VORMGEVER / SIGNSPECIALIST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VORMGEVER / SIGNSPECIALIST"

Transcriptie

1 VORMGEVER / SIGNSPECIALIST VORMGEVING NAAM: KLAS: VAK: PROJECT POLITIEK CODE: LB 121 LEERJAAR: 1 PERIODE: 1 TIJD: 20 uur DOEL: politieke begrippen/politiek stelsel in Nederland leren kennen politieke standpunten van politieke partijen in Nederland leren kennen onderscheid maken tussen feiten en meningen eigen mening vormen en onderbouwen lezen/formuleren presenteren pitchen samenwerken rekenen (basisbewerkingen en procenten) OPDRACHT: Deze periode ga je tijdens de lessen LB 5 weken werken aan het project Politiek. Je werkt daarbij voornamelijk in groepen. Het project bestaat uit een aantal deelopdrachten over het politieke systeem in Nederland, de standpunten van de politieke partijen en je eigen standpunten. Ook maak je een rekenopdracht over de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer. Als eindopdracht ga je een eigen politieke partij oprichten. De gemaakte deelopdrachten worden klassikaal gepresenteerd. TIPS: Lees de opdrachten en de gevonden informatie zorgvuldig door. Bewaar de uitwerkingen op je K-schijf. Zorg ervoor dat je geordend werkt, dus maak (sub)mappen aan. Maak altijd een back-up van je werk! Zorg ervoor dat ieder binnen het groepje over het gemaakte werk en de benodigde informatie kan beschikken! Als iemand er niet is, moeten de anderen verder kunnen werken. Overleg regelmatig met je docent. Stel vragen en laat je uitwerkingen zien. BEOORDELING: De eindopdracht levert een cijfer op voor LB. Deze maak je in tweetallen en lever je in bij je docent. DATUM: BEOORDELING: PARAAF:

2 OPDRACHT A DEMOCRATIE/DICTATUUR/RECHTSSTAAT De klas wordt verdeeld in zes groepen. Twee groepen werken opdracht I uit, twee groepen opdracht II en twee groepen opdracht III. Elke groep maakt een presentatie en houdt deze voor de klas. Beantwoord per opdracht de richtvragen. Het is echter belangrijk dat je zelf voor aanvullende informatie zorgt. I De twee meest voorkomende regeringsvormen zijn een dictatuur en een democratie. 1. Wat zijn de kenmerken van een dictatuur? 2. Noem twee voorbeelden van landen waar een dictatuur heerst. 3. Wat zijn de kenmerken van een democratie? 4. Noem twee voorbeelden van landen waar een democratie heerst. 5. Zoek een (stukje uit een) filmpje van maximaal 20 minuten over dit onderwerp. II De Nederlandse staat is een rechtsstaat. 6. Wat is een rechtsstaat en waarom is dit zo belangrijk? 7. Noem 5 kenmerken van een rechtsstaat. 8. Welke 3 machten zijn er in Nederland? Leg uit wat elke macht inhoudt en bij wie hij ligt. 9. Burgerlijke vrijheidsrechten beschermen de burgers tegen de overheid. Ze zorgen ervoor dat je bepaalde rechten (vrijheden) hebt die de overheid je niet kan afnemen. Noem 5 burgerlijke vrijheidsrechten en geef van elk een korte uitleg. 10. Sociale grondrechten zorgen ervoor dat iedereen een aantal zekerheden heeft op materieel gebied (bijv. een baan, inkomen). Wat wordt er bedoeld met het 'recht op bestaanszekerheid' en het 'recht op huisvesting'? 11. Maak twee kolommen: 'links' en 'rechts'. Zet de onderstaande beschrijvingen in de juiste kolom: verandering van de samenleving conservatief meer invloed van de staat op sociaal en economisch terrein progressief weinig verandering van de samenleving weinig invloed van de staat op sociaal en economisch gebied behoudend vooruitstrevend 12. Teken een horizontale lijn en zet hier de begrippen links, midden en rechts bij. Zet onderstaande politieke partijen op de juiste plek. - Partij Voor De Dieren - Christen Unie - SGP - PvdA - VVD - PVV - CDA - SP - Groen Links - D Geef van twee tegenover elkaar staande partijen een overzicht van hun Partijstandpunten. Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen? Bijvoorbeeld: SP tegenover VVD, PVV tegenover PvdA. Maak er geen vraag-en-antwoord van, maar verwerk je antwoorden in een PowerPoint- of Prezi-presentatie.

3 III POLITIEK STELSEL In Nederland hebben we een indirecte democratie: de burgers hebben geen directe inspraak in de politiek, maar ze kiezen vertegenwoordigers die namens hen beslissingen nemen. Niet alle gekozen vertegenwoordigers besturen ook daadwerkelijk het land. Slechts een klein deel van hen vormt het 'dagelijks bestuur'. De overige vertegenwoordigers vervullen andere rollen. Aan de hand van onderstaande vragen ga je onderzoeken hoe het politieke stelsel in Nederland eruit ziet. Sommige antwoorden zul je moeten opzoeken. Vragen Beantwoord de onderstaande vragen. 1. Hoe worden de Eerste en de Tweede Kamer samen genoemd? 2. Wat is de belangrijkste taak van de Tweede Kamer? 3. Hoeveel zetels zijn er in de Tweede Kamer en hoe krijgt iemand een zetel? 4. Wat is de belangrijkste taak van de Eerste Kamer? 5. Hoeveel zetels zijn er in de Eerste Kamer en hoe krijgt iemand een zetel? 6. Wat is een coalitie? 7. Uit welke partijen bestaat de coalitie op dit moment? 8. Wat is een oppositie? 9. Hoe heet de minister-president en van welke partij is hij? 10. Van welke overheidsinstanties is de minister-president het hoofd? 11. Wie zijn de bestuurders van een provincie en wie controleert dat bestuur? 12. Wie zijn de bestuurders van een gemeente en wie controleert dat bestuur? 13. Wie beslist er in welke meren en rivieren je mag zwemmen? 14. Wie beslist welke vakken er op de middelbare school gegeven moeten worden? 15. Wie beslist welke ingrediënten in een breezer moeten of mogen zitten? 16. Wie beslist of er of de buurtvereniging in Tilburg subsidie krijgt voor een straatfeest? 17. Wat gebeurt er als een minister een voorstel heeft voor een nieuwe wet, maar de meerderheid van de Tweede Kamer wil die wet niet? 18. Maak er geen vraag-en-antwoord van, maar verwerk je antwoorden in een PowerPoint- of Prezi-presentatie. OPDRACHT B REKENEN: VERKIEZINGSUITSLAG TWEEDE KAMER Iedere vier jaar zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Na de verkiezingen worden de stemmen geteld en de zetels verdeeld. Hoe meer stemmen een partij heeft gekregen, hoe meer zetels deze partij krijgt. Je gaat nu zelf uitrekenen hoeveel zetels de verschillende partijen behalen. Dit doe je door bijlage 1 in te vullen. Hieronder wordt in stappen de werkwijze uitgelegd. Let op: Maak de opdracht individueel. Gebruik een rekenmachine en vul de uitkomsten eerst met potlood in. De gegeven getallen zijn verzonnen en geven dus niet de echte uitslag weer.

4 1. aantal stemmen Tel het aantal stemmen op en zet het totaal onderaan in kolom I. 2. percentage van de stemmen Reken uit hoeveel procent van de stemmen elke partij heeft gekregen. Dit kan op twee manieren: aantal stemmen per partij : totaal aantal stemmen x 100 % aantal stemmen per partij : 1% van het totaal aantal stemmen Noteer de uitkomsten in kolom II en controleer of het totaal uitkomt op 100%. Het aantal zetels dat een partij in de Tweede Kamer krijgt, wordt berekend door het aantal stemmen dat die partij heeft gekregen te delen door de kiesdeler. Dit is een getal dat aangeeft hoeveel stemmen je moet hebben voor één zetel. Je berekent de kiesdeler door het totaal aantal uitgebrachte stemmen te delen door het aantal zetels. 3. kiesdeler Bereken de kiesdeler. Zet de uitkomst (afgerond op 2 decimalen) in het vakje dat onder de tabel staat. 4. rekenkundig aantal zetels Als je het aantal behaalde stemmen per partij deelt door de kiesdeler, weet je hoeveel zetels die stemmen waard zijn. De uitkomsten noteer je in kolom III. Zojuist heb je het rekenkundige aantal zetels per partij uitgerekend. De uitkomsten zijn echter theoretische getallen. Een partij kan bijvoorbeeld nooit 3,68 zetels krijgen, want een zetel kun je niet in stukjes verdelen. Alleen als de kiesdeler helemaal is gehaald, heeft een partij recht op een zetel. Dit betekent dat de uitkomsten van stap 4 altijd naar beneden worden afgerond. De partij uit het voorbeeld van zojuist, krijgt dus in ieder geval 3 zetels. Dit noemen we het minimum aantal zetels. 5. minimum aantal zetels Noteer in kolom IV het minimum aantal zetels waar elke partij recht op heeft. Tel de uitkomsten van alle partijen op en zet het totaal onderaan in de kolom. Het grootste deel van de zetels is nu verdeeld over de partijen. Er blijven echter nog zetels over. Immers, alle stukjes zetel die een partij heeft gekregen, hebben we zojuist weggestreept. De zetels die nu nog niet verdeeld zijn (de zgn. restzetels), gaan naar de partijen die de grootste stukjes van een zetel hadden. Je kijkt daarvoor naar de getallen achter de komma. De partijen met de grootste getallen krijgen elk een restzetel, de andere partijen niet. 6. restzetels Noteer het aantal restzetels per partij in kolom V. Zet het totaal onderaan. Opmerking: bij sommige partijen is het aantal restzetels al ingevuld. Soms maken partijen onderling afspraken over de verdeling van de restzetels of wordt er gekeken welke partij de grootste winst heeft geboekt. 7. definitief aantal zetels Tel het minimum aantal zetels en de restzetels op. Noteer de uitkomsten in kolom VI. Controleer of je in totaal op 150 zetels uitkomt.

5 OPDRACHT C FEITEN EN MENINGEN Wanneer er over politieke onderwerpen wordt gepraat, hebben mensen vaak snel hun mening klaar en willen ze anderen overtuigen van hun gelijk. Om niet verwikkeld te raken in een eindeloze, zinloze discussie, is het belangrijk om je standpunt goed naar voren te kunnen brengen en je mening te kunnen onderbouwen met argumenten. Allereerst is het van belang om het verschil te weten tussen feiten en meningen. Feiten zijn objectief, staan vast, zijn controleerbaar/meetbaar bijv.: Het is 15 C. Meningen zijn subjectief, zijn niet controleerbaar/meetbaar en kunnen van persoon tot persoon verschillen bijv.: Het is koud. Om een mening kracht bij te zetten, gebruik je argumenten. Een argument ondersteunt je mening. Enkele voorbeelden: Ik vind Frans Bauer fantastisch. (mening) Hij kan ontzettend goed zingen en hij is zo grappig. (argumenten). Beyoncé is de beste artieste ter wereld. (mening) Ze heeft 16 Grammy Awards gewonnen. Dat is nog nooit eerder gebeurd bij een vrouwelijke artieste. (argumenten) In het eerste voorbeeld worden argumenten gegeven waarom Frans Bauer fantastisch is. Deze argumenten zijn op hun beurt ook weer meningen. Met andere woorden: een mening wordt hier ondersteund door meningen. Dit soort argumenten zijn niet sterk. Iemand die Frans Bauer niet goed vindt, zal het ook niet eens zijn met de argumenten. In het tweede voorbeeld wordt een argument gegeven waarom Beyoncé de beste artieste ter wereld is. Dit argument is een feit en daardoor is het een veel sterker argument. Iemand die Beyoncé geen goede artieste vindt, kan niet ontkennen dat ze 16 Grammy s heeft gewonnen en zal dus sneller toegeven dat ze goed is in haar vak. Op de volgende pagina vind je een aantal opdrachten die te maken hebben met feiten, meningen en argumenten. Maak deze opdrachten in tweetallen. Wanneer je mening wordt gevraagd, is het mogelijk dat jullie verschillende standpunten hebben. In dat geval geef je ieder afzonderlijk je mening weer. Zet er duidelijk bij welke antwoorden van wie afkomstig zijn. Opdrachten 1. De docent leest een aantal stellingen op. Feit? Steek je hand op. Mening? Houd je hand naar beneden. Wie een verkeerd antwoord geeft, moet gaan zitten. Wie blijft het langste staan? 2. Waar of niet waar? Niet alles wat mensen beweren is waar, je moet niet alles voor zoete koek nemen. In de oefening maak je onderscheid tussen waar en niet waar. Je oefent in kritisch luisteren. Je docent leest enkele beweringen voor.

6 Als je denkt dat een bewering waar is, steek je je hand op. Als je denkt dat de bewering niet waar is, houd je je hand naar beneden. Als je het fout hebt, ga je zitten. Wie blijft het langste staan? 3. Voorbereiding debat (individuele opdracht). Hieronder zie je zeven stellingen. Bedenk bij elke stelling twee argumenten om het met de stelling eens te zijn en twee argumenten om het niet met de stelling eens te zijn. Voorbeeld: In Nederland moet iedereen hardop kunnen zeggen wat hij wil. Voor de stelling: 1. In Nederland hebben we vrijheid van meningsuiting, dus alles mag gezegd worden. 2. Je mag een cabaretier nooit verbieden om grappen te maken. Tegen de stelling: 1. Je mag niet alles zeggen, je mag een ander niet beledigen. 2. Je mag een ander niet kwetsen, als die ander zich niet kan verdedigen. Stellingen: Nederland moet een gekozen premier krijgen Mensen die ongezond leven, moeten een hogere ziektekostenpremie betalen. Mensen die veel belasting betalen, moeten meer stemrecht krijgen. Nederland moet stemmen per internet of sms mogelijk maken. Voor alle jongeren in Europa moet een stage in één van de andere lidstaten verplicht onderdeel van de opleiding worden. Nederland moet een republiek worden, met een president. De pensioenleeftijd moet omhoog naar 70 jaar, anders moeten jongeren voor al die ouderen betalen. 4. Werk in een groep van 4 tot 6 leerlingen. Jullie kiezen één van de zeven stellingen. Verdeel de groep in voor- en tegenstanders. Spelregels: Eerst komt een voorstander aan het woord. Licht je argument toe. Daarna komt een tegenstander. Reageer kort op het argument van de vorige spreker en licht daarna je eigen argument toe. Vervolgens komt er weer een voorstander, enz. Je bent dus om beurten kort aan het woord. Je praat alleen als je aan de beurt bent en je laat anderen uitspreken. 5. De docent leest één van de stellingen op. De voorstanders gaan naar één hoek van het lokaal, de tegenstanders naar de tegenovergestelde hoek. Om beurten proberen de voorstanders en de tegenstanders met argumenten mensen uit de andere groep over te halen om zich bij hen aan te sluiten.

7 EINDOPDRACHT EIGEN PARTIJ Aan het einde van dit project ben je veel te weten gekomen over politiek. Je hebt geleerd over het politiek stelsel in Nederland, wat een democratie en een rechtsstaat is en je weet het verschil tussen feiten en meningen. Als eindopdracht ga je in tweetallen een eigen partij oprichten waarbij je een partijprogramma, een logo en een verkiezingspamflet maakt. Daarna ga je pitchen, waarbij je anderen overtuigt om op jouw partij te stemmen. Partij oprichten Onderzoek Als je een partij gaat oprichten, moet je weten welke kant je op wil. Je moet een duidelijk beeld hebben van je uitgangspunten. Om dit in beeld te krijgen, gaan jullie een woordspin maken, met het woordje partij in het midden. Daaromheen schrijf je zaken die jullie belangrijk vinden en die jullie in het partijprogramma willen hebben. Aan de hand van de woordspin gaan jullie op onderzoek uit. Je gaat partijprogramma s van bestaande politieke partijen bekijken en je koppelt de ideeën uit de woordspin aan de standpunten. Hierdoor ontstaat er een lijst met standpunten die jullie belangrijk vinden, oftewel: jullie partijprogramma. Dit programma dient minimaal 10 standpunten te bevatten. Nu het partijprogramma bekend is, ga je een naam voor de partij bepalen. Deze dient de uitgangspunten van de partij te vertegenwoordigen. Bedenk bij deze naam een logo en gebruik hierbij herkenbare kleur(en). Uitvoering Je gaat een overtuigend pamflet maken waarin je drie van je belangrijkste standpunten weergeeft. Ook komt natuurlijk het logo en de huisstijl hierin terug. Vervolgens gaan jullie een pitch houden. Een pitch houdt in dat je in korte tijd (ongeveer 2 minuten) reclame maakt voor je partij. De vorm waarin jullie dit gaat doen is een promotiefilmpje. Hierin vertel je over wie jullie zijn, waar de partij voor staat en waarom mensen op jullie partij moeten stemmen. Dit alles op een overtuigende, enthousiaste manier. Zorg dat je je mening/standpunten onderbouwt met feiten. Bijv. als je vindt dat er meer blauw op straat moet komen, dan onderbouw je dit met cijfers over criminaliteit. In de pitch is het niet de bedoeling dat je andere partijen erbij betrekt en onderuit haalt.

8 BIJLAGE 1 - OPDRACHT C: REKENEN Verkiezingsuitslag Tweede Kamer I II III IV V VI rekenkundig % v/d stemmen minimum definitief partij aantal stemmen aantal zetels restzetels (2 decimalen) aantal zetels aantal zetels (2 decimalen) 1. CDA ChristenUnie GROENLINKS Partij voor de Dieren PvdA SGP SP plus VVD PVV D overige partijen Tweede Kamer totaal 150 Kiesdeler:.. Coalitie: 1 partij:.. aantal zetels: 2 partij:.. aantal zetels: 3 partij:.. aantal zetels: totaal aantal zetels coalitie:

DE VERKIEZINGSUITSLAG

DE VERKIEZINGSUITSLAG DE VERKIEZINGSUITSLAG MAART 2017 - POLITIEK IN PRAKTIJK DOCENTENHANDLEIDING DE WERKVORM IN HET KORT Leerlingen leren door het invullen van de werkbladen dat politieke partijen met elkaar moeten samenwerken

Nadere informatie

VERKIEZINGSUITSLAG 2017

VERKIEZINGSUITSLAG 2017 VERKIEZINGSUITSLAG 2017 MAART 2017 AAN DE SLAG MET #1 DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen krijgen twee werkbladen. Ze verdiepen zich eerst in de zetelverdeling voor de verkiezingen. Daarna bekijken ze

Nadere informatie

Puzzel: welke regering krijgen we?

Puzzel: welke regering krijgen we? Puzzel: welke regering krijgen we? Korte omschrijving werkvorm Leerlingen leren door het invullen van de werkbladen welke politieke partijen met elkaar kunnen samenwerken op basis van de verkiezingsuitslag

Nadere informatie

De lijn van links naar rechts

De lijn van links naar rechts De lijn van links naar rechts Korte omschrijving werkvorm Met deze werkvorm gaat u met de leerlingen in gesprek over liberale en sociale standpunten. Aan de hand van standpunten wordt een lijn gevormd

Nadere informatie

Handleiding en opgaven niveau AA. Opgave 1: Samen

Handleiding en opgaven niveau AA. Opgave 1: Samen Handleiding en opgaven niveau AA Benodigd materiaal - Voor alle leerlingen een exemplaar van Opgavenblad AA (zie pagina 6) - Voor alle leerlingen drie exemplaren van Werkblad Stappenplan (zie pagina 7)

Nadere informatie

Puzzel: De stem van de Statenleden

Puzzel: De stem van de Statenleden Puzzel: De stem van de Statenleden Korte omschrijving werkvorm De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn geweest, de uitslag is bekend en de volgende verkiezingen staan alweer voor de deur: die van

Nadere informatie

CONTROLERENDE TAAK TWEEDE KAMER

CONTROLERENDE TAAK TWEEDE KAMER CONTROLERENDE TAAK TWEEDE KAMER MEI 2018 - POLITIEK IN PRAKTIJK #1 WAT HEB JE NODIG? Voor elke leerling het werkblad met de partijen. Voor elke leerling het werkblad met de nieuwsartikelen. DE WERKVORM

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Lesbrief Onderwerp: verkiezingen maart 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Doelgroep Doelen 60 minuten VO Uw leerlingen leren: - Wat verkiezingen inhouden. - Wat een democratie is. - Wat stemmen is. Introductie

Nadere informatie

Belangen: Macht van de Eerste Kamer

Belangen: Macht van de Eerste Kamer Belangen: Macht van de Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm: Aan de hand van een werkblad ontdekken leerlingen dat de plannen van het kabinet waarschijnlijk wel door de Tweede Kamer komen, maar niet

Nadere informatie

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van het krachtenveld De macht in de provincie herhaalt u kennis over onze staatsinrichting: de Eerste Kamer wordt gekozen door

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting door een scholier 1057 woorden 17 maart 2016 7,8 8 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1 Hoofdstuk 1 In de politiek gaat het om keuzes maken. Dat

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018 Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel basisonderwijs Versie 26 april 2018 1 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de provincie over?... 3 Filmpje Hoe werkt de provincie?...

Nadere informatie

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei 2019. Het boek is gemaakt door de medewerkers van Leren & Ontwikkelen Cliënten.

Nadere informatie

VORMGEVERRPC/ SIGNSPECIALIST

VORMGEVERRPC/ SIGNSPECIALIST NAAM: KLAS: VAK: PROJECT MEDIA & RECLAME CODE: PRO 271 LEERJAAR: 2 PERIODE: 7 TIJD: 22 OPDRACHT: Deze periode ga je tijdens de lessen PRO 7 weken werken aan het project MEDIA & RECLAME. Het project bestaat

Nadere informatie

Maatschappijleer Parlementaire Democratie 10 VWO 2014-2015

Maatschappijleer Parlementaire Democratie 10 VWO 2014-2015 Maatschappijleer Parlementaire Democratie 10 VWO 2014-2015 Mensbeelden, ideologieën, politieke partijen Politieke partijen Welke politieke partijen zijn er eigenlijk in Nederland en wat willen ze? Om antwoord

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Plak hier je pasfoto Derde Kamerlid Dit Handboek Politiek is van: Naam Klas Leeftijd Fractie Fotografie & cartoons: - Hans Kouwenhoven - RVD: p. 17 -

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 1

Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen. Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen. Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Provinciale Staten, 2 maart Inhoud: 1. Opkomst 2. Winnaars en verliezers 3. Zetelverdeling Provinciale Staten 4. Verschil tussen gemeenten Bijlage 1 De VVD heeft bij deze verkiezingen

Nadere informatie

Aan: Leden en duo-commissieleden van de Provinciale Staten van Noord-Holland Leden van de Tweede Kamer

Aan: Leden en duo-commissieleden van de Provinciale Staten van Noord-Holland Leden van de Tweede Kamer 14 september 2015 www.ouderenpartij-nh.nl Aan: Leden en duo-commissieleden van de Provinciale Staten van Noord-Holland Leden van de Tweede Kamer Onderwerp: De integriteit van de restzetelverdeling bij

Nadere informatie

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk!

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! Je vindt in dit document authentiek materiaal van het parlement waarmee je zelf aan de slag kan.

Nadere informatie

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1%

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Ja 55,9% Nee 44,1% Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Op welke partij heb je gestemd? PvdA 27,1% D66 17,9% VVD 16,4% SP

Nadere informatie

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER EERSTE KAMER

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER EERSTE KAMER STEM 2019 VOOR (V)MBO MAGAZINE OVER DE EERSTE KAMER HOE WORDT DE EERSTE KAMER GEKOZEN? Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen Dit doet de Eerste Kamer HIER GEBEURT HET! INVLOED VAN

Nadere informatie

de koude oorlog geschiedenis Tijdens de Koude Oorlog stonden er twee grote machtsblokken kinderen. Maak dan gebruik van het werkboekje (zie bijlage).

de koude oorlog geschiedenis Tijdens de Koude Oorlog stonden er twee grote machtsblokken kinderen. Maak dan gebruik van het werkboekje (zie bijlage). geschiedenis de koude oorlog Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Koude Oorlog In dit thema staat de volgende hogere orde denkvraag centraal: Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen

Nadere informatie

LES: Groepjes maken 2

LES: Groepjes maken 2 LES: Groepjes maken 2 DOEL strategieën ontwikkelen voor het bepalen van het aantal objecten in een rechthoekig groepje (bijv. herhaald optellen per rij, verdubbelen, een keersom maken); verband leggen

Nadere informatie

Vlugschrift gemeenteraadsverkiezing 21 november 2018

Vlugschrift gemeenteraadsverkiezing 21 november 2018 opkomst (%) Vlugschrift gemeenteraadsverkiezing 21 november 2018 NOVEMBER 2018 Op 1 januari 2019 zullen de huidige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer fuseren tot de nieuwe gemeente Groningen met in

Nadere informatie

Kom in actie! (niveau 3 en 4)

Kom in actie! (niveau 3 en 4) Kom in actie! (niveau 3 en 4) Korte omschrijving De studenten voeren in 4 groepjes opdrachten uit. Alle opdrachten gaan over een methode om invloed uit te oefenen op politieke beslissingen. Op een groot

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Tweede Kamer, 13 september De verkiezingen voor de Tweede Kamer van 13 september waren tot het eind toe spannend. De VVD en PvdA zijn de grootste winnaars. Ten koste van PVV, CDA en

Nadere informatie

Derde Kamer. Derde Kamer. Handboek Politiek 1. der Staten-Generaal

Derde Kamer. Derde Kamer. Handboek Politiek 1. der Staten-Generaal erde Kamer Derde Kamer Kamer e Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand

Nadere informatie

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie?

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? 16 januari 2017 Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

STADSBOERDERIJ BEZOEKERS

STADSBOERDERIJ BEZOEKERS STADSBOERDERIJ BEZOEKERS Rekenen voor vmbo-groen en mbo-groen Colofon RekenGroen. Rekenen voor vmbo- groen en mbo- groen Module Stadsboerderij Bezoekers Leerlingtekst Versie 1.0. November 2012 Auteurs:

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

Handboek Politiek 1. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 1. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Plak hier je pasfoto Derde Kamerlid Dit Handboek Politiek is van: Naam Klas Leeftijd Fractie Fotografie: Hans Kouwenhoven Anneke Janssen / HH: pagina

Nadere informatie

Wie beslist wat? Duur: 30 45 minuten. Wat doet u?

Wie beslist wat? Duur: 30 45 minuten. Wat doet u? Wie beslist wat? Korte omschrijving werkvorm: De werkvorm Wie-Beslist-Wat is een variant op het spel Ren je rot. De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen met je

Nadere informatie

LES: Getallenfabriek 2

LES: Getallenfabriek 2 LES: Getallenfabriek 2 DOEL oefenen van keersommen in combinatie met optellen, aftrekken en delen; inzicht ontwikkelen in het gebruiken van getallen en bewerkingen om een bepaalde uitkomst te krijgen.

Nadere informatie

5,9. Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer

5,9. Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer Samenvatting door een scholier 1292 woorden 15 februari 2005 5,9 76 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Samenvatting Hoofdstuk 2 Politieke Besluitvorming Democratie bestaat uit 2 basisprincipes: Vrijheid

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

Instructie: Landenspel light

Instructie: Landenspel light Instructie: Landenspel light Korte omschrijving werkvorm In dit onderdeel vormen groepjes leerlingen de regeringen van verschillende landen. Ieder groepje moet uiteindelijk twee werkbladen (dus twee landen)

Nadere informatie

Uitslagen Drechtsteden Verkiezing Tweede Kamer

Uitslagen Drechtsteden Verkiezing Tweede Kamer Uitslagen Verkiezing Tweede Kamer Inhoud 1 Opkomst in regio iets hoger dan gemiddeld 2 Wie zijn winnaars en wie de verliezers(s)? De opkomst voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 15 maart was hoog.

Nadere informatie

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 mbo entree / mbo niveau 2 Met (kandidaat-)statenlid INHOUD TOOLBOX In deze Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 vindt u verschillende werkvormen

Nadere informatie

Met hulp: ophelderen van onduidelijkheden

Met hulp: ophelderen van onduidelijkheden 1. Kijk naar de titel, de tussenkopjes en de afbeelding bij de tekst. Waar gaat de tekst over? 2. Bespreek met de klas: wie heeft er thuis een hond? Waar komen deze honden vandaan? Let op: je maakt Opdracht

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

De stemming van 15 juli 2012, speciaal thema: Determinanten van het stemgedrag

De stemming van 15 juli 2012, speciaal thema: Determinanten van het stemgedrag De stemming van 15 juli 2012, speciaal thema: Determinanten van het stemgedrag De komende 3 weken, 6-8 weken voor de verkiezingen, met de Kamer op reces, zullen we naast de peilingen zelf, elke week op

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Voorbereiding 1. Bepaal hoeveel tijd er is: kies voor 45, 60 of 90 uten versie 2. Deel tijdschema uit en bespreek dit met de leerlingen 3. Verdeel de rollen, zie

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Opgave 2 Tweede Kamerverkiezingen 2006 en kabinetsformatie

Opgave 2 Tweede Kamerverkiezingen 2006 en kabinetsformatie Opgave 2 Tweede Kamerverkiezingen 2006 en kabinetsformatie tekst 5 5 Het tweede kabinet-balkenende (CDA, VVD, D66) trad aan op 27 mei 2003. Op 30 juni 2006 bood minister-president Balkenende het ontslag

Nadere informatie

Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag.

Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag. In beeld: De uitslag Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag. Leerdoel Kennis opdoen over de verkiezingsuitslag

Nadere informatie

Wat is burgerschap? Een inleiding

Wat is burgerschap? Een inleiding Wat is burgerschap? Een inleiding Dhr. C.G.R. Ledes Wat gaan we doen? Introductie & kennismaken Absenties opnemen Afspraken maken Verwachtingen en planning van deze periode Wat is burgerschap? - opdracht

Nadere informatie

Tafels bloemlezing. Inhoud 1

Tafels bloemlezing.   Inhoud 1 Tafels bloemlezing Leer- en oefenboek 49 bladzijden. Hier zie je de hele pdf, waarin veel geschrapt is, maar waarin je een prima indruk krijgt hoe deze methode is opgebouwd. Dit is een methode die niet

Nadere informatie

Stemmen Europese verkiezingen 2014

Stemmen Europese verkiezingen 2014 Stemmen Europese verkiezingen 2014 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement van 22 mei 2014. Het boek is gemaakt door de medewerkers van het Educatief Centrum voor Cliënten,

Nadere informatie

De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose

De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose Aanvankelijk leek deze verkiezingen zich te voltrekken op een manier waarbij VVD en PvdA ieder steeds meer kiezers weg gingen trekken van andere partijen.

Nadere informatie

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me.

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me. 1. Kijk naar de titel en de tussenkopjes van de tekst. Kijk ook naar het plaatje. Waar gaat de tekst over? 2. Tijdens deze les let je extra op moeilijke woorden in de tekst. Kies of je opdracht 1 met hulp

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 2

Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas)

Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas) Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas) Bij deze activiteit wordt een enquête gehouden bij mensen in de omgeving in verband met: het gaan stemmen bij verkiezingen, de deelname van burgers aan

Nadere informatie

Infographic: De uitslag

Infographic: De uitslag Infographic: De uitslag Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag. Leerdoel Kennis opdoen over peilingen en over

Nadere informatie

1. Laat filmpje 1 ( Samenwerken ) zien. Laat de leerlingen groepjes maken van 3 of 4 leerlingen. Voor het spel is een even aantal groepjes nodig.

1. Laat filmpje 1 ( Samenwerken ) zien. Laat de leerlingen groepjes maken van 3 of 4 leerlingen. Voor het spel is een even aantal groepjes nodig. Debat: Formatiespel Korte omschrijving werkvorm In het formatiespel maken leerlingen kennis met een bijzonder fenomeen in de Nederlandse democratie: het proces dat de verkiezingsuitslag laat uitmonden

Nadere informatie

LES: Eerlijk verdelen

LES: Eerlijk verdelen LES: Eerlijk verdelen DOEL oefenen van delen; bewust worden dat een hoeveelheid meerdere delers kan hebben; inzicht ontwikkelen in de verbanden tussen keersommen (bijv. 3 x 8 = 6 x 4); inzicht ontwikkelen

Nadere informatie

Spreken - Discussie en debat vmbo-kg12

Spreken - Discussie en debat vmbo-kg12 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 22 augustus 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/61735 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1 Versie 1 Datum: 11 juni 2011 Cursus: Docent: Taal in alle vakken Radha Gangaram Panday Door: Mario Hummeling, 1597628 Shafi Ilahibaks, 1540943 Cyril Bouwman, 1581806 Herman Hofmeijer, 1058201 Nico van

Nadere informatie

5.9. Boekverslag door E woorden 23 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

5.9. Boekverslag door E woorden 23 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Boekverslag door E. 2025 woorden 23 oktober 2014 5.9 8 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Paragraaf 1: wat leer je bij maatschappijleer? Iets is een maatschappelijk probleem

Nadere informatie

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard.

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Doel: Eén van jullie groep gaat opschrijven wat jullie al weten over De Tweede Wereldoorlog (bekend). Daarna schrijven jullie op wat jullie graag willen weten over

Nadere informatie

Een deel van het onderzoek doe je met z n tweeën, het andere deel doe je zelfstandig. Dit onderzoek telt als repetitie A en B.

Een deel van het onderzoek doe je met z n tweeën, het andere deel doe je zelfstandig. Dit onderzoek telt als repetitie A en B. In jouw stad of dorp zijn er vast wel wijken waar mensen met wat hogere inkomens wonen en wijken waar mensen met wat lagere inkomens wonen. Er wordt beweerd dat mensen met een hoger inkomen meer en verder

Nadere informatie

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag WAT DOET DE EUROPESE UNIE? Nederland is lid van de Europese Unie (EU). In de EU

Nadere informatie

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen?

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen? HOE KIES JE OP WIE JE STEMT? (DIA 1) De deelnemers ontdekken waarom de Europese Parlementsverkiezingen voor hen belangrijk zijn. Aan de hand van actuele thema s die spelen in de EU geven deelnemers hun

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen. Stem ook!

Gemeenteraadsverkiezingen. Stem ook! Gemeenteraadsverkiezingen Woensdag 19 maart GEMEENTERAADSverkiezingen Stem ook! Op woensdag 19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen. Bepaal mee wie er in de gemeenteraad

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Verkiezingen Europees Parlement Hoe stemden de inwoners van de bij de verkiezingen voor het Europees Parlement? Wijkt hun stemgedrag af van de landelijke uitslag? En, welke en werden

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

Lesmateriaal voor het (V)MBO

Lesmateriaal voor het (V)MBO Lesmateriaal voor het (V)MBO Binnenkort nemen uw leerlingen deel aan een Jongerengemeenteraad. Het project Jongerengemeenteraad laat jongeren in de leeftijd van 14 19 jaar zien hoe beleid tot stand komt

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Herinrichting Schoolplein mavo 3

Herinrichting Schoolplein mavo 3 Herinrichting Schoolplein mavo 3 Pagina 1 van 7 Inleiding Binnenkort ga je aan de slag met het project Herinrichting van het schoolplein. Alle leerlingen van het derde leerjaar gaan ervoor zorgen dat ons

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag februari 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: Leerlingen leren om kritisch te kijken naar de actuele artikelen in 7Days. Leerlingen leren standpunten en argumenten te herkennen.

Nadere informatie

Verkiezingen Tweede Kamer 2012

Verkiezingen Tweede Kamer 2012 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 Nederlandse politieke partijen langs de Europese meetlat Europese Unie dr. Edwin van Rooyen 10-9-2012 PvdA, VVD en SP zijn voorstander van het vergroten van de controle op

Nadere informatie

WIE GOED ONTMOET DISCUSSIELES OVER EEN MAATSCHAPPELIJK DILEMMA DAT GEPAARD GAAT MET DIEPE HERSENSTIMULATIE

WIE GOED ONTMOET DISCUSSIELES OVER EEN MAATSCHAPPELIJK DILEMMA DAT GEPAARD GAAT MET DIEPE HERSENSTIMULATIE WIE GOED ONTMOET DISCUSSIELES OVER EEN MAATSCHAPPELIJK DILEMMA DAT GEPAARD GAAT MET DIEPE HERSENSTIMULATIE 1 INLEIDING Ontwikkelingen in wetenschap en techniek leiden soms tot maatschappelijke vraagstukken

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity Basisonderwijs Versie 22 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de gemeente over?... 3 Filmpje Hoe werkt de gemeenteraad?... 6 Wie is de baas in de gemeente?... 7 Van probleem

Nadere informatie

KRACHTENVELD EUROPESE UNIE KORTE OMSCHRIJVING

KRACHTENVELD EUROPESE UNIE KORTE OMSCHRIJVING KRACHTENVELD EUROPESE UNIE KORTE OMSCHRIJVING De deelnemers plaatsen de begrippen op de juiste plek in de puzzel, waardoor ze een overzicht krijgen van de belangrijkste instellingen binnen de Europese

Nadere informatie

Een politieke partij oprichten

Een politieke partij oprichten Een politieke partij oprichten Korte omschrijving werkvorm Verdeel de leerlingen in groepjes van vier. Ieder groepje richt een politieke partij op. Elke partij mag acht standpunten kiezen. Vijf standpunten

Nadere informatie

Parlementsspel: *verkiezingsspecial*

Parlementsspel: *verkiezingsspecial* Parlementsspel: *verkiezingsspecial* Korte beschrijving Een spelletje dat lijkt op ren je rot. De leerlingen krijgen vragen met elk drie antwoordmogelijkheden. Voor elke antwoordmogelijkheid is er een

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? 1 Wie bestuurt de gemeente? 2 De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat

Nadere informatie

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Bij de landelijke verkiezingen in juni 2010 zijn er 61 vrouwen in het parlement gekozen, zes meer dan bij de verkiezingen van 2003 en van 2006.

Nadere informatie

Spreken - Discussie en debat HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Spreken - Discussie en debat HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteurs VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 22 August 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52710 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

De Stemming van 8 januari 2017

De Stemming van 8 januari 2017 De Stemming van 8 januari 2017 Ten aanzien van drie weken geleden zien we dat de PVV voor het eerst in twee maanden iets daalt. De partij gaat van 36 naar 35 zetels. Met name zien we kiezers gaan naar

Nadere informatie

LES: Wie van de drie? 2

LES: Wie van de drie? 2 LES: Wie van de drie? 2 DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 t/m 9; oefenen van de tafels; bewust worden van de patronen in bepaalde tafels (bijv. tafels van even getallen hebben allemaal even uitkomsten,

Nadere informatie

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Inleiding en werkwijze: De meeste ouderen vinden het leuk om samen met jongeren iets te doen. Op deze manier hebben

Nadere informatie

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!!

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Deze lidstaten hebben allemaal op dezelfde gebieden een aantal taken en macht overgedragen aan de Europese

Nadere informatie

LES: Betaal gepast 2. inzicht ontwikkelen in deelbaarheid en factoren van getallen. BENODIGDHEDEN Per leerling

LES: Betaal gepast 2. inzicht ontwikkelen in deelbaarheid en factoren van getallen. BENODIGDHEDEN Per leerling LES: Betaal gepast 2 DOEL oefenen van keersommen en deelsommen (groter dan de tafels van 1 t/m 10); bewust worden dat een getal meerdere delers kan hebben; inzicht ontwikkelen in de verbanden tussen keersommen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Voorbereiding 1. Bepaal hoeveel tijd er is: kies voor 45, 60 of 90 uten versie 2. Deel tijdschema uit en bespreek dit met de leerlingen 3. Verdeel de rollen, zie

Nadere informatie

Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2019

Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2019 Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2019 2 Voorwoord In dit boek staat informatie over de Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen. Die zijn op 20 maart 2019. Het boek gaat over

Nadere informatie

Cliptoetsen Derde Kamer docentenhandleiding

Cliptoetsen Derde Kamer docentenhandleiding Kamer Cliptoetsen Derde Kamer docentenhandleiding Derde Kame Derde Kam Wie is de baas van Nederland? Hoe werken de verkiezingen? Wat is een Grondwet? En waarom is Prinsjesdag zo belangrijk? In het lespakket

Nadere informatie

De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012

De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 In plaats van een nieuwe peiling enkele dagen na de verkiezingen komen we vandaag met een analyse van de verkiezingsuitslag van 12 september. Op de dag

Nadere informatie

LES: Post. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Postzegels (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Post. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Postzegels (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Post DOEL bewust worden dat bij een aantal postzegels met dezelfde waarde een keersom hoort; oefenen van keersommen; bewust worden dat gerelateerde keersommen gebruikt kunnen worden bij het uitrekenen

Nadere informatie

Thema: Wat gebeurt er in 2014? Handleiding en opgaven niveau AA. Opgave 1: Samen

Thema: Wat gebeurt er in 2014? Handleiding en opgaven niveau AA. Opgave 1: Samen Handleiding en opgaven niveau AA Thema: Wat gebeurt er in 2014? Een uitgebreide uitgeschreven aanpak vindt u in de Instapmodules: www.nieuwsbegrip.nl Download & prints Instapmodules Nieuwsrekenen. Benodigd

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

5.4. Boekverslag door B woorden 2 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer. Inhoudsopgave

5.4. Boekverslag door B woorden 2 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer. Inhoudsopgave Boekverslag door B. 1102 woorden 2 juni 2003 5.4 32 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoudsopgave - Inleiding - Samenvatting verkiezingsstrijd - Artikelen - Bronvermelding Inleiding Verkiezingen We

Nadere informatie

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2 Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2 De Derde Kamer der Staten-Generaal is een interactief lesprogramma over politiek voor leerlingen van groep 7 en 8. Met behulp van het Handboek Politiek

Nadere informatie

Wiskunde - MBO Niveau 4. Eerste- en tweedegraads verbanden

Wiskunde - MBO Niveau 4. Eerste- en tweedegraads verbanden Wiskunde - MBO Niveau 4 Eerste- en tweedegraads verbanden OPLEIDING: Noorderpoort MBO Niveau 4 DOCENT: H.J. Riksen LEERJAAR: Leerjaar 1 - Periode 2 UITGAVE: 2018/2019 Wiskunde - MBO Niveau 4 Eerste- en

Nadere informatie

Jubileumonderzoek Maurice de Hond

Jubileumonderzoek Maurice de Hond Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Maurice de Hond als opiniepeiler zijn er 100 vragen gesteld, die zijn ingebracht door leden van Peil.nl. Hier staat een selectie van deze vragen. Op http://bit.ly/40jrpeiler

Nadere informatie