AQUAREL. Provence 001

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AQUAREL. Provence 001"

Transcriptie

1 AQUAREL Provence 001

2 2 Inleiding Sinds de negentiende eeuw is het schilderen met waterverf steeds zeer populair geweest. Deze enorme populariteit gaf het schilderen met waterverf juist een slechte naam. Daar vele amateurschilders dit schildersmedium gebruikten rond de eeuwwisseling, riep het schilderen met waterverf een beeld op van keurig uitgedoste dames die kleine, voorzichtige landschappen in een licht tintje schilderden. Ook de dag van vandaag is dit beeld nog niet helemaal verdwenen, maar echte kunstenaars zien dit natuurlijk helemaal anders en volgens opiniepeilingen blijkt dat vele schilders het schilderen met waterverf boven het schilderen met andere materialen verkiezen. Omdat deze vorm van schilderen steeds meer succes kent, vond ik het interessant genoeg om de basisprincipes van het aquarelleren te bespreken. Ook zal ik enkele onderwerpen die men kan schilderen van dichterbij bekijken.

3 1 Materialen 1.1 Penselen 3 Waterverfpenselen zijn er in verschillende soorten: de beste zijn deze van marterhaar (ze zijn dan ook de duurste), de penselen van runderhaar zijn ook van een goede kwaliteit en minder duur. Daarnaast zijn er ook kunststof penselen; ze zijn niet duur en, alhoewel ze onderdoen voor penselen van marterhaar, zijn ze toch goed te gebruiken. Wanneer men graag met een 'zwabber' schildert, kan men best een penseel kopen waar 'kameel', 'eekhoorn' of iets dergelijks op staat. Ze worden snel slap en ze verliezen daardoor ook hun vorm. Ronde en platte, dat zijn de twee vormen die verkrijgbaar zijn. Dikke ronde penselen zijn relatief duur, daarom is het soms beter dat men een grotere platte neemt. Men kan dan eenzelfde oppervlakte bestrijken voor minder geld. Wat ook handig kan zijn (vooral voor grotere oppervlakten), dat zijn verniskwasten van 4 à 5 cm. Penselen van ongeveer 2,5 cm lang worden door de meesten beschouwd als de meest bruikbare van de marterharen penselen. Wanneer u een penseel koopt, kan je testen of hij al dan niet van een goede kwaliteit is door de punt ervan nat te maken. Een goed penseel heeft een scherpe punt wanneer hij nat gemaakt is. Penselen mogen nooit opgeborgen worden wanneer ze nog nat zijn. Het is erg slecht voor de haren én de steel gaat ervan schilferen. Deze 3 penselen zijn het meest gangbaar. Van links naar rechts: een rond marterharen penseel van 2,5 cm; een breed plat penseel van 4 cm en een verniskwast (5 cm). Links: een goed penseel met een mooie punt wanneer hij nat is. Midden: de punt is niet veerkrachtig en neemt zijn oorspronkelijke vorm niet terug aan. Rechts: het penseel mag niet bol gaan staan of slap worden.

4 1.2 4 Papier papier bestaat er in verschillende soorten en maten. Het beste papier wordt gemaakt van lompen. Dit is het beste papier omdat er geen hout en zuur in zit en het is daarenboven erg absorberend. Dit papier kunt u herkennen aan zijn zachtheid. Goed bruikbaar aquarelpapier weegt van ca. 150 tot 250 gram per vierkante meter. Het papier van 150 gram is het best geschikt voor kleine aquarellen omdat het papier van 250 gram in dat geval te zwaar en moeilijk hanteerbaar is. Het papier van 250 gram gebuikt men het best voor grotere aquarellen. Dit zijn natuurlijk geen regels. U gebruikt gewoon wat het beste bij uw manier van werken past. Ook de structuur van het aquarelpapier is erg verschillend. Er bestaat ruw, koudgewalst en heetgewalst papier. Wat u wil gebruiken kiest u zelf. Het koudgewalst papier is voor de meeste doeleinden geschikt. Het heetgewalste papier is voor velen te zacht. Er zijn papiersoorten die te veel lijm bevatten en daardoor de neiging hebben om de verf af te stoten. Dit probleem kan opgelost worden door het papier op te spannen op een plank en het daarna nat te maken. 1.3 Verf Er zijn twee soorten waterverf: kunstenaarskwaliteit en schoolkwaliteit. Het verschil ligt in de prijs en de kwaliteit. De verf van kunstenaarskwaliteit is de beste, deze van schoolkwaliteit is minder goed. De waterverf is verkrijgbaar in tubes of in blokjes. 1.4 Ezels Een ezel is niet strikt noodzakelijk om een goed aquarel te maken (dit in tegenstelling tot penselen, papier en verf). Men kan zijn tekenplank gewoon op een tafel leggen of op een stoel zetten. Men gebruikt ook best een ondergrond voor zijn papier zodat er geen onregelmatigheden zijn. Dit kan bijvoorbeeld een stuk multiplex zijn maar ook een plaat van hard plastic kan zeer geschikt zijn. Men kan natuurlijk ook op een horizontale ondergrond werken en dan heeft men helemaal geen ezel nodig. Dit systeem heeft als voordeel dat men vrij nat kan schilderen zonder dat de verf door elkaar begint te lopen.

5 5 2 Penseelvoering 2.1 Het penseel vasthouden Men kan zijn penseel natuurlijk op verschillende manieren vasthouden. De manier van vasthouden verschilt van kunstenaar tot kunstenaar. Een van de vuistregels is wel dat de hand goed ontspannen is. Een andere is de penseel liever niet bij het metalen huls vastnemen (enkel bij detailwerk is dit nodig, meestal is dit in een verder stadium van het schilderij). Er is niet voor niets een lange steel aan de penseel. 2.2 Verf opbrengen Nadat men zijn penseel goed in de hand heeft kan het echte werk beginnen: verf op het papier brengen. Daar dit de belangrijkste stap is, moet hij zeer zorgvuldig gebeuren. Het grootste deel van het werk wordt gedaan door het water, de verf en het papier dat men gebruikt. Hierna volgen twee veelgebruikte methoden. Ze kunnen beiden zowel op nat als op droog papier gebruikt worden. - bij de eerste methode houdt men de pols achterover gekanteld en vanuit deze stand wordt het penseel omlaag gebracht naar het papier; - bij de tweede methode wordt het penseel op het papier gebracht door de pols naar voren te kantelen. Eenmaal het penseel op het papier ligt, worden er nog maar zeer weinig zijwaartse bewegingen gemaakt. Men gebruikt best niet het punt van het penseel maar wel de zijkant ervan. 2.3 Streken Lange en korte streken Er zijn twee soorten streken: lange en korte. Zowel bij lange als bij korte streken wordt de pols en bovenarm stil gehouden. Men mag zeker niet met een stijve hand schilderen, maar te losse vingers zijn ook niet goed. Het belangrijkste daarentegen is niet de manier waarop men het penseel vasthoudt maar wel de verhouding tussen de verf en het water die op het penseel zitten Brede streken Naast de lange en de korte streken zijn er ook nog de brede strepen. Deze streken worden vooral gebruikt om grotere oppervakken te bedekken. Het principe blijft hetzelfde als bij de korte en lange streken: met een stille pols zodat de beweging vooral uit de bovenarm moet komen.

6 Verschillende soorten streken Hieronder kan men een aantal verschillende soorten streken bekijken die men met een waterverfpenseel kan maken. Streken kunnen verschillende vormen hebben: van dunne fijne lijntjes tot zware brede stroken. Een vlekkerige streek maakt men met een droger penseel (niet helemaal droog natuurlijk). Door met de zijkant van het penseel omhoog te schilderen kan men bijvoorbeeld graspollen schilderen. Een zeer fijne streep, gemaakt met de punt van het penseel. Een bochtige streek ontstaat door de natuurlijke soepelheid van het penseel.

7 7 Een uitdrogend penseel, snel over het papier getrokken: de ruwe structuur van een stuk hout bijvoorbeeld. Dit onregelmatig patroon verkrijgt men door het penseel te rollen. Bij deze streek werd ossegal aan de verf toegevoegd zodat de verf beter uitloopt en men een bredere streep verkrijgt. Ook de ruwheid van het papier kan helpen bij het ontstaan van bijvoorbeeld dit textuureffect (men heeft over het papier heen en weer geborsteld met het penseel) Nat-in-nat

8 8 Dikwijls is het de bedoeling om geen streken te zetten; zo bijvoorbeeld bij de nat-in-nat techniek. Deze techniek moet men niet beschouwen als een speciale techniek van het aquarelleren. Neen, dit IS aquarelleren. Het is niet alleen het papier gewoon nat maken en er de verf op aanbrengen. Ook wanneer men verf moet opbrengen op een al beschilderd stuk moet men de nat-in-nat techniek toepassen. Men mag nooit een penseelstreek verbeteren zonder van deze techniek gebruik te maken. Bij nat-in-nat gebruikt men best de punt van het penseel. Men maakt best geen echte strepen daar het werk voornamelijk door het papier, de verf en het water gedaan wordt. Men moet ook proberen het papier zolang mogelijk nat te houden want als het droog en vlekkerig wordt, is er niets meer mee te beginnen. 3 Kleur 3.1 Het basispalet Primaire kleuren Rood, blauw en geel - de primaire kleuren - zijn kleuren die niet gemaakt kunnen worden door andere kleuren te mengen. Toch bestaan deze volledig primaire kleuren niet in pigmentvorm(1). Daarom is het noodzakelijk om, op zijn minst over de beide pigmenten te beschikken die aan weerszijden het dichtst bij de primaire kleur liggen. Zo zijn er bijvoorbeeld verscheidene soorten rood beschikbaar. Geen van deze roden is echt rood, ze bevatten een kleine hoeveelheid geel (bv. cadmiumrood) of blauw (bv. kraplak) (1) Secundaire kleuren de pigmentvorm van een verf is de verf onder vorm van poeder

9 9 Secundaire kleuren worden verkregen door twee verschillende primaire kleuren te mengen. Het basispalet hieronder bevat de primaire kleuren waarmee de meeste secundaire kleuren gemaakt kunnen worden. Toch worden ook een paar secundaire kleuren weergegeven die niet te vormen zijn met om het even welke combinatie van primaire kleuren omwille van hun intensiteit of pigmentsamenstelling. Basispalet: deze kleurencirkel toont primaire en secundaire kleuren. De tinten in dit basispalet werden gekozen wegens hun positie op de kleurencirkel, waardoor een zeer groot aantal mengmogelijkheden ontstaat. De letters die achter de kleur staan zijn de beginletters van de andere primaire kleuren die ze bevatten. Welke van de primaire kleuren men gaat gebruiken om een secundaire kleur te maken moet zorgvuldig uitgezocht worden. Zo wordt bijvoorbeeld niet elk rood en blauw op het palet een diep purper. Dit komt doordat twee complementaire kleuren die men met elkaar

10 10 vermengdt, een neutraal grijze tint geven (cadmiumrood en Winsorblauw bijvoorbeeld bevatten beiden wat geel en dit is het complement van purper dus er wordt een grijze tint gevormd). Om een diep secundaire kleur te verkrijgen kan men daarom best een mengsel maken van twee primaire kleuren die op de kleurencirkel het dichtst bij de te verkrijgen kleur liggen. Iets wat men best goed kan onthouden is dat men wanneer men een kleur met zijn complement mengt, een minder intense, grijzere kleur verkrijgt. Men kan het complement van een kleur terugvinden door op de kleurencirkel de kleur die precies daartegenover ligt te nemen. Om een kleur af te zwakken heeft men enkel een kleine hoeveelheid van de complementaire kleur nodig. Deze zal dan de intensiteit verminderen Neutrale kleuren Vele neutrale kleuren, ook zachtere secundaire en tertiaire kleuren zijn vaak kant-en-klaar in de handel verkrijgbaar. Toch kan men deze kleuren gemakkelijk zelf mengen. Neutrale kleuren worden verkregen door drie primaire kleuren (soms ook zwart) in verschillende verhoudingen te combineren. Een grijze of neutrale kleur die men koopt, zal steeds de drie primaire kleuren bevatten. Wanneer men hier dan een kleur aan toevoegt, zal deze steeds de complementaire kleur bevatten van een van deze primaire kleuren bevatten. Hierdoor wordt het moeilijk om nog iets aan een gekocht mengsel te veranderen zonder dat de intensiteit hiervan ongewijzigd blijft. Daarom is het beter dat men zelf zijn grijzen maakt zodat men zelf alles in de hand heeft. 3.2 Pigmenteigenschappen Een eerste groep van pigmenten zijn de transparante niet-bloedende pigmenten. Deze pigmenten kunnen worden gebruikt om transparante lagen te schilderen zonder dat de andere pigmenten aangetast worden. Deze pigmenten laten ook geen vlekken achter en kunnen hierdoor zeer goed opgelicht of zelfs helemaal verwijderd zonder enige schadelijk gevolg voor het schilderij of het papier. Een andere groep van pigmenten zijn de transparante en niet-transparante bloedende pigmenten. Ze zijn heel sterk van toon en kleuren daarom niet alleen het papier, maar ook de pigmenten waarmee ze in aanraking komen. Eenmaal op papier zijn ze moeilijk te verwijderen of zelfs maar te veranderen. Om diepe intense donkere kleuren te verkrijgen zijn de transparante bloedende kleuren pigmenten geschikt. Een derde groep van pigmenten zijn de ondoorzichtige of opake aardpigmenten. Dit zijn dichte, niet-bloedende aardpigmenten die papier en pigment onder zich bijna volledig onzichtbaar maken. Ze zijn daarom zeer geschikt om iets te benadrukken of dichtheid aan te brengen. Deze pigmenten zijn eenmaal als ze droog zijn door hun dichtheid nog maar zeer moeilijk te verwijderen. 3.3 Mengen

11 11 Het is zeker niet nodig om elke kleur die men mooi vind aan te kopen in een winkel. Na enkele keren oefenen en proberen is het mogelijk om zowat elke kleur te mengen uit de drie primaire kleuren van de drie pigmentgroepen (niet-bloedend transparant, bloedend transparant en niet-transparant, ondoorzichtig of opaak). Wanneer men drie primaire kleuren van eenzelfde pigmentgroep mengt zullen de kleuren elkaar niet overheersen doordat hun dichtheid en intensiteit met elkaar in overeenstemming zijn. 4 Landschap Het landschap is, en niet alleen bij de aquarellisten, een van de populairste onderwerpen. Vooral bij de beginners komt het op de eerste plaats omdat deze geloven dat het landschap een gemakkelijker onderwerp is dan de andere. Velen durven niet aan een portret of een stilleven beginnen en starten dan maar een landschap. Doordat niet elk boompje en elk heuveltje dezelfde vorm moet hebben als in werkelijkheid, vind men het schilderen van landschappen een minder veeleisend en een aangenaam werk. Het verkeerd gebruik van kleuren of een slechte compositie is daarentegen wel gevaarlijk omdat deze aspecten altijd zeer belangrijk blijven. 4.1 Directe waarneming Is het schilderij goed, of is het maar redelijk? Dit verschil wordt vooral bepaald door kennis, van de schildertechnieken, maar vooral ook door de kennis over het onderwerp zelf. Daarom is het belangrijk dat landschapschilders zoveel mogelijk buiten werken, om te observeren, maar dikwijls ook om ter plekke te schilderen omdat dit de beste manier is om voeling te krijgen voor het landschap. Dit wil ook zeggen dat schilderen uitgaande van foto s minder geschikt is omdat men enkel uitgaat van landschappen die onveranderd blijven. Hierdoor krijgt het werk een in de tijd bevroren gevoel en dit is wat men moet proberen te vermijden. 4.2 Compositie Wat men ook moet vermijden, is om te proberen het landschap te kopiëren. Bij het schilderen gaat het erom om de werkelijkheid te vertalen op papier, niet om het exact reproduceren ervan. Dit wil zeggen dat men keuzen moet maken en moet beslissen welke dingen men weglaat en welke men laat zien. Ook over het overdrijven van onderdelen moet goed worden nagedacht of het de compositie wel ten goede komt. 4.3 Enkele voorbeelden Bomen en gebladerte

12 12 Bomen zijn een van de aantrekkelijkste elementen van de natuur, maar ze zijn zeker niet een van de gemakkelijkste onderwerpen om te schilderen. Dit komt vooral door het gebladerte. Dit verbergt de groeiwijze van de boom en veroorzaakt een zeer ingewikkeld spel van licht en schaduw. Daarom is het belangrijk om een vereenvoudiging in te voeren om een boom goed weer te geven. Moira Clinch, Boom in Lakeland Clinch werkte in dit schilderij met een combinatie van nat-in-nat en nat-in-droog; de structuur op de boom maakte ze door verschillende lagen heel nat op te brengen waardoor de verf gaat schiften. Ondanks de afbuigende vormen weet ze het oog nog op het midden te richten want daar is de tekening het scherpst en zijn de contrastverschillen het grootst.

13 Heuvels en velden Spectaculaire onderwerpen zoals bergen hebben weinig hulp nodig van een schilder om er interessant uit te zien. Dit tegenover een vlak landschap dat al snel saai lijkt te zijn. Dit wil dan ook zeggen dat de schilder het schilderij levendiger moet maken door bepaalde aspecten te versterken, kleuren te verhevigen, het verschil in tonen te verhogen, texturen (1) te benadrukken of het penseel afwisselender te gebruiken. (1) met een textuur wordt de structuur van het weefsel bedoeld

14 Dieptewerking Daar de wereld die driedimensionaal is, op een vlak papier moet gezet worden, kunnen hierbij wel eens problemen tot stand komen. Wanneer de ruimtewerking dan ook goed afgewerkt is, wordt het schilderij veel aantrekkelijker. Om een goede dieptewerking te bereiken, heeft de schilder enkele trucs ter beschikking. Lijnperspectief: evenwijdige lijnen lijken in de verte samen te komen en voorwerpen lijken kleiner te worden naarmate ze verder weg zijn. Een probleem is dat in de werkelijkheid niet veel evenwijdige lijnen voorkomen en daarom gebruikt men ook het kleurperspectief. Kleurperspectief: kleuren die we zien lijken naarmate ze verder van ons verwijderd liggen lichter te worden. De kleuren worden koeler en de contrasten worden zwakker. Robert Dodd, Het dal van Tillingbourne, winter Dodd gebruikt hier het atmosferisch perspectief. Het gevoel van afstand werd bereikt door het verschil in contrast in voor-en achtergrond: op de voorgrond zijn de toonverschillen vrij strek terwijl die van de achtergrond zeer dicht bij elkaar liggen en ze zijn nauwelijks donkerder dan de lucht.

15 15 5 Gebouwen 5.1 Perspectief en verhouding Wanneer men een schilderij wil maken van moeilijke gebouwen, zoals paleizen en kathedralen en dergelijke, is het strikt noodzakelijk dat men het perspectief en de tekenvaardigheid beheerst. Te veel aandacht geven aan perspectief kan tot gevolg hebben dat men andere dingen zoals karakter, textuur en kleur over het hoofd worden gezien. Vormen en verhoudingen kunnen eenvoudig gecontroleerd worden door een potlood of een liniaal voor U te houden en dan met de duim de hoogte van het voorwerp, zoals een raam of een deur ten opzichte van de muur af te passen. Vele kunstenaars doen dit omdat het oog veel te onnauwkeurig werkt als het om architectuur gaat. 5.2 Enkele voorbeelden Stadsgezichten Stadsgezichten zijn veel minder populair als onderwerp van een schilderij dan het platteland, hoewel de plattelandsbevolking door deze van de steden overtroffen wordt. Dit komt mede doordat het schilderen van stadsgezichten zeer moeilijk is. Er is hier namelijk een enorme variatie aan vormen, lijnen en texturen die zeer overtuigend geschilderd moeten worden. Ook het gevreesde perspectief en de ingewikkelde architectonische vormen.

16 Gebouwen in het landschap In tegenstelling tot in de stad, waar de gebouwen omgeven zijn door andere gebouwen, wegen, mensen, enz. kan een gebouw ook temidden van de natuur staan, als onderdeel van de natuur. Ruïnes zijn zeer schilderachtig omdat de oorspronkelijke vorm door instorting is veranderd en de overblijfselen verweerd zijn. Deze aquarel werd ter plekke gemaakt met een redelijk beperkt palet.

17 17 6 Het Stilleven Vroeger werd het tekenen en schilderen van gipsmodellen, flessen, schalen e.d. gezien als de eerste stap in de opleiding van de studenten aan de kunstacademie. Pas later, wanneer ze dit volledig onder de knie hadden, konden ze beginnen aan de moeilijke onderwerpen als modelschilderen. Vandaag de dag doet dit nogal streng aan., maar toch was het een zeer goede onderwijsmethode. 6.1 Enkele voorbeelden

Daar zit diepte in. Deel 1: Perspectief

Daar zit diepte in. Deel 1: Perspectief Daar zit diepte in. Deel 1: Perspectief Heb je soms wel eens het gevoel dat je in een schilderij binnen kunt wandelen? Dat komt omdat schilders in perspectief schilderen. Honderden jaren geleden ontwikkelden

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer Secundair Onderwijs

Street-art in de. Kijkwijzer Secundair Onderwijs Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer Secundair Onderwijs Naam: Kom en ontdek het verhaal achter de kunstwerken! Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een oase van

Nadere informatie

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT:

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT: Schilderkunst Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. 1. Definitie SCHILDERIJ: tweedimensionaal vlak iets wordt voorgesteld kleur- en vormmiddelen FIGURATIEF ABSTRACT: figuratief: verwijst

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) week 1 t/m week 2 8 verschillende tekenopdrachten In deze introductieopdracht laat je zien wat voor vaardigheden en technieken je beheerst op het gebied van tekenen. 8 kleine tekeningen maken naar eigen

Nadere informatie

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent,

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent, Workshop Schilderen Beste docent, Samen met uw klas gaat u schilderen op doeken met als thema: Vol vuur voor Afrika! Hiervoor heeft u materiaal en een stappenplan nodig. Na het stappenplan vindt u een

Nadere informatie

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen ZOEKEN Weet jij wat een zoeker is? Hierboven is er een getekend. Hij wordt gebruikt bij het zoeken naar een geschikt gedeelte om te tekenen. Zo n zoeker heeft brede randen en geeft je als het ware een

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) 20152016 week 1 t/m week 2 8 verschillende tekenopdrachten In deze introductieopdracht laat je zien wat voor vaardigheden en technieken je beheerst op het gebied van tekenen. 8 kleine tekeningen maken

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Verdiepingsopdracht diepte. Schets een landschap en schilder die in met atmospherishperspectief. Schilderen plakkaatverf Papier A3 Kantlijn 3cm. Diepte ontstaat niet alleen door verkleining maar ook door

Nadere informatie

Bijvoorbeeld: Rood, je ziet een rood voorwerp omdat de rode lichtgolven op het voorwerp weerkaatsen, en alle andere lichtgolven door het voorwerp

Bijvoorbeeld: Rood, je ziet een rood voorwerp omdat de rode lichtgolven op het voorwerp weerkaatsen, en alle andere lichtgolven door het voorwerp Wat is kleur? Om kleur te kunnen zien hebben we altijd een lichtbron nodig, Is het donker dan zien we niks Een lamp, de zon kleur is eigenlijk niets anders dan weerkaatsing van licht Bijvoorbeeld: Rood,

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

De leerling weet de kleurenleer van itten De leerling weet wat contrasten zijn. De leerling weet iets meer over de kunststroming op-art

De leerling weet de kleurenleer van itten De leerling weet wat contrasten zijn. De leerling weet iets meer over de kunststroming op-art Lesformulier Beginsituatie van de leerling: Opdracht: De leerling kan verven. De leerling past de kleurenleer toe in de kleurencirkel. Daarnaast past hij ook de contrasten toe in de hokjes. De eindopdracht

Nadere informatie

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt PROGRAMMA 2011 2012 Uitgangspunt van de lessen is dat kennis van de schilderkunstige technieken en stromingen vanuit de eigen ervaring wordt ontdekt en ontwikkeld. De opdrachten hebben betrekking op zowel

Nadere informatie

Overvloeimodi. Foto verouderen Schilderachtig Portret

Overvloeimodi. Foto verouderen Schilderachtig Portret Overvloeimodi Foto verouderen Schilderachtig Portret Overvloeimodi Overvloeimodi Overvloeimodi zorgen ervoor dat lagen met elkaar in wisselwerking staan en doen simpelweg wat de naam al aangeeft: in elkaar

Nadere informatie

KLEUR. - Uitleg begrippen - Opdracht 1 - Opdracht 2

KLEUR. - Uitleg begrippen - Opdracht 1 - Opdracht 2 KLEUR - Uitleg begrippen - Opdracht 1 - Opdracht 2 Wat is kleur? Kleur ontstaat wanneer er licht weerkaatst of geabsorbeerd wordt door de objecten waarop dit licht schijnt. Bij weerkaatsing van dit licht,

Nadere informatie

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer:

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: Naam: Klas: Datum: Feiten Een kijkwijzer is bedoeld om je mee te nemen in de waarneming en het kijken te intensiveren: kortom je gaat steeds meer dingen zien,

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

Betoverende schilderijen met hart

Betoverende schilderijen met hart Een ideaal cadeau voor Valentijnsdag of Moederdag. In een paar zeer eenvoudige stappen kun je een kunstwerk creëren. Je moeder of vriendin heeft zeker veel plezier van dit geschenk. Natuurlijk kun je het

Nadere informatie

Aquarelverf wordt gemaakt van in water opgeloste Arabische gom, waarin de pigmenten zeer fijn gewreven zijn. Hoe fijner het pigment, hoe

Aquarelverf wordt gemaakt van in water opgeloste Arabische gom, waarin de pigmenten zeer fijn gewreven zijn. Hoe fijner het pigment, hoe Aquarelverf 36 36 Aquarelverf wordt gemaakt van in water opgeloste Arabische gom, waarin de pigmenten zeer fijn gewreven zijn. Hoe fijner het pigment, hoe transparanter de kleur. In principe kan met aquarelverf

Nadere informatie

Kleuren? Dat is toch voor kinderen? Welnee! Kleuren is voor jong en oud.

Kleuren? Dat is toch voor kinderen? Welnee! Kleuren is voor jong en oud. Hoofdstuk 1 Kleur je wereld In dit hoofdstuk: De populairste kleurmaterialen op een rijtje Verschillende technieken Een kleine introductie in de kleurenleer Handige tips en weetjes Uitdagingen om je creativiteit

Nadere informatie

ATELIER Magazine, #190, September~Oktober 2017, Pagina 74 tm 77, Tekst en beeld: Liseth Visser

ATELIER Magazine, #190, September~Oktober 2017, Pagina 74 tm 77, Tekst en beeld: Liseth Visser Portretschilder Liseth Visser voor Atelier Magazine Fantaseren in Kleur. Instructief FANTASEREN IN KLEUR Wanneer Portrettist Liseth Visser vrij werk maakt laat ze haar fantasie graag de vrije loop. Zij

Nadere informatie

theorie tekenen onderbouw

theorie tekenen onderbouw theorie tekenen onderbouw inhoud deel 1 technieken en materialen deel 2 ruimtelijkheid deel 3 vorm deel 4 ruimte en licht deel 5 kleur deel 6 compositie deel 7 inleiding kunstgeschiedenis schriftelijke

Nadere informatie

INSPIRATIEBLADEN CURSUS Tekenen en Schilderen programma 2 seizoen 2015/ 2016

INSPIRATIEBLADEN CURSUS Tekenen en Schilderen programma 2 seizoen 2015/ 2016 INSPIRATIEBLADEN CURSUS Tekenen en Schilderen programma 2 seizoen 2015/ 2016 Les 1 Beginners tekenen naar de waarneming. Bij tekenen naar de waarneming is het belangrijk om voldoende afstand te nemen van

Nadere informatie

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren Klas 2 periode 2 Naam: Voor de toets van periode 2 leer je de volgende begrippen. Al deze begrippen staan op wiki.roncalli.nu Bekijk de plaatjes op de wiki in kleur en print hem uit!!! Kleur Kleurencirkel

Nadere informatie

Atelier Theo Kerkhove Les 29 KLEURENLEER en KLEUREN MENGEN ( EEN SPECTRALET MAKEN )

Atelier Theo Kerkhove Les 29 KLEURENLEER en KLEUREN MENGEN ( EEN SPECTRALET MAKEN ) In deze les wordt aandacht besteed aan verschillende kleuren en de toepassing ervan. Naast vergroting van je kennis (de theorie), wordt je ook aangezet om (in de praktijk) te oefenen met het gebruik en

Nadere informatie

Excursie: Gineke Zikken Een goede start.

Excursie: Gineke Zikken Een goede start. Excursie: Gineke Zikken Amsterdam Een goede start. Het was een heerlijke dag. Mooi weer. Naar het Rijksmuseum werd te veel. Het bezoek aan Gineke Zikken was ruimschoots voldoende om lang mee toe te kunnen.

Nadere informatie

VAN GOGH THE QUALITY BRAND

VAN GOGH THE QUALITY BRAND VAN GOGH THE QUALITY BRAND Kwaliteit, daar kies je voor. Daarom schilder je met Van Gogh verf, zodat je je helemaal kunt richten op je eigen creativiteit en het schilderproces. Dankzij de levendige en

Nadere informatie

Begrippen tekenen periode 4 VORM COMPOSITIE RUIMTE. Vorm. Silhouetten

Begrippen tekenen periode 4 VORM COMPOSITIE RUIMTE. Vorm. Silhouetten Begrippen tekenen periode 4 VORM COMPOSITIE RUIMTE Vorm Silhouetten Mensen, dieren, voorwerpen en planten hebben allemaal hun eigen vorm. Daar zijn ze aan te herkennen. Je ziet geen kleuren, lijnen, diepte

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

PAINT PAD PRO GEBRUIKSAANWIJZING

PAINT PAD PRO GEBRUIKSAANWIJZING PAINT PAD PRO GEBRUIKSAANWIJZING Dank u voor de aanschaf van Paint Pad Pro, het systeem dat schilderen nu wel heel eenvoudig maakt omdat u diverse schildersmethodes kunt volgen en toch maar een stuk gereedschap

Nadere informatie

WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE

WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE Concept: Annelinde de Jong Tekst: Annelinde de Jong en Kevin Aerts Annelinde de Jong, 2012 1 WAARNEMEN Check,

Nadere informatie

VMG. Kleurenleer KLEUR gebruiken in ruimtes

VMG. Kleurenleer KLEUR gebruiken in ruimtes VMG KLEUR gebruiken in ruimtes De basis Primaire kleuren De meeste mensen hebben de term primaire kleuren al wel eens gehoord. Rood, geel en blauw zijn de kleuren waarmee je alle andere kunt mengen. Andersom

Nadere informatie

Daarnaast komen de 3 secundaire kleuren, die ontstaan door 2 primaire kleuren te mengen.

Daarnaast komen de 3 secundaire kleuren, die ontstaan door 2 primaire kleuren te mengen. Iedereen heeft wel een voorkeur voor bepaalde kleuren. Maar met alleen je favoriete kleuren is het toch knap lastig om een evenwichtig kleurenplan voor je tuin te maken. Passen de gekozen kleuren wel bij

Nadere informatie

Syllabus Beeldend 2havo/vwo ter voorbereiding op toets Beeldend in toetsweek

Syllabus Beeldend 2havo/vwo ter voorbereiding op toets Beeldend in toetsweek Syllabus Beeldend 2havo/vwo ter voorbereiding op toets Beeldend in toetsweek 2012-2013 Beeldende begrippen uit de opdracht Tekenmap of anders. Arceren Complementaire kleuren Kapitaal Onderkast Primaire

Nadere informatie

Stads- en dorpsgezichten en landschappen in de gemeente Woerden

Stads- en dorpsgezichten en landschappen in de gemeente Woerden Stads- en dorpsgezichten en landschappen in de gemeente Woerden In samenwerking met de Kunstkring Woerden Van 28 maart tot 28 juni 2015 vindt in het Stadsmuseum in Woerden een expositie plaats van de Kunstkring.

Nadere informatie

Inleiding tot de opdrachten Beeldelementen

Inleiding tot de opdrachten Beeldelementen BEELDELEMENTEN Lesbrief over: Licht Kleur Vorm Ruimte Compositie Inleiding tot de opdrachten Beeldelementen Het uiterlijk van een kunstwerk/bouwwerk of interieur wordt bepaald door verschillende aspecten.

Nadere informatie

for the artist in you!

for the artist in you! for the artist in you! Zo vanuit de tube De kunstschilder die probleemloos en snel resultaat wil, kiest voor ArtCreation Essentials. Waarom? Omdat ArtCreation Essentials 38 verschillende kleuren acrylverf

Nadere informatie

Een donkere vloer met bleke muren en plafond verbreedt de kamer. Een donkere vloer en donker plafond maakt de ruimte breder en lager.

Een donkere vloer met bleke muren en plafond verbreedt de kamer. Een donkere vloer en donker plafond maakt de ruimte breder en lager. Welke kleurencombinaties kiezen? Kleuren bepalen voor een groot deel de sfeer in het interieur. Het is belangrijk om de juiste kleurencombinaties te kiezen. Kleur, licht en ruimte oefenen een grote invloed

Nadere informatie

TOVEREN MET AQUAREL 1 Luchten, bomen en winterlandschappen ANNELIES HILGERS

TOVEREN MET AQUAREL 1 Luchten, bomen en winterlandschappen ANNELIES HILGERS TOVEREN MET AQUAREL 1 Luchten, bomen en winterlandschappen ANNELIES HILGERS Toveren met aquarel 1 Luchten, bomen en winterlandschappen Annelies Hilgers 2010 Chaam/Amsterdam Inhoud Inleiding...4 1. Materiaal...5

Nadere informatie

beeld-je ver-ven plak-ken por-tret stil-le-ven schil-de-rij pa-let mu-se-um ten-toon-stel-ling te-ke-naar fo-to lijst-je et-sen e-zel kun-ste-naar

beeld-je ver-ven plak-ken por-tret stil-le-ven schil-de-rij pa-let mu-se-um ten-toon-stel-ling te-ke-naar fo-to lijst-je et-sen e-zel kun-ste-naar Auditieve oefeningen kunst Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) beeld-je ver-ven plak-ken por-tret stil-le-ven schil-de-rij pa-let mu-se-um ten-toon-stel-ling

Nadere informatie

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel-verslag door een scholier 1065 woorden 13 april 2016 6,4 7 keer beoordeeld Vak KCV Voorwoord Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het schilderij al had gezien

Nadere informatie

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3, 4 of 5 Computeranimatie Massamedia Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een film die gemaakt is door foto

Nadere informatie

VAN GOGH THE QUALITY BRAND

VAN GOGH THE QUALITY BRAND VAN GOGH THE QUALITY BRAND Kwaliteit, daar kies je voor. Daarom schilder je met Van Gogh verf, zodat je je helemaal kunt richten op je eigen creativiteit en het schilderproces. Dankzij de levendige en

Nadere informatie

een vergelijkend warenonderzoek door bob richters

een vergelijkend warenonderzoek door bob richters het stilleven een vergelijkend warenonderzoek door bob richters kijkwijzer inhoudsopgave 2. kijkwijzer 5. de 2 kunstwerken 6. de kunstenaar 7. waarom koos ik dit werk? 8. de voorstelling 9. beeldaspecten

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer U ontvangt onderdelen voor rompen dekdetails en voor de tuigage. Houten latten 1 houten lat van 2 x 3mm, 0 mm lang Beslag 0 mm messingdraad van 1 mm dik Bruin garen van

Nadere informatie

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle). DANS Dans Max. personen Wat heb je nodig? Potlood, papier, materiaal om ruimtelijk te werken Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Nadere informatie

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de Bram Vrielink Jim Bloemen 2de 1907-1914 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 HET KUBISME... 4 KUNSTENAARS KUBISME... 5 L AFICIONADO... 6 PORTRAIT OF PABLO PICASSO... 7 SIMULTANEOUS WINDOWS ON

Nadere informatie

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan A-tekst De aquarel Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan In de 19de eeuw maakte de Nederlandse aquarel een ongekende bloeiperiode door. De artistieke idealen van die tijd vonden in dit medium een perfecte

Nadere informatie

Kleur-tegen-kleur contrast

Kleur-tegen-kleur contrast Kleurcontrasten DE KLEURENLEER VAN ITTEN Goethe was een van de eerste wetenschappers die met een kleurenleer voor de dag kwam, maar de meest bekende kleurenleer hebben we te danken aan de schilder Johannes

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm Begrippenlijst periode 1 Tekenen Klas 2, Roncalli mavo Vorm 1. Vormentaal Alles wat je om je heen ziet heeft een bepaalde vorm. Vormen kunnen bepaalde gedachten oproepen. Kijk maar naar afbeelding 1 en

Nadere informatie

MUZO AD 19 Genoegen beleven aan muzisch bezig zijn.

MUZO AD 19 Genoegen beleven aan muzisch bezig zijn. MUZO AD 19.2 Dat houdt in: ervaren hoe je een stukje van jezelf kunt ontdekken in wat je met je Graad: 1 Timing: 75 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.4 Kinderen zien in dat veel voorwerpen in hun omgeving

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE!

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! 1B DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! - Tuinbouw - "ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, maar ik doe en ik begrijp" Naam:... Klas:... 1 Probleem Binnen enkele weken is het weer infodag en de directie

Nadere informatie

http://psdtuts.com/tutorials/photo-effects-tutorials/how-to-create-a-fantasy-photo-manipulation/

http://psdtuts.com/tutorials/photo-effects-tutorials/how-to-create-a-fantasy-photo-manipulation/ http://psdtuts.com/tutorials/photo-effects-tutorials/how-to-create-a-fantasy-photo-manipulation/ Fantasie foto Stap 1 De eerste Stap bestaat erin om de juiste foto s te kiezen. Hier werden drie foto s

Nadere informatie

beeldanalyse-kunstbeschouwing

beeldanalyse-kunstbeschouwing beeldanalyse-kunstbeschouwing Bij het kijken naar kunstwerken kun je je allerlei vragen stellen wat het kunstwerk met je doet. Door aandachtig te kijken verzamel je informatie over vorm en inhoud. In deze

Nadere informatie

Avatar. http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html

Avatar. http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html Avatar We proberen een foto om te toveren tot een Na'vi een personage gebaseerd op de film

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D 1 M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D Na wat rondkijken op internet, en vragen stellen aan andere aquarianen ben ik toch zelf begonnen. Ik had er ook in div. winkels al veel gezien

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Design en decoratie. Kleur is overal om je heen

Design en decoratie. Kleur is overal om je heen 2. Kleuren Overal om je heen zie je kleuren. De ene kleur valt meer op dan de andere kleur. Van de ene kleur word je vrolijk en van de andere kleur juist somber. Kleur speelt een hele belangrijk rol in

Nadere informatie

Les 2 Kleuren mengen en categoriseren

Les 2 Kleuren mengen en categoriseren Les 2 Kleuren mengen en categoriseren De spectrale kleuren die in de vorige les genoemd zijn, zijn slechts de belangrijkste kleuren. Er bestaan enorm veel verschillende kleuren. Dit komt doordat de spectrale

Nadere informatie

Peize, 25 september 2010 Chris Herenius Enige tijd geleden kreeg ik monsters van de nieuwe waterverdunbare olieverf, de Talens Cobra olieverf. Op de website http://www.cobra.royal-talens.com/9/home.html

Nadere informatie

Ben ik dat? voorstelling 2d Hoofdstuk 10

Ben ik dat? voorstelling 2d Hoofdstuk 10 voorstelling 2d Hoofdstuk 10 Ben ik dat? 1 Een pasfoto is zo gemaakt. Maar lijkt hij wel? De meeste mensen zijn nooit zo tevreden over hun pasfoto. Dat ligt niet aan de foto maar aan jezelf: je ziet jezelf

Nadere informatie

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Landschapsschildering Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten China Pagina 1 Colofon Chinese landschapsschildering Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen - Landschapsschildering - Leerkracht

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://psd.fanextra.com/tutorials/photo-effects/photo-manipulate-a-surreal-apple-habitat-scene/ Appelhuisje Nodig: achtergrond ; boomstronk ; appel ; oud venster1 ; oud venster2 ; ladder ; licht penselen

Nadere informatie

Verslag bij Make-Over, Make-Under of Make-Up

Verslag bij Make-Over, Make-Under of Make-Up Verslag bij Make-Over, Make-Under of Make-Up Voorbereiding Er wordt te allen tijde gestart met een inspectie en palpatie om de huid te leren kennen. Een goede voorbereiding is belangrijk om de make-up

Nadere informatie

Water Colour Mediums Een nieuwe dimensie in aquarel

Water Colour Mediums Een nieuwe dimensie in aquarel Water Colour Mediums Een nieuwe dimensie in aquarel Nederlands Aquarelmediums INLEIDING Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw, toen de grondleggers van het bedrijf de eerste soorten vochtige waterverf

Nadere informatie

Verzadigde kleuren/ zuivere kleuren

Verzadigde kleuren/ zuivere kleuren Kleurencirkel Een kleurencirkel is een gemakkelijke manier om kleuren te rangschikken. In een cirkel zie je de primaire kleuren citroengeel, magenta rood en cyaanblauw. Daar tegenover liggen de secundaire

Nadere informatie

Howto: Huidskleur in olieverf Auteur: Alb Datum: 29/01/2009

Howto: Huidskleur in olieverf Auteur: Alb Datum: 29/01/2009 Deze buste had ik reeds deels geschilderd met acrylverf als demonstratie op FACTS vorig jaar. Uiteindelijk was ik weer niet tevreden over het resultaat + dat er nog enige beschadigingen waren Reparaties

Nadere informatie

Er zijn schilders die de zon in een gele vlek veranderen. Er zijn er ook die een gele vlek in de zon veranderen.

Er zijn schilders die de zon in een gele vlek veranderen. Er zijn er ook die een gele vlek in de zon veranderen. Er zijn schilders die de zon in een gele vlek veranderen. Er zijn er ook die een gele vlek in de zon veranderen. Pablo Picasso KUNST MAAK JE MET: BASISSPULLEN DIE JE NODIG HEBT : WITTE LIJM ( of een LIJMSTIFT)

Nadere informatie

Klas op Stand voortgang

Klas op Stand voortgang Klas op Stand voortgang Doelstelling 2013-24 KLOS - Stef Mijn doelstelling voor de KLOS is: Doorgaan op de probleemstelling van het voorgaande jaar en verder op zoek gaan naar Het perfecte schilderij.

Nadere informatie

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief.

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief. Kijkwijzer beeldaspecten Groep 7 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 7 de KunstKabinetsen 7.10 Complementaire kleuren en 7.14 Vogel of kikvors? in groepjes of klassikaal

Nadere informatie

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen?

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen? Kaartjes drukken 1. Wat is de behoefte? Het is leuk wanneer je met je verjaardag kaartjes krijgt. Maar zelf kaartjes versturen en anderen een gelukkige verjaardag kunnen wensen geeft misschien nog meer

Nadere informatie

www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Benodigdheden: BioColorverf, plastic ballen, harten, kerstbomen e.d., lint

www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Benodigdheden: BioColorverf, plastic ballen, harten, kerstbomen e.d., lint www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Te gebruiken materialen: Tekenen verven met BioColor tekeninkt Vormen met kaarsen boetseer Techniek speciaal Kerstkarton: folieprint Nieuw Mica kerstklokken

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN KIJKWIJZER BEELDASPECTEN SCHOOL: NAAM: Deze kijkwijzer kun je gebruiken voor elk kunstwerk of voorwerp van je keuze. Ga op zoek naar een kunstwerk wat je aanspreekt en vul aan de hand daarvan deze kijkwijzer

Nadere informatie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Workshop Fotografie Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Alles over perspectief, standpunt en compositie Belangrijk voor het maken van een goede foto is de keuze van je perspectief. Welk standpunt

Nadere informatie

Margriet van Eijk.nl- Opleidingen

Margriet van Eijk.nl- Opleidingen Margriet van Eijk.nl- Opleidingen Opleiding: Muurschilder De opleiding Muurschilder is geschikt voor iedereen, met of zonder vooropleiding en/of ervaring. Ook professionals kunnen door deze opleiding hun

Nadere informatie

Een tertiaire kleur is een kleur die uit menging van de drie primaire kleuren wordt verkregen, zoals bruin.

Een tertiaire kleur is een kleur die uit menging van de drie primaire kleuren wordt verkregen, zoals bruin. Klas 2 periode 4 Naam:... Voor de toets van periode 4 leer je de volgende begrippen. Al deze begrippen staan op wiki.roncalli.nu Bekijk de plaatjes op de wiki in kleur en print hem uit!!! Kleur Kleurencirkel

Nadere informatie

voor het plaatsen van Lincrusta

voor het plaatsen van Lincrusta Verwerkingsvoorschriften voor het plaatsen van Lincrusta Verwerkingsvoorschriften voor het plaatsen van Lincrusta Om een perfect resultaat te garanderen, bevelen wij u aan volgende plaatsingsaanwijzing

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Herfst

Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Je gaat in het duingebied onderzoek doen naar allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten

Nadere informatie

Kleurruimten - Photoshop

Kleurruimten - Photoshop Kleurruimten - Photoshop RGB RGB is een kleurmodel dat in de een of andere variant gebruikt wordt door camera's en monitoren. Bekende varianten zijn AdobeRGB en srgb. Het maakt gebruik van de primaire

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Voor de toets van periode 1 leer je de volgende begrippen. Al deze begrippen staan op wiki.roncalli.nu

Voor de toets van periode 1 leer je de volgende begrippen. Al deze begrippen staan op wiki.roncalli.nu Voor de toets van periode 1 leer je de volgende begrippen. Al deze begrippen staan op wiki.roncalli.nu Bekijk de plaatjes op de wiki in kleur!!! Kleur Kleurencirkel De kleurencirkel wordt besproken in

Nadere informatie

Raster: een glasplaat of folie met een daarop aangebrachte, regelmatige zwarte structuur. Gedrukte versies noemen we een raster.

Raster: een glasplaat of folie met een daarop aangebrachte, regelmatige zwarte structuur. Gedrukte versies noemen we een raster. Samenvatting door een scholier 928 woorden 13 januari 2002 6,1 534 keer beoordeeld Vak CKV Beeldende aspecten zijn: - punt - lijn - vorm - kleur - licht - ruimte - textuur - compositie beeldende middelen

Nadere informatie

Met Vincent aan het werk

Met Vincent aan het werk Met Vincent aan het werk Ceciel de Bie Met illustraties van Georgien Overwater Van Gogh Museum Publicaties 4 Inhoud 1 Ontdekken door te doen 9 2 Heb je tekenspullen in huis? 10 3 Tekenen, tekenen en nog

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Nabewerken - Digitale fotografie Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows Inleiding Omdat de achtergrond in verhouding tot het onderwerp (Henk dijkstra)

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer Bij deze aflevering ontvangt u roosterelementen en de kop van een iepen pomp. Houten latten houten lat van, x mm, 00 mm lang houten lat van x mm, 00 mm lang houten lat

Nadere informatie

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN 7 gratis tips : ABSTRACT ontdek je SCHILDEREN eigen stijl 7 tips om je eigen stijl te ontdekken Ook voor kunstenaars met tablet of zonder tablet Je eigen schilderstijl heeft onder andere met je karakter

Nadere informatie

Opdracht Beeldende vorming Licht en Ruimte in de Beeldende Kunst

Opdracht Beeldende vorming Licht en Ruimte in de Beeldende Kunst Opdracht Beeldende vorming Licht en Ruimte in de Beeldende Kunst Opdracht door een scholier 1046 woorden 23 januari 2016 4,6 7 keer beoordeeld Vak Methode Beeldende vorming Zienderogen Kunst Licht en Ruimte

Nadere informatie

Grunge Style Illustration

Grunge Style Illustration http://psd.tutsplus.com/tutorials/designing-tutorials/how-to-create-a-grunge-style-illustration-withstains/ Grunge Style Illustration Stap 1 Een mooie foto nodig, hier werd onderstaande foto gebruikt van

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

Michiel de Ruyter. Succes! Zee van Geschiedenis

Michiel de Ruyter. Succes! Zee van Geschiedenis grijs potlood (voor iedereen één) zwarte fineliner (voor iedereen één) kleurpotloden wit vel A4- tekenpapier (voor iedereen één) stripboeken (zoals bijvoorbeeld de stripboeken van Van 0 tot nu ) Een historiestuk

Nadere informatie

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips RECHTE HORIZON Het is een simpel kunstje om foto met een scheve horizon recht te zetten. Selecteer het gereedschap RECHTTREKKEN links in de gereedschapsbalk.

Nadere informatie

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen.

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen. 153 4. Foto s verbeteren In het eerste deel van dit boek heeft u veel geleerd over het instellen van uw digitale camera en het maken van goede foto s. U zult zien dat de foto s die u maakt steeds beter

Nadere informatie

Kunstproject Voerman en Voerman & Co

Kunstproject Voerman en Voerman & Co Kunstproject Voerman en Voerman & Co Voor groep 7 of 8 van het basisonderwijs in Hattem e.o. 1 Kunstproject Voerman en Voerman & Co Kunsthistorisch project voor groep 7 of 8 van het basisonderwijs van

Nadere informatie

MONDRIAAN VOOR BEGINNERS

MONDRIAAN VOOR BEGINNERS KIJKWIJZER VOORTGEZET ONDERWIJS, NIVEAU * MONDRIAAN VOOR BEGINNERS Naam: Datum: > > > > Deze kijkwijzer gaat over Piet Mondriaan en hoort bij de tentoonstelling Mondriaan en De Stijl. Hoe ga je te werk

Nadere informatie

5-daagse Zomeracademie: grondbeginselen

5-daagse Zomeracademie: grondbeginselen 5-daagse Zomeracademie: grondbeginselen ROOSTER ZOMERACADEMIE I 8 tot en met 12 juli 2019 5 dagen schilderen o.l.v. Elvira Dik, Stijn Rietman, Carolien van Olphen, Jantien de Boer en Joost Doornik Maandag

Nadere informatie

Cursussen. Alles is begonnen met een basiscursus met het landschap als basis.

Cursussen. Alles is begonnen met een basiscursus met het landschap als basis. Cursussen Alles is begonnen met een basiscursus met het landschap als basis. Alle cursussen zijn tien lessen van drie uur opgebouwd uit een intro en gevolgd door een demonstratie. Mijn leraar zei steeds;

Nadere informatie

Itten en zijn zeven kleurcontrasten. Kleur tegen kleur contrast

Itten en zijn zeven kleurcontrasten. Kleur tegen kleur contrast Kleur. kleurcontrasten Itten en zijn zeven kleurcontrasten. Kleur tegen kleur contrast Het kleur tegen kleur contrast. Het kleur tegen kleur contrast is de eenvoudigste van de 7 kleurcontrasten. Het kan

Nadere informatie