten Stappenplan Stap 1 Waarschuwingsfase Stap 2 Het gedrag van de leerling wordt afgekeurd, niet de leerling zelf. Stap 3 Handelingsfase Stap 4

Pesten Stappenplan Stap 1 Waarschuwingsfase Stap 2 Het gedrag van de leerling wordt afgekeurd, niet de leerling zelf. Stap 3 Handelingsfase Stap 4 Pesten Stappenplan Stap 1 Waarschuwingsfase De betreffende leerling wordt 1x gewaarschuwd en de sanctie wordt uitgevoerd. De groepsleiding bespreekt samen met de leerling de gesignaleerde pestsituatie.

Nadere informatie

Protestants-christelijke Basisschool Holk Pestprotocol

Protestants-christelijke Basisschool Holk Pestprotocol Protestants-christelijke Basisschool Holk Pestprotocol Protestants-christelijke Basisschool Holk Galjoen 71-73 3863 EN Nijkerk 033-2452557 033-2458569 E-mail: info@holk.nl internet: www.holk.nl Hoofdstuk

Nadere informatie

Pestbeleid op school

Pestbeleid op school Pestbeleid op school Pesten wordt niet aangepakt en opgelost door projecten. Het vereist attitudeverandering. Een zaligmakende oplossing voor pestproblemen bestaat helaas niet. Bob van der Meer Natuurlijk

Nadere informatie

Pestprotocol VV RIA- W Westdorpe

Pestprotocol VV RIA- W Westdorpe Pestprotocol VV RIA- W Westdorpe INHOUD 1. Waarom wij kiezen voor een pestprotocol 3 2. Achtergrondinformatie 4 2.1 Wat verstaan wij onder pesten? 4 2.2 Kenmerken van de pestkop 6 2.3 Kenmerken van de

Nadere informatie

de basis om te groeien Anti-pestprotocol Dit protocol is onderdeel van het Veiligheidsplan. Dit protocol is vastgesteld door team & MR januari 2018

de basis om te groeien Anti-pestprotocol Dit protocol is onderdeel van het Veiligheidsplan. Dit protocol is vastgesteld door team & MR januari 2018 de basis om te groeien Anti-pestprotocol OBS t Fonnemint Sint Annaparochie Dit protocol is onderdeel van het Veiligheidsplan. Dit protocol is vastgesteld door team & MR januari 2018 Pagina 1 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

1. Anti-pestprotocol Het voorkomen van pestgedrag Hoe wordt er gehandeld Wat verstaan wij onder pesten? 6

1. Anti-pestprotocol Het voorkomen van pestgedrag Hoe wordt er gehandeld Wat verstaan wij onder pesten? 6 Anti-pestprotocol INHOUD 1. Anti-pestprotocol 3 2. Het voorkomen van pestgedrag 4 3. Hoe wordt er gehandeld 5 Bijlage 1: Achtergrondinformatie 1.1 Wat verstaan wij onder pesten? 6 1.2 Kenmerken van de

Nadere informatie

Anti-pestprotocol Basisschool De Violier.

Anti-pestprotocol Basisschool De Violier. Anti-pestprotocol Basisschool De Violier. Inhoud 1. Plagen/Pesten 2. Doel anti-pestprotocol 3. Preventief Pestbeleid 4. Signaleren 5. Het aanpakken van pestgedrag 6. Stappenplan 7. Evaluatie 1. Plagen/Pesten

Nadere informatie

Waarom kiezen wij voor een pestprotocol? Onze visie ten aanzien van onze school:

Waarom kiezen wij voor een pestprotocol? Onze visie ten aanzien van onze school: Pestprotocol Waarom kiezen wij voor een pestprotocol? Onze visie ten aanzien van onze school: Als protestants christelijke basisschool willen wij een afspiegeling zijn van de totale maatschappij waarin

Nadere informatie

2014-2015. Pestprotocol. CBS De Zaaier - Teuge

2014-2015. Pestprotocol. CBS De Zaaier - Teuge 2014-2015 Pestprotocol CBS De Zaaier - Teuge Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 Voorwaarden voor de aanpak... 5 Verschil tussen plagen en pesten... 6 Algemene omgangsregels... 7 Signalen...

Nadere informatie

CBS Samen op Weg

CBS Samen op Weg CBS Samen op Weg 2011-2012 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Achtergrondinformatie... 5 2.1 Wat verstaan wij onder pesten?... 5 2.2 Kenmerken van de Pester... 6 2.3 Kenmerken van de Gepeste... 7 2.4 Signalen,

Nadere informatie

Pestprotocol. Basisschool Kerensheide Stein

Pestprotocol. Basisschool Kerensheide Stein Pestprotocol Basisschool Kerensheide Stein Schooljaar 2016-2017 1 THEORETISCHE VERANTWOORDING Doelstelling: Wij, leerkrachten, leerlingen en ouders van basisschool Kerensheide, streven naar een pestvrije

Nadere informatie

Tegengaan én voorkomen van pesten

Tegengaan én voorkomen van pesten Tegengaan én voorkomen van pesten Juni 2013 Algemeen We willen een school zijn waar iedereen zich sociaal aanvaard voelt en zich kan ontwikkelen in een sfeer van veiligheid, acceptatie, erkenning en wederzijds

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl PESTPROTOCOL DE BOOG Pestprotocol De Boog Dit pestprotocol heeft als doel voor De Boog: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Anti-pestprotocol RKBS De Kreeke Westdorpe. Team De Kreeke

Anti-pestprotocol RKBS De Kreeke Westdorpe. Team De Kreeke Anti-pestprotocol RKBS De Kreeke Westdorpe Team De Kreeke INHOUD 1. Waarom wij kiezen voor een anti-pestprotocol 3 2. Achtergrondinformatie 4 2.1 Wat verstaan wij onder pesten? 4 2.2 Kenmerken van de pestkop

Nadere informatie

Anti-Pestprotocol. GBS De Kleine Beer

Anti-Pestprotocol. GBS De Kleine Beer Anti-Pestprotocol GBS De Kleine Beer Vernieuwde versie 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Doel van het protocol... 3 1.2 Visie... 3 2. Stappenplan... 4 2.1. Na signalering van pestgedrag... 4 3. Achtergrondinformatie...

Nadere informatie

GEDRAGSCODE PESTEN INLEIDING

GEDRAGSCODE PESTEN INLEIDING GEDRAGSCODE PESTEN INLEIDING Als iedereen zou ondervinden wat het is om gepest te worden of om de ouder(s) te zijn van een gepest kind, dan zou het probleem sneller serieus worden genomen. Pesten is altijd

Nadere informatie

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders.

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders. Versie nov. 2012 Pestprotocol. Inclusief regels en afspraken binnen de school. Wat is pesten? Pesten betekent iemand op een gemene manier lastig vallen: bewust iemand kwetsen of kleineren. Het gebeurt

Nadere informatie

Beleid basisschool Bösdael

Beleid basisschool Bösdael Pestprotocol Bösdael Onze principes: In de missie en visie van de school hebben we aangegeven dat we het van groot belang vinden dat alle mensen binnen onze school zich veilig en geborgen voelen. We hebben

Nadere informatie

Pestprotocol. OBS De Trekvogel

Pestprotocol. OBS De Trekvogel Pestprotocol OBS De Trekvogel Pestgedrag Een kind dat zich veilig voelt, ontwikkelt zelfvertrouwen en een goed gevoel van eigen waarde. Wanneer een kind echter gepest wordt, verdwijnt dat zelfvertrouwen

Nadere informatie

Pestprotocol Meester Schabergschool. pestprotocol

Pestprotocol Meester Schabergschool. pestprotocol pestprotocol Inhoud Hoofdstuk 1 Waarom hebben we een pestprotocol?... 4 Onze missie... 4 Onze (pedagogische) visie... 4 Wat betekenen onze missie en visie in de praktijk... 4 De inhoud van dit pestprotocol...

Nadere informatie

Protocol Digitaal pesten

Protocol Digitaal pesten Protocol Digitaal pesten 2 1 Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid 3 2. Achtergrondinformatie 2.1 Wat is digitaal pesten? 3 2.2 Waarom is digitaal pesten zo erg? 3 2.3 Signalen,

Nadere informatie

Door wie? - Henk den Ouden (zorgcoördinator) en Corine Lagendijk (schoolmaatschappelijk werker).

Door wie? - Henk den Ouden (zorgcoördinator) en Corine Lagendijk (schoolmaatschappelijk werker). Bijlage Pestprotocol Wat is het? - Een protocol met uitleg, regels en afspraken die leiden tot een veilige schoolomgeving waarin pestgedrag wordt tegengegaan. Dit is belangrijk gezien gepest worden één

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE SCHELP

PESTPROTOCOL DE SCHELP PESTPROTOCOL DE SCHELP Pestprotocol De Schelp Dit pestprotocol heeft als doel voor de De Schelp: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door

Nadere informatie

Anti-pestprotocol Dalton IKC Zeven Zeeën

Anti-pestprotocol Dalton IKC Zeven Zeeën Anti-pestprotocol Dalton IKC Zeven Zeeën Het belang van een anti-pestprotocol Een positief en veilig klimaat is noodzakelijk voor kinderen om zich goed te ontwikkelen. Op IKC Zeven Zeeën doen we onze uiterste

Nadere informatie

HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL

HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL Stationsstraat 81 3370 Boutersem 016/73 34 29 www.godenotelaar.be email: directie.nobro@gmail.com bs.boutersem@gmail.com HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL 1. Het standpunt van de school: Pesten is geen

Nadere informatie

Protocol sociaal omgangsbeleid

Protocol sociaal omgangsbeleid Protocol sociaal omgangsbeleid November 2013 OBS De Peppelaer 1 Inhoudsopgave 1. Doel van een protocol sociaal omgangsbeleid 2. Wat verstaan we onder ongewenst gedrag? 3. Signaleren 4. De aanpak van ongewenst

Nadere informatie

maart 2005 Obs De Wierde Pestprotocol Obs De Wierde Kleine Straat PN Adorp

maart 2005 Obs De Wierde Pestprotocol Obs De Wierde Kleine Straat PN Adorp maart 2005 Obs De Wierde Pestprotocol Obs De Wierde Kleine Straat 8 9774 PN Adorp 050-3061261 1 INHOUD 1. Waarom wij kiezen voor een pestprotocol 3 2. Achtergrondinformatie 6 2.1 Wat verstaan wij onder

Nadere informatie

Anti-Pestprotocol. Obs W.A. Scholtenschool. Pluvierstraat 11 Postbus 87 9607 RJ Foxhol 9600 AB Hoogezand 0598393699

Anti-Pestprotocol. Obs W.A. Scholtenschool. Pluvierstraat 11 Postbus 87 9607 RJ Foxhol 9600 AB Hoogezand 0598393699 Anti-Pestprotocol Obs W.A. Scholtenschool Pluvierstraat 11 Postbus 87 9607 RJ Foxhol 9600 AB Hoogezand 0598393699 directie@wascholtenschool.nl www.wascholtenschool-foxhol.nl Inleiding: De W.A. Scholtenschool

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Bijlage 1 INTERNETPROTOCOL

Bijlage 1 INTERNETPROTOCOL Anti-pestbeleid Alle kinderen hebben er recht op zich in hun basisschoolperiode veilig te voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. We vinden het belangrijk dat kinderen vertrouwen hebben in

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN

GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN Hoe zien wij het graag ALGEMENE AFSPRAKEN 1.1 De school is een veilige school... We willen een school zijn waar kinderen, ouders/verzorgers en leerkrachten zich op

Nadere informatie

Het anti-pestprotocol

Het anti-pestprotocol Het anti-pestprotocol 2016-2020 Inhoud Inleiding... 3 Pesten... 4 Wat verstaan wij onder pesten?... 4 Kenmerken van de pester... 5 Kenmerken van de gepeste... 5 Signalen voor een pestsituatie... 6 Soorten

Nadere informatie

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest PESTPROTOCOL De Vogels We willen graag dat alle kinderen op De Vogels zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen

Nadere informatie

Plan sociale veiligheid

Plan sociale veiligheid Plan sociale veiligheid Inhoudsopgave 1. Waarom wij kiezen voor een plan sociale veiligheid? 2. Achtergrondinformatie 2.1 Wat verstaan wij onder pesten? 2.2 Kenmerken van de pester 2.3 Kenmerken van de

Nadere informatie

Anti pestprotocol. 1. Waarom wij kiezen voor een anti-pestprotocol

Anti pestprotocol. 1. Waarom wij kiezen voor een anti-pestprotocol Anti pestprotocol 1. Waarom wij kiezen voor een anti-pestprotocol Het is in onze ogen van groot belang, dat de kinderen zich in onze school thuis voelen. Wij streven naar een prettige, ontspannen en open

Nadere informatie

Pestprotocol Prakticon

Pestprotocol Prakticon Pestprotocol Prakticon Pesten op school Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken.

Nadere informatie

Anti-Pestprotocol basisschool De Ontmoeting

Anti-Pestprotocol basisschool De Ontmoeting Anti-Pestprotocol basisschool De Ontmoeting 2015-2016 1 2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Waarom hebben we een pestprotocol? 4 Onze missie 4 Onze algemene visie 4 Vakbekwame leerkrachten 5 Wat betekenen onze

Nadere informatie

Pestprotocol. mei 2019 mei 2023

Pestprotocol. mei 2019 mei 2023 Pestprotocol mei 2019 mei 2023 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Waarom een pestprotocol?... 3 1.2 De Vreedzame School... 3 1.3 Waaruit bestaat dit pestprotocol?... 3 2. Wat verstaan wij onder pesten?... 4

Nadere informatie

Pestprotocol Basisschool Maurice Rose

Pestprotocol Basisschool Maurice Rose Pestprotocol Basisschool Maurice Rose Inhoud 1. Plagen/Pesten 2. Doel Pestprotocol 3. Preventief Pestbeleid 4. Signaleren 5. Het aanpakken van pestgedrag 6. Stappenplan 7. Evaluatie 1. Plagen/Pesten Pesten

Nadere informatie

Pestprotocol Versie: juni 2014

Pestprotocol Versie: juni 2014 Pestprotocol Versie: juni 2014 INHOUD 1. Waarom wij kiezen voor een pestprotocol 3 2. Achtergrondinformatie 5 2.1 Wat verstaan wij onder pesten? 6 2.2 Kenmerken van de pestkop 6 2.3 Kenmerken van de gepeste

Nadere informatie

Pestprotocol BS de Kersenboom

Pestprotocol BS de Kersenboom Pestprotocol BS de Kersenboom Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

PRAKTIJKCOLLEGE NOORD. pestprotocol

PRAKTIJKCOLLEGE NOORD. pestprotocol PRAKTIJKCOLLEGE NOORD pestprotocol INHOUD 1. WAAROM KIEZEN WIJ VOOR EEN PESTEPROTOCOL? 3 2. ACHTERGRONDINFORMATIE 5 2.1 Wat verstaan wij onder pesten? 5 2.2 Kenmerken van de pestkop 6 2.3 Kenmerken van

Nadere informatie

Pestprotocol Het Mozaïek

Pestprotocol Het Mozaïek Pestprotocol Het Mozaïek Een leerling wordt gepest als hij of zij geregeld en voor een langere periode wordt blootgesteld aan negatieve acties van welke soort dan ook door één of meerdere leerlingen, een

Nadere informatie

1. Waarom wij kiezen voor een pestprotocol

1. Waarom wij kiezen voor een pestprotocol Pestprotocol 1 Inhoud 1. Waarom kiezen wij voor een pestprotocol pagina 2 2. Achtergrondinformatie pagina 5 3. Hoe wordt op onze school gewerkt aan het voorkomen van pestgedrag pagina 11 4. Hoe wordt gehandeld

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Chr. Basisschool Oostergeest. Brinnummer: Laan van Oostergeest GA Warmond

PESTPROTOCOL. Chr. Basisschool Oostergeest. Brinnummer: Laan van Oostergeest GA Warmond 1 PESTPROTOCOL Chr. Basisschool Oostergeest Brinnummer: Laan van Oostergeest 2 2361 GA Warmond 071-3011480 www.oostergeest.net 2 Protocol PESTEN OP SCHOOL Pesten is een wezenlijk en groot probleem. Pestgedrag

Nadere informatie

Pestprotocol Feiko Clockschool

Pestprotocol Feiko Clockschool Pestprotocol Feiko Clockschool Feiko Clockschool Pestprotocol INHOUD 1. Waarom wij kiezen voor een pestprotocol 4 2. Achtergrondinformatie 7 2.1 Wat verstaan wij onder pesten? 7 2.2 Kenmerken van de pestkop

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2010 1 Gedragsprotocol de Boomgaard Pesten in school, hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het

Nadere informatie

Anti pestprotocol OBS DE BOUWSTEEN

Anti pestprotocol OBS DE BOUWSTEEN Anti pestprotocol OBS DE BOUWSTEEN Anti pestprotocol Pagina 1 Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Nadere informatie

1. Waarom wij kiezen voor een pestprotocol Achtergrondinformatie Wat verstaan wij onder pesten? Kenmerken van de pestkop 10

1. Waarom wij kiezen voor een pestprotocol Achtergrondinformatie Wat verstaan wij onder pesten? Kenmerken van de pestkop 10 Pestprotocol INHOUD 1. Waarom wij kiezen voor een pestprotocol 4 2. Achtergrondinformatie 7 2.1 Wat verstaan wij onder pesten? 7 2.2 Kenmerken van de pestkop 10 2.3 Kenmerken van de gepeste 11 2.4 Signalen,

Nadere informatie

Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig!

Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig! Anti pest protocol Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig! Proostdijschool, Mijdrecht Anti pest protocol Visie: De visie ten aanzien van pedagogisch klimaat van de school is: Vertrouwd Veilig, Verrassend

Nadere informatie

Pestprotocol. Basisschool "D'n Opstap" Lage Mierde

Pestprotocol. Basisschool D'n Opstap Lage Mierde Pestprotocol Basisschool "D'n Opstap" Lage Mierde December 2011 1 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Waarom wij kiezen voor een pestprotocol 4 3. Achtergrondinformatie 6 3.1 Wat verstaan wij onder pesten? 6 3.2

Nadere informatie

Pestprotocol. OBS De Zomergaard

Pestprotocol. OBS De Zomergaard Pestprotocol OBS De Zomergaard September 2008 INHOUD 1. Waarom wij kiezen voor een pestprotocol 3 2. Achtergrondinformatie 6 2.1 Wat verstaan wij onder pesten? 6 2.2 Kenmerken van de pestkop 9 2.3 Kenmerken

Nadere informatie

We hebben respect voor elkaar: elkaars denken, elkaars uiterlijk, voor de verschillen tussen elkaar.

We hebben respect voor elkaar: elkaars denken, elkaars uiterlijk, voor de verschillen tussen elkaar. Omgangsprotocol Waarom een omgangsprotocol? Een veilig gevoel bij kinderen is ontzettend belangrijk. Alleen als kinderen zich op hun gemak voelen en met plezier naar school gaan, zullen ze zich op een

Nadere informatie

PESTPROTOCOL CBS De Borgh

PESTPROTOCOL CBS De Borgh PESTPROTOCOL CBS De Borgh Doel van dit pestprotocol: -Dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. -Door regels en afspraken

Nadere informatie

Internet protocol en Cyberpesten

Internet protocol en Cyberpesten E-mail & Internet Internet protocol en Cyberpesten Versie mei 2014 Algemeen Dit internet protocol is tot stand gekomen na overleg met directie, ICT en team. Er zit in de ICT-documentatie die elke collega

Nadere informatie

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school.

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school. Protocol gedrag Een goede school heeft geen pestprojecten nodig, of anders gezegd: doet dagelijks een pestproject, mits zij zich er steeds van bewust blijft welke processen in de groepsvorming een belangrijke

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2014 Gedragsprotocol de Boomgaard I. Doel van dit gedragsprotocol: Alle kinderen van De Boomgaard moeten zich veilig voelen, zodat

Nadere informatie

1 Voorwoord. Beste ouders. Beste leerlingen

1 Voorwoord. Beste ouders. Beste leerlingen 1 Voorwoord Beste ouders Beste leerlingen Dit is het antipestplan van WICO campus Sint-Jozef. Het draaiboek pesten is geschreven voor de leerlingen, ouders en medewerkers van de school. Het geeft het beleid

Nadere informatie

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol.

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol. PESTPROTOCOL Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen en volwassenen,

Nadere informatie

Pestprotocol PCBS Willem van Oranje

Pestprotocol PCBS Willem van Oranje Pestprotocol PCBS Willem van Oranje Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol)

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol) ANTI PEST PROTOCOL Er gelden drie uitgangspunten: n 1. Wij gaan met respect met elkaar om. 2. Wij pesten niet. 3. Wij accepteren niet dat er gepest wordt. Pesten op school. Hoe gaan we hier mee om? Pesten

Nadere informatie

Anti-pestbeleid KW-school

Anti-pestbeleid KW-school Anti-pestbeleid KW-school Uitgangspunt: Wij willen een school zijn, waar kinderen samen spelen, samen leren, samenwerken en waar ieder kind zich veilig voelt. Dat betekent dat pestgedrag bij ons op school

Nadere informatie

Prinses Julianaschool

Prinses Julianaschool Prinses Julianaschool Pr. Julianaschool Tullekensmolenweg 77 7364 BA Lieren T 055-5061460 E prjuliana@apeldoorn-onderwijs.nl PESTPROTOCOL PRINSES JULIANASCHOOL INHOUD: pagina: 1. Doelstelling van het protocol

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD Pestprotocol obs de Bongerd Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem

Nadere informatie

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten.

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten. Protocol pesten 1 Voorwoord Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

Woudrichemstraat5, 1107 NE Amsterdam 020 6972176

Woudrichemstraat5, 1107 NE Amsterdam 020 6972176 Woudrichemstraat5, 1107 NE Amsterdam 020 6972176 Waarom een pestprotocol? Dit pestprotocol geeft kinderen, leerkrachten en ouders duidelijkheid over hoe wij handelen wanneer er gepest wordt. Door het protocol

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Het doel van het pestprotocol is: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol Floris Radewijnszschool. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

Beleidsplan tegen pesten

Beleidsplan tegen pesten Beleidsplan tegen pesten 1 Doel pestprotocol obs prinses Catharina-Amalia De Prinses Catharina-Amalia ervaart pesten als ongewenst gedrag en accepteert dit dan ook in zijn geheel niet. De school wil pestgedrag

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL De Bron Soest

GEDRAGSPROTOCOL De Bron Soest GEDRAGSPROTOCOL De Bron Soest INHOUD 1. Achtergrond en doelstellingen 2. Pestgedrag 3 Aanpak van pestgedrag in zeven stappen 4. De begeleiding bij pestgedrag 5. Social media BS De Bron mei 2016 1 van 8

Nadere informatie

Protocol veilig gebruik internet en sociale media. Protocol veilig gebruik internet en sociale media

Protocol veilig gebruik internet en sociale media. Protocol veilig gebruik internet en sociale media Protocol veilig gebruik internet en sociale media OBS De Viermaster Papendrecht 2014-2015 1 Inleiding Protocol veilig gebruik internet en sociale media In dit document is het protocol met betrekking tot

Nadere informatie

Pestprotocol Deventerleerschool

Pestprotocol Deventerleerschool 2015 Pestprotocol Deventerleerschool 06TU Deventer Leerschool 30-6-2015 Pesten Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook

Nadere informatie

Pestprotocol Basisschool De Violier

Pestprotocol Basisschool De Violier Beleid: Pestprotocol Versie: januari 2013 Pestprotocol Basisschool De Violier In de missie en visie van de school hebben wij het volgende aangegeven: Wij verzorgen inspirerend onderwijs in een rijke leer-en

Nadere informatie

Het anti- pestprotocol

Het anti- pestprotocol Het anti- pestprotocol 2015-2019 Inhoudsopgave INLEIDING 3 PESTEN 4 WAT VERSTAAN WIJ ONDER PESTEN? 4 KENMERKEN VAN DE PESTER 5 KENMERKEN VAN DE GEPESTE 6 SIGNALEN, DIE WIJZEN OP PESTGEDAG 7 SIGNALEN BIJ

Nadere informatie

Pestprotocol de Esdoorn

Pestprotocol de Esdoorn Pestprotocol de Esdoorn Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen November 2009 Door regels en

Nadere informatie

Gedrag- en pestprotocol Pater Eymardschool Stevensbeek

Gedrag- en pestprotocol Pater Eymardschool Stevensbeek Gedrag- en pestprotocol Pater Eymardschool Stevensbeek 1 Inhoudsopgave: Doelstelling van het gedrag- en pestprotocol. Pesten op school Signalen van pesterijen Hoe gaan wij op de Pater Eymardschool met

Nadere informatie

Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken.

Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. versie juni 2011 Pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Doel Alle kinderen moeten zich

Nadere informatie

Pesten heeft veel te maken met de verhoudingen binnen een groep. Daarom is het niet eenvoudig om er een eind aan te maken. Als de leerkracht schelden

Pesten heeft veel te maken met de verhoudingen binnen een groep. Daarom is het niet eenvoudig om er een eind aan te maken. Als de leerkracht schelden Pesten heeft veel te maken met de verhoudingen binnen een groep. Daarom is het niet eenvoudig om er een eind aan te maken. Als de leerkracht schelden verbiedt, zoeken de kinderen andere manieren en andere

Nadere informatie

De manier waarop we met elkaar omgaan en de gemaakte afspraken: de 10 gouden regels:

De manier waarop we met elkaar omgaan en de gemaakte afspraken: de 10 gouden regels: Protocol pesten TisKidz heeft dit protocol gemaakt omdat pesten helaas overal gebeurt. Het is belangrijk om een duidelijk en helder beleid te hebben waar alle betrokkenen op kunnen terugvallen in voorkomende

Nadere informatie

Wij werken aan Allemaal Maatjes!

Wij werken aan Allemaal Maatjes! Wij werken aan Allemaal Maatjes! Op school werken wij elke maand aan een ander puntje om Allemaal maatjes te zijn! Zo proberen wij het pesten op onze school te voorkomen. Om het puntje van de maand duidelijk

Nadere informatie

Basisschool t Maxend Maxend 6 5388 ZG Tel.: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl. Protocol Nieuwe Pesten ( digitaal pesten )

Basisschool t Maxend Maxend 6 5388 ZG Tel.: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl. Protocol Nieuwe Pesten ( digitaal pesten ) Basisschool t Maxend Maxend 6 5388 ZG Tel.: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl Protocol Nieuwe Pesten ( digitaal pesten ) Inhoud 1. Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid

Nadere informatie

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel:

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014

Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014 Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014 Het pestprotocol vormt de verklaring van de vertegenwoordiging van de school en de ouders waarin is vastgelegd dat we pestgedrag op school

Nadere informatie

Anti-pestprotocol Angelaschool Boxtel

Anti-pestprotocol Angelaschool Boxtel Anti-pestprotocol Angelaschool Boxtel Juni 2018 Waarom dit protocol? Pesten komt helaas overal voor. Ook op school worden kinderen gepest om uiteenlopende redenen. Binnen de Angelaschool wordt pesten niet

Nadere informatie

PROTOCOL TEGEN PESTEN

PROTOCOL TEGEN PESTEN PROTOCOL TEGEN PESTEN Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Het probleem dat pesten heet: De piek

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Fellenoord

PESTPROTOCOL. Fellenoord PESTPROTOCOL Fellenoord Pestprotocol Fellenoord Verantwoording: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, waardoor zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken.

Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. & het pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Een pestproject of de lessen over pesten

Nadere informatie

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool.

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. Pestprotocol 1 Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. In deze verklaring is vastgelegd dat

Nadere informatie

Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid.

Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid. Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid. Een onderwijsprotocol tegen pesten houdt in dat door samenwerking het probleem van het pestgedrag bij kinderen wordt aangepakt. Hiermee willen

Nadere informatie

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5.

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Het kinderprotocol Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Slot 1. Het kinderprotocol: Op de Flamingoschool vinden we het erg

Nadere informatie

Pestprotocol (uit ons document; gedragscode 4.2; uitwerking pesten)

Pestprotocol (uit ons document; gedragscode 4.2; uitwerking pesten) Pestprotocol (uit ons document; gedragscode 4.2; uitwerking pesten) Pesten is een ingewikkeld probleem, dat vaak diepe sporen trekt in iemands leven. Wij onderschatten de impact niet, beschouwen pesten

Nadere informatie

Antipest protocol. Om veiligheid voor elke leerling binnen school mogelijk te maken, zijn regels of onderlinge afspraken noodzakelijk.

Antipest protocol. Om veiligheid voor elke leerling binnen school mogelijk te maken, zijn regels of onderlinge afspraken noodzakelijk. Antipest protocol Inleiding Op onze school vinden we het belangrijk dat leerlingen op zorgvuldige manier met andere leerlingen omgaan, op zorgvuldige manier met materialen omgaan en dat zij zich binnen

Nadere informatie

Pestprotocol. Johan Seckel. Christelijke Speciale School voor Basisonderwijs. Pestprotocol: SBO Johan Seckel

Pestprotocol. Johan Seckel. Christelijke Speciale School voor Basisonderwijs. Pestprotocol: SBO Johan Seckel Pestprotocol Johan Seckel Christelijke Speciale School voor Basisonderwijs 1 Inhoud 1. Waarom kies de Johan Seckel voor een pestprotocol? 3 2. Achtergrondinformatie 4 2.1 Wat verstaan wij onder pesten?

Nadere informatie

Inhoud gedragsprotocol

Inhoud gedragsprotocol Gedragsprotocol Inhoud gedragsprotocol Pagina Voorwoord 1. Op de St. Josephschool willen wij zo met elkaar omgaan 4 2. Aanpak van ruzies en pestgedrag 5 3. Consequenties 6 4. Begeleiding van de gepeste

Nadere informatie

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort.

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort. Pestprotocol Pestprotocol o.b.s. De Schuthoek Ieder kind heeft liefde en begrip nodig voor de volledige en harmonische ontplooiing van zijn persoonlijkheid. Beginsel 6 van de Universele Verklaring van

Nadere informatie