Nieuwsbrief Kindcentrum De Doolgaard Horst december Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Kindcentrum De Doolgaard Horst december 2015. Inleiding"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Kindcentrum De Doolgaard Horst december 2015 Inleiding Beste ouder(s), verzorger(s), Bij deze de laatste nieuwsbrief van het jaar. We kijken terug op een gezellige periode met sinterklaas- en kerstfeest! Daarnaast in deze nieuwsbrief een berichtje van de oudercommissie en een aantal algemene mededelingen en informatie. Wij wensen iedereen hele fijne feestdagen en heel veel geluk voor het nieuwe jaar!!! Groetjes team kindcentrum de Doolgaard. Het wel en wee op de Doolgaard Hummelkes Hallo lieve mama's en papa's, Ook bij de Hummelkes in de groep stonden de afgelopen weken vooral in het teken van sinterklaas. De kindjes veranderden regelmatig in echte hulppietjes! De muziek van sinterklaas aan en dan gingen ze met de zak van sinterklaas rond om cadeautjes te brengen. Ida en Naniek zeiden dan het zijn fop cadeautjes, er zit niks in, ze zijn gewoon om mee te spelen. Maar met al die ontdekkende pietjes op de groep moest dit meestal toch wel even gecontroleerd worden! Dus het sinterklaaspapier vloog in het rond.

2 Voor de hele kleine pietjes op de groep was dit ook al een hele ontdekking op zich, het spelen en scheuren van al dat knisperende papier. Op donderdag 3 december kwamen de Sint en zijn pieten ook een bezoekje brengen aan onze opvang. Heel erg gezellig maar ook wel een beetje spannend! Maar sinterklaas is ondertussen alweer vertrokken richting Spanje Dus hebben we plaats gemaakt voor de gezellige kerst sfeer, overal mooie lampjes, glittertjes en balletjes, er is weer genoeg te zien voor alle Hummelkes. We gaan er samen een gezellige tijd van maken! Leuk nieuws: Op vrijdag is er een nieuw vriendinnetje bij, Esmee komt gezellig met ons spelen. Heel veel speelplezier Esmee!

3 In januari starten we weer met een nieuw thema: 'Dit ben ik!' We kijken met de kinderen naar elkaar maar ook naar onszelf. Ben ik een jongen of ben ik een meisje? Waar zitten mijn oren, neus, ogen en mond? Kortom weer genoeg om te ontdekken! Graag zouden wij jullie willen vragen om een foto van jullie gezin mee te nemen. Deze gaan we ook gebruiken tijdens het thema. Want wie wonen er allemaal in ons huis...? Wij wensen jullie allemaal hele fijne kerstdagen en een mooi en gezond 2016! Liefs de Hummelkes Klein duimpje 1 Hallo ouders van de peuters van klein duimpje 1, Hier is de laatste nieuwsbrief van dit jaar, wat gaat het toch snel. We hebben deze maand goed gevierd met Sinterklaas en zijn pieten. We hebben rollenspellen gespeeld. Dan weer was die sint dan weer een andere peuter. In de zelf gemaakte boot voeren we naar Spanje en weer terug, met zakken vol (nep)pakjes. Ook het ontvangst van Sint in de gymzaal was een waar feest, we hebben liedjes gezongen en tekeningen aan Sint gegeven, en van de pieten kregen we heerlijke pepernoten. Die hebben we op de groep ook een keer zelf gebakken. We hebben pietengym gedaan in de gymzaal, cadeautjes ingepakt enz.

4 Toen de Sint weer in Spanje was, gingen we al snel weer over in Kerstmis. We hebben een kerststukje gemaakt en knutsels voor in de boom. En op donderdag 17 december mochten alle kinderen s avonds lekker bij ons komen eten in kerstsfeer. Ook werden we uitgenodigd door groep 1 van de basisschool om (nep)snoep te komen kopen in hun zelf gemaakte snoepwinkel. De laatste vrijdag hebben we nog een baby gewassen op de groep, baby Finn (kleinzoon van leidster Margriet). De kinderen vonden het prachtig. Helaas gaat Tijn ons groepje verlaten en wensen wij hem veel plezier op de basisschool!in januari mogen we 2 nieuwe kindjes verwelkomen! Sky en Jurre! Wij wensen u een fijne vakantie en fijne feestdagen, en natuurlijk een goed nieuw jaar. Het team van Klein Duimpje 1

5 Klein duimpje 2 Het einde van het jaar kwam in zicht en voor de kinderen was dit een spannende en gezellige tijd. Eerst kwamen Sinterklaas en zijn Pieten naar Nederland. Het voorbeeldspel, door de leidsters gespeeld, werd gretig door de kinderen opgepakt en nagespeeld. In een daarvoor ingerichte hoek werden verkleedkleren aangetrokken, cadeautjes ingepakt en in het grote Sinterklaasboek geschreven. In de andere hoek is menige schoen gezet bij de open haard, liedjes gezongen, verhalen verteld en voorgelezen. Na het "slapen" op de bank was het hopen dat er een zwarte Piet was geweest die zorgde voor een zelf ingepakt "cadeautje" in de schoen. Ze hebben gewerkt, gespeeld en geklommen als echte Pieten en met scheerschuim de baard van Sinterklaas gemaakt en gevoeld. Ook de echte Sinterklaas met twee Pieten hebben het kindcentrum bezocht! En toen kwam het Kerstfeest. We zijn samen met de kinderen naar de bieb gegaan om boekjes te halen en de kerstverhalen te vertellen. Ook werd er volop geknutseld: een Engel, een stalletje en een kerstwens. Samen zijn, samen spelen, samen koekjes bakken, samen gezellig maken. Op de gang, bij de kerstboom, is een grote stal gemaakt en hierin was plaats voor iedereen!

6 Voor allemaal een gezellig samenzijn, fijne feestdagen en een goed nieuwjaar!

7 BSO Lange Jan Met een mooi gevoel zijn wij voluit begonnen aan ons thema: Gezellig samen zijn. We zijn met de BSO kinderen naar buiten gegaan om samen mooie grote herfst bladeren te zoeken om deze mooi te kunnen verven en om er een mooi werkstuk van te maken. De kinderen zijn hiermee aan de slag gegaan en het resultaat mocht er wezen! Natuurlijk leefde het Sinterklaas feest ook bij onze kinderen. De grote meiden Maud en Mirthe en Erin hebben vol overgave sint en pieten op het raam geschilderd. Met de andere BSO kinderen hebben wij een mooie boot in de gang gemaakt waar de kinderen zich konden vermaken. De kinderen hebben sint en piet na gespeeld. We hebben ook pietengym gedaan en iets lekkers gemaakt, namelijk lekkere pepernoten!

8 Op donderdag 3 december is de sint op bezoek geweest bij de BSO.! De kinderen mochten raden wat Sint gebracht had. Het was een groot cadeau met een brief erbij. Geweldig,het was een voetbal tafel!!! Daar hebben de kinderen dan ook volop mee gespeeld. In de laatste twee weken hebben wij ons op het kerstfeest gericht: de kerstboom versieren, kerst knutsels maken enz. Samen met de kinderen hebben we een stal gemaakt waar de kinderen het verhaal van Kerst na konden spelen. Ook hebben we nog heerlijke pannenkoeken gemaakt. Wij wensen iedereen mooie feestdagen en een geweldig 2016 toe! Team BSO. Gerd, Els en Kim Oudercommissie Kindcentrum De Doolgaard Wie zijn wij? Wij zijn ouders die het personeel van t Nest op locatie de Doolgaard willen ondersteunen en willen meedenken over verschillende zaken in het belang van onze kinderen. Dit proberen we te doen door: als klankbord te dienen voor alle ouders en de organisatie, te streven naar meer ouderparticipatie, het (mee) organiseren van activiteiten zoals bv. de jaarlijkse leidsterdag en het sinterklaasfeest. Wij zijn op zoek naar ouders die onze commissie willen komen versterken! Wil je meer informatie of een keer een vergadering bijwonen dan kun je dit kenbaar maken op ons adres: ocdoolgaard@outlook.com of spreek ons aan! Groetjes, Marieke Hoebers, Marjelle Coppers Verheijen en Anja Clabbers

9 Het Doolgaard journaal Vervroegen en verlengen Soms sluiten de openings- en sluitingstijden niet helemaal aan bij uw vraag. De laatste tijd merken wij dat we vragen krijgen over het tijdstip van openen en sluiten. Wanneer u behoefte heeft aan andere opvangtijden dan kunt u dit altijd aangeven. Het veranderen van de tijden gebeurt alleen als er (voldoende) vraag is. Immers; medewerkers starten hun werk vroeger of eindigen later. In kindcentrum de Doolgaard zijn er inmiddels diverse dagen dat er kinderen om 7.00uur starten. Bijhouden vakantie tegoed BSO Ouders met een BSO vakantiecontract van 43,46 of 48 weken, heeft u vragen over uw tegoed dan horen wij het graag. Neemt u meer vakantiedagen op dan u heeft ingekocht met uw contract, dan worden deze dagen extra in rekening gebracht. Personeel Af en toe veranderd de bezetting in de groepen, bijvoorbeeld doordat het aantal kinderen in de groepen veranderd en de openings- en sluitingstijden veranderen (en daarmee de werkdagen van de medewerkers). Na de kerstvakantie zullen een aantal medewerkers dan ook op andere dagen en/of tijden gaan werken binnen de groep waar ze werkzaam zijn. Verder zullen een aantal medewerkers van groep veranderen. We kijken altijd naar continuïteit in de groepen, dat vinden we erg belangrijk! Daarnaast is het ook goed dat pedagogisch medewerkers af en toe in een andere groep staan. Door met verschillende mensen binnen het kindcentrum te werken kunnen we elkaar prikkelen, van elkaar blijven leren en op 1 lijn blijven. Na de kerstvakantie zal de bezetting er als volgt uit zien: Kim werkte voorheen bij de Hummelkes, bij Klein duimpje 2 en bij de BSO. Na de kerstvakantie zal Kim blijven werken bij de BSO (samen met Gerd en Els) en daarnaast bij Klein duimpje 1 (samen met Gerd en Margriet Vervoort). Nicole Pubben werkte voorheen in Klein duimpje 1, bij de Hummelkes en daarnaast in de BSO op de Weisterbeek.

10 Zij zal naast bij de BSO in de Weisterbeek, nu gaan werken bij Klein duimpje 2 (samen met Mieke, Margriet Giebels en Annemies). Annemies stelt zich hieronder aan u voor! Margriet Giebels zal 2 ochtenden werkzaam blijven bij Klein Duimpje 2 en daarnaast ook een ochtend bij de Hummelkes. Voorheen was Brenda nog werkzaam op vrijdag bij Klein duimpje2, zij werkt ook bij kindcentrum de Weisterbeek en de Twister. Na de kerstvakantie is zij daar volledig werkzaam en niet meer als vaste kracht op de vrijdag bij de Doolgaard. Even voorstellen! Hallo! Ik ben Annemies Baars. Ik ben 28 jaar en woon in Venlo. Vanaf januari kom ik op de locaties in Horst werken als invalskracht en tevens een ochtend in Klein duimpje 2. Ik ben nu 1 jaar werkzaam voor t Nest, met name in de locatie Melderslo. Tijdens mijn opleiding heb ik stage gelopen op t Nest in Grubbenvorst. Na een aantal jaren ervaring op gedaan te hebben in binnen- en buitenland met kinderen ben ik nu werkzaam als oproepkracht. Ik heb er erg veel zin in en hoop jullie snel te zien! Groetjes, Annemies Even voorstellen, Ik hou van wandelen, fietsen, lezen, knutselen / handwerken en ik doe aan yoga. Ik heb 22 jaar met heel veel plezier in de kinderopvang gewerkt maar ben gestopt toen de combinatie werk en gezin in de knel kwam. Van die keuze heb ik geen seconde spijt gehad maar ik miste wel de kinderen en de collega s! Nu mijn kinderen ouder zijn zie ik weer ruimte voor mezelf.

11 Ik ben dan ook heel blij dat ik als oproepkracht aan de slag mag bij het Nest, in de regio Horst/Sevenum. Ik kijk er naar uit om weer deel uit te maken van een groep met unieke mensen/mensjes en een bijdrage te kunnen leveren aan hun groei, vanuit een veilige basis. Wie weet tot ziens, ergens op een groep! Groetjes van Annelie Een stint in Horst! Super blij zijn wij met deze primeur binnen t Nest: onze eerste stint! Met deze elektrische bolderwagen kunnen onze medewerkers 10 kinderen vervoeren. Bijvoorbeeld om kinderen uit school te halen of om leuke uitstapjes te maken! Deze kinderen waren in ieder geval enthousiast (en de leidster Rian ook.)!!! Deze tekening is gemaakt door Tycho Gruntjens!

12 Artikel: Contact maken met je baby Beste ouders/verzorgers, Om te beginnen zal ik me even voorstellen. Mijn naam is Ankie Gooren-Vermeeren, 34 jaar, getrouwd met Bart en moeder van Fien (4) en Tren (2). We wonen samen in de Meterik. Van oorsprong ben ik maatschappelijk werker. Na de geboorte van onze kinderen ben ik erg nieuwsgierig geworden over wat baby s nodig hebben en wat ze allemaal proberen te zeggen. Er zijn bij ouders vaak vragen over huilen, eten, slapen, onrust, etc. Het is soms moeilijk om je baby goed te kunnen begrijpen. Ze kunnen immers nog niet praten zoals wij. Dit kan je als ouder onzeker maken. Daarom zou ik ouders hierin graag willen coachen en daarom ben ik in September gestart met de opleiding tot babycoach, deze zal ik in Mei 2016 afronden. Sinds Juli 2015 ben ik elke donderdag bij de Meesjes te vinden om ervaringen op te doen. Vanuit t Nest kreeg ik de vraag om een artikel te schrijven voor in de nieuwsbrief. Wat een leuk verzoek! Na even denken heb ik besloten een artikel te schrijven dat gaat over het contact maken met baby s. Ik wil jullie een kijkje geven in de manieren waarop een baby contact met je kan maken en ook hoe je als ouder/verzorger je tempo kunt afstemmen op het tempo van je baby. Waarom is goed contact maken belangrijk? Eigenlijk is het heel simpel. Wanneer je weet wat je baby nodig heeft kun je daarop anticiperen en kom je toe aan zijn behoeften, contact maken is hierin een hele belangrijke stap. Een baby voelt zich begrepen wanneer ouders ingaan op zijn pogingen tot contact. Daarnaast leer je elkaar nóg beter kennen wanneer je tijd neemt voor écht contact. Een baby voelt zich natuurlijk het meest gelukkig wanneer hij het gevoel heeft dat ouders hem begrijpen, aanvoelen en steunen. Wat is nou écht contact met je baby en hoe maak je dit contact? In mijn ogen is contact maken met je baby, dat je je volledig afstemt op de contactbehoeften van je baby. Een baby doet in zijn wakkere momenten veel pogingen tot het maken van contact. Bijvoorbeeld door geluidjes te maken (de baby wil je iets vertellen), door oogcontact te zoeken, door te huilen, door (als ze wat ouder zijn) naar je toe te tijgeren of kruipen, lichaamstaal te gebruiken, etc. Echter doordat we allemaal druk zijn met alles wat er om ons heen gebeurt zien we deze signalen niet altijd. Wil je contact maken met je baby, dan zal je dus je tempo hierop moeten aanpassen. Ga eens rustig zitten en hou je aandacht volledig bij je baby. Kijk eens of hij contact met je zoekt of zoek zelf eens contact met je baby (later meer over hoe je dit kunt doen).

13 Op welke manieren nemen baby s contactinitiatieven? Baby s doen op verschillende manieren pogingen tot het maken van contact. Bijvoorbeeld door geluidjes te maken. Hiermee willen ze altijd iets vertellen. Door naar je te lachen, door oogcontact te zoeken. Maar ook met bijvoorbeeld lichaamstaal. Een baby kan zich bijvoorbeeld naar je toewenden als hij je hoort, ziet of ruikt. Of als de baby al wat ouder is kan deze wijzen naar wat hij graag wil hebben. Ook hierbij blijft het van belang dat je hier als ouder op let en het tempo dus aanpast zodat je deze signalen ook kunt zien. Wanneer er niet gereageerd wordt op contactinitiatieven zal een baby gaan huilen, hier gaan dus vaak al verschillende contactpogingen aan vooraf. En ken jij bijvoorbeeld de signalen die je baby geeft wanneer hij moe is? Gapen en wrijven in de oogjes zijn natuurlijk hele duidelijke signalen, maar een vermoeide baby wend ook zijn hoofdje af vaak in combinatie met een vuistje langs zijn gezicht. Hiermee communiceert je baby dat het spel nu klaar is en hij op zoek is naar rust. En daarnaast kan een baby die (over)vermoeid is ook hele drukke bewegingen laten zien. Zwaaien met armpjes en blijven trappelen met de beentjes. Op deze foto zie je heel mooi dat deze baby geen contact meer maakt door een andere kant op te gaan kijken. En naast het hoofdje zie je het vuistje. Let hier maar eens op wanneer je baby in de box onder een mobiel ligt, of onder een babygym. Ze zijn in het begin te klein om hier zelf onder uit te kruipen. Wanneer een baby hier genoeg van heeft zie je het afwenden van het hoofdje. Wanneer je daar niet adequaat op reageert zal je baby overprikkeld raken en daardoor heel druk gaan bewegen. En een overprikkelde baby komt weer moeilijker in slaap. Door te kijken naar je baby kun je heel veel over zijn/haar behoeften leren en daar kun je vervolgens op anticiperen, met als gevolg een tevreden baby. Naast de signalen van vermoeidheid, bestaan er ook nog signalen voor bijvoorbeeld honger, ongemak, etc. Baby s laten dus zelf al van alles aan ouders/verzorgers zien. Doordat het tempo van volwassenen vaak veel hoger ligt is het dus van belang hier heel bewust van te zijn. Anticipeer je goed op wat een baby je wil vertellen, dan zal je zien dat je baby ook minder zal gaan huilen. Dit maakt het voor jullie beide mogelijk om (nog) meer van elkaar te kunnen genieten.

14 Hoe sluit je aan bij het tempo van de baby en waar moet je dan op letten? Het tempo van een baby ligt véél lager dan dat van onszelf. Informatie wordt langzamer verwerkt en daardoor duurt ook een reactie teruggeven langer. Het is dus van belang hierop te anticiperen om zo goed aan te sluiten bij het tempo van je baby. Dat doe je door te kijken en de tijd te nemen voor het contact. Als je bijvoorbeeld tegen je baby praat, ben daarna dan even stil om te zien of je baby dit ook gehoord heeft. Een voorbeeld: Stel je eens voor dat je verkouden bent en dat iemand plots naar je toeloopt en onaangekondigd jou neus poetst. Dan sta je toch even versteld van wat er gebeurt en je schrikt er ook nog eens van, want je was er niet op voorbereid. Ga nu eens even na hoe jij dit bij je baby doet wanneer deze verkouden is en de hele dag een loopneusje heeft. Maak jij contact met je baby voordat je het neusje poetst? Of loop je erop af met een tissue en poets je de neus schoon? Wat je vaak ziet is namelijk dat baby s het heel vervelend vinden dat het neusje gepoetst wordt. Maar dat is natuurlijk niet vreemd als dit geheel onaangekondigd gebeurt. Hoe kun je dit in de praktijk nou goed aanpakken: In eerste instantie probeer je contact te maken met je baby door te benoemen dat je ziet dat deze een vies neusje heeft. Ik zie dat je een vies neusje hebt Vervolgens kijk je (tempo!) of je baby dit berichtje heeft gehoord. Wordt jou poging tot contact beantwoord? Dit zal bijvoorbeeld te zien zijn aan dat de baby oogcontact met je maakt. Is dit oogcontact er en lacht je baby bijvoorbeeld naar je, dan mag je ervan uit gaan dat je berichtje goed ontvangen is. Vervolgens laat je éérst de tissue zien, let er daarbij op dat je baby ook naar de tissue kijkt. Zie je dat je baby dit doet dan kun je dat ook benoemen. Ik zie dat je de tissue gezien hebt. En dan kun je de vervolgstap aankondigen door te zeggen dat je nu even het neusje zult gaan poetsen. Kijk ook hier weer of je baby dit gehoord heeft alvorens je daadwerkelijk het neusje gaat poetsen. Tijdens/na het schoonpoetsen kun je benoemen dat het neusje nu weer schoon is en dat je baby nu weer lekker verder mag gaan spelen/eten/etc. Het mag dus duidelijk zijn dat het van belang is dat je ook kijkt of je baby je berichtjes ontvangen heeft, voordat je ze gaat uitvoeren. Buiten dat je het tempo aanpast op dit van je baby, is het ook van belang dat je je tempo aanpast in het kijken naar je baby. Pas dan zie je ook de signalen die je baby geeft. Zorg dat je aandacht volledig bij je baby is en niet bij de geluidjes van je mobieltje, de muziek op de radio, de hond van de buren die blaft, etc. Oefening baart kunst! Contact maken en afstemmen kan op heel veel momenten. Tijdens het spelen, maar ook tijdens het verschonen, het naar bed brengen, etc. Wat je in het bovenstaande voorbeeld terugziet zijn een aantal zaken. Als ouder mag je leiding geven in het contact. Jij bent hierbij verantwoordelijk voor de communicatie. Als volwassenen kun jij je tempo aanpassen op dat van de baby. Andersom kun je dit nog niet terugverwachten. Het initiatief tot het maken van contact kunnen jullie beide doen. Nu was het de ouder die het initiatief nam omdat deze een vies neusje zag, maar het had natuurlijk ook zo kunnen zijn dat de baby in het voorbeeld zelf al contact zocht met de ouder omdat ze last had van een vies neusje.

15 Vervolgens volgen ouders en baby elkaars initiatief. Dit betekend dat je goed en aandachtig kijkt naar wat de baby jou wil vertellen (heeft ze gezien dat de tissue er is). De baby zal ook na elk contactinitiatief kijken of jij dit hebt ontvangen. Heeft een baby signalen gegeven die je gemist hebt, dan zal de baby uiteindelijk gaan huilen om het je duidelijk te maken. In het voorbeeld zie je dat je als ouder instemmend mag benoemen wat je ziet/hoort/voelt: ik zie dat je de tissue gezien hebt. Wanneer je voorafgaand aan elke handeling aankondigt wat je gaat doen, geeft dit voorspelbaarheid en daarmee veiligheid. Mocht een baby het neusje poetsen vervelend vinden, dan mag je ook benoemen dat je dit ziet. Ik zie dat je het niet zo fijn vind als ik je neusje poets. Daarmee geef je aan dat je de baby gehoord hebt. Met het voorbeeld wil ik ook laten zien dat een beurtverdeling belangrijk is. Echte interactie wil zeggen dat je geen monoloog voert maar dat je de ruimte krijgt en geeft om op elkaar te reageren. Neem dus de tijd om elkaars reactie af te wachten. Probeer nu je al het bovenstaande gelezen hebt eens te kijken naar het contact met je baby. Hoe is jou tempo en sluit dit aan bij het tempo van je baby? Hoe reageert je baby op jou pogingen tot het maken van contact? En reageer jij vervolgens op de contactinitiatieven van je baby? En als je het al een aantal keren hebt aangekondigd/geoefend; is je baby nu rustiger wanneer, na aankondiging en bevestiging, je haar uit bad tilt? Ben je er wel van bewust dat het bovenstaande tijd nodig heeft om het jezelf aan te leren. Door te gaan oefenen met het contact maken met je baby kun je je in eerste instantie bewust worden van het tempo. Door dit aan te passen kom je vervolgens al een heel eind! Hopelijk heb ik jullie een kijkje kunnen geven in het contact maken met je baby. Als er aanvullende vragen zijn, neem dan gerust contact met me op! Ankie Gooren-Vermeeren Babycoach in opleiding.

Inleiding. Het wel en wee op de Twister

Inleiding. Het wel en wee op de Twister Nieuwsbrief Kindcentrum De Twister Horst December 2015 Inleiding Beste ouder(s), verzorger(s), Bij deze de laatste nieuwsbrief van het jaar. We kijken terug op een gezellige periode met sinterklaas- en

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kindcentrum De Weisterbeek Horst November 2015. Inleiding

Nieuwsbrief Kindcentrum De Weisterbeek Horst November 2015. Inleiding Nieuwsbrief Kindcentrum De Weisterbeek Horst November 2015 Inleiding Beste ouder(s), verzorger(s), We hebben een hele sportieve periode achter de rug, daar vertellen we u graag meer over! In het Weisterbeek

Nadere informatie

Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december 2014 2012

Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december 2014 2012 Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december 2014 2012 Beste ouder/verzorger, We zitten midden in alle decemberactiviteiten en het is heel sfeervol op de locatie. Samen met de kinderen werken

Nadere informatie

Beste ouders van Sinnerakkers,

Beste ouders van Sinnerakkers, 23 oktober 2014 Beste ouders van Sinnerakkers, Onze eerste nieuwsbrief! Wat is er een boel gebeurd sinds de start. Inmiddels zijn er al 18 kinderen die gebruik maken van de opvang bij Sinnerakkers. Wij

Nadere informatie

Kringgesprek. Het kalenderjaar 2013 nadert haar einde. De komende week vieren we op donderdagavond

Kringgesprek. Het kalenderjaar 2013 nadert haar einde. De komende week vieren we op donderdagavond Kringgesprek Geachte ouders, Nummer 8 2013-2014 2014 Het kalenderjaar 2013 nadert haar einde. De komende week vieren we op donderdagavond het kerstfeest. De kinderen zijn s ochtends gewoon op school. Om

Nadere informatie

Kerstfeest Schooljaar 2012-2013. Nummer 5. 29-11-2012 Enkele belangrijke data: Lightwise Groep 1 en 2

Kerstfeest Schooljaar 2012-2013. Nummer 5. 29-11-2012 Enkele belangrijke data: Lightwise Groep 1 en 2 Binnenkort zullen op speelse wijze ook de fietsen van de kleuters en de leerlingen van groep 3-4 getest worden en hopelijk kunnen er ook dan weer volop goedkeuringsstickers worden uitgedeeld, want we gaan

Nadere informatie

Hallo ouders/ verzorgers van de kinderen van B4

Hallo ouders/ verzorgers van de kinderen van B4 Hallo ouders/ verzorgers van de kinderen van B4 Alweer de laatste nieuwsbrief van het jaar 2014. Deze wordt geopend met het blijde nieuws dat juf Ilse een baby heeft. juf Ilse en Tom zijn op 10-12- 14

Nadere informatie

Inleiding. Het wel en wee op de locatie

Inleiding. Het wel en wee op de locatie Nieuwsbrief kindcentrum De Twister April 2016 Inleiding Beste ouder(s)/verzorger(s), Er is weer een nieuwe nieuwsbrief vanuit onze locatie. Wij hebben de afgelopen tijd verschillende thema s behandeld

Nadere informatie

Welkom op de pagina van speelzaal Tinkelbel, seizoen 2013 / 2014. De pedagogisch medewerkers van Tinkelbel. v.l.n./r Paola, Gezina en Tilly

Welkom op de pagina van speelzaal Tinkelbel, seizoen 2013 / 2014. De pedagogisch medewerkers van Tinkelbel. v.l.n./r Paola, Gezina en Tilly Welkom op de pagina van speelzaal Tinkelbel, seizoen 2013 / 2014 De pedagogisch medewerkers van Tinkelbel. v.l.n./r Paola, Gezina en Tilly Graag verwijzen we u naar onze site voor meer informatie betreffende

Nadere informatie

THEMA: FEEST. Peuterstart Groepen: Krabben en Kreeften. Ballonnen plakken. VVE: kringgesprek Puk is jarig,woordkaartjes bekijken Ballonnen(kleur)spel

THEMA: FEEST. Peuterstart Groepen: Krabben en Kreeften. Ballonnen plakken. VVE: kringgesprek Puk is jarig,woordkaartjes bekijken Ballonnen(kleur)spel THEMA: FEEST Dag 19/11/2018 We maken ballonnen en doen het ballonnenkleurenspel Ballonnen plakken VVE: kringgesprek Puk is jarig,woordkaartjes bekijken Ballonnen(kleur)spel We maken verlanglijstjes voor

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief Hoera kindercentra

Nieuwsbrief Hoera kindercentra Nieuwsbrief Hoera kindercentra Datum: december 2013 Beste ouders/verzorgers, In deze editie leest u de nieuwtjes, weetjes en belangrijke informatie van onze locatie. Zo houden we u op de hoogte van wat

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18-12-2014

Nieuwsbrief 18-12-2014 Basisschool de Regenboog 18-12-2014 Nr 3 Belangrijke data Al weer bijna kerstfeest en een nieuw jaar. Een tijd om terug te kijken en te denken aan nieuwe kansen en mogelijkheden. Voor onze school zien

Nadere informatie

Houtmarktbericht december 2013 1

Houtmarktbericht december 2013 1 Terwijl de afgelopen tijd de storm buiten raasde en de hagelstenen vielen is het in onze school lekker warm en behaaglijk en zijn we volop aan het werk over ons thema Feesten. Hoewel het 5 decemberfeest

Nadere informatie

KDV VUURVOGEL. Waterpret bij de Maasstraat

KDV VUURVOGEL. Waterpret bij de Maasstraat KDV VUURVOGEL NR 3 september 2015 Weer aan de slag! We zijn alweer enkele weken op onze eigen locatie en dat voelt goed! Maar het was ook leuk op de Maasstraat. Daar hebben we 6 weken samengespeeld met

Nadere informatie

Welkom bij Op Stoom. Pedagogische visie. Lieve actieve medewerkers

Welkom bij Op Stoom. Pedagogische visie. Lieve actieve medewerkers Welkom bij Op Stoom Kwaliteit en service zijn belangrijke kenmerken van Op Stoom zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de medewerkers. We bieden liefdevolle zorg en inspiratie aan

Nadere informatie

Hoe bent u bij Little People terecht gekomen?

Hoe bent u bij Little People terecht gekomen? Resultaten enquête Little People Hoe bent u bij Little People terecht gekomen? Via internet Via kennissen/vrienden/bekenden Anders nl. 33% 24% 43% Anders nl. Via directeur Paesacker Advertentie krant Via

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

Ik vind het heel leuk in groep 4. We rekenen en we doen taal. Zo leuk allemaal. Ik hoop dat ik nog veel leer. Julia

Ik vind het heel leuk in groep 4. We rekenen en we doen taal. Zo leuk allemaal. Ik hoop dat ik nog veel leer. Julia We hebben de afgelopen tijd weer veel leuke activiteiten in de klas gedaan. In november was er een gezellige opa en oma middag. Het is leuk om te zien dat de opa s en oma s en de kinderen samen genieten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kindcentrum De Weisterbeek Horst Februari 2016. Inleiding

Nieuwsbrief Kindcentrum De Weisterbeek Horst Februari 2016. Inleiding Nieuwsbrief Kindcentrum De Weisterbeek Horst Februari 2016 Inleiding Beste ouder(s), verzorger(s), Bij deze weer een nieuwsbrief van BSO de Weis. De afgelopen tijd stond in het teken van carnaval, het

Nadere informatie

Openingstijden Het Madeliefje. Openingstijden het Krummelhûs. Openingstijden Het Kraaiennest. Openingstijden De Wegwijzer. Openingstijden De Stroekeld

Openingstijden Het Madeliefje. Openingstijden het Krummelhûs. Openingstijden Het Kraaiennest. Openingstijden De Wegwijzer. Openingstijden De Stroekeld Openingstijden Het Madeliefje Maandag t/m vrijdag 7.30-18.00 uur Openingstijden het Krummelhûs Di-Do- en vrijdag 7.30-18.00 uur Openingstijden Het Kraaiennest Maandag t/m Vrijdag 7.30-18.00 uur Openingstijden

Nadere informatie

Weeknieuws week 41. Peutercollege weetjes

Weeknieuws week 41. Peutercollege weetjes Weeknieuws week 41 Peutercollege weetjes o De locaties hebben weer nieuwe ouder- kindkisten ontvangen. Zo heeft t Kasteeltje de kist van het thema regen en het Kwetternest heeft nu de kist van Wat heb

Nadere informatie

Kidsz - krant! Samenvoegen een succes

Kidsz - krant! Samenvoegen een succes Kidsz - krant! Jaargang 4 nr. 4 Samenvoegen een succes De afgelopen herfstvakantie bewees dat de kinderen van de Sporadenlaan en de Odyssee geen moeite hebben met het samenvoegen. Sterker nog, ze genoten

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 4 KALENDER INHOUD. December, 2015. Hallo allemaal.

Nieuwsbrief nr. 4 KALENDER INHOUD. December, 2015. Hallo allemaal. Nieuwsbrief nr. 4 December, 2015 KALENDER 4 december 1 Sint op school Surprise bovenbouw 10 december Afscheid juf Sanne en juf Marjo 12 december Oud papier (10:00 12:00 uur) 18 december Kerstviering (continurooster)

Nadere informatie

Sintkrant. OBS De Ster en psz De Sterretjes

Sintkrant. OBS De Ster en psz De Sterretjes Sintkrant OBS De Ster en psz De Sterretjes Kerstkrant OBS De Ster en psz De Sterretjes Sinterklaas 2016 Dit is de feestkrant van 2016. In deze krant vindt u alle informatie rondom Sinterklaas en Kerst.

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Nieuwsbrief christelijke bso De Kleine Reiziger. Beste lezer,

Nieuwsbrief christelijke bso De Kleine Reiziger. Beste lezer, Nieuwsbrief christelijke bso De Kleine Reiziger Beste lezer, De december maand is weer begonnen. De bladeren zijn van de bomen en de december drukte is in volle gang, de sint is in het land, de schoentjes

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

Openingstijden Het Madeliefje. Openingstijden het Krummelhûs. Openingstijden Het Kraaiennest. Openingstijden De Wegwijzer. Openingstijden De Stroekeld

Openingstijden Het Madeliefje. Openingstijden het Krummelhûs. Openingstijden Het Kraaiennest. Openingstijden De Wegwijzer. Openingstijden De Stroekeld Openingstijden Het Madeliefje Maandag t/m vrijdag 7.30-18.00 uur Openingstijden het Krummelhûs Di-Do- en vrijdag 7.30-18.00 uur Openingstijden Het Kraaiennest Maandag t/m Vrijdag 7.30-18.00 uur Openingstijden

Nadere informatie

Algemeen. Sinterklaas: Wijziging in de tarieven 2019:

Algemeen. Sinterklaas: Wijziging in de tarieven 2019: Algemeen Sinterklaas: Deze maand komt natuurlijk onze goedheilig man weer aan! Een hele spannende, drukke maar vooral ook hele leuke periode voor ons allemaal. Op alle groepen zal de Sint dinsdag 4-12

Nadere informatie

Animatie. Groetjes het animatieteam en een poot van Lukkie de Leeuw. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar?

Animatie. Groetjes het animatieteam en een poot van Lukkie de Leeuw. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar? Animatie Hallo allemaal! Mijn naam is Lukkie en ik ben de Leeuw van Speelstad Oranje. Behalve de super attracties en de spectaculaire parkshows heb ik samen met mijn vrienden van het animatieteam een leuk

Nadere informatie

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Baby-lichaamstaal Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Inleiding Via deze folder vertellen we u wat over de lichaamssignalen die uw baby geeft: baby-lichaamstaal is méér

Nadere informatie

U begrijpt dat het voor de kinderen ook een tijd is geweest waarin veel besproken en gespeeld is.

U begrijpt dat het voor de kinderen ook een tijd is geweest waarin veel besproken en gespeeld is. Gastouderschap De Blauwe Driehoek Daphne de Swart Thomaslaan 22 5631 GL Eindhoven 06-19 370 470 www.deblauwedriehoek.com info@deblauwedriehoek.com Eindhoven, 18 mei 2013 Beste ouder(s)/verzorger(s), Wat

Nadere informatie

Beste ouders, Agenda:

Beste ouders, Agenda: Beste ouders, Op 3 december krijgen we bezoek van een inspecteur. We hebben vorig jaar voor de derde keer onder de eindnorm gescoord bij de Cito-toets en dan krijg je als school een inspectiebezoek. Oorzaken

Nadere informatie

Nieuwsbrief 22 december Beste ouder(s) en /of verzorger(s),

Nieuwsbrief 22 december Beste ouder(s) en /of verzorger(s), Beste ouder(s) en /of verzorger(s), Hierbij de nieuwsbrief van december. Voor mij de eerste nieuwsbrief van De Regenboog. Op 5 december ben ik op De Regenboog gestart. Voor de kinderen en het team was

Nadere informatie

Nieuwsbrief Peuterspeelzaal De Woelwaters

Nieuwsbrief Peuterspeelzaal De Woelwaters Nieuwsbrief Peuterspeelzaal De Woelwaters December 2014 In deze nieuwsbrief: 1. Welkom 2. Jarig 3. Thema 4. Liedjes 5. Sinterklaasviering 6. BHV ring 7. Agenda 8. Afscheid 1. Welkom We heten de volgende

Nadere informatie

Beste kinderen van De Walvis.

Beste kinderen van De Walvis. Schoolkrant Kerst 2015 Beste kinderen van De Walvis. Het jaar 2015 is bijna voorbij. Thuis gaan we eerst kerstmis vieren. Op school hebben we dat samen gedaan tijdens de kerstvieringen en het kerstdiner.

Nadere informatie

Taal We kunnen nu al echte verhalen schrijven. Daar zien we dan ook echte leuke verhalen van de kinderen.

Taal We kunnen nu al echte verhalen schrijven. Daar zien we dan ook echte leuke verhalen van de kinderen. Vierkantje 4 groep 4 Hallo, De tijd gaat snel, het is alweer voorjaarsvakantie. De komende weken tot de grote vakantie krijgen we nog schoolreis, sportdag etc. kortom voor we het weten zitten we alweer

Nadere informatie

Weeknieuws 13 cursus 2015 2016 20 november 2015

Weeknieuws 13 cursus 2015 2016 20 november 2015 Basisschool/Kindcentrum Stadskwartier Catharinastraat 7, 9 en 13 7941 JD Meppel 0522 251076 Pluskinderopvang 0615267632 directie@kcstadskwartier.nl www.pcbs-stadskwartier.nl Weeknieuws 13 cursus 2015 2016

Nadere informatie

De Schoolkrant. De Schoolkrant

De Schoolkrant. De Schoolkrant De Schoolkrant De Schoolkrant December 2014 SO Alphons Laudy Van de redactie Dit is de tweede schoolkrant van dit schooljaar Deze keer zijn de volgende thema s aan bod geweest: Herfst, Sint en Kerst. Deze

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

2009-2010 Nummer 5. henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com

2009-2010 Nummer 5. henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com 2009-2010 Nummer 5 Juf Lassche 292787/ juf Veenstra 038 4600725 henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com Bijbelverhalen en liedjes week 47 en 48: Maandag: klein klein kindje Dinsdag: Mozes wordt

Nadere informatie

Nieuwsbrief BSO Esreinschool November 2017

Nieuwsbrief BSO Esreinschool November 2017 Esreinschool Elke twee maanden komt de nieuwsbrief uit, met daarin nieuwtjes, mededelingen en belangrijke zaken van Kindercentrum nl en BSO Esreinschool. Terugblikken op afgelopen 2 maanden De afgelopen

Nadere informatie

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Ik help je wel illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Deze uitgave is een cadeau van ViaViela aan al onze opvangkinderen en (gast)ouders. Veel voorleesplezier! Juul doet de deur open.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar..

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Dit is alweer de laatste donderdagbrief van het jaar 2015. Wat is het allemaal snel gegaan. Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan. Iedereen kan

Nadere informatie

Het relaas van de kleine Nicolaas nr. 3

Het relaas van de kleine Nicolaas nr. 3 Het relaas van de kleine Nicolaas nr. 3 4 januari 2015 Alweer de derde nieuwsbrief van de kleine Nicolaas en de eerste in 2015. Wij willen graag alle kinderen en ouders een heel gelukkig nieuwjaar wensen.

Nadere informatie

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt.

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt. Het Kwetternest 3-jarigen Deze week zijn we begonnen met het thema OEF WAT WARM! We hebben in de groep een echte ijswinkel gemaakt. De kinderen kunnen naar hartenlust ijsjes kopen en eten. In de grote

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18 december 2015 SWS DE VLIEGER

Nieuwsbrief 18 december 2015 SWS DE VLIEGER Nieuwsbrief 18 december 2015 SWS DE VLIEGER Agenda voor de komende tijd 18 december ALLE KINDEREN s MIDDAGS VRIJ 4 januari De eerste schooldag in 2016 6 januari LOT 12 januari OUDERAVOND 18 22 januari

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2015

Nieuwsbrief december 2015 Nieuwsbrief december 2015 Terwijl we aan de voorkant van het gebouw Sinterklaas uitzwaaiden, kwamen aan de achterkant de kerstbomen naar binnen. In mum van tijd heeft het Kindcentrum een metamorfose ondergaan

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

Beste ouders, Agenda. Nummer 5 december 2015

Beste ouders, Agenda. Nummer 5 december 2015 Nummer 5 december 2015 Agenda Wo 2 dec Inloopochtend 8:15-8:30 uur Vrij 4 dec Sinterklaasviering, alle leerlingen om 12:00 uur vrij Do 17 dec Kinderen vrij om 12:00 uur i.v.m. kerstdiner 17:00-18:30 uur

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vrijbuitertjes November 2015

Nieuwsbrief De Vrijbuitertjes November 2015 Welkom We heten de volgende peuters en hun ouders van harte welkom: Amber Stoffelsen Brenna Stoffelsen Maaike Jansen Nicole van Steeg Ryan van Beekhoven Sophie Stoffelsen Stein Kooistra Thomas Schuurhannes

Nadere informatie

Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016. Beste ouder(s), verzorger(s),

Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016. Beste ouder(s), verzorger(s), Nieuwsbrief SWW Peuteropvang Nr. 5, maart 2016 Beste ouder(s), verzorger(s), De lente is begonnen!!! Op de peuteropvang is de lente 1 van de favoriete thema s van de peuters en pedagogisch medewerkers.

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar

Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar Sint en Kerst Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar 0 1 ½ In het thema 'Sint en Kerst' staat de viering van Sinterklaas en Kerst centraal. Bij het thema 'Sinterklaas', leren de kinderen hoe

Nadere informatie

Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje

Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Nieuwsbrief Waalwijk centrum. Juli 2013

Nieuwsbrief Waalwijk centrum. Juli 2013 Nieuwsbrief Waalwijk centrum Juli 2013 De bladeren zijn weer aan het vallen: de herfst is begonnen. We genieten nog van een paar mooie zonnige najaarsdagen. Buiten valt er weer genoeg te ontdekken en beleven.

Nadere informatie

Nieuws uit groep 4 december 2014

Nieuws uit groep 4 december 2014 De tweede periode van dit schooljaar zit erop. Ook in deze periode hebben we weer veel geleerd en gedaan. We hebben genoten van de lessen rondom herfst, de spannende tijd van Sinterklaas en een fijne,

Nadere informatie

Het Berichtje Donderdag 05-11-2015. MR Verkiezingen: Namens de MR nodigen wij ouders uit om zich aan te melden voor de Medezeggenschapsraad.

Het Berichtje Donderdag 05-11-2015. MR Verkiezingen: Namens de MR nodigen wij ouders uit om zich aan te melden voor de Medezeggenschapsraad. Basisschool St. Joris Samenwerken, samen leren, samen Looistraat4 A 6582 BC HEUMEN 024-3581176 e-mail: directie@jorisheumen.nl website: www.jorisheumen.nl Het Berichtje Donderdag 05-11-2015 Kalender: 13-11

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

23 3 januari K E R S T V A K A N T I E

23 3 januari K E R S T V A K A N T I E AGENDA maandag t/m vrijdag 23 3 januari K E R S T V A K A N T I E januari 2014 Activiteit culturele activiteiten vrijdag 10 Bezoek Scheepvaartmuseum groep 7A en 7C Rijksmuseum groep 6C en van Goghmuseum

Nadere informatie

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema "water" In dit thema staat water centraal.

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema water In dit thema staat water centraal. Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus Seizoen 2013 / 2014 Thema "water" In dit thema staat water centraal. Water komt uit de kraan maar zit ook in een fles, je kunt het drinken maar je

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Wie is er goed in een feestje bouwen? We lezen vandaag boeken over feestjes.

Wie is er goed in een feestje bouwen? We lezen vandaag boeken over feestjes. Maandag 19-11 Puk viert feest. We maken eigen feestmuts. Weten we aan het einde nog de hele zin? Tijdens het Dinsdag 20-11 Samen met de kinderen gaan wij gezellig dansen. Wie is er goed in een feestje

Nadere informatie

goede en frisse moed tegenaan! Voor actuele zaken en de laatste foto s kunt u onze pagina liken op Facebook en Instagram. Team De Zoete Inval

goede en frisse moed tegenaan! Voor actuele zaken en de laatste foto s kunt u onze pagina liken op Facebook en Instagram. Team De Zoete Inval Nieuwsbrief Kinderdagverblijf Kinderd blijf januari 2019 Nr. 36 Inleiding Beste ouders/ verzorgers, We willen jullie allemaal een heel fijn 2019 wensen! De feestdagen zijn inmiddels voorbij en de winter

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kindercentrum het Klokhuis

Nieuwsbrief Kindercentrum het Klokhuis Nieuwsbrief Kindercentrum het Klokhuis Voorwoord December 2015 Sinterklaas is net weer achter de rug of het volgende feest kondigt zich alweer aan. Altijd weer een drukke maand de decembermaand, maar wel

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Weeknieuws week 50. Peutercollege weetjes:

Weeknieuws week 50. Peutercollege weetjes: Weeknieuws week 50 Peutercollege weetjes: - We hebben een nieuwe collega in onze invalpool. Haar naam is Albertina dos Santos en we zijn erg blij dat ze ons team komt versterken. - Heeft u al aan de leidster

Nadere informatie

Huilen als communicatiemiddel

Huilen als communicatiemiddel Huilen als communicatiemiddel Vanaf de geboorte hebben baby s mogelijkheden om te communiceren. Het communiceren verloopt in het begin heel onbeholpen: door te huilen, zuigen en kijken. Later door zich

Nadere informatie

A G E N D A. Kerstviering. Denkt u nog even aan het meegeven van glazen potjes. Vrij. 18 dec. Speelgoedochtend groep 1/2, 3 en 4

A G E N D A. Kerstviering. Denkt u nog even aan het meegeven van glazen potjes. Vrij. 18 dec. Speelgoedochtend groep 1/2, 3 en 4 W E E K B R I E F Nr. 15 04 december 2015 Datum Omschrijving A G E N D A Woe. 16 dec. Kerstviering. Denkt u nog even aan het meegeven van glazen potjes. Vrij. 18 dec. Speelgoedochtend groep 1/2, 3 en 4

Nadere informatie

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Sprinkhaan, seizoen 2013 / 2014

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Sprinkhaan, seizoen 2013 / 2014 Welkom op de eigen pagina van speelzaal Sprinkhaan, seizoen 2013 / 2014 Puk is jarig! Vieren jullie dit met ons mee? Klik hier voor de uitnodiging. Thema: Wat heb jij aan vandaag? Het thema wat heb jij

Nadere informatie

OUDERINFORMATIEBRIEF VSO

OUDERINFORMATIEBRIEF VSO OUDERINFORMATIEBRIEF VSO Jaargang 8 Maand: Januari 20-12-2013 Beste ouders en verzorgers, 2013 zit er alweer bijna op, de eerste periode van dit schooljaar is weer voorbij gevlogen. We hebben een drukke

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05

NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05 NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05 Algemeen: HONDEN OP HET SCHOOLPLEIN Gisteren is er weer een kind op het schoolplein gebeten door een kleine hond. Gelukkig bleek de schade mee te vallen. Toch doen wij

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nieuwsbrief december Nummer 4. Agenda. Beste ouders / verzorgers,

NIEUWSBRIEF. Nieuwsbrief december Nummer 4. Agenda. Beste ouders / verzorgers, Nieuwsbrief december Nummer 4 NIEUWSBRIEF. Beste ouders / verzorgers, De teams van Dynamica XL wensen u allemaal fijne feestdagen en een liefdevol 2019! Informatie voor de locaties: MOW SO Molenwerf 1C

Nadere informatie

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden. Warm in Verona Romeo loopt een beetje rond. Dat doet hij bijna elke dag. Hij vindt het leuk om door het stadje te lopen. Door de kleine straatjes. Langs de rivier waar de meisjes de was doen. En over de

Nadere informatie

ROFFELTJE. Hij ziet het niet

ROFFELTJE. Hij ziet het niet Spechtstraat 49, 3853 VA, Ermelo, 0341-552284 ROFFELTJE > Hij ziet het niet Vol vertrouwen legt hij zijn kleine bruine handjes in die van mij. Ik heb zwarte Piet gezien vertelt hij me met glanzende bruine

Nadere informatie

Nieuwsbrief Hoera kindercentra

Nieuwsbrief Hoera kindercentra Nieuwsbrief Hoera kindercentra Datum: December 2014 Beste ouders/verzorgers, In deze editie leest u de nieuwtjes, weetjes en belangrijke informatie van onze locatie. Zo houden we u op de hoogte van wat

Nadere informatie

Jaarplan van peuter- en ouderactiviteiten Peuteropvang Czaar Peutertje. Schooljaar 2014 / 2015

Jaarplan van peuter- en ouderactiviteiten Peuteropvang Czaar Peutertje. Schooljaar 2014 / 2015 Jaarplan van peuter- en ouderactiviteiten Peuteropvang Czaar Peutertje. Schooljaar 2014 / 2015 Peuteractiviteiten gedurende het hele schooljaar: Verjaardagen: Als uw peuter jarig is mag hij/zij dit vieren,

Nadere informatie

Nieuwsbrief. - december 2013. Thema s en bijzonderheden. De vierde nieuwsbrief in het jaar 2013

Nieuwsbrief. - december 2013. Thema s en bijzonderheden. De vierde nieuwsbrief in het jaar 2013 Nieuwsbrief - december 2013 Thema s en bijzonderheden De vierde nieuwsbrief in het jaar 2013 Het jaar 2013 is bijna weer voorbij. Sint Maarten en Sinterklaas hebben we afgesloten. We hebben een leuk Sinterklaasfeest

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12 01 Goedemorgen Sinterklaas 2 02 De vriend van ieder kind 3 03 Taai taai 4 04 Zwarte Piet, kijk goed uit! 5 05 Vergeten 6 06 Lieve Sinterklaas 7 07 Go Go Amerigo 8 08 Kijk, Sinterklaas is aangekomen 9 09

Nadere informatie

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Nieuwsbrief Hoera kindercentra

Nieuwsbrief Hoera kindercentra Nieuwsbrief Hoera kindercentra Editie: Hoera Haelen Datum: december 2013. Beste ouders/verzorgers, In deze editie en nieuwe lay-out van onze nieuwsbrief leest u de nieuwtjes, weetjes en belangrijke informatie

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Vergietpiet & Kwebbelpiet

Vergietpiet & Kwebbelpiet Vergietpiet & Kwebbelpiet Een onvergetelijke Sinterklaasviering Opzet van de show Vergietpiet en Kwebbelpiet brengen een fantastische meeleeftheater voorstelling waarbij ze al snel in de grootste problemen

Nadere informatie

De afgelopen weken zijn wij op het KDV druk bezig geweest met de thema s: Sinterklaas en Kerst

De afgelopen weken zijn wij op het KDV druk bezig geweest met de thema s: Sinterklaas en Kerst KDV De Telgenkamp Elke twee maanden komt de nieuwsbrief uit, met daarin nieuwtjes, mededelingen en belangrijke zaken van Kindercentrum nl en KDV De Telgenkamp. Welkom Pieter en Eden zij begin januari bij

Nadere informatie

Nieuwsflits Nobelhorst

Nieuwsflits Nobelhorst Nieuwsflits Nobelhorst www.bsnobelhorst.nl nobelhorst@skohulst.nl December 2018 Dat december een drukke maand is weten wij op school ook. Sint is het land nog niet uit of de kerstboom staat alweer in de

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Excessief huilen. Informatie voor ouders met een huilbaby

Excessief huilen. Informatie voor ouders met een huilbaby Excessief huilen Informatie voor ouders met een huilbaby Wat is excessief huilen? Een baby die excessief (= bovenmatig, buitensporig) huilt, wordt ook wel huilbaby genoemd. Maar hoe stellen we vast of

Nadere informatie

5 manieren om je eigen pad te bewandelen

5 manieren om je eigen pad te bewandelen 5 manieren om je eigen pad te bewandelen Hierbij het nieuwe artikel met als onderwerp: 5 manieren om je eigen pad te bewandelen. Het is geschreven door wandelcoach Tineke Franssen. Tineke wandelt al een

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie