257 Soort Neontetra Maanvis Kempvis Guppy Harnasmeerval Algemene beschrijving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "257 Soort Neontetra Maanvis Kempvis Guppy Harnasmeerval Algemene beschrijving"

Transcriptie

1 TROPISCHE VIS Soort Neontetra Maanvis Kempvis Guppy Harnasmeerval Latijnse naam Paracheirodon Pterophyllum Betta Poecilia Hypostomu innesi scalara splendens reticulata species Grootte 45 mm 110 mm 60 mm Mannetjes: 30 mm 250 mm Wijfje: 60 mm Herbivoor, carnivoor, omnivoor Omnivoor Omnivoor Omnivoor Omnivoor Herbivoor (soms een insect) Geslachtsonderscheid De bouw van het Het geslachtspapil De vinnen Mannetje: heeft Niet zichtbaar wijfje is compacter is bij de wijfjes dikker van het mannetje een gonopodium (= moeilijk te zien!) zijn lang en sierlijk (verlengde aarsvin) Wijfje: groter en doffer van kleur Wijze van voortplanting Eierleggend: Eierleggend: Eierleggend: Levendbarend Eierleggend: vrijlegger substraatbroeder nestbouwer substraatbroeder Aantal eitjes per keer tot tot tot 200 Nakweek Niet moeilijk Niet moeilijk Gemakkelijk Gemakkelijk Niet moeilijk Watertemperatuur 24 C C 24 C C C Aquariumtype Gezelschap Gezelschap Gezelschap Gezelschap Gezelschap (kleine soorten) (dezelfde grootte) (kleine soorten) Zwemniveau Alle niveaus Alle niveaus Alle niveaus Alle niveaus Bodem Algemene beschrijving Tropische zijn erg populaire aquariumdieren. Dat komt door hun vaak mooie kleuren en de vele verschillende lichaamsvormen. Vissen worden voornamelijk voor de sier gehouden, maar ook uit interesse voor hun biologie. Sommige aquariumhouders doen met hun mee aan tentoonstellingen.

2 tropische zoetwateraquarium neontetra maanvis kempvis guppy s harnasmeerval De meeste soorten tropische zoetwateraquarium zijn gemakkelijk te houden en te verzorgen. Je hebt wel veel materialen nodig om de goed te huisvesten. Daardoor lijkt het houden ervan misschien een beetje ingewikkeld. Enkele gemakkelijk te houden soorten zijn neontetra, maanvis, kempvis, guppy en harnasmeerval. De neontetra is nog geen halve centimeter groot. Toch is het een opvallend visje. Dit komt door zijn kleur. Een neontetra is bijna lichtgevend felblauw en felrood van kleur. De vorm van het dier is langwerpig. De maanvis is schijfvormig. Zijn kleuren variëren van minder opvallend tot heel opvallend. De maanvis heeft grote sierlijke vinnen. Hierdoor lijkt de omtrek van de maanvis een beetje op een halve maan. Een ander visje met sierlijke vinnen is de kempvis. De lange vinnen van het mannelijke kempvisje lijken van fluweel. Er zijn meerdere kleurvariëteiten, maar het blauwrode kempvisje is wel de bekendste. Ook guppy s zijn er in veel kleurvariëteiten. Er zijn er geen twee hetzelfde. Opvallend aan dit kleine visje is de grote waaiervormige staart. Minder opvallend is de harnasmeerval. Deze soort wordt vooral ingezet om de algen op te eten. Hij heeft een onderstandige bek (bekopening naar beneden) en graast op de bodem. Met zijn bruingevlekte lichaam is hij goed gecamoufleerd. nakweek Herkomst Vroeger werden de meeste tropische aquarium uit het wild gehaald. Tegenwoordig zijn de meeste aquarium afkomstig van nakweek. Het zijn dus de jongen van in gevangenschap levende dieren. De neontetra s komen uit de donkere wateren van Zuid-Amerika. Ook de maan, guppy s en harnasmeervallen komen uit Zuid-Amerika. Voordat guppy s een gewaardeerde aquariumvis werden, werden ze gebruikt om de malariamug te bestrijden. De gup dankt zijn naam aan zijn ontdekker; meneer Gup. De kempvis komt uit Thailand. Daar woont hij in helder stromend water. De Taiwanese bevolking gebruikte de mannetjes van dit agressieve visje vroeger vaak als vechtvis. Ze zetten de mannetjes bij elkaar en die gingen elkaar dan meteen te lijf. Daarom is deze soort ook wel bekend onder de naam vechtvis. kleuren Specifiek gedrag Een aantal neontetra s in een aquarium is een erg leuk gezicht. De zwemmen meestal bij elkaar in een klein schooltje. De lijken elkaar te herkennen als soortgenoten met behulp van hun felle kleuren. Dit is vooral nuttig in het donkere water waar ze oorspronkelijk vandaan komen.

3 Opvallend zijn ze zeker. De maanvis vindt ze echter ook opvallend lekker. Als je maan en neontetra s bij elkaar in een aquarium zet, wordt de neontetra vaak het slachtoffer van de maanvis. Ook guppy s en de vinnen van de kempvis zijn niet veilig voor de maanvis. Kortom, je kunt niet alle vissoorten elkaar zetten. zwemniveau Neontetra s, maan, guppy s en kemp hebben geen voorkeur voor een bepaald zwemniveau. Je ziet ze zowel vlak onder het oppervlak, als in het midden als vlak bij de bodem. De harnasmeerval daarentegen scharrelt graag over de bodem op zoek naar iets eetbaars. Deze vreedzame vis ligt vaak heel stil op de bodem en kan dan opeens wegschieten. Dit doet hij met een sierlijke, maar door zijn grote vinnen ook een beetje slungelige beweging. dagelijks kleine porties controleren wekelijks waterplanten filter licht bezinksel alg Verzorging De meeste soorten tropische zijn erg sterk. Er zijn maar een paar soorten die speciale verzorging nodig hebben. Voor alle soorten geldt dat je de dagelijks moet controleren en kleine porties moet voeren. Tijdens het controleren kijk je of de nog gezond zijn en of alle er nog zijn. Je moet ook dagelijks de watertemperatuur controleren. Deze moet namelijk zo stabiel mogelijk zijn. Dat voorkomt stress bij de. Verwijder wekelijks de dode resten van waterplanten. Ga alleen met schone handen in het water. Er mogen ook geen zeepresten op je handen zitten. Vissen zijn erg gevoelig voor een verandering van de samenstelling van het water. Ook moet je wekelijks de planten die te snel groeien terugsnoeien. Dit doe je met twee handen en of met je nagels. Gebruik geen metalen schaar. Metaal kan de samenstelling van het water veranderen. Controleer wekelijks de filter. Wanneer het filtermateriaal vies is, moet je het vervangen of schoonmaken. Maak ook de slangen schoon. Gebruik nooit zeep of afwasmiddel. De dieren kunnen hier ziek van worden. Controleer ook of er nog voldoende licht in het aquarium valt. Door algenaanslag tegen de dekplaat kan het licht soms niet goed bij het water komen. De dekplaat is een glazen plaat die onder andere de lampen beschermt tegen opspattend water en alg. En hij houdt avontuurlijke in de bak. Het aquariumwater moet je circa één keer in de drie/vier weken voor een kwart vervangen door vers water. Dit verlaagt de concentratie afvalstoffen. De filter doet in principe de rest. Hark regelmatig de bodem. Hierdoor komt het bezinksel los en gaat het door de filter. Bezinksel kun je beperken door de dieren niet te overvoeren. Een teveel aan alg kun je weghalen met een algenschrapertje.

4 ph-waarde gh-graden Controleer ook regelmatig de ph-waarde. De ph-waarde geeft aan of het water te zuur of te alkalisch is. Een schommelende ph is erg slecht voor de. De ph meet je met een zogenaamde ph-tester. De ph-schaal loopt van 0 tot 14. Zoet water heeft een ph tussen de 6.5 en de 7.5. Zout water een ph tussen de 8 en 8.4. De ph verandert bijvoorbeeld door de ontlasting van de. Maar ook andere zaken kunnen de waterkwaliteit nadelig beïnvloeden: bijvoorbeeld bepaalde gesteenten, restjes voer, gifstoffen uit de lucht, vieze filters en gekleurd grind. Houd daarom altijd de samenstelling van het water in de gaten. Meet ook de hardheid van het water. Met name bij het verschonen van de bak. De hardheid van het water wordt in gh-graden gemeten. gh staat voor gemiddelde hardheid. Om dit te meten zijn er gh-meetsetjes te koop. Heel zacht water is 0 tot 4 gh, zacht is 4 tot 8 gh, matig is 8 tot 12 gh, hard is 12 tot 18 gh en heel hard is tussen de 18 en 30 gh. De hardheid van het water zegt iets over de opgeloste kalk- en magnesiumzouten in het water. Wanneer kraanwater niet voldoet aan de eisen van de vis kun je door deze zouten aan het water toe te voegen van kraanwater aquariumwater maken. De eisen van de vis variëren per soort. De discusvis heeft bijvoorbeeld heel zacht water nodig. Huisvesting De huisvesting van tropische is de laatste eeuw aanzienlijk verbeterd. Vooral de techniek om het aquarium te verwarmen is veel beter geworden. De temperatuur was vroeger echt een probleem. De eerste tropische aquaria werden verwarmd met olielampen of gasbranders. Die stonden onder het aquarium te branden. Tegenwoordig zijn er speciale aquariumverwarmers met ingebouwde thermostaat. Dat voorkomt gekookte visjes. natuurlijke omgeving Het beste is om het aquarium zo veel mogelijk te laten lijken op de oorspronkelijke natuurlijke omgeving van de vis. De basis moet goed zijn: dus een voldoende grote bak, een kap met de juiste verlichting, een dekglas, aquariumfilter, luchtpomp, thermometer, verwarming en thermostaat. Hierin is veel keuze. In de winkel kun je aquaria meestal in de volgende standaardmaten krijgen (lengte x hoogte x breedte in centimeters): 45 x 25 x 25; 60 x 38 x 30; 90 x 38 x 30 en 120 x 38 x 30. Laat je goed voorlichten voordat je iets aanschaft.

5 Keuze genoeg in bijvoorbeeld typen pompen Voor het inrichten van een tropisch zoetwateraquarium heb je verder nog grind, planten en decoratiemateriaal (bijvoorbeeld grote stenen) nodig. inrichten Bij het inrichten van je aquarium begin je met plaatsen van het filter. Vervolgens breng je het grind aan. Van voren laag, van achteren iets hoger. Installeer nu de luchtpomp en de verwarmingsthermostaat. Plaats dan het decoratiemateriaal. Vul vervolgens de bak voorzichtig voor drievierde met water en zet de planten erin. Spreid de wortels goed in het grind. Vul de bak verder aan. Geef de thermometer een onopvallend plekje. Dat staat verzorgder. Tot slot plaats je de dekplaat en de kap met verlichting. Decoratiemateriaal

6 proefdraaien wennen wateroppervlakte Laat het aquarium in balans komen voordat je de erin doet. Het beste is om het aquarium eerst twee weken te laten proefdraaien. Daarna is hij klaar voor de. Laat de eerst 15 minuten met zakje en al in het water drijven. Dit is om het temperatuurverschil op te heffen. Laat om de paar minuten wat water uit het aquarium in het zakje stromen. Zo kunnen de ook langzaam wennen aan de andere watersamenstelling. Daarna laat je ze pas uit het zakje in het aquarium zwemmen. Tropische hebben per vis minder ruimte nodig dan niet-tropische. Een tropische zoetwatervis heeft per lichaamscentimeter (zonder staart) 30 cm 2 aan wateroppervlakte nodig. Let erop dat je soorten kiest die bij elkaar in het aquarium kunnen. Je kunt bijvoorbeeld niet meerdere mannelijke kemp bij elkaar houden: die gaan vechten. Ook maan en neontetra s samen is geen succes. De maan eten de tetra s op. Neontetra s, guppy s en kemp kunnen wel bij elkaar. Evenals de maanvis en de harnasmeerval. Sommige vissoorten kun je het beste met meerdere soortgenoten houden, zoals bijvoorbeeld de neontetra. Als je soorten bij elkaar wilt zetten, let dan op de grootte van de, de watertemperatuureisen, het roofgedrag en het agressiegedrag. De aquariumspeciaalzaak kan je daar alles over vertellen. Tropisch zeeaquarium Een tropisch zeeaquarium vraagt meer verzorging dan een zoetwateraquarium. Je moet het (kunstmatig) zoute water vaak controleren op samenstelling. Kleine schommelingen kunnen al erg stressvol zijn voor de gevoelige. Behalve een andere watersamenstelling, vereist een zoutwateraquarium ook ander decoratiemateriaal. Zo bedek je de bodem met koraalzand en kun je kleurige koraalbrokken plaatsen. Essentieel voor dit type aquarium zijn een sterke doorluchting, een biologisch filter en een eiwitafscheider. De tropische zee (koraal) komen oorspronkelijk van de koraalriffen van de Stille Oceaan, Indische Oceaan, tropische Atlantische Oceaan, Rode zee en Caribische Zee. Hier koop je natuurlijk nakweek. De verscheidenheid aan soorten is enorm. Namen als koraalvlinder, feeënbaars, keizervis en zeepaardje beloven al veel over de schoonheid van deze dieren. Tropische zeevis

7 eetgewoonten Voeding De meeste visvoeders zijn geschikt voor meerdere soorten. Uitzonderingen staan vermeld op de verpakking. Waar je wel goed op moet letten is op de verschillende eetgewoonten van de. Een harnasmeerval zoekt zijn voedsel op de bodem. Je moet dus voor voeding kiezen die naar de bodem zakt. Zo zijn er zinkende korrels. Andere soorten zoeken hun voedsel liever in wat hogere lagen. Voor hen zijn er drijvende korrels. Als je in één aquarium soorten hebt die zich op verschillende niveaus ophouden, dan zijn vlokken waarschijnlijk het handigst. Deze drijven eerst en zakken vervolgens langzaam naar de bodem. Voor iedere vis wat wils vorm van de bek Aan de vorm van de bek kun je zien welke eetgewoonte een vis heeft. Een vis met de opening van de bek naar boven zoekt zijn voedsel aan het oppervlak. Het dier heeft een bovenstandige bek. Heeft de vis de opening naar voren, dan zoekt hij vaak zijn voedsel in het midden. Deze vis heeft een eindstandige bek. Wanneer de vis een onderstandige bek heeft, dus met de opening naar beneden, dan is het een bodemvis. eindstandige bek bovenstandige bek onderstandige bek Verschillende bekvormen samengesteld gevriesdroogd levend Vlokken en korrels zijn samengestelde voeders, gemaakt door de fabriek. Er zijn ook gevriesdroogde voersoorten en levend voedsel verkrijgbaar. Voorbeelden hiervan zijn watervlooien, krill, muggenlarven, bloedwormen, pekelkreeftjes en tubifex (rode wormpjes). Je hoeft niet altijd naar de winkel te rennen om voer te halen. In je keuken is waarschijnlijk ook wel het

8 een en ander te vinden. Je kunt een harnasmeerval bijvoorbeeld kleine stukjes sla geven. Maar samengesteld voer dat je bij de dierenwinkel kunt kopen is beter voor je vis. Daar zitten alle voedingsstoffen in die een vis nodig heeft om gezond te blijven. vangen Hanteren Vissen zijn het beste te vangen met behulp van een doorzichtig plastic zakje. Dit zien ze niet en door het gladde plastic behoudt de vis zijn schubben. Je houdt de vis het open zakje voor z n neus en hij zwemt er zo in. Nog beter gaat het met een vangklok. In het hoofdstuk over niet-tropische lees je daar meer over. Je kunt de ook vangen met een schepnetje. Vissen vinden dit niet fijn. Je kunt dan ook het beste twee netjes gebruiken. Eén netje houd je stil in de zwemrichting van de vis. Met het andere netje drijf je de vis een beetje op. Neem een vis niet in je handen. Hierdoor kun je namelijk de zeer gevoelige huid beschadigen. Een vis heeft water nodig om te kunnen ademen. Doe de gevangen vis daarom snel in een bakje met water. Dit water moet je uit het oorspronkelijke aquarium halen. Alleen als dit aquarium besmet is, pak je schoon water. Als je een zieke vis hebt gevangen, moet je het netje ontsmetten voor je het opnieuw in het aquarium doet. Gebruik daarvoor een ontsmettingsmiddel. bevruchting buiten het lichaam vrijleggers bodemleggers substraatbroeders muilbroeders nestbouwers Voortplanting Vissen planten zich voort met behulp van eieren. De bevruchting van de eieren kan inwendig of uitwendig gebeuren, dus binnen het lichaam van de vis of erbuiten. Dit hangt af van de soort. De waarbij bevruchting buiten het lichaam gebeurt, behoren tot de groep van de eierleggende. De meeste aquariumvissoorten zijn eierleggend. Eierleggers worden in vijf groepen ingedeeld: vrijleggers, bodemleggers, substraatbroeders, muilbroeders en nestbouwers. - Vrijleggers laten de eitjes vallen. Deze komen dan op de bodem terecht of blijven aan de planten hangen. De ouders vertonen geen tot zeer weinig broedzorg. Een voorbeeld van een vrijlegger is de neontetra. - Bodemleggers begraven hun eitjes. - Substraatbroeders zetten hun eieren af tegen een voorwerp. Substraatbroeders zorgen goed voor hun eieren en jongen. Voorbeelden van substraatbroeders zijn maan en harnasmeervallen. - Muilbroeders bouwen eerst een nestkuiltje. Nadat de eitjes bevrucht zijn, nemen ze ze in hun bek. Daar worden ze uitgebroed. Soms doet het vrouwtje dit, soms het mannetje. Dat hangt af van de soort. - Nestbouwers maken, zoals het woord al aangeeft, een nest. Dit kan een nestkuil zijn of een nest van speekselbelletjes. Na de bevruchting jaagt het mannetje het wijfje weg. Hij beschermt de eieren fel. Een voorbeeld hiervan is het kempvisje.

9 Hoe lang het duurt voor de eitjes uitkomen, hangt af van de soort. Bij de harnasmeerval bijvoorbeeld duurt dit tussen de 9 en 12 dagen. De jongen zijn vaak hulpeloos als ze uit het eitje komen. levendbarende gonopodium Naast de eierleggende zijn er de levendbarende. De eitjes van deze komen ín het lichaam van het wijfje tot ontwikkeling. De inwendige bevruchting gebeurt door het mannetje met behulp van de aarsvin. De aarsvin (gonopodium) vervult de taak van de penis. Een voorbeeld van een levendbarende vis is de gup. Veel voorkomende ziektes Ziekte Oorzaak Symptoom Voorkomen Genezen Witte stip Ankerworm Kieuwwormen Schimmel Vinrot Parasiet (Ichthyophthirius) De huidaandoening wordt veroorzaakt door een kreeftje met een ankervormige kop (Lernaea) Parasiet (Dactylogy) Schimmel (Bv Saprolegnia) Dit is een secundaire infectie Mogelijke oorzaken zijn: - vuil aquarium - vitaminegebrek - vinbijten door andere - schade door netjes - verkeerd aquariumwater Witte stipjes op huid en vinnen Snelle kieuwbeweging Een deel van het kreeftje hangt uit de huid. Dit is te zien als een witgroen draadje. De huid rondom is ontstoken. De vis schuurt zich tegen harde oppervlakten. Snelle kieuwbeweging Happen aan het wateroppervlakte Beschadigde kieuwen Kieuwen bedekt met slijm Op de huid zitten watachtige vuile plukjes Korte en/of rafelige vinnen Goed oppassen bij de aankoop van nieuwe Aquarium goed onderhouden (o.a. vervuiling voorkomen) Goed oppassen bij de aankoop van nieuwe Aquarium goed onderhouden Goed oppassen bij de aankoop van nieuwe Aquarium goed onderhouden Goed oppassen bij de aankoop van nieuwe Aquarium goed onderhouden Mogelijke oorzaken uitsluiten De parasiet is alleen bevattelijk voor bestrijdingsmiddelen wanneer hij in de vrijzwemmende stadia zit. De cyclus duurt 7 dagen. Laat het bestrijdingsmiddel gedurende tien dagen in het water. Vis uit het water halen en in een natte doek leggen. Maximaal twee minuten. De parasieten met een pincet uit de huid trekken. Wond behandelen met jodium. Laat dit liefst door de dierenarts doen. Die kan het dier verdoven. De behandelen met een bestrijdingsmiddel van de dierenarts Bak goed schoonmaken, vooral de bodem want daar liggen de eitjes van de parasiet Schimmel met een watje van de huid verwijderen, vis in apart bakje zetten en bestrijdingsmiddel in het water doen De aangetaste een kort badje in water met een medicijn geven (dierenarts) Veel voorkomende ziektes

10 Soorten Neontetra Dit visje behoort tot de familie van de karperzalmachtigen. Tot deze familie behoren onder andere ook de kardinaaltetra en de rode piranha. Van deze familie zijn veel soorten geschikt voor in een aquarium. Van neontetra s moet je er meerdere in een aquarium houden. Neontetra Maanvis Deze vis behoort tot de familie van de Cichliden. Binnen deze familie is er een enorme verscheidenheid aan vormen en kleuren. Naast de maanvis behoort bijvoorbeeld ook de discusvis tot deze familie. De gewone maanvis is zilvergrijs met zwarte strepen. Andere maan zijn kleuriger. De vinnen van sommige maan zijn erg lang (sluiervorm). Maanvis

11 Kempvis Dit visje behoort tot de labyrintvisachtigen. Hiertoe behoren onder andere ook de Ceylonese kempvis en de zoengoerami. In een aquarium kun je maar één mannelijk kempvisje houden. Wijfjes en andere soorten erbij is geen probleem. Kempvis Guppy De gup behoort tot de groep van de levendbarenden. Andere populaire levendbarende soorten zijn black molly, platy s en zwaarddragers. De levendbarende soorten zijn meestal erg vruchtbaar. Guppy

12 Harnasmeerval Deze soort behoort tot de meervalachtigen. De meeste van deze soorten komen voor in Zuid-Amerika en Afrika. De soorten uit deze groep hebben geen schubben maar beenplaatjes. Harnasmeervallen zoeken hun voedsel met behulp van baarddraden (tastzintuig). De harnasmeerval kan niet erg goed zien. Harnasmeerval

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GUPPY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT BETTA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT BETTA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT BETTA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BETTA BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MAANVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MAANVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURSTAARTLABEO

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Kardinaaltetra. Paracheirodon axelrodi. www.licg.nl. Serie vissen

Kardinaaltetra. Paracheirodon axelrodi. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Kardinaaltetra Paracheirodon axelrodi De kardinaaltetra is een veel gehouden aquariumvis die behoort tot de familie van de karperzalmen. Kardinaaltetra s zijn scholenvissen, afkomstig uit

Nadere informatie

Neontetra. Paracheirodon innesi. www.licg.nl. Serie vissen

Neontetra. Paracheirodon innesi. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Neontetra Paracheirodon innesi De neontetra is een veel gehouden aquariumvis. Hij behoort tot de familie van de karperzalmen. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit de bovenloop van het Amazonegebied

Nadere informatie

SPREEKBEURT SUMATRAAN

SPREEKBEURT SUMATRAAN SPREEKBEURT SUMATRAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SUMATRAAN BIJ

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden

SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VISSENGROEP

Nadere informatie

Maanvis. Pterophyllum scalare. www.licg.nl. Serie vissen

Maanvis. Pterophyllum scalare. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Maanvis Pterophyllum scalare De maanvis behoort tot de familie van de cichliden. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit het Amazonegebied. Maanvissen heten zo omdat hun lichaam een ronde, vertikaal

Nadere informatie

Guppy. Poecilia reticulata. Serie vissen

Guppy. Poecilia reticulata.  Serie vissen Serie vissen Guppy Poecilia reticulata De guppy is één van de bekendste aquariumvissen. Het zijn sterke vissen die zich gemakkelijk voortplanten. Van oorsprong komen ze uit Zuid-Amerika. De mannetjes hebben

Nadere informatie

SPREEKBEURT DISCUSVIS

SPREEKBEURT DISCUSVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DISCUSVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DISCUSVIS BIJ

Nadere informatie

269 Soort Goudvis Koikarper Dwergzonnebaars Bittervoorn Algemene beschrijving

269 Soort Goudvis Koikarper Dwergzonnebaars Bittervoorn Algemene beschrijving NIET-TROPISCHE VIS vissen Soort Goudvis Koikarper Dwergzonnebaars Bittervoorn Latijnse naam Carassius auratus Cyprinus carpio Elassoma evergladei Rhodeus sericeus amarus Grootte 20 cm >> 25 cm 35 mm 80

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AXOLOTL BIJ

Nadere informatie

HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM

HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET INRICHTEN

Nadere informatie

Keuzeopdracht Biologie Guppy's

Keuzeopdracht Biologie Guppy's Keuzeopdracht Biologie Guppy's Keuzeopdracht door een scholier 1683 woorden 29 januari 2003 6,5 100 keer beoordeeld Vak Biologie 1. DETERMINEREN VAN EEN GUP De Guppy behoort tot de orde van de dieren omdat

Nadere informatie

Vuurneon. Hemigrammus erythrozonus. www.licg.nl. Serie vissen

Vuurneon. Hemigrammus erythrozonus. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Vuurneon Hemigrammus erythrozonus De vuurneon is een vrij populaire aquariumvis. Vuurneons behoren tot de familie van de karperzalmen. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit de Essequibo rivier

Nadere informatie

SPREEKBEURT NEONTETRA

SPREEKBEURT NEONTETRA SPREEKBEURT NEONTETRA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE NEONTETRA BIJ

Nadere informatie

Platy. Xiphophorus maculatus. Serie vissen

Platy. Xiphophorus maculatus.  Serie vissen Serie vissen Platy Xiphophorus maculatus De platy, ook wel plaatje genoemd, is een bekende aquariumvis. Platy s zijn sterke vissen die zich gemakkelijk voortplanten. Van oorsprong komen ze uit Mexico,

Nadere informatie

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ZWAARDDRAGER

Nadere informatie

SPREEKBEURT PLATY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT PLATY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PLATY l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE PLATY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Roodkopzalm. Hemigrammus bleheri. www.licg.nl. Serie vissen

Roodkopzalm. Hemigrammus bleheri. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Roodkopzalm Hemigrammus bleheri De roodkopzalm behoort tot de familie van de karperzalmen. Deze scholenvissen, afkomstig uit Brazilië en Colombia, zijn bruingrijs tot zilverkleurig met een

Nadere informatie

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MARMERBIJLZALM

Nadere informatie

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MARMERBIJLZALM

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURNEON VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VUURNEON VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VUURNEON l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURNEON BIJ ELKAAR

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Marmerbijlzalm Carnegiella strigata

Nadere informatie

Sumatraan. Capoeta tetrazona. www.licg.nl. Serie vissen

Sumatraan. Capoeta tetrazona. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Sumatraan Capoeta tetrazona De Sumatraan is een populaire aquariumvis uit de familie van de karperachtigen (Cyprinidae). Hij wordt in de literatuur teruggevonden onder de namen Capoeta tetrazona,

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s

SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

SPREEKBEURT ROODKOPZALM

SPREEKBEURT ROODKOPZALM SPREEKBEURT ROODKOPZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ROODKOPZALM

Nadere informatie

Pleco algeneter. Hypostomus plecostomus. www.licg.nl. Serie vissen

Pleco algeneter. Hypostomus plecostomus. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Pleco algeneter Hypostomus plecostomus De pleco algeneter, ook wel zuignapharnasmeerval genoemd, behoort tot de familie van de harnasmeervallen. De naam pleco algeneter wordt ook wel gebruikt

Nadere informatie

Zwaarddrager. Xiphophorus helleri. Serie vissen

Zwaarddrager. Xiphophorus helleri.  Serie vissen Serie vissen Zwaarddrager Xiphophorus helleri De zwaarddrager is een veel gehouden tropische vis. Het is een sterke vis die zich gemakkelijk voortplant. Van oorsprong komen zwaarddragers uit Mexico, Guatemala

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Roodkopzalm Hemigrammus bleheri

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Vuurneon Hemigrammus erythrozonus

Nadere informatie

Discusvis. Symphysodon aequifasciatus & Symphysodon discus. www.licg.nl. Serie vissen

Discusvis. Symphysodon aequifasciatus & Symphysodon discus. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Discusvis Symphysodon aequifasciatus & Symphysodon discus De discusvis behoort tot de familie van de cichliden. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit het Amazonegebied. Discusvissen zijn genoemd

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Maanvis Pterophyllum scalare Maanvissen

Nadere informatie

Aquarium. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs

Aquarium. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Aquarium Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Hallo, welkom in Ouwehands Dierenpark! In het aquarium leven heel veel verschillende vissen en ook een paar amfibieën, zoals kikkers. In deze Doe Mee staan

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Zwaarddrager Xiphophorus helleri

Nadere informatie

Barbelen, danio s en rasbora s

Barbelen, danio s en rasbora s l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissengroepen Barbelen, danio s en rasbora

Nadere informatie

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KARDINAALTETRA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KARDINAALTETRA

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Neontetra Paracheirodon innesi

Nadere informatie

Axolotl. Ambystoma mexicanum. www.licg.nl. Serie amfibieën

Axolotl. Ambystoma mexicanum. www.licg.nl. Serie amfibieën Serie amfibieën Axolotl Ambystoma mexicanum De axolotl (Ambystoma mexicanum) is een salamander die zijn hele leven in het larvenstadium blijft hangen. Hij leeft in het water en wordt dus in een aquarium

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Goudvis. Carassius auratus. www.licg.nl. Serie vissen

Goudvis. Carassius auratus. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Goudvis Carassius auratus De goudvis is een kweekvorm van de giebel en behoort tot de familie van de karperachtigen. Het is een zoetwatervis die al duizenden jaren gekweekt wordt, oorspronkelijk

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GOUDVIS l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOUDVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Corydoras trilineatus. Geschreven door: colisa lalia

Corydoras trilineatus. Geschreven door: colisa lalia Corydoras trilineatus Geschreven door: colisa lalia 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel Ik heb deze vis nu al 4 jaar en zag dat er hier nog geen artikel was over deze vis, dus

Nadere informatie

SPREEKBEURT GROENE LEGUAAN

SPREEKBEURT GROENE LEGUAAN SPREEKBEURT GROENE LEGUAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GROENE

Nadere informatie

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KOI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KOI BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Apistogramma cacatuoides

Apistogramma cacatuoides Apistogramma cacatuoides Geschreven door: Dirkje (man) (vrouw) 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel het is een leuke vis die steeds bekender aan het worden is. Maar er is nog geen artikel over,

Nadere informatie

Altolamprologus calvus. Geschreven door: Lubbito

Altolamprologus calvus. Geschreven door: Lubbito Altolamprologus calvus Geschreven door: Lubbito 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel Aangezien ik veel informatie van dit forum afhaal, heb ik besloten een artikel toe te voegen,

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissengroepen Levendbarenden De groep

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Betta Betta splendens Betta s

Nadere informatie

2.3 Familie De familie van de Corydoras panda is de Callichthyidae of terwijl, pantsermeervallen

2.3 Familie De familie van de Corydoras panda is de Callichthyidae of terwijl, pantsermeervallen Corydoras panda Geschreven door: Jeto 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel: Ik heb dit artikel geschreven, omdat ik zelf de Corydoras panda een leuk beestje vind om te houden maar

Nadere informatie

Sluierstaartgoudvis. Carassius auratus. www.licg.nl. Serie vissen

Sluierstaartgoudvis. Carassius auratus. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Sluierstaartgoudvis Carassius auratus De sluierstaartgoudvis is een variant van de gewone goudvis, een gekweekte zoetwatervis uit de familie van de karperachtigen. Hij wordt ook wel kortweg

Nadere informatie

Voeding: Cichliden vlokken. Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen.

Voeding: Cichliden vlokken. Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen. Voeding: Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen Droogvoer: Hikari droogkorrels rood en groen Cichliden vlokken Spirulina vlokken granulaat Diepvries:

Nadere informatie

SPREEKBEURT PLECO ALGENETER

SPREEKBEURT PLECO ALGENETER l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PLECO ALGENETER VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE PLECO ALGENETER

Nadere informatie

DEEL 5: VISSEN KOPEN. Vissen in het aquarium. Vissen kopen

DEEL 5: VISSEN KOPEN. Vissen in het aquarium. Vissen kopen DEEL 5: VISSEN KOPEN Als de bak na het inrichten goed draait, kunnen we na 2 weken voorzichtig vissen aanschaffen. We kunnen beginnen met een paar vissen, zoals groepjes plaatjes, guppen of zwaarddragers.

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LACHDUIF BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT

SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Ordening. Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. D M O B - B & E - j u l i - 2 0 1 2

Ordening. Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. D M O B - B & E - j u l i - 2 0 1 2 Ordening Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs D M O B - B & E - j u l i - 2 0 1 2 1 In de dierentuin leven heel veel dieren. Sommige lijken op elkaar, andere juist helemaal niet. Door te kijken

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Sumatraan Capoeta tetrazona De

Nadere informatie

succesvol aquarium Voor een 30 jaar ervaring, dat maakt het verschil Waterkwaliteit Start Onderhoud Ziektewijzer Voeding

succesvol aquarium Voor een 30 jaar ervaring, dat maakt het verschil Waterkwaliteit Start Onderhoud Ziektewijzer Voeding Voor een succesvol aquarium 30 jaar ervaring, dat maakt het verschil Colombo maakt professionele producten voor het onderhoud van uw aquarium. Onze producten zijn het resultaat van ruim 30 jaar ervaring

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Vuurstaartlabeo Epalzeorhynchus

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER

SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GROENE

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Pleco algeneter Hypostomus plecostomus

Nadere informatie

Geelwangschildpad. Trachemys scripta troosti. www.licg.nl. Serie reptielen

Geelwangschildpad. Trachemys scripta troosti. www.licg.nl. Serie reptielen Serie reptielen Geelwangschildpad Trachemys scripta troosti Geelwangschildpadden zijn erg populair als huisdier. Deze koudbloedige dieren worden vaak gekocht wanneer ze nog klein zijn. Ze kunnen echter

Nadere informatie

De leeftijd varieert van 3 tot 5 jaar en hangt af van de leefomstandigheden.

De leeftijd varieert van 3 tot 5 jaar en hangt af van de leefomstandigheden. Grootte: Mannetjes worden ongeveer 10 cm (zonder scharen). Vrouwtjes worden iets groter dan de mannetjes, zo'n 12 cm (zonder scharen). Overigens kunnen ze in sommige gevallen tot max 15 cm uitgroeien.

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOUDEN GEKKO

SPREEKBEURT GOUDEN GEKKO SPREEKBEURT GOUDEN GEKKO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOUDEN

Nadere informatie

SPREEKBEURT ZOETWATERGARNAAL

SPREEKBEURT ZOETWATERGARNAAL SPREEKBEURT ZOETWATERGARNAAL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ZOETWATERGARNAAL

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEMARMERDE RENKIKKER

SPREEKBEURT GEMARMERDE RENKIKKER SPREEKBEURT GEMARMERDE RENKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie amfibieën Axolotl Ambystoma mexicanum

Nadere informatie

Kortom, iedere gifkikker heeft zo zijn eigen middeltjes om te zorgen dat hij genoeg te eten krijgt, zonder zelf opgegeten te worden.

Kortom, iedere gifkikker heeft zo zijn eigen middeltjes om te zorgen dat hij genoeg te eten krijgt, zonder zelf opgegeten te worden. 1 Eten en (niet) gegeten worden 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 De meest onwaarschijnlijke kleuren van alle dieren vind je bij de kikkers.

Nadere informatie

Geelbuikschildpad. Trachemys scripta scripta. www.licg.nl. Serie reptielen

Geelbuikschildpad. Trachemys scripta scripta. www.licg.nl. Serie reptielen Serie reptielen Geelbuikschildpad Trachemys scripta scripta Geelbuikschildpadden worden veel als huisdier gehouden. Deze dieren worden vaak gekocht wanneer ze nog klein zijn. Ze kunnen echter 30 centimeter

Nadere informatie

SPREEKBEURT BRUINE ANOLIS

SPREEKBEURT BRUINE ANOLIS SPREEKBEURT BRUINE ANOLIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BRUINE

Nadere informatie

6.2. Boekverslag door F woorden 17 februari keer beoordeeld. Voorwoord

6.2. Boekverslag door F woorden 17 februari keer beoordeeld. Voorwoord Boekverslag door F. 2645 woorden 17 februari 2002 6.2 116 keer beoordeeld Vak Biologie Voorwoord Ik hou mijn werkstuk over aquaria omdat ik zelf een aquarium op mij kamer en in de huiskamer ook. Ik heb

Nadere informatie

SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER

SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WITLIPBOOMKIKKER

Nadere informatie

GEWONE ZEEHOND. Huiler

GEWONE ZEEHOND. Huiler GEWONE ZEEHOND Huiler Je zou het bijna niet geloven, maar een gewone zeehond is een echt roofdier! De zeehond is met zijn gestroomlijnde lichaam, speciale neus en handige snorharen helemaal aangepast op

Nadere informatie

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6 Naam:_ KIKKERS _ De kikker is een amfibie. Er zijn veel soorten kikkers op de wereld. In Nederland zie je de bruine en de groene kikker het meest. De groene kikkers zijn graag veel in het water, de bruine

Nadere informatie

Avontuur onder water Ontdek je nieuwe aquarium

Avontuur onder water Ontdek je nieuwe aquarium Avontuur onder water Ontdek je nieuwe aquarium Capt n Sharky Coppenrath Verlag, Münster, Germany Ahoi piraat! Je hebt nu je eigen Capt n Sharky Aquarium. Laten we op avontuur gaan en een spannende onderwaterwereld

Nadere informatie

Ordening. Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs

Ordening. Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Ordening Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Over de hele wereld verspreid leven zeer veel verschillende dieren die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Als je in de dierentuin rondloopt kun je de

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Levenbarenden

SPREEKBEURT Vissengroep Levenbarenden SPREEKBEURT Vissengrep Levenbarenden l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE

Nadere informatie

Visje,visje, in de sloot. Waterdiertjes vangen en bekijken

Visje,visje, in de sloot. Waterdiertjes vangen en bekijken Water 1 en 2 5 Visje,visje, in de sloot Waterdiertjes vangen en bekijken Doelen Begrippen Materialen Duur Inleiding (10 minuten) De leerlingen: ontdekken dat er in de sloot behalve eenden ook andere dieren

Nadere informatie

Opdrachten Oevergroep

Opdrachten Oevergroep Opdrachten Oevergroep Ho, stop! Voordat jullie met de schepnetjes naar het water rennen, eerst even dit! De Waal is de drukst bevaren rivier van Europa en door haar bedding stromen miljoenen liters water

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Sluierstaartgoudvis Carassius

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

LEERLINGENBLAD VAN:... NAAR DE HAAIEN! DOE-HET-ZELF LES BASISONDERWIJS GROEP 7 & 8 EEN WERELD VOL WATER

LEERLINGENBLAD VAN:... NAAR DE HAAIEN! DOE-HET-ZELF LES BASISONDERWIJS GROEP 7 & 8 EEN WERELD VOL WATER LEERLINGENBLAD VAN:...... DOE-HET-ZELF LES BASISONDERWIJS GROEP 7 & 8 EEN WERELD VOL WATER 2 EEN WERELD VOL WATER Als je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt zie je heel veel blauw. Dat komt omdat onze

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van lente 2012 Hoi! Salamanders zien eruit als dino s in het klein. Het zijn prehistorische beestjes die al miljoenen en miljoenen jaren op onze aardbol wonen. Ze waren

Nadere informatie

Opdrachtenboekje. Waterkant

Opdrachtenboekje. Waterkant enboekje Dit boekje is van Naam:... School:... Groep:... Waterkant - 1 - Dit heb je nodig Lichtgrensmeter 2 loeppotjes aquariumbakje plastic lepel of klein schepnetje groot schepnet zoekkaart waterdiertjes

Nadere informatie

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BIDSPRINKHAAN

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Pijlgifkikkers Inhoudsopgave Inleiding Inleiding 1. Soorten pijlgifkikkers 2. Voortplanting 3. Voeding 4. Waar leven ze 5. Wat kunnen pijlgifkikkers allemaal 6. De vijanden Slotwoord Literatuurlijst Dit

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DEGOE ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DEGOE ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DEGOE ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DEGOE BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Diertjes vangen en bekijken

Diertjes vangen en bekijken Hossebos wateropdracht 1 Diertjes vangen en bekijken Zoek een plekje aan de waterkant, waar je goed bij het water kunt. Leg alle materialen klaar. Vul het aquarium half met water en zet het op een plekje

Nadere informatie

Pterophyllum altum Orinoco

Pterophyllum altum Orinoco Pterophyllum altum Orinoco Categorie: Bijvissen De discusvis is dan wel de keizer van het Amazonegebied, maar wat is een keizer zonder onderdanen? De Pterophyllum altum Orinoco wordt ook wel eens de koning

Nadere informatie

2.2 Beschrijver van de vis Deze killivis werd in 1846 door Cuvier en Valenciennes wetenschappelijk beschreven onder de naam Panchax lineatum.

2.2 Beschrijver van de vis Deze killivis werd in 1846 door Cuvier en Valenciennes wetenschappelijk beschreven onder de naam Panchax lineatum. Aplocheilus lineatus Geschreven door: RomboNUB 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel De Aplocheilus lineatus heb ik ontmoet op de beurs in Veenendaal. Daar had ik er die dag 6 gekocht

Nadere informatie

Over haaien, vissen en bruinvissen. Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen.

Over haaien, vissen en bruinvissen. Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen. VO Werkblad Doel: Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen. Materialen: - Werkblad 3: - Potlood - Filmpjes: Dolfijnen, bruinvissen en vissen. De filmpjes zijn te vinden

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Goudvis Carassius auratus De goudvis

Nadere informatie

SPREEKBEURT ROODKEELANOLIS

SPREEKBEURT ROODKEELANOLIS SPREEKBEURT ROODKEELANOLIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ROODKEELANOLIS

Nadere informatie