Hoofdstuk Een Ontwikkelingsniveau 1 Leerdoelen en inhoud

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoofdstuk Een Ontwikkelingsniveau 1 Leerdoelen en inhoud"

Transcriptie

1 Hoofdstuk Een Ontwikkelingsniveau 1 en inhoud 1.1 Studenten in Ontwikkelingsfase 1 van ICCTO zijn in staat om eenvoudig tekstmateriaal gerelateerd aan dagelijkse situaties te begrijpen. Zij zijn in staat om met redelijke precisie de taal te herhalen, te reciteren en te reproduceren. Ze beginnen vertrouwen in en belangstelling voor het bestuderen van de Chinese taal te ontwikkelen. Onder enige begeleiding hebben ze inleidende kennis van diverse leer- en interactiestrategieën, brongebruik- en interdisciplinaire strategieën. Ze verwerven basiskennis van de Chinese cultuur en ontwikkelen intercultureel en internationaal bewustzijn. 1.2 Linguïstische kennis Kennis Fonologie Karakters en woorden Beschrijving van de leerdoelen 1. luisteren naar, identificeren van en produceren van de basisklanken van het Pinyin (het Chinese Fonetische Alfabet, CFA); 2. beginnen de uitspraak van Chinese karakters te herkennen; 3. weten dat het Chinees een toontaal is en dat Putonghua (standaardtaal) vier tonen heeft en een neutrale toon. Onder begeleiding van de docent: 1. beheersen 150 veelvoorkomende Chinese Karakters (ideogrammen) en kunnen deze lezen, verstaan, spreken en schrijven; 2. herkennen basiscomponenten van karakters en radicalen; 3. herkennen karakterstreken en de streekvolgorde; 4. begrijpen de relatie tussen karakters en woorden; 5. beheersen 300 woorden in relatie tot dagelijkse situaties en school. Grammatica Kennen en beheersen: 1. de woordvolgorde; 2. gebruikelijke zinsconstructies, algemene vragen en ontkennende zinnen; 3. zelfstandige naamwoorden, getallen en veelvoorkomende maatwoorden; 4. persoonlijke voornaamwoorden en aanwijzende voornaamwoorden;

2 Internationaal Curriculum voor Chinees Taalonderwijs 4 Kennis Grammatica Functie Thema s Spreekvaardigheid Beschrijving van de leerdoelen 5. basisuitdrukkingen om een persoon of een voorwerp te beschrijven; 6. veelgebruikte werkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden en bijwoorden. 1. kennen de belangrijkste communicatieve functies zoals groeten, bedanken, verontschuldigen en gedag zeggen; 2. gebruiken lichaamstaal of objecten om zich in dagelijkse situaties uit te drukken. 1. weten hoe te handelen in eenvoudige sociale interacties; 2. kennen eenvoudige onderwerpen gerelateerd aan familie en persoonlijk leven, of hobby s; 3. kennen eenvoudige onderwerpen gerelateerd aan het dagelijks leven, zoals getallen, tijd, data en munteenheden. Onder begeleiding van docent: 1. kennen het juiste gebruik van zinnen en langere zinsdelen, begrijpen de gedachtestroom (belangrijkste zaken); 2. leren de strekking van een zin te begrijpen; begrijpen eenvoudige zinnen met bepalingen; 3. nemen verschillen en tegenstellingen waar tussen het Chinees en de moedertaal; 4. nemen stijlfiguren waar in het Chinees; 5. begrijpen gehanteerde emoties in zowel de Chinese spreek- als schrijftaal. 1.3 Linguïstische vaardigheden Algemene vaardigheden In staat om eenvoudig dagelijks taalgebruik te begrijpen, soms met hulp van lichaamstaal, voorwerpen, en in de juiste context. Begrijpt aanspreekvormen en kan groeten. Is in staat om zichzelf voor te stellen of met anderen te communiceren met een zeer beperkte woordenschat.

3 Hoofdstuk Een Ontwikkelingsniveau 1 en inhoud Luisteren In staat om eenvoudige, bekende en duidelijk uitgesproken woorden te begrijpen, evenals eenvoudige zinnen en situaties in de klas en uit het dagelijks leven. In staat om de bedoeling van de spreker met behulp van lichaamstaal of binnen de context te raden of te herleiden, en als zodanig te antwoorden, waaronder: 1. zeer beperkte en korte uitdrukkingen gerelateerd tot persoonlijk en dagelijks leven; 2. eenvoudige getallen; 3. eenvoudige wijze van groeten en aanspreekvormen; 4. eenvoudige uitdrukkingen en aanwijzingen gebruikt in de klas; 5. eenvoudige verzoeken. Specifiek Spreken In staat om geleerde zinnen te herhalen en te reciteren. In staat om eenvoudige begroetingen te beantwoorden. In staat om nieuwe mensen te woord te staan en zichzelf voor te stellen. In staat om eenvoudige persoonlijke informatie uit te wisselen. Kan basisbehoeften kenbaar maken, zo nodig met behulp van lichaamstaal of voorwerpen, waaronder: 1. herhalen, opnieuw vertellen, reciteren van in de klas geleerde woorden en zinnen, met de juiste tonen; 2. uitwisselen van persoonlijke informatie; 3. initiatief nemen tot en antwoorden op eenvoudige begroetingen; 4. geven van en reageren op eenvoudige instructies en opdrachten; 5. eenvoudige verzoeken doen en hulp vragen. 5 Lezen In staat om het geleerde Pinyin en enkele eenvoudige karakters, woorden en getallen, te herkennen, ter uitwisseling van persoonlijke informatie, dit betekent: 1. Pinyin gebruiken en herkennen, om karakters op te zoeken met behulp van een woordenboek; 2. specifieke informatie uit teksten kunnen halen, die worden gebruikt in een eenvoudige context over persoonlijke en dagelijkse situaties; 3. begroeten en bedanken; 4. eenvoudige karakters, woorden en getallen begrijpen die te maken hebben met het dagelijks leven; 5. eenvoudige karakters, woorden en getallen begrijpen die te maken hebben met het dagelijks leven.

4 Internationaal Curriculum voor Chinees Taalonderwijs Specifiek Schrijven In staat om redelijk precies in de klas geleerde karakters over te schrijven. In staat om eenvoudige zinnen in Pinyin te schrijven alsmede: 1. juiste streekvolgorde kopiëren; 2. naam en nationaliteit op een formulier invullen; 3. schrijven van eenvoudige dagelijkse uitdrukkingen, data, tijdsaanduidingen en eerder geleerde getallen; 4. zelf eenvoudige teksten kunnen maken, correct toegepast in sociale interacties, zoals op wenskaarten. 1.4 Strategieën 6 Strategieën Motivatie 1. cultiveren van belangstelling voor het Chinees; 2. cultiveren van vertrouwen in het studeren van Chinees, wil tonen om Chinees te gebruiken; 3. verminderen van angst bij het maken van fouten. Leren 1. verkennen van verschillende classificatiesystemen en indelingen; 2. proberen om te imiteren wat de docent zegt; 3. bekende kennis met nieuwe kennis integreren; 4. nieuwe zinnen maken met losse woorden; 5. antwoorden op suggesties om eigen werk te reviseren; 6. leren om eigen studieplan te maken; 7. leren om hulp van anderen te vragen in moeilijke situaties. Interactie 1. gebruik van eenvoudige sociale en motivatie strategieën om het leren van de taal te bevorderen. Het observeren en imiteren van gebruiken die Chinezen veel laten zien; 2. met behulp van de docent met andere klasgenoten en docenten communiceren om veelgebruikte Chinese etiquette te begrijpen; 3. met behulp van docent, niet-linguïstische conventies (gebaar, mime) gebruiken ter bevordering van de communicatie. Brongebruik 1. met behulp van de docent, leren gebruiken van tekstboeken, foto s, platenboeken en multimediabronnen om informatie op te zoeken; 2. met behulp van de docent, leren hoe leerbronnen te verkrijgen via docent en klasgenoten.

5 Hoofdstuk Een Ontwikkelingsniveau 1 en inhoud Strategieën Interdisciplinair 1. met behulp van de docent, uitbreiden van persoonlijke kennis en leren om de bestudeerde informatie van de Chinese taal en cultuur te relateren aan het leren van andere vakken; 2. met behulp van de docent, leren om in andere vakken bestudeerde informatie te relateren aan het leren van de Chinese taal en cultuur; 3. dit niveau omvat muziek, kunst, geschiedenis en folklore. 1.5 Cultureel bewustzijn Bewustzijn Beschrijving van de doelstellingen Cultureel bewustzijn 1. voordelen kennen van het gebruik van verschillende talen; 2. ontwikkeling van het Chinese onderwijs en de Chinese cultuur begrijpen; 3. kennis hebben van de Chinese keuken en kostuums ; 4. kennis hebben van de essentie van eenvoudige Chinese verhalen, het maken van toespelingen en connotatie; 5. kennis hebben van zowel linguïstische als niet-linguïstische communicatiemethoden in het Chinees; 6. kennen van eenvoudige sociale Chinese etiquette en gebruiken; 7. kennis hebben van interpersoonlijke relaties in China. 7 Cultureel begrip 1. belangstelling voor de Chinese cultuur ontwikkelen; 2. Chinese cultuurelementen en begrip van de relatie tussen cultuur en taaltraining ervaren; 3. Chinese waardensysteem ervaren; 4. culturele multidiversiteit en de overlap tussen culturen ervaren. Intercultureel bewustzijn 1. overeenkomsten en verschillen tussen de Chinese en de eigen cultuur onderzoeken; 2. zich het belang van intercultureel bewustzijn via de Chinese taal realiseren. Wereldbewustzijn 1. culturele Chinese en lokale verschijningsvormen ervaren; 2. leren om de wereld van verschillende kanten te bekijken via het leren van de Chinese taal en cultuur; 3. wereldburgerschap ervaren.

6 Hoofdstuk Twee Ontwikkelingsfase 2 en inhoud 2.1 Studenten in Ontwikkelingsfase 2 van ICCTO zijn in staat om eenvoudige taaluitingen over dagelijkse situaties te begrijpen en te beheersen. Gebruiken eenvoudige zinsbouw, geven eenvoudige beschrijvingen en wisselen basisgegevens uit. Beginnen vertrouwen en belangstelling voor het bestuderen van het Chinees te ontwikkelen. Hebben inleidende kennis van diverse leer- en communicatiestrategieën, brongebruik- en interdisciplinaire strategieën. Ze verwerven basiskennis van de Chinese cultuur en ontwikkelen intercultureel en internationaal bewustzijn. 2.2 Linguïstische kennis 8 Kennis Fonologie 1. kennen het belang van de uitspraak bij het studeren van het Chinees; 2. beheersen enkele toonveranderingen; 3. gebruiken de juiste uitspraak en intonatie in dagelijkse situaties. Karakters en woorden 1. beheersen 300 veelvoorkomende Chinese Karakters (ideogrammen) en kunnen deze lezen, verstaan, spreken en schrijven; 2. herkennen klank, vorm en betekenis van Chinese karakters; 3. begrijpen de relatie tussen karakters en woorden; 4. beheersen 600 woorden gerelateerd aan dagelijks leven en klassituaties. Grammatica Kennen en beheersen: 1. veel gebruikte zelfstandige naamwoorden, vragende voornaamwoorden en voegwoorden; 2. tijd-, plaats- en locatie-uitdrukkingen; 3. speciale vragen; 4. structuur en functie van bijvoegelijke en bijwoordelijke bepalingen; 5. uitdrukking van bestaan; 6. wensen.

7 Hoofdstuk Twee Ontwikkelingsfase 2 en inhoud Kennis Functie 1. belangrijkste communicatieve functies kennen, zoals begroeten, bedanken, verontschuldigen en gedag zeggen; 2. communicatieve functies zoals informeren, introduceren en beschrijven kennen en gebruiken; 3. eenvoudige dagelijkse interacties kunnen uitvoeren. Thema 1. onderwerpen kennen op het gebied van persoonlijke belangstelling en familieleven; 2. onderwerpen kennen op het gebied van dagelijkse en vrijetijdsactiviteiten; 3. eenvoudige onderwerpen kennen op het gebied van campus- en professioneel leven. Discours Onder begeleiding van docent: 1. zinnen in hun juiste context weten te zetten en langere zinsdelen maken; 2. opbouw van zin kennen en de strekking van de zin leren beheersen en connotaties begrijpen via bepalingen; 3. verschillen en tegenstellingen in de denkwijze tussen het Chinees en de moedertaal van de student waarnemen; 4. stijlfiguren (hyperbool, parallellisme) in het Chinees waarnemen; 5. emoties in zowel de Chinese spreek- als schrijftaal begrijpen Linguïstische vaardigheden Algemeen Begrijpt eenvoudig tekstmateriaal dat nauw verbonden is met persoonlijke en dagelijkse activiteiten. Kan met anderen over dit soort onderwerpen communiceren en zichzelf of anderen voorstellen. Kan eenvoudige zinnen en woorden begrijpen die te maken hebben met emoties en gevoelens (bedanken en verontschuldigen) en houding (positief of negatief); kan in verschillende situaties mensen begroeten of afscheid nemen.

8 Internationaal Curriculum voor Chinees Taalonderwijs Luisteren Begrijpt eenvoudig tekstmateriaal dat nauw verbonden is met persoonlijke en dagelijkse activiteiten en kan relevante informatie zoeken. Begrijpt situaties in de klas en kan gepaste manier reageren op aanwijzingen, alsmede: 1. korte uitdrukkingen gerelateerd aan het persoonlijk en dagelijks leven; 2. informele uitwisseling van beleefdheden en begroetingen; 3. korte vragen, antwoorden, opdrachten en verzoeken gerelateerd aan persoonlijk en dagelijks leven; 4. getallen, tijd en plaats; 5. aanwijzingen in de klas. 10 Specifiek Spreken Kan zinnen maken met de juiste toon en antwoord geven op eenvoudige vragen. Kan met anderen communiceren over onderwerpen die te maken hebben met persoonlijk of dagelijks leven. Kan uitdrukking geven aan persoonlijke behoeften en wensen, alsmede: 1. eenvoudig vocabulaire gebruiken om basisinformatie over henzelf en anderen uit te wisselen; 2. met anderen communiceren over persoonlijke en dagelijkse situaties, dmv eenvoudige woorden en zinnen; 3. in vertrouwde situaties communiceren door eerder geleerde woorden en zinnen te gebruiken; eenvoudige aanwijzingen geven of een verzoek doen; behoeften aangeven en hulp zoeken; 4. houding en emoties op gepaste wijze kunnen uitdrukken. Lezen Kan eenvoudige karakters, woorden, zinnen en kort tekstmateriaal herkennen, begrijpt programma-eisen. Kan relevante informatie selecteren uit kort tekstmateriaal, alsmede: 1. heeft enig idee van de inhoud van eenvoudig informa tiemateriaal over persoonlijke en dagelijkse zaken; 2. begroetingen, bedankjes of uitnodigingen herkennen en begrijpen; 3. de betekenis van borden, symbolen, beschrijvend materiaal herkennen, beschreven in bekende karakters en woorden; 4. eenvoudige briefjes, notities, grafieken, tabellen en lijstjes begrijpen; 5. specifieke informatie opzoeken in kort en eenvoudig materiaal met een duidelijke structuur.

9 Hoofdstuk Twee Ontwikkelingsfase 2 en inhoud Specifiek Schrijven Uit het hoofd eenvoudige karakters schrijven, met de juiste streken en streekvolgorde. Kan nieuwe zinnen formuleren, alsmede: 1. eenvoudig vocabulaire gebruiken met informatie over eigen leven; 2. kan eenvoudig vocabulaire of zinnen gebruiken om te bedanken, zich te verontschuldigen, te feliciteren en afscheid te nemen; 3. basisinformatie opschrijven over familie of persoonlijke zaken; 4. korte antwoorden formuleren op persoonlijke vragen. 2.4 Strategieën Strategieën Motivatie Leren Interactie 1. vergroten van de belangstelling voor de Chinese taal, deelnemen aan activiteiten die de taalvaardigheid verbeteren; 2. vertrouwen in het leren van de Chinese taal vergroten, zich in het Chinees uitdrukken; 3. angst verminderen door gebruik van verschillende technieken. 1. ervaren van het Chinese taalonderwijs; concentreren op het taalaanbod; 2. Chinees leren via verschillende manieren van taalverwerving; 3. informatie verkrijgen en onthouden door gebruik van voorstellingsvermogen; effectiviteit vergroten door gebruik voorstellingsvermogen en afwijkend denkgedrag; 4. zinnen maken met losse woorden; aantekeningen maken van visuele informatie en mondeling verslag geven; 5. zich aanpassen aan de leeromgeving; advies vragen bij het inzetten van strategieën voor het oplossen van problemen; 6. onder begeleiding van de docent, de eigen leermethode ontdekken, leren hoe je een eigen studieplan kan maken; 7. vooraf bestuderen en herhalen; 8. een goede leeromgeving leren creëren. 1. eenvoudige sociale en motivatie strategieën gebruiken om effectiever te studeren; hulp zoeken; 2. met medestudenten, docenten en vrienden in het Chinees communiceren, zowel binnen als buiten het klaslokaal; 3. met behulp van de docent non-verbale communicatiemiddelen (gebaren en mime) gebruiken, om duidelijker te communiceren; veelgebruikte Chinese etiquette ervaren. 11

10 Internationaal Curriculum voor Chinees Taalonderwijs Strategieën Brongebruik Interdisciplinair 1. met behulp van de docent leren hoe tekstboeken, plaatjesboeken, woordenboeken, bibliotheken en online databases moeten worden gebruikt om de benodigde informatie en bronnen te raadplegen; 2. weten hoe je leerbronnen via docenten, medestudenten, scholen of centra kunt verkrijgen. 1. algemene kennis uitbreiden; 2. weten dat het bestuderen van de Chinese taal een nieuwe impuls geeft aan het leren van andere vakken; 3. de bestudeerde informatie in andere vakken relateren aan de Chinese taal en cultuur; 4. besef hebben van totale scala aan vaardigheden; 5. deze fase omvat geschiedenis, folklore, schone kunsten enz Cultureel bewustzijn Bewustzijn Culturele kennis 1. beseffen dat individuen het recht hebben om vreemde talen te leren; 2. ontwikkeling van het onderwijs in China begrijpen; 3. Chinese cultuur, kunsten, festivals en vieringen ervaren; 4. de essentie van eenvoudige Chinese verhalen, toespelingen en connotaties kennen; 5. zowel verbale als non-verbale communicatiemiddelen in het Chinees kennen; 6. eenvoudige sociale etiquette en gewoonten kennen; 7. persoonlijke interactie in de Chinese cultuur kunnen duiden; 8. de maatschappelijke bijdragen van Chinezen kennen. Cultureel begrip 1. begrijpen dat cultuur niet alleen wordt verworven, maar ook wordt geleerd via de taal; 2. op de hoogte zijn van de relatie tussen cultuur en taaltraining, waarbij taaltraining een belangrijke cultuurcomponent is; 3. basis waardesystemen in het Chinees kennen; 4. culturele veelzijdigheid, dynamiek en onderlinge relaties tussen culturen ervaren.

Leerwerkboek. Chinees. Go 100

Leerwerkboek. Chinees. Go 100 Leerwerkboek Chinees Go 100 se k a ra k te rs Le e r 1 0 0 C h in e Go 100 Leer 100 Chinese karakters LEERWERKBOEK CHINEES Julie Lo Emily Yih Jan van der Putten (cultuurteksten) ΒΟ INHOUDSOPGAVE Lessen

Nadere informatie

Kan-beschrijvingen ERK A2

Kan-beschrijvingen ERK A2 Kan-beschrijvingen ERK A2 Lezen Ik kan zeer korte, eenvoudige teksten lezen. Ik kan specifieke voorspelbare informatie vinden in eenvoudige, alledaagse teksten zoals advertenties, folders, menu's en dienstregelingen

Nadere informatie

De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat.

De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat. A. LEER EN TOETSPLAN DUITS Onderwerp: Leesvaardigheid De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Vakdocumenten Frans (2004) Visie en accenten leerplan Frans BaO 1 De eerste stappen zetten - Basiswoordenschat

Nadere informatie

Maatschappelijk Informeel (INFO) - A2

Maatschappelijk Informeel (INFO) - A2 Maatschappelijk Informeel (INFO) - A2 Voor wie? Voor jongeren (16+) of volwassenen (18+) die willen functioneren in informele alledaagse situaties. Hoe wordt er getoetst? Toetst alle vaardigheden apart:

Nadere informatie

Tussendoelen Engels onderbouw vo vmbo

Tussendoelen Engels onderbouw vo vmbo Tussendoelen Engels onderbouw vo vmbo Preambule Voor alle domeinen van Engels geldt dat het gaat om toepassingen van kennis en vaardigheden op thema s die alledaags en vertrouwd zijn. Hieronder worden

Nadere informatie

13. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven Engelstalige teksten.

13. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven Engelstalige teksten. A. LEER EN TOETSPLAN Onderwerp: Leesvaardigheid 12, 13, 14, 17 geschreven Engelstalige teksten. 14. De leerling leert in Engelstalige schriftelijke en digitale bronnen informatie te zoeken, te ordenen

Nadere informatie

CONCEPT. Tussendoelen Engels onderbouw vo vmbo

CONCEPT. Tussendoelen Engels onderbouw vo vmbo Tussendoelen Engels onderbouw vo vmbo Preambule Voor alle domeinen van Engels geldt dat het gaat om toepassingen van kennis en vaardigheden op thema s die alledaags en vertrouwd zijn. Hieronder worden

Nadere informatie

Taaljournaal Leerlijnenoverzicht - Lezen

Taaljournaal Leerlijnenoverzicht - Lezen Taaljournaal Leerlijnenoverzicht - Lezen 1.1 Eigen kennis 1.1.1 Kinderen kunnen hun eigen kennis activeren, m.a.w. ze kunnen aangeven wat ze over een bepaald onderwerp al weten en welke ervaringen ze er

Nadere informatie

11. De leerling leert verder vertrouwd te raken met de klank van het Frans door veel te luisteren naar gesproken en gezongen teksten.

11. De leerling leert verder vertrouwd te raken met de klank van het Frans door veel te luisteren naar gesproken en gezongen teksten. A. LEER EN TOETSPLAN Leerjaar: 3 Onderwerp: Luistervaardigheid 11, 12, 13, 14 11. De leerling leert verder vertrouwd te raken met de klank van het Frans door veel te luisteren naar gesproken en gezongen

Nadere informatie

Engels, vmbo gltl, Liesbeth Pennewaard kernen subkernen Context (inhoud) taalvaardigheidsniveau CE of SE Eindterm niveau GL/TL Exameneenh eid Lezen

Engels, vmbo gltl, Liesbeth Pennewaard kernen subkernen Context (inhoud) taalvaardigheidsniveau CE of SE Eindterm niveau GL/TL Exameneenh eid Lezen Engels, vmbo gltl, Liesbeth Pennewaard kernen subkernen Context (inhoud) taalvaardigheidsniveau CE of SE Eindterm niveau GL/TL Exameneenh eid Lezen Correspondentie lezen Opleiding: uitwisseling, vorming,

Nadere informatie

Maatschappelijk Formeel (FORM)- B1

Maatschappelijk Formeel (FORM)- B1 Maatschappelijk Formeel (FORM)- B1 Voor wie? Voor jongeren (16+) of volwassenen (18+) die zelfstandig willen functioneren in meer formele contexten in de Nederlandse of Vlaamse samenleving. Hoe wordt er

Nadere informatie

Niveaus Europees Referentie Kader

Niveaus Europees Referentie Kader Niveaus Europees Referentie Kader Binnen de niveaus van het ERK wordt onderscheid gemaakt tussen begrijpen, spreken en schrijven. Onder begrijpen vallen de vaardigheden luisteren en lezen. Onder spreken

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing

Programma van Inhoud en Toetsing Onderdeel: Grammatica zinsdelen (RTTI) Lesperiode: 1 Aantal lessen per week: 4 Hoofdstuk: 1, 2,3 & 5 Theorie blz 28, 68, 108, 188, 189 De leerling moet de volgende zinsdelen kennen: persoonsvorm onderwerp

Nadere informatie

Onderdeel: Vakvaardigheden EBR Nieuwsbegrip: Leesvaardigheid en woordenschat Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing:

Onderdeel: Vakvaardigheden EBR Nieuwsbegrip: Leesvaardigheid en woordenschat Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing: - NEX Klas: IG2 HV Onderdeel: Vakvaardigheden EBR Nieuwsbegrip: Leesvaardigheid en woordenschat Lesperiode: 2 1 Nieuwsbegrip en Nieuwsbegrip XL Materiaal: Leerlingschrift A4 Snelhechter Markeerstift Al

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn vaardigheden Frans ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per vaardigheid

Doorlopende leerlijn vaardigheden Frans ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per vaardigheid Doorlopende leerlijn vaardigheden Frans ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per vaardigheid Kernvaardigheden PO Onderbouw havo en vwo Tweede fase havo Tweede fase vwo 1. Leesvaardigheid

Nadere informatie

13. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven Engelstalige teksten.

13. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven Engelstalige teksten. A. LEER EN TOETSPLAN Vak: Engels Onderwerp: Leesvaardigheid 12, 13, 14, 17 13. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven Engelstalige teksten.

Nadere informatie

Tussendoelen Engels onderbouw vo havo/vwo

Tussendoelen Engels onderbouw vo havo/vwo Tussendoelen Engels onderbouw vo havo/vwo Preambule Voor alle domeinen van Engels geldt dat het gaat om toepassingen van kennis en vaardigheden op thema s die alledaags en vertrouwd zijn. Hieronder worden

Nadere informatie

Niveaubepaling Nederlandse taal

Niveaubepaling Nederlandse taal Niveaubepaling Nederlandse taal Voor een globale niveaubepaling kunt u de niveaubeschrijvingen A1 t/m C1 doornemen en vaststellen welk niveau het beste bij u past. Niveaubeschrijving A0 Ik heb op alle

Nadere informatie

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten Subdomein A 1.1: Woordenschat 1.1 h/v de betekenis van onbekende woorden afleiden uit de context; 1.2 h/v de betekenis

Nadere informatie

ENGELS GESPREKKEN A2 IE 002

ENGELS GESPREKKEN A2 IE 002 ENGELS GESPREKKEN A2 IE 002 Kennismaken met een collega Kandidaat00 1 Voor het examen Planning Voor het examen krijg je het examenboekje en stem je het onderwerp van je gesprek af met de examenafnemer

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing

Programma van Inhoud en Toetsing Onderdeel: Grammatica zinsdelen (RTTI) Lesperiode: 1 Hoofdstuk: 1, 2,3 & 5 Theorie blz 28, 68, 108, 188, 189 De leerling moet de volgende zinsdelen kennen: persoonsvorm onderwerp werkwoordelijk gezegde

Nadere informatie

Ko observatielijst/ Kern(tussen)doelen TULE SLO Van November 2006

Ko observatielijst/ Kern(tussen)doelen TULE SLO Van November 2006 1 Ko observatielijst/ Kern(tussen)doelen TULE SLO Van November 2006 Mondeling onderwijs Kerndoel 1 Kerndoel 2 Kerndoel 3 Schriftelijk onderwijs Kerndoel 4 Bijlage kerndoel 4 leestechniek Kerndoel 5 Kerndoel

Nadere informatie

Niveaus van het Europees Referentiekader (ERK)

Niveaus van het Europees Referentiekader (ERK) A Beginnend taalgebruiker B Onafhankelijk taalgebruiker C Vaardig taalgebruiker A1 A2 B1 B2 C1 C2 LUISTEREN Ik kan vertrouwde woorden en basiszinnen begrijpen die mezelf, mijn familie en directe concrete

Nadere informatie

Europees Referentiekader

Europees Referentiekader Europees Referentiekader Luisteren Ik kan vertrouwde woorden en basiszinnen begrijpen die mezelf, mijn familie en directe concrete omgeving betreffen, wanneer de mensen langzaam en duidelijk spreken. Ik

Nadere informatie

Ik beschik over voldoende woorden om me te redden in veel voorkomende dagelijkse situaties.

Ik beschik over voldoende woorden om me te redden in veel voorkomende dagelijkse situaties. aardigheid BB B GT ER-niveau A2 A2 A2+ Alle leerwegen Alleen voor GT Ik voer over eenvoudige en alledaagse gesprekken. Het gaat dan over uitwisseling van informatie van bekende onderwerpen en activiteiten.

Nadere informatie

CONCEPT. Tussendoelen Engels onderbouw vo havo/vwo

CONCEPT. Tussendoelen Engels onderbouw vo havo/vwo Tussendoelen Engels onderbouw vo havo/vwo Preambule Voor alle domeinen van Engels geldt dat het gaat om toepassingen van kennis en vaardigheden op thema s die alledaags en vertrouwd zijn. Hieronder worden

Nadere informatie

Go 100. Leer 100 Chinese karakters. Handleiding Go 100

Go 100. Leer 100 Chinese karakters. Handleiding Go 100 Go 100 Leer 100 Chinese karakters Handleiding Go 100 Go 100 is samen met de website www.go-malmberg.nl een volledig geïntegreerde Chinese taalmethode die een eenvoudige, aanstekelijke en effectieve leerervaring

Nadere informatie

A1 A2 B1 B2 C1. betrekking op concrete betrekking op abstracte, complexe, onbekende vertrouwde

A1 A2 B1 B2 C1. betrekking op concrete betrekking op abstracte, complexe, onbekende vertrouwde Luisteren - kwalitatieve niveaucriteria en zinsbouw tempo en articulatie Teksten hebben Teksten hebben Teksten hebben Teksten hebben Teksten hebben o.a. betrekking op zeer betrekking op betrekking op betrekking

Nadere informatie

A1 A2 B1 B2 C1. betrekking op concrete betrekking op abstracte, complexe, onbekende vertrouwde

A1 A2 B1 B2 C1. betrekking op concrete betrekking op abstracte, complexe, onbekende vertrouwde Luisteren - kwalitatieve niveaucriteria en zinsbouw tempo en articulatie Teksten hebben Teksten hebben Teksten hebben Teksten hebben Teksten hebben o.a. betrekking op zeer betrekking op betrekking op betrekking

Nadere informatie

Gesprekjes voeren Waar sta ik nu?

Gesprekjes voeren Waar sta ik nu? Gesprekjes voeren gesprekspartner gebruikt veelvoorkomende woorden en hele korte zinnetjes; spreekt heel langzaam en pauzeert vaak spreekt woorden en korte zinnetjes duidelijk uit; herhaalt zinnetjes en

Nadere informatie

Syntheseproef kerst 2013 Theoretische richtingen

Syntheseproef kerst 2013 Theoretische richtingen Syntheseproef kerst 2013 Theoretische richtingen Vooraf De syntheseproef bestaat uit een aantal onderdelen. 1. Schriftelijke taalvaardigheid Het verslag dat je maakte van de aidsgetuigenis van Kristof

Nadere informatie

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo, vmbo

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo, vmbo Tussendoelen Nederlands onderbouw vo, vmbo Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten Subdomein A 1.1: Woordenschat 1.1 vmbo de betekenis van onbekende woorden afleiden uit de context; 1.2 vmbo de betekenis

Nadere informatie

VSO leerlijn Engels (uitstroom arbeid)

VSO leerlijn Engels (uitstroom arbeid) VSO leerlijn Engels (uitstroom arbeid) LEERLIJN ENGELS VSO Leerlijnen Kerndoelen 1.1. Taalbegrip 1. De leerling leert vertrouwde woorden en basiszinnen te begrijpen die zichzelf, zijn/haar familie en directe

Nadere informatie

1 Spelling en uitspraak

1 Spelling en uitspraak Inhoud 1 Spelling en uitspraak 1 de spellingregels 11 Klinkers en medeklinkers 12 Accenttekens 11 Apostrof ( ) en koppelteken (-) 12 Hoofdletters 13 Los of aan elkaar? 13 Afbreken 14 2 uitspraak 14 Medeklinkers

Nadere informatie

Registratieblad aanbod doelen SLO groep 1 en 2

Registratieblad aanbod doelen SLO groep 1 en 2 Registratieblad aanbod doelen SLO groep 1 en 2 Mondelinge taalvaardigheid: aanbod doelen voor groep 1 en 2 verwerkt in de kleuterthema s Woordenschat en woordgebruik Th 1 2 3 4 5 6 totaal uitbreiden van

Nadere informatie

Onderdeel: LEZEN Docent: RKW Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing:

Onderdeel: LEZEN Docent: RKW Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing: Rapportperiode 1 Vak: Nederlands Onderdeel: LEZEN Docent: RKW 1 Aantal lessen per week: 4 Methode: Lees Mee Hoofdstuk: Blok 1 t/m 6 Blz. Weging: 1x 3x woordmixtoets 3x leestoets In totaal 6 cijfers Studievaardigheden:

Nadere informatie

Omgaan met afname zintuiglijke functies (horen, zien) tijdens de zorgverlening

Omgaan met afname zintuiglijke functies (horen, zien) tijdens de zorgverlening OPDRACHTFORMULIER Omgaan met afname zintuiglijke functies (horen, zien) tijdens de zorgverlening Naam student: Datum: Je houdt rekening met de afname van zintuiglijke functies (horen, zien) bij de zorgvrager.

Nadere informatie

Moderne vreemde talen vmbo Leerlijnen landelijke kaders

Moderne vreemde talen vmbo Leerlijnen landelijke kaders Moderne vreemde talen vmbo Leerlijnen landelijke kaders SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Verantwoording 2009 Stichting leerplanontwikkeling (SLO), Enschede Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

NIVEAU TAALBEHEERSING MODERNE VREEMDE TALEN VWO/HAVO STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0

NIVEAU TAALBEHEERSING MODERNE VREEMDE TALEN VWO/HAVO STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 NIVEAU TAALBEHEERSING MODERNE VREEMDE TALEN VWO/HAVO STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Lesperiode: 1 week 36 t/m week 38 Hoofdstuk: Spelling 2 t/m 6 De stam van het werkwoord Splitsbare werkwoorden Persoonsvorm tegenwoordige tijd en de bijbehorende regel De stam van werkwoorden kunnen noteren

Nadere informatie

De leerlingen gaan in groepen een krant schrijven met als doel dat ze beter worden in het schrijven van boodschappen en notities in het Engels.

De leerlingen gaan in groepen een krant schrijven met als doel dat ze beter worden in het schrijven van boodschappen en notities in het Engels. Stap 1a: De leerlingen gaan in groepen een krant schrijven met als doel dat ze beter worden in het schrijven van boodschappen en notities in het Engels. Het concrete doel is: Ik kan korte, notities en

Nadere informatie

Schrijven tekstkenmerken productief A1 A2 B1 B2 C1 C2. Bereik van de woordenschat

Schrijven tekstkenmerken productief A1 A2 B1 B2 C1 C2. Bereik van de woordenschat Schrijven tekstkenmerken productief A1 A2 B1 B2 C1 C2 Bereik van de Heeft een zeer die bestaat uit geïsoleerde woorden en uitdrukkingen met betrekking tot persoonlijke gegevens en bepaalde concrete situaties

Nadere informatie

Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën

Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën 1 Bijlage 3. Eindtermen moderne vreemde talen: Frans of Engels van de tweede graad bso (eerste en tweede leerjaar) Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën LUISTEREN met

Nadere informatie

Themaboek IBL1 - Internationaal marktanalist

Themaboek IBL1 - Internationaal marktanalist Duits IBL1 Vakcode 56008 Verantwoordelijke e-mail mevr. K. Voogd k.m.voogd@saxion.nl ECTS 4 Kwartiel 1.1 en 1.2 Competenties IBL1 Prestatie-indicatoren 1.3 Zie bijlage 1 voor een overzicht van de competenties

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) 2018-2019 Klas: HV1 Lesperiode: 1 + 2 Diploma grammatica Methode: Nieuw Nederlands 5 e editie Hoofdstuk: Grammatica HF 1 t/m 6 Bladzijde: 25 t/m 30, 67 t/m 72, 109 t/m 114, 151 t/m 156, 193 t/m 198, 235

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Vak: Nederlands Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) 2016-2017 Lesperiode: 1 Hoofdstuk: Spelling 2 t/m 6 De stam van het werkwoord Splitsbare werkwoorden Persoonsvorm tegenwoordige tijd en de bijbehorende

Nadere informatie

De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat.

De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat. A. LEER EN TOETSPLAN DUITS Leerjaar: 2 Onderwerp: Leesvaardigheid De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat. De leerling leert strategieën te gebruiken

Nadere informatie

Kinderen leren schrijven. www.taalvorming.nl

Kinderen leren schrijven. www.taalvorming.nl Kinderen leren schrijven www.taalvorming.nl Uitgangspunten van taalvorming Taalvorming is een lang bestaande werkwijze die je ook kunt zien als schrijfdidactiek werken vanuit eigen ervaringen samenhang

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Schooljaar 2015 2016 Nederlands havo vwo 1 Lesperiode: 1 week 36 t/m week 38 Hoofdstuk: Spelling H 2 t/m 6 De stam van het werkwoord Splitsbare werkwoorden Persoonsvorm tegenwoordige tijd en de bijbehorende

Nadere informatie

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan OVSG Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

FRANS. Personeelsvergadering 31 mei 2011. mogen moeten. taalregeling. Talenbeleidsnota 3220 FRANS 1

FRANS. Personeelsvergadering 31 mei 2011. mogen moeten. taalregeling. Talenbeleidsnota 3220 FRANS 1 FRANS Personeelsvergadering 31 mei 2011 1 taalregeling 1963 LP 1972 LP 1998 LP 2004 2007 LP 2010 2008 2009 Talenbeleidsnota mogen moeten 3220 FRANS 1 De geschiedenis van het leerplan Frans 1963 : De taalgrens

Nadere informatie

Vak: Nederlands EBR Klas: IG2 hv Onderdeel: Fictie en Schrijven Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing:

Vak: Nederlands EBR Klas: IG2 hv Onderdeel: Fictie en Schrijven Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing: Vak: Nederlands EBR Klas: IG2 hv Onderdeel: Fictie en Schrijven 4 Lessen Nederlands: Stimuleren vrij lezen, Verhaalfragmenten aanbieden/promopraatjes Nieuw Nederlands Hoofdstuk: Spreken en Gesprekken blz.

Nadere informatie

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal De Vakman De leerling kan gericht luisteren van intuïtief naar bewust waarnemen luisteren naar het eigen musiceren weten wat je hoort zich de muziek inwendig voorstellen de muzikale parameters en componenten

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) 2015-2016 Lesperiode: 1 week 36 t/m week 38 Hoofdstuk: Spelling 2 t/m 6 De stam van het werkwoord Splitsbare werkwoorden Persoonsvorm tegenwoordige tijd en de bijbehorende

Nadere informatie

# 4 De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven teksten.

# 4 De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven teksten. A. LEER- EN TOETSPLAN Onderwerp: Grammatica De leerlingen kunnen onderscheiden. De leerlingen kennen elementen van het verbuiging- en vervoegingsysteem. De leerlingen kunnen m.b.v. de betekenis van een

Nadere informatie

GESPREKS- EN DOELEN VANDAAG 6/1/2016 SPREEKVAARDIGHEID IN DE ISK ONDERWIJSACTIVITEITEN. Hoe zeg je dat?

GESPREKS- EN DOELEN VANDAAG 6/1/2016 SPREEKVAARDIGHEID IN DE ISK ONDERWIJSACTIVITEITEN. Hoe zeg je dat? GESPREKS- EN SPREEKVAARDIGHEID IN DE ISK Hoe zeg je dat? 1 Lies Alons 31 mei 2016 AZC Dronten DOELEN VANDAAG 2 1. Je weet welke onderdelen van belang zijn in het spreekproces in een 2 e taal. 2. Je ontwikkelt

Nadere informatie

Kruistabel ter inspiratie voor het opmaken van een jaarplan Duits voor de derde graad Moderne Talen

Kruistabel ter inspiratie voor het opmaken van een jaarplan Duits voor de derde graad Moderne Talen Titel / thema tekst / toets Kruistabel ter inspiratie voor het opmaken van een jaarplan Duits voor de derde graad Moderne Talen LUISTERVAARDIGHEID De leerlingen kunnen Lu 1 op beschrijvend niveau van narratieve,

Nadere informatie

Naam leerlingen. Groep BBL1 Engels. Verdiepend arrangement. Basisarrange ment. Leertijd; 3 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen.

Naam leerlingen. Groep BBL1 Engels. Verdiepend arrangement. Basisarrange ment. Leertijd; 3 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen. Verdiepend Basisarrange ment Naam leerlingen Groep BBL1 Engels Leertijd; 3 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen. - 3 keer per week 45 minuten basisdoelen toepassen in verdiepende contexten.

Nadere informatie

Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs

Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs Keuzedeel mbo Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0959 Penvoerder: Sectorkamer voedsel, groen en gastvrijheid Gevalideerd door: Sectorkamer Voedsel,

Nadere informatie

Model om schoolse taalvaardigheden te observeren en te reflecteren

Model om schoolse taalvaardigheden te observeren en te reflecteren 1 Bijlage 1: Model om schoolse taalvaardigheden te observeren en te reflecteren Als een leraar op zoek is naar een mogelijk instrument om schoolse taalvaardigheid bij zijn leerlingen te observeren, dan

Nadere informatie

Spreken tekstkenmerken A1 A2 B1 B2 C1 C2. Bereik van woordenschat

Spreken tekstkenmerken A1 A2 B1 B2 C1 C2. Bereik van woordenschat Spreken tekstkenmerken A1 A2 B1 B2 C1 C2 Bereik van woordenschat Heeft een zeer elementaire woordenschat die bestaat uit geïsoleerde woorden en uitdrukkingen met betrekking tot persoonlijke gegevens en

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Doorstroming

Programma van Toetsing en Doorstroming Leerweg: Theoretisch Klas: Vak: Frans Methode: Grandes Lignes Toetsnr e overhoring Chapitre Wat moet je voor de toetsing doen? Kerndoelen * Soort + tijd Weging.0. woordjes over groeten, afscheid nemen,

Nadere informatie

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen.

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen. Vaktips Frans 1. D O E L S T E L L I N G E N De Franse taal leren verstaan, lezen, spreken en schrijven. Om dit te bereiken, moet je: Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en

Nadere informatie

Naam leerlingen. Groep BBL 1 Nederlands. Verdiepend arrangement. Basisarrange ment. Leertijd; 5 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen.

Naam leerlingen. Groep BBL 1 Nederlands. Verdiepend arrangement. Basisarrange ment. Leertijd; 5 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen. Verdiepend Basisarrange ment Naam leerlingen Groep BBL 1 Nederlands Leertijd; 5 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen. - 5 keer per week 45 minuten basisdoelen toepassen in verdiepende contexten.

Nadere informatie

Luisteren 1 gt/h 2 gt 3/4 vmbo

Luisteren 1 gt/h 2 gt 3/4 vmbo Carte Orange 1 gth, 2 gt, 3/4 vmbo ERK-overzicht 1 Luisteren 1 gt/h 2 gt 3/4 vmbo 1 Gesprekken tussen moedertaalsprekers verstaan A2 Kan het onderwerp bepalen van een langzaam en duidelijk gesproken gesprek

Nadere informatie

Zakelijk Professioneel (PROF) - B2

Zakelijk Professioneel (PROF) - B2 Zakelijk Professioneel (PROF) - B2 Voor wie? Voor hogeropgeleiden die hun taalvaardigheid in het Nederlands zullen moeten bewijzen op de werkvloer in Vlaanderen, Nederland of in een buitenlands bedrijf

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) 2016-2017 Vak: Nederlands Klas: vmbo-tl 2 Onderdeel: Spelling 1 & 2 Digitale methode 1F Spelling: verdubbeling en verenkeling. 1F Spelling: vorming van het bijvoeglijk naamwoord. 1F Werkwoordspelling waarvan

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 6. Inleiding 7

Inhoud. Voorwoord 6. Inleiding 7 Inhoud Voorwoord 6 Inleiding 7 Hoofdstuk 1 Adequaatheid / begrijpelijkheid 10 1.1 OKE 11 1.2 Het schrijven van een zin of enkele zinnen 11 1.3 Het schrijven van een korte tekst 22 1.4 Het schrijven van

Nadere informatie

Beschikt over voldoende woordenschat om alledaagse handelingen uit te voeren die betrekking hebben op vertrouwde situaties en onderwerpen (A2+).

Beschikt over voldoende woordenschat om alledaagse handelingen uit te voeren die betrekking hebben op vertrouwde situaties en onderwerpen (A2+). Vaardigheid: Spreken Niveau: A2 Beheersingsniveau: Ik kan een reeks uitdrukkingen en zinnen gebruiken om in eenvoudige bewoordingen mijn familie en andere mensen, leefomstandigheden, mijn opleiding en

Nadere informatie

Common European Framework of Reference (CEFR)

Common European Framework of Reference (CEFR) Common European Framework of Reference (CEFR) Niveaus van taalvaardigheid volgens de Raad van Europa De doelstellingen van de algemene taaltrainingen omschrijven we volgens het Europese gemeenschappelijke

Nadere informatie

Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën

Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën 1 Bijlage 10. Eindtermen moderne vreemde talen: Frans of Engels van de derde graad bso (derde leerjaar) Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën LUISTEREN vrij concreet

Nadere informatie

Luisteren 1 hv 2 hv 3hv

Luisteren 1 hv 2 hv 3hv Carte Orange 1 hv, 2 hv, 3 hv ERK-overzicht 1 Luisteren 1 hv 2 hv 3hv 1 Gesprekken tussen moedertaalsprekers verstaan A2 Kan het onderwerp bepalen van een langzaam en duidelijk gesproken gesprek 2-3-4-5-6-7-8*

Nadere informatie

Inhoud. 1 Spelling en uitspraak. 2 Grammatica

Inhoud. 1 Spelling en uitspraak. 2 Grammatica Inhoud 1 Spelling en uitspraak 1 spelling 11 Algemene regels 11 Klinkers en medeklinkers 11 Accenttekens 12 Hoofdletters 13 Los of aan elkaar? 13 Afbreken 14 2 uitspraak 14 De letters van het alfabet 15

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Fictie Klas: MH-1 Lesperiode:1 Taalportfolio In je taalportfolio komen 5 opdrachten die gedurende het jaar worden uitgedeeld en uitgelegd. In de eerste rapportperiode worden de eerste 3 opdrachten beoordeeld

Nadere informatie

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING Modulaire opleiding Wetenschappen AO AV 004 Protocol Datum: 25 juli 2006 Versie 2.0 Pagina 1 van 116 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 5 2 Deel 2 Modules... 6 1.1 Module ASO2-B

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Onderdeel: Grammatica zinsdelen H1-H3 (RTTI) Aantal lessen per week: 4 Hoofdstuk: 1-3 Extra materiaal: Nieuw Nederlands Online Cambiumned.nl De leerling kent de theorie m.b.t. de zinsdelen: - persoonsvorm

Nadere informatie

Doelen taalbeschouwing die verworven moeten zijn in het vierde leerjaar

Doelen taalbeschouwing die verworven moeten zijn in het vierde leerjaar Doelen taalbeschouwing die verworven moeten zijn in het vierde leerjaar Hieronder vindt u de leerplandoelen taalbeschouwing die we met onze evaluatie in kaart willen brengen. Ze staan in dezelfde volgorde

Nadere informatie

Nieuw Nederlands 4 vmbo-gt Literatuur: Lijsters (Noordhoff Uitgevers), Lezen voor de lijst

Nieuw Nederlands 4 vmbo-gt Literatuur: Lijsters (Noordhoff Uitgevers), Lezen voor de lijst Locatie: Innova Schooljaar: 2016-2018 Vak: Nederlands las: 3 & 4 Afdeling: mavo Bronnen: Nieuw Nederlands 3 vmbo-gt Nieuw Nederlands 4 vmbo-gt Literatuur: Lijsters (Noordhoff Uitgevers), Lezen voor de

Nadere informatie

Wat kan ik na het 1 ste jaar? SPREKEN SCHRIJVEN LUISTEREN

Wat kan ik na het 1 ste jaar? SPREKEN SCHRIJVEN LUISTEREN Wat kan ik na het 1 ste jaar? Ik kan mezelf kort voorstellen: naam, woonplaats, beroep, Ik kan iemand op een eenvoudige maar correcte manier begroeten en afscheid nemen. Ik kan in een eenvoudig gesprek

Nadere informatie

Onderdeel: Grammatica zinsdelen Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing:

Onderdeel: Grammatica zinsdelen Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing: Onderdeel: Grammatica zinsdelen Lesperiode: 2 1, 2 en 5 Extra materiaal: PowerPoint Stappenplan zinsdelen op blz. 268 t/m 270 zinsdelen: Onderwerp Werkwoordelijk- en naamwoordelijk gezegde Lijdend voorwerp

Nadere informatie

Modularisering van meertalige en multiculturele academische communicatievaardigheden voor BA en MA niveau

Modularisering van meertalige en multiculturele academische communicatievaardigheden voor BA en MA niveau 2011 2014 Projectnummer 517575-LLP-1-2011-1-CH- ERASMUS-EMCR OVEREENKOMST NR. 2011-3648 / 001-001 Modularisering van meertalige en multiculturele academische communicatievaardigheden voor BA en MA niveau

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Antwoorden

Hoofdstuk 3. Antwoorden Hoofdstuk 3 Antwoorden Oefening 1 en 2 1 r. 1 verleiden 2 r. 2 de reclametekstschrijver 3 r. 4 de dialectspreker 4 r. 5 de beroepsgroep 5 r. 5 buitensluiten 6 r. 7 versieren 7 r. 16 het voorzetsel 8 r.

Nadere informatie

TOETSTIP 9 SEPTEMBER 2005

TOETSTIP 9 SEPTEMBER 2005 TOETSTIP 9 SEPTEMBER 25 Bepaling wat en waarom je wilt meten Toetsopzet Materiaal Betrouwbaarheid Beoordeling Interpretatie resultaten TIP 9: HOE KAN IK DE COMPLEXITEIT VAN EEN (TOETS)TAAK NAGAAN? Bij

Nadere informatie

Charter voor onderzoek en behandeling van spraak-, taal- en communicatieproblemen bij de ziekte van Huntington Versie voor logopedisten

Charter voor onderzoek en behandeling van spraak-, taal- en communicatieproblemen bij de ziekte van Huntington Versie voor logopedisten Charter voor onderzoek en behandeling van spraak-, taal- en communicatieproblemen bij de ziekte van Huntington Versie voor logopedisten ONDERZOEK Voorwaarden bij onderzoek: Vroegtijdig starten Uitgebreid

Nadere informatie

Eindtermen Nederlands lager onderwijs

Eindtermen Nederlands lager onderwijs Eindtermen Nederlands lager onderwijs Bron: www.ond.vlaanderen.be/dvo 1 Luisteren De leerlingen kunnen (verwerkingsniveau = beschrijven) de informatie achterhalen in: 1.1 een voor hen bestemde mededeling

Nadere informatie

SLO Leerdoelenkaart Frans: streefniveaus onderbouw voortgezet onderwijs voor gedifferentieerd onderwijs

SLO Leerdoelenkaart Frans: streefniveaus onderbouw voortgezet onderwijs voor gedifferentieerd onderwijs 1.1.1 Woordenschat receptief Je gesprekspartner gebruikt woorden en uitdrukkingen die hoogfrequent zijn. Het woordgebruik is concreet en alledaags, niet-idiomatisch. De zinnen zijn kort en eenvoudig. Je

Nadere informatie

COMMUNICATIE IN VREEMDE TALEN

COMMUNICATIE IN VREEMDE TALEN Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Algemene vorming op het einde van de derde graad secundair onderwijs COMMUNICATIE IN VREEMDE TALEN Op het einde van de

Nadere informatie

Workshop Oriëntatie op Nederlands voor taalvrijwilligers

Workshop Oriëntatie op Nederlands voor taalvrijwilligers Workshop Oriëntatie op Nederlands voor taalvrijwilligers 12 januari 2016 Lidy Zijlmans Senior medewerker Nederlands voor anderstaligen https://www.doneereenlesboek.nl/ Programma workshop 1. Inventarisatie

Nadere informatie

Toelichting. Leerdoelenoverzicht niveau 3c

Toelichting. Leerdoelenoverzicht niveau 3c Toelichting In het schema hieronder zie je een overzicht van de leerdoelen van de 12 songs en de 4 herhalingslessen van voor het schooljaar 2017-2018. Per song is aangegeven aan welke EIBO-thema s en aan

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Schooljaar 2015 2016 Nederlands havo vwo 1 Lesperiode: 1 week 36 t/m week 38 Hoofdstuk: Spelling H 2 t/m 6 De stam van het werkwoord Splitsbare werkwoorden Persoonsvorm tegenwoordige tijd en de bijbehorende

Nadere informatie

SPAANSE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) HAVO

SPAANSE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) HAVO SPAANSE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2020 Versie: 2 april 2019 De vakinformatie is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk

Nadere informatie

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk)

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Naam: Mevrouw Bea Voorbeeld Adviseur: De heer Administrator de Beheerder Datum: 19 juni 2015 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op alle afgeronde onderdelen.

Nadere informatie

Algemeen Kan gesprekken voeren over alledaagse en niet alledaagse onderwerpen uit dagelijks leven en werk.

Algemeen Kan gesprekken voeren over alledaagse en niet alledaagse onderwerpen uit dagelijks leven en werk. Taalprofiel zorgkundige in woonzorgcentrum Spreken Kan gesprekken voeren over alledaagse en niet alledaagse onderwerpen uit dagelijks leven en werk. Kan uiting geven aan persoonlijke meningen, kan informatie

Nadere informatie

Klasbezoek bibliotheek 2de-3de kleuter

Klasbezoek bibliotheek 2de-3de kleuter Klasbezoek bibliotheek 2de-3de kleuter De bib is een bos. In groep volgen we een spoor van blaadjes langs verschillende plaatsen in de bib. We leren het reglement kennen en aan de hand van voorwerpen ontdekken

Nadere informatie

TAALDREMPELS OPLEIDINGSVLOER INFORMATICA

TAALDREMPELS OPLEIDINGSVLOER INFORMATICA TAALDREMPELS OPLEIDINGSVLOER INFORMATICA Aan: Directie opleiding Informatica Van: Huis van het Nederlands 11/04/2012 Dit zijn talige eisen die alleen de opleiding stelt. Voor de werkvloer zijn ze niet

Nadere informatie

Overzicht Methoden en middelen

Overzicht Methoden en middelen Bijlage 6 Overzicht Methoden en middelen Vakvormingsgebied/activiteit Nederlands Het taalonderwijs is gericht op de "totaal"- ontplooiing van het kind, en is gericht op ontwikkeling, ontplooiing en stimulering

Nadere informatie

Leerstofoverzicht Taal in beeld groep 4

Leerstofoverzicht Taal in beeld groep 4 Leerstofoverzicht Taal in beeld groep blok woordenschat spreken/luisteren schrijven taalbeschouwing Les : betekenis door plaatje Les : spreken Les : bij elke tekst hoort een schrijver Les : spelen met

Nadere informatie