Leerwerktaak (LWT) Taalaanbod thuis. Taalondersteuning thuis. LW-taak 26 Gesprekken voeren met ouders. LW-taak 15 Contacten tussen school en ouders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leerwerktaak (LWT) Taalaanbod thuis. Taalondersteuning thuis. LW-taak 26 Gesprekken voeren met ouders. LW-taak 15 Contacten tussen school en ouders"

Transcriptie

1 Leerwerktaak (LWT) Taalaanbod thuis. Taalondersteuning thuis. LW-taak 15 Contacten tussen school en ouders LW-taak 26 Gesprekken voeren met ouders LW-taak 27 Taalaanbod thuis Taalondersteuning thuis LW-taak 32 Moeilijke oudergesprekken Leerwerktaak (LWT) uit de leerlijn: Samenwerken met ouders en externen Periode: 3.3 Ontwerper: Coby van Duijvenboden Inleiding De taalomgeving thuis (de manier waarop ouders met hun kind praten, de hoeveelheid en kwaliteit van de taal die ouders bieden) vormt de basis voor de taalontwikkeling van het kind (Kenniscentrum Talentontwikkeling, 2016). Om de taalomgeving van het kind in zijn totaliteit te verrijken, is samenwerking tussen school en ouders van belang. Waarom is deze samenwerking juist voor de taal van belang? Waar moet een leerkracht en een ouder op letten als het gaat om het taalaanbod thuis en de ondersteuning van de taal thuis? Hoe kan een leerkracht zich eigenlijk een beeld vormen van de taalomgeving thuis? Hoe ga je om met de ouders die weinig taal tot hun beschikking hebben en mede daardoor soms weinig vertrouwen hebben in hun eigen kunnen? Het is niet eenvoudig om aan te sluiten bij deze ouders, maar dit is niet onmogelijk. Leerkrachten van meerdere scholen laten dit zien. Wil je inzetten op goede steun vanuit thuis, dan is een goede afstemming een voorwaarde. Hoe kun je dat als leerkracht bewerkstelligen? Deze LWT is de derde in de lijn van samenwerken met ouders, de eerste twee heb je uitgevoerd in jaar 2 en al eerder in jaar 3. Leerdoelen In deze LWT wordt aandacht besteed aan een van de vormen van het samenwerken met ouders: ouders informeren over en ondersteunen bij hun rol thuis op gebied van taal. De student (jij): - Kent het belang van het taalaanbod en de taalomgeving thuis voor de taalontwikkeling van het kind; - Kent het belang van de samenwerking tussen school en ouders op gebied van taalontwikkeling van het kind; - Kent manieren waarop de school zich een beeld kan vormen van de taalomgeving thuis; - Kent signalen van laaggeletterdheid bij ouders; - Kent manieren om af te stemmen met ouders over taalaanbod en taalondersteuning thuis; - Heeft een beeld van hoe de praktijkschool samenwerkt met ouders, speciaal ook op gebied van taalondersteuning thuis; - Kan een gesprek voeren met een ouder over de taalsituatie thuis.

2 Gekoppeld aan beroepstaken en KBS(en) Beroepstaken: - Samenwerken met collega s, ouders en externen - Omgaan met verschillen KBS-en: - F1 Gesprekken voeren met ouders Opdracht Voor deze LWT voer je opdrachten uit in vijf opeenvolgende stappen. Stap 1 Theorie lezen - Lees onderstaande literatuur - Valkenburg, C. van (2015). Leerlijnen en ouders. Jeugd in School en Wereld,2015, (5), p Pluijm, M.S. van der, Bos, A., Diender, A.(2014). Taal begint thuis. Kenniscentrum Talentontwikkeling, p Pluijm M.S. van der (2015). Samenwerken met ouders. Bruggen bouwen tussen school en thuis. De Wereld van het Jonge Kind, 2015, (1), p Kenniscentrum Talentontwikkeling (2016). Omgaan met ouders en taal. Gereedschapskist voor beter samenwerken met ouders. Hogeschool Rotterdam Stap 2 Training volgen - Volg de training Taalaanbod thuis, taalondersteuning thuis op de opleiding Digitale studenten bekijken de presentatie van de training die de docent plaatst. Stap 3 Quickscan ouderbetrokkenheid basisonderwijs Door het invullen van de QuickScan ouderbetrokkenheid basisonderwijs (Lusse, 2015) krijg je een beter beeld van de manier waarop jouw praktijkschool samenwerkt met ouders en welke factoren daarbij succesvol zijn. Uitgangspunt van de QuickScan zijn de tien succesfactoren voor een goede samenwerking met ouders. Een van de onderdelen in de samenwerking met ouders is het stimuleren van de ouders in hun ondersteunende rol van hun kind thuis. - Vul de quickscan in bijlage 1 zo volledig mogelijk in. Je krijgt zo een breed beeld van de samenwerking van jouw praktijkschool met de ouders. Vul met name de (groengemaakte) delen in over de ondersteunende rol van de ouders en hoe de leerkracht/de school hiermee omgaat. - Wanneer je van onderdelen van de QuickScan nog geen goed beeld hebt, ga je verder onderzoek doen binnen de school. Je kan bijvoorbeeld een gesprek voeren met je praktijkbegeleider of met een van de andere leerkrachten van je praktijkschool. - De ingevulde QuickScan voeg je toe aan je praktijkdossier.

3 Stap 4 De taalachtergrond van het kind in het gezin - Verzamel zoveel mogelijk informatie over de talige achtergrond van vijf kinderen uit je praktijkgroep in het gezin. Gebruik hiervoor, indien van toepassing: De signalen die kunnen wijzen oplaaggeletterdheid (bijlage 2). - Vul van deze vijf kinderen ook de checklist Oudercontact taal in (bijlage 3). - Bespreek met de praktijkbegeleider hoe hij rekening houdt met de verschillende achtergronden bij het taalonderwijs in de groep en/of observeer hoe de verschillende achtergronden van de vijf kinderen van invloed zijn binnen de onderwijspraktijk op gebied van taal en hoe de leerkracht hiermee omgaat. Stel voor de observatie zelf observatiepunten op vanuit de literatuur. - De ingevulde checklist en de gevonden informatie voeg je toe aan je praktijkdossier. Stap 5 Gesprekje voeren met een ouder over de taalsituatie thuis - Voer een informeel gesprekje met een ouder van een van de kinderen uit jouw groep om een beeld te krijgen van de taalsituatie thuis. Voer het gesprekje zo mogelijk met een van de ouders van de vijf bovenstaande kinderen. Overleg hiervoor met je praktijkbegeleider. Bereid het gesprekje goed voor door vooraf een afspraak te maken met de ouder, de ouder te informeren over het doel van het gesprek en door de vragen vooraf uit te schrijven. Door niet alles in één keer te bespreken, voorkom je dat ouders het gesprek ervaren als een overhoring of oordeel. Je kunt ook aangeven dat je het gesprek voert voor een onderzoekje van jouw opleiding. Mogelijke bespreekpunten zijn: - Wat ouder en kinderen leuk vinden om samen te doen en waarvoor taal nodig is (voorlezen, taalspelletjes, televisiekijken). - De schoolervaringen van de ouder met de taal van het kind - Indien er sprake is van meertaligheid, welke taal aan het kind wordt aangeboden en wanneer? In hoeverre wordt er in de eigen of Nederlandse taal gesproken, gelezen of televisiegekeken? - Welke vragen heeft de ouder als het gaat om de taalontwikkeling van zijn/haar kind? - Heeft de ouder behoefte aan ondersteuning van de school als het gaat om de taal? Welke ondersteuning? - Voeg een kort verslagje van het oudergesprek toe aan je praktijkdossier (max 200 woorden). Hierin geef je ook aan wat mogelijkheden zouden kunnen zijn voor de taalondersteuning thuis voor het betreffende kind. Tips voor praktijkbegeleider In deze LWT onderzoekt de student de samenwerking tussen school en ouders en speciaal op gebied van het taalaanbod en de taalondersteuning thuis. De student zal voor een deel zelfstandig aan de opdrachten kunnen werken. De stappen 1 en 2 worden door de student zelfstandig of op de opleiding uitgevoerd. Voor de stappen 3, 4 en 5 heeft de student mogelijk begeleiding nodig van de praktijkschool. Help de student zo nodig bij het invullen van de QuickScan (stap 3), het verzamelen van de taalachtergrond thuis van kinderen, de checklist oudercontact (stap 4) en bij het kiezen en voorbereiden van een oudergesprekje (stap 5).

4 Reflectie en afronding De uitwerking van deze LWT voeg je toe aan het praktijkdossier. De uitwerking bevat: - De ingevulde QuickScan (stap 3); - De checklist en gevonden informatie (stap 4); - Een verslagje van het oudergesprek met daarin mogelijkheden voor de taalondersteuning thuis in 200 woorden (stap 5); Literatuur Verplicht: - Kenniscentrum Talentontwikkeling (2016). Omgaan met ouders en taal. Gereedschapskist voor beter samenwerken met ouders. Hogeschool Rotterdam. - Lusse, M. (2015). Quickscan ouderbetrokkenheid basisonderwijs. Hogeschool Rotterdam. - Pluijm, M.S. van der, Bos, A., Diender, A.(2014). Taal begint thuis. Kenniscentrum Talentontwikkeling, p Pluijm M.S. van der (2015). Samenwerken met ouders. Bruggen bouwen tussen school en thuis. De Wereld van het Jonge Kind, 2015, (1), p Valkenburg, C. van (2015). Leerlijnen en ouders. Jeugd in School en Wereld,2015, (5), p Aanbevolen: - Hajer, M., Spee, I. (2017). Ruimte voor nieuwe talenten. PO-Raad, Utrecht. Geraadpleegd op via - Pluijm, M.S. van der, Bos, A., Diender, A.(2014). Taal begint thuis. Kenniscentrum Talentontwikkeling, p Stichting Aan Zet op basis van onderzoek door Hanneke Pot van Hogeschool InHolland (n.d.). Adviezen over taalontwikkeling en tweetalig opvoeden. Handreikingen voor professionals en ouders van gemeente Vlaardingen. - Vegt, A.L. van der (2016) Wat weten we over de relatie tussen ouderbetrokkenheid en leerprestaties? Geraadpleegd op via Bijlage(n) op LNE - Presentatie van de training als de docent van de locatie die plaatst. - Hajer, M., Spee, I. (2017). Ruimte voor nieuwe talenten. PO-Raad, Utrecht. Geraadpleegd op via - Kenniscentrum Talentontwikkeling (2016). Omgaan met ouders en taal. Gereedschapskist voor beter samenwerken met ouders. Hogeschool Rotterdam. - Lusse, M. (2015). Quickscan ouderbetrokkenheid basisonderwijs. Hogeschool Rotterdam. - Pluijm, M.S. van der, Bos, A., Diender, A.(2014). Taal begint thuis. Kenniscentrum Talentontwikkeling. - Pluijm M.S. van der (2015). Samenwerken met ouders. Bruggen bouwen tussen school en thuis. De Wereld van het Jonge Kind, 2015, (1), p Stichting Aan Zet op basis van onderzoek door Hanneke Pot van Hogeschool InHolland (n.d.). Adviezen over taalontwikkeling en tweetalig opvoeden. Handreikingen voor professionals en ouders van gemeente Vlaardingen. - Valkenburg, C. van (2015). Leerlijnen en ouders. Jeugd in School en Wereld,2015, (5), p

5 - Vegt, A.L. van der (2016) Wat weten we over de relatie tussen ouderbetrokkenheid en leerprestaties? Geraadpleegd op via

6 Bijlage 1: Quickscan ouderbetrokkenheid basisonderwijs QuickScan ouderbetrokkenheid basisonderwijs 1 Bedoeld om de stand van zaken in de samenwerking met ouders op je praktijkschool in beeld te krijgen Mariëtte Lusse, Hogeschool Rotterdam, september 2015 Doel Met deze QuickScan krijg je een beter beeld van de manier waarop jouw praktijkschool samen werkt met ouders. Je kunt de QuickScan gebruiken om te werken aan competentie samenwerken met ouders. Aspecten in de samenwerking met ouders De QuickScan is geordend langs vier aspecten van de samenwerking met ouders (Lusse, 2013); - Een positieve attitude in (de samenwerking met) ouders - De basale organisatie van de contacten met ouders; - De wederkerige relatie tussen ouder en school; - De inhoud van het oudercontact (waar hebben ouders en school het samen over); De redenering hierbij is dat wanneer de school graag wil samenwerken met ouders en de organisatie van het contact met ouders op orde is, er beter gewerkt kan worden aan het uitbouwen van een wederkerige relatie, waarna de inhoud van de boodschap beter kan landen bij ouders en leerkracht. Succesfactoren in de samenwerking met ouders Uitgangspunt onder de QuickScan zijn de tien succesfactoren voor een goede samenwerking met ouders (Lusse, 2013). Succesfactoren voor het leggen van CONTACT tussen school en ouders 1 de leerkracht zorgt dat ouders zich welkom voelen 2 de leerkracht maakt vroegtijdig kennis met alle ouders 3 de leerkracht heeft contact met een ouder en zo nodig ook een andere begeleider van elk kind Succesfactoren voor de SAMENWERKING tussen school, ouders en leerlingen 4 de leerkracht nodigt de leerling standaard uit bij regulier, individueel contact met ouders 5 de leerkracht zorgt voor interactie, dialoog en uitwisseling van informatie met ouders 6 de leerkracht voedt het gesprek tussen ouder en kind thuis 7 de leerkracht besteedt (ook) aandacht aan wat goed gaat Succesfactoren voor het met school, ouders en leerlingen samenwerken aan TOEKOMSTPERSPECTIEF 8 de leerkracht neemt de schoolloopbaanontwikkeling van de leerling als leidraad voor het contact met ouders 9 de leerkracht initieert een concreet plan op ontwikkelpunten bij het kind waarin de rol van leerling, ouder en school duidelijk is 10 de leerkracht bespreekt teleurstellingen in de schoolloopbaan met ouder en kind 1 Gebaseerd op de QuickScan voor voortgezet onderwijs (Lusse, 2011; Lusse & Diender, 2014)

7 Het invullen van de QuickScan Je kunt de QuickScan zelf invullen voor je praktijkklas. Als je vindt dat de school (vooral bekeken vanuit jouw praktijkklas) het goed doet, vul je een plus in, matig is een plus/min en als je niet positief bent geef je een min. Als je geen antwoord kunt geven, vink dan het vraagteken aan. Geef daarachter de onderwerpen aan waarvan je vindt dat de school hier meer prioriteit aan zou moeten geven. Vraag als het kan ook de leerkracht van jouw praktijkklas om de QuickScan in te vullen. Een beter beeld krijg je als meer mensen in jouw praktijkschool (bijvoorbeeld de directeur, intern begeleider, andere leerkrachten, medewerkeer ouderbetrokkenheid) onafhankelijk van elkaar de QuickScan invullen. Voeg de gegevens van alle ingevulde lijsten op 1 lijst bij elkaar. Dan blijkt al snel waar overeenstemming over is en waar de meningen verdeeld zijn. Ook wordt duidelijk op welke punten men vindt dat het goed gaat en waaraan gewerkt kan worden. Maak een verslag van wat er uit de QuickScan is gekomen en formuleer op basis hiervan verbetersuggesties voor je praktijkschool. Merk ook op van welke zaken in de samenwerking met ouders je (nog) geen beeld hebt. Attitude en organisatie + +/- -? Prioriteit? Attitude Vindt de school het belangrijk om samen te werken met ouders? Praten de leerkrachten respectvol over en tegen ouders? Zijn de leerkrachten geïnteresseerd in de achtergrond van de leerlingen? Vragen de leerkrachten toestemming aan de ouders als zij over de leerling communiceren met derden? Beleid/verwachtingen Is er binnen de school overeenstemming over het doel van het samenwerken met ouders? Wordt met ouders concreet besproken wat school van ouders en ouders van school mogen verwachten? Is duidelijk welke formele en informele contacten de school aanbiedt aan ouders? Krijgen ouders jaarlijks een correcte jaarkalender voor contactmomenten met school? Welkom Heeft het personeel (van directeur tot conciërge) een vriendelijke, uitnodigende houding naar ouders? Houden de leerkrachten bij het plannen van afspraken voldoende rekening met werktijden van ouders? Is het gebouw toegankelijk voor ouders (duidelijke hoofdingang, receptie, wegwijzers) Zijn de leerkrachten goed bereikbaar voor ouders (per telefoon of )?

8 Relatie + +/- -? Prioriteit? Bekendheid en wederkerigheid Maken de leerkrachten met alle ouders individueel en persoonlijk kennis voor de herfstvakantie? Hebben de leerkrachten meermalen per jaar contact met de ouders van alle leerlingen? Zijn de leerkrachten in de bovenbouw even bekend met de ouders als de leerkrachten in de onderbouw? Kennen de leerkracht de achtergrond van alle leerlingen? Moedigen de leerkrachten ouders aan om contact op te nemen als zij zorgen hebben over hun kind? Dialoog Is er op collectieve ouderavonden sprake van interactie en dialoog met ouders? Komen tijdens de individuele gesprekken zowel leerkracht, ouder als leerling aan het woord? Is er tijdens individuele gesprekken sprake van uitwisseling van informatie tussen leerkracht en ouder? Kunnen leerkrachten omgaan met ouders met diverse culturele achtergronden, wisselende taalbeheersing en/of een lager opleidingsniveau? Positieve benadering Zijn leerlingen structureel aanwezig bij voortgangsgesprekken? Is er structureel aandacht voor wat goed gaat (goede prestaties en inzet, prettig gedrag)? Brengen de leerkrachten slecht nieuws gedoseerd (in structureel en tussentijds contact)? Vormen leerkrachten een rolmodel voor ouders door de leerling positief en bemoedigend te benaderen?

9 Inhoud + +/- -? Prioriteit? Ondersteunende rol van ouders Weten de leerkrachten hoe belangrijk de bemoediging van ouder is voor het schoolsucces van kinderen? Lukt het leerkrachten praktische afspraken te maken over hoe leerling, ouders en school bij kunnen dragen aan het verbeteren van prestaties, gedrag en inzet? Is er een specifiek aanbod om ouders te informeren over en te ondersteunen bij hun rol thuis? Agenda Is er bij contactmomenten met ouders een duidelijke gespreksagenda? Kunnen ouders en leerlingen zelf onderwerpen aandragen om te bespreken tijdens contactmomenten? Vormen de talenten, ambities en toekomstplannen van de leerling de leidraad in het gesprek met ouders? Is er tijdens de contactmomenten aandacht voor de ontwikkeling en begeleiding van de leerling zowel op school als thuis? Huiswerk Hebben leerkrachten reële verwachtingen over de hulp die ouders kunnen bieden bij het huiswerk? Biedt de school huiswerkbegeleiding en/of bijles? Gebruikt de school interactieve huiswerkopdrachten om leerling en ouder in gesprek te brengen over de lesstof? Attitude en organisatie Welk cijfer geef je de school voor elk aspect van de samenwerking met ouders? Wat doet de school echt goed in de samenwerking met ouders? Waar zou de school prioriteit aan moeten geven in het verbeteren van de samenwerking met ouders? Relatie Inhoud Totaal

10 En over welke onderdelen heb je nog geen goed beeld van de school gekregen over hoe de school de samenwerking met ouders vormgeeft?...

11 Bijlage 2 Herkennen van laaggeletterdheid Laaggeletterdheid is niet altijd gemakkelijk te herkennen, zeker niet als ouders wel goed Nederlands spreken. Signalen die kunnen wijzen op laaggeletterdheid zijn als de ouder: Geen basisschool heeft afgerond of net wel (informatie uit de leerlingadministratie, maar ook relevant om ouders te vragen tijdens bijvoorbeeld een kennismakingsgesprek) Niet reageert op schriftelijke uitnodigingen Nooit aanwezig is bij bijeenkomsten op school Veel vragen stelt over huiswerk of brieven van school Moeite heeft met het helpen van het kind met taal- of Rekenoefeningen De tips van de leerkracht voor taalstimulering niet uitvoert Een kruisje in het rapport zet Lees- en schrijfsituaties vermijdt Ook de volgende uitspraken van ouders kunnen duiden op laaggeletterdheid: Ik dacht dat die afspraak morgen was, (door een ouder die regelmatig niet op komt dagen omdat hij of zij de afspraak niet heeft genoteerd) Ik lees nooit. Daar heb ik de tijd niet voor. Ik houd niet van lezen. Ik kijk liever televisie. Bron: Van der Pluijm (2014); Bersee et al (2005

12 Bijlage 3 Checklist oudercontact taal thuis Deze checklist hoort bij de Gereedschapskist beter samen werken met ouders van lectoraat Ouders in Rotterdam Zuid, Hogeschool Rotterdam. naam leerling Van deze leerling was een ouder 1 aanwezig Bij het voortgangsgesprek noteer ook wie Op de ouderavond noteer ook wie (Met) de ouder van deze leerling Neemt makkelijk contact met mij op Neem ik makkelijk contact op Werk ik goed samen in de begeleiding van het kind Van deze leerling heb ik Zicht op de gezinsachtergrond (samenstelling, opleiding en werk ouders, bijzonderheden) vertrouwen in leerrijke omgeving en goede begeleiding thuis Van deze ouders weet ik in verband met de taalomgeving thuis Opleidings niveau van ouders 2 Signalen van laaggeletterdheid 3 Bij meertalige opvoeding: de taalstrategie thuis Ouder of andere volwassene 2 1 = basisschool of lager/(v)so, 2 = lbo/vmbo/eerste jaren mavo, 3 = mavo en hoger 3 éen of meerdere signalen, zoals: ouder heeft zichtbaar moeite met lezen van brieven of rapporten, ouder vraagt om uitleg van schriftelijke informatie, ouder heeft over lees- en schrijfproblemen verteld etc. 4 1 = één ouder-één taal, 2 = één situatie-één taal, 3 = thuis allemaal eigen taal, buiten Nederlands, 4 = talen mixen (gesprekspunt) 5 vul in welke score u hiervoor geeft: 1 = nee, 2 = kan beter, 3 = op de goede weg, 4 = goed

LW-taak 27 Taalaanbod thuis Taalondersteuning. thuis

LW-taak 27 Taalaanbod thuis Taalondersteuning. thuis Leerwerktaak (LWT) Moeilijke oudergesprekken 15 Contacten tussen school en ouders 26 gesprekken voeren met ouders 27 Taalaanbod thuis Taalondersteuning thuis 32 Moeilijke oudergesprekken Leerwerktaak (LWT)

Nadere informatie

Quickscan hoofdstuk 6 (mbo)

Quickscan hoofdstuk 6 (mbo) Quickscan hoofdstuk 6 (mbo) Organisatie + +/? Onderscheid Beleid/afspraken Is er binnen de opleiding overeenstemming over het doel van het samenwerken met ouders? Is er binnen de opleiding overeenstemming

Nadere informatie

GEREEDSCHAPSKIST. voor beter samenwerken met ouders

GEREEDSCHAPSKIST. voor beter samenwerken met ouders GEREEDSCHAPSKIST voor beter samenwerken met ouders Een voortgangsgesprek met ouders in het basisonderwijs Mariëtte Lusse, Hogeschool Rotterdam,oktober 2016 Voortgangsgesprekken zijn meer dan de traditionele

Nadere informatie

Planmatig samenwerken met ouders

Planmatig samenwerken met ouders Ouderparticipatie Team Planmatig samenwerken met ouders Samen vooruit! Tamara Wally Tamara Wally (MSc.) is werkzaam bij de CED- Groep. Ze werkte mee aan de publicatie Samen vooruit, over planmatig werken

Nadere informatie

CHECKLIST PASSEND ONDERWIJS EN OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE OVERGANG VAN PO NAAR VO

CHECKLIST PASSEND ONDERWIJS EN OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE OVERGANG VAN PO NAAR VO AANSLUITING PO-VO AFSLUITING EN START CHECKLIST PASSEND ONDERWIJS EN OMGAAN MET VERSCHILLEN IN DE OVERGANG VAN PO NAAR VO Aan de hand van deze checklist kunnen school en schoolbestuur vaststellen in hoeverre

Nadere informatie

Nulmeting ouderbetrokkenheid. Handleiding bij vragenlijsten ouderbetrokkenheid

Nulmeting ouderbetrokkenheid. Handleiding bij vragenlijsten ouderbetrokkenheid Nulmeting ouderbetrokkenheid Handleiding bij vragenlijsten ouderbetrokkenheid 1 Ouderbetrokkenheid in beeld Met behulp van deze vragenlijst ouderbetrokkenheid kunnen Rotterdamse scholen voor basis- en

Nadere informatie

De stem van ouders. succesvolle samenwerking. voor. Sardes Special

De stem van ouders. succesvolle samenwerking. voor. Sardes Special De stem van ouders voor succesvolle samenwerking Sardes Special Nummer 22 november 2017 Mariëtte Lusse Hardnekkige tradities in oudercontacten doorbreken c Voortgezet onderwijs Om tot een effectieve samenwerking

Nadere informatie

Introductie. Page 1. Beste ouder/verzorger,

Introductie. Page 1. Beste ouder/verzorger, Introductie Beste ouder/verzorger, U staat op het punt om een vragenlijst over het educatieve partnerschap tussen u en uw school in te vullen. Met educatief partnerschap wordt de relatie tussen ouders/verzorgers

Nadere informatie

LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID. Laaggeletterdheid en kinderen

LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID. Laaggeletterdheid en kinderen LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID Laaggeletterdheid en kinderen Laaggeletterdheid Bron: refdag.nl Terugblik op de vorige les Wat is je bijgebleven over laaggeletterdheid? Ben je een Jos tegengekomen? Kijk

Nadere informatie

Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams

Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams Meertalige ouders bereiken Een goede communicatie tussen ouders en leerkrachten/begeleiders is belangrijk, zeker als er een

Nadere informatie

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur(s): Lily Benjamin - Merens

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur(s): Lily Benjamin - Merens BPV BPV GPM Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0- info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Lily Benjamin - Merens Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf en Floortje Vissers Titel: BPV GPM ISBN:

Nadere informatie

Bijlage 20 Zelfassessment adequaat samenwerken met ouders

Bijlage 20 Zelfassessment adequaat samenwerken met ouders Bijlage 20 Zelfassessment adequaat samenwerken met ouders Deze bijlage hoort bij hoofdstuk 4.9 en 4.11. Dit zelfassessment is ontwikkeld door Barbara de Boer, adviseur bij CPS. Zij maakte daarbij gebruik

Nadere informatie

Aanbod cursussen en trainingen

Aanbod cursussen en trainingen Aanbod cursussen en trainingen 2019-2020 Naar een positieve groep Maak van jouw klas een positieve groep; kinderen die zich veilig voelen, presteren beter. Deze praktische cursus is bedoeld voor leerkrachten

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Portfolio-opdracht 1 O 2 Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 2 Ondernemend gedrag Niveau 2-dossiers Kerntaak en werkproces

Nadere informatie

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 4 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie bij verwerking

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 4 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie bij verwerking Opbrengstgericht omgaan met verschillen Bijeenkomst 4 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie bij verwerking Programma Doelen en programma toelichten Terugblik op huiswerkopdracht Een

Nadere informatie

Wensen en verwachtingenavond basisschool de Lage Weide

Wensen en verwachtingenavond basisschool de Lage Weide Wensen en verwachtingenavond basisschool de Lage Weide Op 22 april 2015 gingen ouders en teamleden van basisschool de Lage Weide met elkaar in gesprek. Het gesprek ging over de samenwerking tussen ouders

Nadere informatie

Thuis in Taal Professionalisering van leraren ter ondersteuning van laaggeletterde ouders bij de taalontwikkeling van jonge kinderen.

Thuis in Taal Professionalisering van leraren ter ondersteuning van laaggeletterde ouders bij de taalontwikkeling van jonge kinderen. Thuis in Taal Professionalisering van leraren ter ondersteuning van laaggeletterde ouders bij de taalontwikkeling van jonge kinderen. Martine van der Pluijm Hogeschool Rotterdam Kenniscentrum Talentontwikkeling/

Nadere informatie

AANBOD. Theorielessen (vakleer) Studenten krijgen voorbeelden van passend taalgebruik in de beroepspraktijk, zoals in een klachtgesprek of offerte.

AANBOD. Theorielessen (vakleer) Studenten krijgen voorbeelden van passend taalgebruik in de beroepspraktijk, zoals in een klachtgesprek of offerte. AANBOD Theorielessen (vakleer) Studenten krijgen voorbeelden van passend taalgebruik in de beroepspraktijk, zoals in een klachtgesprek of offerte. ACTIE Theorielessen (vakleer) Verzamel voorbeelden van

Nadere informatie

Leren door samen te doen Workshop ouderbetrokkenheid 3 juni 2015 https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=gutm8xnh7dm

Leren door samen te doen Workshop ouderbetrokkenheid 3 juni 2015 https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=gutm8xnh7dm Leren door samen te doen Workshop ouderbetrokkenheid 3 juni 2015 https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=gutm8xnh7dm Samen uw kind stimuleren om Te doen en te ondervinden Acties te ondernemen

Nadere informatie

Taalontwikkelend Lesgeven

Taalontwikkelend Lesgeven Taalontwikkelend Lesgeven Een didactische methode voor álle docenten Conferentie Thema Leren van elkaar 15 maart 2018 Ria Chin-Kon-Sung Matti Gortemaker (Hogeschool Rotterdam) Kennismaken Inclusief onderwijs

Nadere informatie

opbrengstgericht werken in en door de sectie Scan voor de sectie

opbrengstgericht werken in en door de sectie Scan voor de sectie opbrengstgericht werken in en door de sectie Scan voor de sectie APS en KPC-groep Colofon Deze uitgave maakt onderdeel uit van de publicatie Opbrengstgericht werkin in en door de sectie. Deze publicatie

Nadere informatie

Leerwerktaak 16: Groepsdynamica

Leerwerktaak 16: Groepsdynamica Leerwerktaak 16: Groepsdynamica LWT 1 Observeren LWT 6 Betrokkenheid realiseren en meten LWT 16 Groepsdynamica Leerwerktaak (LWT) uit de leerlijn: Omgaan met de groep Periode: 2.4 Ontwerper: Andrea Kelderman

Nadere informatie

Leerwerktaak Digibordgebruik en softwarepakket in wiskundelessen

Leerwerktaak Digibordgebruik en softwarepakket in wiskundelessen Leerwerktaak Digibordgebruik en softwarepakket in wiskundelessen Titel Onderwijstype Niveau Competenties(s) Beroepstaak Geschikt voor de volgende vakken Aansluitend bij de volgende onderwijseenheid Digibordgebruik

Nadere informatie

Huiswerkbegeleiding. Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin?

Huiswerkbegeleiding. Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin? Huiswerkbegeleiding Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin? 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Conclusies 8 Resultaten 1. Zetten ouders huiswerkbegeleiding

Nadere informatie

Begin je (les)activiteit met een korte observatie aan de hand van onderstaande vragen:

Begin je (les)activiteit met een korte observatie aan de hand van onderstaande vragen: Verplichte stage opdrachten P-fase semester 1 C-GES 1 Begin je (les)activiteit met een korte observatie aan de hand van onderstaande vragen: Gebruikt de mentor materiaal en/ of een methode? Welke beeldvormers

Nadere informatie

LA KOL Bijeenkomst

LA KOL Bijeenkomst LA KOL Bijeenkomst 1 12-13 Verkennen LA KOL op N@tschool Verkennen themadossiers Planning Subjectief concept leren Bekijken LA op N@tschool Trigger: straks bekijken Competenties m.b.t. leren: Vakinhoudelijk

Nadere informatie

Leerwerktaak: Wiskundeproefwerk nakijken en bespreken

Leerwerktaak: Wiskundeproefwerk nakijken en bespreken Leerwerktaak: Titel Gekoppeld aan beroepstaak OWE ILS-wi 614 Gekoppeld aan de volgende competenties(s) Niveau Geschikt voor de volgende vakken Ontwerper/ ontwerpgroep/ sectie/ school Relevantie/ kader

Nadere informatie

Toets- en Examentrainer Horeca, Bakkerij en Recreatie GL

Toets- en Examentrainer Horeca, Bakkerij en Recreatie GL Toets- en Examentrainers Toets- en Examentrainer Horeca, Bakkerij en Recreatie GL Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina van dit werkboek. Inhoud WERKEN MET EDU4ALL...... 7 Oriënteren...

Nadere informatie

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER : Alle DOSSIERCREBO : Alle KWALIFICATIE : Alle KWALIFICATIECREBO : Alle NIVEAU : Alle COHORT : Vanaf 2015

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE NON-VERBAAL LEIDINGGEVEN OP SCHOOL Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Non-verbaal leidinggeven op school door Marijke van Dijk van Co-Actief!

Nadere informatie

Informatiebulletin voor studenten Bijlage 3

Informatiebulletin voor studenten Bijlage 3 Informatiebulletin voor studenten Bijlage 3 Kenniscentrum Talentontwikkeling Informatiebulletin voor studenten Inhoud 1. Inleiding: OS Boss po 2 2. Opleiding, begeleiding en beoordeling 2 3. Rollen en

Nadere informatie

Op de Jules Verne willen we nadenken over hoe we ouderbetrokkenheid beter vorm kunnen geven.

Op de Jules Verne willen we nadenken over hoe we ouderbetrokkenheid beter vorm kunnen geven. Ouderbetrokkenheid Hfd. 1 Inleiding Ouderbetrokkenheid is in! Tot een paar jaar geleden hadden nog maar weinig mensen van ouderbetrokkenheid gehoord. Tegenwoordig is het een onderwerp dat volop in de schijnwerpers

Nadere informatie

De Akkers. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie

De Akkers. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie De Akkers Kwaliteitsonderzoek vroegschoolse educatie Datum vaststelling: 15 maart 2019 Samenvatting De inspectie heeft op 6 november 2018 een onderzoek uitgevoerd in groep 1 en 2 van basisschool OBS De

Nadere informatie

Training KleuterLab Onderzoekend Leren en Spelenderwijs Verrijken (groep 1-4)

Training KleuterLab Onderzoekend Leren en Spelenderwijs Verrijken (groep 1-4) Training KleuterLab Onderzoekend Leren en Spelenderwijs Verrijken (groep 1-4) Spel, avontuur, contextleren we onderstrepen allemaal het belang hiervan. Onderzoekend leren is een prachtig middel om kinderen

Nadere informatie

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding portfolio handleiding Werkgroep portfolio & coaching 1 De plaats van portfolio in het leren op het VMBO. In enkele notities en werkdocumenten is het kader voor het nieuwe onderwijs geschetst. Dit komt

Nadere informatie

Lesbrief: ff offline Thema: Waar ga ik heen?

Lesbrief: ff offline Thema: Waar ga ik heen? Lesbrief: ff offline Thema: Waar ga ik heen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Tegenwoordig kunnen we haast niet meer zonder computer. Bijna alles wat je doet,

Nadere informatie

DE WEIDE LEEUWARDEN. Juni 2017 een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden.

DE WEIDE LEEUWARDEN. Juni 2017 een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden. DE WEIDE LEEUWARDEN Juni 2017 een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden. Pagina 1 van 5 Inhoud Communicatie school en ouders... 2 Nieuwsberichten / documenten / activiteiten...

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

september Linknieuws Inhoud OPENING -- KINDCENTRUM - Opening Kindcentrum - Nieuwe leerkracht voor de Taalgroep - Centrum Jeugd & Gezin op school

september Linknieuws Inhoud OPENING -- KINDCENTRUM - Opening Kindcentrum - Nieuwe leerkracht voor de Taalgroep - Centrum Jeugd & Gezin op school + OPENING -- KINDCENTRUM september Linknieuws Sinds twee jaar zijn wij samen met Peuterwerk de Schakel (SPO) en BSO de Nieuwe Link (de Schaepskooi) bezig met de ontwikkeling van een Kindcentrum. Dankzij

Nadere informatie

Het gekleurde vakje is het vereiste niveau voor het voltooien van de oriënterende stage, het kruisje geeft aan waar ik mezelf zou schalen

Het gekleurde vakje is het vereiste niveau voor het voltooien van de oriënterende stage, het kruisje geeft aan waar ik mezelf zou schalen Daniëlle Ramp, competentie ontwikkeling, oriënterende stage 1. Interpersoonlijk competent Contact maken Stimuleren om op een eigen manier te leren Klimaat voor scheppen 2. Pedagogisch competent Begeleiding

Nadere informatie

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe.

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe. 1. Uitgangspunten HGW 2. Reflectie 3. Communicatie Implementatie HGW-OGW Leerkrachten Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 1.1. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten van HGW niet maar passen deze (gedeeltelijk)

Nadere informatie

Welkom op DAlToN mavo

Welkom op DAlToN mavo Welkom op DALTON MAVO Wie zijn wij? Lentiz Dalton MAVO is een mavo-school in Naaldwijk met 640 leerlingen en 80 personeelsleden. Onze school is bruisend en tegelijkertijd kleinschalig. Met elkaar zorgen

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs

Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs Een goede relatie tussen ouders en school komt het leerresultaat ten goede en dat is wat we allemaal willen! Convenant Impuls Kwaliteitsverbetering Onderwijs

Nadere informatie

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen:

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen: Focusgroepen basisonderwijs: Wat denken ouders uit verschillende doelgroepen over wat de school of het schoolteam kan doen om ouders meer te betrekken bij de school (geïnspireerd op de draaiboeken van

Nadere informatie

voor Maatschappelijk Werkers en Ouderconsulenten

voor Maatschappelijk Werkers en Ouderconsulenten voor Maatschappelijk Werkers en Ouderconsulenten Maatschappelijk werkers en ouderconsulenten kunnen aan de hand van TOLK praten met je kind!: Ouders bewust maken van het belang van veel praten. Ouders

Nadere informatie

Inleiding Tijdspad TechSkills Monitor Voorbereiding Doelstelling Activiteiten Resultaat... 5

Inleiding Tijdspad TechSkills Monitor Voorbereiding Doelstelling Activiteiten Resultaat... 5 Studenthandleiding Contents Inleiding... 3 Tijdspad TechSkills Monitor... 4 Voorbereiding... 5 Doelstelling... 5 Activiteiten... 5 Resultaat... 5 Verkenning bedrijf en verkenning functies... 6 Doelstelling...

Nadere informatie

Tool scan formatieve toetscyclus

Tool scan formatieve toetscyclus Tool scan formatieve toetscyclus Lees de beschrijvingen van docentactiviteiten in de formatieve toetscyclus hieronder. Geef steeds aan in hoeverre jij dit momenteel doet in je eigen onderwijs. Score 1

Nadere informatie

Thuis en School op één lijn! Enquête ouderbetrokkenheid SBO- scholen Rotterdam Noord

Thuis en School op één lijn! Enquête ouderbetrokkenheid SBO- scholen Rotterdam Noord Thuis en School op één lijn! Enquête ouderbetrokkenheid SBO- scholen Rotterdam Noord 2012/2013 Waarom een enquête? Beste Ouder, Het speciaal basisonderwijs (SBO) Cornelis Leeflang doet er alles aan om

Nadere informatie

EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K INFORMATIE VOOR DE STUDENT

EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K INFORMATIE VOOR DE STUDENT EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K0440 2. INFORMATIE VOOR DE STUDENT Versie 1.0 31.05.2016 Informatie Deze informatie is voor jou omdat je examen gaat doen in het keuzedeel Verrijking

Nadere informatie

Inleiding bij de handreiking

Inleiding bij de handreiking Excellente gespreksvoering met excellente leerlingen Inleiding bij de handreiking 2 Inleiding bij de handreiking Excellente gespreksvoering met excellente leerlingen: werken met MY POD Waarom aandacht

Nadere informatie

Beoordelen met de 360 feedback-methode

Beoordelen met de 360 feedback-methode Instituut voor Gezondheidszorg Beoordelen met de 360 feedback-methode Bij de 360 feedback-methode vraag je mensen uit je omgeving om je te beoordelen op verschillende aspecten. Dit gebeurt meestal door

Nadere informatie

Page 1 of 15 EVALUATION AND FEEDBACK FOR EFFECTIVE CLINICAL TEACHING Deze vragenlijst is bedoeld om klinisch opleiders en supervisoren feedback te geven op hun kwaliteiten als opleider/supervisor in de

Nadere informatie

*Daar waar ouders staat geschreven, wordt bedoeld de ouder/ouders en/of de verzorger/verzorgers.

*Daar waar ouders staat geschreven, wordt bedoeld de ouder/ouders en/of de verzorger/verzorgers. Partnerschap met ouders op basisschool de Hien november 2016 Inleiding In deze tekst wordt beschreven wat de visie van basisschool De Hien is op de samenwerking met ouders van onze school. Wij willen graag

Nadere informatie

Samen beoordelen van deeltijdstudenten Bijlage 9

Samen beoordelen van deeltijdstudenten Bijlage 9 Samen beoordelen van deeltijdstudenten Bijlage 9 Kenniscentrum Talentontwikkeling Handleiding Stage Deeltijdopleiding Jaar 1 1 Pabo Hogeschool Rotterdam September 2017 Inleiding In het eerste jaar van

Nadere informatie

Ouders, het verborgen kapitaal van de school. Hans Christiaanse

Ouders, het verborgen kapitaal van de school. Hans Christiaanse Ouders, het verborgen kapitaal van de school Hans Christiaanse Initiatief OCW vanaf januari 2012 www.facebook.com/oudersenschoolsamen Samenwerken Noem wat erin je opkomt, als je denkt aan een goede samenwerking

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid bij LOB

Ouderbetrokkenheid bij LOB Ouderbetrokkenheid bij LOB Een gedegen stap van vmbo naar mbo Promotor: Marinka Kuipers Bijzonder hoogleraar 'Leeromgeving en Leerloopbanen in het (V)MBO' aan de Open Universiteit Co promotor: Mariëtte

Nadere informatie

Onderzoek Ouderbetrokkenheid in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo

Onderzoek Ouderbetrokkenheid in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo factsheet Onderzoek Ouderbetrokkenheid in het, het en het mbo Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft in 2012 een enquête over ouderbetrokkenheid gehouden onder ouders in het, het en het middelbaar beroepsonderwijs.

Nadere informatie

L O O P B A A N L E R E N & C O M P E T E N T I E S

L O O P B A A N L E R E N & C O M P E T E N T I E S 3 L O O P B A A N L E R E N & C O M P E T E N T I E S i n h o u d 2 Loopbaanleren Wat zijn competenties? Waarom competenties? De competenties De werkwijze Wat is de winst? 4 Zelfstandig werken competentie

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

PROJECTHANDLEIDING Oudercontacten. On your site BOL PW, niveau 4

PROJECTHANDLEIDING Oudercontacten. On your site BOL PW, niveau 4 PROJECTHANDLEIDING Oudercontacten On your site BOL PW, niveau 4 In je dagelijkse werk heb je veel met ouders te maken. Zij zijn, samen met de kinderen, jouw belangrijkste klant, en zoals je weet is het

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Ouderbetrokkenheid en participatie. Ouderbetrokkenheid en participatie. Opbrengstgericht werken

KWALITEITSKAART. Ouderbetrokkenheid en participatie. Ouderbetrokkenheid en participatie. Opbrengstgericht werken ALITEITSKAART Opbrengstgericht werken PO Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteits Opbrengstgericht Werken zijn te vinden op www.schoolaanzet.nl. Deze website bevat

Nadere informatie

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 Interpersoonlijke competentie Kern 1.2 Inter-persoonlijk competent Communiceren in de groep De student heeft zicht op het eigen communicatief gedrag in de klas

Nadere informatie

Informatieboekje Marcusschool 2014-2015

Informatieboekje Marcusschool 2014-2015 Informatieboekje Marcusschool 2014-2015 De Marcusschool is een Vreedzame School Inleiding In dit boekje vindt u alle informatie die u nodig heeft als uw kind op de Marcusschool komt. Indien u meer informatie

Nadere informatie

OUDERPROGRAMMA VVE VERSTERKEN BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT BEN IK IN BEELD UITWERKING PER DOELSTELLING OUDERPROGRAMMA GROEP NUL

OUDERPROGRAMMA VVE VERSTERKEN BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT BEN IK IN BEELD UITWERKING PER DOELSTELLING OUDERPROGRAMMA GROEP NUL BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT Ben ik in Beeld maakt gebruik het programma Puk en Ko thuis. Daarnaast zijn er aanvullingen beschikbaar: Het bronnenboek Ouderbetrokkenheid en een ouderwerkplan. Materiaal

Nadere informatie

Dit boekje is bedoeld voor de nieuwe brugklasser van het Nieuwe IJsselcollege! Het is belangrijk dat je ouder(s)/verzorger(s) meelezen.

Dit boekje is bedoeld voor de nieuwe brugklasser van het Nieuwe IJsselcollege! Het is belangrijk dat je ouder(s)/verzorger(s) meelezen. Inhoud Jouw school!... 2 Voorwoord... 3 Je mentor/mentorlessen... 4 De brugklas... 5 Het rooster... 5 De pauzes... 5 Afwezigheid van een docent... 6 Leerlingen aan het woord... 6 De vakken... 7 Extra begeleiding...

Nadere informatie

Opdracht: De leerling maakt kennis met oude media en. Meer informatie: zie Bijlage 2

Opdracht: De leerling maakt kennis met oude media en. Meer informatie: zie Bijlage 2 Uit de oude doos M2.1 Opdracht: De leerling maakt kennis met oude media en nieuwe media Opdracht: door middel van pictogrammen en/of echte apparaten. De leerling maakt een tekening van hun huis waarin

Nadere informatie

Trainingen loopbaangespreksvoering

Trainingen loopbaangespreksvoering Bijlagen: 3 1. CINOP 2. Het Loopbaancollectief 3. Aanmeldformulier Trainingen loopbaangespreksvoering Om leerkrachten, docenten, decanen, mentoren en studieloopbaanbegeleiders goed toe te rusten op het

Nadere informatie

Aandacht voor laaggeletterde ouders. Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven

Aandacht voor laaggeletterde ouders. Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven Aandacht voor laaggeletterde ouders Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien Doel: het voorkomen en verminderen

Nadere informatie

(Samen)werken aan christelijk leraarschap

(Samen)werken aan christelijk leraarschap (Samen)werken aan christelijk leraarschap Laura Boele de Bruin MSc Dit materiaal is onderdeel van het compendium over christelijk leraarschap, van het lectoraat Christelijk leraarschap van Driestar hogeschool.

Nadere informatie

Voorbeeld lesbrief. Van je fouten leer je het meest! Lesduur 25 minuten

Voorbeeld lesbrief. Van je fouten leer je het meest! Lesduur 25 minuten Voorbeeld lesbrief Van je fouten leer je het meest! Lesduur 25 minuten Voorbereiding De eerste klas heeft de opdracht gekregen om voor deze les een gemaakte toets van > mee te nemen. Deze toets

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie IselingeAcademie post-hbo, masters en teamscholing Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie 2019-2020 Iselinge Academie Iselinge Academie realiseert samen met Iselinge Hogeschool

Nadere informatie

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon:

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon:   Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon: Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: E-mail: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Naam studieloopbaanbegeleider:

Nadere informatie

van Zij naar Wij ons trainingsaanbod vo/mbo

van Zij naar Wij ons trainingsaanbod vo/mbo van Zij naar Wij ons trainingsaanbod vo/mbo van Zij naar Wij Omgaan met spanning in de school en in de klas U werkt op een school. Een plek waar jongeren hun identiteit ontwikkelen en kennis maken met

Nadere informatie

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur(s): Lily Benjamin - Merens

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur(s): Lily Benjamin - Merens BPV BPV PMKO Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0- info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Lily Benjamin - Merens Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf en Floortje Vissers Titel: BPV PMKO ISBN:

Nadere informatie

Lessen in LOB en ouderbetrokkenheid

Lessen in LOB en ouderbetrokkenheid Lessen in LOB en ouderbetrokkenheid Annette Diender & Marianne Steenvoorde Februari 2014 Inleiding De aandacht voor loopbaanoriëntatie op vo-scholen groeit. Ook de aandacht voor ouderbetrokkenheid in het

Nadere informatie

Werkproces 1: Interpersoonlijk competent: De leerkracht is zich bewust van zijn houding en gedrag en de invloed daarvan op de groep.

Werkproces 1: Interpersoonlijk competent: De leerkracht is zich bewust van zijn houding en gedrag en de invloed daarvan op de groep. Werkproces 1: Interpersoonlijk competent: De leerkracht is zich bewust van zijn houding en gedrag en de invloed daarvan op de groep. Competentie 1.1: Stimuleert een respectvolle omgang binnen de groep.

Nadere informatie

Tien competenties voor de 21 e eeuw

Tien competenties voor de 21 e eeuw Tien competenties voor de 21 e eeuw Natuurlijk leren in de 21 e eeuw 28 september, Keete Voerman en Anne Remmerswaal Programma Introductie Waar denk je aan? Uitwerking model Aan de slag met aanpak voor

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. School met de Bijbel De Kraats

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. School met de Bijbel De Kraats RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK School met de Bijbel De Kraats Plaats : Bennekom BRIN nummer : 07KR C1 Onderzoeksnummer : 292407 Datum onderzoek : 13 april 2017 Datum vaststelling : 20 juni

Nadere informatie

Hoe leer ik kinderen rekenen in groep 3 en 4? Weekschema PABWJ314X1 2015-2016

Hoe leer ik kinderen rekenen in groep 3 en 4? Weekschema PABWJ314X1 2015-2016 Hoe leer ik kinderen rekenen in groep 3 en 4? Weekschema PABWJ314X1 2015-2016 Cursusdoelen 1. De student heeft kennis van getalfuncties, inzicht in de telrij, (structuur van) getallen en getalrelaties

Nadere informatie

Anderstaligen en meertaligheid - ROC 3. Anderstaligen en meertaligheid ROC 3

Anderstaligen en meertaligheid - ROC 3. Anderstaligen en meertaligheid ROC 3 Anderstaligen en meertaligheid ROC 3 171 172 Anderstaligen en meertaligheid - ROC 3 1. Taalkaart van de groep Waar gaat het over? In Nederland is Nederlands de voertaal, maar er worden wel veel meer talen

Nadere informatie

KiesWijzer. een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs

KiesWijzer. een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs KiesWijzer een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs Inleiding Met veel plezier presenteert Intermijn de les KiesWijzer. Uw leerlingen staan in het nieuwe schooljaar weer voor grote keuzes. Welk

Nadere informatie

MEE Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking.

MEE Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel

Nadere informatie

Zorgen voor een veilig pedagogisch klimaat

Zorgen voor een veilig pedagogisch klimaat Zorgen voor een veilig pedagogisch klimaat Esther van Efferen - Wiersma Inhoudsopgave Inleiding... 5 1. Een veilige basis... 7 1.1 Pedagogisch handelen... 8 1.2 Klassenmanagement... 10 1.3 Didactisch handelen...

Nadere informatie

De studieadviesregeling voor de student

De studieadviesregeling voor de student De studieadviesregeling voor de student Studieadviesregeling voor opleidingen die starten in schooljaar 2018-2019 In het eerste schooljaar krijg je minimaal twee keer een studieadvies. Een studieadvies

Nadere informatie

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015 Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen 1 oktober 2015 Welkom Voorstellen. Karin van Wijnen, Kwaliteitsnetwerk mbo Carlijn van Diepen, ROC A12 en BVMBO Marloes van Bussel, NCP EQAVET Doelen 1. Deelnemers

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Wensen en verwachtingenavond de Zeetuin 16 april 2015

Wensen en verwachtingenavond de Zeetuin 16 april 2015 Op de Zeetuin werken ouders en leerkrachten samen omdat kinderen zich beter voelen, zich beter ontwikkelen en beter leren als ouders en school als partners samenwerken. Wensen en verwachtingenavond de

Nadere informatie

Doe mee met Mentoren op Zuid

Doe mee met Mentoren op Zuid Doe mee met Mentoren op Zuid Extra mentor- en coachingervaring opdoen? Cursusjaar 2014-2015 1 Mentoren op Zuid 2605 (incl. Honoursprogramma).indd 1 26-5-2014 11:47:20 Kom naar de voorlichting op vrijdag

Nadere informatie

7. Conclusies en aanbevelingen

7. Conclusies en aanbevelingen 7. Conclusies en aanbevelingen 7.1 Algemeen Op CBS Het Galjoen worden al goede initiatieven genomen om de ouderbetrokkenheid te stimuleren en te vergroten, ook al kan er nog het één en ander aan uitgebreid

Nadere informatie

Leerstraf TACt. Informatie voor jongeren

Leerstraf TACt. Informatie voor jongeren Leerstraf TACt Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf TACt volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze brochure? 4 > Waarom krijg

Nadere informatie

Communicatiemateriaal

Communicatiemateriaal Communicatiemateriaal ACE ARNHEM/ACHTERHOEK/LIEMERS Communicatiemateriaal V 1.0 27-01-2017 Inhoudsopgave Programma 3 Mail werkplekbegeleiders 4 Flyer werving medewerkers 5 Mail gast-medewerkers 6 Tekst

Nadere informatie

SWV Zaanstreek PO. Handelingsgericht arrangeren Wat merken de ouders (en kind) ervan dat zij er toe doen? In uw handelen als IB-er

SWV Zaanstreek PO. Handelingsgericht arrangeren Wat merken de ouders (en kind) ervan dat zij er toe doen? In uw handelen als IB-er SWV Zaanstreek PO Handelingsgericht arrangeren Wat merken de ouders (en kind) ervan dat zij er toe doen? In uw handelen als IB-er Mirella van Minderhout NVO-Orthopedagoog-Generalist, Onderwijskundige Cognitief

Nadere informatie

Werkdocument Checklist positieve factoren in een Transfer-/Trajectklas

Werkdocument Checklist positieve factoren in een Transfer-/Trajectklas Werkdocument Checklist positieve factoren in een Transfer-/Trajectklas Doel Dit werkdocument is bedoeld voor scholen in het voorgezet onderwijs die een initiatief voor passend onderwijs aan het opzetten

Nadere informatie

SCOL Sociale Competentie Observatielijst. Analyse doelen Jonge kind

SCOL Sociale Competentie Observatielijst. Analyse doelen Jonge kind SCOL Sociale Competentie Observatielijst Analyse doelen Jonge kind Maart 2013 Verantwoording 2013 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Mits de bron wordt vermeld, is het toegestaan

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken (OGW)

Opbrengstgericht werken (OGW) Opbrengstgericht werken (OGW) Ouderbetrokkenheid en participatie Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteits Opbrengstgericht Werken Ouderbetrokkenheid en participatie

Nadere informatie

WERKINSTRUCTIES MEDEWERKERS VVE VAN INTAKE TOT EXIT T.A.V. HET KIND

WERKINSTRUCTIES MEDEWERKERS VVE VAN INTAKE TOT EXIT T.A.V. HET KIND 3. Pedagogisch beleid.1 werkinstructie VVE medewerkers 1 van 6 WERKINSTRUCTIES MEDEWERKERS VVE VAN INTAKE TOT EXIT T.A.V. HET KIND Aanmelding kind voor deelname aan VVE programma. Wanneer er kinderen op

Nadere informatie