Leergang Operationeel Management

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leergang Operationeel Management"

Transcriptie

1 Inleiding De Academie Gezondheidszorg van Saxion biedt de leergang Operationeel Management voor de sectoren Gezondheidszorg en Welzijn aan. Bij alle contractactiviteiten van de Academie Gezondheidszorg van Saxion staat de wisselwerking tussen leren en werken, Saxion, werkveld, bedrijven en organisaties centraal. Doel De Leergang Operationeel Management bereidt u voor op het direct leiding geven aan uitvoerenden (professionals/beroepsbeoefenaren) dan wel op het leiding en begeleiding geven vanuit een coördinerende functie. Aan het eind van de opleiding beschikt u over de noodzakelijke kennis van operationeel management in de zorg- en de welzijnssector. Daarnaast heeft u de vereiste vaardigheden in het leidinggeven geoefend. Ook kent u de methodiek om opgedane kennis in de praktijk toe te passen, het transferprincipe. In deze leergang wordt gedurende de lessen en door middel van praktijkopdrachten de relatie met de praktijk gelegd. Dit betekent dat actuele ontwikkelingen aan de orde komen, maar tevens dat van u gevraagd wordt uw ervaringen in te brengen die u hebt opgedaan in het werkveld. Er is bewust voor gekozen in de leergang ook veel vaardigheidstrainingen op te nemen. In deze trainingen wordt geoefend aan de hand van de diverse managementrollen. Hierdoor verkrijgt u inzicht in uw eigen handelen. Het oefenen hiervan gebeurt in een veilige situatie. In de leergang wordt frequent gewerkt met zelfanalyses. Hierdoor wordt u zich bewust van uw uitgangspositie c.q. beginsituatie. U komt er achter wat u als manager beheerst, wat u als manager mist en wat u als manager wilt leren. Doelgroep U werkt in de gezondheidszorg of de welzijnssector in een relevante (leidinggevende) functie. Dit laatste betekent dat u in uw huidige werkomgeving de opdrachten voor de leergang kunt en mag uitvoeren. U bent in dienst van een organisatie, of werkt als zelfstandig ondernemer in de gezondheidszorg of de welzijnssector. Het is niet strikt noodzakelijk dat u al een leidinggevende functie heeft. U heeft een hbo-werk- en denkniveau. Als de gegevens in uw inschrijving aan bovenstaande vereisten voldoen, dan nodigen wij u uit voor een intakegesprek. Bij- en nascholing professionals De opbouw en invulling van de Leergang Operationeel Management is geheel afgestemd op de situatie en de behoeften van professionals. Alle opdrachten uit het onderwijs kunnen direct worden toegepast in de eigen werksetting en zijn daarmee onmiddellijk operationeel ondersteunend Vanzelfsprekend wordt rekening gehouden met individuele studentkenmerken, zoals verschillende leerstijlen en verschillende achtergronden. Waar mogelijk en met handhaving van het eindniveau kunnen u verkorte leerroutes worden aangeboden.

2 Inhoud Deze leergang bevat kennismodulen en vaardigheidsmodulen. In de vaardigheidsmodulen worden onder meer de 8 rollen van de manager uitgewerkt. Als basis hiervoor wordt het Handboek managementvaardigheden van R.E. Quinn en S.E. Faerman gebruikt. 0. Introductiemodule 1. Kennismodule: Externe Ontwikkeling De organisaties in de zorg- en welzijnssector hebben te maken met verschillende krachten en markten. Verschillende belangen moeten behartigd worden. Waaruit bestaat nu deze omgeving? Wie zijn uw klanten? Welke sturingsmechanismen zijn bepalend voor de organisatie? Wat is de rol van de overheid, de financiers, de klanten, wetgeving e.d.? De stof wordt behandeld vanuit kansen en bedreigingen. 2. Kennismodule: Interne ontwikkelingen in organisaties Aansluitend op de eerste module, waarin vooral de externe ontwikkelingen en sturingsmechanismen zijn beschreven, wordt in deze module bekeken wat de gevolgen hiervan zijn voor de interne organisatie. Hoe reageert/acteert men (defensief, offensief)? Op instellings- en organisatieniveau worden de volgende vragen behandeld: hoe kijkt u tegen uw organisatie aan? Welke structuur, communicatieprocessen en cultuur heersen er? Enkele begrippen die hierbij een rol spelen zijn omgeving, regiovisie, beleidsvorming, samenwerking en strategisch management. 3. Vaardigheidsmodule: Rationeel doelmodel met de rollen: bestuurdersrol producentenrol Een manager in de rol van bestuurder wordt geacht verwachtingen duidelijk te maken door onder meer planning en het stellen van doelen. De bestuurdersrol definieert in veel opzichten de stereotype sterke of grote leider. Hij is besluitvaardig, neemt initiatieven. Leiders die in deze rol excelleren, beschikken over visies die anderen kunnen volgen. Zij nemen de leiding en zorgen ervoor dat dingen gebeuren. Daarom worden zij als grote en sterke leiders beschouwd. De drie belangrijkste vaardigheden van de bestuurdersrol zijn: initiatief nemen, visie hebben, doelen stellen; ontwerpen en organiseren; effectief delegeren. De tweede rol die voortkomt uit het rationele doelmodel is de producentenrol. Deze rol is een logische aanvulling op de bestuurdersrol. De manager is zelf productief, gemotiveerd en toont inzet. Van managers in deze rol wordt ook verwacht dat ze taakgeoriënteerd zijn, zich richten op werk en grote belangstelling hebben voor de taak waar ze zelf en waar anderen mee bezig zijn.

3 De drie kernvaardigheden zijn hier: productief werken; een productieve werkomgeving bevorderen; tijd- en stressmanagement. 4. Kennismodule: Financiën, budgettering In deze module wordt een aantal basisbegrippen vanuit de bedrijfseconomie uitgelegd, nader gedefinieerd en met elkaar in verband gebracht. De begrippen worden gerelateerd aan actuele ontwikkelingen bij zorgaanbieders, Rijksoverheid en zorgverzekeraars. 5. Kennismodule: Kwaliteit In deze module wordt actuele wet- en regelgeving behandeld en de implicaties ervan voor het praktijkveld, leidinggevenden en organisatie. Daarnaast worden de volgende kwaliteitsmodellen behandeld: het INK-managementmodel het HKZ-model het MIK V-model en het begrip Investors in People 6. Kennismodule: Beleid; managementinformatiesystemen op operationeel niveau Beleid, beleidsuitvoering en communicatie zijn in deze module drie belangrijke begrippen. Hoe wordt beleid geformuleerd, onderbouwd en geïmplementeerd. Welke systemen komen daarbij aan de orde? Systemen in een organisatie zijn de regels en procedures waarmee het dagelijks functioneren gestuurd wordt. Een systeem kan geheel of gedeeltelijk geautomatiseerd zijn. 7. Vaardigheidsmodule: Intern procesmodel met de rollen: coördinatorrol; controleursrol. In zijn rol van coördinator heeft de manager als taak ervoor te zorgen dat de werkstroom soepel verloopt en dat activiteiten worden uitgevoerd volgens hun relatieve belangrijkheid, met een minimum aan conflicten tussen individuen, werkgroepen of werkeenheden. De coördinator moet erop toezien dat de juiste mensen op de juiste plaats en op het juiste moment de juiste taak verrichten. Bij het uitoefenen van de coördinatorrol is de manager afhankelijk van drie vaardigheden, die nauw met elkaar verbonden zijn: projectmanagement; taken ontwerpen; crossfunctioneel management. Deze drie vaardigheden zijn doorslaggevend voor voltooien van werk in een organisatie. Zij zijn fundamenteel voor het dagelijks functioneren van een organisatie en het behoud van haar stabiliteit en continuïteit. De taken van een controleur kunnen in geen enkele organisatie worden genegeerd. De rol kan getypeerd worden als: kennis hebben van de procedures van de werkeenheid en deze kunnen

4 toetsen. Controleurs letten op essentiële signalen van hun team, maar houden daarnaast ook hun eigen werk in de gaten. De werkzaamheden van een controleur zullen aan de hand van drie kernvaardigheden worden bestudeerd: controleren van het eigen functioneren; controleren van het collectief functioneren; controleren van het functioneren van de organisatie. 8. Kennismodule: Personeelsbeleid en Personeelsmanagement Een aantal ontwikkelingen en instrumenten van personeelsbeleid wordt uitgelegd en met elkaar in verband gebracht. Onderdelen van de module zijn: beleid ten aanzien van oudere medewerkers, arbeidsomstandigheden, functioneringsgesprek, beoordelingsgesprek, ziekteverzuim, de lerende organisatie. De arbeidsomstandigheden (arbo) komen hier natuurlijk ook aan de orde. Daarnaast wordt het begrip de lerende innovatieve organisatie behandeld. 9. Vaardigheidsmodule: Human Relations Model met de rollen: mentorrol; stimulatorrol. De rol van mentor kan ook de betrokken, menselijke rol genoemd worden. Deze benaming duidt op een zorgzame en meelevende benadering. Bij het vervullen van de rol van mentor luistert de manager. Hij ondersteunt rechtmatige verzoeken, laat zijn waardering merken, geeft complimenten en eer aan wie eer toekomt. Werknemers zijn belangrijke bedrijfsmiddelen en moeten worden begrepen, gewaardeerd en ontwikkeld. De manager helpt bij de planning van individuele ontwikkeling en zorgt voor mogelijkheden voor training en ontwikkeling van vaardigheden. De drie vaardigheden bij deze rol zijn: inzicht in uzelf en anderen; effectief communiceren; ontwikkeling van ondergeschikten. De stimulator gebruikt voor een deel dezelfde vaardigheden als de mentor, zoals luisteren, empathie en ontvankelijkheid voor de behoeften van anderen. De rol van stimulator gaat echter hoofdzakelijk over werken met groepen. De belangrijkste vaardigheden zijn: teambuilding; participerende besluitvorming; conflictmanagement. 10. Kennismodule: Marketing Marketing is de laatste jaren een steeds belangrijker begrip geworden voor managers binnen de gezondheidszorg. Krimpende budgetten, stijgende kosten en concurrentie nopen instellingen om te zoeken naar andere middelen om hun begroting en exploitatie sluitend te krijgen. De relatie tussen strategische beleidsplanning en marketing komt aan de orde en het maken van een marketingplan.

5 11. Vaardigheidsmodule: Open Systeem Model met de rollen innovatorrol; bemiddelaarsrol. Bij de rol van innovator hoort het gebruik van creativiteit en het begeleiden van veranderingen en overgangen in de organisatie. Op dit moment zijn veranderingen onvermijdelijk, op elk gebied. Bovendien zijn verandering en vernieuwing vaak zelfs wenselijk en noodzakelijk voor het functioneren, groeien en overleven van bedrijven. Aan de orde is tegenwoordig niet het feit dat organisaties veranderingen ondergaan, maar wel hoe men met die veranderingen omgaat. De drie vaardigheden van de innovator zijn: leven met verandering; creatief denken; management van veranderingen. Waar de innovator veranderingen en betere werkmethoden ziet, weet de bemiddelaar deze ideeën effectief te presenteren en te verkopen. In een organisatie heeft een goed idee alleen effect als duidelijk is dat uitvoering ervan voordelen heeft. De vaardigheden van de bemiddelaar zijn: een machtsbasis opbouwen en handhaven; onderhandelen over inzet en overeenstemming; ideeën presenteren. 12. Integratiemodule: De weg naar het meesterschap In deze module vindt integratie plaats van al het geleerde. U maakt een sterkte- en zwakteanalyse van de 8 managementrollen en de daarbij behorende 24 vaardigheden en stelt een ontwikkelplan voor de toekomst op. Het schrijven van een afdelingsbeleidsplan of een projectplan is de afronding van de leergang. Structuur van de opleiding Alle modules starten met een zelfevaluatie. Aan de hand van de uitkomsten hiervan stelt u uw persoonlijke leerdoelen op. Iedere kennismodule wordt in 3 lesweken gegeven en heeft 40 studiebelastingsuren (SBU). De vaardigheidsmodulen en de integratiemodule worden ieder binnen een periode van 6 weken gegeven en omvatten 80 SBU. De totale omvang van de studie bedraagt 700 SBU; dit is inclusief de introductie en het eindgesprek. De modulen worden afgesloten met een toetsende opdracht die individueel moet worden uitgevoerd en waarvoor men minimaal een voldoende dient te halen. Bij de afronding van de leergang ontvangt u een diploma. Algemene informatie Studiedag en -tijden De bijeenkomsten van de leergang vinden plaats op de donderdagmorgen (van 9.00 tot uur) donderdagmiddag ( ) en soms de hele donderdag (van 9.00 tot uur).

6 De leergang start in januari 2015 en wordt afgerond in mei De opleiding vindt doorgang bij voldoende deelname. De uiterste aanmelddatum is 18 december Cursusplaats Saxion, locatie Enschede, gebouw Ko Wieringa Bezoekadres: M.H. Tromplaan 28, Enschede Postadres: Saxion Academie Gezondheidszorg Postbus KB Enschede Kosten: De gehele leergang (12 modulen) kunnen wij u aanbieden voor 5.100,- Voorwaarden hierbij zijn dat u een studiecontract ondertekent waarin u aangeeft de gehele leergang te zullen afnemen en dat u het bedrag in maximaal 4 termijnen betaalt. De prijs is inclusief het boek Handboek managementvaardigheden van R.E. Quinn e.a., het cursusmateriaal van alle modulen en koffie of thee. Daarnaast dient u een beperkt aantal boeken zelf aan te schaffen. Het is mogelijk sommige modulen te volgen (afhankelijk van de groepssamenstelling). U kunt een keuze maken uit de modulen 1 t/m 11. U betaalt dan per kennismodule 420,- en per vaardigheidsmodule 750,- Bij de prijs zijn de cursusmap en koffie of thee inbegrepen, maar het Handboek Managementvaardigheden (R.E. Quinn e.a.) en overige literatuur moet u zelf aanschaffen. Uitvoerenden De uitvoering geschiedt door docenten van Saxion: Hedwig Hilhorst (MSc, MHD) Aart van den Berg Hans Schreurs( MSc, MHSC) Meer informatie: Saxion, Academie Gezondheidszorg Inhoudelijk bij mw. Hedwig Hilhorst [MSc], coördinator van de Leergang Operationeel Management. Telefoon: h.j.c.m.hilhorst@saxion.nl Praktische informatie kunt u vragen bij Gea Heerink, Academie Gezondheidszorg Telefoon: g.j.m.heerink@saxion.nl Wijzigingen voorbehouden

7 Inschrijfprocedure en annuleringsvoorwaarden: Aanmelding leergang: Aanmelding voor de leergang vindt schriftelijk plaats. Plaatsing geschiedt in volgorde van binnenkomst van de aanmelding. Als u zich heeft aangemeld, ontvangt u van ons een schrijven waarin vermeld staat of u als deelnemer geplaatst bent. Vervolgens ontvangt u de benodigde cursusinformatie en informatie over de wijze van betaling. U ondertekent een contract waarmee u zich akkoord verklaart met het, al dan niet in termijnen, betalen van de gehele leergang. Bij het niet voldoen aan de betalingsverplichting zijn eventuele invorderingskosten voor uw rekening. Na ontvangst van de betaling ontvangt u een bevestiging van de inschrijving. Annulering kan alleen schriftelijk gebeuren. De datum waarop uw schriftelijke annulering bij de Academie Gezondheidszorg is bepalend. Annulering acht weken of meer vóór aanvang van de cursus leidt tot restitutie van het cursusbedrag minus 150,- bureaukosten. Annulering tussen acht en vier weken voor de cursusaanvang leidt tot restitutie van 50% van het cursusgeld. Indien u binnen vier weken voor aanvang annuleert, berekenen wij het volledige bedrag. In beginsel kunt u uw cursusplaats niet aan een ander overdragen, dit kan eventueel alleen in overleg met de Academie Gezondheidszorg. Mocht de leergang volgeboekt zijn, dan worden de overinschrijvingen op een wachtlijst geplaatst. In volgorde wordt de lijst geraadpleegd bij vrijkomende plaatsen, of bij een herhaling van de leergang. Wanneer de leergang onvoldoende belangstelling heeft, houdt de Academie Gezondheidszorg zich het recht voor de leergang af te gelasten. Zij die zich hebben ingeschreven ontvangen daarvan schriftelijk bericht. De eventueel betaalde cursusgelden worden per omgaande teruggestort.

8 Aanmelding modulen: U kunt zich voor de modulen 1 t/m 11 separaat inschrijven. Aanmelding voor de modulen vindt schriftelijk plaats. Plaatsing geschiedt in volgorde van binnenkomst van aanmelding. Als u zich heeft aangemeld, ontvangt u van ons een schrijven waarin vermeld staat of u als deelnemer geplaatst bent. Vervolgens ontvangt u de cursusinformatie en informatie over de wijze van betaling. Bij het niet voldoen aan de betalingsverplichting zijn eventuele invorderingskosten voor uw rekening. Nadat Saxion uw betaling heeft ontvangen, krijgt u een bevestiging van uw inschrijving. Annulering kan alleen schriftelijk gebeuren. De datum waarop de schriftelijke annulering bij het Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn en Technologie binnenkomt is bepalend. Annulering acht weken of meer vóór aanvang van de module leidt tot restitutie van het cursusbedrag minus 75,- bureaukosten. Annulering tussen acht en vier weken voor de moduleaanvang leidt tot restitutie van 50% van het cursusgeld. Indien u binnen vier weken voor aanvang van de module annuleert, berekenen wij het volledige bedrag. In beginsel kunt u uw cursusplaats niet aan een ander overdragen, dit kan eventueel alleen in overleg met de Academie Gezondheidszorg. Mocht de module volgeboekt zijn, dan worden de overinschrijvingen op een wachtlijst geplaatst. Bij vrijkomende plaatsen, of bij een herhaling van de module, worden cursisten geplaatst op volgorde van hun plek op de wachtlijst. Wanneer de module onvoldoende belangstelling heeft, houdt de Academie Gezondheidszorg zich het recht voor de module af te gelasten. Zij die zich hebben ingeschreven ontvangen schriftelijk bericht van het vervallen van de module. De eventueel betaalde gelden worden per omgaande teruggestort.

Zelftest managementrollen (Quinn)

Zelftest managementrollen (Quinn) pag.: 1 van 10 Zelftest managementrollen (Quinn) Bron: Persoonlijk meesterschap in management, voorbij rationeel management Auteur: R.E. Quinn Uitgever: Academic Service (1998) Hierachter vindt u een vragenlijst

Nadere informatie

MANAGER, EEN VEELEISENDE BAAN

MANAGER, EEN VEELEISENDE BAAN Trefwoorden: leidinggeven, managementvaardigheden, model van Quinn MANAGER, EEN VEELEISENDE BAAN Veelgehoorde uitspraken van managers zijn Ik kom niet meer toe aan mijn eigen werk! en Ik ben de hele dag

Nadere informatie

De Geschiedenis van het Quinn-model

De Geschiedenis van het Quinn-model De ondernemer, schizofreen, jongleur, of beide? Voorstelling Quinn De Geschiedenis van het Quinn-model De Geschiedenis van het Quinn-model De Geschiedenis van het Quinn-model Human Relations Model Cohesion,

Nadere informatie

BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER

BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER INLEIDING CURSUS PRAKTIJKMANAGEMENT Deze cursus is voor iedereen die binnen de praktijk (voor een deel) verantwoordelijk is voor het dagelijks aansturen van de organisatie,

Nadere informatie

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken www.segment.nl BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken Investeren in uw persoonlijk vakmanschap 3 Samen studeren in een vaste groep 3 Persoonlijke benadering 3 Gemotiveerde studenten 3 Enthousiaste

Nadere informatie

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Leergang Procesbegeleiding samenwerking, organisatie en innovatie in de eerste lijn voor nieuwe ROS-adviseurs (code L13-2) Voor

Nadere informatie

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Hieronder volgt een beschrijving van de cursussen die vanuit het project DLB in het najaar van 2012 worden georganiseerd. Er zijn drie cursussen, bedoeld voor:

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

Post-hbo Strategisch vrijwilligersmanagement

Post-hbo Strategisch vrijwilligersmanagement Post-hbo Strategisch vrijwilligersmanagement Is uw personeelsbeleid klaar voor het werken met vrijwilligers? Tijden veranderen. Bezuinigingen zorgen er voor dat in veel sectoren steeds meer een beroep

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding coördinator/hoofd BHV

Informatieblad. Opleiding coördinator/hoofd BHV Informatieblad Opleiding coördinator/hoofd BHV Waarom kiezen voor ccb groep? in 3 dagen uw diploma Coördinator / Hoofd BHV behalen interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen ruime

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Opleiding Psychosociale therapie

Algemene voorwaarden Opleiding Psychosociale therapie Algemene voorwaarden Opleiding Psychosociale therapie Versie 2.0 Datum: 26/03/2019 De Roos Opleidingen Inhoud Inhoud... 2 Vooraf... 3 Artikel 1: Aanmelding studie tot Psychosociaal Therapeut... 3 Artikel

Nadere informatie

QUINN-MODEL. CompetenZa info@competenza.nu www.competenza.nu

QUINN-MODEL. CompetenZa info@competenza.nu www.competenza.nu QUINN-MODEL In onze adviestrajecten en gesprekken met opdrachtgevers maken wij vaak gebruik van het zgn. Quinn-model. Een handig hulpmiddel om samen, met een zo objectief mogelijke blik, naar het bedrijf

Nadere informatie

Cursus. montessori leidster

Cursus. montessori leidster Cursus voor montessori leidster van peutergroepen en kinderdagverblijven Brochure cursus Cursus voor montessori leidster van peutergroepen en kinderdagverblijven Achtergrond Doelgroep Inhoud Cursusopzet

Nadere informatie

Print dit formulier zodat je het in kunt vullen. Vervolgens kun je het opsturen of mailen. Achternaam

Print dit formulier zodat je het in kunt vullen. Vervolgens kun je het opsturen of mailen. Achternaam Aanmeldingsformulier Opleiding Specialist Hoogbegaafdheid & Vrijeschool 2017-2018 Vrij Hoog Print dit formulier zodat je het in kunt vullen. Vervolgens kun je het opsturen of mailen. Administratieve gegevens:

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding coördinator/hoofd BHV

Informatieblad. Opleiding coördinator/hoofd BHV Informatieblad Opleiding coördinator/hoofd BHV Waarom kiezen voor ccb groep? in 3 dagen uw diploma Coördinator / Hoofd BHV behalen interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen ruime

Nadere informatie

Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg

Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Weet u wat het woord compliance betekent? Misschien herkent u het woord direct en weet u wat de betekenis is, maar

Nadere informatie

Het exit van de testmanager. Het exit van de testmanager

Het exit van de testmanager. Het exit van de testmanager Het exit van de testmanager Regie boven Management Onderwerp: Datum: Aanwezigen: Classificatie: Het exit van de testmanager 4 oktober 2011 v1.0 2 De vragen Wat maakt een manager? De samenstellende

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding preventiemedewerker

Informatieblad. Opleiding preventiemedewerker Informatieblad Opleiding preventiemedewerker Waarom kiezen voor ccb groep? interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving)

Nadere informatie

Kent u de verschillende taken en verantwoordelijkheden van een manager;

Kent u de verschillende taken en verantwoordelijkheden van een manager; Middle Management I Middle Management I is opgebouwd uit drie van de zes modules die in het programma van de Leergang Middle Management zitten; te weten; leidinggeven aan teams, organiseren en plannen;

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding preventiemedewerker

Informatieblad. Opleiding preventiemedewerker Informatieblad Opleiding preventiemedewerker Waarom kiezen voor ccb groep? interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving)

Nadere informatie

Cursus DSM IV (5) en Psychopathologie

Cursus DSM IV (5) en Psychopathologie Cursus DSM IV (5) en Psychopathologie Geaccrediteerd door de VVH De Academie voor Haptonomie, ITH en Synergos bieden gezamenlijk de cursus DSM IV/Psychopathologie aan. Bijzonder aan dit aanbod is allereerst

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding reanimatie & AED

Informatieblad. Opleiding reanimatie & AED Informatieblad Opleiding reanimatie & AED Waarom kiezen voor ccb groep? interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving) ruime

Nadere informatie

Opleiding. Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Dé opleiding voor en door praktijkmanagers van morgen.

Opleiding. Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Dé opleiding voor en door praktijkmanagers van morgen. Opleiding Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Dé opleiding voor en door praktijkmanagers van morgen Periode April t/m juni 2017 10 modules verdeeld over 7 lesdagen Locatie Driebergen en Eindhoven www.huisartsvanmorgen.nl

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Persoonlijk intakegesprek master 4. Module Verandermanagement 5. Module Marketing & Communicatie 6.

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Persoonlijk intakegesprek master 4. Module Verandermanagement 5. Module Marketing & Communicatie 6. 1 Inhoudsopgave Inleiding 4 Persoonlijk intakegesprek master 4 Module Verandermanagement 5 Module Marketing & Communicatie 6 Rooster 7 Opleidingskosten 7 Netherlands Business Academy Postbus 6546 4802

Nadere informatie

Medisch leiderschap in een zorggroep. Maarten Klomp, huisarts 23 maart 2018

Medisch leiderschap in een zorggroep. Maarten Klomp, huisarts 23 maart 2018 Medisch leiderschap in een zorggroep Maarten Klomp, huisarts 23 maart 2018 Even voorstellen Maarten Klomp, huisarts - Gezondheidscentrum Achtse Barrier, Eindhoven - Medisch directeur zorggroep DOH (tot

Nadere informatie

A c e! Z e l f t e s t M a n a g e m e n t r o l l e n

A c e! Z e l f t e s t M a n a g e m e n t r o l l e n Training Coaching Consulting Interim Management Den Haag Amsterdam Den Bosch Rotterdam Zwolle Utrecht Arnhem Amersfoort Breda Eindhoven Maastricht Brussel Antwerpen A c e! Z e l f t e s t M a n a g e m

Nadere informatie

Managementkit rapportage

Managementkit rapportage Managementkit rapportage Naam: Mevrouw Lieke de Wit Geboortedatum: 1 januari 1970 Hoogstgenoten opleiding: HBO Adviseur: De heer Projectbureau Datum: 28 februari 2013 Inleiding Dit rapport gaat over de

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding beheerder brandmeldinstallatie (BBMI)

Informatieblad. Opleiding beheerder brandmeldinstallatie (BBMI) Informatieblad Opleiding beheerder brandmeldinstallatie (BBMI) Waarom kiezen voor ccb groep? In 1,5 dagen uw diploma Beheerder brandmeldinstallatie behalen interactief lesprogramma met veel ruimte voor

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs

Algemene voorwaarden Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs ALGEMENE VOORWAARDEN NATIONALE BEROEPSOPLEIDING ZWEMONDERWIJS Algemene voorwaarden Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs Artikel 1. Definities In deze algemene voorwaarden worden de volgende definities

Nadere informatie

Voorwaarden voor deelname aan activiteiten met open inschrijving

Voorwaarden voor deelname aan activiteiten met open inschrijving Voorwaarden voor deelname aan activiteiten met open inschrijving Je wilt deelnemen aan een activiteit van Corael Opleidingen met open inschrijving omdat je jezelf als professional en/of als individu wilt

Nadere informatie

Cursus Leiderschapsvaardigheden

Cursus Leiderschapsvaardigheden Cursus Leiderschapsvaardigheden Persoonlijk Leiderschap Strategisch Leidinggeven Samenwerken Beleid en Organisatie Leiderschapsvaardigheden en Managementtools Algemene informatie De opleiding Leiderschapsvaardigheden

Nadere informatie

PROTASK ACADEMY B.V. PROTASK ACADEMY B.V.

PROTASK ACADEMY B.V. PROTASK ACADEMY B.V. Algemene voorwaarden Deze algemene voorwaarden gelden bij het aangaan van een verbintenis met PROTASK ACADEMY B.V., tenzij hiervan schriftelijk wordt afgeweken. 1. Cursussen met open inschrijving 1.1 Aanmelding

Nadere informatie

Opleiding. Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Dé opleiding voor en door praktijkmanagers van morgen. www.huisartsvanmorgen.nl.

Opleiding. Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Dé opleiding voor en door praktijkmanagers van morgen. www.huisartsvanmorgen.nl. Opleiding Periode maart t/m juni 2016 11 modules verdeeld over 6 lesdagen Locatie Bergse Bossen in Driebergen www.huisartsvanmorgen.nl P R A K T I J K M A N A G E M E N T De opleiding tot praktijkmanager

Nadere informatie

Opleiding. Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Dé opleiding voor en door praktijkmanagers van morgen. www.huisartsvanmorgen.nl.

Opleiding. Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Dé opleiding voor en door praktijkmanagers van morgen. www.huisartsvanmorgen.nl. Opleiding Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Dé opleiding voor en door praktijkmanagers van morgen Periode September t/m december 2016 11 modules verdeeld over 6 lesdagen Locatie Bergse Bossen in Driebergen

Nadere informatie

NBF Opleidingsbrochure 2013-2014 Wedstrijdleiders

NBF Opleidingsbrochure 2013-2014 Wedstrijdleiders NBF Opleidingsbrochure 2013-2014 Wedstrijdleiders Nederlandse Bowling Federatie Veenendaal, oktober 2013 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opleiding wedstrijdleider 4 Wedstrijdleider niveau 1 5 Wedstrijdleider

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding herhaling ploegleider BHV

Informatieblad. Opleiding herhaling ploegleider BHV Informatieblad Opleiding herhaling ploegleider BHV Waarom kiezen voor ccb groep? interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving)

Nadere informatie

Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk

Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk Deze éénjarige leergang bereidt u voor op de functie van praktijkondersteuner/-verpleegkundige in de huisartsenpraktijk (POH). Het lesprogramma sluit

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding beheerder brandmeldinstallatie (BBMI)

Informatieblad. Opleiding beheerder brandmeldinstallatie (BBMI) Informatieblad Opleiding beheerder brandmeldinstallatie (BBMI) Waarom kiezen voor ccb groep? In 1,5 dagen uw diploma Beheerder brandmeldinstallatie behalen interactief lesprogramma met veel ruimte voor

Nadere informatie

Aanmeldings- en annuleringsvoorwaarden

Aanmeldings- en annuleringsvoorwaarden Aanmeldings- en annuleringsvoorwaarden Opleidingen en nascholingen Educatie Zorgsector JUNI 2015 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 1. Aanmeldings- annuleringsvoorwaarden opleidingen... 5 1.1 Aanmelding

Nadere informatie

Brochure. Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag. HR en de aanpak van ziekteverzuim

Brochure. Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag. HR en de aanpak van ziekteverzuim Brochure Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag HR en de aanpak van ziekteverzuim Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag 4 Algemene informatie over de training

Nadere informatie

Academie voor bijzondere wetten

Academie voor bijzondere wetten Academie voor bijzondere wetten Algemene voorwaarden Als twee partijen een verbintenis aangaan, in dit geval met betrekking tot het verzorgen van een training, is het goed dat er een aantal afspraken wordt

Nadere informatie

LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP

LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP VERGROOT DE REIKWIJDTE VAN JE SCHOOL VERDIEP JE LEIDERSCHAP LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP VOOR SCHOOLLEIDERS EN MIDDENMANAGERS IN HET ONDERWIJS VOORJAAR 2018 WWW.NSO-CNA.NL LEERGANG

Nadere informatie

Praktijkmanagement 1e lijn

Praktijkmanagement 1e lijn Hét Praktijkcollege_Health organiseert de leergang: Praktijkmanagement 1e lijn Binnen de 1e lijn gezondheidszorg en met name de huisartsvoorziening, is er steeds meer behoefte aan een manager die ter ondersteuning

Nadere informatie

a. Buteyko Academie: de Buteyko Academie, gevestigd te Zevenaar, KVK 09 11 93 99.

a. Buteyko Academie: de Buteyko Academie, gevestigd te Zevenaar, KVK 09 11 93 99. Algemene Voorwaarden Buteyko Academie (Versie januari 2014) Artikel 1. Begripsbepalingen 1.1. In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder: a. Buteyko Academie: de Buteyko Academie, gevestigd te Zevenaar,

Nadere informatie

Brochure. Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag. Basiskennis opdoen voor de HR-praktijk

Brochure. Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag. Basiskennis opdoen voor de HR-praktijk Brochure Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag Basiskennis opdoen voor de HR-praktijk Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag 4 Algemene informatie over de training

Nadere informatie

Opleiding instructeur BHV- onderdeel brand en ontruiming

Opleiding instructeur BHV- onderdeel brand en ontruiming Informatieblad Opleiding instructeur BHV- onderdeel brand en ontruiming Waarom kiezen voor ccb groep? In 10½ dag uw diploma instructeur BHV Brand en Ontruiming van het NIBHV behalen vaardigheden beoefenen

Nadere informatie

De leergang LHBM start bij voldoende belangstelling (minimaal acht deelnemers). Het streven is de leergang minimaal één maal per jaar te houden.

De leergang LHBM start bij voldoende belangstelling (minimaal acht deelnemers). Het streven is de leergang minimaal één maal per jaar te houden. Deelnemers aan deze leergang verbreden hun kennis op verschillende bedrijfskundige domeinen en passen deze direct toe in hun eigen werkomgeving. Aan het eind van de leergang zijn de kosten van de opleiding

Nadere informatie

Informatieblad Workshop kinder-ehbo

Informatieblad Workshop kinder-ehbo Informatieblad Workshop kinder-ehbo Waarom kiezen voor ccb groep? interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving) ruime leslokalen,

Nadere informatie

Informatieblad. herhaling BHV

Informatieblad. herhaling BHV Informatieblad herhaling BHV Waarom kiezen voor ccb groep? jaarlijks wisselend en interactief lesprogramma vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving) inpandig praktijkhuis, uitstekende

Nadere informatie

Financieel Management op hbo-niveau

Financieel Management op hbo-niveau Financieel Management op hbo-niveau Als bedrijfskundig professional is uw visie heel belangrijk. Ontwikkelingen in de organisatie signaleert u direct en deze gebruikt u als basis voor uw bedrijfsstrategie.

Nadere informatie

Praktijkmanagement 1e lijn

Praktijkmanagement 1e lijn Apozem is een opleidingsinstituut dat zich met name bezighoudt met het ontwikkelen en uitvoeren van leergangen/trainingen op het gebied van de 1e lijn gezondheidszorg en welzijn. Praktijkmanagement 1e

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden woensdag 21 maart 2007

Algemene Voorwaarden woensdag 21 maart 2007 Algemene Voorwaarden woensdag 21 maart 2007 - Algemene voorwaarden: 1. De inschrijving is gegarandeerd als het inschrijfformulier volledig ingevuld en online is verstuurd naar Avenida Brasil Taaltrainingen

Nadere informatie

Analyse en interpretatie van DIRECTIE. Teamscore Team A: Doel en Teamgericht

Analyse en interpretatie van DIRECTIE. Teamscore Team A: Doel en Teamgericht Analyse en interpretatie van DIRECTIE Teamscore Team A: Doel en Teamgericht De Teamscore is redelijk evenwichtig verdeeld. Tegelijkertijd zien we dat er sprake is van enige afplatting, zie onderstaande

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN

STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN De specialisatiemodule Trainersvaardigheden is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden!

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Stichting BMEC

Algemene Voorwaarden Stichting BMEC Algemene Voorwaarden Stichting BMEC Hieronder vindt u de algemene voorwaarden van Stichting BMEC. Wij gaan ervan uit dat u deze voorwaarden kent indien u met ons een samenwerking aangaat. Begripsbepalingen

Nadere informatie

De testmanager. Het definitieve exit. De vragen. Wat maakt een manager? Welke invloed hebben recente ontwikkelingen? En nu? De samenstellende delen

De testmanager. Het definitieve exit. De vragen. Wat maakt een manager? Welke invloed hebben recente ontwikkelingen? En nu? De samenstellende delen De testmanager Het definitieve exit Onderwerp: De testmanager, het definitieve exit Datum: 4 oktober 2011 Aanwezigen: Classificatie: v0.1 De vragen Wat maakt een manager? De samenstellende

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding herhaling kinder-ehbo

Informatieblad. Opleiding herhaling kinder-ehbo Informatieblad Opleiding herhaling kinder-ehbo Waarom kiezen voor ccb groep? interactief lesprogramma met veel praktijkoefeningen vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving) ruime leslokalen,

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding basisveiligheid VCA

Informatieblad. Opleiding basisveiligheid VCA Informatieblad Opleiding basisveiligheid VCA Waarom kiezen voor ccb groep? In 1 dag uw VCA diploma halen interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen inpandig praktijkhuis, uitstekende

Nadere informatie

Informatieblad basisopleiding BHV

Informatieblad basisopleiding BHV Informatieblad basisopleiding BHV Waarom kiezen voor ccb groep? interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving) inpandig

Nadere informatie

Project Deskundigheidsbevordering Lokale Belangenbehartiging

Project Deskundigheidsbevordering Lokale Belangenbehartiging Inhoud van de cursussen van DLB, voorjaar 2012 Hieronder volgt een beschrijving van de cursussen die vanuit het project DLB in het voorjaar van 2012 worden georganiseerd. Er zijn vier cursussen, bedoeld

Nadere informatie

MODULAIRE MANAGEMENTTRAININGEN

MODULAIRE MANAGEMENTTRAININGEN MODULAIRE MANAGEMENTTRAININGEN Basisvaardigheden de performance manager De manager als change manager De manager als connecting and inspiring leader Op weg naar een beter presterender organisatie WIE ZIJN

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding adembescherming voor de bedrijfshulpverlener

Informatieblad. Opleiding adembescherming voor de bedrijfshulpverlener Informatieblad Opleiding adembescherming voor de bedrijfshulpverlener Waarom kiezen voor ccb groep? In 3 dagen uw diploma adembescherming voor de bedrijfshulpverlener van het NIBHV behalen vaardigheden

Nadere informatie

Samsara Yoga Opleiding www.samsara.nl info@samsara.nl KvK 58191828

Samsara Yoga Opleiding www.samsara.nl info@samsara.nl KvK 58191828 Cursus,- en betalingsvoorwaarden en mogelijkheden voor gespreide betaling van Samsara Yoga Opleiding, 4 jarige yoga docentenopleiding 2015-2019, start september 2015 De student(e) meldt zich aan via het

Nadere informatie

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving -

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - Het vak van intern adviseur De meeste interne adviseurs hebben vaak twee beroepen: naast het vak

Nadere informatie

Leergang Opleidingsmanagement

Leergang Opleidingsmanagement Leergang Opleidingsmanagement Voor Trainingscoördinatoren Opleidingsmanagers Leidinggevenden met opleidingstaken Hoe kan ik gezond verstand plannen onderbouwen met bewezen modellen en inzichten? Hoe overtuig

Nadere informatie

Examendata Financieel Management en Calculatie

Examendata Financieel Management en Calculatie Rijswijk, 27 juli 2008 Geachte dames en heren, In juni van dit jaar heeft het exameninstituut SEB Beroepsvervoer, ons, de examendata voor het 2 e halfjaar van 2008 doorgegeven. Vanaf januari 2008 zal de

Nadere informatie

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd)

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd) Zorg en Welzijn Algemeen U heeft ervoor gekozen om leiding te geven binnen de zorg of welzijnssector. Dit betekent dat u zich een heel nieuw vak eigen moet maken. Gun uzelf de opleiding Management in de

Nadere informatie

Praktijkmanagement eerste lijn

Praktijkmanagement eerste lijn Asodiz is een opleidingsinstituut dat zich met name bezighoudt met het ontwikkelen en uitvoeren van leergangen/trainingen op het gebied van de eerste lijn gezondheidszorg. Praktijkmanagement eerste lijn

Nadere informatie

Algemene en annuleringsvoorwaarden van Het Talenhuis

Algemene en annuleringsvoorwaarden van Het Talenhuis Gedeponeerd bij de griffie van de Arrondissementsrechtbank te Leeuwarden onder nummer: 31-2013, d.d. 1 mei 2013. Indien u vragen of mededelingen heeft betreffende uw registratie of inschrijving voor een

Nadere informatie

2.5 De prijzen op onze website zijn de actuele prijzen. Druk- en zetfouten in onze brochures, folders en studiegidsen voorbehouden.

2.5 De prijzen op onze website zijn de actuele prijzen. Druk- en zetfouten in onze brochures, folders en studiegidsen voorbehouden. Algemene Cursusvoorwaarden MarketingShake Artikel 1: Definities 1.1 MarketingShake, de gebruikers van deze algemene voorwaarden, deelnemers, de natuurlijke persoon waarmee MarketingShake als docenten of

Nadere informatie

Opleiding herhaling EHBO

Opleiding herhaling EHBO Informatieblad Opleiding herhaling EHBO Waarom kiezen voor ccb groep? jaarlijks wisselend en interactief lesprogramma vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving) inpandig praktijkhuis,

Nadere informatie

Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs

Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs Respons Lesprogramma s voor pedagogische inzet van vechtsport in het onderwijs Respons; flexible and positive Respons Respons omvat een pakket van diensten en producten om onderwijs en vechtsport met elkaar

Nadere informatie

Opleiding. Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Dé opleiding voor en door praktijkmanagers van morgen.

Opleiding. Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Dé opleiding voor en door praktijkmanagers van morgen. Opleiding Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Dé opleiding voor en door praktijkmanagers van morgen Periode April t/m juni 2017 11 modules verdeeld over 6 lesdagen Locatie Driebergen en Eindhoven www.huisartsvanmorgen.nl

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN CURSUSSEN BETALEN. Inschrijven

ALGEMENE VOORWAARDEN CURSUSSEN BETALEN. Inschrijven ALGEMENE VOORWAARDEN CURSUSSEN Inschrijven Een cursist schrijft zich in met het digitale inschrijfformulier. De inschrijving geldt voor het gehele seizoen, september t/m juni. Uitzondering vormen de korte

Nadere informatie

Opleiding. Praktijkvoering voor huisartsen Dé opleiding voor en door huisartsen van morgen. Periode. April t/m juni lesdagen

Opleiding. Praktijkvoering voor huisartsen Dé opleiding voor en door huisartsen van morgen. Periode. April t/m juni lesdagen Opleiding Periode April t/m juni 2017 9 lesdagen Locatie Eindhoven www.huisartsvanmorgen.nl P R A K T I J K M A N A G E M E N T Inleiding in het ondernemerschap Ondernemerschap is voor huisartsen geen

Nadere informatie

1 De vijf uitgangspunten voor

1 De vijf uitgangspunten voor 1 De vijf uitgangspunten voor leidinggevenden 8 als leidinggeven in het onderwijs je vak is Een leidinggevende doet ertoe! Er zijn geen excellente scholen zonder goede leidinggevenden. Wat maakt iemand

Nadere informatie

Leren fotograferen Voor wie is de cursus "Leren fotograferen"? "Leren fotograferen" Leren fotograferen De cursus

Leren fotograferen Voor wie is de cursus Leren fotograferen? Leren fotograferen Leren fotograferen De cursus Leren fotograferen Voor wie is de cursus "Leren fotograferen"? De cursus "Leren fotograferen" is voor iedereen die meer wil dan lukraak fotograferen met een digitale (spiegelreflex) camera op de automatische

Nadere informatie

Informatie Brede School PIRAMIDE EN TRIMARAN

Informatie Brede School PIRAMIDE EN TRIMARAN Informatie Brede School PIRAMIDE EN TRIMARAN SCHOOLJAAR 2012 2013 Inhoud: Welkom Doelstellingen Algemene voorwaarden o.a. inschrijven. - algemeen - uitval van lessen - betaling - materialen - vervoer van

Nadere informatie

Projectmatig werken voor de secretaresse

Projectmatig werken voor de secretaresse Nationale Secretaresse Dag 2009 www.secretary.nl/officemanagement Schriftelijke cursus in vijf lessen met twee bijeenkomsten Startdatum 9 april 2009 Projectmatig werken voor de secretaresse Postzegel niet

Nadere informatie

TRAINER COACH ZAALVOETBAL II

TRAINER COACH ZAALVOETBAL II TRAINER COACH ZAALVOETBAL II Algemeen Studieprogramma Binnen de top van het zaalvoetbal zijn in de verschillende competities veel teams actief. Elk van deze teams vraagt om de juiste Trainer Coach. De

Nadere informatie

Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma

Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma De toepassing van de richtlijn Ergotherapie aan huis bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers Post - HBO cursus 2012

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN Stichting SHL-Holding en rechtspersonen waarover de stichting het bestuur voert

ALGEMENE VOORWAARDEN Stichting SHL-Holding en rechtspersonen waarover de stichting het bestuur voert ALGEMENE VOORWAARDEN Stichting SHL-Holding en rechtspersonen waarover de stichting het bestuur voert C. BIJZONDERE VOORWAARDEN SCHOLINGEN De in deze Bijzondere voorwaarden Scholingen vermelde bepalingen

Nadere informatie

In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: 1. Algemene voorwaarden: deze algemene voorwaarden.

In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: 1. Algemene voorwaarden: deze algemene voorwaarden. Algemene voorwaarden opleidingen Plein C 1. Definities In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: 1. Algemene voorwaarden: deze algemene voorwaarden. 2. Cursuscontract: de specifieke afspraken

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding ploegleider BHV

Informatieblad. Opleiding ploegleider BHV Informatieblad Opleiding ploegleider BHV Waarom kiezen voor ccb groep? interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving) inpandig

Nadere informatie

Praktijkmanagement in de huisartsenzorg

Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Voor de huisartsenzorg van morgen Wanneer: Start najaar 2019 Locatie: Driebergen en Eindhoven Aanvullende 5-daagse opleiding Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Voor voormalige deelnemers aan de opleiding

Nadere informatie

Duur: 3 dagdelen (1 hele dag en twee weken later een halve dag). Inclusief oefenen met een professionele acteur.

Duur: 3 dagdelen (1 hele dag en twee weken later een halve dag). Inclusief oefenen met een professionele acteur. HR professionaliseringstraject het aanbod Verandermanagement, adviseren en begeleiden Module Informatie Stand van zaken Adviseren en coachen voor de HR adviseur: specifiek gericht op HR als business partner

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding ploegleider BHV

Informatieblad. Opleiding ploegleider BHV Informatieblad Opleiding ploegleider BHV Waarom kiezen voor ccb groep? interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving) inpandig

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk

Nadere informatie

Informatieblad. herhaling BHV

Informatieblad. herhaling BHV Informatieblad herhaling BHV Waarom kiezen voor ccb groep? jaarlijks wisselend en interactief lesprogramma vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving) inpandig praktijkhuis, uitstekende

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Bedrijfskunde MER (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Steeds meer krijgen organisaties te maken met

Nadere informatie