EFT. Een gratis basishandleiding om zelf te leren EFTen. Laat oude emoties los en hervind je persoonlijke vrijheid en levenslust.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EFT. Een gratis basishandleiding om zelf te leren EFTen. Laat oude emoties los en hervind je persoonlijke vrijheid en levenslust."

Transcriptie

1 EFT voor jezelf Een gratis basishandleiding om zelf te leren EFTen. Laat oude emoties los en hervind je persoonlijke vrijheid en levenslust. Nienke van Ketel 2014

2 Wat is EFT? 2 EFT (Emotional Freedom Technique) is een methode waarmee je emotionele bagage kunt loslaten en lichamelijke klachten kunt verminderen. Het is snel, eenvoudig en duurzaam klachten komen over het algemeen niet meer terug! Resultaat: je zit lekkerder in je vel, en zelfs wanneer je een dipje hebt... dan heb je EFT als tool om daar zelf snel iets mee te doen. EFT kun je in korte tijd leren, en daarmee heb je de sleutel in handen om je dagelijks leven een stuk aangenamer te maken. Met EFT kun je emotionele bagage loslaten in plaats van ermee te moeten leren leven. EFT werkt: snel eenvoudig duurzaam universeel (iedereen kan het leren) bij vrijwel alle klachten lichamelijk, mentaal én emotioneel ook voor het verbeteren van prestaties, bijv. op zakelijk of sportief vlak Bedenk dat het soms beter is om de begeleiding over te laten aan een expert, zodat je je helemaal kunt overgeven aan je eigen proces. Maak in dat geval vooral een afspraak. Wil je eerst een kennismakingsgesprek om te kijken of EFT wel bij jou past? Dat kan, gratis en vrijblijvend. Op de laatste pagina van dit ebook vind je meer informatie. EFT helpt o.a. bij: angsten en fobiën zoals bloosangst, spreekangst, vliegangst, autorij-angst, hoogtevrees, pleinvrees, claustrofobie, spinnenangst, faalangst etc stressklachten en stress-gerelateerde klachten zoals hartkloppingen, uitstelgedrag, burnout, overspannenheid, perfectionisme heftige emoties n.a.v. heftige voorvallen en trauma s, zoals boosheid, frustratie, verdriet, paniekaanvallen, hyperventilatie, machteloosheid, depressie, slachtoffergevoel, schaamte rouwverwerking Maar je kunt nog veel meer met EFT. Het is niet alleen een methode om mentale en emotionele bagage los te laten, EFT werkt ook bij een heel scala aan lichamelijke klachten, zoals: migraine en andere vormen van hoofdpijn rugklachten spastische darm, ziekte van Crohn en andere darmklachten maagklachten zoals brandend maagzuur, maagzweer herstel na lichamelijk trauma, bijv. gebroken botten en/of verwondingen, hersenschudding, whiplash menstruatieklachten etcetera EFT is bij uitstek ook geschikt om prestaties te verbeteren, op sportief maar ook op zakelijk vlak. Wanneer je een plateau bereikt, kun je die vaak doorbreken door te kijken naar thema s als prestatie-angst of juist faalangst, bel- of presentatie-angst (zakelijk), angst voor blessures (sport), zelftwijfel, jezelf negatief vergelijken met anderen, angst voor succes, het gevoel dat je het (nog) niet verdient, enzovoorts.

3 Emoties hebben invloed op ons lichaam. Wanneer we ons gestrest voelen, is dat meetbaar in ons lichaam door een verhoogde hartslag en bloeddruk, we zweten meer, etc. De stresshormonen die vrijkomen bij angst, spanning en depressie onderdrukken ons immuunsysteem. En dat is de reden waarom EFT vaak kijkt naar de emotionele aspecten van de klacht (zelfs bij lichamelijke klachten). De methode zelf bestaat uit het kloppen op een aantal punten op je gezicht en romp, terwijl je een aantal zinnetjes herhaalt die te maken hebben met je klacht. Het is nodig om deze zinnen te herhalen, omdat deze je helpen je aandacht te houden op de emotie die je los wilt laten. Stel dat je wilt EFTen op je angst voor honden, maar je denkt aan dat heerlijke kopje koffie dat je net gedronken hebt... dan is je aandacht niet bij de negatieve emotie (de angst) en kun je er dus ook niet mee werken. 3 Het is net als met een tv: alle emoties zijn in ons aanwezig, zoals een tv ook constant alle zenders beschikbaar heeft. Om die ene film te kunnen kijken terwijl je de sportzender aan hebt staan, moet je eerst overschakelen naar de zender die de film uitzendt. Tijdens het EFTen stem je dus af op je probleem, anders kun je er niets aan veranderen.

4 De kloppunten 4 EFT is een heel eenvoudige handeling. Je klopt zachtjes met 2 vingers, ongeveer 5-7 keer per punt. Je kunt op beide kanten van het lichaam kloppen, zie ook de Tips (blz 5). De vaste punten en optionele punten worden hieronder beschreven en staan aangegeven in de illustraties. 1 kc: de karate chop op het vlezige deel van de zijkant van de hand 2 kruin: boven op het hoofd 3 bw: de binnenkant van de wenkbrauw (boven de neusbrug) 4 zo: de zijkant van het oog (op de oogkas) 5 oo: onder het oog (op de oogkas, onder de pupil wanneer je recht vooruit kijkt) 6 on: onder de neus 7 k: op de kin 8 sb: bij het sleutelbeen (voel middenin het zachte kuiltje tussen de 2 sleutelbenen, en ga dan met je vingers dan 2cm naar beneden en 2cm richting je arm) 9 ok: onder de oksel, precies op de middellijn van de zijkant van je lichaam en ongeveer 10 cm onder de oksel. Voor de heren: ter hoogte van de tepel. Voor de dames: het midden van je beha-bandje. 10 pv: pols vasthouden. Omvat je pols met duim en wijsvinger. Je hoeft niet hard te knijpen, alleen maar vast houden. Je begint met kloppen op de zijkant van je hand (karate chop) en daarbij spreek je de opstartzin uit. Daarna klop je op de andere punten, terwijl je het herinneringszinnetje zegt (zie De 5 stappen van EFT). Illustratie van de kloppunten:

5 Tips 5 Je kunt zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant van je lichaam kloppen, of zelfs aan beide kanten tegelijk. Wanneer je wat vaker klopt, zul je merken dat je een voorkeur krijgt. Dit is prima, volg je gevoel. Je kunt ook van kant veranderen terwijl je klopt. Als je begint met kloppen op de zijkant van je linkerhand, en je klopt dus met je rechterhand, dan is het daarna makkelijker om op de rechterkant van je lichaam te kloppen totdat je bij het okselpunt komt, dan is het met je rechterhand natuurlijk makkelijker om onder je linkeroksel te kloppen. Maak het jezelf makkelijk! Je klopt met 2 of 3 vingertoppen, zodat je altijd de juiste plek raakt. Mocht je twijfelen over het juiste punt, bijv. bij het sleutelbeen, dan kun je met vier vingers kloppen en een beetje heen-en-weer bewegen, zodat je een vrij groot gebied raakt. Dan weet je zeker dat je het juiste punt ook raakt. Je klopt ongeveer 5-7 keer per punt. Vaker is niet nodig, en je hoeft ook niet hard te kloppen. Sommige plekken zijn soms zelfs zo gevoelig, dat zachtjes kloppen al pijn doet. Dit is een indicatie dat dat juist heel belangrijke punten zijn, dus sla ze niet over! In dat geval kun je je vingers op die plek laten rusten gedurende een ademteug (vingers op de plek, adem in door je neus, uit door je mond, en herhaal het zinnetje in gedachten). Klop van boven naar beneden, op die manier leer je de punten het snelst en het makkelijkst. Je zult merken dat je de punten heel snel onthoudt en vanaf dat moment kun je EFTen wanneer je maar wilt! Op de illustraties staan vaste punten en optionele punten. Klop ze voorlopig allemaal alle genoemde punten zijn de punten die de grondlegger van EFT, Gary Craig, gebruikt. Een andere vorm van EFT, genoemd FasterEFT, laat de optionele punten weg. Je kunt voor jezelf eens uitproberen wat voor jou het verschil is, maar mijn advies is dat je je eerst de officiële EFT eigen maakt. Bij EFT is het de bedoeling dat je je aandacht vestigt op hoe je je voelt, zelfs als dat negatief of ongewenst is. Dit in tegenstelling tot veel andere populaire zelfhulpmethodes, waarbij je overal een positieve draai aan moet geven. Dan probeer je met wilskracht je emoties te veranderen, en dat is hard werken en maar gedeeltelijk succesvol. Door de aandacht te vestigen op dat wat ons dwarszit, en daarop te kloppen, kunnen we die belemmerende gevoelens ontladen, in feite neutraal maken. Als je van daaruit je concentreert op het gewenste en positieve tegengestelde, is dat veel effectiever. Als je bijvoorbeeld last hebt van de stank die uit een volle vuilnisbak walmt, kun je wel een grote bos heerlijk ruikende bloemen in je kamer neerzetten, maar als je de pure geur van de bloemen wil ruiken, is het veel effectiever om de vuilnisbak eerst te legen!

6 De 5 stappen van EFT 6 1 Kies de kwestie waarop je wilt kloppen. Bijvoorbeeld: ik heb last van mijn linkerschouder, of ik haal die hoge noot niet met zingen, of ik ben nog steeds boos op mijn partner terwijl die ruzie alweer een week geleden was. Zorg dat je één kwestie per keer pakt, want hoe meer je erbij haalt, hoe minder het resultaat. Denk maar aan tv kijken: dat kan ook niet op 2 zenders tegelijk... en als het al kan, krijg je van beide zenders nog niet de helft mee. 2 Voel voor jezelf in welke mate je er last van hebt. Kies een getal van 0 10 die voor jou aangeeft hoeveel last je ervan hebt: 0 is totaal geen last, en 10 is, beroerder kan het niet. Dit helpt je om na ieder rondje kloppen te kunnen testen wat je vooruitgang is. Als je bijvoorbeeld begint met een 8, en na een paar rondjes kloppen zit je op een 4, dan heb je in een paar minuten tijd wél mooi 50% vooruitgang geboekt! Voor zowel lichamelijke als emotionele kwesties kun je waarschijnlijk goed invoelen hoeveel last je ervan hebt om er een getal aan te geven. Gaat het erom dat je op een bepaald gebied je prestaties wilt vergroten, geef dan een getal aan hoe ver je voor je gevoel van je gewenste doel af staat 0 is je doel bereikt, 10 is dat haal ik nóóit. 3 De opstartzin. Hiermee starten we ieder rondje EFT. Dit helpt je om je aandacht helemaal te vestigen op de kwestie waaraan je wilt werken. Het doel ervan is ook, dat je enerzijds het probleem erkent, en anderzijds jezelf accepteert (of zou willen accepteren, ook al is het moeilijk), ondanks het probleem. De opstartzin is: Ik accepteer mezelf helemaal, ook al... waarbij je bij... invult wat de kwestie is die je wilt aanpakken, en daar vul je dus dingen in als: Last van je linkerschouder: Ik accepteer mezelf helemaal, ook al doet mijn linkerschouder pijn. Hoge noot niet halen met zingen: Ik accepteer mezelf helemaal, ook al knijpt mijn keel dicht als ik die hoge noot wil zingen. Nog steeds boos zijn na een ruzie: Ik accepteer mezelf helemaal, ook al ben ik nog steeds boos op mijn partner na die ruzie van vorige week. Je kunt flexibel zijn met de opstartzinnen, zolang je de kwestie opnoemt waarmee je wilt werken en de zelfacceptatie erin voorkomt. Uit het voorgaande voorbeeld kun je de laatste zin bijvoorbeeld ook zo formuleren: Hoewel ik nog steeds boos ben op... (naam partner), accepteer ik mezelf evengoed. Let op! Klop niet op een situatie waar je last van hebt, maar op wat het met jou doet, op de emotie of de lichamelijke gewaarwording. Bijvoorbeeld: NIET... Ik accepteer mezelf helemaal, ook al heeft mijn partner me bedrogen met een ander. WEL... Ik accepteer mezelf helemaal, ook al ben ik woest omdat mijn partner me heeft bedrogen met een ander.

7 4 De volgorde van het kloppen. Je klopt zachtjes, met twee vingers, een keer of 5-7 op ieder punt, terwijl je de herinneringszin herhaalt, en als laatste houd je je pols even vast terwijl je diep in- en uitademt. Het herhalen van dit zinnetje zorgt ervoor dat je afgestemd blijft op de kwestie waaraan je wilt werken. Als opfrisser, met de afkortingen erachter die ook in de illustratie worden gebruikt, en wat je doet per punt: 7 Kruin Binnenkant wenkbrauw (bw) Zijkant oog (zo) Onder oog (oo) Onder neus (on) Kin (k) Sleutelbeen (sb) Onder oksel (ok) Pols vasthouden (pv) pols vasthouden, diep inademen door je neus en weer uit door je mond De herinneringszin is de samenvatting van hoe je je voelt, nadat je de opstartzin hebt gezegd. Je herhaalt dit korte zinnetje op ieder punt dat je klopt. Om bij de 3 vorige voorbeelden te blijven: Deze pijn in mijn linkerschouder. Dichtgeknepen keel bij het zingen. Woest omdat hij/zij vreemd is gegaan. 5 De intensiteit opnieuw testen. Voordat je ging kloppen, had je een getal gegeven aan de mate waarin je last hebt van je probleem (stap 1). Voel na het kloppen nog een keertje, om te checken of de intensiteit is gezakt en hoeveel vooruitgang je hebt geboekt. Voel je wel dat de intensiteit afneemt, maar zit je nog niet op 0, klop dan nog een aantal rondjes tot je de 0 wel haalt, of totdat je op een bepaald niveau blijft steken. Bedenk dat je een beginner bent, en dat je misschien de eerste keer nog niet veel resultaat boekt. Dat geeft niet, het doel van deze handleiding is dat je bekend raakt met de methode zelf. Blijf het proberen, want EFT is bij veruit de meeste mensen effectief!

8 Als EFT niet lijkt te helpen 8 Als de intensiteit van je probleem niet daalt, je klachten niet verdwijnen en/of je prestaties niet verbetert, kan dat meerdere dingen betekenen: de kwestie waaraan je wilt werken, heeft te veel aspecten en je hebt ze nog niet allemaal aangepakt er zit een diepere kwestie onder, waar je zelf (nog) niet bij kunt emoties kunnen veranderen, bijv. van woede naar verdriet, waardoor het lijkt alsof je geen vooruitgang boekt terwijl de verschuiving laat zien dat er beweging in komt lichamelijke sensaties kunnen verhuizen, bijv. pijn in je schouder kan verplaatsen naar je onderrug, zodat het lijkt alsof het probleem alleen maar verplaatst als het om grotere problemen gaat, hebben we vaak een blinde vlek die ons belemmert om de kern van het probleem aan te pakken. Kom je alleen niet verder met EFT, of wil je graag een keertje samen kloppen, maak dan een afspraak voor een EFTconsult. Wil je liever eerst komen kennismaken? Dat kan natuurlijk ook, gratis en vrijblijvend. We kijken dan of de klik er is en kloppen een paar rondjes om te kijken of EFT bij jou past. Veel plezier en succes met kloppen! Disclaimer: gebruik deze handleiding met gezond verstand! Deze handleiding is bedoeld om je een gereedschap te geven waarmee je allerlei dagelijkse, belemmerende emoties en gedachten kunt transformeren naar een positief gevoel en meer energie. Neem geen risico s en ga niet alleen EFTen op herinneringen en situaties die heftig en/of traumatisch voor je zijn. Daarmee kun je jezelf nog verder van huis helpen. Twijfels? Maak dan eerst een afspraak, en gun jezelf een aantal consulten waarmee je weer beter in balans komt en zelfstandig verder kunt. Ik aanvaard geen verantwoordelijkheid voor (emotionele) schade die je jezelf en/of anderen toebrengt door middel van (het toepassen van informatie uit) deze handleiding. Meer informatie? Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een consult? Dan kun je me bellen: Of naar mij mailen: Mijn praktijkadres is in t Harde, tussen Harderwijk en Zwolle: Tra CX t Harde De informatie in deze handleiding is ontleend aan de tutorial van Gary Craig, grondlegger van EFT.

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie

RET...Wat is het? Iedereen heeft wel eens last van zichzelf. Zit zichzelf in de weg, of baalt ervan dat hij dingen niet anders heeft gedaan.

RET...Wat is het? Iedereen heeft wel eens last van zichzelf. Zit zichzelf in de weg, of baalt ervan dat hij dingen niet anders heeft gedaan. Rationele Effectiviteits Training (RET) "Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun gedachten erover." - Epictetus (filosoof, 55-135 n. Chr.) Wat is RET? De Rationele Effectiviteits Training

Nadere informatie

Nudge! Goede voornemens volhouden zonder discipline. Nudge! is een gratis uitgave van:

Nudge! Goede voornemens volhouden zonder discipline. Nudge! is een gratis uitgave van: Nudge! Goede voornemens volhouden zonder discipline Nudge! is een gratis uitgave van: Nr. 1-2015 Goede voornemens volhouden zonder discipline Het is niet toegestaan de inhoud van dit document elders te

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

In 5 stappen zonder belemmeringen naar zakelijk succes

In 5 stappen zonder belemmeringen naar zakelijk succes In 5 stappen zonder belemmeringen naar zakelijk succes Geschreven door: Heleen Elfrink Heleen Elfrink helpt ondernemers hun innerlijke belemmeringen aan de kant te zetten zodat ze zakelijk succesvol worden

Nadere informatie

E-BOOK VERANDEREN GAAT SNELLER DAN JE DENKT! EXPRESS YOUR INNER POWER

E-BOOK VERANDEREN GAAT SNELLER DAN JE DENKT! EXPRESS YOUR INNER POWER E-BOOK VERANDEREN GAAT SNELLER DAN JE DENKT! EXPRESS YOUR INNER POWER INLEIDING Iedereen ervaart problemen in zijn dagelijkse bezigheden. Vaak gaat er veel tijd en energie zitten in het proberen op te

Nadere informatie

10 tips voor succesvol communiceren

10 tips voor succesvol communiceren 10 tips voor succesvol communiceren Deze brochure is een uitgave van Acteursdiensten Van Derden. Vanuit de samenwerking met Van Derden, de ouderraad en het Stellingwerf College is een interactief programma

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding WERKBOEK Loopbaanbegeleiding DOELEN STRATEGIEËN JE CV STERKTES EN ZWAKTES VAARDIGHEDEN SOLLICITATIE BRIEF SOLLICITATIE GESPREK LEREN OMGAAN MET STRESS KOM OP VOOR JEZELF LEREN OMGAAN MET CONFLICTEN 1 Inleiding

Nadere informatie

'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie

'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie 6 'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie Jennifer zat alleen thuis en kon zichzelf niet motiveren om ook maar iets te doen. Sinds ze depressief was geworden, bracht ze steeds meer tijd thuis

Nadere informatie

Albert Sonnevelt. minicursus leven zonder stress: deel 1. 1 minicursus: leven zonder stress. deel 1

Albert Sonnevelt. minicursus leven zonder stress: deel 1. 1 minicursus: leven zonder stress. deel 1 Albert Sonnevelt minicursus: leven zonder stress deel 1 1 minicursus: leven zonder stress STRESS inleiding 2 STRESS Het lijkt of je het voortdurend van iedereen die je kent hoort: Ik ben ZO gestresst!.

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

Inleiding... 2. 1 Feedback... 12. 2 Assertiviteit... 18. 3 Omgaan met conflicten... 21. 4 Conflicthantering... 25

Inleiding... 2. 1 Feedback... 12. 2 Assertiviteit... 18. 3 Omgaan met conflicten... 21. 4 Conflicthantering... 25 Communicatie Beschikbaar gesteld door van Amerongen berging Inhoud Inleiding... 2 1 Feedback... 12 2 Assertiviteit... 18 3 Omgaan met conflicten... 21 4 Conflicthantering... 25 5 Omgang met agressie en

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

Archief studentenvraagbaak...2 Afstuderen...2 Afstuderen en vage klachten...2 Assertiviteit...3 Assertiviteit...3 Concentratieproblemen...

Archief studentenvraagbaak...2 Afstuderen...2 Afstuderen en vage klachten...2 Assertiviteit...3 Assertiviteit...3 Concentratieproblemen... Archief studentenvraagbaak...2 Afstuderen...2 Afstuderen en vage klachten...2 Assertiviteit...3 Assertiviteit...3 Concentratieproblemen...4 Afleidende gedachten...4 Concentratiestoornissen...5 Depressieve

Nadere informatie

INLEIDING WAT IS PRESENTEREN?

INLEIDING WAT IS PRESENTEREN? INLEIDING WAT IS PRESENTEREN? STORM Training 2009 Communicatie tijdens presentaties Tijdens presentaties is er sprake van bijzondere communicatie, hetgeen grote gevolgen heeft voor de gehele organisatie

Nadere informatie

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk 2014 Rose Jansen Create Beste ambitieuze therapeut, Hoe zorg je als therapeut voor een succesvolle, welvarende praktijk? Ik kan je 1 ding vertellen: gewoon

Nadere informatie

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Niveau 1 Handleiding mentortraining voor docenten en trainers 1 2 Zeg het voort Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten

Nadere informatie

Kanker en dan... Omgaan met de emotionele gevolgen

Kanker en dan... Omgaan met de emotionele gevolgen Kanker en dan... Omgaan met de emotionele gevolgen Voor wie is deze brochure bedoeld? Deze brochure is voor mensen bij wie de diagnose kanker is gesteld. Ook is het raadzaam de mensen in uw naaste omgeving,

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Nu je zwanger bent, heb je ongetwijfeld veel vragen. Bijvoorbeeld over pijn tijdens de bevalling. Hoe erg zal die zijn? En wat als je er niet tegen kunt? Kun je dan

Nadere informatie

In de war door kanker

In de war door kanker 2 Na de diagnose had ik het gevoel in gevangenschap te verblijven, ik werd geleefd, neergehaald, omver geduwd. Het lukte niet om een rustpunt te vinden. patiënt A ls je nog maar net kanker hebt, ervaar

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Voorafgaand aan de cursus. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Doel intakegesprek. 3. Verloop van het intakegesprek. 4. Uitsluitingcriteria

Voorafgaand aan de cursus. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Doel intakegesprek. 3. Verloop van het intakegesprek. 4. Uitsluitingcriteria Bijlage 1 Voorafgaand aan de cursus Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doel intakegesprek 3. Verloop van het intakegesprek 4. Uitsluitingcriteria 5. Intakeformulier 6. Vragenlijst integratie Afasie en nu verder,

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van ERAcademy. ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van ERAcademy. ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl Hand-out behorende bij de training ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl Een nadere kennismaking ERAcademy is een partner in ontwikkeling van mensen en organisaties. Trainen

Nadere informatie

Modelleringsverslag het vermogen om te inspireren, motiveren en hierdoor eigenaarschap te bevorderen

Modelleringsverslag het vermogen om te inspireren, motiveren en hierdoor eigenaarschap te bevorderen Modelleringsverslag het vermogen om te inspireren, motiveren en hierdoor eigenaarschap te bevorderen Bart van Bregt Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen pag. 3 Model De eigenschap Motivatie Hoofdstuk 2 Waarom

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 Inhoud van de opleiding 4 Sessie 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Wat is mijn droom? 6

Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 Inhoud van de opleiding 4 Sessie 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Wat is mijn droom? 6 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 Inhoud van de opleiding 4 Sessie 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Wat is mijn droom? 6 Inleiding 6 Oefening 1: Kennismaking Wie ben ik? 6 Oefening 2:

Nadere informatie

Slimmer met Outlook 1 uur tijdwinst per dag!

Slimmer met Outlook 1 uur tijdwinst per dag! Slimmer met Outlook 1 uur tijdwinst per dag! Auteur: Hugo Bakker Dit e-book is geschreven door Hugo Bakker en beschrijft hoe jij FOCUS kunt creëren en MS Outlook gebruiken om je daarbij te ondersteunen

Nadere informatie