Diplomeren, hoe doe je dat?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Diplomeren, hoe doe je dat?"

Transcriptie

1 Diplomeren, hoe doe je dat? Podium- en evenemententechnicus Crebo: Versie

2 Inhoud. Hoofdstuk 1 Inleiding Opleidingen Examineren. 3 Hoofdstuk 2 Het Diplomeringsdossier Inleiding handelingsbekwaam, beroepsbekwaam en ontwikkelingsbekwaam Reflecteren Beroepskritische situatie. 6 Hoofdstuk 3 Praktijkobservaties Inleiding Praktijkobservatie. 7 Hoofdstuk 4 De proeve van bekwaamheid PVB Inleiding Troubleshooter Voorstelling Eindbeoordeling. 9 Hoofdstuk 5 Engels. 10 Hoofdstuk 6 Nederlands. 11 Hoofdstuk 7 Rekenen / wiskunde. 12 Hoofdstuk 8 Leer, loopbaan en burgerschap. 13 Hoofdstuk 9 Het panelgesprek. 14 Hoofdstuk 10 Beroepspraktijkvorming BPV Inleiding BPV beoordeling. 15 Crebo:

3 Hoofdstuk 1. Inleiding De opleidingen. Binnen het team theatertechniek, waar je opleiding onder valt, bieden we vier verschillende opleidingen aan namelijk: Medewerker Podium- en evenemententechniek (N2) Podium- en evenemententechnicus (N3) Podium- en evenemententechnicus Licht (N4) Podium- en evenemententechnicus Geluid (N4) Jij hebt gekozen voor de opleiding Podium- en evenemententechnicus niveau 3 Een opleiding waarbij je wordt opgeleid tot allround podium- en evenemententechnicus. Gedurende drie jaar werk je aan een groot aantal verschillende opdrachten en doe je mee aan verschillende prestaties. Daarnaast loop je stage (BPV) bij verschillende bedrijven uit het vakgebied. Daar leer je de kneepjes van het vak. Informatie over het leertraject en de stage vind je terug in de volgende documenten: Studiewijzer Podium- en evenemententechniek. BPV gids. Beide kun je vinden op BlackBoard Examineren. Binnen het Friesland College haal je een diploma door bewijzen te verzamelen waarmee je aantoont dat je competent bent. Competent zijn is meer dan alleen maar kennis opdreunen of een trucje uitvoeren. Vandaar dat er wordt gewerkt met het palet van meervoudige evaluatie. Dat betekent dat er op verschillende manieren wordt gekeken naar jou functioneren. De beoordelingen die je daarop krijgt worden verzameld in een zogenaamd diplomeringsdossier. Zodra alle benodigde bewijzen zijn verzameld heb je recht op een diploma. De eisen waaraan je moet voldoen vind je terug in: het kwalificatiedossier Podium- en evenemententechniek het kwalificatiedossier Leer, Loopbaan en Burgerschap Hierin wordt gesproken over kerntaken, werkprocessen en competenties. In deze dossiers vind je de informatie en eisen over de volgende onderdelen: de vaktechniek het Nederlands het Engels Wiskunde / rekenvaardigheden Leer, Loopbaan en Burgerschap Voor alle opleidingen is een Onderwijs Examen Reglement het zogenaamde OER geschreven. In dit reglement wordt beschreven waaraan jij, maar ook de school, moet voldoen om tot een diploma te komen. Crebo:

4 In deze reader wordt beschreven hoe je verschillende onderdelen binnen het examen kunt afronden. LET WEL: Examineren doe je niet alleen in het laatste schooljaar. Gedurende de hele periode dat je bij ons op school bent rond je verschillende examenonderdelen af. Crebo:

5 Hoofdstuk 2 Het Diplomeringsdossier Inleiding Zoals je in figuur 1 kunt zien zijn er acht verschillende onderdelen waaruit het examen is opgebouwd. Afhankelijk van de opleiding waarvoor je hebt gekozen kan het aantal toetsen per examenonderdeel verschillen. Figuur 1 Diplomeringsdossier De resultaten van de verschillende onderdelen worden bewaard in je diplomeringsdossier. Zodra alle benodigde bewijzen aanwezig zijn kom je in aanmerking voor een diploma. De paragraven 2.2. tot en met 2.4. leggen een aantal gebruikte begrippen uit Handelingsbekwaam, beroepsbekwaam en ontwikkelingsbekwaam. In het OER wordt gesproken over handelingsbekwaam, beroepsbekwaam en ontwikkelingsbekwaam. Deze paragraaf vertelt wat deze begrippen betekenen. Handelingsbekwaam. Als eerste gaan we beoordelen of je voldoende kennis bezit of de benodigde handelingen kunt uitvoeren. We noemen dit handelingsbekwaam. Als je autorijlessen volgt leert de instructeur je een aantal handelingen aan die je achteréénvolgend moet uitvoeren. Crebo:

6 Als je wilt wegrijden volg je bijvoorbeeld de volgende stappen: Plaats je handen in de tien voor twee positie op het stuur Kijk in de linker zijspiegel Kijk in je achteruitkijkspiegel Trap de gaspedaal een beetje in Laat de koppeling rustig opkomen Trek op totdat de toerenteller 2000 toeren aangeeft Trap de koppeling in Schakel naar de volgende versnelling Laat de koppeling rustig opkomen Enz, enz, enz. Dit zijn handelingen die je moet trainen en waarvoor je enige kennis nodig hebt. In het begin merk je ook dat je alle aandacht nodig hebt om deze handelingen juist uit te voeren. Vaak moet de instructeur ingrijpen omdat je moeite hebt om ook nog op het verkeer te letten. Als je de genoemde handelingen goed kunt uitvoeren ben je handelingsbekwaam. Of je handelingsbekwaam bent wordt getoetst door middel van praktijkobservaties. Beroepsbekwaam. Na verloop van tijd merk je dat het rijden een automatisme begint te worden. Je krijgt meer gevoel voor het autorijden en kunt veel meer je aandacht op het verkeer vestigen. Je stapt gemakkelijk over van de ene auto naar de andere en past je rijstijl aan op het verkeer of aan het type auto. Vanaf dat moment ben je beroepsbekwaam. Je bent instaat om het geleerde in verschillende situaties toe te passen. Dat noemen we beroepsbekwaam. Of je beroepsbekwaam bent wordt getoetst door middel van een proeve van bekwaamheid. Ontwikkelingsbekwaam. Je bent ontwikkelingsbekwaam als je in staat bent om op grond van je eigen reflectie keuzes te maken op het gebied van je eigen ontwikkeling. Het kan zijn dat je op grond van je eigen ervaring scholing gaat volgen of je neemt de beslissing je gedrag te veranderen omdat dat beter past bij de functie die je vervult. Of je ontwikkelingsbekwaam bent wordt getoetst door middel van een panelgesprek Reflecteren. Reflecteren is erg belangrijk voor als je jezelf wilt ontwikkelen. Het vermogen om goed naar je eigen handelen te kijken en jezelf te sturen wordt beoordeeld. Je vermogen om te kunnen reflecteren wordt getoetst tijdens het panelgesprek Beroepskritische situatie. We spreken over een beroepskritische situatie op het moment dat je in een situatie wordt geplaatst die van je verlangt dat je al je kennis en ervaring nodig hebt om de klus te klaren. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen tijdens een voorstelling waarbij apparatuur kapot gaat. Maar ook in een gesprek waarbij door een verkeerd geplaatste opmerking er een ruzie ontstaat en de kans bestaat dat je daardoor een opdracht mist. Binnen de proeven van bekwaamheid en het panelgesprek wordt uitgegaan van beroepskritische situatie(s). Crebo:

7 Hoofdstuk 3 Praktijkobservaties Inleiding. Doormiddel van praktijkobservaties wordt gekeken of je handelingsbekwaam bent. In het OER vind je de lijst met de voor jouw bestemde praktijkobservaties. Tijdens de praktijkobservaties wordt bekeken of je de benodigde kennis en vaardigheden bezit om werkzaamheden die behoren bij de werkprocessen goed kunt uitvoeren. Praktijkobservaties vinden plaats in de BPV of tijdens het uitvoeren van een prestatie Praktijkobservatie. Door het doen van de praktijkobservaties worden alle werkprocessen minimaal 3x getoetst. Figuur 2 Handelingsbekwaam Bij een praktijkobservatie behoren vijf documenten (figuur 2). Het aanmeldformulier en de reader instructie voor de kandidaat zijn voor jou van belang. Deze kun je vinden op BlackBoard bij de course PET onder de menu-optie opleidingsdocumenten / examinering. Het document instructie voor de kandidaat kun je gebruiken om, eventueel samen met je BPVbegeleider op zoek te gaan naar een geschikte prestatie. Een praktijkobservatie moet minimaal twee weken van te voren worden aangevraagd! Je kunt alleen een examenonderdeel aanvragen in overleg met je coach! Het examenbureau stuurt het document instructie beoordelaar, het beoordelingsformulier en het toetsidentificatieformulier samen met een antwoordenvelop op naar de beoordelaar. Nadat de observatie is afgerond en de formulieren ingevuld en ondertekend zijn teruggestuurd worden deze toegevoegd aan je diplomeringsdossier. De volgende praktijkobservaties moeten door jou worden uitgevoerd: PET2C1-1 Jupiterfestival PET2C2-1 Klus 1 PET2C3-1 Klus 2 PET3C1-1 WCT PET3 PET3C2-1 Onderhoud 1 PET3C2-3 Productleider 1 PET3C3-3 Onderhoud 2 PET3C2-2 Light Operator 1 PET3C3-2 Sound Engineer 1 Crebo:

8 Hoofdstuk 4 De proeve van bekwaamheid PVB Inleiding. De proeve van bekwaamheid is bedoeld om te beoordelen of je beroepsvaardig bent. Daarbij gaan we er van uit dat je alle benodigde vaardigheden en kennis beheerst. Je mag dan ook pas aan de proeve Deelnemen nadat je alle praktijkobservaties met een voldoende hebt afgerond. De PVB bestaat uit twee onderdelen namelijk de onderdelen Troubleshooter en Voorstelling (figuur 3). Figuur 3 Proeve van bekwaamheid De volgende proeve van bekwaamheid moet door jou worden uitgevoerd: PVB-PET3 Podium- en evenemententechnicus 4.2. Troubleshooter. Gedurende de uitvoering van dit onderdeel wordt je gedurende een half uur geconfronteerd met één of meerdere beroepskritische situaties. Dit kan variëren van een technische storing tot een regisseur met allerlei moeilijke vragen. Dit is onder andere afhankelijk van het niveau waarop je examen doet. Minimaal twee weken voorafgaand aan de proeve krijg je gedetailleerd informatie aangereikt over de mogelijke situaties waarin je wordt geplaatst. Deze informatie kan bestaan uit licht- en geluidsontwerpen, draaiboeken, scripts, enz. Daarnaast krijg je uitleg over de situatie. Uiterlijk twee dagen voor de proeve wordt een spreekuur georganiseerd waarbij je de mogelijkheid krijgt vragen te stellen. De bedoeling is dat bij aanvang van de proeve je zo goed mogelijk op de hoogte bent van wat je kunt verwachten. Tijdens de proeve wordt je geobserveerd door twee observanten. Eén van de observanten speelt de rol van opdrachtgever. Hij/zij vertelt je wat je moet doen. Belangrijke aspecten waarop wordt gelet zijn: Kun je samenwerken en overleggen. Kun je met druk en tegenslag omgaan. Pas je vakdeskundigheid toe. Volg je instructies en procedures. Richt jij je op de behoefte en verwachtingen van de klant. Na afloop van dit onderdeel heb je een gesprek met je beoordelaars. Tijdens dit gesprek krijg je feedback over je gedrag gedurende de toetsing. Daarbij krijg je de ruimte om je gemaakte keuzes te verduidelijken. Afsluitend vullen de beoordelaars het beoordelingsformulier in. Deze wordt bewaard in je diplomeringsdossier Crebo:

9 4.3. Voorstelling. Doormiddel van deze opdracht laat je zien dat je op beroepsbekwaam niveau kan werken als medewerker podium- en evenemententechniek. Daarbij wordt gelet op de volgende punten: Stel jij je op als teamplayer Overleg je met je leidinggevende Houd jij je aan het vooraf gemaakte plan Werk jij volgens de geldende veiligheidsregels Gebruik je de juiste interne transportmiddelen Los jij adequaat eenvoudige storingen op Rapporteer je op efficiënte wijze complexere storingen Blijf je niet te lang doormodderen bij storingen Voer jij op de juiste wijze changementen uit Ben je stressbestendig Situatie De voorstelling waaraan je mee werkt kan een theatervoorstelling zijn maar ook een popconcert. De voorstelling mag in een theater of poppodium plaatsvinden, maar ook op locatie. Het moet gaat om een redelijk omvangrijke voorstelling. Daarbij moet worden gedacht aan een toneelvoorstelling of popconcert voor minimaal 50 mensen of een video-opdracht waarbij gewerkt wordt met meerdere beamers, camera s en een videomixer. Taken / verantwoordelijkheden. Je bent lid van een team en hebt daarbinnen een rol als podium- en evenemententechnicus. Je wordt aangestuurd door een leidinggevende zoals b.v. het hoofd techniek. Je hebt een duidelijk zelfstandige taak zoals het verzorgen van het geluid of licht. Activiteiten Je werkt mee aan de voorstelling. Na afloop schrijf je een verslag volgens het STARR model. Daarnaast wordt het beoordelingsformulier ingevuld. Het beoordelingsformulier moet direct na de uitvoering worden ingeleverd bij het examenbureau. Het verslag moet binnen twee weken na de uitvoering worden ingeleverd bij het examenbureau. Gewenst resultaat Het eindresultaat bestaat uit een STARR verslag en een ingevuld beoordelingsformulier waaruit blijkt dat de opdrachtgever tevreden over je functioneren is Eindbeoordeling. Indien beide onderdelen met een voldoende zijn afgerond wordt een beslisformulier ingevuld. Deze wordt bewaard in je diplomeringsdossier. Crebo:

10 Hoofdstuk 5 Engels. Het Engels kent vijf onderdelen waarop je beoordeeld moet worden deze zijn: Figuur 4 Engels Het niveau waarop je wordt beoordeeld wordt bepaald door de opleiding die je volgt. Voor de opleiding Podium- en evenemententechnicus betekent dat: Gesprekvoeren Spreken Luisteren Lezen Schrijven A2 A2 A2 A2 A2 Engels wordt verzorgd door het talencentrum. Je wordt daarvoor ingeroosterd. Indien je dit traject met een voldoende afsluit levert dit een certificaat op. Deze wordt in het diplomeringsdossier bewaard. Crebo:

11 Hoofdstuk 6 Nederlands. Nederlands kent vijf onderdelen waarop je beoordeeld moet worden deze zijn: Figuur 5 Nederlands Het niveau waarop je wordt beoordeeld wordt bepaald door de opleiding die je volgt. Voor de opleiding Podium- en evenemententechnicus betekent dat: Gesprekvoeren Spreken Luisteren Lezen Schrijven B2 B2 B1 B1 B1 De toetsing van het Nederlands wordt zoveel als mogelijk gecombineerd met andere vormen van toetsing. Voor dit onderdeel stel je een portfolio samen waarin je bewijzen verzamelt over je ontwikkeling op het gebied van het Nederlands. Bewijzen verzamel je door onder andere het geven van een spreekbeurt, het schrijven van verslagen, voeren van gesprekken, enz. Voor elk onderdeel moeten minimaal drie bewijzen zijn verzameld. Je wordt daarin begeleid door je coach en docent Nederlands. Indien je dit traject met een voldoende afsluit levert dit een positieve beoordeling op. Deze wordt in het diplomeringsdossier bewaard. Crebo:

12 Hoofdstuk 7 Rekenvaardigheden / wiskunde. Rekenvaardigheden / wiskunde kent vier onderdelen waarop je moet worden beoordeeld deze zijn: Figuur 6 Rekenen / wiskunde. Het niveau waarop je wordt beoordeeld wordt bepaald door de opleiding die je volgt. Voor de opleiding Podium- en evenemententechnicus betekent dat: Getallen / hoeveelheden, maten. Ruimte en vorm. Gegevensverwerking, onzekerheid. Verbanden, veranderingen. Y1 X2 Y1 X1 De toetsing van het rekenen / wiskunde wordt zoveel als mogelijk gecombineerd met andere vormen van toetsing. Voor dit onderdeel stel je een portfolio samen waarin je bewijzen verzamelt over je ontwikkeling op het gebied van het rekenen / de wiskunde. Voor elk onderdeel moeten minimaal drie bewijzen zijn verzameld. Je wordt daarin begeleid door je coach en docent wiskunde. Indien je dit traject met een voldoende afsluit levert dit een positieve beoordeling op. Deze wordt in het diplomeringsdossier bewaard. Crebo:

13 Hoofdstuk 8 Leer, loopbaan en burgerschap. Leer, loopbaan en burgerschap wordt opgesplitst in twee onderdelen n.l.: Figuur 7 Leer, loopbaan en burgerschap Bij leer en loopbaan ligt de nadruk op je vermogen je eigen loopbaan uit te stippelen. Daarvoor moet je goed kunnen reflecteren en keuzes kunnen maken. Keuzes die je maakt hebben te maken met wat je wilt leren of waarin jij je wilt gaan ontwikkelen. Als persoon vorm je een deel van een gemeenschap. Je bent inwoner van een land maar ook lid van een vereniging. Of je bent cursist op een school of werknemer bij een bedrijf. Hoe dan ook, als burger heb je te maken met de omgeving waarin je leeft, werkt, ontspant, enz. Dit noemen we de maatschappij. Bij het deel burgerschap horen die kennis en vaardigheden die je nodig hebt om als burger in de maatschappij te kunnen functioneren. Hierbij moet je denken aan sociaal-culturele aspecten, de politiek en economische aspecten. Voor alle opleidingen zijn de eisen die worden gesteld aan het LLB gelijk! Gedurende je opleiding krijg je te maken met een aantal LLB opdrachten die je moet uitvoeren. Door het uitvoeren van deze opdrachten verzamel je bewijzen voor je LLB portfolio. Daarnaast worden vooral de onderdelen Leer en Loopbaan getoetst tijdens het panelgesprek. Je wordt daarin begeleid door je coach en docent LLB. Indien je dit traject met een voldoende afsluit levert dit een positieve beoordeling op. Deze wordt in het diplomeringsdossier bewaard. Crebo:

14 Hoofdstuk 9 Het panelgesprek Inleiding. Tijdens het panelgesprek wordt je bekeken of je keuzes kunt maken op het gebied van leren en loopbaan aan de hand van je ervaringen. Het bewust terug kijken noemen we reflecteren. Tijdens een panelgesprek zijn naast jezelf een onafhankelijke vakdocent en coach aanwezig. Het volgende panelgesprek moet door jou worden gevoerd: CGI-PET3 Panelgesprek Podium- en evenemententechnicus Je kunt pas aan het panelgesprek deelnemen nadat je de proeve van bekwaamheid hebt afgerond Kerncompetenties. Het Friesland College hanteert 6 (kern-)competenties n.l.: Het vermogen om met een open enthousiaste houding nieuwe dingen aan te pakken Het vermogen jezelf steeds beter te leren kennen Het vermogen om in te schatten in welke situatie je bent en je plek te vinden Het vermogen om samen te werken in verschillende (beroeps)situaties Het vermogen om contact te maken en contact te onderhouden met mensen Het vermogen om te bereiken wat je van plan bent, resultaat te behalen Voorafgaand aan het gesprek worden door het panel, uitgaande van de door jouw ingeleverde verslagen, minimaal twee kerncompetenties uitgekozen waarop je bevraagd zult gaan worden. De voorzitter deelt je aan het begin van het gesprek de twee gekozen competenties mee Kritische beroepssituaties. Je moet minimaal drie kritische beroepssituaties meenemen naar het gesprek. We spreken over een beroepskritische situatie op het moment dat je in een situatie wordt geplaatst die van je verlangt dat je al je kennis en ervaring nodig hebt om de klus te klaren. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen tijdens een voorstelling waarbij apparatuur kapot gaat. Maar ook in een gesprek waarbij door een verkeerd geplaatste opmerking er een ruzie ontstaat en de kans bestaat dat je daardoor een opdracht mist. Het panel wil graag zien dat je in staat bent om door reflectie jezelf bij te sturen. Dit betekent dat je bewust de benodigde competenties kunt inzetten in een kritische situatie. Na het positief afronden van het panelgesprek krijg je een beoordeling die in je diplomeringsdossier wordt bewaard. Crebo:

15 Hoofdstuk 10 Beroepspraktijkvorming BPV Inleiding. De BPV gebruik je om ervaringen op te doen in het bedrijf. Daarnaast kun je tijdens de BPV werken aan je diplomering. Zo kun je met je praktijkbegeleider afspreken dat je een klus gaat gebruiken voor een praktijkobservatie. Zie figuur BPV beoordeling. Figuur 8 BPV Je merkt dat je veel uit je BPV periode kunt halen. Voor een groot deel zul je dat zelf moeten doen. Jij stelt doelen en overlegt deze met je begeleider en eventueel coach. Dit kunnen leer- en ontwikkeldoelen zijn maar ook praktijkobservaties. Daarnaast zijn er een aantal formele zaken waaraan je moet voldoen namelijk: Je moet nauwkeurig je logboek, urenverantwoording, bijhouden en de activiteiten laten aftekenen door je begeleider. Aan het eind van de BPV periode laat je een BPV beoordelingsformulier door je begeleider invullen en ondertekenen. Op dit formulier wordt ook het aantal gewerkte uren ingevuld. Dit formulier vind je op BlackBoard. Je kunt het ook vragen aan een medewerker van het impresariaat. Er moet een BPV overeenkomst worden afgesloten tussen het bedrijf, jezelf en de school. De BPV- contracten en beoordelingen moeten in het diplomadossier worden bewaard. Crebo:

Proeve van Bekwaamheid

Proeve van Bekwaamheid PVB-PET3 Podium- en evenemententechnicus Crebo: 90330 Instructie voor de kandidaat Versie Vooraf Met deze (PvB) laat je zien dat je kunt functioneren als Podium- en evenemententechnicus. De proeve bestaat

Nadere informatie

Podiumtechnicus Niveau 3

Podiumtechnicus Niveau 3 Examinering Podiumtechnicus Cohort 2005-2006 en 2006-2007 Informatie voor cursisten Inhoud: Hoofdstuk 1 Inleiding. 3 1.1. Inleiding. 3 Hoofdstuk 2 Het examendossier. 4 2.1. Inleiding. 4 2.2. Het voorblad.

Nadere informatie

Allround AV-medewerker Niveau 3

Allround AV-medewerker Niveau 3 Examinering Allround AV-medewerker Cohort 2005-2006 en 2006-2007 Informatie voor cursisten Inhoud: Hoofdstuk 1 Inleiding. 3 1.1. Inleiding. 3 Hoofdstuk 2 Het examendossier. 4 2.1. Inleiding. 4 2.2. Het

Nadere informatie

Werkafspraken Podium en Evenemententechniek 2011 2012

Werkafspraken Podium en Evenemententechniek 2011 2012 Werkafspraken Podium en Evenemententechniek 2011 2012 Je bent begonnen aan de opleiding Podium en Evenemententechniek bij het Friesland College. Welkom! We hopen voor je dat je een goede tijd tegemoet

Nadere informatie

Diplomeren doe je zo!

Diplomeren doe je zo! D Drive, school voor Creatieve industrie & Pedagogisch werk Examinering Diplomeren doe je zo! school voor creatieve industrie & pedagogisch werk INHOUDSOPGAVE 2 COLOFON Redactie Examencommissie D Drive

Nadere informatie

Examineren & Diplomeren doe je zo

Examineren & Diplomeren doe je zo Examineren & Diplomeren doe je zo Brochure Examineren & Diplomeren School voor ZSW, alle opleidingen t/m cohort 2015 2016 Versie 1.2 Wat staat in deze brochure? In deze brochure lees je alles omtrent examineren

Nadere informatie

Licht-, beeld en- geluidsapparatuur bedienen

Licht-, beeld en- geluidsapparatuur bedienen Praktijkobservatie Licht-, beeld en- geluidsapparatuur bedienen Toetscode: AV-n3-03 Behorende bij OER Allround AV-medewerker cohort 2005-2006 / 2006-2007 Inleiding Het volgende document bevat alle relevante

Nadere informatie

Werkafspraken Event Management Leerjaar 1

Werkafspraken Event Management Leerjaar 1 Werkafspraken Event Management Leerjaar 1 1.Beroepshouding Binnen de opleiding is een zeer belangrijk element om te kunnen slagen de zgn Beroepshouding. Het gaat daarbij om de houding t.a.v. jezelf, je

Nadere informatie

Licht-, beeld- en geluidsapparatuur plaatsen en aansluiten

Licht-, beeld- en geluidsapparatuur plaatsen en aansluiten Praktijkobservatie Licht-, beeld- en geluidsapparatuur plaatsen en aansluiten Toetscode: PET-n3-02 Behorende bij OER Podiumtechnicus cohort 2005-2006 / 2006-2007 Inleiding Het volgende document bevat alle

Nadere informatie

BEOORDELEN IN HET FRIESLAND COLLEGE

BEOORDELEN IN HET FRIESLAND COLLEGE HANDREIKING BEOORDELEN IN HET FRIESLAND COLLEGE REGIEGROEP BEOORDELEN SEPTEMBER 2009 INLEIDING In deze uitgave vertellen wij je op welke manier je in het Friesland College beoordeeld wordt. Er bestaan

Nadere informatie

Examenplan. MBO-Verpleegkunde Crebocode: Niveau opleiding 4 Nominale opleidingsduur

Examenplan. MBO-Verpleegkunde Crebocode: Niveau opleiding 4 Nominale opleidingsduur Examenplan MBO-Verpleegkunde Crebocode: 95520 Niveau 4 Nominale sduur 4 jaar Leerweg BOL/BBL Kwalificatiedossier geldig vanaf 1 augustus 2012 Cohort 2015-2016 Sector ZSW Team 445 VP Versie 1 september

Nadere informatie

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept.

BPV werkboek. Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: BPV-werkboek 25262/versie sept. BPV werkboek Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 4 BBL Crebonummer: 25262 Naam student: BPV-werkboek 25262/versie sept. 16 1 Inhoudsopgave 1 Algemeen...3 1.1 Begin en

Nadere informatie

Examenplan. <naam opleiding> <uitstroomrichting> Crebocode: <crebocode> Niveau opleiding 1. <sectorbenaming> <teamcode> <teamnaam>

Examenplan. <naam opleiding> <uitstroomrichting> Crebocode: <crebocode> Niveau opleiding 1. <sectorbenaming> <teamcode> <teamnaam> Examenplan Crebocode: Niveau 1 Nominale sduur jaar Leerweg Kwalificatiedossier geldig vanaf 1 augustus Cohort Sector

Nadere informatie

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent BPV-praktijkboek Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent Crebocode 90440, dossier 2013-2014 Bedrijfsnaam :. Naam Student : Cohort :.. Wat is een BPV werkboek Dit BPV werkboek maakt onderdeel uit van de Opleiding

Nadere informatie

Examenplan Verzorgende-IG Verpleeg- en Verzorgingshuizen, Thuiszorg, Gehandicaptenzorg, Geestelijke Gezondheidszorg Crebocode: 95530

Examenplan Verzorgende-IG Verpleeg- en Verzorgingshuizen, Thuiszorg, Gehandicaptenzorg, Geestelijke Gezondheidszorg Crebocode: 95530 Examenplan Verzorgende-IG Verpleeg- en Verzorgingshuizen, Thuiszorg, Gehandicaptenzorg, Geestelijke Gezondheidszorg Crebocode: 95530 Niveau 3 Nominale sduur 3 jaar Leerweg Bol en BBL Kwalificatiedossier

Nadere informatie

Examenplan. Sociaal werk dossiercode Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Crebocode: Niveau opleiding 4 Cohort 2016

Examenplan. Sociaal werk dossiercode Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Crebocode: Niveau opleiding 4 Cohort 2016 Examenplan Sociaal werk dossiercode 23185 Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Crebocode: 25489 Niveau 4 Cohort 2016 Leerweg Bol/BBL Versie kwalificatiedossier 2015 FC school Zorg, Service en Welzijn

Nadere informatie

Examenplan. MBO-Verpleegkunde Gehandicaptenzorg GHZ Crebocode: Niveau opleiding 4 Cohort 2016

Examenplan. MBO-Verpleegkunde Gehandicaptenzorg GHZ Crebocode: Niveau opleiding 4 Cohort 2016 Examenplan MBO-Verpleegkunde 23182 Gehandicaptenzorg GHZ Crebocode: 25480 Niveau 4 Cohort 2016 Leerweg BOL/BBL Versie kwalificatiedossier 2016 FC school Datum opgesteld 01-06-2016 Datum vastgesteld 22-06-2016

Nadere informatie

Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer. Dossiers VMBO

Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer. Dossiers VMBO Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer Dossiers VMBO Inhoudsopgave Inleiding... 3 Informatie BPV-beoordeling... 4 Kerntaak, werkprocessen, competenties, beoordelingscriteria en Arbo-regels... 4

Nadere informatie

BEOORDELEN IN HET FRIESLAND COLLEGE

BEOORDELEN IN HET FRIESLAND COLLEGE HANDREIKING BEOORDELEN IN HET FRIESLAND COLLEGE REGIEGROEP BEOORDELEN ZOMER 2008 1 TER INTRODUCTIE In deze uitgave vertellen wij je op welke manier je in het Friesland College beoordeeld wordt. Er bestaan

Nadere informatie

Examenplan. Verzorgende IG (gehandicaptenzorg) en Maatschappelijke Zorg (begeleider gehandicaptenzorg) Crebocode: en 25475

Examenplan. Verzorgende IG (gehandicaptenzorg) en Maatschappelijke Zorg (begeleider gehandicaptenzorg) Crebocode: en 25475 Examenplan Verzorgende IG (gehandicaptenzorg) en Maatschappelijke Zorg (begeleider gehandicaptenzorg) Crebocode: 25491 en 25475 Niveaus en 3 Cohort 2016 Leerweg BOL/BBL Versie kwalificatiedossier herziene

Nadere informatie

Examenplan. Maatschappelijke Zorg dossiercode Persoonlijk begeleider Gehandicaptenzorg. Crebocode: Niveau opleiding 4 Cohort 2016

Examenplan. Maatschappelijke Zorg dossiercode Persoonlijk begeleider Gehandicaptenzorg. Crebocode: Niveau opleiding 4 Cohort 2016 Examenplan Maatschappelijke Zorg dossiercode 23181 Persoonlijk begeleider Gehandicaptenzorg Crebocode: 25477 Niveau 4 Cohort 2016 Leerweg BOL/BBL Versie kwalificatiedossier 2015 FC school Zorg, Service

Nadere informatie

EXAMENPLAN ZC_EXPLAN2016_25203_Pod.Event.Techn_N3_BOL 1. Crebonr. Kwalificatiedossier. Naam kwalificatie. Studiejaar diplomering

EXAMENPLAN ZC_EXPLAN2016_25203_Pod.Event.Techn_N3_BOL 1. Crebonr. Kwalificatiedossier. Naam kwalificatie. Studiejaar diplomering EXAMENPLAN 2018 Naam kwalificatie Crebonr. Kwalificatie Leerweg Cohort Startdatum Naam kwalificatiedossier Crebonr. Kwalificatiedossier Niveau Studiejaar diplomering Vaststellingsdatum examenplan Podium-

Nadere informatie

Examenplan. Verzorgende IG dossiercode Verpleeg-Verzorgingshuizen en Thuiszorg Crebocode: Niveau opleiding 3 Cohort 2016

Examenplan. Verzorgende IG dossiercode Verpleeg-Verzorgingshuizen en Thuiszorg Crebocode: Niveau opleiding 3 Cohort 2016 Examenplan Verzorgende IG dossiercode 23187 Verpleeg-Verzorgingshuizen en Thuiszorg Crebocode: 25491 Niveau 3 Cohort 2016 Leerweg BOL/BBL Versie kwalificatiedossier 2015 FC school Zorg Service en Welzijn

Nadere informatie

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon:

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon:   Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon: Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: E-mail: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Naam studieloopbaanbegeleider:

Nadere informatie

Handleiding examinering student eind stage

Handleiding examinering student eind stage Handleiding examinering student eind stage Handleiding voor het uitvoeren van examinering in de beroepspraktijk. Medewerker Beheer ICT P2-K1: Ondersteunen van gebruikers P2-K1-W1: Opstellen van instructies

Nadere informatie

Examenplan. Dienstverlening dossiercode Helpende zorg en welzijn Crebocode: Niveau opleiding 2 Cohort 2016 Leerweg

Examenplan. Dienstverlening dossiercode Helpende zorg en welzijn Crebocode: Niveau opleiding 2 Cohort 2016 Leerweg Examenplan Dienstverlening dossiercode 23189 Helpende zorg en welzijn Crebocode: 25498 Niveau 2 Cohort 2016 Leerweg BOL/BBL Versie kwalificatiedossier 2015 FC school Datum opgesteld 21-06-2016 Datum vastgesteld

Nadere informatie

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor de opleiding Helpende Zorg & Welzijn, niveau 2, voor de kerntaak 1: Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Deze proeve sluit

Nadere informatie

Werkwijzer. Medewerker Podium- en evenemententechniek niveau 2 crebo: 90320

Werkwijzer. Medewerker Podium- en evenemententechniek niveau 2 crebo: 90320 Werkwijzer Medewerker Podium- en evenemententechniek niveau 2 crebo: 90320 Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Werkwijzer 4 2.1. Inleiding. 4 2.2. Studienet / Blackboard. 4 2.3. Weekindeling.

Nadere informatie

Praktijkschool diploma. De Faam November 2014

Praktijkschool diploma. De Faam November 2014 Praktijkschool diploma De Faam November 2014 Het praktijkschool diploma? Iedere leerling op de Faam kan sinds vorig schooljaar in de bovenbouw een PrO diploma halen als hij/zij: ontwikkeling kan aantonen

Nadere informatie

Werkafspraken Artiest Muziek Leerjaar 1

Werkafspraken Artiest Muziek Leerjaar 1 Werkafspraken Artiest Muziek Leerjaar 1 Je bent begonnen aan de opleiding Artiest Muziek bij het Friesland College. Welkom! We hopen voor je dat je een goede tijd tegemoet gaat bij ons. Om de colleges,

Nadere informatie

Crebonummer PvB 02 8HAT-DO2AO. Aandrijfsystemen en onderstellen. Handleiding Proeve van Bekwaamheid. Voor de deelnemer

Crebonummer PvB 02 8HAT-DO2AO. Aandrijfsystemen en onderstellen. Handleiding Proeve van Bekwaamheid. Voor de deelnemer 1 e Autoschadehersteller Crebonummer 91760 PvB 02 8HAT-DO2AO Aandrijfsystemen en onderstellen Handleiding Proeve van Bekwaamheid Voor de deelnemer Handleiding PvB Carrosserietechniek voor de deelnemer

Nadere informatie

Examenplan. Dienstverlening Profiel Helpende zorg en welzijn Crebocode: Dossiercode: Niveau opleiding 2 Nominale opleidingsduur

Examenplan. Dienstverlening Profiel Helpende zorg en welzijn Crebocode: Dossiercode: Niveau opleiding 2 Nominale opleidingsduur Examenplan Dienstverlening Profiel Helpende zorg en welzijn Crebocode: 25498 Dossiercode: 23189 Niveau opleiding 2 Nominale opleidingsduur Leerweg 2 jaar BOL/BBL Kwalificatiedossier geldig vanaf 1 augustus

Nadere informatie

secretaresse! niveau 3 en! management assistent niveau 4!

secretaresse! niveau 3 en! management assistent niveau 4! secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 De mbo-opleiding secretaresse niveau 3 / management assistent niveau 4 is bedoeld voor secretaresses van KLM die geen mbo-diploma hebben. VAKMANSCHAP

Nadere informatie

Autoschadehersteller. Crebonummer 91750 / 95030. PvB 01. Voertuig afleveringsklaarmaken na reparatie. Handleiding Proeve van Bekwaamheid

Autoschadehersteller. Crebonummer 91750 / 95030. PvB 01. Voertuig afleveringsklaarmaken na reparatie. Handleiding Proeve van Bekwaamheid Autoschadehersteller Crebonummer 91750 / 95030 PvB 01 Voertuig afleveringsklaarmaken na reparatie Handleiding Proeve van Bekwaamheid Voor de beoordelaar Handleiding PvB Carrosserietechniek voor de beoordelaar.

Nadere informatie

Versie januari 2011. Waterhulpverlening

Versie januari 2011. Waterhulpverlening Waterhulpverlening Waarom omzetten De huidige KNBRD bonds(strandwacht)diploma s A en B en de varendredden lijn zijn al vanaf voor de jaren tachtig in gebruik binnen Reddingsbrigade Nederland, waardoor

Nadere informatie

Presentatieruimte inrichten

Presentatieruimte inrichten praktijkobservatie Presentatieruimte inrichten Toetscode: SD 3.3 Behorende bij OER Vormgeving ruimtelijke presentatie & communicatie cohort 2009-2010 uitstroom: vormgever productpresentatie crebo nr: 91542

Nadere informatie

Opleidingsinformatie ROC TOP cohort 2018

Opleidingsinformatie ROC TOP cohort 2018 Fietstechnicus 1 Opleidingsinformatie ROC TOP cohort 2018 DEEL 3 Onderwijs en Examenregeling (OER) 2018-2019 BRIN: 30 RM Kwalificatiedossier Fietstechniek Nummer kwalificatiedossier 23105 Kwalificaties

Nadere informatie

1e Autospuiter. Crebonummer PvB 01 8SPU-D01SO. Voorbewerken en spuiten van ondergronden. Handleiding Proeve van Bekwaamheid.

1e Autospuiter. Crebonummer PvB 01 8SPU-D01SO. Voorbewerken en spuiten van ondergronden. Handleiding Proeve van Bekwaamheid. 1e Autospuiter Crebonummer 91780 PvB 01 8SPU-D01SO Voorbewerken en spuiten van ondergronden Handleiding Proeve van Bekwaamheid Voor de deelnemer Handleiding PvB Carrosserietechniek voor de deelnemer 1

Nadere informatie

Examenplan. Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Crebocode: Niveau opleiding 4 Nominale opleidingsduur 3

Examenplan. Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Crebocode: Niveau opleiding 4 Nominale opleidingsduur 3 Examenplan Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Crebocode: 92670 Niveau 4 Nominale sduur 3 Leerweg BOL en BBL Dossiercode Geen Kwalificatiedossierjaar 2012 Cohort 2015/2016 Sector Gezondheidszorg, Welzijn

Nadere informatie

STUDIEHANDLEIDING AKA 2009-2010

STUDIEHANDLEIDING AKA 2009-2010 STUDIEHANDLEIDING AKA 2009-2010 Opleiding : Arbeidsmarktgekwalificeerd Assistent Crebo : 90440 Niveau : 1 Duur opleiding : 1 jaar Leerweg : BOL Inhoud Inleiding blz. 2 Welk werk doet een assistent blz.

Nadere informatie

BPV Styling Design 3e jaars cohort 2009 2010

BPV Styling Design 3e jaars cohort 2009 2010 BPV Styling Design 3 e jaars cohort 2009 2010 BPV STYLING DESIGN 3 e jaar 2011-2012 Voor je ligt het werkboek voor de BPV-periode van het 3 e jaar, deze stage beslaat 20 weken. Deze periode loopt van 12-09-11

Nadere informatie

Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus. Crebocode 93420, dossier 2013-2014

Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus. Crebocode 93420, dossier 2013-2014 Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus Versie 130901 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Kerntaken, werkprocessen en competenties... 3 Wat

Nadere informatie

Beveiliger BBL niv. 2

Beveiliger BBL niv. 2 Beveiliger BBL niv. 2 1 Opleidingsinformatie ROC TOP cohort 2018 DEEL 3 Onderwijs en Examenregeling (OER) 2018-2019 BRIN: 30 RM Kwalificatiedossier Particuliere Beveiliging Nummer kwalificatiedossier 23161

Nadere informatie

Concept: De basis van de praktijkroute. FC Extra

Concept: De basis van de praktijkroute. FC Extra Concept: De basis van de praktijkroute FC Extra Verdiepin g Training van vaardigheden Verdieping: Algemene thema s Verbreding en verdieping op: Kennis Toepassen van kennis Onderzoek Verdieping: Vakinhoudelijk

Nadere informatie

Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer. Dossiers 2013-2014

Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer. Dossiers 2013-2014 Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begrippenlijst... 4 Informatie BPV-beoordeling... 6 Kerntaken, werkprocessen, competenties, beoordelingscriteria en Arbo-regels...

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opdrachten

Nadere informatie

Producten verzendklaar maken

Producten verzendklaar maken praktijkobservatie Producten verzendklaar maken Toetscode: SD 2.5 Behorende bij OER Vormgeving ruimtelijke presentatie & communicatie cohort 2009-2010 uitstroom: vormgever productpresentatie crebo nr:

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling Inhoud Inhoud... 1 Inleiding... 2 De opleiding... 3 Leren op school... 3 Leren in de praktijk (LIP)... 3 Leren in het bedrijf... 3 Onderwijstijd... 4 Beroepspraktijkvorming...

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijkonderwijs Versie: februari 2019

Handboek Examinering Praktijkonderwijs Versie: februari 2019 Handboek Examinering Praktijkonderwijs Versie: februari 2019 Inhoud 1. Inleiding blz. 2 2. Algemeen blz. 2 3. Eisen blz. 3 4. Het eindgesprek blz. 3 5. Examenkosten blz. 3 Bijlage Het examenreglement blz.

Nadere informatie

Administratie en boekhouding bijhouden

Administratie en boekhouding bijhouden productbeoordeling Administratie en boekhouding bijhouden Toetscode: SD 5.5 Behorende bij OER Vormgeving ruimtelijke presentatie & communicatie cohort 2009-2010 uitstroom vormgever productpresentatie crebo

Nadere informatie

producttoets Geeft producten vorm (concept en ontwerp uitwerken)

producttoets Geeft producten vorm (concept en ontwerp uitwerken) producttoets 3 Kerntaak 1 producttoets Geeft producten vorm (concept en ontwerp uitwerken) Toetscode: PR3-KT1 Leeuwarden, 11 november 2010 Behorende bij OER creatief vakman / keramist cohort 2008/2009

Nadere informatie

STUDIEGIDS EXAMENDEEL

STUDIEGIDS EXAMENDEEL CREATING OPPORTUNITIES STUDIEGIDS EXAMENDEEL PODIUM- EN EVENEMENTENTECHNICUS COHORT 2017 EVENEMENTEN-MANAGEMENT & MEDIAPRODUCTIE KWALIFICATIEDOSSIER VERSIE 2015 HERZIEN CREBO: 25203 INHOUDSOPGAVE Leeswijzer

Nadere informatie

Doktersassistent (JANUARI-GROEPEN) Proeve van Bekwaamheid. Kerntaak 3. Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken

Doktersassistent (JANUARI-GROEPEN) Proeve van Bekwaamheid. Kerntaak 3. Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken (JANUARI-GROEPEN) Proeve van Bekwaamheid Doktersassistent Kerntaak 3 Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Kwalificatiedossier: 2010-2011 Crebonummer: 91310 Vastgesteld d.d.: Proeve van

Nadere informatie

Nieuwe medewerkers/ leerlingen begeleiden

Nieuwe medewerkers/ leerlingen begeleiden productbeoordeling/praktijkobservatie Nieuwe medewerkers/ leerlingen begeleiden Toetscode: SD 4.3 Behorende bij OER Vormgeving ruimtelijke presentatie & communicatie cohort 2009-2010 uitstroom: vormgever

Nadere informatie

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER : Alle DOSSIERCREBO : Alle KWALIFICATIE : Alle KWALIFICATIECREBO : Alle NIVEAU : Alle COHORT : Vanaf 2015

Nadere informatie

Transport werkzaamheden uitvoeren

Transport werkzaamheden uitvoeren praktijkobservatie Transport werkzaamheden uitvoeren Toetscode: SD 3.1 Behorende bij OER Vormgeving ruimtelijke presentatie & communicatie cohort 2009-2010 uitstroom: vormgever productpresentatie crebo

Nadere informatie

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN Illustraties: Corien Bögels 1 De Zes-stappenmethode Zelf werken aan je werkprocessen In het eerste leerjaar krijg je vaker voorbereidende opdrachten

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Facilitair leidinggevende. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Facilitair leidinggevende. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25175 Kwalificatiedossier Facilitair leidinggeven Crebo 23083 Domein Horeca en bakkerij Crebo 79120 Versiejaar KD 1-8-2015 (sindsdien niet

Nadere informatie

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Cohort: 2013-2014 Vastgesteld op 20-08-2013 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

producttoets Financiën

producttoets Financiën producttoets 7 Kerntaak 2 producttoets Financiën Toetscode: PR7-KT2 Behorende bij OER creatief vakman / keramist cohort 2009/2010 Inleiding Het volgende document bevat alle relevante informatie en materialen

Nadere informatie

NEDERLANDS en REKENEN

NEDERLANDS en REKENEN NEDERLANDS en REKENEN INHOUD Voorwoord Nederlands Rekenen Voorwoord Je beseft het misschien niet, maar de hele dag ben je met taal bezig. Om in de maatschappij en in je vak waarvoor je wordt opgeleid je

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling 2015-2016

Onderwijs- en Examenregeling 2015-2016 Onderwijs- en Examenregeling 2015-2016 Summa Automotive Kwalificatiedossier : Assemblagetechnicus Mobiliteitsbranche Opleiding : Assemblagetechnicus Mobiliteitsbranche Crebonummer : 92230 KBB : Innovam

Nadere informatie

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject

Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende keuken 95102 1 jarig traject Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2015 Voorwoord Beste student, In dit

Nadere informatie

Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4

Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 De mbo-opleiding secretaresse niveau 3 / management assistent niveau 4 is bedoeld voor secretaresses van Schiphol Group die geen mbo-diploma hebben.

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid. Terugblikken en vooruitkijken (3) Crebonummer 93500. Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Proeve van Bekwaamheid. Terugblikken en vooruitkijken (3) Crebonummer 93500. Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Proeve van Bekwaamheid Terugblikken en vooruitkijken (3) Crebonummer 93500 Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE Kwalificatiedossier 2012-2013 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Zelfstandig werkend kok 95420

Zelfstandig werkend kok 95420 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Zelfstandig werkend kok 95420 Cohort: 2015-2016 Vastgesteld voor schooljaar 2015-2016 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4

Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 De mbo-opleiding secretaresse niveau 3 / management assistent niveau 4 is bedoeld voor secretaresses en management assistenten die geen mbo-diploma

Nadere informatie

Opleidingsplan. Medewerker ICT. Uitstromen : Crebo nummer :95060. Leerweg :BOL, Niveau 2. Cohort :2011-2012. Medewerker ICT 95060

Opleidingsplan. Medewerker ICT. Uitstromen : Crebo nummer :95060. Leerweg :BOL, Niveau 2. Cohort :2011-2012. Medewerker ICT 95060 Versie 24-10-11 Opleidingsplan Medewerker ICT Crebo nummer :95060 Leerweg :BOL, Niveau 2 Sector Afdeling :TECHNIEK :ICT-LYCEUM Cohort :2011-2012 Uitstromen : Medewerker ICT 95060 TE-IC-95060-BOL-2011-medewerker

Nadere informatie

Afstuderen Doe je Zo Niveau 4 SB ID College vanaf cohort 2012

Afstuderen Doe je Zo Niveau 4 SB ID College vanaf cohort 2012 Afstuderen Doe je Zo Niveau 4 SB ID College vanaf cohort 2012 Beste studenten, Gedurende de opleiding gaan jullie een Afstudeermap samenstellen waarin je alle bewijzen verzameld van de Kerntaakexamens,

Nadere informatie

Werkzaamheden op locatie voorbereiden

Werkzaamheden op locatie voorbereiden praktijkobservatie Werkzaamheden op locatie voorbereiden Toetscode: SD 3.2 Behorende bij OER Vormgeving ruimtelijke presentatie & communicatie cohort 2009-2010 uitstroom: vormgever productpresentatie crebo

Nadere informatie

Logboek. Leertrajecten Pop en Media / Theatertechniek. Naam:.. Leerjaar: - Periode: In deze periode is uitgevoerd: BPV:. Instapthema:...

Logboek. Leertrajecten Pop en Media / Theatertechniek. Naam:.. Leerjaar: - Periode: In deze periode is uitgevoerd: BPV:. Instapthema:... Leertrajecten Pop en Media / Theatertechniek Logboek Naam:.. Leerjaar: - Periode: In deze periode is uitgevoerd: BPV:. Instapthema:... Prestaties / Projecten: 1. 2. 3. 4. Week 1 Opmerkelijke gebeurtenissen,

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid. kerntaak 2. Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep

Proeve van Bekwaamheid. kerntaak 2. Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep Proeve van Bekwaamheid kerntaak 2 Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep ROC van Amsterdam,augustus 2007 Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor

Nadere informatie

Concept, ontwerp en/of visualisatie presenteren

Concept, ontwerp en/of visualisatie presenteren productbeoordeling Concept, ontwerp en/of visualisatie presenteren Toetscode: SD 1.5 Behorende bij OER Vormgeving ruimtelijke presentatie & communicatie cohort 2009-2010 uitstroom: vormgever productpresentatie

Nadere informatie

Bewijsmap Vaardigheden/Verpleegtechnische handelingen

Bewijsmap Vaardigheden/Verpleegtechnische handelingen Scholen voor Zorg Kwalificatiedossier 2012 Exameneenheid 6 Bewijsmap Vaardigheden/Verpleegtechnische handelingen bestaat uit de volgende 3 delen die apart worden uitgereikt: Deel A: Basisvaardigheden Deel

Nadere informatie

WAT IS ER NODIG VOOR EEN DIPLOMA ONDERWIJSASSISTENT

WAT IS ER NODIG VOOR EEN DIPLOMA ONDERWIJSASSISTENT LOOPBAANCOACHING OPLEIDING ONDERWIJSASSISTENT 2013-2016 NAAM: WAT IS ER NODIG VOOR EEN DIPLOMA ONDERWIJSASSISTENT VOOR HET LEREN Je maakt een portfolio en in dat portfolio heb je bewijzen van competenties

Nadere informatie

LOOPBAAN & BURGERSCHAP 2013-2014

LOOPBAAN & BURGERSCHAP 2013-2014 LOOPBAAN & BURGERSCHAP 2013-2014 Wat is L & B? L & B staat voor Loopbaan en Burgerschap en is een onderdeel van je opleiding dat zich richt op jou als mens in de maatschappij. L & B richt zich op alle

Nadere informatie

Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3

Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3 Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3 Atletiekunie Afdeling Opleidingen September 2018 September 2018 Inhoudsopgave 1. Overzicht... - 3-2. Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3... - 4-2.1 Algemene informatie...

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 1 e herziene druk: november 2013 ISBN:

Nadere informatie

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft*

Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Handboek Examinering Praktijkschool Grotius College Delft* Schooljaar 2013-2014 * Gebaseerd op handboek Examinering Praktijkonderwijs 6 Haagse scholen 2009/2010 Handboek Examinering versie Grotius College

Nadere informatie

Leidinggevende bediening 94161

Leidinggevende bediening 94161 Specifiek deel Onderwijs- en examenregeling College voor Gastronomie Leidinggevende bediening 94161 Cohort: 2014-2015 Vastgesteld voor schooljaar 2014-2015 Voorwoord Beste student, In dit deel staat de

Nadere informatie

Afstuderen Doe je Zo Niveau 4 SB ID College cohort 2012, 2013 en 2014 voor 2 de, 3de en 4de jaars Sport en Bewegen

Afstuderen Doe je Zo Niveau 4 SB ID College cohort 2012, 2013 en 2014 voor 2 de, 3de en 4de jaars Sport en Bewegen Afstuderen Doe je Zo Niveau 4 SB ID College cohort 2012, 2013 en 2014 voor 2 de, 3de en 4de jaars Sport en Bewegen Afstuderen voor de zomervakantie 2015: Alles ingeleverd en goedgekeurd voor dinsdag 12

Nadere informatie

Startjaar: 2014-2015 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 3 Versie: 2014-2015 Vakbekwaam medewerker groenvoorziening Crebo-code: 97252

Startjaar: 2014-2015 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 3 Versie: 2014-2015 Vakbekwaam medewerker groenvoorziening Crebo-code: 97252 NIVEAU 3 TUIN, PARK & LANDSCHAP Startjaar: 2014-2015 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 3 Versie: 2014-2015 Naam uitstroom: Vakbekwaam medewerker groenvoorziening Crebo-code: 97252 BEROEPSGERICHTE

Nadere informatie

[STUDIEHANDLEIDING SLB EN EXAMINERING BPV ] Studiehandleiding studieloopbaanbergeleiding en examinering.

[STUDIEHANDLEIDING SLB EN EXAMINERING BPV ] Studiehandleiding studieloopbaanbergeleiding en examinering. 2014/2015 ROC van Amsterdam studieloopbaanbergeleiding en examinering leerjaar 3 Schooljaar 2014/2015 Annika Morrice, Ali el Amraoui [STUDIEHANDLEIDING SLB EN EXAMINERING BPV ] Studiehandleiding studieloopbaanbergeleiding

Nadere informatie

Examenplan opleiding: Instructeur paardensport en houderij. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016)

Examenplan opleiding: Instructeur paardensport en houderij. Crebocode: (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Examenplan opleiding: Instructeur paardensport en houderij Crebocode: 25469 (opleidingen in de herziene kwalificatiestructuur, vanaf augustus 2016) Cohort 2018-2019 Leerweg BOL/BBL Niveau opleiding 4 Datum

Nadere informatie

NIVEAU 4 TUIN, PARK & LANDSCHAP. Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 4 Versie: 2015-2016.

NIVEAU 4 TUIN, PARK & LANDSCHAP. Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 4 Versie: 2015-2016. NIVEAU 4 TUIN, PARK & LANDSCHAP Startjaar: 2015-2016 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 4 Versie: 2015-2016 Naam uitstroom: Manager natuur en recreatie Crebo-code: 97090 BEROEPSGERICHTE EISEN

Nadere informatie

producttoets Beleid op kwaliteit, veiligheid, milieu en arbo

producttoets Beleid op kwaliteit, veiligheid, milieu en arbo producttoets 9 Kerntaak 2 producttoets Beleid op kwaliteit, veiligheid, milieu en arbo Toetscode: PR9-KT2 Behorende bij OER creatief vakman / keramist cohort 2009/2010 Inleiding Het volgende document bevat

Nadere informatie

Examenplan 1.Overzicht

Examenplan 1.Overzicht Examenplan 1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen Niveau 4 3 Jaar Crebocode : 90500 Dossiercode : 22163 Dossierjaar : 2012 Leerweg

Nadere informatie

productbeoordeling Toetscode: SD 1.2 Leeuwarden, april 2010

productbeoordeling Toetscode: SD 1.2 Leeuwarden, april 2010 productbeoordeling Concept ontwikkelen Toetscode: SD 1.2 Behorende bij OER Vormgeving ruimtelijke presentatie & communicatie cohort 2009-2010 uitstroom: vormgever productpresentatie crebo nr: 91542 Inleiding

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Pedagogisch Werk Niveau 3 Crebonummer 92620 Kwalificatiedossier

Nadere informatie

Ontwerp visualiseren

Ontwerp visualiseren productbeoordeling Ontwerp visualiseren Toetscode: SD 1.4 Behorende bij OER Vormgeving ruimtelijke presentatie & communicatie cohort 2009-2010 uitstroom: vormgever productpresentatie crebo nr: 91542 Inleiding

Nadere informatie

EVC Reacties kunt u geven via het feedbackformulier.

EVC Reacties kunt u geven via het feedbackformulier. EVC Reacties kunt u geven via het feedbackformulier. Datum gegenereerd: 24-6-2016 11:40:16 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Informatie vrijstelling en/of toelating... 4 Informatie ervaringscertificaat...6

Nadere informatie

EXAMENPLAN Leerweg Cohort Startdatum Naam kwalificatiedossier. Commercieel medewerker BOL 2018 aug Commercie

EXAMENPLAN Leerweg Cohort Startdatum Naam kwalificatiedossier. Commercieel medewerker BOL 2018 aug Commercie Examenplan In het examenplan van jouw opleiding zijn de examens vastgelegd. EXAMENPLAN 2018 Naam kwalificatie Crebonr. Kwalificatie Leerweg Cohort Startdatum Naam kwalificatiedossier Crebonr. Kwalificatie

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 mei 2015 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Naam school Kwalificatie Commerciële Economie Marketing medewerker (ook: IBS) Crebonr. Kwalificatie 90532

Nadere informatie

2. Hoe ga je aan de slag met beroepsprestaties + aanmeldformulier beoordeling beroepsprestatie aanmeldformulier beoordeling reflectieverslag

2. Hoe ga je aan de slag met beroepsprestaties + aanmeldformulier beoordeling beroepsprestatie aanmeldformulier beoordeling reflectieverslag INHOUDSOPGAVE : 1. Het BPV-gesprek 2. Hoe ga je aan de slag met beroepsprestaties + aanmeldformulier beoordeling beroepsprestatie aanmeldformulier beoordeling reflectieverslag 3. Overzicht van de beroepsprestaties

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding commercieel medewerker 2017 en 2018

WIJZIGINGSBLAD OER. OER opleiding commercieel medewerker 2017 en 2018 WIJZIGINGSBLAD OER OER opleiding commercieel medewerker 2017 en 2018 Dit examenplan moet ook gelden voor cohort 2017! Dit examenplan geldt voor de opleidingen IGH/IBS/MMC. Naam opleiding Commercieel medewerker

Nadere informatie

Examenplan 1.Overzicht

Examenplan 1.Overzicht Examenplan 1.Overzicht 1.1.Specifieke examens Examenoverzicht opleiding: Junior Accountmanager Niveau 4 3 Jaar Crebocode : 93801 Dossiercode : 22164 Dossierjaar : 2012 Leerweg : BOL Cohort : 2012 2015

Nadere informatie

Informatie examens deelnemers

Informatie examens deelnemers Niveau 3 Niveau 2 Informatie examens deelnemers Proeve van bekwaamheid en Vakvaardigheidstoets - Niveau 2 en 3 Dit informatiedocument is van toepassing op examens bij de volgende crebo s: Niveau Crebocode

Nadere informatie

METHODE ZELF WERKEN AAN JE BPV- OPDRACHTEN

METHODE ZELF WERKEN AAN JE BPV- OPDRACHTEN METHODE ZELF WERKEN AAN JE BPV- OPDRACHTEN 1 Zelf werken aan je bpv-opdrachten Met deze methode kun je werken aan je leerproces door zelfstandig (en indien nodig met hulp) bpv-opdrachten uit te voeren.

Nadere informatie

Autospuiter. Crebonummer PvB 08. Applicatiefouten herstellen. Handleiding Proeve van Bekwaamheid. Voor de beoordelaar

Autospuiter. Crebonummer PvB 08. Applicatiefouten herstellen. Handleiding Proeve van Bekwaamheid. Voor de beoordelaar Autospuiter Crebonummer 91770 PvB 08 Applicatiefouten herstellen. Handleiding Proeve van Bekwaamheid Voor de beoordelaar Handleiding PvB Carrosserietechniek voor de beoordelaar. 1 Wat is een Proeve van

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid. Onderzoeken en presenteren. Crebonummer 93500. Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Proeve van Bekwaamheid. Onderzoeken en presenteren. Crebonummer 93500. Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Proeve van Bekwaamheid Onderzoeken en presenteren Crebonummer 93500 Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE Kwalificatiedossier 2012-2013 Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie